Til: Tekniske Bestemmelser 7. udgave, rev. 2 juli 2010

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Til: Tekniske Bestemmelser 7. udgave, rev. 2 juli 2010"

Transkript

1 Side 1 af 32 Ændringshistorik Fra: Tekniske Bestemmelser 7. udgave rev. 1, december 2009 med blå-rød ændringer Til: Tekniske Bestemmelser 7. udgave, rev. 2 juli 2010 Udgaven ændres fra: Tekniske Bestemmelser 7. Udgave, rev. 1 - december 2008 til: Tekniske Bestemmelser 7. Udgave, rev. 2 - juli 2010 Kapitel 1. Indledning Følgende ændres fra: Denne udgave af bestemmelserne er godkendt af VinduesIndustriens Tekniske Udvalg i juli til: Denne udgave af bestemmelserne er godkendt af VinduesIndustriens Tekniske Udvalg i juli Kapitel. 2. Almene krav til virksomheden Overskriften 2.9 Forbrugersikring ændres til: 2.9 Forbrugersikring i Danmark Afsnittet: Reklamationer skal behandles ved Byggeriets Ankenævn, og afhjælpning foretages i overensstemmelse med ankenævnets afgørelse. Tilføjes: Reklamationer skal behandles ved Byggeriets Ankenævn eller tilsvarende godkendt ankenævn, og afhjælpning foretages i overensstemmelse med ankenævnets afgørelse. Afsnittet: Garantiordningen skal sikre et dækningsomfang på DKK inkl. moms pr. virksomhed, og DKK inkl. Moms pr. kalenderår. Ændres til og tilføjes: Garantien skal sikre et dækningsomfang på DKK inkl. moms pr. virksomhed pr. kalenderår i 5 år. Er virksomheden tilsluttet en fælles garantiordning skal denne som minimum sikre et dækningsomfang på DKK inkl. moms pr. kalenderår i 5 år.

2 Side 2 af 32 Kapitel 5. Vinduer og døre af træ 5.2 Termiske forhold Følgende kapitel: Der skal foreligge dokumentation for alle data, der vedrører produkternes energimæssige egenskaber i henhold til DS 418 eller DS/EN del 1og 2. For hvert produktsystem skal der foreligge dokumentation for et 1-fags fast og oplukkeligt vindue i størrelsen 1230x1480 mm med virksomhedens anvendte standardrude. For yderdøre skal værdierne være angivet for en rammedør med 2 stk. standardruder og et spændstykke samt en pladedør i standardstørrelsen 1230x2180 mm. En standardrude er defineret som den mest anvendte rude i det pågældende produktsystem. Virksomheden skal endvidere på forespørgsel fra kunder give oplysning om de aktuelle vinduers og/eller yderdøres U-værdi (Uw) og glasandel (Arude/Avindue) samt rudens totale sollystransmittans (LT) og solenergitransmittans (gg) i henhold til de til enhver tid gældende danske og europæiske standarder, jf. bl.a. SBi Anvisning 213. Temperaturen på elementets indvendige overflader må ikke være lavere end 8,5 C under forudsætning af en rumtemperatur på 20 C og en udetemperatur på 0 C. Dokumentationen herfor kan ske ved beregning i henhold til DS/EN ISO Til elementets indvendige overflader regnes foruden overfladen på ramme og karm også termorude, glasisætningsbånd og tætningsliste mellem karm og ramme. Dog således, at overfladen på tætningslister ikke medregnes, hvis luftens adgang til tætningslisten sker via en spalte med en bredde lig med eller mindre end 4 mm og en dybde lig med eller større end 5 mm. Det ovenstående krav om mindste temperatur på indvendige overflader gælder ikke for vindues- og dørgreb, låsecylinder og dørtrin. Note: Den ovenstående anførte minimumstemperatur på 9,3 8,5 C indebærer, at der først vil forekomme kondens ved en relativ luftfugtighed i rumluften på over %. Dette baseret på en rumtemperatur på 20 C og en udvendig temperatur på 0 C. For råd og vejledning om indeklima og udluftning af boligen, henvises der til Astma- Allergi forbundets forskrifter herom samt VinduesIndustriens Håndværker- og Brugervejledning. Ændres til: Der skal foreligge dokumentation for alle data, der vedrører produkternes energimæssige egenskaber i henhold til DS 418 eller DS/EN ISO10077 del 1 og 2. For hvert produktsystem skal der foreligge dokumentation for et 1-fags oplukkeligt vindue i størrelsen 1,23x1,48 m. For yderdøre skal værdierne være angivet for en rammedør med 2 stk. standardruder og et spændstykke samt en pladedør. Begge i standardstørrelsen 1,23x2,18 m. Data for ruder skal være gældende for virksomhedens standardrude, der defineres som den mest anvendte rude i det pågældende produktsystem.

3 Side 3 af 32 Temperaturen på elementets indvendige overflader må ikke være lavere end 9,3 C under forudsætning af en rumtemperatur på 20 C og en udetemperatur på 0 C. Dokumentationen herfor kan ske ved beregning i henhold til DS/EN ISO Til elementets indvendige overflader regnes foruden overfladen på ramme og karm også termorude, glasisætningsbånd og tætningsliste mellem karm og ramme. Dog således, at overfladen på tætningslister ikke medregnes, hvis luftens adgang til tætningslisten sker via en spalte med en bredde lig med eller mindre end 4 mm og en dybde lig med eller større end 5 mm. Det ovenstående krav om mindste temperatur på indvendige overflader gælder ikke for vindues- og dørgreb, låsecylinder og dørtrin. For hver leverance af vinduer og yderdøre skal virksomheden endvidere give oplysning om alle energimæssige data for de enkelte elementer, der er nødvendige for gennemførelse af en energirammeberegning for det aktuelle byggeri. Vinduessystemet kan energimærkes i energiklasser som angivet i bilag 16, når der foreligger endelig aftale med Energistyrelsen. Kapitel 5.3 Træmateriale Under afsnit om Hårdttræ: Træbeskyttelse skal foretages i henhold til de generelle bestemmelser, der er angivet i pkt tilføjes: (undtaget er dørtrin, hvor der kan anvendes alternative midler). Under afsnit om Grantræ: Grund- og overfladebehandling skal udføres i overensstemmelse med behandlingssystem 1, 2 eller 2ØKO - jf. pkt Tilføjes et punkt: Varmebehandlet grantræ som kan klassificeres i klasse 2 (varig) i henhold til DS/EN kan anvendes til glaslister, og varmebehandlingen kan regnes gældende som grundbehandling. Under afsnit om Fyrretræ: Grund- og overfladebehandling skal udføres i overensstemmelse med behandlingssystem 1, 2 eller 2 ØKO - jf. pkt Tilføjes et punkt: Varmebehandlet fyrretræ, som kan klassificeres i klasse 2 (varig) i henhold til DS/EN 350-2, kan anvendes til glaslister, og varmebehandlingen kan regnes gældende som grundbehandling. Under afsnit om Krav til kerneandel for fyrretræ: For elementer med koblede rammer gælder krav til kerneandel ikke de indvendige rammer. Tilføjes: For elementer med laminerede buede emner med en lameltykkelse mindre end 5 mm gælder kravet om kerneandel ikke.

4 Side 4 af 32 Kapitel Fingerskarringer Følgende sætning i afsnit Kontrol og prøvning: I brudfladerne må maksimalt forekomme 20 % limbrud. Erstattes med: Prøvningen udføres som vist på bilag 17, og brudstyrken skal opfylde de krav der er angivet i bilaget. Kapitel Laminering I følgende afsnit: Ved limning med termoplastisk lim skal limen være klassificeret som klasse D4 i henhold til EN 204 (afprøvet i henhold til EN 205), Tilføjes: Ved limning med termoplastisk lim skal limen være klassificeret som klasse D4 i henhold til DS/EN 204 (afprøvet i henhold til DS/EN 205), samt krav til bestandighed og styrke ved 80 C i henhold til DS/EN Intern kontrol/ udfaldskrav Efter sætningen: Fugtindhold i råtræ og klargjorte lameller: 12 ± 2 %. Tilføjes: Tykkelsen af den yderste lamel mod vejreksponerede flader skal være mindst 6 mm. Ekstern prøvning Følgende afsnit: Ved den eksterne kontrol udtages pr. limningslinie 6 laminerede emner, og af hvert emne udskæres en prøve af 600 mm længde, der videregives til prøvning ved et akkrediteret laboratorium. På laboratoriet udskæres af hver 600 mm prøvelængde 3 prøveemner a 75 mm s længde til delamineringsprøvning i henhold til DS/EN 391. samt 3 prøveemner til prøvning af limfugernes styrke i henhold til DS/EN 392. Ændres til: Ved den eksterne kontrol udtages pr. limningslinie 3 laminerede emner, og af hvert emne udskæres en prøve af 600 mm længde, der videregives til prøvning ved et akkrediteret laboratorium. På laboratoriet udskæres af hver 600 mm prøvelængde 3 prøveemner a 75 mm s længde til delamineringsprøvning i henhold til DS/EN 391. Følgende afsnit slettes Prøvning af limfugernes styrke: Prøvningen udføres som forskydningsstyrkeprøvning i henhold til DS/EN 392, og der gennemføres prøvning af 3 prøveemner fra hver af de modtagne 600 mm prøvelængder. Udfaldskrav: Limfugernes brudspænding skal være mindst 6N/ mm² som gennemsnit for prøverne fra samme 600 mm prøvelængde.

5 Side 5 af 32 Bestemmelser for ekstern kontrol I følgende afsnit: For andre producenter af laminerede emner, der optræder som leverandører til vinduesproducenter, der... Tilføjes: For andre producenter af laminerede emner, herunder producenter af buede emner, der optræder som leverandører til vinduesproducenter, der... Kapitel Konstruktiv udformning Følgende tekst: Ethvert element skal konstrueres således, at regn- eller kondensvand ikke tilbageholdes og/eller opsuges i træet. Vandet skal hurtigt bortledes og/eller ventileres væk. Eksempelvis skal udadgående vinduer, lemme og døre udføres med skrå karmbundfals med en hældning på mindst 7º. Underrammer skal være forsynet med dryprille. Den frie afstand mellem underramme og -karm skal ved ydersiden være så stor, at en vanddråbe ikke kan spænde derover, min. 8 mm. Side- og overkarm samt siderammer bør forsynes med vandriller. Karmbundstykker af træ ved indadgående vinduer, døre m.v. skal på oversiden have en udadgående hældning på mindst 7º og være forsynet med en vandstandsende opkant, der er så langt tilbageliggende, at indtrængende vand ved sidefalse opfanges og ledes ud til det fri. Bundstykker i dørkarme skal være af hårdt træ eller af et andet materiale med stor slidstyrke. Side-bundhængte (dreje-kip) døre kan undtages fra denne bestemmelse. Karmbundstykker af andet materiale end træ må under normale brugsbetingelser for beboelsesrum ikke give anledning til kondens på den indvendige side. Med undtagelse af sprosser, hvor tværsnitdimensionen i sig selv umuliggør det, skal alle glasbundfalse udføres med en udadgående hældning på mindst 7º. Tværposten på dannebrogsvinduer og andre tilsvarende vinduer med oplukkelige eller faste rammer på hver side af en tværpost skal være udformet med eller påbygget en vandnæse, der i vandret afstand springer mindst 15 mm længere frem end karmens yderside. På vinduer med koblede rammer skal såvel tværpost som overkarm være forsynet med vandnæse. En fals med udadgående hældning på rammens overstykke kan sammen med en dryprille i tværposten/overkarmens underside erstatte ovennævnte krav om vandnæse. Beslagnotens afslutning ved karmbundstykket må ikke give anledning til forøget vandopsugning. Indadgående døre skal altid have vandnæse ved dørbladets underkant. Ved side- og overkarm bør afstanden mellem karm og ramme (luft omkring rammen) være afstemt i forhold til vinduets/dørens størrelse og beslagsystem m.v. Justering ved montage i bygningen kan være nødvendig, men den konstruktive udformning bør være således, at afstanden set fra indvendig side i videst muligt omfang er ensartet på alle fire sider. Ubegrundet bør evt. variationer i afstanden ikke overstige ca. 1,5 mm.

