SIKKERHED OMKRING KASTEMASKINER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SIKKERHED OMKRING KASTEMASKINER"

Transkript

1 SIKKERHED OMKRING KASTEMASKINER 1 SIKKERHED OMKRING KASTEMASKINER

2 SIKKERHED OMKRING KASTEMASKINER 2 1 SIKKERHED OMKRING KASTEMASKINER. Dette materiale er udarbejdet til uddannelsen til skydeleder inden for flugtskydning med haglgevær. Formålet er at skabe grundlæggende kendskab til de forskellige kastemaskiner og deres virkemåde samt belyse hvilke faremomenter, der er omkring betjeningen af maskinerne. Som skydeleder har du ansvaret for sikkerheden under skydningen. Det betyder bl.a. at du har ansvar for, at du og dine hjælpere kan betjene skydebanens kastemaskiner forsvarligt. Dette ansvar kræver, at du sætter dig grundigt ind i hvordan maskinerne på din skydebane fungerer, og at du sikrer dig, at du modtager oplæring i, hvordan de betjenes. Som skydeleder har du ansvaret for sikkerheden under skydningen, herunder at banens kastemaskiner kan betjenes forsvarligt. På skydebanerne er der gennem tiderne sket mange mere eller mindre alvorlige ulykker iblandt med svære personskader. Heldigvis opstår disse ulykker yderst sjældent som følge af brugen af skydevåben, men derimod ved betjeningen og omgangen med lerduekastemaskinerne. Disse ulykker kan være nok så alvorlige og i værste fald med dødelig udgang. Størstedelen af disse ulykker er opstået som følge af manglende kendskab til maskinerne og sikkerhedsforskrifterne eller som følge af sløseri, ligegyldighed og den manglende respekt, der kan opstå, når betjeningen bliver rutinepræget. Nøjagtigt som ved andre arbejdsulykker. I dette materiale bliver de grundlæggende sikkerhedsregler og sikkerhedsforskrifter ridset op, men da der findes kastemaskiner af forskellige fabrikater, modeller og placeringen af kastemaskinerne ligeledes kan være forskellig fra bane til bane, er det vigtigt, at der på den enkelte bane med de pågældende maskiner foretages en grundig instruktion af de personer, der skal betjene maskinerne, og at der udarbejdes en sikkerhedsprocedure for betjeningen af maskinerne på den enkelte bane. For at undgå rutineulykker er det vigtigt, at denne procedure jævnligt indskærpes og opdateres ved ændring af bane, nye maskiner osv. For at undgå ulykker er det vigtigt at der bibeholdes den fornødne respekt og indarbejdes sikkerhedsrutiner som altid følges, og at man aldrig går på kompromis med sikkerheden, heller ikke når der er travlt! For at sikre en forsvarlig og sikkerhedsmæssig korrekt omgang og betjening af kastemaskiner er det vigtigt, at maskinerne kun betjenes af personer, der har kendskab til maskinernes funktion og i særdeleshed til de faremomenter, der er omkring betjeningen, og ikke mindst kan opstå ved forkert betjening.

3 SIKKERHED OMKRING KASTEMASKINER 3 2 LERDUEMASKINERNES GRUNDLÆGGENDE VIRKEMÅDE Lerduekastemaskiner kan opdeles i håndkastere, manuelle og automatiske kastemaskiner. 2.1 Håndkaster Håndkastere vil ikke blive omtalt i dette materiale, da de anvendes meget lidt i forbindelse med skydelederens arbejde. 2.2 Manuelle kastemaskiner Manuelle kastemaskiner er den oprindelige form for kastemaskiner, hvor maskinen betjenes af en person, der ved hjælp af et håndtag spænder kastefjederen, lægger duen på kasteskinnen, og efterfølgende udløser kastearmen ved at aktivere et håndtag, når duen skal kastes. Maskinen betjenes ved at kastearmen manuelt med hånden drejes en smule, så fjederen forspændes indtil kastearmen låses i spændt position bag en låsepal. Herefter spændes fjederen helt ved hjælp af et håndtag, og duerne lægges i kasteskinnen. Når udløserhåndtaget påvirkes, frigives låsepalens indgreb i kastearmen, og fjederens kraft slynger kastearmen rundt, hvorved duen kastes. Disse kastemaskiner er ofte blevet moderniseret med fjernudløsning ved hjælp af et relæ, hvorved duen kan udløses fra standpladsen. Der findes også på markedet små hobbymaskiner, hvor der ikke er hverken spændehåndtag til fjederen, låsepal eller udløserhåndtag, men hvor fjederen blot spændes ved at dreje kastearmen med håndkraft, til den når dødpunktet, hvor den spændte fjeder trækker lige gennem kastearmen, og derved bliver stående i spændt position. Maskinen udløses ved at påvirke kastearmen en lille smule med hånden, hvorved fjederen bringes ud af dødpunktet, og kastearmen slynges rundt. Betjeningen af manuelle maskintyper er særdeles farlig og skal varetages med største forsigtighed, da betjeningen forudsætter, at man er tæt på maskinen hele tiden, og ikke utilsigtet har fingrene eller andet på den forkerte side af maskinen. Oftest er disse maskiner lavet således, at duerne først lægges i, når fjederen er helt spændt, hvorved man uvægerligt har hænderne i farezonen. Kastefjederen er meget kraftig, og besidder en stor energi i spændt tilstand, hvorfor den kan forårsage voldsom personskade, hvis uheldet er ude.

4 SIKKERHED OMKRING KASTEMASKINER 4 Manuelle kastemaskiner bør så vidt muligt undgås, men skal de alligevel benyttes, skal man påse, at maskinerne er velholdte og i god stand. Maskiner i tvivlsom stand med rustne fjedre, defekte dele og slidte låsepaler må aldrig anvendes. 2.3 Automatiske kastemaskiner Automatiske kastemaskiner er kastemaskiner, hvor en elmotor spænder kastefjederen hver gang, en due er kastet. Lerduerne er anbragt i et magasin med mange duer, og en lerdue fremføres og lægges automatisk på kastearmen, når elmotoren spænder kastefjederen. Kastearmen udløses ved et elektrisk signal fra en fjernbetjening eller en mikrofon. Selve grundfunktionen i kastemaskinen er den samme som i manuelle kastemaskiner, nemlig en kraftig fjeder, der slynger kastearmen rundt, når duen ønskes kastet. Kastearmen er forsynet med et friløb, således at den kan dreje frit i forhold til elmotoren i kasteretningen (mod uret). Når elmotoren drejer videre i kasteretningen (mod uret), tvinges kastearmen med, og kastefjederen spændes. Når fjederen er spændt, påvirker kastearmen en kontakt, der afbryder strømmen til motoren, som stopper, og kastearmen forbliver i spændt position i fjederens spændte dødpunkt. Når duen ønskes kastet, sendes igen strøm til elmotoren, som påvirker kastearmen. Så snart kastearmen påvirkes blot en lille smule, bringes fjederen ud af dødpunktet, og kastearmen slynges rundt af fjederens kraft. Elmotoren drejer fortsat langsomt rundt, og når på et tidspunkt igen den nu slappe kastearm, som bringes med, og spænder kastefjederen på ny. Kastefjederen i denne type maskiner er også særdeles kraftige, og den skal omgås med største forsigtighed. Endvidere skal man være opmærksom på, at den spændte kastemaskine kan udløses ved enhver påvirkning af kastearmen som f.eks. ved berøring. Det betyder, at maskinen kan udløses, selv om den er strømløs.

5 SIKKERHED OMKRING KASTEMASKINER 5 Kastemaskinen er oftest forsynet med en styretavle, hvor der er anbragt en vippe/drejekontakt til at aktivere elmotoren med samt en fjederpåvirket trykknap til at udløse kastearmen. DER BØR ANVENDES SIKKERHEDSBRILLER VED ARBEJDE OG/ELLER BETJENING I MASKINENS NÆRHED. Når maskinen skal udløses/afspændes, er det vigtigt at afbryde motoraktiveringsknappen først og herefter udløse kastearmen med trykknappen. Afbrydes motoraktiveringen ikke, spænder maskinen blot igen, og er klar til at kaste på ny. Når maskinen er afladt/udløst, stikker kastearmen som regel ud på venstre side af maskinen. (Dette afhænge af maskintypen).

