BLIV SUND OG UNDGÅ OVERVÆGT HVAD MENER EKSPERTERNE?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BLIV SUND OG UNDGÅ OVERVÆGT HVAD MENER EKSPERTERNE?"

Transkript

1 FYSISK SUNDHED JANUAR 2010 BLIV SUND OG UNDGÅ OVERVÆGT HVAD MENER EKSPERTERNE? Selv blandt danske forskere inden for folkesundhed kan der være forskellige holdninger til sundhed. Denne artikel er fremkommet med bistand af fremtrædende professorer fra tre af de største danske universiteter med henblik på, at vi så godt som det er muligt her præsenterer de holdninger, som de fleste universitetsforskere er enige om. Sundhed og ernæring er præget af store økonomiske interesser Der er mange forskellige teorier og store økonomiske interesser knyttet til området sundhed, vægt, ernæring og motion. Mange firmaer m.m. er interesseret i at markedsføre netop deres næringsmidler, deres kosttilskud eller deres behandlinger som værende sunde og også ugeblade kan have en økonomisk interesse i at fremstå som autoriteter på området. Selv blandt danske forskere inden for folkesundhed kan der være forskellige holdninger til sundhed. Denne artikel er fremkommet med bistand af fremtrædende professorer fra tre af de største danske universiteter med henblik på, at vi så godt som det er muligt her præsenterer de holdninger, som de fleste universitetsforskere er enige om. Kan man undgå at blive overvægtig på noget tidspunkt, så bliver livet meget lettere Om slankekure mener de fleste af disse eksperter, at når en person først er blevet overvægtig, kan man nok tabe et par kilo; men det er ganske svært at slanke sig ned til normalvægten og det er specielt rigtig svært at opnå en vægtreduktion, som er varig og holdbar. Sund Skole Nettet har valgt at arbejde med børn i folkeskolen. Det har vi, fordi vi forventer, at det er

2 lettere at leve sundt med en vægt i normal-området hele livet hvis man undgår at blive overvægtig på noget tidspunkt og altså også i ungdommen. Herved slipper man for at skulle gennemføre de vanskelige slankekure. Når dette er sagt, så er der masser af mennesker, som har opnået at slanke sig ved at lægge deres livsstil om. Så overvægtige skal ikke opgive men vide, at der ligger et stort arbejde i at slanke sig ganske som det ikke er nogen let sag for en ryger at droppe smøgerne for altid, når de først er blevet en vane. Men mange har vist, at det kan lade sig gøre! Målet er ikke, at eleverne bliver så slanke som muligt, men at de bliver sunde Sund Skole Nettet har ikke en målsætning om, at alle skal blive slankere. Vi ønsker at medvirke til, at så mange som muligt af skolernes elever får en god kondition, der kan sikre dem et langt liv med færrest mulige sygdomme. Desuden at de får en krop, som hverken er for let eller tung, og derudover, at de ikke får vrangforestillinger om, at deres vægt er for høj, hvis den ikke er det, og endelig, at eleverne får et naturligt og afslappet forhold til mad. Når børnene på skolerne via Sund Skole Nettet kan få målt deres kondital og hoppehøjde, så er det netop for, at de kan holde øje med deres kroppes udholdenhed og muskelstyrke, som er vigtige for sundheden. Hvorfor bliver nogle mennesker overvægtige? Når nogle mennesker bliver overvægtige, så skyldes det, at de spiser mad med mere energi (mad med flere kalorier), end de har brug for til de bevægelser og til det arbejde, som de udfører, eller som kroppen skal bruge for at holde sig varm og i gang. Det, de spiser mere, end hvad de har brug for, sætter sig som fedt på kroppen. Det følger af naturens love. Vi kan sammenligne et menneske med en bil. Den bruger også energi (benzin) til at bevæge sig, til at varme sig op og til at holde maskineriet i gang. Men i modsætning til et menneske, så forbrænder den aldrig mere energi, end den har brug for til disse formål. Hvis appetitten er til stede, så kan et menneske indtage og forbrænde mere energi, end det har brug for, og så sætter den overskydende energi sig som fedtdepoter i kroppen.

