MANUAL Energispareaktiviteter side 1 ( )

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MANUAL Energispareaktiviteter side 1 (03-11-2015)"

Transkript

1 MANUAL Energispareaktiviteter side 1 ( ) KAPITER 13 ENERGISPAREAKTIVITER ENERGISPAREAKTIVITETER... 2 GENEREL BESKRIVELSE AF MODULET... 2 OPSTART AF MODUL TIL ENERGISPAREAKTIVITETER... 4 OPRETTELSE AF EJENDOMSFAKTOR... 6 FORMÅL... 6 EJENDOMSFAKTORREGLER... 7 KLAR TIL AT GÅ I GANG MED ENERGISPAREAKTIVITER... 9 SMÅKARTOTEKER... 9 SAGSOPRETTELSE FORMÅL SAGSVEDLIGEHOLDELSE FORMÅL RESPONSPROCENT SLET/TILFØJ ET SPARERÅD OPGØRELSESMETODE STANDARDVÆRDI BENYTTES SPECIFIK OPGØRELSE AF SPARERÅD MARKEDSPÅVIRKNING... FEJL! BOGMÆRKE ER IKKE DEFINERET. TILKNYTTE DOKUMENT PÅ SAGEN... FEJL! BOGMÆRKE ER IKKE DEFINERET. RENTABILITET BEMÆRKNING AFSLUTNING AF ET SPARERÅD AFSLUTNING AF EN SPARESAG TEGN OVERBLIK PÅ REGISTRERINGEN UDSKRIFTER FORMÅL INDBERETNING FORMÅL... 24

2 MANUAL Energispareaktiviteter side 2 ( ) ENERGISPAREAKTIVITETER Generel beskrivelse af modulet Modulet er udviklet til registrering/indberetning af energispareaktiviteter. Systemopbygningen og dokumentationen består forenklet i oprettelse af en energisparesag med ét til flere forbrugernumre, der er indeholdt energisparesagen. For hver forbruger i energisparesagen en liste med én til flere energispareforslag, der er refererende til tabellen med energispareforslag. Dokumentationen bliver hermed et entydigt nummer i tabellen energispareaktiviteter, forbrugernummer, navn og adresse samt antal enheder, hvor mange procent der blev udført og på hvilken dato samt en tilknytning af en konsulent/rådgiver. Alle oplysninger kan gemmes i systemet ved hjælp af EDH og kan genfindes som dokumentation ved eventuel revision. Desuden har man mulighed for at scanne eventuelle dokumenter ind på sagerne. Når dette er oprettet i systemet, kan varmeværket se hvor stor et energisparepotentiale, det har foreslået, hvor meget der er udført af forbrugerne, og hvad der mangler at blive udført. Det bliver herefter muligt: - at følge op på forbrugere hvor der er foreslået besparelser - at opgøre restpotentiale for de foreslåede besparelser - at indberette besparelser for en given periode Når varmeværket skal indberette energispareaktiviteter til Energistyrelsen, sker det via Dansk Fjernvarme. Indberetningen sker én gang årligt. I systemet er indberetningen udviklet således, at det kan køre automatisk. Ved indberetning angives en periode ud fra en fra og en til dato. Fra datoen styrer systemet automatisk, således at det ikke er muligt at glemme besparelser. En besparelse som én gang er indberettet bliver stemplet i systemet, således at den ikke kan indberettes to gange. Når værket sætter indberetningen i gang, vil systemet generere en datafil med realiserede energispareaktiviteter for den angivne periode. Listen vises på skærmen efterfølgende. Hvis værket kan godkende den viste liste på skærmen og bekræfter dette, vil indberetningen blive sendt automatisk til en server hos DFF-EDB, der opsamler og videresender til Dansk Fjernvarme. Datafilen sendes via den datasikre forbindelse, varmeværket har til DFF-EDB. Det sker via samme dataforbindelse, som alle værker der sender, elektroniske fakturaer i DFF-EDB s system, benytter.

3 MANUAL Energispareaktiviteter side 3 ( ) På Energistyrelsens hjemmeside for besparelser, Standardværdikatalog, er det muligt at finde værdierne som et PDF dokument med alle energispareraktiviteter med tilhørende standardværdi, der er grundlaget for forsyningsvirksomhedernes energibesparelser. Tabellen i Forbrugersystemet vil blive opdateret, når Energistyrelsen udgiver ændringer eller opdateringer af regnearket. Dette gøres kun én gang årligt! Ønsker værket ikke at benytte standardværdierne fra Energistyrelsens, kan energispareforslagene opgøres efter en specifik opgørelse af besparelsen i kwh/år for hvert enkelt energispareforslag med tilhørende dokumentation. Standardværdier eller specifik opgørelse kan benyttes valgfrit af værket.

4 MANUAL Energispareaktiviteter side 4 ( ) OPSTART AF MODUL TIL ENERGISPAREAKTIVITETER Før arbejdet med energispareaktiviteter kan opstartes, skal følgende være opsat i systemet. Indberetningsdatabase = Opsætning som gør det muligt at indberette til Energistyrelsen. Energispareaktiviteter = Her kontrollerer systemet, om der er ændringer fra Energistyrelsen til standardværdikataloget. Er der standardværdier, som man af den ene eller anden grund ikke kan se i systemet, kan man sætte dagene til 0, og herefter lukke forbrugersystemet ned. Når man så starter systemet op igen kontrolleres nu om der er ændringer. Energipriser/ITP = VIGTIGT. Systemet er lavet med en beregningsdel, der tager stilling til det foreslåede spareråd ud fra en rentabilitetsbetragtning. Omkostningen ved det foreslåede spareråd

5 MANUAL Energispareaktiviteter side 5 ( ) holdes op imod levetiden. Denne funktion giver mulighed for at rådgive forbrugeren ud fra et konkret beløb. Det er derfor vigtigt, at priserne er beregnet og udfyldt korrekt. Dvs. at man skal tage stilling til priserne på fjernvarme, naturgas, olie og el i kwh i det område, værket forsyner. Prisen på fjernvarme er værkets salgspris ekskl. moms. De resterende priser er markedspriser. Endvidere skal man sikre sig at forsyningsformerne er oprettet (ITP = forsyningsformer). Forsyningsformerne kan kontrolleres og ændres på følgende måde: Menupunkt: Indstillinger Småkartoteker Forsyningsformer 1 = Fjernevarme 2 = Vandværk 3 = El 4 = Naturgas 5 = Olie 6 = Øvrig 7 = Kul 8 = Biomasse Systemet SKAL bruge forsyningsformerne: Fjernvarme, el, naturgas, olie, øvrig, kul og biomasse. Det skal ske, fordi det er de forsyningsformer, hvor det er muligt at få sparepoint. Forsyningsformerne skal oprettes uanset om man ønsker at benytte dem eller ej. Vandværk er medtaget, da nogle Fjernvarmeværker også afregner vand. Hvis der mangler én eller flere af ovenstående forsyningsformer, skal disse oprettes. Fluebenet benyttes skal kun være aktivt i de forsyningsformer, værket benytter i forbrugersystemet. F.eks. fjernvarme og vand. Sektor (se foregående side) = Udfyldes med ejendomsfaktor nr. 400 med tilknyttede værdier som ovenfor. Ud over ovenstående skal der være ligeledes oprettes en ejendomsfaktor nr. 400 til sektoropdeling af forbrugerne (100=Husholdning; 200=Offentlig; 310=Produktionserhverv; 320=Handel og service ). For hjælp til oprettelse af ejendomsfaktor se side 6.

6 MANUAL Energispareaktiviteter side 6 ( ) OPRETTELSE AF EJENDOMSFAKTOR Menupunkt: Formål Indstillinger Småkartoteker Ejendomsfaktorer. At oprette en ejendomsfaktor til brug i energispareaktiviteterne til oplysning og indberetning. I det følgende eksempel er energisparegruppen oprettet som ejendomsfaktor 400. Faktor nr. behøver ikke nødvendigvis at være Knappen Opret aktiveres 2. Ejendomsfaktoren gives værdien 400 og f.eks. teksten Energisparegruppe 3. Minimumværdien angives til 100. Maksimumværdien angives til 900, da det forudsættes, at dette er den højeste accepterede værdi. 4. Formatet angives til Typen skal være numerisk (tal). 6. I feltet Start-værdi/dato skal værdien være 0, og datoen skal være gammel. Feltet fremkommer kun når man opretter, og kan ikke ses når ejendomsfaktoren er gemt. 7. Nu trykkes gem og systemet vil løbe alle forbrugere igennem og indsætte den nye ejendomsfaktor på alle, så den vil være at finde på Forbrugervedligeholdelsen under fanebladet Ejendomsfaktorer.

