Prædiken til 24. søndag efter trinitatis, 2. tekstrække. Joh. 5,17-29.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Prædiken til 24. søndag efter trinitatis, 2. tekstrække. Joh. 5,17-29."

Transkript

1 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 18. november 2012 kl Egil Hvid-Olsen. Prædiken til 24. søndag efter trinitatis, 2. tekstrække. Joh. 5, Salmer. DDS 376 Lyksaligt det folk, som har øre for klang. DDS 294 Talsmand, som på jorderige (gerne Lindemanns mel.). DDS 274 Rejs op dit hoved, al kristenhed! DDS 276 Dommer over levende og døde. Altergang: DDS 459 Herre! hvor skal vi gå hen? (evt. Hartmanns mel.). DDS 385 Op, alle folk på denne jord. Tekstlæsninger. Dan. 7, ; 2. Kor. 5,1-10; Joh. 5,17-29.

2 2 Prædiken. Den, der hører mit ord og tror ham, som har sendt mig, har evigt liv og kommer ikke for dommen, men er gået over fra døden til livet. Sådan siger Jesus i dagens tekst fra Johannesevangeliet. Han taler om Guds og dermed også sin egen dom over mennesker; ikke om menneskers dom over andre mennesker. Der er bare ofte uenighed om, hvem der dømmer hvordan! Ofte dømmer vi andre mennesker på Guds vegne. Men måske er det slet ikke så sikkert, at Gud dømmer, sådan som vi forestiller os det. Jeg har lige læst en bog med titlen Krakeleringer. 1 Den er skrevet af forfatteren Knud Heickendorff, der ernærer sig som frisør på Falster, men altså skriver romaner i sin fritid. Heickendorff har da også en masse på hjerte. Krakeleringer nærmer sig en selvbiografi, idet den er en fiktiv omskrivning af begivenheder, der kommer tæt på Heickendorffs eget liv og erfaringer. At romanens hovedperson, Jens, er homoseksuel skal ikke få jer til at tro, at jeg vil tage forårets landsdækkende debat om vielse af homofile op igen. Denne prædiken handler om, hvor forskelligartet vi kan læse og forstå Bibelen og derved gøre os lige så forskelligartede forestillinger om, hvordan Gud dømmer os. Da Jens indvier sin mor i, hvordan han er indrettet, siger hun: Hvis din far får det her at vide, så kan vi lægge ham i graven, inden der er gået et halvt år. 2 Jens, hans mor og to søskende holder altså kendsgerningerne skjult for Jens far. Dog kan sandheden ikke gemmes i evighed, og da Jens seks år senere præsenterer sine forældre for den mand, der skal vise sig at blive en langvarig livsledsager, går alting godt. 1 Knud Heickendorff: Krakeleringer, Skriveforlaget Ibid., s. 49.

3 3 Dagen efter havde jeg min mor i røret: Hvor er han rar, sagde hun. Og lød til at mene det. Vi skulle jo lige vænne os til at se jer sammen. Men som din far siger: Det er bare som at se alle andre, der er forelskede. Vi er så glade, Jens. 3 Den efterfølgende tid forløber dog ikke problemløst. Jens og Erik, som hans kæreste hedder, er vokset op i tresserne og derfor grebet af tidsåndens tale om frisind. Erik er dog langt mere frisindet end Jens, hvilket får alvorlige konsekvenser. Alligevel er det ikke så meget dette forhold, som Eriks stigende hashmisbrug, der efter mange år får Jens til at forlade Erik. De problemer, de slås med, er altså i familie med dem, der også kan præge det heteroseksuelle samliv. Dog opstår der et problem, der i første omgang ikke rammer heteroseksuelle. Både Erik og Jens er smittet med HIV, da Jens forlader Erik. Nogle år senere dør Erik. Faktisk handler romanen mest af alt om Jens sorg over at miste sin ekskæreste. Da Eriks HIV-smitte udvikler sig til en galopperende AIDS-sygdom, vælger han at tage sit eget liv. Aftenen inden ringer han til Jens, der er orienteret om hans beslutning og straks kommer for at tage afsked. Efter nogle følelsesfulde timer, sender Erik Jens af sted. Eriks gamle veninde, som altid har været ulykkeligt forelsket i ham, bliver hos ham, mens han sluger nogle piller og stille glider ind i døden. Midt i sorgen får Jens kendskab til nogle særdeles usympatiske handlinger, Erik har udført. Derfor blandes sorgen med skuffelse og vrede. Bedre bliver det bestemt ikke af, at Jens også må se i øjnene, at hans eget helbred er for nedadgående. Et kontrolbesøg på Rigshospitalet bekræfter, at han har AIDS i kraftigt udbrud. Der er ikke meget at holde håbet oppe ved, kun en ny type medicin, der muligvis har en positiv effekt. Som I nok kan fornemme, er Krakeleringer en barsk læseoplevelse. Den skåner da heller ikke læseren. For mange vil dele af den virke direkte grænseoverskridende, både hvad angår sprog og beskrivelser. Men det ændrer ikke ved, at Heickendorff i 3 Ibid., s. 54.

