Grænselandet. Tøndersagen efterforsket Felicia forsvandt Tøndersagen Foldschack. Knud den heldige Det bliver sagt Fra helvede til Mors

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Grænselandet. Tøndersagen efterforsket Felicia forsvandt Tøndersagen Foldschack. Knud den heldige Det bliver sagt Fra helvede til Mors"

Transkript

1

2 Grænselandet. Tøndersagen efterforsket Af Mads Brügger og Nikolaj Thomassen (34.31) To DR-journalister skriver polemisk og personligt om Tønder-sagens pressecirkus, som de selv er fedtet ind i, udkantsdanmark, ophobede psykiske diagnoser og dyb ensomhed. Bogen er krydret med stemningsnotater, tekster skrevet af de anklagede forældre og interview med implicerede. Tøndersagen Af Claus Jessen (34.31) I Tønder blev to piger misbrugt af både forældre og fremmede. Ekstra Bladets journalist fortæller historien om dysfunktionelle familier over flere generationer, kulminerende med pigernes forældres katastrofale samliv. Det bliver sagt Af Kristian Ditlev Jensen (99.4 Jensen) Klog og velskrevet bog om det seksuelle misbrug forfatteren blev udsat for som barn, og de dybe psykiske konsekvenser misbruget har haft på ham som ung og voksen. Et tilbagevendende tema er, hvordan den pædofile havde held til at smigre og manipulere ham selv og hans autoritetstro arbejderklasseforældre. Felicia forsvandt Af Felicia Feldt (99.4 Feldt) Det vakte international opsigt, da Felicia, datter af den svenske børneopdragelsesguru Anna Wahlgren, afslørede de faktiske forhold i hjemmet. I korte, men stærke erindringsglimt fortæller hun ukronologisk om en barndom præget af kaos, druk og manipulation fra morens side. Foldschack. Knud den heldige Af Lene Johansen (99.4 Foldschack) Knud Foldschack er advokat for de skæve, de ubemidlede og de udstødte. Idealismen og den aldrig svigtende retfærdighedssans stammer fra hans omtumlede opvækst som barn af forældre, der var økonomisk i stand til at tage sig af ham, men ikke ønskede at have ham hos sig. Hans faste holdepunkt blev diakonissen Søster Helena og senere det kollektiv, hvor han har boet hele sit voksne liv. Fra helvede til Mors Af Lisbeth Hersø Rasmussen (99.4 Rasmussen) En barndom med en tyrannisk og voldelig far førte til parforhold med lige så tyranniske og voldelige mænd. Først sent indså Lisbeth Hersø Rasmussen, at hun måtte sætte grænser for andre, og den beslutning har ført til et hårdt, men godt liv på Mors.

3 Glasslottet Af Jeannette Walls (99.4 Walls) Faren var en rastløs hippie, der ikke kunne holde på et job, moren miskendt kunstner, og familien levede på det amerikanske samfunds bund. Alligevel fortæller datteren Jeanette, der nu er en succesfuld journalist, om sin barndom med både kærlighed og loyalitet. Jesus, pengene og livet Af Gretelise Holm (99.4 Holm) Familien var børnerig og kronisk pengeløs. Moren stærkt religiøs og faren sandsynligvis skadet af sin egen hårde opvækst, så det lå ikke i kortene, at Gretelise Holm skulle blive en kendt journalist og forfatter. Hun fortæller med humor og varme men også social indignation om sin barndom og ungdom. Min mor og mig. Om at bryde den sociale arv - en personlig fortælling Af Gry Granhof Nancke (99.4 Nancke) En bog om at blive svigtet så eftertrykkeligt og konsekvent af sin mor at forfatteren så sig nødsaget til at bryde helt med hende for at komme videre som menneske. Mønsterbryderen fra Mors Af Peter Krogh Kristensen (99.4 Kristensen) Hans far døde alt for tidligt, og moderen sad bag tremmer. Det er fortællingen om en ensom drengs kamp for at klare sig i et ufølsomt, socialt system. Opdrift. 11 mønsterbrydere fortæller Af Johanne Mygind (30.13) Politikeren Connie Hedegaard er datter en kioskejer. Tidligere minister Jytte Andersens mor var enlig syerske. Deres livshistorier er usædvanlige, for reelt er der ganske få, der tager rejsen fra samfundets bund til eliten. I de 11 dybdegående interviews hører vi om mønsterbrydernes kampe og sejre og om den usikkerhed og ensomhed, de fleste af dem oplever. Skyld. Historien bag mordet på Antonio Curra Af Jesper Dehn Møller og Aydin Soei (99.4 Kilic) I august 2003 blev en italiensk turist stukket ihjel på Nørrebro af to tyrkiske fætre. Denne bog forsvarer ikke mordet, men optrevler gerningsmændenes liv frem mod forbrydelsen med fokus på fraværende fædre, uintegrerede mødre, evigt skiftende socialrådgivere og afbrudt skolegang. Til sidste dråbe Af Rikke Krabsen Bredahl (99.4 Bredahl) Morens årelange druk var en enorm belastning for de fem børn. Så skrev et af børnene et brev, hvori hun bryder med sin mor. Zornig. Vrede er mit mellemnavn Af Lisbeth Zornig Andersen (99.4 Zornig) Lisbeth Zornig, nu succesfuld karrierekvinde og mor, fortæller reflekterende og med overskud om en barndom med afsavn og misbrug. Først hos sin mor og skiftende voldelige stedfædre, senere i anbringelser, hvor hun ikke blev forstået. Hendes redning blev et kærligt børnehjem, men hun har blik for, at opvæksten stadig har omkostninger for hende.