7 MANUAL Energispareaktiviteter side 7 ( ) Klik på knappen Relater værdier for at oprette en forklarende tekst til de værdier, ejendomsfaktoren kan antage. Placer markøren nederst i tabellen og tast pil ned for at oprette en ny linie. 100=Husholdning; 200=Offentlig; 310=Produktionserhverv; 320=Handel og service; 0=Ikke placerbare ejendomme, ud for en faktor 400. Når nedenstående er oprettet, skal du huske at forlade den sidst tastede linie, så systemet gemmer dette. Ejendomsfaktorregler På knappen Kør regler er der lavet en funktion til at beregne værdier i en ejendomsfaktor ud fra værdierne i en anden ejendomsfaktor. Dette er til at modulere BBR-anvendelseskoderne om til energisparegruppen. Opdelingen af energisparegruppe sker ud fra følgende BBR-anvendelseskoder: Energisparegruppe BBR-anvendelseskoder 100 Husholdning 110, 120, 130, 140, 150, 190, Offentlig 160, 410, 420, 430, 440, 450, 490, 520, Produktionserhverv 220, 230, 290, Handel og service 320, Ikke placerbare ejendomme

8 MANUAL Energispareaktiviteter side 8 ( ) I nedenstående eksempel er vist opsætningen af ejendomsfaktorreglerne ud fra følgende kriterier: BBR-anvendelseskoden står under ejendomsfaktor i forbrugervindue. Energisparegruppen står i ejendomsfaktor 400. Når ovenstående er oprettet, skal man huske at forlade den sidst tastede linie, så systemet gemmer dette. Tryk herefter Udfør regler. Nu er modulet energispareaktiviteter klar til brug.

9 MANUAL Energispareaktiviteter side 9 ( ) KLAR TIL AT GÅ I GANG MED ENERGISPAREAKTIVITER SMÅKARTOTEKER For at komme i gang skal du under menupunktet Energispareaktiviteter Småkartoteker Firma have oprettet firmaer og medarbejdere, så du kan registrere energispareaktiviteterne. Det kan være de firmaer, man har indgået en samarbejdsaftale med. F.eks. energirådgivningskonsulenter, rådgivende ingeniørfirmaer, eller en VVS er, elektriker eller lignende. Først oprettes firmaet, og når det er gjort, kan du efterfølgende oprette de medarbejdere, som skal tilknyttes firmaet. Vær opmærksom på, at man SKAL gemme firmaet, før knappen Opret bliver synlig. P-nummer = Ud over et CVR-nummer får en virksomhed også tildelt ét såkaldt P-nummer (Produktionsenhedsnummer) for hver fysisk beliggenhed, hvor virksomheden driver virksomhed fra. P- nummeret er et 10-cifret entydigt nummer. Da virksomheden tildeles et P-nummer for hver fysisk beliggenhed, hvorfra der drives virksomhed, kan der således være tilknyttet flere P-numre til samme CVR-nummer. Kontrolmærkat nr. = ordning som relaterer til Serviceordningen fra Teknologisk Institut.

10 MANUAL Energispareaktiviteter side 10 ( ) SAGSOPRETTELSE Alle energispareaktiviteter SKAL registreres i et sagskartotek. Man kan ikke registrere direkte på en forbruger, uden at en Energisparesag med den pågældende forbruger forefindes. Dette er gjort ud fra følgende betragtninger: Indsatsen vil sandsynligvis blive målrettet. F.eks. ved at kigge på en bestemt type huse opført i et bestemt årti. Registrering af energibesparelser for en Ubestemt forbrugermasse. Der kan være situationer, hvor man vil registrere nogle energibesparelser uden at ville have navneoplysninger ind i systemet. Eksempelvis en kampagne med uddeling af gratis elsparepærer ved en messe. Her ville man nok nøjes med en udfyldt formular med navn, adresse og underskrift og sætte disse i et ringbind og blot registrere antal uddelte pærer og henvise til ringbindet med dokumentation. Menupunkt: Energispareaktiviteter sagsoprettelse Formål At oprette en sag for registrering af energispareaktiviteter. Det er muligt at oprette en tom sag uden at man skal tilknytte spareråd. Eksemplet kan bruges, hvis man ønsker at aflægge en potentiel sparekunde et besøg. Dermed er sagen oprettet, der er blot ikke fyldt noget i den endnu.

11 MANUAL Energispareaktiviteter side 11 ( ) Det er muligt at oprette en specifik sag eller en købt sag uden at man skal tilknytte spareråd. Eksemplet kan bruges, hvis man ønsker at oprette en sag, hvor man ikke kan tilknytte et spareråd fra Standardværdikataloget. Eksempelvis købte sager fra andre forsyningsselskaber eller hvis man har lavet ledningsrenovering i eget net. Når man opretter en specifik sag eller en købt sag skal man huske at tage stilling til alle felter i registreringer af sagen. Det vil sige, at man skal tage stilling til de nye punkter i registreringen. Såsom slutanvendelse, konvertering, forsyningsform og kvote. De første to giver mere eller mindre sig selv. I Forsyningsform skal man vælge den form, som forbrugeren kommer fra. I kvote gælder følgende: Hvis det er fjernvarme, er det som udgangspunkt kvotebelagt. Det samme gælder el. Omvendt er gas og olie som udgangspunkt ikke kvotebelagt.

12 MANUAL Energispareaktiviteter side 12 ( ) Eksemplet ovenfor viser, hvordan man kan starte en sag. Man tilknytter et firma til sagen ved at pege på det firma, man ønsker, og herefter trykker man på pilen ned. Det er nu også muligt lave en udbetaling gennem energisparemodulet. Hvis man vælger at udbetale (lave en frifaktura) gennem modulet, skal man oprette et varenummer (se side 19 i Finansmanualen) og en tekst, der skal tilknyttes den enkelte sag. Man behøver ikke at tilknytte et varenummer, men hvis man ved, at man på et tidspunkt skal lave en udbetaling til en forbruger, som er tilknyttet den enkelte sag, kan man ligeså godt tilknytte et varenummer med det samme. Hvis man vil bruge et fast varenummer til alle sine sager, er der mulighed for at tilknytte et varenummer i Systemmiljø Energispareaktiviter Diverse

13 MANUAL Energispareaktiviteter side 13 ( ) Der trykkes næste, og nu er man klar til at tilknytte spareråd MED standardværdier (fra listen over standardværdier, den konverterede fra Teknologisk Institut). Det er her muligt at bladre i de forskellige værdier, og vælge at tilknytte ét eller flere spareråd til sagen. Dernæst trykkes næste og følgende skærmbillede vil tone frem: I dette billede får man muligheder for at bestemme Antal enheder på hele sagen. Det vil sige, at disse enheder vil stå som Defaults på enhver forbruger, der tilknyttes denne sag. Når man trykker næste, er det også muligt at tilknytte spareråd UDEN standardværdier. Det er de råd, hvor det er ikke er tilknyttet en standardværdi i besparelsen. I disse tilfælde skal man lave en opfølgning, der dokumenterer en realiseret besparelse for at kunne høste point. Tryk næste og du er klar til at tilknytte én eller flere forbrugere til sagen. Tryk på Tilføj forbrugere du kan nu vælge ud fra enten forbrugernr., vejkode, eller fra en huskeliste.

14 MANUAL Energispareaktiviteter side 14 ( ) Det er muligt at tilknytte en ubestemt forbrugermasse, listen vil da blot være tom. En sag kan tilknyttes én eller flere forbrugere. Forbrugerne på en sag kan f.eks. tilknyttes ud fra en vej eller et område. Det kunne være en konvertering fra olie til fjernvarme.

15 MANUAL Energispareaktiviteter side 15 ( ) Når en forbruger er tilknyttet en sag, er det stadig muligt at tilknytte flere spareråd. Dvs. at vælger man f.eks. at oprette en sag som omhandler en konvertering fra olie til fjernvarme kan man uden problemer tilknytte flere forbrugere til denne sag. Eksempel: Hele Nørregade i X-købing bliver konverteret fra olie til fjernvarme. Der oprettes en sag, og alle forbrugere på Nørregade bliver tilknyttet denne sag. Herefter får værket f.eks. et af de firmaer man arbejder sammen med, til at gå ud og rådgive forbrugerne på Nørregade om generelle spareråd. Herefter meddeler 2 forbrugere, at de har tænkt sig at skifte deres køleskab ud og en anden forbruger at denne har tænkt sig at skifte alle vinduer på sin ejendom. Fælles for de 3 forbrugere er, at de allerede er oprette i konverteringssagen. Dette er dog ingen hindring for at man som værk, blot dykker ned i sagen, og på den enkelte forbruger tilknytter det eller de tilkomne spareråd. Se hvordan under punktet sagsvedligholdelse. Når man har tilknyttet de forbrugere som man ønsker på en sag trykkes udfør og man bekræfter at sagen skal registreres. Du er nu klar til at sagsvedligeholde.

