Hvad skal idrætsaktive børn og unge spise og drikke?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvad skal idrætsaktive børn og unge spise og drikke?"

Transkript

1 Hvad skal idrætsaktive børn og unge spise og drikke?

2 2 Hvad skal idrætsaktive børn og unge spise og drikke? En sund madkultur til idrætsaktive børn og unge Børn og unge er en aktiv del af Danmarks brede idrætsliv. Idrætten giver dem mange gode oplevelser, men de møder tit en madkultur, der ikke understøtter det sunde valg. Mange børn og unge fylder sig med tomme kalorier på bekostning af en sund og næringsrig mad. Det giver trætte og ukoncentrerede børn, som er svære at motivere især om eftermiddagen. Sund og varieret mad er vigtig for alle også idrætsaktive børn og unge. Råd til idrætsaktive børn og unge Følg de 8 kostråd Spis på de rigtige tidspunkter Drik vand Spar på de tomme kalorier Undlad sportsdrik, proteintilskud og energibarer. Børn og unge (7-17 år), der fx er idrætsaktive /2 time ca. 1-3 gange om ugen og er til stævne kamp i weekenden, har brug for almindelig sund mad og ikke speciel mad, hverken i mængde indhold. Alligevel er det godt at kende de vigtigste råd, hvis børnene skal rustes bedst muligt til fysisk udfoldelse. Denne pjece er en hjælp til trænere, ledere og forældre til børn og unge, der dyrker idræt så gode madvaner bliver tænkt ind i den travle hverdag omkring børnene. Nøglehullet Nøglehullet er et officielt ernæringsmærke, der gør det nemmere for dig at finde de sundere fødevarer i supermarkedet. Der er flere kostfibre og mindre mættet fedt, sukker og salt i produkter med nøglehulsmærket.

3 Hvad skal idrætsaktive børn og unge spise og drikke? 3 Følg de 8 kostråd Idrætsaktive børn og unge skal som udgangspunkt spise som andre børn og unge, dvs. spise sund og varieret mad, der følger kostrådene: De 8 kostråd 1. Spis frugt og grønt 6 om dagen 2. Spis fisk og fiskepålæg flere gange om ugen 3. Spis kartofler, ris pasta og fuldkornsbrød hver dag 4. Spar på sukker især fra sodavand, slik og kager 5. Spar på fedtet især fra mejeriprodukter og kød 6. Spis varieret og bevar normalvægten 7. Sluk tørsten i vand 8. Vær fysisk aktiv børn og unge mindst 60 minutter om dagen. Forslag til dagens måltider Morgenmad En portion havre gryn med 1 tsk. sukker rosiner Rugbrød med ost og fuldkornsbrød med marmelade Mager yoghurt med müsli Vælg morgenmadsprodukter med under 10 g tilsat sukker/100 g Mellemmåltid/ formiddag/eftermiddag Fuldkornsbolle Fuldkornsbrød med mager ost Rugbrødklapsammen med pålæg Frokost Rugbrød med pålæg fx torskerogn, hamburgerryg, sild, æg, frugtpålæg, kartoffel, leverpostej makrel i tomat Vælg kødpålæg med under 10 g fedt/100 g Fuldkorns-pitabrød med fisk/kød Salat med tun, æg, pasta/ris og fedtfattig dressing. Hertil en fuldkornsbolle Aftensmad Spis hovedmåltider hvor: 2/5 af tallerknen er brød, kartofler, ris pasta, 2/5 er frugt og grønt og 1/5 kød. Find spændende opskrifter på : fx Kødsovs til pasta med groftrevne grønsager Kylling med hvidløg, sprøde kartoffelbåde og æble-/sisalat Du kan læse mere om kostrådene på: og og og og Fiskefrikad Mælk/juice og frugt Frisk tørret frugt og/ grønsager og vand Mælk og frugt og/ grønsager Frugt og vand Vælg fuldkorn først Fuldkornslogoet betyder, at der er meget fuldkorn i madvaren. Fuldkornsprodukter fås inden for mel, gryn, ris, brød, knækbrød, morgenmadsprodukter og pasta. Vælg produkter med fuldkornslogoet på. Logoet gør det nemt at finde madvarer med meget fuldkorn. Læs mere på

