Børnehaven Mariehøj Evaluering af Pædagogiske Læreplaner 2013

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Børnehaven Mariehøj Evaluering af Pædagogiske Læreplaner 2013"

Transkript

1 Børnehaven Mariehøj af Pædagogiske Læreplaner 2013

2 Læringstema: Krop og bevægelse At børnene oplever glæde ved deres krop og ved at være bevægelse At styrke børnenes fysiske sundhed At børnene aktivt kan udforske og tilegne sig verden gennem alle sanser At børnene kender kroppens funktioner og udvikler respekt for egne og andres kropslighed Hvilke konkrete handlinger/ord og kropsudtryk ønskede vi at se, høre og Glæde ved bevægelse (efterspørger bl.a. boldspil, og opfinder egne fysiske aktiviteter) Mere sikre bevægelser (f.eks. under balancegang, sjipning, klatring, cykling) Mere kropslig styrke og udholdenhed (fysisk udfoldelse, ture af længere varighed) en foregår fortløbende i forbindelse med de forskellige aktiviteter. Der samles op dagligt. erne struktureres på personalemøder samt en gang årligt i en rapport til bestyrelse og kommune. Vi har været ude hver formiddag. Vi har spillet bold, haft cykler ude, lavet forhindringsbaner, leget fangeleg mv. Vi har arbejdet aktivt med kroppens funktioner og sanserne Vi har gået ture med de børn, der endnu ikke er en del af skovgruppen Børn med særlige behov har deltaget i aktiviteterne med støtte og opmuntring Aktiviteterne har været fordelt passende inden for de fire ovenfor nævnte mål. Hvilke konkrete handlinger/ord og kropsudtryk har vi set, hørt og mærket? Næsten alle børn har givet udtryk for glæde ved bevægelse. Flere er blevet mere sikre i deres bevægelser og har udviklet deres kropslige styrke og udholdenhed. en giver ikke grund til at justere nævneværdigt i aktiviteterne. Vi har en dejlig legeplads med mange muligheder for udfoldelse efter børnenes ønsker og behov. pædagogiske læreplaner i Ledelsens udkast blev taget til efterretning.

3 Læringstema: Natur og naturfænomener At børnene oplever glæde ved at være i naturen og udvikler respekt for natur og miljø At børnene bruger naturen som rum for leg og fantasi At give børnene forskellige erfaringer med natur og naturfænomener og opleve natur som rum til udforskning af verden Hvilke konkrete handlinger/ord og kropsudtryk ønsker vi at se, høre og At børnene finder små dyr i haven eller skoven og henter bøger, så de voksne kan læse om dyrene At børnene kan fortæller os og kammeraterne, at vi ikke må smide madpapir, flasker m.v. i naturen At børnene gerne vil deltage i plukning af vores æbler At børnene ved, vi skal huske at slukke lyset, lukke for vandet, lukke køleskabsdøren og lukke hoveddøren for at spare på vores ressourcer At børnene kender årstiderne og hvad der er kendetegnet for de forskellige årstider en foregår fortløbende i forbindelse med de forskellige aktiviteter. Der samles op næsten dagligt. erne struktureres på personalemøder samt en gang årligt i en rapport til bestyrelse og kommune. Vi har brugt vores have til at finde insekter, edderkopper, regnorme osv. i og på denne måde givet børnene lyst til at være opmærksomme på detaljer i deres omgivelser Børnene har plukket og spist æbler, ribs, tomater, kartofler samt nødder og krydderurter fra haven, så de har oplevet, at naturen kan give os smagsprøver og ikke kun er en god legeplads Vi har læst og snakket om de dyr, vi har mødt på vores vej. Vi har udvidet vores samling af naturhåndbøger, som børnene og vi har brugt efter behov Vi har snakket om vejret, årstiderne såvel uden for som ved samling. Denne aktivitet har givet børnene ord til at tale om naturen, og til dels forståelse for betydningen af den rette påklædning samt mulighed for at fortælle om egne oplevelser med naturfænomener Vi har været ude i næsten al slags vejr Børnene har lært at passe på naturen ved ikke at ødelægge planter, plage dyrene eller smide affald rundt omkring Børn med særlige behov har deltaget i samme aktiviteter med støtte og opmuntring Aktiviteterne har været fordelt inden for de tre ovenfor nævnte mål, afhængig af årstiden. Hvilke konkrete handlinger/ord og kropsudtryk har vi set, hørt og mærket? Børnene har været glade for at finde forskellige dyr og de har brugt vores naturbøger samt bedt om at få læst højt af dem. Børn på tur har samlet tomme flasker i naturen, og fortalt om det, når vi er kommet hjem.

4 Børnene har været glade for køkkenhaveaktiviteterne grave kartofler op mv. Børnene minder hinanden om, at de ikke må lege med vandet på badeværelset, og de ældste har generelt husket at slukke lyset. De ældste børn kender årstiderne og de yngre øver sig stadig. Børnene har masser af plads til at røre sig på udendørs og har fri adgang til mangeartede naturoplevelser både i haven og i skoven. Endvidere er de voksne altid parate med hjælp og støtte til børnene. en giver ikke umiddelbart grund til at justere i aktiviteterne. pædagogiske læreplaner i Ledelsens udkast blev taget til efterretning.

5 Læringstema: Sproglig udvikling At børnene udvikler deres sprog i alle dagens aktiviteter At børnene udfordres gennem forskellige genrer og oplever glæde ved det At børnene bliver støttet i at udvikle deres nysgerrighed for tegn og symboler Hvilke konkrete handlinger/ord og kropsudtryk ønsker vi at se, høre og At børnene bruger sproget til at kommunikere følelser, tanker, holdninger og ideer til hinanden med. At børnene har fortællelyst til samlingen. At børnene gerne fortæller, spørger og har snakkelyst også uden for snakkeaktiviteter At børnene beder om at få læst historier højt At børnene er glade for at synge en foregår fortløbende i forbindelse med de forskellige aktiviteter. Der samles op med detaljerede observationer på sprogbørnene efter behov (hver måned). erne struktureres på personalemøder samt en gang årligt i en rapport til bestyrelse og kommune. Vi har snakket med børnene om, hvad de har lavet derhjemme og hvad vi skal i dagens løb Voksenstyret samling, hvor mange børn har fortalt om det, der har optaget dem. Børnene har valgt sange, vi skulle synge Vi har hverdag læst en halv time for børnene i stilletimen og derudover når børnene eller de voksne har foreslået det (vi har bl.a. brugt dialogisk læsning) De ældste er blevet opfordret til at genfortælle og tegne, det vi har læst eller oplevet Børnene og de voksne har brugt mange forskellige ordspil (billedlotteri m.m. og materialer fra sprogskolen) Vi har leget med rim og remser og sanglege (bl.a. i forbindelse med samling og udendørsaktiviteter) Børnene har tegnet og malet Vi har opfordret til at deltage i snak om de aktiviteter, vi har været i gang med For børn med særlige behov har vi prøvet at følge op på sprogskolens aktiviteter ved Vi har været omhyggelige med at sætte ord på, når vi er sammen med børnene Vi har altid været meget opmærksomme på børnenes sproglige udvikling i Mariehøj, også selvom vi kun har få sprogbørn.

6 Hvilke konkrete handlinger/ord og kropsudtryk har vi set, hørt og mærket? Både store og mange små er blevet gode til at forhandle lege. De fleste børn er ivrige efter at fortælle, også til samling og vil gerne vælge sange. Vi oplever megen snak om mange forskellige emner og vi giver os altid tid til det med børnene. De voksne giver sig altid tid til at snakke med og lytte til børnene. Vi har desuden et meget varieret udvalg af bøger til rådighed for børnene, både skønlitterære og fagbøger, som de voksne også gerne læser med børnene. Vi har vores læsekrog, hvor vi kan sidde afskærmet fra resten af stuen. Der er ingen grund til at justere i forhold til temaet. pædagogiske læreplaner Ledelsens udkast er blevet taget til efterretning.

7 Læringstema: Børnenes alsidige personlige udvikling Øget selvværd (bevidstheden om, at være noget værd for den man er, ikke kun for det man kan) Øget selvtillid (tiltro til, at man magter at begå sig i verden, som den er og turde lære nyt) At kunne se sig selv som et vigtigt selvstændigt element i en gruppe At være i stand til at lære, både styret af egen nysgerrighed og ved opgaver, der bliver en pålagt At vise respekt for andre, forstå og respektere andres grænser og udtrykke egne følelser. Hvilke konkrete handlinger/ord og kropsudtryk ønsker vi at se, høre og At børnene afprøver deres egne færdigheder i eget tempo At børnene er opmærksomme på at blive hørt (både sammen med de voksne og andre børn) og at deres valg har konsekvenser At børnene udtrykker følelser og både søger og giver omsorg At børnene viser realitetssans og tør det de kan At børnene kunne aflæse og respektere andres følelser en foregår fortløbende. en struktureres på personalemøder samt en gang årligt i en rapport til bestyrelse og kommune. Vi har givet plads til fri leg, så børnene har fået mulighed for at afprøve egne færdigheder Vi har opfordret børnene til at udtrykke ønsker og behov samt hjulpet med at prioritere, når vi har skønnet det nødvendigt Vi har tilbudt børnene hjælp, når der har været behov Vi har hjulpet børnene med at finde hensigtsmæssige måder til at udtrykke følelser på Vi har forsøgt at give børnene succesoplevelser, ved at give dem opgaver, vi ved, de ville kunne løse Vi har opmuntret børnene til at gøre ting, de ikke umiddelbart turde, og støttet dem igennem det Vi har brugt næsten de samme metoder i forhold til børn med særlige behov, dog med mere tid og støtte Vi har arbejdet løbende med alle fem læringsmål Hvilke konkrete handlinger/ord og kropsudtryk har vi set, hørt og mærket? Børnene er åbne, frimodige og dejlig positive og giver gerne udtryk for deres ønsker og behov

8 Børnene trøster og hjælper hinanden eller henter hjælp hos de voksne Børnene kan eller prøver at sige fra over for hinanden Børnene er generelt nysgerrige overfor nye udfordringer/opgaver De voksne er gode eksempler på, hvordan vi omgås hinanden, hjælper og støtter hinanden og viser respekt for den forskellighed, vi hver især representerer. Der er mange aktiviteter, der er relevante for alle dele af temaet. en giver ikke umiddelbart grund til at justere i disse aktiviteter. pædagogiske læreplaner Ledelsens udkast er blevet taget til efterretning.

9 Læringstema: Sociale kompetencer At børnene anerkendes og respekteres som de personer de er, og de skal opleve, de hører til At børnene får sociale og kulturelle erfaringer At børnene oplever tryghed og tillid i deres relationer til både børn og voksne At børnene inddrages og opmuntres til at blive aktive deltagere i demokratiske processer Hvilke konkrete handlinger/ord og kropsudtryk ønsker vi at se, høre og At børnene kan lege i grupper, de selv danner At børnene også kan lege i grupper, vi danner for at udfordre dem (socialt eller på deres kunnen) At børnene ønsker at deltage i daglige praktiske gøremål for at glæde sig selv og andre At børnene er klar over, at de skal enes f.eks. om, hvilken historie de vil høre, eller hvilke roller de skal have i en leg At børnene bliver bedre til at undgå konflikter og at finde metoder til at løse dem At børnene opfordrer hinanden til at deltage i lege, der allerede er i gang, f.eks. når de kommer om morgenen en foregår fortløbende. erne struktureres på personalemøder samt engang årligt i en beretning til bestyrelse og kommune. Vi har leget med at aflæse ansigtsudtryk sammen med børnene, og reflekteret over deres betydning Vi har givet børnene mulighed for at danne deres egne legegrupper og herigennem også danne venskaber Vi har arrangeret grupper og aktiviteter, hvor børnene er blevet udfordret på deres sociale færdigheder Vi har forsøgt at gøre det attraktivt at deltage i de daglige praktiske gøremål Vi har bl.a. brugt samling til at udvise og udvikle sociale kompetencer, f.eks. vente på tur, respektere, at andre nogen gange bestemmer, noget andet end vi ønsker og respektere, at det også er i orden Børn med særlige behov har deltaget i samme aktiviteter med støtte fra de voksne Vi har megen fokus på alle punkter, da vi mener, det er vigtigt for børnene at kunne begå sig i forskellige sammenhænge. Hvilke konkrete handlinger/ord og kropsudtryk har vi set, hørt og mærket? Børnene har dannet venskaber med få eller flere børn Børnene har spurgt efter fraværende børn Børnene har opfordret nytilkomne børn til at deltage i deres leg