16 MANUAL Energispareaktiviteter side 16 ( ) SAGSVEDLIGEHOLDELSE Menupunkt: Energispareaktiviteter sagsvedligeholdelse Formål: At vedligeholde og foretage opfølgning på sagerne. For at sagsbehandle på forbrugeren skal du trykke på Sagvedligeholdelse eller dobbeltklikke på forbrugeren. Hermed åbnes sagen på den specifikke forbruger. Det er ligeledes muligt at tilføje eller slette en forbruger til en sparesag her. For udskrifter på de enkelte forbrugere, se punktet udskrifter senere i manualen. I ovenstående skærmbillede er det også muligt at sortere på kolonnerne, blot ved at klikke på dem.

17 MANUAL Energispareaktiviteter side 17 ( ) Her er det muligt at vedligeholde, rette og tilføje flere spareråd. Her følges op på sagen, og ændres f.eks. i status fra påbegyndt til afsluttet. Når sagen oprettes, er den altid i status: påbegyndt. Menupunkt: Opsætning Synlige Felter Nogle af de forskellige kolonner nedenfor kan slukkes og tændes, alt efter hvor mange oplysninger, der ønskes vist. Menupunkt: Opsætning Markér låste felter Markér låste felter er en visuel markering af de felter, det ikke er muligt at ændre eller taste i. Responsprocent I kolonnen responsprocent angives hvor stor en del af sparerådet, forbrugeren har udført. En forbruger har eksempelvis fået et forslag om, at hele loftrummet på 100m 2 skal efterisoleres. Forbrugeren vælger kun at isolere de 50m 2 og indberetter dette. I feltet Responsprocent angives 50 %. Slet/tilføj et spareråd I det tilfælde hvor en forbruger ikke ønsker at gøre noget ved et forslået spareråd, kan sparerådet slettes ved at markere det og trykke på Ctrl+ Delete. Ønskes yderligere et spareforslag tilføjet, skal man blot stå på den sidste linie på den pågældende forbruger, og gå med piletasten nedad herefter fremkommer en blank linie, hvor det nye spareråd indsættes.

18 MANUAL Energispareaktiviteter side 18 ( ) Tilknytte dokument til sag EDH giver mulighed for at gemme dokumenter til de enkelte sager, således at dokumentationen altid ligger på sagen. Opgørelsesmetode Der findes tre opgørelsesmetoder. Én hvor standardværdierne benyttes, én hvor der benyttes en specifik opgørelse og én opgørelse af markedspåvirkning Standardværdi benyttes Når der benyttes standardværdier, skal antal angives i feltet areal/enheder. Besparelsen pr. år bliver beregnet som standardværdien * antal enheder * Responsprocent. Specifik opgørelse af spareråd Et spareråd kan opgøres uden brug af standardværdier. Det sker ved at sætte værdien i feltet ME- TODE til Specifik værdi. Der åbnes nu for at taste en værdi i feltet Besparelse kwh/år/enhed. Den specifikke opgørelse bliver opgjort som den indtastede energibesparelse i kwh/år/enhed * antal enheder * Responsprocent. Husk, at der ved specifik opgørelse under feltet bemærkninger skal indtastes hvor og hvordan den specifikke energibesparelse er beregnet, samt hvor og hvordan den er dokumenteret. Udbetaling til forbruger via Frifakturakladde Det er nu muligt at lave en frifaktura (udbetaling) til en forbruger, hvis følgende felt er udfyldt i sagsvedligeholdelsen: Beløbets størrelse bestemmer man selv. Derefter åbnes kladde 50, hvor det er muligt at importere udbetalinger direkte ind i kladden. Dette kan dog kun ske, hvis der er tilknyttet et varenr. til udbetalingen (se s. 12). I kladde 50 skal man gå i Funktioner Importér fra Energisparersager. Denne funktion findes KUN i kladde 50! Se i øvrigt videoen på vores hjemmeside.

19 MANUAL Energispareaktiviteter side 19 ( ) Rentabilitet Systemet er lavet med en beregningsdel, der tager stilling til det foreslåede spareråd ud fra en rentabilitetsbetragtning. Omkostningen ved det foreslåede spareråd holdes op imod levetiden. Hvis ikke tilbagebetalingstiden kan holdes inden for ¾ af levetiden, betragtes omkostningen som problematisk. (der medregnes ikke renter). Bemærkning Det er også muligt at tilføje en bemærkning på det enkelte spareråd. Ved et dobbelt klik på ikonet yderst til venstre fremkommer et bemærkningsfelt, hvor der frit kan indtastes en tekst.

20 MANUAL Energispareaktiviteter side 20 ( ) Afslutning af et spareråd Når man ønsker at afslutte et spareråd, og dermed ændre status til Afsluttet, skal man angive en opgørelses dato for at systemet vil acceptere en ændring og dermed status. Først når sparerådet er afsluttet, kan det indberettes. Afslutning af en sparesag For at afslutte en hel sparesag skal man gå i sagsbehandlingen og ændre status her til Afsluttet. Når man gør dette, kan der ikke længere rettes i de enkelte spareråd på den enkelte forbruger. Det er altså hele sagen, inklusiv alle de spareråd sagen indeholder, der betragtes som afsluttet. Man låser altså den enkelte sag ved at ændre status til Afsluttet. Så længe sagen endnu har status Afsluttet, kan man stadig rette den tilbage til Påbegyndt og på den måde få adgang til at ændre og tilføje i det enkelte spareråd. Når sagen derimod er indberettet, er det ikke længere muligt at rette eller tilføje i den. Tegn En forbruger, som flytter, vil automatisk blive markeret i Energispareaktiviteter med et tegn i form af et rødt F. På den måde bortfalder de foreslåede spareråd på den pågældende forbruger og ejendom. Man kan stadig få fat i det foreslåede spareråd ved at opsøge den nye forbruger/ejer. Det kræver blot, at man opretter en ny sag. Når en sag er afsluttet, får man i Registreringsdelen ligeledes et overblik over dette med et tegn. Yderst til venstre angiver det grønne flueben. at sagen er afsluttet, men ikke indberettet. Det gule I angiver, at sagen er afsluttet og indberettet til Energistyrelsen. = Flytter (kan ses i sagsbehandlingen) = Afsluttet men ikke indberettet (kan ses i både sagsbehandlingen og registreringsdelen) = Afsluttet og indberettet (kan ses i registreringsdelen)

21 MANUAL Energispareaktiviteter side 21 ( ) Overblik på registreringen Nederst på registreringsdelen kan man danne sig et overblik. Forbruger: her kan man se, hvad der er brugt i kr. og ører til konsulenter og udførelse af spareråd. Til sidst den samlede besparelse i kwh/år, der er afsluttet. Potentielt svarer til summen af de foreslåede spareråd, der endnu ikke er afsluttet. Energispareråd giver overblik over de enkelte spareråd, der er foreslået til forbrugeren. Her fortages den tidligere omtalte rentabilitetsberegning.

22 MANUAL Energispareaktiviteter side 22 ( ) UDSKRIFTER Menupunkt: Energispareaktiviteter Udskrifter Total for Energispareaktiviteter Formål: At udskrive diverse kriterier fra energispareaktiviteterne.

23 MANUAL Energispareaktiviteter side 23 ( ) I udskrifter er det således muligt at afgrænse på forskellige kriterier. Som vist ovenfor kan man eksempelvis afgrænse sin udskrift til sager med status Afsluttet. Udskriften kan skrives til skærm via Vis udskrift, så det er muligt at godkende det, man ønsker at udskrive. Energispareaktiviteter Udskrifter Energisparesag giver et overblik i udskriftsform over alle oprettede.

