Villa, vovse og. weed

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Villa, vovse og. weed"

Transkript

1 Villa, vovse og weed Ved ordet stofmisbrugere tænker de fleste mennesker uvægerligt på kanyler i rendestenen og socialklasse fem. Men der findes også en anden slags stofafhængige, som indtil for få år siden har været en overset gruppe i behandlingssystemet: Den ressourcestærke misbruger

2 AF HELLE LINDBERG OG LISE-LOTTE SKJOLDAN M an skal lige spidse ørerne for at følge med, når Anna taler. For ordene falder hurtigt, der er meget at fortælle, den ene association tager den anden, der er spring i tiden, og hvor kom jeg nu fra? Nå ja: Anna har meget på hjerte. Anna er en moderne storbykvinde. Klæderne er klassisk sorte, mens frisuren og brillestellet har hver sin friske pangfarve. Når Anna taler, er alt ved hende levende, og hendes latter smitter ubesværet, selvom emnet ikke ligefrem er morsomt. Hvis man ikke lige ved det, så gætter man ikke, at Anna er 59 år gammel. Endnu sværere er det for den uindviede at regne ud, at Anna er stofmisbruger. Men det er hun. Næsten hele sit liv har hun røget hash hver aften efter arbejde. De fleste mennesker i større byer har prøvet at støde på misbrugerne på gaden. De er gerne usoignerede og opfører sig så kaotisk, at trangen til at gå i en bue uden om dem, er stor. Men usynligt i gadebilledet er der også en anden type stofmisbrugere. Man lægger ikke mærke til dem, for de ligner alle andre. Og det er også grunden til, at disse ressourcestærke misbrugere ikke går i behandling. De føler sig milevidt fra stiknarkomanen på gaden. I 2011 åbnede to ny behandlingssteder i København i Odense. Navnet er Projekt Anonym Stofmisbrugsbehandling (PAS) og her kan man få anonym behandling for sit misbrug, hvis man har egen bolig og tilknytning til arbejdsmarkedet. Interessen for behandlingstilbuddet har været overvældende. Alene i København var der i de to første år dobbelt så mange, der henvendte sig, end hvad man havde forventet, og det blev endda nødvendigt at oprette en venteliste. De mange henvendelser skyldes, at de ressourcestærke misbrugere ikke før har haft noget sted at gå hen. Hos PAS kan de identificere sig med de andre deltagere og er ikke bange for at miste deres arbejde, fordi de kan være anonyme. Røgen bag lukkede døre For de fleste misbrugere såes frøene til afhængigheden tidligt i livet. Anna var ikke nogen undtagelse. Hun var19 år, da hun første gang prøvede at ryge hash. Det startede på et højskoleophold. Jeg gik vist bare ind i det forkerte hus, siger hun og griner, men kort efter er minen igen alvorlig. Fra da af indtog hashen stille og roligt en prominent plads i Annas liv. Hun holdt sit forbrug hemmeligt for familie. venner og kollegaer - alt imens joints dagligt blev rullet og røget. Jeg så det ikke som et misbrug. Alligevel var det noget jeg holdt skjult. Noget, jeg brugte meget tid på. De mænd, jeg valgte, røg også, siger hun. Børnene skjulte hun også misbruget for. Men et dagligt hashforbrug er svært at hemmeligholde, og begge hendes børn kender i dag til Annas afhængighed. For nylig har hendes søn betroet hende, at han kan genkende lugten af hash på kilometers afstand. Det er en barndomsduft. Som han sagde til mig: Røg kommer jo altså Som misbruger får man lige pludselig travlt, når det er ved at være fyraften. Man er lidt glad, for nu skal man hjem og have sit stof.

