Men dette samarbejde er ikke almindeligt kendt i Sverige. Det er aldrig blevet diskuteret i offentligheden.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Men dette samarbejde er ikke almindeligt kendt i Sverige. Det er aldrig blevet diskuteret i offentligheden."

Transkript

1 [[ cls. ørkenvind, sandstorm ]] [[ FORTÆLLER]] Ifølge opslagsværkerne på nettet er Simoom det arabiske ord for en tør, hed ørkenvind, som blæser i Sahara, i Mellemøsten og på den arabiske halvø. Men det tip, journalisterne fra Sveriges Radio får om Simoom, drejer sig om noget helt andet: Det handler om det svenske forsvars eget forskningsinstitut og dets hemmelige samarbejde med styret i Saudi Arabien. [[musik]] På internettet kan man finde videooptagelser af otte mennesker, som bliver slået ihjel ved en offentlig henrettelse. Og på andre tv-billeder bliver en 54-årig kvinde halshugget med et sværd. [[Engelsk ]] Saudierne viste senere hendes krop frem for offentligheden ved at hænge den i en line fra en helikopte. For sikre sig at alle så resultatet.. [[ SVENSK FORTÆLLER ]] [[ FORTÆLLER]] Ifølge menneskerettighedsorganisationer som Amnesty International er Saudi Arabien et af verdens værste diktaturer, og landet overtræder systematisk menneskerettighederne. Alligevel underskrev den daværende socialdemokratiske regering i Sverige i 2005 en militær samarbejdsaftale med regimet i Saudi-Arabien. Men dette samarbejde er ikke almindeligt kendt i Sverige. Det er aldrig blevet diskuteret i offentligheden. Projektet har været i gang i flere år. Det indebærer, at en svensk myndighed i største hemmelighed skal hjælpe regimet i Saudi Arabien med at opbygge en våbenindustri. Det sker på trods af, at retningslinjerne for våbeneksport slår fast, at respekt for menneskerettighederne er et centralt vilkår for våbeneksport eller andet samarbejde om krigsmateriel. Internt i regeringen og hos myndighederne kaldes projektet for Simoom. To personer har på hver sin måde har været involveret i Simoom. Generalmajor Staffan Näsström og departementschefen i Forsvarsministeriet Cecilia Looström. [[ INTERVIEW ]] - Nej, det har jeg aldrig været blandet ind i. Det kender jeg ikke noget til,

2 [[FORTÆLLER]] siger Staffan Näsström, da Sveriges Radio ringer til ham. [[ INTERVIEW ]] Simoom? - Nej. S i m o o m? - Absolut ikke, det kan jeg sige dig med sikkerhed. - Lige nu har jeg svært ved at huske præcis, hvad det handler om - det du vil have svar på, siger Cecilia Looström, og vil ikke sige mere. Radioprogrammet EKOT søger aktindsigt i dokumenter fra ministerierne og i Forsvarets forskningsinstitut, FOI, men uden held. Men via personer, som vil være anonyme, får journalisterne alligevel fat i en række dokumenter: Memoer, mødereferater og breve - det meste er hemmeligstemplet. De ved nu, at våbenfabrikken endnu ikke er bygget, men de kan i detaljer følge planerne. Jan-Olof Lind er generaldirektør i FOI - en myndighed som selv beskriver sig som en af Europas førende forskningsinstitutioner, når det kommer til forsvarsspørgsmål. I journalisternes tasker ligger dokumenterne som beskriver projekt Simoom, men inden de viser dem til Jan-Olof Lind, vil de have ham til at fortælle, hvad Simoom er. [[ INTERVIEW ]] - Vi har i dag intet aftalebundet projekt med det land, så jeg har ingen kommentarer til det, siger Jan-Olof Lind. [[ INTERVIEW ]] Har I haft et projekt som heder Simoomprojektet med Saudi-Arabien? - Svaret er nej. Det har I ikke? - Svaret er nej S i m o o m? - Det spørgsmål har jeg svaret på. Svaret er altså nej?

3 - Ja, det er. Er det sandt? - Jamen altså, hører du ikke hvad jeg siger. Ifølge generaldirektøren for forsvarets eget forskningsinstitut, FOI, findes der altså ikke noget projekt Simoom. Men det han ikke ved, er, at journalisterne har fået en række dokumenter om projektet. De kan følge Simoom siden begyndelsen i Saudi-Arabien siges at være et af de lande i Verden, som køber mest krigsmateriel. Men de vil ikke længere bare nøjes med at købe våben. Det vil lære at lave dem selv. Til et møde i 2007 med den svenske myndighed, FOI, beder regimet i Saudi-Arabien om hjælp til at bygge et anlæg i ørkenen, hvor de kan fremstille sprængstoffer og raketbrændstof til missiler. Med andre ord: En missilfabrik. Den første af sin slags i landet. FOI accepterer, og aftaler et såkaldt forstudie. FOI s eksperter rejser til Saudi-Arabien for at undersøge jordforholdene på stedet, for at afgøre om fabriksbygningerne skal graves ned eller ej. Det fremgår tydeligt af de dokumenter, journalisterne har set, at det er myndigheden FOI, som skal lede arbejdet med våbenfabrikken. De skal dog have hjælp af flere svenske virksomheder. Totalt handler det om et anlæg på omkring 35 bygninger. Efter godt et halvt år er FOI klar med den første rapport om projekt Simoom. Forstudiet beskriver, hvordan fabrikken skal bygges og overdrages til en saudisk kurer - med dæknavnet ingeniøren - i begyndelsen af Alligevel påstår FOI s generaldirektør Jan-Olof Lind, at projekt Simoom aldrig har eksisteret: [[ INTERVIEW ]] - Der findes ikke et sådan projekt. Men her er jo alligevel en samarbejdsaftale mellem Saudi Arabien og FOI, hvor der står, at projektet retter sig mod antitankvåben og specielt deres køreegenskaber og sprænghoveder. I efteråret 2007 lavede I et forstudie, hvor I i detaljer beskriver, hvordan fabrikken skal bygges. Hvorfor lyver du for mig? - Altså, lyver synes jeg er en meget stærkt formulering, og jeg har ingen kommentarer til de diskussioner, der har været om det pågældende land.