24 MANUAL Energispareaktiviteter side 24 ( ) INDBERETNING Menupunkt: Indberetning Formål: Vejledning til Elektronisk indberetning af energispareaktiviteter Det er nu muligt via Finans-og Forbrugerprogrammet elektronisk at indberette de energispareaktiviteter, der er registreret i programmet. Det beskrives i det efterfølgende, hvorledes indberetningsproceduren gennemføres. 1. Tilmelding af værket til Indberetningsdatabasen. Før en elektronisk indberetning kan foretages, skal værket tilmelde sig til Indberetningsdatabasen, der er beliggende i Kolding. Tilmeldingen sker elektronisk og kan ske ved at tilgå menupunktet Energispareaktiviteter Indberetning. Flg. skærmbillede fremkommer Selve tilmeldingen foretages ved at aktivere knappen Tilmelding. Efter tilmelding vil der fremstå en linie af typen Tilmelding Direkte indberetning og med status som Valideret OK-. Såfremt dette ikke er tilfældet, er der sket en fejl og DFF EDB kontaktes. At tilmelding har status som Valideret OK betyder, at den information, der er blevet sendt til indberetningsdatabasen har korrekt opbygning. Efterfølgende vil indberetningsdatabasen kontrollere for om værket rent faktisk kan oprettes i databasen. Dette er kun muligt, såfremt der ikke i forvejen er oprettet et værk med det pågældende CVR-nummer.

25 MANUAL Energispareaktiviteter side 25 ( ) Typisk vil det tage 30 sekunder for indberetningsdatabasen at lave de nødvendige kontroller. Efter ca. 30 sekunder aktiveres Opdater -knappen, hvorved man kan se hvorvidt værket er blevet tilmeldt indberetningsdatabasen, og dermed kan indberette energispareaktiviteter. BEMÆRK: Det kræves at der er udfyldt korrekt CVR-nummer samt Firmanavn. CVR-nummer skal være indtastet i skærmbilledet Indstillinger Firmaoplysninger under fanebladet Aftaler i feltet Værkets CVR nummer. Firmanavn skal være indtastet i skærmbilledet Indstillinger Firmaoplysninger under fanebladet Adresse i feltet Navn 2. Indberetning af energispareaktiviteter. Indberetning skal foretages 1 gang årligt. Der låses for indberetning umiddelbart efter at Dansk Fjernvarme har videregivet indberetningen til Energistyrelsen. Derfor anbefales det at overholde deadline. Indberetning foretages ved at tilgå menupunktet Energispareaktiviteter Indberetning. I fald værket har foretaget en tilmelding, der er blevet accepteret af indberetningsdatabasen, vil det være muligt at aktivere knappen Ny Indberetning Indberetning foretages ved at aktivere knappen Ny indberetning. Herved fremkommer nedenstående dialogboks.

26 MANUAL Energispareaktiviteter side 26 ( ) Programmet beregner ud fra computerdato indberetningsperioden, samt hvilke skemaer, der medtages. Det eneste brugeren kan vælge er hvilken enhed, man ønsker at indberette i, samt om man ønsker at udføre en test eller indberette direkte med det samme. Bemærk: Det anbefales at der udføres en test før en egentlig indberetning foretages. Dvs. foretag først en kørsel, hvor checkboksen Kun test. Indberetning foretages ikke er vinget af. Når der trykkes på OK fremkommer følgende billede: Læs nøje al tekst på billedet og udfyld derefter alle felter. ALLE felter skal være udfyldt, før der gives lov til at trykke på OK

27 MANUAL Energispareaktiviteter side 27 ( ) Ligeledes skal der sættes prik ved skema 7. Har man ikke foretaget nogen audit for det sidste år, skal feltet udfyldes med en kort forklaring. Efter aktivering af OK -knappen tilbydes udskrift af indberetningsskemaet. De enkelte indberetninger kan dog altid genudskrives på et senere tidspunkt

28 MANUAL Energispareaktiviteter side 28 ( ) 3. Eventuelle rettelser til allerede indberettede energispareaktiviteter. I fald man ønsker at foretage rettelser til allerede indberettede energispareaktiviteter, kan dette lade sig gøre så længe indberetningsdatabasen er åben for indberetninger (Indberetningsdatabasen er åben for indberetninger i tidsrummet 60 dage før indberetningsfrist til indberetningsfrist (dog som tidligere beskrevet reelt til Dansk Fjernvarme har videresendt indberetningerne til Energistyrelsen)). En rettelse foretages i skærmbilledet Energispareaktiviteter Indberetning. Indberetningen, der ønskes ændret, markeres i listen. Herefter aktiveres knappen Fortryd indberetning. I fald indberetningsdatabasen accepterer fortrydelsen, vil linien forsvinde fra listen. Herefter kan man foretage de efterfølgende registreringer i energisparesagerne. Bemærk: Efter endt registrering skal der indberettes på ny.

Menuen E-shop har 4 undermenupunkter: Varer, Kunder, Ordrer og Opsætning.

Menuen E-shop har 4 undermenupunkter: Varer, Kunder, Ordrer og Opsætning. E-shop E-shoppen giver dig mulighed for, at drive handel på Internet. Når du har modulet E-shop, vil du i hovedmenuen i administrationen kunne se disse menupunkter: Menuen E-shop har 4 undermenupunkter:

Læs mere

Abonnementsstyring. Start af Stellar Abonnement. Indledende tekst. Indholdsfortegnelse

Abonnementsstyring. Start af Stellar Abonnement. Indledende tekst. Indholdsfortegnelse Abonnementsstyring Indledende tekst Indholdsfortegnelse Start af Stellar Abonnement... 1 Kom godt i gang med abonnement... 2 Vare/Ydelser i Stellar Office Pro... 2 Abonnements oversigt... 2 Fanebladet

Læs mere

Lagerstyring af handelsvarer. Generelt. Princip i lagerstyring. Lagerstyring på flere bedrifter. Leverandører / kunder

Lagerstyring af handelsvarer. Generelt. Princip i lagerstyring. Lagerstyring på flere bedrifter. Leverandører / kunder Generelt Om Lagerstyring af handelsvarer Modulet Lagerstyring af handelsvarer er et tillægsmodul til Næsgaard Mark. Det er derfor ikke tilgængeligt for alle brugere.. Lagerstyring af handelsvarer åbnes

Læs mere

Elektronisk spørgeskema 2009. Vejledning

Elektronisk spørgeskema 2009. Vejledning Elektronisk spørgeskema 2009 Vejledning Indberetning på Elektronisk spørgeskema for 2009 Introduktion Elektronisk spørgeskema 2009 (ESP 2009) giver Dem mulighed for at lette arbejdet i forbindelse med

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING FOR SAMARBEJDSPARTNERE

BRUGERVEJLEDNING FOR SAMARBEJDSPARTNERE BRUGERVEJLEDNING FOR SAMARBEJDSPARTNERE TIL UDFYLDELSE AF ANSØGNINGSSKEMA TIL VESTFORSYNING Vestforsyning Erhverv A/S. Nupark 51. 7500 Holstebro. Vestforsynings Kundecenter tlf.: 9612 7460. emr@vestforsyning.dk

Læs mere

Kom godt i gang med Dyreregistrering

Kom godt i gang med Dyreregistrering Kom godt i gang med Dyreregistrering Denne vejledning er tænkt som en hjælp til, at landmandsbrugere hurtigt kan komme i gang med Dyreregistrering. Derfor er kun de mest nødvendige funktioner beskrevet.

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING FOR SAMARBEJDSPARTNERE

BRUGERVEJLEDNING FOR SAMARBEJDSPARTNERE BRUGERVEJLEDNING FOR SAMARBEJDSPARTNERE TIL UDFYLDELSE AF ANSØGNINGSSKEMA TIL VESTFORSYNING Vestforsyning Erhverv A/S. Nupark 51. 7500 Holstebro. Vestforsynings Kundecenter tlf.: 9612 7460 mail:emr@vestforsyning.dk

Læs mere

Elektronisk dokumenthåndtering (EDH)

Elektronisk dokumenthåndtering (EDH) Elektronisk dokumenthåndtering (EDH) Allerede i dag har du muligheden for at scanne dokumenter og gemme dem elektronisk i FOF via Elektronisk DokumentHåndtering (fremover forkortet til EDH). Nu har vi

Læs mere

Vejledning for OR-Aktører

Vejledning for OR-Aktører Sådan indberetter du energibesparelser Vejledning for OR-Aktører De nye regler gør det sværere, - men OR har udviklet en nem løsning! Se hvordan du på en nem måde opfylder de nye krav til indberetning

Læs mere

e-konto manual 01.08.2011 e-konto manual Side 1

e-konto manual 01.08.2011 e-konto manual Side 1 e-konto manual 01.08.2011 e-konto manual Side 1 Indhold 1. Overordnet beskrivelse... 3 2. Login... 3 3. Se og ret kundeoplysninger... 4 4. Rediger kontaktoplysninger... 6 5. Skift adgangskode... 7 6. BroBizz-oversigt...