4 4 høj grad har noget på hjerte; noget, han vil fortælle dem, der vil vide mere om, hvordan virkeligheden ser ud - set fra hans synsvinkel. Tilbage i midtfirserne, da AIDS dukkede op, var reaktionerne vidt forskellige. Nogle valgte at se stort på risikoen. De ville leve stærkt og dø unge. Studieværten, speedsnakkeren og ungdomsidolet, Kim Schumacher, der selv var homoseksuel, blev en repræsentant for denne gruppe og døde efter en kortvarig sygdomsperiode. Andre blev grebet af panik, så det for eksempel var tæt på at blive forbudt fodboldspillere at omfavne hinanden, når en af dem havde scoret et mål. Atter andre gav de homoseksuelle selv skylden for sygdommen og den deraf følgende død. De mente, at bøsser havde påkaldt sig Guds vrede ved at leve i modstrid med de retningslinjer, Bibelen udstikker. Set fra en kristen synsvinkel er der da heller ingen tvivl om, at homoseksuelle er syndere. De er akkurat ligeså store syndere som hetero- og biseksuelle. Ingen af os kan nemlig sige sig fri for at synde. Tager vi Jens og Erik som et eksempel, er deres parforhold ikke syndigt. Som heteroseksuel kan man ganske vist undre sig over, hvad der får to af samme køn til at drages mod hinanden. Men man skal huske på, at bøsser og lesbiske nærer den samme forundring overfor heteroseksuelle. Synden viser sig altså ikke i de forskellige former for tiltrækning; den viser sig, idet den ene partner svigter den anden; idet kærligheden ikke længere bliver ledetråden i parrets forhold. For Eriks vedkommende overtager hans misbrug kærlighedens plads. Han bliver mere afhængig af hashen end af Jens. Desuden udvikler hans frisind sig i så høj grad, at han glemmer hensynet til andre. Derved er det ikke kun Jens, der bliver såret. Dette syn på homoseksuelle kan man være uenig i. For der står jo i Det Gamle Testamentes moselov, at hvis en mand har samleje med en mand, som man har samleje med en kvinde, har de begge to begået en vederstyggelighed. De skal lide

