Økonomi- og Erhvervsministeriet. Mindre sektoranalyse af opgaver på boligområdet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Økonomi- og Erhvervsministeriet. Mindre sektoranalyse af opgaver på boligområdet"

Transkript

1 STRUKTURKOMMISSIONEN Sekretariatet Dato: J. nr.: Fil-navn: Økonomi- og Erhvervsministeriet. Mindre sektoranalyse af opgaver på boligområdet I notatet er foretaget en gennemgang af de love på boligområdet, som er udlagt til administration i kommuner og amter. Det vurderes i forbindelse hermed, hvorvidt det vil have konsekvenser for opgavevaretagelsen, såfremt der ændres på kommune- og amtsstørrelser, og såfremt antallet af forvaltningsled med direkte folkevalgt ledelse reduceres fra tre til to. Byggeloven Byggeloven administreres af kommunerne. Kommunernes opgaver efter byggelovgivningen omfatter især: Meddelelse af byggetilladelse og tilladelse til at tage byggearbejdet i brug som led i kommunernes byggesagsbehandling. Meddelelse af dispensationer. Meddelelse af påbud om lovliggørelse af ulovlige forhold. 1. Konsekvenserne for varetagelsen af de pågældende opgaver, såfremt der ændres på kommune- og amtsstørrelser. Kommunestørrelser Erhvervs- og Boligstyrelsen er ved at igangsætte et projekt om modernisering og digitalisering af den kommunale byggesagsbehandling. Baggrunden for projektet er en række problemfelter i den kommunale byggesagsbehandling, og projektets primære mål er at bidrage til et kvalitetsløft i den kommunale byggesagsbehandling. Blandt problemfelterne kan nævnes, at mange mindre kommuner ikke har den kritiske masse til at kunne varetage en tilfredsstillende byggesagsbehandling af tekniske spørgsmål. Der er derfor behov for ændringer, der dels sikrer et kvalitetsløft af byggesagsbehandlingen, dels at den sker på sammen niveau i alle landets kommuner. En ændring af kommunernes størrelse vil kunne bidrage hertil. Som andre muligheder for at få det ønskede kvalitetsløft kan nævnes gennemførelse af nye organiseringer i form af eksempelvis aftaler med eksterne konsulenter, udbud af sagsbehandlingsopgaver eller kommunale fællesskabsordninger. Lokalkendskabet har betydning for den kommunale byggesagsbehandling, og der holdes ofte møder mellem kommunale byggesagsbehandlere og ansøgere m.v. Man finder dog ikke, at længere afstande kan anføres som et væsentligt argument imod, at kommunerne bliver større end i dag.

2 - 2 - Amtsstørrelser Amtskommunerne varetager ikke opgaver efter byggeloven, og det har derfor ingen konsekvenser for administrationen af byggeloven, hvis amtskommunerne ændrer størrelse. Kommunalbestyrelsens afgørelser om retlige spørgsmål kan indbringes for statsamtet/københavns Overpræsidium. Man finder ikke, det har betydning for klagesags behandlingen, hvis statsamternes størrelse ændres. 2. Konsekvenserne for varetagelsen af de pågældende opgaver, såfremt antallet Amtskommunerne varetager ikke opgaver efter byggeloven. Det har derfor ingen konsekvenser for administrationen af byggeloven, hvis der sker strukturændringer på dette område. Hvis primærkommunerne nedlægges vurderes det, at primærkommunernes opgaver i princippet kan varetages af amtskommunerne. Der er dog ikke hermed taget stilling til, om der i de enkelte amtskommuner er behov for særlige organisatoriske strukturer. Amtskommunernes afgørelser skal i så fald påklages til statsamterne, ligesom det er tilfældet med primærkommunernes afgørelser efter den gældende byggelov. Det skal i den forbindelse understreges, at konkret klagesagsbehandling ikke hænger sammen med de opgaver, Erhvervs- og Boligstyrelsen varetager på byggelovsområdet. Klagesagerne bør derfor ikke henlægges til Erhvervs- og Boligstyrelsen. Byfornyelsesloven Byfornyelsesloven administreres af kommunerne. Kommunernes opgaver efter byggelovgivningen omfatter især: Beslutninger om gennemførelse af bygningsfornyelse. Beslutninger om helhedsorienteret byfornyelse gående ud på at iværksætte og koordinere foranstaltninger med henblik på at skabe velfungerende områder. Nedsættelse af bygningsforbedringsudvalg med det formål at yde støtte til bygninger, der helt eller delvist anvendes til beboelse eller fredede og bevaringsværdige bygninger. Kondemnering af sundheds- og brandfarlige boliger eller opholdsrum. 1. Konsekvenserne for varetagelsen af de pågældende opgaver, såfremt der ændres på kommune- og amtsstørrelser. Kommunestørrelser En ændring af kommunernes størrelse til større kommunale enheder vil fremme den enkelte kommunes viden, ekspertise og dermed også effektivitet inden for området.

3 - 3 - Hertil kommer, at rammetildelingen til kommunerne, som foregår efter objektive kriterier, ofte for de små kommuners vedkommende ikke er tilstrækkelig til at gennemføre byfornyelse inden for en kortere tidshorisont. Kommunerne har ganske vist muligheden for at bytte rammer med hinanden, men større kommunestørrelser - og dermed større rammetildelinger vil umiddelbart betyde bedre mulighed for kommunerne for at planlægge byfornyelsen. Lokalkendskabet har betydning for den kommunale byfornyelsesbehandling, og der holdes ofte møder mellem kommunale sagsbehandlere og ejere. Det er dog ikke vurderingen, at længere afstande kan anføres som et væsentligt argument imod, at kommunerne bliver større end i dag. Amtsstørrelser Bortset fra sekretariatsbistand til byfornyelsesnævn varetager amtskommunerne ikke opgaver efter byfornyelsesloven, og det har derfor ingen konsekvenser for administrationen af byfornyelsesloven, hvis amtskommunerne ændrer størrelse. Statsamterne varetager ej heller opgaver efter byfornyelsesloven. 2. Konsekvenserne for varetagelsen af de pågældende opgaver, såfremt antallet Bortset fra sekretariatsbistand til byfornyelsesnævn varetager amtskommunerne ikke opgaver efter byfornyelsesloven. Såfremt amterne nedlægges kunne statsamterne eventuelt varetage sekretærbistanden. Det har herudover ingen konsekvenser for administrationen af byfornyelsesloven, hvis der sker strukturændringer på dette område. Hvis primærkommunerne nedlægges vurderes det, at primærkommunernes opgaver i princippet kan varetages af amtskommunerne. Der er dog ikke hermed taget stilling til, om der i de enkelte amtskommuner er behov for særlige organisatoriske strukturer. Lov om almene boliger samt støttede private andelsboliger m.v. Lovgivningen om det støttede byggeri administreres i hovedsagen af kommunerne. Ogaverne omfatter som det væsentligste følgende: Meddelelse af tilsagn til nyt alment byggeri samt tilsyn med byggeriet i byggefasen Opførelse af kommunale ældreboliger Yder støtte til det almene byggeri Tilsyn med driften af almene boligorganisationer, selvejende ældreboliginstitutioner og selvejende ungdomsboliginstitutioner i kommunen Godkendelsesbeføjelser, eks. godkendelse af lånoptagelse, af regnskaber, af lejen, af nye boligorganisationer mv. Anvisningsret til familieboliger, ældreboliger og ungdomsboliger. Mulighed for at aftale udlejningskriterier med boligorganisationerne Overordnet ansvar for at fastlægge den lokale boligpolitik, herunder vurdere boligbehov og boligforsyning

