Projektbeskrivelse for efterårsprojektet. Luther. Udflytterbørnehave. Cowboy. Cowboys

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Projektbeskrivelse for efterårsprojektet. Luther. Udflytterbørnehave. Cowboy. Cowboys"

Transkript

1 Projektbeskrivelse for efterårsprojektet Luther Udflytterbørnehave 2014 Cowboy Cowboys

2 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Det overordnede pædagogiske mål for børnegruppen... 3 Projektdage... 3 Dagbøger... 3 Evaluering... 4 Eftermiddage... 4 Projektplaner for grupperne... 4 Lillegruppen... 4 Gruppens sammensætning... 4 Målsætning for projektet... 4 Metode... 5 Datoplan for lillegruppen... 5 Mellemgruppen... 7 Gruppens sammensætning... 7 Målsætningen for projektet... 7 Metode... 8 Datoplan for mellemgruppen... 8 Storegruppen... 8 Gruppens sammensætning Målsætning for projektet Metode Datoplan for Storegruppen... 12

3 Det overordnede pædagogiske mål for børnegruppen Efterårsprojektet er en tilbagevendende efterårstradition i børnehaven. Vi mener, at det er vigtigt og givende at kunne bryde hverdagen, og samle børn og personale omkring nogle fælles ting og mål. Her oplever vi i fællesskab en periode, hvor vi fordyber os sammen i det samme tema og dermed får skabt en masse nye historier, og får fælles oplevelser med hinanden i denne periode. Denne periodes tema bliver Cowboys. Det overordnede fokuspunkt i projektperioden er barn-til-barn relationer, da vi anser dette som det allervæsentligste i et godt børnehaveliv, at man er tryg ved de voksne, har venner og føler sig som en del af børnehavens fællesskab, og derfor arbejder vi overordnet ud fra følgende mål i perioden: At skabe en tættere fællesskabsfølelse i de enkelte grupper. Særligt de nystartede har behov for at få øje på hinanden som gruppe. Vi deler i perioden børnegruppen op i tre grupper efter alder. Vi vil fordybe os om et bestemt tema over en længere periode. Igennem projekt-aktiviteter har vi mulighed for at synliggøre børnenes ressourcer og styrker for hinanden. At vi via førstehåndserfaringer har mulighed for at se hinanden fra andre vinkler og i andre roller, og dermed øve os i at rumme forskellighed, samt anerkende, og opdage, at vi kan noget forskelligt hver især og vi kan hjælpe hinanden undervejs i denne proces. Vi henviser i øvrigt til afsnittet i principdelen af årsplanen, der omhandler tema og projektarbejde og de pædagogiske mål, der ligger bag. Medarbejderopdeling i Efterårsprojekt 2013 Lillegruppen Mellemgruppen Storegruppen Martin, Mette og Lotte. Bettina og Kamilla. Nickolai og Malene. Projektdage Torsdag og fredag i september og oktober måned. Dagbøger Der skrives ugentlige dagbøger, som oploades på hjemmesiden. Disse dagbøger vil omhandle beskrivelser af aktiviteterne, hvilke grupper der var, og hvordan dagen og aktiviteterne forløb. Dagbøgerne sendes ud fredag i den pågældende uge, således er der mulighed for at summe over indholdet fra ugens projekt i hjemmet i weekenden.

4 Erfaringsopsamling Midtvejsevaluering på p-møde i uge 41 Endelig erfaringsopsamling i personalegruppen på p-møde i 45. I forbindelse med dette, foretages der interview med enkelte børn. Disse vil fortrinsvis være fra storegruppen. (Evaluering foregår internt i personalegruppen). Eftermiddage Vi benytter også eftermiddagene til projekterne. Projektplaner for grupperne Lillegruppen Lillegruppen, består i år af 22 børn. I denne gruppe har nogen gået her et stykke tid mens andre lige er kommet fra vuggestuen. Efterårsprojektet er derfor børnenes første projekt i børnehaven som samlet lillegruppe. Projektet skal ryste børnene sammen og være med til at give dem en fælles gruppefølelse og et sted at høre til. Ved at de er sammen med andre i deres aldersgruppe, lærer de gradvist om hinanden og børnehavens kultur og regler. Dette vil bidrage til, at det enkelte barn vil finde sit ståsted og finde nye relationer. Desuden vil fællesaktiviteterne være medvirkende til, at lillegruppens børn vil kunne få et tilhørsforhold (både til børn og voksne) og vide hvilke børn, der har samme alder som dem. Gruppens sammensætning Børn: Aida, Alba, Alfred, Alice, Bertram, Ebba, Frigg, Holger, Johanne, Voksne: Lilja, Louie P., Louis A., Louis J., Lukas, Mathilde, Piet, Sigurd L., Sigurd T., Sylvester, Thor, Thora og Ziggy. Lotte, Martin og Mette Målsætning for projektet Målene er: At alle lillegruppens børn kender hinandens navne, og at de kender alle de voksnes navne. At alle lillegruppens børn tilbydes at deltage i processer, hvor der dannes produkter ved hjælp af redskaber såsom sakse, maling, lim, farveblyanter og lignende. At alle lillegruppens børn oplever at være en del af et legefællesskab, i selskab med en voksen.

