Pigernes lille røde L ibresse.d k L ibresse.d k

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Pigernes lille røde L ibresse.d k L ibresse.d k"

Transkript

1 Pigernes lille røde L ibresse.d k

2 Tekst og redaktion: Susanne Lindblad og Ulla Rode Layout: Charlotte Ikjær Udgivet af Libresse Telf.: ISBN: udgave 00, revideret 0 Må kopieres med kildehenvisning

3 Pigernes lille røde

4 Hej! Denne lille bog er til dig. Den handler om at komme i puberteten og at få menstruation. Det hele er et tegn på, at din krop fungerer, og at du er på vej til at blive voksen. Måske har du allerede fået menstruation, ellers er den på vej og så dukker der altid en masse spørgsmål op: Hvad er menstruation, hvor kommer den fra, hvad hvis jeg får ondt i maven, og hvad gør jeg for at beskytte mig mod ikke at bløde igennem første gang. Det er normalt at have udflåd et par år, før menstruationen kommer, det er kroppens egen måde at holde skeden ren på. Vi har forsøgt at svare på nogle af de mest almindelige spørgsmål du kan også læse mere på Libresse.dk I mange kulturer holder man fest, når piger får deres første menstruation. Selv om vi ikke holder fest for dig, vil vi gerne ønske dig til lykke, den dag, du får din menstruation! Ha det rigtig godt! ;-)

5 Hvorfor får jeg menstruation? I dine æggestokke dannes kønshormonerne. De er med til, at der hver måned frigøres et æg fra en af æggestokkene. Det kaldes ægløsning, og det sker ca. to uger, inden du får menstruation. Ægget vandrer gennem æglederne ned til livmoderen, hvor det kan blive befrugtet, så du bliver gravid. æggeleder livmoder skede sådan ser du ud indeni æggestok Hvis ægget ikke bliver befrugtet, skaffer livmoderen sig af med det blod og den slimhinde, som skulle have beskyttet fostret inde i livmoderen. Resultatet er, at du får menstruation. Hvornår kommer jeg i puberteten? Hver anden -årige pige har fået menstruation. Nogle får det, når de er, mens andre når at blive eller år. Nogle piger får en øm knude inde i brysterne. Andre får lidt uren hud og måske en bums en gang imellem. De fleste piger mærker, at deres humør svinger op og ned. Nogle har store bryster og små næser, andre har store næser og små bryster. Det ene bryst kan ofte være større end det andet. Og fordi man har fået bryster, betyder det ikke, at man også skal have fået menstruation. Det er alt sammen lige normalt. Du er helt normal!

6 Tænk, hvis menstruationen kommer midt i en gymnastiktime! De fleste tænker på, hvornår den allerførste menstruation kommer. Tænk, hvis den kommer, mens man spiser eller er midt i en gymna stiktime! Det kommer sikkert ikke helt bag på dig, at menstruationen er på vej. Nogle har haft udflåd i et stykke tid, og nogle har bryster, der er vokset og måske også er lidt ømme. Udflåd er hvidlig væske, der udskilles fra slim hinderne i skeden og kirtlerne i liv moder halsen. Det skal være der, for det er med til at holde skeden sund og rask. Normalt siger man, at før ste menstruation kommer i løbet af til år fra, man begynder at få udfflåd. Du begynder at få hår ved skridtet og i armhulerne. Nogle piger begynder at svede mere, så et dagligt brusebad og en deodorant er en hjælp.

7 Et godt råd Det kan give tryghed at have et trusseindlæg i skoletasken. Du kan lægge det i en lille toilettaske, så er der ingen, der opdager det! Et trusseindlæg kan være nok, for menstruationen er ikke særlig kraftig første gang. Hvor meget blod kommer der egentlig? Nogle piger oplever den første menstruation som lidt brunligt udflåd. Andre piger synes, at de bløder meget, men normalt er det ca. en halv deciliter i en hel menstruationsperiode. De fleste bløder mest de første dage, og så aftager det gradvist. Normalt varer menstruationen i - dage. Så går der til dage (regnet fra første menstruationsdag), før du får menstruation næste gang. Men menstruationen kan også vare i mere end dage eller springe en måned eller to over nogle gange især de første par år. Det skyldes, at din krop ikke er kommet ind i en regelmæssig cyklus, men det kommer den efterhånden. Så har du menstruation, indtil du er ca. 0 år. Det kan godt tage lidt tid at vænne sig til. Hvorfor bliver menstruationen mørkere efter et stykke tid? Det skyldes, at blodet ikke løber så hurtigt ud, når du kun bløder en lille smule. Så når det at blive mørkt, inden det kommer ud. At der er lidt klumper i blodet er også normalt.

8 Hvordan er du skabt De ydre kønsorganer består af de ydre kønslæber, som der kommer hår på, klitoris urinrør skedeindgang venusbjerget ydre kønslæber indre kønslæber mellemkødet de indre kønslæber og klitoris. Hvis du tager de indre kønslæber til side, kan du med et spejl se to åbninger. Forrest ses urinrørsåbningen, som er meget lille. Bagest ses indgangen til skeden. Bag skedeindgangen efter mellemkødet (se tegningen) kan du se numsehullet. I kanten af skeden sidder en lille slimhindekant. Det er den, der kaldes jomfruhinden eller mødommen. Den ser forskellig ud hos alle piger. Myter om jomfruhinden Skedeåbningen er et lille hul og alle huller i kroppen har slimhindekanter, som ser forskellige ud slimhindekanten er jomfruhinden. Hos små piger er den tynd, men når du kommer i puberteten, bliver den elastisk, kraftigere og tykkere. Det er en myte, at mødommen er en egentlig hinde, det ses kun hos ganske få og så er den ofte meget tynd og hullet, så menstruationsblodet kan komme ud. Nogle få, men langt fra alle Vidste du MYTE= usand historie at det er også en myte, at mødommen kan gå stykker ved sport, brug af tampon eller bliver sprængt ved første samleje for numsehul piger bløder under første samleje. Langt de fleste unge piger kan også bruge der er som nævnt ingen hinde, også tampon, selvom de er jomfruer. der kan gå i stykker.

9 Hvad skal jeg vælge? Hvad skal jeg vælge? bind? eller tampon? Bind: Bind fås i mange forskellige tykkelser og størrelser. Du anbringer bindet i trusserne, hvor det holdes på plads af to selvhæftende stykker tape, så det ikke kører rundt i trusserne. På den måde kan du gøre, ligesom du plejer. Der findes også bind, der holdes fast af vinger. Bind kan ikke ses uden på tøjet, og i dag er de så tynde, at de næsten ikke mærkes. På de forskellige pakker kan du læse om de forskellige størrelser, og hvilken størrelse du skal vælge ved svag, normal og kraftig menstruation. Du kan også læse om, hvordan bindene påvirker miljøet, når du smider dem ud efter brug. Tampon: De fleste prøver først en tampon, når de har haft menstruation et stykke tid. Ofte er det i forbindelse med sport. Med en tampon kan du bevæge dig, som du plejer. Begynd altid med den mindste størrelse mini. Tamponen absorberer menstruationsblodet inde i kroppen, så du føler dig tør. Sidder tamponen rigtigt, kan du ikke mærke den, den flytter sig ikke og falder ikke ud.