4 Men det er jo et afsluttet forstudie, det er jo ikke nogen diskussioner? - Nej, men præcis hvad... Lad os tage det i en fornuftig tone. Hvad af det jeg har sagt, har jeg løjet om nu? Du sagde jo, at det her projekt aldrig har fundet sted? - Ja Men hvad er det her så? Vi har jo dokumentation for at det findes? - Ja, men må jeg se jeres dokumentation. Det her beskriver jo, at der skal bygges over 30 fabriksbygninger i Saudi Arabien. - Og jeg har ingen kommentarer, udover det som står i samarbejdsaftalen. Og de diskussioner, som kan være kommet efterfølgende, har jeg ingen kommentarer til. Men er det et følsomt spørgsmål, om FOI er involveret i at bygge en våbenfabrik i Saudi- Arabien? - Nu er det så, at jeg ikke kommenterer de diskussioner, som har fundet sted, hvis de har fundet sted om det pågældende land. Det her bliver lidt svært. Vi ved jo præcis, hvad der er sket, men du har ikke tænkt dig at sige noget? - Nej Vi kontakter flere personer, som vi ved har arbejdet med projekt Simoom. En af dem er afdelingsleder ved FOI, Togny Carlson, men heller ikke han kan sige noget:

5 [[ TORGNY CARLSSON ]] - Siden i går har jeg fået forholdsregler, så jeg må henvise alle dine spørgsmål til vores kommunikationschef. Til sidst finder journalisterne en, som vil tale: Madeleine Sandström, som tidligere var generaldirektør i FOI. Der er snart gået tre år, siden hun stoppede. Hun er nu klar til at fortælle efter flere års tavshed. Madeleine Sandström bekræfter, at projekt Simoom eksisterer. Hun fortæller, at der var mange konflikter i forbindelse med projektet. [[ MADELEINE SANDSTRÖM]] - Det var besværligt, skide besværligt for at sige det lidt groft. For hende begyndte det hele tilbage i 2005, da regeringen skrev under på aftalen om et militært samarbejde med Saudi-Arabien. Madeleine Sandström, som altså er tidligere generaldirektør i FOI, fortæller, at det militære samarbejde egentlig handlede om, at regeringen ville hjælpe svenske virksomheder. Bilfabrikanten Saab og televirksomheden Ericson ville gerne sælge deres radarovervågningssystem Erieye til Saudi-Arabien. Hvis saudierne køber Erieye, lover Sverige dem et forskningssamarbejde om våben med FOI. I aftalen står der: [[ CITAT ]] Parterne skal især stræbe efter at udveksle teknisk og ingeniørmæssig ekspertise i forhold til vedligeholdelse, udvikling og genopbygning af våbensystemer, udrustning og reservedele. [[ MADELEINE SANDSTRÖM]] - Saudi-Arabien var nok træt af altid at være dem, som køber, men aldrig får nogen viden. Her kunne de være gået direkte til virksomhederne, men de gik vel til FOI, fordi de oplevede, at de ikke vidste, hvad man spørger om, hvad man... Det havde ikke kompetencen til at lave en bestilling selv? [[ MADELEINE SANDSTRÖM]] - Nej I begyndelsen af 2008 bliver den svenske regering pludselig urolig. Den vil ikke have, at FOI skal være ansvarlig for byggeriet af fabrikken. Det er for følsomt.

6 EKOTs dokumenter peger på, at regeringen ikke havde noget imod, at fabrikken blev bygget. Men det skulle ikke være de svenske myndigheder, som udrustede regimet - det ville være bedre, hvis en privat virksomhed overtog ansvaret. Saudiaraberne ville derimod have, at det netop var myndigheden FOI, som stod for arbejdet. Så de følte sig snydt. Et af dokumenterne viser, at denne situation skabte uro i regeringskontorerne. [[ CITAT ]] Møde i forsvarsministeriet, foråret 2008: Industrien, blandt andet Ericson, begynder at føle sig truet. Det her kan blive meget alvorligt. Møde i forsvarsministeriet, 17. Marts 2008: Hvordan kan vi rette op på situationen i Saudi- Arabien. Alle forretninger i regionen er i spil. I maj 2008 rejser flere højtstående embedsmænd fra Sverige til Saudi-Arabien for at løse krisen. Det saudiske regime vil have, at den svenske myndighed FOI skal lede arbejdet med fabrikken. Ikke et privat selskab. Løsningen på problemet præsenteres i en taxa i Riyadh, hovedstaden i Saudi-Arabien. Madeleine Sandström sidder i bilen sammen med en embedsmand og Saabs repræsentant i Saudi-Arabien. De har netop været til møde med viceforsvarsministeren prins Khaled og er på vej til den svenske ambassade. Saabs repræsentant (vi har forsøgt at få ham i tale uden held) tager en kuglepen frem og begynder at tegne på en blok. Kort tid efter viser han skitsen - til de andre. [[ MADELEINE SANDSTRÖM]] - I bilen på vej fra mødet med Khaled, tegnede han en løsning på det her problem. Det var noget med at lave et selskab, og jeg tror, at vi alle tre sagde, at det var jo behændigt for at slippe ud af spændingsfeltet, siger Madeleine Sandström. For at løse krisen opretter FOI et firma, som skal agere stråmand i forbindelsen med Saudi- Arabien. I forhandlingerne hedder firmaet FOI-company eller FOI-firmaet og bliver repræsenteret af de samme personer fra FOI, som indtil nu har arbejdet på projekt Simoom. Men rent juridisk skal det være et privat selskab - på papiret uden kobling til myndighederne. På den måde behøver regeringen ikke at give sin tilladelse. Det såkaldte FOI-firma bliver døbt SSTI - Swedish Security Technology and Innovation - og bliver registreret i det svenske erhvervsregister i begyndelsen af Manden, der registrerer firmaet, er en af FOI s generaldirektørs nærmeste medarbejdere: Dick Sträng. Det samme mand, som har forhandlet med saudierne fra begyndelsen.