4 4 Hvad skal idrætsaktive børn og unge spise og drikke? Spis på de rigtige tidspunkter For at få en jævn tilførsel af energi skal børnene spise 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider. Så bliver det lettere at koncentrere sig hele dagen. Sørg for en solid morgenmad Det er altid vigtigt at starte dagen med en god og mættende morgenmad. Om morgenen lægges grundlaget for den energi, som børnene har brug for i løbet af dagen. Børn har sværere ved at koncentrere sig på tom mave. Gå ikke sulten til træning På dage med træning vil det være fornuftigt at spise et større måltid, fx frokost ca. 2-4 timer før aktiviteten og et mindre mellemmåltid ca. 1 time før. Mål tidet lige inden idræt skal tilpasses, så det både mætter og ikke er alt for stort, for det er ubehageligt at løbe rundt med fuld mave. Spis efter træning Efter idræt er det ofte lang tid siden, at børnene sidst har spist her er det godt med et mellem- hovedmåltid. Hvis børnene får noget sundt at spise relativt hurtigt efter idræt, vil deres lyst til at kaste sig over chips, slik og sodavand blive mindre. Spis flere mellemmåltider på stævnedage På stævnedage er der behov for, at børnene får et sundt mellemmåltid mellem idrætsaktiviteterne. Så har børnene energi til fysisk aktivitet hele dagen.

5 Hvad skal idrætsaktive børn og unge spise og drikke? 5 Drik vand Koldt vand er bare sagen! Vand slukker tørsten og kan drikkes i ubegrænsede mængder. Det giver ikke tomme kalorier i modsætning til sodavand, saftevand og sportsdrikke m.v. Sodavand også light skader desuden tænderne pga. et højt syreindhold. Drik før, under og efter idræt Det er vigtigt, at børnene drikker vand, når de er tørstige, da de bliver uoplagte og trætte, hvis de mangler væske. Hvis de træner længe og hårdt, er det vigtigt, at de drikker, før de føler sig tørstige. De kan nemlig sagtens mangle væske, selv om de ikke er tørstige. Følelsen af tørst halter bagefter deres behov for væske. Under idræt er det godt at drikke tit. Når træningen er slut, er det godt at drikke rigeligt med vand i forbindelse med måltiderne, hvor kroppen har lettere ved at erstatte den tabte væske /2 liter væske Børn og unge skal drikke mindst /2 liter væske om dagen. Når de er fysisk aktive har det varmt, skal de drikke mere.

6 6 Hvad skal idrætsaktive børn og unge spise og drikke? Spar på de tomme kalorier Tomme kalorier er dårlig basis for idrætsaktiviteter. Børn kommer let til at spise for meget, fordi de tomme kalorier mætter dårligt, men har et højt kalorieindhold. Men det er ikke kun et spørgsmål om overvægt. De tomme kalorier optager pladsen for sund mad, som har et naturligt indhold af vitaminer og mineraler og andre vigtige stoffer, som kroppen har brug for. Slik, sodavand, saft, kage, is, chips og chokolade indeholder meget sukker fedt og dermed også mange kalorier. Spiser og drikker børnene mere end deres krop har brug for, sætter det sig som fedt på kroppen. I sund mad er der plads til tomme kalorier, bare ikke for mange. Tomme kalorier Udtrykket bruges om mad, der er rig på sukker og/ fedt, og som ikke har noget naturligt indhold af vitaminer og mineraler.

7 Hvad skal idrætsaktive børn og unge spise og drikke? 7 Råderum for tomme kalorier På billedet ses den mængde kalorier fra kage, slik, chokolade, chips og andre tomme kalorier, der er plads til i løbet af en uge, når behovet for næringsstoffer er dækket. Eksemplet gælder et barn, der er idrætsaktiv. En sodavandsis 85g Sodavand 1 /2 liter Chips 50g 5 chokoladekiks 70g Blandet slik 85g Man skal bevæge sig meget for at forbrænde kalorier. Fx skal man gå en tur på 1 1 /2 time cykle i 45 minutter for at forbrænde en lille pose chips på 50 gram! Der er ikke plads til mange tomme kalorier på en uge. Herover vises det ugentlige råderum for tomme kalorier for et barn på år forudsat, at de øvrige måltider s er sunde. Mængderne gælder for børn og unge, der fx træner 1-3 gange om ugen, spiller kamp i weekenden og samlet set er fysisk aktive 60 minutter om dagen. Hvis børnene ikke er fysisk aktive, er det ugentlige råderum endnu mindre.

