1: Rollefordeling 2. Fordel rollekortene 3. Baserne 4. Spillet begynder 5. Optrapning og udvikling 6. Afslutning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1: Rollefordeling 2. Fordel rollekortene 3. Baserne 4. Spillet begynder 5. Optrapning og udvikling 6. Afslutning"

Transkript

1 ... Varighed - 1 skoledag - 3x2 timer. Klassetrin: 5. gymnasiale uddannelser (Kan med fordel spilles som en fællesprojekt på tværs af klasser og klassetrin) SYNOPSIS er et demokratispil, hvor deltagerne skal opbygge et nyt samfund. Målet er at give deltagerne et indblik i demokratiets grundregler og skabe forståelse for de interessekonflikter, der kan opstå, når mennesker skal leve i et fællesskab. BAGGRUND FOR SPILLET Du og din familie har holdt en dejlig og solrig ferie på et krydstogtskib, der af uforklarlige grunde strander på et sandrev ved øen. Skibets generatorer går ud. Der er ingen strøm ombord, og skibet kan ikke komme i kontakt med omverdenen. De passagerer, der forsøger at bruge deres mobiltelefoner i opkald til familie og venner oplever et lignende fænomen. Der er ingen forbindelse. Skibets kaptajn studerer søkortene og opdager til sin foruroligelse, at øen ikke er indtegnet. Den findes intet sted. Han vælger af sikkerhedshensyn at bringe passagerer og besætning i land. I tilfælde af en tropisk storm, kan menneskeliv være i fare, da det ikke længere er muligt at navigere skibet ud på sikker kurs. Krydstogtskibets redningsbåde bringer alle i land. Her oplever de det smukkeste, de har set på togtet. Der er frodige enge - vilde kornsorter og et væld af bær og frugt - utallige fugle og dyr, der ikke skræmmes ved synet af mennesker. Der er bakkedrag med skove og træer af alle arter. Midt på øen er der et vandfald, som bruser ned over en brat klippeflade og skaber en flod med rent drikkevand. Omkring øen ligger havet og glimter blåt. Det viser sig snart, at her er rigelige mængder af fisk, østers og hummere. Den største overraskelse er, at øen har være beboet. I en lille grøn dal - godt gemt for vejr og vind - finder man tre meget store bambushuse tækket med palmeblade. Husene er så store, at alle har et sted at sove. Men tagene skal måske repareres før regntiden sætter ind. Der er også andre opgaver, der skal løses. Skibets kaptajn foreslår, at man organiserer sig - at man skaber et samfund med klare og demokratiske regler, indtil undsætningen når frem.

2 GAMEMASTER Gamemasteren kan f. eks. være en lærer eller en gruppe af lærere, der påtager sig at lede rollespillet. I rollespillet kan nedenstående plan følges: 1: Rollefordeling Lav en liste over samtlige deltagere. Læs rollekortene grundigt og fordel dem på en måde så den enkelte får mulighed for at identificere sig med den tildelte rolle. Det bør ske i god tid før spillet afvikles. Kendskabet til deltagerne bør være udslagsgivende for den rolle, den enkelte får. 2. Fordel rollekortene Udlever rollekortene og tal med alle om deres rolle. Inspirer den enkelte til at træde i karakter og yde en værdifuld og troværdig indsats, når spillet træder i kraft. En del af rollerne kan bruges til flere elever, som kan briefes i fællesskab. Andre roller bør briefes enkeltvis, da disse roller er afgørende for spillets dynamik. 3. Baserne På øen er der tre store bambushuse. Et til de unge, et til de ældre og et fælleshus. På tilsvarende måde skal der i rollespillet bruges tre rum - f.eks. tre klasselokaler eller andre tilsvarende områder, hvor grupperne i enrum kan samles og drøfte drømme og problemer. 4. Spillet begynder Fælles forum. Baggrundshistorien læses højt for alle og spørgsmål afklares før spillet går i gang. Husk at fortælle, hvornår der er deadline på spillets faser. Rollerne er fordelt, og deltagerne har nu forskellige interesser i at udvikle spillets gang. Gamemasterens opgave er at motivere og inspirere deltagerne - at hjælpe dem med at fastholde og udvikle eller ændre den personlighed, de er tildelt. Efter hvert gameoplæg mødes spillerne på deres baser for kort at afklare deres roller og indlæg inden spillerunden. 5. Optrapning og udvikling Undervejs i spillet kan gamemasteren uddele vælge at optrapper konflikterne ved at uddele konfliktkort undervejs i spillet. er nye instruktioner til rollekortene, hvor enkelte deltagere får konkrete opgaver. Med disse instrukser kan spillet pludselig ændre retninger. Konflikter optrappes eller nedtones. Den samlede sum af demokratiske erfaringer øges i fælles forsamlinger. 6. Afslutning Spillet er slut når deadline er nået. Alle deltagere diskuterer de problematikker, der opstod i forløbet. Øen rummede muligheden for at skabe den bedste af alle verdener? Øen kunne danne rammen om et helt anderledes liv fri for stres og jag. Livet på øen havde forudsætningerne for at være en permanent lykketilstand. Blev den mulighed udnyttet? Det kunne være en god íde kort at analysere rollespillet i en eller flere følgende undervisningstimer. Hvad gik godt? Hvad gik galt? Gav spillet en øget demokratierfaring?

3 Undervejs opstod der måske små spil imellem enkelte af deltagerne, som andre også kan lære af? FORDELING AF ROLLEKORT I udspiller handlingen sig omkring to hovedgrupperinger De Unge og De Ældre. Grupperne skal være nogenlunde lige store. Til gengæld kan man lege frit med sammensætningen af disse grupper. Rolllekortene beskriver rollernes karakter. Man kan bruge de kort man vil og de fleste kort kan dubleres og uddeles til flere elever. Find gerne selv på andre roller. Et interessant forløb kunne være at lade idealisterne udgøre majoriteten hos De Ældre og rebellerne hos De Unge. Eller omvendt. Mulighederne er mange. Kaptajnens rolle er speciel. Han eller hun har et stort ansvar i at lede diskussioner og styre ørådet. Det er vigtigt at Gamemaster under spillet hele tiden er opmærksom på Kaptajnen og klar til at støtte vedkommende. Kaptajnens rolle kan evt. spilles af en lærer. OPTRAPNING AF KONFLIKTER er tillæg til rollekortene, hvor enkelte spillere får nye opgaver. Med vil Gamemaster kunne trække spillet i en bestemt retning og optrappe konflikten på en lærerig måde. Det er en god ide at starte med Grundloven, ellers er rækkefølgen lige gyldig. Konflikten Splid egner sig fortrinsvis for de ældste årgange. Der er følgende konfliktkort i : Grundloven Overlevelse Udbygning Splid Find gerne selv på flere

4 Du har ansvaret for at opretholde god ro og orden. Du er også den eneste der kan indkalde alle til Øråd. Er der uenighed mellem generationerne, må de unge og de ældre gå til hvert sit hus og drøfte situationen, inden de mødes igen. ROLLEKORT Du leder til dagligt en virksomhed med flere hundrede ansatte. Du mener, at du er bedst til at være leder her på øen. Du stoler ikke på mænds dømmekraft. KAPTAJNEN KVINDELIG KONCERNCHEF ARKITEKTEN Du er den, der hele tiden finder på gode ideer til at udbygge de eksisterende bygninger. Du menerat der skal bygges vestlige huse til alle, gerne organiseret som en europæisk landsby. EJENDOMSMÆGLER Du støtter arkitekten i et og alt. Du mener, at der skal etableres en traditionel landsby hurtigst muligt, og sættes gang i en traditionel økonomi med penge, forretninger, osv Du er oprindelig fra landet, hvor du voksede op på en lille gård. Du mener, at der skal etableres små haver, hvor alle skal dyrke deres egen mad hvem ved, hvad fremtiden bringer? Du mener også, at de unge skal lære at arbejde fysisk. Du vil gerne beskytte den natur, der er her. Du har slet ikke lyst til at være med til et gammeldags samfund med penge, huse, forretninger, osv. Dette er paradis man skal bare nyde det! Du vil gerneskabe det perfekte samfund.du mener, at de unge skal bestemme mest muligt. Du stoler ikke på de andre voksne, der vil bestemme og indføre et kedeligt samfund med pligter og arbejde. Du er en af de ældre, der ikke mener, at de unge skal være med i beslutninger. Du mener, at de er umodne og dovne. De skal helst lave noget arbejde, og gerne have noget undervisning hver dag, Du er pensioneret skolelærer,. Tror på regler og regelmæssighed og mener alle skal arbejde fem timer om dagen. De unge skal lære god opførsel, og om demokratiets regler gennem deltagelse i beslutningsprocesserne.

5 Du vil gerne diskutere alting. Du ser muligheden for at etablere det perfekte samfund, hvor alle har lige rettigheder og pligter. Mænd og kvinder, voksne og børn har lige ret. ROLLEKORT Du er mener, at livet skal være fuldstændig frit: der skal ikke være regler og pligter, når nu øen er så rig. Du gider i hvert fald ikke komme til øråd og møder. Du er voksen, og vil bare hjem hurtigst muligt. Du gider ikke spilde tid på snak og byggeri der skal etableres bål, der kan tiltrække skibe, fly osv, der kan redde jer. Alt skal underordnes det.

6 Du føler, der skal rutine og orden i hverdagen. Du savner dit tidligere liv, og frygter for din fremtid. Der skal i hvert fald være øråd ver morgen. ROLLEKORT E Du ser opholdet på øen for at være din chance for at holde en rigtig (lang) ferie. Du vil ikke deltage i arbejde eller andre aktiviteter, de ældre arrangerer. Du vil gerne være fri for de voksne. Du vil gerne lave din egen gruppe uden indblanding fra andre heller ikke andre unge, som du ikke gider være sammen med. Du gider ikke være på øen, og tanken om at være her i længere tid måske hele livet?! er forfærdelig. Du støtter alle initiativer, der kan hjælpe jer komme hjem. Du vil gerne arbejde sammen med de andre, men ikke med at opbygge et blivende samfund her. Du tror ikke rigtig på andres motiver. Du har været for meget udsat for andre, der vil bestemme over dig. Nu har du chancen for at stille spørgsmålstegn ved alt, hvad der foreslåes. Du er negativ overfor de voksne. Du føler, at de andre unge er umodne og barnlige. Du bryder dig heller ikke om de voksne, der bare vil holde fri. Du støtter alle bestræbelser på at lave regler og få et velfungerende samfund oppe at stå. Du vil helst have dit eget private sted. Du har ikke noget imod, at der etableres et fælles hus til spisning om aftenen, for eksempel, men du vil ikke bindes af regler. Du vil godt være sammen med andre unge, der har samme holdning som dig. Du mener helt klart, at de unge skal prioriteres. Det er de voksne, der er ansvarlige for, at I er havnet her. Så skal de sørge for, at der etableres et godt ungdomshus. De skal sørge for ordentlig mad, pasning for de små og støtte til jer unge. Du mener, at drenge og piger skal skilles ad. Drengene er umodne, råber op hele tiden, og er luddovne. Der skal etableres et pigehus, hvor drenge ikke er velkomne. Kun de drenge, der beviser, at de deltager ansvarsfuldt, skal have lov til at være med i ørådet.

7 ROLLEKORT E Drengene, som dig, er naturlige jægere, og pigerne skal til gengæld sørge for madlavning og husførelse. Sådan er naturen, mener du. Du vil helst være sammen med de andre drenge i en slags jagtklan. Du synes, der skal være en klar organisering af livet på øen. Der skal være planer og lister over, hvem der laver hvad. Alle skal have pligter; til gengæld skal alle også have ret til en ugentlig fridag. Hvis ikke man vil arbejde, skal man holdes udenfor gruppen.