4 - 4 - Overordnet ansvar i forhold til udviklingen i de enkelte boligområder. Amterne varetager dog opgaver i forbindelse med etablering af amtskommunale almene ældreboliger, der indrettes særligt med henblik på at betjene personer med varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. 1. Konsekvenserne for varetagelsen af de pågældende opgaver såfremt der ændres på kommune- og amtsstørrelser. Kommunerne spiller en central rolle i forbindelse med det støttede byggeri som overordnet ansvarlig for den lokale boligpolitik, som tilsagnsgiver og endelig som tilsynsmyndighed. Det forhold, at enhederne bliver større, vil i en række tilfælde betyde, at der kommer et mere kontinuerligt flow af de enkelte sagstyper i den enkelte enhed. Herved vil det bliver lettere at opbygge og fastholde de kompetencer og den erfaring, der er nødvendigt i forhold til en kvalitetspræget løsning af de enkelte opgaver. På den anden side kan det ikke afvises, at større enheder i visse tilfælde vil kunne føre til en bureaukratisering af procedurerne, idet afstanden mellem de involverede aktører alt andet lige vil blive større. I en række tilfælde udgør kommunen et relativt selvstændigt boligmarked. Det gælder typisk kommuner med større provinsbyer. Her falder boligmarked og de politiske og administrative grænser nogenlunde sammen. Det omvendte er tilfældet især i hovedstadsregionen. Store dele af hovedstadsregionen inkl. i stigende grad det øvrige Sjælland og Storstrøms Amt udgør et integreret boligmarked på tværs af de eksisterende kommunale opdelinger. I forhold til hovedstadsregionen vil større enheder betyde en delvis ophævelse af de administrative og politiske opdelinger af boligmarkedet. Det vil have betydning for udøvelsen af det overordnede ansvar for boligpolitikken, for placeringen af nybyggeriet, for fordelingen af de boligsøgende, herunder for udøvelsen af anvisningsretten, og for etableringen af aftaler mellem kommunen og boligorganisationerne om udlejningen. Herved vil tendenser til segregering bedre kunne modvirkes. Tilsvarende gør sig gældende for den overordnede vurdering af boligbehov og boligforsyning. 2. Konsekvenserne for varetagelsen af de pågældende opgaver såfremt antallet Nedlæggelsen af amterne vil ikke have nævneværdige konsekvenser for det almene byggeri, idet det forudsættes at opgaver vedr. tilvejebringelse af boliger til personer med varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne overtages af de større kommunale enheder.

5 - 5 - Hvis kommunerne nedlægges, vurderes det, at deres opgaver i princippet vil kunne overtages af amtskommunerne. Andelsboligloven Kommunernes administration i henhold til andelsboligloven består i, at de har adgang til at erhverve andele i andelsboligforeninger i følgende to situationer: I forbindelse med stiftelsen af en andelsboligforening, som overtager en udlejningsejendom, kan kommunen indtræde som medlem af foreningen. En kommune kan med henblik på løsning af påtrængende boligsociale opgaver i kommunen indgå aftale med en privat andelsboligforening om anvisningsret til boliger i foreningen. 1. Konsekvenserne for varetagelsen af de pågældende opgaver såfremt der ændres på kommune- og amtsstørrelser. Ændring af kommunestørrelserne vil formentlig ikke have betydning for kommunernes anvendelse af de nævnte bestemmelser. Bestemmelsen, om at kommunen kan indtræde som medlem af en andelsboligforening, har kun været anvendt i yderst få tilfælde. Det vurderes som følge heraf ikke være en hindring for anvendelsen af bestemmelsen, at kommunen er stor. Med hensyn til kommunens anvisningsret til private andelsboliger vurderes det, at det vil være en fordel, hvis der er mulighed for anvisning inden for et større område. 2. Konsekvenserne for varetagelsen af de pågældende opgaver, såfremt antallet Hvis amterne nedlægges, har det ingen betydning for varetagelsen af de pågældende opgaver. Hvis det er kommunerne, der nedlægges, og de nævnte opgaver derfor skal varetages af amterne, vil det formentlig heller ikke have nogen nævneværdig betydning for varetagelsen af opgaverne. Lov om bygnings- og boligregistrering (BBR-loven) I henhold til lov om bygnings- og boligregistrering (BBR-loven) fører den enkelte kommune et register med oplysninger om bygnings- og boligforhold. Kommunernes opgave efter BBR-loven omfatter især: Registrering af nybyggeri og ombygningsarbejder Fastsættelse og registrering af adresser

6 - 6 - En korrekt registrering af adresser for samtlige bygninger og boliger er af afgørende betydning for en lang række systemer, der anvendes i forbindelse med diverse myndighedsopgaver som f.eks. udbetaling af sociale ydelser og tilskud til bygning af boliger, folkeregistrering og ejendomsvurdering. 1. Konsekvenserne for varetagelsen af de pågældende opgaver, såfremt der ændres på kommune og amtsstørrelser. Kommunestørrelser En ændring af kommunernes størrelse til større kommunale enheder vil formentlig fremme den enkelte kommunes viden, ekspertise og dermed også effektivitet inden for området. En ændring af kommunernes struktur vil generelt medføre at en række ITsystemer vil skulle ændres. På ejendomsdataområdet vil en ændring af kommunestrukturen medføre et betydeligt behov for ændringer af kommunekoder og ejendomsnumre, der indgår i registreringen. I Erhvervs- og Boligstyrelsen vil de interne IT-systemer, der vedrører Støttet Byggeri, Byfornyelsen og Aftalt Boligforbedring indirekte blive berørt af en ændret kommune- og ejendomsnummerering. Der skal i mindre omfang ske en ændring i vejnavne og husnumre eller tilføjelse af bynavne i de berørte kommuner, og der skal ske konsekvensrettelser i alle registre og systemer, der anvender disse data. Der må forventes et øget antal klagesager til Erhvervs- og Boligstyrelsen vedrørende bl.a. adressering, hvilket vil kræve yderligere ressourcer. Tilretning af de berørte offentlige administrative IT-systemer er en omkostningstung opgave, hvis finansiering, der bør tages stilling til. Amtsstørrelser Amtskommunerne varetager ikke opgaver efter BBR-loven, og det har derfor ingen konsekvenser for administrationen heraf, hvis amtskommunerne ændrer størrelser. 2. Konsekvenser for varetagelse af de pågældende opgaver såfremt antallet af forvaltningsled med direkte folkevalgt ledelse reduceres fra tre til to. Amterne varetager i dag ingen opgaver efter BBR-loven og det vil derfor ikke have nogen betydning for administration af denne, hvis amterne nedlægges. Hvis primærkommunerne nedlægges, vurderes det, at deres opgaver i princippet kan overtages af amtskommunerne. En sådan ændring får i øvrigt samme konsekvens for BBR-administrationen som ved dannelse af større kommunale enheder.

