mel emgaard Bøger fra Forlaget mel emgaar

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "mel emgaard Bøger fra Forlaget mel emgaar"

Transkript

1 Bøger fra Forlaget mellemgaard

2 INDHOLD KRIMI- OG SPÆNDINGSROMANER Alter ego Besøgelsestid De skyldige Den bosniske forbindelse Duskeklubben Fritstillet Frygt, flugt og dæmoner Hans Jürgen Fritz-affæren Lig og laurbær Matematik der dræber Sorte skyer Spillerne TEGNESERIER Kosmo kolorit KULTUR, HISTORIE OG SAMFUND Humanismens elendighed Middelalderens danske cistercienserklostre HISTORISKE ROMANER Knacker Midgårdsormen i Sibirien Bind ROMANER Adoptionsdokumentet Anna Rubina Slægt Anna Rubina Befrielsens ø Broerne i Kanchanaburi Brombærår Butleren Den Schlesiske Tidsmaskine Kilderne i Skoven Den vrede pige Det de ikke snakkede om Det modsatte af halleluja Efter regnen Emirens dromedar Et glimt af fortiden Et liv som Holger Henriksen Forlad os vor skyld Forudsat, at du har lyst til at fortsætte. 37 Frederiks bog Fryd Gennem kløften over bjerget Isodoros arv Judiths sang Krysteren Legionæren V - Minen Legionæren VI Caledonia Livets gang i 60'erne Ludmillas nye liv Mågeprædikanten Operation Topkapi Ørnens saga Pigen i skoven Skomagerens datter Skumringsår Skæbnens spind Slemslev Solsortens Triller SPOTLIGHTS Staklerne Sørines guld Tavshedens ofre En gammel sjæl Lasses liv Rumle og Drille på eventyr Verners blodbrødre UNGDOMSBØGER Blodsøstre Hotel Hatoff-mysteriet Se Mig, Skub Mig, Grib Mig Slagtehuset FANTASY/SCIENCE FICTION Casondar Dronningens slægt Floden af Sølv Fønixens hjerte Mørkets tid Ravstemmen Shangriman Eventyrlandet Sarína Vandets kejserinde Slægters kamp Tusindårsriget i Han Herred Universet der slingrede Vandenberg DIGTE Dage Gennem spejlet Er det ok at være en mand? Kosmiske ligegyldigheder Når regnbuer tændes På Tørresnor Sort sind Stilhed indefra NOVELLER Balancegængere Historier for voksne Kaos Små erotiske fortællinger Søndagstur På talefod med verden REJSEBØGER På talefod med verden BIOGRAFIER OG ERINDRINGER Australieren Barakkerne Breve fra Springsteen-land Den som flaskehalsen peger på Erik Eriksen den smilende reformator 97 Har jeg været for stille? Hvis du vil se mig i himmelen

3 KRIMI- OG SPÆNDINGSROMANER 5 Kærlig hilsen fra Rom Kristian den Rige Mit fantastiske liv Ormen i æblet Parallelle verdener Scenen er din Sophus, den stille død To skridt over stregen Bag volden Øjne som ser KOGEBØGER Gufs Guide Low carb lækkerier Mad fra Nicaragua Matcha, omakase og sushi HOBBYBØGER Vidste du... Om årets traditioner KROP OG SIND ADHD med succes Big Bang Glemsom Knæk koden til livet Sensitiv? Elsk din skilsmisse elsk dig selv Stress A-Å Søren Pilzer er en mand, der på overfladen er respekteret af alle. Men han har en mørk side. Det hele begynder en dag, hvor han i affekt slår en ung prostitueret pige og hendes kæreste ihjel. I løbet af de næste femten år begår han en række overgreb. Først da hans kone Marianne opdager en aflåst kasse gemt grundigt af vejen oppe på deres loft, begynder lavinen at rulle. Marianne beder sin bror om hjælp. Få dage senere bliver broren fundet knivdræbt. Drabschef Marcus Falck og hans stab af dygtige efterforskere får nok at se til. For udover drabet på Mariannes bror skal politiet også opklare en række overfald på hjemløse mænd, der har slået sig ned i Nordsjælland. Alter ego 299,95 Ikke kun er romanen spændende lige fra begyndelsen siderne vender sig selv, og oplevelsen ved at læse bogen er faktisk som at besøge en kunstudstilling, hvor man kan fordybe sig i alle de detaljer, som kunstneren har frembragt, for Poul Erik er detaljernes mand. Det er en fantastisk, forrygende og spændende bog, som man ikke kan lægge fra sig, når man først er kommet i gang jeg kan på det varmeste anbefale bogen! ISBN SIDER Anne Damgaard Sørensen, forfatter, exam.art. i litteraturvidenskab Bogtanker Forlaget mellemgaard Sat med Helvetica og ITC Avant Garde Gothic Redaktør: Anne Lange Steffensen Grafisk produktion : KWG Design, Odense Grafiker : Line Birgitta Elmgreen Sørensen Tryk : Toptryk Grafisk A/S 1. udgave, 1. oplag ISBN Poul Erik Larsson er født på Nørrebro i København og opvokset i Bagsværd. Hans interesser spænder vidt og indbefatter motionscykling, fl uefi skeri og lange traveture i naturen, hvor han fi nder inspiration til sine romaner.

4 6 KRIMI- OG SPÆNDINGSROMANER KRIMI- OG SPÆNDINGSROMANER 7 Besøgelsestid 249,- ISBN SIDER Jon har været gennem en omtumlet periode som jægersoldat i korpset og har på grund af en disciplinærsag været ude i kulden et stykke tid. Hans fremtidsudsigter begynder imidlertid at se lysere ud, da lederen for en af korpsets specialenheder tilbyder nye udfordringer. I første omgang drejer det sig om en mission på grænsen mellem Norge og Rusland. Efter en vellykket udførelse, hvor Jon demonstrerer, at han er parat til at løse komplekse opgaver, udvikler tingene sig voldsomt. Hans næste opgave fører ham til Fjernøsten, og den viser sig at være mere kompliceret end forventet. Han skal uskadeliggøre smugleren og terroristen mr. Lung, men før han får set sig om, befinder han sig i en mareridtsagtig situation, der kommer til at få vidtrækkende konsekvenser. ( ) der kommer hurtigt gang i mord på mange måder. Undervejs er der information om de forskellige skydevåbens beskaffenhed, men ellers er det ren, rå action. BOGVÆGTEN Robert har nok at se til derhjemme, hvor han både skal være sammen med sin bedre halvdel og deres to børn, hvoraf den ældste lige er startet i skolen og den yngste i børnehaven. Samtidig har de en hund, som også kræver sit. Indimellem rejser han rundt i udlandet, hvor der er sket flere frygtelige ting. Hvilket bestemt ikke gør sagerne nemmere. Der, hvor han tager rundt, har han noget med, som gør tingene meget lettere for andre. Men da han er på vej nordpå og bliver vidne til et drab, eskalerer situationen for alvor. Og da en, der bor tæt på ham, viser sig at være medskyldig, bliver alle forundrede ikke mindst Robert. Robert gentog sit navn og satte hende kort ind i formålet med hans besøg. Hun åbnede nu en anden dør og gik ind ad den. I nogle sekunder stod han bare der, helt alene, og så sig omkring. Stedet lignede andre skoler, som han havde besøgt. Du kan bare gå ind, sagde sekretæren og pegede Robert i den rigtige retning. Med minicomputeren under armen gik han nu ind og fi k øje på en kvinde, som åbenbart var klar over, at han ville komme. De skyldige 229,95 ISBN SIDER Torben Svendsen er født i Han har en bred baggrund inden for undervisning, rådgivning samt ledelse. I en periode har han også fungeret som konsulent for udvalgte grupper under forsvaret, blandt andet i samarbejde med instruktører fra Militærpolitiet og Jægerkorpset. Han har tidligere udgivet rejsebogen Backpacking for begyndere. Poul Riber Schacksen er læreruddannet med dansk og idræt som hovedfag. Han har udover at være artikelskribent også arbejdet som foredragsholder, i Danmark såvel som i udlandet. Han har desuden deltaget i radio- og tv-indslag med emner som guide til Europas hovedstæder, spisesteder og hoteller, samt ridning.