5 Metode I lillegruppen vil vi bygge dagen op om nogle simple og genkendelige ritualer. Formålet er at forsøge at danne rutiner, der gør muligt for børnene at huske hvad der skal ske, på forskellige tidspunkter af dagen. Men det er ligeledes for at skabe trygge rammer, der efterlader overskud til at deltage i aktiviteter, fremfor at skulle benytte energien på at forsøge at regne ud hvad der skal ske på den pågældende dag. Vi vil starte dagen med at samles i eventyrstuen, hvor alle får en måtte at sidde på i en rundkreds. Projektets sang, eller sange, vil blive sunget og vi skal også bevæge vores kroppe lidt til musikken. Derefter vil vi have en navneleg, som vi vil bruge til at støtte børnene i lære hinandens og de voksnes navne, at kende. Til sidst vil vi kort gennemgå dagen, så alle børn har mulighed for at vide hvad de skal være med til på dagen. Efter morgensamling, vil formiddagen fortsætte med dagens planlagte aktiviteter (som angivet på datoplanen for neden). Kl. ca , vasker vi hænder og spiser madpakker på tegnestuen, som de kender i forvejen. Efter frokost vil vi fortsætte med at opfylde dagens plan. I lillegruppen vil vi i år have hovedfokus på at lege. Det betyder for os, at vi, de voksne, deltager aktivt i børnenes lege, og at alle børn stifter bekendtskab med at lege de forskellige steder der kan leges i børnehaven. Vi vil, med andre ord, vise hvad børnehaven kan bruges til, da der stadig er en del af børnene der er i gang med at udforske og opdage omgivelserne. Vi tror på at vi som rollemodeller kan påvirke legefællesskaberne positivt, og at vi kan støtte børnene i at få øjnene op for hinanden. Det er rart at have kammerater og relationer i børnehaven, hvilket vi vil hjælpe børnene til at finde og udvikle. Derudover vil vi, som en del af ethvert projekt i børnehaven, beskæftige os med redskaber, der udfordrer og stimulerer finmotorikken, koncentrationen, fordybelsesevnen, latente kreative kræfter og fantasien. Børnene vil blive valgt ud til at male, klippe, tegne og lime, i mindre fællesskaber, således at vi har mulighed for at støtte børnene i forskellige processer. Datoplan for lillegruppen Torsdag d. 4. September Temaet: Hvad er en cowboy? Vi leger forskellige steder i børnehaven. Fredag d. 5. September Temaet: Hvad er en cowboy? Vi leger forskellige steder i børnehaven.

6 Torsdag d. 11. September Vi leger hvor er mine køer? (en leg hvor vi kommer rundt i børnehaven og ser det hele) Fredag d. 12. September Vi leger hvor er mine køer? (en leg hvor vi kommer rundt i børnehaven og ser det hele) Torsdag d. 18. September Vi tegner og klipper sherifstjerner. Fredag d. 19. September Vi tegner og klipper sherifstjerner. Torsdag d. 25. September Vi graver efter guld (en skattejagts-leg) Fredag d. 26. September Vi graver efter guld (en skattejagts-leg) Torsdag d. 2. oktober Vi maler i værkstedet og leger forskellige steder i børnehaven. Fredag d. 3. oktober Vi maler i værkstedet og leger forskellige steder i børnehaven. Torsdag d. 9. oktober Vi maler i værkstedet og leger forskellige steder i børnehaven. Fredag d. 10. oktober Vi maler i værkstedet og leger forskellige steder i børnehaven. Torsdag d. 23. oktober Vi danser og hører musik (rytmik) Fredag d. 24. oktober Vi danser og hører musik (rytmik)

7 Torsdag d. 30. Oktober Vi går på eventyr på marken og samler sten. Fredag d. 31. Oktober Vi maler de sten vi har fundet på marken. Mellemgruppen Mellemgruppen består af 16 børn. De fleste børn har gået i børnehaven i længere tid og skal til at opleve deres andet efterårsprojekt, imedens enkelte vil komme til at stifte bekendtskab med dette for første gang. Mellemgruppen befinder sig ofte forskellige steder i deres sociale-og almene udvikling. Nogle er ved at gå fra parallelleg til konstruktionslege, imens andre er begyndt at øve sig i mere avancerede rollelege. Det betyder, at vi i mellemgruppen organiserer projektet og dets aktiviteter ud fra dette. Tilhørsforholdet til en gruppe har stor værdi, og det faktum at børnene netop har skiftet lillegruppe -titlen ud med mellemgruppe -titlen har betydning for børnenes selvforståelse, både som gruppe og enkeltindivid. Projektet vil være begyndelsen på børnenes mellemgruppe-år og vil derfor være en introduktion til, hvad det vil sige at være mellemgruppe-barn i børnehaven. Børnene vil få indblik i, hvad de skal øve sig på og hvad de allerede er blevet rigtig gode til. De vil erfare, at de voksne begynder at stille større krav og have flere forventninger til dem, fordi de er blevet ældre. Gruppens sammensætning Børn: Aksel, Anne, Bjørn, Eigil, Ella, Jacob, Johan, Kalle, Karla, Karoline, Mads, Malik, Nora, Soley, Viggo og Zoe. Voksne: Bettina og Kamilla Målsætningen for projektet Det er vores mål at bidrage til et øget kendskab børnene imellem i mellemgruppen, herigennem skabes et godt fundament for nogle stærke og stabile relationer, børnene kan drage nytte af resten af deres børnehavetid. I samspillet med de voksne får børnene mulighed for at tillære og afkode de sociale koder og kulturelle normer der findes i børnehaven. Endvidere er det et mål at skabe mulighed for udfoldelse og koncentration i kreative processer med forskellige materialer omkring cowboytemaet over længere tid, hvilket er med til at stimulere både børn og voksnes nysgerrighed og opfindsomhed i forhold til at lege, skabe, udfolde, udforske, undersøge og være i cowboy-universet.

