F 659 MED ZE I NYBORG. FOTO.: ARNE KIRKEBY. ARKIV.: OMJK.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "F 659 MED ZE 502 202 I NYBORG. FOTO.: ARNE KIRKEBY. ARKIV.: OMJK."

Transkript

1 MOSEBANEN Særtryk.: Noget om tankvogne F 659 MED ZE I NYBORG. FOTO.: ARNE KIRKEBY. ARKIV.: OMJK. Nr. 1. Særtryk 2012.

2 Noget om tankvogne ZE En fin repræsentant for det denne artikel skal handle om. Foto.: P. E. Clausen. Arkiv.: DMJK. I de seneste år har vi oplevet en enorm tilgang af danske godsvognsmodeller og det er selvfølgelig dejligt, men det er stadig det man selv frembringer, der giver det store billede af mangfoldighed. En vogngruppe der lyser godt op i et godstog, er private vogne (hvilket også - helt tilfældigt er min kæphest) i særdeleshed ZE vogne (beholdervogne) Andre har da også kastet sig over emnet, bl.a. DWA i Fredericia har i mange år lavet adskillige tankvogne, de fleste baseret på Fleischmann s katalog nr med flere. Desværre er de alle lavet i forholdsvis små oplag, så fik man ikke vognen da den udkom, så er der kun brugtmarkedet tilbage og her er DWA s produkter både dyre og sjældne. producenters modeller er den samme uanset hvilket forbillede de skal forestille. Det har vi jo så mulighed for at ændre på, når vi ombygger, det er også på dette punkt at gymnastikken begynder, for det er næsten kun foto der kan vise detaljernes udseende og det er langt fra alle vogne der er fotograferet, tegninger af vognene er det meget småt med, ikke mindst fordi mange af vognene er købt brugt i Tyskland. Det gør det heller ikke nemmere at modellen skal dække flere typer og varianter heraf, bygget fra ca til først i 30érne. Tillig Katalog nr i jomfruelig stand, direkte fra æsken. Både DWA (Fleischmann) og Tillig modellerne besidder stort set alle sammen fejl på stiger, gelænder, tank og bremseplatform udformning, dem bliver der nemlig ikke rettet på, eller rettere begge En variant af mange fra Fleischmann, katalog nummer Alle de efterfølgende forbilleder tager udgangspunkt i Tillig tankvogn, katalog nummer med flere og eller Fleischmann tankvogn katalog nummer med flere. De gamle Prefo (Piko) er også anvendelig, de kunne oven i købet fås med to forskellige akselafstande og Fleischmann modellen har tanken vendt modsat, hvilket gør det fordelagtigt at anvende

3 Denne, til visse forbilleder. Det er op til en selv hvilket mærke man foretrækker, Fleischmann vognen er ret dyr men også meget flot. Tillig s vogne er noget billigere og knap så fine endelig er de gamle Piko vogne som regel meget billigere, men absolut heller ikke på højde med de to andre mærker, hvilket måske kun er en fordel, når man alligevel skal lave diverse indgreb på modellen, de kan som regel findes i enhver brugthandel, med mere eller mindre ødelagte gelændere på tanken. Det betyder dog mindre for det er mere undtagelsen end reglen at tankgelænder på forbillede og model stemmer overens. Det bør nævnes at Bjørn hos På Sporet har de gamle vogne i splinterny stand i massevis, men som tidligere nævnt tager vi udgangspunkt i Tillig og Fleischmann vognene. Modellerne har følgende, for os interessante data. Lop. 1: mm. = 1: mm. Aks. Afst. 1: mm. = 1: mm. Tankrumfang er målt udvendigt på tanken, omregnet til 1:1 giver det 25 m³. hvilket giver et rum indhold på liter. Hvis vi så trækker godstykkelsen fra vil jeg gætte på at vi lander på et rumfang omkring liter. Så store tanke var der ingen danske vogne af denne type der havde, (ej heller vogne i tysk drift) tanken er ganske enkelt lavet for stor i model, sandsynligvis for at harmonere bedre med den for brede undervogn, altså må vi finde os i at tanken under alle omstændigheder er for stor. Et acceptabelt område er vogne med et rumindhold mellem og liter, helst nærmest det høje tal. En anden vigtig detalje, er hvor højt tanken er placeret, modellen udviser en ret højt placeret tank, det vil derfor være uhensigtsmæssigt at vælge et forbillede med en lavt placeret tank, ofte var det de mindre tanke der var lavt placeret men ikke altid! Fleischmann har endelig forstået at der er et udmærket marked i Danmark, først kom der to DFO vogne, desværre med UIC påskrifter, men nu er der kommet et nyt sæt der må siges at være rimeligt korrekt og i den rigtige epoke. DS, Dansk Sojakagefabrik. Tre af DS vognene er egnede til vores modeller, de er alle bygget i 1930, af Orenstein. DSB s fortegnelser over privatejede vogne påstår godt nok hårdnakket at er bygget af Scandia. Det er en fejl og foto af viser også klart at vognen er tyskbygget. ZE på Islands Brygge d som det ses på dette og efterfølgende foto, er de tre første vogne leveret uden de karakteristiske skjolde på tankryggen. Foto.: DS. Arkiv Bjørn Schultz

4 Så er vi rykket 11 år frem i tiden, til 1954, vognen har nu fået de meget karakteristiske skjolde på tankryggen. Påskrifterne har ændret sig en del, utroligt nok har den heller ikke mistet sit bremsehus om den overhovedet gjorde det, ved jeg ikke. Foto.: Poul Egon Clausen. Arkiv.: DMJK. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. ZE Lop 8800 mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. Til bygning af disse tre vogne, egner Fleischmanns model sig bedst, her vender tanken nemlig rigtigt, selv litra og adresseplader er ret tæt på, de to skjolde er man selv nødt til at fremstille. DWA fremstillede for nogle år siden en model af ZE der var meget fin, dog manglede den skjoldene, selv bremsehuset er rimeligt korrekt på Fleischmann modellen man skal gå efter epoke II udgaverne (DRG) for at få vognen med bremsehus. Et ungdomsbillede af viser tydeligt at skjoldene mangler og at det i hvert fald ikke er en Scandia vogn, foto er taget d på Islands Brygge. Foto.: DS. Arkiv.: Bjørn Schultz.

5 Ulf Holtrup tog dette foto af i 1960 og her har vognen fået sine skjolde, spildsporene viser at de har deres berettigelse. Også ZE er leveret uden skjoldene og på dette foto er vognen helt ny, billedet er taget d på Islands Brygge. Foto.: DS. Arkiv.: Bjørn Schultz. Man må ret hurtigt havet fundet ud af at skjoldene var nødvendige, for andre foto viser at Scandia vognene leveret fra 1934 har skjoldene, men paradoksalt nok viser et foto af (leveret i 1934) fra 1960 en tank uden disse. Hvornår de tre vogne fik skjoldene monteret, har jeg ikke kunne finde ud af, sandsynligvis hurtigt efter levering.