6 Side 6 af 32 I karmbundfalsen må evt. låseblik ikke give anledning til vandopsugning i karmtræet. Eksempelvis skal låseblik, der ikke er udenpå liggende, være forsynet med en vandtæt bund. Andre lige så velfungerende løsninger på ovenstående punkter kan efter særlig aftale godkendes på grundlag af tegninger og/eller modeller. Ved konstruktioner og udformninger, der afviger væsentligt fra det kendte og i praksis efterprøvede, vil der dog normalt blive rejst krav om fremlæggelse af en uvildig prøvningsrapport, der godtgør, at relevante funktionskrav er opfyldt. Elementer til funktionsprøvning skal udtages fra den første serieproduktion. Såkaldte terrasseelementer med eller beregnet for isolering skal opbygges efter 2- trinsprincippet eller på en anden i fugtteknisk henseende anerkendt måde. 2-trinsprincippet indebærer, at der på isoleringens kolde side skal etableres en diffusionsåben vindspærre. Mellem vindspærren og den yderste regnskærm skal der frembringes et effektivt ventileret hulrum. Såfremt elementet leveres med isolering, skal dampspærren på den varme side indgå i leverancen, og der skal drages omsorg for en effektiv lufttætning af elementet Erstattes med: Som udgangspunkt skal vindues- og yderdørselementer være konstrueret således, at elementernes styrke/stivhed, lufttæthed og vandtæthed opfylder de almindelige eller særlige krav, der er stillet til leverancen jf. pkt. 5.0 Dimensionering og sikring. Endvidere skal de konstruktive detaljer være udformet på en sådan måde, at der ikke opstår skade eller nedbrydning af de anvendte materialer. For elementer af træ gælder således følgende bestemmelser: Ved udadgående elementer skal karmens og tværpostes bundfals være udført med en hældning på min. 7º, og ved ydersiden skal afstanden mellem bundkarm og ramme være min. 8 mm. Underrammen skal være udført med dryprille. Ved indadgående elementer skal bundkarmens og tværpostes overside have en udadgående hældning på min. 7º, og der skal ved tætningsplanet være en opkant/drænskinne til sikring mod vandindtrængen. Indadgående døre skal ved underkant af dørplade / -ramme være udført med vandnæse. Bundkarmen i adgangsdøre skal være udført af eller afdækket med - slidstærkt materiale. Vandrette poste over oplukkelige rammer skal være udført med vandnæse, der har afdryp min. 5 mm uden for elementets udvendige plan. Som alternativ kan udføres en tætning mellem post og ramme. For elementer med koblede rammer gælder kravet om vandnæse/tætning tillige for overkarmen. Ved vandretliggende komponenter, der vil være udsat for slagregn, må ikke forekomme spor eller udfræsninger, som kan medføre vandansamling. Mellem karm og ramme skal der set fra indvendig side være en ensartet fugebredde. Variation i fugebredden må højst være 2 mm i forhold til det nominelle. Endvidere skal konstruktion og materialevalg være således, at elementerne overholder de krav, der er angivet under pkt. 5.2 Termiske forhold.

7 Side 7 af 32 Kapitel 5.5 Træbeskyttelse Generelt Følgende afsnit: Imprægnerede emner, der bearbejdes eller. Ændres til: Ikke gennemimprægnerede emner, der bearbejdes eller. Kapitel Behandlingssystemer for nåletræ Behandlingssystem 1: Følgende afsnit: Grundbehandling med et terpentin baseret imprægneringsmiddel, hvor imprægneringsmetoden normalt vil være vakuumimprægnering. Optagelsen skal overholde kravet til kritisk værdi i henhold til DS/EN Indtrængningen skal overholde kravene til klasse NP3 i henhold til DS/EN (dvs. min. 6 mm lateral indtrængen i splintved) svarende til NTR klasse B). Det anvendte imprægneringsmiddel skal være effektivt mod svampeangreb og opfylde de gældende udfaldskrav ved prøvning i henhold til risikoklasse 3 jf. DS/EN 599-1, pkt. 6.3 afsnit b) og Tabel 3 inkl. prøvning vedr. blåsplint. Midlet skal være optaget på NTR s liste over godkendte midler til klasse B. Ændres til: Grundbehandling kan ske med et terpentin eller CO 2 baseret imprægneringsmiddel, hvor imprægneringsmetoden kan være vakuum- eller superkritisk imprægnering. Optagelsen skal overholde kravet til kritisk værdi i henhold til DS/EN Indtrængningen skal overholde kravene til klasse NP3 i henhold til DS/EN (dvs. min. 6 mm lateral indtrængen i splintved). Det anvendte imprægneringsmiddel skal være effektivt mod svampeangreb og opfylde de gældende udfaldskrav ved prøvning i henhold til risikoklasse 3 jf. DS/EN 599-1, pkt. 6.3 afsnit b) og Tabel 3 inkl. prøvning vedr. blåsplint. Behandlingssystem 2: Følgende afsnit: Grundbehandling med et terpentin baseret imprægneringsmiddel, hvor imprægneringsmetoden normalt vil være vakuumimprægnering. Ændres til: Grundbehandling kan ske med et terpentin eller CO 2 baseret imprægneringsmiddel, hvor imprægneringsmetoden kan være vakuum- eller superkritisk imprægnering.

8 Side 8 af 32 Kapitel Behandlingssystemer for hårdttræ Behandlingssystem 3: (transparent) Følgende sætning tilføjes: Ved behandling af bundstykker i døre kan anvendes alternative metoder. Kapitel Beslåning Følgende sætning Ved side- og overkarm bør afstanden mellem karm og ramme (luft omkring rammen) være afstemt i forhold til vinduets/dørens størrelse og beslagsystem m.v. Justering ved montage i bygningen kan være nødvendig, men den konstruktive udformning bør være således, at afstanden set fra indvendig side i videst muligt omfang er ensartet på alle fire sider. Ubegrundet bør evt. variationer i afstanden ikke overstige ca. 1,5 mm. Erstattes med: Ved side- og overkarm bør afstanden mellem karm og ramme (luft omkring rammen) være afstemt i forhold til vinduets/dørens størrelse og beslagsystem m.v. Justering ved montage i bygningen kan være nødvendig, men den konstruktive udformning bør være således, at afstanden set fra indvendig side i videst muligt omfang er ensartet på alle fire sider. Variation i fugebredden må højst være 2 mm i forhold til det nominelle. Kapitel 5.9 Glas/fyldninger og rudemontering Kapitel Glas og fyldninger Følgende afsnit: Termoruder skal være fremstillet i overensstemmelse med DS/EN 1279, og rudeproducenten skal være tilsluttet en ekstern akkrediteret certificeringsordning, som f.eks. DS/SBC 1279, eller tilsvarende certificeringsbestemmelser, der efterlever DS/SBC 1279, eller tilsvarende særlige bestemmelser. ændres til: Termoruder skal være fremstillet i overensstemmelse med DS/EN 1279, og rudeproducenten skal være tilsluttet en ekstern certificeringsordning, som f.eks. DS/SBC 1279, IFT Rosenheim s eller tilsvarende ordninger. Følgende afsnit: Ved pladekanter samt ved kanter, der fremkommer i forbindelse med frisning/ profilering, skal hjørner være afrundet med min. radius 1,5 mm. ændres til: Ved alle kanter (også ikke synlige), der fremkommer i forbindelse med sporing/ frisning/ profilering, og hvor dele af pladens oprindelige overflade skæres bort, skal hjørner være afrundet med min. radius 1,5 mm. Se eksempel på bilag 16.

9 Side 9 af 32 Kapitel Rudemontering Følgende afsnit: Termoruder kan monteres i henhold til den til enhver tid gældende monteringsanvisning fra Glasindustrien (GS). Monteringssystemer, der fraviger denne anvisning, kan anvendes efter godkendelse fra Glasindustrien, og ruderne er omfattet af Glasindustriens Garantisikring. Hos virksomheder, der er certificeret efter VinduesIndustriens Tekniske Bestemmelser, skal der forefindes en skriftlig aftale med rudeleverandøren, der angiver den pågældende virksomheds system(er) for rudemontering og indeholder alle oplysninger om evt. afvigelser fra GS monteringsanvisning. ændres til: Termoruder skal monteres i henhold til termorudeproducentens anvisning. Hos virksomheder, der er certificeret efter VinduesIndustriens Tekniske Bestemmelser, skal der forefindes en skriftlig aftale med rudeproducenten, der beskriver den pågældende virksomheds system(er) for rudemontering.

10 Side 10 af 32 Kapitel 6.2 Termiske forhold Følgende kapitel: Der skal foreligge dokumentation for alle data, der vedrører produkternes energimæssige egenskaber i henhold til DS 418 eller DS/EN del 1og 2. For hvert produktsystem skal der foreligge dokumentation for et 1-fags fast og oplukkeligt vindue i størrelsen 1230x1480 mm med virksomhedens anvendte standardrude. For yderdøre skal værdierne være angivet for en rammedør med 2 stk. standardruder og et spændstykke samt en pladedør i standardstørrelsen 1230x2180 mm. En standardrude er defineret som den mest anvendte rude i det pågældende produktsystem. Virksomheden skal endvidere på forespørgsel fra kunder give oplysning om de aktuelle vinduers og/eller yderdøres U-værdi (Uw) og glasandel (Arude/Avindue) samt rudens totale sollystransmittans (LT) og solenergitransmittans (gg) i henhold til de til enhver tid gældende danske og europæiske standarder, jf. bl.a. SBi Anvisning 213. Temperaturen på elementets indvendige overflader må ikke være lavere end 8,5 C under forudsætning af en rumtemperatur på 20 C og en udetemperatur på 0 C. Dokumentationen herfor kan ske ved beregning i henhold til DS/EN ISO Til elementets indvendige overflader regnes foruden overfladen på ramme og karm også termorude, glasisætningsbånd og tætningsliste mellem karm og ramme. Dog således, at overfladen på tætningslister ikke medregnes, hvis luftens adgang til tætningslisten sker via en spalte med en bredde lig med eller mindre end 4 mm og en dybde lig med eller større end 5 mm. Det ovenstående krav om mindste temperatur på indvendige overflader gælder ikke for vindues- og dørgreb, låsecylinder og dørtrin. Note: Den ovenstående anførte minimumstemperatur på 9,3 8,5 C indebærer, at der først vil forekomme kondens ved en relativ luftfugtighed i rumluften på over %. Dette baseret på en rumtemperatur på 20 C og en udvendig temperatur på 0 C. For råd og vejledning om indeklima og udluftning af boligen, henvises der til Astma- Allergi forbundets forskrifter herom samt VinduesIndustriens Håndværker- og Brugervejledning. Ændres til: Der skal foreligge dokumentation for alle data, der vedrører produkternes energimæssige egenskaber i henhold til DS 418 eller DS/EN ISO10077 del 1 og 2. For hvert produktsystem skal der foreligge dokumentation for et 1-fags oplukkeligt vindue i størrelsen 1,23x1,48 m. For yderdøre skal værdierne være angivet for en rammedør med 2 stk. standardruder og et spændstykke samt en pladedør. Begge i standardstørrelsen 1,23x2,18 m. Data for ruder skal være gældende for virksomhedens standardrude, der defineres som den mest anvendte rude i det pågældende produktsystem.

11 Side 11 af 32 Temperaturen på elementets indvendige overflader må ikke være lavere end 9,3 C under forudsætning af en rumtemperatur på 20 C og en udetemperatur på 0 C. Dokumentationen herfor kan ske ved beregning i henhold til DS/EN ISO Til elementets indvendige overflader regnes foruden overfladen på ramme og karm også termorude, glasisætningsbånd og tætningsliste mellem karm og ramme. Dog således, at overfladen på tætningslister ikke medregnes, hvis luftens adgang til tætningslisten sker via en spalte med en bredde lig med eller mindre end 4 mm og en dybde lig med eller større end 5 mm. Det ovenstående krav om mindste temperatur på indvendige overflader gælder ikke for vindues- og dørgreb, låsecylinder og dørtrin. For hver leverance af vinduer og yderdøre skal virksomheden endvidere give oplysning om alle energimæssige data for de enkelte elementer, der er nødvendige for gennemførelse af en energirammeberegning for det aktuelle byggeri. Vinduessystemet kan energimærkes i energiklasser som angivet i bilag 16, når der foreligger endelig aftale med Energistyrelsen. Kapitel Beslåning Følgende tekst: Ved side- og overkarm bør afstanden mellem karm og ramme (luft omkring rammen) være afstemt i forhold til vinduets/dørens størrelse og beslagsystem m.v. Justering ved montage i bygningen kan være nødvendig, men den konstruktive udformning bør være således, at afstanden set fra indvendig side i videst muligt omfang er ensartet på alle fire sider. Ubegrundet bør evt. variationer i afstanden ikke overstige ca. 1,5 mm. Erstattes med: Ved side- og overkarm bør afstanden mellem karm og ramme (luft omkring rammen) være afstemt i forhold til vinduets/dørens størrelse og beslagsystem m.v. Justering ved montage i bygningen kan være nødvendig, men den konstruktive udformning bør være således, at afstanden set fra indvendig side i videst muligt omfang er ensartet på alle fire sider. Variation i fugebredden må højst være 2 mm i forhold til det nominelle.