Beskæftigelsesudvalget L 113 endeligt svar på spørgsmål 135 Offentligt

Beskæftigelsesudvalget L 113 endeligt svar på spørgsmål 135 Offentligt Beskæftigelsesudvalget 2015-16 L 113 endeligt svar på spørgsmål 135 Offentligt Folketingets Beskæftigelsesudvalg udvalg@ft.dk Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061 København K T +45 72 20 50 00

Læs mere

SÆH ønsker ligeledes afdækket, om kommunen kan pålægge de private boligselskaberne at udleje til en andre boligsøgende.

SÆH ønsker ligeledes afdækket, om kommunen kan pålægge de private boligselskaberne at udleje til en andre boligsøgende. Internt notat Team Byggeri og Ejendomme 03-04-2018 Side 1. Notat vedrørende midlertidig anden brug af plejeboliger 1. Sagens omstændigheder SÆH ønsker midlertidig at udleje kommunalt ejede almene ældreboliger,

Læs mere

Tak for din henvendelse af 25. juni 2018, hvor du stiller følgende spørgsmål til forvaltningen:

Tak for din henvendelse af 25. juni 2018, hvor du stiller følgende spørgsmål til forvaltningen: KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Adm. direktør 03. juli 2018 Sagsnr. 2018-0171432 Dokumentnr. 2018-0171432-7 Kære Astrid Aller, Tak for din henvendelse af 25. juni 2018, hvor du stiller følgende

Læs mere

Tilsynet med det støttede boligbyggeri. Politisk Beslutningskompetenceplan. Godkendt den xx.xx.xxxx af Kommunalbestyrelsen

Tilsynet med det støttede boligbyggeri. Politisk Beslutningskompetenceplan. Godkendt den xx.xx.xxxx af Kommunalbestyrelsen Tilsynet med det støttede boligbyggeri Politisk eslutningskompetenceplan Godkendt den xx.xx.xxxx af Kommunalbestyrelsen 1 Indhold Politisk eslutningskompetenceplan... 1 Styrelsesvedtægten:... 3 Generelle

Læs mere

Sociale klausuler om uddannelses og praktikaftaler og arbejdsklausuler i almene byggerier m.v.

Sociale klausuler om uddannelses og praktikaftaler og arbejdsklausuler i almene byggerier m.v. NOTAT Dato: 10. marts 2015 Kontor: Almene boliger Sagsnr.: 2014-10334 Sagsbeh.: Lars Nielsen Dok id: 574797 Sociale klausuler om uddannelses og praktikaftaler og arbejdsklausuler i almene byggerier m.v.

Læs mere

Center for Børn og Voksne Afrapportering på arbejdsprogrammet Fælles Fremgang for Furesø

Center for Børn og Voksne Afrapportering på arbejdsprogrammet Fælles Fremgang for Furesø Center for Børn og Voksne Afrapportering på arbejdsprogrammet Fælles Fremgang for Furesø 1 Punkt 5.3: Styrket boligsocial indsats 2 Afrapportering på arbejdsprogrammets punkt 5.3 Styrket boligsocial indsats

Læs mere

Velfungerende boligområder NYE BOLIGSOCIALE VÆRKTØJER

Velfungerende boligområder NYE BOLIGSOCIALE VÆRKTØJER Velfungerende boligområder NYE BOLIGSOCIALE VÆRKTØJER BY- OG BOLIGMINISTERIET SLOTSHOLMSGADE 1, 3. SAL 1216 KØBENHAVN K TFL: 33 92 61 00 OKTOBER 2000 FOTOS: THOMAS TOLSTRUP, BILLEDHUSET, FORSIDEN, S.13

Læs mere

Notat. Teknik & Miljø Økonomi & Personale. Vejledning ift. Alment Nybyggeri. Torvegade 74, 6700 Esbjerg

Notat. Teknik & Miljø Økonomi & Personale. Vejledning ift. Alment Nybyggeri. Torvegade 74, 6700 Esbjerg Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 24. oktober 2016 Sagsbehandler Charlotte Snedker Poulsen Mobilnummer 21 53 36 50 E-mail csp@esbjergkommune.dk Notat Vejledning ift. Alment Nybyggeri Indhold Grundkapital:...2

Læs mere

Regulativ om indbetaling til landsdispositionsfonden og nybyggerifonden

Regulativ om indbetaling til landsdispositionsfonden og nybyggerifonden Regulativ om indbetaling til landsdispositionsfonden og nybyggerifonden SIDE 3 l 12 Regulativ om indbetaling til landsdispositionsfonden og nybyggerifonden Indberetning, registrering og administration

Læs mere

YY Kommune. til etablering af de 12 ustøttede private andelsboliger. af, at andelshaverne er bopælsregistreret i Y Kommune.

YY Kommune. til etablering af de 12 ustøttede private andelsboliger. af, at andelshaverne er bopælsregistreret i Y Kommune. YY Kommune 27-03- 2007 Ved brev af 14. december 2006 anmodede den daværende Y Kommune Statsamtet Nordjylland om vejledende at vurdere, hvorvidt kommunen lovligt kan betinge en kommunal garanti til etablering

Læs mere

Boligministeriet. nye regler om ERSTATNINGS. boliger. ved byfornyelse N Y E L Y F O R S E. vejledning

Boligministeriet. nye regler om ERSTATNINGS. boliger. ved byfornyelse N Y E L Y F O R S E. vejledning Boligministeriet nye regler om RSTATNINGS ved byfornyelse boliger B Y F O R N Y L S vejledning Nye regler om erstatningsboliger ved byfornyelse vejledning er udgivet af Boligministeriet, Slotsholmsgade

Læs mere

Notat. boliger til hjemløse og socialt udsatte borgere. Indhold. 1. Kommunal anvisning til boliger i almene boligafdelinger

Notat. boliger til hjemløse og socialt udsatte borgere. Indhold. 1. Kommunal anvisning til boliger i almene boligafdelinger Notat Boliger til hjemløse og socialt udsatte borgere SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd offentliggjorde den 15. september 2015 rapporten Hjemløshed i Danmark 2015. Af rapporten fremgår det,

Læs mere

OVERORDNEDE PRINCIPPER FOR BEMYNDIGELSE

OVERORDNEDE PRINCIPPER FOR BEMYNDIGELSE Center for Miljø OVERORDNEDE PRINCIPPER FOR EMYNDIGELSE for valgperioden 2014 til 2017 Fra Miljø- udvalget Til Center for Miljø, bygningsmyndigheden Et notat fra: ygningsmyndigheden 14/17010 Oprettet:

Læs mere

UDKAST. Denne boligaftale er indgået mellem. De almene boligorganisationer i Rudersdal Kommune. Rudersdal Kommune Øverødvej Holte

UDKAST. Denne boligaftale er indgået mellem. De almene boligorganisationer i Rudersdal Kommune. Rudersdal Kommune Øverødvej Holte UDKAST Boligaftale mellem Rudersdal Kommune og de almene boligorganisationer i kommunen. Aftale mellem Rudersdal Kommune og de almene boligorganisationer i Rudersdal Kommune om rammen for udlejning af

Læs mere

Bilag 1 Aftaler om boliganvisning

Bilag 1 Aftaler om boliganvisning NOTAT februar 2015 Bilag 1 Aftaler om boliganvisning 2015-2018 Aftale mellem Ringsted Kommune og Andelsboligforeningen af 1941 om behovsbestemt anvisning 2015-2018 Kontaktoplysninger Socialcenter Amtstue