8 Målene er: At vi gennem morgensamlinger og aktiviteter skaber et rum for fællesskabet og derved en bevidsthed omkring, hvordan vi i børnehaven agerer i samværet med andre mennesker. Vi vil herigennem øve os i at forholde os til vores egne og andres behov og grænser. At vi via mindre gruppeopdelinger styrker i forvejen etablerede relationer, og skaber mulighed for nye relationer. At vi gennem aktiviteter og kreative processer øver os i at prøve nye og udfordrende ting. At vi gennem cowboyhistorier-og aktiviteter tilegner os en viden om cowboys. At vi gennem kreative processer øver koncentration og fin-og grovmotorik. Metode I praksis vil vi forsøge at nå målsætningen ved at bygge projektet op om, dels planlagte aktiviteter, dels ikke-voksen-struktureret-leg. Både de planlagte aktiviteter, og den ikke-voksen-strukturerede-leg, vil være tilpasset en fast dagstruktur. Alle dage vil begynde med en morgensamling, der afholdes ved vores faste mødested i snittehytten. Vi vil lave morgengymnastik for at få kroppen i gang og massere hinanden. Vi vil danse og synge til cowboymusik. Vi vil snakke om dagens forestående aktiviteter og eventyr. Aktiviteterne vil enten udføres i et stort fællesskab, eller i mindre grupper. Nogle dage vil vi høre cowboyhistorier, når vi spiser vores frokost. Sidst på dagen vil vi samles og spise eftermiddagsmad og tale om dagens cowboyoplevelser, og på denne måde afsluttes projektdagen. Datoplan for mellemgruppen Torsdag den 4. September Introduktion til Cowboyprojekt Vi laver cowboyhatte og samler proviant Fredag den 5. September Vi laver cowboyhatte og samler proviant Torsdag den 11. September Vi laver cowboyhatte og samler proviant Fredag den 12. September Vi laver cowboyhatte og samler proviant Torsdag den 18. September

9 Vi tager på cowboy-eventyr Fredag den 19. September Vi tager på tur på prærien (Rævehøjen) Torsdag den 25. September Vi tager på cowboy-eventyr Fredag den 26. September Vi tager på tur på prærien (Rævehøjen) Torsdag den 2. September Vi laver vores egen cowboydrik Fredag den 3. oktober Vi laver vores egen cowboydrik Torsdag den 9. oktober Vi leger ringridning Fredag den 10. oktober Vi leger ringridning Uge 42 holder vi efterårsferie Efterårsferie Torsdag den 23. oktober Vi tager på cowboy-eventyr Fredag den 24. oktober Vi tager på cowboy-eventyr Torsdag den 30. oktober Vi tager på cowboy-eventyr Fredag den 31 oktober Afslutningsfest

10 Storegruppen Storegruppen i år består af 19 børn. I år er det e storegruppe, hvor næsten alle har været med til efterårsprojekt før og har derfor helt styr på, hvad efterårsprojekt handler om. De ved, at det er et af de første tegn på, at man er kommet i storegruppen og der derfor er særlige forventninger og særlige ting, som man nu må. Børnene i denne gruppe er nu blevet de store i børnehaven og de er derfor også en vigtig og medvirkende del til at bibeholde en god børnekultur i børnehaven, da de nu er rollemodeller for de mindre børn. Vi har nogle forventninger om at storegruppen er deltagende i vores nødvendige dagligdag og hjælper deres kammerater og os voksne i hverdagen. Dette vil være et af de elementer der indgår i storegruppens efterårsprojekt. Gruppens sammensætning Børn: Abel, Alexander, Andreas, Anton, Asbjørn, Emil, Fridtjof, Harvey, Hugo, Ida, Martin, Otto, Regitze, Selma, Sofia, Svea, Svend, Walther, Wille Voksne: Malene og Nickolai. Målsætning for projektet Vi har tidligere år haft erfaringer med, at storegruppe-børnene begynder savne udfordringer der er spændende, lærerige og anderledes end dem de har prøvet over de sidste par år. Vi har tidligere set at dette har haft betydning for, hvorledes storegruppebørnenes strategier i hverdagen kan udvikle sig i en relationel kontekst, der ikke altid indfrier de potentialler gruppen som helhed har, som kulturbærere i børnehaven. Dette vil vi i år allerede tage højde for under efterårsprojekt, så vi både får grundlagt en bevidsthed om, hvordan man er kulturbærer i børnehaven, men også give storegruppen nogle redskaber til, hvordan de kan agerer, når de keder sig, samt introducere aktiviteter, som de fremadrettet kan bruge. Vi vil bruge aktiviteterne til at øve os i at vente på tur, øve os i at acceptere at være på lige vilkår med de andre i legen, øve os i at hjælpe hinanden, samt øve os i at lytte til og observere hinanden, samt sætte individuelle grænser. Vi vil arbejde med at etablere og styrke disse nævnte normer, ved bl.a. at planlægge regellege, hvor vi voksne aktivt vil deltage, for at opnå de nævnte mål. Gennem regellege, mener vi endvidere at det vil være muligt at arbejde med de værdier, som vi ønsker skal være grundlæggende for kulturen i storegruppen. Som rollemodeller for børnene, vil vi voksne vise og eksemplificere, hvordan vi ønsker at vi skal behandle hinanden i børnehaven, således at det bliver tydeligere for børnene hvad vi forventer af dem, når vi italesætter overfor dem at de nu er rollemodeller for de mindre i børnehaven.