12 Side 12 af 32 Kapitel 6.8 Glas/fyldninger og rudemontering Glas og fyldninger Følgende afsnit: Termoruder skal være fremstillet i overensstemmelse med DS/EN 1279, og rudeproducenten skal være tilsluttet en ekstern akkrediteret certificeringsordning, der efterlever DS/SBC 1279, eller tilsvarende særlige bestemmelser. Ændres til: Termoruder skal være fremstillet i overensstemmelse med DS/EN 1279, og rudeproducenten skal være tilsluttet en ekstern certificeringsordning, som f.eks. DS/SBC 1279, IFT Rosenheim s eller tilsvarende ordninger. Følgende afsnit: Ved pladekanter samt ved kanter, der fremkommer i forbindelse med frisning/ profilering, skal hjørner være afrundet med min. radius 1,5 mm. Ændres til: Ved alle kanter (også ikke synlige), der fremkommer i forbindelse med sporing/ frisning/ profilering, og hvor dele af pladens oprindelige overflade skæres bort, skal hjørner være afrundet med min. radius 1,5 mm. Se eksempel på bilag nr. 16 Kapitel Rudemontering Følgende afsnit Termoruder kan monteres i henhold til den til enhver tid gældende monteringsanvisning fra Glasindustrien (GS). Monteringssystemer, der fraviger denne anvisning, kan anvendes efter godkendelse fra Glasindustrien, og ruderne er omfattet af Glasindustriens Garantisikring. Hos virksomheder, der er certificeret efter VinduesIndustriens Tekniske Bestemmelser, skal der forefindes en skriftlig aftale med rudeleverandøren, der angiver den pågældende virksomheds system(er) for rudemontering og indeholder alle oplysninger om evt. afvigelser fra GS monteringsanvisning. Ændres til: Termoruder skal monteres i henhold til termorudeproducentens anvisning. Hos virksomheder, der er certificeret efter VinduesIndustriens Tekniske Bestemmelser, skal der forefindes en skriftlig aftale med rudeproducenten, der beskriver den pågældende virksomheds system(er) for rudemontering.

13 Side 13 af 32 Kapitel 7.2 Termiske forhold Følgende kapitel: Der skal foreligge dokumentation for alle data, der vedrører produkternes energimæssige egenskaber i henhold til DS 418 eller DS/EN del 1og 2. For hvert produktsystem skal der foreligge dokumentation for et 1-fags fast og oplukkeligt vindue i størrelsen 1230x1480 mm med virksomhedens anvendte standardrude. For yderdøre skal værdierne være angivet for en rammedør med 2 stk. standardruder og et spændstykke samt en pladedør i standardstørrelsen 1230x2180 mm. En standardrude er defineret som den mest anvendte rude i det pågældende produktsystem. Virksomheden skal endvidere på forespørgsel fra kunder give oplysning om de aktuelle vinduers og/eller yderdøres U-værdi (Uw) og glasandel (Arude/Avindue) samt rudens totale sollystransmittans (LT) og solenergitransmittans (gg) i henhold til de til enhver tid gældende danske og europæiske standarder, jf. bl.a. SBi Anvisning 213. Temperaturen på elementets indvendige overflader må ikke være lavere end 8,5 C under forudsætning af en rumtemperatur på 20 C og en udetemperatur på 0 C. Dokumentationen herfor kan ske ved beregning i henhold til DS/EN ISO Til elementets indvendige overflader regnes foruden overfladen på ramme og karm også termorude, glasisætningsbånd og tætningsliste mellem karm og ramme. Dog således, at overfladen på tætningslister ikke medregnes, hvis luftens adgang til tætningslisten sker via en spalte med en bredde lig med eller mindre end 4 mm og en dybde lig med eller større end 5 mm. Det ovenstående krav om mindste temperatur på indvendige overflader gælder ikke for vindues- og dørgreb, låsecylinder og dørtrin. Note: Den ovenstående anførte minimumstemperatur på 9,3 8,5 C indebærer, at der først vil forekomme kondens ved en relativ luftfugtighed i rumluften på over %. Dette baseret på en rumtemperatur på 20 C og en udvendig temperatur på 0 C. For råd og vejledning om indeklima og udluftning af boligen, henvises der til Astma- Allergi forbundets forskrifter herom samt VinduesIndustriens Håndværker- og Brugervejledning. Ændres til: Der skal foreligge dokumentation for alle data, der vedrører produkternes energimæssige egenskaber i henhold til DS 418 eller DS/EN ISO10077 del 1 og 2. For hvert produktsystem skal der foreligge dokumentation for et 1-fags oplukkeligt vindue i størrelsen 1,23x1,48 m. For yderdøre skal værdierne være angivet for en rammedør med 2 stk. standardruder og et spændstykke samt en pladedør. Begge i standardstørrelsen 1,23x2,18 m. Data for ruder skal være gældende for virksomhedens standardrude, der defineres som den mest anvendte rude i det pågældende produktsystem.

14 Side 14 af 32 Temperaturen på elementets indvendige overflader må ikke være lavere end 9,3 C under forudsætning af en rumtemperatur på 20 C og en udetemperatur på 0 C. Dokumentationen herfor kan ske ved beregning i henhold til DS/EN ISO Til elementets indvendige overflader regnes foruden overfladen på ramme og karm også termorude, glasisætningsbånd og tætningsliste mellem karm og ramme. Dog således, at overfladen på tætningslister ikke medregnes, hvis luftens adgang til tætningslisten sker via en spalte med en bredde lig med eller mindre end 4 mm og en dybde lig med eller større end 5 mm. Det ovenstående krav om mindste temperatur på indvendige overflader gælder ikke for vindues- og dørgreb, låsecylinder og dørtrin. For hver leverance af vinduer og yderdøre skal virksomheden endvidere give oplysning om alle energimæssige data for de enkelte elementer, der er nødvendige for gennemførelse af en energirammeberegning for det aktuelle byggeri. Vinduessystemet kan energimærkes i energiklasser som angivet i bilag 16, når der foreligger endelig aftale med Energistyrelsen. 7.5 Overfladebehandling på aluminium Lakering på aluminium Følgende tekst Ensartet Jævnt Glat og dækkende overflade med maks. 2 fejl i overflade/lb. m. profil eller/m 2 (plademateriale). Fejlene kan være i form af urenheder eller porer med diameter under 1 mm. Erstattes med: Ensartet Jævnt Glat og dækkende overflade Urenheder i malingslag vurderes i henhold til bilag 8. Kapitel Beslåning Følgende tekst: Ved side- og overkarm bør afstanden mellem karm og ramme (luft omkring rammen) være afstemt i forhold til vinduets/dørens størrelse og beslagsystem m.v. Justering ved montage i bygningen kan være nødvendig, men den konstruktive udformning bør være således, at afstanden set fra indvendig side i videst muligt omfang er ensartet på alle fire sider. Ubegrundet bør evt. variationer i afstanden ikke overstige ca. 1,5 mm. Erstattes med: Ved side- og overkarm bør afstanden mellem karm og ramme (luft omkring rammen) være afstemt i forhold til vinduets/dørens størrelse og beslagsystem m.v. Justering ved montage i bygningen kan være nødvendig, men den konstruktive udformning bør være således, at afstanden set fra indvendig side i videst muligt omfang er ensartet på alle fire sider. Variation i fugebredden må højst være 2 mm i forhold til det nominelle.

15 Side 15 af 32 Kapitel 7.8 Glas/fyldninger rudemontering Glas og fyldninger I følgende afsnit: Termoruder skal være fremstillet i overensstemmelse med DS/EN 1279, og rudeproducenten skal være tilsluttet en ekstern akkrediteret certificeringsordning, der efterlever DS/SBC 1279, eller tilsvarende særlige bestemmelser. Ændres teksten til: Termoruder skal være fremstillet i overensstemmelse med DS/EN 1279, og rudeproducenten skal være tilsluttet en ekstern certificeringsordning, der efterlever DS/SBC 1279, IFT Rosenheim s eller tilsvarende ordninger. I følgende afsnit: Ved pladekanter samt ved kanter, der fremkommer i forbindelse med frisning/profilering, skal hjørner være afrundet med min. radius 1,5 mm. Ændres teksten til: Ved alle kanter (også ikke synlige), der fremkommer i forbindelse med sporing/ frisning/ profilering, og hvor dele af pladens oprindelige overflade skæres bort, skal hjørner være afrundet med min. radius 1,5 mm. Se eksempel på bilag 16. Kapitel Rudemontering I følgende afsnit: Termoruder kan monteres i henhold til den til enhver tid gældende monteringsanvisning fra Glasindustrien (GS). Monteringssystemer, der fraviger denne anvisning, kan anvendes efter godkendelse fra Glasindustrien, og ruderne er omfattet af Glasindustriens Garantisikring. Hos virksomheder, der er certificeret efter VinduesIndustriens Tekniske Bestemmelser, skal der forefindes en skriftlig aftale med rudeleverandøren, der angiver den pågældende virksomheds system(er) for rudemontering.og indeholder alle oplysninger om evt. afvigelser fra GS monteringsanvisning. Ændres teksten til: Termoruder skal monteres i henhold til termorudeproducentens anvisning. Hos virksomheder, der er certificeret efter VinduesIndustriens Tekniske Bestemmelser, skal der forefindes en skriftlig aftale med rudeproducenten, der beskriver den pågældende virksomheds system(er) for rudemontering.

16 Side 16 af 32 Kapitel 8.2 Termiske forhold Følgende kapitel: Der skal foreligge dokumentation for alle data, der vedrører produkternes energimæssige egenskaber i henhold til DS 418 eller DS/EN del 1og 2. For hvert produktsystem skal der foreligge dokumentation for et 1-fags fast og oplukkeligt vindue i størrelsen 1230x1480 mm med virksomhedens anvendte standardrude. For yderdøre skal værdierne være angivet for en rammedør med 2 stk. standardruder og et spændstykke samt en pladedør i standardstørrelsen 1230x2180 mm. En standardrude er defineret som den mest anvendte rude i det pågældende produktsystem. Virksomheden skal endvidere på forespørgsel fra kunder give oplysning om de aktuelle vinduers og/eller yderdøres U-værdi (Uw) og glasandel (Arude/Avindue) samt rudens totale sollystransmittans (LT) og solenergitransmittans (gg) i henhold til de til enhver tid gældende danske og europæiske standarder, jf. bl.a. SBi Anvisning 213. Temperaturen på elementets indvendige overflader må ikke være lavere end 8,5 C under forudsætning af en rumtemperatur på 20 C og en udetemperatur på 0 C. Dokumentationen herfor kan ske ved beregning i henhold til DS/EN/ISO Til elementets indvendige overflader regnes foruden overfladen på ramme og karm også termorude, glasisætningsbånd og tætningsliste mellem karm og ramme. Dog således, at overfladen på tætningslister ikke medregnes, hvis luftens adgang til tætningslisten sker via en spalte med en bredde lig med eller mindre end 4 mm og en dybde lig med eller større end 5 mm. Det ovenstående krav om mindste temperatur på indvendige overflader gælder ikke for vindues- og dørgreb, låsecylinder og dørtrin. Note: Den ovenstående anførte minimumstemperatur på 9,3 8,5 C indebærer, at der først vil forekomme kondens ved en relativ luftfugtighed i rumluften på over %. Dette baseret på en rumtemperatur på 20 C og en udvendig temperatur på 0 C. For råd og vejledning om indeklima og udluftning af boligen, henvises der til Astma- Allergi forbundets forskrifter herom samt VinduesIndustriens Håndværker- og Brugervejledning. Ændres til: Der skal foreligge dokumentation for alle data, der vedrører produkternes energimæssige egenskaber i henhold til DS 418 eller DS/EN ISO10077 del 1 og 2. For hvert produktsystem skal der foreligge dokumentation for et 1-fags oplukkeligt vindue i størrelsen 1,23x1,48 m. For yderdøre skal værdierne være angivet for en rammedør med 2 stk. standardruder og et spændstykke samt en pladedør. Begge i standardstørrelsen 1,23x2,18 m. Data for ruder skal være gældende for virksomhedens standardrude, der defineres som den mest anvendte rude i det pågældende produktsystem.

17 Side 17 af 32 Temperaturen på elementets indvendige overflader må ikke være lavere end 9,3 C under forudsætning af en rumtemperatur på 20 C og en udetemperatur på 0 C. Dokumentationen herfor kan ske ved beregning i henhold til DS/EN ISO Til elementets indvendige overflader regnes foruden overfladen på ramme og karm også termorude, glasisætningsbånd og tætningsliste mellem karm og ramme. Dog således, at overfladen på tætningslister ikke medregnes, hvis luftens adgang til tætningslisten sker via en spalte med en bredde lig med eller mindre end 4 mm og en dybde lig med eller større end 5 mm. Det ovenstående krav om mindste temperatur på indvendige overflader gælder ikke for vindues- og dørgreb, låsecylinder og dørtrin. For hver leverance af vinduer og yderdøre skal virksomheden endvidere give oplysning om alle energimæssige data for de enkelte elementer, der er nødvendige for gennemførelse af en energirammeberegning for det aktuelle byggeri. Vinduessystemet kan energimærkes i energiklasser som angivet i bilag 16, når der foreligger endelig aftale med Energistyrelsen. Kapitel 8.3 Træmateriale Hårdttræ I følgende punkt: Træbeskyttelse skal foretages i henhold til de generelle bestemmelser, der er angivet i pkt Tilføjes følgende tekst: (undtaget er dørtrin, hvor der kan anvendes alternative midler). Kapitel Fingerskarringer Kontrol og prøvning: Følgende sætning: Prøvning af brudstyrke foretages 1 gang om ugen på 5 prøveemner á ca. 60 cm længde med fingerskarring i midten. Der foretages en bøjningsprøvning, der gennemføres til brud i prøveemnet (fingerskarringen). Fingerprofileringen skal vende mod trykfladen. I brudfladerne må maksimalt forekomme 20 % limbrud. Erstattes med: Prøvning af brudstyrke foretages 1 gang om ugen på 5 prøveemner á ca. 60 cm længde med fingerskarring i midten. Der foretages en bøjningsprøvning, der gennemføres til brud i prøveemnet (fingerskarringen). Fingerprofileringen skal vende mod trykfladen. Prøvningen udføres som vist på bilag 17, og brudstyrken skal opfylde de krav der er angivet i bilaget.

18 Side 18 af 32 Kapitel Laminering I følgende afsnit: For laminerede emner, der grund- og overfladebehandles efter behandlingssystem 1, 2 eller 5, skal hver lamel i de områder, der på Bilag 10 er vist med skravering, have en kerneandel på min. 60 %. For emner, der behandles efter behandlingssystem 2 ØKO, skal hver lamel i de områder, der på Bilag 10 er vist med skravering, have en kerneandel på mindst 90 %. Ændres teksten til: For laminerede emner, der grund- og overfladebehandles efter behandlingssystem 5, skal hver lamel i de områder, der på Bilag 10 er vist med skravering, have en kerneandel på min. 60 %. I følgende afsnit: Ved limning med termoplastisk lim skal limen være klassificeret som klasse D4 i henhold til DS/EN 204 (afprøvet i henhold til DS/EN 205). Tilføjes følgende tekst: Limen skal tillige overholde krav til bestandighed og styrke ved 80 C i henhold til DS/EN Udfaldskrav I følgende afsnit: Fugtindhold i råtræ og klargjorte lameller: 12 ± 2 %. Tilføjes følgende tekst: Tykkelsen af den ydre lamel mod vejreksponerede flader skal være mindst 6 mm. Ekstern prøvning I følgende afsnit: Ved den eksterne kontrol udtages pr. limningslinie 6 laminerede emner, og af hvert emne udskæres en prøve af 600 mm længde, der videregives til prøvning ved et akkrediteret laboratorium. På laboratoriet udskæres af hver 600 mm prøvelængde 3 prøveemner a 75 mm s længde til delamineringsprøvning i henhold til DS/EN 391 samt 3 prøveemner til prøvning af limfugernes styrke i henhold til DS/EN 392. Ændres teksten til: Ved den eksterne kontrol udtages pr. limningslinie 3 laminerede emner, og af hvert emne udskæres en prøve af 600 mm længde, der videregives til prøvning ved et akkrediteret laboratorium. På laboratoriet udskæres af hver 600 mm prøvelængde 3 prøveemner a 75 mm s længde til delamineringsprøvning i henhold til DS/EN 391. Følgende afsnit slettes: Prøvning af limfugernes styrke: Prøvningen udføres som forskydningsstyrkeprøvning i henhold til DS/EN 392, og der gennemføres prøvning af 3 prøveemner fra hver af de modtagne 600 mm prøvelængder. Udfaldskrav: Limfugernes brudspænding skal være mindst 6N/mm² som gennemsnit for prøverne fra samme 600 mm prøvelængde.

19 Side 19 af 32 Bestemmelser for ekstern kontrol: I følgende afsnit: For andre producenter af laminerede emner, der optræder som leverandører. Tilføjes følgende: For andre producenter af laminerede emner, herunder producenter af buede emner, der optræder som leverandører. Kapitel Typeprøvning Prøvestand og opstilling Følgende afsnit: I grebsiden foretages opklodsning ved lukkepunkter, og samme steder fastgøres med karmskruer. Tilføjes: Såfremt der foreligger en monteringsanvisning for den pågældende elementtype, som angiver at fastgørelse under alle indbygningsforhold skal ske gennem falskonstruktionen, følges denne anvisning ved typeprøvningen (montering i prøvestanden sker da uden udkragning af falskonstruktionen). Indledende registrering Følgende sætning slettes: Tilspændingen af alle skruer i hængsler, der er fastholdt i kunststof, måles med momentskruetrækker og registreres. Prøvningsregistreringer Følgende afsnit: Efterfølgende foretages en måling af fugebredde mellem ramme og karm, der sammenholdes med den indledende måling. Dette gælder både ved 90 og 30 åbning. Efter lasttrin 400 N (for døre: lasttrin 600 N), 30 åbning, klimabetingelser 2 foretages en på 400 Ncm registrering af tilspændingen af de skruer i hængsler, der er fastholdt i kunststof. ændres til Efterfølgende foretages en måling af fugebredde mellem ramme og karm, der sammenholdes med den indledende måling. Dette gælder både ved 90 og 30 åbning. Efter lasttrin 400 N (for døre: lasttrin 600 N), 30 åbning, klimabetingelser 2 foretages en momentbelastning på 200 Ncm af de skruer i hængsler, der er fastholdt i kunststof. Dette moment fastholdes i 15 sekunder pr. skrue. Godkendelseskriterier Følgende afsnit: Materiale og konstruktion godkendes, såfremt følgende kriterier er opfyldt ved registreringer efter lasttrin 400: evt. blivende deformation mellem karmens træ- og kunststofdel er mindre end 1,0 mm. blivende ændring af fugebredde mellem ramme og karm er mindre end 1,5 mm ved alle målepunkter. Forringelse af skruernes tilspænding i kunststof må max. udgøre 20 %. Ved sikkerhedsprøvning må der under belastningen på 600 N (for døre: lasttrin 800 N) ikke forekomme svigt eller brud ved karmfalsens fastgørelse til trædelen, i hængsler og deres befæstigelse eller i rammens hjørnesamlinger.

20 Side 20 af 32 ændres til: Materiale og konstruktion godkendes, såfremt følgende kriterier er opfyldt ved registreringer efter lasttrin 400 (for døre: lasttrin 600): evt. blivende deformation mellem karmens træ- og kunststofdel er mindre end 1,0 mm. blivende ændring af fugebredde mellem ramme og karm er mindre end 1,5 mm. ved alle målepunkter. Under momentbelastningen på 200 Ncm må der efter en evt. initialdrejning ikke forekomme en vinkeldrejning af skruen i de efterfølgende 15 sekunder. Note: Det sidste kriterium er et retningsgivende krav. Alternativt kan anvendes specielle skruer eller anden fastgørelse, der i hvert tilfælde skal være dokumenteret og godkendt af Teknisk Udvalg. Ved sikkerhedsprøvning må der under belastningen på 600 N (for døre: lasttrin 800 N) ikke forekomme svigt eller brud ved karmfalsens fastgørelse til trædelen, i hængsler og deres befæstigelse eller i rammens hjørnesamlinger.

21 Side 21 af 32 Kapitel Konstruktiv udformning Følgende kapitel Vinduer og døre af træ/alu udføres efter forskellige konstruktive principper, men for alle konstruktioner gælder følgende: De termiske forhold (indvendig overfladetemperatur) skal som minimum overholde bestemmelser i afsnittet Termiske forhold. Den samlede konstruktion skal være udført således, at der ikke kan ske tilbageholdelse af regn- eller kondensvand. De udvendige alukomponenter må normalt kun fastgøres til og understøttes på trædelen i punkter eller smalle striber, og hulrummet mellem træ- og alukomponenter skal ventileres til det fri. Ved overkanten af rammer skal slagregn afvises af vandnæse på karmdelen eller af et tætningsbånd, der sikrer mod indtrængning af slagregn mellem træ- og aludelen og mod vandansamling på trædelens overside. Ved andre vandrette trækomponenter skal slagregn ved opadvendte spalter tilsvarende afvises af vandnæse eller af tætningsbånd mellem træ- og aludelen. Såfremt bredden af den opadvendte spalte ikke overstiger 3 mm, kan afledning af indtrængende slagregn som alternativ sikres ved en forøgelse af dræn/-ventilationsarealet i den underliggende del af konstruktionen. Dette kan være i form af en generelt bredere spalte forneden end foroven eller ved punktvise drænspalter med max. afstand 300 mm. I begge tilfælde skal der pr. løbende meter være min. 300 mm 2 mere åbning forneden end foroven. Ved vandrette trækomponenter, der kan blive udsat for vandindtrængen, skal oversiden udføres ved min. 7 graders udadgående hældning, og der må ikke forekomme udfræsninger og lignende, der kan medføre vandansamling. Bundstykker i rammer og karme skal på produktionsstedet forsynes med drænhuller i et sådant omfang, at eventuelt regn- eller kondensvand kan ledes til det fri. Hullernes mindste mål er ø8 mm eller en spalte på 5x20 mm, og placeringen skal være således, at alt vand kan bortledes. Samlet areal af drænhuller skal for bundfals i træ være mindst 300 mm² pr lb. meter og for bundfals af alu mindst 200mm² pr. lb. meter. Indadgående elementer skal ved underkant være udført med vandnæse eller drænskinne. Konstruktion og beslåning skal være så stabil, at der opretholdes den fastlagte fuge (luft) mellem karm og ramme. Bortset fra fuge ved underkant bør variation i fugebredden ikke overstige 1,5 mm. Såkaldte terrasseelementer med eller beregnet for isolering skal opbygges efter 2- trinsprincippet eller på en anden i fugtteknisk henseende anerkendt måde. 2-trinsprincippet indebærer, at der på isoleringens kolde side skal etableres en diffusionsåben vindspærre. Mellem vindspærren og den yderste regnskærm skal der frembringes et effektivt ventileret hulrum. Såfremt elementet leveres med isolering, skal dampspærren på den varme side indgå i leverancen, og der skal drages omsorg for en effektiv lufttætning af elementet.

22 Side 22 af 32 Erstattes med: Vinduer og døre af træ/alu udføres efter forskellige konstruktive principper, men for alle konstruktioner gælder det, at elementernes styrke/stivhed, lufttæthed og vandtæthed skal opfylde de almindelige eller særlige krav, der er stillet til leverancen jf. pkt. 8.0 Dimensionering og sikring. Den samlede konstruktion skal være udført således, at der ikke kan ske tilbageholdelse af regn eller kondensvand. Endvidere skal de konstruktive detaljer være udformet på en sådan måde, at der ikke opstår skade eller nedbrydning af de anvendte materialer. For elementer af træ/alu gælder således følgende bestemmelser: De udvendige alukomponenter må normalt kun fastgøres til og understøttes på trædelen i punkter eller smalle striber, og hulrummet mellem træ- og alukomponenter skal ventileres til det fri. Ved overkanten af rammer og karme skal slagregn afvises af vandnæse på karmdelen eller af et tætningsbånd, der sikrer mod indtrængning af slagregn mellem træ- og aludelen og mod vandansamling på trædelens overside. Note Ved andre vandrette trækomponenter skal slagregn ved opadvendte spalter tilsvarende afvises af vandnæse eller af et tætningsbånd mellem træ- og aludelen. Alternativt skal spalten have en sådan udformning, at der er sikkerhed for, at indtrængende slagregn umiddelbart bliver afdrænet. Dette regnes opfyldt såfremt spalten har en bredde på mindst 2 mm over hele profilet, og der kun er punktvis forbindelse mellem træ- og aludelen. Dette er også gældende, hvor aludelen er forhøjet i forhold til bundfalsen. Ved vandrette trækomponenter, der kan blive udsat for vandindtrængen, skal oversiden udføres med min. 7º udadgående hældning, og der må ikke forekomme udfræsninger og lignende, der kan medføre vandansamling. Mellem karm og ramme skal der set fra indvendig side være en ensartet fugebredde. Variation i fugebredden må højst være 2 mm i forhold til det nominelle. Endvidere skal konstruktion og materialevalg være således, at elementerne overholder de krav, der er angivet under pkt. 8.2 Termiske forhold.

