side 9 manden Portræt af den ny landsklubformand:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "side 9 manden Portræt af den ny landsklubformand:"

Transkript

1 StilladsInformation nr april 2003 side 9 manden Portræt af den ny landsklubformand: Navn: John Jakobsen Bopæl: Valby Alder: 42 Start i branchen: 1986 Nuværende firma: JG Stilladser Tillidshverv: Nyvalgt landsklubformand Formand for 1920-klubben Tillidsmand i JG Stilladser Bestyrelsesmedlem i L&H StilladsInformation: Allerførst - Et stort tillykke med valget John! Fortæl mig så - hvordan når du det hele??? - jeg mener du arbejder i JG, du har tidskrævende tillidsposter i klub og fagforening, du er en ildsjæl omkring stilladsuddannelsen, du har familie og venner, der så sandelig også skal passes, og du er også involveret i forskelligt andet. - Har døgnet overhovedet nok timer??? John - Døgnet har ikke timer nok, og jeg når ikke det hele... Men familien har stor forståelse for de ting, jeg går og laver og det er den vigtigste opbakning jeg kan få. Jeg arbejder 2-3 dage om ugen i JG, og vi er blevet gode til at deles om arbejdet i 1920 bestyrelsen. Det betyder, at jeg når det meste uden at blive voldsomt stresset. Men jeg har måttet nedprioritere de aktiviteter, som ikke direkte har med klub og fagforening at gøre. Det kniber nok mest i forhold til vennerne, som må finde sig i, at den sparsomme fritid bliver brugt sammen med familien.

2 StilladsInformation: Hvornår og hvordan kom du ind i branchen? John - I 1985 var jeg flyttet fra Århus til København. I Århus havde jeg været pædagogmedhjælper og også været aktiv i PMF, medhjælpernes fagforening. Jeg havde lyst til at prøve noget andet og havde under de store påskestrejker lagt mærke til stilladsarbejderne i København - det var en meget aktiv flok, og dem fik jeg stor respekt for. Jeg tog derfor et stilladskursus og et stort kørekort og fik så arbejde i Tårnby Stilladser. StilladsInformation: Hvilke firmaer har du arbejdet i? John - Jeg startede som sagt i Tårnby i 1986, sammen med Hof Ole. Vi havde ikke nogen stilladserfaring, men vi fik lært hinanden op, og vi fik da også lært at skrive sedler. Men vores første akkord gav vist kr. 56,- i timen... Efter et års tid søgte vi over i Solrød, hvor vi havde mange sjove diskussioner med de 2 Du Pont er om, hvem der var tidligst ude om morgenen - det vil sige hvem der havde lov til at parkere ved rampen om eftermiddagen... Efter et års tid (og en lille konflikt) stoppede jeg pludselig i Solrød og Ole nåede ikke med ud ad døren, inden jeg smækkede den. Sildehovedet (Solrød mester) driller mig med, at der stadig er revner i væggen.

3 Jeg blev derefter makker med Michael Drachmann, og de næste 3 år var vi i De Forenede, WASA, SGD Bera, E-Service, WASA og WASA/Byens, inden vi i august 1990 startede i JS. I WASA kørte vi i 3-mandssjak med Johs, som boede ude på Nokken - det var mægtig muntert. En dag blev jeg kaldt ind på mesters kontor - han havde været på Havnerundfart med en stor bygherre. De sejlede forbi Nokken - Se de hyggelige fiskerhuse, sagde bygherren, men mester Philipsen så kun de 3,5 m Witcadæk i alu, der var brugt til bådebroen. Jeg fik lavet en aftale med mester om, at Johs skulle betale for dækkene - de var jo gjort fast med skruer og beslag - jeg tror oven i købet Johs fik dem billigt! I SGD var vi kun i 14 dage, men nåede dog at få startet en ølkasse i borgerstuen. I E-Service var vi kun et par måneder. På det tidspunkt begyndte vi at lure lidt på, om vi lugtede dårligt, eller om vi var uønskede (næstformand og kasserer i klubben). På et tidspunkt drak John og Michael ikke øl... - men det afholdt ikke Michaels bror Anders eller andre for at stoppe op og få en sludder...

