HverdagsMatematik 1. Vejledning for lærere og deltagere

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HverdagsMatematik 1. Vejledning for lærere og deltagere"

Transkript

1 HverdagsMatematik 1 Vejledning for lærere og deltagere Undervisningsmaterialet består af tre dele: temabog, opslagsbog samt mediebog med tilhørende Internet. Materialet kan målrettes til bestemte deltagergrupper. Det kan bruges fleksibelt efter holdets og deltagernes interesser og forudsætninger. I kan ikke nå det hele. I bliver nødt til at vælge. I må vælge mellem temaerne. Det er også en god idé at vælge ud, så I kun arbejder med nogle af opgaverne i et tema. Det er ikke nødvendigt, at alle på holdet vælger de samme temaer. Måske vil deltagerne vælge forskellige emner, og nogle deltagere vil måske arbejde med flere temaer end andre. Det kan være et led i at differentiere undervisningen, så den passer bedst til den enkelte. Der er mange opgaver at vælge imellem i hvert tema. B-opgaverne er de sværeste. I kan starte et tema i temabogen eller i øvebogen. I temabogen er opgaverne mere åbne end i øvebogen. Vi håber, at I igennem FVU-trin 1 vil variere, hvor I starter. Læg mærke til, hvad der virker bedst for hver enkelt deltager. Webdelen består af øvelser og animationer. Web-øvelser kan behandles on-line. I kan selv søge oplysninger i opslagsbogen. Deltagernes egne regnemetoder i hovedet og på papir skal respekteres. I opslagsbogen er der forslag til metoder og skrivemåder, som I kan arbejde med, hvis I har behov for det. Vi håber, at beskrivelserne i opslagsbogen og animationerne på nettet hjælper til at forstå hvorfor og hvordan metoderne virker. Vi foreslår at lærere og deltagere supplerer med egne eksempler og erfaringer. Vi foreslår også, at I sammenligner jeres egen hverdag med eksempler, opgaver og øvelser i materialet.

2 Det er vores ønske, at I arbejder videre hjemme ved at: lægge mærke til tal, skemaer og matematikproblemer som I møder overveje om I kan udnytte det, I lærer, i jeres egen hverdag Det er en god støtte for indlæring og hukommelse at udtrykke det samme på flere måder: sig det højt tegn det skriv det vis det med hverdagsting vis det med konkrete materialer i undervisningen, som fx kugleramme, et fiktivt grøntsagsmarked osv. Løbende evaluering er et krav i FVU-loven. I øvebogen kan du efter hvert tema skrive, hvad du har lært, og hvad du gerne vil huske fremover. Om temabogen: Tema 1: Penge Penge og forbrug har en stor plads i vores liv. Det er til stor praktisk nytte at kende de danske penge godt. Det er også en god støtte for talbegrebet at være fortrolig med enkroner, tikroner, hundredkroner og tusindkroner. Opgaverne handler derfor om mønter, sedler og beløb. Temaets tegneserie viser, at i en pengeøkonomi måler man købekraft og varepriser ved hjælp af penge. Denne tegneserie er gengivet på Internettet til tema 1. Der er også mulighed for at spille et spil, hvor man bruger pengekopier, såsom Matador og Finans. Prøv f.eks. at lægge mærke til at 140 kroner kan bestå af forskellige sedler og mønter: syv tyvere, eller en hundredelap og fire tiere, eller.. Tema 2: Optælling I mange sammenhænge har man brug for at tælle ting. Temaet giver eksempler på optællinger fra hverdagen, hvor man tæller op for at kontrollere eller for at få overblik.

3 Vi foreslår, at I overvejer i hvilke situationer, I selv tæller noget op. Er det på arbejdet? Er det hjemme? Hvad tæller I? Hvorfor tæller I? Det er vigtigt at holde styr på sin optælling. Hvilke systemer bruger I, når I tæller store mængder? Hvilke systemer er smarte og sikre for jer? Se også opslagsbogen og/eller Internet-delen til tema 2, der beskriver optælling. Der er også mulighed for at optælle en lagerbeholdning, fx der hvor undervisningen foregår. I kan optælle arbejdsdage, feriedage, transportdage på en kalender. Overvej, hvordan I plejer at tælle den slags op? Er der systemer, som er mere smarte og sikre, end dem I plejer at bruge? Tema 3: Tal Tal har stor betydning i hverdagen, i den offentlige debat, i spil, i fortællinger og i forståelsen af andre kulturer. Det er vigtigt at være sikker i, hvordan man siger, skriver og læser tal. Både små tal og store tal er vigtige. Vores talsystem kaldes et positionstalsystem, og vi bruger ti forskellige cifre (0,1,2,3,4,5,6,7,8,9). Vær opmærksom på, hvornår I møder tal i jeres hverdag. Er der nogle tal, som I er usikre på at sige, skrive eller læse? Er der nogle cifre, I møder oftere end andre cifre? Tegneserien er gengivet på Internettet til tema 3. Ligesom bogstaver har tallene forandret sig gennem historien. I kan eventuelt arbejde med tal, som vi brugte tidligere, fx romertal. I dag giver man tallene navne efter forskellige systemer i forskellige lande. I kan fx sammenligne det danske, svenske, engelske og tyske navn på tallet 64. Kommaer og punktummer bruges for at gøre det let at læse store tal. Men pas på! Kommaer og punktummer bruges ikke på samme måde i alle lande. Find fx store tal på Internettet, og læg mærke til kommaer og punktummer. I kan også finde ud af, hvor mange tal der egentlig er i en aktuel avis. I kan fx gætte hvor mange tal, der er på forsiden. Derefter kan I prøve at tælle tallene.

4 Til sammenligning var der på forsiden af Politiken den 30. juli 2002 fundet 52 tal, og her blev der ikke talt sidetal og sektionstal med. Desuden var 8 tal skrevet med bogstaver. Tema 4: Frugt og grønt Alle voksne har brug for at der bliver købt ind til husholdningen. Temaet giver eksempler på indkøb af frugt og grønt. På tegningen er der grøntsager med priser. I kan planlægge indkøb til en familie, beregne hvad det koster i alt, og hvad man får tilbage i byttepenge. I er velkomne til at bruge aktuelle reklamer eller fotos fra lokale forretninger og besvare opgaverne udfra det. Vi foreslår, at I så regner priserne som hele kroner. Vi foreslår, at I regner i hovedet og på papir, og ikke kun på lommeregner. Til FVU-prøven er I velkomne til kun at bruge lommeregner. Men i hverdagen er det praktisk at kunne regne visse ting uden lommeregner. Læg mærke til, at man kan regne det samme på forskellige måder. Komma og punktum i tal bruges forskelligt i forskellige kulturer. Det danske decimaltegn er komma. Måske kan ordet decimaltegn være en hjælp til at holde styr på komma og punktum i tal. Se opslagsbog under plus og minus, samt animationerne på Internettet til disse. Vi har bygget temaet op, så I kan arbejde med plus og minus. Hvis man i forvejen mestrer plus og minus, kan man også bruge temaet til at arbejde med gange. I kan også læse og kontrollere kasseboner, samt overveje hvilke slags kasseboner, der er mest forbrugervenlige. I kan gå ud i byen, og lægge mærke til prisskilte og rabatter på frugt og grønt. Hvis I på holdet vil lave en sammenkomst med noget at spise, kan I lave opgaver om indkøbet. Tema 5: 10-kroners-marked Dette tema har praktisk relevans, men er også en træning til overslagsregning.