8 Gamemaster samler alle de overlevende i Fælleshuset: GRUNDLOVEN - 1) Gamemaster forklarer om den alvorlige situation de befinder sig i ved at læse Baggrund for Spillet op for deltagerne. 2) Første opgave er at få vedtaget en grundlov. Med kaptajnen i spidsen begynder en diskussion, hvor de nye øboer forhandle sig frem til 10 simple regler. 3) Opstår der uenigheder mellem generationer må de unge og de ældret gå til hvert sit hus og drøfte situationen, før de mødes igen. Afstemninger afgøres ved håndsoprækning. 4) Den nye grundlov hænges op i Fælleshuset, og to grupper ud i deres huse til pause. Det er dit ansvar at I får vedtaget 10 simple regler, der sikrer den enkeltes ret og beskyttelse. Hvis der opstår uenighed, kan du sende folk til deres respektive huse, for at drøfte sagen. KAPTAJNEN Du mener der skal vælges et parlament, der træffer alle afgørelser til fælles bedste. Til gengæld skal alle -også børn have stemmeret til parlamentet. Argumenter for dit synspunkt på ørådet. Der uddeler følgende inden diskussionen begynder: Du mener ikke de unge skal med på råd, når der skal laves en grundlov. Den bør vedtages af de ældste. Argumenter for dit synspunkt på ørådet. Du går ind for dødsstraf for selv små forseelser. Du vil gerne vide hvem der skal opretholde loven, og hvordan straffen er for lovovertrædelser. Argumenter for dit synspunkt på ørådet. Du er ikke tilfreds med Kaptajnen. Du mener han har ansvaret for forliset, så han er ikke værdig til at være leder på øen. Forsøg at komme på tomandshånd med folk og få dem over på din side. Hver gang der er øråd argumenterer du for dit synspunkt.

9 OVERLEVELSE - I pausen uddeler Gamemaster nedenstående kort til nogle af de overlevende: 1) En gruppe unge har benyttet pausen til at plyndre skibsvraget for vin og spiritus. Nu holder de fuldmånefest på stranden foran deres hytte. (Brug saftevand som vin og spiritus) 2) En Ældre kvinde opdager festen og får Kaptajnen til at indkalde til øråd. Hun mener ikke der er nok der tager del i det daglige arbejde. Maden er ved at slippe op. Så hvis ingen gør noget, vil der kun gå få uger inden alle sulter ihjel. 3) På Ørådet diskuteres hvordan arbejde, mad, pligter og privilegier skal fordeles. Igen kan grupperne deles, hvis det er svært at blive enige mellem generationerne. Skriv aftalerne ned opg hæng dem op ved siden af grundloven. 4) Send grupperne til pause i deres huse. Følgende kort uddeles i pausen. (Lad de unge feste lidt, før de andre får kortene) Du har sammen med to andre Unge (Vælg selv hvem) plyndre skibsvraget for vin og spiritus. Nu skal I arranger en fuldmåne fest på stranden foran jeres hytte. Du kan godt forstå de unge fester i stedet for at arbejde. Du er overbevist om I alle skal dø her på stedet alligevel, så hvorfor ikke have det sjovt til det sidste. Argument for dit synspunkt på ørådet. Du opdager de unges fest. Går til kaptajnen og får ham til at indkalde til øråd. På ørådet forklarer du situationens alvor. Maden er ved at slippe op. Om få uger vil I alle sulte ihjel. Argumenter for situationens alvor. Du mistede dine forældre under forliset. Du var ikke med til de unges fest, fordi du passede din syge lillesøster. Hun er meget afkræftet, og du tror hun vil dø, hvis ikke hun kan få mere mad. Fortæl din historie på ørådet. (kvinde) På ørådet bakker du kvinden op. I denne uge er bålet til madlavning gået ud tre gange. Du kræver der blive lavet en liste over hvem der tager sig af de praktiske gøremål. F.eks.: markarbejde, fiskeri, jagt, brændesamling og oprydning.

10 SPLID - Gamemaster samler alle i fælleshuset. 1) Der er sket en ulykke. En mand har begået selvmord. Han er sprunget ud fra en klippe. En kvinde siger det er konens skyld, fordi hun var ham utro. Det ved hun, fordi hun har også har forført hendes mand, og flere andre. 2) Situationen er alvorlig, fordi det truer med at splitte det lille samfund ad fuldstændig. Enken har været utro med mange andre mænd. 3) Kaptajnen skal nu finde ud af hvor mange Enken har været sammen med. Bagefter skal det diskuteres om kvinden skal straffes - og i givet fald hvordan. Skal kvinden straffes - og i givet fald, hvordan? Del eventuelt gruppen i Unge og Ældre, og lad dem komme med hver deres forslag. Diskussionen stopper når et flertal vedtager om og hvordan kvinden skal straffes. 4) Send grupperne til pause i deres huse. ENKEN Du var gift med den mand, der begik selvmord. Du er en smuk og livsglad kvinde, som har haft flere elskere under opholdet på Øen. Lige i øjeblikket har du affærer med tre forskellige. Naturligvis uden de er klar over det. Hvis Kaptajnen spørger direkte, så skal du fortælle hvem det er. Du mener Enken bør straffes. Du ved hun også har været sammen med din mand og garanteret mange flere. Du mener hun bør skubbes ud over klippen og dø samme død som sin mand. Argumenter for dit synspunkt. Følgende kort uddeles: HUSTRU 1 Du er gift med Ægtemand 1. Til begravelsen rejser du dig, og bebrejder hustruen for mandens død. Du ved har affære med mange af mændene på øen. Du siger højt at du er sikker på hun også har haft en affære med ham. Du indrømmer du har haft en affære med Enken, når din kone påstår det. Men hvis Enken skal straffes med døden, så skal du vel også. I var jo to om det. Argumenter for dit synspunkt HUSTRU 2 ÆGTEMAND 2 ÆGTEMAND 1 Du er gift med Hustru 1. Du har haft en affære med enken, og nu har du dårlig samvittighed. Manden der begik selvmord var din bedste ven. KAPTAJN Din opgave er at finde ud af hvor mange mænd Enken har været samme med. Du skal også finde ud af om folk mener hun skal straffes. I givet fald - hvordan.