11 Udover at have fokus på kulturelle værdier og socialisering i gruppen, vil vi ydermere arbejde med at stille nye krav til børnene. Storgruppeåret er ikke kun det sidste år i børnehaven, det er samtidig en rolig forberedelse til den kommende skolestart. Vi vil derfor stille krav til børnene om at de skal deltage i aktiviteterne, og vi vil skifte mellem at lave fysisk aktive lege, og mere stillesiddende aktiviteter, hvor evnen til at arbejde med værktøjer og redskaber, vil blive udfordret. Målet her er, at støtte børnenes fordybelses og koncentrationskompetencer. I løbet af en efterårsprojektdag i Lynge, vil der være planlagt og afsat tid til at børnene, på eget initiativ starter lege med udgangspunkt i egne interesser. Dette afsættes der tid til, fordi der også her i ligger muligheder for at observere børnenes legekultur og sociale koder. Som voksne har vi mulighed for at deltage aktivt i at guide børnenem når/ hvis de oplever at komme i konflikter og interesse uoverensstemmelser. Målet er at støtte børnene i at udvikle deres mestringsstrategier, ved aktivt at deltage i forhandlinger og være mægler når der opstår friktion. Målene er: At vi igennem regellege og morgensamlinger, skal øve os i at vente på tur og lytte til sine kammerater, samt øve sig på at huske, hvad vi lavede/talte om sidst. At vi igennem aktiviteter og leg, øver os i at hjælpe hinanden og sætte grænser for hinanden. At vi igennem projektets aktiviteter og samlinger, øger kendskabet til fænomenet og temaet; Cowboys. At vi aktivt arbejder med at skabe en positiv storegruppekultur og at børnene lærer at agere ud fra storegruppe-krav. At vi igennem projektets aktiviteter får øvet at fordybe og koncentrere os om bundne opgaver. At børnene deltager aktivt i projektet. Metode Vi oplever, at den nuværende storegruppe er gode til at lege på kryds og tværs indbyrdes. Dette vil vi bruge under projektet ved nogle gange at være sammen allesammen om nole aktiviteter og andre gange dele dem op på kryds og tværs af gruppen. Alle dagene vil starte med en morgensamling. Derved får alle mulighed for at lytte til, hvad dagen byder på. Under morgensamlingen vil vi også tale om hvad der er sket den foregående dag, så børnene får mulighed for at erfaringsopsamle kontinuerligt

12 igennem hele efterårsprojektet. Det er blandt andet ved disse morgenmøder, at børnene skal øve sig i at vente på, at det bliver deres tur til at fortælle og lytte, når deres kammerater fortæller, samt øve sig i at bevare koncentrationen, også selvom sidemanden ikke gør det. Vi vil hovedsageligt have haven og bålpladsen som pædagogisk rum til projektet og vi vil derfor lave aktiviteter, der ligger op til at kunne udføres i alt slags vejr. Vi vil ikke lave en detaljeret datoplan for aktiviteter, da vi har erfaringer med, at vi ændrer den igennem hele projektet. Det er aldrig til at vide, om en aktivitet kræver mere eller mindre tid, kræver gentagelse på grund af succes eller aflysning på grund af vejret. Hvis børnene viser særlig interesse for en aktivitet, vil vi fordybe os yderligere, ligesom vi vil aflyse én, hvis den ikke fanger børnene. På den måde vil børnene også opleve at få medbestemmelse i forhold til at træffe valg på projektets vegne. Vi vil arbejde med to slags kreative værksteder, at lave cowboyhatte og lave kæpheste. Herigennem sætter vi fokus på børnenes evne til fordybelse og koncentration og at sætte tempoet lidt ned. Deres finmotorik vil også her komme i fokus. Vi vil arbejde på at lære børnene nogle cowboy-regellege. Her vil deres samarbejdsevner, hukommelse komme i spil og de vil komme til a øve sig på at vente på tur, sætte grænser og lytte til hinanden. Vi vil komme til at lave cowboy-bålmad til hele børnehaven nogle dage, hvor storegruppen kommer til at opleve både krav til at være de store, men også de privilegier, som følger med. Vi vil ligeledes prøve at dele børnene op i mindre grupper og lave noget cowboyyoga, hvor vi sætter fokus på kropsbevidsthed, aflæsning af hinandens grænser, sanser og at få ro i kroppen. Datoplan for Storegruppen Torsdag d. 4. september Første projektuge Vi skal bruge dagen på af lærer dagsrytmerne at kende. Fredag d. 5. September Første projektuge Vi skal bruge dagen på af lærer dagsrytmerne at kende. Vi leger Cowboylege. Torsdag d. 11. September Anden projektuge Vi laver fordybelsesaktiviteter og cowboylege Fredag d. 12. September Anden projektuge Vi laver fordybelsesaktiviteter og cowboylege Torsdag d. 18. September Tredje projektuge - Vi laver fordybelsesaktiviteter og cowboylege Fredag d. 19. September

13 Tredje projektuge Vi laver cowboymad på bål Torsdag d. 25. September Fjerde projektuge - Vi laver fordybelsesaktiviteter og cowboylege Fredag d. 26. September Fjerde projektuge - Vi laver cowboymad på bål Torsdag d. 2. Oktober Femte projektuge - Vi laver fordybelsesaktiviteter og cowboylege Fredag d. 3. Oktober Femte projektuge - Vi laver fordybelsesaktiviteter og cowboylege Torsdag d. 9. Oktober Sjette projektuge - Vi laver fordybelsesaktiviteter og cowboylege Fredag d. 10. Oktober Sjette projektuge Vi laver cowboymad på bål Uge 42 holder vi efterårsferie. Efterårsferie Torsdag d. 23. Oktober Syvende projektuge Vi bliver i opsamleren og vænner os til at være herinde, så vi er klar til at være der nær vi skal gøre klar til fernisering. Fredag d. 24. Oktober Syvende projektuge Vi laver cowboymad på bål Torsdag d. 30. Oktober Ottende projektuge - Vi bliver i opsamleren og gør klar til fernisering. Fredag d. 31. Oktober Ottende projektuge - Vi holder afslutningsfest i Lynge NB: der kan være ændringer i projektplanerne undervejs

