Mission ØST. Nepals børn holder sulten på afstand. Oplev Armenien med Mission Øst. Armenien Få ressourcer til sundhed

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mission ØST. Nepals børn holder sulten på afstand. Oplev Armenien med Mission Øst. Armenien Få ressourcer til sundhed"

Transkript

1 Mission ØST NR 2 / marts 2009 / 18. årgang Armenien Få ressourcer til sundhed Afghanistan Køerne hjælper med madlavningen fokus Oplev Armenien med Mission Øst Læs side 15 Nepals børn holder sulten på afstand

2 2 Indhold Nepal Hvorfor tog de mit ærlige arbejde fra mig? 45-årige Jeet forsørgede sin familie som smed, indtil maoisterne lukkede hans lille forretning for nogle år siden. I dag har han fået sin smedje tilbage ved hjælp af et mindre lån fra Mission Øst og vores lokale partnerorganisation. Nepal Da min far døde, tog de også et billede Søskendeparret Raj og Radka er de nyeste børn på børnehjemmet i det sydvestlige Nepal Armenien Børn som otteårige Astghik giver nyt mod Sundhed er et område, der har fået ganske få ressourcer i Armenien i de sidste mange år. De største tabere er børn med handicap som for eksempel otteårige Astghik. Afghanistan Køernes affald hjælper i køkkenet Noor Mohammad kunne ikke lade være med at grine for sig selv, da han hørte, at Mission Øst ville til at producere ren energi af afføring fra hans køer. Invitation Årsmøde/50 års fødselsdag Generalsekretær Kim Hartzner fylder 50 i april, Mission Øst holder årsmøde i maj, og du er inviteret til begge arrangementer. 15 Forsidefoto: Da Radka og hendes storebror mistede begge forældre, blev de sendt på et børnehjem, der ikke kunne tage sig af dem. I dag bor de på det hjem, som Mission Øst samarbejder med i Nepal. Her går de i skole, leger og får den kærlige, trygge barndom, de har ret til. På billedet drikker Radka af børnehjemmets rene vand. Mission Øst er en dansk international hjælpeorganisation, der yder akut nødhjælp og langsigtet udviklingshjælp i Østeuropa og Asien. Vi baserer arbejdet på kristne værdier og hjælper mennesker i nød uanset race, religion og politisk ståsted. Mission Øst gennemfører projekter i Afghanistan, Armenien, Tadsjikistan og Nepal. Vi samarbejder med lokale partnere i Bulgarien, Nepal og Rumænien. Mission Øst modtager økonomisk støtte fra blandt andre Det Danske Udenrigsministerium, EU og FN. Godkendt af People In Aid. Hovedkontoret i Hellerup, Danmark Generalsekretær læge Kim Hartzner Kommunikationschef Jesper Holst Journalist Tania Maria Lüders Rusbjerg Regnskab Carina Joy Gates Projektkontoret i Bruxelles, Belgien Operativ chef Floris Faber Projektleder Ruth Faber Økonomichef Peter Drummond Smith Økonomimedarbejder Marianne Le Floch Projektsupporter Richard Peppiette Landeansvarlige Saskia de Smet, Jacques Dailloux og Alexandra Ramos-Peña Bestyrelsen Formand: IT-Vest Leder, Ph.D. Thomas Ploug Konsulent Robert Kelley Global fundraiser Birgitte Hagelund Læge, Ph.D. Peter Bernhard Jurist Bethan Ilett Redaktion Kim Hartzner (ansvarshavende) Tania Maria Lüders Rusbjerg Produktion Rosendahls, Esbjerg ISSN Mission Øst Postboks 149 Skt. Lukas Vej Hellerup Tlf Fax Giro CVR miseast@miseast.org CO2 NEUTRALISERING // Klimapåvirkningen ved fremstillingen af denne tryksag er neutraliseret ved at støtte klimaprojekter i udviklingslandene, der resulterer i en tilsvarende CO2-reduktion

3 Leder 3 Der, hvor ingen andre når frem Når du læser dette, har jeg igen været i Armenien for at sikre, at Mission Øst i 2009 får mulighed for at gøre endnu mere nytte for de nødlidende der. Med din hjælp er vi nået langt i Øst i Men vi har ikke planer om at skrue ned for hjælpen, fordi der tales om krise. Tværtimod for som alle kan læse, bliver behovet i Øst ikke mindre. I de lande, hvor vi i dag yder vores største indsats Afghanistan, Armenien, Nepal og Tadsjikistan er vi den eneste danske hjælpeorganisation i vores område. De færreste danskere har nogensinde hørt om Taloqan i Afghanistan, Armavir i Armenien, Humla i Nepal eller Kulyab i Tadsjikistan. Men i disse byer og områder, hvor hundredetusinder af mennesker kæmper en kamp for at skabe sig en menneskeværdig tilværelse, kender alle heldigvis til hjælpen fra Mission Øst fra Danmark. Vores vilje vokser, hver gang vi modtager et simpelt tak for den forandring, vi kan bidrage til at skabe i en ellers nådesløs hverdag. Derfor fortsætter vi med at redde liv i Nepals yderste bjerge. Derfor vil vi stadig være en stor del af det danske genopbygningsarbejde i Afghanistan. Derfor vil vi også i 2009 forhindre katastrofale følger af oversvømmelser og jordskælv i det kolde og glemte Tadsjikistan. Også arbejdet i Armenien kan i år vise sig at bringe nye store muligheder for at hjælpe med sig mere om det forhåbentlig i et senere blad. Jeg ville ønske, at jeg på mine rejser i Øst kunne samle alle de taknemmelige smil, jeg møder, i en stor kasse og give jer hver især ét, når jeg er tilbage. Jeg ville ønske, at I selv kunne få del i den varme, som det giver. Jeg trøster mig med, at I allerede ved, hvor stor en forskel jeres hjælp gør. Hver dag glæder det mig at opleve, at det også for jer er en hjertesag at hjælpe dem, der har brug for os. Tak fordi I nægter kærligheden at blive kold. Den forandring, vi ønsker at se ude i verden, kan vi kun skabe ved fælles hjælp. Skolebørn fra Humla i Nepal siger dhanyabad (tak) for deres nye vandpost og hjælpen fra Danmark. Med venlig hilsen Kim Hartzner, Læge og generalsekretær I de lande, hvor vi i dag yder vores største indsats Afghanistan, Armenien, Nepal og Tadsjikistan er vi den eneste danske hjælpeorganisation i vores område.