5 I nogle byer findes der 10-kroners-butikker, hvor alle varer koster 10 kroner. Andre butikker kan også have 10-kroners tilbud. På tegningen kan I se forskellige varer, hvor priserne er runde tal. Vi foreslår, at I regner i hovedet og på papir, og ikke kun på lommeregner. Til FVU-prøven er I velkomne til kun at bruge lommeregner. Men i hverdagen er det praktisk at kunne regne visse ting uden lommeregner. Overslagsregning kan også bruges til at kontrollere om lommeregnerens facit ser rigtigt ud. Læg mærke til at man kan regne det samme på flere måder. Læg mærke til, hvornår I bruger plus. Læg mærke til, at man kan anvende gange, når man køber flere varer af samme slags. Se opslagsbogen under gange, samt animationerne på Internettet til disse. I kan også besøge et 10-kroners marked, hvis der er et i nærheden. I kan læse og kontrollere kasseboner fra 10-kronersbutikker, og overveje om kassebonerne er forbrugervenlige. Tema 6: Forskellige tal Tal kan have mange betydninger. Det samme talsymbol kan betyde noget helt forskelligt, når det optræder i forskellige sammenhænge. Temaet beskriver fire slags betydninger. Opgaverne handler om materialer fra hverdagen, hvor I kan finde tal med de fire betydninger. Vi foreslår, at I lægger mærke til hvilke tal I støder på i løbet af en dag. Brug også disse tal i opgave T6.2, T6.3 og T6.4 I kan også lægge mærke til dagens tal. Start med morgennyhederne i radio, TV eller avis. Husk også tallene, som I møder på vejen til FVU-undervisning. I kan samle en uges post, og finde tallene i posten. I kan også overveje hvilken information og viden, vi kan få fra tallene. Overvej også hvilke tal, der betyder mest for dig i din hverdag.

6 Tema 7: Lommeregner og overslag Man kan godt tabe overblikket, når man skal regne med mange tal i hånden eller i hovedet. Man kan let komme til at regne forkert. Lommeregnere kan være til stor nytte for os, hvis vi bruger dem rigtigt. Vi skal være opmærksomme på, at forskellige lommeregnere bruger kommaer og punktummer forskelligt. Vi skal også være klar over, at vi skal indtaste tal og regneoperationer forskelligt på dem. Derfor skal du finde ud af, hvordan netop din lommeregner virker. Det kan du gøre gennem opgaverne i temaet. Overslagsregning kan være nyttig i mange sammenhænge. Fx til hurtigt at få et bud på hvad varer koster i alt, og til at kontrollere facit på lommeregneren. Vi foreslår, at I øver jer meget på overslagsregning. Find ud af hvilke regnemetoder i overslagsregning som er bedst for dig. Prøv også at gøre det til en vane at lave overslag inden en præcis beregning. I kan også tage en fyldt indkøbstaske med til undervisningen, og lade de andre gætte hvad varerne koster i alt. I kan også tømme pengepungen og lade de andre gætte beløbets størrelse. I kan stille en stabel mønter på bordet - og gætte på beløbet. Vi foreslår, at I overvejer, hvordan I kan forbedre jeres gæt! Vi foreslår også, at I gennem en dag lægger mærke til, hvor det kan være relevant at bruge overslagsregning. Tema 8: Supermarked I supermarkedet er der mange tal, der ikke er hele. Varepriser angives i decimaltal, og til vægt i kilo bruges decimaltallene også. Nogle kalder dem kommatal. Opgaverne i temaet kan regnes på flere måder. Vi foreslår, at I forklarer hinanden, hvordan I regner. Vi foreslår, at I undersøger, hvornår I møder decimaltal i hverdagen. Overvej om man i nogle situationer kunne erstatte nogle af disse decimaltal med hele tal. I kan også tage varer med, som I har købt for nylig, og lave overslag og præcise beregninger om dem. For mange mennesker er det en hjælp at have varerne foran sig, når de regner, i stedet for kun at læse eller høre om varerne.

7 I kan også arrangere (et fiktivt) loppemarked. Anslå de optimale priser, og skriv nogle pæne prisskilte. Tema 9: Køb af bil Ved køb af store forbrugsgoder er der mange tal at tage stilling til. Fx ved køb af en bil indgår der tal i bilens pris, ekstraudstyr, motorstørrelse, CO 2 -udslip, benzinforbrug og afgifter. Når der tales om bilpriser, er der brug for at arbejde med store tal. Ofte findes de relevante oplysninger ikke samlet, men skal søges flere steder. Fx er der prislister på biler, men der kan også være mange ekstraudgifter, når man køber bil. I opgaverne kan I arbejde med bilpriser, hvor I skal finde og sammenholde forskellige informationer. Se i opslagsbogen om køb af bil. Her er et skema for, hvordan man kan beregne bilens pris. Skemaer af denne type er meget almindelige. I kan se på andre varer end biler, alt efter jeres interesser og drømme. Ved fx computere og ferierejser kan der være ekstraudgifter, som det er godt at være opmærksom på fra starten. Overvej, hvordan I sikrer Jer at få alle relevante oplysninger. Overvej, om ekstraudgifterne er store eller små i forhold til den nøgne pris. Tema 10: Tog og bus I tog- og busplaner anvendes masser af tal, og det kan være svært at overskue. Tallene bruges bl.a. til at beskrive tid. For mange mennesker er det svært at regne med tid. Tidspunkter skrives på forskellige måder, og tiden måles med besværlige tal. Tiden måles som 60 sekunder, 60 minutter, fire kvarterer, to halve timer, 12 og 24 timer, 12 måneder. Opgaverne handler om transport i Danmark, så derfor skal I regne i timer og minutter. Det kan være en god hjælp at have et ur med visere foran sig, mens man regner tid. I kan også beskrive jeres egne rejseplaner og transporttider, når I handler, arbejder, er til undervisning, eller på besøg. Hvilke valg skal I selv træffe angående transport. Er der tal og beregninger, der kan hjælpe jer til at træffe valgene? I kan også skaffe rejseplaner fra bus, tog, skib eller fly, og lave en tidsplan for en rejse ud i det blå.

8 Tema 11: Transport med bil Mange mennesker bruger bil til indkøb, til fornøjelsesture og til transport mellem hjem og arbejde. Der er mange tal og beregninger om transport med bil. Vi har indsat nogle vigtige skemaer. Hvis I er i tvivl om, hvordan man slår op i dem, og hvordan man skriver i kørselsregnskabet, håber vi, at I vil spørge læreren, arbejdspladsen eller skattevæsenet. I temaet får I mulighed for at beregne afstande og benzinforbrug samt at lave kørselsregnskab. I får også mulighed for at arbejde med transportfradraget på selvangivelsen. Fra skattemyndighederne er der et udregnet eksempel om transportfradrag. Det kan I bruge i opgave T11.5 Men I kan også bruge eksemplet til at beregne transportfradrag for jer selv eller for nogle, som I kender. I kan også besøge Skat og told eller prøve deres undervisningsmateriale på Tema 12: Brøker I aviser og andre medier optræder der mange udtryk med brøker. I temaet kan I lære om de mest almindelige brøker, som man kan møde i hverdagen. Mange mennesker synes, det er svært at have med brøker at gøre. Vi foreslår, at I prøver at få en visuel opfattelse af brøker, og vi tror at tegningerne i temabogen, i opslagsbogen og på Internetdelen kan være en hjælp. I kan også arbejde med rigtige grundplaner for huse og lejligheder. I kan bruge brøker til at beskrive forhold i jeres familie og på jeres arbejdsplads. I kan dele lagkager, slik og gevinster på en fair måde, og I kan bruge brøker til at beskrive forholdet mellem afstande, som I kender. Tema 13: Opskrifter Når man laver mad efter en skriftlig opskrift, skal man kunne læse, forstå og følge opskriften. Tallene i opskrifter angiver mængde og tid. Derfor kan I i temaet arbejde med vægt og rummål og med forskellige måleenheder.