5 5 døden. De har selv skylden for deres død. 4 Dog er der heldigvis ikke længere nogen, der effektuerer denne domfældelse. Gjorde man det, skulle man også henrettes, hvis man forbandede sine forældre. 5 Ligeledes skulle en mand henrettes, hvis han havde været i seng med en anden mands kone. Den samme skæbne skulle overgå kvinden, hvis hun vel at mærke var gift. 6 Hvis hun var ugift, var det en anden sag. Så kunne den gifte mand frit muntre sig med hende, med mindre hun var jomfru. Var hun det, skulle han betale brudepenge til hendes familie og gifte sig med hende 7. Som det er gældende i muslimske lande i dag, anså man nemlig på gammeltestamentlig tid ugifte kvinder, der ikke var jomfruer, for at være langt mindre værd end seksuelt uberørte kvinder. Når vi ikke efterlever disse regler længere, hvorfor skulle vi så fastholde det fordømmende syn på homoseksuelle? Dette spørgsmål tages også op i romanen, hvor en præst i en samtale med Jens - nævner et lignende forbud mod homoseksualitet som det, jeg nævnte før: Hvis du vidste, hvor mange gange, jeg er blevet dunket i hovedet med det skriftsted. Man glemmer bare at nævne, at lidt efter [ ] står der: I må ikke runde håret på tindingerne; og du må ikke studse dit skæg. Du er frisør; hvad siger du til den? Og i femte Mosebog står der den herligste opremsning over dyr, man ikke må spise ikke bare grisen, som vi lystigt fejrer jul med at sætte til livs som flæskesteg; nej man må heller ikke spise harer sig lige det til en kristen jæger! Og tilsyneladende er rejer og skalddyr også forbudt, for af dyr, der lever i vandet må man kun spise dyr med finner og skæl [ ]. Studs er også strengt forbudt. Der står så mange forbud i Det Gamle Testamente, at det er til at blive svimmel af. Og som stort set alle kristne er enige om, at man ikke skal rette sig efter; at Jesus så at sige gjorde Mos. 20, Mos. 20, Mos. 20, Mos. 22, Mos. 18,22.

6 6 op med. Men lige det der med at en mand ikke må ligge med en anden mand, ja det er der stadig nogle, der synes er forfærdelig vigtigt, at man overholder. 9 Når homoseksuelle trækkes frem som en særligt syndig befolkningsgruppe skyldes det nok også, at apostlen Paulus, der hører til i Det Nye Testamente, siger, at hverken utugtige eller afgudsdyrkere eller ægteskabsbrydere eller mænd, der ligger i med mænd, eller tyve eller griske mennesker, ingen drukkenbolte, ingen spottere, ingen røvere skal arve Guds rige. 10 Der er ingen tvivl om, at Paulus var en både dygtig og gudfrygtig mand. Nogle gange gik han måske lidt for meget i selvsving, som når han som i det nævnte citat strør om sig med fortabelsesdomme. Det er ikke så få, der går fortabt. Det er både utugtige altså folk, der opfører sig uanstændigt, afgudsdyrkere altså mennesker, der ikke tror på den kristne Gud, ægteskabsbrydere altså folk, der har sidespring eller lader sig skille. Dertil kommer bøsser, tyve, grådige mennesker, alkoholikere og mon ikke også andre former for misbrugere skal tælles med her? Endelig nævner Paulus folk, der er grove i munden overfor andre. Man fristes til at spørge, hvem der bliver tilbage? Det spørgsmål kan der være en pointe i, for Paulus har ikke blot udpeget en række mennesketyper, der skal fortabes; han har nærmest udpeget hele menneskeheden. Hvem her vil for eksempel kunne sige sig fri for grådighed? Hvem har ikke spottet andre, enten mens de hørte det eller bag deres ryg? Hvem har ikke opført sig på en måde, som andre kan opfatte som uanstændig? Det er med andre ord os alle sammen, Paulus forbander. Og nej, bøsserne går ikke fri, for de er ikke bedre end heteroseksuelle men de er heller ikke værre. Paulus dømmer altså os alle til fortabelse. Men derefter tilføjer han: Sådan var nogle af jer engang, men I blev vasket rene, I blev helliget, I blev gjort retfærdige ved Herren Jesu Kristi navn og ved vor Guds ånd. Dette leder os tilbage til dagens 9 Krakeleringer, s Kor. 6,9-10.