3 også ind af nøglehullerne, mor, siger hun. Og netop børnene og deres opvækst er noget af det, hun fortryder allermest ved sit misbrug. Selvom de hverken manglede vådt eller tørt, og selvom de altid havde tag over hovedet og aftensmad ventende på bordet. For måske kunne tingene have været bedre. Anderledes. Stoffet var jo vigtigere. Man går jo rundt i sådan en osteklokke, man lægger låg på nogle følelser. Jeg var ikke nærværende, og det kan jeg godt være ked af i dag. Anna er uddannet pædagog og passer gennem hele livet sit job og er stadig stolt over sit arbejde. Men selvom hun fungerer godt fagligt, savner hun ofte rusen i løbet af dagen. Som misbruger får man lige pludselig travlt, når det er ved at være fyraften. Man er lidt glad, for nu skal man hjem og have sit stof, siger hun. Ved siden af hashen har Anna også haft hang til cigaretter hele livet, og røgen får konsekvenser. I 2010 får hun konstateret lungesygdommen KOL - rygerlunger. Lægen fortæller, at hun har kun 50 % lungekapacitet tilbage. Derfor beslutter hun at lægge rusmidlerne på hylden. Det var faktisk en øjenåbner. Nu skulle det bare slutte, siger hun. Misbrugerne lever to liv Der findes mange andre i Danmark ligesom Anna. Med arbejde og familie på den ene side og et skjult misbrug på den anden. Man ved ikke præcis hvor mange, for man har ikke tidligere arbejdet med den målgruppe i behandlingssystemet, men alene i løbet af de seneste to år har PAS i København og Odense haft 430 brugere. De fleste af brugerne er hashrygere, men der er også misbrugere af kokain eller andre stoffer. Fælles for dem er, at de lever et dobbeltliv. Om dagen går de på arbejde og fungerer fint socialt, men om aftenen går de hjem til rusen. Ofte ved familien heller ikke, at de tager stoffer. Isolationen og løgnene tærer på misbrugerne. Men selvom de godt selv ved, at de har et problem med stoffer, så går de ikke ned til den kommunale misbrugsbehandling. De er bange for at miste familie og arbejde, hvis nogen skulle opdage deres misbrug. De ressourcestærke misbrugere identificerer sig desuden heller ikke med den typiske misbruger i behandlingssystemet. De har ikke lyst til at gå i gruppeterapi med folk, der er så langt ude, at de slet ikke kan fungere. Det fortæller behandler hos PAS København, Viviana Kold. Vores deltagere erkender, at de er misbrugere, men de er ikke ligesom dem på gaden. Dem vil de ikke sættes i bås med, siger hun. Hos PAS København er de ressourcestærke misbrugere sammen med andre i samme båd. Ganske almindelige mennesker. Det får stofbrugerne til at tage de første skridt ud af afhængigheden.

4 x x x x x x x x x Det er ikke nemt at stoppe Det lykkedes faktisk en overgang for Anna at få bugt med sit hashmisbrug. I lidt over et år røg hun ikke én eneste joint. Men efter en stresset flytning blev presset for stort, og i løbet af ingen tid var hun tilbage i de gamle mønstre, både med hash og cigaretter. Det var svært at se i øjnene. Det var skamfuldt. At jeg fandeme ikke kunne holde mig på den hest, siger hun. I anden omgang begyndte hashen at have bivirkninger. Lige når hun røg, føltes det rart, men den behagelige rus gik hånd i hånd med angst og svedeture. Hun besluttede sig for at stoppe igen, og denne gang søgte hun hjælp. Hos PAS København, som hun fandt på internettet. Men var svært at stoppe. Abstinenserne var hårde. Hun havde hovedpine, kvalme og kunne ikke sove om natten. Og så var der skammen. Indrømmelsen. At skulle bede om hjælp. Det var svært for mig at ringe til PAS, helt fysisk svært. Jeg fik simpelthen så meget hjertebanken, da jeg skulle ringe herind og fortælle det. Og da jeg skulle ind af døren første gang, troede jeg, hjertet ville hoppe ud af munden på mig, siger hun. For fanden, hvor har det været godt at skulle herind, siger hun, med en stemme der er fast og fuld af overbevisning. Jeg kan ikke stå alene med det her. Jeg skal have nogle, der skubber mig. Man får det sådan, nu skal jeg vise dem, at jeg kan. At jeg kan holde ved. Men en afhængighed som Annas er svær at blive kvit. Den lurer konstant i baghovedet, som en djævel på hendes skulder. Hvis muligheden for at ryge med på en joint dukker op, så bliver fristelsen for stor. Uafhængighed er en evig kamp Anna har været i behandling siden januar og har ikke haft tilbagefald, siden hun startede. Men hun skal slås for at holde sig på dydens smalle sti, og for ikke så længe siden var det ved at gå galt. En af beboerne i Annas opgang er en aften vej ud på en gåtur, og Anna ved udmærket godt, at gåturen plejer at være en undskyldning for at ryge en joint. Hun kan ikke dy sig for at spørge. Skal du ud og ryge en fed? Naboen svarer ja. Inden Anna får tænkt sig ordentligt om, er ordene ude af munden på hende. Jeg går sgu med, og så kan jeg få et par hiv. Men Anna overvandt angsten. Og den ugentlige aftale hos PAS København har været en stor hjælp for hende. Både tilbuddet om enesamtaler med behandlerne, men især også gruppeterapien. Det kunne have været her, at Anna faldt i, men heldigvis er naboen vaks. Hun får ikke lov at gå med. Set i bakspejlet var den afvisning lige, hvad Anna havde brug for. Hun kan heller ikke forestille, at skulle lyve om, at hun er kommet til at ryge igen. Jeg kan ikke stå alene med det her. Jeg skal have nogle, der skubber mig. Man får det sådan, nu skal jeg vise dem, at jeg kan. At jeg kan holde ved.

5 Nu har jeg jo sagt ja til at gå herinde, og jeg ville ikke være ærlig over for mig selv, hvis jeg løj for gruppen, siger Anna. Et normalt forløb hos PAS varer fire måneder, hvor Anna er ved at skulle udsluses. Bagefter kan hun vælge at fortsætte i efterbehandling hver 14. dag. Hun har i hvert fald ikke lyst til at vende tilbage til hashtågen. Jeg vil ikke være i osteklokken længere. Jeg regner med at have 25 år tilbage at leve i, og der vil jeg være nærværende. Anna er et opdigtet navn. Annas rigtige navn er journalisterne bekendt. PAS (Projekt Anonym Stofmisbrugsbehandling blev oprettet af satspuljepartierne i 2011 som et forsøg med ressourcestærke misbrugere som målgruppe. Oprindeligt skulle det køre i to år, men blev forlænget i 2012 og igen i Socialstyrelsen færdiggjorde deres evaluering af projektet i Konklusionen er, at det er en utvetydig 125 succes. 430 bliver indskrevet til behandling og 59 % gennemfører behandling, hvorefter de helt er stoppetmed stofferne eller har reduceret deres forbrug kraftigt. På baggrund af den positive evaluering beslutter Folketingets socialudvalg i forbindelse med satspuljeforhandlingerne i slutningen af 2013, at forsøgsprojektet skal gøre permanent og udbredes til hele landet. I løbet af 2014 skal lovgivningen falde på plads, så alle landets kommuner pr. 1. januar 2015 er klar til at udbyde anonym stofmisbrugsbehandling til den ressourcestærke målgruppe.

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Solen går op, solen går ned, og jeg venter bare. Livet på hjemløseboformer

Solen går op, solen går ned, og jeg venter bare. Livet på hjemløseboformer Solen går op, solen går ned, og jeg venter bare Livet på hjemløseboformer Udvalgte resultater fra brugerundersøgelse af SFI 15 Kolofon Februar 15 Oplag: 1.5 Fotograf: Peter Elmholt (elmholt.dk) Grafisk

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Fleksibel barselsorlov. Til forældre

Fleksibel barselsorlov. Til forældre Fleksibel barselsorlov Til forældre ministrenes forord 3 Kære forældre Når et barn kommer til verden, er det på alle måder vigtigt, at barnet får en god start på livet. Og ligeså vigtigt er det, at I

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

Kvinder med et spirende alkoholproblem går ofte til lægen og fortæller, at de har det skidt. Lægen tror, at de er på begynderstadiet

Kvinder med et spirende alkoholproblem går ofte til lægen og fortæller, at de har det skidt. Lægen tror, at de er på begynderstadiet Kvinder med et spirende alkoholproblem går ofte til lægen og fortæller, at de har det skidt. Lægen tror, at de er på begynderstadiet til en depression eller har fået stress. Alkolog Anna Marie Aggerholm.