5 8 KRIMI- OG SPÆNDINGSROMANER KRIMI- OG SPÆNDINGSROMANER 9 Den bosniske forbindelse 299,95 ISBN SIDER Det lignede et groft overfald på en ældre mand på kirkegården, men viste sig at være mord. Hvorfor skulle han ryddes af vejen? Politikommissær Bengt Langer og hans team hos Nordsjællands Politi går straks i gang med at opklare sagen, da der næste dag indløber melding om endnu et mord. Denne gang på en ung blond kvinde. Politiet står imidlertid på bar bund, da begge ofre synes anonyme. Der findes ingen personnumre, ingen navne og adresser på dem, og ingen har meldt dem savnet. Få dage senere sker endnu et mord.er der en mulig sammenhæng mellem de tre forbrydelser? Politiet må tage utraditionelle metoder i brug, og i deres efterforskning fører sporene ned gennem Europa til det tidligere Jugoslavien, hvor narko, prostitution og menneskehandel har kronede dage. Den er bestemt spændende og der kommer også lidt tvist på i slutningen, som jeg da ikke havde set komme. Mere kan man vist ikke sige uden at røbe for meget. Så Inge Weingartes debutkrimi skal bestemt have 4 krimihjerter. KRIMIFAN.DK En kold novemberdag gør to betjente en makaber opdagelse. I en lejlighed finder de et forrådnet lig af en ung mand, nøgen og lænket til radiatoren med håndjern. Drabssagen lander på kriminalinspektør Troels Thomsens bord. Og sammen med sit team begynder han at grave dybt i den dræbte Jan Frederiksens liv, og billedet af en grum barndom fyldt med svigt kommer frem i lyset. På dræbtes computer findes hundredvis af pornografi ske billeder af børn og en mailudveksling med en 14-årig frederikshavnerpige, der går under navnet Babe. Men er hun i virkeligheden den, hun giver sig ud for at være? Alle spor ender blindt, indtil Rie psykolog og gift med Troels Thomsen modtager en foruroligende pakke med posten. Jeg føler mig bestemt rigtig godt underholdt af hendes debutkrimi. Der er et fornuftigt mix af autentiske beskrivelser af dagligdags politiarbejde og den spændende deduktive jagt på en ondskab, der synes drevet af begær og en behovstilfredsstillelse, som kan virke umenneskelig. Lovende debut, der borger godt for forfatterskabet. Duskeklubben 299,95 ISBN SIDER Inge Weingarte er født og opvokset i Helsingør. Uddannet journalist fra et tysk universitet. Har været ansat i SAS, bureauchef i et københavnsk rejsebureau og salgschef i et førende rejseforsikringsselskab. Har tillige været ejer af og direktør for eget rejsebureau for spa og well ness. Er ivrig jæger. Har de seneste mange år været tilknyttet et lokalt beboerblad og en tv-station i Helsingør. LEKTØRUDTALELSE Kristine Lill Bowman er født 1975 og opvokset i Frederikshavn. Siden 2002 har hun arbejdet som folkeskolelærer. Duskeklubben er hendes debutroman.

6 10 KRIMI- OG SPÆNDINGSROMANER KRIMI- OG SPÆNDINGSROMANER 11 Fritstillet 198,- ISBN SIDER Da bogens hovedperson uden videre bliver fritstillet fra sit mangeårige job i banken, tager han en beslutning: Han vil have hævn. Han vil ikke acceptere, at ledelsens beslutning om besparelser alene skal gå ud over ham selv og mange andre kolleger i banken, så han indleder sit eget hævntogt. Der er ingen plads til barmhjertighed, så han planlægger iskoldt udslettelsen af bankens samlede direktion. Planen iværksættes, og et dramatisk forløb tager sin begyndelse. Kriminalkommissær Frank Pedersen og hans hold skal prøve at finde mening i det besynderlige sagsforløb. Også privatdetektiv Janus Bertoni vikles ind i dramaet, da han tilfældigvis arbejder på en sag med forbindelse til banken. Inden længe er begge parter dybt involveret i jagten på den forurettede bankfunktionær. Lise bliver, i forbindelse med at hun søger en overlægestilling i psykiatri, konfronteret med, at der findes for hende glemte dramatiske begivenheder i hendes fortid. Hun flygter i panik over Sverige til Norge i en stjålen autocamper. Under flugten forfølges hun af en narkobetjent, af en narkobande og af sine egne dæmoner. Lise er vant til at flygte. Hun flygtede som barn, og hun flygter stadig som voksen, når frygten melder sig. Hun ved ikke, hvad frygten handler om. Hun kender følelsen, men ikke dens årsag. Under sin ensomme flugt op igennem Norge konfronteres hun med sin egen styrke, men også med sin egen skrøbelighed. I kampen mod narkobanden og i solidaritet med sin danske sekretær Lykke og den norske narkobetjent Lars får Lise mod til at stoppe op og begynde rejsen tilbage i erindringen. Frygt, flugt og dæmoner 289,- ISBN SIDER Spænding og romantik fra lokal debutant. GALTEN FOLKEBLAD Erik Frandsen er født i Aarhus i Han fl yttede i 1979 til Galten beliggende mellem Aarhus og Silkeborg og har nu i 25 år boet i Høver. Han har arbejdet gennem 35 år i den fi nansielle sektor, primært inden for investeringsrådgivning og fi nansiel rådgivning. Han har også undervist på fl ere kurser. I 2011 forlod han arbejdsmarkedet for blandt andet at udleve forfatterdrømmen. Eva Jensen er født i 1939 og vokset op i årene præget af Anden Verdenskrig i Lille Værløse nord for København. Hun er gift og har tre børn. Hun er speciallæge i psykiatri og har arbejdet som sådan i Danmark, Grønland og Norge.