23 Side 23 af 32 Kapitel 8.5 Træbeskyttelse Generelt Følgende sætning: Imprægnerede emner, der bearbejdes eller længdeafkortes efter imprægnering, fx standardemner der afkortes til fixmål, skal reimprægneres ved min. 30 minutters dypning i original-væske med min. 100 mm. væskedybde. Ændres til: Ikke gennemimprægnerede emner, der bearbejdes eller længdeafkortes efter imprægnering, fx standardemner der afkortes til fixmål, skal reimprægneres ved min. 30 minutters dypning i original-væske med min. 100 mm. væskedybde. 8.6 Overfladebehandling på aluminium Lakering på aluminium Følgende tekst Ensartet Jævnt Glat og dækkende overflade med maks. 2 fejl i overflade/lb. m. profil eller/m 2 (plademateriale). Fejlene kan være i form af urenheder eller porer med diameter under 1 mm. Erstattes med: Ensartet Jævnt Glat og dækkende overflade Urenheder i malingslag vurderes i henhold til bilag 8. Kapitel Beslåning Følgende sætning: Ved side- og overkarm bør afstanden mellem karm og ramme (luft omkring rammen) være afstemt i forhold til vinduets/dørens størrelse og beslagsystem m.v. Justering ved montage i bygningen kan være nødvendig, men den konstruktive udformning bør være således, at afstanden set fra indvendig side i videst muligt omfang er ensartet på alle fire sider. Ubegrundet bør evt. variationer i afstanden ikke overstige ca. 1,5 mm. Erstattes med: Ved side- og overkarm bør afstanden mellem karm og ramme (luft omkring rammen) være afstemt i forhold til vinduets/dørens størrelse og beslagsystem m.v. Justering ved montage i bygningen kan være nødvendig, men den konstruktive udformning bør være således, at afstanden set fra indvendig side i videst muligt omfang er ensartet på alle fire sider. Variation i fugebredden må højst være 2 mm i forhold til det nominelle.

24 Side 24 af 32 Kapitel 8.9 Glas/fyldninger og rudemontering Glas og fyldninger I følgende afsnit: Termoruder skal være fremstillet i overensstemmelse med DS/EN 1279, og rudeproducenten skal være tilsluttet en ekstern akkrediteret certificeringsordning, der efterlever DS/SBC 1279, eller tilsvarende særlige bestemmelser. Ændres teksten til: Termoruder skal være fremstillet i overensstemmelse med DS/EN 1279, og rudeproducenten skal være tilsluttet en ekstern certificeringsordning, der efterlever DS/SBC 1279, IFT Rosenheim s eller tilsvarende ordninger. I følgende afsnit: Ved pladekanter samt ved kanter der fremkommer i forbindelse med frisning/ profilering, skal hjørner være afrundet med min. radius 1,5 mm. Ændres teksten til: Ved alle kanter (også ikke synlige), der fremkommer i forbindelse med sporing/ frisning/ profilering, og hvor dele af pladens oprindelige overflade skæres bort, skal hjørner være afrundet med min. radius 1,5 mm. Se eksempel på bilag 16. Kapitel Rudemontering I følgende afsnit: Termoruder kan monteres i henhold til den til enhver tid gældende monteringsanvisning fra Glasindustrien (GS). Monteringssystemer, der fraviger denne anvisning, kan anvendes efter godkendelse fra Glasindustrien, og ruderne er omfattet af Glasindustriens Garantisikring. Hos virksomheder, der er certificeret efter VinduesIndustriens Tekniske Bestemmelser, skal der forefindes en skriftlig aftale med rudeleverandøren, der angiver den pågældende virksomheds system(er) for rudemontering og indeholder alle oplysninger om evt. afvigelser fra GS monteringsanvisning. Ændres teksten til: Termoruder skal monteres i henhold til termorudeproducentens anvisning. Hos virksomheder, der er certificeret efter VinduesIndustriens Tekniske Bestemmelser, skal der forefindes en skriftlig aftale med rudeproducenten, der beskriver den pågældende virksomheds system(er) for rudemontering.

Forslag til ændringer i VinduesIndustriens tekniske bestemmelser 7. udgave, rev.1,dec. 2008

Forslag til ændringer i VinduesIndustriens tekniske bestemmelser 7. udgave, rev.1,dec. 2008 Høring Århus, 8.januar 2009 Forslag til ændringer i VinduesIndustriens tekniske bestemmelser 7. udgave, rev.1,dec. 2008 8.4.3 Konstruktiv udformning Note: Ved andre vandrette trækomponenter skal slagregn

Læs mere

Ændringshistorik for 7. udgave, januar 2008:

Ændringshistorik for 7. udgave, januar 2008: Udgaven ændres fra: VinduesIndustrien Tekniske Bestemmelser 6. Udgave, maj 2005 VinduesIndustrien Tekniske Bestemmelser 7. Udgave, januar 2008 Ændringshistorik for 7. udgave, januar 2008: Kapitel 1 Indledning

Læs mere

Anvendelse af de tekniske bestemmelser til certificering eller kontrol er kun tilladt efter skriftlig aftale med VinduesIndustrien.

Anvendelse af de tekniske bestemmelser til certificering eller kontrol er kun tilladt efter skriftlig aftale med VinduesIndustrien. December 2006: - Version 3 Kapitel 1 Indledning Følgende tilføjes: (efter myndighedskrav og normer) i Danmark Følgende tilføjes efter sidste afsnit: Anvendelse af de tekniske bestemmelser til certificering

Læs mere

ÆNDRINGSHISTORIK TB FOR DVV, 7. UDGAVE, REV. 3, 2012.

ÆNDRINGSHISTORIK TB FOR DVV, 7. UDGAVE, REV. 3, 2012. Side 1 ÆNDRINGSHISTORIK TB FOR DVV, 7. UDGAVE, REV. 3, 2012. Generelt vedrørende standarderne: Betegnelsen DS er fjernet (eks. DS/EN hedder således nu EN.) Generelt er VinduesIndustriens Tekniske Bestemmelser

Læs mere

BR10 kap. 7. Energikrav til vinduer og yderdøre

BR10 kap. 7. Energikrav til vinduer og yderdøre BR10 kap. 7 Energikrav til vinduer og yderdøre Energikrav til vinduer iht. BR10 Indholdsfortegnelse: Side 2 Generel information Side 3 Oversigt energikrav iht. BR10 kap. 7 Side 4 Nåletræsvinduer - Forenklet

Læs mere

Omfang: Arbejdet omfatter levering af nye vinduer, som koblede elementer med kitfalse, til hele ejendommen.

Omfang: Arbejdet omfatter levering af nye vinduer, som koblede elementer med kitfalse, til hele ejendommen. Udbudsbeskrivelse koblede vinduer. Omfang: Arbejdet omfatter levering af nye vinduer, som koblede elementer med kitfalse, til hele ejendommen. Der benyttes følgende trævinduestype: Vipo Vinduer Tlf.: 9794

Læs mere

Energimærkning Tekniske Bestemmelser for vinduer Marts 2008

Energimærkning Tekniske Bestemmelser for vinduer Marts 2008 Energimærkning Sekretariat Teknologisk Institut Byggeri Teknologiparken 8000 Århus C Tlf. 7220 1110 Fax 7220 1111 Energimærkning Tekniske Bestemmelser for vinduer Marts 2008 Indholdsfortegnelse Indledning

Læs mere

Dørbladet udføres som en rammedør til glasisætning. Under falsene udføres en række indskæringer således at falsen udluftes.

Dørbladet udføres som en rammedør til glasisætning. Under falsene udføres en række indskæringer således at falsen udluftes. NY TERRASSEDØR 1 - BESKRIVELSE Generelt Varmings Tegnestue har i foråret/sommeren 2012 redigeret eksisterende tegningsmateriale samt udarbejdet supplerende tegningsmateriale for Kulturstyrelsen. Redigeringen

Læs mere

Energiberegning på VM plast udadgående Energi

Energiberegning på VM plast udadgående Energi www.vmplast.dk Energiberegning på VM plast udadgående Energi VM plast udadgående Energi A VM plast udadgående Energi B VM plast udadgående Energi C Vinduer & døre i plast VM Plastvinduer & Døre Energimærkningsordningen

Læs mere

Energimærkning. Tekniske Bestemmelser for vinduer, Juli 2006

Energimærkning. Tekniske Bestemmelser for vinduer, Juli 2006 Energimærkning Sekretariat Teknologisk Institut Byggeri Teknologiparken 8000 Århus C Tlf. 7220 1110 Fax 7220 1111 Energimærkning Tekniske Bestemmelser for vinduer, Juli 2006 Indholdsfortegnelse Indledning

Læs mere

Der er generelt lagt vægt på at bevare udtrykket fra de originale vinduespartier, både for så vidt angår karm, ramme og post.

Der er generelt lagt vægt på at bevare udtrykket fra de originale vinduespartier, både for så vidt angår karm, ramme og post. A/B Gersonshus Side 1 af 9 Emne: Retningslinjer for vinduer Udfærdiget af TSK Indledning: For at sikre et fremtidigt arkitektonisk ensartet udtryk af facaderne på bebyggelsen, er det besluttet, at udstede

Læs mere

FROVIN Vinduer & Døre A/S

FROVIN Vinduer & Døre A/S Tilbud på vinduer & døre til E/F Tønderhus Borups Alle 233-249 2400 København NV FROVIN Vinduer & Døre A/S Tilbud Iht. dialog med bestyrelsen fremsendes hermed FROVINs oplæg til en aftale om køb af vinduer

Læs mere

ANVISNING! MONTERINGSVEJLEDNING ALUX TRÆ/ALU VINDUER OG DØRE. Vejl. vægtgrænser. Under 15 kg kg. Over 35 kg

ANVISNING! MONTERINGSVEJLEDNING ALUX TRÆ/ALU VINDUER OG DØRE. Vejl. vægtgrænser. Under 15 kg kg. Over 35 kg MONTERINGSVEJLEDNING ANVISNING! Der skal som hovedregel anvendes tekniske hjælpemidler til løft af vinduer og døre Vejl. vægtgrænser ved håndtering i underarmsafstand ALUX TRÆ/ALU VINDUER OG DØRE Under

Læs mere

INTERGLAS GLASPROGRAM

INTERGLAS GLASPROGRAM INTERGLAS GLASPROGRAM 3 lags Lavenergi termorude: Vare nr Opbygning udv. afstandl. Indv Tykkelse mm Vægt Kg / m2 Ug værdi W / m2k Lydreduktion db Lystransmission % g- Værdi % Fås med Varmkant 10.090 4

Læs mere

Ændringshistorik TB for DRV i henhold til EN 1279, 1. udgave, juni 2014 rev. 1, januar 2016 Dansk

Ændringshistorik TB for DRV i henhold til EN 1279, 1. udgave, juni 2014 rev. 1, januar 2016 Dansk Opdateret 010714 Opdateret januar 2016 Tekniske bestemmelser for Rude Verifikation, DRV, i henhold til EN 1279. 1. udgave, juni 2012 Tekniske bestemmelser for Rude Verifikation, DRV, i henhold til EN 1279.