10 Lidt om bind De bind, der findes i dag, forbedres hele tiden, så det bliver mere behageligt og nemmere for dig, end det var for din oldemor. Et bind skal sidde fast det sted, hvor du sætter det, og suge så godt, at du ikke behøver bekymre dig om, du bløder igennem tøjet. Et godt bind er formet som kroppen, behageligt, diskret og næsten usynligt. Det beskytter, så du ikke bløder igennem og får pletter på trusserne. Vidste du??? at kvinder selv strikkede og vaskede deres bind, indtil 0-erne, hvor der kom engangsbind, som blev lavet på en fabrik? Forskellige bind Bind findes i mange forskellige størrelser. Der findes normale bind. De kan bruges, hvis du bløder lidt eller middel eller på de sidste menstruationsdage. Når du bliver ældre, kan du få brug for bind til kraftig menstruation og specielle bind til at bruge om natten, de hedder Goodnight. I dag er bindene så tynde, at de næsten ingenting fylder i trusserne. Det er godt, at du selv kan bestemme, om du vil have stramme bukser eller en kort nederdel på, når du har menstruation.

11 Bind består af flere lag. Overfladen, der vender mod din krop, lader blodet gå lige igennem, så bindet bliver ved med at føles helt tørt mod din hud. De midterste lag er derimod stærkt sugende, så blodet bliver inde i bindet. Det består af en kerne, der er fremstillet af naturlige, sammenpressede træfibre. Kernen mindsker risikoen for at bløde igennem også på trussekanten. På bindets bagside sikrer et blødt lag plast yderligere mod gennemblødning. Panik! rød plet, hvide bukser! Får du lidt blod på trusserne, går det lettest af med koldt vand og eventuelt lidt salt Lidt om trusseindlæg Du kan få trusseindlæg, der kan opsuge udflåd, din første menstruation eller svag menstruation. De findes både som Light, Normal og Long. Hvis du har behov for at føle dig frisk mellem dine menstruationsperioder, findes der ekstra tynde trusseindlæg, der føles som en del af trussen de hedder Libresse So Slim.

12 Hvordan sætter jeg en tampon ind? Intet er nemt, første gang man skal gøre det. Derfor skal du øve dig. Det gør ikke ondt, og du kan ikke ramme noget, du ikke skal. Giv dig god tid. Luk dig inde på badeværelset, så du kan være i fred. I pakningen findes en lille folder, som trin for trin viser dig, hvad du skal gøre. Der kommer en dag, hvor du slet ikke tænker over, at du har en tampon Det er lettest at få en tampon ind på de dage, hvor du bløder mest, for så glider tamponen lettere. Start altid med den mindste tampon mini. Det er klart, at du er lidt nervøs og spændt i begyndelsen. Så spænder du musklerne i skeden, og derved bliver det sværere! Prøv at slappe af og tage det roligt. Du kan måske mærke lidt modstand. Så hold en lille pause og træk vejret helt ned i maven, så slapper du bedre af. Kan du mærke tamponen, når du har sat den op, så bøj dig helt ned i knæ, så glider den ofte på plads. Tamponen skal ikke kunne mærkes, når den sidder rigtigt. tag det roligt... tag det roligt... tag det roligt......og hvordan får jeg den ud igen? Det er nemt at tage tamponen ud igen. Du skal bare trække i den lille snor, vikle tamponen ind i toiletpapir og smide den i papirkurven. Skyl ikke tamponen ud i toilettet. Vask altid hænder, når du har indført en tampon eller taget den ud. På de næste sider får du et par tips til, hvordan det gøres

13 Sådan sætter du tamponen ind vask haender Ret snoren ud, og træk i den. Åbn omslaget ved at trække i det farvede bånd. Anbring spidsen af pegefingeren mod fordybningen i tamponens bund, og fjern den øverste del af omslaget.! Skil forsigtigt kønslæberne ad med din frie hånd så er det lettere at få tamponen ind. Skedens åbning sidder mellem urinrøret og numsehullet (se side ). Slap af! Skub forsigtigt tamponen så langt op og bagud i skeden som muligt. Hvis den støder imod, skal du ændre retningen en smule. vask haender igen Hvis du stadig kan mærke tamponen, skal den skubbes lidt længere ind, eller du kan prøve at sætte dig på hug, så tamponen sætter sig på plads (se billede og ). Snoren lægger sig i trusserne. 0

14 Kan jeg gå på toilettet uden at skifte bind? Bløder du meget, har du det måske bedst, hvis du skifter tit. Du kan f.eks. skifte bind, hver gang du går på toilettet. Hvor ofte skal jeg skifte tampon? Der kommer ikke tis på tamponen, så du bestemmer selv hvor ofte, du skifter den. Har du den rette størrelse svag menstruation, lille tampon; kraftigere menstruation, større tampon så behøver du ikke skifte ret tit. Hver. til. time er nok, når menstruationen er kraftigst i de første dage, og hver. til. time, når du ikke bløder så kraftigt. Du kan føle dig sikker hele tiden. Du behøver ikke skifte tampon om natten. Sæt en Sådan fungerer tamponer: Tamponen fungerer som en lille svamp inde i kroppen. Den suger blodet op og fordeler det jævnt i tamponen, indtil tiden er inde til at skifte. ny tampon op, lige inden du går i seng, og skift den straks, når du vågner. Hvad gør jeg med de brugte bind og tamponer? Lad være med at skylle dem ud i toilettet. De kan stoppe afløbet. Brug den lille affaldsspand eller pose på toilettet. Du kan også rulle bindet sammen og komme det i den lille plastpose, det var pakket ind i, da du købte det, og smide det i en affaldsspand. Et godt råd Når du skifter tampon, skal den være helt rød det er tegn på, at du bruger den rigtige størrelse. Er der noget hvidt tilbage, så prøv en mindre størrelse næste gang.

15 Spørg Ulla spørgsmål: Jeg er år, og har INGEN bryster. Jeg er helt flad. Det er forfærdeligt, og jeg bliver drillet af drengene, fordi jeg er den eneste i klassen jeg vil bare spørge, om det kan ske, at en pige slet ikke får bryster, altså er helt flad resten af livet??? svar: Hej og tak for din mail. Nogle har større bryster end andre, men helt flad resten af livet er der ikke nogen af os, der er. Du er sikkert bare en af dem, der skal vente lidt længere. Hilsen U lla spørgsmål: Hej Ulla! Her i dag var mit udflåd helt sort. Hvad skyldes det. Jeg burde snart få menstruation, synes jeg. Kan det have noget med det at gøre? Hilsen mig svar: Hej og tak for din mail. Jeg tror, det er din første menstruation, der er på vej. Til lykke. Hilsen Ulla spørgsmål: Jeg er en pige på år Jeg har ikke fået menstruation endnu Men så er det, jeg godt vil spørge: Får man også udflåd, før man får menstruation? Og så er jeg bange for at fortælle min mor det. Selvom jeg gerne vil have nogle udflådsbind. Håber du skriver. KH Louise svar: Hej og tak for din mail. Det er helt almindeligt at have udflåd fra nogle måneder op til et års tid, før du får menstruation. Tag mod til dig, snak med din mor en dag, hvor I bare er jer to. Hun ved, hvad der er bedst mod udflåd. Hilsen Ulla

16 »Der er noget jeg ikke forstår. Hvad betyder det at de indre kønslæber hænger udenfor på nogle? Og hvor mange procent sådan cirka?«svar Piger ser forskellige ud. Jeg ved ikke, hvordan det procentvist fordeler sig. Hos nogle piger er de ydre kønslæber mindre end de indre, derfor kan de ses nedenfor. Det er helt normalt. Hilsen Ulla Er jeg mon den eneste som har det sådan?»mit humør svinger og jeg bliver let ked af det i dagene op til menstruationen er det normalt?«dagene op til menstruationen kan være lidt svære at komme igennem. De er alle sammen lidt dummere, end de plejer at være, og du vil helst bare være i fred under dynen. Ikke alle får det på den måde, og det kan være forskelligt fra gang til gang. Du kan også komme ud for, at det spænder lidt i brysterne, at du føler dig sur og irriteret og får flere bumser, end du plejer. Det bedste, du kan gøre, er at acceptere det. Gør noget godt for dig selv i de dage, gå i biografen med din veninde, læs en god bog eller løb dig en tur. Hilsen Ulla

17 Det er helt almindeligt at have uregelmæssig menstruation. Især i begyndelsen. Det vi sige, at du ikke får menstruation præcis hver. eller. dag. Du kan også få menstruation mere end én gang om måneden. Nogle måneder får du måske slet ikke menstruation. Det er helt OK. Din krop skal jo lige vænne sig til at blive voksen. Du er ikke alene. Det er kun hver tredje pige i alderen - år, der har regelmæssig menstruation. Når du har haft menstruation i et par år, begynder den at blive mere regelmæssig. Du kan også bruge online kalenderen, som du f inder på Hvornår var det nu jeg havde det sidst?? Tip Det kan være en god idé at sætte et kryds i kalenderen, når du regner med, at næste menstruation kommer. Så er du forberedt. Regn med - dage fra første dag i sidste menstruationsperiode. Hvis du f.eks. f ik menstruation den. marts, så betyder det, at næste menstruation kommer i perioden. marts til. april sådan cirka.

18 Lugter udflåd og menstruation? Vi skal ud og bade! Og jeg har menstruation! Udflåd lugter lidt syrligt, men må ikke lugte dårligt. Menstruationsblod kan godt lugte lidt sødligt, når det kommer i kontakt med luften. Hvis du ikke kan lide lugten, så skift bind eller tampon. Derfor er det en god idé at have et par bind eller tamponer i tasken. Brug gerne mild sæbe, især omkring kønsorganerne. Vask dig ikke med sæbe i skeden, for det kan forstyrre bakteriefloraen. Tip Det er også en god idé at gå i bad eller vaske sig, både når man har menstruation, og når man ikke har det. Hvem vil ikke gerne lugte godt og føle sig frisk! Mange tror, at de ikke kan være med til gymnastik, træne eller gå i svømmehal, når de har menstruation. De er bange for, at bindet kan ses, eller at de skal bløde igennem. Det ville bare være så pinligt! Men du kan faktisk godt gøre gymnastik, når du har menstruation, hvis du bruger tampon. Hvis du går i svømmehal, skal du skifte tampon, når du P.S. Motion og gymnastik kan kommer op af bassinet. faktisk hjælpe på menstruationssmerter. Læs mere på de næste sider! 0

19 Hvad gør jeg, hvis menstruationen gør ondt? De første gange mærkes menstruationen normalt slet ikke, men efter nogle år er det ikke ualmindeligt, at nogle piger oplever menstruationssmerter. Smerterne kommer normalt i begyndelsen af menstruationsperioden, og måske også lige inden menstruationen starter. Menstruationssmerter kan føles som lidt kramper i maven, og de kan gå om i ryggen. De plejer at forsvinde i løbet af et par dage. Et varmt brusebad, let gymnastik, en gåtur, en varmepude eller varmedunk på maven kan gøre godt Prøv et af disse forslag, så får du det bedre Du kan også prøve øvelserne her Lig på hænder og knæ. Sva j let i ryggen, så dine mavemuskler slapper af. Skyd derefter ryg, så den rigtigt buer, og mavemusklerne trækker maven helt ind. Gentag øvelsen i en rolig rytme 0 gange. Stræk sekretærmusklen. Tag fat med begge hænder i bordkanten, sæt dig på hug med flade fødder, bliv siddende ca. minut og gentag øvelsen et par gange. Læg dig på ryggen med strakte ben og armene ud til siden. Lad armene hvile tungt mod gulvet. Undgå at trække skuldrene op mod ørerne. Løft venstre ben lige op uden at bøje det. Sænk benet til højre, så venstre fod når højre hånd. Gentag øvelsen et par gange. Stræk de lange rygstrækkere. Stå op, læg det ene ben op på spisebordet og bøj det, så foden vender ind mod og rører det modsatte lår. Bøj dig ind over det bøjede ben, så langt du kan. Skift ben.

20 Ordforklaringer: Menstruationscyklus Det antal dage, der går fra den første dag i den ene menstruation til den første dag i den næste menstruation. Der plejer at gå - dage mellem menstruationerne, men de kommer ikke altid lige regelmæssigt - især ikke i de første måneder. Spiseforstyrrelser, slankekure, hård træning, stress, rejse og graviditet kan være årsag til, at menstruationen udebliver. Tamponsyge Sygdommen hedder egentligt TSS. Se nedenfor. TSS (Toxiskt chocksyndrom) En meget sjælden, men alvorlig forgiftningssygdom, som kan ramme mænd, kvinder og børn. Den skyldes gift, der produceres af en bakterie, som normalt findes hos mennesker. Ca. halvdelen af tilfældene opstår hos menstruerende kvinder og piger. TSS blev tidligere koblet sammen med brugen af tampon, men kan også opstå under menstruationen, selvom der ikke bruges tampon. TSS kan have en dødelig udgang, så det er meget vigtigt, at sygdommen diagnosticeres og behandles så tidligt som muligt. Symptom: Hvis du pludselig bliver utilpas under menstruationen, selvom du havde det perfekt inden, og får høj feber (over C), opkastninger, diarré, hovedpine, ondt i halsen, svimmelhed, besvimer, får ondt i musklerne, rødmer, som hvis du havde fået for meget sol (alle symptomer behøver ikke være til stede samtidig): Tag for en sikkerheds skyld tamponen ud. Kontakt straks en læge eller et hospital. Husk at nævne TSS, og at du har menstruation. TSS kan forekomme, uanset om du bruger tampon eller ej. Hvis du har haft TSS, skal du konsultere en læge, inden du bruger tampon igen. Pubertet Puberteten er den periode, hvor kroppen forandrer sig, så den kan blive frugtbar og i stand til at få børn. Det er udviklingen fra barn til voksen. Forandringerne sker både hos piger og drenge, men starter normalt lidt tidligere hos pigerne. Hormoner Hormoner er kemiske stoffer, der produceres i kirtler rundt omkring i kroppen, bl.a. i hypofysen, testiklerne og i æggestokkene. Vi har over 0 forskellige hormoner i kroppen. Vi har forsøgt at besvare de oftest stillede spørgsmål, men vi kan have glemt eller udeladt noget. Du kan læse mere på vores hjemmeside Libresse.dk eller du kan tale med din storesøster, dine mor, din skolesundhedsplejerske, en lærer eller en veninde.

21 Hvis du vil vide mere, kan du klikke ind på A? /;? =? C C<?@ /; VO_R``R OV[Q R_ `X_ QQR_`fRQR avy Na ]N``R QR[ XcV[QRYVTR X_\] ;x_ OV[QRa S YTR_ X_\]]R[` S\_Z ZV[Q`XR` _V`VX\R[ S\_ Y XNTR \T QRa S YR` ZR_R ORXcRZa Libresse.dk FEEL SECURE. WEA R LIBR ESSE. ddd Y VO_R` `R QX C ;? < B <?.

22 Menskalender januar februar marts april september oktober november december maj juni juli august Markér i kalenderen, når du har menstruation. Se også den elektroniske kalender på Libresse.dk

23 L ibresse.d k

;-) Hej! Ha det rigtig godt!

;-) Hej! Ha det rigtig godt! Pigernes lille røde Pigernes lille røde Hej! Denne lille bog er til dig, den handler om at komme i puberteten og at få menstruation. Det hele er et tegn på, at din krop fungerer, og at du er på vej til

Læs mere

At være pige. Tekst og redaktion: Informationschef, sygeplejerske Ulla Rode. Faglig konsulent: Sundhedsplejerske Inge Lundgaard

At være pige. Tekst og redaktion: Informationschef, sygeplejerske Ulla Rode. Faglig konsulent: Sundhedsplejerske Inge Lundgaard At være pige At være pige Tekst og redaktion: Informationschef, sygeplejerske Ulla Rode Faglig konsulent: Sundhedsplejerske Inge Lundgaard Libresse Gydevang 33 3450 Allerød Telf: 48 16 81 16 Udgivet 1994

Læs mere

Aktiviteter - kapitel 3-6. klasse

Aktiviteter - kapitel 3-6. klasse Aktiviteter - kapitel 3-6. klasse En af de andre spillere trækker et quiz-kort til dig fra bunken og læser højt for dig. Svarer du rigtigt, må du rykke 1 felt frem. En af de andre spillere trækker et Er-Det-Normalt?-kort

Læs mere

Hvor meget ved du egentlig?

Hvor meget ved du egentlig? quiz til piger Hvor meget ved du egentlig? 1. Hvor dannes kønshormonerne? m I livmoderen m I æggestokkene m I leveren 2. Hvad er menstruation? m Æg og slim fra skeden m Blod fra blæren m Slimhinde fra

Læs mere

MYTER OM MØDOM. Til dig der vil vide alt om Jomfruhinden - spørgsmål og

MYTER OM MØDOM. Til dig der vil vide alt om Jomfruhinden - spørgsmål og GRAFISK DESIGN: AVIAJA-BORUP.COM Udarbejdet af Sex & Samfund, Lysthuset og Børneafdelingen Skejby Sygehus. 1. OPLAG 2006 MYTER OM MØDOM Til dig der vil vide alt om Jomfruhinden - spørgsmål og svar. Jomfruhinden

Læs mere

Aktiviteter - kapitel 3-6. klasse

Aktiviteter - kapitel 3-6. klasse Hjælp! Er der noget galt med mig? Hej brevkasse Jeg er en pige på 12 (næsten 13), som har en masse spørgsmål til jer! Jeg vejer 39 kilo og er ca. 159 cm høj. Jeg er også meget tynd og slank. Jeg har kønsbehåring

Læs mere

FAKTA & MYTER OM MØDOM

FAKTA & MYTER OM MØDOM FAKTA & MYTER OM MØDOM HVAD ER EN MØDOM? Mødom, jomfruhinde, hymen, ærbarhed, uskyld, kønskrans, skedekrans er forskellige ord, der bruges om den slimhindefold, der sidder inde i skeden. Ligesom alle andre

Læs mere

Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital

Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital Næsten alle gravide bør motionere lige så meget som resten af den voksne befolkning. Det vil sige at man som gravid skal holde sig i god form

Læs mere

AquaMama. Vandtræning for gravide

AquaMama. Vandtræning for gravide AquaMama Vandtræning for gravide AquaMama AquaMama er seks effektive øvelser, der holder dig i form, mens maven vokser. Øvelserne er udviklet af Gigtforeningen i samarbejde med Rigshospitalets specialister.

Læs mere

U T K N. Stole gymnastik

U T K N. Stole gymnastik S IN U TR T K N IO Stole gymnastik S I D E 2 S T O L E G Y M N A S T I K Opvarmning 1 Sæt dig godt til rette med ret ryg, men afslappet. Armene hænger ned langs siden. Lænden hviler på ryglænet Åndedræt

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram ved smerter i underlivet

Patientvejledning. Træningsprogram ved smerter i underlivet Patientvejledning Træningsprogram ved smerter i underlivet Smerter og spændinger i underlivet er et stort problem for mange kvinder. Det kan der være mange årsager til, og det er vigtigt at få klarlagt

Læs mere

Jaydess (levonorgestrel) minispiral

Jaydess (levonorgestrel) minispiral Jaydess (levonorgestrel) minispiral Brugervejledning Indhold Hvad er en minispiral? Virkning? Påvirkning? Velkommen Alle har forskellige prioriteringer, og på det her tidspunkt i dit liv er graviditet

Læs mere

Hvor meget ved du egentlig?

Hvor meget ved du egentlig? quiz til drenge Hvor meget ved du egentlig? 1. Hvad er morgenrejsning? m Mange fyre har stiv tissemand om morgenen m Stiv tissemand pga seksuel opstemthed m Stiv tissemand med sædafgang 2. Hvad er menstruation?

Læs mere

Før du går til lægen

Før du går til lægen 1 Før du går til lægen Det er en god idé at tænke over, hvad du vil sige og spørge om, før du går til lægen. Det er en god idé at skrive de vigtigste ting ned på et stykke papir. Det er god idé at øve

Læs mere

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Øvelser for gravide. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Øvelser for gravide. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Øvelser for gravide Patientinformation www.koldingsygehus.dk Bevægeøvelser for ryg og lænd Mange kvinder får problemer med lænde- og bækkensmerter i graviditeten. Det

Læs mere

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå r og baller Tillykke med dit nye træningsprogram på dvd EFFEKT puls er en del af EFFEKT programmet. Øvelserne er funktionelle

Læs mere

MENSTRUATION

MENSTRUATION WWW.MENSDYSTEN.DK MENSTRUATION HVAD ER MENSTRUATION? Menstruation er en blødning fra livmoderen. Den kommer ca. en gang om måneden fra puberteten og frem til klimakteriet ved 50-års alderen. Hvor meget

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE

GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE Hellerup Tlf: 39 77 70 70 Lyngby Tlf: 45 93 39 33 Odense Tlf: 65 48 70 70 www.cfrhospitaler.dk 1 Ved en operation for spinalstenose, fjerner man det knoglevæv, der trykker

Læs mere

Træn maven flad med måtten som redskab

Træn maven flad med måtten som redskab Træn maven flad med måtten som redskab Af Birgitte Nymann www.birgittenymann.dk Double leg extension Det giver øvelsen: Styrker og former balder, baglår og rygmuskler, træner stabiliteten omkring skulderpartiet

Læs mere

Har du også et ømt punkt? AquaPunkt

Har du også et ømt punkt? AquaPunkt Har du også et ømt punkt? AquaPunkt Hvor er dit ømme punkt? I lænden, knæet eller et helt tredje sted? Du er ikke alene. Over halvdelen af os har i de sidste par uger haft ondt i led, ryg eller muskler.

Læs mere

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Ungdom: Når du starter i Klubben Holme Søndergård (Klubben), er du på vej til at blive ung. At være ung betyder at: - Du ikke er barn længere, og at du er på vej til

Læs mere

FAKTA OG MYTER om mødommen. 1 SexSamfund Mødomsfolder M65.indd 1 15/12/

FAKTA OG MYTER om mødommen. 1 SexSamfund Mødomsfolder M65.indd 1 15/12/ FAKTA OG MYTER om mødommen 1 SexSamfund Mødomsfolder M65.indd 1 15/12/17 14.2 JOMFRUHINDE HYMEN USKYLD SKEDEKRANS MØDOM I 2 I KØNSKRANS 1 SexSamfund Mødomsfolder M65.indd 2 15/12/17 14.2 HVAD ER MØDOMMEN,

Læs mere

Gravide med ryg- og bækkensmerter

Gravide med ryg- og bækkensmerter Denne pjece er udgivet af Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi i september 2009. Tekst & Redaktion: Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi. Layout: Design 03 Illustration: Mikkel

Læs mere

Denne pjece er udgivet af Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi

Denne pjece er udgivet af Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi Denne pjece er udgivet af Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi i september 2009. Tekst & Redaktion: Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi. Layout: Design 03 Illustration: Mikkel

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION

GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 DE FØRSTE DAGE Denne pjece indeholder øvelser til den første fase efter din

Læs mere

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ SENIORØVELSER 60+ LET - LÅRØVELSE Sæt dig så langsomt ned på en stol som muligt uden at falde det sidste stykke Rejs dig op igen på letteste måde SENIORØVELSER 60+ LET

Læs mere

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h Træningsprogram Rygklinikken PROMETHEUS h Begynd forsigtigt. Du må ikke få smerter, når du træner. Du må gerne føle at musklerne strækkes, og blive lidt muskeløm af de første træningsomgange. Lav udspændingsprogrammet

Læs mere

Hvor smidig vil du være? Uge 1

Hvor smidig vil du være? Uge 1 Hvor smidig vil du være? Uge 1 Smidighedstest Her er en række tests af din smidighed i nogle af de vigtigste bevægelser. Du skal kunne bestå hver test for at have tilstrækkelig bevægelighed til at kunne

Læs mere

Knæartroscopi Efter operationen

Knæartroscopi Efter operationen Patientinformation Knæartroscopi Efter operationen Ortopædkirurgisk Afdeling/ Ortopædkirurgisk Ambulatorium Grindsted Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse: Side 1 Indholdsfortegnelse Side 2 Efter kikkertundersøgelse

Læs mere

Sofa med plads til to

Sofa med plads til to Sofa med plads til to En pige som er 12 år gammel, sidder i en sofa med en dreng på hver side. Den retvendte historie En af mine foretrukne fantasier handler om tre teenagedrenge som inviterer en pige

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 3 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge3_minkrop.indd 1 06/07/10 11.21 Uge 3 l Min krop Det er begyndt at regne, og Hipp og

Læs mere

Den underligste oplevelse 1

Den underligste oplevelse 1 Den underligste oplevelse 1 Dette afsnit er om drengenes møde med seksualiteten, men I piger må også godt følge med. Det er sikkert interessant nok at vide, hvad der sker hos det andet køn. Et jordskælv

Læs mere

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG ØEN 2 E N AF DE FØRSTE DAGE SER jeg hende med en nøgen dreng i hotelhavens indgang. De går gennem skyggen fra de høje daddelpalmer og standser nogle meter fra trappen til

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

KONDITIONS- OG MUSKELTRÆNING - Forslag til træningsprogram ridebukselår/ballefedt

KONDITIONS- OG MUSKELTRÆNING - Forslag til træningsprogram ridebukselår/ballefedt Her finder du 2 forskellige muskeltræningsprogrammer til at styrke din krop helt inde fra og ud programmer som du kan lave hjemme lige når det passer dig. Start med program 1 og gå til program 2, når du

Læs mere

Øvelser for sengeliggende gravide patienter

Øvelser for sengeliggende gravide patienter Du er gravid og skal være sengeliggende. Det er dog vigtigt for din krop, at muskulaturen bevæges dagligt. Du har derfor fået udleveret denne pjece med øvelser, som kan gøre det mere behageligt for dig

Læs mere

Øvelser for gravide i vand

Øvelser for gravide i vand Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Øvelser for gravide i vand Patientinformation www.koldingsygehus.dk I løbet af graviditeten er det vigtigt, at du holder dig i god form. Det er en god idé at træne 1

Læs mere

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der arbejder i tog

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der arbejder i tog Gode øvelser til dig, der arbejder i tog - det virker! Bevægelse er meget vigtig for at undgå ømhed i muskler og led. Derfor har vi samlet en række gode øvelser, som du kan foretage i løbet af din arbejdsdag

Læs mere

Undervisning i varmtvandsbassin. Med øvelser

Undervisning i varmtvandsbassin. Med øvelser Undervisning i varmtvandsbassin Med øvelser 2 Undervisning i varmtvandsbassin Undervisning i varmtvandsbassin Mange mennesker med gigt har stor gavn og glæde af undervisning i varmt vand. Det styrker muskler,

Læs mere

1. Er du glad for din skole? (0.-3. kl.)

1. Er du glad for din skole? (0.-3. kl.) Resultater fra den nationale trivselsundersøgelse Spørgsmål til 0.-3. trin 10 9 8 7 6 1. Er du glad for din skole? 5 1 landet 0-3 0-3 3% 3% 2% 3% 2% 15% Ja, lidt 26% 32% 34% 36% 28% 38% Ja, meget 71% 65%

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Fire nemme og effektive elastik-øvelser til kontoret.

