Velfærdsministeriet har anmodet Københavns Kommune om en redegørelse, der giver svar på spørgsmål fra Folketingets Socialudvalg:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Velfærdsministeriet har anmodet Københavns Kommune om en redegørelse, der giver svar på spørgsmål fra Folketingets Socialudvalg:"

Transkript

1 Socialudvalget (2. samling) SOU alm. del - Svar på Spørgsmål 76 Offentligt Velfærdsministeriet Departementet Holmens Kanal København K Att.: Julie Begtorp Dato: 7. januar 2008 Sagsnr.: Dok.nr.: /HH/ABL/BOF Redegørelse vedrørende bostedet Tokanten Velfærdsministeriet har anmodet Københavns Kommune om en redegørelse, der giver svar på spørgsmål fra Folketingets Socialudvalg: Ad redegørelse om problemerne på bostedet Tokanten, som de er blevet præsenteret i Berlingske Tidende den 16. og 17. december om kommunen dels har levet op til sine tilsynsforpligtelser i forhold til Tokanten, dels en præcisering af, hvori tilsynet har bestået. 3. hvad kommunen vil gøre for at tage hånd om problemerne og sikre sig imod gentagelser, og evt. sikre et bedre tilsyn samt bedre supervision af ledelse og personale. Socialforvaltningen har den 20. december 2007 udarbejdet en redegørelse til Københavns Kommunes Socialudvalg på baggrund af presseomtalen i blandt andet Berlingske Tidende. Redegørelsen giver en dækkende forklaring på de problemer, der er omtalt i pressen. Forvaltningen henviser derfor til denne redegørelse som besvarelse af spørgsmål 1 til brug for udarbejdelse af ministeriets besvarelse til Folketingets Socialudvalg. Redegørelsen vedlægges i en presseudgave, hvori tavshedsbelagte oplysninger er fjernet til brug for eventuel udlevering. Ad 2. Københavns Kommune afholder årlige ordinære tilsyn på kommunens boenheder for psykisk udviklingshæmmede. Det er på Tokanten senest sket den 7. marts 2006 og den 13. februar Derudover har Kommunen afholdt 2 ekstraordinære tilsyn på Tokanten i andre anledninger.

2 Side 2 af 9 I anledning af den konkrete sag har Kommunen afholdt kursus den 24. juli 2007 i magtanvendelse på Tokanten og sikret, at de manglende registrerede magtanvendelse blev indsendt og vurderet. Kommunens tilsyn af boenheder for psykisk udviklingshæmmede som Tokanten, foretages af Socialforvaltningens Kvalitets- og Tilsynskontor i henhold til retssikkerhedslovens 16, hvorefter Kommunalbestyrelsen har pligt til at føre tilsyn med, hvordan de kommunale opgaver løses. Tilsynet omfatter både indholdet af tilbudene og den måde, opgaverne udføres på. Tilsynsforpligtelsen mv. reguleres yderligere af Serviceloven og tilknyttede bekendtgørelser og vejledninger, og kontrol af magtanvendelse udøves i henhold til særlige bekendtgørelser herom. Tilsynsvirksomheden i København er tilrettelagt i samarbejde med Folketingets Ombudsmand og Københavns Borgerrådgiver og i overensstemmelse med retningslinjerne for deres tilsynsvirksomhed. På denne baggrund er det målet for tilsynet at såvel tilsynsbesøget samt den afsluttende tilsynsrapport medvirker til at højne kvaliteten på bostedet. Dette sker ved den dialog, der opstår under tilsynsbesøget og de vurderinger, råd- og vejledninger og eventuelle henstillinger og påbud, der fremkommer i den afsluttende tilsynsrapport. Rapporten forventes at indgå i botilbudets udviklingsarbejde. Tilsynet har i den forbindelse ingen selvstændig kompetence til at iværksætte initiativer. Tilsynet følger dog op på tilsynsrapporter og forvaltningen har etableret en procedure, hvor gentagne henstillinger og påbud godkendes af direktionen, hvilket sikrer den fornødne gennemslagskraft på institutionen og internt i organisationen. Ud over det lovpligtige tilsyn i henhold til retssikkerhedsloven foretager forvaltningens mål- og rammekontorer et løbende driftsherretilsyn f.eks. med hensyn til kvalitetsstandarder og økonomi. Kvalitets- og Tilsynskontoret har udarbejdet en fælles model for tilsynsarbejdet i kontoret, der samtidig sikrer, at arbejdet tilrettelægges i overensstemmelse med Folketingets Ombudsmands anbefalinger om et tilsyn adskilt fra drift. Modellen sikrer, at tilsynsrapporterne rummer faktuelle oplysninger om tilsynsbesøget efterfulgt af følgende temaer, som gennemgås ved det generelle tilsyn:

3 særligt fokus for tilsynet, Side 3 af 9 målgruppe, målsætning og brugersammensætning, fysiske rammer, tilrettelæggelse af den samlede indsats over for brugeren, brugerens trivsel og dagligdag, brugerindflydelsen, inddragelse af pårørende, magtanvendelse, medicinhåndtering, alkohol og stofmisbrug, hjælpemidler og personalet. Under hvert tema kommer Tilsynet med en generel vurdering, hvorefter der kan gives bemærkninger på 3 niveauer, henholdsvis råd og vejledning, henstilling eller påbud. Tilsynet bruges på forskellig måde som sparringspartner. Under tilsynsbesøget taler tilsynskonsulenterne med ledelsen, personalet og enkelte beboere og evt. pårørende. Derudover kommer udkast til tilsynsrapporterne til udtalelse på institutionen og det ansvarlige centrale kontor, og der afholdes ind imellem efter institutionernes behov møder med institutionen om resultaterne af tilsynet. Endelig afholder tilsynet efter behov kurser inden for centrale fokusområder, f.eks. medicinhåndtering eller magtanvendelse. På det overordnede plan er ingen begrænsninger i sparringen, men den begrænses konkret af, at der ikke må udøves sparring på forhold, der senere skal gøres til genstand for et uafhængigt tilsyn. Ad 3. Socialudvalget har på møde den 20. december 2007 besluttet følgende: "At der laves en grundig ekstern undersøgelse af forholdene på alle bosteder i København og et oplæg til anbefalinger til eventuelle forbedringer på området.

4 Side 4 af 9 At ti-punkts planen som tidligere er vedtaget implementeres umiddelbart At det sikres at tilsynet med bosteder fremover omfatter brugen af p.n. medicin og håndtering af beboernes økonomi At der skal være et kvalificeret eksternt tilsyn blandt andet efter inspiration i modellen i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. At der ønskes en indstilling om muligheden for midlertidig hotline hos Borgerrådgiveren til indberetninger for f.eks. pårørende, beboere, medarbejdere og tidl. medarbejdere vedr. forvaltningens institutioner At der ønskes en indstilling om forbedring af Kvartalsvis rapport og statistik til udvalget." Initiativer, der umiddelbart sættes i værk på Tokanten Som det fremgår af den redegørelse, der blev forelagt Københavns Kommunes Socialudvalg den 20. december, blev der med virkning fra den dato konstitueret en ny forstander for Tokanten. Den konstituerede forstander har dels til opgave at skabe den nødvendige ro om brugerne og medarbejderne på botilbudet dels at udarbejde og iværksætte en handleplan for indsatsen i forhold til de 8 beboere på Tokantens afdeling, Persillevej 2A, og i forhold til beboerne på tilbudets andre boafdelinger. Handleplanen skal som minimum indeholde: En fuldstændig psykiatrisk og neuropædagogisk udredning af alle beboerne ved ekstern konsulentbistand Udarbejdelse af fornyet handleplan for hver enkelt beboer, herunder vurdering af behov for værgemål, ledsageordning, supplerende hjælpemidler mv. i samarbejde med Handicapcenteret Undersøgelse og fremadrettet håndtering af praksis vedrørende magtanvendelse mv. på botilbudets øvrige afdelinger. Indsats for besættelse af ledige stillinger evt. ved tilbud om rotation til faste medarbejdere fra andre botilbud Styrkelse af det psykiske arbejdsmiljø gennem supervision og udarbejdelse af fornyet APV