10 Børnene er gode til at danne legegrupper om morgenen, når de kommer, og når vi går på legepladsen Børnene er generelt gode til at lege sammen uden konflikter og er gode til at lave aftaler De større børn viser omsorg for/hjælper de små nye børn Børnene spørger selv, om de må hjælpe til med at dække bord, hænge rene håndklæder op mv. De voksne er også her gode eksempler på, hvordan vi ønsker, børnene skal omgås hinanden. Vi taler pænt til hinanden, griner og har det sjovt sammen og er gode til at samarbejde. Vi respekterer hinanden for det, vi står for og kan. Vi giver os tid til at hjælpe børnene med at danne venskaber og legegrupper. Vi skaber rum, så de får plads og tid til at udvikle venskabet. Alle aktiviteter er relevante for området. en giver ikke umiddelbart grund til at justere t i aktiviteterne. pædagogiske læreplaner i Ledelsens udkast blev taget til efterretning.

11 Læringstema: Kulturelle udtryksformer og værdier At børnene møder voksne, der formidler kultur og støtter dem i at afprøve forskellige udtryksformer At børnene har adgang til materialer og redskaber At børnene deltager i kulturelle traditioner og lokale kunstneriske tilbud Hvilke konkrete handlinger/ord og kropsudtryk ønsker vi at se, høre og Glæde ved at skabe med krop og hoved Kendskab til Mariehøjs litteratur- og sangkanon Kendskab til højtiderne Glæde ved aldersrelevante kulturudbud (f.eks. børneteater og Frilandsmuseet) Børnene har arbejdet mange forskellige materialer, både som bundne opgaver og bare for sjov Vi har læst og sunget hver dag til samling, bl.a. fra vores litteratur- og sangkanon Vores litteratur- og sangkanon har fungeret som et bindeled til forældrene Vi har stadig traditioner i forbindelse med højtiderne og har fortalt børnene om dem Vi har besøgt og brugt forskellige kulturudbud, f.eks. Ishøj Teater, Sophienholm, Frilandsmuseet, Rundetårn, Post- og Telegrafmuseet m. fl. Vores aktiviteter under dette punkt har givet børnene mange og meget forskellige kulturelle tilbud Hvilke konkrete handlinger/ord og kropsudtryk har vi set, hørt og mærket? Børnene er glade for at tegne, forme og male samt save mv. Børnene kender mange sange og er glade for at synge. De synger ofte spontant Børnene er glade for at få læst historie og kender mange af vores bøger Børnene spørger om Nisse Lotte og Nisse Per kommer til jul og digter gerne med på deres historier Børnene glæder sig, når vi skal i Ishøj Teater m.v. og kan fortæller om ting, de har set på Frilandsmuseet Børnene har dagligt mulighed for at beskæftige sig med mange forskellige ting i børnehaven. Nej, det mener vi ikke. pædagogiske læreplaner i Ledelsens udkast blev taget til efterretning.

Læringstema: Krop og bevægelse

Læringstema: Krop og bevægelse Indledning I Mariehøj opfatter vi læreplanens seks temaer som forskellige dimensioner af barnets udvikling og læring. Barnet skal udvikle sig samtidig i alle dimensioner. Vi tilstræber derfor, at de enkelte

Læs mere

Børnehaven Mariehøj Pædagogiske læreplaner

Børnehaven Mariehøj Pædagogiske læreplaner Børnehaven Mariehøj Pædagogiske læreplaner 1 Indledning I Mariehøj opfatter vi læreplanens seks temaer som forskellige dimensioner af barnets udvikling og læring. Barnet skal udvikle sig samtidig i alle

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsudvikling

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner KROP OG BEVÆGELSE Børnene skal have mulighed for at være i bevægelse, samt støttes i at videreudvikle kroppens funktioner Børnene skal have kendskab til kroppens grundlæggende funktioner,

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Grundlaget for det daglige arbejde i V. Aaby Børnehave I 2006 var det: NATUR OG NATUROPLEVELSER Hvert år har 1 2 læreplanstemaer ekstra fokus I 2007 var det: KUNST,

Læs mere

Fælles læreplaner for BVI-netværket

Fælles læreplaner for BVI-netværket Fælles læreplaner for BVI-netværket Lærings tema Den alsidige personlige udvikling/sociale kompetencer Børn træder ind i livet med det formål at skulle danne sig selv, sit selv og sin identitet. Dette

Læs mere

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard Marianne s dagpleje Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej 49 6650 Brørup Tlf.: 21 68 99 09 Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Pædagogiske læreplaner.

Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner. Gazellen Der er ved lov servicelovens 8a d. 1. august 2004 vedtaget, at alle institutioner skal udarbejde læreplaner for det pædagogiske arbejde, der udføres i institutionen Gazellen.

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Mariehønen

Pædagogisk læreplan for Mariehønen Pædagogisk læreplan for Mariehønen Der skal i alle dagtilbud, ifølge dagtilbudsloven, udarbejdes pædagogiske læreplaner. Læreplanerne skal indeholde mål for hvilke kompetencer og erfaringer den pædagogiske

Læs mere

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE Børnehavens Formål Børnehaven bygger på det kristne livs- og menneskesyn. Det er institutionens mål at fremme børnenes forståelse for den personlige værdighed hos mennesket, og

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Vuggestuens lærerplaner

Vuggestuens lærerplaner Vuggestuens lærerplaner Barnets personlige og alsidige udvikling - at barnet får respekt for andre børn, og udvikler empati - at barnet er i god trivsel og udvikling - at barnet lærer, hvad der er rigtigt

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne.

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Personlige kompetencer. - At styrke selvtillid og selvværd. - At barnet kan give udtryk for egne følelser og troen på sig selv - At børnene udviser empati

Læs mere

Signe s Signe dagpleje

Signe s Signe dagpleje Signe s dagpleje Signes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Signe Jørgensen Holleskovvej 24 6683 Føvling Tlf.: 22 25 47 64 Signe Jørgensen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer:

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer: De 6 læreplanstemaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Sociale kompetencer. Sprog. Krop og bevægelse. Natur og Naturfænomener. Kulturelle udtryksformer og værdier. Beklædning i gamle dage. Overordnede

Læs mere

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for vuggestuegruppen Læreplan for vuggestuegruppen Sociale Kompetencer Fra 0 3 år er det børnenes styrke at: udtrykke egne følelser vise omsorg for andre at vente på tur at dele med andre at låne ud til andre at lege med andre

Læs mere

Læreplanstemaerne det overordnede mål:

Læreplanstemaerne det overordnede mål: Læreplanstemaerne det overordnede mål: Personlige kompetencer (barnets alsidige og personlige udvikling) Sociale kompetencer (barnets evne til at indgå i sociale relationer) Sprog Krop og bevægelse Naturen

Læs mere

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg Som der står beskrevet i Dagtilbudsloven, skal alle dagtilbud udarbejde en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og fra 3 år til barnets skolestart. Den pædagogiske læreplan skal

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011.

Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011. Tema 1. Barnets alsidige personlige udvikling Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011. Overordnede mål

Læs mere

Børneuniversets læreplan:

Børneuniversets læreplan: Børneuniversets læreplan: Vi bruger dagligt lærerplanerne i vores pædagogiske arbejde. Fremtidens Dagtilbud (se afsnittet om dette i virksomhedsplanen) er Børneuniverset tilknyttet indtil 2016, som tager

Læs mere

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO . materiale. Fra børnehave til tidlig SFO Læringstemaer Den personlige og følelsesmæssige udvikling 1. Sætte ord på følelser, eller det, der er svært 2. Kan vise og udtrykke forskellige følelser som vrede,

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Læreplan for Selmers Børnehus

Læreplan for Selmers Børnehus Læreplan for Selmers Børnehus Barnets alsidige personlige udvikling At barnet skal have sociale og kulturelle erfaringer. Leg. Konfliktløsnig. Tid til leg, skabe fysiske rum inde og ude, plads til ro og

Læs mere

Børnehuset Himmelblå s læreplan

Børnehuset Himmelblå s læreplan Børnehuset Himmelblå s læreplan Læreplanen er udarbejdet med baggrund i dagtilbudsloven og Børnehuset Himmelblå s driftsoverenskomst med Herning kommune. En del af lovens formål er at skabe tilbud til

Læs mere

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Indhold Barnets alsidige personlighedsudvikling... 2 Sociale kompetencer... 3 Sprog... 5 Krop og bevægelse... 6 Natur og naturfænomener... 7 Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder.

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. Læreplaner Sproglig udvikling Børn skal kunne udvikle deres sprog i alle hverdagens aktiviteter. Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. børn skal

Læs mere

Pædagogiske læreplaner.

Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner er planer, der skal være med til at understøtte børns læring. Personalet skal støtte, lede og udfordre børns læring. Læring sker både gennem oplevelser og

Læs mere

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 1 Den Lille Vuggestue på landet Centalgårdsvej 121 9440 Aabybro Telefon: 22 53 58 29 Læreplan for Den lille Vuggestue på landet 2015/16 Den lille vuggestue er en privatejet

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune I Dagplejen Syd arbejder vi generelt med Krop og Bevægelse på Skaber læringsmiljø, der giver børnene plads, muligheder og udfordringer for bevægelse ude og inde Leg i haven, på legepladser, forskelligt

Læs mere

Pædagogisk læreplan for KROGÅRDENS BØRNEHAVE

Pædagogisk læreplan for KROGÅRDENS BØRNEHAVE Pædagogisk læreplan for KROGÅRDENS BØRNEHAVE Temaer og Personlige kompetencer I Krogården skal børn kunne opleve mange relevante invitationer til, at få del i betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer.

Læs mere

Pædagogisk læreplan

Pædagogisk læreplan 2012-2014 Pædagogisk læreplan Idrætsdagtilbuddet Trige-Spørring 2012-2014 Indholdsfortegnelse Pædagogisk læreplan... 1 De 6 læreplanstemaer... 1 Tema: Alsidig personlige udvikling... 1 Tema: Sociale kompetencer...

Læs mere

For barnet betyder det at Det knytter venskaber Det hjælpes til at løse konflikter selv Det opfordres til at hjælpe andre børn

For barnet betyder det at Det knytter venskaber Det hjælpes til at løse konflikter selv Det opfordres til at hjælpe andre børn I Holsted børnehave styrker vi barnets sociale kompetencer Fordi børn der er sociale har større forudsætning for at samarbejde, de bliver mere tolerante, og alvorligt drilleri/mobning mindskes. Det knytter

Læs mere

Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag.

Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag. Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag. Læreplanen omhandler følgende 6 temaer: 1. Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2. Sociale

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven.

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Barnets alsidige personlige udvikling. Barnets skal have mulighed for at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer. Lære barnet respekt for sig selv og

Læs mere

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlig

Læs mere

Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve

Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve Voksne der opsøger kultur og udtrykker sig kulturelt. Traditioner. Alternative normer og traditioner. Kulturelle oplevelser i det omgivende

Læs mere

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16.

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Personlig alsidig udvikling Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Når vi udvikler børnenes personlige alsidige kompetencer, giver vi dem evnen til at: Føle sig unik og værdifuld for fællesskabet Være fortrolige

Læs mere

GEFIONSGÅRDEN. Læreplanstema: Fri for mobberi

GEFIONSGÅRDEN. Læreplanstema: Fri for mobberi GEFIONSGÅRDEN SØNDERBROGADE 74 8700 HORSENS TLF.: 76 25 48 48 FAX: 75 61 39 13 TLF.: KLUB 76 25 48 33 E-MAIL: INFO@GEFIONSGAARDEN.DK Horsens, den 2. september 2011 Pædagogisk læreplan for Spirerne 2009

Læs mere

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan Fanø kommunale dagpleje Pædagogiske læreplan 1 Indholdsfortegnelse: Personlig udvikling...s. 3 Sociale kompetencer...s. 4 Krop og bevægelse...s. 5 Sprog... s. 6 Natur og natur fænomener...s. 7 Kultur og

Læs mere

Læreplan for Børnehaven Augusta Børnehaven Augusta Primulavej Augustenborg

Læreplan for Børnehaven Augusta Børnehaven Augusta Primulavej Augustenborg Læreplan for Børnehaven Augusta 2016-2019 Børnehaven Augusta Primulavej 2-4 6440 Augustenborg 74 47 17 10 Arbejdet med de pædagogiske læreplaner i Børnehaven Augusta skal som minimum omfatte 7 temaer:

Læs mere

Lene & Franks dagpleje. Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St Holsted Tlf.:

Lene & Franks dagpleje. Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St Holsted Tlf.: Lene & Franks dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St. 6670 Holsted Tlf.: 75393645 Lene Winther Petersen Frank René Petersen Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen

Læs mere

Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012. bilag

Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012. bilag Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012 bilag c bilag C Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012 Vision for børneområdet i Klitmøller Børnelivet i Klitmøller tager

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsu

Læs mere

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus De 6 temaer er: 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og Bevægelse 5. natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og

Læs mere

Læreplanstemaerne det overordnede mål:

Læreplanstemaerne det overordnede mål: Læreplanstemaerne det overordnede mål: Personlige kompetencer (barnets alsidige og personlige udvikling) Sociale kompetencer (barnets evne til at indgå i sociale relationer) Sprog Krop og bevægelse Naturen

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Temaer i de pædagogiske læreplaner

Temaer i de pædagogiske læreplaner Temaer i de pædagogiske læreplaner 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og værdier Barnets

Læs mere

Privat institution. Profil

Privat institution. Profil Mariehønen 0 Privat institution Profil MARIEHØNEN HVAD ER VIGTIGT FOR OS? Det følgende beskriver nogle af de centrale værdier, som er omdrejningspunktet for hverdagen for børn, familier og personale i

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN Følgende opridser de mål og planer for børnenes læring, vi arbejder med i Mariehønen. Vi inspireres af Daniels Sterns formuleringer omkring barnesynet med udgangspunkt

Læs mere

Evaluering af Firkløverens læreplaner

Evaluering af Firkløverens læreplaner af Firkløverens læreplaner Februar 2012 1 Barnets alsidige og personlige udvikling hviler i sig selv og får rum til deres forskelligheder føler sig afholdt og værdsat, og oplever sig som en del af fællesskabet

Læs mere

Den voksne går bagved

Den voksne går bagved Læreplaner Læreplaner skal bruges som et pædagogisk arbejdsredskab, som skal være med til at dokumentere og synliggøre det pædagogiske arbejde i børnehaven. Lærerplaner skal udarbejdes udfra følgende 6

Læs mere

Heidis dagpleje. Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk. Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard

Heidis dagpleje. Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk. Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard Heidi s dagpleje Heidis dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven 1. Personlige kompetencer Kolding Kommunes overordnede mål: ved at være lydhør og medlevende vil vi udvikle barnets personlige kompetencer, så det oplever

Læs mere

Kulturelle udtryksformer

Kulturelle udtryksformer Kulturelle udtryksformer Gennem alsidig inspiration i hverdagen og mødet med aktive voksne vil vi give børnene mulighed for at udvikle varierede kulturelle udtryksformer og fremme deres: Adgang til forskellige

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE 1. Barnets alsidige Personlige Udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer

Læs mere