4 ROMANER Svinestierne Af Susanna Alakoski Leenas familie med de finske aner får tilbudt lejlighed i et fint nyt socialt boligbyggeri i Ystad. Forventningerne er store, men snart glider hverdagen fra almindelig anløbenhed ned i et inferno af vold og druk. Leena finder i perioder et helle i skolen og hos veninder, men har ikke overskud til at tage sig af sine brødre eller sin hund. Et eventyr Af Jonas T. Bengtsson Drømmende og eventyrlig roman fortalt af en lille dreng, der lever alene med sin far. De to er konstant på vej til en ny lejlighed eller et nyt småjob. Indtil eventyret slutter, og drengen må finde sig tilrette i den normale verden. Submarino Af Jonas T. Bengtsson Stærk roman om to voksne brødre, der på hver deres måde tumler rundt på storbyens bund, den ene med ansvaret for et lille barn. Om druk, vold, omsorg og det store unævnelige traume. Nordkraft Af Jakob Ejersbo Wannabepushere og narkovrag tumler rundt blandt lånehajer og påhængspiger. Alle forsøger de at holde sig oven vande i Ålborgs misbrugsmiljø i starten af 90 erne, og alle synker de langsomt mod bunden. Digte Af Yahya Hassan FEM BØRN PÅ RÆKKE OG EN FAR MED EN KØLLE FLERGRÆDERI OG EN PØL AF PIS Sådan indledes digtet Barndom, og med denne digtsamling blev der vendt op og ned på både lyrikscenen og den 18-årige forfatters liv. Ned til hundene Af Helle Helle Den kvindelige forfatter er i krise, og lidt tilfældigt havner hun på landet i Sydsjælland hos John og Putte. De går og passer deres piskesmæld og og æder sig lamme i is fra Jensens Bøfhus, når de trænger til lidt godt.

5 Kunsten af græde i kor Af Erling Jepsen Sorthumoristisk og temmelig tragisk beretning om Allan på elleve, der fortæller naivt og loyalt om sin familie: Den ustabile far, den konfliktsky mor, storesøster Sanne, der har fået psykiske problemer af at ligge med faren på sofaen og storebror Asger, der er flyttet. Allan prøver at holde sammen på det hele, men familien fungerer i virkeligheden kun, når de hulker til tyske slagere eller far holder tårevædede begravelsestaler. Kalak Af Kim Leine En stiknarkoman sidder kampsvedende på et personaletoilet og leder efter en brugbar åre at stikke i. Forud er gået en barndom i Jehovas Vidner, en ungdom hos en kærlig, men grænseoverskridende far og flere forsøg som voksen på at finde lykken i Grønland. Sommerbarn Af Kirsten Myers Barndomsberetning fra en alt andet end idyllisk dansk provins anno 1960 erne. Anne er en robust otteårig, der uheldigvis er født ind i en iskold proprietærfamilie som erstatningsbarn for yndige, afdøde Vibeke. Alkoholisme og skuffede forventninger siver frem gennem den stive facade, mens Anne får bank af sin storebror Troels og ignoreres af sin iskolde mor. Bogen har et fint sprog med en jysk sprogtone og sanselige beskrivelser af livet på landet. Forbandede yngel Af Anne-Cathrine Riebnitzsky Lisa er udsendt til Afghanistan og glad for militærlivet. Det samme er hendes storebror Ivan, mens lillebror Peter er gammel bjergbestiger. Lillesøster Marie er derimod en følsom, kunstnerisk sjæl, og det er Maries selvmordsforsøg, der tvinger de fire søskende til at reflektere over deres barndom. Precious Af Sapphire Precious er 16. Hun kan dårligt skrive, er gravid for anden gang, incestoffer, overvægtig og uelsket. Et lille håb tændes, da hun kommer på en særlig skole for analfabeter, og bliver sat til at skrive om sit liv. Findes også som Oscarbelønnet film. Vor tids helt Jacob Skyggebjerg Springende, vrængende og spiddende roman om en ung lømmels vej fra udsigtsløs jysk arbejderklasse over østjysk småkriminalitet til københavnsk rodløshed og en ulykkelig forelskelse.