6 Solofabrikken A/S ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. Her afviger både akselafstand og lop. dog kun 100 mm. Hvilket i 1:87 er bagateller, jeg har desværre ingen dokumentation (foto) af vognen og jeg er lidt usikker på hvor meget lighed der er med modellerne målligheden til trods, i det vognen er bygget allerede i 1914, den kan f.eks. have kurvpuffer og fladjern akselgafler, så med mindre foto kan skaffes, er det ikke det mest oplagte forbillede at eftergøre. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Heller ikke disse vogne har jeg nogle foto af, men da de er bygget i henholdsvis 1922 og 1921 tror jeg at ligheden med modellerne er meget større. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. Foto af denne vogn viser stor lighed med modellerne, forbilledet er isoleret, hvilket gør at tanken ser meget rigtig ud i størrelsen, til gengæld er der jo så nitter på modellen, som ikke skal være der, de er heldigvis nemme at slibe af. Om de andre vogne også er isolerede ved jeg af gode grunde ikke, men jeg tror at 652 og 653 må være meget lig 654, da de er noget nyere end Til -654 må en Tillig model være bedst egnet, idet domen på tanken vender mod bremseplatformen, aftapningsstudsen på undersiden af tanken, skal så lige flyttes ned i samme ende, imellem de to bærekonsoller for tanken, hvilket må være nemmere end at flytte domen på Fleischmann modellen. ZE i Sønderborg? 1956, det ses tydeligt at vognen er isoleret. Foto.: Poul Egon Clausen. Arkiv.: DMJK. Dansk Brændselsolie Transport A/S Et lille firma fra Fredericia, med kun en vogn, den blev købt 1953 fra Aalborg Nafta, her hed den ZE Ifølge jernbanen.dk skulle vognen fra 1953 til 1958 have heddet ZE og tilhørt Holm & Molzen A/S. I følge oversigten over private vogne fra 1955 hedder den og tilhører Dansk Brændselsolie Transport A/S. Vognen blev solgt ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. En vogn, hvor alting tilsyneladende er ok, selv tanken vender rigtig, til Tillig modellen. Jeg undrer mig lidt over vognens mangel på firma mærker, for det skulle en privatejet jernbanevogn være udstyret med men som altid, ingen regler uden undtagelser. Et oplagt ombygningsemne!

7 ZE Industriprodukter A/S Igen et en-vogns firma, med specielle olieprodukter, såsom Tallolie, Trætjære, vegetabilske og terpentinolier. Vognen er købt af SJ i 1957 og udrangeret i Foto. Jens Bruun-Petersen ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. Vognen passer til Fleischmann modellen, dog har forbilledets tank 4 svøb, hvor modellen kun har 3, ligeledes er tanken lidt mindre og en smule lavere placeret. ZE i Jeg mener at tanken var malet meget mørk rød, men det er ikke lykkedes mig at få verificeret denne påstand. Foto.: Ulf Holtrup. Luxol kemiske fabrikker A/S Endnu et firma med en vogn, den er købt brugt af DR i 1946 (Tysk nummer, ), udrangeret ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. Modellen er ca. 2 mm. for lang, men ellers passer Tillig modellen fint.

8 Luxol vognen i strampudset stand (Revideret?) på Kh Foto.: Poul Egon Clausen. Arkiv.: DMJK. ZE på Cvk BP Olie Kompagniet. A/S ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. Ingen foto af vognen. Foto.: DSB. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter.

9 er bygget i 1919 og i 1929, så på trods af næsten ens data, skal jeg ikke have lagt hovedet på blokken og påstå at vognene er ens passer særdeles godt til Tillig modellen. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. ZE på Amagerbro d Foto.: K.E. Jørgensen. ZE på godsbanegården i Foto.: Poul Egon Clausen. Arkiv.: DMJK. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. Tankvognene til 350 var alle bygget af Wismar Woggon fabrik i 1929 og leveret til Det Forenede Olie Kompagni (BP), 343 forsvandt formodentlig under tysk Tjeneste i 2. verdenskrig og 344 og 345 meldes udrangeret i juli kvartal Det må enten være et uheld eller også en mangel fra krigens tid, alle øvrige vogne røg først ud i 1970.

10 Et desværre noget sløret og utydeligt foto af ZE i 1951, viser sammen med de øvrige foto, at vognene fra Wismar fabrikken var meget ens bygget. Foto.: Poul Egon Clausen. Arkiv.: DMJK. DWA model af ZE Baseret på en Fleischmann grundmodel, en meget korrekt model, men med de typiske fejl, såsom forkert gelænder, tank vender forkert, litra og adresse plader er lidt forkerte i størrelsen. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter.

11 ZE Odense (formentlig udrangeret) Foto.: Finn Søborg. Arkiv.: HGC. DDPA / Dansk Esso Et af de store olieselskaber, der havde mange tankvogne, var DDPA senere Esso. Blandt dem var der en hel del vogne der passer fint på vores modeller, så lad os kaste os ud i det. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. Vognene er bygget i Bremen, ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. (udrang ) Vognene er bygget i Wismar, De to serier af vogne fra Bremen og Wismar er meget ens og ud fra foto, undergik de ikke mange forandringer (ud over bemalingen) i de mange år de kørte på danske spor ( ) Gavlen modsat platformenden på ZE i Foto.: PEC. Arkiv.: DMJK.

12 ZE i vognen viser overgangen fra DDPA til Esso. Alle påskrifter sidder på tanken og vangen, pladen til venstre bruges kun til skrivefelt. Foto.: PEC. Arkiv.: DMJK. En vogn er udrangeret i det er formodentlig en af de tankvogne tyskerne lejede under krigen og som aldrig dukkede op igen. Alle vogne på foto viser lukkede akselgafler og toslidsede kurvpuffer. Tillig modellens tank vender rigtigt til disse vogne, andre detaljer må laves efter foto som sædvanligt, fristes man til at sige. ZE i vognene har nu fået flyttet alle (undtagen logo) ned på 2 påskriftplader, bærekonsoller til tanken er nu sort som undervognen og bremsehus er fjernet. Foto.: C. Oddershede.

13 K. E. Jørgensen fangede i 1964 ZE Her er det så ZE Foto er taget efter den har fået UIC påskrifter og det er tydeligt at vognen har stået for udrangering, for det er kun det allermest nødvendige der er blevet gjort. Arkiv.: Bjørn Schultz. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. Vognen er bygget i Zwickau, Denne vogn har en lidt mindre tank og så ligger den noget lavere på vognen, foto (næste side) viser vognen har helt sort tank og ingen påskriftplader, billedet er angivet til at være optaget i Så det er sandsynligt, men ikke sikkert, at den aldrig fik disse. Umiddelbart passer Tillig vognen bedst, platformen på tanken er rigtig, men den vender forkert, domen sidder for langt hen mod bremseplatformen, hvis man vender tanken sidder aftapningsstuds til den forkerte side den kan man så flytte. Sidst men ikke mindst, så er tanken lidt for højt placeret på modellen det kan der måske gøres noget ved. Alt i alt synes jeg at afvigelserne absolut ligger inden for antagelige og som variant i en ellers meget ens serie af vogne er den et godt valg at gøre, den sorte tank, vil også få vognen til at syne mindre, hvilket passer godt i dette tilfælde.

14 ZE ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. Foto.: Holger Sørensen. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. ZE Tillig modellen er god, hvis tanken vendes, bemærk at vognen har lukkede kurvpuffer. Foto.: PEC. Arkiv.: DMJK

15 Igen en sortmalet vogn denne gang mangler kun hjemstedpladen, igen en oplagt Tillig model, især hvis tanken vendes. ZE i Foto.: PEC. Arkiv.: DMJK ZE Tillig vognen passer stort set 100 % til denne vogn, selv det flot svungne gelænder på bremseplatformen passer. Foto.: Jørgen Guldbæk Christensen. Arkiv.: JMJK.

16 ZE i Vordingborg 1958, Vognen har tydelige driftspor, værd at studere når vognene skal patineres. Foto.: Jens Brun-Petersen. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold liter. ZE i Ryomgård Når man ved at der har været isolering på, kan man godt se at vognen er bygget med isolering. Foto.: jernbanen.dk

17 Alle vognene er bygget i Wismar, Mit foto materiale antyder at vognene enten er leveret med isolering eller og har fået det ret tidligt i karrieren. Ellers er vognene meget ens, platformen på tanken ligner hverken Fleischmanns eller Tilligs modeller, så her må man selv i gang. Ellers er det klart at netop denne sene udgave (1931) er forbilledet for både Tillig og Fleischmann modellerne, bl.a. udviser tankene at de er med tre svøb. ZE i to udgaver, øverst er den fanget i Snekkersten i Her ses at tanken er isoleret og sortmalet, 14 år senere er vognen fotograferet i Odense, nu er isoleringen og svøb fjernet. Efter tankens udseende at dømme har denne været fjernet et stykke tid. Øverste foto.: PEC. Arkiv.: DMJK. Nederste foto.: FS. Arkiv.: HGC.

