Historie på Museum Ovartaci På tidsrejse i den psykisk syges historie

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Historie på Museum Ovartaci På tidsrejse i den psykisk syges historie"

Transkript

1 Historie på Museum Ovartaci På tidsrejse i den psykisk syges historie Undervisningsmateriale klasse syge, måtte han eller hun flakke rundt alene som landsbytosse eller tigger. Spørgsmål: Hvilke problemer tror du, det kunne give, at det forholdt sig sådan? 1) Middelalderen djævlebesættelse og omsorgssvigt. År I år 1200 ca. viser Eriks Sjællandske Lov noget vigtigt om, hvordan psykisk syge er stillet i samfundet i middelalderen: Om mand vorder gal. Kommer det sig, at nogen mand har enten en broder eller en nær frænde, der mister sit vid og har jord eller ejendom, som han nødig vil at hin skulle afhænde, da skal han tage de bedste mænd af bygden med til tinge og der lyse, at hin ikke har sit fulde vid. Spørgsmål: Hvad betyder denne lovbestemmelse, tror du? Hvad kan den fortælle os? Det vigtigste, bestemmelsen fortæller os, er, at den psykisk syge er umyndig, og at slægten/familien har det fulde ansvar for den psykisk syge. Hvis den psykisk syge gjorde noget kriminelt, var det familien, der måtte betale regningen. Og hvis familien ikke ville tage sig af den psykisk Samfundet tog altså ikke noget ansvar for denne gruppe mennesker. Heller ikke i forhold til mulig behandling. Der var ingen psykiatri, ingen psykiatriske hospitaler eller psykiatere at vende sig til. Spørgsmål: Hvordan er tingene anderledes nu, i dagens Danmark? Hvordan blev psykisk syge behandlet? Det forholdt sig sådan i middelalderen, at hvis psykisk syge blev voldsomme, bandt man dem og slog dem, eller man spærrede dem inde i bittesmå cellerum indplankninger, hvor de ofte blev lænket fast. Indplankningerne blev sammenlignet med små bure eller store kister. Spørgsmål: Hvorfor tror du, man behandlede folk sådan?

2 forkert liv, og derfor kunne djævelen tage bolig i deres krop. Det var deres egen skyld. Spørgsmål: Hvorfor tror du, man kunne tro, at djævelen var indblandet i en psykisk sygdom? Indplankning I bysamfundet kunne det endda ske, at man hængte de her bure op på bymuren, så folk kunne glo på, håne og drille den psykisk syge. Spørgsmål: Ser man den samme tendens i dag til at kigge på folk, der er anderledes? Hvorfor behandlede man psykisk syge sådan? En stor del af forklaringen kan findes i datidens syn på, hvad årsagerne til psykisk sygdom var. Kirkens verdensbillede var dominerende på dette her tidspunkt. Ifølge denne tids verdensbillede skulle mange ting ses i lyset af den større kamp mellem godt og ondt, mellem Gud og djævelen. Djævleuddrivelse Ifølge denne logik var det okay at glo på, håne og drille psykisk syge. Det var jo djævelen, man var ude efter at ramme. At psykisk sygdom var forbundet med djævlebesættelse var en meget udbredt opfattelse, som holdt ved i mange år. Derfor mente man, at psykisk syge var besatte af djævelen. De havde levet et

3 2) tallet Dårekister og heksebrænding. År År 1683 kommer Danske Lov, som varer indtil begyndelsen af 1800-tallet. Her kommer nye lovbestemmelser angående psykisk syge: Findis nogen rasende, eller galind (gal), da maa, hvem der vil, hannem binde, [og føre hannem til Tinge, og tilbyde hans Frænder hannem, og de ere pligtige at forvare hannem, saa fremt de have middel dertil; Hvis ikke,] da bør Øvrigheden at sette hannem i Forvaring. Danske Lov 1. bog, kap. 19, 7. Spørgsmål: Hvad betyder denne lovbestemmelse, tror du? Nu begynder samfundet at blande sig: farlige gale skal bindes eller spærres inde. Heraf kommer ordet bindegal. Antallet af afvigere i samfundet steg stærkt i løbet af og 1700-tallet % af befolkningen ca. stod udenfor samfundet. Byernes indbyggere tolererede ikke det unormale, anderledes og afvigende. Spørgsmål: Er det stadigvæk sådan i dag? Dårekister og forbryderbehandling De farlige gale blev spærret inde i dårekister. Ordet dåre er et meget gammelt ord, som betyder tåbe eller galning. Dårekister var meget små cellelignende rum, helt ned til 2,5 m². De blev sammenlignet med kvægstalde og svinestier. På gulvet lå halm, som blev skiftet hver 14. dag, og i et hul ved væggen kunne urenlighederne flyde ud. Det var ikke meget lys og luft, der kunne komme ind. De psykisk syge blev ofte behandlet som forbrydere. De blev straffet i stedet for behandlet. Ligesom de kriminelle i samfundet blev de frataget forskellige rettigheder. De måtte f.eks. ikke modtage nadverens sakramente. Det vil sige, at de blev lukket ude fra det kristne fællesskab i samfundet. Spørgsmål: Hvorfor mon man straffede i stedet for at behandle? Årsagen til psykisk sygdom Endnu en gang kan man finde en del af forklaringen på denne adfærd i tidens syn på årsagen til psykisk sygdom.

4 Psykisk sygdom var stadig på det her tidspunkt flettet ind i overtro, troen på djævlebesættelse og på hekse. sygdom og heksetro har været forbundet? Perioden fra ca til ca kan man kalde oplysningstiden. Nøgleord i denne periode er: oplysning, fremskridt, fornuft. Psykisk syge passer jo ikke særlig godt ind i forhold til de her idealer. Galskab blev set som det ultimative fravær af fornuft, og derfor mente man, at de psykisk syge ikke kunne helbredes. Billede af vandtesten, man brugte på hekse Fra florerede troen på hekse i Danmark, og heksebrændinger fandt sted. Psykisk syge har både været at finde blandt anklagerne og de anklagede hekse. Spørgsmål: Hvorfor tror du, psykisk Sindssyge blev stadig set som djævelens værk og som noget, man selv var skyld i, fordi man havde levet et forkert liv; spist for meget, drukket for meget, fornøjet sig for meget. Derfor havde hverken staten eller lægeverdenen nogen interesse i emnet psykisk sygdom. 3) En overgangstid, forandring og psykisk behandling. År I år 1788 besøger historikeren og samfundskritikeren N.D. Riegels Pesthuset (eller Skt. Hans Hospital, som var stedets officielle navn).