7 [[ INTERWIEV ]] - Jeg vil ikke kommentere det, og jeg er ikke længere ansat i FOI eller i statslig tjeneste, så jeg mener ikke, at jeg hverken skal eller vil udtale mig. Præcis hvorfor vil du ikke det? - Nej du må nøjes med det. Dick Sträng er altså ikke længere ansat i FOI og vil ikke fortælle om sin rolle i firmaet SSTI. Heller ikke FOI s nuværende generaldirektør Jan-Olof Lind vil kendes ved et foretagende med forbindelse til FOI. [[ INTERWIEV ]] - Nej, FOI har ikke noget firma. Findes den virksomhed som kalder FOI Company? - Nej Har der tidligere eksisteret virksomheder, som har en tydelig forbindelse til FOI? - Jeg kan kun udtale mig om den periode, jeg har været her, men jeg tror med en vis sikkerhed, at jeg kan sige, at der heller ikke længere tilbage i tiden har været et privat firma under FOI. Er der et firma, som har tydelig forbindelse til myndigheden? - Nej Er du sikker? - Ja Men på trods af, at han hævder det modsatte, findes der bevis for, at FOI s generaldirektør Jan-Olof Lind, har endog meget godt kendskab til, at der bliver oprettet en virksomhed med forbindelse til FOI. I et hemmelig-stemplet dokument til regering skriver han i 2009: [[ CITAT ]] Det samlede projekt vil blive ledet af et svensk foretagende... SSTI. FOI skal være konsulent og støtte for projektets udførelse. I et andet dokument fra FOI til regeringen står der: [[ CITAT ]] SSTI er et selvstændigt svensk firma, men det har via flere personer en forbindelse til FOI. Men ifølge Jan-Olof Lind har denne forbindelse mellem en virksomhed og FOI jo ikke fundet sted.

8 I det her dokument, som du har skrevet til regeringen, skal I altså være konsulenter for denne her virksomhed, som I i et andet dokument beskriver som et firma, som gennem flere personer har en forbindelse til FOI? [[ JAN-OLOF LIND]] - Må jeg se det dokument? - Jeg er nødt til at gå tilbage i arkiverne og finde det her dokument. Jeg skal tjekke, om det er hemmelig-stemplet, og i så fald kan jeg ikke udtale mig om det. Vidste du ikke, at denne her medarbejder oprettede virksomheden? [[ JAN-OLOF LIND]] - Det har jeg ingen kommentarer til. - Fordi? [[ JAN-OLOF LIND]] - Nej, jeg har ikke flere kommentarer. Nu har jeg ikke flere kommentarer. [[ INTERWIEV ]] - Nu er vi nødt til at slutte, ((siger pressechefen, som har siddet med ved interviewet)) Tak. Pressechefen afbryder altså interviewet med Jan-Olof Lind. Det såkaldte FOI-firma, SSTI, er åbenbart lige så følsomt som projekt Simoom. I marts 2009 ansøger SSTI om at få tilladelse til at handle med krigsmateriel hos den svenske myndighed ISP, som fører tilsyn med virksomheder, der sælger krigsmateriel. Samtidig orienteres ISP s vicegeneraldirektør Jan Erik Lövgren om planerne i Saudi-Arabien. I juli 2009 får SSTI sin tilladelse til at handle med krigsmateriel - tilladelsen gælder blandt andet: Ammunition og sprænghoveder, krudt og sprængstoffer. Missiler, torpedoer, bomber med mere. Men vicegeneraldirektør Jan-Olof Lind fra Forsvarets forskningsinstitut, FOI, ved ikke, hvem der ansøgte, eller hvem der står bag virksomheden SSTI.

9 [[ INTERWIEV ]] - Nej, jeg kan bare konstatere, at de lavede en ansøgning, som vi behandlede Hvem er det, der står bag SSTI? - Kan du huske det (til pressechefen). I så fald må jeg ind og se, hvem der sendte ansøgningen ind. Men der findes en forbindelse mellem FOI og SSTI eller hvordan? - Ja, på hvilken måde mener du? Gennem Dick Sträng, som arbejdede på FOI, da han fik tilladelsen til at sælge krigsmateriel. - Ja, Dick Sträng kender jeg naturligvis, og han er jo også med i det her firma. Ja, men da I gav den her tilladelse, vidste du da, at han arbejdede tæt sammen med generaldirektøren i FOI? - Ja. Jeg har truffet Dick Sträng i forskellige sammenhænge, så det gør jeg selvfølgelig. Journalisterne fra EKOT beslutter sig for at opsøge Dick Sträng igen. Første gang de kontaktede ham på telefon, ville han ikke snakke med dem. Og da de opsøgte ham, ville han ikke lukke dem ind. Alligevel gør de et ekstra forsøg. [[ INTERWIEV ]] - Hej - Jaha Du Dick. Vi vil bare gerne vise dig nogle papirer... - Jeg har jo allerede sagt, at jeg ikke vil sige noget. Jeg har desuden sygt barn. Men det er bare, fordi vi har talt din tidligere chef, generaldirektøren. Vi har nogle flere papirer nu. Vi vil gerne vise dem til dig. Du behøver ikke sige noget. Men må vi ikke komme ind. Jeg tror, det er i din interesse at se papirerne? - Okay. Men gør det kort.