5 Der skal foretages en fuldstændig gennemgang af samtlige beboeres regnskaber for perioden fra 2001 til 2007 og foretages tilbagebetaling der, hvor det kan konstateres at udgifter uretmæssigt er blevet afholdt for beboernes midler Side 5 af 9 Den fælles handleplan for botilbudene på Persillevej, Tomatvej, Radisevej og Irlandsvej Københavns Kommune søsatte allerede i kølvandet på den såkaldte Sjælør-sag i februar 2007 et fagligt udviklingsprojekt med henblik på generelt at styrke faglig viden, etik, arbejdsmiljø mv. på alle kommunens botilbud til personer med handicap. Initiativerne beskrives nedenfor sammen med en aktuel status. På baggrund af forløbet med Tokanten igangsætter Socialforvaltningen en bredere handleplan, som i første omgang retter sig mod samtlige botilbud på det område, der afgrænses af Persillevej, Tomatvej, Irlandsvej og Radisevej, det tidligere Sundbyvang-område, med følgende elementer: Der skal på hvert enkelt botilbud udarbejdes en plan for, hvordan man vil skærpe indsatsen i forhold til forebyggelse af konflikter, magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten, indberetning, opfølgning mv. Planen skal angive hvordan området vil blive behandlet på afdelingsmøder mv., samt hvordan ledelsen vil sikre større opmærksomhed om forebyggelse, indberetning og opfølgning Samtlige faste medarbejdere skal gennemføre de efteruddannelseskurser, der allerede er udviklet om forebyggelse af konflikter mv. Der skal på tværs af hele botilbudsområdet udarbejdes et fælles koncept for pædagogiske handleplaner, som skal implementeres, således at alle beboere inden udgangen af 2008 har en fornyet handleplan ud fra det nye koncept. I den forbindelse skal der i samarbejde med handicapcenteret udvikles en model for årlig revision af handleplanen efter Servicelovens 141, evt. i form af et samlet koncept. Et sådant samlet koncept vil formodentlig først kunne implementeres fra Den udviklede politik for, hvordan man på tilbudene skal forholde sig til spørgsmålet om politianmeldelse af voldsepisoder skal formidles og implementeres på det enkelte tilbud Det samlede etiske kodeks for bo- og dagtilbud på handicapområdet, som vil foreligger i udkast i løbet af januar måned, skal indarbejdes på de enkelte arbejdspladser. Lederne skal indgå i ledelsesudviklingsforløb om implementering af det etiske kodeks og der skal lokalt laves plan for implementering.

6 Der skal i løbet af 2008 gennemføres en række tilsyn specifikt fokuseret på spørgsmålet om arbejdet med Servicelovens regler om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten. Der skal udvikles et initiativ for at holde de pårørende orienteret om udviklingen i antallet af magtanvendelsesindberetninger mv. f.eks. i form af, at de pårørende hvert kvartal modtager et nyhedsbrev, hvor der indgår tal for periodens indberetninger på magtanvendelsesområdet. Side 6 af 9 Handleplanen har til formål at styrke arbejdet med forebyggelse af magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten, arbejdet med etik i dagligdagen og arbejdet med brugernes individuelle handleplaner. Handleplanen præsenteres for medarbejdere på de berørte tilbud på et møde den 9. januar 2008 og igangsættes umiddelbart derefter. Socialforvaltningens faglige udviklingsprojekt for handicapområdet På baggrund af mediernes omtale af en række kritisable forhold på Københavns Kommunes botilbud Sjælør i februar 2007 afsatte Socialudvalget 2 mio. kr. til et fagligt udviklingsprojekt for samtlige bo- og dagtilbud på handicapområdet i Københavns Kommune. Generelt har projektet til formål, at styrke den faglige viden på tilbuddene om brugerne og pædagogiske metoder, styrke det enkelte tilbud som en værdibaseret arbejdsplads præget af respekt for brugerne og dialog mellem ledere, medarbejdere, brugere og pårørende, skabe attraktive, udviklende arbejdspladser, et godt arbejdsmiljø samt de bedste rammer for rekruttering og fastholdelse af kvalificeret personale, sikre at der på det enkelte tilbud er veletablerede systemer, der skaber sikkerhed for, at retningslinjer for medicinering og magtanvendelse kendes og overholdes af alle. Det faglige udviklingsprojekt er udviklet i samarbejde med Landsforeningen for Socialpædagoger (LFS) og gennemføres igennem udvikling og implementering af 6 delprojekter, der hver tilrettelægges i dialog med forstandere, medarbejdere, brugere og pårørende: 1. Faglighed, kompetenceudvikling og efteruddannelse.

7 Dette delprojekt har til formål at starte en langsigtet proces, der skal sikre, at alle ansatte har den nødvendige viden for at kunne håndtere det daglige arbejde. Delprojektet består af kursusaktiviteter samt en særlig uddannelse af faglige nøglepersoner på bo- og dagtilbud. De ansatte tilbydes blandt andet faglige kurser i magtanvendelse og konfliktløsning, samspil med brugerne (kommunikation, anerkendelse, motivation og brugerindflydelse). Side 7 af 9 Endvidere vil der være specialkurser i handleplaner, medicinhåndtering, autisme, neuropsykologi, sanseintegration, seksualitet og handicap samt seksuelle overgreb. Endelig vil der være en uddannelse af 1-2 nøglepersoner på hvert tilbud, som bl.a. vil bestå i konfliktløsning, coaching, faglig sparring, netværksfacilitering og mødeledelse. Status er, at der er stor søgning til kurserne i magtanvendelse kurset bliver således dubleret 1 2 gange. Første kursus er afholdt med ca. 20 deltagere. Der er indgået aftale med Danmarks Forvaltningshøjskole om, at de udbyder en kursusrække fra december 2007 til april Datoer for 2007 januar 2008 er meldt ud. 2. Udvikling af holdninger og værdier samt pædagogisk praksis Formålet med dette delprojekt er at sikre, at der på alle bo- og dagtilbud for handicappede foregår en løbende dialog om etik, holdninger og værdier, og at indholdet i dialogen omsættes til praksis og forankres i hverdagen. Der er derfor igangsat en proces, hvor alle ledere og medarbejdere skal bidrage til en fælles etisk kodeks, som blev besluttes på et Etisk kodeks seminar december Arbejdsgrundlaget for den etiske kodeks er en række dilemmaer fra dagligdagen i tilbuddene, som alle har udarbejdet i løbet af november. De ca. 50 dilemmaer foreligger i pjeceform. Seminaret blev afholdt med 90 deltagere primært fra bo- og dagtilbud på handicapområdet. Den etiske kodeks vil blive trykt og udsendt i januar Herefter vil lederne blive støttet i at indarbejde den etiske kodeks i dagligdagen. Fra februar til maj 2008 vil der blive afholdt seminarer i netværkene med deltagelse af samtlige 45 ledere og et tilsvarende antal centrale medarbejdere på tilbuddene, som skal understøtte omsætningen i dagligdagen. Forvaltningen vil regelmæssigt følge op på aktiviteterne omkring den etiske kodeks. 3. Rekruttering og introduktion