Læs mere

Lagerstyring af handelsvarer. Generelt. Princip i lagerstyring. Lagerstyring på flere bedrifter

Lagerstyring af handelsvarer. Generelt. Princip i lagerstyring. Lagerstyring på flere bedrifter Generelt Om Lagerstyring af handelsvarer Følgesedler fra DLG Modulet er et tillægsmodul til Næsgaard Mark. Det er derfor ikke tilgængeligt for alle brugere.. Klik her for at se vejledning til importen

Læs mere

09/03 2009 Version 1.4 Side 1 af 37

09/03 2009 Version 1.4 Side 1 af 37 Login til DJAS Gå ind på adressen http://www.djas.dk I feltet Brugernavn skrives den e-mail adresse som brugeren er registeret med i systemet. I feltet Password skrives brugerens adgangskode. Ved at sætte

Læs mere

Bruger manual Administrator Psupport

Bruger manual Administrator Psupport Bruger manual Administrator Psupport Side 1 af 50 Indholdsfortegnelse Log-on til systemet.... 4 Månedsskema... 5 Tilføj fraværsdag/periode... 5 Ændre/Slet en fraværsdag/periode... 6 Vis Print... 7 Fraværs

Læs mere

Huskeliste Telefon/Internetaflæsning

Huskeliste Telefon/Internetaflæsning Da aflæsning af vandmåleren med Telefon/Internet normalt kun foretages en gang om året, kan det være svært at huske alle detaljer i arbejdsgangen med systemet. Med tiden er Rambøll FAS og Telefon/Internet

Læs mere

Vejledning for OR-Aktører

Vejledning for OR-Aktører Sådan indberetter du energibesparelser Vejledning for OR-Aktører De nye regler gør det sværere, - men OR har udviklet en nem løsning! Se hvordan du på en nem måde opfylder de nye krav til indberetning

Læs mere

Opgradering til version 4 af Netaflæsningsmodulet

Opgradering til version 4 af Netaflæsningsmodulet Opgradering til version 4 af Netaflæsningsmodulet Den nye version af netaflæsningsmodulet adskiller sig væsentligt fra den gamle version, ved at forbrugeren slår direkte op i værkets data, i stedet for

Læs mere

Vejledning til Kilometer Registrering

Vejledning til Kilometer Registrering Vejledning til Kilometer Registrering iphone Appen som holder styr på dit firma og privat kørsel. Udviklet af Trisect Development 2011. www.trisect.dk For iphone version 4.2 og nyere. Med Kilometer Registrering

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING FIONA ONLINE

BRUGERVEJLEDNING FIONA ONLINE BRUGERVEJLEDNING FIONA ONLINE Indberetning til Nationalbankens betalingsbalance for erhvervsvirksomheder, forsikrings- og pensionsselskaber samt visse finansielle institutter Statistisk Afdeling Version

Læs mere

Energirådgivning. 1 Indtastning af besparelser. 2 Energistatus. 3 Administrativ afrapportering. 4 Opsætning i Basis. 1.1 Oprette en anvisning

Energirådgivning. 1 Indtastning af besparelser. 2 Energistatus. 3 Administrativ afrapportering. 4 Opsætning i Basis. 1.1 Oprette en anvisning AutoPilot Sagsøkonomi, planlægning og prognose Energirådgivning Indhold Energirådgivning 1 Indtastning af besparelser 1.1 Oprette en anvisning 1.2 Realisere en anvisning 2 Energistatus 2.1 Kolonner 2.1.1

Læs mere

Bruger manual Administrator Psupport

Bruger manual Administrator Psupport Bruger manual Administrator Psupport Side 1 af 47 Indholdsfortegnelse Log-on til systemet.... 4 Månedsskema... 5 Tilføj fraværsdag/periode... 5 Ændre/Slet en fraværsdag/periode... 6 Print af månedsskema

Læs mere

certificering oprettelse og anvendelse - april 2009

certificering oprettelse og anvendelse - april 2009 INDHOLD Firmanummer fra FEMsek Log ind første gang hos FEMsek Opret konsulenter hos FEMsek Opret certificeret firma i EK-Pro Indberetning med certificeret firma i EK-Pro Daglig indberetning med EK-pro

Læs mere

18/11 2010 Version 2.0 Side 1 af 36

18/11 2010 Version 2.0 Side 1 af 36 Login til DJAS Gå ind på adressen http://www.djas.dk I feltet Brugernavn skrives den e-mail adresse som brugeren er registeret med i systemet. I feltet Password skrives brugerens adgangskode. Ved at sætte

Læs mere

MWh Fjernvarme Naturgas Olie El Kul mv Biomasse Andet I alt Husholdninger

MWh Fjernvarme Naturgas Olie El Kul mv Biomasse Andet I alt Husholdninger Summerede besparelser fra erne 2016, 2015,Ekstraordinær korrektion (SE), 2015, 2014, 2014 -,,, korrektion 2012, 2011, 2012 -, 2011 -, 2010 -, 2009 -, 2008 -, 2007 -, 2006 - vist i MWh Skema 1: Realiserede

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner..

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner.. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse.. side 2 Adgang til webgraf 3 Opslag adresse... 4 Styring af layout.. 5 Zoom funktioner.. 6 Panorere på skærmen. 7 Information om grafikken.... 8-10 Print et udsnit.....

Læs mere

Guide til VandData for kommuner

Guide til VandData for kommuner Guide til VandData for kommuner Januar 2017 Version 1.0 Indhold Kapitel 1 Indledning... 1 1.1 Link til VandData... 1 1.2 Baggrund... 1 1.3 Øvrige relevante guides... 1 1.4 Guidens struktur... 1 Kapitel

Læs mere

AgroSoft A/S AgroSync

AgroSoft A/S AgroSync AgroSoft A/S AgroSync AgroSync er et AgroSoft A/S værktøj, der bliver brugt til filudveksling imellem WinSvin og PocketPigs. Fordele ved at bruge AgroSync: Brugeren bestemmer overførsels tidspunktet for

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING FOR PRIVATE

BRUGERVEJLEDNING FOR PRIVATE BRUGERVEJLEDNING FOR PRIVATE TIL UDFYLDELSE AF ANSØGNINGSSKEMA TIL VESTFORSYNING Vestforsyning Erhverv A/S. Nupark 51. 7500 Holstebro. Vestforsynings Kundecenter tlf.: 9612 7460. emr@vestforsyning.dk Side

Læs mere

rdtaxaplan Vejledning

rdtaxaplan Vejledning ravnø data - svendborgvej 9-5750 ringe - www.ravno.dk - rd@ravno.dk - 6263 2667 2009 Ravnø Data Indhold 1. rdtaxaplan...5 1.1. Oversigt...5 1.2. Hovedmenu...5 1.3. Godt at vide, inden du går videre...6

Læs mere

Professionel håndtering af klinikregnskab

Professionel håndtering af klinikregnskab Professionel håndtering af klinikregnskab Kom godt i gang med TDfinans. Dette introduktionshæfte beskriver, hvordan du nemt og hurtigt kommer i gang med at bruge TDfinans, og hvordan du løser de daglige

Læs mere

Vejledning til sprøjtejournal - føring og indberetning

Vejledning til sprøjtejournal - føring og indberetning Vejledning til sprøjtejournal - føring og indberetning Februar 2019 Udgiver: Miljøstyrelsen 2 Miljøstyrelsen / Sprøjtejournal Indhold 1. Login via mst.dk med NemID Erhverv 4 1.1 Login via mst.dk 4 1.2

Læs mere

Indberetning

Indberetning 27/3/2018 Indberetning 27-03-2018 Periode: 31-12-2017 Værk: TREFOR Varme A/S Indberetningsskema 1: Ialt 29.693.637 kwh kwh Fjernvarme Naturgas Olie El Kul mv. Biomasse Øvrigt Husholdninger Specifik opgørelse

Læs mere

Brugermanual. Til Diabetesforeningens elektroniske regnskabsmodel

Brugermanual. Til Diabetesforeningens elektroniske regnskabsmodel Brugermanual Til Diabetesforeningens elektroniske regnskabsmodel Brugermanual til Diabetesforeningens elektroniske regnskabsmodel 1. Indledning Diabetesforeningens elektroniske regnskabsmodel findes på

Læs mere

VEJLEDNING TRIO WEB FOR LEDERE

VEJLEDNING TRIO WEB FOR LEDERE VEJLEDNING TRIO WEB FOR LEDERE Indholdsfortegnelse Trio Web... Læreradgang til Trio Web... Login... Trio Web, administratorrettigheder... 2 Forbindelse mellem Trio og Trio Web... Storskærmsvisning... Åbn/luk

Læs mere

Vejledning til brug for indberetning af energimærkninger

Vejledning til brug for indberetning af energimærkninger Vejledning til brug for indberetning af energimærkninger For at kunne indberette energimærkninger skal firmaet gøre følgende: - logge ind på Min side - tilknytte de energikonsulenter, som må indberette

Læs mere

Overførsel af PBS-tilmeldinger fra online registrering til medlemssystemet

Overførsel af PBS-tilmeldinger fra online registrering til medlemssystemet Overførsel af PBS-tilmeldinger fra online registrering til medlemssystemet Når brugerne tilmelder sig lotterier online, registreres dette i medlemsdatabasen i en speciel tabel med de oplysninger brugeren

Læs mere

EG Retail - www.eg.dk/retail. Minimanual. SVANEN Grundlæggende

EG Retail - www.eg.dk/retail. Minimanual. SVANEN Grundlæggende EG Retail - www.eg.dk/retail Minimanual SVANEN Grundlæggende Indholdsfortegnelse 1 Opret en vare... 3 2 Overfør data til kassen... 4 3 Udskriv etiketter... 5 4 Udskriv skilte... 6 5 Elektronisk post og

Læs mere

Når brugeren selv laver en søgning så dannes der også en liste med de bilag, der er udsøgt.