10 Dick Sträng arbejder ikke længere for FOI. Han er hjemme med et sygt barn. Da han hører, at journalisterne har nye papirer vil han gerne tale med dem. De sætter sig i køkkenet og tager dokumenterne fra ministeriet, FOI og SSTI frem. Papirerne beskriver projekt Simoom i detaljer. [[ INTERWIEV ]] Kender du til de her dokumenter? - Ja. Jeg har jo selv skrevet en del af dem. Så det kan jeg ikke nægte. I mange år arbejdede Dick Sträng tæt sammen med generaldirektøren i FOI. Men til forskel fra sine chefer vil han nu gerne fortælle. Den svenske regering vil som sagt ikke have, at FOI skal lede arbejdet med våbenfabrikken. Derfor opretter man FOI-firmaet i forhåbning om, at det saudiske regime ville acceptere løsningen: [[ DICK STRÄNG ]] - Vi så ingen anden udvej. Modparten ville absolut have, at FOI skulle lede arbejdet, for det mente de, at de var blevet lovet fra svensk side. Samtidig måtte FOI absolut ikke lede arbejdet for forsvarsministeriet. Men vi skulle jo finde en løsning og vi måtte absolut ikke skade relationerne med Saudi-Arabien. Absolut ikke! Så jeg mener, hvad gør man så? Der findes ikke en fornuftig løsning. Der findes ikke en ordentlig løsning på det her problem. Men hvorfor måtte FOI ikke gøre det for regeringen? For regeringen havde jo ikke noget imod at Saudi-Arabien fik den her viden? [[ DICK STRÄNG ]] - Ja, det må du spørge regeringen og forsvarsdepartementet om. Men hvis man sætter det på spidsen siger du, at regeringen ikke ville have at det skulle se ud som om, at regeringen og myndighederne havde udstyret Saudi-Arabien med den her viden og derfor oprettede man det her skuffeforetagende. Hvad siger du til det? [[ DICK STRÄNG ]] - Ja det er jo din tolkning Men er den forkert? [[ DICK STRÄNG ]] - Det er nok ikke det ordvalg jeg ville have brugt. Men jo...

11 Journalisterne sidder ved køkkenbordet og viser Dick Sträng dokumenterne. De fortæller ham, at generaldirektøren Jan-Olof Lind stadig nægter at et firma med forbindelse til FOI overhovedet er blevet oprettet. [[ DICK STRÄNG ]] - Siger han at han ikke kender til det her, så lyver han. Altså den her løsning, det er ikke mig, der er hjernen bag den... Ifølge anonyme kilder var det heller ikke Dick Sträng, som financierede SSTI. Pengene kom i stedet fra statskassen. [[ INTERWIEV ]] Hvordan finansierede I den her løsning med et skuffeselskab? - Ja, der komme du også ind på en... Betalte du selv? - Jeg tænker, at jeg ikke vil svare på dit spørgsmål. Men det koster jo penge at starte en virksomhed. Fik du pengene fra statskassen, for det har vi fået oplysninger om. [[ DICK STRÄNG ]] - Jeg har ikke tænkt mig at svare på det spørgsmål. Hvorfor ikke? [ DICK STRÄNG ]] - Af den enkle grund, at jeg ikke kan besvare spørgsmålet uden at lyve for jer, og derfor kan jeg ikke besvare spørgsmålet. Det går ikke. Jeg er ked af, at jeg ikke gør det. Dick Sträng stoppede hos FOI i midten af 2010 og forsøget med at drive byggeriet af fabrikken gennem SSTI mislykkedes til sidst. Han ved ikke hvad der er sket siden. Under interviewet vender han gang på gang tilbage til, at det ikke var ham, der besluttede at oprette selskabet. Det var regeringen. Men planerne om en våbenfabrik i ørknen eksisterer fortsat. Forhandlinger er stadig i gang. Det bekræfter Jan Erik Lövgren, der er vicegeneraldirektør i tilsynsmyndigheden ISP.

12 I 2010 fornyer regeringen aftalen med Saudi-Arabien om militært samarbejde. Sverige ønsker altså at hjælpe Saudi-Arabien med at producere våben på egen hånd. I vinteren og foråret 2011 spreder det arabiske forår sig til den arabiske halvø og Saudi- Arabien og Bahrain. Politi og militær skyder på demonstranterne. I marts samme år viser Saudi-Arabien, hvorfor man har opbygget et så stærkt militær. Saudiarabiske tanks ruller ind i Bahrain. I oktober altså samme år - uddeler den svenske konge en medalje til Saudi-Arabiens kong Abdullah. Udenrigsminister Carl Bildt kommenterer det sådan her: [[ CARL BILDT ]] - Verden ser ud som den gør og hvis man vil forandre og påvirke den skal man være ude i verden. Hele verden ser ikke ud som Skövde, men en smule anderledes og vi skal forsøge at påvirke den på forskellige måder.

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 LO: Ja, men først vil vi gerne spørge om, du måske kunne beskrive en typisk hverdag her på skolen? E1: En typisk hverdag

Læs mere

Tre måder at lyve på

Tre måder at lyve på Tre måder at lyve på Skrevet af Ghita Makowska Rasmussen Sted: Café Blomsten i Nyhavn Personer: Et forhold fra fortiden Tid: ns fødselsdag 1 Scene En mand ankommer på en café. Tjekker. Går igen. Kommer

Læs mere

Konflikthåndtering mødepakke

Konflikthåndtering mødepakke Indledning af historie Trin 1 Her er Louise. For et halvt år n købte hun en mobiltelefon til 2500 kr. hos jer, men nu er bagcoveret i stykker, og hun er kommet for at bytte den. Her er Kasper. Han er lidt

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth

Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth M: Vi skriver om børnecheckens betydning for børnefamilier, og hvordan det vil påvirke de almindelige børnefamilier, hvis man indtægtsgraduerer den her børnecheck.

Læs mere

Benjamin: Så det første jeg godt kunne tænke mig at bede dig fortælle mig lidt om, det er en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår.

Benjamin: Så det første jeg godt kunne tænke mig at bede dig fortælle mig lidt om, det er en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. Bilag G - Sofie 00.00 Benjamin: Så det første jeg godt kunne tænke mig at bede dig fortælle mig lidt om, det er en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. 00.10 Sofie: Ja, jamen det er, at jeg står

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

To af samme køn. Theodor Rasmussen Luna Sleimann Nielsen Isabella Persson

To af samme køn. Theodor Rasmussen Luna Sleimann Nielsen Isabella Persson To af samme køn By Theodor Rasmussen Luna Sleimann Nielsen Isabella Persson SCENE 1 EXT UDENFOR SKOLEN DAG Anna er i gang med at parkere sin cykel. Hun hører musik. Laura kommer trækkende med sin cykel,

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Workshop C. Praktikdokumentet i pædagoguddannelsen om diskrepansen mellem det, der forberedes, og det der sker i praktikken.

Workshop C. Praktikdokumentet i pædagoguddannelsen om diskrepansen mellem det, der forberedes, og det der sker i praktikken. Workshop C. Praktikdokumentet i pædagoguddannelsen om diskrepansen mellem det, der forberedes, og det der sker i praktikken. I denne workshop inviteres du til at arbejde med og diskutere overvejelser,

Læs mere

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over.