8 Formålet med dette delprojekt er at sikre, at kommunen fremadrettet kan rekruttere kvalificeret personale og at kommunen rekrutterer medarbejdere, som bedst muligt matcher behovene på de enkelte arbejdspladser. Derfor er der etableret et fælles introduktionsforløb og to undersøgelser af hvad de studerende og medarbejderne lægger vægt på i arbejdet med handicappede. Disse to undersøgelser skal understøtte videreudviklingen af fælles introduktionsforløb og af arbejdet med personalepolitikken på området. Side 8 af 9 Første introduktionsforløb er afsluttet med udgangen af Datoer meldes fortløbende ud direkte til ledere og forstandere. Der har deltaget 35 nyansatte i det første forløb. Et lignende antal vil gennemgå forløbet 2 3 gange i Undersøgelsen blandt studerende og ansatte, der skal understøtte rekrutteringsindsatsen, foreligger cirka 1. februar Arbejdets organisering Dette delprojekt skal afdække muligheder for en eventuel fremtidig anderledes organisering af arbejdet. En arbejdsgruppe bestående af forstandere, ansatte i tilbud, MR- Handicap og LFS skal arbejde med dette ved bl.a. at undersøge mulighederne for ressourcenattevagter, behov for anderledes arbejdstilrettelæggelse, en bedre balancering af samspillet mellem faglærte og ufaglærte samt brugen af supervision. Arbejdet gik i gang 27. november 2007 og forventes afsluttet i løbet af 1. kvartal 2008 med en række forslag, der kan implementeres på den enkelte arbejdsplads. 5. Ledelsesudvikling På kort sigt ligger dette delprojekt stille pga. de mange aktiviteter, der trækker på ledere og forstandere. I løbet af 2008 vil initiativerne blive samlet op i forhold til ledelsen på tilbuddene. 6. Bruger- og pårørendeinddragelse Der skal udarbejdes en fælles politik for bruger- og pårørendeinddragelse, som skal besluttes politisk. Formålet hermed er at sikre dialog med relevante interessenter på området samt at sikre ejerskab blandt dem til den politik, der arbejdes efter. Delprojektet består af et forløb med workshops for personale, brugere og pårørende samt en konsensuskonference. Dette forløb skal munde ud i en politik, som kan besluttes af

9 socialudvalget samt informationsmateriale til brug på den enkelte arbejdsplads. Side 9 af 9 Status er, at der er indgået en aftale med Socialt Udviklingscenter (SUS) om at varetage denne opgave, herunder workshops med personale, brugere og pårørende. Der arbejdes nu på en tidsplan for de enkelte aktiviteter, som vil ligge klar i løbet af februar måned Fælles for alle bo- og dagtilbud for handicappede Endvidere arbejder Socialforvaltningen med forberedelse af en strukturreform for bo- og dagtilbud til handicappede. Planen er at samle eksisterende botilbud i en række målgruppe specifikke centre med en samlet ledelsesgruppe. Formålet er at skabe mere robuste enheder, hvor det bliver muligt at arbejde tættere sammen om udviklingen af det faglige indhold i ydelserne til brugerne. Samtidig skabes der muligheder for, at der mellem de enkelte tilbud sker en udveksling af erfaringer med hensyn til f.eks. arbejdet med individuelle handleplaner, procedurer og retningslinier for arbejdet med forebyggelse af konflikter, metoder til udredning af brugernes kommunikative forudsætninger mv. Derudover kan der indenfor rammerne af de nye centre udpeges og uddannes faglige nøglepersoner på enkelte områder, som på tværs af tilbudene kan gå ind og agere som faglige konsulenter og tilbyde supervision i forhold til faglige eller ledelsesmæssige problemstillinger. Derigennem vil man også styrke en form for intern styring og kvalitetssikring indenfor de tilbud, der er samlet i centeret. I forlængelse af Socialudvalgets beslutning om at etablere en ekstern tilsynsmodel for det sociale område, er der igangsat et arbejde med henblik på at udlægge tilsynet til ekstern leverandør. Projektet skal dels afklare proceduren, en realistisk tidsplan samt fastsættelse af de krav, der skal stilles til et eksternt tilsyn. Socialforvaltningen vil gerne vende tilbage til Velfærdsministeriet med de mere konkretiserede planer i løbet af de næste måneder. Venlig hilsen MR Handicap Bernstorffsgade 17, København V Telefon Telefax Anette Laigaard adm. direktør Anders B. Lassen kontorchef Direkte telefon AndersB.Lassen@sof.kk.dk

Bemærkninger til Borgerrådgiverens endelige rapport vedrørende egen drift undersøgelse om magtanvendelse, jf. Borgerrådgiverens j.nr.

Bemærkninger til Borgerrådgiverens endelige rapport vedrørende egen drift undersøgelse om magtanvendelse, jf. Borgerrådgiverens j.nr. Borgerrådgiveren Johan Busse Vester Voldgade 2 A 1552 København V Dato: Sagsnr.: 2007-66201 Dok.nr.: 2008-131011 Bemærkninger til Borgerrådgiverens endelige rapport vedrørende egen drift undersøgelse om

Læs mere

Bilag 1 projektbeskrivelse for det faglige udviklingsprojekt på handicapområdet

Bilag 1 projektbeskrivelse for det faglige udviklingsprojekt på handicapområdet Bilag 1 projektbeskrivelse for det faglige udviklingsprojekt på handicapområdet Baggrund I forlængelse af mediekritikken af forhold på et botilbud for psykisk udviklingshæmmede i februar 2007 besluttede

Læs mere

Orientering om Socialtilsynets afgørelse om skærpet tilsyn og påbud for botilbuddet Strandviben

Orientering om Socialtilsynets afgørelse om skærpet tilsyn og påbud for botilbuddet Strandviben KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT Til Socialudvalget Orientering om Socialtilsynets afgørelse om skærpet tilsyn og påbud for botilbuddet Strandviben Socialtilsyn Hovedstaden

Læs mere

Tilsynsrapport Anmeldt tilsyn på Bostedet Hjørnehuset Torsdag den 18. november 2010.

Tilsynsrapport Anmeldt tilsyn på Bostedet Hjørnehuset Torsdag den 18. november 2010. Tilsynsrapport Anmeldt tilsyn på Bostedet Hjørnehuset Torsdag den 18. november 2010. Formål med tilsynet. Tilsynet har til formål i henhold til Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område

Læs mere

I rapporten udtalte jeg kritik vedrørende nærmere angivne forhold. Jeg anmodede endvidere om udtalelser og oplysninger vedrørende bestemte forhold.

I rapporten udtalte jeg kritik vedrørende nærmere angivne forhold. Jeg anmodede endvidere om udtalelser og oplysninger vedrørende bestemte forhold. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 15. februar 2005 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 20. oktober 2004 af boenhederne Skovbo og Rhedersborg samt dagbeskæftigelsen Skovbogård. I rapporten

Læs mere

Bilag 2. Antallet af indberettede magtanvendelser for 2012

Bilag 2. Antallet af indberettede magtanvendelser for 2012 KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Mål- og Rammekontoret for Voksne Bilag 2. Antallet af indberettede magtanvendelser for 2012 Magtanvendelse er et komplekst område. På den ene side ønsker Socialforvaltningen

Læs mere

Ad 1: Hvad er de overordnede karakteristika ved de borgere,

Ad 1: Hvad er de overordnede karakteristika ved de borgere, 8. april 2013 Birthe Skaarup, MB Sagsnr. 2013-59458 Dokumentnr. 2013-274539 Kære Birthe Skaarup Tak for din henvendelse af 2. april 2013, hvor du stiller følgende spørgsmål til forvaltningen: Vil Socialborgmester

Læs mere

Beboernes ophold er typisk af længerevarende karakter, men afhænger af den enkeltes behov.

Beboernes ophold er typisk af længerevarende karakter, men afhænger af den enkeltes behov. Socialforvaltningen Velfærdsministeriet Holmens Kanal 22 1060 København K Fortolkning af handleforpligtelsen i forhold til beboere på bocentre Københavns Kommunes Socialforvaltning har en række bocentre

Læs mere

At påse, at borgerne får den støtte, som de har ret til efter loven og efter de beslutninger, som kommunalbestyrelsen har truffet

At påse, at borgerne får den støtte, som de har ret til efter loven og efter de beslutninger, som kommunalbestyrelsen har truffet STRUER KOMMUNE TILSYNSRAPPORT for Tilsynsførende: Tilsynet udført d. Forrige tilsyn udført d. Tilsynet var anmeldt / uanmeldt Tilsynsbesøgets struktur / Deltagere ved tilsynet Kontaktperson på tilbuddet

Læs mere

Jeg modtog i den anledning en udtalelse af 13. juni 2006 fra Frederiksberg Kommune.

