At-VEJLEDNING. Gravides og ammendes arbejdsmiljø. A.1.8 Februar Erstatter At-anvisning nr af marts 1998

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "At-VEJLEDNING. Gravides og ammendes arbejdsmiljø. A.1.8 Februar 2002. Erstatter At-anvisning nr. 4.0.0.2 af marts 1998"

Transkript

1 At-VEJLEDNING A.1.8 Februar 2002 Erstatter At-anvisning nr af marts 1998 Gravides og ammendes arbejdsmiljø

2 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal fortolkes. At-vejledninger bruges til at uddybe og forklare ord og formuleringer i reglerne (lov og bekendtgørelser) forklare, hvordan kravene i reglerne kan efterkommes efter Arbejdstilsynets praksis oplyse om Arbejdstilsynets praksis i øvrigt på baggrund af bl.a. afgørelser og domme forklare arbejdsmiljølovgivningens områder og sammenhæng mv. Tal i parentes henviser til listen over relevante At-vejledninger/ -anvisninger/-meddelelser på bagsiden af At-vejledningen. Er en At-vejledning bindende? At-vejledninger er ikke bindende for virksomhederne, sikkerhedsorganisationerne eller andre, men vejledninger bygger på regler (lov og bekendtgørelser), der er bindende. Arbejdstilsynet vil ikke foretage sig mere i de situationer, hvor fx en virksomhed har fulgt en At-vejledning. Virksomhederne kan vælge andre fremgangsmåder mv., men Arbejdstilsynet vil i så fald vurdere, om den valgte fremgangsmåde er lige så god og i overensstemmelse med reglerne. Når en At-vejledning gengiver bindende metodekrav mv. fra lov eller bekendtgørelser, skal virksomhederne følge de pågældende metoder. Det vil altid fremgå tydeligt af en At-vejledning, når der gengives bindende metodekrav mv. Hvor findes information om At-vejledningerne? Et emne kan være beskrevet i mere end én At-vejledning. Derfor er det en god idé at orientere sig på Arbejdstilsynets hjemmeside på Internettet på adressen I en overgangsperiode vil der stadig findes gamle At-meddelelser og At-anvisninger, der ligesom At-vejledningerne beskriver, hvordan arbejdsmiljølovgivningen kan overholdes. Med tiden vil alle At-meddelelser og At-anvisninger udgå, efterhånden som de afløses af Atvejledninger. Også her kan der hentes hjælp på Arbejdstilsynets hjemmeside.

3 3 Indhold 1. Påvirkninger, der kan udgøre en fare for graviditeten Fysiske påvirkninger Stød og vibrationer Støj og ultralyd Ioniserende stråling Ikke-ioniserende stråling Ekstrem kulde og varme Manuel håndtering af tunge byrder Langvarigt stående og gående arbejde Træk og skub Kombinerede arbejdsbelastninger Højt overtryk Smitsomme påvirkninger Røde hunde (Rubella) Haresyge (Toxoplasma gondii, toxoplasmose) Skoldkopper (varicella-zoster-virus) Den 5. børnesygdom (Erythema infectiosum, parvo-virus B 19 eller lussingesyge) Cytomegalovirus (CMV) Smitsom leverbetændelse (Hepatitis A-virus) Blodoverført leverbetændelse (Hepatitis B-virus) Papegøjesyge (Ornithose, chlamydia psittaci) Kemiske påvirkninger Kræftfremkaldende stoffer Flygtige stoffer og organiske opløsningsmidler Bekæmpelsesmidler Bly og blyforbindelser Kviksølv og kviksølvforbindelser Narkosegasser Cytostatika og andre lægemidler Kvælende gasser Kemiske stoffer, som optages gennem huden Påvirkninger, der kan udgøre en fare for amningen

4 4 At-vejledningen oplyser om de påvirkninger, som kan indebære en fare for graviditet eller amning. En arbejdsgiver skal når han bliver bekendt med, at en ansat er gravid eller ammer sørge for, at det i arbejdspladsvurderingen vurderes, om der er en risiko for, at den ansatte er udsat for påvirkninger, der kan indebære en fare for graviditet eller amning. Arbejdsgiveren skal træffe følgende foranstaltninger over for den gravide eller ammende, hvis det vurderes, at denne risiko vil få negativ indvirkning på graviditet eller amning: Tekniske foranstaltninger eller ændret indretning af arbejdsstedet, eller hvis det ikke er muligt, Foranstaltninger i forbindelse med arbejdets planlægning og tilrettelæggelse, eller hvis det ikke er muligt, Overførsel af den gravide eller ammende til andre opgaver, eller hvis det ikke er tilstrækkeligt, Beslutning om, at den gravide eller ammende ikke må beskæftige sig med det pågældende arbejde. Arbejdstilsynet anbefaler, at arbejdspladser, der beskæftiger kvinder i den fødedygtige alder, allerede på forhånd sørger for, at deres arbejdspladsvurdering indeholder en vurdering af, om gravide eller ammende kan blive udsat for påvirkninger, der indebærer en fare for fosteret eller det nyfødte barn. En gravidpolitik kan indeholde særlige retningslinjer, som virksomheden og de ansatte fastlægger for at sikre, at medarbejderne kan få sunde børn. Politikken bliver på den måde en integreret del af virksomhedens sikkerhedsarbejde og kan i praksis udføres, så alle parter er tilfredse. Det giver større tryghed og bedre planlægning af arbejdet, hvis virksomheden på forhånd har planlagt, hvordan den vil håndtere, at en medarbejder bliver gravid. At-vejledningens gennemgang af de påvirkninger, som kan indebære en fare for graviditet eller amning, er ikke udtømmende. Hvis arbejdspladsvurderingen viser, at der er andre påvirkninger på arbejdspladsen, der kan udgøre en fare for graviditet eller amning, skal arbejdsgiveren også vurdere, om den gravide eller ammende er udsat for disse.

5 5 1. Påvirkninger, der kan udgøre en fare for graviditeten Afsnittet giver et grundlag for at vurdere, om og under hvilke omstændigheder påvirkninger i arbejdsmiljøet kan være fosterskadende. Grundlæggende skal man altid udføre en risikovurdering, der både er baseret på påvirkningens farlighed og dens styrke og varighed. Spørgsmålet om, hvorvidt en gravid kan eller ikke kan udføre en bestemt arbejdsopgave, skal derfor afgøres i sammenhæng med hendes konkrete arbejdsforhold. Fosterskader er en samlebetegnelse for alle tilfælde, hvor en graviditet ikke begynder eller ender normalt, fx ufrivillige aborter, lav fødselsvægt, fostervæksthæmning og alvorlige reproduktionsskader som medfødte misdannelser og dødfødsel Fysiske påvirkninger Stød og vibrationer Stød eller slag direkte mod den gravides mave må anses for at være en påvirkning, der kan udgøre en fare for graviditeten. Moderkagen kan rive sig løs, og der kan opstå blødninger i livmoderen. Kun stød af en vis kraft udgør en risiko. På arbejdspladser med særlig voldsrisiko, fx i politiets uropatrulje og på døgninstitutioner med aggressive og svært fysisk eller psykisk handicappede, må det konkret vurderes, hvornår der er særlige behov for at beskytte den gravide. Helkropsvibrationer anses for at være en påvirkning, der kan udgøre en fare for graviditeten. Risikoen afhænger af vibrationernes styrke. Gravide bør ikke udsættes for kraftige helkropsvibrationer Støj og ultralyd Kraftig påvirkning med støj anses ikke for at udgøre nogen særlig fare for fosteret. Fosteret er beskyttet af moderens krop og fostervandet, som dæmper støjimpulsen med omkring 25 db. Der vil derfor næppe være arbejdssituationer, hvor der vil være behov for at dæmpe støjen af hensyn til fosteret. Selv ved kraftig ultralyd i luft er fosteret ligesom ved støj beskyttet af moderens krop. Ved legemlig kontakt med faste genstande eller væsker, der svinger med ultralydsfrekvenser, vil ultralyden passere over i det menneskelige væv. Høje ultralydsniveauer kan udgøre en fare for såvel mor som barn. De dele i et ultralydsapparatur, som operatøren berører under drift, skal være isoleret og helst med luft fra de ultralydbærende dele. De ultralydbærende dele i apparater og emner/væsker skal desuden være afskærmet, så man undgår utilsigtet berøring.