Projektbeskrivelse for efterårsprojektet

Projektbeskrivelse for efterårsprojektet Projektbeskrivelse for efterårsprojektet Luther Udflytterbørnehave 2015 Luther Udflytterbørnehave, Kollerødvej 72-3540 Lynge - Tlf. 35 26 00 96 (tast 1) mail: Udflytteren@b.29-31.dk Riddere og middelalderen

Læs mere

Luther Udflytterbørnehave. temadage. Projektbeskrivelse for efterårets. Bondegården

Luther Udflytterbørnehave. temadage. Projektbeskrivelse for efterårets. Bondegården Projektbeskrivelse for efterårets temadage Luther Udflytterbørnehave 2016 Bondegården Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Det overordnede pædagogiske mål for børnegruppen... 3 Temadage... Fejl!

Læs mere

Projektbeskrivelse af dreng/pige. projekt. Luther Udflytterbørnehave

Projektbeskrivelse af dreng/pige. projekt. Luther Udflytterbørnehave Projektbeskrivelse af dreng/pige projekt Luther Udflytterbørnehave 2014 Denne projektbeskrivelse indeholder - dels overordnede tanker for arbejdet med fokuspunktet barn til barn relationer derudover er

Læs mere

Projektbeskrivelse af dreng/pige

Projektbeskrivelse af dreng/pige Projektbeskrivelse af dreng/pige projekt Luther Udflytterbørnehave 2015 Denne projektbeskrivelse indeholder - dels overordnede tanker for arbejdet med barn til barn relationer derudover er der specifikke

Læs mere

projekt Luther Udflytterbørnehave

projekt Luther Udflytterbørnehave Projektbeskrivelse af dreng/pige projekt Luther Udflytterbørnehave 2016 Indhold Overordnede formål med projektet... 2 Overordnede mål for børnegruppen... 2 Dagbøger. 2 Evaluering... 3 Medarbejderfordeling

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen

Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen Maren Mus Maren mus. Mere alderssvarende tiltag for de yngste børn. En målrettet pædagogisk indretning af Maren mus. Barnets alsidige personlige udvikling,

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i Valhalla Vuggestuen Tema og fokuspunkter

Pædagogiske læreplaner i Valhalla Vuggestuen Tema og fokuspunkter Vuggestuen At føle at egne personlige grænser respekteres At styrke sit selvværd. At udvikle /videreudvikle kompetencer At lære at bede om hjælp. At lege alene. Vi er anerkendende i vores relationer til

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Tumleklub. Tumleklub er;

Tumleklub. Tumleklub er; Aktivitetsgrupper Fra kl. 9.30 til 10.30 har vi tirsdag og torsdag planlagte aktiviteter på tværs af grupperne. Her iværksætter vi målrettede aktiviteter rettet mod bestemte aldersgruppe af børn, således

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Alsidig personlig udvikling / sociale

Alsidig personlig udvikling / sociale Modul 1 vuggestuen Fokuspunkter Alsidig personlig udvikling / sociale kompetencer Fællesskab./Bevægelse. Periode Januar april 2016 Tovholdere Overordnede mål Kristine, Heidi, Brauer, Emilie ( Marianne)

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Læreplan for de 3 til 6 årige børn.

Læreplan for de 3 til 6 årige børn. Læreplan for de 3 til 6 årige børn. Sociale Kompetencer s. 1 Barnets alsidige personlige kompetencer. s. 2 Sprog s. 4 Natur og naturfænomener s. 5 Krop og bevægelse s. 6 Kulturelle udtryksformer og værdier

Læs mere

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan Fanø kommunale dagpleje Pædagogiske læreplan 1 Indholdsfortegnelse: Personlig udvikling...s. 3 Sociale kompetencer...s. 4 Krop og bevægelse...s. 5 Sprog... s. 6 Natur og natur fænomener...s. 7 Kultur og

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer.

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer. Pædagogiske Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj 2016 Temaer: Læringsforståelse Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Temaer i de pædagogiske læreplaner

Temaer i de pædagogiske læreplaner Temaer i de pædagogiske læreplaner 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og værdier Barnets

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Eventyrhusets læreplan og handleplaner

Eventyrhusets læreplan og handleplaner Eventyrhusets læreplan og handleplaner 2016-2017 Arbejdet med de pædagogiske læreplaner er lovmæssigt fastlagt i dagtilbudsloven. Vi skal beskrive mål for børnenes læring indenfor følgende 6 temaer: 1.

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag.

Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag. Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag. Læreplanen omhandler følgende 6 temaer: 1. Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2. Sociale

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling - Må opleve sig værdifuld og værdsat - Udvikler sig selvstændigt og initiativrigt - Kender sine forskellige følelser og kan udtrykke og afpasse dem efter situationen

Læs mere

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 1 Den Lille Vuggestue på landet Centalgårdsvej 121 9440 Aabybro Telefon: 22 53 58 29 Læreplan for Den lille Vuggestue på landet 2015/16 Den lille vuggestue er en privatejet

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

Idræt og sundhed. Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution

Idræt og sundhed. Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution Idræt og sundhed Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution I 2009 fik Tovværkets Børnegård bevis på at være Idræts- og sundhedsinstitution. Tovværkets Børnegård har gennem et kursusforløb skabt

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup Alsidig personlig udvikling Pædagogiske læreplaner Børnene skal opleve, at de bliver mødt af engagerede og anerkendende voksne og at blive inviteret ind i det kulturelle fællesskab. Børnene skal have mulighed

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

Børnehaven Næshøjs fokuspunkter 2011

Børnehaven Næshøjs fokuspunkter 2011 Børnehaven Næshøjs fokuspunkter 2011 Årets særlige fokus tema: Sociale relationer. 1. Sociale relationer. 2. Barnets alsidige personlige udvikling. 3. Krop og bevægelse. 4. Kulturelle udtryksformer og

Læs mere

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for vuggestuegruppen Læreplan for vuggestuegruppen Sociale Kompetencer Fra 0 3 år er det børnenes styrke at: udtrykke egne følelser vise omsorg for andre at vente på tur at dele med andre at låne ud til andre at lege med andre

Læs mere

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet Med udgangspunkt i de seks temaer, som BUPL, FOA, KL har udarbejdet: 1) Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2) Sociale kompetencer 3) Sprog og kommunikation 4) Krop og bevægelse

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven.

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Barnets alsidige personlige udvikling. Barnets skal have mulighed for at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer. Lære barnet respekt for sig selv og

Læs mere

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL Mini-Søhulen Børnene har i overgangen fra børnehave til Mini-Søhulen brug for en pædagogik, der kan bygge bro mellem de to verdener. De to verdener er forskellige i forhold til

Læs mere

Børnehavens lærerplaner 2016

Børnehavens lærerplaner 2016 Børnehavens lærerplaner 2016 I børnehaven er fri for mobberi i en stor del af hverdagen og derfor et det også en del af lærerplanerne. To gange om ugen arbejder vi med fri for mobberi til bamse samling.

Læs mere

Pædagogisk Praksis De seks temaer i læreplaner: Sproglige færdigheder: Hvad gør vi:

Pædagogisk Praksis De seks temaer i læreplaner: Sproglige færdigheder: Hvad gør vi: Pædagogisk Praksis De seks temaer i læreplaner: Sproglige færdigheder: Sprog og kommunikation er forudsætningerne for relationsdannelsen og interaktionen med andre. Det er igennem sproget, at vi møder

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlig

Læs mere

Maglegårdens arbejde med børns overgang fra børnehave til SFO/børnehaveklasse.

Maglegårdens arbejde med børns overgang fra børnehave til SFO/børnehaveklasse. Maglegårdens arbejde med børns overgang fra børnehave til SFO/børnehaveklasse. Vores mål med at have disse arbejdspapirer er, at vi kan blive mere præcise i vores udførelse af opgaven. Vi ønsker at blive

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsudvikling

Læs mere

Vuggestuens lærerplaner

Vuggestuens lærerplaner Vuggestuens lærerplaner Barnets personlige og alsidige udvikling - at barnet får respekt for andre børn, og udvikler empati - at barnet er i god trivsel og udvikling - at barnet lærer, hvad der er rigtigt

Læs mere

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer:

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer: De 6 læreplanstemaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Sociale kompetencer. Sprog. Krop og bevægelse. Natur og Naturfænomener. Kulturelle udtryksformer og værdier. Beklædning i gamle dage. Overordnede

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL Velkommen i Mini-Søhulen! Vi håber, I finder jer til rette og føler jer vel modtaget - vi er spændte og forventningsfulde, og glæder os til at se jer. Anni Iversen 01-03-2013 Side

Læs mere

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Indledning Nørreå Børnehus er en privat integreret institution med børnehave og vuggestue. Den er oprettet i august 2010 og er normeret til 40 børn.

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Familien går en spændende og forandringsrig tid i møde, når barnet starter i børnehave.

Familien går en spændende og forandringsrig tid i møde, når barnet starter i børnehave. På vej i Børnehave Målet er, at vi sammen med jer arbejder for, at skabe en rød tråd i dit barns liv, hvor helhed og sammenhæng skal sikre trivsel ved overgangen fra dagpleje eller vuggestue til børnehave.

Læs mere

Identitet og venskaber:

Identitet og venskaber: Identitet og venskaber: Social trivsel er for alle børn forbundet med at være tryg, anerkendt og føle sig værdsat. Venskaber er derfor vigtige for det enkelte barn. Børn skal trives med deres sociale roller

Læs mere

Den gode overgang. fra dagpleje/vuggestue til børnehave. Brønderslev Kommune Version

Den gode overgang. fra dagpleje/vuggestue til børnehave. Brønderslev Kommune Version Den gode overgang fra dagpleje/vuggestue til børnehave Brønderslev Kommune 2018 Version 150218 Kære forældre Tiden er nu kommet til, at jeres barn snart skal starte i børnehave. Starten i børnehave er

Læs mere

STESTRUP BØRNEGÅRDS LÆREPLAN 2010 TEMA: SOCIALE KOMPETENCER

STESTRUP BØRNEGÅRDS LÆREPLAN 2010 TEMA: SOCIALE KOMPETENCER STESTRUP BØRNEGÅRDS LÆREPLAN 2010 TEMA: SOCIALE KOMPETENCER Stestrup Børnegård Stestrupvej 45-47 4360 Kr. Eskilstrup INTRODUKTION TIL STESTRUP BØRNEGÅRD OG LÆREPLAN 2010. Læring har intet fast startpunkt

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne.

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Personlige kompetencer. - At styrke selvtillid og selvværd. - At barnet kan give udtryk for egne følelser og troen på sig selv - At børnene udviser empati

Læs mere

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN.