18 Dette foto taget af JB-P i Helsingør 1958 af ZE , viser at vognene var meget ens, om denne vogn mistede isoleringen, ved jeg ikke da jeg ingen foto har fra de senere år. Et fint foto af F665 i Odense, tilsyneladende er der personaleskifte på maskinen, ydermere er der også en bid af ZE , her er isoleringen ligeledes intakt desværre er årstal ukendt. Arkiv.: På Sporet.

19 ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold Liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold Liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold Liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold Liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold Liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold Liter.. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold Liter. Vognene er leveret i 1930 fra Wismar i en serie på oprindeligt 11 vogne, er udrangeret i 1954, de andre 427 og 429, er forsvundet mellem 1933 og mellem 1949 og Også her er det sandsynligt at det drejer sig om vogne der er forsvundet i krigsrumlen. I model er det endnu en gang Tillig vognen der egner sig bedst, næsten alt er rigtigt dog skal der laves en anden tankplatform og man skal sørge for at få en model med bremsehus ZE i Foto.: Poul Egon Clausen. Arkiv.: DMJK. I 1954 så ZE således ud, denne gang uden bremsehus og adresseplade. Foto.: Poul Egon Clausen. Arkiv.: DMJK. AKI. A/S Kemisk Industri Kemisk Industri anskaffede vogne i 1956 og 1957, i alt 7 stk. Heraf er der en vogn som kan have vores interesse, i denne sammenhæng, alle vogne var isolerede og det giver jo lidt ekstra arbejde på tanken. Desværre har jeg intet foto af vognen. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold Liter.

20 A/S Dansk Shell Shell havde også en del vogne de passer til vores modeller, ikke mange i forhold til det antal af vogne de havde, men nok til vores brug. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Vognene er bygget i Dessau, 1931 og er ud af en serie på 10 vogne. 896, 899, 900 og 904 er udrangeret blev solgt til BP (ZE ) i 1950 og 902 er udrangeret i Igen har krigen formodentlig gjort sin høst. I model passer Fleischmann vognen særdeles fint til forbilledet, tank vender rigtigt, domen er placeret rigtigt, der er måske lidt med lukketøjet. Platformen på tanken er på nær stigen og gelænderet på tværs af tanken, ganske korrekt og de afvigelser jeg her omtaler er virkelig i småtings afdelingen. Tidlig version kræver en model med bremsehus og de senere en uden. Leveringsfoto (?) af ZE Arkiv.: Per Topp Nielsen, Dansk jernbane arkiv. Forhandlere se her! Mosebanen bliver læst af mange seriøse modelbane folk hver dag på nettet. Ved at annoncere i Mosebanen, når DU også ud til disse mennesker. Mosebanen nr. 42 er hentet mere end 3000 gange på Kontakt redaktøren og få et fordelagtigt tilbud på annoncer

21 Svend Jørgensen fangede vognen i ca Ud over at bremsehuset er væk, adressepladen skiftet og ny bemaling, er det ikke meget der er forandret. I baggrunden ses kloakpumpestationen ved Dybbølsbro på Kh. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold Liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Lidt af ZE Ikke meget, men bedre end ingenting. Foto.: Jens Bruun-Petersen. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold Liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Alle vogne er leveret fra Gotha i 1930, en levering på 15 vogne, to vogne, 916 og 919, er udrangeret i 1954 men har nok været savnet siden krigen. Desværre er der ingen foto af disse vogne, måske nogen kan hjælpe. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. ZE Lop mm. Aks. Afst mm.

22 ZE Lop mm. Aks. Afst mm. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Disse vogne leveret fra Wismar i 1930, var oprindeligt en serie på 10 stk. to af vognene, 921 i 1947 "Vognen er gået tabt i udlandet og kan betragtes som udgået af vognparken" og 928 er udrageret i Tillig modellen passer i dette tilfælde fint - tanken, bortset fra platform, er perfekt. ZE i Fredericia, Jeg har lidt tvivl om årstallet, da jeg mener påskriften med ICA hører til i de tidlige 1960 er. Foto.: Poul Egon Clausen. Arkiv.: DMJK. Den anden side af ZE , fanget i Viborg Vognen er blevet malet og har fået nye påskrifter, siden forrige foto.: Jens Bruun-Petersen.

23 Begge vogne er fra Zypen og bygget i 1920, der er ingen foto, målene passer fint tanken er nok lavet af 4 svøb. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold Liter. Vogn en er bygget i Bremen i Her passer alle vores kritiske mål, jeg er ret sikker på at tanken er med 4 svøb heller ingen foto på den vogn. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold Liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold Liter. Vognene er bygget i Gotha, Her passer mål og tank (3 svøb), Fleischmanns vogn er næsten helt korrekt til formålet. Endnu en gang, skal et udsnit af et foto, redde mangfoldigheden, vi er på Brovst station (FFJ), hvor godstoget afventer krydsning med skinnebussen. Dette scenarie er hovedmotivet, tilfældigvis var ZE den nærmeste vogn der kom med i søgeren på Hans Gerner Christiansens kamera, året var ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold Liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold Liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Vognene er bygget 1913 i Gotha. Det tidlige byggeår til trods er vognen ikke helt ved siden af, tanken har (selvfølgelig) 4 svøb og ligger også lidt lavere på undervognen. ZE i Fredericia Foto.: Poul Egon Clausen. Arkiv.: DMJK.

24 ZE På Dansk Sojakage Fabrik. D forunderligt nok har vognen (fået?) cylinderpuffere, man kunne have forventet - at med byggeår 1913, havde det været Kurvpuffer. Arkiv.: På Sporet. ZE I Esbjerg, Vognen er bygget i 1922 og må høre til de første med tank samlet af 3 svøb. Tillig og Fleischmann modellerne har 1,5 mm. for stor akselafstand, læg lige mærke til det enorme gelænder på bremseplatformen. Foto.: Poul Egon Clausen. Arkiv DMJK.

25 Danish American Gulf Oil Co. For nogen tid siden bad Henning mig om at lave en oversigt over hvilke Gulf vogne der passede på Tillig vognen ja men det er jo det jeg er ved svarede jeg nej du har bare nævnt nogle få stykker det skal være sådan at vi bare kan omnummerere Tilligs model af ZE Jeg var lidt i tvivl om hvad han egentlig mente og påstod at der var altså ikke flere. Der er faktisk ikke mange af Gulf vognene der passer på Tillig eller Fleischmanns vogn, modellen af er bl.a. 6,9 mm. for lang over pufferne. De nedenfor nævnte vogne passer alle (næsten) på målene, det skal ikke undre mig det mindste hvis de er meget forskellige at se på. Desværre er det netop de numre der passer, jeg intet foto har af, med undtagelse af ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold Liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold Liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Vogn udrangeret 1952! ZE Lop mm. Aks. Afst mm. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold Liter. Forbilledet for Tilligs model, lidt synd at man valgte en vogn, der omregnet i model har en længde over pufferne der er 6,9 mm. for kort man havde stået sig bedre med ZE Arkiv.: På Sporet. I denne tilsyneladende uendelige, opremsning af danske tankvogne, hvortil man kan anvende Tillig tankvogne model, katalog nr og / eller Fleischmann katalog nr (Begge modeller findes i et utal af varianter, men er principielt ens) Er vi så næsten ved at være ved vejs ende! Caltex Oil A/S. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold Liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Begge Caltex vognene er lavet af DWA, men de er svære at opdrive. 042 afviger mm. i længden og mm. for kort, tanken er med 4 svøb, hvor modellen kun har 3 svøb.