Læs mere

Ændringshistorik for Tekniske Bestemmelser - 7. udgave, rev. 1 - december 2008:

Ændringshistorik for Tekniske Bestemmelser - 7. udgave, rev. 1 - december 2008: Side 1 af 40 Ændringshistorik for Tekniske Bestemmelser - 7. udgave, rev. 1 - december 2008: Udgaven ændres fra: VinduesIndustrien Tekniske Bestemmelser 7. Udgave, januar 2008 VinduesIndustrien Tekniske

Læs mere

FPC-system. Del 3. Arbejds- og kontrolinstruktioner

FPC-system. Del 3. Arbejds- og kontrolinstruktioner FPC-system Del 3 Arbejds- og kontrolinstruktioner Indholdsfortegnelse Udgave 3.1 Produktionsproces - Kontrolplan 3.2 Afkortning 3.3 Firkanthøvling 3.4 Tapning 3.5 Hulstemmer 3.6 Profilering 3.7 Rammesamling

Læs mere

Udskiftning af vinduer med ét lag glas. Fordele

Udskiftning af vinduer med ét lag glas. Fordele Energiløsning UDGIVET APRIL 2011 Udskiftning af vinduer med ét lag glas Vinduer begyndende tegn på råd eller andet tegn på nedbrydning bør udskiftes til nye koblede vinduer med en 2-lags energirude i den

Læs mere

ANVISNING! MONTERINGSVEJLEDNING ZELALUX TRÆ-KOMPOSIT-ALU VINDUER OG DØRE. Vejl. vægtgrænser. Under 15 kg kg. Over 35 kg

ANVISNING! MONTERINGSVEJLEDNING ZELALUX TRÆ-KOMPOSIT-ALU VINDUER OG DØRE. Vejl. vægtgrænser. Under 15 kg kg. Over 35 kg MONTERINGSVEJLEDNING ZELALUX TRÆ-KOMPOSIT-ALU VINDUER OG DØRE ANVISNING! Der skal som hovedregel anvendes tekniske hjælpemidler til løft af vinduer og døre Vejl. vægtgrænser ved håndtering i underarmsafstand

Læs mere

1. 2. MONTAGEVEJLEDNING Winvent til energirenovering af eksisterende vinduer. Friskluftindtag øverst i den udvendigt gående ramme

1. 2. MONTAGEVEJLEDNING Winvent til energirenovering af eksisterende vinduer. Friskluftindtag øverst i den udvendigt gående ramme 1. 2. Friskluftindtag øverst i den udvendigt gående ramme Friskluftindtag øverst i den indvendigt gående ramme I overramme-stykket udfræses et friskluftindtag dim.: (l) (216+79) mm x (b) 12 mm iht. den

Læs mere

Der er generelt lagt vægt på at bevare udtrykket fra de originale dør- og vinduespartier, både for så vidt angår karm, ramme og post.

Der er generelt lagt vægt på at bevare udtrykket fra de originale dør- og vinduespartier, både for så vidt angår karm, ramme og post. A/B Gersonshus 3 0 Side 1 af 10 Emne: Retningslinjer for altandøre Udfærdiget af TSK Indledning: For at sikre et fremtidigt arkitektonisk ensartet udtryk af facaderne på bebyggelsen, er det besluttet,

Læs mere

Frovin Produkt beskrivelse for Koblede vinduer som 1+2 med termo indvendigt.

Frovin Produkt beskrivelse for Koblede vinduer som 1+2 med termo indvendigt. Frovin Produkt beskrivelse for Koblede vinduer som 1+2 med termo indvendigt. Træ: Alt fyrretræ skal være fra nordskandinaviske skove, hvor producenterne kan sikrer Frovin certificeringsordninger som FSC

Læs mere

VELFAC Ribo alu og VELFAC Ribo træ Produktinformation til professionelle

VELFAC Ribo alu og VELFAC Ribo træ Produktinformation til professionelle VELFAC Ribo alu og VELFAC Ribo træ Produktinformation til professionelle Pr. august 2012 VELFAC Ribo Et energivindue udviklet specielt til vinduesudskiftning VELFAC Ribo er specielt udviklet til vinduesudskiftninger

Læs mere

Energimærkning Tekniske Bestemmelser for vinduer Januar 2001

Energimærkning Tekniske Bestemmelser for vinduer Januar 2001 Energimærkning Tekniske Bestemmelser for vinduer Januar 2001 Indholdsfortegnelse Indledning 2 1. Definitioner 3 2. Krav til virksomheden 5 3. Krav til kvalitetsstyring 7 4. Regler for overvågning 8 5.

Læs mere

Montagevejledning. Der placeres blivende opklodsning bag slutblik, primært som indbrudshæmmende funktion.

Montagevejledning. Der placeres blivende opklodsning bag slutblik, primært som indbrudshæmmende funktion. 16.1.2014 1 Montagevejledning MODTAGELSE, KONTROL OG AFDÆKNING Du bedes tage imod varerne Bemærk, at varerne leveres ved vognsiden. Køberen hjælper med aflæsning husk løftegrej til store elementer. Ansvaret

Læs mere

Energimærkning. Tekniske Bestemmelser for Glasfacader. 1. udkast 2001

Energimærkning. Tekniske Bestemmelser for Glasfacader. 1. udkast 2001 Energimærkning Tekniske Bestemmelser for Glasfacader 1. udkast 2001 11/04-2001 Indholdsfortegnelse Indledning 2 1. Definitioner 3 2. Krav til virksomheden 5 3. Krav til kvalitetsstyring 7 4. Regler for

Læs mere

Udskyderstang: Stål med 2 stk. tappe, plade 44 x 16 x 2,5 mm, længde 310, El-galv. Beslåning: Udførelse

Udskyderstang: Stål med 2 stk. tappe, plade 44 x 16 x 2,5 mm, længde 310, El-galv. Beslåning: Udførelse NYT VINDUESPARTI I VÆRELSE I OPHOLDSFLØJFLØJ - BESKRIVELSE Generelt Varmings Tegnestue har i foråret/sommeren 2012 redigeret eksisterende tegningsmateriale samt udarbejdet supplerende tegningsmateriale

Læs mere

MONTERING. Træ & Træ/Alu

MONTERING. Træ & Træ/Alu Træ & Træ/Alu MONTERINGSVEJLEDNING TIL VINDUER AFMONTERING AF DE GAMLE VINDUER Du skal huske at kontrollere, om det nye vindue passer i murhullet, inden du afmonterer det gamle vindue. A B Udtag først

Læs mere

Prisliste. april 2010. Ekskl. moms

Prisliste. april 2010. Ekskl. moms Prisliste april 2010 Ekskl. moms Kort og godt! Med KPK Døre og vinduer får du et produkt i en ensartet høj kvalitet. Træmaterialet er deklareret nordlandsk fyrretræ med et stort kerneindhold Produkterne

Læs mere

Energimærkning. Tekniske Bestemmelser for ruder. Januar 2008

Energimærkning. Tekniske Bestemmelser for ruder. Januar 2008 Energimærkning Sekretariat Teknologisk Institut Byggeri Teknologiparken 8000 Århus C Tlf. 7220 1110 Fax 7220 1111 Energimærkning Tekniske Bestemmelser for ruder Januar 2008 Indholdsfortegnelse Indledning

Læs mere

PRISLISTE Døre og vinduer

PRISLISTE Døre og vinduer KPK PRISliste april 2011 2. udgave PRISLISTE Døre og vinduer Kernefyr Ekskl. moms website www.kpk-vinduer.dk Online prøverum Inspirationskatalog Galleri og fakta KORT OG GODT! Med KPK Døre og vinduer får

Læs mere

Udskiftning af termoruder. Fordele. Monteringsbånd (udvendig regnskærm) Monteringsbånd (indvendig lufttætning) Afstandsprofil. Glasfals.

Udskiftning af termoruder. Fordele. Monteringsbånd (udvendig regnskærm) Monteringsbånd (indvendig lufttætning) Afstandsprofil. Glasfals. Energiløsning UDGIVET JUNI 2009 - REVIDERET DECEMBER 2014 Udskiftning af termoruder Når en termorude skal udskiftes, bør det vurderes, om det er nok med ruden, eller om hele vinduet bør skiftes. Hvis de

Læs mere

PRISLISTE Døre og vinduer

PRISLISTE Døre og vinduer KPK PRISliste træ/alu oktober 2012 1. udgave PRISLISTE Døre og vinduer træ/alu Priser ekskl. moms website www.kpk-vinduer.dk Online prøverum Inspirationskatalog Galleri og fakta K O R T O G G O D T! Med

Læs mere

Montage vejledning til glastag med forsat glas - Nr.450-6/2004

Montage vejledning til glastag med forsat glas - Nr.450-6/2004 Hvis du mangler yderligere information, bedes du venligst kontakte os. Kort resumé af retningslinjerne for montage af glastag, for detaljeret oplysninger om montage se side 3-23. 1. Kontroller styrken

Læs mere

Monteringsvejledning FISKELØKKEN 10 5330 MUNKEBO TLF. 65975400 FAX 65975949. www.total-vinduer.dk email: info@total-vinduer.dk

Monteringsvejledning FISKELØKKEN 10 5330 MUNKEBO TLF. 65975400 FAX 65975949. www.total-vinduer.dk email: info@total-vinduer.dk Monteringsvejledning FISKELØKKEN 10 5330 MUNKEBO TLF. 65975400 FAX 65975949 www.total-vinduer.dk email: info@total-vinduer.dk Modtagelse og opbevaring 1. Overdragelse af døre og vinduer sker ved vognkant

Læs mere

Vejledning vedr. montering af dreje/kip vinduer

Vejledning vedr. montering af dreje/kip vinduer Vejledning vedr. montering af dreje/kip vinduer Det er vigtigt at Deres nye vinduer og døre monteres korrekt, og ved at gennemgå nedennævnte vejledning har de et godt udgangspunkt herfor. Vi gør opmærksom

Læs mere

Problemer med vinduer og termoruder

Problemer med vinduer og termoruder Problemer med vinduer og termoruder Vinduer Kravet om totaløkonomi i det støttede byggeri medfører ønske om lave vedligeholdelsesudgifter Hvordan håndterer rådgivere og entreprenører opgaven?? Træ/alu,

Læs mere

Montagevejledning. Karmen indsættes i murhullet og fastholdes med kiler. Karmen sættes i lod i alle retninger der justeres med kilerne.

Montagevejledning. Karmen indsættes i murhullet og fastholdes med kiler. Karmen sættes i lod i alle retninger der justeres med kilerne. 01.10.2012 1 Montagevejledning MODTAGELSE, KONTROL OG AFDÆKNING Du bedes tage imod varerne Bemærk, at varerne leveres ved vognsiden. Køberen hjælper med aflæsning husk løftegrej til store elementer. Ansvaret

Læs mere

Energimærkning. Tekniske Bestemmelser for ruder

Energimærkning. Tekniske Bestemmelser for ruder Energimærkning Tekniske Bestemmelser for ruder Juni 2000 Indholdsfortegnelse Indledning 2 1. Definitioner 3 2. Krav til virksomheden 5 3. Krav til produktionskontrol 7 4. Regler for overvågning 8 5. Krav

Læs mere

Aftale om tilslutning til ordningen

Aftale om tilslutning til ordningen MELLEM ANSØGER/FORHANDLER (i det følgende kaldet virksomheden) Navn på virksomhed (står på certifikatet) CVR nr. for virksomhed Adresse på virksomhed Postnr. By, land Kontaktperson Tlf./ mobil nr. Mail

Læs mere

DANSKE VINDUER OG DØRE

DANSKE VINDUER OG DØRE DANSKE VINDUER OG DØRE www.danske-vinduer.dk Dansk kvalitet efter dine mål og ønsker EN MODERNE VIRKSOMHED Danske Vinduer og Døre er en selvstændig producent af vinduer og døre til de danske forbrugere.