11 UDBYGNING - Gamemster indkalder til fællesmøde 1) Gamemaster forklarer følgende: De tre store huse er ved at være faldefærdige. Regntiden står for døren, så der skal handles hurtigt. 2) Gamemaster deler de Unge og De Ældre ind i to hold, så der nu er fire grupper. Der udpeges en leder af hver gruppe. Det er nu vedkommendes opgave at få gruppen til at lave en tegning over fremtidens. 3) Resultatet fremlægges på et øråd, hvor Kaptajnen står for en afstemning om det bedste projekt. Du er leder af gruppe 1, der skal kommme med en tegning over fremtidens. Find ud af hvordan gruppens drømmeby ser ud. Tegn den. Lav en liste over de ressourcer projektet kræver. Du fremlægger resultatet på ørådet. Gamemasteren uddeler følgende konfliktkort: Du er leder af gruppe 2, der skal kommme med en tegning over fremtidens. Find ud af hvordan gruppens drømmeby ser ud. Tegn den. Lav en liste over de ressourcer projektet kræver. Du fremlægger resultatet på ørådet. Du er leder af gruppe3, der skal kommme med en tegning over fremtidens. Find ud af hvordan gruppens drømmeby ser ud. Tegn den. Lav en liste over de ressourcer projektet kræver. Du fremlægger resultatet på ørådet. Du er leder af gruppe 5, der skal kommme med en tegning over fremtidens. Find ud af hvordan gruppens drømmeby ser ud. Tegn den. Lav en liste over de ressourcer projektet kræver. Du fremlægger resultatet på ørådet. KAPTAJN Du sørger for at alle grupper fremlægger ders resultater, og står for en kort diskussion af de forskellige projekter. Når alle har fremlagt, er det din opgave at få vedtaget hvordan fremtidens skal se ud.

Gamemasteren er typisk en lærer, der påtager sig opgaven at lede rollespillet. For at spille Klasseturen, skal Gamemasteren følge nedenstående plan:

Gamemasteren er typisk en lærer, der påtager sig opgaven at lede rollespillet. For at spille Klasseturen, skal Gamemasteren følge nedenstående plan: KLASSETUREN Varighed: 2 lektioner Klassetrin: Fra 7. klasse til 9. klasse Synopsis "Klasseturen" er et rollespil, der fokuserer på de positive sider i samarbejde. Målet er at give deltagerne øvelse i at

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

GAMEMASTER Gamemasterens første opgave er at inddele deltagerne i forskellige partier. Det kan med fordel gøres dagen før der spillet.

GAMEMASTER Gamemasterens første opgave er at inddele deltagerne i forskellige partier. Det kan med fordel gøres dagen før der spillet. NEDSKÆRING Varighed: 6 lektioner Klassetrin: 8.- gymnasiale uddannelser Kan med fordel spilles på tværs af klasser SYNOPSIS er et rollespil, hvor spillerne udgør et byråd. Kommunens budget er overskredet,

Læs mere

HUSET Varighed ½ -1 dag Klassetrin: 7. gymnasiale uddannelser (Kan med fordel spilles som fællesprojekt på tværs af klasser og klassetrin)

HUSET Varighed ½ -1 dag Klassetrin: 7. gymnasiale uddannelser (Kan med fordel spilles som fællesprojekt på tværs af klasser og klassetrin) HUSET Varighed ½ -1 dag Klassetrin: 7. gymnasiale uddannelser (Kan med fordel spilles som fællesprojekt på tværs af klasser og klassetrin) SYNOPSIS er et rollespil, der er inspireret af konflikten omkring

Læs mere

Borgerkrig Borgerkrig Borgerkrig

Borgerkrig Borgerkrig Borgerkrig Gamemasteren samler alle deltagere i Parlamentet: 1. Lovforslaget Konfliktkort 1) Gamemasteren fortæller om den alvorlige situation landet befinder sig i, ved at læse Baggrund for Spillet op for alle deltagerne.

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

BORGERKRIG Varighed: 6 lektioner

BORGERKRIG Varighed: 6 lektioner BORGERKRIG Varighed: 6 lektioner Klassetrin: 8. klasse gymnasiale uddannelser. (Kan med fordel spilles som fællesprojekt på tværs af klasser og klassetrin. SYNOPSIS er et spil, der giver de unge indsigt

Læs mere

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Ingen af os har lyst til, at vores partner er os utro. Det får os til at føle os fravalgt, nedprioriteret og svigtet og gør rigtig ondt. Alligevel er utroskab udbredt

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Ungdom: Når du starter i Klubben Holme Søndergård (Klubben), er du på vej til at blive ung. At være ung betyder at: - Du ikke er barn længere, og at du er på vej til

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren Stemmer fra Hulbjerg Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren v/ Anette Wilhjelm Jahn Her er forslag til opgaver, der sætter fantasien

Læs mere

katastrofen rammer Når Vejledning 0.-3. klasse til temaer og elevaktiviteter

katastrofen rammer Når Vejledning 0.-3. klasse til temaer og elevaktiviteter Når katastrofen rammer Vejledning til temaer og elevaktiviteter 0.-3. klasse Indhold 3 Til underviseren 4 Skole 6 Nødhjælp 7 Leg og tryghed 8 Fold og klip Til underviseren Aktiviteterne handler om nødhjælp

Læs mere

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Sådan får du som skilsmisseramt den bedste jul med eller uden dine børn. Denne guide er lavet i samarbejde med www.skilsmisseraad.dk Danmarks største online samling

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Advarselssignaler på at dit barn er udsat for mobning:

Advarselssignaler på at dit barn er udsat for mobning: Advarselssignaler på at dit barn er udsat for mobning: Barnet vil ikke i skole/sfo Barnet er bange for skolevejen Barnet får blå mærker, skrammer og skader Barnets tøj, bøger og andre ting bliver ødelagt,

Læs mere

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase.