6 SIKKERHED OMKRING KASTEMASKINER 6 Hold øje med kastearmen når du skal arbejde med en kastemaskine! Hvis du kan se kastearmen som her, er maskinen ikke spændt (DueMatic, Danlac, Promatic). Dette gælder dog ikke for alle fabrikater, og derfor er det vigtigt, at du modtager oplæring i brugen af de maskiner, du skal arbejde med. Her er maskinen spændt og farlig! Det er ikke nok at afbryde strømmen i denne situation, hvis armen påvirkes, kan fjederen udløses! Du skal afspænde maskinen, inden du påfylder lerduer eller udfører andet arbejde på eller omkring maskinen.

7 SIKKERHED OMKRING KASTEMASKINER 7 3 ULYKKER MED KASTEMASKINER I arbejdet med kastemaskiner er der fare for en række ulykker, som kan opdeles i følgende hovedgrupper: 1. Fare for at blive ramt af lerdue eller lerdue splinter 2. Fare for elektrisk stød 3. Fare for klemning i roterende dele 4. Fare for at blive ramt af kastearm 3.1 Fare for at blive ramt af lerdue eller lerduesplinter Det er vigtigt, at man ved anlæggelse af skydebanen sikrer sig, at lerduer og lerduesplinter ikke kan ramme skytter og tilskuer til skydningen. Dette er ofte svært, da skiftende vindretninger og styrke kan påvirke lerduerens flyvelængde betydeligt, og samtidig er det umuligt at sige hvilken flyveretning, en lerdue vil have, efter denne er ramt. Selv små lerduesplinter har stor energi, og kan forvolde skade, hvis de rammer ubeskyttet hud eller øjne. Især øjnene er udsatte, og derfor bør der altid anvendes sikkerhedsbriller ved lerdueskydning både af skytter, men også af dommere og evt. tilskuere. Samtidig bør der være skilte, der advarer om, at man nu befinder sig i et område, hvor der er fare for at blive ramt at lerduesplinter, og at det anbefales at bære sikkerhedsbriller. Ved betjening af lerduemaskinerne skal huset være indrettet således, at man kan komme til kastemaskinen uden at skulle gå igennem maskinens fareområde ved f.eks. at skulle gå foran maskinen. Betjeningspanelet til at udløse maskinen skal befinde sig i god afstand fra maskinen, således at faren for at bliver ramt af lerdue eller lerduesplinter er minimal. Ved opstilling af lerduekastemaskiner skal man sikre sig, at maskinerne kan betjenes uden at man skal passere kastemaskines fareområde. 3.2 Fare for elektrisk stød Automatiske kastemaskiner anvender strøm fra ledningsnettet i form 230 eller 400 volt eller 12/24 volt fra batterier til drift af motorer og relæer. Den største fare opstår, hvis der er overgang til jord fra ledningsnettet til maskinen, dvs. at man får stød, hvis man rører ved maskinens metaldele/stel (overgang). Dette kan opstå, hvis isoleringen på en ledning bliver slidt eller skåret igennem, således at kablet blottes, og kommer i berøring med maskinens metaldele/stel. For at sikre at bruger ikke får stød, hvis der opstår overgang til jord, skal kastemaskiner være tilsluttet ledningsnettet med jord, og ledningsnettet skal være forsynet med et HPFI relæ, som automatisk slår fra, hvis der opstår overgang til jord. Den elektriske installation af kastemaskinerne skal udføres af en fagmand. Den, der har ansvaret for skydebanens drift, skal sikre, at HPFI relæ mv. fungerer. Dette skal afprøves 1 gang årligt. Elinstallationer skal udføres af en fagmand i henhold til Stærkstrømsreglementet

8 SIKKERHED OMKRING KASTEMASKINER 8 Ved reparation af kastemaskiner skal strømmen være afbrudt ved sikringsskabet, eller stikket/ledningen skal være afmonteret ledningsnettet. Ved automatiske kastemaskiner, som forsynes via et 12 eller 24 volt batteri, er den største fare, at batteriet korssluttes, hvorved der opstår gnister og voldsom varme. Batteriet kan også eksplodere ved kortslutning. For at undgå kortslutning bør batteriet være forsynet med isolatorer i gummi eller plast på +polen. Ved kortslutning af batteriet er der fare for eksplosion og kraftig forbrænding 3.3 Fare for klemning i roterende dele På kastemaskiner er der en række roterende dele, som ikke er afskærmet, og hvor der derfor er risiko for klemulykker. Kastemaskinens duemagasin er oftest udformet som en karrusel, hvor stakkene med duer er anbragt i rørformede holdere. Karrusellen drejes langsomt rundt af elmotoren gennem en udveksling i en gearkasse oftest ved hjælp af et kædetræk. Denne nedgearing af elmotoren resulterer i en voldsom kraft, hvorfor der er risiko for klemulykker. Ved kastearmen er der ligeledes risiko for klemulykker især på maskiner, der ikke er forsynet med en sikringsbøjle. For at undgå klemulykker er det vigtigt, at maskinens elektriske betjeningspanel er således monteret, at dette kan betjenes uden at komme tæt på maskinen. Strømen skal være afbrudt, når maskinen justeres, og når der påfyldes duer. Strømen skal være afbrudt og kastearmens fjeder udløst, når maskinen justeres, eller når der påfyldes duer. Kastemaskiner bør være forsynet med afskærmning, der sikrer, at man ikke kan komme i klemme i kastearmen. Kastemaskiner uden afskærmning skal opstilles således, at omgivelserne (vogn eller hus) fungerer som afskærmning, der sikrer, at man ikke kan komme i klemme i kastearmen. 3.4 Fare for at blive ramt at kastearm De alvorligste ulykker i forbindelse med arbejdet med kastemaskiner er ulykker, hvor folk er blevet ramt af kastearmen. Disse ulykker kan opdeles i ulykker, der er sket ved almindelig drift og ulykker, der er sket under afhjælpning af fejl eller reparation af kastemaskinen.

9 SIKKERHED OMKRING KASTEMASKINER 9 Fareområde Ulykker med kastearmen ved almindelig drift. En del kastemaskiner er forsynet med en sikkerhedsbøjle, der markerer kastearmens arbejdsområde, og for nogle fabrikaters vedkommende gør det vanskeligt at komme i kontakt med kastearmen. Dette er en udmærket sikring af kastearmen, men den beskytter ikke 100 %. Den bedste sikring af en kastemaskine opnår man ved at konstruere et hus omkring maskinen, der forhindrer, at man kan komme i kontakt med maskinen, inden denne er afspændt. Her er det vigtigt, at den ansvarlige for skydebanens drift og indretning konstruerer de enkelte skydehuse således, at maskinens betjeningspanel kan betjenes uden at komme i kontakt med maskinen, og uden at skulle gå forbi maskinens fareområde. Ulykker med kastearmen under almindelig drift kan helt undgås ved at følge to forsigtighedsregler: Regel nr. 1 Maskine slukkes, og kastearmen udløses, inden der påfyldes duer, kasteretning og kastelængde justeres eller der foretages andet driftsarbejde. Regel nr. 2 Betjeningspanelet til kastemaskinen placeres således, at det er umuligt at blive ramt af kastearmen, eller maskinen afskærmes således, at det ikke er muligt at komme i kontakt med kastearmen ved betjeningspanelet. Ulykker med kastearmen under afhjælpning af fejl eller reparation. Den store fare ved en spændt kastearm er, at der er oplagret stor energi i fjederen, og at denne energi ikke er 100 % kontrolleret via udløsermekanismen. Som det er beskrevet under virkemåden for kastemaskiner, så hviler den spændte kastearm i sit dødpunkt, indtil motoren påvirker armen i kasteretningen, og fjederen udløses. Det vil sige, at hvis armen utilsigtet påvirkes, og den kommer over dødpunktet, så udløses fjederen og armen, uanset om maskinen er tændt eller slukket. Risikoen for at blive ramt af kastearmen er størst, når noget går galt, som kræver, at man justerer, rengør eller reparerer maskinen. F.eks. kan der sætte sig lerduestumper i klemme, således at armen ikke kan udløses, og dette er en rigtig farlig situation, da man ikke kan udløse kastearmen, og man er derfor nødt til at afhjælpe fejlen med en spændt kastearm. Den store fare ved en spændt kastearm er, at der er oplagret stor energi i fjederen, og at denne energi ikke er 100 % kontrolleret via udløsermekanismen.

10 SIKKERHED OMKRING KASTEMASKINER 10 Kastearmen kan udløses manuelt, selv om strømmen er afbrudt på nødstop Under reparation kan det være nødvendigt at spænde kastearmen for at justere eller afhjælpe fejl, og dette er naturligvis forbundet med risiko, da man samtidig arbejder tæt på maskinen. Ulykker med kastearmen under reparation kan minimeres ved at erkende, hvornår man står med et problem, man ikke er erfaren nok til at løse. I disse situationer bør man overlade reparationen til kyndige folk, der har uddannelse og erfaring. Som skydeleder kan du undgå farlige situationer ved at være forberedt på, at noget kan gå galt, det vil sige, at du skal have en plan for, hvordan du afhjælper eventuelle problemer eller nedbrud af kastemaskiner. Ulykker med kastearmen under reparation kan minimeres ved at erkende, hvornår man står med et problem, man ikke er erfaren nok til at løse.

11 SIKKERHED OMKRING KASTEMASKINER 11 4 GENERELLE SIKKERHEDSINSTRUKS Mange af de ulykker, der er sket med lerduekastemaskiner gennem årene, er sket for meget erfarne folk under reparation eller afhjælpning af maskinstop. Generelt for disse ulykker er, at de opstår, når der bliver sløset med sikkerhedsrutiner, og når respekten for faren aftager, fordi det plejer at gå godt. Dette er et velkendt fænomen, som kendes fra alle områder, hvor mennesker og teknik arbejder sammen. Den bedste måde at sikre sig mod denne type af ulykker er ved at have sikkerhedsrutiner, der beskriver, hvordan man anvender kastemaskinerne korrekt, samt hvad man gør ved maskinstop, og hvor man evt. kan få hjælp. Samtidig er det vigtigt at situationer, hvor det var tæt på at gå galt nøje analyseres, så man i fremtiden kan undgå lignende situationer. Sikkerhedsprocedurer skal løbende justeres og opfriskes, så alle, der arbejder omkring kastemaskinerne, er bekendt med dem. Forbered dig før din skydning, også på hvad du vil gøre, hvis noget går galt. F.eks. maskinnedbrud, strømsvigt osv. Anvend kun kastemaskiner i god stand. Lerduekastemaskiner skal betjenes og håndteres med stor forsigtighed og respekteres på lige fod med ladte våben. Kastemaskiner må kun betjenes og vedligeholdes af kyndigt personel. Placér aldrig legemsdele indenfor maskinens arbejdsområde under drift. Opfat altid kastemaskinen som spændt og træf forholdsregler ud fra dette. Beskyttelsesbøjler og skærme bør være monteret på kastemaskinen under drift. Nærm dig aldrig en spændt kastemaskine forfra eller fra siden. Altid bagfra. Afbryd altid strømmen til maskinen før maskinen håndteres og afspænd/udløs altid maskinen før reparation, justering eller påfyldning. Duer bør altid påfyldes fra bagsiden af maskinen. Spænd(cock) først maskinen, når du er sikker på, at der ikke er personer i maskinens fareområde og kasteretning. Gå aldrig foran kastemaskinen, før den er udløst/afspændt. Pas på, hvis flere personer arbejder på/servicerer maskinen samtidig. Hvem gør hvad og hvornår! Kastemaskinen skal stå fastspændt og stabilt. Påse at kastemaskinen er monteret/justeret, således at personer ikke rammes af kastede duer eller ituslåede duer udslynget sideværts af maskinen. Påse af publikum eller uvedkommende ikke kommer ind i kastemaskinens fareområde. Vær særlig forsigtig, hvis kastearmen sidder fast som følge af duesplinter eller lign. Brug aldrig fingrene til at fjerne duesplinter og forhindringer. Påfyld aldrig lerduer under drift. Der er risiko for at maskinen griber fast i tøj eller lign. Brug beskyttelsesbriller. Lav sikkerhedsrutiner og følg dem!! Det er bestyrelsen for skydebanen, der er ansvarlig for, at der udarbejdes sikkerhedsrutiner, og at disse løbende justeres i forhold til banens brug.

12 SIKKERHED OMKRING KASTEMASKINER 12 5 UDDRAG AF BEKENDTGØRELSE AF LOV OM ARBEJDSMILJØ MED RELEVANS FOR SKYDELEDER, HAGL 16. Arbejdsgiveren skal sørge for, at der føres effektivt tilsyn med, at arbejdet udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt. 17. Arbejdsgiveren skal gøre de ansatte bekendt med de ulykkes- og sygdomsfarer, der eventuelt er forbundet med deres arbejde. Stk. 2. Arbejdsgiveren skal endvidere sørge for, at de ansatte får nødvendig oplæring og instruktion i at udføre arbejdet på farefri måde. 45. Maskiner, maskindele, beholdere, præfabrikerede konstruktioner, apparater, redskaber og andre tekniske hjælpemidler skal være indrettet, og skal anvendes således, at de sikkerheds- og sundhedsmæssigt er fuldt forsvarlige. Stk. 2. Anerkendte normer og standarder, som har sikkerheds- eller sundhedsmæssig betydning, skal følges.

Der findes derudover andre typer hvor både klinge og emne fremføres automatisk. Disse typer er ikke omfattet af denne vejledning

Der findes derudover andre typer hvor både klinge og emne fremføres automatisk. Disse typer er ikke omfattet af denne vejledning Tekniske Kapsave med hjælpemidler én klinge Indledning En Kapsav er en rundsav, der med hånden eller mekanisk føres på tværs af bordet mod emnet. Den kaldes ofte en afkorter. Der findes flere typer kapsave,

Læs mere

INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER GA 1000

INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER GA 1000 INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER GA 1000 INSTALLATIONS MANUALEN SKAL GENNEMLÆSES OMHYGGELIG FØR IBRUGTAGNING ADVARSEL FOR SIKKER INSTALLATION Inden installation af automatikken skal balance fjederen

Læs mere

FR 100 PE KÆDETRANSPORTØR

FR 100 PE KÆDETRANSPORTØR Side 1 af 8 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Overensstemmelseserklæring. 2. Sikkerhed 3. Montage 4. Brugsvejledning 5. Garanti 6. Reservedelstegninger Side 2 af 8 1. Overensstemmelseserklæring FREMA EU-overensstemmelseserklæring

Læs mere

INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER

INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER INSTALLATIONS MANUALEN SKAL GENNEMLÆSES OMHYGGELIG FØR IBRUGTAGNING ADVARSEL FOR SIKKER INSTALLATION Inden installation af automatikken skal balance fjederen på

Læs mere

FR 60 PE KÆDETRANSPORTØR

FR 60 PE KÆDETRANSPORTØR Side 1 af 20 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Overensstemmelseserklæring 2. Sikkerhed 3. Montage 4. Brugsvejledning 5. Garanti 6. Reservedelstegninger Side 2 af 20 1. Overensstemmelseserklæring FREMA EU-overensstemmelseserklæring

Læs mere

KCC 40 Kædetransportør Montage og Brugsvejledning

KCC 40 Kædetransportør Montage og Brugsvejledning Side 1 af 17 KCC 40 Kædetransportør Montage og Brugsvejledning Side 2 af 17 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Overensstemmelseserklæring. 2. Sikkerhed 3. Montage 4. Brugsvejledning 5. Garanti 6. Reservedelstegninger

Læs mere

FR 200 KÆDETRANSPORTØR

FR 200 KÆDETRANSPORTØR Side 1 af 18 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Overensstemmelseserklæring. 2. Sikkerhed 3. Montage 4. Brugsvejledning 5. Garanti 6. Reservedelstegninger Side 2 af 18 1. Overensstemmelseserklæring FREMA EU-overensstemmelseserklæring

Læs mere

Brændesav m/hårdmetalklinge

Brændesav m/hårdmetalklinge MODEL: LOG SAW 400 Art.: 75107625 Brændesav m/hårdmetalklinge LÆS VENLIGST DENNE VEJLEDNING OMHYGGELIGT IGENNEM INDEN MASKINEN ANVENDES 1. Indholdsfortegnelse 2. Sikkerhedsinstruktioner...2 3. Saven i

Læs mere

Brugsanvisningen skal være let tilgængelig for brugeren

Brugsanvisningen skal være let tilgængelig for brugeren Tekniske Bordfræsemaskiner hjælpemidler Indledning Anvendelse af tekniske hjælpemidler, herunder bordfræsemaskiner skal ske i henhold til Arbejdstilsynets bestemmelser, samt fabrikantens anvisninger. Kravene

Læs mere

Instruktionsmanual Luftvåben

Instruktionsmanual Luftvåben Instruktionsmanual Luftvåben VIGTIGT: LÆS VENLIGST DENNE INSTRUKTIONSMANUAL, FØR DU TAGER PRODUK- TET I BRUG 1999 Industrias El Gamo, S.A. 1 2 1. Sigtekorn 2. Munding 3. Løb 4. Visier 5. Manuel sikring

Læs mere

Tekniske hjælpemidler

Tekniske hjælpemidler Tekniske Afrettere hjælpemidler Indledning Anvendelse af tekniske hjælpemidler, herunder afrettere skal ske i henhold til Arbejdstilsynets bestemmelser, samt fabrikantens anvisninger. Kravene til indretning

Læs mere

JK5. Bruger manual Reservedels liste

JK5. Bruger manual Reservedels liste JK5 Bruger manual Reservedels liste Gennemlæs og følg nøje alle sikkerheds instruktioner før omsnørings maskinen betjenes. Gem denne instruktions manual på et sikker og nemt tilgængelig sted for fremtidig

Læs mere

FR 120 PE KÆDETRANSPORTØR

FR 120 PE KÆDETRANSPORTØR Side 1 af 13 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Overensstemmelseserklæring. 2. Sikkerhed 3. Montage 4. Brugsvejledning 5. Garanti 6. Reservedelstegninger Side 2 af 13 1. Overensstemmelseserklæring FREMA EU-overensstemmelseserklæring

Læs mere

1-Funktions multitavle 0300440 Aquatronic

1-Funktions multitavle 0300440 Aquatronic 1-Funktions multitavle 0300440 Aquatronic Manual for program 1FV1.0 (se mærkning på kreds U2) Mærkespænding: Mærkeeffekt: Mærkestrøm: 230 V, 50Hz, 1 fase. 2300 W 10 A Summen af belastninger må ikke overstige

Læs mere

DANSK SKYTTE UNION Idrættens Hus, DK-2605 Brøndby Telefon: 4326 2626 - e-mail: info@skytteunion.dk

DANSK SKYTTE UNION Idrættens Hus, DK-2605 Brøndby Telefon: 4326 2626 - e-mail: info@skytteunion.dk DANSK SKYTTE UNION Idrættens Hus, DK-2605 Brøndby Telefon: 4326 2626 - e-mail: info@skytteunion.dk DSkyU REGLEMENT FOR JAGTSKYDNING ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Arbejde på elektriske installationer 1

Arbejde på elektriske installationer 1 Arbejde på elektriske installationer Af Steffen Nielsen, Sikkerhedsstyrelsen Marts 2010 I 2008 registrerede Sikkerhedsstyrelsen 41 elulykker, hvor elfagfolk kom til skade i forbindelse med deres arbejde.

Læs mere

DL-45/50/55/60/80 A/B

DL-45/50/55/60/80 A/B CpLy ApS www.cply.dk Brugermanual DL-45/50/55/60/80 A/B Opdateret Vinter 2015 Kære kunde Tak fordi du har valgt at handle hos CpLy ApS. Venligst læs og forstå brugervejledningen før brug, hvis der er noget

Læs mere

2005/1 TEXAS. Motor ECF 26-36. Texas A/S Knullen 2 DK-5260 Odense S Denmark Tel: +45 6395 5555 Fax: +45 6395 5558 www.texas.dk post@texas.

2005/1 TEXAS. Motor ECF 26-36. Texas A/S Knullen 2 DK-5260 Odense S Denmark Tel: +45 6395 5555 Fax: +45 6395 5558 www.texas.dk post@texas. 2005/1 TEXAS Motor ECF 26-36 Texas A/S Knullen 2 DK-5260 Odense S Denmark Tel: +45 6395 5555 Fax: +45 6395 5558 post@texas.dk 1. Indholdsfortegnelse 1. Indholdsfortegnelse...2 2. Identifikation af symboler

Læs mere

Manual til Dæk - 291 Nimalift.dk Manual, installations- og monteringsvejledning

Manual til Dæk - 291 Nimalift.dk Manual, installations- og monteringsvejledning Nimalift 2014 Manual til Dæk - 291 Nimalift.dk Manual, installations- og monteringsvejledning Nimalift.dk, Søgårdparken 20, 7250 Hejnsvig 2 FORSIKRING)OM)OVERENSSTEMMELSE)) Søgårdparken20 7250Hejnsvig

Læs mere

To Vejs Motorcykel Alarm System BEEPER X6R

To Vejs Motorcykel Alarm System BEEPER X6R Betjeningsvejledning 1. Både 2-vejs fjernbetjeningen og alarmenheden kan afgive alarmsignal. Du kan både bruge den 2 vejs fjernbetjening og den almindelige fjernbetjening til at overvåge motorcyklen. 2.

Læs mere

Stødpind. Rullebord kan være med automatisk fremføring, og maskinen kan være forsynet med forridser.

Stødpind. Rullebord kan være med automatisk fremføring, og maskinen kan være forsynet med forridser. Tekniske hjælpemidler Bord- og formatrundsave Indledning En bordrundsav er en rundsav med én klinge, der ikke flyttes under brugen, og med savspindel under bordet. Se fig. 1. Stødpind Forlængerbord Overdækning

Læs mere

Læses før ibrugtagning

Læses før ibrugtagning Læses før ibrugtagning Side 1 af 5 Følg venligst denne vejledning hver gang de tager dette anlæg i brug, herved sikre de, lang levetid for udstyret og sparer dem selv for unødige ærgrelser. Adskillelse,

Læs mere

MANUAL TJEP D15/50 dykkerpistol

MANUAL TJEP D15/50 dykkerpistol MANUAL TJEP D15/50 dykkerpistol?,!advarsel: Inden dette værktøj tages i brug er det vigtigt at alle der skal betjene værktøjet læser manualen omhyggeligt. Manualen bør opbevares sammen med værktøjet. Ved

Læs mere

Instalationsanvisning

Instalationsanvisning Instalationsanvisning DK UWT1682 1 Fabrikanten arbejder hele tiden på at videreudvikle alle typer og modeller. Vi beder derfor om forståelse for, at vi forbeholder os retten til ændringer af form, udstyr

Læs mere

Brugsanvisning. Nedbrydningshammer, 2000 W med vogn Varenr.:

Brugsanvisning. Nedbrydningshammer, 2000 W med vogn Varenr.: Brugsanvisning Nedbrydningshammer, 2000 W med vogn Varenr.: 90 37 982 Sdr. Ringvej 1 I 6600 Vejen I Tlf. 70 21 26 26 I Fax 70 21 26 30 I www.p-lindberg.dk Tillykke med dit produkt fra P. Lindberg! Inden

Læs mere

Lindab Brugervejledning - sluser. Lindab Doorline Brugervejledning Sluser. LP403 mekanisk LP407 elektrisk

Lindab Brugervejledning - sluser. Lindab Doorline Brugervejledning Sluser. LP403 mekanisk LP407 elektrisk Lindab Brugervejledning - sluser 1407.01 Lindab Doorline Brugervejledning Sluser LP403 mekanisk LP407 elektrisk Indhold 1. Generelt...3 1.1 Brug af vejledningen...3 1.2 Operatør/tekniker...3 1.3 Garanti...3

Læs mere

Tun nr. 5173528 ART nr. 60.556

Tun nr. 5173528 ART nr. 60.556 Tun nr. 5173528 ART nr. 60.556 DK Brugsanvisning Slagboremaskine 710W 1. Sikkerhedsanvisninger Vi takker for Deres tillid til valget af denne maskine. For at opnå et tilfredsstillende resultat, bør denne

Læs mere

Elkedel Brugsanvisning

Elkedel Brugsanvisning Tillykke med købet af denne elkedel! Læs venligst brugsanvisningen omhyggeligt, inden elkedelen tages i brug, og gem brugsanvisningen til fremtidig brug. Elkedel Brugsanvisning Model: MK-17S17C Sikkerhedsforanstaltninger

Læs mere

BRUGSVEJLEDNING OG SIKKERHEDSINSTRUKTIONER

BRUGSVEJLEDNING OG SIKKERHEDSINSTRUKTIONER BRUGSVEJLEDNING OG SIKKERHEDSINSTRUKTIONER HYDRAULISKE STENUDLØSER Version: 01 10 MEPV INDEX INDEX... 1 ORDLISTE... 2 NOTE... 2 INTRODUKTION... 3 1. SIKKERHEDS INSTRUKTION... 4 1.1 Hydraulisk system...

Læs mere

Har I fingrene i maskinen eller styr på sikkerheden?

Har I fingrene i maskinen eller styr på sikkerheden? 3. Opstilling og installation af maskine Har I fingrene i maskinen eller styr på sikkerheden? Ulykker på arbejdet er ærgerlige og kan også være alvorlige. Gennemgå jeres maskiner og løs de problemer, I

Læs mere

FREMA MONTAGE- OG BRUGSVEJLEDNING FR 330 ELEVATOR INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Overensstemmelseserklæring. 2. Sikkerhed. 3. Montage. 4.

FREMA MONTAGE- OG BRUGSVEJLEDNING FR 330 ELEVATOR INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Overensstemmelseserklæring. 2. Sikkerhed. 3. Montage. 4. Side 1 af 14 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Overensstemmelseserklæring. 2. Sikkerhed 3. Montage 4. Brugsvejledning 5. Fejlfinding 6. Garanti Bilag reservedelstegning: Side 2 af 14 1. Overensstemmelseserklæring

Læs mere

Manuel Klovbeskæringsboks. Brugsvejledning. Sondergaard maskinteknik

Manuel Klovbeskæringsboks. Brugsvejledning. Sondergaard maskinteknik Manuel Klovbeskæringsboks Brugsvejledning Sondergaard maskinteknik Kanstrupvej 10 9460 Brovst Forord Boksen er indrettet, og bygget til at anvendes ved klovbeskæring af kreaturer der har en vægt mellem

Læs mere

Brugervejledning Kopelevator SK5 SK12

Brugervejledning Kopelevator SK5 SK12 Brugervejledning Kopelevator SK5 SK12 1 Montage- og betjeningsvejledning til kopelevatorer Indholdsfortegnelse Generelle henvisninger... 2 Udførelse og anvendelsesformål... 3 Sikkerhedshenvisninger...

Læs mere

Ghibli SB-133 og SB-143 DANSK BRUGSANVISNING. Gulvplejemaskiner SB-143 SB-133 V. BRØNDUM A/S VIGTIGT!

Ghibli SB-133 og SB-143 DANSK BRUGSANVISNING. Gulvplejemaskiner SB-143 SB-133 V. BRØNDUM A/S VIGTIGT! V. BRØNDUM A/S A0.80.0161 DANSK BRUGSANVISNING SB-143 SB-133 Ghibli SB-133 og SB-143 Gulvplejemaskiner VIGTIGT! Læs brugsanvisningen inden maskinen tages i brug. Ghibli SB-133 og SB-143 Gulvplejemaskiner

Læs mere

MANUAL TJEP GN 100 Sømpistol

MANUAL TJEP GN 100 Sømpistol MANUAL TJEP GN 100 Sømpistol,!Advarsel: Inden dette værktøj tages i brug er det vigtigt at alle der skal betjene værktøjet læser manualen omhyggeligt. Manualen bør opbevares sammen med værktøjet. Ved spørgsmål,

Læs mere

MONTERINGSVEJLEDNING P-WATCH FS03

MONTERINGSVEJLEDNING P-WATCH FS03 MONTERINGSVEJLEDNING P-WATCH FS03 P-WATCH FS03 Bør kun monteres af et autoriseret værksted. Vær opmærksom på at garantien på din bil kan bortfalde såfremt udstyr monteres på din bil af andre end de af

Læs mere

Brugervejledning og generel information. Vigtig information før du tager din Pedilux i brug:

Brugervejledning og generel information. Vigtig information før du tager din Pedilux i brug: Brugervejledning og generel information Vigtig information før du tager din Pedilux i brug: Fjern ikke de gennemsigtige beskyttelses-skærme på kontakterne, da de beskytter de elektriske dele mod slibestøv.

Læs mere

Lovpligtige eftersyn. Indledning

Lovpligtige eftersyn. Indledning Lovpligtige eftersyn Indledning Selvom maskiner og andre tekniske hjælpemidler anvendes og indrettes forsvarligt, er der behov for at gå dem igennem med jævne mellemrum for at se, om sikkerhedsforanstaltningerne

Læs mere

Midlertidige skydebaner

Midlertidige skydebaner Midlertidige skydebaner En vejledning til jagttegnslærere og flugtskydningsinstruktører 1 Formål Jagttegnslærere og flugtskydningsinstruktører må til brug for instruktion oprette midlertidige skydebaner

Læs mere

Sikkerhedsbestemmelser for flugtskydning med haglgevær under Danmarks Jægerforbund (DJ) Januar 2015

Sikkerhedsbestemmelser for flugtskydning med haglgevær under Danmarks Jægerforbund (DJ) Januar 2015 Sikkerhedsbestemmelser for flugtskydning med haglgevær under Danmarks Jægerforbund (DJ) Januar 2015 Indhold KAPITEL 1 - ALMINDELIGE BESTEMMELSER... 3 KAPITEL 2 - SIKKERHEDSBESTEMMELSER FOR DEN ENKELTE

Læs mere

MANUAL TJEP TP45 tagpappistol

MANUAL TJEP TP45 tagpappistol MANUAL TJEP TP45 tagpappistol?,!advarsel: Inden dette værktøj tages i brug er det vigtigt at alle der skal betjene værktøjet læser manualen omhyggeligt. Manualen bør opbevares sammen med værktøjet. Ved

Læs mere

Håndbog for riffelbanen i Hadsund

Håndbog for riffelbanen i Hadsund Håndbog for riffelbanen i Hadsund Danmarks Jægerforbund - Hadsund Side 1 Indholdsfortegnelse Ændringslog 3 Sikkerheds klargøring inden skydningen påbegyndes 4 Klargøring af standpladser 6 Klargøring af

Læs mere

Maskiner. Gode råd og værktøjer, som kan anvendes ved brug af tekniske hjælpemidler. Arbejdsmiljø i træ- og møbelindustrien

Maskiner. Gode råd og værktøjer, som kan anvendes ved brug af tekniske hjælpemidler. Arbejdsmiljø i træ- og møbelindustrien Maskiner Gode råd og værktøjer, som kan anvendes ved brug af tekniske hjælpemidler. Arbejdsmiljø i træ- og møbelindustrien Vejledningen er udarbejdet af Træets Arbejdsgivere, Dansk Byggeri, 3F Fagligt

Læs mere

Brugervejledning Kopelevator SK25/50 - SK60/80 - SK100/120

Brugervejledning Kopelevator SK25/50 - SK60/80 - SK100/120 Brugervejledning Kopelevator SK25/50 - SK60/80 - SK100/120 1 Montage- og betjenings vejledning til kopelevatorer Indholdsfortegnelse Generelle henvisninger... 2 Udførelse og anvendelsesformål... 3 Sikkerhedshenvisninger...

Læs mere

MANUAL TJEP GN 100 COMPACT Sømpistol

MANUAL TJEP GN 100 COMPACT Sømpistol MANUAL TJEP GN 100 COMPACT Sømpistol,! Advarsel: Inden dette værktøj tages i brug er det vigtigt, at alle der skal betjene værktøjet læser manualen omhyggeligt. Manualen bør opbevares sammen med værktøjet.

Læs mere

Tekniske hjælpemidler

Tekniske hjælpemidler Tekniske Båndsavehjælpemidler Indledning Anvendelse af tekniske hjælpemidler, herunder Båndsave skal ske i henhold til Arbejdstilsynets bestemmelser, samt fabrikantens anvisninger. Kravene til indretning

Læs mere

Dansk El-montage manual Portautomatik

Dansk El-montage manual Portautomatik Dansk El-montage manual Portautomatik (med fysiske ende stop) Terminaler: Power Portstyring 1 2 Power input 220/230Vac. Kabeldim. 3x1.5 PVIKJ eller lign. 3 4 Advarselslampe. Udgang 230Vac/20W. Signalet

Læs mere

S T R A NGKO BRUGER VEJLEDNING ROTOR EXIT DRIVENHED

S T R A NGKO BRUGER VEJLEDNING ROTOR EXIT DRIVENHED S T R A NGKO BRUGER VEJLEDNING 8575 506 ROTOR EXIT DRIVENHED 1. udgave maj 1999 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INDLEDNING... 2 1.1 INSTALLATION OG VEDLIGEHOLDELSE/REPARATION... 2 1.2 Sikkerhedsforskrifter... 2

Læs mere

TJEP. TJEP T-64C kombi MANUAL

TJEP. TJEP T-64C kombi MANUAL TJEP TJEP T-64C kombi MANUAL Advarsel: Inden dette værktøj tages i brug er det vigtigt at alle der skal betjene værktøjet læser manualen omhyggeligt. Manualen bør opbevares sammen med værktøjet. Ved spørgsmål,

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING VOLTHOCKEY. I VoltHockey møder du kun forhindringer i form af mod- og medspillere, og til tider dommeren.

BRUGERVEJLEDNING VOLTHOCKEY. I VoltHockey møder du kun forhindringer i form af mod- og medspillere, og til tider dommeren. BRUGERVEJLEDNING VOLTHOCKEY I VoltHockey møder du kun forhindringer i form af mod- og medspillere, og til tider dommeren. BRUGERVEJLEDNING ADVARSEL ADVARSEL! Læs og forstå denne brugsanvisning fuldt ud,

Læs mere

Beta Care Puslebord 40 fritstående Brugermanual

Beta Care Puslebord 40 fritstående Brugermanual Beta Care Puslebord 40 fritstående Brugermanual Udgave 1.3 November 2013 Beta Care ApS, Tlf. (+45) 41420421, www.betacare.dk Indholdsfortegnelse: Forord 2 Generelt 2 Tilsigtet produktanvendelse 2 Leverandørens

Læs mere

Stikkontakter og afbrydere i den faste installation

Stikkontakter og afbrydere i den faste installation Stikkontakter og afbrydere i den faste installation Det er ikke tilladt at sætte en ny afbryder eller stikkontakt op i den faste installation, hvis der ikke har siddet én på samme sted før. Derimod må

Læs mere

Instruktions- og betjeningsmanual. SIMA for elektrisk betonjernsklipper MODELLER: CEL-30, CEL-30-M, CEL-35, CEL-40 & CEL-45

Instruktions- og betjeningsmanual. SIMA for elektrisk betonjernsklipper MODELLER: CEL-30, CEL-30-M, CEL-35, CEL-40 & CEL-45 Instruktions- og betjeningsmanual SIMA for elektrisk betonjernsklipper MODELLER: CEL-0, CEL-0-M, CEL-5, CEL-40 & CEL-45 Indholdsfortegnelse. Håndtering & transport Side. Montering / samling Side. Opstilling

Læs mere

ELEKTRISK TERRASSEVARMER

ELEKTRISK TERRASSEVARMER ELEKTRISK TERRASSEVARMER HN 12362 Brugervejledning Læs brugervejledningen omhyggeligt, før terrassevarmeren tages i brug, og gem den til senere brug. Pak terrassevarmeren ud og kontroller, at alle dele

Læs mere

MØRTEL BLANDER. type: BL60

MØRTEL BLANDER. type: BL60 MØRTEL BLANDER type: BL60 Instruktions bog Miniblanderen BL 60 er ideal for blanding af; - Gips - Mørtel - Fliseklæb - Lim - Epoxy (resin) - Cementblandinger med fine partikler SIKKERHEDSFORANSTALTNING:

Læs mere

Februar Sikkerhedsbestemmelser. enkelte skytte. - Hvad skal du som skytte overholde? - Transport af våben

Februar Sikkerhedsbestemmelser. enkelte skytte. - Hvad skal du som skytte overholde? - Transport af våben Februar 2018 Sikkerhedsbestemmelser for den enkelte skytte - Hvad skal du som skytte overholde? - Transport af våben webhenvisning - Opbevaring af - våben også med i hjemmet bold 2 Hvad skal du som skytte

Læs mere

Manual HN 8564 - Foldbar rampesæt Model: FSR-2/FSR-2SL

Manual HN 8564 - Foldbar rampesæt Model: FSR-2/FSR-2SL Manual HN 8564 - Foldbar rampesæt Model: FSR-2/FSR-2SL ADVARSEL Læs hele manualen inden brug. Følges sikkerhedsvejledning og manualen ikke, kan det resulterer i skader. side 1/6 Dine nye ramper vil være

Læs mere

Olieradiator Model Nr.: 1487 230V~50Hz, 2000W

Olieradiator Model Nr.: 1487 230V~50Hz, 2000W Olieradiator Model Nr.: 1487 230V~50Hz, 2000W - 1 - ADVARSEL: LÆS DENNE BRUGSVEJLEDNING GRUNDIGT FØR BRUG Ved brug af elektriske apparater er det vigtigt at overholde de grundlæggende sikkerhedsforanstaltninger.

Læs mere

Brugervejledning Aina Gangbord / Talerstol elektrisk

Brugervejledning Aina Gangbord / Talerstol elektrisk Brugervejledning Aina Gangbord / Talerstol elektrisk Faaborg Rehab Technic ApS har en ambition om fortsat at forbedre kvaliteten og driftsikkerheden af vores produkter. Vi forbeholder os derfor retten

Læs mere

SP-85 centrifugalspreder

SP-85 centrifugalspreder Denne manual skal læses, før maskinen tages i brug Bruger/Betjeningsvejledning Tillæg til original vejledning SP-85 centrifugalspreder Kunde Kopi DK-TEC A/S, Ærøvej 8, 5800 Nyborg Telefon 6612 8222 info@dk-tec.dk

Læs mere

MONTERINGSVEJLEDNING P-WATCH FS02

MONTERINGSVEJLEDNING P-WATCH FS02 MONTERINGSVEJLEDNING P-WATCH FS02 Denne monteringsvejledning er udarbejdet på baggrund af version 1.19. Bør monteres af autoriseret værksted. Læs hele monteringsvejledningen grundigt igennem, før du går

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING Brændesave

BRUGERVEJLEDNING Brændesave BRUGERVEJLEDNING Brændesave. FØR IBRUGTAGNING AF PRODUKTET: GENNEMLÆS VENLIGST DENNE VEJLEDNING OMHYGGELIGT Indhold Afsnit Side A Sikkerhedsanvisninger og ulykkesforebyggelse 2 B Retningslinier for ibrugtagning

Læs mere

Beta Care Puslebord 40 væghængt (opklappeligt) Brugermanual

Beta Care Puslebord 40 væghængt (opklappeligt) Brugermanual Beta Care Puslebord 40 væghængt (opklappeligt) Brugermanual Udgave 1.2 Marts 2014 Beta Care ApS, Tlf. (+45) 41420421, www.betacare.dk Indholdsfortegnelse: Forord 2 Generelt 2 Tilsigtet produktanvendelse

Læs mere

BETJENINGSVEJLEDNING

BETJENINGSVEJLEDNING BETJENINGSVEJLEDNING HG RISTEBÅND 12-07-2018 Model 2005-20xx 1. Indholdsfortegnelse. 1. Indholdsfortegnelse....2 2. Introduktion...3 2.1 Garanti....3 3. Advarsel....3 3.1 Piktogram forklaring...4 4. Betjeningsmidler...5

Læs mere

SICE S45 DÆKSKIFTER MANUAL DK. > FLEX1ONE A/S Ladelundvej 37-39 6650 Brørup 76 15 25 00 mail: salg@flex1one.dk

SICE S45 DÆKSKIFTER MANUAL DK. > FLEX1ONE A/S Ladelundvej 37-39 6650 Brørup 76 15 25 00 mail: salg@flex1one.dk DÆKSKIFTER MANUAL DK > FLEXONE A/S Ladelundvej 37-39 6650 Brørup 76 5 25 00 mail: salg@flexone.dk INDHOLDSFORTEGNELSE Introduktion............ s. 03 Generel brug og sikkerhed............. s. 03 Generelle

Læs mere

Er DIN autoløfter sikker? 29. oktober 2012 kl. 5:00 / Virksomheder

Er DIN autoløfter sikker? 29. oktober 2012 kl. 5:00 / Virksomheder Udskrift fra www.motormagasinet.dk - Motor-magasinet Er DIN autoløfter sikker? 29. oktober 2012 kl. 5:00 / Virksomheder Arbejdstilsynet fortæller her om de fokuspunkter, som liftbrugeren, -ejeren, - distributøren

Læs mere

KBE 60/80 KOPELEVATOR MONTAGE- OG BRUGSVEJLEDNING

KBE 60/80 KOPELEVATOR MONTAGE- OG BRUGSVEJLEDNING Side 1 af 15 KBE 60/80 KOPELEVATOR MONTAGE- OG BRUGSVEJLEDNING Side 2 af 15 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Overensstemmelseserklæring 2. Sikkerhed 3. Montage 4. Brugsvejledning 5. Fejlfinding 6. Garanti Side

Læs mere

MANUAL FANTRONIC 20AMP. TRIAC SLAVEENHED FOR VENTILATION VER:FAN 1.1 SKIOLD GØR EN FORSKEL!

MANUAL FANTRONIC 20AMP. TRIAC SLAVEENHED FOR VENTILATION VER:FAN 1.1 SKIOLD GØR EN FORSKEL! MANUAL SKIOLD GØR EN FORSKEL! FANTRONIC 20AMP. TRIAC SLAVEENHED FOR VENTILATION VER:FAN 1.1 981 002 317 Ver. 01 11-03-2013 Indhold 1. INTRODUKTION... 4 2. BESKRIVELSE FANTRONIC... 5 2.1 SÅDAN FUNGERER

Læs mere

INSTRUKTIONSLISTE HVID+

INSTRUKTIONSLISTE HVID+ INSTRUKTIONSLISTE Scan QR koden med din smartphone og sæt fokus på elsikkerhed. helsikker fokus på elsikkerhed PRODUKTIONSMEDARBEJDERE DER ER SÆRLIGT INSTRUERET I FORHOLD TIL AT LØSE SPECIFIKKE PROBLEMER

Læs mere

Trædrejebænk Fokus TD400. Manual

Trædrejebænk Fokus TD400. Manual Trædrejebænk Fokus TD400 Manual Maskinnavn Afstand over vanger Afstand mellem Centre Hastigheder (o/min) Gevind Gennemboring Pinoldok vandring Konus Motor Vægt MC1643 408 mm 1100 mm 500 2000 o/min. M33x3.5

Læs mere

Fejlfinding på solcelleanlæg (Offgrid 12/24/48V)

Fejlfinding på solcelleanlæg (Offgrid 12/24/48V) Fejlfinding på solcelleanlæg (Offgrid 12/24/48V) Brugervejledning Denne side skal være tom Side 2 1 Sådan bruges vejledningen Vejledningen viser en måleprocedure, som med stor sandsynlighed kan finde fejlen

Læs mere

Elektrisk golfvogn 1-7

Elektrisk golfvogn 1-7 Elektrisk golfvogn 1-7 Golfvognsskitse 2-7 Opstart Drej koblingen og skub hjulet på aksen indtil Quick Release røret lukker. Vær opmærksom på forskellen på højre og venstre hjul Tryk foldeleddet, løsgør

Læs mere

Eksempler på hændelser med strøm Tavler

Eksempler på hændelser med strøm Tavler Eksempler på hændelser med strøm Tavler Skadelidte elektriker blev ved arbejde i en styretavle kraftig forbrændt på hænder og arme. Da skadelidte ville rette en ledning som krøllede, uden for arbejdsområdet,

Læs mere

Monterings og brugervejledning Portautomatik K 19 samt tilbehør www.nordiskportimport.com 50 250 260

Monterings og brugervejledning Portautomatik K 19 samt tilbehør www.nordiskportimport.com 50 250 260 Monterings og brugervejledning Portautomatik K 19 samt tilbehør www.nordiskportimport.com 50 250 260 Montering af Automatik K19 Klargøring af stangtrækket: Anbring stangen på et par bukke og monter Det

Læs mere

Instruktion. MINIGAM+ On/off og analog styring IN217DKA

Instruktion. MINIGAM+ On/off og analog styring IN217DKA Instruktion MINIGAM+ On/off og analog styring IN217DKA 1. Beskrivelse af kort Advarsel! Flere dele på printkortet er forsynet med 115/230VAC. Afbryd altid strømmen før der arbejdes på aktuatoren. 2. For

Læs mere

S26 MOTOR Original brugermanual

S26 MOTOR Original brugermanual S26 MOTOR Original brugermanual Indhold 1. Indledning 1 2. Liste over nødvendigt værktøj 1 3. Sikkerhedspåbud 1 4. Motor montering 2 4.1. Instruktion før montering 2 4.2. Samling af skinne 3 4.3. Opsætning

Læs mere

KBE ELEVATOR INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Overensstemmelseserklæring. 2. Sikkerhed. 3. Montage. 4. Brugsvejledning. 5. Fejlfinding. 6.

KBE ELEVATOR INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Overensstemmelseserklæring. 2. Sikkerhed. 3. Montage. 4. Brugsvejledning. 5. Fejlfinding. 6. Side 1 af 20 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Overensstemmelseserklæring 2. Sikkerhed 3. Montage 4. Brugsvejledning 5. Fejlfinding 6. Garanti Bilag reservedelstegning: 92832-505 92832-502 92832-500 92832-501 92832-503

Læs mere

PD 6A Hjælpemotor Spar hjælperens kræfter, og lad PD 6A skubbe kørestolen.

PD 6A Hjælpemotor Spar hjælperens kræfter, og lad PD 6A skubbe kørestolen. PD 6A Hjælpemotor Spar hjælperens kræfter, og lad PD 6A skubbe kørestolen. Der monteres beslag på den manuelle kørestol, således PD 6A nemt kan af- og påmonteres efter behov. Enkel betjening Kan monteres

Læs mere

Lov om arbejdsmiljø. Sag nr. 1 Hjemvisning af rådgiverpåbud givet på grundlag af påbud om at sikre forsvarlig manuel håndtering af frugt og grønt

Lov om arbejdsmiljø. Sag nr. 1 Hjemvisning af rådgiverpåbud givet på grundlag af påbud om at sikre forsvarlig manuel håndtering af frugt og grønt Nyhedsbrev nr. 6/2013 Arbejdsmiljøklagenævnet har i juni måned 2013 truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. rne vil kunne læses i deres helhed i Retsinformation. Nyhed: Klik på

Læs mere

Betjeningsvejledning Jacobsen Plansliber

Betjeningsvejledning Jacobsen Plansliber Betjeningsvejledning Jacobsen Plansliber 1: Nødstop åbnes med nøgle (skal åbnes af lærer) Figur 1 2: Magnetplan tørres af med papir, og emnet placeres ca. midt på planet. Magnetplanet spændes med knap

Læs mere

POWER CRAFT POWER CRAFT

POWER CRAFT POWER CRAFT MODEL 6 0 27 5 60 KOMPOSTKVÆRN 1 Fremstillet i P.R.C. EU-Importør H.P. Værktøj A/S 7080 Børkop Danmark. 2 ANVENDELSESOMRÅDE Deres have kompostkværner blevet designet til kværning af haveaffald, inklusive

Læs mere

2-søjlede autolifte C-2.30 C-2.30A C-2.7 C-3.2 C-3.5 C-5

2-søjlede autolifte C-2.30 C-2.30A C-2.7 C-3.2 C-3.5 C-5 2-søjlede autolifte C-2.30 C-2.30A C-2.7 C-3.2 C-3.5 C-5 Alle rettigheder til denne manual forbeholdes. Hel eller delvis kopiering, uden tilladelse, er ikke tilladt..generelt. 1. Dette afsnit er gældende

Læs mere

Lov om arbejdsmiljø. Sag nr. 1 Påbud om forsvarlig anvendelse af CE mærket maskine på grund af klemningsrisiko

Lov om arbejdsmiljø. Sag nr. 1 Påbud om forsvarlig anvendelse af CE mærket maskine på grund af klemningsrisiko Nyhedsbrev nr. 10/2011 Arbejdsmiljøklagenævnet har i november måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. rne vil kunne læses i deres helhed i Retsinformation, og afgørelserne

Læs mere

MONTERINGSVEJLEDNING P-WATCH FS01

MONTERINGSVEJLEDNING P-WATCH FS01 MONTERINGSVEJLEDNING P-WATCH FS01 Denne monteringsvejledning er udarbejdet på baggrund af version 1.19. Bør monteres af autoriseret værksted. Læs hele monteringsvejledningen grundigt igennem, før du går

Læs mere

CpLy ApS. Brugermanual DL-70/120 Opdateret Vinter Kære kunde

CpLy ApS.  Brugermanual DL-70/120 Opdateret Vinter Kære kunde CpLy ApS www.cply.dk Brugermanual DL-70/120 Opdateret Vinter 2015 Kære kunde Tak fordi du har valgt at handle hos CpLy ApS. Venligst læs og forstå brugervejledningen før brug, hvis der er noget du ikke

Læs mere

Original betjeningsvejledning 3.2. Læs den grundigt, før maskinen tages i brug! Version: 09/2011, v. 1.4. Order No.: 00600-3-091

Original betjeningsvejledning 3.2. Læs den grundigt, før maskinen tages i brug! Version: 09/2011, v. 1.4. Order No.: 00600-3-091 Original betjeningsvejledning 3.2 Læs den grundigt, før maskinen tages i brug! Version: 09/2011, v. 1.4 Order No.: 00600-3-091 2 KVALITET TIL PROFESSIONELLE Det må IKKE føles ubekvemt og overflødigt at

Læs mere

TILLYKKE MED DERES NYE TV INSPEKTIONS ANLÆG LÆS DENNE VEJLEDNING FØR IBRUGTAGNING

TILLYKKE MED DERES NYE TV INSPEKTIONS ANLÆG LÆS DENNE VEJLEDNING FØR IBRUGTAGNING TILLYKKE MED DERES NYE TV INSPEKTIONS ANLÆG LÆS DENNE VEJLEDNING FØR IBRUGTAGNING Tillykke med deres nye TV INSPEKTIONSANLÆG FOR KLOAKER OG ANDRE SKJULTE INSTALLATIONER. Følg venligst denne vejledning

Læs mere

Brugervejledning for FLAIR bindemaskine XDL-40

Brugervejledning for FLAIR bindemaskine XDL-40 Brugervejledning for FLAIR bindemaskine XDL-40 www.folkelarsen.dk Dansk instruktion for XDL-40 bindemaskine Læs denne brugervejledning Varenr. 89664 før maskinen tages i brug Læs denne brugsvejledning

Læs mere

oncrete BETONBLANDER 125 lt Mixer ART NR 90000035 EAN NR 5709133900236 LÆS BRUGERMANUAL FØR BRUG.

oncrete BETONBLANDER 125 lt Mixer ART NR 90000035 EAN NR 5709133900236 LÆS BRUGERMANUAL FØR BRUG. oncrete Mixer BETONBLANDER 5 lt ART NR 90000035 EAN NR 57093390036 LÆS BRUGERMANUAL FØR BRUG. Læs venligst hele instruktions manualen omhyggeligt igennem og følg anvisningerne nøje. Ved at gøre dette

Læs mere

Original brugermanual for Skindaftager

Original brugermanual for Skindaftager Original brugermanual for Skindaftager 1. Overensstemmelseserklæring EU-overensstemmelseserklæring Fabrikant: Jasopels A/S Tlf. +45 76 94 35 00 Adresse: Fabriksvej 19 DK-7441 Bording Maskine: Skindaftager

Læs mere

Brugsanvisning. Føntørrer

Brugsanvisning. Føntørrer Brugsanvisning Føntørrer DK 8 1 7 6 2 3 4 5 2 DK Føntørrer El-tilslutning Apparatet bør kun tilsluttes et stik, der er beskyttet mod jordfejl og installeret i overensstemmelse med el-regulativet. Vær opmærksom

Læs mere

Art nr. 60.528. DK Brugsanvisning Rystepudser 170W

Art nr. 60.528. DK Brugsanvisning Rystepudser 170W Art nr. 60.528 DK Brugsanvisning Rystepudser 170W 1. Sikkerhedsanvisninger Vi takker for Deres tillid til valget af denne maskine. For at opnå et tilfredsstillende resultat, bør denne vejledning nøje gennemlæses.

Læs mere

Sikkerhedsanvisning:

Sikkerhedsanvisning: Denne anvisning omhandler drifts-, vedligeholdelses- samt sikkerhedsanvisninger og bør læses grundigt før ibrugtagning af produktet. Anvisningen er udarbejdet til såvel professionel installatør, som til

Læs mere

MEKANISK OVERLASTSIKRING SM4067 SM4068

MEKANISK OVERLASTSIKRING SM4067 SM4068 MEKANISK OVERLASTSIKRING SM4067 SM4068 BRUGERMANUAL 1 VIGTIG INFORMATION DENNE VEJLEDNING ER UDELUKKENDE RETTET MOD KVALIFICEREDE INSTALLATØRER. DISSE OPLYSNINGER MÅ IKKE UDLEVERES TIL SLUTBRUGERE. LÆS

Læs mere

Litium-ion batterimanual. Ebike Elcykler

Litium-ion batterimanual. Ebike Elcykler Litium-ion batterimanual Ebike Elcykler Rev 30-12-2008 Litium ion batteriet Funktion Batteriet der forsyner elcyklen med strøm er et såkaldt litium ion batteri (Spænding: 36 Volt (V), Kapacitet: 10 Ampere

Læs mere

Betjeningsvejledning

Betjeningsvejledning 1 Betjeningsvejledning Compac fjederpresse, model CSC. Luftbetjent. Vigtigt: Læs følgende før brug! Venligst læs, forstå og følg alle instruktioner in denne vejledning før pressen tages i brug. Sikre at

Læs mere

Manual for Jasopels Flåtårn 3210-187005. Manual Jasopels Flåtårn

Manual for Jasopels Flåtårn 3210-187005. Manual Jasopels Flåtårn Manual for Jasopels Flåtårn 3210-187005 Manual Jasopels Flåtårn Tlf. 98420566 Flåtårn Da_Manual 1. Indholdsfortegnelse 1. Indholdsfortegnelse... 2 2. Forord... 3 3. Symbol forklaring... 3 3.1 Symboler

Læs mere

Svømme position i floden

Svømme position i floden RAFTING SIKKERHED Svømme position i floden Svømme position i floden er som følgende: Lig dig på ryggen ansigtet skal være ned strøms ben og fødder op (tæerne skal være over vandet foran dig). Forsøg aldrig

Læs mere

Dansk Bueskytteforbunds generelle forskrifter for sikkerhed i forbindelse med brug af bue og pil.

Dansk Bueskytteforbunds generelle forskrifter for sikkerhed i forbindelse med brug af bue og pil. Dansk Bueskytteforbunds generelle forskrifter for sikkerhed i forbindelse med brug af bue og pil. Indledning Bue og pil er ikke omfattet af Våbenloven, men der må ikke herske tvivl om, at bue og pil brugt

Læs mere