Læs mere

Ishøj Kommunes kriterier for tildeling af boliger efter almenboligloven

Ishøj Kommunes kriterier for tildeling af boliger efter almenboligloven Ishøj Kommunes kriterier for tildeling af boliger efter almenboligloven Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at det ikke er ulovligt, at Ishøj Byråd ved tildelingen af almene boliger lægger vægt på,

Læs mere

Hvorfor almene boliger? Introduktion til nye medarbejdere

Hvorfor almene boliger? Introduktion til nye medarbejdere Hvorfor almene boliger? Introduktion til nye medarbejdere Almene boliger Almene boliger omfatter: Familieboliger Ældreboliger Ungdomsboliger Den historiske baggrund Købehavn vokser 1902: ca. 500.000 indbyggere

Læs mere

Finansiering af salg af boliger med tab i hårde ghettoområder

Finansiering af salg af boliger med tab i hårde ghettoområder Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon +45 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Finansiering af salg af boliger med tab i hårde ghettoområder Notat BO0104-00246 28-01-2019 På møde

Læs mere

Boligudvalget (2. samling) BOU alm. del - Bilag 31 Offentligt. Socialministeriet Byfornyelse og lejelovgivning J.nr. 2007-1418 psh 25.

Boligudvalget (2. samling) BOU alm. del - Bilag 31 Offentligt. Socialministeriet Byfornyelse og lejelovgivning J.nr. 2007-1418 psh 25. Boligudvalget (2. samling) BOU alm. del - Bilag 31 Offentligt Socialministeriet Byfornyelse og lejelovgivning J.nr. 2007-1418 psh 25. september 2007 Udkast til Vejledning om kommunernes mulighed for at

Læs mere

Boligudvalget 2008-09 BOU Alm.del Bilag 58 Offentligt

Boligudvalget 2008-09 BOU Alm.del Bilag 58 Offentligt Boligudvalget 2008-09 BOU Alm.del Bilag 58 Offentligt L 29 (som fremsat): lov om ændring af lov om almene boliger samt støttede private andelsboliger m.v. og realkreditloven. (Nedsættelse af den kommunale

Læs mere

Dette notat indeholder alene reglerne for selve støtten og forholder sig ikke til de bygningstekniske regler.

Dette notat indeholder alene reglerne for selve støtten og forholder sig ikke til de bygningstekniske regler. NOTAT Dato Borgmestersekretariatet Notat til Økonomiudvalget om regler for opførelse og finansiering af almene boliger/støttet byggeri Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge Økonomiudvalget har bedt om at få udarbejdet

Læs mere

Resultater fra spørgeskemaundersøgelse om skimmelsvamp

Resultater fra spørgeskemaundersøgelse om skimmelsvamp Boligudvalget BOU alm. del - Bilag 140 Offentligt 21. august 2007 Til Folketingets Boligudvalg Sag 07/04849 Resultater fra spørgeskemaundersøgelse om skimmelsvamp 1. Baggrund I den senere tids debat har

Læs mere

Center for Erhverv & Udvikling

Center for Erhverv & Udvikling Center for Erhverv & Udvikling Postadresse: Frederiksgade 9-4690 Haslev Notat om bygningsfornyelse og bygningsforbedringsudvalg Bygningsfornyelse Bygningsfornyelse er ét af flere instrumenter under Lov

Læs mere

REGULATIV OM SÆRLIG DRIFTSSTØTTE M.V. FRA LANDSBYGGEFONDEN (LANDSDISPOSITIONSFONDEN)

REGULATIV OM SÆRLIG DRIFTSSTØTTE M.V. FRA LANDSBYGGEFONDEN (LANDSDISPOSITIONSFONDEN) REGULATIV OM SÆRLIG DRIFTSSTØTTE M.V. FRA LANDSBYGGEFONDEN (LANDSDISPOSITIONSFONDEN) Nakskov Almene Boligselskab, afd. Rosenparken Foto : LBF SIDE 3 l 8 REGULATIV OM SÆRLIG DRIFTSSTØTTE M.V. FRA LANDSBYGGEFONDEN

Læs mere

Kulturministeriet, mindre sektoranalyse

Kulturministeriet, mindre sektoranalyse STRUKTURKOMMISSIONEN Sekretariatet Dato: J. nr.: Fil-navn: Kulturministeriet, mindre sektoranalyse Der er gode grunde til, at visse opgaver på Kulturministeriets område er lagt ud til amter og kommuner.

Læs mere

48. Ældreboliger 143 a - nybyggeri. Stiftet andelsboligforening (6) Navn

48. Ældreboliger 143 a - nybyggeri. Stiftet andelsboligforening (6) Navn ) * +, -. /. - 0 2 3 4 3 5 4 6 7 + 8 9 /. :. - 0 5 3 4 5 3 5 4 ;! " # $ % % & ' & ( 2 6

Læs mere

Bekendtgørelse om Tilbudsportalen

Bekendtgørelse om Tilbudsportalen Bekendtgørelse om Tilbudsportalen I medfør af 14, stk. 4, i lov om social service, jf. lovbekendtgørelse nr. 58 af 18. januar 2007, fastsættes: Formål med Tilbudsportalen 1. Formålet med Tilbudsportalen

Læs mere

Ansøgningsskema Etablering af startboliger til unge

Ansøgningsskema Etablering af startboliger til unge Høringsudkast: Bilag 1 Ansøgningsskema Etablering af startboliger til unge Ansøgning sendes til: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, Gammel Mønt 4, 1117 København K. Att.: Kontor for Almene Boliger.

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 19. marts 2007 til Danmarks Naturfredningsforening:

Statsforvaltningens brev af 19. marts 2007 til Danmarks Naturfredningsforening: Statsforvaltningens brev af 19. marts 2007 til Danmarks Naturfredningsforening: 19-03- 2007 TILSYNET Danmarks Naturfredningsforening har i skrivelse af 20. maj 2005 rettet henvendelse til Statsamtet Vestsjælland,

Læs mere

Temamøde om alment byggeri. den 24. januar Stevns Kommune

Temamøde om alment byggeri. den 24. januar Stevns Kommune Temamøde om alment byggeri den 24. januar 2019 Stevns Kommune Kontakt og E-mailservice Inge-Lis Kalum Schou kalum@pc.dk tlf. 49 19 14 50 Inge-lis-kalum.weebly.com Rådgivning Kurser E-mail nyhedsservice

Læs mere

Y 2.2 Støttet byggeri Omfatter offentlig støtte til opførelse af almene familie- og ungdomsboliger samt støttede private andelsboliger.

Y 2.2 Støttet byggeri Omfatter offentlig støtte til opførelse af almene familie- og ungdomsboliger samt støttede private andelsboliger. &9(+)8316à()&=*362=)7)3+9(:-/-2+ &IWOVMZIPWIEJSQVÅHIXWEQXQÅPKVYTTI Det overordnede mål for bevillingens aktiviteter er, at kommunen altid skal være leveringsdygtig af byggemodnet jord til såvel bolig-

Læs mere

Bekendtgørelse om rammeaftaler m.v. på det sociale område og på det almene ældreboligområde

Bekendtgørelse om rammeaftaler m.v. på det sociale område og på det almene ældreboligområde Bekendtgørelse om rammeaftaler m.v. på det sociale område og på det almene ældreboligområde I medfør af 6, stk. 4, og 108, stk. 5 og 6, i lov nr. 573 af 24. juni 2005 om social service og 185 b, stk. 5,

Læs mere

Spørgsmål 1. Hvad er de samlede udgifter til anlæg af en parkeringsplads i tilknytning til kollegie- eller ungdomsboliger?

Spørgsmål 1. Hvad er de samlede udgifter til anlæg af en parkeringsplads i tilknytning til kollegie- eller ungdomsboliger? KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling 6. april 2018 Sagsnr. 2018-0094680 Svar på spørgsmål om kollegie- og ungdomsboliger Dokumentnr. 2018-0094680-3 Kære Astrid Aller Tak for

Læs mere

Vedr.: Deres henvendelse vedr. Løsning Plejecenter.

Vedr.: Deres henvendelse vedr. Løsning Plejecenter. A 01-09- 2008 Vedr.: Deres henvendelse vedr. Løsning Plejecenter. De har ved brev af 3. december 2006 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Midtjylland, som i medfør af 47 i lov om kommunernes styrelse

Læs mere

REGULATIV OM SÆRLIG DRIFTSSTØTTE FRA LANDSBYGGEFONDEN (LANDSDISPOSITIONSFONDEN)

REGULATIV OM SÆRLIG DRIFTSSTØTTE FRA LANDSBYGGEFONDEN (LANDSDISPOSITIONSFONDEN) REGULATIV OM SÆRLIG DRIFTSSTØTTE FRA LANDSBYGGEFONDEN (LANDSDISPOSITIONSFONDEN) SIDE 3 l 8 REGULATIV OM SÆRLIG DRIFTSSTØTTE FRA LANDSBYGGEFONDEN (LANDSDISPOSITIONSFONDEN) I medfør af lov om almene boliger

Læs mere

Alment byggeri drift. Temadag i Århus. den 4. sep. 2014

Alment byggeri drift. Temadag i Århus. den 4. sep. 2014 Alment byggeri drift Temadag i Århus den 4. sep. 2014 Kontakt og E-mailservice Inge-Lis Kalum Schou kalum@pc.dk tlf. 49191450, 61454919 Inge-lis-kalum.weebly.com Rådgivning Kurser E-mail nyhedsservice

Læs mere

Sagsnr Bilag 1 Rammenotat om boligplacering af flygtninge

Sagsnr Bilag 1 Rammenotat om boligplacering af flygtninge KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT 17-05-2016 Bilag 1 Rammenotat om boligplacering af flygtninge Kommunerne skal snarest muligt finde en bolig til de flygtninge, som modtages

Læs mere

Tilrettelæggelse af det fælleskommunale kriminalpræventive tilsyn med udviklingshæmmede lovovertrædere i Syddanmark

Tilrettelæggelse af det fælleskommunale kriminalpræventive tilsyn med udviklingshæmmede lovovertrædere i Syddanmark 1 Tilrettelæggelse af det fælleskommunale kriminalpræventive tilsyn med udviklingshæmmede lovovertrædere i Syddanmark (Notatet afløser notat af 11. maj 2007. Der er kun tale om tilpasninger, bl.a. fordi

Læs mere

Til Center for Miljø og Teknik, bygningsmyndigheden

Til Center for Miljø og Teknik, bygningsmyndigheden Et notat fra: ygningsmyndigheden OVERORDNEDE PRINCIPPER FOR EMYNDIGELSE for valgperioden 2018 til 2021 (emyndigelsesplan) Fra Miljø- udvalget 14/17010 Oprettet: 13. marts 2018 Sidst opdateret: - - - Til,

Læs mere

Redegørelsen skal forholde sig såvel til beretningens indhold og konklusioner som Statsrevisorernes bemærkninger hertil.

Redegørelsen skal forholde sig såvel til beretningens indhold og konklusioner som Statsrevisorernes bemærkninger hertil. T MINISTERIET FOR BY, BOLIG OG LANDDISTRIKTER Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K MINISTEREN Dato: 24. oktober2014 Ministeriet har ved brev af 29. august 2014 modtaget

Læs mere

BOLIGER OG INSTITUTIONER SAMT PLEJE OG OMSORG FOR ÆLDRE

BOLIGER OG INSTITUTIONER SAMT PLEJE OG OMSORG FOR ÆLDRE Budget- og regnskabssystem 4.5.4 - side 1 Dato: 1. januar 2004 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2004/Budget 2005 BOLIGER OG INSTITUTIONER SAMT PLEJE OG OMSORG FOR ÆLDRE Udgifter og indtægter vedrørende personlig

Læs mere

Bekendtgørelse om kvalitetssikring af byggearbejder

Bekendtgørelse om kvalitetssikring af byggearbejder BEK nr 169 af 15/03/2004 Gældende Offentliggørelsesdato: 30-03-2004 Økonomi- og Erhvervsministeriet Vis mere... Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Kapitel 6 Bilag 1 Oversigt (indholdsfortegnelse)

Læs mere

Lov om ændring af lov om frikommunenetværk

Lov om ændring af lov om frikommunenetværk LOV nr 1570 af 19/12/2017 Udskriftsdato: 17. juni 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Indenrigsmin., j.nr. 2017-3862 Senere ændringer til forskriften LBK nr 831

Læs mere

1. at skema A for de ældreegnede almene familieboliger og fælleshuset godkendes,

1. at skema A for de ældreegnede almene familieboliger og fælleshuset godkendes, Pkt.nr. 12 Seniorbofællesskabet Olleøre/Solkilden skema A. 323564 Indstilling: Borgmesterkontoret indstiller til Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen: 1. at skema A for de ældreegnede almene familieboliger

Læs mere

Af Anker, J.; Christensen, I; Romose, T.S. & T.B. Stax 1

Af Anker, J.; Christensen, I; Romose, T.S. & T.B. Stax 1 DE ALMENE BOLIGER OG ANSVARET FOR DE SVAGESTE Af Anker, J.; Christensen, I; Romose, T.S. & T.B. Stax 1 Boligorganisationernes Landsforening har i forlængelse af debatten om et evt. salg af de almene boliger

Læs mere

Boligselskabet Strandparken - referat fra styringsdialogmøde

Boligselskabet Strandparken - referat fra styringsdialogmøde Boligselskabet Strandparken - referat fra styringsdialogmøde J.nr.: 03.11.02.G00 Sagsnr.: 15/962 ANBEFALING: Administrationen anbefaler, 1. at Kommunalbestyrelsen beslutter at meddele Strandparken, at

Læs mere

Ansøgningsskema - Etablering af inklusionsboliger til psykisk og socialt sårbare personer

Ansøgningsskema - Etablering af inklusionsboliger til psykisk og socialt sårbare personer Ansøgningsskema - Etablering af inklusionsboliger til psykisk og socialt sårbare personer Den underskrevne ansøgning sendes som pdf til bolig@tbst.dk Tegninger, der er større end A4 format, kan sendes

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen BILAG Sagsnr Dokumentnr

KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen BILAG Sagsnr Dokumentnr KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen BILAG 09-12-2013 Bilag 1: Borgerrepræsentationens delegation af beslutningskompetence til Teknik- og Miljøudvalget og til Teknikog Miljøforvaltningen Sagsnr.

Læs mere

DOMEA PROFIL NÅR DIT BYGGEPROJEKT SKAL FØRES UD I LIVET

DOMEA PROFIL NÅR DIT BYGGEPROJEKT SKAL FØRES UD I LIVET DOMEA PROFIL NÅR DIT BYGGEPROJEKT SKAL FØRES UD I LIVET Rigtige byggeadministratorer ved også, hvordan man bygger et godt samarbejde Tusindvis af regler. Masser af mennesker og forskellige interesser.

Læs mere

Boligorganisationen 14200 - Andelsboligforeningen af 1941. Styringsrapport. Regnskabstal for 2013

Boligorganisationen 14200 - Andelsboligforeningen af 1941. Styringsrapport. Regnskabstal for 2013 Boligorganisationen 14200 - Andelsboligforeningen af 1941 Regnskabstal for 2013 LBF-nr. 117 Navn: Andelsboligforeningen af 1941 Ringsted Antal lejemål i alt:c54 Fordelt på typer: Almene boliger Almene

Læs mere

Ankestyrelsens brev til Furesø Kommune Att.: Byrådet

Ankestyrelsens brev til Furesø Kommune Att.: Byrådet Ankestyrelsens brev til Furesø Kommune Att.: Byrådet Furesø Kommunes aftale om suspension af oprykningsret for beboere i det almene boligselskab Furesø Boligselskab Ankestyrelsen vender hermed tilbage

Læs mere

Forslag til ændringer/præciseringer i gældende praksis vil blive forelagt til politisk godkendelse.

Forslag til ændringer/præciseringer i gældende praksis vil blive forelagt til politisk godkendelse. GLADSAXE KOMMUNE Center for Service Byrådssekretariatet Afklaring af det kommunale tilsyn NOTAT Dato: 4. december 2007 Af: Bolette Rørdam, Jesper Graff Thøger og Anni Hvilsom Baggrund Der er i de senere

Læs mere

ADMINISTRATIONSGRUNDLAG

ADMINISTRATIONSGRUNDLAG ADMINISTRATIONSGRUNDLAG Retningslinjer vedrørende administration af planlovens bestemmelser om planlægning for almene boliger (blandet boligsammensætning) 1. Indledning Aarhus vokser hastigt i disse år.

Læs mere

Dansk byplan laboratorium. den 10. marts 2015

Dansk byplan laboratorium. den 10. marts 2015 Dansk byplan laboratorium den 10. marts 2015 1 Kilde: Kontur, Svendborg, 2013 Vi er blevet færre befolkningsudvikling i procentvis ændring, 2008-13 Kilde: kontur, Svendborg, 2013 og vi bliver ældre: procentvis

Læs mere

Kommunal anvisningsret til almene boliger

Kommunal anvisningsret til almene boliger KOMMUNIKATION OG UDVIKLING - UDVIKLING & ERHVERV Kommunikation og Udvikling - Udvikling & Erhverv Dato: 20. oktober 2016 Sagsnr.: sagsnr.? Kontaktperson: Hanna Kretzschmar Dir. tlf.: 7996 6104 E-mail:

Læs mere

Bekendtgørelse om Tilbudsportalen

Bekendtgørelse om Tilbudsportalen BEK nr 1602 af 19/12/2017 Udskriftsdato: 17. februar 2019 Ministerium: Børne- og Socialministeriet Journalnummer: Børne- og Socialmin., j. nr. 2017-5169 Senere ændringer til forskriften BEK nr 638 af 30/05/2018

Læs mere

Bekendtgørelse om Tilbudsportalen

Bekendtgørelse om Tilbudsportalen BEK nr 638 af 30/05/2018 Udskriftsdato: 17. februar 2019 Ministerium: Børne- og Socialministeriet Journalnummer: Børne- og Socialmin., j.nr. 2018-548 Senere ændringer til forskriften BEK nr 1427 af 03/12/2018

Læs mere

REGULATIV OM TILSKUD TIL BOLIGSOCIAL INDSATS I UDSATTE ALMENE BOLIGAFDELINGER

REGULATIV OM TILSKUD TIL BOLIGSOCIAL INDSATS I UDSATTE ALMENE BOLIGAFDELINGER REGULATIV OM TILSKUD TIL BOLIGSOCIAL INDSATS I UDSATTE ALMENE BOLIGAFDELINGER SIDE 3 l 8 REGULATIV OM TILSKUD TIL BOLIGSOCIAL INDSATS I UDSATTE ALMENE BOLIGAFDELINGER I medfør af lov om almene boliger

Læs mere

Obligatorisk byggeskadeforsikring

Obligatorisk byggeskadeforsikring 17. april 2008 Sag 07/05004 /anl Obligatorisk byggeskadeforsikring Fra den 1. april 2008 har professionelle bygherrer pligt til at tegne og betale for en byggeskadeforsikring, når de opfører nybyggeri

Læs mere

Vedtægt for foreningen Anvisning af Kollegie- og Ungdomsboliger i Aalborg

Vedtægt for foreningen Anvisning af Kollegie- og Ungdomsboliger i Aalborg Godkendt af Aalborg Byråd 13. november 2017 Vedtægt for foreningen Anvisning af Kollegie- og Ungdomsboliger i Aalborg 1 Navn og hjemsted 1.1. Foreningens navn er Anvisning af Kollegie- og Ungdomsboliger

Læs mere

Tilsynsopgaven med almenboligselskaber

Tilsynsopgaven med almenboligselskaber Tilsynsopgaven med almenboligselskaber 1. Tilsynsopgaven med almenboligselskaber. Ifølge almenboliglovens 164 skal kommunalbestyrelsen føre tilsyn med de almennyttige boligorganisationer. Kommunalbestyrelsens

Læs mere

REGERINGENS FINANSLOVFORSLAG FOR 2002

REGERINGENS FINANSLOVFORSLAG FOR 2002 5. februar 2002 Af Lise Nielsen REGERINGENS FINANSLOVFORSLAG FOR 2002 Resumé: BOLIGOMRÅDET OG BYGGE- OG ANLÆGSSEKTOREN På finanslovforslaget for 2002 lægger regeringen op til væsentlige nedskæringer på

Læs mere

Orienteringsskrivelse om ændringer i Budget- og regnskabssystem for kommuner og amtskommuner

Orienteringsskrivelse om ændringer i Budget- og regnskabssystem for kommuner og amtskommuner Samtlige kommuner og amtskommuner m.fl. Dato: 19. december 2003 Kontor: 1.ø.kt. J.nr.: 2002-2544-25 Sagsbeh.: jsn Fil-navn: Orienteringsskrivelse om ændringer i Budget- og regnskabssystem for kommuner

Læs mere

Ventelisteregler 1209

Ventelisteregler 1209 Side 1 af 5 Ventelisteregler 1209 Selskab: Hovedstadens almennyttige Boligselskab Afdeling: Røde Møllegård IV Lejlighederne anvises efter følgende fordeling A B C D Anviser i medfør af bekendtgørelse om

Læs mere

Kolding Kommune Akseltorv Kolding Orientering om afgørelse. Vi har skrevet til, vedrørende ejendommen matr.nr. , kommunens j.nr.

Kolding Kommune Akseltorv Kolding Orientering om afgørelse. Vi har skrevet til, vedrørende ejendommen matr.nr. , kommunens j.nr. Statsforvaltningen, Østergade 41, 6950 Ringkøbing Kolding Kommune Akseltorv 1 6000 Kolding 2016-38705 Dato: 06-10-2017 Orientering om afgørelse Vi har skrevet til, vedrørende ejendommen matr.nr. 2016-0843.

Læs mere

Vedtægter for Andelsselskabet Almenbo

Vedtægter for Andelsselskabet Almenbo Vedtægter for Andelsselskabet Almenbo Kapitel 1 Navn, hjemsted og formål 1. Almenbos navn er Almenbo. Stk. 2. Almenbo har hjemsted i Ballerup Kommune. 2. Administrationsorganisationen (herefter kaldet

Læs mere

Strategi for Alment Nybyggeri i Esbjerg Kommune

Strategi for Alment Nybyggeri i Esbjerg Kommune Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 4. august 2015 Sagsbehandler Mette Albrandt Telefon direkte 76 16 13 09 Sagsid 15/11910 Strategi for Alment Nybyggeri i Esbjerg Kommune 1. Forord... - 2-2. Strategien i

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 11. december 2007 til en borger:

Statsforvaltningens brev af 11. december 2007 til en borger: Statsforvaltningens brev af 11. december 2007 til en borger: 11-12- 2007 TILSYNET Ved udtalelse af 28. Juli 2006 har det tidligere Statsamtet Vestsjælland behandlet Deres klager med hensyn til forskellige

Læs mere

Notat om udarbejdelse af udviklingsplaner. 1. Indledning

Notat om udarbejdelse af udviklingsplaner. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat BO0100-00398 Notat om udarbejdelse af udviklingsplaner 1. Indledning Der er indgået politisk aftale mellem

Læs mere

Vejen Kommunes Boligpolitik

Vejen Kommunes Boligpolitik Vejen Kommunes Boligpolitik Godkendt af Vejen Byråd den. (Udkast ver. den 30. juni 2016) 1 Indhold Indledning... 2 Bredt sammensat boligmasse... 3 Almene familieboliger... 4 Boliger til særlige målgrupper...

Læs mere

I din henvendelse til Folketingets Ombudsmand har du på din datters vegne klaget over Holbæk Kommunes praksis ved boliganvisning.

I din henvendelse til Folketingets Ombudsmand har du på din datters vegne klaget over Holbæk Kommunes praksis ved boliganvisning. Statsforvaltningens brev til en borger 2014-214656 Dato: 12-12-2016 Tilsynet Henvendelse vedrørende boliganvisning i Holbæk Kommune Statsforvaltningen, som i medfør af kommunestyrelseslovens 47 fører tilsynet

Læs mere

Slots- og Ejendomsstyrelsen

Slots- og Ejendomsstyrelsen Slots- og Ejendomsstyrelsen 22.12.2006 SES Uddybning og supplement af statens tilbud til Christianias beboere af 26. september 2006 om udmøntning af fremtidige organisations- og ejerformer på Christianiaområdet

Læs mere

Flere billige boliger og fleksible boligløsninger

Flere billige boliger og fleksible boligløsninger ANSØGNING NOTAT Frikommunenetværk om billige boliger og fleksible boligløsninger 01-12-2016 Ansøgning om forsøg om billigt nybyggeri Frikommunenetv ærk Flere billige boliger og fleksible boligløsninger

Læs mere

Aftale om anvisning og udlejning (med fleksibel udlejning)

Aftale om anvisning og udlejning (med fleksibel udlejning) Aftale om anvisning og udlejning (med fleksibel udlejning) mellem: Værløse almennyttige Boligselskab (kaldet boligorganisationen) LBF-: 0304 og Furesø Kommune (kaldet kommunen) Ikrafttrædelse Aftalen er

Læs mere

Bilag til delegationsplan oktober tilsyn med støttet byggeri (lov om almene boliger m.v.)

Bilag til delegationsplan oktober tilsyn med støttet byggeri (lov om almene boliger m.v.) Bilag til delegationsplan oktober 2008 - tilsyn med støttet byggeri (lov om almene boliger m.v.) 1. Anvisning Ad 1.1 Den almene boligorganisation skal efter Byrådets bestemmelse stille indtil hver fjerde

Læs mere

Notat. Tilsynsforpligtelse almene boliger. 1. Det retlige grundlag. 1.a Overordnede - tilsyn - dialogen

Notat. Tilsynsforpligtelse almene boliger. 1. Det retlige grundlag. 1.a Overordnede - tilsyn - dialogen Notat Tilsynsforpligtelse almene boliger 1. Det retlige grundlag 1.a Overordnede - tilsyn - dialogen Dato: 30. januar 2018 Sags nr.: 03.00.00-G00-11-17 Sagsbehandler: RNS De overordnede regler om kommuners

Læs mere

velkommen Charlotte Heitmann Christian Cold Nanna Jardof Lars Levin Otto Kierkegaard

velkommen Charlotte Heitmann Christian Cold Nanna Jardof Lars Levin Otto Kierkegaard & velkommen Charlotte Heitmann Christian Cold Nanna Jardof Lars Levin Otto Kierkegaard Brush up på den almene sektor 1/5 af alle boliger er almene = ca. 545.000 Kun 2 % er opført før 1940 Kun 5% er over

Læs mere

Ministeriet for By, Boliger og Landdistrikter Almene boliger J.nr lni 15. december 2011

Ministeriet for By, Boliger og Landdistrikter Almene boliger J.nr lni 15. december 2011 Ministeriet for By, Boliger og Landdistrikter Almene boliger J.nr. 2009-903 lni 15. december 2011 Notat om etablering af fælleslokaler og beboerhuse på tværs af afdelinger/ejerformer 1. Indledning Dette

Læs mere

Notat om tilpasning af almene nybyggeriprojekter med henblik på indarbejdelse af små familieboliger målrettet flygtninge

Notat om tilpasning af almene nybyggeriprojekter med henblik på indarbejdelse af små familieboliger målrettet flygtninge KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT Bilag 8 Notat om tilpasning af almene nybyggeriprojekter med henblik på indarbejdelse af små familieboliger målrettet flygtninge Notatet

Læs mere

Sønderborg Kommune Gebyrvedtægt Byggesagsgebyr Gældende fra 1. januar 2015

Sønderborg Kommune Gebyrvedtægt Byggesagsgebyr Gældende fra 1. januar 2015 Sønderborg Kommune Gebyrvedtægt Byggesagsgebyr Gældende fra 1. januar 2015 1/5 1 Formål Ved lov nr. 640 af 12. juni 2013 har Folketinget besluttet, at kommunerne skal opkræve gebyrer for byggesagsbehandlingen

Læs mere

Oplæg til ØU-sag vedrørende ændret administration af tilladelse til nedlæggelse/sammenlægning

Oplæg til ØU-sag vedrørende ændret administration af tilladelse til nedlæggelse/sammenlægning GLADSAXE KOMMUNE Byrådssekretariatet Den 23. september 2011 Bolette Rørdam Økonomiudvalget 06.12.2011 Punkt nr. 304, bilag 1 Oplæg til ØU-sag vedrørende ændret administration af tilladelse til nedlæggelse/sammenlægning

Læs mere

NOTAT Pulje til Landsbyfornyelse

NOTAT Pulje til Landsbyfornyelse NOTAT Pulje til Landsbyfornyelse Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikterne har den 2. december 2013 udsendt en vejledning der beskriver hvilke typer aktiviteter puljemidlerne kan anvendes til. Under

Læs mere

Ansøgningen skal være underskrevet af borgeren.

Ansøgningen skal være underskrevet af borgeren. Kvalitetsstandarder på ældreområdet Godkendt i byrådet den 16.december 2014 3.1.3 VISITATION TIL ÆLDREBOLIG Ansøgning om bolig Ansøgning Henvendelse om ældrebolig sker til visitationsenheden. På basis

Læs mere

Etablering af bofællesskaber. en oplysningspjece fra LEV til forældre med udviklingshæmmede børn

Etablering af bofællesskaber. en oplysningspjece fra LEV til forældre med udviklingshæmmede børn Etablering af bofællesskaber en oplysningspjece fra LEV til forældre med udviklingshæmmede børn Som forældre ønsker man de bedst mulige forhold for sine børn. Når barnet er udviklingshæmmet, gør man sig

Læs mere

yder dækning til skader, der anmeldes senest 20 år efter byggeriets afleverings- eller skæringsdato.

yder dækning til skader, der anmeldes senest 20 år efter byggeriets afleverings- eller skæringsdato. årsberetning 2008 Byggeskadefonden Byggeskadefonden er en selvejende institution med tre overordnede formål: at forestå og afholde udgifter til eftersyn af støttet boligbyggeri at yde støtte til dækning

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet NOTAT Dato: 3. september 2015 Kontor: Almene boliger Sagsnr.: 2015-162 Sagsbeh.: Forsøgsgruppen Dok id: Udmelding af temaer for forsøgs- og udviklingsprojekter

Læs mere

Aftalen om anvisning efter boligpolitiske kriterier kan opsiges af begge parter med 6 måneders varsel.

Aftalen om anvisning efter boligpolitiske kriterier kan opsiges af begge parter med 6 måneders varsel. NOTAT Aftale om boliganvisning til Bataljonen - Tillæg til aftale om behovsbestemt boliganvisning 2019-2022 mellem Ringsted Kommune og Andelsboligforeningen af 1941. 1. Ikrafttrædelse, varighed og opsigelse

Læs mere

Tilskudsmuligheder til nedrivning af faldefærdige bygninger

Tilskudsmuligheder til nedrivning af faldefærdige bygninger 1. Landsbypuljen 2. Byfornyelse Bygningsfornyelse Områdefornyelse Landsbypuljen kan støtte Istandsættelse Nedrivning Ombygning Fjernelse af skrot Kommunalt opkøb Støtte Kommunernes anvendelse af de statslige

Læs mere

Budget 2008-2011. Boligsocialt udvalgs budget:

Budget 2008-2011. Boligsocialt udvalgs budget: Budget 2008-2011 Boligsocialt udvalgs budget: Indeholder Bevilling nr. 81 Boligsociale aktiviteter 82 Integration 81 Boligsociale aktiviteter Bevillingens indhold Drift Driftssikring af boligbyggeri 1.690

Læs mere

COK Alment byggeri temamøde om almene boliger. Ringsted

COK Alment byggeri temamøde om almene boliger. Ringsted COK Alment byggeri temamøde om almene boliger Ringsted Den 31. august 2016 Kontakt og E-mailservice Inge-Lis Kalum Schou kalum@pc.dk tlf. 49 19 14 50 Inge-lis-kalum.weebly.com Rådgivning Kurser E-mail

Læs mere

AFGØRELSE i sag om en række forhold inden for delområde C i Lokalplan 139 i Horsens Kommune

AFGØRELSE i sag om en række forhold inden for delområde C i Lokalplan 139 i Horsens Kommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 14. august 2014 J.nr.: NMK-33-02485 Ref.: MJE AFGØRELSE i sag om en række forhold inden for delområde C i Lokalplan 139

Læs mere

Undervisningsministeriet. Mindre sektoranalyse vedr. voksenuddannelse, folkeoplysningsområdet og arbejdsmarkedsuddannelser

Undervisningsministeriet. Mindre sektoranalyse vedr. voksenuddannelse, folkeoplysningsområdet og arbejdsmarkedsuddannelser STRUKTURKOMMISSIONEN Sekretariatet Dato: J. nr.: Fil-navn: Undervisningsministeriet. Mindre sektoranalyse vedr. voksenuddannelse, folkeoplysningsområdet og arbejdsmarkedsuddannelser I denne sektoranalyse

Læs mere

Dialogmøde 2012 Boligselskabet for Høng og Omegn

Dialogmøde 2012 Boligselskabet for Høng og Omegn REFERAT Dialogmøde 2012 Boligselskabet for Høng og Omegn Dato: 23. oktober 2012 Mødested: Økonomistaben, Ubby Rådhus, Hovedgaden 62, 4490 Jerslev Deltagere: Boligorganisationen: Formand Kurt Olsen (afbud)

Læs mere

Almene boliger 2014-2018 og kommunalt grundsalg til alment byggeri

Almene boliger 2014-2018 og kommunalt grundsalg til alment byggeri Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 12. december 2014 Almene boliger 2014-2018 og kommunalt grundsalg til alment byggeri Plan for nybyggeri af almene ungdoms- og familieboliger

Læs mere

Vedtægter for Andelsselskabet Almenbo

Vedtægter for Andelsselskabet Almenbo Vedtægter for Andelsselskabet Almenbo Kapitel 1 Navn, hjemsted og formål 1. Administrationsorganisationens navn er Almenbo. Stk. 2. Organisationen har hjemsted i Ballerup Kommune. 2. Administrationsorganisationen

Læs mere

Ændring af lov om almene boliger og lov om leje af almene boliger

Ændring af lov om almene boliger og lov om leje af almene boliger Til samtlige kommuner Til de almene boligorganisationer Dato: 22. marts 2013 Kontor: Lovsekretariatet Almene boliger Sagsnr.: 2012-2652 Sagsbeh.: Karin Laursen Dok id: 383113 Ændring af lov om almene boliger

Læs mere

Notat. Databeskyttelsesrådgiver. Anvendelsesområde. Formål. Definitioner. Retningslinje om databeskyttelsesrådgivere. Danske Gymnasiers medlemsskoler

Notat. Databeskyttelsesrådgiver. Anvendelsesområde. Formål. Definitioner. Retningslinje om databeskyttelsesrådgivere. Danske Gymnasiers medlemsskoler Databeskyttelsesrådgiver Notat Emne: Retningslinje om databeskyttelsesrådgivere Til: Fra: Danske Gymnasiers medlemsskoler Arbejdsgruppen for databeskyttelse Dato: 15. maj 2018 Anvendelsesområde Retningslinje

Læs mere

opsplitning og social udstødelse.

opsplitning og social udstødelse. By- og Boligministeriet Må først offentliggøres den 1. oktober kl. 9.00 Tale ved det uformelle EU-boligministermøde i Bruxelles og Charleroi den 1.-2. oktober 2001, holdes af kontorchef Charlotte Bro,

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om tvungen administration af udlejningsejendomme

Bekendtgørelse af lov om tvungen administration af udlejningsejendomme LBK nr 226 af 09/03/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 12. juni 2016 Ministerium: Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Journalnummer: Udlændinge-, Integrations- og Boligmin., j.nr. 2016-1420 Senere

Læs mere