6 Ioniserende stråling Ioniserende stråling omfatter flere stråletyper, fx alfa-, beta- og gammastråling. Ioniserende stråling kan medføre skader på fosteret, fx påvirkning af arveanlæggene og udvikling af medfødte misdannelser og kræft. Sundhedsstyrelsen fastsætter dosisgrænser ved erhvervsmæssig udsættelse for ioniserende stråling. Der er fastsat følgende dosisgrænser: Arbejdstagere i almindelighed må ikke udsættes for helkropsbestråling på mere end 20 msv pr. år. Gravide arbejdstagere må når arbejdsgiveren er oplyst om graviditeten ikke udsættes for en belastning på mere end 1 msv pr. år. Den gravide skal flyttes til andre arbejdsopgaver, hvor der er mindre udsættelse for stråler, hvis det vurderes, at stråledosis overstiger 1 msv pr. år. Der bør suppleres med en måleperiode på ikke over én måned for at overvåge dosis, hvis det er nødvendigt. Ellers må den gravide flyttes til andet arbejde, der ikke udsætter hende for ioniserende stråling. Dosis til fosteret forventes at overstige 1 msv pr. år ved arbejde i lokaler med røntgenapparater, fx ved arbejde med røntgendiagnostikanlæg til medicinsk og veterinært brug, industrielle røntgenanlæg og acceleratorer til teknisk bestråling. Det skal dog præciseres, at der ved ophold bag beskyttelsesskærme ikke vil være stråleproblemer. Det vurderes, at arbejde ved fx dentalrøntgen-, hudterapi- og røntgenanalyseanlæg samt acceleratorer til medicinsk strålebehandling sjældent indebærer stråledoser, der overstiger 1 msv pr. år. Radioaktive kilder, hvor den eksterne bestråling kan forventes at overstige 1 msv, er fx fremstilling, dispensering og administration af radioaktive lægemidler, scintigrafi af patienter og gammaradiografi i åbne anlæg. Radioaktive kilder, hvor den interne bestråling forventes at overstige 1 msv pr. år, er fx arbejde med jodering med I-125 og pleje af terapipatienter (fx I-131 og Sr-89). Ved arbejde med radioimmunassay (RIA-kit) er de forventede stråledoser mindre end 1 msv pr. år Ikke-ioniserende stråling Ikke-ioniserende stråling er benævnelsen for elektromagnetiske felter med frekvenser op til 3x10 15 Hz. De vigtigste frekvensområder i arbejdsmiljøet er: Ekstremt lavfrekvent stråling/felter med frekvenser under 300 Hz Radiofrekvent stråling med frekvenser fra ca. 10 khz til 300 GHz. Arbejdstilsynet bruger ved ikke-ioniserende stråling med frekvenser mellem GHz ICNIRP s anbefalede grænseværdier til at vurdere personeksponeringer. ICNIRP er en forkortelse for: International Commission on Non-ionizing Radiation Protection. Fosteret anses for at være særligt følsomt for stråling. Derfor anbefaler Arbejdstilsynet, at det er ICNIRP s grænseværdier for befolkningen i almindelighed og ikke grænseværdierne for arbejde, som er retningsgivende for gravides arbejde.

7 7 Arbejdsgiveren bør informere den gravide om risici og træffe de fornødne foranstaltninger, hvis påvirkningen overstiger grænseværdierne for befolkningen i almindelighed. De vigtigste feltkilder i arbejdsmiljøet er: 1. Ekstremt lavfrekvent stråling/felter Kilder og anlæg i arbejdsmiljøet er: Modstandssvejsning (punkt- og pressesvejsning), elektrosvejsning, større induktionsovne og arbejde på kraftværker. Konsekvensen af, at fosteret udsættes for ekstremt lavfrekvente magnetfelter, er uafklaret, men magnetfelterne er klassificeret som muligt kræftfremkaldende (klasse 2B) af det internationale kræftforskningsinstitut International Agency for Research on Cancer (IARC). Klassifikationen er baseret på observationer af en øget risiko for leukæmi hos børn, der har boet nær højspændingsledninger. Det er især modstandssvejsning med vekselstrømsanlæg, der giver anledning til kraftige magnetfelter. Feltpåvirkningen kan overskride de anbefalede grænseværdier, hvis man arbejder med modstandssvejsning en hel arbejdsdag. Det anbefales derfor, at gravide ikke udfører længerevarende modstandssvejsning eller opholder sig umiddelbart op ad anlæg, hvor der modstandssvejses. Man udsættes også for moderat kraftige lavfrekvente felter, når man arbejder med elektrosvejsning, induktionsovne eller på kraftværker. Påvirkningen anses dog ikke for at udgøre en risiko for fosteret. 2. Radiofrekvent stråling Eksempler på udsættelse i arbejdsmiljøet er: Radar- og mobilantenneanlæg, medicinsk kortbølgebehandlingsudstyr samt anlæg til limhærdning og plastsvejsning. Basisstationer til mobiltelefoni placeres ofte på flade tage. Der er normalt en risikozone omkring antenner. Gravide bør overholde de sikkerhedsafstande, som gælder for befolkningen i almindelighed, inklusive særlige risikogrupper. Gravide bør ikke give medicinsk kortbølgebehandling, og de bør ikke være nærmere end to meter fra apparaturer, som andre arbejder med. Anlæg til plastsvejsning og limhærdning forekommer i fx plastindustrien til svejsning af plastfolier samt ved arbejde med limhærdning i træ- og møbelindustrien. Gravide bør ikke placeres direkte op ad svejse- eller limprocessen, men i passende afstand fra den aktive kilde, fx i en afstand på mindst to meter fra processen Ekstrem kulde og varme Temperaturer på mere end 35 C kan være til skade for fosterets udvikling. Det skyldes måske overopvarmning af fostrets væv eller svigtende blodcirkulation til fosteret. Høje arbejdstemperaturer kan forekomme i støberier, glaspusterier, tropelande (badeanlæg), ved arbejde i nærheden af store industriovne og i væksthuse om sommeren.

8 8 Det vil for gravide i sidste halvdel af graviditeten oftest være forbundet med stort besvær at arbejde under ekstrem varme, og de bør derfor undgå vedvarende arbejde under sådanne betingelser. Den gravide bør under alle omstændigheder anvises lettere og ikke-kraftbetonet arbejde, når hun arbejder i forholdsvis varme omgivelser. Man skal tage højde for forværrende faktorer som fx høj luftfugtighed og direkte varmebestråling fra sollys eller ovne, når man vurderer den gravides varmebelastning. Arbejde under ekstremt kolde forhold giver ikke anledning til særlige foranstaltninger for gravide, hvis de er passende klædt på Manuel håndtering af tunge byrder Det kan øge risikoen for abort eller for tidlig fødsel, hvis den gravide gentagne gange håndterer byrder over 12 kg. Det må i almindelighed frarådes gravide at foretage tunge løft og ikke mindst gentagne løft. Det anses ikke for skadeligt for fosteret at løfte byrder under 4-5 kg. Den samlede daglige løftemængde bør ikke overstige kg på en arbejdsdag, og løftene bør fordeles over hele dagen. Fra begyndelsen af sjette-syvende graviditetsmåned bør de nævnte byrdevægte 12 kg for enkeltløft og en samlet løftemængde på maksimalt kg reduceres til omkring det halve. Uanset byrdens vægt bør der altid sikres optimale løfteforhold. Ved optimale forhold forstås: At løftet foregår midt foran kroppen At løftet foregår mellem midtlår- og albuehøjde At byrden er beregnet til håndtering At fodfæstet er stabilt. Hvis løfteforholdene ikke er optimale, må man reducere de maksimale niveauer for at opnå tilstrækkelig beskyttelse af den gravide Langvarigt stående og gående arbejde Langvarigt stående og gående arbejde giver påvirkninger, der kan øge risikoen for abort eller for tidlig fødsel. Arbejdet bør fra begyndelsen af fjerde graviditetsmåned tilrettelægges, så den gravide kan veksle mellem siddende arbejde og stående eller gående arbejde. Den aflastning, der opnås ved siddende arbejde, bør fordeles jævnt over arbejdsdagen. Perioderne bør være uden afbrydelse og af betydelig længde. Den første aflastningsperiode på ca. en halv time kan fx være placeret midt i tiden fra arbejdets begyndelse til frokostpausen. Der bør fra frokostpausen til arbejdstids ophør indlægges to aflastningsperioder af ca. en halv times varighed. Den fornødne aflastning opnås ikke blot ved at afkorte arbejdstiden med varigheden af den sidste aflastningsperiode. Der bør findes tilsvarende løsninger for arbejde, der er placeret uden for almindelig dagtid. Behovet for variation med aflastning i arbejdet er stigende gennem graviditeten. Det vil ofte i de sidste måneder af graviditeten være nødvendigt, at den gravide har mulighed for hvilepauser på en passende hvileplads.

9 Træk og skub Fysisk anstrengende arbejde med at trække og skubbe må anses for at være en påvirkning, der kan øge risikoen for abort eller for tidlig fødsel. Det er derfor særligt vigtigt, især i sidste halvdel af graviditeten, at gravide ikke belastes unødigt ved træk og skub af arbejdsvogne e.l. Belastningen under træk og skub bør være så lille som muligt. Det kan sikres ved: At arbejdet udføres på vandret og plant underlag At der er minimal hjulmodstand og minimal friktion mellem vogn og underlag At der er en passende last af vognen At håndtagene er hensigtsmæssigt placeret, så skub- og trækkraften er parallel med underlaget At arbejdet kan igangsættes i roligt tempo uden ryk Kombinerede arbejdsbelastninger Kombinerede fysiske belastninger af gentagne tunge løft, manuelle flytninger af personer, meget gående og stående arbejde samt træk og skub anses for at øge risikoen for abort eller for tidlig fødsel. Kombinerede arbejdsbelastninger kan fx forekomme i plejesektoren og i rengøringsbranchen. Det er især en god ide, at man i disse brancher udarbejder en gravidpolitik, da belastningerne over en hel arbejdsdag kan være meget komplekse og vanskelige at fastsætte normer for. En politik for gravide skal både sigte mod at beskytte fosteret og den gravide mod overbelastninger. Gravidpolitikken bør på de nævnte typer af arbejdspladser være orienteret mod helhedsløsninger, som både indarbejder arbejdets organisering og arbejdsstedets indretning, fx adgang til egnede tekniske hjælpemidler for løft og flytninger. Når man vurderer påvirkningers betydning for graviditetsforløbet, bør omfanget af andre belastninger tages med i vurderingen, fx meget lange arbejdsdage, tilbagevendende overarbejde, lang transporttid, skifteholdsarbejde eller meget stressende arbejdssituationer Højt overtryk Arbejde under højt overtryk i fx trykkamre og ved dykning må anses for at udgøre en særlig risiko for gravide. Gravide må derfor ikke beskæftiges med den type arbejde Smitsomme påvirkninger Smitsomme påvirkninger kan medføre øget risiko for graviditetsforløbet ved direkte skadevirkning på fosteret, eller fordi moderen bliver så medtaget, at graviditeten lider under det. Der kan i nogle tilfælde være tale om, at begge virkninger optræder samtidig Røde hunde (Rubella) Infektion med røde hunde er en betydelig fare for fosterets sundhed, hvis moderen smittes inden for de første 20 uger af graviditeten, men infektionen udgør ingen særlig fare for den gravides sundhed. Der er stor risiko for, at foste-