6 FILM Se film gratis online på Filmstriben.dk. Du har adgang via biblioteket. Blodets bånd Af Pernille Bervald Jørgensen og Christian Sønderby Jepsen Det yngste af Svends 16 børn prøver at få overblik over sin delvist fortrængte barndom. Hun og Svend får aktindsigt i familiens sag og en kasse dokumenter åbenbarer et familieliv med sprut og stoffer. Do Danska Af Jonas Suchanek En roman om en omskiftelig barndom præget af vold - fra den unge mor, den vrede storebror og de skiftende stedfædre. Først lever de i det usikre totalitære kommunistiske Prag, senere i det danske asylsystem og på undersiden af den nordjyske provins. Opland Af Jens Vildstrup Niels har gjort alt for at distancere sig fra sin baggrund i et jysk provinshul. Han er flyttet til København og uddannet sig til læge, men da hans krakilske far dør, bliver han hvirvlet ind i sit gamle miljø: den hårdnakkede, konfliktsky mor, de fjendtlige brødre og kammeraterne, der er forsumpet lokalt. Drengelejren Af Cathrine Marchen Asmussen Marginaliserede drenge får et pusterum på Red Barnets sommerlejr. I løbet af lejrens fem dage finder de ressourcer i sig selv, som hverken de eller andre troede, at de havde. Drømmen om en familie Af Mira Jargil Per, mangeårig misbruger, prøver at skabe en familie med datter og kæreste, der dog stadig tager stoffer. Hjemløs Af Ditte Haarløv Johnsen Tre unge grønlandske mænd bor på gaden i København. De bliver ignoreret af det omgivende samfund, og indbyrdes er der konflikter. Kongens foged. Sat på gaden Af Phie Ambo Else Skyum er kongens foged og tager hver uge ud til helt almindelige danskere og inddriver gæld eller sætter folk ud af deres bolig. Min barndom i helvede Af Mette Korsgaard Lisbeth Zornig Andersen (se Zornig. Vrede er mit mellemnavn ) opsøger sin fortid og prøver at få sin kaotiske barndom til at give mening. Udarbejder: Kirstine Hagen Thomasen Omslag: StoltzeDesign Udgiver: Biblioteksmedier as, Ballerup 2014 Tryk: Nofoprint, Helsingør Varenr.: Testamentet Af Christian Sønderby Jepsen Prisbelønnet dokumentar om en belastet jysk familie, der håber, at alt løser sig, når de arver morfars penge.

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv.

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Jacob 4 Frida 9 Jesper 14 Christine 18 Paw 22 Jeanette 25 Per 30

Læs mere

tema familie- hemmeligheder

tema familie- hemmeligheder tema familie- hemmeligheder 26 PSYKOLOGI 06/2012 PSYKOLOGIMAGASINET.DK Bærer du på en familiehemmelighed? Alle familier har hemmeligheder. Nogle af dem er tunge at bære og kan gå i arv gennem generationer.

Læs mere

stærke historier om efterværn

stærke historier om efterværn 10 stærke historier om efterværn Kære læser D u sidder her med et lille udsnit af 10 fantastiske unge menneskers liv i hånden. De har alle, på trods af svære odds i livet, arbejdet og kæmpet sig frem til

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

MOR OG BARN OG SAMFUND? UNGE MØDRE TILKNYTTET JYSK BØRNEFORSORG/FREDEHJEM FORTÆLLER

MOR OG BARN OG SAMFUND? UNGE MØDRE TILKNYTTET JYSK BØRNEFORSORG/FREDEHJEM FORTÆLLER MOR OG BARN OG SAMFUND? UNGE MØDRE TILKNYTTET JYSK BØRNEFORSORG/FREDEHJEM FORTÆLLER 2 MOR OG BARN OG SAMFUND? MOR OG BARN OG SAMFUND? UNGE MØDRE TILKNYTTET JYSK BØRNEFORSORG / FREDEHJEM FORTÆLLER Udgivet

Læs mere

Man føler sig som en tennisbold, der bliver kastet frem og tilbage i systemet. Samtaler med socialt udsatte unge om deres møde med systemet.

Man føler sig som en tennisbold, der bliver kastet frem og tilbage i systemet. Samtaler med socialt udsatte unge om deres møde med systemet. Man føler sig som en tennisbold, der bliver kastet frem og tilbage i systemet. Samtaler med socialt udsatte unge om deres møde med systemet. Udgivet af Rådet for Socialt Udsatte Mine fremtidsdrømme består

Læs mere

BLIV EN GLADERE KÆRESTE

BLIV EN GLADERE KÆRESTE BLIV EN GLADERE KÆRESTE Af Carl-Mar Møller Carl-Mar Møller Avderødvej 45 2980 Kokkedal www.carl-mar.dk 77@Carl-Mar Møller www.parterapeutskolen.dk Sexolog og Parterapeut Skolen Udgivet som e-bog i 2012

Læs mere

Mødre Døtre. kvinder i to kulturer. Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job. Det er vigtigt at tale sammen

Mødre Døtre. kvinder i to kulturer. Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job. Det er vigtigt at tale sammen & kvinder i to kulturer Mødre Døtre Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job Rollemodel på fuldtid Det er vigtigt at tale sammen Vejen til viden Biblioteket blev

Læs mere

Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg

Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg Indledning Hvert menneske har en historie, der er værd at høre. Dette undervisningsmateriale Brug

Læs mere

1. oktober 67. årgang. Grønland har en plan

1. oktober 67. årgang. Grønland har en plan 1. oktober 67. årgang S o c i a l pæ d a g o g e n 12 80 01 90 Grønland har en plan Grønland har en plan SlædetUr Engang imellem skifter børnene og medarbejderne på Uummannaq Børnehjem deres hjem ud med

Læs mere

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk ung 1 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Fortællinger om familiekonflikter fra unge med minoritetsbaggrund 2 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk Ung Etnisk Ung

Læs mere

En ensom kamp. Et indblik i børns sundhed og trivsel i familier med få penge

En ensom kamp. Et indblik i børns sundhed og trivsel i familier med få penge En ensom kamp Et indblik i børns sundhed og trivsel i familier med få penge En ensom kamp udgivet af Børnerådet Vesterbrogade 35A 1620 København V Tlf: 3378 3300 Fax: 3378 3301 E-mail: brd@brd.dk www.brd.dk

Læs mere

tema voksne børn og deres forældre Faderkærlighed Fem forældretyper Fra usund relation til gensidig respekt Nummer 2 2011 Bagagen fra barndommen

tema voksne børn og deres forældre Faderkærlighed Fem forældretyper Fra usund relation til gensidig respekt Nummer 2 2011 Bagagen fra barndommen tema Nummer 2 2011 voksne børn og deres forældre Bagagen fra barndommen Fra usund relation til gensidig respekt Om at give og modtage Faderkærlighed Fem forældretyper Hvordan gør vi det så? Når ungerne

Læs mere

21.11.1996. Tillæg til "En alkoholiker i storm og stille"

21.11.1996. Tillæg til En alkoholiker i storm og stille 21.11.1996 1 Tillæg til "En alkoholiker i storm og stille" Der er nu gået næsten 20 år siden "En alkoholiker i storm og stille" udkom første gang. Nogen vil måske spørge: har bogen været til hjælp for

Læs mere

Materialer om døden sorg og sorgarbejde. Sorgkasse - Aars Kommune.

Materialer om døden sorg og sorgarbejde. Sorgkasse - Aars Kommune. Materialer om døden sorg og sorgarbejde. Sorgkasse - Aars Kommune. Illustration: Marianne Madsen Indholdsfortegnelse: Eksistentielle grundvilkår... 3 Vrede... 4 Typiske reaktioner på tab hos børn... 5

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Livet er dit Tag det, brug det, skab det!