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Overgang fra mellemtrin til ældste trin samtale med 6. kl. Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Det er en meget anderledes arbejdsform, men

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé...

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé... Det er mig, Anna! Polfoto Maskot Indhold 1. Facebook....................... side 2 2. En ny ven....................... side 2 3. En lille hilsen................... side 2 4. På Skype.......................

Læs mere

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker BØRN ER ET VALG Har det været nemt for jer at finde kærester og mænd, der ikke ville have børn? spørger Diana. Hun er 35 år, single og en af de fire kvinder, jeg er ude at spise brunch med. Nej, det har

Læs mere

Konflikthåndtering mødepakke. konflikthåndtering. Velkommen! B3_1_Dias side 1/14

Konflikthåndtering mødepakke. konflikthåndtering. Velkommen! B3_1_Dias side 1/14 konflikthåndtering Velkommen! _1_Dias side 1/14 Formålet med mødet At lære om konflikter At få nogle redskaber til at håndtere konflikter At prøve at bruge redskaberne til at håndtere nogle forskellige

Læs mere

Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14.

Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14. Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14. Her på skolen er vi meget interesserede i at tilbyde den bedst mulige undervisning, trivsel og service til vores elever og jer som forældre. Derfor

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Han bryder sammen i gråd. Græder i kramper. Ung kvinde Ung mand Han går ud.

Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Han bryder sammen i gråd. Græder i kramper. Ung kvinde Ung mand Han går ud. 1.scene I en lejlighed. Lyden af stemmer fra en tv-serie. Romantisk filmmusik. Det er de samme replikker fra scenen, der gentager sig i tv-serien på et fremmedsprog. er kun optaget af skærmbilledet. står

Læs mere

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften?

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften? SOLAR PLEXUS af Sigrid Johannesen Lys blændet ned. er på toilettet, ude på Nørrebrogade. åbner døren til Grob, går ind tydeligt fuld, mumlende. Tænder standerlampe placeret på scenen. pakker mad ud, langsomt,

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

Den Talende Kamel. Den Talende Kamel. 2.a s storyline om Aladdin. Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: MB 2006

Den Talende Kamel. Den Talende Kamel. 2.a s storyline om Aladdin. Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: MB 2006 Den Talende Kamel MB 2006 2.a s storyline om Aladdin Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: Den Talende Kamel Den Talende Kamel Ørkenscene: Troldmand, 3 kameler: Ali og den bedrøvede og

Læs mere

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden!

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden! Kære kompagnon Jeg kan godt sige dig, at denne tale har jeg glædet mig til i lang tid - for det er jo hele 10 år siden jeg sidst havde en festlig mulighed for at holde tale for dig - nemlig da du blev

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Manuskript Den Første Kærlighed 7. marts 2008. Filmmanuskript. Tegn. af Hannibal V. Glaser. s. 1

Manuskript Den Første Kærlighed 7. marts 2008. Filmmanuskript. Tegn. af Hannibal V. Glaser. s. 1 Filmmanuskript Tegn af Hannibal V. Glaser s. 1 Manuskript 1. Skolegård SEN MORGEN Det er frikvarter. William(15) sidder på en udendørs trappe og tegner. Han ser op en gang i mellem, på Marie. Hun griner

Læs mere

Nej sagde Kaj. Forløb

Nej sagde Kaj. Forløb Nej sagde Kaj Kaj siger nej til alle mors gode tilbud om rejser ud i verden. Han vil hellere have en rutsjebanetur - og det får han, både forlæns og baglæns gennem mærkelige og uhyggelige steder som Gruel

Læs mere

Samfund og Demokrati. Opgaver til historie

Samfund og Demokrati. Opgaver til historie Opgaver til historie Under indgangen til Samfund og Demokrati kan dine elever lære om samfundsdynamikken i Nicaragua og få et indblik i et system og civilsamfund, der fungerer markant anderledes end det

Læs mere

Asger kan høre Fars travle skridt i lejligheden, imens han spiller sit yndlingsspil på computeren. I spillet skal Asger styre en dreng, der skal nå

Asger kan høre Fars travle skridt i lejligheden, imens han spiller sit yndlingsspil på computeren. I spillet skal Asger styre en dreng, der skal nå »Kom nu, Asger! Det går ikke, at jeg kommer for sent på arbejde igen.«far er stresset og styrter rundt i hele lejligheden efter et eller andet meget vigtigt, som han sikkert ikke engang selv ved, hvad

Læs mere

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk - vikartimen.dk

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk - vikartimen.dk Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Dansk 3. klasse Narcissos-myten 1. Fælles gennemgang: Udlever opgaverne. Du kan enten lade eleverne læse historien højt for hinanden, eller du kan læse den højt for

Læs mere

FASTHOLD TILHØRERNES OPMÆRKSOMHED. 1 Fasthold tilhørernes opmærksomhed

FASTHOLD TILHØRERNES OPMÆRKSOMHED. 1 Fasthold tilhørernes opmærksomhed FASTHOLD TILHØRERNES OPMÆRKSOMHED 1 Fasthold tilhørernes opmærksomhed 9 F ASTHOLD TILHØRERNES OPMÆRKSOMHED 1.1 Opmærksomhedskurven "Vi lægger hårdt ud, og så øger vi undervejs." Sådan svarede den mangedobbelte

Læs mere

LÆRER (35) PATRICIA: Oh my god! Tascha, du bliver nødt til at se det her. TASCHA: Fuck den so! som om hun kan få en som Mads.

LÆRER (35) PATRICIA: Oh my god! Tascha, du bliver nødt til at se det her. TASCHA: Fuck den so! som om hun kan få en som Mads. Manuskript Engstrandskolen 10.com 3.gennemskrivning mobbet i døden SCENE 1. KLASSEVÆRELSE. DAG ELISA (16) sidder i et klasselokale og tegner hjerter rundt om mads navn. Elisa kigger op og får øjenkontakt

Læs mere

Cases. Sociale relationer og trivsel. Arbejds ark 24

Cases. Sociale relationer og trivsel. Arbejds ark 24 Arbejds ark 24 Cases Øvelse 1 CASE 1: HVORNÅR ER DER TALE OM PSYKISK SYGDOM? Y K I A T R I F O N D E N 15 S B Ø R N E - Peter på 16 år er for halvanden måned siden blevet forladt af sin kæreste gennem

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Øje for børnefællesskaber

Øje for børnefællesskaber Øje for børnefællesskaber At lytte åbent og at indleve sig i et barns oplevelse af en bestemt situation, at acceptere samt at bekræfte er vigtige elementer når vi forsøger at bevare en anerkendende holdning

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Rollespil it support Instruktioner til mødeleder

Rollespil it support Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i grundmodulet. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Henriette og Jesper, som er i konflikt med hinanden.

Læs mere

Selvevaluering 2009 10

Selvevaluering 2009 10 Selvevaluering 2009 10 Selvevalueringen er foretaget i 2 klasser i foråret 2010. Lever skolen generelt op til værdigrundlaget? I høj grad 52.6% I nogen grad 47.4% I ringe grad 0% Bliver du under dit ophold

Læs mere

Hvordan har du det i fritidshjemmet Samtale om børnemiljø

Hvordan har du det i fritidshjemmet Samtale om børnemiljø i fritidshjemmet Samtale om børnemiljø Dansk Center for Undervisningsmiljø. Danish Centre of Educational Environment www.dcum.dk. dcum@dcum.dk. tlf. +45 722 654 00. fax +45 722 654 01 Postboks 2077. Blommevej

Læs mere

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M o Sta Stem! ga! o - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? / o T D A O M K E R I Indhold En bevægelsesøvelse hvor eleverne får mulighed for aktivt og på gulvet at udtrykke holdninger, fremsætte forslag

Læs mere

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde og sikkerhed på arbejdet.

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde og sikkerhed på arbejdet. OPGAVER TIL Livet går så hurtigt NAVN: OPGAVER SOM KAN LAVES I KLASSEN Før I læser romanen Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde og sikkerhed på arbejdet. Tal i grupper om jeres egne

Læs mere

Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12

Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12 Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12 Denne undersøgelse er lavet med alle skolens elever. Eleverne har siddet i deres kontaktgrupper og diskuteret

Læs mere

25. søndag efter trinitatis II I sommer blev Jægersborg kirke malet. Vi lukkede kirken og lod håndværkerene forvandle rummet, så det nu igen er

25. søndag efter trinitatis II I sommer blev Jægersborg kirke malet. Vi lukkede kirken og lod håndværkerene forvandle rummet, så det nu igen er 25. søndag efter trinitatis II I sommer blev Jægersborg kirke malet. Vi lukkede kirken og lod håndværkerene forvandle rummet, så det nu igen er strålende hvidt. Alt der kunne tages ned blev båret ud af

Læs mere

Ressourcen: Projektstyring

Ressourcen: Projektstyring Ressourcen: Projektstyring Indhold Denne ressource giver konkrete redskaber til at lede et projekt, stort eller lille. Redskaber, der kan gøre planlægningsprocessen overskuelig og konstruktiv, og som hjælper

Læs mere

Sådan leder du et forumspil!

Sådan leder du et forumspil! Sådan leder du et forumspil! En praktisk vejledning i hvordan du leder en gruppe igennem forumspil - beregnet til 9. eller 10. klasses elever skrevet af Peter Frandsen, Forumkonsulent p@frandsen.mail.dk

Læs mere

DIALOG # 13. Hvordan skal man takle klikedannelse blandt elever?

DIALOG # 13. Hvordan skal man takle klikedannelse blandt elever? DIALOG # 13 Hvordan skal man takle klikedannelse blandt elever? Om trivsel på spil en god dialog De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab vil forholde jer til en potentielt

Læs mere

Min morfar Min supermand

Min morfar Min supermand Dedikeret til min farmor og min far. Skrevet af Lilian Rask Andersen 2012. Manuskript doneret til Kræftens Bekæmpelse, i et håb om at bogen kan hjælpe familier og pårørende til at tale og græde sammen

Læs mere

Bilag nr. 9: Interview med Zara

Bilag nr. 9: Interview med Zara Bilag nr. 9: Interview med Zara Man kan høre raslen af papir. Randi og Katja fortæller Zara lidt om hvordan interviewet kommer til at foregå. I: Kan du huske, at vi lavede nogle tegninger i går? 5 Papirerne

Læs mere

BOY. Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma. 9. marts

BOY. Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma. 9. marts BOY Af Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma 9. marts SCENE 1, INT. TØJBUTIK, DAG Emilie står og kigger på hættetrøjer i en herreafdeling i en tøjbutik. Hun udvælger tre specifikke, men pludselig

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK UNDERVISNINGSMATERIALE HVERDAGENS HELTE Lærervejledning og pædagogisk vejledning til Hverdagens helte 4 - om autisme Et undervisningsmateriale

Læs mere

15. Søndag efter Trinitatis 2013, Hurup og Gettrup Mattæus 6, 24 34

15. Søndag efter Trinitatis 2013, Hurup og Gettrup Mattæus 6, 24 34 15. Søndag efter Trinitatis 2013, Hurup og Gettrup Mattæus 6, 24 34 Herre, lær mig at søge dit rige og din retfærdighed og giv mig så alt andet i tilgift. AMEN Ja, den er god med dig, Jesus! Sådan fristes

Læs mere

Klasseaftaler og regler om alkohol

Klasseaftaler og regler om alkohol I en undersøgelse svarede 85% af de unge ja tak til regler for deres alkoholforbrug. De gav udtryk for, at det er nemmere at sige nej, hvis man har regler at henvise til Klasseaftaler og regler om alkohol

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2018 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Antimobbestrategi. Regnbueskolens syn på individ og fællesskab. Mobning. Definition på mobning

Antimobbestrategi. Regnbueskolens syn på individ og fællesskab. Mobning. Definition på mobning Antimobbestrategi Regnbueskolens syn på individ og fællesskab På Regnbueskolen tror vi på, at hvert enkelt menneske er unikt og værdifuldt og derfor har lov til at være den man er. Hvert barn og hver voksen

Læs mere

Lagoni SFO. Unionvej 4 6500 Vojens - Tlf. 7434 3210 Mobil 3089 7807 - E-mail: chsc@haderslev.dk

Lagoni SFO. Unionvej 4 6500 Vojens - Tlf. 7434 3210 Mobil 3089 7807 - E-mail: chsc@haderslev.dk Lagoni SFO Unionvej 4 6500 Vojens - Tlf. 7434 3210 Mobil 3089 7807 - E-mail: chsc@haderslev.dk Vojens 1. April 2012 Så blev det forår... jubii!!! Huset summer af liv. Vi nyder det gode vejr, og bruger

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering

Undervisningsmiljøvurdering Undervisningsmiljøvurdering Ærø Friskole Januar Den spørgeskemaundersøgelse, som danner grundlag for vurderingen, har været frivillig for eleverne og er foretaget på en helt almindelig travl skoledag.

Læs mere

klassetrin Vejledning til elev-nøglen.

klassetrin Vejledning til elev-nøglen. 6.- 10. klassetrin Vejledning til elev-nøglen. I denne vejledning vil du til nøglen Kollaboration finde følgende: Elev-nøgler forklaret i elevsprog. En uddybende forklaring og en vejledning til hvordan

Læs mere

Herre, stå ved siden af os, når vi fristes til at vende dig ryggen. AMEN

Herre, stå ved siden af os, når vi fristes til at vende dig ryggen. AMEN 2. Påskedag 2015, Hurup og Gettrup Lukas 24, 13-35 Herre, stå ved siden af os, når vi fristes til at vende dig ryggen. AMEN Har du oplevet, at det hele bare er gået i stå? Det, som du sådan havde regnet

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Antimobbestrategi for Glyngøre skole

Antimobbestrategi for Glyngøre skole Antimobbestrategi for Glyngøre skole Baggrund: Formål: Målsætning: På Glyngøre skole har vi fokus på trivsel og ønsker fortsat at fremme denne. Det betyder for os, at alle børn skal trives og opholde sig

Læs mere

DET ØDE LAND Varighed ca. ½ time Kan spilles på alle klassetrin

DET ØDE LAND Varighed ca. ½ time Kan spilles på alle klassetrin DET ØDE LAND Varighed ca. ½ time Kan spilles på alle klassetrin SYNOPSIS er en gruppedynamisk øvelse med fokus på samarbejde. Spillet tager afsæt i et skibbrud, hvor spillerne er de overlevende. De skal

Læs mere

SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU?

SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU? SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU? GLOSTRUP PRODUKTIONSHØJSKOLE - TORSDAG DEN 5. MARTS 2009 Dataindsamling ELEVER MED I UNDERØGELSEN RYGER IKKE-RYGER I ALT Antal drenge: 15 20 35 Antal piger: 11 7 18 Elever

Læs mere

Skole og fritid Trivsel på Christiansø Skole Maj

Skole og fritid Trivsel på Christiansø Skole Maj Skole og fritid 1 Helt enig Mest enig Hverken enig eller uenig Mest uenig Helt uenig 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 God Skole Altid glad for at Sjov undervisning Respektfuld komme i skole behandling 2 Mest uenig

Læs mere

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus.

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus. Side 1 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus Side 2 Personer: Nicolaus Side 3 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus 1 Nicolaus 4 2 Naboen 6 3 Tre poser guld 8 4 Mere guld 10 5 Gaden er tom 12 6

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

TANKE-EKSPERIMENTER:

TANKE-EKSPERIMENTER: TANKE-EKSPERIMENTER: Samfundsfilosofisk og etisk tema Til læreren Som vejledende tidsforbrug er dette tema sat til at fylde 2 moduler á to lektioner det kan dog afhænge af fordybelsesgraden ved de forskellige

Læs mere

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål.

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Film og spørgsmål Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Spørgsmål til 2 sider af samme sag Nikolajs version Hvad tænker

Læs mere

Sidste skoledag... - en god fælles oplevelse

Sidste skoledag... - en god fælles oplevelse Sidste skoledag... - en god fælles oplevelse Til skolen... Sidste skoledag er et farvel til skolen, som har været rammen om en stor del af livet i 9 eller 10 år. Derfor er det vigtigt, at sidste skoledag

Læs mere

Næ. som flækked kokosnødder mellem sine store...? Hey, er det dig, Johnny? Kurdy her! Nå, er det ikke han mere? Har han nu også fået et fornavn?

Næ. som flækked kokosnødder mellem sine store...? Hey, er det dig, Johnny? Kurdy her! Nå, er det ikke han mere? Har han nu også fået et fornavn? Tørstig? Næ. som flækked kokosnødder mellem sine store...? Hey Ved Limpopofloden var en negerkvinde uden alder Jer! Et tegn! Tja, hvorfor ikke? Det kan vel ikke skade. Det er jo ikke mere end tredive år

Læs mere

Trivselsevaluering 2010/11

Trivselsevaluering 2010/11 Trivselsevaluering 2010/11 Formål Vi har ønsket at sætte fokus på, i hvilken grad de værdier, skolen fremhæver som bærende, også opleves konkret i elevernes dagligdag. Ved at sætte fokus på elevernes trivsel

Læs mere

DIALOG # 13 HVORDAN SKAL MAN TAKLE KLIKEDANNELSE BLANDT ELEVER?