8 8 Hvad skal idrætsaktive børn og unge spise og drikke? Undlad sportsdrik, proteintilskud og energibarer??? Der er mange myter om, hvad idrætsfolk skal spise og drikke, men der gælder ikke de samme anbefalinger for elite idrætsudøvere som for idrætsaktive børn og unge, der træner 1-3 gange om ugen! Spørgsmål og svar Er sportsdrik godt før, under og efter idrætsaktivitet? Nej børn har ingen gavn af sportsdrik. De sukkerholdige sportsdrikke får ikke børn og unge til at yde mere, set i forhold til vand. Er kakaomælk godt at drikke efter idrætsaktivitet for at øge muskelmassen? Nej børn har ikke behov for at drikke kakaomælk tage proteintilskud. Det er nemt at få dækket behovet for protein via almindelig sund og varieret kost. Går børn ofte sukkerkolde under idrætsaktivitet? Nej det er først efter ca. 2 timers hård fysisk aktivitet, at kroppen kan gå sukkerkold og har brug for ekstra tilførsel af energi. At gå sukkerkold bruges ofte som undskyldning for at spise slik og drikke?? sodavand. At gå sukkerkold betyder, at musklernes lagre af kulhydrater er meget lave. Hvis børn ikke har spist tilstrækkeligt inden træning, kan det godt virke, som om de går sukkerkolde. Men det kan skyldes et lavt blodsukker, som børnene kan undgå, hvis de spiser inden træning. Skal børn spise kosttilskud for at øge præstationsevnen? Nej der er ingen beviser for, at et kosttilskud af vitaminer og mineraler har en effekt på præstationsevnen hos idrætsudøvere, der spiser varieret og nok. I voksealderen kan børn godt mangle jern men de skal ikke have jerntilskud, før deres jernstatus er undersøgt hos lægen. Er sportsbarer et godt alternativ til mad før, under og efter idrætsaktivitet? Nej børn har hverken brug for protein- energibarer. De indeholder mange kalorier og er ikke nødvendige. Hent en trænings- kampseddel Hjælp børnene med at huske at spise og drikke fornuftigt før, under og efter træning. Hent en skabelon til kampseddel med gode råd fra denne pjece på: under publikationer

9 Hvad skal idrætsaktive børn og unge spise og drikke? 9 En sund madkultur i idrætsforeningen Trænere, ledere og forældre kan være med til at skabe en sund madkultur omkring idrætslivet. Alle kan bakke op med oplysning og tiltag, så det sunde valg bliver det nemme og mulige valg for børn og unge både ved idrætsaktiviteter, 3. halvleg og derhjemme. Sådan bakker du som træner op om en sund madkultur Du kan understøtte børnene i, at det sunde valg bliver dagligdag, ved at opfordre dem til at spise et lille måltid en time før, de skal træne. Mætte børn er mere koncentrerede og får mest muligt ud af træningen. Indlæg pauser til vand Du kan oplyse børnene om, at sportsdrik ikke er nødvendigt hverken før, under efter træning. Og understøtte de sunde drikkevaner ved at indlægge vandpauser. Sund snack efter træning Efter træning kan du samle børnene om en sund snack. Det kan fx være en fuldkornsbolle et stykke frugt og/ grønt. Det er en god anledning til at skabe hygge og sammenhold på holdet. Derudover kan det skabe ro og koncentration omkring de praktiske meddelelser, som du evt. har brug for at give. Alternativer til belønning med slik I mange idrætsgrene er der tradition for at give børnene belønning efter aktiv indsats. Hvis du deler mad og drikke ud efter idræt, så vælg sunde ting! Træneren som rollemodel Du er rollemodel for børnene. Børn kopierer, hvad deres træner gør ikke bare på banen, men også uden for banen. Gå derfor foran med et godt eksempel! Vi har som idrætsforening ikke bare et ansvar for at lære børnene at træne og bevæge deres kroppe. Vi skal også lære børnene, hvad der er sundt at spise og prøve at efterleve det. Det er useriøst at spise kage efter at have trænet hårdt. Når vi samles efter træning til lidt hygge, er kagen skiftet ud med frugt. Det hygger vi os ikke mindre af, og så er det sam tidig sundt. Nadia Lyduch, træner i Greve Strand Badmintonklub