4 4 nepal Syvårige Radka elsker at sjippe og fnise sammen med sin bedste veninde Alina. Hvor hun før måtte bruge alle kræfter for at holde sulten på afstand, er leg og lektielæsning i dag hendes mest fornemme opgaver. Da min far døde, tog de også et billede Tekst og fotos: Tania Maria Lüders Rusbjerg, journalist i Mission Øst Raj og Radka er de nyeste børn på børnehjemmet i det sydvestlige Nepal. Mission Østs journalist har mødt det dejlige søskendepar. Du har meget lyse øjenbryn, siger den syvårige pige til mig og lader pegefingrene løbe hen over sine egne, der er mørke. Og lys hud og lyse øjne og lyst hår, fortsætter hun kært. Hendes otteårige storebror, der sidder mellem os, bryder ind: Jeg har set folk som dig før, siger han roligt og fortæller, at det var inden, alkohol slog deres far ihjel, og moren døde i en trafikulykke. Det var henne i en stor have nær vores landsby. De sad og holdt picnic, og jeg spurgte, om de havde noget mad, jeg måtte få. Jeg var meget sulten. Vi havde ikke noget mad derhjemme, og min mave gjorde rigtig ondt. De gav mig 50 rupees (cirka 3,5 krone), og så vaskede jeg deres tallerkner af. "Sig til hende, at vores hus er rigtig godt."

5 5 Raj fortæller, som om det at tigge mad ikke er et usædvanligt minde fra hans korte liv. Raj og Radka er de nyeste på børnehjemmet, som Mission Øst samarbejder med i Nepals lavland. I løbet af sommeren kom de hertil fra et andet børnehjem, der ikke havde råd til at tage sig af dem, da de mistede begge deres forældre for kun et par år tilbage. De var meget beskidte og havde laset tøj på, siger Beena, der til dagligt leder hjemmet og er som en mor for alle 38 børn. Hun stryger kærligt Radka over håret. Siden de kom hertil, har de taget på i vægt, siger hun glad. Nu er jeg SÅ glad! Imens Beena taler, og jeg prøver at forestille mig, hvordan de to spinkle børn overhovedet kan have været tyndere, sniger Radka og Raj sig til at ae mig forsigtigt på armen som for at se, om den manglende farve får huden til at føles anderledes. Da min far døde, tog de også et billede, siger Raj pludselig. Han ved ikke helt, hvem de er eller hvorfor. Han er kommet til at tænke på det foto, jeg tog af ham tidligere på dagen. Græd du, da din far døde? spørger jeg. Raj nikker. Græder du stadig? Han ryster på hovedet: Nu er jeg glad. SÅ glad! siger han og strækker armene ud til begge sider. Radka læner sig ind til sin bror og hvisker genert i hans øre: Vi havde ikke noget mad derhjemme, og min mave gjorde rigtig ondt. "Sig til hende, at vores hus er rigtig godt." Men Raj er mere interesseret i at vise mig sine skrammer på arme og ben. Dem har han fået af at klatre i træer. Det er det bedste, han ved, fortæller han. Radka vil ikke føle sig udenfor og finder også et par små rifter, hun kan vise frem selvom hun hellere vil sjippe og tale med sin bedste veninde Alina frem for at bestige et af de mange træer, der omgiver børnehjemmet. For første gang i deres liv har de to søskende fået lov Inden børnene kom til børnehjemmet, har mange af dem overlevet ved at vaske op på byens små hoteller. Her er deres arbejdskraft blevet udnyttet på det groveste fra tidlig morgen til sen aften. Deres eneste løn har ofte været en lille smule mad og måske noget tøj en gang i mellem.

6 6 Børnene hjælper hinanden med at vaske tallerknerne af, når de har spist. Det er Radka i den blå bluse til venstre. til at være børn. Det er ikke længere deres ansvar at sørge for, at det, der gør ondt i maven, sulten, går væk. En skurk, der vil sørge for rent vand Når jeg bliver stor, vil jeg være en skurk, siger Raj og får både Beena, tolken og mig selv til at spærre øjnene op. En skurk? spørger vi ham. Han nikker og uddyber, at han vil være skuespiller og spille rollen som ham, helten skal fange. Lige som i de film, de en sjælden gang ser, når det er national helligdag, og de ikke skal i skole. Der er ellers intet skurkeagtigt over denne lille dreng, der tidligere har fortalt, at når Når otteårige Raj bliver stor, vil han spille skurken i actionfilm. I det virkelige liv drømmer han om at bringe rent vand til den landsby, han kommer fra.

7 7 han vokser op, vil han sørge for, at den fattige landsby, han kommer fra, også får rent vand. Der bliver langsomt mørkere og mørkere i rummet, indtil jeg har svært ved at se ordene på blokken. Men ingen tænder for lyset. Der er nemlig ikke noget. I cirka 35 timer om ugen er der slukket for strømmen i hele byen. Der skal spares på elektriciteten. Det gælder for hele Nepal. I stedet går vi ud i gården, hvor de andre børn sidder samlet om et stearinlys og går natten i møde med de fineste sange. Dagens sidste time går med at takke for endnu en dag, hvor sulten og sorgen ikke længere fylder deres liv. Der bliver langsommere mørkere og mørkere i rummet, indtil jeg har svært ved at se ordene på blokken. Men ingen tænder for lyset. Der er nemlig ikke noget. HUMLA Nepal MUGU KATHMANDU CHINA ETERNITY ORPHAN HOME INDIA Kærlighed og omsorg erstatter kampen for overlevelse Børnene har for nylig fået tre nye latriner i stedet for det gamle faldefærdige skur, de før måtte bruge. Mission Øst har samarbejdet med Eternity Orphan Home, siden børnehjemmet blev etableret i I dag er det hjem for 38 forældreløse piger og drenge i alderen 6-17 år. Uden Mission Øst og Eternity Orphan Home ville disse børn kæmpe en kamp for overlevelse på gaden, hvor forældreløse risikerer at blive brugt som billig arbejdskraft eller som en handelsvare over grænserne. I stedet for dén ulykkelige skæbne kommer de nu i skole, får mad og et trygt sted at sove samt kærlighed og omsorg fra hinanden og hjemmets voksne.

8 8 nepal Jeet sammen med sønnen ved sin lille smedje. Mange af de gryder og pander, han producerer, er lavet af gamle olietønder. Hvorfor tog de mit ærlige arbejde fra mig? Tekst og fotos: Tania Maria Lüders Rusbjerg, journalist i Mission Øst Jeg elsker at give mit håndværk videre til andre fattige som mig, så de også har en chance for at overleve, Hans ansigt er dækket af sod, og tøjet er møgbeskidt. Det er sådan, 45-årige Jeet kan lide det. På et gadehjørne i det sydlige Nepal sidder han sammen med sin søn ved det lille ildsted, der er hans forretning, hans glæde og familiens overlevelse. Jeet elsker sit arbejde som smed. Men for cirka fire år siden tvang maoisterne ham til at lukke smedjen. De frygtede, at han ville lave våben, der kunne bruges imod dem. Jeg lavede et ærligt stykke arbejde. Hvorfor skulle de tage det fra mig? spørger han uforstående og fortæller, at de sidste par år har været smertefulde. Han har knoklet for at holde sin familie i live. I det mindste lod oprørerne ham være. På det børnehjem, Mission Øst samarbejder med, fortæller

9 9 nogle af børnene, hvordan deres fædre blev kidnappet og sat til at lave våben. For cirka et år siden, da maoisterne havde underskrevet fredstaftalen med kongen, fik Jeet et lån af Mission Øst gennem vores lokale partnerorganisation, så han kunne starte sin smedje igen. I dag har han atter råd til at sende børnene i skole, og han har endda overskud til at låne penge ud til andre, der har lige så meget brug for hjælp, som han havde engang. Derudover underviser han en håndfuld mænd, inklusive sin egen søn, i faget. Jeg elsker at give mit håndværk videre til andre fattige som mig, så de også har en chance for at overleve, siger Jeet. Gryden og kniven her kommer fra Jeets værksted. Jeet arbejder hårdt, og i dag har han atter råd til at sende sine børn i skole.