9 Nogle gange er det nødvendigt at ændre portionsstørrelsen i en opskrift. I temaet findes der opgaver om dette. Opgaverne handler også om priser, fx opgave T13.6 om kaffebrygning. I kan vælge at arbejde med andre bage- og madopskrifter, og selv lave opgaver ligesom opgaverne T13.2, T13.3 og T13.4. Det er en god idé at have de relevante måleredskaber til rådighed i undervisningen. Tema 14: Post I hverdagen er der brug for at finde priser i brochurer og prislister. Når I sender post, kan I bruge skemaer om posttakster. I dette tema kan I arbejde med omregninger mellem gram og kilogram, aflæse priser på forskellige forsendelser samt udfylde postkvittering. Priserne side 44 i temabogen FVU 1 er pr. 2.januar Priserne stiger nu og da. På side 58 i temabogen FVU kan I se priserne pr. 2.januar Breve på højst 50 gram i Danmark har samme pris 2002 som i Breve mellem 1 kg og 1½ kg til andre lande har også samme pris. I kan også se, om I kan finde mønstre i posttaksterne, fx hvor meget dyrere A-takst er sammenlignet med B-takst. Hvad sker der med priserne, når vægten stiger? I kan også se, om I kan finde mønstre i hvordan priserne er steget fra 2001 til Er de tunge breve og pakker steget mere end de lette breve og pakker? Hvordan tror I at priserne bliver, når de stiger næste gang? Hvorfor? Tema 15: Rabat på møbler Vi møder ofte procent både i forbindelse med arbejde og i privatlivet. Her kan I arbejde med procent i forbindelse med rabat på møbler. I vil først og fremmest møde pæne procenter som 5%, 10%, 20%, 25% og 50%. I kan også vælge at arbejde med andre udsalg, hvor rabatterne også ændrer sig i løbet af udsalget. I kan finde eksempler på rabatter i avisannoncer og selv lave nye opgaver.

10 Nogle forretninger tilbyder Køb 3, betal for 2 og Køb 2, betal for 1 (den dyreste). I kan overveje, om det er nemmere at forstå end rabatter i procent. Tema 16: Skat og løn I dette tema kan I arbejde med de begreber, der findes i almindelige lønberegninger, såsom trækprocent, skattefrit bundfradrag og feriegodtgørelse. Næsten alle der er i arbejde, betaler skat, arbejdsmarkedsbidrag og særligt pensionsbidrag. Det kan I arbejde med ud fra de givne eksempler. I kan også arbejde med egne lønsedler og skattekort. Dem kan I også bruge i de syv opgaver. I kan også overveje behovet for forskudsregistrering, når ens økonomiske situation forandres. Tema 17: Hus og have I forbindelse med reparationer i hjemmet, i have og på arbejde har man brug for at kende længder og omkreds. Det er praktisk at have en vis fornemmelse for længder. Derfor foreslår vi, at I udvikler jeres længdefornemmelse og øjemål ved både at gætte og måle længder. I kan også beregne priser på hegn og gardiner. I kan naturligvis arbejde med andre typer hegn, stolper og gardiner end dem vi har angivet i temaet. Tema 18: Postordre Indkøb via postordre eller Internet bliver tilsyneladende mere og mere almindeligt. For at købe på denne måde, skal man kunne læse og udfylde bestillingskuponer. Det kan I øve jer på i temaet. I kan arbejde med andre eksempler på postordrer. I kan sammenligne forskellige slags bestillingskuponer, og overveje hvilke der er mest forbrugervenlige. Tema 19: Måleraflæsning Både på arbejdet og derhjemme er der brug for at aflæse forskellige målere og at udfylde skemaer med de aflæste tal. I

11 temaet kan I arbejde med forskellige målere i hjemmet og udfylde selvaflæserkort. I kan også overveje, hvordan man kan komme til at aflæse forkert. Tema 20: Girokort I hverdagen er der mange formularer der skal udfyldes, fx girokort. Nogle girokort har fortrykt beløbet, der skal betales. På andre skal man selv skrive beløbet. På nogle girokort angiver beløbets størrelse, hvad det er, du betaler for. I er velkomne til at arbejde med andre girokort end de, der er med i temabogen. I kan også formulere andre spørgsmål, som I finder relevante, fx om Kræftens Bekæmpelses lotterier. Tema 21: Vind og vejr grafer Både arbejdsmæssigt og privat kan det være vigtigt at have en god prognose for vejret de næste timer og næste dage. Mange mennesker finder da også vejrudsigter meget populære, og de findes på TV, i radio, aviser og på Internettet. I eksemplerne i temaet er temperaturen angivet på en graf. Temperaturer under frysepunktet angives som negative tal. I mediebogen arbejdes der med andre grafer fra hverdagen. I kan også bruge tal og grafer fra aktuelle prognoser til de første fem opgaver i temaet. I kan også checke, om det aktuelle vejr passer til prognoserne. Tema 22: Transport Ved transport af genstande er der to ting, der skal tages hensyn til. Hvor meget fyldet det, man skal transportere, og hvor meget vejer det. I temaet kan I arbejde med vægtbegrænsninger ved transport. I kan selv vælge en anden slags sten, og angive hvor meget det er relevant at anskaffe. Disse oplysninger kan I bruge i de tre opgaver i temabogen. I kan også lave beregninger for en anden slags trailer. I kan også give et skøn over vægten på forskellige ting, som man bagefter kan veje.

12 Nogle firmaer kører gratis ud med stenene, hvis de minimum fylder 50 m 2. I kan overveje, hvordan en terrasse på minimum 50 m 2 kan se ud.

HverdagsMatematik 2. Vejledning for lærere og deltagere

HverdagsMatematik 2. Vejledning for lærere og deltagere HverdagsMatematik 2 Vejledning for lærere og deltagere Undervisningsmaterialet består af tre dele: temabog, opslagsbog samt mediebog med tilhørende Internet. Materialet kan målrettes til bestemte deltagergrupper.

Læs mere

Facitliste. Tema 1: Penge. Tema 2: Optælling. Facitlisten angiver ikke forslag til overslag. Facitliste til MEDIEBOG FVU 1 Side 1 af 11

Facitliste. Tema 1: Penge. Tema 2: Optælling. Facitlisten angiver ikke forslag til overslag. Facitliste til MEDIEBOG FVU 1 Side 1 af 11 Facitliste til MEDIEBOG FVU 1 Side 1 af 11 Facitliste Facitlisten angiver ikke forslag til overslag. Tema 1: Penge opgave 1.1 se bog opgave 1.2 7 og 5 opgave 1.3 se bog opgave 1.4 20 + 5 + 2 +1 (ud fra

Læs mere

Grundliggende regning og talforståelse

Grundliggende regning og talforståelse Grundliggende regning og talforståelse De fire regnearter: Plus, minus, gange og division... 2 10-tals-systemet... 4 Afrunding af tal... 5 Regning med papir og blyant... 6 Store tal... 8 Negative tal...

Læs mere

Eksponentielle sammenhænge

Eksponentielle sammenhænge Eksponentielle sammenhænge Udgave 009 Karsten Juul Dette hæfte er en fortsættelse af hæftet "Lineære sammenhænge, udgave 009" Indhold 1 Eksponentielle sammenhænge, ligning og graf 1 Procent 7 3 Hvad fortæller

Læs mere

fortsætte høj retning mellem mindre over større

fortsætte høj retning mellem mindre over større cirka (ca) omtrent overslag fortsætte stoppe gentage gentage det samme igen mønster glat ru kantet høj lav bakke lav høj regel formel lov retning højre nedad finde rundt rod orden nøjagtig præcis cirka

Læs mere

de fire regnearter basis brikkerne til regning & matematik preben bernitt

de fire regnearter basis brikkerne til regning & matematik preben bernitt brikkerne til regning & matematik de fire regnearter basis preben bernitt brikkerne til regning & matematik de fire regnearter, basis ISBN: 978-87-92488-01-5 1. Udgave som E-bog 2003 by bernitt-matematik.dk

Læs mere

Start pä matematik. for gymnasiet og hf. 2010 (2012) Karsten Juul

Start pä matematik. for gymnasiet og hf. 2010 (2012) Karsten Juul Start pä matematik for gymnasiet og hf 2010 (2012) Karsten Juul Til eleven Brug blyant og viskelåder när du skriver og tegner i håftet, sä du fär et håfte der er egnet til jåvnligt at slä op i under dit

Læs mere

Lektion 1 Grundliggende regning

Lektion 1 Grundliggende regning Lektion 1 Grundliggende regning Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... Plus, minus, gange og division - brug af regnemaskine... Talsystemets opbygning - afrunding af tal... Store tal og negative tal...

Læs mere

Værksteder fra Kontext plus, Positionsspil, Geogebra, EVA ark.

Værksteder fra Kontext plus, Positionsspil, Geogebra, EVA ark. Uge Emne Læringsmål Aktiviteter og materialer Evaluering af forløb Øvrige oplysninger 32 1.-8.kl. overnatning torsdag-fredag 33 1. skoledag tirsdag 34 35 Kunst-uge 36 Fredag: jubilæum 37 43 38 Tal til

Læs mere

Mattip om. Decimaltal 2. Tilhørende kopi: Decimaltal 1 og 2. Du skal lære om: Kan ikke Kan næsten Kan. Decimaltal og titalssystemet

Mattip om. Decimaltal 2. Tilhørende kopi: Decimaltal 1 og 2. Du skal lære om: Kan ikke Kan næsten Kan. Decimaltal og titalssystemet Mattip om Decimaltal 2 Du skal lære om: Decimaltal og titalssystemet Kan ikke Kan næsten Kan Decimaltal skrevet som en brøk Addition med decimaltal Faglig læsning Tilhørende kopi: Decimaltal 1 og 2 2016

Læs mere

Årsplan for 1.klasse 2018/19 Matematik

Årsplan for 1.klasse 2018/19 Matematik Fagformål Stk. 1. Eleverne skal i faget matematik udvikle matematiske kompetencer og opnå færdigheder og viden, således at de kan begå sig hensigtsmæssigt i matematikrelaterede situationer i deres aktuelle

Læs mere

Fase 1: Førtanken: Klassesamtalen, målsættelse og erfaringer gennem værkstedsarbejde. Fase 2: Opgaveløsning matematisk fordybelse og træning

Fase 1: Førtanken: Klassesamtalen, målsættelse og erfaringer gennem værkstedsarbejde. Fase 2: Opgaveløsning matematisk fordybelse og træning Årsplan i matematik 1. og 2. - 3. klasse En del af matematiktimerne i 1., 2. og 3., klasse kommer til at foregå sammenlagt. Der vil altid være 2 lærere på, når der er holdtimer. Derudover har både 1. klasse

Læs mere

Projekt 7.4. Rationale tal brøker og decimaltal

Projekt 7.4. Rationale tal brøker og decimaltal ISBN 98806689 Projekter: Kapitel. Projekt.4. Rationale tal brøker decimaltal Projekt.4. Rationale tal brøker decimaltal Hvad er en brøk? Når vi taler om brøker i dette projekt, mener vi tal på formen,,

Læs mere

og til summer af stambrøker. Bemærk: De enkelte brøker kan opskrives på flere måder som summer af stambrøker.

og til summer af stambrøker. Bemærk: De enkelte brøker kan opskrives på flere måder som summer af stambrøker. Hvad er en brøk? Når vi taler om brøker i dette projekt, mener vi tal på formen a, hvor a og b er hele tal (og b b 0 ), fx 2,, 3 og 3 7 13 1. Øvelse 1 Hvordan vil du forklare, hvad 7 er? Brøker har været

Læs mere

Matematik 2. klasse Årsplan. Årets emner med delmål

Matematik 2. klasse Årsplan. Årets emner med delmål Matematik 2. klasse Årsplan Årets emner med delmål Regn (side 1 14 + kopisider) opnå større fortrolighed med plus og minus anvende plus og minus til antalsbestemmelse anvende forskellige metoder til løsning

Læs mere

Matematisk opmærksomhed 1 Længdemål 1

Matematisk opmærksomhed 1 Længdemål 1 Matematisk opmærksomhed 1 Længdemål 1 At vurdere længder og afstande ud fra egen størrelse. At finde frem til en fælles længdeenhed At lære om metersystemet At kende længdemålet 1m At kende længdemålet

Læs mere

Sum af. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Samlet sum. Navn

Sum af. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Samlet sum. Navn Afrund beløb Sum af alle beløb til hele kroner Nr. 27 Navn Runde 1 Runde 2 Runde 3 Runde 4 Runde 5 Runde 6 Samlet sum Navn Runde 1 Runde 2 Runde 3 Runde 4 Runde 5 Runde 6 Sum af alle beløb til hele kroner

Læs mere

Procentregning. Procent Side 36

Procentregning. Procent Side 36 Procentregning Find et antal procent af.... 37 Procent, brøk og decimaltal... 38 Hvor mange procent udgør..?... 39 Find det hele..... 40 Promille... 40 Moms... 41 Forskel i procent... 42 Ændring i procent...

Læs mere

Årsplan for 2.kl i Matematik

Årsplan for 2.kl i Matematik Årsplan for 2.kl i Matematik Vi følger matematiksystemet "Matematrix". Her skal vi i år arbejde med bøgerne 2A og 2B. Eleverne i 2. klasse skal i 2. klasse gennemgå de fire regningsarter. Specielt skal

Læs mere

Fagårsplan 12/13 Fag: Matematik Klasse: 6.a Lærer: LBJ Fagområde/ emne

Fagårsplan 12/13 Fag: Matematik Klasse: 6.a Lærer: LBJ Fagområde/ emne Fagårsplan 12/13 Fag: Matematik Klasse: 6.a Lærer: LBJ Fagområde/ emne Umulige figurer Periode Mål Eleverne skal: At opdage muligheden for og blive fascineret af gengivelse af det umulige. At få øvelse

Læs mere

i tredje brøkstreg efter lukket tiendedele primtal time

i tredje brøkstreg efter lukket tiendedele primtal time ægte 1 i tredje 3 i anden rumfang år 12 måle kalender lagt sammen resultat streg adskille led adskilt udtrk minus (-) overslag afrunde præcis skøn efter bagved foran placering kvart fjerdedel lagkage rationale

Læs mere

Evaluering der peger fremad. Evaluering. Tunnelsyn og indikatorfiksering. Husk alle målene! 30. november 2015. www.pindogbjerre.

Evaluering der peger fremad. Evaluering. Tunnelsyn og indikatorfiksering. Husk alle målene! 30. november 2015. www.pindogbjerre. Evaluering Tro aldrig, at én evalueringsmetode kan det hele. DEN ENESTE ENE, DER KAN OPFYLDE ALLE JERES BEHOV FINDES IKKE! Mange forskellige former for evaluering, på flere forskellige tidspunkter hvor

Læs mere

Årsplan for matematik 2.kl. på Herborg Friskole

Årsplan for matematik 2.kl. på Herborg Friskole Uge Emne Læringsmål Aktiviteter og materialer Evaluering af forløb Øvrige oplysninger 32 1.-8.kl. overnatning torsdag-fredag 33 1. skoledag tirsdag 34 Tal til 1000 Eleven kan anvende flercifrede naturlige

Læs mere

Regn Den Fynske Landsby ud - Et praktisk matematikforløb i Den Fynske Landsby

Regn Den Fynske Landsby ud - Et praktisk matematikforløb i Den Fynske Landsby Regn Den Fynske Landsby ud - Et praktisk matematikforløb i Den Fynske Landsby Opgavesæt til Gruppe 2: Jens Rasmussen, den gamle træskomager, er netop afgået ved døden efter et langt godt liv som træskomager.