7 7 evangelietekst, hvor Jesus siger: Den, der hører mit ord og tror ham, som har sendt mig, har evigt liv og kommer ikke for dommen, men er gået over fra døden til livet. Som Luther påviste med udgangspunkt i Paulus breve, retfærdiggøres vi ikke gennem gerninger, men gennem tro. Vi kan altså ikke gøre os fortjent til Guds kærlighed ved at handle på bestemte måder. I nogle tilfælde kan der absolut være fornuft i at gøre det alligevel. Således kan en tyv gøre klogt i ikke at stjæle mere og en alkoholiker i at lægge sprutten på hylden. Men homoseksuelle gør ikke klogt i at lægge deres naturlige seksuelle præferencer til side. På trods af Paulus intelligens og indsigt, var det ikke smart af ham at nævne tyve og alkoholikere sammen med homoseksuelle, for mens de to første har et problem, de kan gøre noget ved, har bøsser og lesbiske kun et problem i andres øjne. De er skabt med den seksualitet, de har, og at underkue den, vil være det samme som at takke nej til det særlige liv, Gud har givet dem. En fornægtelse af deres seksualitet vil ikke bringe dem tættere på Gud. Det vil derimod troen på, at han elsker dem på trods; ikke på trods af deres homoseksualitet, men på trods af alle de synder, som de og alle andre dagligt begår, idet vi lægger større vægt på selvkærlighed end på næstekærlighed; større vægt på at dømme andre end at dømme os selv. Det er bestemt ikke let at slippe af med fordømmelsen af andre. For at citere Luther igen har han beskrevet mennesket som både retfærdiggjort og synder. Idet vi tror på, at Gud holder af os, er vi retfærdiggjort. I Guds øjne er vi altså syndfrie. Det er vi, selvom vi slet ikke kan holde os frie af synd, men bliver ved med at tænke på os selv, før vi tænker på andre; bliver ved med at dømme andre, inden vi vender blikket indad; bliver ved med at se splinten i den andens øje, men overser bjælken i vort eget. Vi er på konstant udkig efter dem, der stikker ud; dem, der virker aparte og som vi derfor kan føle os berettiget til at fordømme. Homoseksuelle er nogle af dem, der må holde for i den forbindelse. Denne fordømmelse af andre er bestemt ikke blåstemplet af Gud. I evangelierne udtaler Jesus ingen fordømmelse af homoseksualitet, og som det slås fast i dagens

8 8 evangelietekst er Gud og Jesus ét: Sønnen kan slet intet gøre af sig selv, men kun det, han ser Faderen gøre; for hvad Faderen gør, det samme gør også Sønnen. Når Jesus ikke fordømmer homoseksualitet, gør Gud det altså heller ikke. Gud dømmer derimod alle mennesker, fordi vi alle bærer synden i os. Men idet han holder af os alligevel, kan vi få styrke til at vride os ud af vores fordømmende holdninger til andre og måske derved lade dem fornemme et strejf af Guds kærlighed. Amen.

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Kristendommens søjler

Kristendommens søjler Kristendommens søjler 1 - Troen 2 Der er kun én Gud 2 Fælles udgangspunkt for kristne, jøder og muslimer 2 Kristnes tro på én Gud 2 Hvad er et menneske? 3 Hvad mener kristne med ordet nåde? 4 Jesus Kristus

Læs mere

Kirken og homoseksualitet

Kirken og homoseksualitet Kirken og homoseksualitet 17 korte svar på aktuelle spørgsmål Udgivet i 2010 af Dansk Bibel-Institut Evangelisk Luthersk Mission Fællesskabet for Kirkelig Fornyelse Kirkelig Forening for den Indre Missions

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

SE PÅ ISRAEL LÆR OM GUD 6 oplæg til samtaler over en åben Bibel. Udarbejdet af Jens Lomborg, lagt på www.joffi.dk med tilladelse.

SE PÅ ISRAEL LÆR OM GUD 6 oplæg til samtaler over en åben Bibel. Udarbejdet af Jens Lomborg, lagt på www.joffi.dk med tilladelse. SE PÅ ISRAEL LÆR OM GUD 6 oplæg til samtaler over en åben Bibel. Udarbejdet af Jens Lomborg, lagt på www.joffi.dk med tilladelse. Indledning Hvorfor overhovedet lave et bibelstudie om Israel? Se på Israel,

Læs mere

I radiobibelskolen Vejen gennem Bibelen finder vi disse retningslinier for bibelarbejde.