Når brugeren selv laver en søgning så dannes der også en liste med de bilag, der er udsøgt. Bilagskontrol Løsningen giver mulighed for at udsøge bilag til stikprøvekontrol. Udsøgningen kan foretages manuelt af brugerne eller der kan oprettes en stikprøveplan og så vil systemet automatisk danne

Læs mere

1.TILBUD NYT TILBUD 1.1 TRIN FORUDSÆTNINGER

1.TILBUD NYT TILBUD 1.1 TRIN FORUDSÆTNINGER 1.TILBUD Fanen Tilbud giver en oversigt over alle de tilbud, der ligger i din database. Det er også herfra, at du har mulighed for at oprette, kopiere eller redigere et eksisterende tilbud. Det følgende

Læs mere

TOLERANCE KUNDESTYRING

TOLERANCE KUNDESTYRING TOLERANCE KUNDESTYRING Dansk brugervejledning 1 Indholdsfortegnelse: Indledning... 3 1. Kunde... 4 2. Kunde-bil... 5 3. Arbejdssag... 6 4. Tilbud... 7 5. Faktura... 8 6. Historik / medarbejder... 9 7.

Læs mere

Login og introduktion til SEI2

Login og introduktion til SEI2 BRUGERVEJLEDNING 2019 Login og introduktion til SEI2 Sundhedsdatastyrelsens Elektroniske Indberetningssystem Forord Dette er en brugermanual (1. udgave), der teknisk beskriver, hvordan man logger på Sundhedsdatastyrelsens

Læs mere

Mobile Arbejdssedler. Mobile TID. Mobile Observationer

Mobile Arbejdssedler. Mobile TID. Mobile Observationer Næsgaard MOBILE Generelt Flere vejledninger Næsgaard MOBILE kan anvendes til markregistrering og/eller til tidsregistrering. Har du adgang till både Mark og TID i PC program kan du som administrator bestemme

Læs mere

STINA-vejledning STINA Online

STINA-vejledning STINA Online DANMARKS NATIONALBANK Statistisk Afdeling Version 2.2 November 2008 STINA-vejledning STINA Online Indledning Vejledningen henvender sig til personer i virksomheder, der indberetter til Nationalbanken via

Læs mere

Funktioner i kundemodulet Oprettelse af en kunde

Funktioner i kundemodulet Oprettelse af en kunde Funktioner i kundemodulet Oprettelse af en kunde Åben kundevinduet, klik på Kunder Klik på Indsæt ny post i kundevinduet Udfyld relevante felter. De røde felter er en hjælp til at huske de vigtigste. Valuta

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indhold

Indholdsfortegnelse. Indhold Indholdsfortegnelse Indhold Login... 2 Registrér komme / gå tider... 4 Flere arbejdsperioder på samme dag?... 6 Frokostpause / ret Frokostpause... 7 Sletning... 8 Afslut uge... 9 Godkendte/afviste ugesedler...

Læs mere

Denne vejledning gælder for Word 2000 og nyere.

Denne vejledning gælder for Word 2000 og nyere. VEJLEDNING TIL ANETAVLE Denne vejledning gælder for Word 2000 og nyere. Anetavlen består af en forside, der fortæller hvem anetavlen er opstillet for. 3 sider med aneoversigt i alt 63 personer, samt sider

Læs mere

Vejledningsmateriale SIDIS

Vejledningsmateriale SIDIS Vejledningsmateriale SIDIS Udarbejdet til Kontrolinstanser September 2016 Indholdsfortegnelse Log ind 3 Auditorer 6 Tilknyt og frigiv virksomhed 9 Søgefunktion 16 Opret rapport 19 Hent data som csv-fil

Læs mere

DOKUMENTATION OG VEJLEDNING

DOKUMENTATION OG VEJLEDNING DOKUMENTATION OG VEJLEDNING VERSION 2 Registrering af oplysninger på personalet Denne vejledning beskriver, hvordan der registreres oplysninger om personalet. Vejledningen er delt op i 2 dele. - Opdatering

Læs mere

Kursusbeskrivelse. Forarbejde. Oprettelse af en Access-database

Kursusbeskrivelse. Forarbejde. Oprettelse af en Access-database Kursusbeskrivelse Oprettelse af en Access-database Som eksempel på en Access-database oprettes en simpelt system til administration af kurser. Access-databasen skal indeholde: et instruktørkartotek et

Læs mere

Web-indberetning af indvundne vandmængder og pejlinger

Web-indberetning af indvundne vandmængder og pejlinger Web-indberetning af indvundne vandmængder og pejlinger 1. Gå ind på følgende hjemmeside: http://indberetning-vandforsyning.kolding.dk 2. Der logges ind ved at indtaste fremsendte brugernavn og adgangskode,

Læs mere

RKI modul til Advo+ Brugervejledning til Indberetning Søgning Data & kreditvagt

RKI modul til Advo+ Brugervejledning til Indberetning Søgning Data & kreditvagt RKI modul til Advo+ Brugervejledning til Indberetning Søgning Data & kreditvagt AdvoForum A/S RKI indberetning...3 Indledning...3 Opsætning...3 Aktiviteter...6 Part kort...6 Klient kort...7 Sagskort...8

Læs mere

Der er mulighed for at udskrive følgesedler samlet for eksempelvis en bestemt leveringsdato eller enkeltvis direkte fra ordren.

Der er mulighed for at udskrive følgesedler samlet for eksempelvis en bestemt leveringsdato eller enkeltvis direkte fra ordren. Følgesedler Udskrivning af følgesedler. Der er mulighed for at udskrive følgesedler samlet for eksempelvis en bestemt leveringsdato eller enkeltvis direkte fra ordren. Masseudskrift af følgesedler. Hvis

Læs mere

Pensioneringsprocessen/Statens Administration

Pensioneringsprocessen/Statens Administration PENSAB Pensioneringsprocessen/Statens Administration Indhold 1. Overblik over den samlede proces... 2 2. Tildel pensionssag... 3 2.1 Søg i listen [Pensionssager]... 5 2.2 Tildel sag... 5 2.3 Afgiv sag...

Læs mere

Vejledning. Vejledning Trio Dannelse og indberetning af månedsløn

Vejledning. Vejledning Trio Dannelse og indberetning af månedsløn Vejledning Trio Dannelse og indberetning af månedsløn Indholdsfortegnelse Lønoverførsel... 3 Lønkoder... 3 Grænser for uv-tillæg/overtid... 4 Afregning af løn... 4 Dannelse af månedsløn/faste tillæg...