7 12 KRIMI- OG SPÆNDINGSROMANER KRIMI- OG SPÆNDINGSROMANER 13 Hans Jürgen Fritz-affæren Vi skriver Den kolde krig raser, men berider Lars Steensen har nok at gøre med sin egen krig. En krig mod kreditorerne. Efter en alvorlig rideulykke lader det til, han har tabt kampen, men på hospitalet får han et uventet besøg. To officerer fra NATO's efterretningstjeneste beder ham påtage sig en opgave. En ret enkelt opgave. Sådan lyder det, og han befinder sig ikke i en situation, som indbyder til at sige nej. Opgaven bringer ham rundt på de nordtyske stævnepladser, men den simple opgave viser sig at være en hel del mere kompliceret end først antaget. Og en hel del farligere. Byen bløder. Liget af en ung, homoseksuel mand bliver fundet i Holmens Park. Viceinspektør Simon Falk kontakter freelancejournalist Adam Rasmussen og beder ham skrive om det makabre mord. Men drabene er først lige begyndt. Er morderen en fremmed, eller færdes han i bøssemiljøet i den indre by? Og hvem er soldaten? Adam er selv homoseksuel, og under sin research støder han på den karismatiske, heteroseksuelle Troy, hvis navn bliver ved med at dukke op i forbindelse med mordene. Adam fascineres og tiltrækkes af ham, men må samtidig erkende, at han ikke aner, hvilke hemmeligheder Troy skjuler, eller hvordan han i virkeligheden ser på Adam. Lig og laurbær 229,95 229,95 ISBN SIDER Tungt åndende måtte jeg støtte mig til bordet, mens Karl Würtz langsomt sank ned på knæ. Med hænder, som ikke længere fungerede, tog han sig til sin ødelagte hals, men der var ikke længere noget, han kunne gøre. Øjnene trådte næsten ud af deres huler, og en smule blod begyndte at sive ned fra den ene mundvig. Indkøbsposen stod på måtten, og min hjerne forsøgte at kontakte mig, at advare mig og sige, at jeg skulle lade posen være, men det var for sent. Jeg bukkede mig og kiggede ned i den. Det var ikke nødvendigt at undersøge den gennemsigtige pose med det blodige indhold for at vide, hvad indholdet var. ISBN SIDER Thorvald Lygum er født i Skads i Han begyndte at arbejde som fjortenårig og kom i hæren i en alder af 17. Fem år senere gik han i beriderlære. I 1981 fl yttede han til Italien, hvor han begyndte at skrive fi ktion. Hans Jürgen Fritz-affæren er hans debutroman. Kim Marthedal (f. 1968) er uddannet grafi ker og kommunikatør. Har i perioder arbejdet freelance. Marthedal indledte sin forfatterkarriere i 2011 med vampyrnovellen Bidemærker i antologien Ti fortællinger fra fantasiens univers. I 2012 kom novellesamlingen Adam & Evan historier fra Paradis. Desuden bidrager Marthedal til bloggen homolitteratur. wordpress.com.

8 14 KRIMI- OG SPÆNDINGSROMANER KRIMI- OG SPÆNDINGSROMANER 15 Matematik der dræber 298,- Matematiklærer i gymnasiet Karl Olsen bliver en dag kontaktet via billedforbindelsen Skype af en tidligere elev, Ulrich, der vil have ham til at overvære løsningen af et 3D-puslespil, en terning sammensat af træstave. Seancen ender med, at Ulrich falder nedenud af billedet og derefter er alt stille. Et par måneder senere findes Ulrich død i en ferielejlighed i Cornwall. Nu starter et ikke uproblematisk, men alligevel på sin vis effektivt samarbejde mellem Karl og politimanden Frank Sampange om at finde ud af, hvad der er foregået. Trådene trækkes snart til de matematiske universitetskredse, som Ulrich har været en betydningsfuld del af. Kim mener ikke, at der nogensinde sker noget i Ballelangsted. Men så bliver kunstmaleren myrdet, og byen bliver oversvømmet af presse og politi. Blandt dem er politikommissær Banke, og ham kommer Kim i kontakt med via hans opklaringsarbejde i byen. Hun øjner hermed chancen for at udleve sine krimidrømme og formår at gøre sig uundværlig som Bankes assistent. Men hvem er morderen? Og hvad er motivet? Den næsten pensionerede politikommissær og den attenårige gymnasieelev efterforsker sagen, men morderen er endnu ikke færdig, og den lille bys problemer er først lige begyndt. Sorte skyer 299,95 ISBN SIDER Hans tilbageblik på barndom og ungdom er glimrende formidlet, ligesom romanen jævnligt rummer humoristiske betragtninger. BOGVÆGTEN I en fortvivlet kamp for at få luft tog han hænderne op til halsen for at frigøre sig fra snoren, men uden støtte af hænderne mod gulvet faldt han forover og knaldede hovedet ned i olien på cementgulvet. Kroppen på ryggen gled ned over hovedet på ham, og snoren forsvandt fra hans hals. ISBN SIDER Hugo Bai er født i Opvokset i en landarbejderfamilie i Hadsten-Randers-området. Har læst matematik 3 år i Aarhus. Uddannet programmør, tegner/grafi ker og lærer. Har arbejdet som højskole- og efterskolelærer. Bor i bofællesskab i Haderslev. Gift og har 5 børn. Matematik der dræber er hans debutroman. Per Eidseth Hansen er født i 1938 og opvokset på en fynsk gård med en norsk mor, en dansk far og fem søskende. Han er uddannet ved landbrug i ind- og udland og har været selvstændig landmand i 37 år. Han bor nu i Bogense på Nordfyn. Sorte skyer er hans debutroman.

9 16 KRIMI- OG SPÆNDINGSROMANER TEGNESERIER 17 Spillerne Kosmo kolorit Spillerne er en dramatisk og farverig roman, der bringer læseren til New York, Las Vegas, Hongkong og Macao. Man følger de to hovedpersoner Ali og Ethan gennem deres opvækst på hver sin side af jordkloden. Hun bor i Sydkina, mens han lever på Amerikas østkyst, indtil de som voksne mødes og sammen skaber en enestående succes inden for den internationale spilindustri. Kosmo er seriens hovedperson: en slags Enhver; en lille distræt og uskyldig mand med et stort hoved og håret redt pænt til siden. Kosmo rejser verden rundt. Som kosmopolit. Men han gør det ved at rejse rundt i det, der er hans eget univers: tegneserien. Dér krydser han streger og stier og vender op og ned på de billeder af verden, vi går rundt med. 299,95 ISBN SIDER Han smed sin taske på stolen i entreen og løsnede sit slips. Han så sig i spejlet. Der var rynker omkring hans øjne, der ikke havde været der om morgenen. Han sukkede og gik ind i stuen og fandt den oplyst af hundredvis af levende lys. Gardinerne var trukket for og skjulte the Strips blinkende aftenliv. Billedkunstneren Mogens Gissels tegneserie fra 1960'erne er farvelagt og genudgivet og forbavsende tidssvarende. Tegningerne og historierne er forbavsende nutidige i deres udtryk og holder stadig. Det er lun humor med groft absurde indslag om menneskets eksistens. JYLLANDS-POSTEN 179,95 ISBN FARVEILLUSTRERET, STIFT BIND 89 SIDER Flemming Eskildsen er født i 1959 i København og har arbejdet i en bred vifte af brancher som iværksætter og designer. Har i en årrække opholdt sig i Østen og blandt andet drevet virksomhed i Hongkong og Filippinerne. Et længere ophold i Kina gav ham idéen til denne roman. Spillerne er hans debut inden for spændingsgenren. Kosmo blev skabt og havde i et par år sin daglige stribe i Svenska Dagbladet og Information. Kosmo blev også præsenteret i uddrag i Die Zeit. Ophavsmanden hedder GEP. Bogstaverne står for billedkunstneren Mogens Gissel og jazzmusikerne Poul Ehlers og Tom Prehn. Gissel tegnede, Ehlers og Prehn stod for idéerne. En forårsmorgen i 2011 på Toms loft genfi nder forfatteren Paulina Olsen Kosmo, støver hæfterne af og foretager et udvalg. Hun respekterer seriens originale konturer og demonstrerer samtidig, hvordan det la'r sig gøre med IT og en nymodens råstærk teknik at farve Kosmo, så han vågner af sin tornerosesøvn.