I radiobibelskolen Vejen gennem Bibelen finder vi disse retningslinier for bibelarbejde. I radiobibelskolen Vejen gennem Bibelen finder vi disse retningslinier for bibelarbejde. Vi vil samle det i syv små punkter, men vil som overskrift sætte ordet fra salme 119, v.18: "Luk mine øjne op, så

Læs mere

Velkomst og tema: Prædiken:

Velkomst og tema: Prædiken: Gudstjeneste 180115 10.30 - Brændkjærkirken 2 s.e. H3K 2. Tekster: Mos 33,18-23; Joh 2,1-11 (afslutning af prædiken: Rom 12,9-12a) Prædiken af sognepræst Ole Pihl Salmer: DDS 4 Giv mig Gud en salmetunge

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Du og jeg, Gud. 1.søndag efter påske 2015. Konfirmation.

Du og jeg, Gud. 1.søndag efter påske 2015. Konfirmation. Du og jeg, Gud 1.søndag efter påske 2015. Konfirmation. Den grund, du har i dåben lagt, dit stærke ja til svage, bekræfter du, skal stå ved magt i dag og alle dage. Evangelieteksten til 1.søndag efter

Læs mere

Steen Bonde: Ud af skammen

Steen Bonde: Ud af skammen Steen Bonde: Ud af skammen Som jeg beskrev i kapitlet Skam, er både skyld og skam særdeles relevante størrelser i forbindelse med at have en kronisk sygdom eller et handicap. Selvom begreberne er almenmenneskelige,

Læs mere

Vejledende liturgihåndbog

Vejledende liturgihåndbog Vejledende liturgihåndbog Indholdsfortegnelse Forord...2 Vejledende gudstjenesteliturgi...5 Menighedsbøn...8 Skriftemål...11 Dåb...14 Konfirmation...27 Nadver...30 Vielse...33 Kirkelig velsignelse af borgerligt

Læs mere

BØNNEGUIDE TIL 14 DAGE MED BØN FOR AALBORG

BØNNEGUIDE TIL 14 DAGE MED BØN FOR AALBORG "EN BY PÅ VEJ, EN BØNNEGUIDE TIL 14 DAGES BØN FOR AALBORG er den syvende publikation fra Aalborg Præstenetværk. Visionen bag er at kalde byens kristne og kirker til bøn for byen ved starten af det nye

Læs mere

Apostlene og loven. Så er loven da hellig og budet helligt og retfærdigt og godt. (Rom 7,12). Ugens vers. Introduktion

Apostlene og loven. Så er loven da hellig og budet helligt og retfærdigt og godt. (Rom 7,12). Ugens vers. Introduktion 11 TIL SABBATTEN 14. JUNI 2014 Apostlene og loven Ugens vers Introduktion Så er loven da hellig og budet helligt og retfærdigt og godt. (Rom 7,12). Hvorfor argumenterer så mange kristne imod loven, når

Læs mere

Langfredag. 18.april 2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30.

Langfredag. 18.april 2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30. Langfredag. 18.april 2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30. Liturgi Ingen lys tændes på alteret. I Vinderslev ringes kun med den gamle klokke. Ingen blomster, kun kristtjørn. Præludium (alvorligt)

Læs mere

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse!

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Vi har hver i sær vores bagage med. Både den helt konkrete bagage

Læs mere

21.11.1996. Tillæg til "En alkoholiker i storm og stille"

21.11.1996. Tillæg til En alkoholiker i storm og stille 21.11.1996 1 Tillæg til "En alkoholiker i storm og stille" Der er nu gået næsten 20 år siden "En alkoholiker i storm og stille" udkom første gang. Nogen vil måske spørge: har bogen været til hjælp for

Læs mere

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre!

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre! Konfirmation 26.april 2015. Domkirken 10: 402 Den signede dag, 725 Det dufter, 331 Uberørt. Konfirmation, 29 Spænd over os, 754 Se, nu stiger Kære konfirmandforældre! konfirmandord, som vi forsøgte at

Læs mere

Prædiken til konfirmation den 10. maj 2015. Over alt. Ned til os. Dig og mig! Salmer: 754 408 (motet) 260 // 192 Yoy raise me up(motet) 369 11

Prædiken til konfirmation den 10. maj 2015. Over alt. Ned til os. Dig og mig! Salmer: 754 408 (motet) 260 // 192 Yoy raise me up(motet) 369 11 Prædiken til konfirmation den 10. maj 2015 Over alt. Ned til os. Dig og mig! Salmer: 754 408 (motet) 260 // 192 Yoy raise me up(motet) 369 11 Kære konfirmander. Så er vi omsider nået frem til den store