Læs mere

Kom godt i gang med DLBR Webdyr

Kom godt i gang med DLBR Webdyr Kom godt i gang med DLBR Webdyr Kom godt i gang med DLBR Webdyr Udgivet Februar 2011 Redaktør Tryk Videncentret for Landbrug Videncentret for Landbrug Udgiver Videncentret for Landbrug, KvægIT, 8740 5000

Læs mere

Kort til Husdyrgodkendelse / Excel data og Næsgaard Markkort

Kort til Husdyrgodkendelse / Excel data og Næsgaard Markkort Kort til og Næsgaard Markkort Kun i ADVICER Dette afsnit er kun relevant hvis du arbejder med AD- VICER udgaven af Næsgaard Markkort (rådgiverudgaven). Funktionen findes IKKE i PLUS og OPTI udgaven af

Læs mere

Vejledning i brug af Interbook (Frederiksberg) til brugere med adgangskode

Vejledning i brug af Interbook (Frederiksberg) til brugere med adgangskode Vejledning i brug af Interbook (Frederiksberg) til brugere med adgangskode Udarbejdet af Kultur & Fritid, februar 2010. - 1 - Hvad er Interbook?...- 3 - Brugernavn og kodeord...- 3 - Startsiden...- 3 -

Læs mere

Hvidovre Kommune. Vejledning i brug af Interbook

Hvidovre Kommune. Vejledning i brug af Interbook Hvidovre Kommune Vejledning i brug af Interbook Generelt... 3 Login... 3 Brugernavn og kodeord... 3 Glemt kodeord... 3 Skift kodeord... 4 Kodeordet er nu skiftet Startsiden... 4 Startsiden... 5 Søg ledige

Læs mere

KMD Educa WEB-elevfravær

KMD Educa WEB-elevfravær KMD Educa WEB-elevfravær Vejledning til skolens sekretær Klassens lærere har mulighed for at indberette elevers fravær og sende SMS til elevernes kontaktpersoner, når eleven er fraværende. De medarbejdere,

Læs mere

DDB Detail Kom i gang med programmet

DDB Detail Kom i gang med programmet Installation af program Der er sendt eller hentet en ZIP fil på www.ddb-detail.dk. Denne ZIP fil skal udpakkes på f.eks. drev C:\ i en mappe f.eks. DDB_Detail. Opret en genvej til filen DDB_Detail.exe

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING FOR PRIVATE

BRUGERVEJLEDNING FOR PRIVATE BRUGERVEJLEDNING FOR PRIVATE TIL UDFYLDELSE AF ANSØGNINGSSKEMA TIL VESTFORSYNING Vestforsyning Erhverv A/S. Nupark 51. 7500 Holstebro. Vestforsynings Kundecenter tlf.: 9612 7460. emr@vestforsyning.dk Side

Læs mere

Indledning. Adgang til systemet

Indledning. Adgang til systemet Indledning For at komme i gang med GIAS modulet i programmet skal kirkegården være knyttet sammen med provstiet, således at de varer, der er valgt fra provstiet, vises på kirkegården. Kontakt Skovbo Data

Læs mere

Nyheder til version 2013-3

Nyheder til version 2013-3 Nyheder til version 2013-3 En stærk brancheløsning fra Inventio.IT 1 Indledning... 3 2 C5 2012 SP 2 Nyheder... 3 2.1 Generelle revisor nyheder i C5... 3 3 C5 online Integration (fra version 2013)... 3

Læs mere

Velkommen til F-CMS & F-shop.

Velkommen til F-CMS & F-shop. Velkommen til F-CMS & F-shop. Quick start til oprettelse af foreningens egen hjemmeside og tilmelding trin for trin. Dette er en beskrivelse i billede og tekstform, som løbende bliver opdateret efter input

Læs mere

Selene brugervejledning

Selene brugervejledning Selene brugervejledning F2 : Åbner en oversigt med data for det aktive felt. F3: Gemmer data i det aktive vindue Salgsordre : Bruges til oprettelse af Ordre/Arbejdskort/Fakrura Debitor: Debitorregister,

Læs mere

Vejledningsmateriale SIDIS

Vejledningsmateriale SIDIS Vejledningsmateriale SIDIS Udarbejdet til Kontrolinstanser Juni 2016 Version 2.1 Indholdsfortegnelse Log ind 3 Auditorer 6 Tilknyt virksomhed 9 Søgefunktion 15 Opret rapport 18 Hent data som csv-fil 30

Læs mere

Vejledning til kommunerne om kontrol af elever indskrevet på en fri grundskole 5. september Indholdsfortegnelse

Vejledning til kommunerne om kontrol af elever indskrevet på en fri grundskole 5. september Indholdsfortegnelse Vejledning til kommunerne om kontrol af elever indskrevet på en fri grundskole 5. september Indholdsfortegnelse Log på systemet... 2 Navigation mellem skærmbilleder og på skærmbillede... 3 Godkendelse

Læs mere

Det ny ferieår starter 1. maj 2015. Feriepenge for optjeningsåret 2014 må udbetales 1 måned før.

Det ny ferieår starter 1. maj 2015. Feriepenge for optjeningsåret 2014 må udbetales 1 måned før. FERIEAFREGNING FOR OPTJENINGSÅRET 2014: Det ny ferieår starter 1. maj 2015. Feriepenge for optjeningsåret 2014 må udbetales 1 måned før. Før man gør det, skal der køres en ferieafregning for optjeningsåret

Læs mere

Brugervejledning Førtidspensionssager Ankestyrelsen (AST)

Brugervejledning Førtidspensionssager Ankestyrelsen (AST) Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Brugervejledning Førtidspensionssager Ankestyrelsen (AST) Oprettet: 10. februar 2018 Version: 1.1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 OM BRUGERVEJLEDNINGEN 3 1.1 FORRETNINGSMÆSSIG

Læs mere

Guide til Web-direct. Indholdsfortegnelse

Guide til Web-direct. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1. Sådan åbner du WEB-direct...2 2. Firmaopslag...3 3. Markedsudvalg...4 4. Udskrift af liste...14 5. Eksport af data...15 6. Fletning i Word...18 7. Brevfletning til ansøgninger...27

Læs mere

Vejledning - web-baseret indberetningssystem vedr. forebyggende foranstaltninger for udsatte børn og unge.

Vejledning - web-baseret indberetningssystem vedr. forebyggende foranstaltninger for udsatte børn og unge. Danmarks Statistik, Velfærd 22. januar 203 Børn og Unge, Udsatte børn Vejledning - web-baseret indberetningssystem vedr. forebyggende foranstaltninger for udsatte børn og unge. Indhold Baggrund...2 2 Formål...2

Læs mere

MANUAL TIL. OptitecRS CIPHERLAB 8000 - SCANNER

MANUAL TIL. OptitecRS CIPHERLAB 8000 - SCANNER MANUAL TIL OptitecRS CIPHERLAB 8000 - SCANNER INDHOLDSFORTEGNELSE 1 SAMLING OG TILKOBLING AF SCANNER... 1 1.1 STRØM TIL SCANNER... 2 1.2 TILKOBLING TIL COMPUTER... 2 1.2.1 Tilkobling med Seriel Stik...

Læs mere

Alars den 17. november 2014 Tilskud og Projekter Naturstyrelsen Version 1.0 Vejledning i brug af MiljøGIS til ansøgning under Stormfaldsordningen

Alars den 17. november 2014 Tilskud og Projekter Naturstyrelsen Version 1.0 Vejledning i brug af MiljøGIS til ansøgning under Stormfaldsordningen Vejledning i brug af MiljøGIS til ansøgning under Stormfaldsordningen Indhold Indledning... 1 Find lokalitet og baggrundskort... 1 Opret arbejdsområdet og tegn arealer m.v.... 4 Mål areal eller længde...

Læs mere

Indberetningssystemet - vejledning for energikonsulenter

Indberetningssystemet - vejledning for energikonsulenter Indberetningssystemet - vejledning for energikonsulenter Indberetningssystemet skal bruges til at indberette datafiler med oplysninger om energimærkningerne. Indberetningssystemet fungerer på den måde,

Læs mere

KL S EFFEKTMÅLINGS- REDSKAB TIL KONTROLOMRÅDET

KL S EFFEKTMÅLINGS- REDSKAB TIL KONTROLOMRÅDET KL FEBRUAR 2019 TEKNISK VEJLEDNING KL S EFFEKTMÅLINGS- REDSKAB TIL KONTROLOMRÅDET OFFICE VERSION 2010 OG 2013 2 INDHOLD INDHOLD INDLEDNING A. TEKNISKE KRAV SIDE 3 SIDE 4 B. HVORDAN GØRES ALLE VÆRKTØJETS

Læs mere

Indberetning af rituel omskæring

Indberetning af rituel omskæring BRUGERVEJLEDNING 2019 Indberetning af rituel omskæring - Foretaget uden for klinikker og sygehuse Sundhedsdatastyrelsens Elektroniske Indberetningssystem Forord Dette er en brugervejledning (1. udgave),

Læs mere

TIPS OG TRICKS TIL FIONA ONLINE

TIPS OG TRICKS TIL FIONA ONLINE DANMARKS NATIONALBANK TIPS OG TRICKS TIL FIONA ONLINE 1 Indberetning af finansielle mellemværender til Nationalbanken 2 Oversigt over tips og tricks til FIONA Online Forsiden: Her offentliggøres nyheder