10 10 ret pådrager sig svære misdannelser, hvis det smittes før den 20. svangerskabsuge. Virus overføres via dråber fra inficerede, fx via hoste eller nys. Risikoen for, at gravide smittes med røde hunde, er lille, fordi de fleste her i landet er blevet vaccineret eller har haft sygdommen. Kvinder i den fødedygtige alder, der ikke har haft røde hunde, eller som ikke er vaccineret, bør vaccineres straks ved ansættelsen i børneinstitutioner og på skoler. Der bør ikke foretages vaccination af gravide. Gravide uden immunitet (modstandskraft mod smitte) må ikke arbejde på en arbejdsplads, hvor der er konstateret blot et enkelt tilfælde af røde hunde. En blodprøve kan give svar på, om den gravide er immun. Den gravide kan fortsætte sit arbejde, hvis der påvises immunitet, mens ikke-immune ikke må beskæftiges ved det pågældende arbejde indtil den 20. svangerskabsuge Haresyge (Toxoplasma gondii, toxoplasmose) Haresyge er en af de mest kendte og mest frygtede smitsomme sygdomme hos gravide. Sygdommen kan medføre dødfødsel, hjerneskader eller udviklingsforstyrrelser, hvis fosteret smittes. Haresyge kan opstå ved smitte fra inficerede pattedyr, da smitstoffet findes i deres kød. Det er formentlig huskattens ekskrementer, der er den vigtigste smittekilde. Det er ved pelsdyravl, især minkavl, at der i praksis kan være en erhvervsmæssig smitterisiko. Gravide, der pelser minke, kan smittes, da smitstoffet ligger under skindet på dyrene og frigives ved pelsning. Også dyrlægeassistenter, dyrlæger og kennelpersonale kan være risikogrupper. Gravide, der ikke er immune, må ikke pelse dyr. Gravide, der ved en blodtest er konstateret immune over for toxoplasmose, kan uden risiko fortsætte med arbejdet Skoldkopper (varicella-zoster-virus) Fosteret kan blive smittet og få medfødte misdannelser, hvis moderen får skoldkopper til og med den 20. svangerskabsuge. Skoldkopper er en sjælden sygdom hos gravide, fordi 98 pct. af den voksne danske befolkning har haft sygdommen som barn. Sygdommen efterlader livslang immunitet. Gravide indvandrere kan smittes i Danmark, da skoldkopper er en voksensygdom i troperne. Skoldkoppevirus overføres via dråber fra inficerede, fx via hoste, nys og smådråber fra hududslæt. Der kan være fare for smitte af gravide, fx på daginstitutioner og i skoler, når der er udbrud af skoldkopper hos børnene. Den gravide må i en sådan situation ikke arbejde til og med den 20. svangerskabsuge, hvis hun ikke er immun. En blodprøve kan give svar på, om den gravide er immun. Hun kan derfor straks genoptage sit arbejde, hvis blodprøven viser, at hun har haft sygdommen.

11 Den 5. børnesygdom (Erythema infectiosum, parvo-virus B 19 eller lussingesyge) Vira kan overføres fra den gravide til fosteret, og smitten kan udgøre en risiko for abort, fosterdød eller misdannelser hos barnet. Den 5. børnesygdom smitter ved dråbeinfektion, fx via hoste eller nys. Der kan være fare for erhvervsmæssig smitte af gravide på skoler og i børneinstitutioner, hvis der er udbrud af sygdommen blandt børnene. Hvis der er udbrud af sygdommen, må den gravide ikke fortsætte med det pågældende arbejde, før der er sikkerhed for, at hun har haft sygdommen og er immun. Det kan konstateres ved en blodprøve. Den gravide kan fortsætte sit arbejde uden risiko, hvis hun er immun. I modsat fald må hun ikke arbejde med det pågældende arbejde, mens epidemien står på det vil i praksis sige indtil seks uger efter, at det seneste tilfælde af sygdommen er konstateret på arbejdspladsen. Det gælder i hele graviditeten Cytomegalovirus (CMV) CMV kan udgøre en fare for fosterets sundhed, idet en infektion hos den gravide kan medføre risiko for svære varige skader på barnets centralnervesystem. CMV-infektioner er hyppigt forekommende, og man kan smittes flere gange uden at få varig immunitet. Sygdommen er dog ikke særligt smitsom. Smitte overføres via sekreter ved tæt direkte personlig kontakt. Risiko for erhvervsmæssig smitte er størst på institutioner for multihandicappede børn under et år med medfødt CMV-infektion. Spædbørnene udskiller meget store mængder smitstof, og der er riskio for smitte af gravide, der passer dem. Gravide må derfor ikke arbejde med spædbørn med CMV-infektion. I alle andre tilfælde, hvor der kan være udsættelse for CMV, kan risikoen for smitte af gravide undgås ved almindelige hygiejniske foranstaltninger. Det er tilstrækkeligt på fx sygehuse og i almindelige daginstitutioner Smitsom leverbetændelse (Hepatitis A-virus) Smitsom leverbetændelse må anses for at være en påvirkning, der kan udgøre en fare for den gravides sundhed. Vira udskilles med afføringssekreter, og smitte overføres oftest fra forurenede hænder til munden, fx efter toiletbesøg, og når smittede blebørn bliver skiftet. Der kan være en risiko for smitte af gravide på fx asylcentre og daginstitutioner. Indvandrere og flygtninge kan være smittet med hepatitis A ofte uden at de selv er klar over det. Overførsel af smitte kan undgås ved agtpågivenhed og almindelige hygiejniske foranstaltninger. Særligt udsatte gravide bør have gammaglobulin. Det er et lægemiddel, der giver passiv immunitet i ca. tre måneder. Gravide må ikke beskæftiges ved det pågældende arbejde, hvis disse foranstaltninger ikke er mulige. Vaccination er mulig, men gravide bør ikke vaccineres Blodoverført leverbetændelse (Hepatitis B-virus) Blodoverført leverbetændelse må anses for at være en påvirkning, der kan udgøre en fare for den gravides og fosterets sundhed. Effektiv vaccine findes, og ansatte, der tilhører risikogrupper, bør være vaccineret.

12 12 Generelt anbefales vaccinationen ikke til gravide, fx i hjemmeplejen eller på sygehuse. Personale i døgnplejen, som arbejder under husstandslignende vilkår, og hvor man ved, at klienter har aktivt smitstof i blodet, er specielt udsatte for smitte. Gravide, der ikke er vaccineret, må derfor ikke arbejde på sådanne institutioner. Gravide, der udsættes for muligt smitstof via stik- og skæreulykker, bør vaccineres umiddelbart efter hændelsen Papegøjesyge (Ornithose, chlamydia psittaci) Smittekilden ved papegøjesyge er især fugle og i sjældne tilfælde får. Smitte mellem mennesker er ikke påvist. Der er almindeligvis tale om milde sygdomsforløb, som kan ligne influenza, men infektion kan muligvis forårsage abort og misdannelser hos fosteret. Papegøjesyge kan behandles med antibiotika, der ikke medfører fare for fosteret. Erhvervsmæssig smitterisiko er størst på fjerkræslagterier (gæs, ænder og kalkuner) i slagtesæsonen fra juni til oktober. Mennesker smittes ved at indånde støv under fjerplukning eller dråber ved skylning. Det anbefales derfor, at gravide ikke beskæftiges ved dette arbejde. Andre smittekilder er fugle i dyrehandler Kemiske påvirkninger Visse kemiske stoffer kan være farlige for den gravides og fosterets sundhed. Kemikalier, der er dokumenteret fosterskadende eller kan give skader, som sidestilles med dette, er klassificeret og mærket efter Miljøministeriets regler. Gravide skal være særlig opmærksomme på disse risikosætninger: R40: Mulighed for varig skade på helbred R45: Kan fremkalde kræft R46: Kan forårsage arvelige genetiske skader R48: Alvorlig sundhedsfare ved længere tids påvirkning R49: Kan fremkalde kræft ved indånding R60: Kan skade evnen til forplantning R61: Kan skade barnet under graviditeten R63: Mulighed for skader på barnet under graviditeten. Risikosætningerne R60, R61 og R63 vedrører specifikke farer under graviditet. Også stoffer og materialer, der er mærket med de andre risikosætninger, kan give effekter, som fosterets celler kan være følsomme over for. Hovedparten af de faremærkede kemikalier er bekæmpelsesmidler, organiske opløsningsmidler og tungmetaller. Man skal være opmærksom på, at lægemidler ikke er mærket efter Miljøministeriets regler, men er klassificeret efter medicinallovgivningen. Det fremgår af lægemiddelkataloget, om de enkelte medicinske stoffer er fosterskadende. Lægemidler, som ikke opbevares i standardpakninger, skal faremærkes og forsynes med en brugsanvisning, hvis de er farlige Kræftfremkaldende stoffer Kræftfremkaldende virkning af et stof er en effekt, som også fosterets celler i princippet kan være følsomme over for. Det skal vurderes, om stofferne udsætter fosteret for fare, hvis der foreligger dokumentation for kræftrisiko. Stof-