Jeg modtog i den anledning en udtalelse af 13. juni 2006 fra Frederiksberg Kommune. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 8. marts 2006 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion af bostederne Huset Lindevej og Huset Dronningensvej den 12. december 2005. I rapporten anmodede jeg om nærmere

Læs mere

Tilsynsrapport juni 2010

Tilsynsrapport juni 2010 Sorø Kommune Stab VAB Rådhusvej 8 4180 Sorø T 5787 6000 F 5787 7100 soroekom@soroe.dk www.soroe.dk J.nr. 340-2008-14937 Den 25. juni 2010 Tilsynsrapport juni 2010 Opholdsstedet Egholt Næstvedvej 74 4180

Læs mere

Status på arbejdet med rekruttering og fastholdelse af medarbejdere på de skærmede enheder på handicapområdet

Status på arbejdet med rekruttering og fastholdelse af medarbejdere på de skærmede enheder på handicapområdet KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT Til Socialudvalget Status på arbejdet med rekruttering og fastholdelse af medarbejdere på de skærmede enheder på handicapområdet Socialudvalget

Læs mere

Anmeldt tilsyn på Herbergscentret, Københavns Kommune. Tirsdag den 8. december 2009 fra kl. 9.00

Anmeldt tilsyn på Herbergscentret, Københavns Kommune. Tirsdag den 8. december 2009 fra kl. 9.00 TILSYNSRAPPORT Anmeldt tilsyn på Herbergscentret, Københavns Kommune Tirsdag den 8. december 2009 fra kl. 9.00 Indledning Vi har på vegne af Københavns Kommune aflagt tilsynsbesøg på Herbergscentret. Formålet

Læs mere

BDO har fra december 2013 og til begyndelsen af januar 2015 gennemført tilsyn på følgende tilbud på socialområdet:

BDO har fra december 2013 og til begyndelsen af januar 2015 gennemført tilsyn på følgende tilbud på socialområdet: Vedrørende: Forslag til indsatser Sagsnavn: BDO tilsyn med tilbud på socialområdet 2014 Sagsnummer: 27.00.00-K09-2-15 Skrevet af: Carl Eric Blach Overgaard E-mail: Carl.Eric.Blach.Overgaard@randers.dk

Læs mere

MAGTANVENDELSE OPFØLGNINGSRAPPORT

MAGTANVENDELSE OPFØLGNINGSRAPPORT MAGTANVENDELSE OPFØLGNINGSRAPPORT BORGERRÅDGIVERENS EGEN DRIFTUNDERSØGELSER MAGTANVENDELSE OPFØLGNINGSRAPPORT KØBENHAVNS KOMMUNE 12. JUNI 2008 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INDLEDNING 8 AD 5. DEN GENERELLE

Læs mere

Sønderjyllands Amt og Område Midt Bo og Beskæftigelse har om dette spørgsmål skrevet således i udtalelsen:

Sønderjyllands Amt og Område Midt Bo og Beskæftigelse har om dette spørgsmål skrevet således i udtalelsen: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 15. februar 2005 afgav jeg endelig rapport om min inspektion af boenhederne Skovbo og Rhedersborg og dagbeskæftigelsen Skovbogård den 20. oktober 2004. I rapporten anmodede

Læs mere

Socialtilsyn Syds tilsynsrapporter for 2016 for tilbud i Handicap & Psykiatri

Socialtilsyn Syds tilsynsrapporter for 2016 for tilbud i Handicap & Psykiatri Social & Sundhed Handicap og Psykiatri Dato: 18. maj 2017 Sagsnr.: 16/21304 Sagsbehandler: Ellen Ross Rasmussen Direkte tlf.: 73766002 E-mail: er.chk@aabenraa.dk Socialtilsyn Syds tilsynsrapporter for

Læs mere

Godkendt af Kommunalbestyrelsen d. 7. februar Tilsynspolitik

Godkendt af Kommunalbestyrelsen d. 7. februar Tilsynspolitik Godkendt af Kommunalbestyrelsen d. 7. februar 2018 Tilsynspolitik Indhold 1. Indledning... 3 2. Lovgrundlag... 3 3. Formål... 3 4. Metode... 4 5. Skærpet tilsyn... 5 6. Tilsynsresultater... 5 7. Kontaktoplysninger...

Læs mere

Jeg modtog i den anledning en udtalelse af 13. juni 2006 fra Frederiksberg Kommune.

Jeg modtog i den anledning en udtalelse af 13. juni 2006 fra Frederiksberg Kommune. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 8. marts 2006 afgav jeg endelig rapport om min inspektion af bostederne Huset Lindevej og Huset Dronningensvej den 12. december 2005. I rapporten anmodede jeg om nærmere oplysninger

Læs mere

1. Indledning. 2. Tilsynsforpligtelsen. 3. Formål. Tilsynspolitik

1. Indledning. 2. Tilsynsforpligtelsen. 3. Formål. Tilsynspolitik Udkast til tilsynspolitik 2019 1. Indledning Glostrup Kommune har ifølge Servicelovens 151c pligt til at udarbejde og offentliggøre en tilsynspolitik for tilbud efter 83, som er omfattet af reglerne om

Læs mere

Redegørelse for tilsyn på handicapområdet

Redegørelse for tilsyn på handicapområdet Redegørelse for tilsyn på handicapområdet J.nr.: Sagsid.: 1023853 Åben sag Fmd.Init.: (Doks nr. 1022470) Resume: Odder Kommune har i 2007 ført tilsyn på alle institutioner og private tilbud i kommunen

Læs mere

Socialforvaltningen skal hermed fremsende de ønskede 30 sager til en ny undersøgelse af området.

Socialforvaltningen skal hermed fremsende de ønskede 30 sager til en ny undersøgelse af området. Socialforvaltningen Adm. Direktør Borgerrådgiveren Vester Voldgade 2A 1552 København V Socialforvaltningens udtalelse i forbindelse med Borgerrådgiverens nye undersøgelse af kommunens personrettede tilsyn

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Nordlys, Københavns Kommune. Tirsdag den 7. december 2010 fra kl

Uanmeldt tilsyn på Nordlys, Københavns Kommune. Tirsdag den 7. december 2010 fra kl TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Nordlys, Københavns Kommune Tirsdag den 7. december 2010 fra kl. 17.30 Indledning Vi har på vegne af Københavns Kommune aflagt tilsynsbesøg på Nordlys. Formålet med tilsynet

Læs mere

Handleplan for Bostedet Kastanjebo i Randers kommune

Handleplan for Bostedet Kastanjebo i Randers kommune Handleplan for Bostedet Kastanjebo i Randers kommune Påbud: Overholdelse af relevant lovgivning: - Tilbuddet skal sikre, at lovgivningen overholdes i forhold til anvendelse af magt - Tilbuddet skal sikre,

Læs mere

#BREVFLET# Familie- og Beskæftigelsesforvaltningens administrationsgrundlag for det driftsorienterede tilsyn med tilbud til borgere med særlige behov

#BREVFLET# Familie- og Beskæftigelsesforvaltningens administrationsgrundlag for det driftsorienterede tilsyn med tilbud til borgere med særlige behov #BREVFLET# Familie- og Beskæftigelsesforvaltningens administrationsgrundlag for det driftsorienterede tilsyn med tilbud til borgere med særlige behov Gældende fra 2014 Indhold Hvad er et driftsorienteret

Læs mere

Tilsynsrapport Socialtilsyn Øst

Tilsynsrapport Socialtilsyn Øst Tilsynsrapport Socialtilsyn Øst Tilsynstype: Driftsorienteret tilsyn Område: Sociale tilbud Praktiske oplysninger Tilsynsrapporten indeholder socialtilsynets bedømmelse og vurdering af om tilbuddet fortsat

Læs mere

Uanmeldt tilsyn i E- huset, Københavns Kommune. Mandag den 12. april 2010 fra kl

Uanmeldt tilsyn i E- huset, Københavns Kommune. Mandag den 12. april 2010 fra kl TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn i E- huset, Københavns Kommune Mandag den 12. april 2010 fra kl. 16.00 Indledning Vi har på vegne af Københavns Kommune aflagt tilsynsbesøg i E- huset. Formålet med tilsynet

Læs mere

Svar på forespørgsel vedr. tilsyn med plejefamilier / døgninstitutioner og opholdssteder:

Svar på forespørgsel vedr. tilsyn med plejefamilier / døgninstitutioner og opholdssteder: Til Børne- og ungdomsudvalget Familierådgivningen, Glesborg Dato: 22.8.11 Reference: Socialkonsulenterne Direkte telefon: 89593135 89591871 E-mail: me@norddjurs.dk lonem@norddjurs.dk Svar på forespørgsel

Læs mere

Ved brev af 4. marts 2008 stillede jeg en række spørgsmål til Socialforvaltningen vedrørende døgninstitutionen Svanehuset.