26 ZE på Cvk. Ukendt årstal A/S Danske Gasværkers Tjærekompagni ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold Liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold Liter. Foto.: Poul Egon Clausen. Arkiv.: DMJK. Ikke den mest oplagte ombygning, tankene er isolerede, og det giver et noget anderledes udseende dog ikke nogen umulig opgave. Til gengæld skjuler isoleringen, at tanken er lidt for lille ( Liter) på forbilledet. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold Liter. ZE i Nyborg den her ses tydeligt at tanken er isoleret. Begge fotos viser også, at bemalingen af modellen ikke vil blive noget stort problem mat stribet gråsort! Foto.: K. E. Jørgensen.

27 Denne vogn er formodentlig også isoleret, vognen er i den skematiske fortegnelse over private vogne, angivet som købt i 1931 (samtidigt med 111. og 112.), om det så betyder, at den er magen til disse (hvilket er fristende at tro), tør jeg ikke rigtigt spå om, da jeg ikke kender vognens byggeår, et godt foto ville jo være rart! ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold Liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold Liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold Liter og 115. er bygget i 1903, her er der store opgaver med ombygning af undervognene, de har åbne akselgafler af länderbahn typen. Dette gælder for og formodentlig også 115. Derimod er 117. næppe udstyret med disse, da den er bygget i Jeg gætter på, at alle Tjærekompagniets vogne er isoleret, da de fotos, jeg har viser isolerede tanke på firmaets vogne. ZE Under læsning, en dagligdags situation foreviget i en dramatisk vinkel var der nogen, der sagde Rodevang? Foto.: Jernbanemuseet. A/S Phønix. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold Liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold Liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold Liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold Liter. ZE Lop mm. Aks. Afst mm. Rumindhold Liter. Dette, mine herrer, er et såkaldt sort hul for jeg har absolut ingen fotos eller øvrige oplysninger om dette firmas vogne. Måske er der nogen blandt læserne, der kan bidrage? Vores referencemål passer jo som fod i hose, men uden foto m.m. er det jo bare vilde gætterier. A/S De Forenede Benzinimportører ZE Lop mm. Aks. Afst mm. ZE Lop mm. Aks. Afst mm ved jeg ikke mere om, end det I ser. Vognen er indkøbt i (??) af Nordisk Tanklager og solgt til de forenede i Hvornår den er bygget og af hvem, ved man åbenbart ikke er det bedre med. Den er bygget i 1916, og tanken har dermed 4 svøb. På trods af mindre målafvigelser, ligner den godt nok den groveste målafvigelse, er 3,4 mm. for lang længde over pufferne på modellen.

28 ZE ca Det var så et par vogne til modelbanen. Jeg har ikke været så striks, som jeg kunne være, dels er de mindre målafvigelser næppe synlige, medmindre man er i særdeles skarp træning og dels er det ofte muligt at tilrette længden over pufferne, eller akselafstanden. Det største problem, for modelbyggeren, er nok at skaffe dokumentation, for uden den er man ilde stedt selvfølgelig er det så heller ikke muligt at bevise, at det er forkert, det man har lavet. Når, så endelig man har fundet foto m.m. til yndlingsmodellen, så tårner det næste problem sig op, hvad med påskrifterne? KM tekst laver en del, og de er vel til at påvirke, og Skilteskoven er til at Foto.: K. E. Jørgensen. overtale, men ellers må man fifle noget sammen selv. Det er min hensigt at komme med nogle forslag, hvis ellers tid og evner slår til de vil selvfølgelig blive bragt her i bladet. Jeg vil gerne opfordre alle, der ligger inde med fotos af de i denne artikel, berørte vogne, til at dele dem med os andre. Alle fotos vil blive bragt. Jo - altså, hvis nogen har følt sig så inspireret, at de er gået i gang med en ombygning, vil vi meget gerne vise anstrengelserne og resultatet her i bladet. Flemming Islands Brygge i 1960, masser af tankvogne til Amager. Arkiv.: Bjørn Schultz.

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB. DRM tegning Side: 01. ZF 500 011 A 1933.

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB. DRM tegning Side: 01. ZF 500 011 A 1933. RULLENDE MATERIEL DSB DRM tegning ZF 500 011 A 1933. Data ZF 500 011 A Ejer... : P. Christensen, Kolding. Driftperiode... :.1933-1941. Oprindelig Litra... : Eva? DR. Berlin 531 052 P. 1926-1933. Tidligere

Læs mere

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB 1:87 tegning ZF 500 101 1952-1957. Tegner.: Henning Orlowicz. Data ZF 500 101 1952-1957. Ejer... : Driftperiode... : 1952-1957. I/G Dänische Forellen, Ejstrupholm. Oprindelig Litra... : IA 19 181. 1940-1951.

Læs mere

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB. DRM tegning Side: 01. ZF

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB. DRM tegning Side: 01. ZF RULLENDE MATERIEL DSB DRM tegning ZF 500 004 1928. Data ZF 500 004 1928-1956. Ejer... : Driftperiode... : 1928-1956. I/S Hansen & Jørgensen, Sydjydsk Damkultur. Oprindelig Litra... : Eva 703. DR. 1924-1928.

Læs mere

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB. DRM tegning Side: 01. ZF A 1933.

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB. DRM tegning Side: 01. ZF A 1933. RULLENDE MATERIEL DSB DRM tegning ZF 500 040 A 1933. 1:87 tegning ZF 500 040 A Tegner.: Henning Orlowicz. Data ZF 500 040 A Ejer... : P. Holm Nyland, Vejle. Driftperiode... :.1933-1954. Oprindelig Litra...

Læs mere

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB Side: 03. ZF 500 022 II 1972. Interiør i ZF 500 022. Brande 1972..: Georg Schmidt. 1:87 tegning ZF 500 023 1953. Tegning viser vognens udseende ved levering i 1953. Tegning viser læsselemmene udført i

Læs mere

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB ZF 500 043 1945. Med ZF 500 043 tog Scandia hul på leverancer af fisketransportvogne, i første omgang blev det ved denne ene vogn. Den er en lettere udvidet udgave af en HD/IA vogn, Scandia eksperimenterede

Læs mere

Driftsmateriellet H 03-1862 JA > IA 1893

Driftsmateriellet H 03-1862 JA > IA 1893 Driftsmateriellet H 03-1862 JA > IA 1893 Litra JA > IA 1893 JA 4001-4004 1863 Randers JA 4005-4006 1865 Randers = 12 vogne type H 03 Data H 03 Længde over puffer 6716 mm Understel længde 5486 mm Akselafstand

Læs mere

Driftsmateriellet P20-1920 PJ 1920

Driftsmateriellet P20-1920 PJ 1920 Driftsmateriellet P20-1920 PJ 1920 Litra PJ 1920 Scandia o/1480 04.07.1916: PJ 16620-16689 70 H Annulleret 1918 til fordel for o/1696 Scandia o/1481 04.07.1916: PJ 13990-14019 30 S Annulleret 1918 til

Læs mere

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB. DRM tegning Side: 01. ZF I 1925.

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB. DRM tegning Side: 01. ZF I 1925. RULLENDE MATERIEL DSB DRM tegning ZF 500 021 I 1925. Data ZF 500 021 I Ejer... : Brdr. Nissen Jøker, Vejle. Driftperiode... :.1925-1956. Oprindelig Litra... : ZF 500 021. Tidligere Litra... : Senere Litra...