3 Hvad kan man gøre, hvis man er på vej til at blive overvægtig? Hvis man har taget for meget på i vægt, så er der to veje at gå. Man kan bruge kroppen mere eller man kan spise mad med et mindre energiindhold. - eller en tredje mulighed, kombinerer disse. Det første med at bruge kroppen mere kan ske ved at lægge mere bevægelse ind i dagligdagen. Man kan f.eks. gå og cykle i situationer, hvor man hidtil er blevet transporteret af biler, busser eller elevatorer. Man kan også dyrke mere idræt eller gå flere ture. Børnene i Sund Skole Nettet kan vælge gå med en skridttæller i en ganske normal uge, for at de kan få en idé om, de bevæger sig nok. Hvis skridttælleren i en typisk uge viser, at de går mindre end skridt, så bevæger de sig nok for lidt. Tilsvarende bør voksne mindst gå skridt om ugen, hvis de vil holde sig i form. Hvis man cykler eller svømmer, bør man tillægge et energiforbrug for disse aktiviteter, som omregnes til skridt. Det kan man finde hjælp til her på hjemmesiden. Det er ikke så svært. Den anden mulighed var som sagt at indtage færre kalorier gennem føden. Her er det store problem appetitreguleringen, som ikke er så let at omstille, hvis den har vænnet sig til at kalde på for meget mad ligesom når radiatortermostaten står for højt, så der bliver for varmt, fordi radiatoren får besked om at kalde på for meget varme fra centralvarmesystemet. Et mindre energiindhold kan man enten få ved at spise mindre mad af den slags, som man plejer at spise eller ved atspise den samme vægtmængde mad, men med et mindre energiindhold per vægtenhed. To tricks til at golde appetitten i snor Der er to tricks, som man kan bruge, som ikke kolliderer så hårdt med sultfornemmelsen, som hvis man skulle gennemføre systematisk at spise mindre af den føde, som man plejer at spise: Det ene er at undlade at indtage føde, som kun giver begrænset mæthedsfornemmelse i maven som f.eks. sodavand og cola. Det andet er at reducere forbruget af nydelses- og næringsmidler, der har et stort fedt- og sukkerindhold som kager og snacks samt erstatte med fiberrig kost, der giver en god mæthedsfølelse.

4 Kan man ikke slippe for det der med at bevæge sig og så bare spise og drikke mindre? De fleste eksperter fraråder personer, der er meget lidt aktive, og som har svært ved at komme i gang med at blive mere aktive med deres krop, at de udelukkende forsøger at slanke sig ved en kostomlægning. For det første fordi en person, der er meget lidt aktiv, i de fleste tilfælde vil finde det meget svært at sætte fødeindtaget så voldsomt ned, så det passer til den lave kropsaktivitet. For det andet viser forskning, at kroppen ikke fungerer godt, hvis musklerne ikke bruges. Dette er en af grundene til, at mennesker med et lavt kondital ofte bliver syge og klarer sygdomme dårligere end personer med en god kondition. De fleste vil efter en vis tilvænning til motion opnå et bedre velvære, herunder bedre nattesøvn og større energi i deres daglige dont, når de begynder at bruge deres krop mere aktivt. Kan det ligge i mine gener, så det er medfødt, at jeg er blevet overvægtig? Kan to personer, der spiser og rører sig lige meget, ende med at veje helt forskelligt? Dette spørgsmål har optaget mange. Overvægtige har i al almindelighed et helt normalt stofskifte og udtrykket der er noget galt med mit stofskifte er en myte. Stofskiftet er kroppens forbrug af ilt. En bils energiforbrug kan også opgøres som dens forbrug af ilt, men det er lettere at holde styr på, hvor meget benzin en bil bruger. Når kroppen omsætter den føde, som vi indtager, så forbruger kroppen ligesom bilen ilt fra luften. Uden ilt ville kroppen dø og bilen gå i stå. Men kroppens energiforbrug til bevægelse, opvarmning og til at holde den i gang kan ikke bare gøres op som forbruget af én slags brændstof. For det første har menneskets brændstof (vores mad og drikke) et meget svingende energiindhold fra vand (0) og kostfibre (meget lavt) til sukker (406 kcal per 100 gram) og fedt (med 884 kcal/100 gram). For det andet oplagrer et menneske noget af den indtagne føde i fedt- og sukkerdepoter i kroppen. Så stofskiftets iltforbrug medtager kun de kalorier, som du bruger til kroppens bevægelser, varmeproduktion og funktion, mens kalorierne i din føde også medtager de kalorier, som bliver aflejret i dine fedt- og sukkerdepoter. Stofskiftets energiforbrug omfatter den energi, som går til bevægelser, varme- og fordampning samt til at holde kroppen i gang. Er energien i den mad og drikke, der indtages, større end energiforbruget, så sætter det sig i kroppens energidepoter.

5 Eksperterne er enige om, at alle vil tabe sig, hvis de spiser det samme og bevæger sig mere, eller hvis de bevæger sig det samme, men indtager et mindre energiindhold (også kaldet kalorieindhold) i deres mad og drikke. Eksperternes råd Hvad er så eksperternes råd til dig (og det gælder, uanset om du er barn eller voksen), hvis du er eller er på vej til at blive overvægtig? 1. At du bruger din krop mere aktivt i dagligdagen! 2. Undersøg, om du i en normal uge bruger din krop rimeligt aktivt ved, at du i en uge går med en skridttæller. 3. Viser skridttælleren, at du i en typisk uge ikke kommer op på skridt (voksne: skridt), så gå dine ugentlige gøremål igennem og find ud af, hvorledes du kan nå op på det højere antal skridt ved at ændre i dine rutiner. 4. Hvis du er blevet overvægtig og ønsker at tabe dig, skal du reducere energiindtaget i det du spiser. Her vil øgning af den fysiske aktivitet alene sædvanligvis ikke være nok. 5. Spis ting, som dels giver dig de næringsstoffer, som organismen har brug for og som samtidigt giver dig en god mæthedsfornemmelse. Sundhedsstyrelsen har opstillet følgende 7 kostråd, som tilgodeser dette: Spis frugt og grønst min. 6 om dagen Spis fisk og fiskepålæg flere gange om ugen Spis kartofler, ris eller pasta og groft brød hver dag. Spar på sukker især fra sodavand, slik og kager. Spar på fedtet især fra mejeriprodukter og kød. Spis varieret og bevar normalvægten. Sluk tørsten med vand.

6 Hertil kommer et 8. råd, som ikke har noget med kost at gøre, og som ligner punkt 1 ovenfor. Det hedder: Vær fysisk aktiv mindst 30 min. og for børn 60 min. om dagen. Hvad skal jeg drikke? Lad os specielt se på den del af vores føde, som vi indtager som væske, hvor Sundhedsstyrelsen og eksperterne er enige om, at de kalorier, der drikkes, ikke giver os ret megen mæthedsfornemmelse. Så hvis man reducerer sit forbrug af sodavand og vænner kroppen til, at man udmærket kan slukke tørsten i vand, så vil man have taget et vigtigt skridt i kostomlægningen. Nogle vil her spørge, om man ikke i stedet for vand kunne drikke sodavand uden kalorier af de typer, som er sødet med kunstige sødemidler? Eksperterne fraråder generelt dette, da det er en fordel, hvis man vænner sin organisme til, at det, som man drikker og spiser, ikke behøver at smage sødt. Sødemidlernes øvrige virkning i organismen er nok ikke noget, eksperterne bliver enige om lige med det samme. Men det ville være en stor sundhedsmæssig gevinst for befolkningen, hvis børn og voksne vænner sig til, at man de fleste steder i dette land har udmærket vand i hanen, som er rigtig godt til at slukke tørsten med.

Fysisk aktivitet og vægt. Informationshæfte fra Nordic Sugar

Fysisk aktivitet og vægt. Informationshæfte fra Nordic Sugar Informationshæfte fra Nordic Sugar 2 er udarbejdet af Nordic Sugar. Copyright tilhører Nordic Sugar. Kopiering er tilladt med kildeangivelse. Tekst og indhold: Mannov og Nordic Sugar. Foto: Christina Bull.

Læs mere

patientvejledning type 2-diabetes

patientvejledning type 2-diabetes patientvejledning type 2-diabetes En patientvejledning for dig! Med denne patientvejledning ønsker vi at give dig et godt indblik i type 2-diabetes Vejledningen er tænkt som et supplement til den information,

Læs mere

De 10 veje til vægttab hedder: 1. Slå autopiloten fra Skab medvind Drik færre kalorier Bevæg dig mere

De 10 veje til vægttab hedder: 1. Slå autopiloten fra Skab medvind Drik færre kalorier Bevæg dig mere 10 veje til vægttab Forudsætninger for, at de små skridt virker I bogen kan du se, hvad hvert et lille skridt teoretisk set vil føre til af vægttab i løbet af de første 12 måneder hvis du i øvrigt lever

Læs mere

vejledning om kostsammensætning hjælp til at tilberede og anrette måltider hjælp til indkøb.

vejledning om kostsammensætning hjælp til at tilberede og anrette måltider hjælp til indkøb. Ernæring Det meste af det, der står i dette afsnit, er gældende for alle mennesker, dvs. at du også kan bruge det, når du skal vælge kostsammensætningen for dig selv og din familie. For børn under to år

Læs mere

Små skridt til vægttab der holder

Små skridt til vægttab der holder Små skridt til vægttab der holder forudsætninger for, at de små skridt virker 1. Du er overvægtig. 2. Du har vejet det samme gennem længere tid. 3. Du har haft den gamle vane i længere tid. 4. Du bliver

Læs mere

Udtrykket tynd-fed er et slangudtryk for personer med normal vægt, men med en relativt høj fedtprocent.