10 18 KULTUR, HISTORIE OG SAMFUND KULTUR, HISTORIE OG SAMFUND 19 Humanismens elendighed 199,95 ISBN SIDER I Danmark har politikere og den herskende kulturelite længe abonneret på den humanistiske forestilling om, at det multikulturelle samfund bør erstatte den nationale enhedskultur. Med udgangspunkt i Oplysningstidens idealer har denne elite påtvunget befolkningen en ideologi, der har haft katastrofale konsekvenser for den nationale identitet ikke mindst set i lyset af den massive muslimske indvandring. Denne multikulturelle udvikling har skabt en slags godhedsideologi, som tyrannisk udøver den sociale funktion at gøre befolkningen til gode mennesker, men som i virkeligheden har som sit mål at banke befolkningen på plads. Politikerne og kultureliten arbejder systematisk med at få kontrol over bevidstheden om den multikulturelle udvikling ved at gøre disse tanker politisk korrekte. Overalt i samfundet påvirker eliten gennem skrift og tale befolkningen for at sikre kontrol over sindene. Et massivt pres, hvor det nationale, flaget, danskheden og synet på historien bliver mistænkeliggjort i enhver sammenhæng. Bogens 12 essays er en afsløring af denne ideologiske forførelse af den danske befolkning. I sommeren 1144 vandrede 22 mænd, 12 munke og 9 lægbrødre under ledelse af abbed Robert fra Citeaux-klostret i Bourgogne til Danmark for at grundlægge landets første cistercienserkloster i Skåne. De var alle franske og må have medbragt de nødvendige 11 håndskrevne bøger på latin, der skulle til for, at deres konvent kunne fungere. Det blev begyndelsen på en 400 år lang periode, hvor ordenen satte sit præg på klosterlivet i Danmark, hvor der blev opført 11 munkeklostre på landet og to nonneklostre i byer. Munkeklostrene på landet udviklede sig til meget store landbrug med fremsynet brug af ny teknik og dyrkningsmetoder. Munkenes viden om hydrologi satte dem i stand til at drive vandmøller, og i teglbrændingens kunst viste de stor kunstnerisk sans. Ved reformationen i 1536 oplevede de, at alt deres møjsommeligt samlede gods blev overtaget af Christian 3. Middelalderens danske cistercienserklostre 279,95 ISBN SIDER, ILLUSTRERET 18 Kurt Freddy Rosenstrøm er født 1940 i København. Han er uddannet lærer og har arbejdet på Grønland en del år. Han har desuden læst sociologi på Københavns Universitet i fem år. Humanismens elendighed er hans første udgivelse. Leif Aalund Jensen. Født 1938 i Kolding. Efter realeksamen og en handelsuddannelse i et engrosfi rma arbejdede han godt 40 år og var bl.a. et år på udveksling i New York. De sidste 25 år var han ansat i staten, hvor han i 20 år var leder. Derefter studerede han historie ved Københavns Universitet og afsluttede som cand.mag. i 2002.

11 20 HISTORISKE ROMANER HISTORISKE ROMANER 21 Knacker 249,95 ISBN SIDER En aprildag i 1917 kommer frontsoldaten Esben Mikkelsen hjem på orlov efter to år ved Vestfronten. Han er mærket af de mange krigsoplevelser. Inden han kan nyde to ugers fred sammen med familien, skal han overbringe en vigtig besked til sin svigerinde. Men en uoverensstemmelse med den lokale grænsegendarm resulterer i en afkortning af orloven, og snart ser han sig selv igen på vej til skyttegravene i Frankrig. En pludselig indskydelse får ham til at desertere kort efter afrejsen fra kasernen. Velskrevet roman om en soldat fra Første Verdenskrig. Romanen er velfungerende og skifter effektivt mellem Esbens flugt, krigstraumer og bekymringer og beretningerne fra hans families hverdag. KRISTELIGT DAGBLAD Fortsættelse til Midgårdsormen Bind 1. Vi følger bondesønnen Angus, der i 1895 emigrerede til Rusland sammen med sin kone Kathrine. Efter en tid som forvalter på et gods køber de en skovejendom ved Bajkalsøen, hvor han bliver storleverandør af træ til Den Transsibiriske Jernbane, som anlægges i de år. Kathrine dør under en fødsel, men barnet overlever takket være nabodatteren Marja, der netop har født en søn og ammer begge børn. Angus slår sig på flasken, men Marja, hvis mand er død, forsøger at hjælpe. I kulissen venter den smukke, men egenrådige grevinde Nadja. Alle hvirvels ind i revolutionen i 1905 og den efterfølgende japansk-russiske krig. På nærmeste hold mærker de også følgerne af 1. verdenskrig, den russiske revolution 1917 og den efterfølgende blodige borgerkrig. Romantik, dramatik og historiske facts er forenet i forfatteren Thorkild Sandbecks nye roman. VEJLE AMTS FOLKEBLAD Midgårdsormen i Sibirien Bind 2 299,95 ISBN SIDER 20 Der er meget at rose bogen for. WEEKENDAVISEN Karsten Skov (f. 1963) er lektor på Erhvervsakademi Sydvest og ekstern lektor under Institut for Grænseregionsforskning på Syddansk Universitet. Han debuterede i 1995 som forfatter af faglitteratur. Knacker er hans første roman. Thorkild Sandbeck har fl ere uddannelser bag sig. Han har sejlet 40 år som offi cer i handelsfl åden, hvor han besøgte Sovjetunionen. Desuden har han sejlet med de russiske skoleskibe verdens største sejlskibe. For at skrive Midgårdsormen Bind 1 har han berejst Rusland, Sibirien, Ukraine, Mongoliet og Kina. Som sidste research tog han med Den Transsibiriske Jernbane. Desuden har han læst russisk i to år. Thorkild Sandbeck har udgivet adskillige bøger om især søfart og historie og har besøgt langt over 100 lande.

12 22 ROMANER ROMANER 23 Adoptionsdokumentet Anna Rubina Slægt Anna Rubina Pigen Julia vokser op i trygge omgivelser i Nordsjælland. Mens hun er teenager, mister hun først sin far, senere sin mor. Blandt sin mors papirer finder hun en kuvert med et dokument. Dette dokument fører hende til udlandet. Her gør hun en chokerende opdagelse, der ændrer både hendes og andres liv for bestandig. 199,95 ISBN SIDER 199,95 ISBN SIDER 269,95 ISBN SIDER Mens han sad og røg sin cigaret og så ud ad vinduet på den store park på den anden side af gaden, trådte en køn, ung pige ind i forretningen. Hun afl everede et brev til den unge mand, der kom hende i møde. Så gik hun igen. Han så på brevet. Victor Moskalenko stod der på kuverten. Det bankede på døren til Victors kontor. En af sælgerne lagde et brev på hans skrivebord. Victor så på kuverten. Der var kun hans navn, ingen afsender. Med Aalborg som baggrundstæppe giver Anna Rubina-bøgerne et indtryk af byen fra 2. verdenskrig og op til nu. Elementer af magisk realisme bruges til at spinde gamle pakistanske myter og fantastiske elementer ind i en moderne nutidig virkelighed. Bøgerne når at komme omkring mange samfundsrelevante problemstillinger, bl.a. hvordan det er at leve mellem to kulturer. Hvor Anna Rubina handler om de to generationer, der kom før hende i henholdsvis Aalborg og Pakistan, handler Anna Rubina Slægt om personen Anna Rubina. Hun går bagud i tid både i sit eget Aalborg og husbondens Pakistan og lærer læseren, hvordan arv og miljø flettes sammen til kultur. NORDJYSKE STIFTSTIDENDE 22 Bjarne Hatting er født i København Han har arbejdet mange år som typograf. Han er uddannet merkonom og engelsk korrespondent. Har senere haft forskellige lederstillinger. Gik på efterløn efter 17 år i SAS. Bosatte sig 5 år i Frankrig, derefter 5 år i Tjekkiet. Flyttede tilbage til Danmark i Gitte Paracha Thorhauge har skrevet bøgerne om Anna Rubina og hendes familie. Inspirationen har hun fået fra ægteskabet med en pakistansk mand og mødet med hans store og spændende familie. Gitte Paracha Thorhauge har tidligere udgivet to digtsamlinger.

13 24 ROMANER ROMANER 25 Befrielsens ø Broerne i Kanchanaburi 149,- ISBN SIDER Det er mange gange de små historier, der er de mest tankevækkende. I bogen om den danske eneboer præsenteres vi for en mand, der har taget nogle modige valg, der jo altid implicerer fravalg. I det moderne samfund er der flere og flere, der foretrækker at bo alene. Ikke ligefrem på en øde ø, men måske er eneboeren Henrik Enevoldsen en single i svøb, for også singler går imod normer og prøver nye veje. Historien om den danske Robinson Crusoe, Johannes Henrik Enevoldsen fra Langebæk på Sydsjælland, har det med at dukke op en gang imellem. Denne gang sker det i idéhistorikeren Lise Sølunds bog Befrielsens Ø, der går lidt videre end til blot at fortælle den sydsjællandske Robinsons historie. Hun har valgt en filosofisk vinkel, idet hun reflekterer over de mange eksistentielle valg, et menneske stilles overfor i livet. LOLLAND-FALSTERS FOLKETIDENDE Hvem har ikke af og til overvejet at stå af ræset; droppe jobbet, skride fra det hele og slå sig ned et nyt sted, hvor man kan starte på en frisk? Det er dog kun få, som fører drømmen ud i livet. Dan Andersen er en af disse få. Han har droppet sin trygge tilværelse og er rejst til Thailand, hvor byen Kanchanaburi bliver hans nye hjem. Her møder han den karismatiske englænder Mark Spider Jenkins, og de to knytter et venskab. Men med tiden viser det sig, at Spiders personlighed også rummer skyggesider. Lidt efter lidt bliver Dan viklet ind i englænderens net af bedrag. En dag må Dan se i øjnene, han er blevet del af et foretagende, som handler med narkotika, og hans arbejdsgiver skyer ingen midler for at holde forretningen kørende. Broerne i Kanchanaburi handler om venskab, drømme og jagten på den uopnåelige frihed. 198,- ISBN SIDER 24 Lise Søelund, født Cand.mag. i idéhistorie og forfatter. Har været undervisningsassistent i fl ere kirker i Silkeborg og er nu ansat som fi losof ved Silkeborg Bibliotekerne. Hun har skrevet bøger om fi losofi, teologi og pædagogik og er en aktiv foredragsholder med en særlig forkærlighed for Søren Kierkegaards forfatterskab. Maik Jensen kom til verden i Frederikshavn i Siden har han lidt af rastløshed og udlængsel som en død mand på vej op af sin grav. Han elsker at rejse i udlandet, og specielt Thailand har vundet hans hjerte. Derfor er det også primært Thailand, han beskæftiger sig med som forfatter.

14 26 ROMANER ROMANER Brombærår 289,95 ISBN SIDER De to brødre Claes og Rolf bor på en faldefærdig gård på Vestsjælland, som de har arvet efter deres forældre. Storebror Rolf holder Claes i et jerngreb, som Claes ikke kan eller tør bryde ud af. Mødet med Bruce fra Skotland gør, at brødrenes verden rystes, og de sendes ud på en rejse både psykisk og fysisk, der bringer fatale forandringer i deres liv. Det resulterer også i, at Claes kommer til at stå over for sit livs sværeste beslutning. Dorthe Lynge Larsen skriver i et dejligt sansemættet, stemningsfuldt og detaljerigt sprog, som gør, at man som læser er helt med fra første side og bare MÅ vende den næste! Man kan lugte det gamle køkken og stuerne på gården, og man kan virkelig mærke så godt som helt fysisk og man kan se... ikke bare Claes, Rolf og Bruce, men også bipersonerne for sig. Nærmiljøet og naturen på Vestsjælland, ligesom naturen i Skotland, står klart og storslået for ens indre blik, som var det en film det er imponerende! Brombærår fortjener et stort publikum. OUT AND ABOUT Dorthe Lynge Larsen født 1968 i Odsherred og nu bosiddende i Hvalsø, Midtsjælland. Hun debuterede i 1997 med den historiske roman Ikke for Konge og Fædreland, efterfulgt af Djævleurt i 2001 og i 2010 Syndernes Forladelse, der også er udkommet som lydbog. Dorthe Lynge Larsen er til dagligt selvstændig erhvervsdrivende. Hendes store interesse er historie, især den skotske. Hun har under utallige rejser i det skotske højland samlet inspiration og viden til sine romaner. Edvard Hansen har det nemt. Kvinderne elsker ham, vennerne beundrer ham, læserne falder i svime over hans skarpsindige boganmeldelser, og hans børn kan også virkelig godt lide ham. Jep. Det er eddermame et godt liv. Men det har det ikke altid været. Han har måttet kæmpe sig op fra Vesterbros arbejderklassemiljø, og selvfølgelig har nogle skvadderhoveder følt sig trådt over tæerne undervejs. Han er da heller ikke komplet fejlfri. Bevares, man har vel temperament. Men heldigvis er Edvard et stort og tilgivende overskudsmenneske, og han fortæller gladeligt sin historie. Butleren er Edvards hudløst ærlige, intelligente, følsomme og humoristiske beretning om et liv som kvindebedårer, konkurrencemenneske, mønsterbryder, feminist, socialdemokrat og helt igennem fantastisk fyr. Det er en fængslende bog, en uhyggelig bog. Der er skildringer, hvor man hyler af grin i sin lænestol. Det er en skarp og klog og hist og her hæslig bog. Butleren er, trods alle de dramatiske elementer, ikke en krimi, men en såkaldt skønlitterær roman. Men den er overhovedet ikke skøn. Den er hæslig. Men også fremragende. Niels Klingenberg har skrevet en roman, der stiller krav til læseren, men den er besværet værd. VEJLE AMTS FOLKEBLAD Niels Klingenberg (f. 1945) er cand.mag. i dansk og fi losofi og har tidligere udgivet Bz-mordene og Sorte roser. Butleren 299,95 ISBN SIDER

15 28 ROMANER ROMANER Den Schlesiske Tidsmaskine 299,95 ISBN SIDER I juni 1990 drager historikeren Charlotte og hendes nørd af en rejseledsager, museumskustoden Jakob, ind i den særeste sommer nogensinde. De forsvinder på en jernbaneudflugt, der fører dem gennem et centraleuropæisk landskab, ind i kærligheden og tilbage mod det tyvende århundredes start. 299,95 ISBN SIDER Kilderne i Skoven Fortsættelsen til Den Schlesiske Tidsmaskine, hvor Jakob og Charlotte bosætter sig i den nordlige ende af Tjekkoslovakiet. Persongalleriet udvikles med gamle kendinge som Katherine Taylor, Václav Kučera og Charlottes utrættelige lillesøster Alice, men også nye dukker op. Jan Krohn er født i september Realeksamen fra Sorø Akademi Uddannet på Flyvevåbnets elektroniklinje 1968 og ansat sammesteds gennem 33 år inden for radar og programmering. En årrække beskæftiget på Sydsjællands Museum med IT. Har siden 1988 boet i et hus på Møn sammen med hustruen Sussie. Private interesser er historie, musik og astronomi. Den modne lektor Asger Christensen møder den betydeligt yngre skuespiller Lea Egå i forbindelse med en forestilling. Han føler sig med ét tilbage i en historie, han aldrig helt har kunnet slippe. Den går 40 år tilbage og har den vrede pige, Astrid Egå, som omdrejningspunkt. Det viser sig, at Lea er Astrids datter. Historien med Astrid er slet ikke forbi. Nu sættes Asger igen i forbindelse med den gamle historie og alt det, der har forfulgt ham siden tiden med Astrid: skyld og tilgivelse, vrede og kærlighed. Og hans evindelige spørgsmål til tilværelsen: Er det muligt at begynde forfra? Det er en fortælling om fravær og nærvær i et menneskes liv. Astrids fravær har gjort det vanskeligt for Asger at være nærværende. Kan han gøre sig fri af den gamle historie og begynde forfra? ( ) så er romanens indre dialog og omstændeligt ræsonnerende selvrefleksion hos den fløjlstjekkede lektor en sand fornøjelse at følge i hans møde med en omverden, som han konsekvent tolker bagud i sin stræben efter at begynde forfra. BERLINGSKE TIDENDE Pirrende roman af Jørgen Børglum Larsen om opsparet vrede og en gammel historie, der dukker op igen ( ) Hans roman lever på den karakter af nødvendighed, der er en forudsætning for skabelse af nærvær. KRISTELIGT DAGBLAD Jørgen Børglum Larsen er født 1950, cand.theol. og sognepræst i Svendborg. Han har skrevet en række digte, noveller og senest romanen Vinterkøreplan (1998) og novellesamlingen Skyggebokser (2009). Den vrede pige 199,95 ISBN SIDER

16 30 ROMANER ROMANER 31 Det de ikke snakkede om Lærerne på Almueskolen er sendt til tælling. De græder, skændes og ryster af stressrelaterede feberture. Alt imens lærerne får bank af deres omgivelser og må se sig underlagt dårlige konsulenter, der vil have lærerne til at kravle rundt på gulvet og lege dyr, eller gå i skoven og lave deres visioner for skolen ved hjælp af alt, der ikke er afføring. Kunsten er ikke at få stress, mens man danser om den varme grød uden nogen sinde at kunne få sagt det, der skal siges især det der skal siges for dem, det egentligt handler om: eleverne. En ung mand forlades pludseligt, men retfærdigt, af sin kæreste. Hendes afsked kaster ham ud i en spiral af druk og unge kvinder, der blot efterlader ham endnu mere alene og uforstående overfor sin samtid. Han lever i en drømmesekvens, der langsomt udviskes af realiteternes grove skuresvamp, og han står tilbage med en bleg definition af, hvad det vil sige at elske et andet menneske lige indtil han møder en ung og eventyrlysten kvinde, der, modsat ham, trives i sine samfundsmæssige omgivelser. Det modsatte af halleluja 149,- Nu er det Ingas tur til at brøle af latter. Allan fniser også ufrivilligt, mens Sandy bliver rød i hovedet og ikke ved, hvor hun skal se hen. Janus bliver tavs og skæver hen til Minna. De andre bliver også stille og afventende. Der går lige præcis tre sekunder, inden Minna opdager, at opmærksomheden er havnet på hende. 249,95 ISBN SIDER En moderne 'Casanova' og eksistentiel roman om erobringer og livets tomhed. Har sin styrke i kvikke dialoger og et ungt moderne fortælletempo (...) LEKTØRUDTALELSE ISBN SIDER 30 Jacob Kokkedal er født i 1977 og arbejder til daglig som lærer i Aalborg. Han er endvidere cand.pæd. i Generel Pædagogik, med diplomuddannelser i supervision og pædagogisk psykologi. Han har tidligere udgivet romanerne 100% ren, Som det ligger og Pukkelryggens valg. Daniel Vedsted (f. 1982). Cand.mag. i kommunikation fra Aalborg Universitet. Siden ankomsten til København i 2010 har han været aktiv på den lyriske scene og afholdt fl ere digtoplæsninger rundt omkring i byen. Dette er hans debut som romanforfatter.

17 32 ROMANER ROMANER 33 Efter regnen Emirens dromedar 299,95 ISBN SIDER Handlingen foregår på Vesterbro i København, hvor Tenna, en pige på 26 år, lever et turbulent liv. Hun bliver sagt op af sin lejlighed og må flytte hjem til veninden Sofia, der bor ved Enghave Plads. Sofia er kæreste med Jimmy, en kriminel vaneforbryder, der smugler narko og har en bagmand, Rudi, som er forretningsmand fra Østrig. Tenna tager på en tur med Sofia og Jimmy til Amsterdam, uden at vide at Jimmy smugler narkotika med tilbage til Danmark. Det får følger for hendes liv. (...) så har Jyllinge-forfatteren holdt fast i den danske arbejderklasses humor og overlevelsesevne. LOKALAVISEN FREDERIKSSUND WEEKEND Arild Smith er en stilfærdig og samvittighedsfuld dansk ingeniør, der efter borgerkrigens afslutning tager til Libanon for at deltage i genopbygningen af Beirut. Her indleder han hovedkulds et forhold til den libanesiske overklassepige Aimée, som dog lider et alvorligt knæk, da Arild i protest mod hendes advarsler tager til Baalbek som turist. Andre er der også, men med et noget andet formål end sightseeing. Da en dromedardriver dukker op, fristes Arild til en ridetur på det imponerende dyr, lidet anende at han derved spolerer en lyssky handel med narkotika og af den grund ender som midtpunkt i et blodigt opgør. Levende, men rædselsslagen, trues han til at optræde som narkokurer, hvilket gør ham til jaget vildt. Med hjælp fra Aimée, en kvindelig, svensk arkæolog og en statsløs palæstinenser, kommer han på en dramatisk flugt ud af Libanon. Men selv efter at være kommet hjem til Danmark er Arild ikke i sikkerhed. 229,95 ISBN SIDER 32 Anita Grün er født i Hun er uddannet hos F.L. Smidth som all-round kontorassistent og har inden da haft mange forskellige ufaglærte jobs. Hun er vokset op i København og har også boet i Aasiaat i en kortere periode som barn. Helle Oldenburg er cand.phil. i dansk, som hun har undervist i freelance. Efter at have været udstationeret fl ere steder rundt om i verden, bl.a. nogle år i Mellemøsten, bor hun og hendes mand nu i Nordsjælland.

18 34 ROMANER ROMANER 35 Et glimt af fortiden Et liv som Holger Henriksen 259,95 ISBN SIDER En følsom og sansemættet fortælling om Anna fra Rosenholm Slot, der som 15-årig tvinges til at gifte sig med en noget ældre mand. Men den viljestærke kvinde nægter at gå på kompromis med lykken. Selv om datidens bedre borgerskab ser skævt til det, så tør hun igen og igen satse på kærligheden. Hendes historie udfolder sig i 1600-tallets Danmark og Sverige, hvor krige, pestudbrud og hungersnød danner baggrund for hendes kamp for at overleve og skabe en selvstændig identitet og en værdig tilværelse for sig selv og sine børn. Vi kom hinanden så nær på denne hjemrejse. Jeg havde mine børns kærlighed. Det var jeg taknemlig for. Midt i al denne elendighed vi så, spirede et lille håb. Der var måske en fremtid. Også for mig. Holger Henriksen er psykolog i Midtbyen. Holger er selv klar over, han har et problem. Når han føler sig overbebyrdet, bliver han psykotisk. Under en ferie i Krakow oplever han, at en messedreng ved Marienkirche faktisk er Boleslaw, Holgers tiårige selv fra 1790 erne. Holger får i stressede perioder flashbacks til dette liv, hvor han døde som tiårig, lige før hans mor fødte hans bror. Og han får herved en forklaring på, hvorfor det går ham så meget på, at han aldrig kan enes med sin lillebror. I datidens Polen blev Boleslaw misbrugt seksuelt af kirkens pater, og da Holger får nogle patienter, hvis historie minder om hans egen, bliver han langsomt overbevist om, at pateren også er genfødt i nutiden i form af kollegaen Gregers. Men er der en mening med, at de skal mødes igen, og hvad betyder Gregers forhold til Holgers bror? 249,- ISBN SIDER 34 Anna-Lise Hougård trådte sine barnesko i en baggård på Nørrebro, men blev tidligt bevidst om, at drømmen var at bo i naturen. Realiserede drømmen som voksen og fl yttede til Jyllands store vidder. Her har forfatteren fået skabt et middelalderparadis i egen skov, hvor ideen til handlingen i romanen er opstået. Kaj Therkelsen er født i Han er uddannet lærer og underviste på privatskoler i Odense frem til slutningen af Mens han underviste på fuld tid, læste han psykologi fra 1987 til Han har siden arbejdet som psykolog. Han har udgivet romanerne Ulmende gløder (2006), Julie (2010) og Ludmillas nye liv (2012).

19 36 ROMANER ROMANER 37 Forlad os vor skyld Forudsat, at du har lyst til at fortsætte En farverig roman om en mindre dansk stationsby, Karise, fra 1920 til Bogens hovedperson, Adolf, er fra et stærkt indremissionsk hjem og må opgive sine fremtidsdrømme, fordi hans mor beder ham komme hjem og redde familiens barberforretning. Det bliver en miljøhistorie om livet i en stationsby gennem seks årtier, skildret med en god portion humor og indsigt. Men bag facaderne lurer livstruende hemmeligheder, og bogen får som et sidetema det 20. århundredes meget forskellige reaktioner på homoseksuelle. Historien foregår i dybderne af den menneskelige psykologi. Vi møder en ung mand, der har haft kærligheden, men også mistet den igen. Han og hans venner står foran en rejse, da fortællingen begynder. Det bliver en rejse gennem forskellige splittelser, underlige oplevelser og erkendelser, hvor han kommer tæt på at finde sig selv igen. Men spørgsmålet forbliver blot, om det lykkes i tide. For som tiden går, får han sværere og sværere ved at se forskellen mellem virkeligheden og sine egne tanker. Velkommen til, men træd varsomt tankens land er skrøbeligt. 289,- 149,- ISBN SIDER Det store persongalleri er skildret både nuanceret og troværdigt. Tiderne skifter, og den lille familie må følge med forandringerne. OUT AND ABOUT Sprogligt bærer romanen præg af en næsten poetisk retorik med et iøjnefaldende brug af adjektiver. Forfatteren jonglerer så finurligt og fængende med sproget, at man får fornemmelsen af, at hvert eneste lillebitte ord er nøje gennemtænkt, før det er nedfældet. STUDIESTUEN ISBN SIDER 36 Svend Erik Sørensen, født i Karise 1942, uddannet journalist på Næstved Tidende. Han var ansat på Fyens Stiftstidende i 34 år og kendt for sin ugentlige klumme Søndag med Sørensen. Han har også en uddannelse som organist og virker nu som organist i Vefl inge på Nordfyn. Desuden er han musikanmelder ved Fyens Amts Avis. Daniel Boysen Pedersen (født 1986) er stud.cand.mag. i nordisk sprog og litteratur samt religionsvidenskab. Hans forfatterskab er præget af en eksperimenteren med form og genreoverskridelser, og han lægger især vægt på alsidighed med den menneskelige psykologi i fokus.

20 38 ROMANER ROMANER 39 Frederiks bog 299,95 ISBN SIDER Frederik er tosse og har i 30 år levet et beskyttet liv som skopudser og bydreng i sin mors landevejskro. Da han arver kroen, skal han pludselig træde i karakter som krovært og arbejdsgiver, men Frederik har aldrig truffet en selvstændig beslutning og er utryg ved alt, hvad han ikke kender. I løbet af kort tid invaderes hans hverdag af en broget flok af hjælpere: den unge advokat, hvis kone er formet af marcipan, damen med flammehåret, Fatima med tørklædet, den store graver og den mystiske dame på værelse nr. 15. Men nogle af dem har en skjult dagsorden. Hun spildte ikke tiden med snak, hans mor. Der var meget, der skulle sørges for, når man drev en kro, og når man så havde sådan en som Frederik at passe samtidig Ja, det havde været hårdt at være hans mor, og nu var alt hendes arbejde forgæves, og han ville ødelægge det hele, fordi han var en tosse og ikke kunne fi nde ud af noget. Ninkah er en lidt ulykkelig fyrreårig mor til to teenagere. Jobbet virker ligegyldigt, og hun er skuffet over sin mangeårige ægtefælle Lars, som i hendes øjne er gået helt i frø. Da Ninkah tager det første, lillebitte skridt mod at blive gladere, vifter skæbnen ganske uventet med et nærmest uimodståeligt tilbud om et inspirerende liv i Berlin. Er det her, Ninkah skal finde lykken sammen med én, der siger, han forguder hende? Ninkah introduceres imidlertid også for en ganske anderledes verden, da hun tilsyneladende tilfældigt møder det unge søskendepar Gerda og Povl. De fortæller, at de bor i et unikt paradis helt derude, hvor tiden er gået i stå. De inviterer hende gæstfrit med hjem, så hun selv kan opleve deres smukke, skjulte sted, hvor de lever i pagt med naturen og med fokus på de nære ting. Fryd 249,- ISBN SIDER 38 Kirsten Schmidt er født i 1958 i Bagsværd og har arbejdet som præst på Orø siden Hun debuterede som romanforfatter i 2007 med Pastor Janssons fristelser. Frederiks bog er hendes fjerde roman. Kirstens foretrukne stil er magisk realisme med humoren som et vigtigt bærende element. Nelly Sander (f. 1966) er født og opvokset i Skagen, men har det meste af sit voksenliv boet i Aalborg, hvor en del af hendes debutroman Fryd foregår. Hun er uddannet cand.mag. i sprog og internationale forhold og har i mange år arbejdet med kommunikation og marketing. I sommeren 2011 fl yttede Nelly sammen med sin familie til Oman i Mellemøsten, hvor hun nyder muligheden for at fordybe sig i sin skrivning og blandt andet er aktiv i et internationalt forfatterfællesskab.

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Roman - tragikomisk fortælling

Roman - tragikomisk fortælling ERLING JEPSEN Født 1956. Dramatiker og forfatter. Den sønderjyske farm er hans syvende roman; blandt de tidligere kan nævnes Kunsten at græde i kor og Frygtelig lykkelig, der begge er filmatiseret. Har

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Undervisningsmateriale - AGNES CECILIA

Undervisningsmateriale - AGNES CECILIA Undervisningsmateriale - AGNES CECILIA Iscenesættelse: Kamilla Bach Mortensen Manuskript: Kamilla Bach Mortensen og de medvirkende Medvirkende: Rebekka Owe og Christine Sønderris Instruktørassistent: Stine

Læs mere

Denne dagbog tilhører Norah

Denne dagbog tilhører Norah Denne dagbog tilhører Norah Den lille bog, du står med i hænderne nu, er en dagbog fra en russisk pige. Hun hedder Norah og er 12 år gammel. Dagbogen handler om hende og hendes familie. De var russiske

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres.

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. En workbook dit kærlighedsliv vil elske. De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. 1 Om Christiane Jeg hjælper mennesker med at overkomme frygt og

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Nyhedsbrev for børnemiljøet på Ejerslykkeskolen. Februar 2015

Nyhedsbrev for børnemiljøet på Ejerslykkeskolen. Februar 2015 Nyhedsbrev for børnemiljøet på Ejerslykkeskolen. Februar 2015 Fest for mellemtrinnet. Så er det blevet tiden for den årlige store begivenhed for eleverne i 4., 5. og 6. klasse. Der er fest! Torsdag d.