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN. Fælles mål for DUS og Læreplanerne er, at tydeliggøre og udvikle grundlaget for vores pædagogiske arbejde. Formålet med Fælles mål for DUS og Læreplaner for vuggestue og børnehave er, at tydeliggøre og

Læs mere

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner Indledning Dette er de pædagogiske læreplaner for børnehaveafdelingerne på Egholmgård. I 2004 blev det besluttet at børnehaverne skulle arbejde med børnene udfra pædagogiske

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere og fastholde venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere og fastholde venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid i relation

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole

Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole Pædagogiske vision. Vi ønsker at udfordre børnene. Vi vil stimulere og støtte børnenes læring, dvs. deres tilegnelse af kundskaber, færdigheder og musisk/kreative

Læs mere

Hvordan arbejder I med læring for 0-2-årige børn?

Hvordan arbejder I med læring for 0-2-årige børn? Hvordan arbejder I med læring for 0-2-årige børn? Med dialogkortene du nu har i hånden får du mulighed for sammen med kollegaer at reflektere over jeres arbejde med de 0-2-årige børns læring. Dialogkortene

Læs mere

Mål og indsatsområder for juni 2014 maj 2015 For yngste- mellemgruppen

Mål og indsatsområder for juni 2014 maj 2015 For yngste- mellemgruppen Mål og indsatsområder for juni 2014 maj 2015 For yngste- mellemgruppen Vi vil arbejde med forskellige temaer og pædagogiske læreplaner henover året. Temaet er Hvem er jeg hvad kan jeg? og Kom og leg med

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner. For

Pædagogiske Læreplaner. For Virksomhedsplaner i Ringsted Kommune Bilag 1. Pædagogiske Læreplaner For 2014-2017 Indledning: I Nordbakkens Børnehus danner De pædagogiske lærerplaner grundlag for tilrettelæggelsen af det daglige pædagogiske

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE 1. Barnets alsidige Personlige Udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl

Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl . Børnehaven Bredstrupsgade Bredstrupsgade 1 8900 Randers Tlf. 89 15 94 00 Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl Indhold. 1. Status på det overordnede arbejde med

Læs mere

M AR T H A H J E M M E T I n t e g r e r e t D a g i n s t i t u t i o n Afrikatema i ugerne 43, 44, 45 og

M AR T H A H J E M M E T I n t e g r e r e t D a g i n s t i t u t i o n  Afrikatema i ugerne 43, 44, 45 og Afrikatema i ugerne 43, 44, 45 og 46 2011 Kære forældre Vi har Afrikatema fra og med uge 43 til og med uge 46. På hele Martha Hjemmet skal vi arbejde med Afrika som emne. Vi har valgt Afrika som et årligt

Læs mere

Pædagogisk læreplan Bestyrelsesformand: Ole Tranberg

Pædagogisk læreplan Bestyrelsesformand: Ole Tranberg Pædagogisk læreplan 2015-2017 Børnehaven Sølyst 1 Børnehaven Sølyst April 2015 Leder: Anny Hansen Underskrift: Bestyrelsesformand: Ole Tranberg Underskrift: Børnehaven Sølyst 2 Evaluering Læreplanen Børnehaven

Læs mere

Kompassets reviderede læreplaner

Kompassets reviderede læreplaner Kompassets reviderede læreplaner 2016-2018 Barnets alsidige personlige udvikling: Delmål for enheden. vores de voksne skal lykkes med målet når. dokumentation Alle børn skal føle sig set og hørt. Alle

Læs mere

Børnene søger en eller flere kammerater og navnsætter kammeraten. Alle børn kan lege med andre børn i en gruppe

Børnene søger en eller flere kammerater og navnsætter kammeraten. Alle børn kan lege med andre børn i en gruppe Ressourcer Indsats Indikatorer Effektmål Strategiske pejlemærker Personalet tilrettelægger de pædagogiske aktiviteter, så der er fokus på relationer mellem børnene og mellem børn og voksne Vi holder samling

Læs mere

Pædagogisk praksis handleplan Tusindbenshuset 2011-2012

Pædagogisk praksis handleplan Tusindbenshuset 2011-2012 Pædagogisk praksis handleplan Tusindbenshuset 2011-2012 Indhold Forord...3 Vuggestuen...4 Pædagogiske praksisbeskrivelser...4 Daglig rutine...4 Samling...4 Når vi skal ud...4 Vaske hænder...5 Det planlagte...5

Læs mere

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse dagplejen pædagogisk læreplan elle udtryksformer og værdier og naturfænomener Alsidig personlig udvikling lige kompetencer e kompetencer oktober 2009 den pædagogiske læreplan Menneskesyn I dagplejen mener

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsu

Læs mere

Overgang fra børnehave til skole på Sønderbro

Overgang fra børnehave til skole på Sønderbro Overgang fra børnehave til skole på Sønderbro BØRN OG UNGE Forord Baggrunden for denne pjece er, at det kan være rigtig svært at starte på noget nyt. For barnet der skal i skole kan det være svært at lære

Læs mere

Læreplan for alsidige personlige udvikling

Læreplan for alsidige personlige udvikling Læreplan for alsidige personlige udvikling Status / sammenhæng Børnenes alsidige personlige udvikling er en dannelsesproces, hvor de afprøver og udvikler deres identitet, mens de øver sig i at forstå sig

Læs mere

GENTOFTE KOMMUNE VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING GRØNNEBAKKEN SENESTE HANDLEPLAN 02-06-2014 SENESTE EVALUERING. Hjernen&Hjertet

GENTOFTE KOMMUNE VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING GRØNNEBAKKEN SENESTE HANDLEPLAN 02-06-2014 SENESTE EVALUERING. Hjernen&Hjertet GENTOFTE KOMMUNE GRØNNEBAKKEN VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING SENESTE HANDLEPLAN 02-06-2014 SENESTE EVALUERING Hjernen&Hjertet GENTOFTE GENTOFTE KOMMUNES KOMMUNES FÆLLES FÆLLES PÆDAGOGISKE PÆDAGOGISKE

Læs mere

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder.

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. Læreplaner Sproglig udvikling Børn skal kunne udvikle deres sprog i alle hverdagens aktiviteter. Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. børn skal

Læs mere

Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og. Børnemiljøvurdering. August 2014

Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og. Børnemiljøvurdering. August 2014 Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og Børnemiljøvurdering. August 2014 Ifølge dagtilbudsloven, afsnit 2, kapitel 2, 8, skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1 Læreplan for Huset på Bakken 2013-2014 Tema Mål Metoder Handleplan Alsidig personlig Tage udgangspunkt i Sprogligt vil vi støtte udvikling At have indlevelse i andre barnets nærmeste børnene i at kunne

Læs mere

børnene udviklingsmuligheder i et pædagogisk-, og lærende miljø.

børnene udviklingsmuligheder i et pædagogisk-, og lærende miljø. 1 Evaluering af de pædagogiske læreplaner: BØRNEHUSET GALAKSEN 1) landvindinger børnehuset galaksen har foretaget, i processen med implementering af de pædagogiske læreplaner: - Vi oplever, at vi som personalegruppe

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Overordnede mål: X Sociale kompetencer Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer De overordnede mål er, at den pædagogiske

Læs mere

Den pædagogiske læreplan

Den pædagogiske læreplan Den pædagogiske læreplan Trivsel Udvikling Ansvar Tillid Gode oplevelser Sociale relationer Engagement Rummelige voksne Sund kost Venner Godt vejr Omsorg Plads til alle Leg Anerkendelse Naturoplevelser

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for Trongårdsskolens SFO

Mål- og indholdsbeskrivelse for Trongårdsskolens SFO Mål- og indholdsbeskrivelse for Trongårdsskolens SFO Forord På baggrund af lovgivningen fra undervisningsministeriet, skal alle skoler udarbejde mål- og indholdsbeskrivelser for skolefritidsordninger.

Læs mere

Læreplan for Selmers Børnehus

Læreplan for Selmers Børnehus Læreplan for Selmers Børnehus Barnets alsidige personlige udvikling At barnet skal have sociale og kulturelle erfaringer. Leg. Konfliktløsnig. Tid til leg, skabe fysiske rum inde og ude, plads til ro og

Læs mere

Indholdsplan for Dus 1 Langholt Skole 2011

Indholdsplan for Dus 1 Langholt Skole 2011 Indholdsplan for Dus 1 Langholt Skole 2011 Personlig udvikling: Vi lægger vægt på at skabe og indgå i udviklingsstøttende samspil med det enkelte barn. Det er for os vigtigt, at alle børn får succesoplevelser,

Læs mere

Generel pædagogisk læreplan Børnehuset Tumlebo Hornsherred Syd. Barnets alsidige personlige udvikling

Generel pædagogisk læreplan Børnehuset Tumlebo Hornsherred Syd. Barnets alsidige personlige udvikling Generel pædagogisk læreplan Børnehuset Tumlebo Hornsherred Syd Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling Tryghed er basis for barnets udvikling og læring. I vuggestuen skal der være trygge og omsorgsfulde rammer således, at børnene får gode muligheder for at udvikle sig

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

BORNHOLMS FRIE IDRÆTSSKOLES BØRNEHAVE 2017

BORNHOLMS FRIE IDRÆTSSKOLES BØRNEHAVE 2017 Pædagogiske læreplaner : BORNHOLMS FRIE IDRÆTSSKOLES BØRNEHAVE 2017 1. Barnets personlige kompetencer 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer

Læs mere

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 I børnehuset Ved skellet arbejder vi med den inkluderende tankegang, hvor hvert enkelt barn oplever at være en del af fællesskabet. Vi har

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019

Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019 Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019 Den pædagogiske læreplan udgør rammen og den fælles retning for vores pædagogiske arbejde med børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse. Læreplanen

Læs mere

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger Læreplaner Alsidig personlighedsudvikling I børnehaven vil vi gerne børnene. Det giver sig til udtryk i indlevende og engagerede voksne, der har tid til den enkelte og dennes behov. Vi tror på børnene

Læs mere

Alsidig personlig udvikling:

Alsidig personlig udvikling: Modul 1 børnehaven Alsidig personlig udvikling / sociale kompetencer Fokuspunkter Fællesskab/ Bevægelse. Periode Januar-april 2016 Tovholdere Lonnie, Bettina, Marianne. Overordnede mål Dette læreplansmodul

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely Børnehuset Bøgely Åbningstid: Bøgelunden 1.3 & 5 Man-Fredag 2635 Ishøj 06.30-17.00 Tlf: 4373 5243 Velkommen til Børnehuset Bøgelys pædagogiske læreplan 2010-2011

Læs mere

Evaluering af læreplaner 2013

Evaluering af læreplaner 2013 af læreplaner 2013 Denne evaluering er lavet med afsæt i Lyngby Taarbæk kommunes skabelon for evaluering af læreplan. Det har ikke føltes helt naturligt hele vejen igennem, men måske skyldes dette, at

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling

Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling Barnet skal udvikle en sund identitet. Barnet har brug for voksne, der er bevidste om deres fremtoning og handlinger Barnet skal møde voksne, der er tydelige

Læs mere