4 Men vi endte i JS og jeg blev der i 10 ½ år. Michael blev i mellemtiden klubformand på fuld tid, og jeg endte med at køre i storsjak med Dan Åge, John Anderledes, Bjarne Holmes og Tommy Tumpedyr, og det har været mægtig morsomt. For 2 år siden startede vores mester sit eget firma, JG Stilladser, og vi var blevet så meget tryghedsnarkomaner, at storsjakket fulgte med. StilladsInformation: - Hvordan fungerer det så sammen med alt det faglige arbejde? John - I sin tid besluttede Michael og jeg, at vi ville køre i 3-mands sjak - både for at skåne kroppen, men også fordi Michael var synsmand og skulle købes fri med jævne mellemrum. Da Michael stoppede i JS, udviklede 3-mands-sjakket sig efterhånden til et storsjak. Det betyder selvfølgelig, at det så er nemmere at være væk fra stilladsarbejdet, når der ikke står en enlig makker og venter. Da jeg så blev klubformand i København, tog jeg en snak med både borgerstue og mester. Vi blev enige om, at i stedet for at kigge på de dage jeg er væk, så skulle vi sætte pris på de dage jeg kommer... Selvfølgelig er der nogle dage, hvor det er møgirriterende, at jeg pludselig skal tage fri. Nogen gange irriterer det mester og nogen gange resten af sjakket, men de har alle stor forståelse for, at det er nødvendigt. Det er vigtigt for mig, at jeg kan få lov at bygge stilladser, samtidig med det faglige arbejde. Det er godt for mit humør!! Men med hensyn til det at være tillidsmand i firmaet, så er det nok kun de principielle ting, jeg bliver involveret i. Resten klarer drengene selv - det bliver de jo nødt til, når jeg kun er der hver anden dag! Vi kører på timeløn i JG, og det gør selvfølgelig at der ikke er de daglige diskusioner om akkordsedlerne.

5 Det sidste år i JS kørte hele borgerstuen i sæk, og det fungerede ret godt. Det gav basis for, at vi snakkede om en fast timeløn med mester, og det fandt vi så ud af. Ind imellem diskuterer vi jo selvfølgelig, om vi har lavet for meget i forhold til timelønnen, og mester synes selvfølgelig, at der er nogen dage, hvor der bliver lavet for lidt. Men vi har efterhånden lært, at der skal kigges på årslønnen og ikke på dagslønnen. StilladsInformation: - Din værste stilladsoplevelse? John - Det første år skulle vi bygge et sparestillads til maling af vinduer og rensning af tagrender. Der var ikke flere konsoller at få i hele København, og stilladset blev bygget med indskud. Det var en flot ejendom, og der var 3 til 4 meter mellem etagerne og det var meget høje vinduer. Det betød at der måtte ikke ligge dæk i 2-meter rammerne. Der var derfor mellem 3 og 4 meter imellem dækkene, og i toppen var der 4 meter op til sidste hoveddæk. Vi havde fået konsoller så vi kunne krakke ud i toppen - der skulle jo renses tagrender! På grund af indskuddene kunne udkraksdækkene kun lægges i oppefra. Jeg skulle så gå på ca. 25 cm hoveddæk og lægge dæk ud i konsollerne - resten af hoveddækket var jo inde under tagrenden. Det lykkedes - selv med gamle tunge sandwichdæk. Natten før stilladset skulle ned igen, drømte jeg om det og havde lyst til at melde mig syg.

6 Jeg mødte selvfølgelig på arbejde og var heldigvis så fornuftig, at jeg fik Ole med op, og så tog vi disse udkraks-dæk ned sammen. Det er den eneste gang jeg har været bange for at gå på stilladset. Vi fik meget lidt for besværet, men vi lærte en masse af det. StilladsInformation: - Din sjoveste stilladsoplevelse? John - Der har været mange, men en af de sjoveste resulterede i, at vi ikke fik bygget ret meget stillads! John A, Dan og jeg byggede på hjørnet af Østerbrogade og Classensgade, og der kom mange stilladssjak forbi. En dag stoppede Thøgersø og Emanuel, og vi fik en enkelt eller to. Flere stilladssjak kom forbi og det blev muntert og snakken gik.en tidligere kollega kom forbi i sin skraldebil, og hans kollega lærte lidt om stilladsarbejdere. På et tidspunkt stoppede Bjørn for rødt lys. Han var formand for murerarbejdsmændene, og på det tidspunkt mente de, at de havde ret til at lave vores arbejde, bare de havde taget Systemstillads. Han blev tvunget ud af bilen, fik besked på at give en øl og så diskuterede vi faglige holdninger, meget kammeratligt, men i meget høje toner. Til sidst kom vores mester forbi med to kolleger; viceværten havde ringet og mente ikke, at vi var i stand til at køre lastbilerne hjem. Dagen efter fortalte en lokal smørrebrødsmand, at de troede, at vi var kommet op at slås med murerarbejdsmanden og skraldemændene...