DIALOG # 13 HVORDAN SKAL MAN TAKLE KLIKEDANNELSE BLANDT ELEVER? DIALOG # 13 HVORDAN SKAL MAN TAKLE KLIKEDANNELSE BLANDT ELEVER? OM TRIVSEL PÅ SPIL EN GOD DIALOG De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab vil forholde jer til en potentielt

Læs mere

KOLLABORATION. Vejledning til elevnøgle, klasse

KOLLABORATION. Vejledning til elevnøgle, klasse Vejledning til elevnøgle, 6.-10. klasse I denne vejledning vil du finde følgende: Elevnøgler forklaret i elevsprog. Vejledning og uddybende forklaring til, hvordan man sammen med eleverne kan tale om,

Læs mere

GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE

GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE Kære lærer! Dette spil er udviklet til historieundervisningen i 7.-9. klassetrin. Spillet handler om Grundloven 1915 og har et særligt fokus på de mennesker i datiden, der

Læs mere

Aldersfordeling. Indledning. Data

Aldersfordeling. Indledning. Data Indledning Vi har i uge 9, 10 og 11 arbejdet med TPM det tværprofessionelle modul. Vores team består af Mikkel Jørgensen (lærerstuderende), Charlotte Laugesen (Socialrådgiverstuderende), Cathrine Grønnegaard

Læs mere

Bilag 2 1. Observationsdag

Bilag 2 1. Observationsdag Bilag 2 1. Observationsdag Der er den pågældende dag 8 børn samt 3 voksne på stuen. Børnegruppen består af: Drengen T på 2 år og 10 mdr., drengen B på 2 år og 3 mdr., pigerne L, A og H samt drengen E på

Læs mere

Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014

Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014 Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014 I Kløverløkken indgår pædagogiske aktiviteter som en del af det pædagogiske arbejde. I 2012/2013 har vi i børnehavegrupperne haft fokus på børnenes sociale

Læs mere

3. søndag i fasten Gettrup Hurup 749, 522, 68, 155, 427, 678 736, 522, 341, 155, 217

3. søndag i fasten Gettrup Hurup 749, 522, 68, 155, 427, 678 736, 522, 341, 155, 217 3. søndag i fasten Gettrup Hurup 749, 522, 68, 155, 427, 678 736, 522, 341, 155, 217 Den onde djævel havde skabt et spejl, som kunne forvrænge alting, alt skønt blev grimt. De små djævle lo og var fornøjede,

Læs mere

Og ude på den gamle træbænk, hvor de sammen plejede at nyde de svale aftener, havde Noa sagt det, som det var: Han har tænkt sig at slå dem alle

Og ude på den gamle træbænk, hvor de sammen plejede at nyde de svale aftener, havde Noa sagt det, som det var: Han har tænkt sig at slå dem alle 3. Blodig alvor Næste morgen var der besynderligt nok ingen, der beklagede sig. Emzara var overbevist om, at det var, fordi de vidste, hvordan hun ville reagere. At hun var pylret, var ikke nogen hemmelighed,

Læs mere

Jeg bygger kirken -4

Jeg bygger kirken -4 Jeg kirken - Sandhed og hellighed Mål: Denne gang lægger vi vægt på det alvorlige. Mit hus skal være et bedehus! råbte Jesus, da han så, hvordan folk misbrugte Guds hus til selv at bliver bedre af det.

Læs mere

Spillet om lovforslag. til rollespil. METH LOGH scal land byggies

Spillet om lovforslag. til rollespil. METH LOGH scal land byggies Spillet om lovforslag introduk t ion til rollespil ETH LOGH nd byggies METH LOGH scal land byggies 2 Spillet om lovforslag Tag eleverne med ind i den politiske verden, hvor meninger mødes, hvor forhandlingsevner

Læs mere

Denne plan skal opfattes som et redskab, der kan bruges, når det, der ikke må ske, sker

Denne plan skal opfattes som et redskab, der kan bruges, når det, der ikke må ske, sker omsorgsplan Denne plan skal opfattes som et redskab, der kan bruges, når det, der ikke må ske, sker For at tage del i kræves ikke et overmenneske kun et medmenneske. Alligevel er det legalt ikke at kunne,

Læs mere

DAVID OG SAUL BESØG. Bibeltime 4 DUKKETEATER I M500. soendagsskoler.dk BIBELCAMPING 2016 LEDERARK

DAVID OG SAUL BESØG. Bibeltime 4 DUKKETEATER I M500. soendagsskoler.dk BIBELCAMPING 2016 LEDERARK DUKKETEATER I M500 DAVID OG SAUL Af: Hanne Hebsgaard Tekst: 1 Sam 19,9-24 Rekvisitter Dukketeater med små dukker (se nedenfor). Tøj til dukkerne harpe til David (eller evt. guitar mundharmonika eller andet)

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

1. God ledelse. God ledelse

1. God ledelse. God ledelse 1. God ledelse Historier om livet om bord God ledelse Ledelsen om bord er afgørende for trivsel og effektivitet. I dette kapitel viderebringer vi en række lederes erfaringer og tanker om ledelse 15 Skab

Læs mere

Bliv afhængig af kritik

Bliv afhængig af kritik Bliv afhængig af kritik - feedback er et forslag og ikke sandheden Kritik er for mange negativt ladet, og vi gør gerne rigtig meget for at undgå at være modtager af den. Måske handler det mere om den betydning,

Læs mere

Side 1 af 15. Hvad viser diagrammerne? Resultatudtrækket er foretaget 20. april 2011

Side 1 af 15. Hvad viser diagrammerne? Resultatudtrækket er foretaget 20. april 2011 Resultatudtrækket er foretaget 20. april 2011 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Klassen og kammeraterne, Underspørgsmål til klassen og kammeraterne om regler, Mobning, Underspørgsmål

Læs mere

Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse!

Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse! Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse! Det bedste ved at have en voksenven til min søn er, at han får en oprigtig interesse fra et andet voksent menneske, som vil ham det godt. 2 Så kunne

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 1 Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 Præludium 290 I al sin glans 46 Sorrig og glæde 70 Du kom til vor runde jord 42 I underværkers

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere