Fagbeskrivelser. I de enkelte fag har vi beskrevet de nedenstående områder:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fagbeskrivelser. I de enkelte fag har vi beskrevet de nedenstående områder:"

Transkript

1 Fagbeskrivelser I de enkelte fag har vi beskrevet de nedenstående områder: formål mål materialer indhold elevforudsætninger evaluering Brug af ipad i undervisningen I prøvefagene tages udgangspunkt i Folkeskolens Fælles Mål for de enkelte fag områder, hvorved slutmålene som minimum tilsigtes opfyldt ved skoleårets afslutning på 9. eller 10. klassetrin, afhængigt af elevens klassetrin. Som supplement er udfærdiget undervisningsplaner og årsplaner for alle fag, herunder linjefag. Undervisningsplaner for ikke normale skemalagte dage findes efter planerne for de enkelte fag. Emnedage, terminsprøveperiode, selvvalgt opgave/projektopgave, lejrskoler og mundtlig prøveperiode har separate beskrivelser.

2 Undervisningsplan for dansk - 9.A, 2016/17 Formålet med undervisningen er, at eleverne skal fremme deres oplevelse og forståelse af litteratur og andre æstetiske tekster, fagtekster, sprog og kommunikation som kilder til udvikling af personlig og kulturel identitet. Faget skal fremme elevernes indlevelsesevne og deres æstetiske, etiske og historiske forståelse. eleverne skal styrke deres beherskelse af sproget og fremme deres lyst til at bruge sproget personligt og alsidigt i samspil med andre. Eleverne skal udvikle en åben og analytisk indstilling til samtidens og andre perioders og kulturers udtryksformer. Eleverne skal i faget dansk udvikle deres udtryks- og læseglæde og kvalificere deres indlevelse og indsigt i litteratur og andre æstetiske tekster, fagtekster, sprog og kommunikation. eleverne skal have adgang til de skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab. Målet med undervisningen er, at de forskellige danskfaglige kompetencer er integreret i arbejdet med sprog, kommunikation og alle typer tekster, og der rettes fokus på, at eleverne, udover fagligt, kan bruge deres almendannende kompetencer selvstændigt og reflekteret i deres personlige og sociale liv, bl.a. til valg af uddannelse og erhverv. Eleverne udvikler i en gensidig vekselvirkning mellem læsning og fremstilling et fagligt begrebsapparat til at kunne indsamle, undersøge, uddrage og sammenligne informationer, samt diskutere, vurdere og reflektere over egne faglige, personlige og sociale forudsætninger både mundtligt og skriftligt. Eleverne udvikler endvidere en mere selvstændig og reflekteret tilgang til arbejdet med litteratur og andre æstetiske tekster. Den almene dannelse konsolideres ved at øge elevernes evne til med indsigt at analysere og bearbejde tekster, samt at have overblik over, vurdere og reflektere over tekster. Eleverne ser, at tekster og temaer kan have universel betydning, og de kan se forbindelser mellem det læste og deres eget voksen- og samfundsliv. Elevernes kommunikative kompetencer styrkes, så eleverne bevidst kan begå sig i formelle og offentlige sammenhænge, samt på demokratisk vis kan deltage i den offentlige debat.

3 Målet er, at eleverne udvikler indsigt og evne til refleksion og selvstændigt overblik over egne faglige, personlige og sociale forudsætninger. Indhold/emner Danmarksbilleder Krig Lyrik og rap Storbyen Reklamer Intertekstualitet Materialer Dansk Gyldendal-fagportal ilitt.dk Medier, lyd, film, billeder, bøger ipad, computer, apps Elevforudsætninger Det forudsættes at eleverne har fulgt og gennemført folkeskolens FP9. Evaluering i faget Der vil løbende blive foretaget evalueringer på baggrund af elevproducerede fremstillinger, skriftlige afleveringer og mundtlige evalueringer.

4 Årsplan for dansk - 9.A, 2016/17 Underviser: Sascha Kruse Viktor UGENUMMER Fagligt fokus/ emne Uddybning/ Aktiviteter Bemærkninger indhold Danmarksbillder Lyrik, maleri, kortfilm, artikel 36 Lejrskole Sverige Storbyen Fagtekst, essay, lyrik, reportage, dokumentar, billede, novelle, film 42 Efterårsferie Lyrik og rap Lyrik, artikel 47 Teateruge/Brobygning Terminsprøver 1-6 Krig Novelle, lyrik, dokumentar, graphic novel, tegnefilm 7 Projektopgave 8 Lejrskole Norge 9-13 Reklamer Elevproduceret reklamepitch Repetition/prøveforberedelse Maj Skriftlige prøver maj Lejrskole Island Juni Mundtlige prøver

5 Undervisningsplan for dansk - 9.B, 2016/17 Formålet med undervisningen er, at eleverne skal fremme deres oplevelse og forståelse af litteratur og andre æstetiske tekster, fagtekster, sprog og kommunikation som kilder til udvikling af personlig og kulturel identitet. Faget skal fremme elevernes indlevelsesevne og deres æstetiske, etiske og historiske forståelse. eleverne skal styrke deres beherskelse af sproget og fremme deres lyst til at bruge sproget personligt og alsidigt i samspil med andre. Eleverne skal udvikle en åben og analytisk indstilling til samtidens og andre perioders og kulturers udtryksformer. Eleverne skal i faget dansk udvikle deres udtryks- og læseglæde og kvalificere deres indlevelse og indsigt i litteratur og andre æstetiske tekster, fagtekster, sprog og kommunikation. eleverne skal have adgang til de skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab. Målet med undervisningen er, at de forskellige danskfaglige kompetencer er integreret i arbejdet med sprog, kommunikation og alle typer tekster, og der rettes fokus på, at eleverne, udover fagligt, kan bruge deres almendannende kompetencer selvstændigt og reflekteret i deres personlige og sociale liv, bl.a. til valg af uddannelse og erhverv. Eleverne udvikler i en gensidig vekselvirkning mellem læsning og fremstilling et fagligt begrebsapparat til at kunne indsamle, undersøge, uddrage og sammenligne informationer, samt diskutere, vurdere og reflektere over egne faglige, personlige og sociale forudsætninger både mundtligt og skriftligt. Eleverne udvikler endvidere en mere selvstændig og reflekteret tilgang til arbejdet med litteratur og andre æstetiske tekster. Den almene dannelse konsolideres ved at øge elevernes evne til med indsigt at analysere og bearbejde tekster, samt at have overblik over, vurdere og reflektere over tekster. Eleverne ser, at tekster og temaer kan have universel betydning, og de kan se forbindelser mellem det læste og deres eget voksen- og samfundsliv. Elevernes kommunikative kompetencer styrkes, så eleverne bevidst kan begå sig i formelle og offentlige sammenhænge, samt på demokratisk vis kan deltage i den offentlige debat.

6 Målet er, at eleverne udvikler indsigt og evne til refleksion og selvstændigt overblik over egne faglige, personlige og sociale forudsætninger. Indhold/emner Danmarksbilleder Krig Lyrik og rap Storbyen Reklamer Intertekstualitet Materialer Dansk Gyldendal-fagportal ilitt.dk Medier, lyd, film, billeder, bøger ipad, computer, apps Elevforudsætninger Det forudsættes at eleverne har fulgt og gennemført folkeskolens FP9. Evaluering i faget Der vil løbende blive foretaget evalueringer på baggrund af elevproducerede fremstillinger, skriftlige afleveringer og mundtlige evalueringer.

7 Årsplan for dansk - 9.B, 2016/17 Underviser: Sascha Kruse Viktor UGENUMMER Fagligt fokus/ emne Uddybning/ Aktiviteter Bemærkninger indhold Danmarksbillder Lyrik, maleri, kortfilm, artikel 36 Lejrskole Berlin Storbyen Fagtekst, essay, lyrik, reportage, dokumentar, billede, novelle, film 42 Efterårsferie Lyrik og rap Lyrik, artikel 47 Teateruge/Brobygning Terminsprøver 1-6 Krig Novelle, lyrik, dokumentar, graphic novel, tegnefilm 7 Projektopgave 8 Lejrskole Filmproduktion 9-13 Reklamer Elevproduceret reklamepitch Repetition/prøveforberedelse april Lejrskole New York Maj Skriftlige prøver Juni Mundtlige prøver

8 Undervisningsplan for dansk - 10.DE, 2016/17 Formålet med undervisningen er, at eleverne skal fremme deres oplevelse og forståelse af litteratur og andre æstetiske tekster, fagtekster, sprog og kommunikation som kilder til udvikling af personlig og kulturel identitet. Faget skal fremme elevernes indlevelsesevne og deres æstetiske, etiske og historiske forståelse. eleverne skal styrke deres beherskelse af sproget og fremme deres lyst til at bruge sproget personligt og alsidigt i samspil med andre. Eleverne skal udvikle en åben og analytisk indstilling til samtidens og andre perioders og kulturers udtryksformer. Eleverne skal i faget dansk udvikle deres udtryks- og læseglæde og kvalificere deres indlevelse og indsigt i litteratur og andre æstetiske tekster, fagtekster, sprog og kommunikation. eleverne skal have adgang til de skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab. Målet med undervisningen er, at de forskellige danskfaglige kompetencer er integreret i arbejdet med sprog, kommunikation og alle typer tekster, og der rettes fokus på, at eleverne, udover fagligt, kan bruge deres almendannende kompetencer selvstændigt og reflekteret i deres personlige og sociale liv, bl.a. til valg af uddannelse og erhverv. Eleverne udvikler i en gensidig vekselvirkning mellem læsning og fremstilling et fagligt begrebsapparat til at kunne indsamle, undersøge, uddrage og sammenligne informationer, samt diskutere, vurdere og reflektere over egne faglige, personlige og sociale forudsætninger både mundtligt og skriftligt. Eleverne udvikler endvidere en mere selvstændig og reflekteret tilgang til arbejdet med litteratur og andre æstetiske tekster. Den almene dannelse konsolideres ved at øge elevernes evne til med indsigt at analysere og bearbejde tekster, samt at have overblik over, vurdere og reflektere over tekster. Eleverne ser, at tekster og temaer kan have universel betydning, og de kan se forbindelser mellem det læste og deres eget voksen- og samfundsliv. Elevernes kommunikative kompetencer styrkes, så eleverne bevidst kan begå sig i formelle og offentlige sammenhænge, samt på demokratisk vis kan deltage i den offentlige debat.

9 Målet er, at eleverne udvikler indsigt og evne til refleksion og selvstændigt overblik over egne faglige, personlige og sociale forudsætninger. Indhold/emner Danmarksbilleder Krig Lyrik og rap Storbyen Reklamer Intertekstualitet Materialer Dansk Gyldendal-fagportal ilitt.dk Medier, lyd, film, billeder, bøger ipad, computer, apps Elevforudsætninger Det forudsættes at eleverne har fulgt og gennemført folkeskolens FP9. Evaluering i faget Der vil løbende blive foretaget evalueringer på baggrund af elevproducerede fremstillinger, skriftlige afleveringer og mundtlige evalueringer.

10 Årsplan for dansk - 10.DE, 2016/17 Underviser: Peter Manniche UGENUMMER Fagligt fokus/ emne Uddybning/ Aktiviteter Bemærkninger indhold Danmarksbillder Lyrik, maleri, kortfilm, artikel 36 Lejrskole Berlin Storbyen Fagtekst, essay, lyrik, reportage, dokumentar, billede, novelle, film 42 Efterårsferie Lyrik og rap Lyrik, artikel 47 Teateruge/Brobygning Terminsprøver 1-6 Krig Novelle, lyrik, dokumentar, graphic novel, tegnefilm 7 OSO 8 Lejrskole Filmbyen 9-13 Reklamer Elevproduceret reklamepitch Repetition/prøveforberedelse Maj Skriftlige prøver maj Lejrskole New York Juni Mundtlige prøver

11 Ipad og it i undervisningen i Dansk Eleverne sættes i høj grad i stand til at være producerende og videndelende på de digitale platforme, så de derigennem kan udvikle sig som aktive medborgere i det digitale samfund. Vi opretter løbende temaer, som eleverne skal arbejde ud fra i Meebook. Her er der mulighed for at læse tekster, finde relevante links, aflevere opgaver osv. Vi bruger også Microsoft Office programmer til afleveringsopgaver, præsentation etc. Det er målet at eleverne deltager aktivt i undervisningen gennem brug af ipads og digitale præsentationer, der vises via Apple-TV. Et eksempel herpå er produktion og præsentation af tekstanalyse. Digitale redskaber: Meebook, Office 365, Youtube, Web 2.0-værktøjer. Der henvises til faghæfte 48 - Fælles Mål It- og mediekompetencer i folkeskolen.

12 Undervisningsplan for matematik, 9. klasse 2016/17 Formålet: Formålet med undervisningen i matematik er, at eleverne udvikler matematiske kompetencer og opnår viden og kunnen således, at de bliver i stand til at begå sig hensigtsmæssigt i matematikrelaterede situationer vedrørende dagligliv, samfundsliv og naturforhold. Eleverne skal erfare at matematik rummer redskaber til problemløsning, argumentation og kommunikation. Målet: Undervisningen skal lede frem mod at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der udvikler deres tankegangskompetence, problembehandlingskompetence, modelleringskompetence, ræsonnementskompetence, repræsentationskompetence, symbolbehandlingskompetence, kommunikationskompetence og hjælpemiddelskompetence. Indhold/emner Tal Geogebra kursus Koordinatsystemet Placering og flytning Funktioner Excel kursus Sandsynlighedsregning Statistik Plangeometri Økonomi Ligninger og algebra Materialer Der vil blive taget udgang punkt i egne udviklede kompendier. Skoledu.dk Materiale om Geogebra. Materiale fra hjemmesider. Vi arbejder med gamle færdighedsregninger og problemregninger. Vi arbejder med Matemematiklærerforeningens mundtlige prøveoplæg.

13 Elevforudsætninger Undervisningen tilrettelægges ud fra elevernes forudsætninger. Evaluering i faget Der evalueres ved skriftlige tests og samtaler med eleverne på klassen.

14 Årsplan for fag Matematik. 9. klasse 2016/17 Underviser: Martin Krogh og Emil Hartoft Den følgende plan er blevet formuleret med udgangspunkt i Undervisningsministeriet fælles mål for faget matematik

15 UGENUMMER Fagligt fokus/ Uddybning/ indhold Aktiviteter Bemærkninger emne Tal Skoledu Vi anvender Tal klasseundervisning Procenter Kvadratrødder Potenser talmængder Geogebra Kompendie fra matematikbanken Vi anvender klasseundervisning Koordinatsystemet Kompendiet opgave 1-6 Vi anvender klasseundervisning Kvadranter Koordinatsæt Punkter på linje Afstandsformlen Placering og flytning Skoledu Parallelforskydning Drejning Spejling Funktioner Skoledu Lineære funktioner Grafer og forskrifter 2. Gradsfunktioner Vi anvender klasseundervisning, og begynder så småt med mundtlig matematik. Vi anvender klasseundervisning, og begynder så småt med mundtlig matematik. 50 Excel Kompendie Vi anvender klasseundervisning, og begynder så småt med mundtlig matematik. 2-3 Sandsynlighedsregning Kompendie Sandsynlighed Kombinatorik Vi anvender klasseundervisning, og begynder så småt med mundtlig matematik.

16 4-5 Statistik Skoledu Deskriptorer Diagrammer Boksplot Intervaller 6+9 Plangeometri Skoledu Ligedannede- og kongruente figurer Linjer, polygoner og cirkler Pythagoras Sinus, Cosinus og Tangens Økonomi Kompendie De 4 regneregler i brøkregning + beskrivelse Selve procentregningen Moms Simpel rente Vækst Valuta Skat Vi anvender klasseundervisning, og begynder så småt med mundtlig matematik. Vi anvender klasseundervisning, og begynder så småt med mundtlig matematik. Vi anvender klasseundervisning, og begynder så småt med mundtlig matematik Ligninger og algebra Forberedelse til Skriftlig prøve Forberedelse til mundtlig prøve Skoledu Arbejde med gamle prøvesæt Arbejde med prøvesæt Vi anvender klasseundervisning, og begynder så småt med mundtlig matematik. Vi arbejder kun med skriftlig Vi arbejder kun med mundtlig matematik.

17

18 Undervisningsplan for matematik, 9. klasse 2016/17 Formålet: Formålet med undervisningen i matematik er, at eleverne udvikler matematiske kompetencer og opnår viden og kunnen således, at de bliver i stand til at begå sig hensigtsmæssigt i matematikrelaterede situationer vedrørende dagligliv, samfundsliv og naturforhold. Eleverne skal erfare at matematik rummer redskaber til problemløsning, argumentation og kommunikation. Målet: Undervisningen skal lede frem mod at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der udvikler deres tankegangskompetence, problembehandlingskompetence, modelleringskompetence, ræsonnementskompetence, repræsentationskompetence, symbolbehandlingskompetence, kommunikationskompetence og hjælpemiddelskompetence. Indhold/emner Arbejde med tal og algebra. Arbejde med geometri og trigonometri. Arbejde med statistik og sandsynlighed. Arbejde med økonomi Materialer Der vil blive taget udgang punkt i eget materiale. Materiale om Geogebra. Materiale fra hjemmesider. Vi arbejder med gamle problemregninger. Vi arbejder med matematiklærerforeningens mundtlige prøveoplæg.

19 Elevforudsætninger Undervisningen tilrettelægges ud fra elevernes forudsætninger. Evaluering i faget Der evalueres ved skriftlige tests og samtaler med eleverne på klassen

20 Årsplan for Matematik 10. klasse 2016/17 Underviser: Martin Krogh og Emil Hartoft Den følgende plan er blevet formuleret med udgangspunkt i Undervisningsministeriet fællesmål for faget matematik UGENUMMER Fagligt fokus/ emne Uddybning/ indhold Trigonometri + Areal, omkreds, Geometri rumfang og Geogebra overflade Pythagoras Herons formel Sinus, Cosinus og Tangens Statistik og Observationer, Sandsynlighed ikke grupperede og grupperede Sandsynlighed Kombinatorik 50-9 Økonomi Den simple renteformel, Annuitetslån, Opsparing Tal og Algebra. Geogebra Der arbejdes med opgaver til programmet samt genopfriskning af 9. klasses pensum inden for emnet. Når sammenhængen er lineær, omvendt, eksponentiel og Aktiviteter Der vil være klasseundervisning, og vi vil så småt begynde at arbejde med de mundtlige prøveoplæg. Der vil være klasseundervisning, og vi vil arbejde med de mundtlige prøveoplæg. Der vil være klasseundervisning, og vi vil arbejde med de mundtlige prøveoplæg. Der vil være klasseundervisning, og vi vil arbejde med de mundtlige prøveoplæg. Bemærkninger

21 16-17 Forberedelse til den skriftlige prøve Forberedelse til mundtlig prøve i 2. grad. Arbejde med gamle prøvesæt Arbejde med prøvesæt Det vil kun handle om den skriftlige prøve. Det vil kun handle om den mundtlige prøve.

22 It og ipads i matematikundervisningen Eleverne skal i højere grad sættes i stand til at deltage frem for at modtage, så de derigennem kan udvikle sig som aktive medborgere. Der skal arbejdes med følgende i matematikundervisningen Få eleverne til aktivt at deltage i undervisningen gennem brug af ipads og Apple TV. Der skal arbejdes med at eleverne lærer at hente materialer i Meebook. Arbejde med Geogebra Arbejde med Excel og Word Bruge regneregler At eleverne selv finder flere apps der kan bruges i undervisningen. 9. klasserne skal arbejde med skoledu.dk Eleverne skal se det som et hjælpemiddel at have it og ipads i undervisningen. Der skal arbejdes mod at det er en hjælp for eleverne og gøre det nemmere, at løse opgaverne i timerne og ikke fordi de for besked på at bruge det.