13 13 fet bør, hvis dokumentationen mangler, anses for at være en påvirkning, der kan udgøre en fare for graviditeten. Det er ikke alle kræftfremkaldende stoffer eller materialer, der kan overføres til fosteret, selv om moderen er udsat for stofferne. Sådanne kræftfremkaldende stoffer eller materialer er ikke en fare for fosteret. Som eksempler kan nævnes asbest, mineraluldsfibre, respirabelt kvarts og formaldehyd, der ikke overføres fra moderen til fosteret. Svejserøg er muligvis kræftfremkaldende, men det er ikke afklaret, om svejserøg efter indånding når frem til fosteret. Risikoen for gravide svejsere må derfor indtil videre vurderes ud fra de konkrete arbejdsforhold. Arbejde med kræftfremkaldende stoffer, materialer og processer skal under alle omstændigheder foregå fuldt forsvarligt i forhold til at forebygge risikoen for kræft hos de ansatte. Behov for særlige foranstaltninger til at beskytte gravide afhænger af, hvilket stof eller materiale der er tale om. Det giver ikke tilstrækkelig beskyttelse af gravide blot at overholde de gældende grænseværdier for en række organiske opløsningsmidler, der anses for at være kræftfremkaldende, som fx benzen, chloroform og styren. Det samme gælder for cadmium og visse andre metaller eller metalforbindelser, fx nikkel, kobalt og krom. Det vil være nødvendigt at træffe særlige foranstaltninger for at beskytte den gravide, hvis luftforureningen ikke er væsentligt lavere end stoffernes grænseværdi. For visse andre kræftfremkaldende stoffer, fx acrylamid, natriumarsenat, polyklorede bifenyler (PCB), natriumarsenit, ethylendibromid og ethylenoxid, vurderes det, at risikoen for fosterskader er meget lille, hvis arbejdet foregår forsvarligt. Det gælder i arbejdsmiljømæssige sammenhænge også for de bromerede flammehæmmere og de hormonforstyrrende stoffer, fx phtalater. Det vil i praksis sjældent være nødvendigt at træffe særlige foranstaltninger for at beskytte gravide, hvis arbejdet i øvrigt foregår fuldt forsvarligt Flygtige stoffer og organiske opløsningsmidler Stoffer og materialer med indhold af flygtige stoffer, især organiske opløsningsmidler, kan udgøre en risiko. I almindelighed vil alle flygtige organiske opløsningsmidler kunne overføres fra moder til foster. Organiske opløsningsmidler må derfor anses for at udgøre en fare for fosteret selv ved eksponeringer, der ikke giver helbredsskader hos moderen. Der vil derfor være behov for at træffe særlige foranstaltninger for at beskytte graviditeten. Man kan regne med, at risikoen for fosterskader med klassiske organiske opløsningsmidler som toluen, xylen, butanon og mineralsk terpentin er meget lille, hvis arbejdet fx udføres i indkapslede systemer, i effektive udsugningsbokse eller i stinkskabe. Det betyder nemlig, at luftforureningen og dermed indåndingen kan holdes meget lav. Andre organiske opløsningsmidler virker fosterskadende ved lave koncentrationer. Det gælder fx methylglycol, ethylglycol og karbondisulfid. Disse opløsningsmidler bruges dog kun i få materialer. Det vil være nødvendigt med særlige foranstaltninger for at beskytte graviditeten, hvis stofferne bruges på en arbejdsplads.

14 14 Der forekommer først fosterskader, hvis den gravide udsættes for høje koncentrationer af opløsningsmidlet ethanol (sprit). Det vil derfor normalt ikke være nødvendigt med særlig beskyttelse af gravide, hvis arbejdet i øvrigt foregår fuldt forsvarligt. Som en generel regel betragtes risikoen for fosteret som ubetydelig, hvis luftkoncentrationen af flygtige opløsningsmidler er lavere end 1/10 af grænseværdien Bekæmpelsesmidler Kemiske bekæmpelsesmidler kan udgøre en fare for graviditeten. Gravide må derfor ikke blande eller udbringe bekæmpelsesmidler eller rengøre sprøjteudstyr. De må heller ikke opholde sig i væksthuse, hvor der samtidigt udbringes bekæmpelsesmidler. Gravide gartnere kan komme i kontakt med rester af allerede udlagte bekæmpelsesmidler, fx når de håndterer behandlede væksthusplanter (re-entry-arbejde i væksthuse). Re-entry-arbejde kan indebære, at de udlagte bekæmpelsesmidler afsættes på den gravides hænder og arme. Bekæmpelsesmidlerne kan trænge gennem huden eller optages ved indtagelse, hvis hænderne føres op til læberne. Gravide bør derfor undgå at arbejde i væksthuse, der er behandlet med kendte eller mistænkte fosterskadende bekæmpelsesmidler. Den gravide bør under alle omstændigheder altid bruge beskyttelseshandsker og gennemføre jævnlig håndvask især før hun indtager mad og drikke hvis det er nødvendigt at arbejde i sprøjtede væksthuse. På gartnerier bruges også biologisk bekæmpelse. Der er ingen mistanke om, at disse midler udgør en risiko for graviditeten. Miljøstyrelsen godkender bekæmpelsesmidler, før de må bruges, og udgiver hvert år en oversigt over godkendte bekæmpelsesmidler. Det er dog tilladt at bruge nogle midler, så længe lager haves på virksomheden, selv om produktet ikke længere er godkendt til salg. Der kan derfor nogle steder findes bekæmpelsesmidler flere år efter, at de er trukket ud af markedet. Der er særlig grund til at være opmærksom på insektmidler af typen organofosfater, klorholdige insektmidler og visse svampemidler. Det kan blive nødvendigt at foretage en konkret vurdering af de enkelte stoffer og den gravides arbejdsplads Bly og blyforbindelser Tungmetallet bly og dets forbindelser kan være fosterskadende ved lav eksponering. Man kan undersøge, om et arbejde med bly og blyforbindelser indebærer risiko for optagelse, ved at måle indholdet af bly i blodet. Koncentrationen af bly i blodet hos de gravide må ikke afvige fra normalværdierne hos kvinder, der ikke arbejder med bly. Man skal dog begrænse udsættelsen for bly mest muligt Kviksølv og kviksølvforbindelser Tungmetallet kviksølv og dets forbindelser anses for fosterskadende ved lav eksponering. De gravides arbejde skal derfor udføres, så der ikke optages

15 15 kviksølv. Det kan man fx undersøge ved at måle kviksølv i blodet eller urinen. Koncentrationen af kviksølv i blodet hos de gravide må ikke afvige fra normalværdierne hos kvinder, der ikke arbejder med kviksølv. Man skal dog begrænse udsættelsen for kviksølv mest muligt Narkosegasser Narkosegasser er fx halothane og lattergas. Narkosegasser anses for påvirkninger, der kan udgøre en fare for graviditeten. Brug af narkosegasser i lukkede systemer udgør ikke en risiko for gravide, hvis de almindelige foranstaltninger ved brug af narkosegasser overholdes, og hvis der ikke forekommer udslip. Der kan være en risiko, hvis narkosegasserne ikke bruges i lukkede systemer. Der kan fx være en betydelig udsættelse for narkosegasser ved åben thoraxkirurgi, operationer i halsen og børneanæstesi på maske. Det samme gælder for opvågningsstuerne, hvor patienterne ligger og ånder narkosegasser ud. Det kan her være nødvendigt at træffe særlige foranstaltninger for at beskytte den gravide. Også andre jobgrupper kan være udsatte for betydelige mængder narkosegasser (lattergas), fx klinikassistenter hos tandlæger, dyrlæger og personale på fødestuer. Som generel regel betragtes risikoen for fosteret som ubetydelig, hvis luftkoncentrationen af narkosegasser er lavere end 1/10 af grænseværdien Cytostatika og andre lægemidler Lægemidler af typen cytostatika kan udgøre en fare for graviditeten. Arbejde med cytostatika er derfor kun forsvarligt for gravide, hvis arbejdet udføres, så der ikke er risiko for, at lægemidlerne optages af den gravide. Enkelte andre lægemidler anses for at kunne udgøre en fare for graviditeten. Det er særligt visse antibiotika såsom tetracyklin, aminoglykosider og sulfonamider. Lægemidler, der ifølge lægemiddelkataloget ikke må gives til gravide, bør som udgangspunkt anses for at have påvirkninger, der kan udgøre en fare. Om arbejdet reelt indebærer en risiko for graviditeten, afhænger af, i hvor stort omfang den gravide udsættes for stoffet, og om der er risiko for at optage det under arbejdet Kvælende gasser Kulilte, blåsyredampe og andre kvælende gasser kan medføre iltmangel. Stofferne må derfor anses for at udgøre en fare for den gravide og for fosteret, idet et lavere iltindhold i blodet hos moderen kan medføre skader på fosteret. Det vil normalt være tilstrækkelig beskyttelse af gravide at overholde de gældende grænseværdier. Risikoen for fosteret betragtes generelt som ubetydelig, hvis luftkoncentrationen af kvælende gasser er lavere end 1/10 af grænseværdien. Man skal træffe særlige foranstaltninger, hvis luftforureningen overstiger det niveau.

16 Kemiske stoffer, som optages gennem huden Man kan ikke bruge grænseværdier for luftforurening som hjælp til at vurdere risikoen, hvis et stof overvejende optages gennem huden. Man skal derfor konkret vurdere, om stoffet udgør en fare for graviditeten, når man arbejder med stofferne. Som hjælp til at vurdere dette henvises til Arbejdstilsynets grænseværdiliste, hvor de stoffer, som kan trænge gennem huden, har en særlig markering (H). Der kan være stoffer, som trænger gennem huden, der ikke er markeret. I tilfælde, hvor man er i tvivl, anbefales det, at man søger sagkyndigt råd, fx hos de arbejdsmedicinske klinikker eller bedriftssundhedstjenesten. 2. Påvirkninger, der kan udgøre en fare for amningen Stoffer og materialer, der er klassificeret og mærket med R64 (kan skade børn i ammeperioden), må anses for at udgøre en fare for amningen, idet de koncentreres i modermælken. Tungmetallet bly og dets forbindelser er mærket med R64. Arbejde med bly og blyforbindelser er kun forsvarligt for ammende, hvis arbejdet udføres, så de ikke optager bly. Andre påvirkninger kan udgøre en fare for amning, men risikoen afhænger af, hvor stor en dosis barnet udsættes for via modermælken. Der kan især ved arbejde med meget fedtopløselige farlige stoffer som organisk kviksølv, organiske halogenerede opløsningsmidler og enkelte bekæmpelsesmidler være behov for særlige foranstaltninger for at beskytte amningen. Behovet for foranstaltninger afhænger af barnets alder og af, hvor meget der ammes. Smitsomme påvirkninger, der kan medføre en fare for erhvervsmæssig smitte, udgør generelt ikke en særlig fare for amningen. Jens Jensen

Retningslinjer for gravide medarbejderes arbejdsforhold

Retningslinjer for gravide medarbejderes arbejdsforhold Retningslinjer for gravide medarbejderes arbejdsforhold 1. Baggrund og formål Gravide medarbejdere skal have sikre og gode arbejdsforhold på KU. Universitetet lægger vægt på at skabe et arbejdsmiljø med

Læs mere

At-VEJLEDNING. Gravides og ammendes arbejdsmiljø. At-vejledning A.1.8-3

At-VEJLEDNING. Gravides og ammendes arbejdsmiljø. At-vejledning A.1.8-3 At-VEJLEDNING Gravides og ammendes arbejdsmiljø At-vejledning A.1.8-3 Januar 2009 Opdateret maj 2014 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A.1.8. Gravides og ammendes arbejdsmiljø

At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A.1.8. Gravides og ammendes arbejdsmiljø At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A.1.8 Gravides og ammendes arbejdsmiljø Januar 2009 Erstatter februar 2002 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

ARBEJDSMILJØ UNDER GRAVIDITET

ARBEJDSMILJØ UNDER GRAVIDITET ARBEJDSMILJØ UNDER GRAVIDITET Institut for Teknologi og Innovation Indhold Graviditetspolitik ved Institut for Teknologi og Innovation... 2 Hvad skal arbejdsgiveren sørge for... 3 Risikovurderinger Arbejdsmedicinsk

Læs mere

Graviditetspolitik i laboratoriet. Fasthold den glade. begivenhed. Tillæg til branchevejledning om graviditetspolitik

Graviditetspolitik i laboratoriet. Fasthold den glade. begivenhed. Tillæg til branchevejledning om graviditetspolitik Fasthold den glade begivenhed Tillæg til branchevejledning om graviditetspolitik Indhold Hvorfor denne vejledning...3 Kemikalier...4 Arbejde med radioaktive stoffer...5 Arbejde med forsøgsdyr...6 Arbejde

Læs mere

Gravide i autolakererbranchen

Gravide i autolakererbranchen Gravide i autolakererbranchen Industriens Branchearbejdsmiljøråd Postboks 7777 1790 København V www.i-bar.dk Vejledningen kan fås ved henvendelse til organisationerne og kan downloades fra www.i-bar.dk.

Læs mere

Du kan vente. dig i butikken. Når du venter dig. En pjece om gravides arbejdsmiljø. www.barhandel.dk

Du kan vente. dig i butikken. Når du venter dig. En pjece om gravides arbejdsmiljø. www.barhandel.dk Når du venter dig Når du er gravid, er et af de første spørgsmål, der melder sig, om du kan blive på jobbet i butikken. Svaret er, at du faktisk kan udføre de fleste af dine normale opgaver, mens du er

Læs mere

Du kan vente. dig i butikken En pjece om gravides arbejdsmiljø

Du kan vente. dig i butikken En pjece om gravides arbejdsmiljø Du kan vente dig i butikken En pjece om gravides arbejdsmiljø BAR Handel Dette materiale er udarbejdet af BAR Handel. BAR Handel har til formål at medvirke ved løsning af sikkerheds- og sundhedsspørgsmål

Læs mere

At-VEJLEDNING. D Maj Opdateret januar Ioniserende stråling

At-VEJLEDNING. D Maj Opdateret januar Ioniserende stråling At-VEJLEDNING D.7.3-1 Maj 2002 - Opdateret januar 2019 Erstatter At-anvisning nr. 4.3.1.1 af maj 1997 Ioniserende stråling Vejledning om lægeundersøgelser ved arbejde, der kan medføre udsættelse for ioniserende

Læs mere

Gravides arbejdsmiljø i detailhandlen. Du kan vente dig i butikken

Gravides arbejdsmiljø i detailhandlen. Du kan vente dig i butikken Gravides arbejdsmiljø i detailhandlen Du kan vente dig i butikken 1 Tillykke med din graviditet! Når du er gravid, sker der utrolig mange ting i din krop. Derfor dukker der naturligvis en masse spørgsmål

Læs mere

At-VEJLEDNING. Erstatter At-anvisning nr. 4.3.1.1 af maj 1997. Ioniserende stråling

At-VEJLEDNING. Erstatter At-anvisning nr. 4.3.1.1 af maj 1997. Ioniserende stråling At-VEJLEDNING D.7.3 Maj 2002 Erstatter At-anvisning nr. 4.3.1.1 af maj 1997 Ioniserende stråling Vejledning om lægelig kontrol med arbejde med ioniserende stråling 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger

Læs mere

At-VEJLEDNING. D Maj Opdateret april Erstatter At-meddelelse nr af april Arbejdshygiejniske målinger

At-VEJLEDNING. D Maj Opdateret april Erstatter At-meddelelse nr af april Arbejdshygiejniske målinger At-VEJLEDNING D.7.1-2 Maj 2001 - Opdateret april 2015 Erstatter At-meddelelse nr. 4.30.1 af april 1993 Arbejdshygiejniske målinger Vejledning om målingstyper, brug af målinger samt vurdering af måleresultater

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.6.6. Brug af ultralyd

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.6.6. Brug af ultralyd At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.6.6 Brug af ultralyd December 2005 Erstatter At-meddelelse nr. 4.06.3 af september 1987 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

At-VEJLEDNING. Recirkulation. A.1.7 Februar 2002. Vejledning om tilbageførsel af udsuget forurenet luft til arbejdsrum eller andre lokaler

At-VEJLEDNING. Recirkulation. A.1.7 Februar 2002. Vejledning om tilbageførsel af udsuget forurenet luft til arbejdsrum eller andre lokaler At-VEJLEDNING A.1.7 Februar 2002 Recirkulation Vejledning om tilbageførsel af udsuget forurenet luft til arbejdsrum eller andre lokaler 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan

Læs mere

Gravid bygningsmaler

Gravid bygningsmaler Gravid bygningsmaler Forord Denne pjece giver anbefalinger til et godt arbejdsmiljø for den gravide. Pjecen skal anvendes sammen med den produktliste, som ARBEJDSMILJØHUSET tilbyder at udarbejde individuelt

Læs mere

Skema til udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, APV, for gravide og ammende

Skema til udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, APV, for gravide og ammende Skema til udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, APV, for gravide og ammende Indhold Ansvar ifølge Det Naturvidenskabelige Fakultets graviditets politik... 2 Registrering... 2 Ergonomi... 3 Arbejdsstillinger...

Læs mere

Gravide. Vejledning om arbejde ved graviditet og amning. Industriens Branchearbejdsmiljøråd

Gravide. Vejledning om arbejde ved graviditet og amning. Industriens Branchearbejdsmiljøråd Gravide Vejledning om arbejde ved graviditet og amning Industriens Branchearbejdsmiljøråd Denne vejledning angiver det niveau og den gode praksis, som parterne ønsker for gravide og ammende på arbejde

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.14-1. Vaccination af personer, der er beskæftiget med kloakslam og spildevand

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.14-1. Vaccination af personer, der er beskæftiget med kloakslam og spildevand At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.14-1 Vaccination af personer, der er beskæftiget med kloakslam og spildevand Januar 2005 Erstatter At-meddelelse nr. 4.02.1 af marts 1992 - Opdateret april 2015 2

Læs mere

Skema til udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, APV, for gravide og ammende

Skema til udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, APV, for gravide og ammende Skema til udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, APV, for gravide og ammende Indhold Ansvar... 2 Registrering... 2 Ergonomi... 3 Arbejdsstillinger... 3 Tunge eller akavede løft, træk og skub... 4 Computer

Læs mere

At-VEJLEDNING. Støj. D.6.1 Marts 2002. Erstatter At-meddelelse nr. 4.06.1 af september 1995

At-VEJLEDNING. Støj. D.6.1 Marts 2002. Erstatter At-meddelelse nr. 4.06.1 af september 1995 At-VEJLEDNING D.6.1 Marts 2002 Erstatter At-meddelelse nr. 4.06.1 af september 1995 Støj 2. udgave april 2004 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

F.0.3 Juni 2003 Egentlig militærtjeneste

F.0.3 Juni 2003 Egentlig militærtjeneste At-VEJLEDNING F.0.3 Juni 2003 Egentlig militærtjeneste 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal fortolkes. At-vejledninger bruges til at

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A Planlægning af faste arbejdssteders indretning

At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A Planlægning af faste arbejdssteders indretning At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A.1.14 Planlægning af faste arbejdssteders indretning August 2005 Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.13 af december 1996 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger

Læs mere

At-VEJLEDNING. D.2.9-2 Oktober 2003 - Opdateret oktober 2014. Hjemmearbejde

At-VEJLEDNING. D.2.9-2 Oktober 2003 - Opdateret oktober 2014. Hjemmearbejde At-VEJLEDNING D.2.9-2 Oktober 2003 - Opdateret oktober 2014 Hjemmearbejde Vejledningen handler om arbejdsmiljølovgivningens krav, når den ansatte arbejder hjemme 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger

Læs mere

( Retsakter hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) RÅDET RÅDETS DIREKTIV 92/ 85/EØF. af 19. oktober 1992

( Retsakter hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) RÅDET RÅDETS DIREKTIV 92/ 85/EØF. af 19. oktober 1992 28. 11. 92 De Europæiske Fællesskabers Tidende Nr. L 348/ 1 II ( Retsakter hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) RÅDET RÅDETS DIREKTIV 92/ 85/EØF af 19. oktober 1992 om iværksættelse af foranstaltninger

Læs mere

At-VEJLEDNING STOFFER OG MATERIALER C.0.15. Arbejdsrelaterede smitterisici ved hepatitis, meningitis, polio, tetanus og Tickborne Encephalitis (TBE)

At-VEJLEDNING STOFFER OG MATERIALER C.0.15. Arbejdsrelaterede smitterisici ved hepatitis, meningitis, polio, tetanus og Tickborne Encephalitis (TBE) At-VEJLEDNING STOFFER OG MATERIALER C.0.15 Arbejdsrelaterede smitterisici ved hepatitis, meningitis, polio, tetanus og Tickborne Encephalitis (TBE) Januar 2005 Erstatter At-cirkulæreskrivelse nr. 8, 1995

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D Arbejde med flyveaske

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D Arbejde med flyveaske At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.21 Arbejde med flyveaske Februar 2007 - Erstatter At-meddelelse nr. 4.04.17 af oktober 1990 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne

Læs mere

Gravide i job EN VÆRKTØJSKASSE OM. Adresser. - Lykkelige omstændigheder

Gravide i job EN VÆRKTØJSKASSE OM. Adresser. - Lykkelige omstændigheder EN VÆRKTØJSKASSE OM Adresser Fællessekretariatet Sundkrogskaj 20 2100 København Ø Tlf.: 77 33 47 11 Fax.: 77 33 46 11 www.barserviceogtjenesteydelser.dk Arbejdsgiversekretariatet Sundkrogskaj 20 2100 København

Læs mere

At-VEJLEDNING. Erstatter At-meddelelse nr. 3.01.7 af januar 1990. Trykimprægneret træ

At-VEJLEDNING. Erstatter At-meddelelse nr. 3.01.7 af januar 1990. Trykimprægneret træ At-VEJLEDNING C.1.1 Juli 2000 Erstatter At-meddelelse nr. 3.01.7 af januar 1990 Trykimprægneret træ Vejledning om beskyttelse mod sundhedsfarer ved arbejde med trykimprægneret træ 2 Hvad er en At-vejledning?

Læs mere

Arbejdsmiljø og sunde børn

Arbejdsmiljø og sunde børn 100-året for Kvinders Valgret, NFA 30. september 2015 Arbejdsmiljø og sunde børn Karin Sørig Hougaard Seniorforsker (ksh@nrcwe.dk) Reproduktionsskader Omfatter ændringer, der nedsætter evnen til at få

Læs mere

Fasthold den glade. begivenhed. En vejledning om graviditet og arbejde i industrien

Fasthold den glade. begivenhed. En vejledning om graviditet og arbejde i industrien Fasthold den glade begivenhed En vejledning om graviditet og arbejde i industrien Indhold Hvorfor denne vejledning... 3 Det kan betale sig... 4 Vejen til en god graviditetspolitik... 5 Tr in 1: Formulering

Læs mere

At-VEJLEDNING. Helbredskontrol ved natarbejde. At-vejledning D.7.5

At-VEJLEDNING. Helbredskontrol ved natarbejde. At-vejledning D.7.5 At-VEJLEDNING Helbredskontrol ved natarbejde At-vejledning D.7.5 August 2010 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal fortolkes. At-vejledninger

Læs mere

D.7.4 Marts 2003 Måling af støj på arbejdspladsen

D.7.4 Marts 2003 Måling af støj på arbejdspladsen At-VEJLEDNING D.7.4 Marts 03 Måling af støj på arbejdspladsen 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal fortolkes. At-vejledninger bruges

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om dosisgrænser for ioniserende stråling

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om dosisgrænser for ioniserende stråling BEK nr 1213 af 26/10/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juni 2016 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., Sundhedsstyrelsen, j.nr. 1-5010-167/1 Senere ændringer

Læs mere

forebygger og bekæmper smitsomme sygdomme og medfødte lidelser

forebygger og bekæmper smitsomme sygdomme og medfødte lidelser INFEKTIONS- SYGDOMME S T A T E N S S E R U M I N S T I T U T forebygger og bekæmper smitsomme sygdomme og medfødte lidelser Statens Serum Institut Artillerivej 5 2300 København S TIL DEN GRAVIDE Tel.:

Læs mere

Vejledning om gravides arbejdsmiljø på tandklinikker

Vejledning om gravides arbejdsmiljø på tandklinikker Vejledning om gravides arbejdsmiljø på tandklinikker Denne vejledning beskriver, hvorledes sikre og sunde arbejdsforhold for gravide medarbejdere på tandklinikker kan etableres i overensstemmelse med gældende

Læs mere

At-VEJLEDNING. Organisering af samarbejdet om arbejdsmiljø i virksomheder med ansatte på særlige vilkår. At-vejledning F.3.8-1

At-VEJLEDNING. Organisering af samarbejdet om arbejdsmiljø i virksomheder med ansatte på særlige vilkår. At-vejledning F.3.8-1 At-VEJLEDNING Organisering af samarbejdet om arbejdsmiljø i virksomheder med ansatte på særlige vilkår At-vejledning F.3.8-1 Marts 2012 - Opdateret januar 2016 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger

Læs mere

At-VEJLEDNING. Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.15 af april 1998. Rengøring og vedligeholdelse

At-VEJLEDNING. Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.15 af april 1998. Rengøring og vedligeholdelse At-VEJLEDNING A.1.4 December 2001 Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.15 af april 1998 Rengøring og vedligeholdelse Vejledning om rengøring og vedligeholdelse på faste arbejdssteder. Samt projekterendes ansvar

Læs mere

Hvordan finder vi ud af, om arbejdsmiljøet er farligt for den gravide og fostret?

Hvordan finder vi ud af, om arbejdsmiljøet er farligt for den gravide og fostret? Gravide og ammende Indledning: Denne branchevejledning sætter fokus på emner som: Hvad gør vi, når en medarbejder bliver gravid? Hvordan finder vi ud af, om arbejdsmiljøet er farligt for den gravide og

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.5.2. Høreværn. Vejledning om brug af høreværn

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.5.2. Høreværn. Vejledning om brug af høreværn At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.5.2 Høreværn Vejledning om brug af høreværn Juni 2009 Erstatter marts 2001 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

Bekendtgørelse om arbejdets udførelse 1)

Bekendtgørelse om arbejdets udførelse 1) BEK nr 1234 af 29/10/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 24. februar 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdstilsynet, j.nr. 20185000114 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Bekendtgørelse om beskyttelse mod udsættelse for biologiske agenser på offshoreanlæg m.v. 1)

Bekendtgørelse om beskyttelse mod udsættelse for biologiske agenser på offshoreanlæg m.v. 1) Bekendtgørelse om beskyttelse mod udsættelse for biologiske agenser på offshoreanlæg m.v. 1) I medfør af 3, stk. 3, 17, 37 og 43, 50, stk. 4, 52, stk. 1, 55, og 72, stk. 1, i lov nr. 1424 af 21. december

Læs mere

Arbejdsmiljø og sunde børn

Arbejdsmiljø og sunde børn Arbejdsmiljø og sunde børn Pinard, 1895 Vaskekoner i Paris havde øget risiko for preterm fødsel Ved tilstrækkelig ro de sidste uger inden fødslen faldt risikoen Konklusion: Fysisk belastning i arbejdet

Læs mere

At-VEJLEDNING. D Maj Opdateret april Arbejdshygiejniske dokumentations - målinger

At-VEJLEDNING. D Maj Opdateret april Arbejdshygiejniske dokumentations - målinger At-VEJLEDNING D.7.2-2 Maj 2001 - Opdateret april 2015 Erstatter At-anvisning 4.3.0.1 af maj 1996 Arbejdshygiejniske dokumentations - målinger Vejledning om krav til dokumentationsmålinger, der skal kunne

Læs mere

Et arbejdsmiljø for alle også gravide

Et arbejdsmiljø for alle også gravide ARBEJDSMILJØBREVKASSEN Arbejdsmilj brevkassen Et arbejdsmiljø for alle også gravide Af Jørgen Stage Johansen Jeg har lige fået konstateret, at jeg er gravid hvad skal jeg tage hensyn til, når jeg udfører

Læs mere

At-VEJLEDNING. Røgudvikling og røgklasser ved svejsning

At-VEJLEDNING. Røgudvikling og røgklasser ved svejsning At-VEJLEDNING C.1.2 April 2001 Røgudvikling og røgklasser ved svejsning Vejledning om vurdering af røgudvikling og røgklasser ved valg af beklædte elektroder, rørtråde og massive tråde (tilsatsmateriale)

Læs mere

At-VEJLEDNING. Sikkerheds- og sundhedsarbejdet ved ombygning mv. af ukompliceret erhvervsbyggeri, herunder daginstitutioner og skoler

At-VEJLEDNING. Sikkerheds- og sundhedsarbejdet ved ombygning mv. af ukompliceret erhvervsbyggeri, herunder daginstitutioner og skoler At-VEJLEDNING ØVRIGE OMRÅDER F.2.9 Sikkerheds- og sundhedsarbejdet ved ombygning mv. af ukompliceret erhvervsbyggeri, herunder daginstitutioner og skoler Maj 2006 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger

Læs mere

APV-skema - Fysisk arbejdsmiljø

APV-skema - Fysisk arbejdsmiljø 0% 0% 100% 1 af 27. APV-skema - Fysisk arbejdsmiljø Din besvarelse af dette spørgeskema skal anvendes til at kortlægge det fysiske arbejdsmiljø på din arbejdsplads. Svarene i den fysiske APV er ikke anonyme.