Udtrykket tynd-fed er et slangudtryk for personer med normal vægt, men med en relativt høj fedtprocent. FYSISK SUNDHED JUNI 2011 DE TYNDFEDE AF PROFESSOR BENTE KLARLUND PEDERSEN Udtrykket tynd-fed er et slangudtryk for personer med normal vægt, men med en relativt høj fedtprocent. Jeg er ikke af den opfattelse,

Læs mere

Tab to buksestørrelser på 6 uger

Tab to buksestørrelser på 6 uger Tab to buksestørrelser på 6 uger Der er ingen grund til at gå rundt om den varme grød længere. Få de smalle hofter tilbage med en 6-ugers kur, der giver dig synlige resultater og måske blod på tanden til

Læs mere

Næringsstofanbefalinger

Næringsstofanbefalinger "This project arises from the project Periscope which has received funding from the E U, in the framework of the Public Health Programme" Næringsstofanbefalinger Vores mad indeholder en lang række stoffer,

Læs mere

Hvad skal idrætsaktive børn og unge spise og drikke?

Hvad skal idrætsaktive børn og unge spise og drikke? Hvad skal idrætsaktive børn og unge spise og drikke? 2 Hvad skal idrætsaktive børn og unge spise og drikke? En sund madkultur til idrætsaktive børn og unge Børn og unge er en aktiv del af Danmarks brede

Læs mere

Hvor meget energi har jeg brug for?

Hvor meget energi har jeg brug for? Hvor meget energi har jeg brug for? Du bruger energi hele tiden. Når du går, når du tænker, og selv når du sover. Energien får du først og fremmest fra den mad, du spiser. Den kommer fra proteiner, og

Læs mere

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger.

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger. Derfor er det sundt Over halvdelen af danskerne spiser tæt på den anbefalede mængde fedt, men vi er ikke gode nok til at spise den rigtige type af fedt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet

Læs mere

Råd om mad og motion. Når du er gravid

Råd om mad og motion. Når du er gravid Råd om mad og motion Når du er gravid 2 Når du er gravid s. 3 Spis sundt og varieret s. 4-5 Hvor meget skal du spise? s. 6-7 Hvad skal du undgå? s. 8-9 Hvilke vitaminer og mineraler har du brug for? s.

Læs mere

Kvinders og mænds sundhedsbevidsthed, kostvaner og fysiske aktivitet

Kvinders og mænds sundhedsbevidsthed, kostvaner og fysiske aktivitet Kvinders og mænds sundhedsbevidsthed, kostvaner og fysiske aktivitet Beskrevet ud fra den landsdækkende kostundersøgelse 1995 og 2000/01. Margit Velsing Groth og Sisse Fagt Afdeling for Ernæring Institut

Læs mere

Mad til lungepatienter

Mad til lungepatienter Mad til lungepatienter En patientvejledning fra Danmarks Lungeforening www.lunge.dk Danmarks Lungeforening :: www.lunge.dk :: www.facebook.com/lungeforeningen :: 1 Indhold Kend din vægt Kend din vægt...

Læs mere

Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune. Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik

Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune. Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik 1 Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune Inspiration til arbejdet med den

Læs mere

Giv borgerne et KRAM. En pjece om Kost, Rygning, Alkohol og Motion Ved Det Nationale Råd for Folkesundhed

Giv borgerne et KRAM. En pjece om Kost, Rygning, Alkohol og Motion Ved Det Nationale Råd for Folkesundhed Giv borgerne et KRAM En pjece om Kost, Rygning, Alkohol og Motion Ved Det Nationale Råd for Folkesundhed Giv borgerne et KRAM En pjece om Kost, Rygning, Alkohol og Motion Ved Det Nationale Råd for Folkesundhed

Læs mere

guide en sund vægt selvom du er tynd Sådan holder du Chris MacDonald Styrk dit liv med Februar 2015

guide en sund vægt selvom du er tynd Sådan holder du Chris MacDonald Styrk dit liv med Februar 2015 guide Februar 2015 Sådan holder du en sund vægt selvom du er tynd Styrk dit liv med Chris MacDonald Se flere guider på bt.dk/plus Se og flere b.dk/plus guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 2 SUNDHED OG VÆGT

Læs mere

Lærervejledning til undervisningsmateriale for 5.-6. klasse.

Lærervejledning til undervisningsmateriale for 5.-6. klasse. Lærervejledning til undervisningsmateriale for 5.-6. klasse. Indhold Formålet med undervisningsmaterialet... 5 Undervisningsmaterialets indhold og opbygning... 5 De officielle kostråd... 6 Spis varieret,

Læs mere

Interview om spiseforstyrrelser med Susanne Lunn

Interview om spiseforstyrrelser med Susanne Lunn NORMALITET OG SELVDESTRUKTIVITET Interview: Liv Johns Interview om spiseforstyrrelser med Susanne Lunn Det er både skræmmende, provokerende og fascinerende at møde personer, der insisterer og kæmper for

Læs mere

Før du går til lægen

Før du går til lægen 1 Før du går til lægen Det er en god idé at tænke over, hvad du vil sige og spørge om, før du går til lægen. Det er en god idé at skrive de vigtigste ting ned på et stykke papir. Det er god idé at øve

Læs mere

Diætisten - Din hjælp til et sundere liv

Diætisten - Din hjælp til et sundere liv Diætisten - Din hjælp til et sundere liv Udgivet af Foreningen af Kliniske Diætister Redaktion: Lisa Bolting Heidi Dreist Pia Houmøller Udarbejdelse: PRspektiv Layout og design: ekvator ApS Fotos: GettyImages

Læs mere

Forsikring. Tema. Skal og må arbejdsgiveren blande sig i din sundhed side 6-19. Den nye kostpyramide vender tingene på hovedet side 18

Forsikring. Tema. Skal og må arbejdsgiveren blande sig i din sundhed side 6-19. Den nye kostpyramide vender tingene på hovedet side 18 Nr. 7 - November 2011 Forsikring Medlemsblad for DFL foreningen for ansatte i forsikring Skal og må arbejdsgiveren blande sig i din sundhed side 6-19 Den nye kostpyramide vender tingene på hovedet side

Læs mere

Evaluering af vægtstopprojekt Syddjurs Gør livet lettere

Evaluering af vægtstopprojekt Syddjurs Gør livet lettere Evaluering af vægtstopprojekt Syddjurs Gør livet lettere Syddjurs Gør livet lettere Indholdsfortegnelse. Indledning. 3 Resume. 4 Syddjurs Gør livet lettere. 5 Deltagerne. 6 Vægtstopperne taber sig men

Læs mere

Hvordan holder man op med at ryge hash? - en gør det selv guide til at holde op med at ryge hash

Hvordan holder man op med at ryge hash? - en gør det selv guide til at holde op med at ryge hash Hvordan holder man op med at ryge hash? - en gør det selv guide til at holde op med at ryge hash Indhold Introduktion 3 Har jeg et problem med hash 4 SDS skala 5 Hvordan ændrer jeg det 6 Skriv din beslutning

Læs mere

12 skridt til fremme af sund kost og fysisk aktivitet den gode kommunale model. Anbefalinger på basis af litteraturen og lokale erfaringer

12 skridt til fremme af sund kost og fysisk aktivitet den gode kommunale model. Anbefalinger på basis af litteraturen og lokale erfaringer 12 skridt til fremme af sund kost og fysisk aktivitet den gode kommunale model Anbefalinger på basis af litteraturen og lokale erfaringer 81 Sund By Netværket 12 skridt til fremme af sund kost og fysisk

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi

Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi Kolofon Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi Udarbejdet af Enheden for Brugerundersøgelser Chefkonsulent Rikke Gut Evalueringskonsulent

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

DANSKERNES FORSTÅELSE AF DE OTTE KOSTRÅD

DANSKERNES FORSTÅELSE AF DE OTTE KOSTRÅD DANSKERNES FORSTÅELSE AF DE OTTE KOSTRÅD INGE HUMMELSHØJ HANSEN, KRISTINA AACHMANN, LIISA LÄTHEENMÄKI OG KLAUS G. GRUNERT DCA RAPPORT NR. 022 MAJ 2013 AARHUS AU UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER

Læs mere