Læs mere

EN SKOLE FOR LIVET. Uge Emne Mål Materialer/aktiviteter

EN SKOLE FOR LIVET. Uge Emne Mål Materialer/aktiviteter FAG: Matematik KLASSETRIN: 2. Klasse I 2. klasse arbejder vi i grundbogen Kontext+, der er delt i to bøger. Hvert kapitel er beregnet til ca. 4-5 uger. Der vil til hvert kapitel blive brugt supplerende

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Årsplan for Matematik 3. klasse Skoleåret 2018/2019

Årsplan for Matematik 3. klasse Skoleåret 2018/2019 Uger Emne Materialer Evaluering 33 Kom godt i gang Hæfter fra matematikfessor.dk Repetition fra 2. klasse Eleverne arbejder med genopfriskning af matematik fra 2. klasse gennem blandede opgaver. 34 TAL

Læs mere

brikkerne til regning & matematik tal og regning basis+g preben bernitt

brikkerne til regning & matematik tal og regning basis+g preben bernitt brikkerne til regning & matematik tal og regning basis+g preben bernitt brikkerne til regning & matematik tal og regning, basis ISBN: 978-87-92488-01-5 2. Udgave som E-bog 2010 by bernitt-matematik.dk

Læs mere

Mattip om. Division 1. Tilhørende kopier: Division 1, 2 og 3. Du skal lære om: De vigtigste begreber. Dividend og divisor.

Mattip om. Division 1. Tilhørende kopier: Division 1, 2 og 3. Du skal lære om: De vigtigste begreber. Dividend og divisor. Mattip om Division 1 Du skal lære om: De vigtigste begreber Kan ikke Kan næsten Kan Dividend og divisor Divisionsmanden Division med rest Tilhørende kopier: Division 1, 2 og 3 2016 mattip.dk 1 Division

Læs mere

MaxiMat og de forenklede Fælles mål

MaxiMat og de forenklede Fælles mål MaxiMat og de forenklede Fælles mål Dette er en oversigt over hvilke læringsmål de enkelte forløb indeholder. Ikke alle forløb er udarbejdet endnu, men i skemaet kan man se alle læringsmålene også de,

Læs mere

Fagårsplan 12/13 Fag: Matematik Klasse: 3.A Lærer:LBJ Fagområde/ emne At regne i hovedet

Fagårsplan 12/13 Fag: Matematik Klasse: 3.A Lærer:LBJ Fagområde/ emne At regne i hovedet Fagårsplan 12/13 Fag: Matematik Klasse: 3.A Lærer:LBJ Fagområde/ emne At regne i hovedet penge Periode Mål Eleverne skal: Lære at anvende simpel hovedregning gennem leg og praktiske anvende addition og

Læs mere

Grundlæggende færdigheder

Grundlæggende færdigheder Regnetest A: Grundlæggende færdigheder Træn og Test Niveau: 7. klasse Uden brug af lommeregner 1 INFA-Matematik: Informatik i matematikundervisningen Et delprojekt under INFA: Informatik i skolens fag

Læs mere

Kapitel 5 Renter og potenser

Kapitel 5 Renter og potenser Matematik C (må anvedes på Ørestad Gymnasium) Renter og potenser Når en variabel ændrer værdi, kan man spørge, hvor stor ændringen er. Her er to måder at angive ændringens størrelse. Hvis man vejer 95

Læs mere

En god start i Danmark med en frivillig ven

En god start i Danmark med en frivillig ven En god start i Danmark med en frivillig ven rødekors.dk/ vennerviservej Udgivet af: Røde Kors Blegdamsvej 27 2100 København Ø www.rodekors.dk Forsidefoto: Johnny Wichmann Layout: Rumfang a part of IDna

Læs mere

Årsplan for 2. årgang. Kapitel 1: Jubii. Kapitel 2: Mere om positionssystemet

Årsplan for 2. årgang. Kapitel 1: Jubii. Kapitel 2: Mere om positionssystemet Årsplan for. årgang Trix A Kapitel : Jubii Det første kapitel i. klasse samler op på det matematiske stof, som eleverne har lært i. klasse. Jubii giver dermed læreren mulighed for at screene, hvor klassen

Læs mere

Årsplan for matematik i 4. klasse 2014-15

Årsplan for matematik i 4. klasse 2014-15 Årsplan for matematik i 4. klasse 2014-15 Klasse: 4. Fag: Matematik Lærer: Ali Uzer Lektioner pr. uge: 4(mandag, tirsdag, torsdag, fredag) Formål for faget matematik Formålet med undervisningen er, at

Læs mere

Årsplan. 1. klasse. Bageriet marked. Tal i hverdagen Plus på spil Byens former En tur i center Indianere De gamle

Årsplan. 1. klasse. Bageriet marked. Tal i hverdagen Plus på spil Byens former En tur i center Indianere De gamle Årsplan 1. klasse Tal i hverdagen Plus på spil Byens former En tur i center Indianere De gamle Bageriet Loppearabere marked ca. 4-5 uger ca. 4-5 uger ca. 4-5 uger ca. 4-5 uger ca. 4-5 uger ca. 4-5 uger

Læs mere

Årsplan for 2. årgang Kapitel 1: Jubii. Kapitel 2: Mere om positionssystemet

Årsplan for 2. årgang Kapitel 1: Jubii. Kapitel 2: Mere om positionssystemet Årsplan for. årgang 08-9 Materialer: Trix A, Trix B samt tilhørende kopiark. Trix træningshæfte. Øvehæfte og 4. Andet relevant materiale. Trix A Kapitel : Jubii Det første kapitel i. klasse samler op på

Læs mere

Årsplan i matematik for 1. klasse

Årsplan i matematik for 1. klasse Årsplan i matematik for 1. klasse Der arbejdes med bogsystemet Multi 1A og 1B Periode Emne/ Målet for forløbet er, at eleverne: Handleplan Evaluering fokuspunkt Uge 33-36 Tal bliver fortrolige med matematikbogens

Læs mere

HELE VERDEN I KØKKENET

HELE VERDEN I KØKKENET LEKTION 4A HELE VERDEN I KØKKENET DET SKAL I BRUGE Madvarer og deres emballage Adgang til internettet Kamera Listen Grøntsager i sæson LÆRINGSMÅL 1. I kan vurdere, om en fødevare udleder meget eller lidt

Læs mere

Uge Emne Formål Faglige mål Evaluering

Uge Emne Formål Faglige mål Evaluering Uge Emne Formål Faglige mål Evaluering (Der evalueres løbende på følgende hovedpunkter) 33-36 Regneregler Vedligeholde og udbygge forståelse og færdigheder inden for de fire regningsarter Blive fortrolig

Læs mere

Matematik - undervisningsplan

Matematik - undervisningsplan I 4. klasse starter man på andet forløb i matematik, der skal lede frem mod at eleverne kan opfylde fagets trinmål efter 6. klasse. Det er dermed det som undervisningen tilrettelægges ud fra og målsættes

Læs mere

forhold og procent trin 1 brikkerne til regning & matematik preben bernitt

forhold og procent trin 1 brikkerne til regning & matematik preben bernitt brikkerne til regning & matematik forhold og procent trin 1 preben bernitt brikkerne til regning & matematik forhold og procent, trin 1 ISBN: 978-87-92488-02-2 1. Udgave som E-bog 2003 by bernitt-matematik.dk

Læs mere

Årsplan for 2. kl. matematik

Årsplan for 2. kl. matematik Undervisningen i 2. kl. tager primært udgangspunkt i matematikbøgerne Kolorit 2A og 2B. Årets emner med delmål Gange (kopiark) ræsonnerer sig frem til multiplikationsalgoritmen i teams, ved hjælp af additionsalgoritmer.

Læs mere

Vejledende årsplan for matematik 4.v 2008/09

Vejledende årsplan for matematik 4.v 2008/09 Vejledende årsplan for matematik 4.v 2008/09 Uge Emne Formål Opgaver samt arbejdsområder 33-35 Kendskab og skriftligt arbejde At finde elevernes individuelle niveau samt tilegne mig kendskab til deres

Læs mere

Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI. Problembehandling. Modellering

Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI. Problembehandling. Modellering MULTI 3A Forenklede Fælles Mål Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI Kapitel 1 Decimaltal og store tal Eleven kan anvende flercifrede naturlige tal til at beskrive antal

Læs mere

= 1. Og hvis du spiser 100% af lagkagen, betyder det, at du spiser 1 - altså det hele. procenten det hele delen. 5% af 240 er 12

= 1. Og hvis du spiser 100% af lagkagen, betyder det, at du spiser 1 - altså det hele. procenten det hele delen. 5% af 240 er 12 Procent betyder hundrededele (pro cent pr. hundrede) Når der altså står %, betyder det hundrededele, som jo skrives Derfor er... % hundrededel 0% 0 hundrededele % hundrededele 50% 50 hundrededele 75% 75

Læs mere

OK-håndbogen. Inspiration og overblik til dig, der er tillidsrepræsentant eller ansat i en fagforening eller LO-sektion

OK-håndbogen. Inspiration og overblik til dig, der er tillidsrepræsentant eller ansat i en fagforening eller LO-sektion OK-håndbogen Inspiration og overblik til dig, der er tillidsrepræsentant eller ansat i en fagforening eller LO-sektion OK-indsatsen Oplysning om overenskomster 2011-2015 Det er os med overenskomster og

Læs mere

Årsplan klasse matematik Skoleåret Lærer: Kamilla Horsholt og Pernille Rokkjær

Årsplan klasse matematik Skoleåret Lærer: Kamilla Horsholt og Pernille Rokkjær Årsplan 2.-3. klasse matematik Skoleåret 2019-2020 Lærer: Kamilla Horsholt og Pernille Rokkjær Årsplanen er udarbejdet ud fra gældende kompetencemål i faget matematik efter 3. klasse: Eleven kan handle

Læs mere

Dan 3-cifrede tal. Du må bruge hvert tal 0, 1, 2, 9 én gang.

Dan 3-cifrede tal. Du må bruge hvert tal 0, 1, 2, 9 én gang. Navn: Klasse: Dato: Udvidelse af talsystemet Titalsystemet Matematikevaluering 4. klasse fri kopiering alinea Kopiopgave 0 2 9 Dan 3-cifrede tal. Du må bruge hvert tal 0,, 2, 9 én gang. Vis hvor mange

Læs mere

Elevbog s. 14-25 Vi opsummerer hvad vi ved i. kendskab til geometriske begreber og figurer.

Elevbog s. 14-25 Vi opsummerer hvad vi ved i. kendskab til geometriske begreber og figurer. Årsplan 5. LH. Matematik Lærer Pernille Holst Overgaard (PHO) Lærebogsmateriale. Format 5 Tid og fagligt Aktivitet område Uge 33-37 Tal Uge 38-41 (efterårsferie uge 42) Figurer Elevbog s. 1-13 Vi opsummerer

Læs mere

tjek.me Forårskatalog 2018 Matematik By Knowmio

tjek.me Forårskatalog 2018 Matematik By Knowmio tjek.me Forårskatalog 2018 Matematik Velkommen til tjek.me forårskatalog for matematik 1. til 9. klasse tjek.me er et online, spilbaseret evalueringsværktøj, som giver indsigt i elevernes progression.

Læs mere

REELLE TAL. Tilknytning til Kolorit 9 matematik grundbog. Vejledende sværhedsgrad. Indhold og kommentarer

REELLE TAL. Tilknytning til Kolorit 9 matematik grundbog. Vejledende sværhedsgrad. Indhold og kommentarer LÆRERVEJLEDNING REELLE TAL Kopiark Indhold og kommentarer Vejledende sværhedsgrad Tilknytning til Kolorit 9 matematik grundbog Danskerne og ketchup Medieforbrug Decimaltal, brøker og procent og 2 Procentregning

Læs mere

Affaldet på skolen på jagt efter papiret

Affaldet på skolen på jagt efter papiret Affaldet på skolen på jagt efter papiret Natur/teknik, (matematik, dansk), 4.-6. klasse Forfatter: Freya Grossmann og Flemming Sjølin Bauer, Vestforbrænding Dokumentet er sidst opdateret: november 2013

Læs mere

Lektion 5 Procentregning

Lektion 5 Procentregning Lektion 5 Procentregning Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Find et antal procent af Procent, brøk og decimaltal Hvor mange procent udgør..? Find det hele Promille Moms Ændring i procent Forskel i

Læs mere

Spørgeskema til dig, som vil tabe dig

Spørgeskema til dig, som vil tabe dig Spørgeskema til dig, som vil tabe dig Opstart: Del 1 Sundhedsstyrelsen Og NIRAS Konsulenterne 2 Spørgeskema til dig, som vil tabe dig Når du skal i gang med at tabe dig, er der mange ting, du skal tænke

Læs mere

F O A F A G O G A R B E J D E. Det gør FOA for dig. som pædagogmedhjælper

F O A F A G O G A R B E J D E. Det gør FOA for dig. som pædagogmedhjælper F O A F A G O G A R B E J D E Tekst: Britta Lundqvist. Foto: Biofoto/Johnny Madsen og Anders Tvevad. Layout: Joe Anderson og Maja Honoré. Tryk: FOA-tryk marts 2006. Det gør FOA for dig som pædagogmedhjælper

Læs mere

EN SKOLE FOR LIVET. Uge Emne Mål Materialer/aktiviteter (4 uger) Tal på tal

EN SKOLE FOR LIVET. Uge Emne Mål Materialer/aktiviteter (4 uger) Tal på tal FAG: Matematik KLASSETRIN: 6. Klasse Hvert kapitel i Kontext er beregnet til ca. 4-5 uger. I kapitlerne regnes henholdsvis i hånden, på lommeregner samt i IT-programmer som GeoGebra og Excel. I løbet af

Læs mere

Faglig læsning i matematik

Faglig læsning i matematik Faglig læsning i matematik af Heidi Kristiansen 1.1 Faglig læsning en matematisk arbejdsmåde Der har i de senere år været sat megen fokus på, at danske elever skal blive bedre til at læse. Tidligere har

Læs mere

Matematik i 5. klasse

Matematik i 5. klasse Matematik i 5. klasse Igen i år benytter vi os af Faktor i femte. Systemet indeholder en grundbog, hvortil der er supplerende materiale i form af kopiark, som er tilpasset de gennemgåede emner. Grundbogen

Læs mere

I lærervejledningen har vi formuleret læringsmål, som i det følgende er omsat til en række tegn på læring:

I lærervejledningen har vi formuleret læringsmål, som i det følgende er omsat til en række tegn på læring: Læringsmål Kompetenceområdet Geometri og måling i forenklede Fælles Mål omfatter fire færdigheds- og vidensområder. I evalueringen til. kap. Måling ser vi på et af områderne, som omhandler elevens opnåelse

Læs mere

Matematik. Trinmål 2. Nordvestskolen 2006 Forord. Trinmål 2 (4. 6. klasse)

Matematik. Trinmål 2. Nordvestskolen 2006 Forord. Trinmål 2 (4. 6. klasse) Matematik Trinmål 2 Nordvestskolen 2006 Forord Forord For at sikre kvaliteten og fagligheden i folkeskolen har Undervisningsministeriet udarbejdet faghæfter til samtlige fag i folkeskolen med bindende

Læs mere

Lekion 4 Brøker og forholdstal

Lekion 4 Brøker og forholdstal Lekion Brøker og forholdstal Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... Hvad er brøker... Forlænge og forkorte brøker... Udtage brøkdele... Uægte brøker og blandede tal... Brøker og decimaltal... Regning

Læs mere

Variabel- sammenhænge

Variabel- sammenhænge Variabel- sammenhænge 2008 Karsten Juul Dette hæfte kan bruges som start på undervisningen i variabelsammenhænge for st og hf. Indhold 1. Hvordan viser en tabel sammenhængen mellem to variable?... 1 2.