5 Pesthuset havde en række dårekister tilkoblet. Her var psykisk syge, fysisk syge, drankere osv. spærret inde sammen. Riegels skriver: Nedstig med mig, oh sanseløse, i de gales underjordiske boliger, hvor mephitisk luft, trang gang og ulykkeliges skrig ganske betager dig. Lad døren til dårekisten åbne sig...skidenhed, nøgenhed, stank, og syge klistrede ovenpå hinanden... Spørgsmål: Hvad fortæller Riegels' ord om forholdene for de indespærrede i dårekisterne? Riegels' kritik af de frygtelige forhold er et symbol på, at tiderne og holdningerne generelt var ved at ændre sig. interesse opstår så sent? Det er først i 1800-tallet, at de offentlige myndigheder begynder at tage et større ansvar, og at det psykiatriske fag dukker op. Lægerne begynder at interessere sig for psykisk sygdom, og udtrykket psykiatri hører man første gang i Derved tror man nu på, at psykisk syge kan behandles og muligvis helbredes. Men hvordan? Sct. Hans Hospital endelig fokus på helbredelse Skt. Hans Hospital på Bidstrupgaard var fra 1816 Danmarks første psykiatriske hospital, der byggede på patienternes behandling og helbredelse. Året efter, 1789, er året for den franske revolution i Frankrig, og som følge heraf opstår en række nye ligheds- og frihedsidealer. Disse idealer indvirker også på, hvorledes man ser på psykisk syge. Endelig opstår en interesse for denne gruppe i samfundet. Spørgsmål: Hvorfor tror du, denne Sct. Hans Hospital Hospitalets første overlæge J.H. Seidelin, brugte det, man kalder den psykiske kurmetode. Gennem denne metode skulle den psykisk syge atter blive en normal,

6 moralsk samfundsborger. Metoden gik ud på at nedbryde og disciplinere patienten til lydighed gennem brug af tvangsmidler, pisk, bank og meningsløst arbejde. Patienterne kunne f.eks. blive sat til at grave et hul blot for at dække det til og grave et nyt. Selv om man i 1800-tallet var gået væk fra djævlebesættelse som en forklaring på psykisk sygdom, var psykikerne stadig af den overbevisning, at det var personens egen skyld. Spørgsmål: Hvad tror du, logikken er bag disse behandlingsmetoder? Hvorfor tror du, læger kunne finde på at benytte sådanne metoder? Psykisk kur mod sygdom i sjælen I løbet af 1800-tallet var der to hovedopfattelser inden for psykiatrien, hvis udøvere hed somatikerne og psykikerne. Somatikerne mente, at psykisk sygdom var en sygdom i kroppen, i hjernen. Psykikerne mente derimod, at psykisk sygdom var en sygdom i sjælen. Spørgsmål: Hvilket menneskesyn medfølger af den ene og den anden overbevisning, tror du? Psykikernes metode var dominerende i den første halvdel af århundredet, mens somatikerne dominerede i den anden halvdel. Eksempel på en psykisk kurmetode: koldtvandsbad For stærke følelser og lidenskaber skulle slås ned ved moralsk opdragelse gennem de psykiske kurmetoder. Overlægen Seidelin blev fyret i 1831 efter en patientklage. 4) Asyler og beskæftigelsesterapi. År I 1852 grundlægges det psykiatriske hospital i Risskov, og her hersker nye og anderledes behandlingsmetoder. Overlægen Harald Selmer er inspireret af psykiatriens fremskridt i udlandet, og han er somatiker.

7 den psykiske (moralske)? Men hvilke fremskridt rundt omkring i Europa er det, Selmer inspireres af? Moderne forhold asyl og en mild behandling Rundt omkring i Europa er en række moderne psykiatriske hospitaler begyndt at dukke op i løbet af 1800-tallet. Harald Selmer Selmer gik ind for behandling af både krop og sjæl: Den legemlige Sygdomstilstand, som ligger til grund for Afsindigheden, maa nemlig bekæmpes efter almindelige lægevidenskabelige Regler (physisk Behandling)...Den moralske Behandling bestaaer væsentlig i et af Humanitet og fornuftig Kjærlighed gjennemtrængt, med Alvor og Fasthed overholdt, og paa den Enkeltes Individualitet nøje beregnet Opdragelsessystem... Spørgsmål: Hvad er nøgleordene i Selmers udsagn, synes du? Hvordan beskrives den fysiske behandling? Og De har fokus på en mild, frihedslig behandling af patienterne. Ingen brug af vold og tvang. Det er ikke patienternes egen skyld, at de er blevet syge, da en sygdom i kroppen kan ramme enhver. Spørgsmål: Hvor tænker du, at psykisk sygdom kommer fra? Krop, sjæl, omgivelserne, andet? Selmer bygger hospitalet i Risskov ud fra disse tanker. Han giver hospitalet kælenavnet Jydske Asyl, mens det i virkeligheden hed: Helbredelsesanstalten for sindssyge i Nørrejylland. Spørgsmål: Hvilke forskellige indtryk får man af de to navne?

8 1920erne delt op i tre klasser, 1., 2. og 3. klasse. Jydske Asyl, 1902 Det, der ligger i ordet asyl, er at beskytte og afskærme. Her kan patienterne søge tilflugt. Selmer sørgede bl.a. også for, at der kunne komme sol ind i alle større patientværelser. Det var altså virkelig nye ting det her: 1) At psykisk syge skulle have det godt. 2) At psykisk sygdom blev set som en sygdom på linje med andre fysiske sygdomme. 3) At det derfor ikke var personens egen skyld. 4) Og at psykisk sygdom kunne behandles og helbredes. Forplejningsklasser Patienterne på det psykiatriske hospital var i 1800-tallet og faktisk indtil slutningen af De tre klasser svarede til, hvor man var placeret i samfundet tallets samfund var nemlig et stændersamfund, hvor mennesker blev opdelt i klasser. Alt efter hvilken klasse, man tilhørte, betalte man tre forskellige priser og fik tre forskellige slags behandling, leveforhold og forplejning. Derfor hed det forplejningsklasser. Der var f.eks. forskelle på tøj, mad og møbler. Årsagen til klasseopdelingen var, at man ikke skulle forvirre patienterne. De skulle mødes med forhold, de var vant til. Spørgsmål: Synes du, det lyder rimeligt? Den vigtigste form for behandling beskæftigelsesterapi Selmer nævner ordet opdragelsessystem tidligere. Dette system bestod bl.a. i et dagsskema, der skulle holde hver patient beskæftiget dagen lang.

9 Man havde jo stadigvæk ikke rigtig noget medicin dengang, så derfor var arbejde eller beskæftigelse en vigtig ting. Spørgsmål: Hvordan/hvorfor tror du, det kunne hjælpe at være beskæftiget med noget? Patienterne arbejdede med landbrug, gartneri, skomageri, snedkeri osv. Og fik løn. 1. klasse var dog beskæftiget med lidt lettere aktiviteter; spillede billard eller skak og læste bøger. Sindssygehospitalerne blev nærmest små samfund i sig selv. En stat i staten kan man sige. De var lukket af for resten af offentligheden, og derfor blev de også genstand for meget frygt og uvished. Spørgsmål: Er det stadig sådan? Hvorfor / hvorfor ikke? Ikke desto mindre var store skridt taget imod en bedre behandling og et mere humant syn på psykisk syge med disse moderne psykiatriske hospitaler. 5) 1930erne Tvangssterilisering, aflivning og ekstreme behandlingsformer. År Fra begyndelsen af 1900-tallet og op til 1930erne var man i stigende grad begyndt at se på psykisk syge som en trussel mod samfundet. I år 1935 kom der en ny lov i Danmark. Denne lov gik ud på at tvangssterilisere psykisk syge og udviklingshæmmede. Det vil sige, at man i realiteten sørgede for, at visse mennesker i samfundet ikke kunne få børn. K.K. Steincke var socialminister , og han skriver i 1920: Den mangeartede Omsorg, de store Tilskud til Børneforsorgen, dels ved kontante Tilskud, Velgørenhed og allehaande Indsamlinger...fører kun...til at svække Slægten ved at holde liv i Tusinder, som samfundet var bedst tjent med bukkede under. Spørgsmål: Chokerer det jer at høre, at regeringen kunne vedtage en sådan lov? Hvilket menneskesyn synes du, Steinckes udsagn giver udtryk for?

10 Hvorfor/hvordan tror du psykisk syge og udviklingshæmmede kunne være en trussel mod samfundet? Steincke var langt fra alene om det her synspunkt. I alt blev ca mennesker tvangssteriliseret. Men hvorfor? Allerede sidst i 1800-tallet begyndte man at interessere sig for arvelige forhold i forbindelse med psykisk sygdom. At psykisk sygdom gik i arv. Samtidig gik man meget op i at finde ud af, hvordan man kunne få en sund og livskraftig befolkning. Teorier om dette hedder arvehygiejne. Psykisk syge havde simpelthen dårlige gener, og derfor skulle man forhindre dem i at få børn. At få børn blev ikke set som en menneskeret og en privat beslutning. Det blev set som samfundets anliggende. Spørgsmål: Synes I, det er rimeligt at samfundet skal blande sig i, hvem der får børn? I gik man på ordre fra Hitler i gang med systematisk at slå psykisk syge og udviklingshæmmede ihjel. Det blev kaldt eutanasi-programmet. Ordet eutanasi betyder medlidenhedsdrab, men der er ikke meget medlidenhed over systematisk udryddelse af uønskede individer i samfundet, man kaldte dem de værdiløse. Spørgsmål: Hvad siger du til tanken om, at nogen har sat sig til herre over at bedømme folks menneskeværd? Hvilket menneskesyn er det et udtryk for? På hvilken måde er der et ændret menneskesyn i dag? Elektrochok I 1930erne er situationen ret håbløs på de psykiatriske hospitaler. De er overfyldte, og man har ikke mange behandlingsmuligheder. Man har stadigvæk ingen medicin, der hjælper særlig meget. Nazismens medlidenhedsdrab Arvehygiejnens teorier og tankegang blev ført ud i sin yderste konsekvens med nazismen i Tyskland. Nogle nye behandlingsmetoder kommer til. I 1938 kommer elektrochokket. Det er en metode, som går ud på at give patienten elektriske chok via et

11 elektrochokapparat. Spørgsmål: Ved du, hvad det er? Det er en metode som går ud på at overskære en nerveforbindelse i hjernen, mellem frontallappen og en dybereliggende del af hjernen. Danmark er faktisk det land, der har foretaget flest af slagsen Elektrochok. Tidlig chokbehandling uden bedøvelse I begyndelsen gav man tørre chok, dvs. uden bedøvelse. I dag kaldes metoden elektrostimulation. Det foregår under fuld bedøvelse og efter indtagelse af muskelafslappende midler. Det er nemlig en metode, man stadig bruger. Spørgsmål: Vidste du, at man stadig bruger elektrochok som behandlingsmetode? Hvad siger du til det? Man benytter det i tilfælde med meget stærk depression, hvor medicin ikke virker. Det hvide snit I 1936 begynder man at foretage det hvide snit. Det hvide snit, udført under lokalbedøvelse via patientens øjne Man mente at snittet førte til, at patienterne blev mindre plaget af hallucinationer og tvangstanker. Til gengæld medførte det nogle slemme bivirkninger. Patienterne blev sløve og mistede nærmest en del af deres personlighed. Det blev da også helt afskaffet i 1950erne, da medicinen kom til. Spørgsmål: Hvorfor tror du, man har tilladt en behandlingsform, der har haft

12 så slemme bivirkninger for patienterne? Sandheden er, at det altid er nemt at være bagklog og pege fingre af fortiden. I virkeligheden nytter det ikke noget at se fortiden ud fra nutidens præmisser. Det hvide snit blev ikke opfundet ud af ondskab, men tværtimod ud fra et desperat ønske om at helbrede. Men de valg, vi træffer - menneskelige, psykiatriske og politiske har store konsekvenser, og derfor kan vi lære noget af at kigge på fortiden. 6) Nyere tid Medicin og helhedsbehandling. År I året 1954 gør medicinen sit indtog i Danmark, og det har en stor betydning. Professor Mogens Schou beskriver det sådan (hvad angår hospitalet i Risskov): for dem, og de blev mere tilgængelige for arbejdsterapi, psykoterapi...mange kunne udskrives, imellem dem nogle hvor man få år tidligere ville have afvist en sådan tanke med hovedrysten. Spørgsmål: Hvilken forskel medfører medicin for patienterne, ifølge Schou? Før den moderne medicin kom til, var psykisk syge indlagt i længere tid af gangen. På hospitaler med få læger til hundreder af patienter. Nu er langvarig hospitalisering meget sjælden. Da hospitalet fyldte 100 år (1952), skete det ofte, at man i nabolaget, selv ned til stranden, kunne høre råb og jamren på alle tider af døgnet. Få år senere var dette ophørt...virkningen af de nye midler var slående. Patienterne blev ikke døllede (bedøvede), men behandlingen fjernede deres uro, hallucinationer og vrangforestillinger, så livet blev lettere Fotografi fra nuværende opholdsstue Helhedsbehandling Selv om fremkomsten af medicin i 1950erne revolutionerede mulighederne for psykiatrisk behandling, er holdningen i nyere tid, at den psykisk syge skal indgå i en helhedsbehandling.

13 I helhedsbehandling tager man hensyn til fysiske, psykiske og sociale faktorer. Man er nemlig også blevet mere bevidst om, at psykisk sygdom kan skyldes forskellige faktorer. En behandling kan gå ud på at få medicin og gå til psykolog og få hjælp i hverdagen. Målet er nu at skabe muligheden for, at flere psykisk syge kan blive behandlet i hjemmet og i samfundet i stedet for på hospital. afviger er blevet mere accepteret. Der er sket en vis nedbrydning af tabuer, fordomme og myter om psykisk sygdom. Men de florerer stadigvæk. Spørgsmål: Kan du komme på nogle? Spørgsmål: Synes du, det er en god udvikling? Distriktspsykiatrien, som bliver indført i Danmark i 1976, giver mulighed for behandling i hjemmet. Det handler nemlig om behandling i eget miljø. Derudover er bofællesskaber og opsøgende teams kommet til, og man kan kombinere med en række sociale tilbud: økonomisk sikkerhed, bolig, arbejde og fritidstilbud. På vej væk fra tabuerne Der bliver altså i nyere tid lagt mere vægt på, at psykisk syge skal inddrages i samfundet. Der er også kommet mere debat og oplysning om emnet psykisk sygdom, og man kan sige, at det at være Baukje Zijlstra: Uden titel Nogle velkendte fordomme er: At psykisk syge er farlige. At psykisk syge er dumme, kan ikke få en uddannelse eller et arbejde. At psykisk syge bare skal tage sig sammen, så vil de få det bedre.

14 Spørgsmål: Er det nogle fordomme, du kan nikke genkendende til i samfundet? Hvorfor tror du, psykisk sygdom er et så tabubelagt emne? Kan du komme på andre emner, der er tabubelagte? Psykisk syge udgør stadigvæk en marginalgruppe i samfundet. Spørgsmål: Tror du, det er nemmere at tale om en fysisk sygdom end en psykisk? Hvorfor/hvorfor ikke? Spørgsmål: Nu har du fulgt den psykisk syges historie gennem tiderne og udfyldt skemaet. Hvor finder man de største forskelle mellem før og nu? I behandlingsmuligheder, menneskesyn osv.? Den periode, I kan lære mest om, er selvfølgelig den, der hedder , hvor hospitalet i Risskov blev grundlagt. God fornøjelse. Forslag til litteratur om emnet: Historie 8. Forfatter: Ole Steen Hansen m.fl. Red.: Jens Aage Poulsen. Tema: Afvigerne. Psykisk sygdom og psykiatri i historisk perspektiv. Et undervisningsmateriale med kilder. Forfattere: Lars Ole Andersen og Anna-Elisabeth Brade. Opgave: Nu skal du vælge én af tidsperioderne. Skriv et brev fra en psykisk syg til et familiemedlem, hvor vedkommende beskriver de forhold, han eller hun lever under, den behandling han eller hun får osv. På jeres besøg på Museum Ovartaci kan I se meget mere om de her forskellige tidsperioder for psykisk syge.

Historie på Museum Ovartaci En dag i en patients liv

Historie på Museum Ovartaci En dag i en patients liv Historie på Museum Ovartaci En dag i en patients liv Undervisningsmateriale 5.-7. klasse Det Historiske Museum På Museum Ovartaci er der ud over Kunstmuseet også et Museum for Psykiatrihistorie. Her kan

Læs mere

Historie på Museum Ovartaci Nedslag i den psykisk syges historie

Historie på Museum Ovartaci Nedslag i den psykisk syges historie Historie på Museum Ovartaci Nedslag i den psykisk syges Undervisningsmateriale 8.-10. klasse Mange skjuler, at de har det svært, og at de har en psykisk lidelse, da der godt kan være knyttet en følelse

Læs mere

Begrebsafklaring psykiatri. Majbrith Schioldan Kusk

Begrebsafklaring psykiatri. Majbrith Schioldan Kusk Begrebsafklaring psykiatri Majbrith Schioldan Kusk Lidt om de gales historie Ordet gal Ordet gal kendes fra oldnordisk som "galr" (substantiv) eller "galder" (verbum) i betydningen "at skrige". Det er

Læs mere

Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten

Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten Undervisningsmateriale 0.-4. klasse Lidt om Museum Ovartaci Museum Ovartaci er et lidt anderledes kunstmuseum, fordi kunsten her er lavet af kunstnere,

Læs mere

PSYKISK SYGE DEBATRUM: PSYKISK SYGE

PSYKISK SYGE DEBATRUM: PSYKISK SYGE PSYKISK SYGE Mange frihedsberøvede har omfattende sociale og sundhedsmæssige problemer. I 2013 viste et studie, at kun 9 % af de varetægtsfængslede var psykisk raske, mens 91 % havde en psykiatrisk diagnose.

Læs mere

Fremme af mental sundhed i et psykiatrihistorisk perspektiv. Jette Møllerhøj, cand.mag., ph.d.

Fremme af mental sundhed i et psykiatrihistorisk perspektiv. Jette Møllerhøj, cand.mag., ph.d. Fremme af mental sundhed i et psykiatrihistorisk perspektiv Jette Møllerhøj, cand.mag., ph.d. Mental sundhed i et psykiatrihistorisk perspektiv HVORFOR et historisk blik? Hjælpe til at forstå psykiatriens

Læs mere

Når det gør ondt indeni

Når det gør ondt indeni Når det gør ondt indeni Temahæfte til udviklingshæmmede, pårørende og støttepersoner Sindslidelse Socialt Udviklingscenter SUS & Videnscenter for Psykiatri og Udviklingshæmning 1 Sygdom Når det gør ondt

Læs mere

Kunst som selvbehandling - Baukje Zijlstra

Kunst som selvbehandling - Baukje Zijlstra Kunst som selvbehandling - Baukje Zijlstra Undervisningsmateriale 8.-10. klasse Når kunst gør en forskel Mange af de kunstnere, som udstiller på Museum Ovartaci, har fået det bedre af at male eller skabe

Læs mere

FORDOMME. Katrine valgte: ABENHEDENS VEJ

FORDOMME. Katrine valgte: ABENHEDENS VEJ 16 Katrine valgte: ABENHEDENS VEJ 17 Mange psykisk syge er fyldt med fordomme, siger 32-årige Katrine Woel, der har valgt en usædvanlig måde at håndtere sin egen sygdom på: Den (næsten) totale åbenhed.

Læs mere

Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 6. september 2015 Kirkedag: 14.s.e.Trin/A Tekst: Luk 17,11-19 Salmer: SK: 3 * 330 * 508 * 582 * 468,4 * 12 LL: 3 * 508 * 582 * 468,4 * 12 I Benny Andersens

Læs mere

Debat mellem professor Peter Gøtzsche og psykiater Henrik Day Poulsen. Markeringen "..." angiver at sætningen bliver afbrudt eller fortsat senere.

Debat mellem professor Peter Gøtzsche og psykiater Henrik Day Poulsen. Markeringen ... angiver at sætningen bliver afbrudt eller fortsat senere. Debat mellem professor Peter Gøtzsche og psykiater Henrik Day Poulsen Skrevet af Johnny Boesen http://www.bedremedicin.dk/ Det følgende er en afskrift at en debat mellem Peter

Læs mere

Hekse og trolddom FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Hekse og trolddom FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Undervisningsmateriale 5.-7. klasse. Drømmen om en overvirkelighed. Engang mente man, at drømme havde en. stor betydning. At der var et budskab at

Undervisningsmateriale 5.-7. klasse. Drømmen om en overvirkelighed. Engang mente man, at drømme havde en. stor betydning. At der var et budskab at Drømme i kunsten - surrealisme Hvilken betydning har drømme? Engang mente man, at drømme havde en Undervisningsmateriale 5.-7. klasse stor betydning. At der var et budskab at Drømmen om en overvirkelighed

Læs mere

Mænd skal blive bedre til at tale om psykisk sygdom

Mænd skal blive bedre til at tale om psykisk sygdom Mænd skal blive bedre til at tale om psykisk sygdom Mere end hver tredje mand, der har eller har haft en psykisk sygdom, fortalte først omgivelserne om det, da de ikke længere var i stand til at få en

Læs mere

3. Ridderlove På side 5 øverst kan du læse om ridderlove. Skriv tre love om, hvordan man skal være i dag.

3. Ridderlove På side 5 øverst kan du læse om ridderlove. Skriv tre love om, hvordan man skal være i dag. Opgaver til Borgen 1. Konge og tigger Se på tegningen side 5 øverst til højre. Skriv i pyramiden, hvem du mener, der er de øverste i samfundet i dag, og hvem der ligger i bunden. 2. Er det bedst hos far

Læs mere

Kort mit liv og mine behandlingsmetoder

Kort mit liv og mine behandlingsmetoder Mit liv 1 Acceptprocessen Kort mit liv og mine behandlingsmetoder En bog af og om Lise Seidelin Mit liv 2 Mit liv Du er den eneste, der kan leve dit liv, jeg lever mit liv. Må lykken være med dig Acceptprocessen