10 10 armenien Børn som otteårige Astghik giver nyt mod Astghik viser flere symptomer på epilepsi, men hun har aldrig før fået en diagnose. Af Tania Maria Lüders Rusbjerg, journalist i Mission Øst Sundhed er et område, der har fået ganske få ressourcer i Armenien i de sidste mange år. De største tabere er børn med handicap som for eksempel Astghik. Otte-årige Astghik lider af søvnforstyrrelser. Hendes mor fortalte børnelægerne, at den lille pige ofte vågner om natten og græder og er bange. Hun har svært ved at koncentrere sig og er meget følsom. Hun har ikke lyst til at spise. Hun græder over selv de mindste ting, og hendes humør er meget ustabilt. Astghik har problemer med at huske og er ikke særlig opmærksom i skolen. Ofte vil hun bare sidde og stirre ud i luften. Astghik viste flere symptomer på epilepsi, fortæller læge og generalsekretær Kim Der skal kun en lille pige som Astghik til, før den dårlige følelse erstattes af noget meget større. Hartzner, der var til stede, da hun blev undersøgt af et hold læger fra Arabkir børnehospital, som Mission Øst samarbejder med. Sammen besluttede holdet at foretage en elektroencefalografi, som er en standardteknik, når

11 11 der er en formodning om epilepsi. Et par elektroder sættes på Astghiks hoved, og på en lille strimmel papir kan lægerne aflæse hendes hjernes elektriske aktivitet. Elektroencefalografien vil vise store udsving, hvis lægerne har ret i Astghiks foreløbige diagnose. Derefter bliver hun henvist til en opfølgende neurologisk undersøgelse. Diagnose er et stort skridt på vejen Vi har at gøre med et land, der ikke er i stand til at hjælpe sig selv og sine svageste, siger Kim Hartzner, der har boet to år i Armenien med sin familie og derfor har oplevet problemerne helt tæt på. At Astghik får en diagnose er et stort skridt på vejen. Med den kan hun få den rigtige medicin, og angsten og de søvnløse nætter vil forhåbentlig ikke længere styre hendes og familiens liv. Det er børn som hende, der gør, at vi aldrig giver op. Børn med epilepsi kan have svært ved at følge med i skolen, fordi hyppige anfald af bevidstløshed stjæler deres koncentration, selvom de kun varer et par sekunder. Astghik har problemer med at huske og er ofte uopmærksom i timerne. Armenien er den af de tidligere sovjetrepublikker, der i dag bruger den mindste del af det offentlige budget på sundhedsområdet, selvom cirka halvdelen af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen og ikke selv har råd til lægehjælp. Det betyder, at rigtig mange mennesker dør af simple sygdomme eller må leve hele deres liv med handicap, der nemt kan forebygges. Det kan gøre mig så elendigt tilpas at tænke på. Men der skal kun en lille pige som Astghik til, før den følelse erstattes af noget meget større. Otte-årige Astghik bliver undersøgt af Dr. Gayane Zakarian, som er specialist i genoptræning af børn.

12 12 afghanistan Noor Mohammad (her med sit barnebarn) sparer udgifter til brænde, nu hvor biogas-anlægget sørger for energi til madlavningen. Køernes affald hjælper i køkkenet Tekst og fotos: Dhruva Majagaiyan, sundhedskoordinator, Mission Øst, Afghanistan Jeg er fattig og har ikke noget at miste. Hvis det ikke virkede, kunne jeg altid skille det ad igen. Noor Mohammad kunne ikke lade være med at grine for sig selv, da han hørte, at Mission Øst ville til at producere ren energi af køernes afføring. Jeg tænkte, det var da en tosset idé, fortæller den 50-årige landmand Noor Mohammad, der ikke havde de store forventninger til Mission Østs forsøg. Hvordan skulle hans kokasser nogensinde blive til noget af værdi? Alligevel sagde han ja til at være én af de to husholdninger i landsbyen, der ville få et lille biogas-anlæg, som muligvis kunne kopieres til andre af Mission Østs projekter. Anlægget ville omdanne køernes afføring til gas, der kunne bruges til madlavning i køkkenet: Jeg er fattig og har ikke noget at miste. Hvis det ikke virkede, kunne jeg altid skille det ad igen. Projektet er det første af sin slags i provinsen Takhar. I begyndelsen var holdet fra Mission Øst derfor spændte på, om de kunne finde de rette materialer i lokalområdet. Der skulle blandt andet bruges en rørearm, metal til et komfur og andre små komponenter for, at anlægget

13 13 Sådan virker det 1. Dyrenes afføring og andet organisk materiale placeres i den lille tank, hvorfra det føres videre til den store tank. 2. I den store tank sker den biologiske reaktion. Her produceres metangassen proportionelt med temperaturen udenfor. Jo varmere vejret er, jo mere gas bliver der produceret. (Tanken på billedet er stadig ved at blive bygget. Den endelige tank er et lukket kammer.) 3. Et rør fører gassen ind i køkkenet, og en ventil ved komfuret gør det muligt at regulere, hvor meget gas, der skal komme ud af røret. ville fungere. I provinsens hovedstad fandt de et værksted, der heldigvis kunne levere de nødvendige dele. Troede ikke deres egne øjne Da selve anlægget stod færdigt, måtte alle vente to måneder på, at komøget blev omdannet til energi. I starten ville gassen ikke brænde. Det eneste, den bestod af, var kuldioxid, vand-dampe og ikke brændbare gasser. Men lidt efter lidt blev der produceret metan, og gassen begyndte at brænde. Det var et spændende øjeblik for både Mission Øst og de udvalgte familier. Noor Biogas hjælper miljøet 2009 står verden over i klimaets tegn. Begreber som global opvarmning og CO2-udledning er blandt andet på dagsordenen, når FNs store klimakonference løber af stabelen i København til december. I Sydasiens fattigste lande er projekter med biogas meget populære, og undersøgelser viser, at ét biogas-anlæg kan spare atmosfæren for op til flere tons CO2 hvert år. Nu kan familien Mohammad koge vand og lave mad uden hver dag at skulle frygte røgforgiftning på grund af det brænde, de brugte før.