Læs mere

NR. 67 LUDUS WEB OG LUDUS

NR. 67 LUDUS WEB OG LUDUS NR. 67 LUDUS WEB OG LUDUS DEN 16. DECEMBER 2011 Studieretningsvalg og skift af hold og klasser Denne vejledning henvender sig til de skoler, som anvender LUDUS Web til kursisternes valg af studieretning,

Læs mere

Vejledning til online blanketten Prisindekset i producent og importleddet

Vejledning til online blanketten Prisindekset i producent og importleddet Vejledning til online blanketten Prisindekset i producent og importleddet Din vej gennem blanketten Her er en kort vejledning om hvordan du udfylder online blanketten trin for trin. Har du spørgsmål, er

Læs mere

Optælling med PDA, beregn lageropgørelseskladde. Optælling med PDA, beregn lageropgørelseskladde

Optælling med PDA, beregn lageropgørelseskladde. Optælling med PDA, beregn lageropgørelseskladde Optælling med PDA, beregn lageropgørelseskladde Inden man påbegynder en optælling, skal man tage stilling til hvilke varer, man ønsker at tælle op. Men ikke mindst skal man, når man foretager selve optællingen

Læs mere

Vejledning til regattaadmin.dk og regattaprogrammet

Vejledning til regattaadmin.dk og regattaprogrammet 17 Regattaprogrammet (Søren Madsens tilmeldingsprogram) Vejledning til regattaadmin.dk og regattaprogrammet regattaadmin.dk Langdistance - Vejledning Indhold regattaadmin.dk... 1 Vejledning i Hovedmenu...

Læs mere

Brugervejledning til Dyreregistrering

Brugervejledning til Dyreregistrering Brugervejledning til Dyreregistrering Dansk Kvæg 25. februar 2005 Brugervejledning til Dyreregistrering 1/13 Indledning Denne vejledning er tænkt som en hjælp til, at landmandsbrugere hurtigt kan komme

Læs mere

Vejledning til online blanketten Industriens salg af varer

Vejledning til online blanketten Industriens salg af varer Vejledning til online blanketten Industriens salg af varer Din vej gennem blanketten Her er en kort vejledning om hvordan du udfylder online blanketten trin for trin. Har du spørgsmål, er du velkommen

Læs mere

Vejledning i indberetning til registreringsnettet i alm. rajgræs, engrapgræs og strandsvingel 2014

Vejledning i indberetning til registreringsnettet i alm. rajgræs, engrapgræs og strandsvingel 2014 Vejledning i indberetning til registreringsnettet i alm. rajgræs, engrapgræs og strandsvingel 2014 Du finder siderne til registreringsnettet på LandbrugsInfo Planteavl Planteværn Varsling/registreringsnet

Læs mere

Vejledning i indberetning til registreringsnettet i korn 2010

Vejledning i indberetning til registreringsnettet i korn 2010 Vejledning i indberetning til registreringsnettet i korn 2010 Du finder siderne til registreringsnettet på LandbrugsInfo Planteavl Planteværn Varsling/registreringsnet eller www.landbrugsinfo.dk/regnet

Læs mere

For at gøre det lettere at sende tilbud, har du mulighed for at oprette e-mail skabeloner.

For at gøre det lettere at sende tilbud, har du mulighed for at oprette e-mail skabeloner. 4. INDSTILLINGER Fanen Indstillinger giver adgang til systemindstillingerne. Som regel skal de kun sættes op én gang for alle, og helst af en person med ansvar for systemopsætningen. Under systemindstillingerne

Læs mere

Vejledning til brugerforvalter. EDI systemet

Vejledning til brugerforvalter. EDI systemet Vejledning til brugerforvalter EDI systemet 1. april 2019 Vejledning til brugerforvalter Denne vejledning beskriver de opgaver du har som brugerforvalter. Brugerforvalter har en række opgaver for de selskaber,

Læs mere

Vejledning i brug af Interbook

Vejledning i brug af Interbook Vejledning i brug af Interbook Kultur- og Fritidsforvaltningen Fritidssektionen 28. april 2008 Generelt... 3 Login... 3 Brugernavn og kodeord... 3 Glemt kodeord... 3 Skift kodeord... 3 Startsiden... 4

Læs mere

JAR Øvelse nr. 7. JAR-Manual, Version 1.0. Matrikler i JAR. Regionsvejledning

JAR Øvelse nr. 7. JAR-Manual, Version 1.0. Matrikler i JAR. Regionsvejledning JAR Øvelse nr. 7 Matrikler i JAR Regionsvejledning JAR-Manual, Version 1.0 Øvelse ID: 7 Øvelsesemne: Stamdata for matrikler Øvelsesbeskrivelse: Giver dig et overblik over oplysninger omkring matrikel i

Læs mere

Vejledning til brugeradministrator. EDI systemet

Vejledning til brugeradministrator. EDI systemet Vejledning til brugeradministrator EDI systemet 1. april 2019 Vejledning til brugeradministrator Denne vejledning beskriver de opgaver du har som brugeradministrator. Opgaverne er: - Oprette og vedligeholde

Læs mere

Kvik hjælp Revideret 27-07-2006

Kvik hjælp Revideret 27-07-2006 Kvik hjælp Revideret 27-07-2006 Indledning Med dette hæfte vil vi forsøge at gøre din hverdag med Xdont Aftalebog nemmere. Ideen med hæftet er at give dig et redskab, som du hurtigt kan slå op i, når du

Læs mere

Elevskema. Med modulet Elevskema kan du fordele eleverne på kurser og danne individuelle elevskemaer.

Elevskema. Med modulet Elevskema kan du fordele eleverne på kurser og danne individuelle elevskemaer. Elevskema Med modulet Elevskema kan du fordele eleverne på kurser og danne individuelle elevskemaer. Forudsætningen for at arbejde med modulet Elevskema er, at der i Untis er oprettet elever, som er tilknyttet

Læs mere

Vejledning til brug for indberetning af elever fra efterskoler, frie fagskoler pr. 5. september 2019 til kommunale bidrag for 2020

Vejledning til brug for indberetning af elever fra efterskoler, frie fagskoler pr. 5. september 2019 til kommunale bidrag for 2020 Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR-nr.: 29634750 4. september 2019 Sagsnr.:19/12606 Vejledning

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Installation af LØN... 1. 2. Introduktion til LØN... 2. 3. Indtastning af lønseddel... 7. 4. Udskrifter...

Indholdsfortegnelse. 1. Installation af LØN... 1. 2. Introduktion til LØN... 2. 3. Indtastning af lønseddel... 7. 4. Udskrifter... Løn til Windows Indholdsfortegnelse 1. Installation af LØN... 1 2. Introduktion til LØN... 2 2.1. Første start af LØN...2 2.1.1. Ét eller flere distrikter...2 2.1.2. Lønperioder...3 2.1.3. Kartoteker...4

Læs mere

Bilagskladder kaldes ved at vælge menupunktet Regnskab -> Kladde eller klikke på favoritikonet Bilagskladder på Winfinans skrivebordet.

Bilagskladder kaldes ved at vælge menupunktet Regnskab -> Kladde eller klikke på favoritikonet Bilagskladder på Winfinans skrivebordet. Bilagskladde Bilagskladder kaldes ved at vælge menupunktet Regnskab -> Kladde eller klikke på favoritikonet Bilagskladder på Winfinans skrivebordet. Navigering i kladder flytter fra felt til felt.

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON. 17. december 2015 Version 1.2 JobManager supporten

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON. 17. december 2015 Version 1.2 JobManager supporten DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 17. december 2015 Version 1.2 JobManager supporten Jobmanager@vd.dk 7244 7300 AFGIV TILBUD ENTREPRENØR Guldalderen 12 2640 Hedehusene vd@vd.dk EAN 5798000893450

Læs mere

Individuelle pædagogiske handleplaner for Daginstitution/ Dagpleje. Tabulex Læreplaner

Individuelle pædagogiske handleplaner for Daginstitution/ Dagpleje. Tabulex Læreplaner Individuelle pædagogiske handleplaner for Daginstitution/ Dagpleje Tabulex Læreplaner Indhold IST Individuelle pædagogiske handleplaner... 3 Log på og arbejdsgang... 3 Menupunkt Skabeloner... 4 Beskrivelse

Læs mere

Web MTC manual. Version 1.1 08-11-2012

Web MTC manual. Version 1.1 08-11-2012 Web MTC manual Version 1.1 08-11-2012 1 Revisioner: Version 1.0, 11-10-2012: Oprettelse af dokument Version 1.1, 08-11-2012: Afsnit om udskrivning af rapport tilføjet. 2 Indhold Sideopbygning... 5 Startside...

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere