Mission ØST. Nepals børn holder sulten på afstand. Oplev Armenien med Mission Øst. Armenien Få ressourcer til sundhed

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mission ØST. Nepals børn holder sulten på afstand. Oplev Armenien med Mission Øst. Armenien Få ressourcer til sundhed"

Transkript

1 Mission ØST NR 2 / marts 2009 / 18. årgang Armenien Få ressourcer til sundhed Afghanistan Køerne hjælper med madlavningen fokus Oplev Armenien med Mission Øst Læs side 15 Nepals børn holder sulten på afstand

2 2 Indhold Nepal Hvorfor tog de mit ærlige arbejde fra mig? 45-årige Jeet forsørgede sin familie som smed, indtil maoisterne lukkede hans lille forretning for nogle år siden. I dag har han fået sin smedje tilbage ved hjælp af et mindre lån fra Mission Øst og vores lokale partnerorganisation. Nepal Da min far døde, tog de også et billede Søskendeparret Raj og Radka er de nyeste børn på børnehjemmet i det sydvestlige Nepal Armenien Børn som otteårige Astghik giver nyt mod Sundhed er et område, der har fået ganske få ressourcer i Armenien i de sidste mange år. De største tabere er børn med handicap som for eksempel otteårige Astghik. Afghanistan Køernes affald hjælper i køkkenet Noor Mohammad kunne ikke lade være med at grine for sig selv, da han hørte, at Mission Øst ville til at producere ren energi af afføring fra hans køer. Invitation Årsmøde/50 års fødselsdag Generalsekretær Kim Hartzner fylder 50 i april, Mission Øst holder årsmøde i maj, og du er inviteret til begge arrangementer. 15 Forsidefoto: Da Radka og hendes storebror mistede begge forældre, blev de sendt på et børnehjem, der ikke kunne tage sig af dem. I dag bor de på det hjem, som Mission Øst samarbejder med i Nepal. Her går de i skole, leger og får den kærlige, trygge barndom, de har ret til. På billedet drikker Radka af børnehjemmets rene vand. Mission Øst er en dansk international hjælpeorganisation, der yder akut nødhjælp og langsigtet udviklingshjælp i Østeuropa og Asien. Vi baserer arbejdet på kristne værdier og hjælper mennesker i nød uanset race, religion og politisk ståsted. Mission Øst gennemfører projekter i Afghanistan, Armenien, Tadsjikistan og Nepal. Vi samarbejder med lokale partnere i Bulgarien, Nepal og Rumænien. Mission Øst modtager økonomisk støtte fra blandt andre Det Danske Udenrigsministerium, EU og FN. Godkendt af People In Aid. Hovedkontoret i Hellerup, Danmark Generalsekretær læge Kim Hartzner Kommunikationschef Jesper Holst Journalist Tania Maria Lüders Rusbjerg Regnskab Carina Joy Gates Projektkontoret i Bruxelles, Belgien Operativ chef Floris Faber Projektleder Ruth Faber Økonomichef Peter Drummond Smith Økonomimedarbejder Marianne Le Floch Projektsupporter Richard Peppiette Landeansvarlige Saskia de Smet, Jacques Dailloux og Alexandra Ramos-Peña Bestyrelsen Formand: IT-Vest Leder, Ph.D. Thomas Ploug Konsulent Robert Kelley Global fundraiser Birgitte Hagelund Læge, Ph.D. Peter Bernhard Jurist Bethan Ilett Redaktion Kim Hartzner (ansvarshavende) Tania Maria Lüders Rusbjerg Produktion Rosendahls, Esbjerg ISSN Mission Øst Postboks 149 Skt. Lukas Vej Hellerup Tlf Fax Giro CVR CO2 NEUTRALISERING // Klimapåvirkningen ved fremstillingen af denne tryksag er neutraliseret ved at støtte klimaprojekter i udviklingslandene, der resulterer i en tilsvarende CO2-reduktion

3 Leder 3 Der, hvor ingen andre når frem Når du læser dette, har jeg igen været i Armenien for at sikre, at Mission Øst i 2009 får mulighed for at gøre endnu mere nytte for de nødlidende der. Med din hjælp er vi nået langt i Øst i Men vi har ikke planer om at skrue ned for hjælpen, fordi der tales om krise. Tværtimod for som alle kan læse, bliver behovet i Øst ikke mindre. I de lande, hvor vi i dag yder vores største indsats Afghanistan, Armenien, Nepal og Tadsjikistan er vi den eneste danske hjælpeorganisation i vores område. De færreste danskere har nogensinde hørt om Taloqan i Afghanistan, Armavir i Armenien, Humla i Nepal eller Kulyab i Tadsjikistan. Men i disse byer og områder, hvor hundredetusinder af mennesker kæmper en kamp for at skabe sig en menneskeværdig tilværelse, kender alle heldigvis til hjælpen fra Mission Øst fra Danmark. Vores vilje vokser, hver gang vi modtager et simpelt tak for den forandring, vi kan bidrage til at skabe i en ellers nådesløs hverdag. Derfor fortsætter vi med at redde liv i Nepals yderste bjerge. Derfor vil vi stadig være en stor del af det danske genopbygningsarbejde i Afghanistan. Derfor vil vi også i 2009 forhindre katastrofale følger af oversvømmelser og jordskælv i det kolde og glemte Tadsjikistan. Også arbejdet i Armenien kan i år vise sig at bringe nye store muligheder for at hjælpe med sig mere om det forhåbentlig i et senere blad. Jeg ville ønske, at jeg på mine rejser i Øst kunne samle alle de taknemmelige smil, jeg møder, i en stor kasse og give jer hver især ét, når jeg er tilbage. Jeg ville ønske, at I selv kunne få del i den varme, som det giver. Jeg trøster mig med, at I allerede ved, hvor stor en forskel jeres hjælp gør. Hver dag glæder det mig at opleve, at det også for jer er en hjertesag at hjælpe dem, der har brug for os. Tak fordi I nægter kærligheden at blive kold. Den forandring, vi ønsker at se ude i verden, kan vi kun skabe ved fælles hjælp. Skolebørn fra Humla i Nepal siger dhanyabad (tak) for deres nye vandpost og hjælpen fra Danmark. Med venlig hilsen Kim Hartzner, Læge og generalsekretær I de lande, hvor vi i dag yder vores største indsats Afghanistan, Armenien, Nepal og Tadsjikistan er vi den eneste danske hjælpeorganisation i vores område.

4 4 nepal Syvårige Radka elsker at sjippe og fnise sammen med sin bedste veninde Alina. Hvor hun før måtte bruge alle kræfter for at holde sulten på afstand, er leg og lektielæsning i dag hendes mest fornemme opgaver. Da min far døde, tog de også et billede Tekst og fotos: Tania Maria Lüders Rusbjerg, journalist i Mission Øst Raj og Radka er de nyeste børn på børnehjemmet i det sydvestlige Nepal. Mission Østs journalist har mødt det dejlige søskendepar. Du har meget lyse øjenbryn, siger den syvårige pige til mig og lader pegefingrene løbe hen over sine egne, der er mørke. Og lys hud og lyse øjne og lyst hår, fortsætter hun kært. Hendes otteårige storebror, der sidder mellem os, bryder ind: Jeg har set folk som dig før, siger han roligt og fortæller, at det var inden, alkohol slog deres far ihjel, og moren døde i en trafikulykke. Det var henne i en stor have nær vores landsby. De sad og holdt picnic, og jeg spurgte, om de havde noget mad, jeg måtte få. Jeg var meget sulten. Vi havde ikke noget mad derhjemme, og min mave gjorde rigtig ondt. De gav mig 50 rupees (cirka 3,5 krone), og så vaskede jeg deres tallerkner af. "Sig til hende, at vores hus er rigtig godt."

5 5 Raj fortæller, som om det at tigge mad ikke er et usædvanligt minde fra hans korte liv. Raj og Radka er de nyeste på børnehjemmet, som Mission Øst samarbejder med i Nepals lavland. I løbet af sommeren kom de hertil fra et andet børnehjem, der ikke havde råd til at tage sig af dem, da de mistede begge deres forældre for kun et par år tilbage. De var meget beskidte og havde laset tøj på, siger Beena, der til dagligt leder hjemmet og er som en mor for alle 38 børn. Hun stryger kærligt Radka over håret. Siden de kom hertil, har de taget på i vægt, siger hun glad. Nu er jeg SÅ glad! Imens Beena taler, og jeg prøver at forestille mig, hvordan de to spinkle børn overhovedet kan have været tyndere, sniger Radka og Raj sig til at ae mig forsigtigt på armen som for at se, om den manglende farve får huden til at føles anderledes. Da min far døde, tog de også et billede, siger Raj pludselig. Han ved ikke helt, hvem de er eller hvorfor. Han er kommet til at tænke på det foto, jeg tog af ham tidligere på dagen. Græd du, da din far døde? spørger jeg. Raj nikker. Græder du stadig? Han ryster på hovedet: Nu er jeg glad. SÅ glad! siger han og strækker armene ud til begge sider. Radka læner sig ind til sin bror og hvisker genert i hans øre: Vi havde ikke noget mad derhjemme, og min mave gjorde rigtig ondt. "Sig til hende, at vores hus er rigtig godt." Men Raj er mere interesseret i at vise mig sine skrammer på arme og ben. Dem har han fået af at klatre i træer. Det er det bedste, han ved, fortæller han. Radka vil ikke føle sig udenfor og finder også et par små rifter, hun kan vise frem selvom hun hellere vil sjippe og tale med sin bedste veninde Alina frem for at bestige et af de mange træer, der omgiver børnehjemmet. For første gang i deres liv har de to søskende fået lov Inden børnene kom til børnehjemmet, har mange af dem overlevet ved at vaske op på byens små hoteller. Her er deres arbejdskraft blevet udnyttet på det groveste fra tidlig morgen til sen aften. Deres eneste løn har ofte været en lille smule mad og måske noget tøj en gang i mellem.

6 6 Børnene hjælper hinanden med at vaske tallerknerne af, når de har spist. Det er Radka i den blå bluse til venstre. til at være børn. Det er ikke længere deres ansvar at sørge for, at det, der gør ondt i maven, sulten, går væk. En skurk, der vil sørge for rent vand Når jeg bliver stor, vil jeg være en skurk, siger Raj og får både Beena, tolken og mig selv til at spærre øjnene op. En skurk? spørger vi ham. Han nikker og uddyber, at han vil være skuespiller og spille rollen som ham, helten skal fange. Lige som i de film, de en sjælden gang ser, når det er national helligdag, og de ikke skal i skole. Der er ellers intet skurkeagtigt over denne lille dreng, der tidligere har fortalt, at når Når otteårige Raj bliver stor, vil han spille skurken i actionfilm. I det virkelige liv drømmer han om at bringe rent vand til den landsby, han kommer fra.

7 7 han vokser op, vil han sørge for, at den fattige landsby, han kommer fra, også får rent vand. Der bliver langsomt mørkere og mørkere i rummet, indtil jeg har svært ved at se ordene på blokken. Men ingen tænder for lyset. Der er nemlig ikke noget. I cirka 35 timer om ugen er der slukket for strømmen i hele byen. Der skal spares på elektriciteten. Det gælder for hele Nepal. I stedet går vi ud i gården, hvor de andre børn sidder samlet om et stearinlys og går natten i møde med de fineste sange. Dagens sidste time går med at takke for endnu en dag, hvor sulten og sorgen ikke længere fylder deres liv. Der bliver langsommere mørkere og mørkere i rummet, indtil jeg har svært ved at se ordene på blokken. Men ingen tænder for lyset. Der er nemlig ikke noget. HUMLA Nepal MUGU KATHMANDU CHINA ETERNITY ORPHAN HOME INDIA Kærlighed og omsorg erstatter kampen for overlevelse Børnene har for nylig fået tre nye latriner i stedet for det gamle faldefærdige skur, de før måtte bruge. Mission Øst har samarbejdet med Eternity Orphan Home, siden børnehjemmet blev etableret i I dag er det hjem for 38 forældreløse piger og drenge i alderen 6-17 år. Uden Mission Øst og Eternity Orphan Home ville disse børn kæmpe en kamp for overlevelse på gaden, hvor forældreløse risikerer at blive brugt som billig arbejdskraft eller som en handelsvare over grænserne. I stedet for dén ulykkelige skæbne kommer de nu i skole, får mad og et trygt sted at sove samt kærlighed og omsorg fra hinanden og hjemmets voksne.

8 8 nepal Jeet sammen med sønnen ved sin lille smedje. Mange af de gryder og pander, han producerer, er lavet af gamle olietønder. Hvorfor tog de mit ærlige arbejde fra mig? Tekst og fotos: Tania Maria Lüders Rusbjerg, journalist i Mission Øst Jeg elsker at give mit håndværk videre til andre fattige som mig, så de også har en chance for at overleve, Hans ansigt er dækket af sod, og tøjet er møgbeskidt. Det er sådan, 45-årige Jeet kan lide det. På et gadehjørne i det sydlige Nepal sidder han sammen med sin søn ved det lille ildsted, der er hans forretning, hans glæde og familiens overlevelse. Jeet elsker sit arbejde som smed. Men for cirka fire år siden tvang maoisterne ham til at lukke smedjen. De frygtede, at han ville lave våben, der kunne bruges imod dem. Jeg lavede et ærligt stykke arbejde. Hvorfor skulle de tage det fra mig? spørger han uforstående og fortæller, at de sidste par år har været smertefulde. Han har knoklet for at holde sin familie i live. I det mindste lod oprørerne ham være. På det børnehjem, Mission Øst samarbejder med, fortæller

9 9 nogle af børnene, hvordan deres fædre blev kidnappet og sat til at lave våben. For cirka et år siden, da maoisterne havde underskrevet fredstaftalen med kongen, fik Jeet et lån af Mission Øst gennem vores lokale partnerorganisation, så han kunne starte sin smedje igen. I dag har han atter råd til at sende børnene i skole, og han har endda overskud til at låne penge ud til andre, der har lige så meget brug for hjælp, som han havde engang. Derudover underviser han en håndfuld mænd, inklusive sin egen søn, i faget. Jeg elsker at give mit håndværk videre til andre fattige som mig, så de også har en chance for at overleve, siger Jeet. Gryden og kniven her kommer fra Jeets værksted. Jeet arbejder hårdt, og i dag har han atter råd til at sende sine børn i skole.

10 10 armenien Børn som otteårige Astghik giver nyt mod Astghik viser flere symptomer på epilepsi, men hun har aldrig før fået en diagnose. Af Tania Maria Lüders Rusbjerg, journalist i Mission Øst Sundhed er et område, der har fået ganske få ressourcer i Armenien i de sidste mange år. De største tabere er børn med handicap som for eksempel Astghik. Otte-årige Astghik lider af søvnforstyrrelser. Hendes mor fortalte børnelægerne, at den lille pige ofte vågner om natten og græder og er bange. Hun har svært ved at koncentrere sig og er meget følsom. Hun har ikke lyst til at spise. Hun græder over selv de mindste ting, og hendes humør er meget ustabilt. Astghik har problemer med at huske og er ikke særlig opmærksom i skolen. Ofte vil hun bare sidde og stirre ud i luften. Astghik viste flere symptomer på epilepsi, fortæller læge og generalsekretær Kim Der skal kun en lille pige som Astghik til, før den dårlige følelse erstattes af noget meget større. Hartzner, der var til stede, da hun blev undersøgt af et hold læger fra Arabkir børnehospital, som Mission Øst samarbejder med. Sammen besluttede holdet at foretage en elektroencefalografi, som er en standardteknik, når

11 11 der er en formodning om epilepsi. Et par elektroder sættes på Astghiks hoved, og på en lille strimmel papir kan lægerne aflæse hendes hjernes elektriske aktivitet. Elektroencefalografien vil vise store udsving, hvis lægerne har ret i Astghiks foreløbige diagnose. Derefter bliver hun henvist til en opfølgende neurologisk undersøgelse. Diagnose er et stort skridt på vejen Vi har at gøre med et land, der ikke er i stand til at hjælpe sig selv og sine svageste, siger Kim Hartzner, der har boet to år i Armenien med sin familie og derfor har oplevet problemerne helt tæt på. At Astghik får en diagnose er et stort skridt på vejen. Med den kan hun få den rigtige medicin, og angsten og de søvnløse nætter vil forhåbentlig ikke længere styre hendes og familiens liv. Det er børn som hende, der gør, at vi aldrig giver op. Børn med epilepsi kan have svært ved at følge med i skolen, fordi hyppige anfald af bevidstløshed stjæler deres koncentration, selvom de kun varer et par sekunder. Astghik har problemer med at huske og er ofte uopmærksom i timerne. Armenien er den af de tidligere sovjetrepublikker, der i dag bruger den mindste del af det offentlige budget på sundhedsområdet, selvom cirka halvdelen af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen og ikke selv har råd til lægehjælp. Det betyder, at rigtig mange mennesker dør af simple sygdomme eller må leve hele deres liv med handicap, der nemt kan forebygges. Det kan gøre mig så elendigt tilpas at tænke på. Men der skal kun en lille pige som Astghik til, før den følelse erstattes af noget meget større. Otte-årige Astghik bliver undersøgt af Dr. Gayane Zakarian, som er specialist i genoptræning af børn.

12 12 afghanistan Noor Mohammad (her med sit barnebarn) sparer udgifter til brænde, nu hvor biogas-anlægget sørger for energi til madlavningen. Køernes affald hjælper i køkkenet Tekst og fotos: Dhruva Majagaiyan, sundhedskoordinator, Mission Øst, Afghanistan Jeg er fattig og har ikke noget at miste. Hvis det ikke virkede, kunne jeg altid skille det ad igen. Noor Mohammad kunne ikke lade være med at grine for sig selv, da han hørte, at Mission Øst ville til at producere ren energi af køernes afføring. Jeg tænkte, det var da en tosset idé, fortæller den 50-årige landmand Noor Mohammad, der ikke havde de store forventninger til Mission Østs forsøg. Hvordan skulle hans kokasser nogensinde blive til noget af værdi? Alligevel sagde han ja til at være én af de to husholdninger i landsbyen, der ville få et lille biogas-anlæg, som muligvis kunne kopieres til andre af Mission Østs projekter. Anlægget ville omdanne køernes afføring til gas, der kunne bruges til madlavning i køkkenet: Jeg er fattig og har ikke noget at miste. Hvis det ikke virkede, kunne jeg altid skille det ad igen. Projektet er det første af sin slags i provinsen Takhar. I begyndelsen var holdet fra Mission Øst derfor spændte på, om de kunne finde de rette materialer i lokalområdet. Der skulle blandt andet bruges en rørearm, metal til et komfur og andre små komponenter for, at anlægget

13 13 Sådan virker det 1. Dyrenes afføring og andet organisk materiale placeres i den lille tank, hvorfra det føres videre til den store tank. 2. I den store tank sker den biologiske reaktion. Her produceres metangassen proportionelt med temperaturen udenfor. Jo varmere vejret er, jo mere gas bliver der produceret. (Tanken på billedet er stadig ved at blive bygget. Den endelige tank er et lukket kammer.) 3. Et rør fører gassen ind i køkkenet, og en ventil ved komfuret gør det muligt at regulere, hvor meget gas, der skal komme ud af røret. ville fungere. I provinsens hovedstad fandt de et værksted, der heldigvis kunne levere de nødvendige dele. Troede ikke deres egne øjne Da selve anlægget stod færdigt, måtte alle vente to måneder på, at komøget blev omdannet til energi. I starten ville gassen ikke brænde. Det eneste, den bestod af, var kuldioxid, vand-dampe og ikke brændbare gasser. Men lidt efter lidt blev der produceret metan, og gassen begyndte at brænde. Det var et spændende øjeblik for både Mission Øst og de udvalgte familier. Noor Biogas hjælper miljøet 2009 står verden over i klimaets tegn. Begreber som global opvarmning og CO2-udledning er blandt andet på dagsordenen, når FNs store klimakonference løber af stabelen i København til december. I Sydasiens fattigste lande er projekter med biogas meget populære, og undersøgelser viser, at ét biogas-anlæg kan spare atmosfæren for op til flere tons CO2 hvert år. Nu kan familien Mohammad koge vand og lave mad uden hver dag at skulle frygte røgforgiftning på grund af det brænde, de brugte før.

14 14 Tak på tegnsprog Mission Øst hyrede en af landsbyens lokale murere, Abdul Fatah, til at bygge de to anlæg. Abdul Fatah er døvstum, men der var ingen tvivl om, at han var glad for at lære den nye teknologi, anlæggene krævede. Med sit eget tegnsprog har han givet udtryk for, at han nu vil bygge et til sig selv. Mohammad og resten af landsbyen kunne næsten ikke tro deres egne øjne, da flammerne stod op fra komfuret. Forsøget var en succes. Det nye anlæg har hjulpet os på flere måder, fortæller Noor Mohammad i dag. Blandt andet sparer vi nu penge på brænde. Vi har siden bygget en latrin, som vi har sluttet til biogasanlægget. Så på den måde bliver alt vores affald til ren energi. Vi lavede mad med tårer i øjnene Vi plejede at bruge for eksempel brænde, når vi skulle lave mad. Men der kom altid en hel masse røg i køkkenet, og det sved i vores øjne. Vi lavede mad med tårer trillende ned ad kinderne, siger Noor Mohammads kone, Raza Gul, der er mere end begejstret for den alternative form for energi. Der blev også meget beskidt i køkkenet på grund af træet, vi brugte som brænde, tilføjer hun. Jeg er meget glad for, at vi nu kan bruge den gas, der kommer fra køernes afføring. Det tager ikke lige så lang tid at lave mad som før, og vi får ikke længere tårer i øjnene. Nu er det blevet behageligt at lave mad til familien, siger Raza Gul.

15 Sådan støtter du Mission Øst I Mission Øst bruges 84 øre af hver krone direkte til at hjælpe fattige. Du kan støtte Mission Østs hjælpearbejde på flere måder. Brug netbank Hvis du har netbank på din computer, er det eneste, du skal have ved hånden, disse numre: Vores registreringsnummer er og vores kontonummer er Du kan også give en gave til Mission Øst på Brug girokort Du kan også støtte Mission Øst ved at give en gave på girokortet på bagsiden af bladet. Brug BS Tænk langsigtet og brug BS (betalingsservice). Ved at støtte Mission Øst med et fast beløb hver måned, hvert kvartal, hvert halve eller hele år gør du det lettere for os at planlægge vores hjælpearbejde fremover. BS er en billig og enkel løsning både for dig og for Mission Øst kroneres reglen Hvis du giver en almindelig pengegave til Mission Øst, kan du trække pengene fra i skat, hvis du giver mere end 500 kroner på årsbasis. De første 499 kroner giver ikke mulighed for fradrag. Hvis du bruger denne regel, kan du maksimalt fratrække kroner. Arv og testamente For mange mennesker er det rart at vide, at deres virke rækker længere end deres egen levetid. Derfor vælger de at testamentere en pengegave til et godt formål. En sådan gave har fremtiden i sig, fordi den giver Mission Øst mulighed for at hjælpe mennesker i nød i dag og i morgen. Ring til Mission Øst, hvis du ønsker mere vejledning i dette. 15 Jarnvig og Hartzner fortæller om Armenien den 17. maj Tag med til årsmøde og hør ambassadør Mikael Jarnvig og generalsekretær Kim Hartzner fortælle om mødet med handicappede og socialt udsatte børn i Armenien. Alle er velkomne søndag den 17. maj kl Christianskirken Frederikshaldsgade Århus N Vi lægger ud med en let frokost kl Vel mødt Rejs til Armenien I september 2009 arrangerer Kristeligt Dagblad en rejse til Armenien i samarbejde med Mission Øst. Det glæder os endelig at kunne invitere vores støtter til at se dette fantastiske land og på nærmeste hold opleve vores arbejde med handicappede og socialt udsatte børn. René Hartzner, der var med til at stifte Mission Øst, er rejseleder på turen. Kontakt snarest rejsearrangøren Unitas Rejser på tlf eller og få programmet. Der er kun et begrænset antal pladser til rådighed. 50 års fødselsdag Generalsekretær Kim Hartzner fylder rundt. Mission Øst fejrer Kim Hartzners 50 års fødselsdag med en reception den 21. april fra kl til kl Se vores hjemmeside for flere informationer om sted. Kim foretrækker, at eventuelle lykønskningsgaver gives til Mission Øst (så arbejdet med handicappede børn også kan omfatte det glemte land Tadsjikistan). Eventuelle personlige gavehilsner medbringes på dagen. Kim Hartzner var i 1991 med til at stifte Mission Øst sammen med sin far René Hartzner. I dag er han generalsekretær for 230 ansatte verden over.

16 Indbetaler Magasinpost UMM ID nr Navn: Overførsel fra kontonummer 8 7 DANMARK PP Beløbsmodtagers kontonummer og betegnelse GIRO INDBETALING KVITTERING Check og lignende accepteres under forbehold af, at Danske Bank modtager betalingen. Når De betaler kontant på et posthus med terminal, er det kun posthusets kvitteringstryk, der er bevis for, hvilket beløb De har betalt. Beløbsmodtagers kontonummer og betegnelse Adresse: Postnr. og by: Meddelelser vedr. betalingen kan kun anføres i dette felt. Skt. Lukas Vej Hellerup Underskrift ved overførsel fra egen konto Skt. Lukas Vej Hellerup Post Danmarks kvittering Hvor behovet er størst Land Ønsker ikke takkebrev Kroner Øre MØ-MAG 0903 Gebyr for indbetaling betales kontant Betalingsdato eller Betales nu Kroner Øre..,.., Til maskinel aflæsning Undgå venligst at skrive i nedenstående felt Dag Måned År Sæt X 4030S (01-09) DB < < Afrives inden betaling Glæd børnene i Nepal Børn i Nepal skal kunne klare det meste, livet kan byde på af vanskeligheder. Forældreløse skal klare det alene......med mindre, nogen rækker dem en hånd til hjælp. Med din støtte kan Mission Øst give forældreløse i Nepal livsmodet tilbage. Støt Mission Øst i dag. BS-tilmeldingsblanket Navn Adresse Postnr. By Pengeinstitut Bankkonto reg. nr. Konto nr. CPR nr. - Støtte til Mission Øst eller Land, angiv venligst hvilket Beløb 100 kr. 300 kr. 600 kr. Andet beløb kr. Overførsel hver måned kvartal halve år år Fra dato Udfyld kuponen og send den i en lukket kuvert til: Postboks 149 Skt. Lukas Vej Hellerup Ønsker ikke takkebrev Dato Underskrift