Fire nemme og effektive elastik-øvelser til kontoret. Fire nemme og effektive elastik-øvelser til kontoret. Af Lars L. Andersen Oplever du i forbindelse med dit arbejde muskelspændinger i skulder og nakke? Vi har på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Læs mere

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der kører med passagerer.

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der kører med passagerer. Gode øvelser til dig, der kører med passagerer. Bevæg dig selv om du har stillesiddende arbejde Der er mange stillesiddende timer bag rattet, hvad enten man kører bus eller taxi. Bevægelse er meget vigtig

Læs mere

Kroppen. Sundhedsdansk. NYE ORD Kroppens dele. Her kan du lære danske ord om kroppen. Du kan også øve dig i at tale om kroppen.

Kroppen. Sundhedsdansk. NYE ORD Kroppens dele. Her kan du lære danske ord om kroppen. Du kan også øve dig i at tale om kroppen. Sundhedsdansk Kroppen Her kan du lære danske ord om kroppen. Du kan også øve dig i at tale om kroppen. NYE ORD Kroppens dele Skriv det rigtige ord på linjerne. hår øje øjenbryn mund hals næse knæ tå arm

Læs mere

Smerter i underlivet. Patientinformation. Vælg farve. Stræk smerterne i underlivet væk - et øvelsesprogram. Familiecentret Gynækologisk klinik

Smerter i underlivet. Patientinformation. Vælg farve. Stræk smerterne i underlivet væk - et øvelsesprogram. Familiecentret Gynækologisk klinik Patientinformation Smerter i underlivet Stræk smerterne i underlivet væk - et øvelsesprogram Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik Indtast overskrift Smerter og spændinger

Læs mere

Sådan træner du efter brystrekonstruktion med væv fra maven (DIEP-lap)

Sådan træner du efter brystrekonstruktion med væv fra maven (DIEP-lap) Sådan træner du efter brystrekonstruktion med væv fra maven (DIEP-lap) Du har fået lavet en rekonstruktion af dit bryst og skal nu i gang med genoptræningen. I denne pjece finder du vores anvisninger til,

Læs mere

Mikkel og Line får stråler

Mikkel og Line får stråler Mikkel og Line får stråler En bog for børn om at få strålebehandling Aarhus Universitetshospital Onkologisk Afdeling D Stråleterapien Mikkel og Line får stråler Denne bog handler om Mikkel og Line. De

Læs mere

ALT DU HAR BRUG FOR AT VIDE OM PUBERTETEN

ALT DU HAR BRUG FOR AT VIDE OM PUBERTETEN ALT DU HAR BRUG FOR AT VIDE OM PUBERTETEN VELKOMMEN TIL ALWAYS' PUBERTETS-UDDANNELSESPROGRAM PROGRAMINDHOLD PÅKRÆVET TID Modul #1 Selvtillids-icebreaker 20 min. Modul #2 Kroppens forandringer under puberteten

Læs mere

Blære- og bækkenbundstræning

Blære- og bækkenbundstræning BET-76740-DK 02.207 Blære- og bækkenbundstræning Til kvinder Blæren.dk Facts om inkontinens Du skal ikke have dårlig samvittighed. Inkontinens er mere udbredt, end du tror, og du kan få behandling for

Læs mere

Sundhedsdansk Kroppen

Sundhedsdansk Kroppen ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk Kroppen Her kan du lære danske ord om kroppen. Du kan også øve dig i at tale om kroppen. NYE ORD Kroppens dele

Læs mere

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING TRILLIUMS CIRKELTRÆNING Med Cirkeltræning kan du inden for en begrænset tid opnå effekt på både styrke, kondition og sundhed. Her får du alle redskaber, der skal til for at dit første cirkelprogram kan

Læs mere

M å l m a n d s t r æ n i n g m e j r u p f o d b o l d u n g d o m s a f d e l i n g e n

M å l m a n d s t r æ n i n g m e j r u p f o d b o l d u n g d o m s a f d e l i n g e n M å l m a n d s t r æ n i n g m e j r u p f o d b o l d u n g d o m s a f d e l i n g e n INTRODUKTION FORORD Det er svært at finde materialer til målmandstræning, men efter selv at have søgt på Internettet,

Læs mere

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Scanpix Guide Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 16 sider Sådan træner du maven stærk & stram Styrk kroppens holdning med Krisztina Maria Guide til stærk og stram mave 2 Træn

Læs mere

Patientinformation. Bækkenbundstræning. Terapiafdelingen

Patientinformation. Bækkenbundstræning. Terapiafdelingen Patientinformation Bækkenbundstræning Terapiafdelingen Indholdsfortegnelse Information om bækkenbunden side 2 Venepumpeøvelser side 5 Begynderprogram side 8 Videre træning side 9 Rejse/sætte sig side 10

Læs mere

Fitness-øvelser. Anvendelse. RISIKO for personskader. Tchibo GmbH D Hamburg 96134HB44XVIII

Fitness-øvelser. Anvendelse. RISIKO for personskader. Tchibo GmbH D Hamburg 96134HB44XVIII Fitness-øvelser Sikkerhed Læs nedenstående sikkerhedsoplysninger omhyggeligt igennem, og brug kun produktet som beskrevet i denne vejledning for at undgå skader på personer eller ting. Gem denne vejledning

Læs mere

og 13 www.libresse.dk

og 13 www.libresse.dk Er du mellem 12 og 13 år? dreng www.libresse.dk www.libresse.dk PIGE & DRENG NORDISK MILJØMÆRKNING Tekst og redaktion: Ulla Rode og Carina Skovmøller Layout: Charlotte Ikjær, Alfa Medie 4. udgave 2006

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram efter operation med total knæprotese

Patientvejledning. Træningsprogram efter operation med total knæprotese Patientvejledning Træningsprogram efter operation med total knæprotese Træningen består af et øvelsesprogram kombineret med daglige gøremål som bad, påklædning, rejse og sætte sig. Generelt Genoptræningen