Læs mere

Sapa Building System. Energieffektive løsninger

Sapa Building System. Energieffektive løsninger Sapa Building System Energieffektive løsninger Omkring 8% af jordskorpen består af aluminium Sapa Facadesystem 4150 SSG Structural Glazing Vor Structural Glazing-løsning baseres på facadesystem 4150 med

Læs mere

MONTERING. Træ & Træ/Alu. Se monteringsvejledning for døre og vinduer

MONTERING. Træ & Træ/Alu. Se monteringsvejledning for døre og vinduer MONTERING Træ & Træ/Alu Se monteringsvejledning for døre og vinduer Monteringsvejledning til vinduer Afmontering af de gamle vinduer Husk at kontrollere, om det nye vindue passer i murhullet, inden du

Læs mere

FPC-system. Del 4. Tegnings- og produktoversigt

FPC-system. Del 4. Tegnings- og produktoversigt Ølene Snedkeri Del 4 Tegnings- og produktoversigt Ølene Snedkeri Indholdsfortegnelse Udgave 4.1 Brugervejledning 4.2 Produktsortiment Fyrretræ og Hårdttræ 4.3 Produktbeskrivelse 4.4 Produktbeskrivelse

Læs mere

MONTERING. Plast/PVC. Se monteringsvejledning for døre og vinduer

MONTERING. Plast/PVC. Se monteringsvejledning for døre og vinduer MONTERING Plast/PVC Se monteringsvejledning for døre og vinduer Monteringsvejledning til vinduer Afmontering af de gamle vinduer Husk at kontrollere, om det nye vindue passer i murhullet, inden du afmonterer

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING/ MONTAGE

BRUGERVEJLEDNING/ MONTAGE BRUGERVEJLEDNING/ MONTAGE HVIS KVALITET OG SERVICE ER LIGE SÅ VIGTIG SOM PRISEN Indholdsfortegnelse Det sikre valg... 3 Modtagelse og opbevaring... 3 Montering, fastgørelse og fugning...4 Udluftning af

Læs mere

MONTERING GUIDE TIL MONTAGE AF VINDUER

MONTERING GUIDE TIL MONTAGE AF VINDUER Plastik GUIDE TIL MONTAGE AF VINDUER AFMONTERING AF DE GAMLE VINDUER Husk at kontrollere om det nye vindue passer i murhullet, inden du afmonterer det gamle vindue. Udtag først de gamle rammer. Brug rustløsende

Læs mere

GENEREL VEJLEDNING. Træ & Træ/Alu

GENEREL VEJLEDNING. Træ & Træ/Alu GENEREL VEJLEDNING Træ & Træ/Alu OPMÅLING GUIDE TIL OPMÅLING AF VINDUER OG DØRE Det er ikke så vanskeligt, som du måske tror, at tage mål til døre og vinduer. Hvis du følger denne vejledning, vil du opnå

Læs mere

Opdateret december 2013

Opdateret december 2013 Opdateret december 2013 VinduesIndustrien Sekretariat: Kongsvang Allé 37 Bygning 16 8000 Århus C Tlf.: 72 20 18 22 Tekniske Bestemmelser for Dansk Vindues Verifikation, 7. udgave, rev. 4, 2013 Anneks A:

Læs mere

PRO TEC 7 MULTI MONTAGEVEJLEDNING. windows

PRO TEC 7 MULTI MONTAGEVEJLEDNING. windows PRO TEC 7 MULTI MONTAGEVEJLEDNING windows INDHOLD 01 Modtagelse og opbevaring... 3 02 Starthjælp.... 4 03 Facadedør... 5 04 Terrassedør... 9 05 Topstyret vindue... 13 06 Sidehængt vindue... 17 07 Sidestyret

Læs mere

Store termoruder og andre problemer med vinduer

Store termoruder og andre problemer med vinduer Store termoruder og andre problemer med vinduer Revnede termoruder: Termiske revner Kantskader fra produktion eller montage Svigt i opklodsning af ruden Svigt i montage af karme Konstruktive forhold i

Læs mere

Energiforbedring af vinduer med koblede rammer. Fordele. Kitfals. Sprosse. Kitfals. Kitfals. Ramme. Karm Lufttæt fuge Mørtelfuge. Mørtelfuge.

Energiforbedring af vinduer med koblede rammer. Fordele. Kitfals. Sprosse. Kitfals. Kitfals. Ramme. Karm Lufttæt fuge Mørtelfuge. Mørtelfuge. Energiløsning UDGIVET FEBRUAR 2010 REVIDERET DECEMBER 2014 Energiforbedring af vinduer med koblede rammer Oprindelige bevaringsværdige vinduer fra før 1950-60 med ét lag glas bør energiforbedres med en

Læs mere

Alux - vinduer i træ/alu når kvalitet og design gør en forskel

Alux - vinduer i træ/alu når kvalitet og design gør en forskel Alux - vinduer i træ/alu når kvalitet og design gør en forskel Vedligeholdelsesfrie vinduer og døre Alux gennemtænkt design til mindste detalje Alux fremstilles på egen fabrik i Danmark af én af landets

Læs mere

Modtagelse af produktet Ansvaret for leverede PRO TEC vinduer og døre overgår til kunden, umiddelbart efter at elementerne er leveret ved vognsiden.

Modtagelse af produktet Ansvaret for leverede PRO TEC vinduer og døre overgår til kunden, umiddelbart efter at elementerne er leveret ved vognsiden. REKLAMATIONSVEJLEDNING Kære kunde! PRO TEC VINDUER tilstræber at levere fejlfrie elementer. Men desværre kan der undtagelsesvis opstå fabrikationsfejl eller skader på elementerne på deres vej fra fabrik

Læs mere

Produktbeskrivelse -&Montagevejledning

Produktbeskrivelse -&Montagevejledning Produktbeskrivelse -&Montagevejledning 2011 Patentanmeldt Malskærvej 3, Gylling info@bsbyggeservice.dk Produktbeskrivelse Produkt BS FALSEN er den energi rigtige type fals til vindues- og døråbninger i

Læs mere

HÅNDVÆRKER INFORMATION.

HÅNDVÆRKER INFORMATION. Oktober 2017 / Side 1 HÅNDVÆRKER INFORMATION. Korrekt montering af Træ, Træ /Alu og Plast vinduer og døre Almindelige / minimumskrav til udførelsen Oktober 2017 / Side 2 Modtagelse og opbevaring Ved aflæsning

Læs mere

Amroc cementspånplader anvendt som facadebeklædning på underlag af træ

Amroc cementspånplader anvendt som facadebeklædning på underlag af træ Oplæg til beskrivelsespositioner for: Rev. 02.12.04 Amroc cementspånplader anvendt som facadebeklædning på underlag af træ Leverandør: Holbæk Byggemateriale Compagni A/S, tlf. 59 44 12 00 www.hbc-as.dk

Læs mere

Sikringskatalog Kapitel 9 Sikringsglas

Sikringskatalog Kapitel 9 Sikringsglas Forsikring & Pension Januar 2014 Sikringskatalog Kapitel 9 Sikringsglas Forsikring & Pension Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup Tlf. 41 91 91 91 www.forsikringogpension.dk Indholdsfortegnelse 10 Indledning...

Læs mere

Prisliste 2015/2016. Garage- og stalddøre Døre til viderebeklædning Branddøre

Prisliste 2015/2016. Garage- og stalddøre Døre til viderebeklædning Branddøre Prisliste 2015/2016 Garage- og stalddøre Døre til viderebeklædning Branddøre 1 Indhold Garagedøre... Side 4 Garagedøre med spor... Side 5 Døre til viderebeklædning... Side 6 Viderebeklædning... Side 7

Læs mere

Vejledning vedr. montering af facade døre og udadgående terrassedøre.

Vejledning vedr. montering af facade døre og udadgående terrassedøre. Vejledning vedr. montering af facade døre og udadgående terrassedøre. Det er vigtigt at Deres nye vinduer og døre monteres korrekt, og ved at gennemgå nedennævnte vejledning har de et godt udgangspunkt

Læs mere

1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over glasvalg ved projektering og udførelse

1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over glasvalg ved projektering og udførelse GLAS TIL ELEVATORER Valg af glas til elevatorstolens vægge, elevatordøre og skaktvægge VEJLEDNING 1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over glasvalg ved projektering og udførelse af elevatorer.

Læs mere

Emne Spørgsmål Svar. Inhomogene lag

Emne Spørgsmål Svar. Inhomogene lag Emne Spørgsmål Svar Inhomogene lag Hvordan beregner man et inhomogent materialelag, som indeholder et "Ikke ventileret hulrum" hvor 20 % er bjælke og 80 % et ikke ventileret hulrum. Beregningen af R-værdien

Læs mere

Ejerforeningen Krusågade 35 & Ingerslevsgade 108 1386 Udenbys Vester Kvarter.

Ejerforeningen Krusågade 35 & Ingerslevsgade 108 1386 Udenbys Vester Kvarter. Ejerforeningen Krusågade 35 & Ingerslevsgade 108 1386 Udenbys Vester Kvarter. Fagbeskrivelse Fælles vinduer Thomas Sørensen, Krusågade 35, 1719 København V. Telefon 33 23 78 10 Mobil 22 95 50 52 Udgave

Læs mere

Ventilation af tagkonstruktioner

Ventilation af tagkonstruktioner Ventilation af tagkonstruktioner Morten Hjorslev Hansen BYG-ERFA / DUKO København 14. maj 2014 Ventilation af tagkonstruktioner med lille og stor taghældning 2 Erfaringsblade : (27) 130605 (27) 131105

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Guide til afmontering af gamle vinduer 3. Guide til afmontering af gamle døre 4. Guide til montage af PVC vinduer 5

Indholdsfortegnelse. Guide til afmontering af gamle vinduer 3. Guide til afmontering af gamle døre 4. Guide til montage af PVC vinduer 5 Montering Plastik 1 Indholdsfortegnelse Guide til afmontering af gamle vinduer 3 Guide til afmontering af gamle døre 4 Guide til montage af PVC vinduer 5 Guide til montage af PVC PLUS fastkarmsvinduer

Læs mere

Ændringshistorik TB for DVV, 7.udgave, rev.3 2012 4 2013

Ændringshistorik TB for DVV, 7.udgave, rev.3 2012 4 2013 blå gennemstreget tekst slettes Rød tekst tilføjes Kapitel 1 Indledning Tekst rettes: Denne udgave af bestemmelserne er godkendt af VinduesIndustriens Tekniske Udvalg i maj 2012 Denne udgave af bestemmelserne

Læs mere

MONTERINGSFORSKRIFTER M.M.

MONTERINGSFORSKRIFTER M.M. MONTERINGSFORSKRIFTER M.M. Vedligeholdelsesvejledning Monteringsforskrift for klassificerede døre Diverse vejledninger Fabriksvej 6 DK-6973 Ørnhøj Tlf. 96 92 60 00 Fax 96 92 60 01 E-mail: trehoeje@trehoeje.dk

Læs mere

Gør-Det-Selv. Vinduer og Døre. www.bedst-billigst.dk

Gør-Det-Selv. Vinduer og Døre. www.bedst-billigst.dk Gør-Det-Selv MONTERINGSVEJLEDNING Vinduer og Døre Inden du starter: 1. Hvad skal man bruge af værktøj og redskaber: Herunder er afbilledet de redskaber vi anbefaler, at man som forbruger benytter til selve

Læs mere

RC Mammutblok. rc-beton.dk

RC Mammutblok. rc-beton.dk RC Mammutblok rc-beton.dk RC MAMMUTBLOK RC Mammutblok er næste generations præisolerede fundamentsblok, hvor der er tænkt på arbejdsmiljø, energi optimering og arbejdstid. Blokkene kan anvendes til stort

Læs mere

INTER GLAS INTERGLAS VEJLEDNINGEN FOR MONTERING AF GLAS I TAG. Side 1

INTER GLAS INTERGLAS VEJLEDNINGEN FOR MONTERING AF GLAS I TAG. Side 1 INTER GLAS INTERGLAS VEJLEDNINGEN FOR MONTERING AF GLAS I TAG 2019 Side 1 Velkommen til Interglas I denne brochure finder du en vejledningen for montering af glas i tag. Du kan finde flere produkter og

Læs mere

Information om grundlag og terminologier i forbindelse med Energimærkning af vinduer og ruder

Information om grundlag og terminologier i forbindelse med Energimærkning af vinduer og ruder Sekretariat Teknologiparken 8000 Århus C. Tlf. 7220 1122 Fax 7220 1111 Information om grundlag og terminologier i forbindelse med Energimærkning af vinduer og ruder 2001 v/diplomingeniør Peter Vestergaard

Læs mere

DOORS. Vejledende udsalgspriser inkl. moms. Yderdøre. Specialmål & Farver 2015-1 - DK

DOORS. Vejledende udsalgspriser inkl. moms. Yderdøre. Specialmål & Farver 2015-1 - DK DOORS Vejledende udsalgspriser inkl. moms Yderdøre Specialmål & Farver 2015-1 - DK Indhold: Basic...4 Classic...6 Funkis...8 udførelse...10 Sidelys og overlys...10...11 2 Yderdøren er husets vigtigste

Læs mere

Vejledning. Klasse 2 beklædninger af sammenpløjede profilbrædder. Træbranchens Oplysningsråd

Vejledning. Klasse 2 beklædninger af sammenpløjede profilbrædder. Træbranchens Oplysningsråd Vejledning Klasse 2 beklædninger af sammenpløjede profilbrædder Det er producentens og leverandørens ansvar at sikre, at byggevarer og bygningsdele, der bringes på markedet, kan anvendes således, at gældende

Læs mere

VELFAC vinduer og døre Vejledende salgspriser pr. 1. marts 2006. SfB (31)X

VELFAC vinduer og døre Vejledende salgspriser pr. 1. marts 2006. SfB (31)X VELFAC vinduer og døre Vejledende salgspriser pr. 1. marts 2006 SfB (31)X Indholdsfortegnelse Idéen bag et VELFAC vindue 3 Systemoversigt 4 Priser på vinduer - VELFAC 100 5 Priser på vinduer - 6 Priser

Læs mere

Monteringsvejledning for termoruder

Monteringsvejledning for termoruder Monteringsvejledning for termoruder Opdateret 29. august 2017 Monteringsvejledning for termoruder Monteringsvejledningen for termoruder skal sikre, at termoruderne bliver monteret korrekt, så de lever

Læs mere

Det store udvalg åbner alle vinduer og døre...