Læs mere

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB Data ZF 500 065 1953-1966. Ejer... : N. Jøker & Co. Driftperiode... : 1953-1966. Oprindelig Litra... : ZF 500 065. Tidligere Litra... : Senere Litra... : UIC Litra... : 022 0 065 1966-1974. Byggeår/sted...

Læs mere

Sojakagens vogne 3: Bemaling og påskrifter.

Sojakagens vogne 3: Bemaling og påskrifter. Sojakagens vogne 3: Bemaling og påskrifter. Bomærker ( Logo, Logotype ) 1934-ca. 1955 Når en virksomhed med megen international handel som Sojakagen skulle markedsføre sig selv skete det efter de nyeste

Læs mere

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB Data

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB Data RULLENDE MATERIEL DSB Data Ejer...: Driftperiode...:. I/S Hansen & Jørgensen. Sydjydsk Damkultur. Oprindelig Litra...:.. Tidligere Litra...: Senere Litra...: ZF 500 001. 1921-1933. UIC Litra...: ZF 500

Læs mere

MOSEBANEN Læs i dette nr.: # Om at være tro mod # Side 9 modellen. # Noget om tankvogne II # Aktivitetslisten # Julefrokosten # Køreplanen

MOSEBANEN Læs i dette nr.: # Om at være tro mod # Side 9 modellen. # Noget om tankvogne II # Aktivitetslisten # Julefrokosten # Køreplanen MOSEBANEN Læs i dette nr.: # Om at være tro mod # Side 9 modellen. # Noget om tankvogne II # Aktivitetslisten # Julefrokosten # Køreplanen Den vi alle venter på, F maskinen fra Hobby trade. F 655 på Odense

Læs mere

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB. DRM tegning Side: 01. ZF

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB. DRM tegning Side: 01. ZF RULLENDE MATERIEL DSB DRM tegning ZF 99 801 1908-1921 1:87 tegning ZF 99 801 1908-1921 DSB Hg 253. Den officielle tegning til ZF 99 801, senere 500 001, 500 002 og 500 003 Den er ikke den tegning vognene

Læs mere

Undersøgelse af flagermuskasser.

Undersøgelse af flagermuskasser. Undersøgelse af flagermuskasser. Tekst og fotos: Viggo Lind Naturskolen april 2010 I april 2009 blev der opsat 20 nye flagermuskasser i Tarup-Davinde området. Fem større flagermuskasser var blevet sat

Læs mere

Arkiv: www.danskmodel.dk

Arkiv: www.danskmodel.dk DWA Hobby Nyhedsbrev januar 2008 Foto: Olaf Skov TKVJ åben godsvogn K 1710 m/ bremseplatform Lakeret i original brun farve med hvidt tryk. Passer perfekt til Hobbytrade s Q-vogne. Kan kun købes hos DWA

Læs mere

Nr. 40. Oktober 2011.

Nr. 40. Oktober 2011. MOSEBANEN Læs i dette nr.: # Noget om Tankvogne # Side 24 modellen. # Dampmaskinernes drift og.. # Nyt fra 3D fronten # Rygter fra et remiseområde # Sommer udflugt. # Vi besøger, OMJK. # Henks Skibsværft

Læs mere

HK Modeller HO - Skala 1:87. Hobbykæden Vestergade Nørresundby Telefon

HK Modeller HO - Skala 1:87. Hobbykæden Vestergade Nørresundby Telefon HK Modeller 2011 HO - Skala 1:87 Hobbykæden Vestergade 2 9400 Nørresundby Telefon 98 17 65 55 www.hobbykaeden.dk 2 HK Modeller 2011 Nyhedskatalog HO 6095 1:87 278 mm DC (AC) III-IV DSB B 51 86 20-84 118-0

Læs mere

Eksempler på alternative leveregler

Eksempler på alternative leveregler Eksempler på alternative leveregler 1. Jeg skal være afholdt af alle. NEJ, det kan ikke lade sig gøre! Jeg ville foretrække at det var sådan, men det er ikke realistisk for nogen. Jeg kan jo heller ikke

Læs mere

KM Text OM SOJAKAGENS VOGNE 1

KM Text OM SOJAKAGENS VOGNE 1 OM SOJAKAGENS VOGNE 1 (Denne tekst er en stærkt omarbejdet udgave af en artikel fra Modelhjul 92) Den nu lukkede Dansk Sojakagefabrik hørte til de store vognejere i Danmark. I alt 72 vogne anskaffede man

Læs mere

Driftsmateriellet L GA 1893

Driftsmateriellet L GA 1893 Driftsmateriellet L 04-1876 GA 1893 2014 Per Topp Nielsen www.dansk-jernbanearkiv.dk L 04 / 1893 Side 3.01 Driftsmateriellet L 05a - 1872 GB 1893 Litra GB 1893 GB 1811-1818 > 2257-2264 1872 Banens (DsJ)

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Jeg har fundet ud af, at det er helt normalt

Jeg har fundet ud af, at det er helt normalt Følg Rikkes kamp for at tabe 30 kilo Jeg har fundet ud af, at det er helt normalt at sige nej til mad På trods af alle gode intentioner og et solidt team af eksperter i ryggen, har tallet på vægten ikke

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Formanden orienterer

Formanden orienterer Nummer 1 2013 - årgang 39. I dette nummer: Formanden orienterer Formanden orienterer 1 Ferie!!!! 2 Parkering ved klubhuset 3 Hjemmesiden får nyt udseende 4 Igennem de seneste år har der været faldende

Læs mere

Avisforside. Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet

Avisforside. Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet Avisforside Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet Vi vil meget gerne høre dine umiddelbare tanker om forsiden til avisen. Hvad forventer du dig af indholdet og giver den dig lyst til

Læs mere

K 563. Museumstog Randers Viborg Skive Struer 11. oktober 2014 I anledning af Skivebanens 150 års jubilæum. http://www.museumstog.dk/?

K 563. Museumstog Randers Viborg Skive Struer 11. oktober 2014 I anledning af Skivebanens 150 års jubilæum. http://www.museumstog.dk/? Museumstog Randers Viborg Skive Struer 11. oktober 2014 I anledning af Skivebanens 150 års jubilæum. http://www.museumstog.dk/?p=materiel Veterantog Viborg Skive Struer retur to gange den 11. oktober 2014

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb

Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb 240 - Dig være ære 448 Fyldt af glæde 236 - Påskeblomst 224 Stat op min sjæl Nadververs: 245 v, 5 Opstandne herre du vil gå 218 Krist stod op af døde Jeg

Læs mere

AFTER DARK. har styr på det. Billeder og Tekst kender vi intet til på Redaktionen så vi fralægger os et hvert ansvar.

AFTER DARK. har styr på det. Billeder og Tekst kender vi intet til på Redaktionen så vi fralægger os et hvert ansvar. AFTER DARK har styr på det hele Billeder og Tekst kender vi intet til på Redaktionen så vi fralægger os et hvert ansvar. After Dark er et Model-Jernbane blad hvor jonalister, reporter og Redaktøren opsaverer

Læs mere

Dybde gående test af Sherwood SR1 med DIR brillerne på.

Dybde gående test af Sherwood SR1 med DIR brillerne på. Dybde gående test af Sherwood SR1 med DIR brillerne på. Hvorfor denne test. De fleste test der bliver lavet af regulatorer er baseret på test over en weekend eller to hvor test personen når at teste 5-10

Læs mere

Prædiken til 11. s. e. trin. 31. august 2014 kl. 10.00

Prædiken til 11. s. e. trin. 31. august 2014 kl. 10.00 1 Prædiken til 11. s. e. trin. 31. august 2014 kl. 10.00 756 Nu gløder øst i morgenskær 448 Fyldt af glæde 582 At tro er at komme dig rummer ej himle 435 Aleneste Gud Nadver 522 v. 2-3 af Nåden er din

Læs mere

Mange USB-stiks er udstyret med en lille datadiode, som lyser når der hentes eller

Mange USB-stiks er udstyret med en lille datadiode, som lyser når der hentes eller USB-stiks bliver stadig brugt rigtig meget, og da man nu engang imellem kan få et 64gb USB stik til 249 kr i f.eks. Aldi, så er USB-stikket stadig det oplagte transportable medie, da det er lille og modsat

Læs mere

Indianer Magenta Indsendt af Carsten Søndergård /06/02 13:11

Indianer Magenta Indsendt af Carsten Søndergård /06/02 13:11 Indianer Magenta Indsendt af Carsten Søndergård - 2011/06/02 13:11 Jeg var på besøg hos Villads for en 3 uger siden, (tak for sidst Villads), og kom hjem med nogle af hans udkrydsninger. De blev på dagen

Læs mere

Forhistorie. Forbillede for mit projekt. HSB personvogne med 8 vinduer. 1 Die Fahrzeuge der Harzer Schmalspurbahnen in Farbe

Forhistorie. Forbillede for mit projekt. HSB personvogne med 8 vinduer. 1 Die Fahrzeuge der Harzer Schmalspurbahnen in Farbe Forhistorie Jeg har altid haft en kærlighed for de store tog, dem man kan tage og føle på, og som ikke bliver væk imellem fingrene på en. Jeg har haft med spor G at gøre siden 1988, og har altid gået og

Læs mere

Danske modeller fra. Torben Z iegler

Danske modeller fra. Torben Z iegler Danske modeller fra Torben Z iegler Indholdsfortegnelse Side De danske modeller fra KLEIN MODELLBAHN... 5 MODEL-oversigt - efter katalognummer... 7 Diverse dele - løse indsatser samt veksellad... 26 Emballage

Læs mere

Afstande, skæringer og vinkler i rummet

Afstande, skæringer og vinkler i rummet Afstande, skæringer og vinkler i rummet Frank Nasser 9. april 20 c 2008-20. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her.

Læs mere

Oveni og desværre, så tror jeg ikke krisen ligefrem har nogen udvidende effekt på forsikringsfolkets skostørrelser

Oveni og desværre, så tror jeg ikke krisen ligefrem har nogen udvidende effekt på forsikringsfolkets skostørrelser Dækker din Veteran-forsikring, skulle uheldet være ude?? Min gjorde ikke, i stedet blev den opsagt!!! En fortælling, blandet med synspunkter o.a., om en forsikrings-erklæret bastard-bil At ens bil, af

Læs mere

Fisets artikler om de overdækkede gange. -en scrapbog

Fisets artikler om de overdækkede gange. -en scrapbog Fisets artikler om de overdækkede gange -en scrapbog Introduktion Der er 9 gange i Morbærhaven som skiller sig ud fra de andre, nemlig de 9 "overdækkede" eller "lukkede" gange. Hver af disse gange består

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 LO: Ja, men først vil vi gerne spørge om, du måske kunne beskrive en typisk hverdag her på skolen? E1: En typisk hverdag

Læs mere

Bilag 1: Interviewguide:

Bilag 1: Interviewguide: Bilag 1: Interviewguide: Vores interview guideforskningsspørgsmål Spiller folk på ITU multiplayer, frem for singleplayer? Skaber onlinespil sociale relationer mellem folk på ITU? Interviewspørgsmål Foretrækker

Læs mere

Analyse af PISA data fra 2006.

Analyse af PISA data fra 2006. Analyse af PISA data fra 2006. Svend Kreiner Indledning PISA undersøgelsernes gennemføres for OECD og de har det primære formål er at undersøge, herunder rangordne, en voksende række af lande med hensyn

Læs mere

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du får en bedre, mere støttende relation til dig selv. Faktisk vil jeg vise dig hvordan du bliver venner med dig selv, og især med den indre kritiske

Læs mere

Beethoven Du skal snart til koncert med DR Radiosymfoniorkestret. Ved koncerten skal du høre en violinkoncert.

Beethoven Du skal snart til koncert med DR Radiosymfoniorkestret. Ved koncerten skal du høre en violinkoncert. Koncert med DR Radiosymfoniorkestret s. 2 Beethoven Du skal snart til koncert med DR Radiosymfoniorkestret. Ved koncerten skal du høre en violinkoncert. Violinkoncerten er skrevet af en tysk komponist,

Læs mere

Regal Raptor 125cc-150cc-250cc-300cc. epoulsem@youseepost.dk

Regal Raptor 125cc-150cc-250cc-300cc. epoulsem@youseepost.dk Regal Raptor 125cc-150cc-250cc-300cc epoulsem@youseepost.dk Mig bekendt er alle Regal Raptor baghjul ens, i hvert fald på dem vi kender fra 2005 og indtil 2007, det gælder således DD125-DD150-DD250 luft

Læs mere

============================================================================

============================================================================ Falsk "stamme" Indsendt af Dennis Jensen - 2015/01/12 11:54 For ikke af krænke nogle, vil jeg undlade af nævne køber i dette indlæg. Konen og Jeg besluttede os for af købe nogle "ordenlige" guppyèr for

Læs mere

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud Dåb: DDS 448: Fyldt af

Læs mere

H0 NYHEDER 2014. BL-vogne CP med tagrytter MO DSB MX / MY Y-tog AF med tagrytter Class 66. OBS: Fotos viser produktionsprøver

H0 NYHEDER 2014. BL-vogne CP med tagrytter MO DSB MX / MY Y-tog AF med tagrytter Class 66. OBS: Fotos viser produktionsprøver H0 NYHEDER 2014 M O D E L L E R PÅ V E J F R A T E G N E B O R D E T BL-vogne CP med tagrytter MO DSB MX / MY Y-tog AF med tagrytter Class 66 OBS: Fotos viser produktionsprøver AF med tagrytter AF-vognene

Læs mere

Prædiken til søndag den 25. maj 2014. Søndagen som også hedder 5. søndag efter påske. Jeg prædiker over Johannesevangeliet kapitel 17:

Prædiken til søndag den 25. maj 2014. Søndagen som også hedder 5. søndag efter påske. Jeg prædiker over Johannesevangeliet kapitel 17: Apetizer: Jeg kan blive så træt af at vi efterhånden kun tænker vores liv i længden i stedet for i højden. Hvad er der ved et langt liv hvis det har været fladt som en pandekage? Prædiken til søndag den

Læs mere

Ret smart - men det er jo svært at planlægge hvis du har et firma, hvor kunden henvender sig uden varsel.

Ret smart - men det er jo svært at planlægge hvis du har et firma, hvor kunden henvender sig uden varsel. Det jeg mener er, at du ofte kan kombinere mersalg med god service, ved at informere ud fra de informationer du har. Det vil oftest medføre at kunden enten takker og køber eller blot takker nej. Men han

Læs mere

En nem UV-lyskasse med LED s.

En nem UV-lyskasse med LED s. En nem UV-lyskasse med LED s. Max Jens Jensen - OZ7AFF En nem UV lyskasse med LED. Max Jens Jensen, OZ7AFF Jeg har gennem en del år været en stor tilhænger af printfremstilling efter strygejernsmetoden

Læs mere

Livet er for kort til at kede sig

Livet er for kort til at kede sig Artikel i Muskelkraft nr. 6, 2005 Livet er for kort til at kede sig Venner, bowling, chat jeg har et godt liv, fordi jeg gør de ting, jeg vil, siger Malene Christiansen Af Jane W. Schelde Engang imellem

Læs mere

Struer jernbaneklub. Januar Mh 304 ved Struer MR center vest d samt formanden Egon.