Ved brev af 4. marts 2008 stillede jeg en række spørgsmål til Socialforvaltningen vedrørende døgninstitutionen Svanehuset. Borgerrådgiveren Socialforvaltningen 22-04-2008 Direktionen Sagsnr. 2008-26973 Sendt pr. e-mail: Socialforvaltningen (SOFSekretariatet@sof.kk.dk, SOFFaellespost@sof.kk.dk) Direktionen (anettelaigaard@sof.kk.dk)

Læs mere

Orientering om Socialtilsynets afgørelser vedr. det tidligere Sundbygård, nu Sundbygårdsvej og Røde Mellemvej

Orientering om Socialtilsynets afgørelser vedr. det tidligere Sundbygård, nu Sundbygårdsvej og Røde Mellemvej KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT Til Socialudvalget Orientering om Socialtilsynets afgørelser vedr. det tidligere Sundbygård, nu Sundbygårdsvej og Røde Mellemvej Socialudvalget

Læs mere

Tilsynsrapport Bocenter Harridslev Randers Kommune 2009 Uanmeldt tilsyn

Tilsynsrapport Bocenter Harridslev Randers Kommune 2009 Uanmeldt tilsyn Tilsynsrapport Bocenter Harridslev Randers Kommune 2009 Uanmeldt tilsyn Indholdsfortegnelse 1. FORMÅL MED TILSYNET... 2 2. METODE... 2 Tilsynets varsling... 3 3. GENEREL ANBEFALING... 3 4. BOCENTER HARRIDSLEV...

Læs mere

Ungdomshøjskolen har oplyst at værelserne varierer i størrelse fra 14 til 17 m2.

Ungdomshøjskolen har oplyst at værelserne varierer i størrelse fra 14 til 17 m2. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 31. maj 2007 afgav jeg endelig rapport om min inspektion af Ungdomshøjskolen den 12. december 2006. I rapporten anmodede jeg om nærmere oplysninger mv. vedrørende forskellige

Læs mere

Tilsyn 2014 på Egedal Kommunes Bo- og Aktivitetscenter

Tilsyn 2014 på Egedal Kommunes Bo- og Aktivitetscenter Tilsyn 2014 på Egedal Kommunes Bo- og Aktivitetscenter Egedal Kommunes Bo- og Aktivitetscenter havde driftsorienteret tilsyn d. 10. 12. november 2015 fra Socialtilsyn, Hovedstaden, beliggende i Frederiksberg

Læs mere

Der foreligger et ydelseskatalog fra 2006. Fremadrettet har vi valgt at fokusere på en fyldest gørende service deklaration.

Der foreligger et ydelseskatalog fra 2006. Fremadrettet har vi valgt at fokusere på en fyldest gørende service deklaration. Ældre og handicap Handlingsplan efter tilsyn Efter hvert tilsyn skal institutionen udarbejde en handlingsplan indenfor en måned efter modtagelse af rapport. Hvis der modtages rapporter, hvor der peges

Læs mere

Handleplan for opfølgning på tilsynsrapport

Handleplan for opfølgning på tilsynsrapport Socialforvaltningen Handleplan for opfølgning på tilsynsrapport Tilbuddets navn: Grøndalsvænge, Rabarbervej 6 2400 NV Drifts- og udviklingskontoret for borgere med handicap Dato for handleplan: 2-3-2012

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Aabybro Plejehjem, Jammerbugt Kommune. Mandag den 9. august 2010 fra kl

Uanmeldt tilsyn på Aabybro Plejehjem, Jammerbugt Kommune. Mandag den 9. august 2010 fra kl TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Aabybro Plejehjem, Jammerbugt Kommune Mandag den 9. august 2010 fra kl. 9.00. Indledning Vi har på vegne af Jammerbugt Kommune aflagt tilsynsbesøg på Aabybro Plejehjem.

Læs mere

LANDSTINGSFORORDNING NR. 1 AF 15. APRIL 2003 OM HJÆLP TIL BØRN OG UNGE.

LANDSTINGSFORORDNING NR. 1 AF 15. APRIL 2003 OM HJÆLP TIL BØRN OG UNGE. LANDSTINGSFORORDNING NR. 1 AF 15. APRIL 2003 OM HJÆLP TIL BØRN OG UNGE. Jf. 23,stk.2. Landsstyret fører driftmæssigt, økonomisk og pædagogisk tilsyn med døgninstitutionerne HJEMMESTYRETS BEKENDTGØRELSE

Læs mere

Inspektion af døgninstitution for børn og unge Skole- Behandlingshjemmet Undløse den 25. september 2008

Inspektion af døgninstitution for børn og unge Skole- Behandlingshjemmet Undløse den 25. september 2008 11. marts 2011 Inspektion af døgninstitution for børn og unge Skole- Behandlingshjemmet Undløse den 25. september 2008 OPFØLGNING NR. 2 J.nr. 2008-2742-061/LF 1/10 Indholdsfortegnelse Ad 3.1.3. Værelser

Læs mere

Driftsorienteret tilsyn i omsorgscentrene 2017

Driftsorienteret tilsyn i omsorgscentrene 2017 Driftsorienteret tilsyn i omsorgscentrene 2017 Ældre og Social Service Marts 2018 Foto: 2/8 Resumé Socialtilsyn Hovedstaden har i 2017, på vegne af Frederikssund Kommune, gennemført uanmeldte driftsorienterede

Læs mere

Den danske kvalitetsmodel Brugerinddragelsesområdet i Viborg Kommune

Den danske kvalitetsmodel Brugerinddragelsesområdet i Viborg Kommune Den danske kvalitetsmodel Brugerinddragelsesområdet i Viborg Kommune Dansk Kvalitetsmodel Kort om kvalitetsmodellen Dansk kvalitetsmodel på det sociale område udfoldes i et samarbejde mellem Danske Regioner

Læs mere

Inspektion af det socialpsykiatriske botilbud Skovsbovej den 3. december 2009

Inspektion af det socialpsykiatriske botilbud Skovsbovej den 3. december 2009 16. januar 2012 Inspektion af det socialpsykiatriske botilbud Skovsbovej den 3. december 2009 OPFØLGNING NR. 2 J.nr. 2009-3790-062/CBR 1/7 Den 14. oktober 2011 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion

Læs mere

Guide for Tilsyn Socialafdelingen Januar 2010

Guide for Tilsyn Socialafdelingen Januar 2010 Guide for Tilsyn Socialafdelingen Januar 2010 Indholdsfortegnelse Baggrund...3 Lovgrundlag/ gældende regler på området...3 Formål med tilsyn...3 Eksterne tilsynsmyndigheder...4 Overordnede principper for

Læs mere

Politikerspørgsmål vedr. ledsagelse og støtte i ferier mv. til borgere i sociale botilbud mv.

Politikerspørgsmål vedr. ledsagelse og støtte i ferier mv. til borgere i sociale botilbud mv. Socialforvaltningen Adm. Direktør Henrik Appel Esbensen, MB 31. januar 2014 Sagsnr. 2014-0018483 Dokumentnr. 2014-0018483-7 Kære Henrik Appel Esbensen Tak for din henvendelse af 22. januar 2014, hvor du

Læs mere

Driftsorienteret tilsyn 2017

Driftsorienteret tilsyn 2017 Driftsorienteret tilsyn 2017 Aktivitets, samværs- og beskæftigelsestilbud samt friplejeboliger Marts 2018 Foto: 2/10 Resumé Socialtilsyn Hovedstaden har i 2017, på vegne af Frederikssund Kommune, gennemført

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : Skrevet af : viga /3864

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : Skrevet af : viga /3864 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : 26.08.2009 Skrevet af : viga /3864 N O T A T om Kvalitetsstandard for Servicelovens 108 - botilbud Indledning

Læs mere

Boks 1: Overordnede mål for tilsynet med de sociale institutioner

Boks 1: Overordnede mål for tilsynet med de sociale institutioner Boks 1: Overordnede mål for tilsynet med de sociale institutioner Tilsynet skal gennemføres efter en model, der giver et ensartet, systematisk og veldokumenteret grundlag for vurderinger, så politikerne

Læs mere

Anmeldt tilsyn på Radisevej 6 til 8, 1.sal samt 4, 1.sal, Københavns Kommune. Onsdag den 12. december 2012 fra kl

Anmeldt tilsyn på Radisevej 6 til 8, 1.sal samt 4, 1.sal, Københavns Kommune. Onsdag den 12. december 2012 fra kl TILSYNSRAPPORT Anmeldt tilsyn på Radisevej 6 til 8, 1.sal samt 4, 1.sal, Københavns Kommune Onsdag den 12. december 2012 fra kl. 11.00 Indledning Vi har på vegne af Københavns Kommune aflagt tilsynsbesøg

Læs mere

1. Formål... 2. 2. Tilbud omfattet af forretningsgangen... 2

1. Formål... 2. 2. Tilbud omfattet af forretningsgangen... 2 KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen NOTAT Forretningsgang for håndtering af indberetning af magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten på voksenområdet (herunder nødret/nødværge). 21-11-2014

Læs mere

Indledning Socialforvaltningens reaktion på viden om manglende indberetninger af magtanvendelse på Tokanten... 4

Indledning Socialforvaltningens reaktion på viden om manglende indberetninger af magtanvendelse på Tokanten... 4 Redegørelse om Tokanten Indholdsfortegnelse Indledning... 3 1. Socialforvaltningens reaktion på viden om manglende indberetninger af magtanvendelse på Tokanten... 4 1.1. Forvaltningens reaktion på baggrund

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Malmhøj, Silkeborg Kommune. Torsdag den 23. februar 2012 fra kl

Uanmeldt tilsyn på Malmhøj, Silkeborg Kommune. Torsdag den 23. februar 2012 fra kl TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Malmhøj, Silkeborg Kommune Torsdag den 23. februar 2012 fra kl. 10.00 Indledning Vi har på vegne af Silkeborg Kommune aflagt tilsynsbesøg på Malmhøj. Generelt er formålet

Læs mere

På baggrund af Borgerrådgiverens rapport står det klart, at Socialforvaltningen bør og vil anlægge en strammere juridisk vurdering end i dag.

På baggrund af Borgerrådgiverens rapport står det klart, at Socialforvaltningen bør og vil anlægge en strammere juridisk vurdering end i dag. Socialforvaltningen Adm. direktør Borgerrådgiveren Vester Voldgade 2A 1552 København V Vedrørende Borgerrådgiverens foreløbige rapport om Kvaliteten af sagsbehandlingen og myndighedsudøvelsen i Borgercenter

Læs mere

Anmeldt tilsyn på Vordingborg Social Virksomheder, Vordingborg Kommune

Anmeldt tilsyn på Vordingborg Social Virksomheder, Vordingborg Kommune TILSYNSRAPPORT Anmeldt tilsyn på Vordingborg Social Virksomheder, Vordingborg Kommune Gartneriet Oringe og værkstedet på Færgegårdsvej, Hyldevang-Skovhjælpere, Præstø værkstedet, Butikken i Vordingborg

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Standardprogrammet - Standardhæftet

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Standardprogrammet - Standardhæftet Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Standardprogrammet - Standardhæftet 1 Standardbetegnelse 1.1 Kommunikation 2 Standard Den enkeltes kommunikative ressourcer skal afdækkes. Vejledning: Begrebet

Læs mere

Statusnotat til Social- og integrationsministeriet vedrørende aktiviteter på børnehandicapområdet

Statusnotat til Social- og integrationsministeriet vedrørende aktiviteter på børnehandicapområdet Socialudvalget 2012-13 SOU Alm.del Bilag 279 Offentligt KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Mål- og Rammekontoret for Voksne NOTAT 31-05-2013 Statusnotat til Social- og integrationsministeriet vedrørende

Læs mere

Tilsyn på Region Syddanmarks sociale og socialpsykiatriske tilbud

Tilsyn på Region Syddanmarks sociale og socialpsykiatriske tilbud Socialområdet 2. april 2007 J.nr. 07/2357 Notat Tilsyn på Region Syddanmarks sociale og socialpsykiatriske tilbud 1. Indledning Tryghed, indflydelse, selvstændiggørelse og respekt er nogle af de værdier

Læs mere

Børnehusene 2013 Politik for sorg og krise

Børnehusene 2013 Politik for sorg og krise Børnehusene 2013 Politik for sorg og krise Etablere og formulere bedredskab / politik for sorg og krise i forbindelse med dødsfald, alvorlig sygdom samt ulykker. Målgruppe:... Børn og unge anbragt i Børnehusene.

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE VISITATIONS- OG KOORDINATIONSENHEDEN. Tilsynsrapport. Uanmeldt tilsyn den 9. oktober 2014 Plejecenter Christians Have, Kommunal del

SOLRØD KOMMUNE VISITATIONS- OG KOORDINATIONSENHEDEN. Tilsynsrapport. Uanmeldt tilsyn den 9. oktober 2014 Plejecenter Christians Have, Kommunal del SOLRØD KOMMUNE VISITATIONS- OG KOORDINATIONSENHEDEN Tilsynsrapport Uanmeldt tilsyn den 9. oktober 2014 Plejecenter Christians Have, Kommunal del Solrød kommune aflagde den 9. oktober 2014, uanmeldt tilsyn

Læs mere

Retningslinjer for individuelle planer i Region Syddanmarks sociale tilbud

Retningslinjer for individuelle planer i Region Syddanmarks sociale tilbud Retningslinjer for individuelle planer i Region Syddanmarks sociale tilbud Juni 2009 Regional udmøntning af Danske Regioners kvalitetsstandard 1.3 om individuelle planer Indhold Hvorfor denne pjece? 4

Læs mere

Handleplan for opfølgning på Socialtilsynets driftsorienteret tilsyn på Rødbo 2017

Handleplan for opfølgning på Socialtilsynets driftsorienteret tilsyn på Rødbo 2017 RØDBO Center Social og Sundhed Klausdalsbrovej 621 A-E 2750 Ballerup Tlf: 4477 6161 www.roedbo.dk Dato: 12. september 2017 Tlf. dir.: 4477 6162 Fax. dir.: 4477 6169 E-mail: msi@balk.dk Kontakt: Marianne

Læs mere

Rammer for brugerindflydelse og inddragelse, det specialiserede voksenområde

Rammer for brugerindflydelse og inddragelse, det specialiserede voksenområde Notat Sagsnr.: 2017/0003326 Dato: 1. marts 2017 Titel: Rammer for brugerindflydelse og inddragelse, det specialiserede voksenområde Sagsbehandler: Lise Møller Jensen Specialkonsulent Indledning Ifølge

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

Årsberetning. Magtanvendelse

Årsberetning. Magtanvendelse Årsberetning Magtanvendelse 2015 Servicelovens kap. 24 Voksne Side 1 af 7 Indhold 1.0 Indledning...3 2.0 Tilrettelæggelsen inden for ældre- og handicap & psykiatriområdet...3 2.1 Beslutningskompetence...3

Læs mere

Eksempel på interviewguide sociale tilbud

Eksempel på interviewguide sociale tilbud Eksempel på interviewguide sociale tilbud Læsevejledning Nedenstående interviewguide er et eksempel på, hvordan interview kan konstrueres til at belyse kriterium 10 i kvalitetsmodellen vedrørende sociale

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Vester Hjermitslev Plejecenter, Jammerbugt Kommune. Lørdag den 3. december 2011 fra kl

Uanmeldt tilsyn på Vester Hjermitslev Plejecenter, Jammerbugt Kommune. Lørdag den 3. december 2011 fra kl TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Vester Hjermitslev Plejecenter, Jammerbugt Kommune Lørdag den 3. december 2011 fra kl. 12.30 Indledning Vi har på vegne af Jammerbugt Kommune aflagt tilsynsbesøg på Vester

Læs mere

Retningslinjer for en samlet indsats for at identificere, forebygge og håndtere vold, mobning og chikane.

Retningslinjer for en samlet indsats for at identificere, forebygge og håndtere vold, mobning og chikane. N O T A T Intern udvikling og Personale Team Udvikling Telefon 99 74 16 54 E-post marianne.dahl@rksk.dk Dato 1. marts 2010 Sagsnummer 2009061821A Retningslinjer for en samlet indsats for at identificere,

Læs mere

1. Resumé. 2.1 Erfaringer fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Københavns Kommune. Notat om modeller for tilsyn. Delegering af tilsyn 07-01-2008

1. Resumé. 2.1 Erfaringer fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Københavns Kommune. Notat om modeller for tilsyn. Delegering af tilsyn 07-01-2008 Notat om modeller for tilsyn Delegering af tilsyn Kommunen har mulighed for at delegere det praktiske socialfaglige tilsyn med eksempelvis bosteder til private. Selve myndighedsopgaven iværksættelse af

Læs mere

Årsberetning 2016 Magtanvendelse, voksne

Årsberetning 2016 Magtanvendelse, voksne Årsberetning 2016 Magtanvendelse, voksne ÅRSBERETNING 2016 MAGTANVENDELSE, VOKSNE Indhold 1.0 Indledning 3 2.0 Tilrettelæggelsen inden for ældre- og psykiatri & handicap 3 2.1 Beslutningskompetence 3 2.2

Læs mere

August Natur og Udvikling

August Natur og Udvikling Brugerinddragelse og indflydelse på voksenområdet August 2017 Natur og Udvikling Indledning Ifølge servicelovens 16 skal kommunalbestyrelsen sørge for at brugerne af tilbud efter serviceloven får mulighed

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Olof Palmes Allé 15 8200 Aarhus N. Ydelsesspecifikke standarder

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Olof Palmes Allé 15 8200 Aarhus N. Ydelsesspecifikke standarder Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Olof Palmes Allé 15 8200 Aarhus N Ydelsesspecifikke standarder Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Olof Palmes Allé

Læs mere

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale om projektet 1 Et styrket fokus på børns læring gennem trygge og stimulerende læringsmiljøer I dette informationsbrev

Læs mere

STANDARDVEDTÆGTER FOR BRUGERBESTYRELSELSER VED TILBUD FOR VOKSNE I SOCIAL- & HANDICAP DRIFT. Brugerbestyrelsens formål

STANDARDVEDTÆGTER FOR BRUGERBESTYRELSELSER VED TILBUD FOR VOKSNE I SOCIAL- & HANDICAP DRIFT. Brugerbestyrelsens formål Gentofte Kommune 1. april 2008 STANDARDVEDTÆGTER FOR BRUGERBESTYRELSELSER VED TILBUD FOR VOKSNE I SOCIAL- & HANDICAP DRIFT Brugerbestyrelsens formål Ved tilbud I Gentofte Kommune til voksne efter Servicelovens

Læs mere

MYNDIGHEDSAFDELINGEN. Tilsyn på handicap- og psykiatriområdet

MYNDIGHEDSAFDELINGEN. Tilsyn på handicap- og psykiatriområdet MYNDIGHEDSAFDELINGEN Tilsyn på handicap- og psykiatriområdet Årsredegørelse for 2012 Indholdsfortegnelse 1. Grundlaget for redegørelsen 2. Det overordnede formål med det kommunale tilsyn 3. Gennemførelse

Læs mere

Kommunikationsplan: Kvalitetsstandarder på handicapområdet

Kommunikationsplan: Kvalitetsstandarder på handicapområdet Kommunikationsplan: Kvalitetsstandarder på handicapområdet På baggrund af den politiske beslutning om at indføre handicapområdet, jf. effektiviseringsforslaget HA01 Serviceniveauer på handicapområdet,

Læs mere

Jammerbugt Kommune. Ved dette tilsyn har vi særligt fulgt op på forslag og anbefalinger fra tidligere tilsynsbesøg og vurdere stemning og atmosfære.

Jammerbugt Kommune. Ved dette tilsyn har vi særligt fulgt op på forslag og anbefalinger fra tidligere tilsynsbesøg og vurdere stemning og atmosfære. TILSYNSRAPPORT Jammerbugt Kommune Uanmeldt tilsyn i Bofællesskabet Krabben Tirsdag den 10. august 2010 fra kl. 9 Og Uanmeldt tilsyn i Dagbeskæftigelsen Krabben Tirsdag den 10. august fra kl. 11.30 Indledning

Læs mere

HANDLEPLAN FOR BOSTEDET TORNHØJ

HANDLEPLAN FOR BOSTEDET TORNHØJ Holbæk den 20. august 2014 Notat med HANDLEPLAN FOR BOSTEDET TORNHØJ Indhold INDLEDNING... 2 KONKLUSION... 3 KOMPETENCER... 4 MÅLGRUPPE OG FAGLIGHED... 5 KOMMUNIKATION... 6 INDLEDNING Bostedet Tornhøj

Læs mere

10 anbefalinger for den gode godkendelse og det gode driftsorienterede tilsyn med anbringelsessteder på børneområdet

10 anbefalinger for den gode godkendelse og det gode driftsorienterede tilsyn med anbringelsessteder på børneområdet 30. marts 2012 10 anbefalinger for den gode godkendelse og det gode driftsorienterede tilsyn med anbringelsessteder på børneområdet Når børn og unge anbringes uden for hjemmet, er det altafgørende for

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for kompetenceudvikling

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for kompetenceudvikling 1. juni 2015 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Regionale retningslinjer for kompetenceudvikling Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne og Danske Regioner i fællesskab.

Læs mere

Servicedeklaration for Bo og Naboskab Sydlolland 2015

Servicedeklaration for Bo og Naboskab Sydlolland 2015 Servicedeklaration for Bo og Naboskab Sydlolland 2015 Praktiske oplysninger K.H. Kofoedsvej 16, 4970 Rødby Tlf. 24 82 68 82 Forstander: Kjeld Saul Hjemmeside: bnsydlolland.blogspot.com E-mail: bnsydlolland@regionsjaelland.dk

Læs mere

Københavns Kommune. Ankestyrelsens decisionsskrivelse vedrørende Københavns Kommunes revisionsberetning for regnskabsåret 2013

Københavns Kommune. Ankestyrelsens decisionsskrivelse vedrørende Københavns Kommunes revisionsberetning for regnskabsåret 2013 Københavns Kommune Ankestyrelsens decisionsskrivelse vedrørende Københavns Kommunes revisionsberetning for regnskabsåret 2013 Ankestyrelsen modtog ved e-mail af 10. november 2014 beretning om revision

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

Der kan vedlægges dokumenter fra de eventuelle strategi- / planlægningsovervejelser, der har været i kommunen.