Livet er dit Tag det, brug det, skab det! Livet er dit Tag det, brug det, skab det! Elevbog Søren Ventegodt Forskningscenter for Livskvalitet Version 5.0 REttet 30. oktober 1996 af IR for konsistens med opgavehæfte Stavekontrol er kørt. Endnu

Læs mere

DE FRAFALDNE. 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser UNGDOMSBUREAUET

DE FRAFALDNE. 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser UNGDOMSBUREAUET DE FRAFALDNE 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser UNGDOMSBUREAUET DE FRAFALDNE 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser De Frafaldne En samling af fortællinger om

Læs mere

Solen går op, solen går ned, og jeg venter bare. Livet på hjemløseboformer

Solen går op, solen går ned, og jeg venter bare. Livet på hjemløseboformer Solen går op, solen går ned, og jeg venter bare Livet på hjemløseboformer Udvalgte resultater fra brugerundersøgelse af SFI 15 Kolofon Februar 15 Oplag: 1.5 Fotograf: Peter Elmholt (elmholt.dk) Grafisk

Læs mere

hvordan støtter jeg bedst mine børn?

hvordan støtter jeg bedst mine børn? hvordan støtter jeg bedst mine børn? 1 Denne pjece er skrevet til dig, der har en alvorlig fysisk sygdom, og som har børn, der er teenagere eller i 20 erne. Den giver en række forslag til, hvad du kan

Læs mere

VEJLE BIBLIOTEKERNE PRÆSENTERER ÅRETS BØGER 2012

VEJLE BIBLIOTEKERNE PRÆSENTERER ÅRETS BØGER 2012 VEJLE BIBLIOTEKERNE PRÆSENTERER ÅRETS BØGER 2012 NOTATER DANSKE Aidt, Naja Marie: Sten, saks, papir Gyldendal, 2012. - 382 sider. Thomas far er død og ved oprydningen finder han et papir med oplysninger,

Læs mere

Du skal adlyde din mor

Du skal adlyde din mor Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt fra novellesamlingen: Ung i Grønland, ung i Verden Oversat til dansk af Aminnguaq Dahl Petrussen Kommentarer af psykolog Jonna Ketwa Novelle 2 En ung kvinde

Læs mere

SKOLEMATERIALE PRÆSENTERER ET ANDET STED

SKOLEMATERIALE PRÆSENTERER ET ANDET STED SKOLEMATERIALE vv PRÆSENTERER ET ANDET STED MUNGOPARK v ET ANDET STED 1 1.0 INDLEDNING 1.1 FAKTA 2.0 DANMARK I 1970 ERNE 3.0 FAMILIEN DANMARK 3.1 ERLING JEPSEN: KUNSTEN AT GRÆDE I KOR 3.2 SUSANNE BIER:

Læs mere

Aftryk - Unge i Århus Mindspot, Borgerservice og Biblioteker, 2009 1. udgave, 1. oplag. Copyright 2009 Mindspot, Borgerservice og Biblioteker

Aftryk - Unge i Århus Mindspot, Borgerservice og Biblioteker, 2009 1. udgave, 1. oplag. Copyright 2009 Mindspot, Borgerservice og Biblioteker MINDSPOT Aftryk - Unge i Århus Mindspot, Borgerservice og Biblioteker, 2009 1. udgave, 1. oplag Copyright 2009 Mindspot, Borgerservice og Biblioteker ISBN 978-87-89860-32-9 Mindspot er støttet af Styrelsen

Læs mere

Huldar Breiðfjörð Kære landsmænd! : en islandsk road story

Huldar Breiðfjörð Kære landsmænd! : en islandsk road story Island Magisk realisme og barsk natur Bergsveinn Birgisson Svar på Helgas brev C&K, 2012. 120 sider En bevægende og stedvis morsom fortælling om den lidenskabelige kærlighed og de svære valg den kan medføre.

Læs mere

VEJE IND OG UD AF KRIMINALITET TIDLIGERE KRIMINELLE UNGES ERFARINGER

VEJE IND OG UD AF KRIMINALITET TIDLIGERE KRIMINELLE UNGES ERFARINGER VEJE IND OG UD AF KRIMINALITET TIDLIGERE KRIMINELLE UNGES ERFARINGER Publikationen er udgivet af Socialstyrelsen Edisonsvej 18, 1. 5000 Odense C Tlf: 72 42 37 00 E-mail: socialstyrelsen@socialstyrelsen.dk

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

Social kontrol SOCIALPÆDAGOGEN

Social kontrol SOCIALPÆDAGOGEN 4. FEBRUAR 68. ÅRGANG SOCIALPÆDAGOGEN 18 03 09 11 Social kontrol Mange etniske minoritetspiger bliver fortsat overvåget, kontrolleret og straffet af deres familier. Men flere og flere gør oprør mod familiens

Læs mere