Struer jernbaneklub. Januar Mh 304 ved Struer MR center vest d samt formanden Egon. Struer jernbaneklub Januar 2005 Mh 304 ved Struer MR center vest d.2004-09-18 samt formanden Egon. Bestyrelsen: Formand: Egon Petersen 97407433 Kasserer: Erik Linaa 97840687 Bestyrelsesmedlemmer: Kim Hansen

Læs mere

SSOG Scandinavian School of Gemology

SSOG Scandinavian School of Gemology SSOG Scandinavian School of Gemology Lektion 12: Syntetisk smaragd Indledning Det er min forventning, med den viden du allerede har opnået, at du nu kan kigge på dette 20x billede til venstre af en syntetisk

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

introduktion tips og tricks

introduktion tips og tricks Tips & tricks 1 tips og tricks Indhold side introduktion Denne vejledning indeholder gode formidlingsråd og er målrettet 7. klassetrin. En Xciter er én som formidler naturvidenskab på en sjov og lærerig

Læs mere

Bilag 4: Elevinterview 3

Bilag 4: Elevinterview 3 Bilag 4: Elevinterview 3 Informant: Elev 3 (E3) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 09:01 LO: Hvordan er en typisk hverdag for dig her på gymnasiet? E3: Bare her på gymnasiet? LO: Mmm.

Læs mere

Det er i øvrigt værd at bemærke, at objektivet er fremstillet som et normal-objekt, da mellemformat jo giver negativ crop i forhold til Full Frame.

Det er i øvrigt værd at bemærke, at objektivet er fremstillet som et normal-objekt, da mellemformat jo giver negativ crop i forhold til Full Frame. Generelt indtryk Carl Zeiss Biometar 80mm f/2,8 er et objektiv med pentacon 6 fatning (eller Kiev 60 fatning). Dvs det er bygget til det såkaldte mellemformat, der bygger på en større sensor end Full Frame

Læs mere

Lb. Nr Fabrikat Type KatNr Litra Embal Kommentarer v055 Buco Ølvogn DSB Albani v067 DSB Lukket Godsvogn DSB Kødvogn v116 DSB Personvogn AT 209 Nej

Lb. Nr Fabrikat Type KatNr Litra Embal Kommentarer v055 Buco Ølvogn DSB Albani v067 DSB Lukket Godsvogn DSB Kødvogn v116 DSB Personvogn AT 209 Nej v055 Buco Ølvogn DSB Albani v067 DSB Lukket Godsvogn DSB Kødvogn v116 DSB Personvogn AT 209 Nej v117 DSB Personvogn CL 1501 Nej v118 DSB Personvogn AT 209 Nej v122 DSB 2 stk. undervogn som ny Nej v123

Læs mere

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden!

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden! Kære kompagnon Jeg kan godt sige dig, at denne tale har jeg glædet mig til i lang tid - for det er jo hele 10 år siden jeg sidst havde en festlig mulighed for at holde tale for dig - nemlig da du blev

Læs mere

Stadager Brugsforening. et netblad, en hjemmeside og en mailruppe. MBP netblad nr. 22, vinter 2007

Stadager Brugsforening. et netblad, en hjemmeside og en mailruppe. MBP netblad nr. 22, vinter 2007 et netblad, en hjemmeside og en mailruppe Bag enhver tilfreds modeljernbane mand står en tålmodig kvinde. En mor, en søster, en veninde, en kæreste, en kone eller en datter MBP netblad nr. 22, vinter 2007

Læs mere

Handsker - argumenter og modargumenter

Handsker - argumenter og modargumenter Løsningsforslag www.safehair.eu Handsker - argumenter og modargumenter "Men jeg kan ikke bære handsker, fordi jeg ingen finfølelse har med dem!" Finfølelsen kommer tilbage med tiden! Læger kan sågar udføre

Læs mere

AFSTØBNINGER AF BERTEL THORVALDSENS ANSIGT

AFSTØBNINGER AF BERTEL THORVALDSENS ANSIGT AFSTØBNINGER AF BERTEL THORVALDSENS ANSIGT De mennesker, der har interesse for vor store billedhugger Bertel T h o r valdsen, kender sandsynligvis hans dødsmaske. Den viser os et kraftigt, fyldigt fysiognomi,

Læs mere

23. søndag efter trinitatis 19. november 2017

23. søndag efter trinitatis 19. november 2017 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Hvad Guds er Evangelium: Matt. 22,15-22 Salmer: 745, 367, 448; 728, 266 Her er en 20'er. [Vis en 20 krone-mønt frem!] I ved hvordan den ser ud, selv om I ikke kan se den ordentligt

Læs mere

Afstande, skæringer og vinkler i rummet

Afstande, skæringer og vinkler i rummet Afstande, skæringer og vinkler i rummet Frank Villa 2. maj 202 c 2008-20. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold

Læs mere

3. s. i fasten II 2016 Ølgod 9.00, Bejsnap , 473 til nadver

3. s. i fasten II 2016 Ølgod 9.00, Bejsnap , 473 til nadver Vi er i denne vidner til en hård kamp mellem vinteren og foråret. Bedst som vi troede, foråret havde vundet, bedst som vi vejrede forårsluft og følte forårsstemningen brede sig, og begyndte at fantasere

Læs mere

Når der stilles fokus, drejer objektivets ende ikke med. Dvs. hvis der bruges pol-filter, så fastholdes indstillingen, når der fokuseres.

Når der stilles fokus, drejer objektivets ende ikke med. Dvs. hvis der bruges pol-filter, så fastholdes indstillingen, når der fokuseres. Generelt indtryk Sigma 28mm mini-wide II f/2,8 er et mindre objektiv; vejer ikke alverden, bruger 52mm filtre og rager blot mellem 5,1 og 5,7 cm ud foran dit kamera (med OM->4/3 adapter). Objektivet er

Læs mere

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en 3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en Egentlig et fint og smukt lille puslespil. Ikke sandt. Der er bare det ved det, at der mangler en brik. Sådan som vores tema lyder i dag: der mangler en.

Læs mere

1949 annonce. 1951 annonnce

1949 annonce. 1951 annonnce Bobbere,, choppere, e, originalitet og moderniseringer Dette lille indlæg kom jeg på, fordi jeg under oprydning, faldt over nogle gamle chopper-tegninger samt en ret dårlig kopi fra aprilnummeret af Skandinavisk

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

Bliv opdaget på Internettet! - 10 gode råd til at optimere din hjemmeside til søgemaskiner

Bliv opdaget på Internettet! - 10 gode råd til at optimere din hjemmeside til søgemaskiner Bliv opdaget på Internettet! - 10 gode råd til at optimere din hjemmeside til søgemaskiner Af Henrik Bro og Martin T. Hansen I har måske allerede en flot, og informativ hjemmeside. Og alle jeres kursister

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Velkommen til den årlige generalforsamling i Jegum Ferieland og tak til alle jer som er mødt frem i dag.