Læs mere

At-VEJLEDNING. Tømning af containere gasset med metylbromid. At-vejledning D

At-VEJLEDNING. Tømning af containere gasset med metylbromid. At-vejledning D At-VEJLEDNING Tømning af containere gasset med metylbromid At-vejledning D.2.22-2 Februar 2007 Opdateret juni 2014 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølov

Læs mere

At-VEJLEDNING. Nedstyrtningsfare på forbrændingsanlæg. D.2.2 Maj 2001

At-VEJLEDNING. Nedstyrtningsfare på forbrændingsanlæg. D.2.2 Maj 2001 At-VEJLEDNING D.2.2 Maj 2001 Nedstyrtningsfare på forbrændingsanlæg Vejledning om forebyggelse af risiko for nedstyrtning i skakter på forbrændingsanlæg 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder

Læs mere

Arbejdsmiljøkonsulentens perspektiv på forebyggelse og behandling af dårlig ryg

Arbejdsmiljøkonsulentens perspektiv på forebyggelse og behandling af dårlig ryg Arbejdsmiljøkonsulentens perspektiv på forebyggelse og behandling af dårlig ryg Oplæg af: Fysioterapeut, Master of Public Health og Specialist i sundhedsfremme og forebyggelse Definitionerne afslører perspektivet.

Læs mere

At-VEJLEDNING. Erstatter At-anvisning nr. 4.2.1.1 af januar 1991. Sandblæsning

At-VEJLEDNING. Erstatter At-anvisning nr. 4.2.1.1 af januar 1991. Sandblæsning At-VEJLEDNING D.2.1 Marts 2000 Erstatter At-anvisning nr. 4.2.1.1 af januar 1991 Sandblæsning Vejledning om sandblæsning med tør fristråle i kabine og hal samt udendørs sandblæsning, herunder byggeog anlægsarbejde

Læs mere

Til medarbejdere. Graviditet. Vælg farve. Vejle og Middelfart Sygehus. Ortopædkirurgisk Afdeling

Til medarbejdere. Graviditet. Vælg farve. Vejle og Middelfart Sygehus. Ortopædkirurgisk Afdeling Til medarbejdere Graviditet Vælg farve Vejle og Middelfart Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling 2 Tillykke Tillykke med din graviditet! At vente et barn er en begivenhed i livet, som forbindes med stor glæde

Læs mere

At-VEJLEDNING. Pulverlakering. D.2.4 August 2001. Vejledning om beskyttelse mod sundhedsfarer ved arbejde med pulverlakering

At-VEJLEDNING. Pulverlakering. D.2.4 August 2001. Vejledning om beskyttelse mod sundhedsfarer ved arbejde med pulverlakering At-VEJLEDNING D.2.4 August 2001 Pulverlakering Vejledning om beskyttelse mod sundhedsfarer ved arbejde med pulverlakering 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

At-VEJLEDNING. Cromat i cement

At-VEJLEDNING. Cromat i cement At-VEJLEDNING STOFFER OG MATERIALER C.1.4 Cromat i cement Maj 2006 Erstatter At-meddelelse nr. 3.01.1 af februar 1986 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.6.5. Infralyd

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.6.5. Infralyd At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.6.5 Infralyd November 2004 Erstatter At-meddelelse nr. 4.06.4 af februar 1998 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

At-VEJLEDNING. Faldsikring

At-VEJLEDNING. Faldsikring At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.5.5 Faldsikring Juli 2007 - Erstatter At-meddelelse nr. 4.09.2 af oktober 1985 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.18. Arbejde med fjernvarmerør, der er præisoleret med polyurethan

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.18. Arbejde med fjernvarmerør, der er præisoleret med polyurethan At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.18 Arbejde med fjernvarmerør, der er præisoleret med polyurethan December 2005 Erstatter At-meddelelse nr. 4.04.3 af maj 1989 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger

Læs mere

Indeklima: Oplever du problemer med indeklimaet (temperatur, træk, luftkvalitet, fugt og skimmelsvamp, belysning og dagslys, statisk elektricitet,

Indeklima: Oplever du problemer med indeklimaet (temperatur, træk, luftkvalitet, fugt og skimmelsvamp, belysning og dagslys, statisk elektricitet, 1 Indeklima: Oplever du problemer med indeklimaet (temperatur, træk, luftkvalitet, fugt og skimmelsvamp, belysning og dagslys, statisk elektricitet, tobaksrøg) Støj: Oplever du problemer med støj (støjniveau,

Læs mere

D.2.10 Oktober 2003 Tømning, vedligeholdelse og reparation af spånsiloer

D.2.10 Oktober 2003 Tømning, vedligeholdelse og reparation af spånsiloer At-VEJLEDNING D.2.10 Oktober 2003 Tømning, vedligeholdelse og reparation af spånsiloer 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal fortolkes.

Læs mere

KORT OG GODT TIL DIG SOM SKAL I MEDICINSK BEHANDLING FØR OG UNDER DIN GRAVIDITET, OG NÅR DU AMMER

KORT OG GODT TIL DIG SOM SKAL I MEDICINSK BEHANDLING FØR OG UNDER DIN GRAVIDITET, OG NÅR DU AMMER KORT OG GODT TIL DIG SOM SKAL I MEDICINSK BEHANDLING FØR OG UNDER DIN GRAVIDITET, OG NÅR DU AMMER Kronisk tarmbetændelse (IBD, Inflammatory Bowel Disease) Denne brochure erstatter ikke den rådgivning,

Læs mere

Hvorfor skal hunden VACCINERES?

Hvorfor skal hunden VACCINERES? Hvorfor skal hunden VACCINERES? Derfor skal hunden vaccineres Hunden skal vaccineres for at beskytte den mod alvorlige sygdomme, som man ikke har nogen effektiv behandling imod, hvis den bliver smittet.

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D Nedrivning

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D Nedrivning At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.15 Nedrivning Februar 2005 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal fortolkes. At-vejledninger bruges

Læs mere

Influenza A - fakta og orientering

Influenza A - fakta og orientering Side 1 af 5 Børn og Ungdom > Opgaveløsning > Sundhed Influenza A - fakta og orientering Sundhedsstyrelsen forventer flere influenza A-tilfælde i løbet af efteråret, men vurderer samtidig, at der generelt

Læs mere

December Appendiks 2 Retningslinjer om anvendelse af ioniserende stråling i sundhedsvidenskabelige forsøg

December Appendiks 2 Retningslinjer om anvendelse af ioniserende stråling i sundhedsvidenskabelige forsøg December 2011 Appendiks 2 Retningslinjer om anvendelse af ioniserende stråling i sundhedsvidenskabelige forsøg Almindelige bestemmelser Enhver anvendelse af ioniserende stråling fra røntgenkilder eller

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Dentallaboratorier Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

At-VEJLEDNING STOFFER OG MATERIALER C.0.6. Arbejde med brandfarlige væsker

At-VEJLEDNING STOFFER OG MATERIALER C.0.6. Arbejde med brandfarlige væsker At-VEJLEDNING STOFFER OG MATERIALER C.0.6 Arbejde med brandfarlige væsker Vejledning om forebyggelse af brandfare ved arbejde med organiske opløsningsmidler og andre brandfarlige væsker August 2005 Erstatter

Læs mere

God start godt arbejdsmiljø - til tekniske skoler

God start godt arbejdsmiljø - til tekniske skoler God start godt arbejdsmiljø - til tekniske skoler Arbejdsmiljøsystemet Arbejdsmiljøet i jeres branche Særlige forhold for unge Fokus på oplæring, feedback og fællesskab Kemi Inkl. øvelser Materialet er

Læs mere

At-VEJLEDNING. Erstatter At-meddelelse nr af maj Løft af personer med gaffeltruck

At-VEJLEDNING. Erstatter At-meddelelse nr af maj Løft af personer med gaffeltruck At-VEJLEDNING B.2.3.1 Marts 2002 Erstatter At-meddelelse nr. 2.01.3 af maj 1996 Løft af personer med gaffeltruck Vejledning om løft af personer med gaffeltruck med aftagelig arbejdskurv 2 Hvad er en At-vejledning?

Læs mere

F.0.4 December 2003 Forebyggelse af arbejdsulykker i små virksomheder

F.0.4 December 2003 Forebyggelse af arbejdsulykker i små virksomheder At-VEJLEDNING F.0.4 December 2003 Forebyggelse af arbejdsulykker i små virksomheder 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal fortolkes.