23 Undervisningsplan for engelsk 9. klasse 2016/17 Formålet med undervisningen i engelsk i 9. klasse på Gribskov Efterskole er at styrke elevernes kommunikative færdigheder, videreudvikle deres sprog, samt gøre dem opmærksomme på deres egne muligheder for sprogtilegnelse. Undervisning i kultur- og samfundsforhold i engelsktalende lande, vil være med til at de bliver bedre i stand til at kunne drage paralleller til egne forhold herhjemme, og udvikle større international forståelse. Engelskundervisningen vil ved hjælp af et bredt udvalg af emner af personlig, kulturel og samfundsmæssig relevans bidrage til at eleverne bliver udfordret til at tilegne sig ny viden, tage stilling og give udtryk for deres individuelle holdninger. Der vil i forlængelse af dette arbejdes hen imod at eleverne opnår en velbegrundet stillingtagen til diverse problemstillinger. Engelskundervisningen vil lægge op til at så vidt muligt alt (gennemgang, gruppesamtaler, fremlæggelser og diverse øvelser) foregår på engelsk. Gennem den vedvarende træning i lytning og samtale - forberedt, såvel som uforberedt arbejdes der hen imod større fortrolighed med brug af sproget samt med fokus på det korrekte og nuancerede sprog herunder større ordforråd. Det skriftlige arbejde skal nu have større fokus som et selvstændigt kommunikativt redskab. Der vil blive arbejdet med tilpasning af en skreven tekst til modtageren med korrekt brug af sprog og grammatik. Undervisningen - som består af skriftlige opgaver, afleveringer, grammatiske øvelser, online test, fremlæggelser og miniprojekter inden for emnerne - vil lægge op til at eleverne kommer til at arbejde mere selvstændigt og med større grad af medbestemmelse. Målet med undervisningen er at føre eleverne frem til den afsluttende FS9 prøve og at forberede eleverne på den senere anvendelse af engelsk i uddannelsessystemet. Indhold/emner Shootings Identity Minorities Heroes Materialer engelskfaget.dk tekster, lyrik, lyd, film, billeder internettet

24 ipad, computer, apps Elevforudsætninger Eleverne skal have haft engelsk fra klasse eller være på et tilsvarende niveau. Undervisningen tilrettelægges ud fra elevernes forudsætninger, og den vil differentieres efter den enkelte elevs niveau. Evaluering i faget Der vil løbende blive foretaget forskellige evalueringer med karaktergivning og/eller tilbagemelding til eleverne enten skriftligt eller mundtligt.

25 Årsplan for engelsk 10. klasse 2016/17 Underviser: Henriette Barsøe og Elisabeth Bøge Nielsen Den følgende plan er blevet formuleret med udgangspunkt i Undervisningsministeriets forenklede fælles mål.

26 UGENUMMER 32 Introuge Fagligt fokus/ emne 33 Ipad-intro Introduction to English 16/ Shootings Udgangspunkt i skoleskyderier og seneste aktuelle hændelser. Spore ind på elevernes individuelle niveau mundtligt og skriftligt Identity Udgangspunkt i elevernes nuværende pubertetsperiode. Fysiske og mentale forandringer. Syn på omgivelser. Sereotyper og at turde skille sig ud Minorities Viden om og forståelse af minoriteter og deres måder at leve på i forskellige engelsktalende lande. Forholde sig til forskelligheder og udfordringer i disse samfundsgrupper. Tilhører du en subkultur? 1-9 Heroes Begrebet helt de fire heltetyper: action, anti, hverdags- og superhelt. Refleksion over heltes funktion i fiktive og realistiske situationer. Uddybning/ indhold Ice Breakers Tal med frimodighed Film. Elephant. CNN- og HBOdokumentar. Fokus på kreativ fremlæggelse og fastholdelse af modtagere. Fokus på The Criminal Brain. Engelskfaget.dk Roman: That was then, this is now by Susan Hinton Film: The Breakfast Club Personality Test Bogen: Making a Difference Personer, der har udfordret de normale kulturelle normer i skabelsen af deres identitet. Engelskfaget.dk Amish Native Americans Aboriginies Film The Witness og sange Midnight Oil. Engelskfaget.dk Sange og div. Film Real Life Superhero Phoenix Jones. Aktiviteter Walk and talk Present your new friend Individuelt eller gruppearbejde: fremlæggelse om en skudepisode mm. Indsamling og bearbejdning af kilder. Litteraturlæsning, refleksion på klassen, gruppearbejde. Karakteranalyser. Oplæg. Pararbejde og fremlæggelser i roterende grupper. Fremlæggelse, individuelt arbejde, klassediskussioner. Bemærkninger Uge 35: Lejrskoler: Sverige og Berlin Uge 42: Efterårsferie Uge 50(slut) -51: Terminsprøver Uge 51-1: Juleferie Uge 7/8: OSO/projektuger Uge 7: Lejrskole medie Uge 8: Lejrskole outdoor Hvorfor har vi helte? Repetition og outline Uge 15: Påskekop og påskedage Uge 17: Egenfærd og New York Skriftlige prøver Outline og prøveforberedelse 22 Mundtlige prøver Uge 20: Outdoor Island

27 Undervisningsplan for engelsk 10. klasse 2016/17 Formålet med undervisningen i engelsk i 10. klasse på Gribskov Efterskole er at styrke elevernes kommunikative færdigheder, videreudvikle deres sprog, samt gøre dem opmærksomme på deres egne muligheder for sprogtilegnelse. Undervisning i kultur- og samfundsforhold i engelsktalende lande, vil være med til at de bliver bedre i stand til at kunne drage paralleller til egne forhold herhjemme, og udvikle større international forståelse. Engelskundervisningen vil ved hjælp af et bredt udvalg af emner af personlig, kulturel og samfundsmæssig relevans bidrage til at eleverne bliver udfordret til at tilegne sig ny viden, tage stilling og give udtryk for deres individuelle holdninger. Der vil i forlængelse af dette arbejdes hen imod at eleverne opnår en velbegrundet stillingtagen til diverse problemstillinger. Engelskundervisningen vil lægge op til at så vidt muligt alt (gennemgang, gruppesamtaler, fremlæggelser og diverse øvelser) foregår på engelsk. Gennem den vedvarende træning i lytning og samtale - forberedt, såvel som uforberedt arbejdes der hen imod større fortrolighed med brug af sproget samt med fokus på det korrekte og nuancerede sprog herunder større ordforråd. Det skriftlige arbejde skal nu have større fokus som et selvstændigt kommunikativt redskab. Der vil blive arbejdet med tilpasning af en skreven tekst til modtageren med korrekt brug af sprog og grammatik. Undervisningen - som består af skriftlige opgaver, afleveringer, grammatiske øvelser, online test, fremlæggelser og miniprojekter inden for emnerne - vil lægge op til at eleverne kommer til at arbejde mere selvstændigt og med større grad af medbestemmelse. Målet med undervisningen er at føre eleverne frem til den afsluttende FS10 prøve og at forberede eleverne på den senere anvendelse af engelsk i uddannelsessystemet. Indhold/emner Shootings Identity Minorities Heroes Materialer engelskfaget.dk tekster, lyrik, lyd, film, billeder internettet

28 ipad, computer, apps Elevforudsætninger Eleverne skal have færdiggjort 9. klasse FS9 i engelsk. Undervisningen tilrettelægges ud fra elevernes forudsætninger, og den vil differentieres efter den enkelte elevs niveau. Evaluering i faget Der vil løbende blive foretaget forskellige evalueringer med karaktergivning og/eller tilbagemelding til eleverne enten skriftligt eller mundtligt.

29 Årsplan for engelsk 10. klasse 2016/17 Underviser: Henriette Barsøe og Elisabeth Bøge Nielsen Den følgende plan er blevet formuleret med udgangspunkt i Undervisningsministeriets forenklede fælles mål.

30 UGENUMMER 32 Introuge Fagligt fokus/ emne 33 Ipad-intro Introduction to English 16/ Shootings Udgangspunkt i skoleskyderier og seneste aktuelle hændelser. Spore ind på elevernes individuelle niveau mundtligt og skriftligt Identity Udgangspunkt i elevernes nuværende pubertetsperiode. Fysiske og mentale forandringer. Syn på omgivelser. Sereotyper og at turde skille sig ud Minorities Viden om og forståelse af minoriteter og deres måder at leve på i forskellige engelsktalende lande. Forholde sig til forskelligheder og udfordringer i disse samfundsgrupper. Tilhører du en subkultur? 1-9 Heroes Begrebet helt de fire heltetyper: action, anti, hverdags- og superhelt. Refleksion over heltes funktion i fiktive og realistiske situationer. Hvorfor Uddybning/ indhold Ice Breakers Tal med frimodighed Film. Elephant. CNN- og HBOdokumentar. Fokus på kreativ fremlæggelse og fastholdelse af modtagere. Fokus på The Criminal Brain. Engelskfaget.dk Roman: That was then, this is now by Susan Hinton Film: The Breakfast Club Personality Test Bogen: Making a Difference Personer, der har udfordret de normale kulturelle normer i skabelsen af deres identitet. Engelskfaget.dk Amish Native Americans Aboriginies Film The Witness og sange Midnight Oil. Engelskfaget.dk Sange og div. Film Real Life Superhero Phoenix Jones. Aktiviteter Walk and talk Present your new friend Individuelt eller gruppearbejde: fremlæggelse om en skudepisode mm. Indsamling og bearejdning af kilder. Litteraturlæsning, refleksion på klassen, gruppearbejde. Karakteranalyser. Oplæg. Pararbejde og fremlæggelser i roterende grupper. Fremlæggelse, individuelt arbejde, klassediskussioner. Bemærkninger Uge 35: Lejrskoler: Sverige og Berlin Uge 42: Efterårsferie Uge 50(slut) -51: Terminsprøver Uge 51-1: Juleferie Uge 7/8: OSO/projektuger Uge 7: Lejrskole medie Uge 8: Lejrskole outdoor har vi helte? Repetition og outline Uge 15: Påskekop og påskedage Uge 17: Egenfærd og New York Skriftlige prøver Outline og prøveforberedelse 22 Mundtlige prøver Uge 20: Outdoor Island

31

32 IT-mål for Engelsk: Eleverne skal i højere grad sættes i stand til at deltage og skabe frem for at modtage. På den måde har de igennem aktiv deltagelse mulighed for udvikle sig som aktive medborgere. Løbende oprette temakurser i Meebook, som eleverne skal arbejde ud fra. Få eleverne til aktivt at deltage i undervisningen gennem brug af ipads og AppleTV. Gøre brug af ipad til videosupervision Bruge online værktøjer som engelskfaget.dk Afleveringer sker gennem fx GoodNotes og Office 365, som giver mulighed for digitale fremhævninger. Digitale redskaber: Meebook, Office 365, GoodNotes, Youtube, Garageband og spil. Der henvises til faghæfte 48 - Fælles Mål It- og mediekompetencer i folkeskolen.

33 Undervisningsplan for fransk, 9. klasse 2016/17 Formålet med undervisningen i fransk er, at eleverne opnår kundskaber og færdigheder, der gør dem i stand til at kommunikere på fransk både mundtligt og skriftligt. Undervisningen skal samtidig udvikle elevernes sproglige bevidsthed om fransk sprog og om sprogtilegnelse. Undervisningen skal skabe rammer for oplevelse, fordybelse og aktiv medvirken for derved at fremme elevernes lyst til at bruge sproget personligt og i samspil med andre. Undervisningen skal bidrage til, at eleverne får tillid til egne evner og lyst til at beskæftige sig med fransk sprog og kulturer til fremme af deres videre udvikling. Undervisningen skal give eleverne grundlæggende viden om kultur- og samfundsforhold i fransktalende lande og derved styrke deres internationale og interkulturelle forståelse. Målet med undervisningen er at føre eleverne frem til den afsluttende prøve FP9. Indhold/emner: Sports et loisirs En France Être jeune Francophonie Materialer: Skrevne tekster Medier, lyd, film, billeder Internettet Ipad, computer, mobil apps og programmer Elevforudsætninger Eleverne skal have haft fransk fra klasse Undervisningen tilrettelægges ud fra elevernes forudsætninger. Evaluering i faget Der vil løbende blive foretaget skriftlige evalueringer

34 Årsplan for fransk 9. klasse 2016/17 Underviser: Henriette Wünsche Følgende plan er blevet formuleret med udgangspunkt i Undervisningsministeriets Fælles Mål UGENUMMER Fagligt fokus/ emne Sports et loisirs Uddybning/ indhold Aktiviteter Bemærkninger Vi lægger særlig vægt på sport og fritidsinteresser i fransktalende lande. Vi arbejder med at opbygge et ordforråd i temaet. Temaet sluttes af med en disposition, som vil ligne den første del af den mundtlige prøve En France Vi fortsætter med at oparbejde ordforråd og inddrager kunst og kultur i Frankrig. Vi slutter temaet af med at eleverne fremlægger en mundtlig disposition, hvor kravene bliver skærpet, så de ligner kravene fra UVM. 1-9 Être jeune Vi arbejder videre med tekstforståelse for at yderligere udvide ordforrådet og inddrager ungdomslitteratur. Temaet sluttes af med en dialog, som vil ligne Vi bruger tid på læse forskellige tekster og inddrager fransksproget musik i temaet. Til dette tema bruger vi sangtekster, musikoptagelser, tv-spots, billeder og kunst fra bøger, blade, aviser og Internettet. Vi arbejder med tekst, billeder og film i dette tema. Det er også i dette tema, at vi har fransk fagdag, hvor vi vil beskæftige os I forhold til skriftlig fransk arbejder vi løbende med grammatik og sætningernes opbygning. Vi arbejder stadig med grammatik, men udvider med lytteøvelse og sprog- og sprogbrugsopgaver. Vi skal også arbejde med læsedelen af prøven. Vi fortsætter med grammatik, lytteøvelser, sprogog sprogbrugsopgaver samt læsedelen af prøven.

35 den sidste del af den mundtlige prøve (samtalen). særligt med filmen ungdomsidentitet La Francophonie Vi arbejder med forskellige fagtekster for derigennem at opbygge et relevant ordforråd til temaet. Vi slutter temaet af med en film om immigration og øver den frie del af den mundtlige prøve (samtale). Samtalen bygges op om en opgave, som eleverne har mulighed for at øve inden. Vi skal arbejde med forskellige fransktalende lande og anvender derfor relevante artikler, Wikipedia og anden internetsøgning til dette. Vi arbejder fortsat med grammatik, lytteøvelser, sprogog sprogbrugsopgaver samt læsedelen af prøven, men nu med særligt fokus på kravene i den skriftlige prøve og den mundtlige prøve.

36 Undervisningsplan for fransk, 10. klasse 2016/17 Formålet med undervisningen i fransk er, at eleverne opnår kundskaber og færdigheder, der gør dem i stand til at kommunikere på fransk både mundtligt og skriftligt. Undervisningen skal samtidig udvikle elevernes sproglige bevidsthed om fransk sprog og om sprogtilegnelse. Undervisningen skal skabe rammer for oplevelse, fordybelse og aktiv medvirken for derved at fremme elevernes lyst til at bruge sproget personligt og i samspil med andre. Undervisningen skal bidrage til, at eleverne får tillid til egne evner og lyst til at beskæftige sig med fransk sprog og kulturer til fremme af deres videre udvikling. Undervisningen skal give eleverne grundlæggende viden om kultur- og samfundsforhold i fransktalende lande og derved styrke deres internationale og interkulturelle forståelse. Målet med undervisningen er at føre eleverne frem til den afsluttende prøve FP10. Indhold/emner: Sports et loisirs En France Être jeune Francophonie Materialer: Skrevne tekster Medier, lyd, film, billeder Internettet Ipad, computer, mobil apps og programmer Elevforudsætninger Eleverne skal have haft fransk fra klasse Undervisningen tilrettelægges ud fra elevernes forudsætninger. Evaluering i faget Der vil løbende blive foretaget skriftlige evalueringer

37 Årsplan for fransk 10. klasse 2016/17 Underviser: Henriette Wünsche Følgende plan er blevet formuleret med udgangspunkt i Undervisningsministeriets Fælles Mål UGENUMMER Fagligt fokus/ emne Sports et loisirs Uddybning/ indhold Aktiviteter Bemærkninger Vi lægger særlig vægt på sport og fritidsinteresser i fransktalende lande. Vi arbejder med at opbygge et ordforråd i temaet. Temaet sluttes af med en disposition, som vil ligne den første del af den mundtlige prøve En France Vi fortsætter med at oparbejde ordforråd og inddrager kunst og kultur i Frankrig. Vi slutter temaet af med at eleverne fremlægger en mundtlig disposition, hvor kravene bliver skærpet, så de ligner kravene fra UVM. 1-9 Être jeune Vi arbejder videre med tekstforståelse for at yderligere udvide ordforrådet og inddrager ungdomslitteratur. Temaet sluttes af med en dialog, som vil ligne Vi bruger tid på læse forskellige tekster og inddrager fransksproget musik i temaet. Til dette tema bruger vi sangtekster, musikoptagelser, tv-spots, billeder og kunst fra bøger, blade, aviser og Internettet. Vi arbejder med tekst, billeder og film i dette tema. Det er også i dette tema, at vi har fransk fagdag, hvor vi vil beskæftige os I forhold til skriftlig fransk arbejder vi løbende med grammatik og sætningernes opbygning. Vi arbejder stadig med grammatik, men udvider med sprog- og sprogbrugsopgaver. Vi fortsætter med grammatik samt sprog- og sprogbrugsopgaver.

38 den sidste del af den mundtlige prøve (samtalen). særligt med filmen ungdomsidentitet La Francophonie Vi arbejder med forskellige fagtekster for derigennem at opbygge et relevant ordforråd til temaet. Vi slutter temaet af med en film om immigration og øver den frie del af den mundtlige prøve (samtale). Samtalen bygges op om en opgave, som eleverne har mulighed for at øve inden. Vi skal arbejde med forskellige fransktalende lande og anvender derfor relevante artikler, Wikipedia og anden internetsøgning til dette. Vi arbejder fortsat med grammatik, sprog- og sprogbrugsopgaver, men nu med særligt fokus på kravene i den skriftlige prøve og den mundtlige prøve.

39 Ipads i sprogundervisingen (tysk og fransk) Mål: Vi opretter forløb indenfor de forskellige emner, hvor både det daglige læsemateriale ligger, men også skriftlige opgaver, øvesider og supplerende materialer vil være tilgængeligt. Eleverne skal opnå fortrolighed med de mange muligheder for at kombinere lyd, tekst, billeder og film, der findes og de skal lære at afpasse vidensproduktion og virkemidler efter budskab og målgruppe. Der vil således både være skriftlige og mundtlige afleveringsopgaver og fremlæggelser. Eleverne skal arbejde med forskellige medier og typer af informations- og kommunikationsteknologi i undervisningen. Vi anvender ligeledes Ipad en som redskab til kulturforståelse, f. eks ved at se kortfilm eller youtube klip. Elevernes sprog og sprogbrug vil vi styrke ved brug af brug af div. apps til ordbøger og grammatiske oversigter, samt tekstbehandlingsprogrammer med stavekontrol og redigeringsfunktioner.