Det store udvalg åbner alle vinduer og døre... Det store udvalg åbner alle vinduer og døre... Alle mål uden for standardmål uden ekstra tillæg 1 Vi skaber de smukke rammer... Nye vinduer og døre danner rammen om dit liv i mange år, det er derfor vigtigt

Læs mere

Montagevejledning Pavillon Ærø Side 1 Montagevejledning for Pavillon Ærø www.pavillongruppen.dk Med 2 vinduer, Type: PAP28-2929 Med 4 vinduer, Type: PAP28-2929-1 Diameter 289 cm Forbehold for ændringer

Læs mere

Everluxx Plus energirigtige vinduer med suveræn isoleringsevne

Everluxx Plus energirigtige vinduer med suveræn isoleringsevne Everluxx Plus energirigtige vinduer med suveræn isoleringsevne Vedligeholdelsesfrie vinduer og døre Everluxx Plus kan leveres med skrå og buede overkarme. De kan tilpasses næs ten alle be hov og produceres

Læs mere

Everluxx Classic e Klassiske vinduer designet til fremtiden

Everluxx Classic e Klassiske vinduer designet til fremtiden Everluxx Classic e Klassiske vinduer designet til fremtiden Vedligeholdelsesfrie vinduer og døre Ønsker man sprosser i rammen, kan der vælges mellem gennemgående sprosser, ilagte sprosser, der som navnet

Læs mere

Døre og vinduer 10 ÅRS. Priser ekskl. moms. Vi giver. 3 lags ruder. KPK PRISliste TRÆ/alu maj 2014 1. udgave. 27 vinduer. 38 vinduesdøre.

Døre og vinduer 10 ÅRS. Priser ekskl. moms. Vi giver. 3 lags ruder. KPK PRISliste TRÆ/alu maj 2014 1. udgave. 27 vinduer. 38 vinduesdøre. KPK PRISliste TRÆ/alu maj 2014 1. udgave Døre og vinduer TRÆ/alu Priser ekskl. moms Vi giver 10 ÅRS på alle produkter 3 lags ruder 27 vinduer 38 vinduesdøre 39 døre Rogalandsvej 3 7900 Nykøbing M Tlf.

Læs mere

Døre og vinduer 10 ÅRS. Priser ekskl. moms. Vi giver. 2 lags ruder. KPK PRISliste TRÆ/alu maj 2014 1. udgave. 3 vinduer. 14 vinduesdøre.

Døre og vinduer 10 ÅRS. Priser ekskl. moms. Vi giver. 2 lags ruder. KPK PRISliste TRÆ/alu maj 2014 1. udgave. 3 vinduer. 14 vinduesdøre. KPK PRISliste TRÆ/alu maj 2014 1. udgave Døre og vinduer TRÆ/alu Priser ekskl. moms Vi giver 10 ÅRS på alle produkter 2 lags ruder 3 vinduer 14 vinduesdøre 15 døre Rogalandsvej 3 7900 Nykøbing M Tlf. 96

Læs mere

TRÆ/ALU DØRE OG VINDUER 10ÅRS. KPK PRISLISTE Maj LAGS RUDER Energiklasse B VINDUER 3 DØRE 13

TRÆ/ALU DØRE OG VINDUER 10ÅRS. KPK PRISLISTE Maj LAGS RUDER Energiklasse B VINDUER 3 DØRE 13 10ÅRS KPK PRISLISTE Maj 2017 DØRE OG VINDUER TRÆ/ALU Priser ekskl. moms Rogalandsvej 3 7900 Nykøbing M Tlf. 96 70 24 00 Fax. 96 70 24 01 kpk@kpk-vinduer.dk kpk-vinduer.dk 2 LAGS RUDER Energiklasse B VINDUER

Læs mere

kernefyr Døre og vinduer 10 ÅRS Priser ekskl. moms Vi giver 3 lags ruder KPK PRISliste kernefyr maj 2014 1. udgave 29 vinduer 40 vinduesdøre 41 døre

kernefyr Døre og vinduer 10 ÅRS Priser ekskl. moms Vi giver 3 lags ruder KPK PRISliste kernefyr maj 2014 1. udgave 29 vinduer 40 vinduesdøre 41 døre KPK PRISliste kernefyr maj 2014 1. udgave Døre og vinduer kernefyr Priser ekskl. moms Vi giver 10 ÅRS på alle produkter 3 lags ruder 29 vinduer 40 vinduesdøre 41 døre Rogalandsvej 3 7900 Nykøbing M Tlf.

Læs mere

ARKITEKT MAA PETER RASMUSSEN SKALSBYVEJ 4 4735 MERN 5593 9325 PR-ARKITEKTERNE@MAIL.DK

ARKITEKT MAA PETER RASMUSSEN SKALSBYVEJ 4 4735 MERN 5593 9325 PR-ARKITEKTERNE@MAIL.DK Markeringer viser maksimal placering af franske altaner i køkken og opholdsrum anført med positionsnummer 01-26, godkendt jænfør principiel tilladelse af 17. januar 2008 fra Københavns Kommune, Center

Læs mere

kernefyr Døre og vinduer 10 ÅRS Priser ekskl. moms Vi giver 2 lags ruder KPK PRISliste kernefyr maj 2014 1. udgave 3 vinduer 14 vinduesdøre 15 døre

kernefyr Døre og vinduer 10 ÅRS Priser ekskl. moms Vi giver 2 lags ruder KPK PRISliste kernefyr maj 2014 1. udgave 3 vinduer 14 vinduesdøre 15 døre KPK PRISliste kernefyr maj 2014 1. udgave Døre og vinduer kernefyr Priser ekskl. moms Vi giver 10 ÅRS på alle produkter 2 lags ruder 3 vinduer 14 vinduesdøre 15 døre Rogalandsvej 3 7900 Nykøbing M Tlf.

Læs mere

Energiforbedring af vinduer med forsatsrammer. Fordele. Kitfals. Kitfals. Kitfals. Ramme. Karm. Lufttæt fuge Bagstop. Mørtelfuge

Energiforbedring af vinduer med forsatsrammer. Fordele. Kitfals. Kitfals. Kitfals. Ramme. Karm. Lufttæt fuge Bagstop. Mørtelfuge Energiløsning UDGIVET APRIL 2011 - REVIDERET DECEMBER 2014 Energiforbedring af vinduer med r Oprindelige bevaringsværdige vinduer fra før 1950-60 med ét lag glas bør energiforbedres med en med en energirude

Læs mere

D DK. Montagevejledning PRO TEC Xframe. Montering vinduer og døre

D DK. Montagevejledning PRO TEC Xframe. Montering vinduer og døre Montagevejledning Montering vinduer og døre Montering af døre Dørkarm indsættes i dørhul så den flugter muren ens i begge sider og fastholdes ved hjælp af kiler. Dørkarm sættes i lod i alle retninger,

Læs mere

Ændringshistorik til projektspecifikt paradigme: Døre, vinduer og porte, leverance R

Ændringshistorik til projektspecifikt paradigme: Døre, vinduer og porte, leverance R Ændringshistorik til projektspecifikt paradigme: 4.370 Døre, vinduer og porte, leverance R2.01 2016-12-16 Denne ændringshistorik angiver ændringer i forhold til den tidligere version ved en sammenligning

Læs mere

Dansk kvalitet efter dine mål og ønsker. TRÆ-Alu ELEMENTER. FRA Danske Vinduer og Døre. Bestil direkte på www.danske-vinduer.dk

Dansk kvalitet efter dine mål og ønsker. TRÆ-Alu ELEMENTER. FRA Danske Vinduer og Døre. Bestil direkte på www.danske-vinduer.dk Dansk kvalitet efter dine mål og ønsker Bestil direkte på www.danske-vinduer.dk TRÆ-Alu ELEMENTER FRA Danske Vinduer og Døre 01 Danske Vinduer og Døre Dansk kvalitet efter dine mål og ønsker ALU-TRÆ ER

Læs mere

Fig. 6.11.5 Kile type D - Triangulært areal tykkest med forskellig tykkelse ved toppunkterne

Fig. 6.11.5 Kile type D - Triangulært areal tykkest med forskellig tykkelse ved toppunkterne U D R = 2 min R mid R ln R min mid R R ln R + R ( R R )( R R )( R R ) min mid min R max min max min max mid mid R max max R ln R mid max Fig. 6.11.5 Kile type D - Triangulært areal tykkest med forskellig

Læs mere

Udskiftning af vinduer med termoruder. Fordele. 2 lags energirude Afstandsprofil Pakning / tætningsliste

Udskiftning af vinduer med termoruder. Fordele. 2 lags energirude Afstandsprofil Pakning / tætningsliste Energiløsning UDGIVET JANUAR 2010 REVIDERET DECEMBER 2014 Udskiftning af vinduer med termoruder Vinduer med termoruder, som er begyndt at rådne eller viser andre tegn på nedbrydning, bør udskiftes til

Læs mere

Gyptone akustikvægsløsninger

Gyptone akustikvægsløsninger Gyptone akustikvægsløsninger Lavere efterklangstid, mindre flutter ekko og forbedret taleforståelse Akustisk regulering af nye og eksisterende rum Gyptone akustikvægsløsninger benyttes til akustisk regulering

Læs mere

SAPA GLASPARTI 3074/3050 Isolerede og uisolerede vægge

SAPA GLASPARTI 3074/3050 Isolerede og uisolerede vægge SAPA GLASPARTI 3074/3050 Isolerede og uisolerede vægge Sapa Glasparti 3074 3074 Glaspartier består af isolerede, 74-138 mm dybe aluminiumprofiler. Glassene monteres fra indersiden med glaslister. Det ydre

Læs mere

Malerfagligt Behandlings-Katalog

Malerfagligt Behandlings-Katalog Malerfagligt Behandlings-Katalog Vægge > Nybehandling > Gipsplade, forsænket kant til spartling Nybehandling V 2820 Byggemateriale: Gipsplade, forsænket kant til spartling Funktionsklasse: Æstetiske og

Læs mere

Tilbudsnr.: Rekvisitionsnr.: Leveringsuge: Mærke: Kundenr./CVR-nr.: BYGMESTER /

Tilbudsnr.: Rekvisitionsnr.: Leveringsuge: Mærke: Kundenr./CVR-nr.: BYGMESTER / Brdr. Gimm ApS Hassellunden 4 B 2765 Smørum 18.07.2018 Side 1 af 8 Tilbudsnr.: Rekvisitionsnr.: Leveringsuge: Mærke: Kundenr./CVR-nr.: 20037437 BYGMESTER 0001014705/30591321 Kontaktperson: Niklas Gimm

Læs mere

Eksklusive Garageporte - når kvalitet sættes i højsædet!

Eksklusive Garageporte - når kvalitet sættes i højsædet! Eksklusive Garageporte - når kvalitet sættes i højsædet! VFI Excellent Elegante og stilrene garageporte med dybe frisefyldninger, der kombinerer det smukke, klassiske udtryk med stålets sikkerhed og slidstyrke.

Læs mere

Særlig arbejdsbeskrivelse (SAB) er supplerende, særlig arbejdsbeskrivelse til AAB Fælles for vejudstyr og AAB Afmærkningsmateriel

Særlig arbejdsbeskrivelse (SAB) er supplerende, særlig arbejdsbeskrivelse til AAB Fælles for vejudstyr og AAB Afmærkningsmateriel 1 af 6 SAB Afmærkning H1114.45 Afmærkningsmateriel 1. Alment Særlig arbejdsbeskrivelse (SAB) er supplerende, særlig arbejdsbeskrivelse til AAB Fælles for vejudstyr og AAB Afmærkningsmateriel 1.1 Omfang

Læs mere

Beregningsrapport ITC (Initial Type Calculation)

Beregningsrapport ITC (Initial Type Calculation) Rolfsted Vinduer Ordre nr. Stokløkken 6 Sider 3 5863 Ferritslev Bilag 2 Initialer Teknologiparken Kongsvang Allé 29 8000 Aarhus C +45 72 20 20 00 info@teknologisk.dk www.teknologisk.dk Beregningsrapport

Læs mere

GENEREL VEJLEDNING. Plastik

GENEREL VEJLEDNING. Plastik GENEREL VEJLEDNING Plastik OPMÅLING Guide til opmåling af vinduer og døre Det er ikke så vanskeligt, som du måske tror, at tage mål til døre og vinduer. Hvis du følger denne vejledning, vil du opnå et

Læs mere