Læs mere

Martin Luthers lille Katekismus

Martin Luthers lille Katekismus Martin Luthers lille Katekismus Forord Ordet katekismus stammer fra det græske ord, katekhismos og betyder undervisning. Undervisning i kristendom har altid været en hjørnesten i kirken. Udviklingen de

Læs mere

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 1 Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 336 Vor Gud han er så fast en borg 698 Kain hvor er din bror 495 Midt i livet er vi stedt 292 Kærligheds og sandheds Ånd 439 O, du Guds lam 412 v. 5-6 som brød

Læs mere

UNDERVISNING FRA MIDTJYLLANDS FRIKIRKE - AUGUST 2012

UNDERVISNING FRA MIDTJYLLANDS FRIKIRKE - AUGUST 2012 UNDERVISNING FRA MIDTJYLLANDS FRIKIRKE - AUGUST 2012 Finlandsgade 53, 7430 Ikast Telefon: 40 78 78 29 Internet: www.mjkk.dk E-mail: info@mjfk.dk PENGE Nogle ser på penge som en velsignelse og andre ser

Læs mere

Prædiken til 15. søndag efter trinitatis, Matt. 6,24-34. 1. tekstrække

Prædiken til 15. søndag efter trinitatis, Matt. 6,24-34. 1. tekstrække 1 Nollund Kirke. Søndag d. 8. september 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 15. søndag efter trinitatis, Matt. 6,24-34. 1. tekstrække Salmer DDS 743: Nu rinder solen op af østerlide DDS 29:

Læs mere

DAVID G. BENNER. At åbne sig for Gud. Lectio divina som ramme for et liv i bøn

DAVID G. BENNER. At åbne sig for Gud. Lectio divina som ramme for et liv i bøn DAVID G. BENNER At åbne sig for Gud Lectio divina som ramme for et liv i bøn 5 Indhold Introduktion: Forvandlende åbenhed over for Gud 7 1. Mere end du kan forestille dig 11 2. Forberedelse til det guddommelige

Læs mere

Urup Kirke. Søndag d. 18. januar 2015 kl. 10.00. Egil Hvid-Olsen. Salmer.

Urup Kirke. Søndag d. 18. januar 2015 kl. 10.00. Egil Hvid-Olsen. Salmer. 1 Urup Kirke. Søndag d. 18. januar 2015 kl. 10.00. Egil Hvid-Olsen. Prædiken til 2 søndag efter helligtrekonger, Joh. 2,1-11, 1. tekstrække. Salmer. DDS 743 Nu rinder solen op af østerlide (Zincks mel.).

Læs mere

Bøn frem for alt. Oddvar Søvik. Credo Forlag København 2007. Til minde om mor

Bøn frem for alt. Oddvar Søvik. Credo Forlag København 2007. Til minde om mor Bøn frem for alt Jeg formaner da først af alt til bønner og anråbelser, forbønner og taksigelse for alle mennesker (1 Tim 2,1). Bøn frem for alt Oddvar Søvik Til minde om mor Credo Forlag København 2007

Læs mere

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Salg eller videre salg af denne publikation er ikke tilladt Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær

Læs mere

Vanskelige bibelsteder (1. del)

Vanskelige bibelsteder (1. del) Vanskelige bibelsteder (1. del) Livets Kildes hæfteserie Nr. 37 8. årgang August 2009 Hvis du ønsker flere eksemplarer af dette eller andre af vore hæfter, skriv da blot til vor adresse: Livets Kilde,

Læs mere

Arvingerne 4. del. Jalousi

Arvingerne 4. del. Jalousi Arvingerne 4. del. Jalousi Indledning: En verden af konflikter og misundelse Er der noget, der kendetegner vores verden i dag, må det være konflikter. Der er konflikten i Ukraine med den dertil hørende

Læs mere

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ 1 DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ af Barbara Berger (Copyright Barbara Berger 2000/2009) 2 Indhold Introduktion 3 De Mentale Love / Måden sindet fungerer på - Loven om at tanker opstår 4 - Loven

Læs mere