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Mariæ Bebudelsesdag, den 25. marts 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 10. Tekster: Es. 7,10-14: Lukas 1,26-38. Salmer: 71 434-201-450-385/108-441 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

Personerne. JENNIFER, kvinde, 30. FRANK, mand, 30. MANSE, mand, 50. LUCY, kvinde, 50

Personerne. JENNIFER, kvinde, 30. FRANK, mand, 30. MANSE, mand, 50. LUCY, kvinde, 50 Personerne JENNIFER, kvinde, 30 FRANK, mand, 30 MANSE, mand, 50 LUCY, kvinde, 50 BAMSE, talkshowvært, fødselslæge, prinsesse, klovn, kanin, tinsoldat etc., kvinde, ca 35-45 3 1. SCENE - AMBASSADE MANSE

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Case til punktet kl. 13.45: Det tværfaglige arbejde øves på baggrund af en fælles case, som fremlægges af ledelsen

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

Interview med Kirsten den 25.maj 2011

Interview med Kirsten den 25.maj 2011 Interview med Kirsten den 25.maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg, Lene Andersen Deltager: Kirsten 00:00 00:40: Kort introduktion af projektet I: Først så vil jeg høre hvad din uddannelse er og din nuværende

Læs mere

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud Dåb: DDS 448: Fyldt af

Læs mere

Mette Frederiksen, 30101019, Vejledere: Morten Kortf Madsen og Charlotte Reusch

Mette Frederiksen, 30101019, Vejledere: Morten Kortf Madsen og Charlotte Reusch Interviewguide: Den gode bog: - Vil I ikke fortælle mig om den bedste bog, I har læst? - Hvornår er en bog god? Hvornår er en historie god? - Hvordan vælger I de bøger, som I læser? Læsning i skolen/derhjemme:

Læs mere

Kære Aisha. Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder

Kære Aisha. Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder Kære Aisha Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder Introduktion I den senere tid hører vi af og til I medierne om et ungt, kompetent og elskeligt menneske, som får afvist sin ansøgning

Læs mere

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015 Wallflower 1. By station next. manus kortfilm Vigga Nymann 2015 SCENE 1.INT. PÅ S VÆRELSE. DAG. 2. Freja (16) sidder med sin mobil, og er inde på en fyr ved navn Mads (17) Facebook-profil. Freja sidder

Læs mere

Som udgangspunkt var denne foretaget med henblik på, at man vil lave en afstemning om hvorvidt man ville anke retssagen i mod os i have 56.

Som udgangspunkt var denne foretaget med henblik på, at man vil lave en afstemning om hvorvidt man ville anke retssagen i mod os i have 56. Min forundring Når jeg læser skrivelse fra Strandparkens advokat ser jeg han blandt har skrevet: Under henvisning til Rettens fristudsættelse skal jeg oplyse at bestyrelsen hos min klient delvist er fratrådt(min

Læs mere

(VICTORIA(14) tager noget fra sin taske, & gemmer det på ryggen, hun sætter sig hen til SOFIA(14) på sin seng) Sofia

(VICTORIA(14) tager noget fra sin taske, & gemmer det på ryggen, hun sætter sig hen til SOFIA(14) på sin seng) Sofia 8.A, Esbjerg Real Skole 2.gennemskrivning, september 2008. Scene 1 Bedste veninder mandag. (VICTORIA(14) tager noget fra sin taske, & gemmer det på ryggen, hun sætter sig hen til SOFIA(14) på sin seng)

Læs mere

Flygtningen (Final draft) 8.B - Henriette Hørlück Skole

Flygtningen (Final draft) 8.B - Henriette Hørlück Skole Flygtningen (Final draft) af 8.B - Henriette Hørlück Skole SC 1- GANGEN (DAG 1) Burhan går ned ad gangen mod klasseværelset. Han hører musik på sin mobil. Folk stopper deres snak. Elev 1 (Karls ven) ser

Læs mere

Hensigten har været at træne de studerende i at dele dokumenter hvor der er mulighed for inkorporering af alle former for multimodale tekster.

Hensigten har været at træne de studerende i at dele dokumenter hvor der er mulighed for inkorporering af alle former for multimodale tekster. Projekt edidaktik Forsøg med multimodal tekstproduktion På Viden Djurs er der I to klasser blevet gennemført et forsøg med anvendelse af Microsoft Office 365. Hensigten har været at træne de studerende

Læs mere

Den store tyv og nogle andre

Den store tyv og nogle andre Den store tyv og nogle andre Kamilla vidste godt, hvordan tyve så ud. De var snavsede og havde skæg og var uhyggelige og mystiske, det sagde alle, der havde forstand på sådan noget. Kamilla havde hørt,

Læs mere

SOFIE 2. gennemskrivning (Julie, Pernille, Louise, Elisabeth, Benafsha, Christina, Anna)

SOFIE 2. gennemskrivning (Julie, Pernille, Louise, Elisabeth, Benafsha, Christina, Anna) 2. gennemskrivning (Julie, Pernille, Louise, Elisabeth, Benafsha, Christina, Anna) 1. INT. KLASSEVÆRELSET. DAG. Sofie (14) kommer ind i klassen, og piger og drenge griner lidt. LÆREREN Goddag og velkommen

Læs mere

TOBIAS For helvede da! Pludselig får TOBIAS øjenkontakt med SANKT PETER. SANKT PETER smiler, ser inviterende ud. TOBIAS går over til ham.

TOBIAS For helvede da! Pludselig får TOBIAS øjenkontakt med SANKT PETER. SANKT PETER smiler, ser inviterende ud. TOBIAS går over til ham. Tobias og Tragedien Manuskript 1. Int. Venteværelse Dag træder ind i et fremmed venteværelse. Han kigger sig undrende omkring. I rummet er der mange døre. Over dørene hænger skilte. På dem står der navnene

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Jeg kom som adm. overlæge til afdelingen i 1996 og deltog i et forløb med konsulentfirma betinget af forholdene i afdelingen i tiden inden

Jeg kom som adm. overlæge til afdelingen i 1996 og deltog i et forløb med konsulentfirma betinget af forholdene i afdelingen i tiden inden 18.7. 2002 18.7. 2002 18.7. 2002 18.7. 2002 Jeg kom som adm. overlæge til afdelingen i 1996 og deltog i et forløb med konsulentfirma betinget af forholdene i afdelingen i tiden inden Tidlig opmærksomhed

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen.