40 Undervisningsplan for tysk, 9.a 2016/17 Formålet med undervisningen i tysk er, at eleverne opnår kundskaber og færdigheder, der gør dem i stand til at kommunikere på tysk både mundtligt og skriftligt. Undervisningen skal samtidig udvikle elevernes sproglige bevidsthed om tysk sprog og om sprogtilegnelse. Undervisningen skal skabe rammer for oplevelse, fordybelse og aktiv medvirken for derved at fremme elevernes lyst til at bruge sproget personligt og i samspil med andre. Undervisningen skal bidrage til, at eleverne får tillid til egne evner og lyst til at beskæftige sig med tysk sprog og kulturer til fremme af deres videre udvikling. Undervisningen skal give eleverne grundlæggende viden om kultur- og samfundsforhold i tysktalende lande og derved styrke deres internationale og interkulturelle forståelse. Målet med undervisningen er at føre eleverne frem til den afsluttende prøve FP9. Indhold/emner Unterwegs durch Deutschland Jung sein Sport und Freizeit Ein andersartiges Leben Materialer Skrevne tekster Medier, lyd, film, billeder Internettet Ipad, computer, mobil apps og programmer

41 Elevforudsætninger Eleverne skal have haft tysk minimum fra klasse Undervisningen tilrettelægges ud fra elevernes forudsætninger. Evaluering i faget Der vil løbende blive foretaget evalueringer Elevforudsætninger Eleverne skal have haft tysk fra klasse Undervisningen tilrettelægges ud fra elevernes forudsætninger. Evaluering i faget Der vil løbende blive foretaget skriftlige evalueringer

42 Årsplan for tysk 9.a 2016/17 Underviser: Henriette Barsøe UGENUMMER Fagligt fokus/ emne Unterwegs durch Deutschland Uddybning/ indhold Aktiviteter Bemærkninger Vi lægger særlig vægt på Tysklands /Berlins kultur og samfundsforhold. Vi arbejder med at opbygge et ordforråd i temaet. Temaet bliver sluttet af med en disposition, som vil ligne den første del af den mundtlige prøve. Film Good Bye Lenin / Almanya, Wilkommen in Deutschland. Uber die Mauer Vi bruger tid på analyse af forskellige tekster og billeder samt ser en film. I forhold til skriftlig tysk arbejder vi løbende med grammatik og sætningernes opbygning Jung sein und Medien 44-1 Sport und Freizeit 1-9 Ein andersartiges Leben Vi skal stadig oparbejde et ordforråd og vi skal arbejde med sange. Schlager, NDW ua Film Ku damm 56. Musik fra Østrig og Schweiz. Vi arbejder med tekstforståelse, for at derigennem at opbygge et ordforråd. Vi slutter temaet af med en film Napola og øver den frie del af den mundtlige prøve. Vi arbejder med tekstforståelse, for at derigennem at opbygge et ordforråd. Temaet bliver sluttet af med en dialog, som vil Vi vil gennemgå tekster, men her vil vi også bruge sange, TV og film. Det er i dette tema vi har en tysk fagdag, hvor vi vil beskæftige os særligt med tysk sports historie. I forløbet møder vi mennesker med en anderledes livsstil end Vi arbejder stadig med grammatik, men udvider med lytteøvelse og sprog og sprogbrug. Vi skal også arbejde med læsedelen af prøven. Vi arbejder stadig med grammatik, men udvider med lytteøvelse og sprog og sprogbrug. Vi skal også arbejde med læsedelen af prøven. Vi arbejder stadig med grammatik, lytteøvelse, sprog og sprogbrug og læsedelen. Men nu med

43 ligne den sidste del af den mundtlige prøve Film Lola rennt. flertallet. Det kan fx være punkeren, den hjemløse eller rollespilleren. Der trænes mundtlighed, skriftlighed og evnen til at forholde sig til anderledes måder at leve på. særlig fokus på den skriftlige prøve 9-17 Disposition Emne/projekt/skriftlig/mundtlig prøver.

44 Undervisningsplan for Tysk, 9. B 2016/17 Formålet med undervisningen er, at eleverne opnår kundskaber og færdigheder, der gør dem i stand til at kommunikere på tysk både mundtligt og skriftligt. Undervisningen skal samtidig udvikle elevernes sproglige bevidsthed om tysk sprog og om sprogtilegnelse. Undervisningen skal skabe rammer for oplevelse, fordybelse og aktiv medvirken for derved at fremme elevernes lyst til at bruge sproget personligt og i samspil med andre. Undervisningen skal bidrage til, at eleverne får tillid til egne evner og lyst til at beskæftige sig med tysk sprog og kulturer til fremme af deres videre udvikling. Undervisningen skal give eleverne grundlæggende viden om kultur- og samfundsforhold i tysktalende lande og derved styrke deres internationale og interkulturelle forståelse. Målet med undervisningen er, at føre eleverne frem til den afsluttende prøve FP9. Indhold/emner Berlin und Deutschland Sport und Gesundheit Anders sein Konflikte Materialer Skrevne tekster Medier, lyd, film, billeder Internettet Ipad, computer, mobil apps og programmer

45 Elevforudsætninger Eleverne skal have haft tysk fra klasse Undervisningen tilrettelægges ud fra elevernes forudsætninger. Evaluering i faget Der vil løbende blive foretaget skriftlige evalueringer

46 Årsplan for tysk 9. B 2016/17 Underviser: Martin Krogh Den følgende plan er blevet formuleret med udgangspunkt i Undervisningsministeriets prøvebekendtgørelse

47 UGENUMMER Fagligt fokus/ emne Uddybning/ indhold 1-5 Berlin und DE Her vil vi gennemgå fagets første tema. Der vil også blive taget hensyn til at klassen skal til Berlin Sport und Gesundheit Anders sein. Det her tema handler om dem der er anderledes. Det andet tema er sport og sundhed. Her vi vi tale om hvad der egentlig er sundt. Vi vil også se tilbage på OL både her i 2016 men også i Vi vil som i alle temaer læse nogle tekster, og her vil vi tage fat i det at være anderledes. Aktiviteter Aktiviteterne vil består af såvel skrevne tekster, hvor vi arbejder med ordforråd. Der vil også være en enkelt sang. Temaet bliver afrundet med en film, og der skal fremlægges en disposition. Det er vigtigt at vi får øvet den mundtlige prøve. Der vil også her være nogle tekster der bliver gennemgået. Derudover vil vi lytte til en enkelt sang. Vi vil se nogle youtube klip. Vi vil ligesom i sidste tema se en film, og også her bliver temaet afsluttet med en fremlæggelse af en disposition. Udover teksterne vil vi se youtube klip, hvor vi hører lidt musik, men vi skal også se en film. Dette tema vil Bemærkninger Skriftligt begynder vi med en stille opstart med de grundlæggende grammatiske områder. Herunder sætningsanalyse. Der vil blive trænet i den skriftlige prøve. Vi vil i grammatikken begynde at gå lidt mere ind i såvel substantiver som verber. Der vil bliver trænet i den skriftlige prøve. Vi tager fat i de lidt mere komplicerede dele af grammatikken. Vi vil arbejde

48 16-20 Konflikte. Vi vil tage fat i terrorismen. Vi vil forholde os til og tale om de terrorhandlinger der har ramt Tyskland. Men det vil ikke kun være de store konflikter vi vil bruge tid på. Vi vil også tage det noget nære som f.eks. mellem 2 familier Hvis der er brug for at genopfriske noget har vi lidt tid til det. Ellers vil vi arbejde med dispositioner. blive afsluttet med en samtale. Det er den anden del af den mundtlige prøve. Vi vil gennemgå tekster. Der vil både være noveller, men også nyhedsudsendelser og avisartikler. Vi vil se på både billeder og fotografier. Vi afslutter temaet med en film og en samtale. med akkussativ og dativ. Vi vil stadig træne den skriftlige prøve. Så skal vi i gang med områder som sammensatte substantiver og verber. Vi vil også gennemgå de områder hvor der er anderledes ordstilling. Vi øver stadig den skriftlige prøve. Vi gennemgår de svære områder i grammatikken igen, og ellers øver vi skriftlige prøver.

49 Undervisningsplan for tysk, 10. klasse 2016/17 Formålet med undervisningen i tysk er, at eleverne opnår kundskaber og færdigheder, der gør dem i stand til at kommunikere på tysk både mundtligt og skriftligt. Undervisningen skal samtidig udvikle elevernes sproglige bevidsthed om tysk sprog og om sprogtilegnelse. Undervisningen skal skabe rammer for oplevelse, fordybelse og aktiv medvirken for derved at fremme elevernes lyst til at bruge sproget personligt og i samspil med andre. Undervisningen skal bidrage til, at eleverne får tillid til egne evner og lyst til at beskæftige sig med tysk sprog og kulturer til fremme af deres videre udvikling. Undervisningen skal give eleverne grundlæggende viden om kultur- og samfundsforhold i tysktalende lande og derved styrke deres internationale og interkulturelle forståelse. Målet med undervisningen er at føre eleverne frem til den afsluttende prøve FP10. Indhold/emner Berlin und Deutschland Kunst und Kultur Jung sein Sport und Gesundheit Materialer Skrevne tekster Medier, lyd, film, billeder Internettet Ipad, computer, mobil apps og programmer Tyskfaget.dk Elevforudsætninger Eleverne skal have haft tysk fra klasse Undervisningen tilrettelægges ud fra elevernes forudsætninger. Evaluering i faget Der vil løbende blive foretaget evalueringer

50 Å rsplan for tysk 10. klasse 2016/17 Underviser: Henriette Wünsche Følgende plan er formuleret med udgangspunkt i Undervisningsministeriets fælles mål UGE Fagligt fokus/ emne Berlin und Deutschland Uddybning/ indhold Aktiviteter Bemærkninger Vi lægger særlig vægt på Tysklands kultur og samfundsforhold. Vi arbejder med at opbygge et ordforråd i temaet. Temaet bliver sluttet af med en disposition, som vil ligne den første del af den mundtlige prøve Kunst und Kultur I dette tema skal vi arbejde med tysk kunst og kultur, som det kommer til udtryk i forskellige former f.eks. musik, digte, billeder osv. Temaet sluttes af med en disposition, som vil ligne den første del af den mundtlige prøve. 1-9 Jung sein Vi arbejder med tekstforståelse, for at derigennem at opbygge et ordforråd. Temaet bliver sluttet af med en dialog, som vil ligne den sidste del af den mundtlige prøve Sport und Gesundheit Vi arbejder fortsat med opbyggelse af ordforråd og lægger særligt fokus på Vi bruger tid på analyse af forskellige tekster og billeder. Den frie skriftlige opgave er en beskrivelse af lejrskoleturen i september. Vi skal arbejde med analyse af (sang)tekster, musikvideoer, fortolkning af kunstværker og billedanalyse. Vi arbejder med undertemaerne: at være anderledes, ungdomskulturer, kærlighed og venskaber. Vi arbejder med undertemaerne: fysisk og psykisk sundhed samt I forhold til skriftlig tysk arbejder vi løbende med grammatik og sætningernes opbygning. Vi arbejder stadig med grammatik, men udvider med sprog og sprogbrugsopgaver. Vi arbejder stadig med grammatik og sprog og sprogbrugsopgaver. Vi arbejder fortsat med grammatik samt sprog og sprogbrugsopgaver,

51 18-22 Forberedelse til prøve samtaledelen i forhold til afgangsprøven. betydningen af sport i unges hverdag og sociale fællesskaber. men nu med særlig fokus på kravene i den skriftlige og den mundtlige prøve.

52 Ipads i sprogundervisingen (tysk og fransk) Mål: Vi opretter forløb indenfor de forskellige emner, hvor både det daglige læsemateriale ligger, men også skriftlige opgaver, øvesider og supplerende materialer vil være tilgængeligt. Eleverne skal opnå fortrolighed med de mange muligheder for at kombinere lyd, tekst, billeder og film, der findes og de skal lære at afpasse vidensproduktion og virkemidler efter budskab og målgruppe. Der vil således både være skriftlige og mundtlige afleveringsopgaver og fremlæggelser. Eleverne skal arbejde med forskellige medier og typer af informations- og kommunikationsteknologi i undervisningen. Vi anvender ligeledes Ipad en som redskab til kulturforståelse, f. eks ved at se kortfilm eller youtube klip. Elevernes sprog og sprogbrug vil vi styrke ved brug af brug af div. apps til ordbøger og grammatiske oversigter, samt tekstbehandlingsprogrammer med stavekontrol og redigeringsfunktioner.

53 Undervisningsplan for fysik/kemi, 9. klasse 2016/17 Formålet med undervisningen er, at eleverne tilegner sig viden om vigtige fysiske og kemiske forhold i naturen og teknikken med vægt på forståelse af grundlæggende fysiske og kemiske begreber og sammenhænge, samt viden om anvendelser af fysik og kemi i hverdagen. Undervisningen skal medvirke til udvikling af naturvidenskabelige arbejdsmetoder og udtryksformer hos den enkelte elev, med henblik på at øge elevernes viden og forståelse af den verden, de selv er en del af. Undervisningen skal bidrage til, at eleverne erkender, at naturvidenskab og teknologi er en del af vores kultur og verdensbillede. Elevernes ansvarlighed overfor naturen og brugen af naturressourcer skal videreudvikles. Målet med undervisningen Undervisningen vil rumme varierede arbejdsformer og i vidt omfang bygge på elevernes egne iagttagelser og undersøgelser, bl.a. ved laboratoriearbejde. Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at eksperimenter med relevant udstyr, anvende informationsteknologi i forbindelse med informationssøgning, dataopsamling, bearbejdning og formidling. Indhold/emner Sikkerhed omkring faget. Magnetisme, elektromagnetisme, induktion, vekselstrøm, transformation. Energi, ( herunder vedvarende energi) Atomet og det Periodiske system. Atmosfæren Radioaktivitet Syrer og baser Vand, atmosfæren, de biologiske gasser, drivhuseffekt og den globale opvarmning. Materialer Ny Prisma 9 fysik og kemi og dertil hørende elevark fra kopimappe Ny Prisma 9+ og dertil hørende elevark fra kopimappe Materialer hentet fra internettet. Al Gores film En ubekvem sandhed samt tilhørende materiale Elevforudsætninger Undervisningen tilrettelægges ud fra elevernes forudsætninger.

54 Evaluering i faget Der vil løbende blive foretaget evaluerende samtaler med eleverne. Til sidst i forløbet vil eleverne blive bedt om at lave en skriftlig evaluering.

55 Å rsplan for fysik/kemi, 9. klasse 2016/17 Underviser: Ole Madsen UGENUMMER Fagligt fokus/ emne Uddybning/ indhold Aktiviteter Bemærkninger Eleverne skal tilegne sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til: At beskrive hovedtræk ved samfundets energi forsyning, herunder elektrisk energiforsyning At gøre rede for energiomsætningen, nyttevirkning og tab i energikvalitet i forbindelse med samfundets elektriske energiforsyning og brug af solceller, solfangere, biogas og brændselsceller. Magneter, deres historie og anvendelse gennem tiden. Jordens magnetfelt, kompasset. Magnetstriben på dankort. Magnetisering. H.C. Ørsteds opdagelse. Lave skrotkran, påvisning af magnetfeltet, magnetisering ved hjælp af elektromagnetisme. Andre anvendelser af elektromagneter. Principperne for induktion og vekselstrøm At eleverne opnår viden om hvordan vekselstrøm produceres, og hvordan den fordeles til forbrugerne. At eleverne opnår viden om andre energikilder end fossile brændsler. Vekselstrømsgenerato ren, transformation, energikilder herunder alternative energikilder. Kinetisk og potentiel energi.

56 At eleverne opnår viden om atmosfæren, dens forskellige lag og de biologiske gasser Forbrænding i atmosfæren. At eleverne opnår viden om drivhuseffekt- naturlig og menneskeskabt, og hvordan de kan være med til at reducere udslip af drivhusgasser. Energiforbruget vokser i fremtiden, dels fordi indbyggertallet vokser, dels fordi gennemsnitsforbruget pr. person vokser Hvordan kan man dække det globale energibehov om 40 år? At eleverne stifter bekendtskab med menneskets forklaring gennem tiderne af hvad verden og universet er opbygget af. At eleverne stifter bekendtskab med og arbejder mere i Arbejde med kul og olieprodukter. Kulstoffets kredsløb, herunder om dannelse af og anvendelse af fossile brændstoffer. Benzinmotoren, CO2- udslip, alternative energiformer energiforbrug, energitab, brintsamfundet. Solen er livgivende. Lagerenergi Vedvarende energi. Energiformer og omsætning. Første og anden energisætning. Joule. Danmarks energiforbrug. Produktion af El. Vindenergi Biomasse Biogas. Brint i fremtiden Foredrag om hvordan folk har tænkt gennem tiderne. Diverse forsøg der dokumenterer udvalgte grundstoffers egenskaber.

57 dybden med atomteorien og udvalgte grundstoffers opbygning og egenskaber. At eleverne får kendskab til gruppen af metaller, deres kemiske egenskaber og deres anvendelse. At eleverne opnår kendskab til forskellige metallers fysiske egenskaber: Massefylde, kogepunkt, ledningsevne m.m. At eleverne opnår viden om syrer, baser, ph, ioner, salte. At eleverne opnår viden om hvordan kemikalier skal håndteres i dagligdagen. At eleverne opnår kendskab til radioaktive stoffer og deres anvendelse. Grundstoffernes opbygning. Det periodiske systems opbygning og anvendelse. En kort indføring i astronomi, og menneskets opfattelse af universets opbygning. Metallers egenskaber, korrosion, galvanisk tæring, galvaniske elementer, udvalgte metaller undersøges nøje, med henblik på frysepunkt, smeltepunkt, kogepunkt mm. Spændingsrækken. Samarbejde med matematik om massefylde og koordinatsystemet. At eleverne opnår viden om syrer, baser, ph, ioner, salte. At eleverne opnår viden om hvordan kemikalier skal håndteres i dagligdagen. Et dansk råstof! Atomkraft, anvendelse af ioniserende stråling til fremstilling af energi.

58 At eleverne opnår viden om isotoper og ustabile grundstoffer. Ioniserende strålings farlighed. Deponering af atomaffald og halveringstid. De forskellige partiklers gennemtrængelighed.

59 Undervisningsplan for fysik/kemi, 10. klasserne 2016/17 Formålet med undervisningen er, at eleverne tilegner sig viden om vigtige fysiske og kemiske forhold i naturen og teknikken med vægt på forståelse af grundlæggende fysiske og kemiske begreber og sammenhænge, samt viden om anvendelser af fysik og kemi i hverdagen. Undervisningen skal medvirke til udvikling af naturvidenskabelige arbejdsmetoder og udtryksformer hos den enkelte elev, med henblik på at øge elevernes viden og forståelse af den verden, de selv er en del af. Undervisningen skal bidrage til, at eleverne erkender, at naturvidenskab og teknologi er en del af vores kultur og verdensbillede. Elevernes ansvarlighed overfor naturen og brugen af naturressourcer skal videreudvikles. Målet med undervisningen er, at Undervisningen vil anvende varierede arbejdsformer og i vidt omfang bygge på elevernes egne iagttagelser og undersøgelser, bl.a. ved laboratoriearbejde. Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at eksperimenter med relevant udstyr, anvende informationsteknologi i forbindelse med informationssøgning, dataopsamling, bearbejdning og formidling. Indhold/emner Sikkerhed omkring faget. Svingninger og bølger Lyd Lys Atmosfæren Organisk kemi: Alkohol, fossile brændstoffer, sæbe og enzymer Atomet og det Periodiske system. Energi Astronomi Vand, atmosfæren, de biologiske gasser, drivhuseffekt og den globale opvarmning. Materialer Prisma fysik 10U Udvalgte afsnit Ny Prisma 9 fysik og kemi og dertil hørende elevark fra kopimappe Ny Prisma 9+ og dertil hørende elevark fra kopimappe Ny Prisma 10 Lydens univers Materialer hentet fra internettet, bl.a. animationer. Al Gores film En ubekvem sandhed samt tilhørende materiale

60 Elevforudsætninger Undervisningen tilrettelægges ud fra elevernes forudsætninger og de opstillede mål. Evaluering i faget Der vil løbende blive foretaget evaluerende samtaler med eleverne. Til sidst i forløbet vil eleverne blive bedt om at lave en skriftlig evaluering.

61 Å rsplan for fysik/ kemi, 10. Klasserne 2016/17 Underviser: Ole Madsen UGENUMMER Fagligt fokus/ emne Uddybning/ indhold Emne: Svingninger og bølger: Eleverne skal med dette emne lære at anvende fysiske og kemiske begreber til at beskrive, forklare og forudsige fænomener. Forståelsen af svingninger og bølgers natur skal danne grundlag for det senere arbejde med lyd og lys. Svingning og svingningstid Energiomsætning Frekvens Resonans Periodiske bølger Bølgers fart og bølgeformlen Bølgers egenskaber Interferens Richter-skalaen Stående bølger Aktiviteter Bemærkninger Emne: Lydens univers At give eleverne indsigt i lydens egenskaber via eksperimenter. At eleverne får viden om menneskers og dyrs hørelse, samt hvordan de frembringer lyd. At eleverne får viden om støj og hvordan Lydens egenskaber Dopplereffekten Menneskets brug af ultralyd Øret Lydmålinger og støj Musikinstrumenter og tonerækken Tinnitus Lydbilleder

62 man forebygger høreskader At eleverne får kendskab til lydfænomener fra dagligdagen f.eks. musikinstrumenter og anvendelse af ultralyd Emne: Lys Eleverne skal forstå lysets elektromagnetiske bølgenatur ud fra eksperimenter med: Laser, spalter, optiske filtre, reuterlamper, prismer, farvefiltre etc Emne: Energi Energiforbruget vokser i fremtiden, dels fordi indbyggertallet vokser, dels fordi gennemsnitsforbruget pr. person vokser Hvordan kan man dække det globale energibehov om 40 år? Solen er livgivende. Lagerenergi Vedvarende energi. Energiformer og omsætning. Første og anden energisætning. Joule. Danmarks energiforbrug. Produktion af El. Vindenergi Biomasse Biogas. Brint i fremtiden

63 04-09 Emne organisk kemi At eleverne opnår viden om et felt af den organiske kemi. Eleverne skal kunne beskrive udvalgte stofegenskaber og stofomdannelser ved forskellige forbindelser mellem atomer At eleverne opnår viden om drivhuseffekt- naturlig og menneskeskabt, og hvordan de kan være med til at reducere udslip af drivhusgasser Emne: Alkohol I forlængelse af det forudgående arbejde med organisk kemi: Arbejdes videre med et eller to emner: Alkohol og måske sæbe Som eksempler på at udviklingen i videnskabsfagene Arbejde med kul og olieprodukter. Kulstoffets kredsløb, herunder om dannelse af og anvendelse af fossile brændstoffer. De biologiske gasser: Nitrogen, Oxygen og kuldioxid Atmosfæren, og dens forskellige luftlag, gassernes egenskaber. Forbrænding, Ånding, fotosyntese, Luftforurening, syreregn. Benzinmotoren, CO2-udslip, alternative energiformer energiforbrug, energitab, brintsamfundet. Fremstilling af ethanol og ethanal Destillering Molekylesæt

64 fysik og kemi og den kulturelle udvikling er indbyrdes afhængige Emne: Atmosfæren At eleverne opnår viden om atmosfæren, dens forskellige lag og de biologiske gasser Forbrænding i atmosfæren. At eleverne opnår viden om drivhuseffekt- naturlig og menneskeskabt, og hvordan de kan være med til at reducere udslip af drivhusgasser Vi skal arbejde med kul og olieprodukter. Kulstoffets kredsløb, herunder om dannelse af og anvendelse af fossile brændstoffer. Benzinmotoren, CO2-udslip, alternative energiformer energiforbrug, energitab, brintsamfundet.

65 Gribskov Efterskole ipad i fysik/kemiundervisningen 2016/17 Fra Fælles Mål 2009, faghæfte 48, It- og mediekompetence i folkeskolen. : Eleverne skal i højere grad sættes i stand til at deltage frem for at modtage Mål: Eleverne skal bruge deres ipads til generel informationssøgning og indsamling. Derefter skal de sorterer og udvælge med henblik på formidling i klassen via Apple TV. Vi opretter kurser i MeeBook for 9. og 10. klasse. Her vil alle elever løbende modtage information fra lærerne. I materialet har alle elever adgang til alle øvesider, undervisningsplaner, årsplaner, opslagsværker supplerende materialer m.m. Alle forsøg skal billed- eller videodokumenteres. Disse multimedieprodukter skal indgå i de endelige rapporter, der skal afleveres digitalt (eller efter aftale i printede udgaver). Gennem hele året skal hver klasse opbygge en database på Slack. Databasen skal indeholde artikler, videoer, youtube klip til inspiration for alle. Hver enkelt ipad skal have en App installeret: SPARKvue Hermed fungerer ipad en som et trådløst dataopsamlingsudstyr for over 70 forskellige sensorer fra Pasco. Vi har foreløbig anskaffet 7 stk. Alle måleresultater kan omsættes til tabeller og kurver, som skal indgå i rapporterne. Dette mål skal evalueres i maj måned. Fysiklærer Madsen

66 Undervisningsplan for historie, 9. klasse 2016/17 Formålet med undervisningen i historie er at fremme elevernes historiske overblik og forståelse for historiske sammenhænge. Ved at arbejde med forskellige historiske forløb og temaer skal eleverne udbygge deres indsigt i menneskers liv og livsvilkår gennem tiderne. Undervisningen skal endvidere bidrage til elevernes forståelse af sig selv som historieskabende. Eleverne skal have kendskab til relevante begivenheder fra historien for at give dem forudsætninger for at forstå det samfund de lever i og give dem handlemuligheder. Undervisningen skal fremme elevernes evne til indlevelse og lyst til at formulere egne holdninger og vurderinger på baggrund af deres historiske viden. Endvidere skal undervisningen bidrage til elevernes demokratiske dannelse. I undervisningen vil vi arbejde hen imod at eleverne udvikler evner til at analysere og vurdere diverse problemstillinger i et demokratisk samfund. Målet med undervisningen er at føre eleverne frem til den afsluttende prøve. Indhold/emner Afvigerne Magt og tro (tværfaglig med Kristendom) Mellemkrigstiden og ideologierne Menneskets rettigheder og pligter Materialer Der anvendes trykt litteratur bl.a. fra: Historiefaget.dk Gyldendals historie 7-9 Folkedrab.dk Medier: reklamer, lyd, film, billeder, internettet Ipad, computer, mobil apps og programmer Elevforudsætninger Eleverne skal have haft historie fra klasse i folkeskolen. Undervisningen tilrettelægges ud fra elevernes forudsætninger. Evaluering i faget Der vil løbende blive foretaget evaluering på baggrund af elevpræsentationer og diskussioner i klassen.

67 Å rsplan for historie 9. klasse 2016/17 Underviser: Henriette Wünsche Følgende plan er formuleret med udgangspunkt i Undervisningsministeriet fælles mål Fagligt fokus/ emne Uddybning/ indhold Aktiviteter Bemærkninger Afvigerne Vi arbejder med afvigere igennem historien og samtidens syn på behandling og inkludering af dem i samfundet. Vi indleder forløbet med et kort kursus i kildekritik for at sætte eleverne i stand til at vurdere troværdigheden i en given tekst, billede eller anden form for kilde. Derefter læser vi tekster, laver øvelser og bruger anden form for materiale til at belyse temaet. Arbejdet med afvigere munder ud i en øvelse i kildekritik samt en vurdering af fortidens syn på afvigere sammenlignet med nutidens Magt og tro (tværfaglig med Kristendom) 1-8 Mellemkrigstiden og ideologierne Vi undersøger hvordan magt og tro har været et tema i religiøs og historisk sammenhæng. Vi tager udgangspunkt i historiske temaer som: korstogene, reformationen og kolonierne. Et særligt vigtigt tema er kongemagt vs. kirkemagt. I dette tema skal vi arbejde med tidsperioden Tiden er kendetegnet som de store ideologiers tid og Til dette tema bruger vi primært tekster og andet materiale fra Religionsfaget.dk og Historiefaget.dk fra Clio online. Vi undersøger forskellige ismer fra tiden f.eks. socialisme, fascisme, kommunisme via tekster og billeder Temaet afsluttes med at eleverne formulerer en problemstilling og synopsis samt laver et produkt, der illustrerer problemstillingen. Begge dele skal præsenteres i klassen, som det vil foregå ved den mundtlige prøve. Temaet afsluttes med at eleverne laver et kreativt produkt, der illustrerer en

68 9-17 Menneskets rettigheder og pligter Forberedelse til mundtlig prøve derfor skal vi undersøge hvilke ideologier, der var fremherskende og hvorfor de fik mulighed for at opstå og udvikle sig. Vi arbejder med forskellige tiders syn på mennesket og dets rettigheder og pligter. Eleverne skal i den forbindelse selv tage stilling til, hvilke rettigheder og pligter et menneske har i et demokratisk samfund. fra Historiefaget.dk og Folkedrab.dk. Til dette tema tager vi udgangspunkt i undervisningsforløbet Menneskets rettigheder og pligter fra Historiefaget.dk på Clio online. Til afslutning prøver vi at tegne menneskerettighederne. isme. Produktet skal præsenteres for klassen. Temaet afsluttes med at eleverne formulerer en problemstilling og synopsis samt laver et produkt, der illustrerer problemstillingen. Begge dele skal præsenteres i klassen, som det vil foregå ved den mundtlige prøve.

69 Ipad og it i historieundervisningen Eleverne skal i højere grad sættes i stand til at deltage frem for at modtage, så de derigennem kan udvikle sig som aktive medborgere. Vi opretter løbende temaer, som eleverne skal arbejde ud fra, i Meebook. Her er der mulighed for at læse tekster, finde relevante links, aflevere opgaver osv. Vi bruger også Microsoft Office programmer til afleveringsopgaver, præsentation etc. Det er målet, at eleverne deltager aktivt i undervisningen gennem brug af ipads og præsentationer, der vises via Apple-TV. Digitale redskaber: Meebook, Office 365, Youtube. Der henvises til faghæfte 48 - Fælles Mål It- og mediekompetencer i folkeskolen.

70 Undervisningsplan for samfundsfag 9A og B 2016/17 Formålet med undervisningen er - i overensstemmelse med formålet for folkeskolen - at forberede eleverne til deltagelse, medansvar, rettigheder og pligter i et samfund med frihed og folkestyre. Det er med dette mål for øje, at eleverne i samfundsfag opnår de kompetencer, der er beskrevet i faget. Fagets kompetencemål skal forstås som komponenter i elevernes demokratiske dannelse. Målet med undervisningen: Kompetencemålene er inddelt i fire kompetenceområder: 1. Politik 2. Økonomi 3. Sociale og kulturelle forhold 4. Metoder i faget. Det er målet, at eleverne kan anskue problemstillinger ud fra politiske, økonomiske og sociologiske perspektiver, samt at de beskrevne metoder anvendes på tværs af fagets områder. De fire områder skal således ikke behandles som afgrænsede områder. For mange emner og forløb er det oplagt at arbejde med perspektiver og redskaber fra de fire områder i en konkret problemstilling. Indhold/emner Arbejde og fritid Demokratiet i Danmark Efterforskning og domstole Hvad skal straffen være? Hvem har magt over dig? Lav en valgvideo Materialer Medier, lyd, film, billeder Internettet Ipad, computer, mobil apps og programmer

71 Elevforudsætninger Eleverne skal have haft fransk fra klasse Undervisningen tilrettelægges ud fra elevernes forudsætninger. Evaluering i faget Der vil løbende blive foretaget skriftlige evalueringer

72 Årsplan for Samfundsfag 9. klasse 2016/17 Underviser: Peter Manniche Den følgende plan er blevet formuleret med udgangspunkt i Undervisningsministeriet vejledning for faget. Se UGENUMMER Fagligt fokus/ emne 33 Introduktion til forløbet Arbejde og fritid Socialisering Demokratiet i danmark 1-8 Magtens tredeling Domstole i Danmark Byretten 9-17 Politisk kommunikation Uddybning/ indhold Gennemgang af årsplan Orientering om prøveform Social mobilitet, chanceulighed, samfundsmæssig inklusion /eksklusion Arbejde med valgvideo Aktiviteter Klassesamtale, arbejde individuelt og i grupper Rollespil om chanceulighed Klassesamtale, arbejde individuelt og i grupper Klassesamtale, arbejde individuelt og i grupper Arbejde med videoer fra Danske domstole Rollespil om byrettens arbejde Klassesamtale, arbejde individuelt og i Bemærkninger

73 20-22 Forberedelse til mundtlig prøve grupper Elevproduktion af valgmateriale

74 Ipad og it i undervisningen i Samfundsfag Eleverne sættes i høj grad i stand til at være producerende og videndelende på de digitale platforme, så de derigennem kan udvikle sig som aktive medborgere i det digitale samfund. Vi opretter løbende temaer, som eleverne skal arbejde ud fra i Meebook. Her er der mulighed for at læse tekster, finde relevante links, aflevere opgaver osv. Vi bruger også Microsoft Office programmer til afleveringsopgaver, præsentation etc. Det er målet at eleverne deltager aktivt i undervisningen gennem brug af ipads og digitale præsentationer, der vises via Apple-TV. Et eksempel herpå er præsentation af samfundsfaglige modeller. Digitale redskaber: Meebook, Office 365, Youtube, Web 2.0-værktøjer. Der henvises til faghæfte 48 - Fælles Mål It- og mediekompetencer i folkeskolen.

75 Fællesfaglig undervisning i Fysik/Kemi, Geografi og Biologi på 9. klassetrin på Gribskov Efterskole. Kompetenceområder og - mål: Generelle naturfaglige færdighedsmål (f) og vidensmål (v). Undersøgelse Eleven kan designe, gennemføre og evaluere undersøgelser i biologi, fysik/kemi og geografi Formålet Eleverne skal i faget naturfag udvikle naturfaglige kompetencer og arbejde med problemstillinger og sammenhænge, der knytter sig til miljø, natur, naturgrundlag, levevilkår og til menneske og samfund. Eleverne skal tilegne sig naturfaglige arbejdsformer og tankegange anvendt på problemstillinger og sammenhænge, der er vigtige for den enkelte elev og for samfundet lokalt og globalt. Målet: Modellering Eleven kan anvende og udvikle naturfaglige modeller i biologi, fysik/kemi og geografi Naturfaglig modellering Eleven kan anvende modeller til forklaring af naturfaglige fænomener og

76 problemstillinger(f) Eleven har viden om naturfaglige modeller (v) Eleven kan udvikle og udvælge naturfaglige modeller(f) Eleven har viden om naturfaglige modellers karakteristika (v) Eleven kan vurdere naturfaglige modellers anvendelighed og begrænsninger(f) Eleven har viden omvurderingskriterier for naturfaglige modeller (v) Perspektivering Eleven kan perspektivere biologi, fysik/kemi og geografi til omverdenen og relatere indholdet i faget til udvikling af naturvidenskabelig erkendelse Perspektivering i naturfag Elevens kan beskrive naturfaglige problemstillinger i den nære omverden(f) Eleven har viden om aktuelle problemstillinger med naturfagligt indhold (v) Eleven kan forklare sammenhænge mellem naturfag og samfundsmæssige problemstillinger og udviklingsmuligheder(f) Eleven har viden om interessemodsætninger knyttet til bæredygtig udvikling(v) Eleven kan forklare, hvordan naturvidenskabelig viden diskuteres og udvikles (f) Eleven har viden om processer i udvikling af naturvidenskabelig erkendelse (v) Kommunikation Eleven kan kommunikere om naturfaglige forhold med biologi, fysik/kemi og geografi

77 Formidling Eleven kan kommunikere om naturfag ved brug af egnede medier(f) Eleven har viden om metoder til at formidle naturfaglige forhold (v) Eleven kan vurdere kvaliteten af egen og andres kommunikation om naturfaglige forhold (f) Eleven har viden om kíldekritisk formidling af naturfaglige forhold (v) Argumentation Eleven kan formulere en påstand og argumentere for den på et naturfagligt grundlag (f) Eleven har viden om begrundelser og påstande (v) Eleven kan vurdere gyldigheden af egne og andres naturfaglige argumentation (f) Eleven har viden om kvalitetskriterier for forskellige typer af argumenter i naturfaglig sammenhæng (f) Ordkendskab Eleven kan mundtlig og skriftlig udtrykke sig præcist og nuanceret ved brug af fagord og begreber(f) Eleven har viden om naturfaglige ord og begreber (v) Faglig læsning og skrivning Eleven kan målrettet læse og skrive naturfaglige tekster(f) Eleven har viden om naturfaglige teksters formål, struktur og objektivitetskrav(v)

78 Indhold/emner Fokusområder: Den enkeltes og samfundets udledning af stoffer Bæredygtig energiforsyning på lokal og global plan Teknologiens betydning for menneskers sundhed og levevilkår Strålings indvirkning på levende organismers levevilkår Elevforudsætninger, Materialer og Evaluering: Se undervisningsplaner for de enkelte naturfag.

79 Fokusområde Fysik/Kemi Geografi Biologi Den enkeltes og samfundets udledning af stoffer Uge Fossile brændstoffer / Kulbrinter CO2 Atmosfæren: Troposfæren, Stratosfæren, ionosfæren, exosfæren. Og atmosfærens sammensætning af gasser. Jordens magnetfelt, og dets betydning for afbøjning af partikler. Ozon, nitrogen, oxygen, metan Ufuldstændig og fuldstændig forbrænding. Universets begyndelse. The big bang. Drivhuseffekt og syreregn. Hvad skabte hullet i ozonlaget, og hvilke konsekvenser får det for os? Atmosfærens forurening. Hvad sker der med alt det skrot i rummet som vi har smidt derud? Jordens globale opvarmning. Flammedannelse og... glødeild og brand. Fremstil metan, forsøg med metan Carbons kredsløb Udledning til atmosfæren fra husdyrhold koens fordøjelse Bidrag til global opvarmning Udledning til havet Vandforurening Forbrænding - fuldstændig og ufuldstændig... Methanudledning til atmosfæren (Youtubevideoer...) Hvordan er der dannet methan under permafrosten Dyrehold.

80 Bæredygtig energiforsyning på lokal og global plan Uge Identificer 3 gasser Forsøg med butan Video metan Sibirien Vedvarende energikilder: Vand, vind, geotermisk, kerneenergi, tidevandsenergi, bølgekraft, solenergi, solfangere og solceller Potentiel og kinetisk energi Mål for energi Elforsyning Omsætning af energi Opbevaring af energi Distribution af hovedsalig el Elektromagnetisk stråling Modeller: Stirling motor, Humane økosystemer. Hvordan kan vi bo i Verden uden at nedbryde den? EVT. Det økologiske fodspor? Vejret. Hvad betyder bæredygtighed? Biomasse fotosyntese. Bioethanol-biogas Skadedyrsbekæmp else Forsøgsdyr Kommerciel udryddelse af hvaler Et kritisk syn på fjernvarmeskolen.dk. Dyreetik Bur-/skrabe- /økologiske æg

81 Teknologiens betydning for menneskers sundhed og levevilkår Uge 47-4 vandkraftværk. Solcelle, voltasøjle, galvanisk element, mekanisk energi gennem pendul, tonegenerator og lyd som energitransport. Al Gores film "En ubekvem sandhed" Produktion af elektrisk energi. Magneter, elektromagneter, transformere, og distribution. Herunder også elektromotoren. Bioteknologi og mikroorganismer/bi oethanol/biogas Elbiler/elektromotor en/generatoren. Genbrug af metaller/sjældne jordarter Metaller, salte, International økonomi Levevilkår Transport Bioteknologi Bioakkumulation Fødevareteknologi - E-numre Kostomlægning Forbedring af sundhed og levevilkår Teknologiens

82 Strålings indvirkning på levende organismers levevilkår syrer/baser 3 bindingstyper Metallerne i det periodiske system Metallernes egenskaber Metaller i opløsning Hvordan udvinder vi metaller Genbrug og omsmeltning Saltene, fremstil salte Syrer og baser Hvad er det og hvad bruger vi dem til. Hverdagskemi, deklarationer Brændselsceller/sol celler Robotter og infrastruktur Alfa, beta og gammastråling en definition. Geigermuller røret og hvordan virker Hvad kræver det for os at bo i rummet? Hvordan bliver landskabet dannet, påvirkning af levealder Alderdom Plastic Strålings påvirkning af arvemateriale Bestrålede frø - udplantning i

83 Uge 5-13 Øvrigt det. Atomreaktoren, brændselsceller, Omdannelse af energi. Radioaktive stoffer i det periodiske system, forurening. Japan og Tjernobyl Youtube Model af kernekraftværk Animation af kædereaktion Stråling i behandling af mennesker. Stråling i Industrien Bestråling af fødevarer Oparbejdningsværk er både af udefra påvirkende faktorer, men også hvordan vi som mennesker ændrer på landskabet, så landskabet passer til hvordan vi ønsker at bo. foråret Bestråling af fødevarer fra biologisk perspektiv Gensplejsning

84 Undervisningsplan for kristendom, 9. klasse 2016/17 Formålet med undervisningen i kristendomskundskab er, at eleverne opnår kundskaber til at kunne forstå, at den religiøse side af livet har haft og har betydning for livsforståelsen hos én selv og i forholdet til andre. Undervisningens centrale udgangspunkt er kristendommen i historisk og nutidigt perspektiv og eleverne skal opnå viden om de bibelske fortællingers betydning for nutidens samfund og værdigrundlag. Eleverne skal også opnå kundskaber om ikke-kristne religioner og livsopfattelser. Ved hjælp af moralske livsspørgsmål og dilemmaer fra forskellige religiøse livsopfattelser, skal undervisningen give eleverne grundlag for personlig stillingtagen og medansvar i et demokratisk samfund. Målet med undervisningen er at føre eleverne frem til den afsluttende prøve. Indhold/emner Min tro Magt og tro (tværfaglig med Historie) Religiøse følelser Religion, kultur og samfund Materialer Der anvendes trykt litteratur bl.a. fra: Religioner på prøve, Religionstemaer Alinea Bibelen på prøve, Religionstemaer Alinea Kunst og kristendom, Religionstemaer Alinea Religionsfaget.dk Medier: reklamer, lyd, film, billeder, internettet Ipad, computer, mobil apps og programmer Elevforudsætninger Eleverne skal have haft kristendom fra klasse i folkeskolen. Undervisningen tilrettelægges ud fra elevernes forudsætninger. Evaluering i faget Der vil løbende blive foretaget evaluering på baggrund af elevpræsentationer og diskussioner i klassen.

85 Å rsplan for kristendom 9. klasse 2016/17 Underviser: Henriette Wünsche Følgende plan er formuleret med udgangspunkt i Undervisningsministeriet fælles mål Fagligt fokus/ emne Uddybning/ indhold Aktiviteter Bemærkninger Min tro Vi arbejder med forskellige trosretninger og deres betydning for skabelsen af et menneskes identitet. Vi fokuserer på de store religioner: kristendom, islam, jødedom, buddhisme og hinduisme. Vi afslutter med et rollespil om fordomme Arbejdet med tro og identitet laves i grupper og fremlægges for klassen Magt og tro (tværfaglig med Historie) Vi undersøger hvordan magt og tro har været et tema i religiøs og historisk sammenhæng. Vi tager udgangspunkt i historiske temaer som: korstogene, reformationen og kolonierne. 1-8 Religiøse følelser Med udgangspunkt i forskellige religioners tabuer og forestillinger undersøger vi, hvilke konflikter der kan opstå, når folk med forskellige livsanskuelser skal leve sammen i et samfund Religion, kultur og samfund Kan man forene religion med FN s menneske- om religion. Til dette tema bruger vi primært tekster og andet materiale fra Religionsfaget.dk og Historiefaget.dk fra Clio online. Som eksempel er det tænkt at arbejde med: 911 i New York, satiretegningskrisen, Israel/ Palæstina og andre konflikter. Vi undersøger FN s menneske- Temaet afsluttes med, at eleverne formulerer en problemstilling og synopsis samt laver et produkt, der illustrerer problemstillingen. Begge dele skal præsenteres i klassen, som det vil foregå ved den mundtlige prøve. Vi arbejder gruppevis med disse spørgsmål og det er tænkt at udmunde i en præsentation, fx som video eller i billeder. Undersøgelserne munder ud i en

86 20-22 Forberedelse til mundtlig prøve rettighedserklæring og det moderne samfund? Hvor er der ligheder, hvor er der forskelle? Hvilken betydning har religion i det multikulturelle samfund? rettighedserklæring og moderne humanisme med henblik på at se dem i forhold til forskellige religioner. Vi laver en sammenligning af menneskerettighederne og de religiøse bud/påbud. samlet klassediskussion og fælles konklusion.

87 Ipad i kristendomsundervisningen Eleverne skal i højere grad sættes i stand til at deltage frem for at modtage, så de derigennem kan udvikle sig som aktive medborgere. Vi søger at opnå ovenstående på følgende måde: - Vi bruger meebook til at oprette lærertilrettelagte temaforløb, som eleverne kan hente via deres Ipads og arbejde ud fra - Vi anvender internettet og undervisningsportalen religionsfaget.dk for udvalgte temaer, opgaver, quizz er m.m. - Eleverne præsenterer forberedte emner ved hjælp af deres Ipads og Apple TV Mål Refleksion Diskussion Stillingtagen Muligheder Digitale tekster Apple TV: fremlæggelse Analysearbejde på undervisningsportalen religionsfaget.dk Der henvises til faghæfte 48 - Fælles Mål It- og mediekompetencer i folkeskolen

88 Undervisningsplan for idræt, 9. klasse 2016/17 Undervisere: Mikkel Grønne og Elisabeth Bøge Nielsen Formålet med undervisningen er, at give eleverne positive idrætsoplevelser i såvel individuelle sportsgrene som holdsport. Eleverne vil gennem alsidige idrætslige læringsforløb, oplevelser, erfaringer og refleksioner opnå færdigheder og tilegne sig kundskaber, der medfører kropslig og almen udvikling. Eleverne skal have mulighed for at opleve glæde ved og lyst til at udøve idræt og udvikle forudsætninger for at forstå betydningen af livslang fysisk udfoldelse i samspil med natur, kultur og det samfund og den verden, de er en del af. Eleverne skal opnå indsigt i og få erfaringer med vilkår for sundhed og kropskultur. Undervisningen skal give eleverne forudsætninger for at tage ansvar for sig selv og indgå i et forpligtende fællesskab, hvor de bliver i stand til at give og modtage respons. Målet med undervisningen er, at eleverne skal være klar til at gå op til FS9 i idræt, som er en gruppeprøve og består af en praktisk og mundtlig del. De vil blive vurderet ud fra: - Kropslige færdigheder - Sammensætning af praksisprogram (sammenhæng med tema, idrætslige færdigheder, udvikle idrætslige aktiviteter, samarbejde, kreativitet) - Idrætsfaglig viden (ift. indholdsområder og tema) - Indsats Undervisningen er tilrettelagt med udgangspunkt i Undervisningsministeriets Fælles Mål, Faghæfte 6 Idræt, Indhold/emner Kropsbasis: Analysere kropslige bevægelser og bevægelsesmønstre Udvise sikkerhed i gymnastiske færdigheder Anvende samspillet mellem retninger og planer i egen bevægelse og gruppens bevægelser boldbasis/boldspil: skabe egne boldspil og idrætslige lege med givne såvel som egne regelsæt mestre teknik fra såvel individuelle idrætter som holdidrætter planlægge taktiske oplæg i forskellige idrætslige spil og holdidrætter Løb, spring og kast:

89 Mestre tekniske færdigheder indenfor løb, spring og kast Gennemføre orienteringsløb ved hjælp af kort og kompas Fysisk træning Anvende musik i forbindelse med opvarmning og grundtræning Udarbejde og vurdere disciplinrelevante opvarmningsprogrammer grundtræningsprogrammer Udarbejde og redegøre for målrettede træningsprogrammer og træningsformer, herunder aerob og anaerobt arbejde. Redskab: udøve sikkermodtagning Dans og udtryk: Sammensætte og udføre gymnastiske serier individuelt og i grupper udarbejde og udføre fællesdanse/koreografier Andet: anvende grundlæggende principper for træningslære og elementær skadesforebyggelse anvende digitale muligheder i forbindelse med fysisk aktivitet, fysiologi og anatomi Mundlig del forstå betydningen af egen indsats i forhold til det fælles resultat erkende og beherske egne reaktioner, både fysiske og psykiske kende til idrættens betydning for livskvalitet, sundhed, livsstil og levevilkår vurdere forskellige motionsformer reflektere over etik og moral i idrætsaktiviteter mestre regler fra såvel individuelle som holdidrætter forholde sig til aktuelle idrætslige problemstillinger, herunder doping. Elevforudsætninger Idet eleverne kun er et år på Gribskov Efterskole betyder det, at deres forudsætninger er vidt forskellige, samtidig har de også vidt forskellige erfaringer med idræt i deres fritid. Derfor er det vigtigt at der i undervisningen differentieres, så alle elever har mulighed for at erhverve sig gode oplevelser, opnå tekniske og taktiske kompetencer og at de udfordres på det niveau, de er. Til gengæld forventes det, at eleverne deltager aktivt i undervisningen uanset niveau. Evaluering i faget Der evalueres løbende i undervisningen således at denne kan tilpasses elevgruppen undervejs. Evalueringen vil f.eks. bestå af tests og samtaler med eleverne samt lærerrefleksion. Materialer: ipad Boldspil på tværs (lærerbog) Netbaseret undervisningsmateriale: Tjek på idræt (Birgitte Hedeskov og Kasper Gade)

90

91 Årsplan for idræt 9. klasse 2015/16 Underviser: Frank Hansen Årsplan idræt et modul = 2 lektioner om ugen. Ud over den faste undervisning vil der være idrætsdag samt aftenundervisning i dans i januar. Der kan forekomme ændringer i løbet af året.

92 Måned Antal undervisningsgange 9.a (fredage) Antal undervisningsgange 9.b (tirsdage) Emne Aktivitet August x Introduktion til året, selvtest og mål Elever måler eget niveau September x Boldbasis Spiludvikling, langbold flagfootball Ultimate Oktober x Orienteringsløb O-løb November 3 3 Basis kampsport/kropsbasis og teoriundervisning December 2 1 Fysisk træning og teori Kung fu, balance og selvkontrol Fysisk træning, cirkeltræning og teori. elever måler igen eget niveau for at se udvikling. Januar 4 4 Fysisk træning, dans (ekstra timer om aftenen) samt teori Hos Vanda Februar Marts 2 4 Boldspil Floorball, basketball, volley April 3 3 Redskabsaktiviteter I hallen Måned Antal undervisningsgange 9.a (fredage) Antal undervisningsgange 9.b (tirsdage) Emne Aktivitet

93 Undervisningsplan for idræt, 10. klasse 2016/17 Formålet med undervisningen er, at give eleverne positive idrætsoplevelser i såvel individuelle sportsgrene som holdsport. Målet med undervisningen er, at eleverne gennem alsidige idrætslige læringsforløb, oplevelser, erfaringer og refleksioner opnår færdigheder og tilegner sig kundskaber, der medfører kropslig og almen udvikling. Eleverne skal have mulighed for at opleve glæde ved og lyst til at udøve idræt og udvikle forudsætninger for at forstå betydningen af livslang fysisk udfoldelse i samspil med natur, kultur og det samfund og den verden, de er en del af. Eleverne skal opnå indsigt i og få erfaringer med vilkår for sundhed og kropskultur. Undervisningen skal give eleverne forudsætninger for at tage ansvar for sig selv og indgå i et forpligtende fællesskab. Eleverne skal være klar til at gå op til folkeskolens afgangsprøve i idræt. (Fælles mål 2009 idræt) Indhold/emner Kompetencer i overensstemmelse med Faghæfte 6: Kropsbasis: Analysere kropslige bevægelser og bevægelsesmønstre Udvise sikkerhed i gymnastiske færdigheder Anvende samspillet mellem retninger og planer i egen bevægelse og gruppens bevægelser boldbasis/boldspil: skabe egne boldspil og idrætslige lege med givne såvel som egne regelsæt mestre teknik fra såvel individuelle idrætter som holdidrætter planlægge taktiske oplæg i forskellige idrætslige spil og holdidrætter Løb, spring og kast: Mestre tekniske færdigheder indenfor løb, spring og kast Gennemføre orienteringsløb ved hjælp af kort og kompas Fysisk træning Anvende musik i forbindelse med opvarmning og grundtræning Udarbejde og vurdere disciplinrelevante opvarmningsprogrammer grundtræningsprogrammer

94 Udarbejde og redegøre for målrettede træningsprogrammer og træningsformer, herunder aerob og anaerobt arbejde. Redskab: udøve sikkermodtagning Dans og udtryk: Sammensætte og udføre gymnastiske serier individuelt og i grupper udarbejde og udføre fællesdanse/koreografier Andet: anvende grundlæggende principper for træningslære og elementær skadesforebyggelse anvende digitale muligheder i forbindelse med fysisk aktivitet, fysiologi og anatomi Mundlig del forstå betydningen af egen indsats i forhold til det fælles resultat erkende og beherske egne reaktioner, både fysiske og psykiske kende til idrættens betydning for livskvalitet, sundhed, livsstil og levevilkår vurdere forskellige motionsformer reflektere over etik og moral i idrætsaktiviteter mestre regler fra såvel individuelle som holdidrætter forholde sig til aktuelle idrætslige problemstillinger, herunder doping. Elevforudsætninger Idet eleverne kun er et år på Gribskov Efterskole betyder det, at deres forudsætninger er vidt forskellige, samtidig har de også vidt forskellige erfaringer med idræt i deres fritid. Derfor er det vigtigt at der i undervisningen differentieres, så alle elever har mulighed for at erhverve sig gode oplevelser, opnå tekniske og taktiske kompetencer og at de udfordres på det niveau, de er. Til gengæld forventes det, at eleverne deltager aktivt i undervisningen uanset niveau. Evaluering i faget Der evalueres løbende i undervisningen således at denne kan tilpasses elevgruppen undervejs. Evalueringen vil f.eks. bestå af tests og samtaler med eleverne samt lærerrefleksion.

95 Formål for faget drama Formålet med undervisningen i drama er at udvikle elevernes lyst til og færdighed i at bruge drama som udtryksmiddel og fremme deres indsigt i og glæde ved teatrets særlige kommunikationsform. Undervisningen skal udvikle elevernes forståelse og brug af det dramatiske udtryk som en mulighed for at indleve sig i mennesker, situationer og miljøer. Eleverne skal gennem praksis øge deres forståelse af den dramatiske udtryksforms særlige kropslige, æstetiske og sociale muligheder. Desuden er formålet at udvikle elevernes frimodighed og evne til at stå frem foran en større forsamling. Men også at udvikle elevernes selvtillid, og give dem oplevelsen af at samarbejde om et fælles projekt, og opleve glæden ved at øve og vise frem. Undervisningsplan for faget drama Omdrejningspunktet for undervisningen og indholdet i faget er det praktiske og konkrete arbejde. I faget drama arbejder eleverne med at skabe, opleve og reflektere over dramatiske forløb. Eleverne arbejder med drama og teater som oplevelses- og udtryksform, og der lægges vægt på glæden og udfordringen ved at bruge kroppen og stemmen som fortæller. Der lægges vægt på, at eleverne får erfaringer med at udtrykke tanker og følelser i dramatisk form gennem fantasi, leg og fordybelse. Eleverne skal arbejde med at styrke koncentration, energi, krop og stemme gennem igangsættende dramaøvelser og improvisation udvikle kropssprog og kropsudtryk arbejde med at beherske teatrets grundelementer: agering, rum, figur og forløb gennem grundlæggende øvelser omsætte fortællinger til dramatisk form udtrykke egne oplevelser og erfaringer ved hjælp af dramatiske virkemidler. få erfaring med nogle af teatrets grundelementer og dramaturgiske valg udforske de forskelligartede opgaver, der er forbundet med at opsætte et teaterstykke. afprøve både klassiske og moderne teaterformer udforske instruktørens, skuespillerens og dramatikerens forskellige roller tage stilling til scenografi, lys, lyd, maske og kostume Der arbejdes i progressive forløb inden for ovennævnte punkter. Læreplan for faget drama Det er vigtigt at fastholde elevernes umiddelbare glæde ved og lyst til at udtrykke sig. Det er fagets grundlæggende antagelse, at eleverne hver især har kunstnerisk potentiale og kan være aktive deltagere i en skabende proces.

96 Dramatisk praksis Igennem igangsættende og introducerende dramaarbejde styrkes elevernes bevidsthed om teatrets grundelementer. Øvelser til træning af krop, stemme, koncentration og energi er vigtige i starten af ethvert dramaforløb. Lege, øvelser og improvisationer vil altid have sin plads i faget, og disse aktiviteter bør sættes ind i en meningsfuld sammenhæng for eleverne. Det er vigtigt, at de afpasses til det indhold og tema, der arbejdes med, som en integreret del af det skabende dramaarbejde. Øvelserne kan både bruges som opvarmning og introduktion og til at øve færdigheder. I starten af et forløb kan forskellige lege og øvelser skabe tryghed og et godt miljø. I andre sammenhænge kan de bruges til at udvikle elevernes spillekompetence og skabe forståelse og indsigt i dramafagets æstetiske indhold. Målet med lege og øvelser vil oftest være knyttet til _ at styrke energi og koncentration _ at udvikle glæde og lyst til drama _ at skabe liv i krop og sjæl _ at udvikle evnen til at bruge og forstå kroppen som fortæller _ at træne sanser, fantasi, forestillingsevne og fysiske færdigheder. _. at udvikle frimodighed til at stå frem foran andre. Mange bøger har ideer til lege og øvelser, som kan bruges i dramatisk praksis, og som træner opmærksomhed, nærvær og koncentration. Improvisation Det vigtigste i improvisation er nærvær, åbenhed og eksperimenteren. Et godt udgangspunkt for improvisationsarbejdet er impulser og indtryk, som får improvisationen i gang, og som samtidig er åbne nok til at kunne give mange udviklingsmuligheder i det skabende arbejde. Alle mulige indtryk kan bruges, men det er naturligt at vælge en impuls, som er relateret til det stof, som dramaarbejdet indgår i. Målet med improvisationsarbejde er at udvikle fantasi og forestillingsevne at udvikle evnen til at agere og improvisere at udvikle evnen til at samarbejde og at spille sammen med andre at udvikle evnen til oplevelse og indlevelse at udvikle evnen til at finde nye løsninger og handlemåder. Teatrets grundelementer Uanset om der arbejdes med en kort improvisation eller med en scene i et manuskript, er det samspillet mellem rum, figur og forløb, der former en dramatisk fiktion. Rum Rummet er både det konkrete fysiske rum, som spillet foregår i, og det fiktive rum, vi

97 definerer. Måden, rummet bruges på, afgør rummets kvalitet og indhold. Det tomme rum giver i udgangspunktet den bedste spilleramme, fordi det med lethed kan omdefineres til alle de rum, vi har brug for i et spil. Man kan gå videre med at arbejde med enkle rekvisitter i det fiktive rum. Det fiktive rum kan blive til et hvilket som helst sted. Hvordan opfattes et rum, hvor en stol er placeret? Figuren kan gennem sit spil få frem, om denne stol er på en banegård, en cafe eller hjemme i stuen. Man kan også arbejde med stoffer og tekstiler, lyd og lys som rumskabere. Figur Figuren er den rollefigur, som skabes og fremstilles af den, som agerer. Figuren skabes ved hjælp af aktørens krop og stemme gennem en aktiv identificering med den fiktive figur. Uanset om ageringen indgår i en helt åben improvisation, eller der er tale om at fortolke en rolle i et manuskript, kræves det, at man har en fornemmelse af dette andet menneske. Den, som agerer, må forsøge at leve sig ind i rollefigurens følelser og tanker, for at spillet kan fungere og blive troværdigt. Figurarbejdet kan indgå i mange sammenhænge og gribes helt forskelligt an, men også her kan selve det at få erfaringer med, hvordan man kan arbejde med figur, stå direkte i centrum. Man kan arbejde med åbne, ikke-tekstbundne improvisationer, hvor udgangspunktet er en rekvisit ud fra hvilken,figuren opbygges. Der kan arbejdes med løst tekstbundne dramatiseringer af personer i romaner og noveller og endelig med sceniske realiseringer af figurer i skuespil. Forløb Så snart de fiktive personer figurerne træder ind i det fiktive rum, starter de ved deres blotte tilstedeværelse et forløb. Forløb kan være mere eller mindre improviserede. Hvis målet er at levendegøre en tekst, er mulighederne for selv at fastlægge og bestemme naturligvis mere begrænsede, end hvis udgangspunktet er et enkelt ord eller en sætning. De allerfleste forløb har en mere eller mindre tydelig historie. Det fortællende element har derfor en central betydning for de medvirkendes agering. Det er muligt at arbejde med såvel små korte fortællinger som længere fortællinger. Fortællingerne kan formidles mundtligt af læreren, ved fortælling eller oplæsning, eller de kan læses af eleverne. Fortællingerne kan spænde fra helt korte eventyr, fabler, myter til noveller og romaner. Ved at udtrykke teksten i dramatisk form oplever eleverne fortællingen med krop og sanser. Oplevelse og analyse af dramatiske udtryk Refleksion og kvalificering af dramapraksis I undervisningen skabes rum for refleksion undervejs i det praktiske arbejde. I dramaprocessen er det vigtigt at arbejde både med rollen som tilskuer og som

98 skuespiller. Eleverne har på samme tid en oplevelse i fiktionen som figuren og en oplevelse af fiktionen som tilskuer til medspillerne. Refleksionen kan foregå på disse to planer: Indefra som spiller og udefra som iagttager. Da det er svært at se sig selv udefra, er det nødvendigt, at andre får mulighed for det. Forskellen mellem de to udsigtspunkter giver mulighed for refleksion over intentionen med en handling. Det er vigtigt i mange arbejdsforløb at give tid og plads til visninger for hinanden, ikke kun af færdige forløb, men også undervejs i en arbejdsproces. Den fælles refleksion kan give nye ideer til det videre arbejde. Samtidig integreres refleksionen som en del af teaterarbejdet, således at dramaturgiske valg ikke nødvendigvis kun er lærerens, men at eleverne også kan deltage. Dramatiske virkemidler Samtalen og refleksionen om det dramatiske udtryk skabes ud fra deltagernes og iagttagernes forskellige indtryk. For at kvalificere det dramatiske udtryk arbejdes der med de dramatiske virkemidler: Konflikt, spænding, kontrast, symboler, rytme og tempo. Ved at afprøve forskellige virkemidlers muligheder fx ændre i tempo, skabe kontrast, arbejde med symbolernes betydning skærpes elevernes opmærksomhed mod det dramatiske udtryk. Stil er et formmæssigt valg, specielt hvad angår virkemidler: Komisk, grotesk, abstrakt, realistisk. Selv der, hvor man ikke vælger stil, er der tale om en slags stil. Stilvalget får betydning for, hvordan både de agerende og publikum oplever hele den fiktive situation. Det er vigtigt løbende at have en samtale med eleverne om, hvad der er godt teater og drama, og hvornår og hvordan kvalitet opstår. Efter hvert undervisningsforløb kan man slutte af med at reflektere over form, indhold, proces og produkt. Fra manuskript til forestilling På et dramahold må et manuskript opfattes som en ramme eller et oplæg, som instruktør og spillere skal lade sig inspirere af og arbejde videre med. Umiddelbart passer et manuskript sjældent til det aktuelle hold. Det kan være et spørgsmål om antallet af roller med tilpas udfordring, Eller at figurernes alder og køn er forkerte. Det kan være indholdet, der skal fortolkes fra en bestemt vinkel for at gøre det vedkommende for holdet. Det er vigtigt, at der i arbejdet med manuskriptet bliver meningsfulde opgaver for alle deltagere. På det store hold er det desuden vigtigt af fordele opgaverne således, at også opgaver med kulisser, kostumer, musik mm fordeles ligeligt over hele skoleåret og over de to store forestillinger. Læreren må i høj grad være ansvarlig for valg af manuskript, og dette må under ingen omstændigheder stride imod skolens kristne grundholdning og etiske grundsyn. Mulighederne må kunne overskues. Det skal være muligt at bearbejde indholdet, dvs. at der skal være emner, der på den ene eller den anden måde kan researches og improviseres videre på. Det er godt, hvis holdet har mulighed for at bruge egne oplevelser og erfaringer, eller hvis der er noget, der kan digtes eller fantaseres videre på. Det drejer sig også om muligheden for at skabe nye roller og tilføje udtryk, som

99 holdet gerne vil arbejde med, fx dans og musik. Det kan være en fordel, at læreren fortæller historien, og emnekredsen kan diskuteres, inden manuskriptet deles ud. Ellers vil der ofte være en tendens til, at deltagerne fikserer på rollernes antal og størrelse: Hvilken rolle får jeg? I starten er det vigtigste, at alle er åbne for de muligheder, manuskriptet giver for bearbejdelse. Arbejdet kan således starte med, at der laves små improvisations- eller spilleoplæg ud fra enkelte scener og manuskriptets emnekreds. Nye figurer kan digtes til, og eksisterende figurer kan formindskes eller forstørres. Mange kan prøve at improvisere på de samme figurer, så den endelige rollefordeling bliver åben og optimal. Er der meget store roller, er det en mulighed at lade flere personer spille den samme figur. Der kan også improviseres over de miljøer, manuskriptet byder på. Arbejdet med de enkelte figurer kan ske i en vekselvirkning mellem spil og samtale med de enkelte spillere. Hvordan vil figurerne reagere i bestemte situationer og hvorfor? En god ide kan være at interviewe en spiller i en figur. Alle deltagere stiller figuren spørgsmål om figurens dagligdag, særlige begivenheder i figurens liv, barndom, forældre, søskende og om figurens forhold til de andre figurer, der optræder i forløbet. Det er godt at bruge hv-spørgsmål:hvem, hvor, hvad, hvordan, hvorhen osv. For at sikre en effektiv udnyttelse af øvetiden for alle spillerne og for at sikre, at man kommer det hele igennem, er det en fordel at lave en øveplan: Hvem øver hvad, med hvem, hvornår? Ellers fortaber man sig nemt i enkelte scener, eller man når aldrig at få øvet den sidste del af manuskriptet ordentligt igennem. I øveplanen og i fordelingen af roller må der ligeledes tages hensyn til, at så mange som muligt kan være i gang samtidig, dvs. at arbejdet skal kunne foregå i mindre grupper, der ikke er alt for afhængige af hinanden. Tværfaglighed og drama Drama er et tværæstetisk fag, der forener kunstarterne litteratur (teaterteksten), billede- og tekstilkunst (scenografi, kostumer, masker) samt musik og dans. Der, hvor dette samspil udfolder sig optimalt, bliver helheden ikke blot summen af disse enkeltelementer, men noget unikt tredje. Drama og musik Sang og musik hører naturligt med i dramaundervisningen. Både til træning af stemmen og som element i opvarmning er sang godt. At synge sammen er både grænseoverskridende, samlende og energigivende. Forskellige musikgenrer kan give inspiration til dramaforløb, danse og bevægelsesmønstre. Det er ligeledes oplagt at bruge sang og musik i en forestilling. Det kan være sange, der belyser eller kommenterer et emne. Det kan være en stemning, der forstærkes gennem musik. Og det kan være musik, der fører fra en scene til en anden. I scener, der er stærkt følelsesladede, kan brug af sang og musik forstærke det, der skal fortælles, og ofte erstatte ordene. Drama kan desuden danne udgangspunkt for tværfaglige aktiviteter og bruges som redskab/metode til forståelse og indsigt i problemstillinger, der er bragt på bane af andre fag. Som arbejdsform kan drama bruges som fortolknings- og analysemåde i dansk, sprogfag og de øvrige humanistiske fag.

100 Undervisningsplan for valgfag filosofi 2015/16 Formålet med undervisningen i valgfaget filosofi er at introducere eleverne til filosofi i historisk og nutidig sammenhæng. Undervisningen skal skabe rammer for, at eleverne oplever at filosofi er noget, som alle kan have et bud på og at det er et menneskeligt vilkår at filosofere over tilværelsen og de store spørgsmål i livet. Målet med undervisningen er at give eleverne lyst til og mod på at beskæftige sig med og tage stilling til filosofiske emner i egen hverdag og samværet med andre. Indhold/emner Filosofiske spørgsmål Filosoffer Hvad kan vi bruge filosofien til? Materialer Skrevne tekster Medier, lyd, film, billeder Internettet Ipad, computer, mobil apps og programmer Elevforudsætninger Ingen specifikke forudsætninger. Evaluering i faget Der vil løbende blive foretaget evalueringer

101 A rsplan for filosofi 2015/16 Undervisere: Henriette Wünsche UGENUMMER Fagligt fokus/ emne Uddybning/ indhold Aktiviteter Bemærkninger 36 Introduktion/oplæg Lave plan for videre forløb i samarbejde med holdet Hvad er et filosofisk spørgsmål? Undersøge forskellige filosofiske spørgsmål og lave Vi bruger links fra religionsfaget.dk Forskellige filosoffer Undersøgelse af filosofiske retninger egne Læse om filosoffer/se film eller tv-spots Vi bruger forskellige medier for at finde interessante emner

102 Undervisningsplan for flagfootball, 2015/16 Formålet med undervisningen er, at introducere sportsgrenen flagfootball for eleverne. En sportsgren for alle, uden voldsom fysisk kontakt og hvor teknik og taktik er i fokus. Målet med undervisningen er, at eleverne gennem forskellige øvelser og småspil arbejder sig henimod mestringen af det færdige spil. Indhold/emner Taktik, teknik, forsvar, angreb, kast, grib, holdånd Materialer Flagfootballudstyr (bælter og bolde) Elevforudsætninger Det kræver ikke forhåndskendskab til sporten at deltage, men en god gang gå-på-mod skader ikke. Evaluering i faget Der vil løbende blive foretaget mundtlig evaluering.

103 Undervisningsplan for fysisk træning, 2015/16 Formålet med undervisningen er, at eleverne forbedre deres fysiske tilstand. Målet med undervisningen er, at eleverne gennem hård fysisk træning, får trænet kroppens større muskelgrupper igennem samt får pulsen op løbende. Herigennem vil eleverne arbejde med: - forståelsen af egen krop - at presse sig selv fysisk og mentalt - at have fokus på korrekt træning, for at undgå skader Indhold/emner Cirkeltræning Cross Fitness Kettle Bells Materialer Boomblaster Varieret træningsudstyr fra vores træningslokale Elevforudsætninger Eleverne behøver ingen forudsætninger for at deltage i undervisningen. De skal have gå-på-mod og lyst til sved på panden. Evaluering i faget Der vil løbende blive foretaget mundtlig evaluering.

104 A rsplan for Fysisk træning 2015/16 Underviser: Hanne Wiehe UGENUMMER Fagligt fokus/ emne Uddybning/ indhold 36, 37, 38 Cirkeltræning Opvarmning Stationer med forskellige øvelser 1 min med max antal rep. Udstrækning 39, 40 Cross Fitness Cykling til Vejby Træning på Crossudstyret ved hallen. Udstrækning 41 Kettle Bell Opvarmning med Kettle bells WOD Udstrækning Aktiviteter Bemærkninger Vi er ude, hvis vejret er til det. Plan B i multisalen Cykling Plan B i multisalen I multihallen

105 Undervisningsplan for krea 2015/16 Formålet med faget kreativt design er at udvikle elevernes lyst til og færdighed til at gå i gang med forskellige kreative arbejder. Indhold/emner Undervisningen vil lede frem mod at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder der sætter dem i stand til at: Lave letter hobbyarbejder. Læse en arbejdsvejledning. Arbejdsmetoder og arbejdsformer: Vi arbejder med fælles opgaver og frie valg af hobbyarbejde som f.eks. Male på sten, arbejde med de forskellige maleteknikker og ler. Indhold/emner Billedfremstilling udtrykke sig i plant, rumligt og digitalt billedarbejde anvende praktiske erfaringer og teoretisk viden om formsproglige elementer som form, farve og komposition i billedarbejde eksperimentere med billedudtryk og benytte kombinationer af visuelle former i den billedskabende proces undersøge, eksperimentere med og anvende forskellige kulturers visuelle udtryk i billedarbejde undersøge og arbejde med relationen mellem form og funktion inden for arkitektur og design Materialer Arbejdsmetoder og arbejdsformer: Vi arbejder med fælles opgaver og frie valg af hobbyarbejde som f.eks. Male på sten, arbejde med de forskellige maleteknikker og ler. Billedfremstilling udtrykke sig i plant, rumligt og digitalt billedarbejde anvende praktiske erfaringer og teoretisk viden om formsproglige elementer som form, farve og komposition i billedarbejde eksperimentere med billedudtryk og benytte kombinationer af visuelle former i den billedskabende proces undersøge, eksperimentere med og anvende forskellige kulturers visuelle udtryk i billedarbejde

106 undersøge og arbejde med relationen mellem form og funktion inden for arkitektur og design visuelle udtryk i kulturprojekter i eller uden for skolen udvikle elevernes visuelle og kommunikative kompetencer inden for det multimodale område. Evaluering foregår via udstillinger og samtaler såvel på klassen som med den enkelte elev i processen. Ligeledes arbejdes der med at kunne vurdere egne og andres billedarbejde. Iscenesat fotografi Arbejde med selvvalgt kunstner Sampling Skulpturer Giacometti og Degas

107 Undervisningsplan for Kung Fu 2015/16 Formålet med undervisningen er, at introducere eleverne til Kung Fu.. Målet med undervisningen er, -at eleverne får redskaberne til at få styrke, hurtighed, smidighed, balance og koordinationsevne på en effektiv og spændende måde. Samtidig vil eleverne opnå større selvtillid og selvkontrol. Indhold/emner Slagteknikker, sparketeknikker, blokeringer, rullefald, kaste og låseteknikker Materialer Kroppen Sandsæk Sparke-/slagpuder Elevforudsætninger Det kræver ikke forhåndskendskab til Kung Fu eller andre budosportsgrene. Evaluering i faget Der vil løbende blive foretaget mundtlig evaluering.

108 Undervisningsplan for mekanisk fysik Valgfræs 2015/16 Formålet: Mekanisk fysik: Er et værkstedsfag, hvor vi skal bygge og afprøve fysiske modeller og opstillinger. Vi skal i praksis konstruerer demomodeller og fremvise dem for resten af skolen. Vi har også mulighed for at arbejde med elektronik, simple robotter og programmering af disse. Dette tilbud henvender sig til elever der er mere praktisk orienteret, og I vil få stor indflydelse på indholdet. Målet med undervisningen er, at At eleverne arbejder tæt sammen om konstruktion af forholdsvis komplicerede maskiner, og derigennem får en dybere forståelse af de fysiske love. Indhold/emner Vi starter med at bygge en harmonograph og et pendulum. Materialer Elevforudsætninger Undervisningen tilrettelægges ud fra elevernes forudsætninger. Evaluering i faget Der vil løbende blive foretaget mundtlige evalueringer

109 AÅ rsplan for Valgfræs Mekanisk fysik 2015/16 Underviser: Madsen Den følgende plan er blevet formuleret med udgangspunkt i Undervisningsministeriets UGENUMMER?? Fagligt fokus/ emne Uddybning/ indhold Aktiviteter Bemærkninger

110 Beskrivelse af O-løb: Målet med undervisningen er at eleverne bliver bekendt med disciplinen o-løb. At de gennem teoretiske og praktisk øvelser tilegner sig viden og forståelse for bl.a.: At aflæse kort og kunne bruge det til at forklare terrænet omkring den og benytte den viden til at træffe de rette valg af vej frem til målet. At aflæse og bruge et kompas til at finde den korrekte kurs og vedholde denne igennem et skiftende terræn. At lærer om naturens egne kendetegn til at finde vej. At kende til strategier i forhold til at løbe i terræn.

111 Beskrivelse af P.L.E.T: Ud fra forløbstanken og demokratisk elevmedbestemmelse arbejder vi med projektledelse og entrepreneurship. Gennem både teoretisk og praktisk tilgang stifter eleverne bekendtskab med de 4 stadier i projekttanken - ide, planlægning, udførelse og evaluering. Følgende projekter vil eleverne arbejde med i løbet af året: Café aftener - aftener hvor hele skolen samles og alle med en indre gøgler kan få scenetid Et udendørs hyggeområde - eleverne planlægger, designer og bygger et hyggeområde. Af elever til elever. En event dag hvor skolen får besøg af en klasse fra en folkeskole fra København, hvor eleverne kan prøve en dag på efterskole.

112 Undervisningsplan for programmering, 2015/16 Underviser: Mikkel Grønne Formålet med undervisningen er, at introducere eleverne til programmeringens verden og nogle af de benyttede sprog. Målet med undervisningen er, at eleverne gennem øvelser og supervision med hinanden skaber et kendskab til programmeringssprog. Indhold/emner HTML, CSS, JavaScript, jquery, PHP, Python, Ruby, computerspilsprogrammering Materialer Smartboard Labtops Unity Codeacademy.com Elevforudsætninger Det kræver ikke forhåndskendskab til programmering for at deltage. Evaluering i faget Der vil løbende blive foretaget mundtlig evaluering og elevproduceret materiale.

113 Undervisningsplan for Programmering 2, 2015/16 Underviser: Peter Manniche Formålet med undervisningen er, at introducere eleverne til programmeringens verden og nogle af de benyttede programmeringssprog. Målet med undervisningen er, at eleverne gennem øvelser og supervision med hinanden skaber et kendskab til programmeringssprog. Indhold/emner HTML, CSS, JavaScript, jquery, PHP, Python, Ruby, computerspilsprogrammering Materialer Smartboard Laptops Unity Codeacademy.com Elevforudsætninger Det kræver ikke forhåndskendskab til programmering for at deltage. Evaluering i faget Der vil løbende blive foretaget mundtlig evaluering og elevproduceret materiale.

114 Undervisningsplan for præsentationsteknik, 2015/16 Formålet med undervisningen er, at træner elevernes selvtillid i forhold til mundtlige præsentationer og almindelig deltagelse i klassediskussioner. Målet med undervisningen er, at eleverne via forskellige øvelser og spil oparbejder redskaber og handlemuligheder til at begå sig i mundtlige sammenhænge med mere selvtillid end tilligere. Indhold/emner Sprogstrategi Præsentationsteknikker Materialer Smartboard og projektor ipad Kommunikationsspil Elevforudsætninger Eleverne behøver ingen forudsætninger for at deltage i undervisningen. Eleverne skal have en vilje til at forbedre deres mundtlige præsentationer. Evaluering i faget Der vil løbende blive foretaget mundtlig evaluering.