Læs mere

Surrealisme - Drømmen om en overvirkelighed

Surrealisme - Drømmen om en overvirkelighed Surrealisme - Drømmen om en overvirkelighed Undervisningsmateriale 8.-10. klasse Malerier på grænsen mellem verdener En gruppe kunstnere i 1920ernes Paris troede fuldt og fast på, at man igennem kunsten

Læs mere

[Caption] - TIL PATIENTER OG PÅRØRENDE

[Caption] - TIL PATIENTER OG PÅRØRENDE [Caption] - TIL PATIENTER OG PÅRØRENDE Kære læser Pjecen, du her sidder med, er lavet i samarbejde mellem Patienterstatningen og BEDRE PSYKIATRI Landsforeningen for pårørende. Vi er i stigende omfang blevet

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

INTET Janne Teller SPØRGSMÅL TIL HELE ROMANEN FORTÆLLER: BUNKEN AF BETYDNING:

INTET Janne Teller SPØRGSMÅL TIL HELE ROMANEN FORTÆLLER: BUNKEN AF BETYDNING: SPØRGSMÅL TIL HELE ROMANEN FORTÆLLER: Hvilken type fortæller er Agnes? Agnes er en jeg-fortæller, der beskriver noget der skete for 8 år siden. Agnes er en del af det der sker, men er stadig som en flue

Læs mere

Diagnose opfattelse og selvopfattelse

Diagnose opfattelse og selvopfattelse Diagnose opfattelse og selvopfattelse Psykinfo arrangement Hvalsø 25.11.15 Jens Einar Jansen Psykolog og seniorforsker Psykiatrisk Forskningsenhed Region Sjællands Psykiatri Jens.einar@gmail.com Oversigt

Læs mere

Astma Og hvad så? Stine Lindrup, Frederikssund apotek

Astma Og hvad så? Stine Lindrup, Frederikssund apotek Astma Og hvad så? Stine Lindrup, Frederikssund apotek Projektets baggrund Non-compliance (manglende efterlevelse af en behandling) er et stort problem trods det, at der er stor fokus på implementeringen

Læs mere

Information om MEDICIN MOD ADHD Til børn og unge

Information om MEDICIN MOD ADHD Til børn og unge Til forældre og unge Information om MEDICIN MOD ADHD Til børn og unge Psykiatri og Social psykinfomidt.dk INDHOLD 03 Hvad er ADHD? 04 Hvordan behandler man ADHD? 05 Medicin mod ADHD 06 Opstart af medicin

Læs mere

Der er elementer i de nyateistiske aktiviteter, som man kan være taknemmelig for. Det gælder dog ikke retorikken. Må-

Der er elementer i de nyateistiske aktiviteter, som man kan være taknemmelig for. Det gælder dog ikke retorikken. Må- Introduktion Fra 2004 og nogle år frem udkom der flere bøger på engelsk, skrevet af ateister, som omhandlede Gud, religion og kristendom. Tilgangen var usædvanlig kritisk over for gudstro og kristendom.

Læs mere

17. søndag efter trinitatis 18. september 2016

17. søndag efter trinitatis 18. september 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Synderes ven Salmer: 385, 32, 266; 511, 375 Evangelium: Mark. 2,14-22 Hvis ikke vi havde hørt den historie så tit, ville vi have hoppet i stolene af forbløffelse. Har man da

Læs mere

Undervisningsmateriale til indskoling med digitalt værktøj: Puppet Pals

Undervisningsmateriale til indskoling med digitalt værktøj: Puppet Pals Undervisningsmateriale til indskoling med digitalt værktøj: Puppet Pals Kristendomskundskab (1.-3. klasse) Færdighedsmål: Livsfilosofi og etik: Eleven kan udtrykke sig om den religiøse dimension ud fra

Læs mere

100 dage på Stoffer Christoffer en stofmisbrugende mand der søger misbrugsbehandling

100 dage på Stoffer Christoffer en stofmisbrugende mand der søger misbrugsbehandling Dobbeltdiagnoser hvad er muligt på et kommunalt misbrugscenter? John Schmidt, psykiater 100 dage på Stoffer Christoffer en stofmisbrugende mand der søger misbrugsbehandling Stoffer - 23 år gammel - Hash

Læs mere

Psykiatri. Information om TVANGSLIDELSER OCD hos voksne

Psykiatri. Information om TVANGSLIDELSER OCD hos voksne Psykiatri Information om TVANGSLIDELSER OCD hos voksne 2 HVAD ER OCD? Mennesker med OCD har tvangstanker og tvangshandlinger. Tvangstanker er uønskede tanker, ideer og billeder, som presser sig på og vender

Læs mere

Psykiatrisk personales opfattelse af mennesker som har skizofreni, af psykiatrisk behandling og egen adfærd i relation hertil.

Psykiatrisk personales opfattelse af mennesker som har skizofreni, af psykiatrisk behandling og egen adfærd i relation hertil. 20.07.12/PV Psykiatrisk personales opfattelse af mennesker som har skizofreni, af psykiatrisk behandling og egen adfærd i relation hertil. Per Vendsborg (1), Johanne Bratbo (2), Anders Dannevang (2), Julie

Læs mere

14. søndag efter trinitatis 21. september 2014

14. søndag efter trinitatis 21. september 2014 Kl. 9.00 Kl. 10.00 Ravsted Kirke Burkal Kirke Tema: Gud blev menneske for vores skyld Salmer: 751, 60; 157, 656 754, 658, 656; 157, 371 Evangelium: Joh. 5,1-15 B.E. Murillo (1670): Helbredelsen af den

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

Tekster: Præd 3,1-11, Rom 8,1-4, Matt 10,24-31

Tekster: Præd 3,1-11, Rom 8,1-4, Matt 10,24-31 Tekster: Præd 3,1-11, Rom 8,1-4, Matt 10,24-31 Salmer: Lihme 9.00 751 Gud ske tak og lov, Dåb: 448 Fyldt af glæde, 52 Du herre Krist, 41 Lille Guds barn, 807 Den lange lyse sommerdag Lem 10.30 751 Gud

Læs mere

Der skal komme en tid, da enhver, som slår jeg ihjel, skal mene, at han derved tjener Gud. siger Jesus til disciplene.

Der skal komme en tid, da enhver, som slår jeg ihjel, skal mene, at han derved tjener Gud. siger Jesus til disciplene. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 17. maj 2015 Kirkedag: 6.s.e.påske/A Tekst: Joh 15,26-16,4 Salmer: SK: 254 * 683 * 281 * 473 * 251 LL: 254 * 260 * 683 * 281 * 473 * 251 Der skal komme

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3. s. e. påske 20. Konfirmation Bording kirke. Tekst: Johs. 14,1-11. En vej gennem livet. I dag er vi samlet til konfirmation, i glæde, forventning og med

Læs mere

Frivillighed skal kun tjene den gode sag

Frivillighed skal kun tjene den gode sag Frivillighed skal kun tjene den gode sag Hovedtale af Preben Brandt, tidligere formand for Rådet for Socialt Udsatte, ved Frivillig Fredag i Thisted 26. september 2014 Tak for indbydelsen til at komme

Læs mere

2.s.e. påske A Salmer: Her den 5. maj markerer vi Danmarks befrielse fra den tyske besættelse. Markerer afslutning på