Læs mere

stærk holdning Guide Guide: Træn dig til en sider Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Ud af comfortzonen med Krisztina Maria

stærk holdning Guide Guide: Træn dig til en sider Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Foto: Scanpix Guide Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 14 sider Guide: Træn dig til en stærk holdning Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Få en god holdning INDHOLD: Få en stærk

Læs mere

En bog om krop, kærester, kærlighed mm

En bog om krop, kærester, kærlighed mm spiseforstyrrelser prævention overgreb graviditet kroppen kærlighed sexsygdomme forelskelse forældre homoseksualitet den første gang venner En bog om krop, kærester, kærlighed mm www.libresse.dk Denne

Læs mere

Nederste del af ryggen Stræk

Nederste del af ryggen Stræk Stretching fitnessfaq.info Nederste del af ryggen Stræk Denne øvelse er designet til at forbedre fleksibilitet og fremme afslapning. Lig på ryggen med benene udvidet og dine arme på dine sider. Træk vejret

Læs mere

Du skal have en recept fra din læge for at bruge p-ring. SÅDAN BRUGER DU P-RINGEN SÅDAN SÆTTER DU DEN OP:

Du skal have en recept fra din læge for at bruge p-ring. SÅDAN BRUGER DU P-RINGEN SÅDAN SÆTTER DU DEN OP: Klar besked om PRING/PPLASTER PRING Pringen er en bøjelig plastikring, som man sætter ind i skeden. Pringen indeholder hormonerne østrogen og gestagen, men i lavere doser end f.eks. ppillen. Pringen frigiver

Læs mere

smerter I ryg, bækken, nakke og skuldre

smerter I ryg, bækken, nakke og skuldre 18 smerter I ryg, bækken, nakke og skuldre Smerter i ryg og bækken er den hyppigste årsag til sygefravær blandt gravide kvinder og bækkenløsning i graviditeten koster det danske samfund 300.000 sygedage

Læs mere

For hendes fødder. af Emma Elisabeth Nielsen

For hendes fødder. af Emma Elisabeth Nielsen For hendes fødder af Emma Elisabeth Nielsen Hun hedder Mia. Hun smækker med døren. Det er, som om verden er sky. Sådan er det altid. Det er, som om græsset bøjer sig for hende, når hun tramper gennem haven

Læs mere

Øvelser til dig med morbus Bechterew

Øvelser til dig med morbus Bechterew Øvelser til dig med morbus Bechterew Vi har udarbejdet et grundlæggende program, som indeholder de øvelser, der er nødvendige, for at du kan bevare bevægeligheden og forebygge, at ryggen bliver krum. Det

Læs mere

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen.

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen. LÆSERÅD FOR BØRN Gennemgå de 26 læseråd med dit barn. Efter hvert punkt snakker I om hvordan det kan anvendes i forbindelse med læsning. Lyt til hinanden, og bliv enige før I går videre til næste punkt.

Læs mere

til patienter med hoftebrud 1Træningsguide til patienter med hoftebrud

til patienter med hoftebrud 1Træningsguide til patienter med hoftebrud T R Æ N I N G S G U I D E til patienter med hoftebrud 1Træningsguide til patienter med hoftebrud Træningsguide til patienter med hoftebrud Det er vigtigt, at du så hurtigt som muligt kommer i gang med

Læs mere

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der kører lastbil.

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der kører lastbil. Gode øvelser til dig, der kører lastbil. Bevæg dig selv om du har stillesiddende arbejde Når du kører lastbil er der ofte mange stillesiddende timer bag rattet. Bevægelse er meget vigtig for at undgå ømhed

Læs mere

HUSK I FORM LØBET 2016 DAG 1 DAG 3 DAG 4 DAG 5 DAG 6. 1 km langsomt. Pause: 1 min x 4. Pause: 2 min x 4. Pause: 2 min. 2 km fart.

HUSK I FORM LØBET 2016 DAG 1 DAG 3 DAG 4 DAG 5 DAG 6. 1 km langsomt. Pause: 1 min x 4. Pause: 2 min x 4. Pause: 2 min. 2 km fart. 3 kvinder blev flere minutter hurtigere sådan gjorde de! HUSK I FORM LØBET 2016 På kun 30 dage kan du forbedre din løbetid, hvis du følger I FORMs løbeprogram. Alle kan være med, for programmet tager udgangspunkt

Læs mere

SUSET. Hvad giver dig et sug i maven? Hvad får dig til at opleve suset?

SUSET. Hvad giver dig et sug i maven? Hvad får dig til at opleve suset? SUSET Når det drejer sig om højder, har vi tit grænser, der skal overvindes. Overvinder vi disse grænser, kan vi få et sug i maven, fordi vi gør noget, som vi ikke troede, vi turde. Også selv om det ikke

Læs mere

Træningsprogram efter hofteartroskopi fase 2

Træningsprogram efter hofteartroskopi fase 2 Træningsprogram efter hofteartroskopi fase 2 Øvelser efter hofteartroskopi uge 3-5 Dette program indeholder progression af de indledende øvelser, som du har udført de første uger efter operationen. I de

Læs mere

Patientvejledning. Fjernelse af livmoderslimhinden

Patientvejledning. Fjernelse af livmoderslimhinden Patientvejledning Fjernelse af livmoderslimhinden Fjernelse af livmoderslimhinden anvendes primært til behandling af kraftige blødninger hos kvinder i overgangsalderen. Mange har allerede forsøgt sig med

Læs mere

Fire nemme og effektive elastikøvelser til kontoret

Fire nemme og effektive elastikøvelser til kontoret Fire nemme og effektive elastikøvelser til kontoret Oplever du i forbindelse med dit arbejde muskelspændinger i skulder og nakke? Vi har på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø gode resultater

Læs mere

Øvelser med elastik. www.fysiovel.dk

Øvelser med elastik. www.fysiovel.dk Øvelser med elastik Lig på ryggen med bøjede knæ, hoftebredde afstand mellem fødderne og elastikken over lysken. Tag fat om elastikken i hver side ud for hofterne, løft overkroppen og stræk begge arme

Læs mere

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole Klovnen Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole 8. gennemskrivning, 20. september 2010 SC 1. INT. S VÆRELSE DAG (17) ligger på sin seng på ryggen og kigger op i loftet. Det banker på døren, men døren er

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Alt hvad du behøver at vide. om bumser

Alt hvad du behøver at vide. om bumser Alt hvad du behøver at vide om bumser NÅR ALT ER IRRITERENDE Bryster, skægvækst og forældre, der ikke forstår en. Menstruation, overgangsstemme, kærlighed. Følelsen af, at alt er muligt og at alt er kaos.