Læs mere

Arbejdsmiljø og reproduktion

Arbejdsmiljø og reproduktion P r æ s e n t a t i Arbejdsmiljø og reproduktion Karin Sørig Hougaard Seniorforsker, adjungeret professor Reproduktionsskader? Omfatter enhver ændring der nedsætter evnen til at få sunde og levedygtige

Læs mere

Vejledning om arbejdsmiljø. Vejledning om arbejdsmiljø til unge under 18 år på arbejde i forbindelse med social- og sundhedsuddannelsen

Vejledning om arbejdsmiljø. Vejledning om arbejdsmiljø til unge under 18 år på arbejde i forbindelse med social- og sundhedsuddannelsen Vejledning om arbejdsmiljø Vejledning om arbejdsmiljø til unge under 18 år på arbejde i forbindelse med social- og sundhedsuddannelsen 1 VEJLEDNING OM ARBEJDSMILJØ INDHOLD Indledning 3 Når du er i skole,

Læs mere

Bekendtgørelse om projekterendes og rådgiveres pligter m.v. efter lov om arbejdsmiljø 1)

Bekendtgørelse om projekterendes og rådgiveres pligter m.v. efter lov om arbejdsmiljø 1) BEK nr 110 af 05/02/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 26. januar 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdstilsynet, j.nr. 20120218273 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

2014 Tandteknikere. APV-spørgeskema

2014 Tandteknikere. APV-spørgeskema Side 1 APV-spørgeskema 2014 Tandteknikere Virksomhed: Afdeling: Dato: 14-08-2014 15:43 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller kuldestråling

Læs mere

At-VEJLEDNING ØVRIGE OMRÅDER F.2.3. Arbejdsmiljøuddannelse for koordinatorer af sikkerheds- og sundhedsarbejdet på bygge- og anlægspladser

At-VEJLEDNING ØVRIGE OMRÅDER F.2.3. Arbejdsmiljøuddannelse for koordinatorer af sikkerheds- og sundhedsarbejdet på bygge- og anlægspladser At-VEJLEDNING ØVRIGE OMRÅDER F.2.3 Arbejdsmiljøuddannelse for koordinatorer af sikkerheds- og sundhedsarbejdet på bygge- og anlægspladser Vejledning om indhold, omfang og deltagere samt tilmelding og gennemførelse

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D Køle-smøremidler

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D Køle-smøremidler At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.17 Køle-smøremidler December 2005 Erstatter At-meddelelse nr. 4.04.6 af april 1991 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

Universiteter og forskning

Universiteter og forskning Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Universiteter og forskning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

At-VEJLEDNING. Aftaler om virksomhedernes samarbejde om arbejdsmiljø. At-vejledning F.3.6

At-VEJLEDNING. Aftaler om virksomhedernes samarbejde om arbejdsmiljø. At-vejledning F.3.6 At-VEJLEDNING Aftaler om virksomhedernes samarbejde om arbejdsmiljø At-vejledning F.3.6 Maj 2011 Erstatter At-vejledning F.2.8 Aftaler om virksomhedernes sikkerheds- og sundhedsarbejde, marts 2006 2 Hvad

Læs mere

At-VEJLEDNING. Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet At-vejledning F.3.

At-VEJLEDNING. Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet At-vejledning F.3. At-VEJLEDNING Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet At-vejledning F.3.4 Maj 2011 Erstatter At-vejledning F.2.7 Sikkerheds- og sundhedsarbejde

Læs mere

Levact bendamustin behandling SPØRGSMÅL OG SVAR

Levact bendamustin behandling SPØRGSMÅL OG SVAR Levact bendamustin behandling SPØRGSMÅL OG SVAR 3 Information til dig, der skal behandes med Levact for kræft i blodet, lymfesystemet eller knoglemarven. Informationen fokuserer på lægemidlet Levact, hvordan

Læs mere

En værktøjskasse om GRAVIDE I JOB. BAR transport og engros

En værktøjskasse om GRAVIDE I JOB. BAR transport og engros En værktøjskasse om GRAVIDE I JOB BAR transport og engros August 2006 Forord Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros vil med denne værktøjskasse støtte den gravide, virksomheden og dens øvrige

Læs mere

At-VEJLEDNING. Arbejdspladsvurdering. At-vejledning D.1.1. Vejledning om at gennemføre og revidere arbejdspladsvurdering

At-VEJLEDNING. Arbejdspladsvurdering. At-vejledning D.1.1. Vejledning om at gennemføre og revidere arbejdspladsvurdering At-VEJLEDNING Arbejdspladsvurdering Vejledning om at gennemføre og revidere arbejdspladsvurdering At-vejledning D.1.1 Juli 2009 2. udgave 2010 Erstatter januar 2005 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger

Læs mere

Introdag om arbejdsmiljø

Introdag om arbejdsmiljø Introdag om arbejdsmiljø Eftermiddagens program 13:30 16:15 Arbejdsmiljø Når dit hjem er en arbejdsplads Arbejdsmiljøets love og regler Pligter og ansvar Arbejdsgiver Arbejdsleder Arbejdstager Ca. 15:00

Læs mere

Ejendomsservice. APV-spørgeskema

Ejendomsservice. APV-spørgeskema Side 1 APV-spørgeskema Ejendomsservice Virksomhed: Afdeling: Dato: 12-05-2011 14:08 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperaturer (varme, kulde) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller kuldestråling 1.03.

Læs mere

2014 Ejendomsservice. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1

2014 Ejendomsservice. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1 Side 1 APV-spørgeskema 2014 Ejendomsservice Virksomhed: Afdeling: Dato: 23-06-2014 13:18 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller kuldestråling

Læs mere

At-VEJLEDNING. Faldrisiko på gulv. A.1.6 Februar Vejledning om forebyggelse af fald på gulv

At-VEJLEDNING. Faldrisiko på gulv. A.1.6 Februar Vejledning om forebyggelse af fald på gulv At-VEJLEDNING A.1.6 Februar 2002 Faldrisiko på gulv Vejledning om forebyggelse af fald på gulv 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal

Læs mere

At-VEJLEDNING STOFFER OG MATERIALER C.0.14. AIDS og forebyggelse af HIV-infektion

At-VEJLEDNING STOFFER OG MATERIALER C.0.14. AIDS og forebyggelse af HIV-infektion At-VEJLEDNING STOFFER OG MATERIALER C.0.14 AIDS og forebyggelse af HIV-infektion December 2004 Erstatter At-anvisning nr. 4.9.1.1 af juni 1988 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan

Læs mere

Dalby Børnehuse. Vejledning i forbindelse med sygdom.

Dalby Børnehuse. Vejledning i forbindelse med sygdom. Dalby Børnehuse Vejledning i forbindelse med sygdom. Når jeres barn starter i institutionen: I den første periode jeres barn er i institutionen, kan I opleve, at jeres barn er mere modtageligt for sygdomme,

Læs mere

Bekendtgørelse om manuel håndtering af byrder i forbindelse med offshore olie- og gasaktiviteter m.v. 1)

Bekendtgørelse om manuel håndtering af byrder i forbindelse med offshore olie- og gasaktiviteter m.v. 1) BEK nr 1390 af 04/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 30. april 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdstilsynet, j.nr. 20165000572 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Elektronik Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle virksomheder

Læs mere

At-VEJLEDNING ØVRIGE OMRÅDER F.0.8. Aftaler, der begrænser Arbejdstilsynets tilsyn med overholdelsen af visse arbejdsmiljøregler

At-VEJLEDNING ØVRIGE OMRÅDER F.0.8. Aftaler, der begrænser Arbejdstilsynets tilsyn med overholdelsen af visse arbejdsmiljøregler At-VEJLEDNING ØVRIGE OMRÅDER F.0.8 Aftaler, der begrænser Arbejdstilsynets tilsyn med overholdelsen af visse arbejdsmiljøregler August 2005 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 05.10.2000 KOM(2000) 466 endelig MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN om retningslinjer for vurdering af kemiske, fysiske og biologiske agenser og industrielle

Læs mere

Påbud om begrænset arbejdstid i fryserum

Påbud om begrænset arbejdstid i fryserum KEN nr 9800 af 29/04/2008 (Gældende) Udskriftsdato: 11. april 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdsmarkedets Ankenævn, j.nr. 5900250-06 Senere ændringer

Læs mere

Arbejdsmiljølovgivningens anvendelse for elever i erhvervspraktik

Arbejdsmiljølovgivningens anvendelse for elever i erhvervspraktik Arbejdsmiljølovgivningens anvendelse for elever i erhvervspraktik Hvornår gælder arbejdsmiljøloven for elver i praktik? AT-vejledninger - At-meddelelse 4.01.6-1 - 1. februar 1998 Opdateret november 2018

Læs mere

2014 Vandforsyning. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1

2014 Vandforsyning. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1 Side 1 APV-spørgeskema 2014 Vandforsyning Virksomhed: Afdeling: Dato: 16-10-2014 12:39 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde, kold vind, regn) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller

Læs mere

At-VEJLEDNING. Arbejde med formolier

At-VEJLEDNING. Arbejde med formolier At-VEJLEDNING STOFFER OG MATERIALER C.0.17 Arbejde med formolier Maj 2006 Erstatter At-meddelelse nr. 3.01.2 af oktober 1984 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.13. Gravearbejde

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.13. Gravearbejde At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.13 Gravearbejde Januar 2005 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal fortolkes. At-vejledninger bruges

Læs mere

Sundhedsstyrelsens indsats omkring PCB i indeklima

Sundhedsstyrelsens indsats omkring PCB i indeklima Sundhedsstyrelsens indsats omkring PCB i indeklima De kommunale udfordringer med PCB Kommunernes Landsforening den 21. juni 2011 Henrik L. Hansen, ledende embedslæge, kontorchef Indeklima og sundhed Indeklima

Læs mere

At-VEJLEDNING. Samarbejde om arbejdsmiljø i virksomheder med højst ni ansatte At-vejledning F.3.1

At-VEJLEDNING. Samarbejde om arbejdsmiljø i virksomheder med højst ni ansatte At-vejledning F.3.1 At-VEJLEDNING Samarbejde om arbejdsmiljø i virksomheder med højst ni ansatte At-vejledning F.3.1 Maj 2011 Erstatter At-vejledningerne F.2.4 Virksomhedernes sikkerheds- og sundhedsarbejde, marts 2006, F.2.5

Læs mere

At-VEJLEDNING. Indretning af arbejdssteder. A.0.2 April Erstatter At-meddelelse nr af juni 1994

At-VEJLEDNING. Indretning af arbejdssteder. A.0.2 April Erstatter At-meddelelse nr af juni 1994 At-VEJLEDNING A.0.2 April 2003 Erstatter At-meddelelse nr. 1.00.1 af juni 1994 Indretning af arbejdssteder 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

At-VEJLEDNING. Regelgrundlag for indretning, ombygning og reparation af trykbærende udstyr

At-VEJLEDNING. Regelgrundlag for indretning, ombygning og reparation af trykbærende udstyr At-VEJLEDNING TEKNISKE HJÆLPEMIDLER B.4.6 Regelgrundlag for indretning, ombygning og reparation af trykbærende udstyr April 2007 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne

Læs mere