10 10 Hvad skal idrætsaktive børn og unge spise og drikke? Sådan bakker du som leder op om en sund madkultur Sund mad understøtter, at børn får gode oplevelser, når de er til idræt. Som leder har du mulighed for at påvirke ikke kun trænings- men også madvaner. Sund mad er vigtig Du kan sørge for sunde hoved- og mellemmåltider, når du planlægger træningslejre, weekend- og dagsture festlige lejligheder i idrætsforeningen. Så undgår børnene at spise sig mætte i slik og sodavand. En madpolitik i idrætsforeningen Du har mulighed for at opfordre kommuner og cafeterieforpagtere til, at der er et sundt alternativ til pommes frites, slik og slush ice i cafeterierne. Så det sunde valg bliver det mulige valg for børnene. Fødevarestyrelsens Alt om kost-rejsehold rådgiver kommunerne i at fremme sund mad i idrætshaller. Rådgivningen er gratis. Rejseholdet kan kontaktes på telefon Du kan også være med til at indføre en madpolitik i foreningen fx omkring tredje halvleg og stævnedage. Få hjælp til hvordan I indfører en madpolitik. Find publikationen: Maden i idrætten inspiration til holdning og handling i idrætsforeningen på: Stævnesnack Du kan sørge for, at der er mulighed for sunde snacks ved stævner. Bestil fx en såkaldt Stævnesnack på: Det er en kasse med redskaber og frugt i beregnede mængder. Frivillige fra foreningen kan så skære frugt og grønt ud og sælge det i små portioner. Stævnesnack kan suppleres med salg af fuldkornsboller, enten som gnaveboller med pålægsfyld. Så får børnene ernæringsrigtig energi til resten af dagens aktiviteter. Spred budskabet Vær med til at sætte fokus på madens betydning del fx denne folder ud til alle forældre og trænere i foreningen! Vi indførte Stævnesnack ved et fodboldstævne med 1400 børn og var i stand til at sælge 400 portioner udskåret frugt og grønt. Det bliver fremover et fast indslag til vores fodboldstævner. Eva Olsen, forretningsfører i Himmelev Veddelev Boldklub

11 Hvad skal idrætsaktive børn og unge spise og drikke? 11 Sådan bakker I som forældre op om en sund madkultur Mad og drikke er vigtig for, at børnene får en god oplevelse til træning og kamp. I har indflydelse på, om børnene har gode madvaner med i rygsækken hjemmefra. Og I kan være med til at sikre, at børnene har madpakker og snack med til travle idrætsdage, så de er mætte og har energi til at være aktive. Altid koldt vand lige ved hånden Det er en god idé at fylde en vandflaske halvt op med vand og lægge den i fryseren dagen før. Inden træning fyldes flasken med vand. Så er der koldt vand før, under og efter træning. Sunde snacks og mellemmåltider Børn har ikke behov for sukker for at klare træningen. De har derimod behov for at få deres energibehov dækket med sund mad. Her kan en snackmadpakke være god at have med i tasken til efter træning. Den kan fx bestå af: En fuldkornsbolle, et stykke frugt og en pakke rosiner der er mange muligheder. Forældre kan på skift stå for små sunde mellemmåltider og snack til efter kampen. På den måde bruger børnene måske færre penge på slik. Og der bliver større mulighed for at styre, hvad de spiser. Bliv evt. i forældregruppen enige om en fælles maxgrænse for lommepenge til stævner og giv børnene frugt med. For mig er det vigtigt, at mine børn får noget sundt at spise, også når de er aktive. Derfor synes jeg, at det er dejligt, at idrætsforeningen opstiller retningslinjer for, hvad de giver børnene som belønning for en god indsats. Og at der er et alternativ til slush ice og pommes frites i cafeteriet. Så kan jeg også med god samvittighed give dem lidt fredagsslik. Lars Rasmussen, forældre til 3 børn i Jersie HK