14 14 Tak på tegnsprog Mission Øst hyrede en af landsbyens lokale murere, Abdul Fatah, til at bygge de to anlæg. Abdul Fatah er døvstum, men der var ingen tvivl om, at han var glad for at lære den nye teknologi, anlæggene krævede. Med sit eget tegnsprog har han givet udtryk for, at han nu vil bygge et til sig selv. Mohammad og resten af landsbyen kunne næsten ikke tro deres egne øjne, da flammerne stod op fra komfuret. Forsøget var en succes. Det nye anlæg har hjulpet os på flere måder, fortæller Noor Mohammad i dag. Blandt andet sparer vi nu penge på brænde. Vi har siden bygget en latrin, som vi har sluttet til biogasanlægget. Så på den måde bliver alt vores affald til ren energi. Vi lavede mad med tårer i øjnene Vi plejede at bruge for eksempel brænde, når vi skulle lave mad. Men der kom altid en hel masse røg i køkkenet, og det sved i vores øjne. Vi lavede mad med tårer trillende ned ad kinderne, siger Noor Mohammads kone, Raza Gul, der er mere end begejstret for den alternative form for energi. Der blev også meget beskidt i køkkenet på grund af træet, vi brugte som brænde, tilføjer hun. Jeg er meget glad for, at vi nu kan bruge den gas, der kommer fra køernes afføring. Det tager ikke lige så lang tid at lave mad som før, og vi får ikke længere tårer i øjnene. Nu er det blevet behageligt at lave mad til familien, siger Raza Gul.

15 Sådan støtter du Mission Øst I Mission Øst bruges 84 øre af hver krone direkte til at hjælpe fattige. Du kan støtte Mission Østs hjælpearbejde på flere måder. Brug netbank Hvis du har netbank på din computer, er det eneste, du skal have ved hånden, disse numre: Vores registreringsnummer er og vores kontonummer er Du kan også give en gave til Mission Øst på Brug girokort Du kan også støtte Mission Øst ved at give en gave på girokortet på bagsiden af bladet. Brug BS Tænk langsigtet og brug BS (betalingsservice). Ved at støtte Mission Øst med et fast beløb hver måned, hvert kvartal, hvert halve eller hele år gør du det lettere for os at planlægge vores hjælpearbejde fremover. BS er en billig og enkel løsning både for dig og for Mission Øst kroneres reglen Hvis du giver en almindelig pengegave til Mission Øst, kan du trække pengene fra i skat, hvis du giver mere end 500 kroner på årsbasis. De første 499 kroner giver ikke mulighed for fradrag. Hvis du bruger denne regel, kan du maksimalt fratrække kroner. Arv og testamente For mange mennesker er det rart at vide, at deres virke rækker længere end deres egen levetid. Derfor vælger de at testamentere en pengegave til et godt formål. En sådan gave har fremtiden i sig, fordi den giver Mission Øst mulighed for at hjælpe mennesker i nød i dag og i morgen. Ring til Mission Øst, hvis du ønsker mere vejledning i dette. 15 Jarnvig og Hartzner fortæller om Armenien den 17. maj Tag med til årsmøde og hør ambassadør Mikael Jarnvig og generalsekretær Kim Hartzner fortælle om mødet med handicappede og socialt udsatte børn i Armenien. Alle er velkomne søndag den 17. maj kl Christianskirken Frederikshaldsgade Århus N Vi lægger ud med en let frokost kl Vel mødt Rejs til Armenien I september 2009 arrangerer Kristeligt Dagblad en rejse til Armenien i samarbejde med Mission Øst. Det glæder os endelig at kunne invitere vores støtter til at se dette fantastiske land og på nærmeste hold opleve vores arbejde med handicappede og socialt udsatte børn. René Hartzner, der var med til at stifte Mission Øst, er rejseleder på turen. Kontakt snarest rejsearrangøren Unitas Rejser på tlf eller og få programmet. Der er kun et begrænset antal pladser til rådighed. 50 års fødselsdag Generalsekretær Kim Hartzner fylder rundt. Mission Øst fejrer Kim Hartzners 50 års fødselsdag med en reception den 21. april fra kl til kl Se vores hjemmeside for flere informationer om sted. Kim foretrækker, at eventuelle lykønskningsgaver gives til Mission Øst (så arbejdet med handicappede børn også kan omfatte det glemte land Tadsjikistan). Eventuelle personlige gavehilsner medbringes på dagen. Kim Hartzner var i 1991 med til at stifte Mission Øst sammen med sin far René Hartzner. I dag er han generalsekretær for 230 ansatte verden over.

16 Indbetaler Magasinpost UMM ID nr Navn: Overførsel fra kontonummer 8 7 DANMARK PP Beløbsmodtagers kontonummer og betegnelse GIRO INDBETALING KVITTERING Check og lignende accepteres under forbehold af, at Danske Bank modtager betalingen. Når De betaler kontant på et posthus med terminal, er det kun posthusets kvitteringstryk, der er bevis for, hvilket beløb De har betalt. Beløbsmodtagers kontonummer og betegnelse Adresse: Postnr. og by: Meddelelser vedr. betalingen kan kun anføres i dette felt. Skt. Lukas Vej Hellerup Underskrift ved overførsel fra egen konto Skt. Lukas Vej Hellerup Post Danmarks kvittering Hvor behovet er størst Land Ønsker ikke takkebrev Kroner Øre MØ-MAG 0903 Gebyr for indbetaling betales kontant Betalingsdato eller Betales nu Kroner Øre..,.., Til maskinel aflæsning Undgå venligst at skrive i nedenstående felt Dag Måned År Sæt X 4030S (01-09) DB < < Afrives inden betaling Glæd børnene i Nepal Børn i Nepal skal kunne klare det meste, livet kan byde på af vanskeligheder. Forældreløse skal klare det alene......med mindre, nogen rækker dem en hånd til hjælp. Med din støtte kan Mission Øst give forældreløse i Nepal livsmodet tilbage. Støt Mission Øst i dag. BS-tilmeldingsblanket Navn Adresse Postnr. By Pengeinstitut Bankkonto reg. nr. Konto nr. CPR nr. - Støtte til Mission Øst eller Land, angiv venligst hvilket Beløb 100 kr. 300 kr. 600 kr. Andet beløb kr. Overførsel hver måned kvartal halve år år Fra dato Udfyld kuponen og send den i en lukket kuvert til: Postboks 149 Skt. Lukas Vej Hellerup Ønsker ikke takkebrev Dato Underskrift

Mission øst. Mikael Jarnvig ny ambassadør for Mission Øst

Mission øst. Mikael Jarnvig ny ambassadør for Mission Øst Mission øst NR 3 / MAJ 2007 / 16. ÅRGANG 8 13 Armenien Varazdat går nu i skole efter at være blevet gemt væk derhjemme i 16 år Nepal på rejse efter nye projekter f o k u s Mikael Jarnvig ny ambassadør

Læs mere

Mission ØST. Kvinder takker ved at give tilbage til børn med handicap. Afghanistan Høns giver håb. Nepal Har din hjælp nyttet?

Mission ØST. Kvinder takker ved at give tilbage til børn med handicap. Afghanistan Høns giver håb. Nepal Har din hjælp nyttet? Mission ØST NR. 2 / marts 2010 / 19. ÅRGANG 7 13 Afghanistan Høns giver håb Nepal Har din hjælp nyttet? f o k u s Kvinder takker ved at give tilbage til børn med handicap 2 Indhold 4-6 7-9 Afghanistan

Læs mere

Mission ØST. Endelig håb for handicappede i Tadsjikistan. Afghanistan bistade nr. 250 uddelt. Armenien Børn med handicap finder glæden på ny legeplads

Mission ØST. Endelig håb for handicappede i Tadsjikistan. Afghanistan bistade nr. 250 uddelt. Armenien Børn med handicap finder glæden på ny legeplads Mission ØST NR 3 / maj 2009 / 18. årgang 9 13 Afghanistan bistade nr. 250 uddelt Armenien Børn med handicap finder glæden på ny legeplads fokus Endelig håb for handicappede i Tadsjikistan 2 Indhold Tadsjikistan

Læs mere

Mission ØST. Overlevelse i Nepals bjerge. Skattefradrag 2008 Har du husket at oplyse os dit CPR-nummer? Læs side 15

Mission ØST. Overlevelse i Nepals bjerge. Skattefradrag 2008 Har du husket at oplyse os dit CPR-nummer? Læs side 15 Mission ØST NR 6 / DECEMBER 2008 / 17. årgang 4 12 Nepal Mænd forlader familien, så børnene kan overleve Armenien handicappede børn fundet fokus Skattefradrag 2008 Har du husket at oplyse os dit CPR-nummer?

Læs mere

NR 4 / AUG 2008 / 17. årgang f o k U s

NR 4 / AUG 2008 / 17. årgang f o k U s Mission ØST NR 4 / AUG 2008 / 17. årgang 10 15 Afghanistan Landsbyens første købmand Nepal/Afghanistan Rent vand til 20.000 fokus Mission Øst udvider i Armenien 2 Indhold 4 Armenien To års kamp giver nu

Læs mere

Mission ØST. Tadsjikistans gemte børn bliver fundet. Nordkorea Ofre for oversvømmelserne får husly Armenien Floras fødder vender ikke længere indad

Mission ØST. Tadsjikistans gemte børn bliver fundet. Nordkorea Ofre for oversvømmelserne får husly Armenien Floras fødder vender ikke længere indad Mission ØST 4 8 NR. 6 / december 2012 / 21. ÅRGANG Nordkorea Ofre for oversvømmelserne får husly Armenien Floras fødder vender ikke længere indad fokus Tadsjikistans gemte børn bliver fundet 2 Indhold

Læs mere

Mission ØST. Vand til Nepals rismarker. Afghanistan Hvad skal vi med flere insekter? Armenien Volodya, den glade dreng

Mission ØST. Vand til Nepals rismarker. Afghanistan Hvad skal vi med flere insekter? Armenien Volodya, den glade dreng Mission ØST NR 1 / februar 2009 / 18. årgang 10 12 Afghanistan Hvad skal vi med flere insekter? Armenien Volodya, den glade dreng fokus Vand til Nepals rismarker 2 Indhold 4-9 Afghanistan Hvorfor kommer

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet.

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. Screenplay SC. 1. INT. KØKKEN. DAG Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. jeg kan bare ikke gå igennem det igen. Nannas

Læs mere

Side 1. Gæs i skuret. historien om morten bisp.

Side 1. Gæs i skuret. historien om morten bisp. Side 1 Gæs i skuret historien om morten bisp Side 2 Personer: Martin Side 3 Gæs i skuret historien om morten bisp 1 Soldat 4 2 Den hvide hest 6 3 En tigger 8 4 Den røde kappe 10 5 En drøm 12 6 En syg mand

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt Af Ben Furman Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt er en historie om en lille dreng som finder en løsning på sine tilbagevendende mareridt. Jesper overnatter hos hans bedstemor

Læs mere

NR. 1 MARTS 2010 WWW.PINDSVIN.DK DYREVÆRNSFORENING * 17. ÅRGANG * MARTS 2010 * NR. 1 ISSN: 1398-2427

NR. 1 MARTS 2010 WWW.PINDSVIN.DK DYREVÆRNSFORENING * 17. ÅRGANG * MARTS 2010 * NR. 1 ISSN: 1398-2427 NR. 1 MARTS 2010 WWW.PINDSVIN.DK DYREVÆRNSFORENING * 17. ÅRGANG * MARTS 2010 * NR. 1 ISSN: 1398-2427 2 PINDSVINEVENNEN Nr. 1 marts 2010 INDHOLD *************** Ordinær generalforsamling...4 Årsmøde i Ebeltoft...5

Læs mere

Mission ØST. To årtier med hjælp til Armenien. Nordkorea En forbedring af landbruget Afghanistan Min mening betyder noget nu

Mission ØST. To årtier med hjælp til Armenien. Nordkorea En forbedring af landbruget Afghanistan Min mening betyder noget nu Mission ØST 4 NR. 5 / september 2012 / 21. ÅRGANG 12 Nordkorea En forbedring af landbruget Afghanistan Min mening betyder noget nu fokus To årtier med hjælp til Armenien 2 Indhold 4-5 6-11 Armenien 20

Læs mere

Lykkekagen. By Station Next Roden. Author: Rikke Jessen Gammelgaard

Lykkekagen. By Station Next Roden. Author: Rikke Jessen Gammelgaard Lykkekagen By Station Next Roden Author: Rikke Jessen Gammelgaard 1) EXT. - INT. VILLA - TIDLIG AFTEN En kasse med chinabokse kommer kørende hen ad en gade, på ladet af en knallert, og holder ud foran

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 1 Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 Præludium 290 I al sin glans 46 Sorrig og glæde 70 Du kom til vor runde jord 42 I underværkers

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24.