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

L RERVEJLEDNING & UNDERVISNINGS- FORSLAG

L RERVEJLEDNING & UNDERVISNINGS- FORSLAG L RERVEJLEDNING & UNDERVISNINGS- FORSLAG MOVEATHON børn hjælper børn MOVEATHON UNICEF/NYHQ04-0604/Pirozzi UNICEF/Klaus Nedergaard UNICEF/MLIA2010-00655/Asselin UNICEF/Klaus Nedergaard børn hjælper børn

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

Du skal adlyde din mor

Du skal adlyde din mor Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt fra novellesamlingen: Ung i Grønland, ung i Verden Oversat til dansk af Aminnguaq Dahl Petrussen Kommentarer af psykolog Jonna Ketwa Novelle 2 En ung kvinde

Læs mere

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden De gode gerningers sted 21fortællinger fra FrivilligHeden Hvad er den gode gerning? Vi gør dem alle sammen, de gode gerninger. Men ofte får vi ikke øje på dem, fordi det bare er noget, vi gør af os selv.

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

November 2008 - årgang 27 - nr. 4 VI KÆMPER EN HÅRD KAMP FOR ET BEDRE LIV FOR KATTENE - STØT DYREPOLITI KATTENS JUL LANDSINDSAMLING 2008

November 2008 - årgang 27 - nr. 4 VI KÆMPER EN HÅRD KAMP FOR ET BEDRE LIV FOR KATTENE - STØT DYREPOLITI KATTENS JUL LANDSINDSAMLING 2008 November 2008 - årgang 27 - nr. 4 VI KÆMPER EN HÅRD KAMP FOR ET BEDRE LIV FOR KATTENE - STØT DYREPOLITI LANDSINDSAMLING 2008 KATTENS JUL MEDLEMSSKAB - KATTEBLADET Alle, der er interesseret i Kattehjemmets

Læs mere

og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE

og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE D E M E N S og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE Rådgivnings- og kontaktcentret for demensramte og pårørende Kallerupvej Odense Forord I 2002 etablerede Alzheimerforeningen

Læs mere

Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg

Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg Indledning Hvert menneske har en historie, der er værd at høre. Dette undervisningsmateriale Brug

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv.

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Jacob 4 Frida 9 Jesper 14 Christine 18 Paw 22 Jeanette 25 Per 30

Læs mere

forside jakob kehlet indimellem taber jeg salatskalen Otte unge med sklerose fortæller om at leve med en kronisk sygdom Til indholdsfortegnelse

forside jakob kehlet indimellem taber jeg salatskalen Otte unge med sklerose fortæller om at leve med en kronisk sygdom Til indholdsfortegnelse jakob kehlet forside indimellem taber jeg salatskalen Otte unge med sklerose fortæller om at leve med en kronisk sygdom indimellem taber jeg salatskalen jakob kehlet Indimellem taber jeg salatskålen Jakob

Læs mere

De er døde, begge to

De er døde, begge to De er døde, begge to De er døde, begge to. 2012 Ved Vivi Petersen. Alle rettigheder forbeholdes. Tryk: Eurographic, Denmark Design af omslag: Frede Uhrskov Forlagsredaktør: Vibeke Uhrskov Larsen Forsidefoto:

Læs mere

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk ung 1 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Fortællinger om familiekonflikter fra unge med minoritetsbaggrund 2 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk Ung Etnisk Ung

Læs mere

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ 1 DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ af Barbara Berger (Copyright Barbara Berger 2000/2009) 2 Indhold Introduktion 3 De Mentale Love / Måden sindet fungerer på - Loven om at tanker opstår 4 - Loven

Læs mere

stærke historier om efterværn

stærke historier om efterværn 10 stærke historier om efterværn Kære læser D u sidder her med et lille udsnit af 10 fantastiske unge menneskers liv i hånden. De har alle, på trods af svære odds i livet, arbejdet og kæmpet sig frem til

Læs mere

DEN BEDSTE START En vejledning til kommende adoptivforældre. Udgivet af AC Børnehjælp Tekst Susanne Dencker Illustration Jane Nygaard