Læs mere

Patientinformation. Undersøgelse af børn. med for tidlig pubertetsudvikling. Børneambulatoriet 643

Patientinformation. Undersøgelse af børn. med for tidlig pubertetsudvikling. Børneambulatoriet 643 Patientinformation Undersøgelse af børn med for tidlig pubertetsudvikling Børneambulatoriet 643 Hvad er pubertet? Puberteten er den periode, hvor piger udvikler sig til kvinder og drenge til mænd. Den

Læs mere

Der er uendeligt mange øvelsesmuligheder, hvor nogle er beskrevet nedenstående. Ellers slip din fantasi løs og opfind dine egne trin

Der er uendeligt mange øvelsesmuligheder, hvor nogle er beskrevet nedenstående. Ellers slip din fantasi løs og opfind dine egne trin Step Stepbænken er et ideelt træningsredskab, som du kan have derhjemme, hvor kondition, styrke, koordination og balance trænes og udfordres. Du træner primært dine muskler i ben og balder. Effekten fra

Læs mere

NÅR DU ER BLEVET OPERERET. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til, hvordan du træner efter en brystoperation.

NÅR DU ER BLEVET OPERERET. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til, hvordan du træner efter en brystoperation. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til, hvordan du træner efter en brystoperation. I den side, hvor du er blevet opereret, har muskler og sener i operationsområdet, omkring skulderleddet

Læs mere

Migræne & Hovedpineforeningen

Migræne & Hovedpineforeningen Migræne & Hovedpineforeningen - er også for børn og unge gode råd test om du har migræne øvelser mod spændingshovedpine læs om massage og motion er du teenager med hovedpine? www.hovedpineforeningen.dk

Læs mere

TIL PATIENTER OPERERET FOR DISCUSPROLAPS I LÆNDEN I DAGKIRURGISK CENTER

TIL PATIENTER OPERERET FOR DISCUSPROLAPS I LÆNDEN I DAGKIRURGISK CENTER ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 2210 (i tidsrummet kl. 8-15) TIL PATIENTER OPERERET FOR DISCUSPROLAPS I LÆNDEN I DAGKIRURGISK CENTER Ophavsretten tilhører Kommunikationsafdelingen, AS, 10/2007-0216

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

Træning med Redondobold

Træning med Redondobold Øvelse 1 Rygstræk Læn forover med strakte arme og bolden mellem hænderne. Spænd i maven. Løft armene så langt op du kan uden at bukke armene. Øvelsen kan mærkes på skuldre og øvre ryg. Øvelse 2 Squat med

Læs mere

Patientvejledning. Fjernelse af livmoderslimhinden

Patientvejledning. Fjernelse af livmoderslimhinden Patientvejledning Fjernelse af livmoderslimhinden Fjernelse af livmoderslimhinden anvendes primært til behandling af kraftige blødninger hos kvinder i overgangsalderen. Mange har allerede forsøgt sig med

Læs mere

Din første endometriose konsultation: Spørgsmål lægen måske stiller dig

Din første endometriose konsultation: Spørgsmål lægen måske stiller dig Din første endometriose konsultation: Spørgsmål lægen måske stiller dig Udviklet for www.endozone.org af Ellen T. Johnson, med bidrag fra professor Philippe Koninckx, universitetsprofessor Jörg Keckstein

Læs mere

Vejledning og øvelsesprogram til brug under og efter strålebehandling af hoved/hals

Vejledning og øvelsesprogram til brug under og efter strålebehandling af hoved/hals Vejledning og øvelsesprogram til brug under og efter strålebehandling af hoved/hals Patientvejledning September 2013 Indledning Strålebehandling kan påvirke vævet i underhud og muskler, så det bliver fortykket

Læs mere

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol ergoforma ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol RYGPROBLEMER ER EN DEL AF HVERDAGEN FOR MANGE Årsagen kan være dårlige arbejdsstillinger, forkert arbejdsstol, manglende

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER MED REKONSTRUERET FORRESTE KORSBÅND (ACL)

TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER MED REKONSTRUERET FORRESTE KORSBÅND (ACL) ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER MED REKONSTRUERET FORRESTE KORSBÅND (ACL) Ophavsretten

Læs mere

Patientinformation. Genoptræning efter fødsel. Fysioterapien

Patientinformation. Genoptræning efter fødsel. Fysioterapien Patientinformation Genoptræning efter fødsel Fysioterapien Indhold Efter fødslen... side 4 Bækkenbunden... side 5 Knibeøvelser... side 6 Knib inden belastninger... side 7 Målet med bækkenbundstræningen...

Læs mere

Øvelsesprogram for den brystopererede patient

Øvelsesprogram for den brystopererede patient Patientinformation Øvelsesprogram for den brystopererede patient Velkommen til Vejle Sygehus Fysioterapien Øvelsesprogram for den brystopererede patient Hensigten med øvelserne er at: stimulere og normalisere

Læs mere

Kasper og Nikoline. an original screenplay by. Lille Næstved FINAL DRAFT

Kasper og Nikoline. an original screenplay by. Lille Næstved FINAL DRAFT Kasper og Nikoline an original screenplay by Lille Næstved FINAL DRAFT (555) 555-5555 MyEmail@emailaddress.com Kasper og Nikoline SCENE 1: (INT)(VENTEVÆRELSE/SKOLEGANGEN)

Læs mere

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Du er blevet opereret i hjertet og har fået dit brystben skåret op. Det betyder, at din vejrtrækning er påvirket efter

Læs mere

CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013

CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013 CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013 Øvelserne bør gentages 4 gange ugentligt. Øvelse Planken Diagonal løft Mavebøjninger (korte) Mavebøjninger (høje) Squats Squats på 1 ben Sideplanken Rygstræk

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Sydthy Friskole

Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Sydthy Friskole Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Sydthy Friskole Tag dig tid til at læse spørgsmål og svarmuligheder godt igennem. Du kan kun sætte 1 kryds ud for hvert spørgsmål, hvis ikke der står noget andet.

Læs mere

Sådan mikrotræner du på 5 minutter

Sådan mikrotræner du på 5 minutter Sådan mikrotræner du på 5 minutter I denne guide får du to træningsprogrammer med øvelser, du kan have med dig over alt. Print og tag med. Af Line Felholt, 15. december 2012 03 Soldater-træning på 5 minutter

Læs mere

STÆRKE ARME MED YOGA. 24 Af Anna Miller, yogainstruktør Stylist: Charlotte Høyer Foto: wichmann+bendtsen

STÆRKE ARME MED YOGA. 24 Af Anna Miller, yogainstruktør Stylist: Charlotte Høyer Foto: wichmann+bendtsen STÆRKE ARME MED YOGA 24 Af Anna Miller, yogainstruktør Stylist: Charlotte Høyer Foto: wichmann+bendtsen Nej, du behøver ikke at kaste rundt med tunge kettlebells for at få stærke arme. Rolige yogaøvelser

Læs mere