Læs mere

Årsplan/aktivitetsplan for matematik i 6.c 2012-2013

Årsplan/aktivitetsplan for matematik i 6.c 2012-2013 Årsplan/aktivitetsplan for matematik i 6.c 2012-2013 Undervisere: Marianne Kvist (MKV) & Asger Poulsen (APO) Omfang: mandag kl. 10 00 11 20, onsdag kl. 10 00 11 20 4 lektioner pr. uge Matematikken i 6.c

Læs mere

Brøker og forholdstal

Brøker og forholdstal Brøker og forholdstal Hvad er brøker - nogle eksempler... 6 Forlænge og forkorte... Udtage brøkdele... Uægte brøker og blandede tal... Brøker og decimaltal... 0 Regning med brøker - plus og minus... Regning

Læs mere

Paradigmer til faget Matematik, modul 1

Paradigmer til faget Matematik, modul 1 Paradigmer til faget Matematik, modul 1 Fag Matematik modul 1 Fagets formål Formålet med undervisningen i matematik er at styrke de studerendes matematiske kompetencer ud fra de forudsætninger, de har.

Læs mere

Årsplan for Matematik hold 1. (0. og 1. klasse) Skoleåret 2017/2018

Årsplan for Matematik hold 1. (0. og 1. klasse) Skoleåret 2017/2018 Årsplan for Matematik hold 1. (0. og 1. klasse) Skoleåret 2017/2018 Uger Emne Materialer Evaluering 32-34 Tal fra 0-10 Eleven kan læse og ordne etcifrede naturlige tal Eleverne kan aflæse et tal på en

Læs mere

Et CAS program til Word.

Et CAS program til Word. Et CAS program til Word. 1 WordMat WordMat er et CAS-program (computer algebra system) som man kan downloade gratis fra hjemmesiden www.eduap.com/wordmat/. Programmet fungerer kun i Word 2007 og 2010.

Læs mere

Mattip om. Statistik 2. Tilhørende kopier: Statistik 3, 4 og 5. Du skal lære om: Faglig læsning. Chance og risiko. Sandsynlighed

Mattip om. Statistik 2. Tilhørende kopier: Statistik 3, 4 og 5. Du skal lære om: Faglig læsning. Chance og risiko. Sandsynlighed Mattip om Statistik Du skal lære om: Faglig læsning Kan ikke Kan næsten Kan Chance og risiko Sandsynlighed Observationer, hyppighed og frekvens Gennemsnit Tilhørende kopier: Statistik, og mattip.dk Statistik

Læs mere

Matematik i Tivoli - Plus

Matematik i Tivoli - Plus Matematik i Tivoli - Plus Vigtigt! Medbring hjemmefra: Tusser/farveblyanter i 4 forskellige farver Opgave 1. Kulørte lamper Der er altid blevet gjort meget ud af at skabe en særlig stemning i Tivoli. Noget

Læs mere

KULTUNAUT MANUAL SÅDAN FÅR DU SELV DIT ARRANGEMENT PÅ VISITLOLLAND-FALSTER

KULTUNAUT MANUAL SÅDAN FÅR DU SELV DIT ARRANGEMENT PÅ VISITLOLLAND-FALSTER KULTUNAUT MANUAL SÅDAN FÅR DU SELV DIT ARRANGEMENT PÅ VISITLOLLAND-FALSTER HVORFOR KULTUNAUT? Kultunaut er Danmarks største online portal for arrangementer og er implementeret og brugt af en lang række

Læs mere

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014.

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Jonas er 15 år, går på Hårup Skole, og bor uden for byen Todbjerg. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

FOLKESKOLEN I FREDERIKSBERG KOMMUNE - ET SAMARBEJDE FOR BØRNENES SKYLD

FOLKESKOLEN I FREDERIKSBERG KOMMUNE - ET SAMARBEJDE FOR BØRNENES SKYLD FOLKESKOLEN I FREDERIKSBERG KOMMUNE - ET SAMARBEJDE FOR BØRNENES SKYLD Kære forældre I modtager denne folder, fordi I har et eller flere børn i folkeskolen i Frederiksberg Kommune En folkeskole, som vi

Læs mere

Energivejleder-forløb

Energivejleder-forløb Energivejleder-forløb Energivejleder Inden forløbet skal du udlevere hjemmeopgaven. Du kan understrege over for dem at det er vigtigt at de sørger for at udfylde skemaet, fordi de to næste moduler bygger

Læs mere

Tal og algebra Eleverne kan anvende rationelle tal og variable i beskrivelser og beregninger

Tal og algebra Eleverne kan anvende rationelle tal og variable i beskrivelser og beregninger ÅRSPLAN MATEMATIK 4. KLASSE 2016/17 I de enkelte undervisningsforløb indgår der mål fra både de matematiske kompetencer og fra de 3 stofområder: Matematiske kompetencer handle med overblik i sammensatte

Læs mere

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet.

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet. MATEMATIK Delmål for fagene generelt. Al vores undervisning hviler på de i Principper for skole & undervisning beskrevne områder (- metoder, materialevalg, evaluering og elevens personlige alsidige udvikling),

Læs mere

10 Skitur til Østrig. Faglige mål. Side til side-vejledning. Budget og opsparing. Klubfest. Opsparing til skituren. Penge. Budget og opsparing

10 Skitur til Østrig. Faglige mål. Side til side-vejledning. Budget og opsparing. Klubfest. Opsparing til skituren. Penge. Budget og opsparing 10 Skitur til Østrig Faglige mål Kapitlet Skitur til Østrig tager udgangspunkt i følgende faglige mål: Budget og opsparing: kunne udarbejde budget og regnskab, kende forskel på de to begreber samt vide

Læs mere

Læseplan for faget matematik. 1. 9. klassetrin

Læseplan for faget matematik. 1. 9. klassetrin Læseplan for faget matematik 1. 9. klassetrin Matematikundervisningen bygger på elevernes mange forudsætninger, som de har med når de starter i skolen. Der bygges videre på elevernes forskellige faglige

Læs mere

Skolens formål med faget matematik følger beskrivelsen af formål i folkeskolens Fælles Mål:

Skolens formål med faget matematik følger beskrivelsen af formål i folkeskolens Fælles Mål: Formål: Skolens formål med faget matematik følger beskrivelsen af formål i folkeskolens Fælles Mål: Formålet med undervisningen i matematik er, at eleverne bliver i forstå og anvende matematik i sammenhænge,

Læs mere

ÅRSPLAN 1. KLASSE MATEMATIK 2016/2017 Eva Bak Nyhuus

ÅRSPLAN 1. KLASSE MATEMATIK 2016/2017 Eva Bak Nyhuus ÅRSPLAN 1. KLASSE MATEMATIK 2016/2017 Eva Bak Nyhuus Formål for faget matematik: At eleverne bliver i stand til at forstå og anvende matematik i sammenhænge, der vedrører deres dagligliv. Undervisningen

Læs mere

TAL OG ALGEBRA/GEOMETRI Afrund til nærmeste hele tal 1. 128 + 197 = 14. 18,3 2. 242-157 = 15. 54,8 3. 6 120 =

TAL OG ALGEBRA/GEOMETRI Afrund til nærmeste hele tal 1. 128 + 197 = 14. 18,3 2. 242-157 = 15. 54,8 3. 6 120 = AEU Modul 1 maj 2010 Navn: CPR: TAL OG ALGEBRA/GEOMETRI Afrund til nærmeste hele tal 1. 128 + 197 = 14. 18,3 2. 242-157 = 15. 54,8 3. 6 120 = 4. 168 : 4 = Løs ligningen 5. x + 4 = 39 x = 6. 6x = 42 x =

Læs mere

Format 2 - Mål og årsplaner

Format 2 - Mål og årsplaner Format 2 - Mål og årsplaner Fælles Mål: Der angives 5-10 Fælles Mål per kapitel med angivelse af faser. Antallet inkluderer både færdigheds- og vidensmål samt kompetencer. Læringsmål: Der opstilles ét

Læs mere

brikkerne til regning & matematik de fire regnearter basis preben bernitt

brikkerne til regning & matematik de fire regnearter basis preben bernitt brikkerne til regning & matematik de fire regnearter basis preben bernitt brikkerne til regning & matematik de fire regnearter, basis ISBN: 978-87-92488-01-5 1. Udgave som E-bog 2003 by bernitt-matematik.dk

Læs mere

Matematik på VUC Modul 1 Opgaver. Aflæsning Vægt Rummål Længdemål Tid Blandede opgaver...135

Matematik på VUC Modul 1 Opgaver. Aflæsning Vægt Rummål Længdemål Tid Blandede opgaver...135 Måleenheder Aflæsning...0 Vægt...2 Rummål...20 Længdemål...24 Tid...3 Blandede opgaver...35 Udarbejdet af: Niels Jørgen Andreasen, VUC Århus nja@vucaarhus.dk Modul,3 - måleenheder Side 09 Aflæsning : Hvilke

Læs mere

Spillebog til indskolingen på Spjald Skole. Tilhører

Spillebog til indskolingen på Spjald Skole. Tilhører Spillebog til indskolingen på Spjald Skole Tilhører Spil er sjov. Og er god træning Børn udfordres af leg med ord og vendinger. Ved at spille spil kan man øve sig i at tage beslutninger og lægge strategier.

Læs mere

GUIDE TIL KOORDINATORER

GUIDE TIL KOORDINATORER GUIDE TIL KOORDINATORER Alzheimerforeningens LANDSINDSAMLING 2017 Lørdag d. 23. september Intro Hvad går pengene til? Hvad skal en indsamlingskoordinator? 2 På indsamlingsdagen Briefing Inden I forlader

Læs mere

Mobiltelefoner og matematik

Mobiltelefoner og matematik Mobiltelefoner og matematik Forord og lærervejledning Mobiltelefonen er blevet et meget vigtigt kommunikationsredskab i de sidste år. Mange af skolens elever har i dag en mobiltelefon, som de ofte bruger.

Læs mere

Færdigheds- og vidensområder Evaluering. Tal: Færdighedsmål

Færdigheds- og vidensområder Evaluering. Tal: Færdighedsmål Klasse: Jorden mat Skoleår: 16/17 Eleverne arbejder med bogsystemet format, hhv. 4. og 5. klasse. Bøgerne er bygget op, så emnerne følger hinanden hele vejen, hvorfor årsplanen er opbygget efter disse.

Læs mere

Forbrugerundersøgelse om detailhandel

Forbrugerundersøgelse om detailhandel Forbrugerundersøgelse om detailhandel Introduktion Denne undersøgelse handler om, hvad du oplever og godt kunne tænke dig, når du køber varer i detailhandlen. Undersøgelsen gennemføres for Konkurrence-

Læs mere

Årsplan. 2. klasse. Sommer i Danmark. Tivoli Træer Sørøvere Fødselsdag Vild med dyr Kolonihaven Gårdbutikken

Årsplan. 2. klasse. Sommer i Danmark. Tivoli Træer Sørøvere Fødselsdag Vild med dyr Kolonihaven Gårdbutikken Årsplan 2. klasse Sommer i Danmark Tivoli Træer Sørøvere Fødselsdag Vild med dyr Kolonihaven Gårdbutikken ca. 4-5 uger ca. 4-5 uger ca. 4-5 uger ca. 4-5 uger ca. 4-5 uger ca. 4-5 uger ca. 4-5 uger ca.

Læs mere

Klassen er sammenlæst, altså 5 og 6 klasse på en og samme tid. Samtidig er klassen pt på ca 11 elever ialt.

Klassen er sammenlæst, altså 5 og 6 klasse på en og samme tid. Samtidig er klassen pt på ca 11 elever ialt. Introduktion til mat i 5/6 klasse Vejle Privatskole 13/14: Klassen er sammenlæst, altså 5 og 6 klasse på en og samme tid. Samtidig er klassen pt på ca 11 elever ialt. Udgangspunktet bliver en blød screening,

Læs mere

Hovedemne 1: Talsystemet og at gange Læringsmål Nedbrudte læringsmål Forslag til tegn på læring

Hovedemne 1: Talsystemet og at gange Læringsmål Nedbrudte læringsmål Forslag til tegn på læring Hovedemne 1: Talsystemet og at gange kan anvende flercifrede naturlige tal til at beskrive antal og rækkefølge udvikle metoder til multiplikation og division med naturlige tal udføre beregninger med de

Læs mere

Basal Matematik 2. Navn: Klasse: Matematik Opgave Kompendium. Opgaver: 67 Ekstra: 7 Mundtlig: 1 Point:

Basal Matematik 2. Navn: Klasse: Matematik Opgave Kompendium. Opgaver: 67 Ekstra: 7 Mundtlig: 1 Point: Matematik / Basal Matematik Navn: Klasse: Matematik Opgave Kompendium Basal Matematik Følgende gennemgås De regnearter Afrunding af tal Større & mindre end Enheds omregning Regne hierarki Brøkregning Potenser

Læs mere

brikkerne til regning & matematik potenstal og præfikser Demo trin 1 preben bernitt

brikkerne til regning & matematik potenstal og præfikser Demo trin 1 preben bernitt brikkerne til regning & matematik potenstal og præfikser trin 1 preben bernitt brikkerne til regning & matematik potenser og præfikser, trin 1 1. Udgave som E-bog 2003 by bernitt-matematik.dk Kopiering

Læs mere

Nu flyttes spanden til 2 meter fra start. Øvelsen gentages med gæt og kast og antallet af point noteres hvert pletskud giver nu 2 point.

Nu flyttes spanden til 2 meter fra start. Øvelsen gentages med gæt og kast og antallet af point noteres hvert pletskud giver nu 2 point. Naturskolerne.dk Kaste kogler i en spand Mål en linje på 4 meter op. Marker start (0 meter) tydeligt med en pind. Først stilles spanden 1 meter fra start. Hver elev samler tre kogler og får tre kast. Først

Læs mere

Hunden kan sige et nyt tal (legen kan selvfølgelig udvides til former) hver dag, men kun det tal.

Hunden kan sige et nyt tal (legen kan selvfølgelig udvides til former) hver dag, men kun det tal. 4. oktober 9.00-15.00 Tårnby Faglig læsning Program Præsentation Hunden - en aktivitet til at vågne op på Oplæg om begrebsdannelse Aktiviteter hvor kroppen er medspiller Matematikkens særlige sprog Aktiviteter

Læs mere

Når mor eller far har piskesmæld. når mor eller far har piskesmæld

Når mor eller far har piskesmæld. når mor eller far har piskesmæld Når mor eller far har piskesmæld når mor eller far har piskesmæld 2 når mor eller far har piskesmæld Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med piskesmæld. Kan

Læs mere

Portionsstørrelser, hvad har du behov for? G DA og go morgenmad

Portionsstørrelser, hvad har du behov for? G DA og go morgenmad Portionsstørrelser, hvad har du behov for? G DA og go morgenmad # 1 Det er ikke kun, hvad du spiser, men også hvor meget du spiser, og hvor tit, der har betydning for, hvor sund du bliver. For eksempel

Læs mere

Forslag til aktiviteter i forforståelsesfasen

Forslag til aktiviteter i forforståelsesfasen Forslag til aktiviteter i forforståelsesfasen Forløbet kan introduceres med indhold og eventuelt læringsmål. Jeg kan reflektere over, hvilke typer instruerende tekster jeg kender. Jeg kan gøre mig tanker

Læs mere