Velkommen til den årlige generalforsamling i Jegum Ferieland og tak til alle jer som er mødt frem i dag. Grundejerforeningen JEGUM FERIELAND V/ Formand Carsten Christensen Birkealle 7, 6710 Esbjerg V. Grundejerforeningen Jegum Ferieland. Bestyrelsens beretning 2015 Velkommen til den årlige generalforsamling

Læs mere

GRAFISK DESIGN. Proces. Ideudvikling. »Jeg er blevet bedt om at udvikle nogle ideer til at udvikle John Frandsens nuværende annoncesider«

GRAFISK DESIGN. Proces. Ideudvikling. »Jeg er blevet bedt om at udvikle nogle ideer til at udvikle John Frandsens nuværende annoncesider« P f t r o o i l o 1 H GRAFISK DESIGN»Jeg er blevet bedt om at udvikle nogle ideer til at udvikle John Frandsens nuværende annoncesider«proces For at udvikle annoncen måtte jeg først klarlægge, hvad der

Læs mere

Lejer kan blive boende for evigt

Lejer kan blive boende for evigt Indsigt Pas på med fremleje af ejerbolig: Lejer kan blive boende for evigt Et stigende antal boligejere udlejer deres bolig for en tid. Men de risikerer, at lejeren ikke kan opsiges, og at de selv mister

Læs mere

Klubbladet, Veterantrailer.dk

Klubbladet, Veterantrailer.dk Klubbladet, Veterantrailer.dk Blad 3. Forår 2011 Logoet er valgt som en efterligning af de gamle runde nummerplader. Klubmøde den 17. april kl. 10, Ullsgade 8, i Ulfborg. Menuen bliver Russisk suppe tilmelding

Læs mere

Driftsmateriellet S Ljlps

Driftsmateriellet S Ljlps Driftsmateriellet S 82-1988 Ljlps Litra SJ Ljlps 822 DSB Ljlps 1988: 42 74 4118001-4118099 ombygget 1982 KVAB, Kalmar - undervogn 1966 KVAB : 42 86 4118000-4118031 ombygget 1982 KVAB, Kalmar - undervogn

Læs mere

Hvis man for eksempel får ALS

Hvis man for eksempel får ALS Artikel fra Muskelkraft nr. 2, 1993 Hvis man for eksempel får ALS Ser man bort fra det fysiske, tror jeg faktisk, at jeg i dag har det bedre, end hvis jeg ikke havde sygdommen. Det lyder mærkeligt, men

Læs mere

N analysen. Et samarbejde mellem. og

N analysen. Et samarbejde mellem.   og Side 1 af 6 N analysen Et samarbejde mellem www.danskmodel.dk og www.skala-n.dk. Der findes ingen nyere informationer om, hvor mange skala N-kørere der findes i Danmark. Når vi i forskellige sammenhænge

Læs mere

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien For nogen tid siden efterlyste jeg i et forum et nyt ord for håndflash, da det nok ikke er det mest logiske

Læs mere

I FORENINGEN - SPOR 0. Nr.17. Billeder og Tekst kender vi intet til på redaktionen, så vi fralægger os ethvert ansvar

I FORENINGEN - SPOR 0. Nr.17. Billeder og Tekst kender vi intet til på redaktionen, så vi fralægger os ethvert ansvar I FORENINGEN - SPOR 0 Nr.17 Billeder og Tekst kender vi intet til på redaktionen, så vi fralægger os ethvert ansvar Den Københavnske S-bane har fra 1. oktober overtaget de 2 MJ rangerlokomotiver fra DSB.

Læs mere

Husbygning til modelbanen.

Husbygning til modelbanen. Husbygning til modelbanen. I de sidste par år har jeg, som nogle nok har opdaget, bygget en del huse til modelbanen, primært Langå og udstillingsanlægget. De fleste af husene er placeret op af bagvæggen

Læs mere

Medlemsudflugt til Modeljernbaneklubben H0 Aalborg og Hobbykæden den 27. oktober 2012

Medlemsudflugt til Modeljernbaneklubben H0 Aalborg og Hobbykæden den 27. oktober 2012 Medlemsudflugt til Modeljernbaneklubben H0 Aalborg og Hobbykæden den 27. oktober 2012 Lørdag den 27. oktober var der strålende solskinsvejr, og her mødtes en stor del af medlemmerne fra vores lille klub

Læs mere

Vasily Kandinsky. for Vasily Kandinsky i dag?

Vasily Kandinsky. for Vasily Kandinsky i dag? Vasily Kandinsky Marie Knudsen: Ja, fordi det han står for, for mig er noget der ligger lidt længere tilbage i tiden. Hvor at hvis man så skal lave noget som er nutidigt nu, i forhold til en reklame og

Læs mere

Statistisk oversigt Spørgeskema resultater

Statistisk oversigt Spørgeskema resultater Statistisk oversigt Spørgeskema resultater 1 Vi har lavet to forskellige spørgeskemaer. Et spørgeskema til Biibo.dks eksisterende brugere, hvor vi fik lov til at bruge Biibo.dks brugerdatabase og et til

Læs mere

hobby trade Karetmagervej 13 B 7000 Fredericia Tlf.: Fax

hobby trade Karetmagervej 13 B 7000 Fredericia Tlf.: Fax Marts 2007 NYHEDSBREV hobby trade Karetmagervej 13 B 7000 Fredericia Tlf.: 75 94 01 06 Fax 75 94 03 13 www.hobbytrade.dk Forord Af Flemming Ebert Pedersen Med dette nr. 2 nyhedsbrev vil vi gerne informere

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

At forstå det uforståelige Ordet virkelighed er også et ord, som vi må lære at bruge korrekt

At forstå det uforståelige Ordet virkelighed er også et ord, som vi må lære at bruge korrekt Julie K. Depner, 2z Allerød Gymnasium Essay Niels Bohr At forstå det uforståelige Ordet virkelighed er også et ord, som vi må lære at bruge korrekt Der er mange ting i denne verden, som jeg forstår. Jeg

Læs mere

Triumph 2000 MK 2 gennem 17 år.

Triumph 2000 MK 2 gennem 17 år. Triumph 2000 MK 2 gennem 17 år. Af Bernt Pedersen 573. På billedet ses min gamle 2000 MK 2 er som den så ud da jeg solgte den tilbage i 2007. Indkøbt i 1990 for 3500 solgt igen i 2007 for 3500 ---tak for

Læs mere

Analyse af boligjobordningens effekter på aktivitet, beskæftigelse og sort arbejde i malerfaget

Analyse af boligjobordningens effekter på aktivitet, beskæftigelse og sort arbejde i malerfaget Analyse af boligjobordningens effekter på aktivitet, beskæftigelse og sort arbejde i malerfaget Danske Malermestre har i perioden 24.-26. oktober 2012 gennemført en analyse blandt medlemmerne vedrørende

Læs mere

Tekster: 1 Mos 15,1-6, Hebr 11,1-6, Luk 17,5-10

Tekster: 1 Mos 15,1-6, Hebr 11,1-6, Luk 17,5-10 Tekster: 1 Mos 15,1-6, Hebr 11,1-6, Luk 17,5-10 Salmer: Vejby 9.00 4 Giv mig Gud en salmetunge 582 At tro er at komme (Laub) 321 O Kristelighed 588 Herre Gør mit liv til bøn Lem 10.30 4 Giv mig Gud en

Læs mere

REDIGERING AF REGNEARK

REDIGERING AF REGNEARK REDIGERING AF REGNEARK De to første artikler af dette lille "grundkursus" i Excel, nemlig "How to do it" 8 og 9 har været forholdsvis versionsuafhængige, idet de har handlet om ting, som er helt ens i

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

Supplement til. Vers. II. Torben Ziegler

Supplement til. Vers. II. Torben Ziegler Supplement til Vers. II Torben Ziegler Marts 2009. Eget tryk Torben Ziegler Nørrebred 19 2625 Vallensbæk www.danskmodel.dk Lokomotiver med katalognumre 3767001 År: 2008 2008 205 mm. Type: Dieselelektrisk

Læs mere

MØDEBOOKING SKAF NYE KUNDER VIA TELEFONEN, SOCIALE. Lær at booke møder pr. telefon. Forstå hvordan sociale medier kan benyttes til at få nye kunder.

MØDEBOOKING SKAF NYE KUNDER VIA TELEFONEN, SOCIALE. Lær at booke møder pr. telefon. Forstå hvordan sociale medier kan benyttes til at få nye kunder. MØDEBOOKING SKAF NYE KUNDER VIA TELEFONEN, SOCIALE MEDIER OG E-MAIL Lær at booke møder pr. telefon. Forstå hvordan sociale medier kan benyttes til at få nye kunder. Booster salget i dit firma 2015 Leon

Læs mere