12 Fødevarestyrelsen og Kræftens Bekæmpelse August 2010, 2. udgave, 1. oplag. Design: essensen ApS Foto: Jasper Carlberg og Lars Bahl Tryk: GP-Tryk. Bestilling: på Bestillingsnummer Denne pjece er målrettet trænere, ledere og forældre til børn og unge, der dyrker idræt. Den indeholder gode råd til mad og drikke for børn og unge, der træner /2 time ca. 1-3 gange om ugen og er til stævne kamp i weekenden. Læs pjecen og find gode råd! Du kan også læse mere på Målet med projekt Mad i Bevægelse er at skabe sundere rammer for mad og drikke til børn og unge i idrætslivet. Projektet er finansieret af Indenrigsog Sundhedsministeriet. Læs mere om projektet på hvor du også kan finde yderligere inspiration. Mørkhøj Bygade Søborg Tlf: Kræftens Bekæmpelse Strandboulevarden København Ø Tlf: Udarbejdet i samarbejde med samt Danmarks Fødevareforskning, Sundhedsstyrelsen og Halinspektørforeningen.

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger.

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger. Derfor er det sundt Over halvdelen af danskerne spiser tæt på den anbefalede mængde fedt, men vi er ikke gode nok til at spise den rigtige type af fedt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet

Læs mere

Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune. Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik

Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune. Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik 1 Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune Inspiration til arbejdet med den

Læs mere

Små skridt til vægttab der holder

Små skridt til vægttab der holder Små skridt til vægttab der holder forudsætninger for, at de små skridt virker 1. Du er overvægtig. 2. Du har vejet det samme gennem længere tid. 3. Du har haft den gamle vane i længere tid. 4. Du bliver

Læs mere

De 10 veje til vægttab hedder: 1. Slå autopiloten fra Skab medvind Drik færre kalorier Bevæg dig mere

De 10 veje til vægttab hedder: 1. Slå autopiloten fra Skab medvind Drik færre kalorier Bevæg dig mere 10 veje til vægttab Forudsætninger for, at de små skridt virker I bogen kan du se, hvad hvert et lille skridt teoretisk set vil føre til af vægttab i løbet af de første 12 måneder hvis du i øvrigt lever

Læs mere

Mad til lungepatienter

Mad til lungepatienter Mad til lungepatienter En patientvejledning fra Danmarks Lungeforening www.lunge.dk Danmarks Lungeforening :: www.lunge.dk :: www.facebook.com/lungeforeningen :: 1 Indhold Kend din vægt Kend din vægt...

Læs mere

Du er måske for sød Hvor meget sukker er for meget?

Du er måske for sød Hvor meget sukker er for meget? Du er måske for sød 2 Du er måske for sød 2 Hvor meget sukker er for meget? 2 Hvor meget sukker er der i fødevarerne? 3 Hvorfor er det vigtigt at holde igen? 4 Mellemmåltidet mellemmaden 4 TIPS 5 Opskrifter

Læs mere

sund mad på arbejdet

sund mad på arbejdet sund mad på arbejdet FRA MÅLSÆTNING TIL HANDLING 2 Målsætninger for en sund kantinedrift 3 Server frugt og grønt til måltider og møder 5 Server fisk eller fiskepålæg hver dag 7 Server kartofler, ris eller

Læs mere

patientvejledning type 2-diabetes

patientvejledning type 2-diabetes patientvejledning type 2-diabetes En patientvejledning for dig! Med denne patientvejledning ønsker vi at give dig et godt indblik i type 2-diabetes Vejledningen er tænkt som et supplement til den information,

Læs mere

Lærervejledning til undervisningsmateriale for 5.-6. klasse.