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv.

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Jacob 4 Frida 9 Jesper 14 Christine 18 Paw 22 Jeanette 25 Per 30

Læs mere

Brug og misbrug af rusmidler. Psykiatribrugere og behandlere fortæller

Brug og misbrug af rusmidler. Psykiatribrugere og behandlere fortæller Brug og misbrug af rusmidler Psykiatribrugere og behandlere fortæller BRUG OG MISBRUG AF RUSMIDLER - Psykiatribrugere og behandlere fortæller Redaktører: Lise Jul, Erik Scriver, og Susanne Thornhal, ANTV,

Læs mere

Kan man se det på dem, når de har røget hash?

Kan man se det på dem, når de har røget hash? Kan man se det på dem, når de har røget hash? Når forældre og medarbejdere på de københavnske skoler gerne vil vide noget om unge og rusmidler, har U-turn et godt tilbud: To behandlere og en ung er klar

Læs mere

Fortællinger om alkohol

Fortællinger om alkohol Fortællinger om alkohol erfaringer fra familieorienteret alkoholbehandling i Århus Kommune Alkoholbehandlingen Århus Kommune Forsorg og Misbrug Socialforvaltningen Familiefortællinger om alkohol - erfaringer

Læs mere

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk ung 1 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Fortællinger om familiekonflikter fra unge med minoritetsbaggrund 2 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk Ung Etnisk Ung

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ 1 DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ af Barbara Berger (Copyright Barbara Berger 2000/2009) 2 Indhold Introduktion 3 De Mentale Love / Måden sindet fungerer på - Loven om at tanker opstår 4 - Loven

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

Jeppe Vig Find TV-vært og skuespiller

Jeppe Vig Find TV-vært og skuespiller Jeppe Vig Find TV-vært og skuespiller Kendt fra bl.a. Lille Nørd og andre tv-programmer til børn og unge. Jeg træffer Jeppe på mobilen tirsdag aften, efter jeg er hjemvendt fra et andet vellykket interview

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Jo mere udsat jo mere syg. Om socialt udsatte danskeres sundhed og sygdom

Jo mere udsat jo mere syg. Om socialt udsatte danskeres sundhed og sygdom Jo mere udsat jo mere syg Om socialt udsatte danskeres sundhed og sygdom Udgivet af Rådet for Socialt Udsatte 14 Udgivet af Rådet for Socialt Udsatte 14 Kolofon Oplag: 2. Grafisk produktion og layout:

Læs mere

Efterladte forældre gør det godt

Efterladte forældre gør det godt Efterladte forældre gør det godt Af cand.psych.aut. Eva Helweg, faglig rådgivningschef i Børn Unge & Sorg Når et barn mister sin mor eller far, så slår det sikre fundament i deres tilværelse revner, og

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

AF KATRINE SCHEPELERN JOHANSEN

AF KATRINE SCHEPELERN JOHANSEN heroin Brugerperspektiver på heroinbehandling de første resultater I marts 2010 startede de første brugere her i landet i behandling med heroin. Hvordan er det gået? AF KATRINE SCHEPELERN JOHANSEN Beslutningen

Læs mere

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Salg eller videre salg af denne publikation er ikke tilladt Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær

Læs mere

21.11.1996. Tillæg til "En alkoholiker i storm og stille"

21.11.1996. Tillæg til En alkoholiker i storm og stille 21.11.1996 1 Tillæg til "En alkoholiker i storm og stille" Der er nu gået næsten 20 år siden "En alkoholiker i storm og stille" udkom første gang. Nogen vil måske spørge: har bogen været til hjælp for

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

Anja. Anja: Ja, det er helt okay. I: Okay. Øhm så hvis du vil starte med at fortælle hvad dit navn er og hvad du laver, og din alder?

Anja. Anja: Ja, det er helt okay. I: Okay. Øhm så hvis du vil starte med at fortælle hvad dit navn er og hvad du laver, og din alder? Bilagsmappe - Tilhørende specialet: Hvad siger patienterne? En undersøgelse af patienters forestillinger om hvad læger kan og skal i læge-patientkommunikationen Transskriberingsmappe Specialeafhandling

Læs mere