7 StilladsInformation: - Hvordan tegner fremtiden sig for stilladsbranchen - set med dine øjne? John - Jeg ser tre store udfordringer - nemlig uddannelsen, arbejdsmiljøet og aflønningen. Uddannelsen. En del af vores arbejdsgivere gør alt, hvad de kan for at undgå at betale til uddannelsen og det betyder, at en del af vore kolleger ikke er særlig godt uddannet. Vi må og skal satse på uddannelsen, sammen med vores arbejdsgivere. Arbejdsmiljøet. Vi har i de sidste par år oplevet, at de tiltag, som AT kommer med for at hjælpe os, har resulteret i det modsatte. Vi skal i samarbejde med AT og arbejdsgiverne sørge for, at det bliver nemmere at bygge stilladser, med lettere grej og bedre hjælpemidler. Men det kræver, at alle parter samarbejder og ikke dikterer, sådan som AT gør for øjeblikket! Sidst, men ikke mindst aflønningen. Her står vi med 3 store problemer: 1) Vi er ikke steget så meget som det øvrige arbejdsmarked gennem de sidste år. 2) Forskellen på København og provinsen 3) Tiltag fra EU og AT, som betyder et angreb på vores akkordsystem - og sammen med det nogle arbejdsgiveres krav om et nyt lønsystem. Jeg ser en stor mulighed for, at en fælles indsats i forhold til arbejdsmiljø og uddannelse kan være med til at give en løsning på lønspørgsmålet. Det er ikke, noget vi klarer på en enkelt forhandling. Det kommer til at koste blod, sved og tårer fra alle parter. - Tak for interviewet!

Side 9 manden. Alder: 67. Start i branchen: 1979. Stilladsarbejdernes Brancheklub af

Side 9 manden. Alder: 67. Start i branchen: 1979. Stilladsarbejdernes Brancheklub af Side 9 manden Navn: Bopæl: Jørgen Bak Hvidovre Alder: 67 Start i branchen: 1979 Tillidshverv: 1920 Fanebærer i Stilladsarbejdernes Brancheklub af StilladsInformation: - Allerførst vil vi ile med et stort

Læs mere

STILLADSINFORMATION NR. 112 SEPTEMBER 2014

STILLADSINFORMATION NR. 112 SEPTEMBER 2014 STILLADSINFORMATION NR. 112 SEPTEMBER 2014 Læs i dette nummer blandt andet om: - Side 9 manden Thomas Strømsholt side 9-17 - Nye regler, faldtests og rækværker side 20-27 - Nye svende i København side

Læs mere

STILLADSINFORMATION NR. 111 JUNI 2014

STILLADSINFORMATION NR. 111 JUNI 2014 STILLADSINFORMATION NR. 111 JUNI 2014 Der var en gang... men så kom der nye regler! Læs i dette nummer bl.a. om: - Syv 25-års jubilarer i København side 10-20 - Nye regler, rækværker og seler side 26-37

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

Fleksibel barselsorlov. Til forældre

Fleksibel barselsorlov. Til forældre Fleksibel barselsorlov Til forældre ministrenes forord 3 Kære forældre Når et barn kommer til verden, er det på alle måder vigtigt, at barnet får en god start på livet. Og ligeså vigtigt er det, at I

Læs mere

Bilag 2. Transkribtion af interview med Jens Kofoed, trykker på Eks-Skolens Trykkeri. d. 14.05.2013

Bilag 2. Transkribtion af interview med Jens Kofoed, trykker på Eks-Skolens Trykkeri. d. 14.05.2013 Bilag 2 Transkribtion af interview med Jens Kofoed, trykker på Eks-Skolens Trykkeri. d. 14.05.2013 R (respondent) = Jens Kofoed I (interviewer) = Mikkel Andersen I2 (interviewer 2) = Simon Schonenberg.

Læs mere

Kapitel 5. Noget om arbejde

Kapitel 5. Noget om arbejde Kapitel 5 Noget om arbejde 1 19 Gravid maler Anna Er der noget, der er farligt, altså i dit arbejde sådan i miljøet, du arbejder i? Det kan der godt være, men vi prøver så vidt muligt, ikke at bruge opløsningsmidler,

Læs mere

En pjece til mænd om barsel. Far på barsel. Fakta om regler og gode råd til fædre, der gerne vil holde barselsorlov

En pjece til mænd om barsel. Far på barsel. Fakta om regler og gode råd til fædre, der gerne vil holde barselsorlov En pjece til mænd om barsel Far på barsel Fakta om regler og gode råd til fædre, der gerne vil holde barselsorlov 1 Kære Helt konkret mener HK, at 12 uger af barselsorloven skal øremærkes til fædre. 2

Læs mere

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv.

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Jacob 4 Frida 9 Jesper 14 Christine 18 Paw 22 Jeanette 25 Per 30

Læs mere

Iw1: Hvor lang tid gik der fra øhhh fra før da du blev arbejdsløs til du så kom i aktivering?.. Hvis du kan huske det.