115 A rsplan for Præsentationsteknik 2015/16 Underviser: Sascha Kruse Viktor UGE Fagligt fokus/ emne Uddybning/ indhold Aktiviteter Bemærkninger 34 Introduktion Introduktion til faget og uddybning af, hvor hver enkelt elev har valgt dette. Meebook bruges til fortælle lidt om ens egne mundtlige Vi er i lokale 2 35,37 Præsentationer Lav et oplæg om et favoritemne og film oplægget to og to. Oplæg laves og filmen i forhold til elevens niveau. udfordringer. Se oplæg fra TEDyouth Vi er i lokale Kommunikationslege Vi træner engelsk ordforråd og sprogstrategier i forhold at deltage i engelskundervisningen. Spil af forskellig art. Vi er i lokale 2

116 Undervisningsplan for valgfag spansk 2015/16 Formålet med undervisningen i valgfaget spansk er at introducere eleverne til spansk sprog på begynderniveau. Undervisningen skal skabe rammer for, at eleverne ved hjælp af basale sætninger kan få en oplevelse af at kunne bruge sproget til enkle samtaler og som indgang til forståelse kultur og levevis i spansktalende lande. Målet med undervisningen er at give eleverne lyst til og mod på at kommunikere på spansk. Indhold/emner Enkle sætninger Basisgrammatik Ordforråd til brug for den nære kommunikation, f.eks. indkøbssituationer, fortælling/beskrivelse af sig selv etc. Materialer Skrevne tekster Medier, lyd, film, billeder Internettet Ipad, computer, mobil apps og programmer Elevforudsætninger Ingen specifikke forudsætninger. Evaluering i faget Der vil løbende blive foretaget evalueringer

117 A rsplan for spansk 2015/16 Undervisere: Henriette Wünsche UGENUMMER Fagligt fokus/ emne Uddybning/ indhold Aktiviteter Bemærkninger 36 Introduktion/oplæg Hvad kan man allerede Ordforråd Lave plan for videre forløb i samarbejde med holdet sige på spansk? Hvordan Basal grammatik er spansk ift andre fremmedsprog? Hvad skal vi bruge spansk til? Udbredelsen af spansk. Dagligdags situationer Spansk konversation/ mail Læse små tekster Lave små opgaver Høre musik Youtube

Undervisningsplan for engelsk 10. klasse 2016/17

Undervisningsplan for engelsk 10. klasse 2016/17 Undervisningsplan for engelsk 10. klasse 2016/17 Formålet med undervisningen i engelsk i 10. klasse på Gribskov Efterskole er at styrke elevernes kommunikative færdigheder, videreudvikle deres sprog, samt

Læs mere

Undervisningsplan for Tysk, 9. B 2016/17

Undervisningsplan for Tysk, 9. B 2016/17 Undervisningsplan for Tysk, 9. B 2016/17 Formålet med undervisningen er, at eleverne opnår kundskaber og færdigheder, der gør dem i stand til at kommunikere på tysk både mundtligt og skriftligt. Undervisningen

Læs mere

Undervisningsplan for dansk, 10.E 2015/16

Undervisningsplan for dansk, 10.E 2015/16 Undervisningsplan for dansk, 10.E 2015/16 Formålet med undervisningen i faget dansk er, at eleverne skal fremme deres oplevelse og forståelse af litteratur og andre æstetiske tekster, fagtekster, sprog

Læs mere

Undervisningsplan for fysik/kemi, 9.A 2015/16

Undervisningsplan for fysik/kemi, 9.A 2015/16 Undervisningsplan for fysik/kemi, 9.A 2015/16 Formålet med undervisningen er, at eleverne tilegner sig viden om vigtige fysiske og kemiske forhold i naturen og teknikken med vægt på forståelse af grundlæggende

Læs mere

2015/16. Formålet med undervisningen er, at forberede eleverne på den senere anvendelse af engelsk i uddannelsessystemet.

2015/16. Formålet med undervisningen er, at forberede eleverne på den senere anvendelse af engelsk i uddannelsessystemet. Undervisningsplan for engelsk i 9.a 2015/16 Formålet med undervisningen er, at forberede eleverne på den senere anvendelse af engelsk i uddannelsessystemet. Målet med undervisningen er, at eleverne skal

Læs mere

Undervisningsplan for dansk 9. A & B, 2017/18

Undervisningsplan for dansk 9. A & B, 2017/18 Undervisningsplan for dansk 9. A & B, 2017/18 Formålet med undervisningen er, at eleverne skal fremme deres oplevelse og forståelse af litteratur og andre æstetiske tekster, fagtekster, sprog og kommunikation

Læs mere

Stk. 3. Undervisningen skal give eleverne adgang til de skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab.

Stk. 3. Undervisningen skal give eleverne adgang til de skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab. 10.klasse Humanistiske fag : Dansk, engelsk og tysk Dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som kilder

Læs mere

Fælles Mål dækker over de to vigtigste sæt af faglige tekster til skolens fag og emner

Fælles Mål dækker over de to vigtigste sæt af faglige tekster til skolens fag og emner Hvad er Fælles Mål? Fælles Mål dækker over de to vigtigste sæt af faglige tekster til skolens fag og emner De bindende fælles nationale mål i form af fagformål, centrale kundskabs- og færdighedsområder

Læs mere

Indholdsplan for Engelsk FS10+

Indholdsplan for Engelsk FS10+ Indholdsplan for Engelsk FS10+ Intro: På engelsk FS10+ holdene tales der engelsk hele tiden, bortset fra når vi arbejder med grammatik. Det forventes, at eleverne har et højt engagement i faget, at de

Læs mere

Fag- og indholdsplan 9. kl.:

Fag- og indholdsplan 9. kl.: Fag- og indholdsplan 9. kl.: Indholdsområder: Tal og algebra: Tal - regneregler og formler Størrelser måling, beregning og sammenligning. Matematiske udtryk Algebra - teoretiske sammenhænge absolut og

Læs mere

10.klasse. Naturfaglige fag: Matematik, Fysik/kemi. Matematik. Formål for faget matematik

10.klasse. Naturfaglige fag: Matematik, Fysik/kemi. Matematik. Formål for faget matematik 10.klasse Naturfaglige fag: Matematik, Fysik/kemi Matematik Formål for faget matematik Formålet med undervisningen er, at eleverne udvikler matematiske kompetencer og opnår viden og kunnen således, at

Læs mere

Årsplan i matematik for 9. klasse 2017/2018

Årsplan i matematik for 9. klasse 2017/2018 Årsplan i matematik for 9. klasse 2017/2018 Undervisningen generelt: Undervisningen tilrettelægges ud fra fagets CKF er og forenklede fællesmål for faget. Undervisning bygges primært op ud fra emnerne

Læs mere

Årsplan i matematik for 9. klasse 2018/2019

Årsplan i matematik for 9. klasse 2018/2019 Årsplan i matematik for 9. klasse 2018/2019 Undervisningen generelt: Undervisningen tilrettelægges ud fra fagets CKF er og forenklede fællesmål for faget. Undervisning bygges primært op ud fra emnerne

Læs mere

Undervisningsplan for faget tysk. Ørestad Friskole

Undervisningsplan for faget tysk. Ørestad Friskole Undervisningsplan for faget tysk. Ørestad Friskole Undervisningsplanens indhold: Undervisningens organisering og omfang Undervisningsplanens anvendelse Evaluering og opfølgning Formål for faget Slutmål

Læs mere

Årsplan for engelsk 8.x SJ

Årsplan for engelsk 8.x SJ Formålet med faget engelsk: Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner sig sproglige og kulturelle kundskaber og færdigheder, således at de kan anvende engelsk som kulturteknik i forskellige

Læs mere

Undervisningsplan for fysik/kemi, 10.C 2015/16

Undervisningsplan for fysik/kemi, 10.C 2015/16 Undervisningsplan for fysik/kemi, 10.C 2015/16 Formålet med undervisningen er, at eleverne tilegner sig viden om vigtige fysiske og kemiske forhold i naturen og teknikken med vægt på forståelse af grundlæggende

Læs mere

Undervisningsplan 3-4. klasse Matematik

Undervisningsplan 3-4. klasse Matematik Undervisningsplan 3-4. klasse Matematik Formålet for faget matematik Guldminen 2019/2020 Eleverne skal i faget matematik udvikle matematiske kompetencer og opnå færdigheder og viden, således at de kan

Læs mere

Års- og aktivitetsplan i matematik hold 4 2014/2015

Års- og aktivitetsplan i matematik hold 4 2014/2015 Års- og aktivitetsplan i matematik hold 4 2014/2015 Der arbejdes hen mod slutmålene i matematik efter 10. klassetrin. www.uvm.dk => Fælles Mål 2009 => Faghæfter alfabetisk => Matematik => Slutmål for faget

Læs mere

Årsplan 2012/2013. 9. årgang: Matematik. Lyreskovskolen. FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009

Årsplan 2012/2013. 9. årgang: Matematik. Lyreskovskolen. FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009 Årsplan 2012/2013 9. årgang: Matematik FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009 Formålet med undervisningen i matematik er, at eleverne udvikler matematiske r og opnår viden og kunnen således, at

Læs mere

Fagplan for tysk. Delmål 1 efter 6. klassetrin

Fagplan for tysk. Delmål 1 efter 6. klassetrin Fagplan for tysk Formål Formålet med undervisningen i tysk er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, således at de kan forstå talt og skrevet tysk og kan udtrykke sig mundtligt og skriftligt.

Læs mere

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet.

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet. ENGELSK Delmål for fagene generelt. Al vores undervisning hviler på de i Principper for skole & undervisning beskrevne områder (- metoder, materialevalg, evaluering og elevens personlige alsidige udvikling),

Læs mere

Årsplan for dansk 7.x 2014-2015 SJ

Årsplan for dansk 7.x 2014-2015 SJ Formålet med faget dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som kilder til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

Årsplan for engelsk 7.x SJ

Årsplan for engelsk 7.x SJ Formålet med faget engelsk: Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner sig sproglige og kulturelle kundskaber og færdigheder, således at de kan anvende engelsk som kulturteknik i forskellige

Læs mere

Selam Friskole Fagplan for Matematik

Selam Friskole Fagplan for Matematik Selam Friskole Fagplan for Matematik Formål Formålet med undervisningen er, at eleverne udvikler matematiske kompetencer og opnår viden og kunnen således, at de bliver i stand til at begå sig hensigtsmæssigt

Læs mere

Tysk. Formål for faget tysk. Slutmål for faget tysk efter 9. klassetrin

Tysk. Formål for faget tysk. Slutmål for faget tysk efter 9. klassetrin Tysk Formål for faget tysk Formålet med undervisningen i tysk er, at eleverne opnår kundskaber og færdigheder, der gør dem i stand til at kommunikere på tysk både mundtligt og skriftligt. Undervisningen

Læs mere

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performance. Undervisningsmål. Emne Tema Materialer Genreforløb. aktiviteter

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performance. Undervisningsmål. Emne Tema Materialer Genreforløb. aktiviteter Fag:dansk Hold:14 Lærer:th r 33-34 Undervisningsmål 9/10 klasse Lytte aktivt og forholde sig analytisk og vurderende til andres mundtlige fremstilling. Forholde sig selvstændigt, analytisk og reflekteret

Læs mere

Årsplan 2011/2012 for dansk i 2. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk

Årsplan 2011/2012 for dansk i 2. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk Årsplan 2011/2012 for dansk i 2. klasse Lærer: Suat Cevik Formål for faget dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af, litteratur og andre udtryksformer

Læs mere

Årsplan 10. Klasse Engelsk Skoleåret 2015/16

Årsplan 10. Klasse Engelsk Skoleåret 2015/16 Hovedformål Årsplanen for 10. Klasse i Engelsk tager udgangspunkt i Forenklede Fællesmål (Undervisningsministeriet). Eleverne skal arbejde med emner af personlig, kulturel og samfundsmæssig relevans. Sproget

Læs mere

Matematika rsplan for 8. kl

Matematika rsplan for 8. kl Matematika rsplan for 8. kl 2015-2016 Årsplanen tager udgangspunkt i fællesmål (færdigheds- og vidensmål) efter 9. klassetrin. Desuden tilrettelægges undervisningen efter læseplanen for matematik. Formålet

Læs mere

Matematika rsplan for 6. kl

Matematika rsplan for 6. kl Matematika rsplan for 6. kl. 2019-2020 Årsplanen tager udgangspunkt i fællesmål (færdigheds- og vidensmål) efter 6. klassetrin. Desuden tilrettelægges undervisningen efter læseplanen for matematik. Formålet

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR FYSIK/KEMI 2014

UNDERVISNINGSPLAN FOR FYSIK/KEMI 2014 UNDERVISNINGSPLAN FOR FYSIK/KEMI 2014 Undervisningen følger trin- og slutmål som beskrevet i Undervisningsministeriets faghæfte: Fællesmål 2009 Fysik/kemi. Centrale kundskabs- og færdighedsområder Fysikkens

Læs mere

Årsplan matematik 5. klasse 2017/2018

Årsplan matematik 5. klasse 2017/2018 Årsplan matematik 5. klasse 2017/2018 Årsplanen tager udgangspunkt i fællesmål (færdigheds- og vidensmål) efter 6. klassetrin. Desuden tilrettelægges undervisningen efter læseplanen for matematik. Formålet

Læs mere

Læseplan faget engelsk. 1. 9. klassetrin

Læseplan faget engelsk. 1. 9. klassetrin Læseplan faget engelsk 1. 9. klassetrin Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, således at de kan forstå talt og skrevet engelsk og kan udtrykke sig

Læs mere

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborg-friskole.dk Årsplan for engelsk 8.

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborg-friskole.dk Årsplan for engelsk 8. www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborg-friskole.dk Årsplan for engelsk 8. klasse 2012-13 Hvornå r? Hvad skal der ske? (Emne) Hvordan? (Metoder)

Læs mere

Årsplan 9. klasse matematik 2013-2014 Uge Emne Faglige mål Trinmål Materialer/ systemer 33 Årsprøven i matematik

Årsplan 9. klasse matematik 2013-2014 Uge Emne Faglige mål Trinmål Materialer/ systemer 33 Årsprøven i matematik Årsplan 9. klasse matematik 2013-2014 33 Årsprøven i matematik Årsprøve og rettevejledledning 34-35 36 og løbe nde Talmængder og regnemetoder Mundtlig matematik 37 Fordybelses uge 38-39 Procent - Gennemgå

Læs mere

Årsplan for dansk 2017/2018. Fagformålet jf. nye forenklede mål 2014:

Årsplan for dansk 2017/2018. Fagformålet jf. nye forenklede mål 2014: Fagformålet jf. nye forenklede mål 2014: Eleverne skal i faget dansk fremme deres oplevelse og forståelse af litteratur og andre æstetiske tekster, fagtekster, sprog og kommunikation som kilder til udvikling

Læs mere

Formål for faget engelsk. Slutmål for faget engelsk efter 9. klassetrin. Kommunikative færdigheder. Sprog og sprogbrug

Formål for faget engelsk. Slutmål for faget engelsk efter 9. klassetrin. Kommunikative færdigheder. Sprog og sprogbrug Formål for faget engelsk Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner sig sproglige og kulturelle kundskaber og færdigheder, således at de kan anvende engelsk som kulturteknik i forskellige

Læs mere

Årsplan 8. klasse matematik 2013-2014 Uge Emne Faglige mål Trinmål Materialer/ systemer 33 og løbende

Årsplan 8. klasse matematik 2013-2014 Uge Emne Faglige mål Trinmål Materialer/ systemer 33 og løbende Årsplan 8. klasse matematik 2013-2014 33 løbende 33-34 løbende Løbende Problemregning ( faglig læsning) Mundtlig matematik (forberede oplæg til 6. klasse) - flere forskellige trinmål Ben, formelsamlingen,

Læs mere

Vi arbejder med de områder indenfor udtale, rytme, intonation, ordforråd, grammatik og stavning, der er nødvendige for elevernes udtryksfærdighed.

Vi arbejder med de områder indenfor udtale, rytme, intonation, ordforråd, grammatik og stavning, der er nødvendige for elevernes udtryksfærdighed. Fag Formål Indhold Undervisningsmeto der Engelsk 3. 8. klasse Faget er skemalagt på alle nævnte klassetrin, men indgår også i fagdag. Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner sig

Læs mere

Matematika rsplan for 9. kl

Matematika rsplan for 9. kl Matematika rsplan for 9. kl. 2019-2020 Årsplanen tager udgangspunkt i fællesmål (færdigheds- og vidensmål) efter 9. klassetrin. Desuden tilrettelægges undervisningen efter læseplanen for matematik. Formålet

Læs mere

Engelsk, basis. a) forstå hovedindhold og specifik information af talt engelsk om centrale emner fra dagligdagen

Engelsk, basis. a) forstå hovedindhold og specifik information af talt engelsk om centrale emner fra dagligdagen avu-bekendtgørelsen, august 2009 Engelsk Basis, G-FED Engelsk, basis 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Engelsk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag. Faget beskæftiger sig med engelsk sprog,

Læs mere

Undervisningsplan for faget engelsk. Ørestad Friskole

Undervisningsplan for faget engelsk. Ørestad Friskole Undervisningsplan for faget engelsk. Ørestad Friskole Undervisningsplanens indhold: Undervisningens organisering og omfang Undervisningsplanens anvendelse Evaluering og opfølgning Formål for faget Slutmål

Læs mere

Årsplan i matematik for 8. klasse 2019/2020

Årsplan i matematik for 8. klasse 2019/2020 Årsplan i matematik for 8. klasse 2019/2020 Undervisningen generelt: Undervisningen tilrettelægges ud fra fagets CKF er og forenklede fællesmål for faget. Undervisning bygges primært op ud fra emnerne

Læs mere

Årsplan i matematik for 7. klasse 2018/2019

Årsplan i matematik for 7. klasse 2018/2019 Årsplan i matematik for 7. klasse 2018/2019 Undervisningen generelt: Undervisningen tilrettelægges ud fra de nye forenklede fællesmål. Undervisning bygges primært op ud fra emnerne i FAKTOR, Sigma 7 samt

Læs mere

Årsplan for matematik i 4. klasse 17/18

Årsplan for matematik i 4. klasse 17/18 Årsplan for matematik i 4. klasse 17/18 Årsplanen tager udgangspunkt i fællesmål (færdigheds- og vidensmål) efter 6. klassetrin. Desuden tilrettelægges undervisningen efter læseplanen for matematik. Formålet

Læs mere

Uge Skema Overskrift Indhold Målet 33 Man: Introplan Tirs: Introplan Ons: Introplan Tors: Skema Fre: Surprice 34 Man: 2 lektioner Tirs: Ons:

Uge Skema Overskrift Indhold Målet 33 Man: Introplan Tirs: Introplan Ons: Introplan Tors: Skema Fre: Surprice 34 Man: 2 lektioner Tirs: Ons: Årsplan for faget: Dansk 10. X og 10. Y Skoleåret 2013/14 Lærer: Jane Agerbo + Katrine Lyhne Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur

Læs mere

Indholdsplaner for matematik 2017/18

Indholdsplaner for matematik 2017/18 Indholdsplaner for matematik 2017/18 MATEMATIK I A-KLASSEN: Formål: Formålet med matematik i A klassen er at eleverne bliver i stad til at anvende matematik i sammenhæng, der vedrøre dagligliv, samfundsliv

Læs mere

Årsplan i matematik for 8. klasse 2017/2018

Årsplan i matematik for 8. klasse 2017/2018 Årsplan i matematik for 8. klasse 2017/2018 Undervisningen generelt: Undervisningen tilrettelægges ud fra fagets CKF er og forenklede fællesmål for faget. Undervisning bygges primært op ud fra emnerne

Læs mere

Årsplan for engelsk 6. og 7. kl. 2016/17 Hanne og Simon Ward

Årsplan for engelsk 6. og 7. kl. 2016/17 Hanne og Simon Ward Årsplan for engelsk 6. og 7. kl. 2016/17 Hanne og Simon Ward Formålet for faget engelsk er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, således at de kan forstå talt og skrevet engelsk og kan udtrykke

Læs mere

Årsplan for Matematik i 9. klasse, skoleåret 2012/2013

Årsplan for Matematik i 9. klasse, skoleåret 2012/2013 Årsplan for Matematik i 9. klasse, skoleåret 2012/2013 Der arbejdes primært med bogen Matematik-tak for 9. klasse til at dække emnerne i 9. klasse. Se planen på følgende sider. Derudover har eleverne hver

Læs mere

MATEMATIK. GIDEONSKOLENS UNDERVISNINGSPLAN Oversigt over undervisning i forhold til trinmål og slutmål

MATEMATIK. GIDEONSKOLENS UNDERVISNINGSPLAN Oversigt over undervisning i forhold til trinmål og slutmål MATEMATIK GIDEONSKOLENS UNDERVISNINGSPLAN Oversigt over undervisning i forhold til trinmål og slutmål KOMMENTAR Vi har i det følgende foretaget en analyse og en sammenstilling af vore materialer til skriftlig

Læs mere

Årsplan for Matematik 8. klasse 2011/2012

Årsplan for Matematik 8. klasse 2011/2012 Årsplan for Matematik 8. klasse 2011/2012 Formål for faget matematik Formålet med undervisningen er, at eleverne udvikler matematiske kompetencer og opnår viden og kunnen således, at de bliver i stand

Læs mere

Dansk årsplan 16/17 KK

Dansk årsplan 16/17 KK Dansk årsplan 16/17 KK Årsplanen er udarbejdet ud fra Fælles Mål for faget dansk 10, som overordnet indeholder følgende kompetenceområder og kompetencemål: Kompetenceområde Kompetencemål Læsning Eleven

Læs mere

pong,m.m. tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter

pong,m.m. tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter Fag Formål Indhold Undervisningsmetoder Slutmål for tysk Tysk Formålet med undervisningen i tysk Link til undervisningsministeriet - CL-strukturer quiz Undervisningen skal lede På Grønbjerg er, at eleverne

Læs mere

Vesthimmerlands Naturfriskole

Vesthimmerlands Naturfriskole Vesthimmerlands Naturfriskole Dansk i 5.-7. klasse (samlæst) 2017-2018 Lærer: Josefine Skov Kaas-Hansen Denne plan skal anses for at være overordnet, og den har derfor til opgave at give et overblik over

Læs mere

Årsplan i matematik for 7. klasse 2019/2020

Årsplan i matematik for 7. klasse 2019/2020 Årsplan i matematik for 7. klasse 2019/2020 Undervisningen generelt: Undervisningen tilrettelægges ud fra de nye forenklede fællesmål. Undervisning bygges primært op ud fra emnerne i FAKTOR, Sigma 7 samt

Læs mere

ÅRSPLAN SILD 9. KLASSE ENGELSK 2010/2011

ÅRSPLAN SILD 9. KLASSE ENGELSK 2010/2011 ÅRSPLAN SILD 9. KLASSE ENGELSK 2010/2011 Formålet for faget engelsk: Formålet med undervisningen i engelsk er at eleverne tilegner sig sproglige og kulturelle kundskaber og færdigheder, således at de kan

Læs mere

Årsplan 10. Klasse Engelsk Skoleåret 2016/17

Årsplan 10. Klasse Engelsk Skoleåret 2016/17 Hovedformål Årsplanen for 10. Klasse i Engelsk tager udgangspunkt i Forenklede Fællesmål (Undervisningsministeriet). Eleverne skal arbejde med emner af personlig, kulturel og samfundsmæssig relevans. Sproget

Læs mere

Undervisningen tager udgangspunkt i den enkeltes elev aktuelle standpunkt.

Undervisningen tager udgangspunkt i den enkeltes elev aktuelle standpunkt. Dansk 2017/18 DANSK I A-KLASSEN: Formål: Undervisningen tager udgangspunkt i den enkeltes elev aktuelle standpunkt. Undervisningen skal fremme elevernes lyst til at tilegne sig mest mulig bevidsthed om

Læs mere

Målene med arbejdet i dansk er forventninger til et tilstræbt niveau og altid individuelle.

Målene med arbejdet i dansk er forventninger til et tilstræbt niveau og altid individuelle. Dansk Målene med arbejdet i dansk er forventninger til et tilstræbt niveau og altid individuelle. Formålet for danskundervisningen på Mina Hindholm Efterskole: At styrke elevernes lyst til at indgå i skriftsprogligt

Læs mere

Årsplan for matematik

Årsplan for matematik Årsplan for matematik 2016-17 Uge Tema/emne Metode/mål 33 Brøker + talforståelse Matematiske arbejdsmåder(metode) 34 Brøker + procent 35 Excel 35 GeoGebra/Geometri 36 Geometri 37 Emneuge 38 Geometri 39

Læs mere

NIF TILLÆG TIL LÆRINGSMÅL ENGELSK

NIF TILLÆG TIL LÆRINGSMÅL ENGELSK NIF TILLÆG TIL LÆRINGSMÅL ENGELSK JUNI 2014 Engelsk på Nuuk Internationale Friskole Vi underviser i engelsk på alle klassetrin (1.-10. klasse). Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner

Læs mere

Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk

Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse Lærer: Suat Cevik Formål for faget dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer

Læs mere

Undervisningsplan: Matematik Skoleåret 2014/2015 Strib Skole: 5B Ugenumre: Hovedområder: Emner og temaer: Side 1 af 5

Undervisningsplan: Matematik Skoleåret 2014/2015 Strib Skole: 5B Ugenumre: Hovedområder: Emner og temaer: Side 1 af 5 Ugenumre: Hovedområder: Emner og temaer: 33 Addition og subtraktion Anvendelse af regningsarter 34 Multiplikation og division Anvendelse af regningsarter 35 Multiplikation med decimaltal Anvendelse af

Læs mere

Formål for faget tysk

Formål for faget tysk Formål for faget tysk Formålet med undervisningen i tysk er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, således at de kan forstå talt og skrevet tysk og kan udtrykke sig mundtligt og skriftligt.

Læs mere

Årsplan matematik, RE 2018/2019

Årsplan matematik, RE 2018/2019 Uge Område Ugeinfo. / Indhold er 33 Tal & Størrelser Introuge - Kun Undervisning fredag 34 Tal & Størrelser Introuge - ikke undervisning fredag Decimaltal & Brøker 35 Tal & Størrelser Procentregning 36

Læs mere

Årsplan for matematik 2012-13

Årsplan for matematik 2012-13 Årsplan for matematik 2012-13 Uge Tema/emne Metode/mål 32 Matematiske arbejdsmåder(metode) 33 Intro 34 Tal + talforståelse 35 Brøker-procent 36 Potens+kvadrat-og kubikrod 37 Emneuge 38 Ligninger-uligheder

Læs mere

Årsplan for 9. A & B klasse i Dansk for skoleåret 2018/2019

Årsplan for 9. A & B klasse i Dansk for skoleåret 2018/2019 Årsplan for 9. A & B klasse i Dansk for skoleåret 2018/2019 Undervisningen er tilrettelagt således, så den følger retningslinjerne fra Fælles Mål for faget dansk. Vi ønsker, at eleverne skal udvikle et

Læs mere

Årsplan for undervisningen i fysik/kemi på 7. -9. klassetrin 2006/2007

Årsplan for undervisningen i fysik/kemi på 7. -9. klassetrin 2006/2007 Årsplan for undervisningen i fysik/kemi på 7. -9. klassetrin 2006/2007 1 Retningslinjer for undervisningen i fysik/kemi: Da Billesborgskolen ikke har egne læseplaner for faget fysik/kemi, udgør folkeskolens

Læs mere

Klassen er sammenlæst, altså 5 og 6 klasse på en og samme tid. Samtidig er klassen pt på ca 11 elever ialt.

Klassen er sammenlæst, altså 5 og 6 klasse på en og samme tid. Samtidig er klassen pt på ca 11 elever ialt. Introduktion til mat i 5/6 klasse Vejle Privatskole 13/14: Klassen er sammenlæst, altså 5 og 6 klasse på en og samme tid. Samtidig er klassen pt på ca 11 elever ialt. Udgangspunktet bliver en blød screening,

Læs mere

Årsplan for faget: Engelsk 10. X skoleåret 2013/14 Lærer: Jane Agerbo. Mål og indhold for engelsk i 10. klasse 2013/14 på Øse Efterskole:

Årsplan for faget: Engelsk 10. X skoleåret 2013/14 Lærer: Jane Agerbo. Mål og indhold for engelsk i 10. klasse 2013/14 på Øse Efterskole: Årsplan for faget: Engelsk 10. X skoleåret 2013/14 Lærer: Jane Agerbo Mål og indhold for engelsk i 10. klasse 2013/14 på Øse Efterskole: Overordnede formål og værdier Denne årsplan for 10. kl på Øse Efterskole

Læs mere

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performance

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performance Fag: Matematik Hold: 1 Lærer: Andreas Haas Undervisningsmål 9/10 klasse Læringsmål Faglige aktiviteter Emne Tema Materialer ITinddragelse Evaluering 33-37 Hele året Hovedvægten er elevernes forståelse

Læs mere

forstå, arbejde med og analysere problemstillinger af matematisk art i sammenhænge, der vedrører dagligliv, samfundsliv og naturforhold

forstå, arbejde med og analysere problemstillinger af matematisk art i sammenhænge, der vedrører dagligliv, samfundsliv og naturforhold Årsplan for undervisningen i matematik på 4. klassetrin 2006/2007 Retningslinjer for undervisningen i matematik: Da Billesborgskolen ikke har egne læseplaner for faget matematik, udgør folkeskolens formål

Læs mere

Årsplan for 7. klasse, matematik

Årsplan for 7. klasse, matematik Årsplan for 7. klasse, matematik I matematik bruger vi bogsystemet Sigma som grundmateriale. I systemet er der, ud over grundbogen, også kopiark og tests tilknyttet de enkelte kapitler. Systemet er udarbejdet

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR ENGELSK 2013

UNDERVISNINGSPLAN FOR ENGELSK 2013 UNDERVISNINGSPLAN FOR ENGELSK 2013 Undervisningen følger trin- og slutmål som beskrevet i Undervisningsministeriets faghæfte: Fællesmål 2009 Engelsk. De centrale kundskabs- og færdighedsområder 1. Kommunikative

Læs mere

aktiviteter Sport Kryds og tværs opgaver med udgangspunkt i læste tekster. Skriftlig oversættelse. Rollespil

aktiviteter Sport Kryds og tværs opgaver med udgangspunkt i læste tekster. Skriftlig oversættelse. Rollespil Fag: Tysk Hold: 28 Lærer: Rikke Balle Larsen 32-42 Undervisningsmål 9/10 klasse Udtalekorrekthed hovedindhold af lyd- og billedmedier ordforråd Vælge og anvende læsestrategier, herunder nærlæsning og skimming

Læs mere

Årsplan Dansk 9. kl. 2017/18

Årsplan Dansk 9. kl. 2017/18 Årsplan Dansk 9. kl. 2017/18 Årsplanen sigter på at opfylde af de i Fælles mål beskrevne kompetencemål for grundskolen(folkeskolen). Fagformål Eleverne skal i faget dansk fremme deres oplevelse og forståelse

Læs mere

Undervisningen skal samtidig udvikle elevernes bevidsthed om engelsk sprog og sprogbrug samt om sprogtilegnelse.

Undervisningen skal samtidig udvikle elevernes bevidsthed om engelsk sprog og sprogbrug samt om sprogtilegnelse. HAUBRO FRISKOLE Fagplan for Engelsk Formål Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, således at de kan forstå talt og skrevet engelsk og kan udtrykke

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR FYSIK/KEMI 2012

UNDERVISNINGSPLAN FOR FYSIK/KEMI 2012 UNDERVISNINGSPLAN FOR FYSIK/KEMI 2012 Undervisningen følger trin- og slutmål som beskrevet i Undervisningsministeriets faghæfte: Fællesmål 2009 Fysik/kemi. Centrale kundskabs- og færdighedsområder Fysikkens

Læs mere

ÅRSPLAN I DANSK FOR 5. KLASSE

ÅRSPLAN I DANSK FOR 5. KLASSE ÅRSPLAN I DANSK FOR 5. KLASSE 2018-2019. Fælles Mål i dansk for 5. klasse omfatter fire kompetenceområder med tilhørende kompetencemål: A. Læsning Eleven kan læse multimodale tekster med henblik på oplevelse

Læs mere

Årsplan for faget: Engelsk 9. X skoleåret 2013/14 Lærer: Jane Agerbo. Mål og indhold for engelsk i 9. klasse 2013/14 på Øse Efterskole.

Årsplan for faget: Engelsk 9. X skoleåret 2013/14 Lærer: Jane Agerbo. Mål og indhold for engelsk i 9. klasse 2013/14 på Øse Efterskole. Årsplan for faget: Engelsk 9. X skoleåret 2013/14 Lærer: Jane Agerbo Mål og indhold for engelsk i 9. klasse 2013/14 på Øse Efterskole. Overordnede formål og værdier Denne årsplan for 9. kl på Øse Efterskole

Læs mere

Læringsmål Faglige aktiviteter Emne Tema Materialer

Læringsmål Faglige aktiviteter Emne Tema Materialer Uge 33-48 Målsætningen med undervisningen er at eleverne individuelt udvikler deres matematiske kunnen,opnår en viden indsigt i matematik kens verden således at de kan gennemføre folkeskolens afsluttende

Læs mere

Uge Skema Overskrift Indhold Målet 33 Man: Introplan Tirs: Introplan Ons: Introplan Tors: Skema Fre: Surprice 34 Man: Tirs: Ons: Tors: Fre: Lejrskole

Uge Skema Overskrift Indhold Målet 33 Man: Introplan Tirs: Introplan Ons: Introplan Tors: Skema Fre: Surprice 34 Man: Tirs: Ons: Tors: Fre: Lejrskole Årsplan for faget: Matematik 9.kl skoleåret 2013/14 Uge Skema Overskrift Indhold Målet 33 Man: Introplan Introplan Introplan Skema Fre: Surprice 34 Man: Fre: Lejrskole Hvor er jeg i det matematiske univers?

Læs mere

Matematika rsplan for 5. kl

Matematika rsplan for 5. kl Matematika rsplan for 5. kl 2015-2016 Årsplanen tager udgangspunkt i fællesmål (færdigheds- og vidensmål) efter 6. klassetrin. Desuden tilrettelægges undervisningen efter læseplanen for matematik. Formålet

Læs mere

Årsplan matematik 5. klasse 2019/2020

Årsplan matematik 5. klasse 2019/2020 Årsplan matematik 5. klasse 2019/2020 Årsplanen tager udgangspunkt i fællesmål (færdigheds- og vidensmål) efter 6. klassetrin. Desuden tilrettelægges undervisningen efter læseplanen for matematik. Formålet

Læs mere

MATEMATIK. Formål for faget

MATEMATIK. Formål for faget MATEMATIK Formål for faget Formålet med undervisningen er, at eleverne udvikler matematiske kompetencer og opnår viden og kunnen således, at de bliver i stand til at begå sig hensigtsmæssigt i matematikrelaterede

Læs mere

Årsplan for 1. klasse 2016/2017

Årsplan for 1. klasse 2016/2017 Årsplan for 1. klasse 2016/2017 Formålet med danskundervisningen er ifølge Fælles Mål at: Fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som kilder til udvikling af

Læs mere

Årsplan for engelsk i 8. klasse

Årsplan for engelsk i 8. klasse Årsplan for engelsk i 8. klasse Fælles Mål for Engelsk 2009 formålsparagraf: Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner sig sproglige og kulturelle kundskaber og færdigheder, således

Læs mere

! ÅRSPLAN!!2015/2016!!TYSK!10.klasse!! UGE EMNE MÅL MATERIALER 34-38. Berlin! Mein Leben in Kreuzberg (1,4 ns) 38 Studietur

! ÅRSPLAN!!2015/2016!!TYSK!10.klasse!! UGE EMNE MÅL MATERIALER 34-38. Berlin! Mein Leben in Kreuzberg (1,4 ns) 38 Studietur ÅRSPLAN2015/2016 TYSK10.klasse UGE EMNE MÅL MATERIALER 34-38 Berlin Mein Leben in Kreuzberg (1,4 38 Studietur Dänen in Berlin (1,0 Junge Obdachlose (0,7 Freibad (1,9 Berlinische Sprach Verwirrung (1,4

Læs mere

Undervisningsplan for faget matematik. Ørestad Friskole

Undervisningsplan for faget matematik. Ørestad Friskole Undervisningsplan for faget matematik Ørestad Friskole 1. af 11 sider Undervisningsplan for faget matematik. Ørestad Friskole Undervisningsplanens indhold Undervisningens organisering og omfang side 2

Læs mere

Årsplan, matematik 4. klasse 2018/2019

Årsplan, matematik 4. klasse 2018/2019 Årsplan, matematik 4. klasse 2018/2019 Fagformål for faget matematik: Eleverne skal i faget matematik udvikle matematiske kompetencer og opnå færdigheder og viden, således at de kan begå sig hensigtsmæssigt

Læs mere

Undervisningsplan for engelsk

Undervisningsplan for engelsk Undervisningsplan for engelsk Formål: Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, således at de kan forstå talt og skrevet engelsk og kan og tør udtrykke

Læs mere

Thyregod Skole. Folkeskolens afgangsprøve for 9. klasse 2013. Bundne prøvefag

Thyregod Skole. Folkeskolens afgangsprøve for 9. klasse 2013. Bundne prøvefag Thyregod Skole Folkeskolens afgangsprøve for 9. klasse 2013 Bundne prøvefag Dansk: Prøven er skriftlig og mundtlig. Læsning og retskrivning Ved den skriftlige del af prøven må der anvendes trykte og elektroniske

Læs mere

Emne Tema Materiale r - - - - - aktiviteter

Emne Tema Materiale r - - - - - aktiviteter Fag: Matematik Hold: 24 Lærer: TON Undervisningsmål Læringsmål 9 klasse 32-34 Introforløb: række tests, som viser eleverne faglighed og læringsstil. Faglige aktiviteter Emne Tema Materiale r IT-inddragelse

Læs mere

Folkeskolens afsluttende prøver. Folkeskolens afgangsprøve. 1. Dansk

Folkeskolens afsluttende prøver. Folkeskolens afgangsprøve. 1. Dansk Uddannelsesudvalget (2. samling) UDU alm. del - Bilag 125 Offentligt Bilag 2 Folkeskolens afsluttende prøver Folkeskolens afgangsprøve 1. Dansk 1.1. Prøven er skriftlig og mundtlig. 1.2. Den skriftlige

Læs mere

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performanc. Læringsmål Faglige aktiviteter. Emne Tema Materialer. ITinddragelse.

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performanc. Læringsmål Faglige aktiviteter. Emne Tema Materialer. ITinddragelse. Fag:matematik Hold:18 Lærer:ym Undervisningsmål 9/10 klasse Læringsmål Faglige aktiviteter Emne Tema Materialer ITinddragelse Evaluering 33-37 Hovedvægten er elevernes forståelse for matematiske begreber.

Læs mere

ENGELSK. Vi henviser til kompetencemål for faget beskrevet i Forenklede Fælles Mål.

ENGELSK. Vi henviser til kompetencemål for faget beskrevet i Forenklede Fælles Mål. ENGELSK Den følgende beskrivelse af faget engelsk på Friskolen Øster Egesborg tager sit udgangspunkt i Undervisningsministeriets Forenklede Fælles Mål (2015). Der er dog visse områder, vi har valgt at

Læs mere

6. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN MATEMATIK

6. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN MATEMATIK 2016-17 Lærer: Sussi Sønnichsen Forord til matematik i 6. Klasse Vi skal arbejde hen imod følgende kompetencemål: Matematiske kompetencer: Eleven kan handle med overblik i sammensatte situationer med matematik.

Læs mere

Årsplan i matematik 9 klasse. 2018/2019 Abdiaziz Farah

Årsplan i matematik 9 klasse. 2018/2019 Abdiaziz Farah Årsplan i matematik 9 klasse. 2018/2019 Abdiaziz Farah Eleverne arbejder med fem hovedemner 1) Tal, systemer og regneregler 2) Økonomi 3) Trigonometri 4) Data og Chance 5) Grafer og lineære sammenhæng

Læs mere

Årsplan 7.x. dansk TG

Årsplan 7.x. dansk TG Uge Indhold Materialer, tekster, mm. FællesMål 34 Vi bruger timerne på at lære hinanden bedre at kende og på at planlægge hytteturen. 35 Hyttetur (Bethesda) 36-37 Artikler Medierne er en stor del af vores

Læs mere