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen. Bilag E - Lisbeth 0000 Benjamin: Yes, men det første jeg godt kunne tænke mig at høre dig fortælle mig lidt om, det er en almindelig hverdag hvor arbejde indgår. Så hvad laver du i løbet af en almindelig

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW

OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW Et interview er en samtale mellem to eller flere, hvor interviewerens primære rolle er at lytte. Formålet med interviewet er at få detaljeret viden om interviewpersonerne, deres

Læs mere

Sektion H/i. Version B

Sektion H/i. Version B Sektion H/i Version B 1 Filter: Hvis IP er en mand... 1 Gå til spm. HF1 Hvis IP er en kvinde... 2 Gå til spm. HF2 HF1 KORT A. Nu vil jeg kort beskrive nogle forskellige personer. Lyt til hver beskrivelse

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 Tilstede: Faglærer og Kristine Lodberg Madsen Kristine: Hvad er din baggrund, uddannelse og hvad

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Interview med LCK s videpræsident

Interview med LCK s videpræsident Interview med LCK s videpræsident 0.09-0.12 Interviewer 1: Kan du starte med at fortælle om hvad din rolle i LEO er? 0.15-0.44 Brødreskift: Altså jeg har jo været med at starte det op med Zenia. Og jeg

Læs mere

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 Bilag E Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november

Læs mere

Interview med Thomas B

Interview med Thomas B Interview med Thomas B 5 10 15 20 25 30 Thomas B: Det er Thomas. Cecilia: Hej, det er Cecilia. Thomas B: Hej. Cecilia: Tak fordi du lige havde tid til at snakke med mig. Thomas B: Haha, det var da så lidt.

Læs mere

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ...

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ... 1 Konfirmationer 2014.... Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 Gud, tak for, at du har vist os kærligheden, som det aller vigtigste i livet. Giv os troen og håbet og

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

MANUSKRIPT TIL PROFIL 3 MERIYAN PAHLAVI

MANUSKRIPT TIL PROFIL 3 MERIYAN PAHLAVI MANUSKRIPT TIL PROFIL 3 MERIYAN PAHLAVI PROFIL 3 MERIYAN PAHLAVI KVINDE 32 ÅR KRISTEN-ARMENIER TO BØRN PÅ HHV. 2 OG 4 ÅR UDDANNET REGNSKABSMEDARBEJDER INGEN ARBEJDSERFARING ANSÆTTELSESSAMTALEN (Scene 1)

Læs mere

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige VELoverstået - eksamen. Vi skaber succeser. Det er vores

Læs mere

#1 Her? MANDEN Ja, det er godt. #2 Hvad er det, vi skal? MANDEN Du lovede, at du ville hjælpe. Hvis du vil droppe det, skal du gå nu.

#1 Her? MANDEN Ja, det er godt. #2 Hvad er det, vi skal? MANDEN Du lovede, at du ville hjælpe. Hvis du vil droppe det, skal du gå nu. VENTETIDEN af Sigrid Johannesen Rummet oplyses af lommelygter de to KVINDER og bevæger sig ind på scenen med tændte lommelygter, hviskende og søgende efter et endnu ukendt sted. De når til en mur. Her?

Læs mere

Oversættelse og styringsværktøjer - Med strategier som eksempel

Oversættelse og styringsværktøjer - Med strategier som eksempel Oversættelse og styringsværktøjer - Med strategier som eksempel 23. Maj 2014 Søren Obed Madsen som.om@cbs.dk Dagsorden Oversættelsesteori Hvordan læses strategier? Hvordan oversættes strategier? Hvad er

Læs mere

Analyse af boligjobordningens effekter på aktivitet, beskæftigelse og sort arbejde i malerfaget

Analyse af boligjobordningens effekter på aktivitet, beskæftigelse og sort arbejde i malerfaget Analyse af boligjobordningens effekter på aktivitet, beskæftigelse og sort arbejde i malerfaget Danske Malermestre har i perioden 24.-26. oktober 2012 gennemført en analyse blandt medlemmerne vedrørende

Læs mere

IPad (Endelige manus) Taastrup Realskole

IPad (Endelige manus) Taastrup Realskole IPad (Endelige manus) af Taastrup Realskole RIGTIG OG FORKERT SCENE 1 - SKOLE - MORGEN Ida kommer gående ned ad gangen på vej ind til time. Caroline og Anna kommer gående ned ad gangen og opdager Ida.

Læs mere

A: Ja, øhm, altså hvis jeg skal sige noget omkring det overordnet så synes jeg at det det er dejligt at der var nogen der gad at gøre det, sådan så

A: Ja, øhm, altså hvis jeg skal sige noget omkring det overordnet så synes jeg at det det er dejligt at der var nogen der gad at gøre det, sådan så Interview med barn 5 10 15 20 25 30 35 40 45 A: Hej I: Hej igen, du kan sagtens høre mig ikke også? A: jeg kan sagtens høre dig, kan du også høre mig? I: Jeg kan godt høre dig, og det fungerede fint, øhm,

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Rollespil Brochuren Instruktioner til mødeleder

Rollespil Brochuren Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Konflikter med kunder. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Henrik og Lisbeth, hvor Henrik

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

PARLØR TIL FOLKETINGS- VALGET

PARLØR TIL FOLKETINGS- VALGET PARLØR TIL FOLKETINGS- VALGET 2015 Parlør til Folketingsvalget 2015 Forskellen på det, man siger, og det, man mener Vi oplever, at politikerne i dag befinder sig i en virkelighed langt fra vores. At de

Læs mere

Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen.

Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen. Gartner Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen. En dag da jeg var omkring otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner mens han arbejdede i haven.

Læs mere

Dialogen, sprog og kropssprogets betydning i mødet. V. Lisa Duus, konsulent /sundhed for etniske minoriteter duuslisa@gmail.com

Dialogen, sprog og kropssprogets betydning i mødet. V. Lisa Duus, konsulent /sundhed for etniske minoriteter duuslisa@gmail.com Dialogen, sprog og kropssprogets betydning i mødet V. Lisa Duus, konsulent /sundhed for etniske minoriteter duuslisa@gmail.com Dialogen, sprog og kropssprog Jeg var med en kvinde til læge, hvor lægen siger

Læs mere

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål.

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Film og spørgsmål Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Spørgsmål til 2 sider af samme sag Nikolajs version Hvad tænker

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne 1. Så sad jeg og lyttede, alt hvad jeg kunne Nå for søren! Man kan komme til Cuba for 6000 kr. Cæcilie: 6000? Cæcilie: Jeg var på Cuba i sommer, så betalte jeg 7000. Nå, jeg har faktisk også tænkt på at

Læs mere

Den vanskelige samtale

Den vanskelige samtale Den vanskelige samtale Et arbejdsmateriale til den vanskelige samtale 1 Hvorfor er samtalen vanskelig? Din selvtillid Metoden Din fantasi Manglende tro på, at tingene bliver ændret Ingen klare mål for,

Læs mere

31-10-2013, 10:10:00 Mads: Ungdomsuddannelse 31-10-2013, 10:10:00 Vejleder Pernille er nu klar til at chatte med dig. 31-10-2013, 10:10:49 Mads: Hej,

31-10-2013, 10:10:00 Mads: Ungdomsuddannelse 31-10-2013, 10:10:00 Vejleder Pernille er nu klar til at chatte med dig. 31-10-2013, 10:10:49 Mads: Hej, 31-10-2013, 10:10:00 Mads: Ungdomsuddannelse 31-10-2013, 10:10:00 Vejleder Pernille er nu klar til at chatte med dig. 31-10-2013, 10:10:49 Mads: Hej, Kan det lade sig gøre at man kommer ud som elev, efter

Læs mere

Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Han bryder sammen i gråd. Græder i kramper. Ung kvinde Ung mand Han går ud.

Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Han bryder sammen i gråd. Græder i kramper. Ung kvinde Ung mand Han går ud. 1.scene I en lejlighed. Lyden af stemmer fra en tv-serie. Romantisk filmmusik. Det er de samme replikker fra scenen, der gentager sig i tv-serien på et fremmedsprog. er kun optaget af skærmbilledet. står

Læs mere

Bilag 4: Elevinterview 3

Bilag 4: Elevinterview 3 Bilag 4: Elevinterview 3 Informant: Elev 3 (E3) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 09:01 LO: Hvordan er en typisk hverdag for dig her på gymnasiet? E3: Bare her på gymnasiet? LO: Mmm.

Læs mere

Kapitel 4. Noget om køn og lidt om alder

Kapitel 4. Noget om køn og lidt om alder Kapitel 4 Noget om køn og lidt om alder 1 19 En lærerig proces Uffe Er det ikke hårdt at have tvillinger? Nu kender jeg jo ikke andet, men øh jeg vil sige jo, selvfølgelig er det hårdt. Hvor gamle er de?

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker BØRN ER ET VALG Har det været nemt for jer at finde kærester og mænd, der ikke ville have børn? spørger Diana. Hun er 35 år, single og en af de fire kvinder, jeg er ude at spise brunch med. Nej, det har

Læs mere

Amors tjener Første udkast. Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM. Efter en ide af Shahbaz Sarwar

Amors tjener Første udkast. Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM. Efter en ide af Shahbaz Sarwar Amors tjener Første udkast Af Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM Efter en ide af Shahbaz Sarwar Benjamin Dahlerup (2013) Dette manuskript må ikke produceres uden forudgående aftale

Læs mere

OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26

OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26 2. s efter hellig tre konger 2014 ha. OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26 Jeg har altid syntes, at det var ærgerligt, at afslutningen, på mødet mellem den samaritanske

Læs mere

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Ungdom: Når du starter i Klubben Holme Søndergård (Klubben), er du på vej til at blive ung. At være ung betyder at: - Du ikke er barn længere, og at du er på vej til

Læs mere

Nej, øhm. Jamen, hvad var baggrunden egentlig for jeres eller for dit initiativ til at starte gruppen?

Nej, øhm. Jamen, hvad var baggrunden egentlig for jeres eller for dit initiativ til at starte gruppen? Transskription af interview med Emil 14/04/2016 Så skal jeg lige høre først, hvor gammel du er? Jeg er 25. 25, øh, og det er så basket du spiller? Dyrker du andre sportsgrene, sådan? Øh, altså, jeg går

Læs mere

4 s i Advent. 22.dec.2013. Vinderslev kl.9. Hinge kl.10.30

4 s i Advent. 22.dec.2013. Vinderslev kl.9. Hinge kl.10.30 4 s i Advent. 22.dec.2013. Vinderslev kl.9. Hinge kl.10.30 Salmer: Vinderslev kl.9: 76-339/ 82-117 Hinge kl.10.30: 76-339- 77/ 82-87- 117 Tekst: Joh 3,25-36 Nu kom Johannes' disciple i diskussion med en

Læs mere

Bilag 6. Interview med Emil

Bilag 6. Interview med Emil Interview med Emil 5 10 15 20 25 30 Emil: Østjyllands Politi, det er Emil. Cecilia: Hej, det er Cecilia. Emil: Ja hej. Cecilia: Hej. Nåmen tak fordi du lige havde tid til at snakke. Emil: Jamen selvfølgelig.

Læs mere

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne.

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne. EBBE KLØVEDAL REICH Ebbe Kløvedal Reich har et langt forfatterskab bag sig. Som ung studerede han historie ved Københavns Universitet, og mange af hans romaner har da også et historisk indhold. Det gælder

Læs mere

Tricket 8X Christianshavns Døttreskole 4. Gennemskrivning

Tricket 8X Christianshavns Døttreskole 4. Gennemskrivning Tricket 8X Christianshavns Døttreskole 4. Gennemskrivning 1. Int. Jakobs værelse. Dag. Jakob (14 år, kedeligt tøj: matte farver, gør ikke noget ud af sit hår) sidder ved sit skrivebord. Der ligger en stak

Læs mere

Prædiken holdt i Haderslev Domkirke af sognepræst Henning Wehner. 408 349 448 305 / 540 227,9-234 3.s.e.P 26. april 2015 Dom kl.10.00 Joh.

Prædiken holdt i Haderslev Domkirke af sognepræst Henning Wehner. 408 349 448 305 / 540 227,9-234 3.s.e.P 26. april 2015 Dom kl.10.00 Joh. Prædiken holdt i Haderslev Domkirke af sognepræst Henning Wehner 408 349 448 305 / 540 227,9-234 3.s.e.P 26. april 2015 Dom kl.10.00 Joh.16,16-22 Der var ét billede i denne prædiketekst, som nogle her

Læs mere

(En sofa. ELLEN med espressokop, hun trykker et nummer på en trådløs telefon) Har man nogen idé om, hvor længe det kan tænkes at trække ud?

(En sofa. ELLEN med espressokop, hun trykker et nummer på en trådløs telefon) Har man nogen idé om, hvor længe det kan tænkes at trække ud? ******* (En sofa. ELLEN med espressokop, hun trykker et nummer på en trådløs telefon) Ellen Jarhøj. Jeg vil gerne tale med min søn. Nå, så han sidder i møde. Gør han det. Har man nogen idé om, hvor længe

Læs mere

Hvordan kommer du videre? 5 Hvordan kommer du videre?

Hvordan kommer du videre? 5 Hvordan kommer du videre? 5 Hvordan kommer du videre? 101 5 Hvordan kommer du videre? Nogle gange må man konfrontere det, man ikke ønsker at høre. Det er nødvendigt, hvis udfaldet skal blive anderledes næste gang, udtaler Rasmus

Læs mere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere Studie 1 Guds ord 9 Åbningshistorie Jeg stod bagerst i folkemængden i indkøbscentret og kiggede på trylleshowet. Men min opmærksomhed blev draget endnu mere mod den lille pige ved siden af mig end mod

Læs mere

Notat fra DFL. På vej mod ny hovedorganisation. Danske Forsikringsfunktionærers Landsforening www.dfl.dk dfl@dfl.dk Tlf.

Notat fra DFL. På vej mod ny hovedorganisation. Danske Forsikringsfunktionærers Landsforening www.dfl.dk dfl@dfl.dk Tlf. Juli 2015 / side 1 af 5 På vej mod ny hovedorganisation Følgende notat baseret på informationer, kommentarer og spørgsmål til Bente Sorgenfrey, formand for FTF, og Kent Petersen, næstformand for FTF og

Læs mere

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham.

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Det var sådan dengang i Israels land, at det at være konge

Læs mere

ANNA OG ALEX OG FALSKMØNTNERNE

ANNA OG ALEX OG FALSKMØNTNERNE EURO RUN- SPILLET www.nye-eurosedler.eu ANNA OG ALEX OG FALSKMØNTNERNE - 2 - Anna og Alex er klassekammerater og bedste venner. De har det med at rode sig ud i hårrejsende eventyr. I dag er ingen undtagelse.

Læs mere

ANNA OG ALEX OG FALSKMØNTNERNE

ANNA OG ALEX OG FALSKMØNTNERNE EURO RUN- SPILLET www.nye-eurosedler.eu ANNA OG ALEX OG FALSKMØNTNERNE Anna og Alex er klassekammerater og bedste venner. De har det med at rode sig ud i hårrejsende eventyr. I dag er ingen undtagelse.

Læs mere

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole Klovnen Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole 8. gennemskrivning, 20. september 2010 SC 1. INT. S VÆRELSE DAG (17) ligger på sin seng på ryggen og kigger op i loftet. Det banker på døren, men døren er

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase.

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Overgang fra mellemtrin til ældste trin samtale med 6. kl. Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Det er en meget anderledes arbejdsform, men

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole.

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010 Knuser dit hjerte SC 1. SKOLEGANG DAG Signe og Michelle er på vej til time. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. MICHELLE Ej,

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Rollespil it support Instruktioner til mødeleder

Rollespil it support Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i grundmodulet. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Henriette og Jesper, som er i konflikt med hinanden.

Læs mere

Gør jeg det godt nok?

Gør jeg det godt nok? Gør jeg det godt nok? Mette, som er butiksassistent, bliver tit overset eller forstyrret af sin kollega, som overtager hendes kunder eller irettesætter hende, mens der er kunder i butikken. Det får Mette

Læs mere

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1 Feedback DANMARK Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 2 Feedback - hvordan, hvad, hvornår? Feedback kan defineres som konstruktiv kritik. Ingen kan

Læs mere

Patienter og pårørendes erfaringer med hjemmetræning efter apopleksi

Patienter og pårørendes erfaringer med hjemmetræning efter apopleksi Patienter og pårørendes erfaringer med hjemmetræning efter apopleksi Anne Lee, Senior konsulent, cand.scient.san., sygeplejerske. CAST, Syddansk Universitet Formål med undersøgelsen Hvordan hjemmetræning,

Læs mere

DEN SÆLGENDE KUNDESERVICE SÆT FART PÅ SALGET I KUNDESERVICE UDEN AT DEN GODE SERVICE RYGER I SVINGET

DEN SÆLGENDE KUNDESERVICE SÆT FART PÅ SALGET I KUNDESERVICE UDEN AT DEN GODE SERVICE RYGER I SVINGET DEN SÆLGENDE KUNDESERVICE SÆT FART PÅ SALGET I KUNDESERVICE UDEN AT DEN GODE SERVICE RYGER I SVINGET KRAV OPPEFRA: SÆLG SÆLG SÆLG! Detailhandlen er under pres i Danmark. Det betyder, at vi som virksomhed

Læs mere

8. klasse, Søborg Privatskole. FIANL gennemskrivning, januar 2008.

8. klasse, Søborg Privatskole. FIANL gennemskrivning, januar 2008. 8. klasse, Søborg Privatskole. FIANL gennemskrivning, januar 2008. 1. EXT. SKOLEGÅRDEN. DAG/FRIKVARTER Maria(14), Anna(14) går hånd i hånd hen ad skolegården, og snakker om lækre drenge. De ser den super

Læs mere