Iw1: Hvor lang tid gik der fra øhhh fra før da du blev arbejdsløs til du så kom i aktivering?.. Hvis du kan huske det. Bilag 3 Ip1: Informant Iw1 og Iw2: Interviewere Iw1: Ja, øhh, men det første spørgsmål er simpelthen bare, hvor gammel er du? Ip1: Jeg er 56, jaer Iw1: Hvornår blev du arbejdsløs? Ip1: Det gjorde jeg for

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Så tal dog sammen. Hvad der skal til for at forbygge nedslidning i bygge- og anlægsbranchen. Erfaringer fra Forebyggelsesfondens projekt hos NCC

Så tal dog sammen. Hvad der skal til for at forbygge nedslidning i bygge- og anlægsbranchen. Erfaringer fra Forebyggelsesfondens projekt hos NCC Så tal dog sammen Hvad der skal til for at forbygge nedslidning i bygge- og anlægsbranchen Erfaringer fra Forebyggelsesfondens projekt hos NCC 1 Så tal dog sammen Erfaringer fra Forebyggelsesfondens projekt

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE

og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE D E M E N S og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE Rådgivnings- og kontaktcentret for demensramte og pårørende Kallerupvej Odense Forord I 2002 etablerede Alzheimerforeningen

Læs mere

Forundersøgelse til kampagne om tatoveringer

Forundersøgelse til kampagne om tatoveringer Forundersøgelse til kampagne om tatoveringer Kvalitativ interviewguide til personer der overvejer at få en tatovering ENDELIG Alexander [Introspeak] [Baggrundsspørgsmål] A. Hvad er din alder? 31 B. Køn

Læs mere

KONFLIKTMÆGLING FOR 12-15 ÅRIGE

KONFLIKTMÆGLING FOR 12-15 ÅRIGE Hva har du gang i? KONFLIKTMÆGLING FOR 12-15 ÅRIGE Hva har du gang i? Konfliktmægling for 12-15 årige Marts 2006 Redaktion og tekst: projektleder Lotte Christy og journalist Annie Hagel Illustrationer:

Læs mere

INFORMATION BØRN, UNGE OG ALKOHOL. til ELEVER. om ALKOHOL

INFORMATION BØRN, UNGE OG ALKOHOL. til ELEVER. om ALKOHOL BØRN, UNGE OG ALKOHOL INFORMATION til ELEVER om ALKOHOL ALKOHOL Jeg vil gerne brokke mig over alkohol! For er der noget, jeg synes, er irriterende, så er det den måde, vi overdriver dét med druk. 1500

Læs mere

AT SKABE ET BEDRE LIV

AT SKABE ET BEDRE LIV AT SKABE ET BEDRE LIV - fortællinger fra Korskærparken www.korskaerparken.dk Denne bog er lavet i samarbejde mellem beboere i Korskærparken og Fredericia Kommune. TAK til Niels Dahl for den store hjælp

Læs mere

Formandsberetning 2001

Formandsberetning 2001 Formandsberetning 2001 Året 2001 var et af de gode år. Vi blev ikke ramt af nogle store overraskelser (som ellers har ramt os de foregående år). Så enten er vi bare heldige, eller også er vi efterhånden

Læs mere

Et skridt i den rigtige retning betyder jo ikke, at man stopper

Et skridt i den rigtige retning betyder jo ikke, at man stopper Et skridt i den rigtige retning betyder jo ikke, at man stopper Interview med Michael Ziegler, chefforhandler for KL, til bogen Lærernes kampe kampen for skolen Interviewer: Hanne Birgitte Jørgensen Hvad

Læs mere

Jeg er iværksætter til jeg falder om - Et interview med Peer Kølendorf

Jeg er iværksætter til jeg falder om - Et interview med Peer Kølendorf Jeg er iværksætter til jeg falder om - Et interview med Peer Kølendorf Interviewet har formet sig som en dialog mellem Peer Kølendorf og Susanne Teglkamp både over mail og ved et møde. Vi vil gerne have

Læs mere

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid.

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid. 95 14 STØTTE OVER TID Det tager tid at erkende, at ægtefællen er død og indrette sig i det nye liv. Derfor ønsker efterladte støtte over tid, en vedholdende opmærksomhed og interesse fra omgangskredsen.

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Min personlige erfaring med Grå jaco

Min personlige erfaring med Grå jaco Min personlige erfaring med Grå jaco Når du får dit nye familiemedlem hjem, er det vigtigt at du udviser stor forsigtighed, og ikke laver for hurtige bevægelser når du er sammen med den. Det er først nu

Læs mere

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Nu er mor sur igen. Hun er næsten altid vred på mig. I går var hun sur, og hun bliver sikkert sur igen i morgen. Det er ikke særlig sjovt. I dag er ikke nogen

Læs mere