Der kan vedlægges dokumenter fra de eventuelle strategi- / planlægningsovervejelser, der har været i kommunen. Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra:københavns kommune, Socialforvaltningen Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Københavns kommune, Socialforvaltningen Kontaktperson Solvejg Aaberg Sørensen Tlf. nr. 33 17 37

Læs mere

Politik for tilsyn. Uanmeldte tilsyn. Center for Sundhed og Omsorg

Politik for tilsyn. Uanmeldte tilsyn. Center for Sundhed og Omsorg Politik for tilsyn Uanmeldte tilsyn Center for Sundhed og Omsorg Baggrund og indledning Center for Sundhed og Omsorg i ønsker at udarbejde en ny politik for tilsyn på centrets områder. Behovet for det

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Bo- og aflastningstilbuddet Pallesvej 20 og Bofællesskabet Pallesvej 74-76. Københavns Kommune

Uanmeldt tilsyn på Bo- og aflastningstilbuddet Pallesvej 20 og Bofællesskabet Pallesvej 74-76. Københavns Kommune TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Bo- og aflastningstilbuddet Pallesvej 20 og Bofællesskabet Pallesvej 74-76 Københavns Kommune Søndag den 10. marts 2013 fra kl. 13.30 Indledning Vi har på vegne af Københavns

Læs mere

TILSYN JONSTRUPVANG 2013

TILSYN JONSTRUPVANG 2013 Den Sociale Virksomhed TILSYN JONSTRUPVANG 2013 Regionsgården Blok E stuen Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Telefon 38 66 50 00 Direkte 38 66 69 59 Web www.densocialevirksomhed.dk Ref.: jasu Dato: 27. juni

Læs mere

Tilsyn med plejeboliger og friplejeboliger Jf. 151 (SEL)

Tilsyn med plejeboliger og friplejeboliger Jf. 151 (SEL) Tilsyn med plejeboliger og friplejeboliger Jf. 151 (SEL) Koncept 2017 1 Tilsyn med plejeboliger og friplejeboliger Socialtilsyn Midt tilbyder tilsyn med plejeboliger og friplejeboliger jf. servicelovens

Læs mere

TILSYNSRAPPORT SOCIALAFDELINGEN

TILSYNSRAPPORT SOCIALAFDELINGEN 7 TILSYNSRAPPORT Botilbuddet Vesterbo UANMELDT TILSYN DEN: D. 22.11.2013 SOCIALAFDELINGEN Dokument: ::odma\captia\http://captia/sjp/dok4193191 Sidst redigeret af: ssvimaj Seneste gemt: 10-05-2012 16:23

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Uddannelsescentret Hilltop, Skive Kommune. Onsdag den 23. september 2010 fra kl.14.00

Uanmeldt tilsyn på Uddannelsescentret Hilltop, Skive Kommune. Onsdag den 23. september 2010 fra kl.14.00 TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Uddannelsescentret Hilltop, Skive Kommune Onsdag den 23. september 2010 fra kl.14.00 Indledning Vi har på vegne af Skive Kommune aflagt tilsynsbesøg på Uddannelsescentret

Læs mere

NOTAT. Notat. Kvalitetsrapportering i VIA

NOTAT. Notat. Kvalitetsrapportering i VIA Træd i karakter VIA University College Notat Kvalitetsrapportering i VIA Kvalitetsrapportering i VIA Kvalitetsrapporten er et internt ledelses- og styringsinstrument med fokus på uddannelseskvalitet. Rapporten

Læs mere

Center for ophold, botilbud, familiepleje

Center for ophold, botilbud, familiepleje Center for ophold, botilbud, familiepleje Formålet med Faaborg-Midtfyn Kommunes aftalestyring er, at Kommunalbestyrelsen og de enkelte fagudvalg udstikker og godkender centrale mål for drift og udvikling

Læs mere

Retningslinjer for brugerindflydelse

Retningslinjer for brugerindflydelse Retningslinjer for brugerindflydelse Retningslinjer for brugerindflydelse 1. Indledning Ringkøbing-Skjern Kommune har udarbejdet retningslinjer for brugerindflydelse inden for. Retningslinjerne er udformet

Læs mere

Generelt tilsyn 26.1. 2010

Generelt tilsyn 26.1. 2010 Social og Sundhed, Voksenservice Generelt tilsyn 26.1. 2010 Roskilde Lænkeambulatorium SUL 141,stk 2 Side2/11 Denne rapport er udarbejdet af tilsynsførende konsulent Hanne Nielsen, Voksenservice og chefkonsulent

Læs mere

Mie Ørskov Jakobsen og Ulla Bitsch Andersen

Mie Ørskov Jakobsen og Ulla Bitsch Andersen STRUER KOMMUNE Handicap- og Psykiatri TILSYNSRAPPORT for Tilsynsførende: Tilsynet udført d. 8. juni 2007 Forrige tilsyn udført d. - Tilsynet var anmeldt / uanmeldt - Tilsynsbesøgets struktur / Deltagere

Læs mere

Jeg modtog i den anledning en udtalelse af 5. august 2005 fra Københavns Kommune.

Jeg modtog i den anledning en udtalelse af 5. august 2005 fra Københavns Kommune. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 31. maj 2005 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 17. januar 2005 af Bostedet Solstriben. I rapporten anmodede jeg om nærmere oplysninger mv. vedrørende forskellige

Læs mere

Psykiatri og Social. Juli Fælles regional retningslinje for forebyggelse og håndtering af magtanvendelser

Psykiatri og Social. Juli Fælles regional retningslinje for forebyggelse og håndtering af magtanvendelser Psykiatri og Social Juli 2015 Fælles regional retningslinje for forebyggelse og håndtering af Resume over arbejdsgangene vedr. forebyggelse, indberetning og opfølgning af Forebyggelse, indberetning og

Læs mere

Boligerne på Skovstien 8-12

Boligerne på Skovstien 8-12 Boligerne på Skovstien 8-12 22-01-2015 Dok.nr.: 2014/0006842-6 Regodkendelse af tilbuddet Boligerne på Skovstien 8-12 Boligerne på Skovstien 8-12 er et tilbud etableret i henhold til servicelovens 66 og

Læs mere

TILSYNSGUIDE FOR DAGBESKÆFTIGELSE 103 og 104

TILSYNSGUIDE FOR DAGBESKÆFTIGELSE 103 og 104 TILSYNSGUIDE FOR DAGBESKÆFTIGELSE 103 og 104 1 Indhold Baggrund... 3 Lovgrundlag... 3 Formål med tilsyn... 3 Eksterne tilsynsmyndigheder... 4 Principper for tilsyn med 103 og 104 i Guldborgsund Kommune...

Læs mere

Den danske kvalitetsmodel Arbejdsmiljø i Handicap, psykiatri og udsatte

Den danske kvalitetsmodel Arbejdsmiljø i Handicap, psykiatri og udsatte Den danske kvalitetsmodel Arbejdsmiljø i Handicap, psykiatri og udsatte Dansk Kvalitetsmodel Kort om kvalitetsmodellen Dansk kvalitetsmodel på det sociale område udfoldes i et samarbejde mellem Danske

Læs mere

Tilsynsenheden. Foreløbig. Afrapportering Uanmeldt/Anmeldt tilsyn d.d Heksekedlen Tussevej Bloksbjerg Leder: Heksmutter

Tilsynsenheden. Foreløbig. Afrapportering Uanmeldt/Anmeldt tilsyn d.d Heksekedlen Tussevej Bloksbjerg Leder: Heksmutter Tilsynsenheden Foreløbig Afrapportering Uanmeldt/Anmeldt tilsyn d.d. 2011 Heksekedlen Tussevej 2 1313 Bloksbjerg Leder: Heksmutter Tilsynsførende Tilsynsførende Heksekedlen er et bofællesskab med 14 visiterede

Læs mere

Anmeldt tilsyn på Det Alternative Plejehjem Stenhøjen. Mandag den 7. april 2008 kl. 9.00

Anmeldt tilsyn på Det Alternative Plejehjem Stenhøjen. Mandag den 7. april 2008 kl. 9.00 TILSYNSRAPPORT Anmeldt tilsyn på Det Alternative Plejehjem Stenhøjen Mandag den 7. april 2008 kl. 9.00 Indledning Vi har på vegne af Svendborg Kommune sammen med en repræsentant her fra aflagt tilsynsbesøg

Læs mere

Tilsynsrapport Bostedet Høvejen Randers Kommune 2009 Uanmeldt tilsyn

Tilsynsrapport Bostedet Høvejen Randers Kommune 2009 Uanmeldt tilsyn Tilsynsrapport Bostedet Høvejen Randers Kommune 2009 Uanmeldt tilsyn Indholdsfortegnelse 1. FORMÅL MED TILSYNET... 2 2. METODE... 2 Tilsynets varsling... 3 3. GENEREL ANBEFALING... 3 4. BOSTEDET HØVEJEN...

Læs mere