Lærervejledning til undervisningsmateriale for 5.-6. klasse. Lærervejledning til undervisningsmateriale for 5.-6. klasse. Indhold Formålet med undervisningsmaterialet... 5 Undervisningsmaterialets indhold og opbygning... 5 De officielle kostråd... 6 Spis varieret,

Læs mere

Dit barn træner meget - hvilke krav stiller det til kosten? Vejledningspjece til forældre med børn, der træner meget

Dit barn træner meget - hvilke krav stiller det til kosten? Vejledningspjece til forældre med børn, der træner meget Dit barn træner meget - hvilke krav stiller det til kosten? Vejledningspjece til forældre med børn, der træner meget Kære læser Som forældre til en ung sportsudøver, som træner meget (4-6 timer om ugen

Læs mere

vejledning om kostsammensætning hjælp til at tilberede og anrette måltider hjælp til indkøb.

vejledning om kostsammensætning hjælp til at tilberede og anrette måltider hjælp til indkøb. Ernæring Det meste af det, der står i dette afsnit, er gældende for alle mennesker, dvs. at du også kan bruge det, når du skal vælge kostsammensætningen for dig selv og din familie. For børn under to år

Læs mere

Mange gode råd Staten blander sig mere og mere i, hvad vi skal spise. Er det OK? Vi har spurgt en filosof. SIDE 4

Mange gode råd Staten blander sig mere og mere i, hvad vi skal spise. Er det OK? Vi har spurgt en filosof. SIDE 4 Nøglehullet breder sig Nøglehullsmærkede produkter solgte sidste år for mere end 4 milliarder kroner nu er der Nøglehuller på mere end 1045 produkter. SIDE 8 Nøglehullet hæver standarden Det er sundere

Læs mere

Ernæring og fysisk aktivitet ved prostatakræft. Ved klinisk diætist Mette Borre og professor Michael Borre

Ernæring og fysisk aktivitet ved prostatakræft. Ved klinisk diætist Mette Borre og professor Michael Borre Ernæring og fysisk aktivitet ved prostatakræft Ved klinisk diætist Mette Borre og professor Michael Borre 2 INDLEDNING........................................ 4 TIDLIG LOKAL SYGDOM...............................

Læs mere

Hvad har du i posen? Nøglehullet nemt at vælge sundere

Hvad har du i posen? Nøglehullet nemt at vælge sundere Et annoncetillæg fra Tabloid Nordic udarbejdet for Fødevarestyrelsen Mad Mad && Nøglehullet nemt at vælge sundere Sundhed Sundhed Hvad har du i posen? Det nye nøglehulsmærke gør det nemmere at finde de

Læs mere

BLIV SUND OG UNDGÅ OVERVÆGT HVAD MENER EKSPERTERNE?

BLIV SUND OG UNDGÅ OVERVÆGT HVAD MENER EKSPERTERNE? FYSISK SUNDHED JANUAR 2010 BLIV SUND OG UNDGÅ OVERVÆGT HVAD MENER EKSPERTERNE? Selv blandt danske forskere inden for folkesundhed kan der være forskellige holdninger til sundhed. Denne artikel er fremkommet

Læs mere

Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. 6 om dagen spis mere frugt og grønt

Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. 6 om dagen spis mere frugt og grønt Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 6 om dagen spis mere frugt og grønt 2 Får du nok? 3 Test dine frugt- og grøntvaner 4 Inspiration til dagens måltider 6 Frugt og grønt

Læs mere

Næringsstofanbefalinger

Næringsstofanbefalinger "This project arises from the project Periscope which has received funding from the E U, in the framework of the Public Health Programme" Næringsstofanbefalinger Vores mad indeholder en lang række stoffer,

Læs mere

Fysisk aktivitet og vægt. Informationshæfte fra Nordic Sugar

Fysisk aktivitet og vægt. Informationshæfte fra Nordic Sugar Informationshæfte fra Nordic Sugar 2 er udarbejdet af Nordic Sugar. Copyright tilhører Nordic Sugar. Kopiering er tilladt med kildeangivelse. Tekst og indhold: Mannov og Nordic Sugar. Foto: Christina Bull.

Læs mere

Kom i gang Arbejdsgruppe Arbejdsgruppens sammensætning Gruppens arbejde i praksis Tjekliste før I sætter aktiviteter i gang Mad- og måltidspolitik

Kom i gang Arbejdsgruppe Arbejdsgruppens sammensætning Gruppens arbejde i praksis Tjekliste før I sætter aktiviteter i gang Mad- og måltidspolitik Hør mere om projektet hos din tillidsmand, på www.mad-paa-arbejde.dk eller ring til os på telefon 33 95 60 00 / 70 300 300 Mad på arbejde er et fællesprojekt udarbejdet af Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender

Læs mere

Skolemad et måltid i skolen

Skolemad et måltid i skolen Efteruddannelsesudvalget for Køkken, Hotel, Restaurant, Bager, Konditor og Kødbranchen Undervisningsmateriale Skolemad et måltid i skolen Udviklet af: Hanne Hyldgaard Langager og Jette Ørntoft Uddannelsescenteret

Læs mere

Tab to buksestørrelser på 6 uger

Tab to buksestørrelser på 6 uger Tab to buksestørrelser på 6 uger Der er ingen grund til at gå rundt om den varme grød længere. Få de smalle hofter tilbage med en 6-ugers kur, der giver dig synlige resultater og måske blod på tanden til

Læs mere

Cøliaki og mad uden gluten

Cøliaki og mad uden gluten Cøliaki og mad uden gluten 2 HVAD ER CØLIAKI OG HVOR MANGE HAR SYGDOMMEN? 3 Hvor findes gluten? 8 Kostråd 11 ideer til dagens måltider 14 Hjemmebagt brød 16 I køkkenet og på indkøb 18 Varedeklarationer

Læs mere

Råd om mad og motion. Når du er gravid

Råd om mad og motion. Når du er gravid Råd om mad og motion Når du er gravid 2 Når du er gravid s. 3 Spis sundt og varieret s. 4-5 Hvor meget skal du spise? s. 6-7 Hvad skal du undgå? s. 8-9 Hvilke vitaminer og mineraler har du brug for? s.

Læs mere

Anbefalinger for frokostmåltidets ernæringsmæssige kvalitet til børn i daginstitutioner

Anbefalinger for frokostmåltidets ernæringsmæssige kvalitet til børn i daginstitutioner Anbefalinger for frokostmåltidets ernæringsmæssige kvalitet til børn i daginstitutioner 1 Anbefalinger for det sunde frokostmåltid til børn i daginstitutionen Det fælles frokostmåltid anbefalinger og inspiration

Læs mere

Hvor meget energi har jeg brug for?

Hvor meget energi har jeg brug for? Hvor meget energi har jeg brug for? Du bruger energi hele tiden. Når du går, når du tænker, og selv når du sover. Energien får du først og fremmest fra den mad, du spiser. Den kommer fra proteiner, og

Læs mere

WE BRING THE FUEL YOU BRING THE BODY

WE BRING THE FUEL YOU BRING THE BODY WE BRING THE FUEL YOU BRING THE BODY 1 INDHOLD I denne brochure får du først en introduktion til de tre væsentligste faktorer inden for sportsernæring; kulhydrat, væske og protein. Alle Maxims produkter

Læs mere

Giv borgerne et KRAM. En pjece om Kost, Rygning, Alkohol og Motion Ved Det Nationale Råd for Folkesundhed

Giv borgerne et KRAM. En pjece om Kost, Rygning, Alkohol og Motion Ved Det Nationale Råd for Folkesundhed Giv borgerne et KRAM En pjece om Kost, Rygning, Alkohol og Motion Ved Det Nationale Råd for Folkesundhed Giv borgerne et KRAM En pjece om Kost, Rygning, Alkohol og Motion Ved Det Nationale Råd for Folkesundhed

Læs mere

DANSKERNES FORSTÅELSE AF DE OTTE KOSTRÅD

DANSKERNES FORSTÅELSE AF DE OTTE KOSTRÅD DANSKERNES FORSTÅELSE AF DE OTTE KOSTRÅD INGE HUMMELSHØJ HANSEN, KRISTINA AACHMANN, LIISA LÄTHEENMÄKI OG KLAUS G. GRUNERT DCA RAPPORT NR. 022 MAJ 2013 AARHUS AU UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER

Læs mere

LCHF for begyndere INDHOLD. 1. Introduktion 2. Kostråd (på 20 sprog) 3. Teori 4. Tips og opskrifter 5. Kogebøger 6.

LCHF for begyndere INDHOLD. 1. Introduktion 2. Kostråd (på 20 sprog) 3. Teori 4. Tips og opskrifter 5. Kogebøger 6. LCHF for begyndere Vil du gerne spise rigtig mad og samtidig tabe dig i vægt og forbedre din sundhed uden at være sulten? Så er LCHF og denne side noget for dig. INDHOLD 1. Introduktion 2. Kostråd (på

Læs mere