2.s.e. påske A Salmer: Her den 5. maj markerer vi Danmarks befrielse fra den tyske besættelse. Markerer afslutning på 2.s.e. påske A. 2019. Salmer: 402-337-168 892-805-684 Her den 5. maj markerer vi Danmarks befrielse fra den tyske besættelse. Markerer afslutning på de 5 forbandede år. Det er nu 74 år siden budskabet

Læs mere

Prædiken til 10. s. e. trin. Kl. 10.00 i Engesvang Dåb

Prædiken til 10. s. e. trin. Kl. 10.00 i Engesvang Dåb 1 Prædiken til 10. s. e. trin. Kl. 10.00 i Engesvang Dåb 754 Se, nu stiger solen 448 Fyldt af glæde 163 Fuglen har rede 1 Guds menighed syng Nadververs 412 v. 56 af som vintergrene 583, v. 5 af af Falder

Læs mere

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner Historiebrug Historie er mange ting, og historien er til stede overalt omkring os. Historie er noget, vi alle bruger på en række forskellige måder. Det kaldes "historiebrug". Hvad er historiebrug? Når

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en 3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en Egentlig et fint og smukt lille puslespil. Ikke sandt. Der er bare det ved det, at der mangler en brik. Sådan som vores tema lyder i dag: der mangler en.

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel: "De lange knives nat" Vejledning Lærer

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel: De lange knives nat Vejledning Lærer Titel: "De lange knives nat" Vejledning Lærer De lange knives nat Filmen indgår i en serie med 6 titler under overskriften SS- Hitlers elite Udsendelse 1: De lange knives nat ----------------------------------------------------------------

Læs mere

Sindslidende børn deres indlæggelser på Jydske Asyl. Af Karen Spillemose Christiansen og Signe Sjelborg-Pedersen

Sindslidende børn deres indlæggelser på Jydske Asyl. Af Karen Spillemose Christiansen og Signe Sjelborg-Pedersen Sindslidende børn deres indlæggelser på Jydske Asyl Af Karen Spillemose Christiansen og Signe Sjelborg-Pedersen Sindslidende børn deres indlæggelser på Jydske Asyl Af Karen Spillemose Christiansen og

Læs mere

Effektundersøgelse organisation #2

Effektundersøgelse organisation #2 Effektundersøgelse organisation #2 Denne effektundersøgelse er lavet på baggrund af interviews med etikambassadørerne, samt et gruppeinterview i aktivitets og samværstilbuddene. Denne undersøgelse er ikke

Læs mere

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Birgitte Grøn 7. juli 2013 kl. 10 6. søndag efter trinitatis Matt. 5, 20-26 Salmer: 754, 396, 617 14, 725

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Birgitte Grøn 7. juli 2013 kl. 10 6. søndag efter trinitatis Matt. 5, 20-26 Salmer: 754, 396, 617 14, 725 Prædiken Frederiksborg Slotskirke Birgitte Grøn 7. juli 2013 kl. 10 6. søndag efter trinitatis Matt. 5, 20-26 Salmer: 754, 396, 617 14, 725 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Jesus

Læs mere

Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth

Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth M: Vi skriver om børnecheckens betydning for børnefamilier, og hvordan det vil påvirke de almindelige børnefamilier, hvis man indtægtsgraduerer den her børnecheck.

Læs mere

Død mands kiste. Blandt sømænd gik historien, som Christian også må have kendt, at Herluf havde sluttet fragt til et sted, hvor Svanen slet ikke kunne

Død mands kiste. Blandt sømænd gik historien, som Christian også må have kendt, at Herluf havde sluttet fragt til et sted, hvor Svanen slet ikke kunne Død mands kiste Kjære Christian 20 juni 1872 Siden der sidst blev skrevet til Dig her fra Comptoiret er der hvad Forretningen angaar ikke noget nyt at melde, men vel en anden i høj grad sørgelig Efterretning,

Læs mere

En dag er der ingenting tilbage

En dag er der ingenting tilbage For et halvt år siden fik Helle Johansen at vide, at hun lider af demenssygdommen Alzheimers. Den har ændret hende for altid, og hun kæmper stadig med at forene sig med tanken om, at sygdommen er uhelbredelig.

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Historisk Bibliotek. Hekse. Malene Mygind

Historisk Bibliotek. Hekse. Malene Mygind Historisk Bibliotek Hekse Malene Mygind Forlaget Meloni 2011 Serie: Historisk Bibliotek Forfatter: Malene Mygind Redaktør: Henning Brinckmann Serieredaktører: Henning Brinckmann & Lars Groth Læs mere om

Læs mere

Mayaernes verden. Titel. Forfatter. Hvad forestiller forsidebilledet? Hvad fortæller bagsideteksten om bogen?

Mayaernes verden. Titel. Forfatter. Hvad forestiller forsidebilledet? Hvad fortæller bagsideteksten om bogen? A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? _ På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? _ Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Prædiken til langfredag, Mark. 15,20-39. 1. tekstrække.

Prædiken til langfredag, Mark. 15,20-39. 1. tekstrække. 1 Nollund Kirke. Fredag d. 29. marts 2013 kl. 10.00. Egil Hvid-Olsen. Prædiken til langfredag, Mark. 15,20-39. 1. tekstrække. Salmer. DDS 193 O hoved, højt forhånet (gerne Hasslers mel.). DDS 197 Min Gud,

Læs mere

Sidst søndag efter helligtrekonger, den 9. februar 2014 Vor Frue kirke kl. 10

Sidst søndag efter helligtrekonger, den 9. februar 2014 Vor Frue kirke kl. 10 1 Sidst søndag efter helligtrekonger, den 9. februar 2014 Vor Frue kirke kl. 10 Jesper Stange Tekst: Johs 12,23-33 Salmer: 749, 434, 383, 449v.1-3, 289, 319, 467, 192v.7, 673 Du soles sol fra Betlehem

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

SÅDAN ARBEJDER VI I TAMU. Fokus Hvad vil det sige at arbejde med værdier? TAMU i virkeligheden Værdiernes betydning for medarbejdere

SÅDAN ARBEJDER VI I TAMU. Fokus Hvad vil det sige at arbejde med værdier? TAMU i virkeligheden Værdiernes betydning for medarbejdere SEPTEMBER 2017 SÅDAN ARBEJDER VI I TAMU Fokus Hvad vil det sige at arbejde med værdier? TAMU i virkeligheden Værdiernes betydning for medarbejdere Konsekvenspædagogiske perspektiver Kan værdier bruges

Læs mere

HIDROSADENITIS SUPPURATIVA TABUBELAGT OG OVERSET

HIDROSADENITIS SUPPURATIVA TABUBELAGT OG OVERSET HIDROSADENITIS SUPPURATIVA TABUBELAGT OG OVERSET Mænd er jo så dårlige til at gå til lægen og til at handle på symptomer. Jeg tror på, at der er flere mænd, der lider af HS, end man egentlig regner med.

Læs mere

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de Frirum for forældre Hvis man rykker i den ene side af en uro, kommer hele uroen i ubalance. Sådan er det også i en familie, når familiens unge får problemer med rusmidler. Skal balancen genoprettes, giver

Læs mere

Prædiken til 3. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 3. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til 3. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang 413: Vi kommer, Herre, til dig ind på Spænd over os dit himmelsejl 448 - Fyldt af glæde 36 - Befal du dine veje 675 Gud vi er i gode hænder på Egemoses

Læs mere

Chris MacDonald: Sådan bekæmper du dit barns overvægt

Chris MacDonald: Sådan bekæmper du dit barns overvægt Chris MacDonald: Sådan bekæmper du dit barns overvægt Når børn bliver overvægtige, bliver de ofte mobbet og holdt udenfor. Derfor er det vigtigt at angribe overvægt fra flere fronter Af Chris MacDonald,

Læs mere

TIMOTHY KELLER. Glem dig selv FRIHED FRA SELVBEDØMMELSE

TIMOTHY KELLER. Glem dig selv FRIHED FRA SELVBEDØMMELSE TIMOTHY KELLER Glem dig selv FRIHED FRA SELVBEDØMMELSE Indhold Friheden ved selvforglemmelse... 7 1. Det menneskelige egos naturlige tilstand... 15 2. En forvandlet selvopfattelse... 25 3. Sådan kan din

Læs mere

Rygning og alkohol. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Rygning og alkohol. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Rygning. Oversæt til eget sprog - forklar

Rygning og alkohol. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Rygning og alkohol. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Rygning. Oversæt til eget sprog - forklar ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk Rygning og alkohol Her kan du lære danske ord om rygning og alkohol. Du kan også få viden om, hvad rygning og

Læs mere

Rygning og alkohol. Sundhedsdansk. NYE ORD Rygning

Rygning og alkohol. Sundhedsdansk. NYE ORD Rygning Sundhedsdansk Rygning og alkohol Her kan du lære danske ord om rygning og alkohol. Du kan også få viden om, hvad rygning og alkohol gør ved kroppen. NYE ORD Rygning Match tekst med billede. Læs sætningen.

Læs mere

Arbejder for at menneskerettighederne virkeliggøres, at de ikke blot forbliver en idealistisk drøm.

Arbejder for at menneskerettighederne virkeliggøres, at de ikke blot forbliver en idealistisk drøm. MEDBORGERNES MENNESKERETTIGHEDSKOMMISSION Arbejder for at menneskerettighederne virkeliggøres, at de ikke blot forbliver en idealistisk drøm. RAPPORTFORMULAR OM PSYKIATRISK OVERGREB Den krænkede rapporterer

Læs mere

Principperne om hvordan man opdager nye sandheder

Principperne om hvordan man opdager nye sandheder Principperne om hvordan man opdager nye sandheder Principper del 1: Det første skridt mod sandheden Hvilke principper bør vi følge, eller hvilke skridt skal vi tage for at genkende sandheden i en eller

Læs mere

Øvelse 4: Fakta og myter om selvskade

Øvelse 4: Fakta og myter om selvskade Øvelse 4: Fakta og myter om selvskade Instruktion til øvelsen Afhængig af hvordan du vælger at lave denne øvelse, skal dette ark skal ikke udleveres til kursisterne. Inddel gulvet i to felter: ét, der

Læs mere

11. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 19. august 2012 kl. 10.00. Salmer: 122/434/436/151//582/681 Uddelingssalme: 3

11. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 19. august 2012 kl. 10.00. Salmer: 122/434/436/151//582/681 Uddelingssalme: 3 1 11. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 19. august 2012 kl. 10.00. Salmer: 122/434/436/151//582/681 Uddelingssalme: 3 Åbningshilsen Skoleferien er slut, de fleste er ved at være tilbage fra

Læs mere

Fra foreløbig til fuldt udfoldet tro troen, der med tillid elsker værdighed frem i hjertet

Fra foreløbig til fuldt udfoldet tro troen, der med tillid elsker værdighed frem i hjertet Fra foreløbig til fuldt udfoldet tro troen, der med tillid elsker værdighed frem i hjertet prædiken til 21. s. e. trin. I: Joh 4,46-53 den 25/10 2015 i Ølgod og Strellev kirker. Ved Jens Thue Harild Buelund.

Læs mere

Mange føler, at det handler om, hvem man vil være i hus

Mange føler, at det handler om, hvem man vil være i hus Dominique Bouchet Syddansk Universitet Mange føler, at det handler om, hvem man vil være i hus sammen med. 1 Måden, hvorpå et samfund forholder sig til det nye, er et udtryk for dette samfunds kultur.

Læs mere

Information om BEHANDLING MED ECT

Information om BEHANDLING MED ECT Til voksne Information om BEHANDLING MED ECT Psykiatri og Social psykinfomidt.dk INDHOLD 03 Hvad er ECT? 03 Hvem kan behandles med ECT? 05 Hvordan virker ECT? 05 Hvem møder du i ECT-teamet? 06 Forundersøgelse

Læs mere

TAK TIL Kollegaer og patienter der har været behjælpelig med kritisk gennemlæsning. copyright: SIG smerte FSK

TAK TIL Kollegaer og patienter der har været behjælpelig med kritisk gennemlæsning. copyright: SIG smerte FSK KRÆFT OG SMERTER TEKST OG IDÈ SIG-smerte Speciel Interesse Gruppe Under Fagligt Selskab for Kræftsygeplejersker Februar 2006 Nye pjecer kan rekvireres ved henvendelse til SIG smerte på email: aka@rc.aaa.dk

Læs mere

------------------------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------------ INDLEDNING Bogen Anonyme Alkoholikere, almindelig kendt som Store Bog, er basisteksten for fællesskabet Anonyme Alkoholikere (AA). Den blev udgivet i 1939 med det formål at vise andre alkoholikere nøjagtigt,

Læs mere

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække Salmer DDS 496: Af dybsens nød, o Gud, til dig DDS 289: Nu bede vi den

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 3.s. i fasten 2015.docx 08-03-2015. side 1. Prædiken til 3. s. i fasten 2015. Tekst: Luk. 11,14-28.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 3.s. i fasten 2015.docx 08-03-2015. side 1. Prædiken til 3. s. i fasten 2015. Tekst: Luk. 11,14-28. side 1 Prædiken til 3. s. i fasten 2015. Tekst: Luk. 11,14-28. Gud er den stærkeste magt, som kan beskytte et menneske på dets vej gennem livet. Jeg vil tage jer med til landet med 13 måneders solskin.

Læs mere

Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen

Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen 1 Introduktion Psykologerne Johansen, Kristoffersen & Pedersen ønsker at sætte fokus på OCD-behandling

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10.

Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10. Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10. Hvem elsker det sorte får? Hvem elsker den uregerlige dreng som aldrig kan gøre som han skal. Hvem

Læs mere

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 18.s.e.trinitatis 2014.docx 19-10-2014 side 1. Prædiken til 18. s. e. trinitatis 2014. Læsning. Johs. 15,1-11.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 18.s.e.trinitatis 2014.docx 19-10-2014 side 1. Prædiken til 18. s. e. trinitatis 2014. Læsning. Johs. 15,1-11. 19-10-2014 side 1 Prædiken til 18. s. e. trinitatis 2014. Læsning. Johs. 15,1-11. En juni dag i 1767 kæmpende en kvinde for sit barn og sit liv i fødselsveer. I den stråtækte gård i Munklinde var familien

Læs mere

Det er det spændende ved livet på jorden, at der er ikke to dage, i vores liv, der er nøjagtig ens.

Det er det spændende ved livet på jorden, at der er ikke to dage, i vores liv, der er nøjagtig ens. 3 s efter hellig tre konger 2014 DISCIPLENE BAD JESUS: GIV OS STØRRE TRO! Lukas 17,5-10. Livet er en lang dannelsesrejse. Som mennesker bevæger vi os, hver eneste dag, både fysisk og mentalt, gennem de

Læs mere

Det er en konflikt som rigtigt mange mennesker vil kende til.

Det er en konflikt som rigtigt mange mennesker vil kende til. Tekster: Sl 84, Rom 12,1-5, Luk 2,41-52 Salmer: Evangeliet, vi lige har hørt åbner i flere retninger. Det har en dobbelttydighed, som er rigtigt vigtig ikke bare for at forstå dagens evangelium, men det

Læs mere

Brainstorm. Opgave 1. Det danske arbejdsmarked. Det danske arbejdsmarked hvad tænker du på? FØR OPGAVE / ARBEJDSMARKEDET. 1. Skriv dine egne stikord

Brainstorm. Opgave 1. Det danske arbejdsmarked. Det danske arbejdsmarked hvad tænker du på? FØR OPGAVE / ARBEJDSMARKEDET. 1. Skriv dine egne stikord Opgave 1 Brainstorm Det danske arbejdsmarked hvad tænker du på? 1. Skriv dine egne stikord 2. Sammenlign jeres stikord i grupper Det danske arbejdsmarked 1 FØR OPGAVE / ARBEJDSMARKEDET Opgave 2 Forskelle

Læs mere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere Studie 1 Guds ord 9 Åbningshistorie Jeg stod bagerst i folkemængden i indkøbscentret og kiggede på trylleshowet. Men min opmærksomhed blev draget endnu mere mod den lille pige ved siden af mig end mod

Læs mere

Multimagikeren og overtossen Ovartaci

Multimagikeren og overtossen Ovartaci Multimagikeren og overtossen Ovartaci Undervisningsmateriale 8.-10. klasse Ovartacis liv Museum Ovartaci er opkaldt efter en helt unik mand og en helt unik kunstner ved navn Ovartaci. Han levede fra 1894-1985

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 2.s.i fasten Prædiken til 2.søndag i fasten Tekst. Matt. 15,21-28.

Bruger Side Prædiken til 2.s.i fasten Prædiken til 2.søndag i fasten Tekst. Matt. 15,21-28. Bruger Side 1 12-03-2017 Prædiken til 2.søndag i fasten 2017. Tekst. Matt. 15,21-28. Først. Hvor stærkt er et reb? Jeg har fået hængt et reb op her. Hvad kan det bære? Foreslå at vi hænger et barn op i

Læs mere

Samarbejde mellem psykiatri og somatik - set med psykiatriens øjne

Samarbejde mellem psykiatri og somatik - set med psykiatriens øjne Samarbejde mellem psykiatri og somatik - set med psykiatriens øjne Hvorfor er samarbejdet med de somatiske afdelinger sås vigtigt? Patienter med psykiatrisk lidelse har væsentlig kortere levetid end andre

Læs mere

Arbejder for at menneskerettighederne virkeliggøres, at de ikke blot forbliver en idealistisk drøm.

Arbejder for at menneskerettighederne virkeliggøres, at de ikke blot forbliver en idealistisk drøm. MEDBORGERNES MENNESKERETTIGHEDSKOMMISSION Arbejder for at menneskerettighederne virkeliggøres, at de ikke blot forbliver en idealistisk drøm. RAPPORTFORMULAR OM PSYKIATRISK OVERGREB PÅ EN PERSON, DER IKKE

Læs mere

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Salmer: Hinge kl.9: 458-462/ 467-37,v.5-671 Vinderslev kl.10.30: 458-462- 178/ 467-37,v.5-671 Dette hellige evangelium

Læs mere

Prædiken 4. søndag efter Hellig Tre Konger 2014, 2. Tekstrække, Matth 14,22-

Prædiken 4. søndag efter Hellig Tre Konger 2014, 2. Tekstrække, Matth 14,22- Prædiken 4. søndag efter Hellig Tre Konger 2014, 2. Tekstrække, Matth 14,22-33. Se om mennesker, der tilsyneladende kan overkomme alt og som ikke løber ind i modgang siger man undertiden, at de kan gå

Læs mere

Tale af Bruno Gröning, Rosenheim, 31. august 1949

Tale af Bruno Gröning, Rosenheim, 31. august 1949 Henvisning: Dette er en oversættelse af den stenografisk protokollerede tale af Bruno Gröning den 31. august 1949 om aftenen på Traberhof ved Rosenheim. For at sikre kildens ægthed, blev der bevidst givet

Læs mere

Arbejdspapir. Grib dagen livet venter ikke Navn...

Arbejdspapir. Grib dagen livet venter ikke Navn... Arbejdspapir Grib dagen livet venter ikke 2017 Navn... Din bedst mulige fremtid Livet er det, der sker, mens du har travlt med at lægge andre planer - John Lennon Tiden er nu, og det er tid til at sætte

Læs mere

Indledning. Lidelsens problem er nok den største enkeltstående udfordring for den kristne tro, og sådan har det været i hver eneste generation.

Indledning. Lidelsens problem er nok den største enkeltstående udfordring for den kristne tro, og sådan har det været i hver eneste generation. Indledning Lidelsens problem er nok den største enkeltstående udfordring for den kristne tro, og sådan har det været i hver eneste generation. John Stott Det var en dejlig søndag morgen lige efter gudstjenesten.

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice Historie Færdighedsmål: Kildearbejde: Eleven kan med afsæt i enkle problemstillinger anvende kildekritiske begreber

Læs mere

19. s. Trin. 2011. Højmesse 3 289 675 // 319 492 14. Kan man se troen?

19. s. Trin. 2011. Højmesse 3 289 675 // 319 492 14. Kan man se troen? 1 19. s. Trin. 2011. Højmesse 3 289 675 // 319 492 14 Kan man se troen? 1. Vi synger to Martin Luther salmer i dag. Og det har sin anledning, som nok ingen umiddelbart tænker på. Og jeg havde måske også

Læs mere

Nytårsdag d.1.1.11. Luk.2,21.

Nytårsdag d.1.1.11. Luk.2,21. Nytårsdag d.1.1.11. Luk.2,21. 1 Der findes et folkeligt udtryk, der taler om at slå tiden ihjel. Det er jo som regel, når man keder sig, at man siger: Hvad skal vi slå tiden ihjel med? Men det er jo i

Læs mere

Fadervor. Abba. Bruger du Fadervor? Beder du Fadervor? Hvornår? Hvor ofte? Hvorfor?

Fadervor. Abba. Bruger du Fadervor? Beder du Fadervor? Hvornår? Hvor ofte? Hvorfor? Fadervor Trosbekendelsen beskriver, hvordan Gud kommer til os. Man kan sige, at bøn handler om det modsatte: Vi kommer til Gud. (Selvom Gud faktisk også kommer til os, når vi beder!) Da Jesu disciple spørger

Læs mere

ADHD og piger. Lena Svendsen og Josefine Heidner

ADHD og piger. Lena Svendsen og Josefine Heidner ADHD og piger Lena Svendsen og Josefine Heidner Hvad betyder ADHD ADHD er en international diagnosebetegnelse A står for Attention / opmærksomhed D står for Deficit / underskud H står for Hyperactive /

Læs mere