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Gud holder fest, det handler Jesu lignelse om. Men er der nogen Gud til at holde fest for os? Det er vores tids

Læs mere

Mission ØST. Et åbent vindue til Nordkorea. Nepal Første børnehjemsbarn på egne ben Afghanistan Bier giver kvinder et bedre liv

Mission ØST. Et åbent vindue til Nordkorea. Nepal Første børnehjemsbarn på egne ben Afghanistan Bier giver kvinder et bedre liv Mission ØST 8 NR. 1 / Februar 2012 / 21. ÅRGANG 10 Nepal Første børnehjemsbarn på egne ben Afghanistan Bier giver kvinder et bedre liv fokus Et åbent vindue til Nordkorea 2 Indhold 4-7 8-9 Armenien Rosanna

Læs mere

Mission ØST. Honning Afghanistans gyldne mulighed. Armenien Vil du med til Armenien i 2011? Nepal Pultisara tænker på katastrofens første ofre

Mission ØST. Honning Afghanistans gyldne mulighed. Armenien Vil du med til Armenien i 2011? Nepal Pultisara tænker på katastrofens første ofre Mission ØST 9 NR. 6 / December 2010 / 19. ÅRGANG 12 Armenien Vil du med til Armenien i 2011? Nepal Pultisara tænker på katastrofens første ofre fokus Honning Afghanistans gyldne mulighed 2 Indhold 4-8

Læs mere

Mission ØST. Sværere at give børnene, hvad de har brug for

Mission ØST. Sværere at give børnene, hvad de har brug for Mission ØST 8 NR. 2 / marts 2011 / 20. ÅRGANG 12 Rumænien Jeg håbede, at livet ville være nemmere med en mand Afghanistan Hvorfor er vi hele tiden syge? fokus Sværere at give børnene, hvad de har brug

Læs mere

Mission ØST. Et møde med Tadsjikistans kvinder. Nordkorea Hvad der gemmer sig bag tallene Årsmøde Hør Mikael Jarnvig fortælle om Nordkorea

Mission ØST. Et møde med Tadsjikistans kvinder. Nordkorea Hvad der gemmer sig bag tallene Årsmøde Hør Mikael Jarnvig fortælle om Nordkorea Mission ØST 9 NR. 2 / marts 2012 / 21. ÅRGANG 15 Nordkorea Hvad der gemmer sig bag tallene Årsmøde Hør Mikael Jarnvig fortælle om Nordkorea fokus Et møde med Tadsjikistans kvinder 2 Indhold 4-7 Tadsjikistan

Læs mere

Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg. Bevilget beløb Sep. 2013

Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg. Bevilget beløb Sep. 2013 Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg Ansøgt om beløb 0 Lei pr. måned Bevilget beløb 2012 400 Lei i alt Bevilget beløb Apr. 2013 500 Lei Bevilget beløb Sep. 2013 500 Lei

Læs mere

Mission ØST. Armenien tur retur. Nepal løsningen var kun én km væk Min hjælp skal fortsætte efter det her liv. NR 5 / september 2008 / 17.

Mission ØST. Armenien tur retur. Nepal løsningen var kun én km væk Min hjælp skal fortsætte efter det her liv. NR 5 / september 2008 / 17. Mission ØST NR 5 / september 2008 / 17. årgang 11 14 Nepal løsningen var kun én km væk Min hjælp skal fortsætte efter det her liv fokus Armenien tur retur 2 Indhold 4-10 Armenien Vi rydder op på et værelse,

Læs mere

Mission øst. Børnehjem giver forældreløse nyt liv i Nepal. Nepal Mission Øst planlægger sundhedslejr. Armenien Skoleprojekt går ind i fase 2

Mission øst. Børnehjem giver forældreløse nyt liv i Nepal. Nepal Mission Øst planlægger sundhedslejr. Armenien Skoleprojekt går ind i fase 2 Mission øst NR 4 / august 2007 / 16. ÅRGANG 8 10 Nepal Mission Øst planlægger sundhedslejr Armenien Skoleprojekt går ind i fase 2 f o k u s Børnehjem giver forældreløse nyt liv i Nepal hjælp der når frem

Læs mere

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Lad os alle rejse os og høre biblens tale om Guds omsorg

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere PrikkeBjørn stopper mobbere. Af Charlotte Kamman Det var en solrig dag, dag klokken igen ringede ud til frikvarter i skolen. PrikkeBjørn glædede sig til

Læs mere

Mission ØST. Generalsekretær Kim Hartzner besøger bjergbørnene i Nepal. Armenien Første erhvervsuddannelser

Mission ØST. Generalsekretær Kim Hartzner besøger bjergbørnene i Nepal. Armenien Første erhvervsuddannelser Mission ØST NR. 3 / Maj 2010 / 19. ÅRGANG 6 10 Armenien Første erhvervsuddannelser nogensinde til unge med handicap Afghanistan Hvordan går det mon kvinderne og hønsene? Generalsekretær Kim Hartzner besøger

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

Enøje, Toøje og Treøje

Enøje, Toøje og Treøje Enøje, Toøje og Treøje Fra Grimms Eventyr Der var engang en kone, som havde tre døtre. Den ældste hed Enøje, fordi hun kun havde et øje midt i panden, den anden havde to øjne som andre mennesker og hed

Læs mere

De nye verdensmål for bæredygtig udvikling

De nye verdensmål for bæredygtig udvikling De nye verdensmål for bæredygtig udvikling Nu skal I høre om nogle fælles mål for at gøre verden et bedre sted, som ledere fra alle lande har arbejdet med. Først vil nogle måske gerne vide, hvad et mål

Læs mere

Morten Dürr SKADERNE. Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen

Morten Dürr SKADERNE. Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen Morten Dürr SKADERNE Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen Hvidt, sort og grønt Efter mor døde, ville far jage skaderne væk. Men sådan gik det ikke. Skaderne blev. Det var godt.

Læs mere

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland Er det en veninde, som ikke er her mere? Jeg er meget ked af det, det er Nurzan, og hun skal tage af sted Vi har været sammen siden begyndelsen, også på det første

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015 Wallflower 1. By station next. manus kortfilm Vigga Nymann 2015 SCENE 1.INT. PÅ S VÆRELSE. DAG. 2. Freja (16) sidder med sin mobil, og er inde på en fyr ved navn Mads (17) Facebook-profil. Freja sidder

Læs mere

Mission øst. Skolebørn i Afghanistan skal ikke længere sidde på et iskoldt stengulv

Mission øst. Skolebørn i Afghanistan skal ikke længere sidde på et iskoldt stengulv Mission øst NR 6 / december 2007 / 16. ÅRGANG 10 12 Armenien Børneklubber skal gøre handicappede accepterede Tadsjikistan Børn tegner deres katastrofer f o k u s Skolebørn i Afghanistan skal ikke længere

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Du gør en forskel. Støt lungesagen.

Du gør en forskel. Støt lungesagen. Du gør en forskel Støt lungesagen www.lunge.dk Bliv støttemedlem eller send dit bidrag Lungesygdomme er i kraftig vækst og det at være ramt af en lungesygdom er ødelæggende for livskvaliteten. I Danmark

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Mission ØST. God. fuldendt? mennesker og 58. d verden blandt dervægtig millioner færre un på blot tyve år. andet har opnået. Rent drikkevand ti.

Mission ØST. God. fuldendt? mennesker og 58. d verden blandt dervægtig millioner færre un på blot tyve år. andet har opnået. Rent drikkevand ti. Mission ØST NR. 5 / september 2010 / 19. ÅRGANG 6 12 Armenien I praktik hos børn med handicap Afghanistan Jeg skammer mig ikke over, at min kone arbejder t d n y g e b t God t v l a h t e d er fuldendt?

Læs mere

Mission ØST. Nepals fattigste lærer at hjælpe deres familier. Nordkorea: Hurtig og effektiv hjælp Armenien: Fra gemt barn til chefredaktør

Mission ØST. Nepals fattigste lærer at hjælpe deres familier. Nordkorea: Hurtig og effektiv hjælp Armenien: Fra gemt barn til chefredaktør Mission ØST 4 NR. 1 / februar 2013 / 22. ÅRGANG 7 Nordkorea: Hurtig og effektiv hjælp Armenien: Fra gemt barn til chefredaktør fokus Nepals fattigste lærer at hjælpe deres familier 2 Indhold 4-5 6 Nordkorea

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

Pause fra mor. Kære Henny

Pause fra mor. Kære Henny Pause fra mor Kære Henny Jeg er kørt fuldstændig fast og ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg er har to voksne børn, en søn og en datter. Min søn, som er den ældste, har jeg et helt ukompliceret forhold til.

Læs mere

Kære Aisha. Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder

Kære Aisha. Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder Kære Aisha Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder Introduktion I den senere tid hører vi af og til I medierne om et ungt, kompetent og elskeligt menneske, som får afvist sin ansøgning

Læs mere

Mission ØST. 20.000 børn i Nordkorea får hjælp i en tid med tomme rislagre

Mission ØST. 20.000 børn i Nordkorea får hjælp i en tid med tomme rislagre Mission ØST 8 11 NR. 4 / AUGUST 2012 / 21. ÅRGANG Pakistan Små firbenede dyr bringer håb til oversvømmelses-ofre Rumænien Hjælpen nåede Rodica, mens hun stadig var i live FOKUS 20.000 børn i Nordkorea

Læs mere

NR 3 / maj 2008 / 17. årgang f o k u s

NR 3 / maj 2008 / 17. årgang f o k u s Mission ØST NR 3 / maj 2008 / 17. årgang 10 12 Tadsjikistan Tabletter redder liv Nepal Med ét var Bipen forældreløs f o k u s Afghanistans stærke kvinder 2 Indhold 4 Afghanistan Endelig har vi nogen at

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Pernille var anorektiker: Spiseforstyrrelse ledte til selvmordsforsøg

Pernille var anorektiker: Spiseforstyrrelse ledte til selvmordsforsøg Pernille var anorektiker: Spiseforstyrrelse ledte til selvmordsforsøg Pernille Sølvhøi levede hele sin ungdom med spisevægring. Da hun var 15 år, prøvede hun for første gang at begå selvmord. Her er hendes

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Sorgen forsvinder aldrig

Sorgen forsvinder aldrig Sorgen forsvinder aldrig -den er et livsvilkår, som vi lærer at leve med. www.mistetbarn.dk Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn. Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn

Læs mere

Jann Sjursen, Generalsekretær for Caritas Danmark

Jann Sjursen, Generalsekretær for Caritas Danmark For millioner af mennesker på vores klode er livet nærmest håbløst: Når et jordskælv smadrer ens hjem og dræber ens familie, synes alt håb ude. Det så vi på TV, da Haiti blev ramt. Eller når børn fødes

Læs mere

Mission ØST. Hvorfor er det vigtigt at lære landsbyboere i Afghanistan at vaske hænder?

Mission ØST. Hvorfor er det vigtigt at lære landsbyboere i Afghanistan at vaske hænder? Mission ØST NR 2 / marts 2008 / 17. årgang 10 12 Rumænien Et liv efter mineulykken Armenien Nyt center giver handicappede den rette behandling f o k u s Hvorfor er det vigtigt at lære landsbyboere i Afghanistan

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet.

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet. EXT. VED DØR PÅ GADE. NAT MORDET Tre unge mænd ude foran en trappeopgang til en lejlighed i et mørkt København efter en bytur. Berusede folk og andre skøre skæbner råber og griner på gaden. Den ene af

Læs mere

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har'

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' 21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' Pernille Lærke Andersen fortæller om den dag, hun faldt om med en blodprop, og hele livet forandrede sig Af Karen Albertsen, 01. december

Læs mere

YASMIN Jeg har noget jeg er nødt til at sige til dig. YASMIN Mine forældre har bestemt, at jeg skal giftes med min fætter.

YASMIN Jeg har noget jeg er nødt til at sige til dig. YASMIN Mine forældre har bestemt, at jeg skal giftes med min fætter. Forbudt kærlighed Manuskript 2. gennemskrivning 1 EXT - BÆNKEN. Yasmin og Oliver griner og er lykkelige Forårsaften Kl. 17:49, i en park med buske og træer i baggrunden Yasmin og Oliver sidder og holder

Læs mere

Min Fars Elsker. [2. draft]

Min Fars Elsker. [2. draft] 1. SCENE INT.-MORGEN-KØKKEN Min Fars Elsker [2. draft] (15) går rundt i køkkenet, og stiller morgenmad på køkkenbordet. Hun har lavet kaffe. (45) træder ind i køkkenet, fuldt påklædt i jakkesæt og med

Læs mere

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han 1 Johannes elskede fugle. Han syntes, at det at kigge på fugle var noget af det dejligste, man kunne foretage sig i sit liv. Meget dejligere end at kigge på billeder, malerier eller at se fjernsyn. Hver

Læs mere

Isa i medvind og modvind

Isa i medvind og modvind Richart Andersson. Isa i med- og modvind. Digtsamling 2013. Alle rettigheder tilhører forfatteren. Forside: Karina Andersen. Korrektur: Anja Adjoh. Isa i medvind og modvind 1 Isa er et synonym, men det

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Balletastronauten og huskelisten

Balletastronauten og huskelisten Af Gracie Beaver Oversat til dansk af Susan Søgaard Balletastronauten og huskelisten - En fortælling for børn om hjerneskade Killingen Keiko vidste allerede som 6-årig hvad hun skulle være når hun blev

Læs mere

Retstavning lug ud i dine sprogfejl. Opgaver

Retstavning lug ud i dine sprogfejl. Opgaver Retstavning lug ud i dine sprogfejl Opgaver Opgave 1 A: Vælg det rigtige ord Skriv, hvad hans/hendes eller sin/sit henviser til i følgende sætninger (sin egen /en andens ) 1. Peter købte altid blomster

Læs mere

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES 20 PSYKOLOG NYT Nr. 20. 2004 HISTORIE Marianne er kronisk anorektiker. I snart 30 år har hun kæmpet forgæves for at slippe fri af sin sygdom. Fire gange har hun

Læs mere

Historien om da mit liv blev vendt på hovedet, efter en meningitis, som gjorde mig akut døvblivende.

Historien om da mit liv blev vendt på hovedet, efter en meningitis, som gjorde mig akut døvblivende. Historien om da mit liv blev vendt på hovedet, efter en meningitis, som gjorde mig akut døvblivende. Lige lidt om mit liv før d 6.10-08, jeg bor sammen med min mand, har to dejlige drenge en på 20 og en

Læs mere

Forår årgang nr. 187 SANKT VINCENTGRUPPERNE

Forår årgang nr. 187 SANKT VINCENTGRUPPERNE Forår 2011 52. årgang nr. 187 SANKT VINCENTGRUPPERNE Nyt fra bestyrelsen Fastetiden indbyder os til at følge håbets og kærlighedens veje. Den indbyder os også til at gøre en ekstraordinær indsats for de

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

-- betingelse--, --betinget virkelighed. Var jeg ung endnu, (hvis-inversion - litterær form)

-- betingelse--, --betinget virkelighed. Var jeg ung endnu, (hvis-inversion - litterær form) Betinget virkelighed Betinget virkelighed vil sige en tænkt virkelighed under en bestemt betingelse. Man springer ud af virkeligheden og ind i en anden ved at forestille sig, hvad man så ville gøre: Hvis

Læs mere

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn?

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Babys Søvn en guide Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Små børn har behov for meget søvn, men det er bestemt ikke alle, der har lige let ved at overgive

Læs mere

Mission ØST. Kim Hartzner i Nordirak: "Frysende fordrevne har mistet alt" Skoleklar gennem leg. Start din egen indsamling til Iraks fordrevne

Mission ØST. Kim Hartzner i Nordirak: Frysende fordrevne har mistet alt Skoleklar gennem leg. Start din egen indsamling til Iraks fordrevne Mission ØST NR. 6 / DECEMBER 2014 / 23. ÅRGANG 6-7 11 Skoleklar gennem leg Start din egen indsamling til Iraks fordrevne TEMA Kim Hartzner i Nordirak: "Frysende fordrevne har mistet alt" 2 Indhold 8-9

Læs mere

Mission øst. Hvordan kan en vej redde liv i Afghanistan? Armenien Kagesalg til fordel for handicappede børn. Nepal Hjælp til ofrene for oversvømmelser

Mission øst. Hvordan kan en vej redde liv i Afghanistan? Armenien Kagesalg til fordel for handicappede børn. Nepal Hjælp til ofrene for oversvømmelser Mission øst NR 1 / februar 2008 / 17. ÅRGANG 9 12 Armenien Kagesalg til fordel for handicappede børn Nepal Hjælp til ofrene for oversvømmelser fokus Hvordan kan en vej redde liv i Afghanistan? hjælp der

Læs mere

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen.

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen. Fra: Rita Vinter Emne: Sarah Dato: 7. okt. 2014 kl. 21.59.33 CEST Til: Janni Lærke Clausen Hej Janni. Jeg vil lige fortælle lidt om Sarah, inden du møder

Læs mere

Mission ØST. Mød Greta og de andre fejlbehandlede børn fra Armenien inde i bladet. Pakistan Hjælp til Swat-dalen

Mission ØST. Mød Greta og de andre fejlbehandlede børn fra Armenien inde i bladet. Pakistan Hjælp til Swat-dalen Mission ØST 8 NR. 3 / maj 2011 / 20. ÅRGANG 11 Pakistan Hjælp til Swat-dalen Tadsjikistan To liv, der gik i hver sin retning fokus Mød Greta og de andre fejlbehandlede børn fra Armenien inde i bladet 2

Læs mere

Legogaven fra Danmark

Legogaven fra Danmark Kapitel 12 Bire havde det ikke godt. Han trivedes ikke og udviklede sig ikke lige så let som mange af de andre. Den lille dreng kunne skifte karakter på et splitsekund. Det var som at se Dr. Jekyll og

Læs mere

Dilemmaløbet. Start dilemma:

Dilemmaløbet. Start dilemma: Dilemmaløbet Du står nu overfor et dilemma løb som tager sig udgangspunkt i Zambia. Hver gang du træffer et valg, har det betydning for, hvordan dit liv udvikler sig, så overvej det grundigt inden du går

Læs mere

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 Lad verden ej med al sin magt os rokke fra vor dåbes pagt men giv at al vor længsel må til dig, til dag alene stå. AMEN Han var en samvittighedsfuld

Læs mere

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Der var engang et stort slot, hvor der boede en prinsesse, en konge, en dronning og en sød tjenestepige. Lige

Læs mere

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Ungdom: Når du starter i Klubben Holme Søndergård (Klubben), er du på vej til at blive ung. At være ung betyder at: - Du ikke er barn længere, og at du er på vej til

Læs mere

Nøgen. og på dybt vand

Nøgen. og på dybt vand Nøgen og på dybt vand Hver søndag aften tropper en flok nordjyder op i Sofiendal Svømmehal i Aalborg. De samles for at svømme og svede i saunaen. Og så er de nøgne. Tekst og foto af Michala Rosendahl For

Læs mere

Bilag nr. 9: Interview med Zara

Bilag nr. 9: Interview med Zara Bilag nr. 9: Interview med Zara Man kan høre raslen af papir. Randi og Katja fortæller Zara lidt om hvordan interviewet kommer til at foregå. I: Kan du huske, at vi lavede nogle tegninger i går? 5 Papirerne

Læs mere

Mandag den 10. januar

Mandag den 10. januar 2011 6 Mandag den 10. januar Har du set de mennesker, der sidder ret op og ned med åben mund og sover i bussen? Det var mig i morges. Jeg ved ikke, hvad der sker med mig, for jeg bør jo være helt udhvilet

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

Mathias sætter sig på bænken ved siden af Jonas. MATHIAS: Årh, der kommer Taber-Pernille. Hun er så fucking klam.

Mathias sætter sig på bænken ved siden af Jonas. MATHIAS: Årh, der kommer Taber-Pernille. Hun er så fucking klam. SCENE 1 - I SKOLEGANGEN - DAG Jonas sidder på en bænk på gangen foran klasselokalet og kigger forelsket på Marie, som står lidt derfra i samtale med Clara. Pigerne kigger skjult hen på ham. Det er frikvarter

Læs mere

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt dem og sagde til dem:»fred være med jer!«da han havde

Læs mere

Hjælp Mig (udkast 3) Bistrupskolen 8B

Hjælp Mig (udkast 3) Bistrupskolen 8B Hjælp Mig (udkast 3) Af Bistrupskolen 8B SCENE 1 INT. KØKKENET MORGEN (15) går ind af døren til køkkenet og sætter sig ned ved køkkenbordet. åbner sit hæfte hvor der står Line på alle siderne. (16) sidder

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

LÆRER (35) PATRICIA: Oh my god! Tascha, du bliver nødt til at se det her. TASCHA: Fuck den so! som om hun kan få en som Mads.

LÆRER (35) PATRICIA: Oh my god! Tascha, du bliver nødt til at se det her. TASCHA: Fuck den so! som om hun kan få en som Mads. Manuskript Engstrandskolen 10.com 3.gennemskrivning mobbet i døden SCENE 1. KLASSEVÆRELSE. DAG ELISA (16) sidder i et klasselokale og tegner hjerter rundt om mads navn. Elisa kigger op og får øjenkontakt

Læs mere