DEN BEDSTE START En vejledning til kommende adoptivforældre. Udgivet af AC Børnehjælp Tekst Susanne Dencker Illustration Jane Nygaard DEN BEDSTE START En vejledning til kommende adoptivforældre Udgivet af AC Børnehjælp Tekst Susanne Dencker Illustration Jane Nygaard DEN BEDSTE START En vejledning til kommende adoptivforældre Udgiver:

Læs mere

Aftryk - Unge i Århus Mindspot, Borgerservice og Biblioteker, 2009 1. udgave, 1. oplag. Copyright 2009 Mindspot, Borgerservice og Biblioteker

Aftryk - Unge i Århus Mindspot, Borgerservice og Biblioteker, 2009 1. udgave, 1. oplag. Copyright 2009 Mindspot, Borgerservice og Biblioteker MINDSPOT Aftryk - Unge i Århus Mindspot, Borgerservice og Biblioteker, 2009 1. udgave, 1. oplag Copyright 2009 Mindspot, Borgerservice og Biblioteker ISBN 978-87-89860-32-9 Mindspot er støttet af Styrelsen

Læs mere

Når far eller mor får kræft

Når far eller mor får kræft Familierådgivning Kræftens Bekæmpelse Når far eller mor får kræft En arbejdsbog til kræftramte familier Indholdsfortegnelse Når far eller mor får kræft....................... 1 Til hele familien.............................

Læs mere

KORT NYT Af Karsten Dam

KORT NYT Af Karsten Dam -i samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp 2.2010 1 KORT NYT Af Karsten Dam 2 Som nævnt i sidste nummer har vi haft flere repræsentanter i Uganda denne sommer. Vores bestyrelsesmedlem Birgitte Bech beretter

Læs mere

NÅR DÆMONERNE RØRER PÅ SIG

NÅR DÆMONERNE RØRER PÅ SIG 4 December 2014 nr. 4 21. årgang Elektrochok SOCIALMINISTER MANU SAREEN: 1.700 danskere får hvert år ECT ved svær psykisk sygdom. Men hvordan virker behandlingen, som mange fortsat er skræmte over. Tilskud

Læs mere

Støtte og hjælp i sorgen

Støtte og hjælp i sorgen DETTE NUMMERS TEMA Landsforeningens tilbud Støtte og hjælp i sorgen Midt i sorgen over at have mistet sit spædbarn, kan det være meget vanskeligt at få overblik over, hvilke forskellige tilbud om støtte

Læs mere

Fortællinger om alkohol

Fortællinger om alkohol Fortællinger om alkohol erfaringer fra familieorienteret alkoholbehandling i Århus Kommune Alkoholbehandlingen Århus Kommune Forsorg og Misbrug Socialforvaltningen Familiefortællinger om alkohol - erfaringer

Læs mere

BØNNEGUIDE TIL 14 DAGE MED BØN FOR AALBORG

BØNNEGUIDE TIL 14 DAGE MED BØN FOR AALBORG "EN BY PÅ VEJ, EN BØNNEGUIDE TIL 14 DAGES BØN FOR AALBORG er den syvende publikation fra Aalborg Præstenetværk. Visionen bag er at kalde byens kristne og kirker til bøn for byen ved starten af det nye

Læs mere

Sommerferie i Sorø side 8-9

Sommerferie i Sorø side 8-9 September 2007 Sommerferie i Sorø side 8-9 Til VM i fodbold for hjemløse side 3 Projekt Forward og eksmisbrugere side 6-7 Hvad siger du, når jeg siger misbruger? 2 LEDER Vi forfalder ofte til at sætte

Læs mere

BLIV EN GLADERE KÆRESTE

BLIV EN GLADERE KÆRESTE BLIV EN GLADERE KÆRESTE Af Carl-Mar Møller Carl-Mar Møller Avderødvej 45 2980 Kokkedal www.carl-mar.dk 77@Carl-Mar Møller www.parterapeutskolen.dk Sexolog og Parterapeut Skolen Udgivet som e-bog i 2012

Læs mere

Bilag 2. Følgende bilag indeholder et interview af Hanne Pedersen, lederen af Kirkens Korshærs Natcafé på Stengade 40. Interview med Hanne Pedersen

Bilag 2. Følgende bilag indeholder et interview af Hanne Pedersen, lederen af Kirkens Korshærs Natcafé på Stengade 40. Interview med Hanne Pedersen Bilag 2 Følgende bilag indeholder et interview af Hanne Pedersen, lederen af Kirkens Korshærs Natcafé på Stengade 40 Interview med Hanne Pedersen Foretaget i Natcaféen, på Stengade. Onsdag d. 09.04.14

Læs mere