Læs mere

Isa i medvind og modvind

Isa i medvind og modvind Richart Andersson. Isa i med- og modvind. Digtsamling 2013. Alle rettigheder tilhører forfatteren. Forside: Karina Andersen. Korrektur: Anja Adjoh. Isa i medvind og modvind 1 Isa er et synonym, men det

Læs mere

Førstehjælp til det skrantende parforhold

Førstehjælp til det skrantende parforhold Førstehjælp til det skrantende parforhold Af: Lone Knuhtsen Når forholdet er ved at gå i hårdknude er der måske hjælp at hente i en weekend med parterapi. Man kan f.eks. blive sendt på besøg i partnerens

Læs mere

Ilse Sand. Sig ordentligt. farvel

Ilse Sand. Sig ordentligt. farvel Ilse Sand Sig ordentligt farvel 1 Sig ordentligt farvel! Denne vejledning må gerne kopieres og foræres til familie og venner. Forord Mange problemer skyldes brudte relationer, som man ikke har fået sagt

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Målet med projektet er tredelt:

Målet med projektet er tredelt: Forord Denne antologi er et led i et større»giv dig rig«-projekt, som har været to år undervejs, og som søsættes i 2010. Forhåbentlig sætter projektet og dets elementer sig længerevarende spor. Jesus udfordrer

Læs mere

180 : Jeg er ikke vred mere

180 : Jeg er ikke vred mere 180 : Jeg er ikke vred mere I 180 grader møder vi mennesker, hvis liv har taget en voldsom drejning, men som er kommet styrket videre. Tabita Brøner er vokset op som Jehovas Vidne. Men som teenager mødte

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen kone.

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Konsulentfirmaet Holler

Konsulentfirmaet Holler Om forudsætninger for kreativitet set i forhold til børn og unges udvikling At være kreativ er at skabe (sig noget). Ordet kreativ er afledt at det latinske ord for at skabe. Alle børn og unge er skabende

Læs mere

Ny bog: Ballegaard. Vestjysk politimand bag tysk pigtråd 1944-1945 Lidt om bogens tilblivelse og indhold

Ny bog: Ballegaard. Vestjysk politimand bag tysk pigtråd 1944-1945 Lidt om bogens tilblivelse og indhold Ny bog: Ballegaard. Vestjysk politimand bag tysk pigtråd 1944-1945 Lidt om bogens tilblivelse og indhold Min far, Herluf Ballegaard, og min mor, Elisabeth Hasseriis Ballegaard, har før skrevet til slægtsbladet.

Læs mere

Brun Bjørn Suzi Eszterhas. Ibrahims bamse Marianne Bugge m.fl.

Brun Bjørn Suzi Eszterhas. Ibrahims bamse Marianne Bugge m.fl. Brun Bjørn Suzi Eszterhas To brune bjørneunger er blevet født i Alaskas bjerge. Følg dem fra nyfødt til voksen. Se dem gå på opdagelse med deres mor, jagte hinanden og klatre og siden lære at fange fisk

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis fredag 13. juli 2012 Hun indretter med indføling: Stylet orden Side X 70 23 15 23 jna.dk energivinduer Spar op til 35% nu kontakt os for mere info udstilling: Kratholmvej

Læs mere

Kong Herodes vil slå det lille Jesus-barn ihjel. Derfor flygter hans forældre med ham til 1) Ægypten X) Jordan 2) Nazaret

Kong Herodes vil slå det lille Jesus-barn ihjel. Derfor flygter hans forældre med ham til 1) Ægypten X) Jordan 2) Nazaret Tip rigtige om Menneskesønnen kapitel - Hvad er kristendommens symbol? ) slangen X) lyset ) korset Jesus bliver født i ) Jerusalem X) Betlehem ) Nazaret Kong Herodes vil slå det lille Jesus-barn ihjel.

Læs mere

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Ingen af os har lyst til, at vores partner er os utro. Det får os til at føle os fravalgt, nedprioriteret og svigtet og gør rigtig ondt. Alligevel er utroskab udbredt

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

A: Jeg er lige flyttet sammen med min kæreste på Nørrebro for, ja den 1. - to uger siden.

A: Jeg er lige flyttet sammen med min kæreste på Nørrebro for, ja den 1. - to uger siden. Interview med Agni I = Interviewer A = Agni I: Ok ja, så hvis du vil starte med at fortælle lidt om dig selv, hvor gammel du er og sådan... A: Ja, men jeg er lige blevet færdig som pædagog, her i januar,

Læs mere

Læsning. Prædikeren kap 3.

Læsning. Prædikeren kap 3. 02-01-2015 side 1 Prædiken til midnatsgudstjeneste 2014. Christianshede Læsning. Prædikeren kap 3. Alting har en tid, for alt, hvad der sker under himlen, er der et tidspunkt. En tid til at fødes, en tid

Læs mere

Mikkel Christian Rahbek, 3.y, Gammel Hellerup Gymnasium Pandoras Æske

Mikkel Christian Rahbek, 3.y, Gammel Hellerup Gymnasium Pandoras Æske Pandoras Æske For mere end 2000 år siden skrev Hesoid sit værk Værker og Dage, der bl.a. indeholdt myten om Pandoras Æske. Denne myte har spillet en særlig rolle igennem senere europæisk idehistorie, hvor

Læs mere

Test din viden om Præpositioner

Test din viden om Præpositioner Ann Kledal og Barbara Fischer-Hansen Test din viden om Præpositioner 9 testopgaver til arbejdshæftet PARAT START 3 knyttet til grundbogen BASISGRAMMATIKKEN Special-pædagogisk forlag Xxxxxxxxx 1 Test din

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

SKOLEMATERIALE til teaterforestillingen Et Mærkeligt Skib

SKOLEMATERIALE til teaterforestillingen Et Mærkeligt Skib SKOLEMATERIALE til teaterforestillingen Et Mærkeligt Skib Dette skolemateriale er tænkt som et oplæg til at arbejde videre med forestillingen i fagene dansk, drama og billedkunst. Det består af nogle korte

Læs mere

Alma 82 år. Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden

Alma 82 år. Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden Alma 82 år Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns Alma er ikke så god til at huske længere og hendes sygdom gør, at hun har svært ved at passe dagligdagens gøremål.

Læs mere

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004 Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet Søndag 1 O skabelsens morgen, det helt nye liv nu vælder med kraft i os ind. Det styrker og nærer, beriger vor tro og virker helt ind i vort sind. 2

Læs mere

Alle kan få brug for et råd

Alle kan få brug for et råd Alle kan få brug for et råd U-turns rådgivning er også åben for fædre, mødre, kærester, bonusforældre, søskende og andre mennesker, som er tæt på unge med rusmiddelproblemer, og som har behov for støtte.

Læs mere

Sådan blev jeg: Ida Auken

Sådan blev jeg: Ida Auken Sådan blev jeg: Ida Auken Sorgløs - privilegeret - og med Auken i bagagen. Her fortæller Ida Auken om livet privat og den politiske tilværelse. Af Peter Brüchmann, 14. oktober 2012 03 Stort personligt

Læs mere

Modul 3 Læsning, Opgave 1

Modul 3 Læsning, Opgave 1 Modul 3 Læsning, Opgave 1 Instruktion: Tid: Læs spørgsmålet. Find svaret i teksten. Skriv et kort svar. 5 minutter. 1. Hvad koster det for børn under 18 år? 2. Hvad hedder området, hvor man må spise sin

Læs mere

Evaluering af SSP dagen elev 1

Evaluering af SSP dagen elev 1 Evaluering af SSP dagen elev 1 1. Hvorfor hedder SSP dagen Det er sejt at sige nej Det gør det fordi at det er godt at sige nej til noget dumt fx: at ryge, at stjæle og andre dumme ting. 2. Hvad lærte

Læs mere

Nye foredrag med Peter Lundberg KAN BOOKES NU

Nye foredrag med Peter Lundberg KAN BOOKES NU Nye foredrag med Peter Lundberg KAN BOOKES NU LIDT OM PETER LUNDBERG Billedkunstner, forfatter og foredragsholder. (F: 1955) Peter Lundbergs billedkunstneriske karriere startede i 1969, og i mange år blev

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Hvornår er man egentlig dansker? Når man ser dansk ud? Når man har dansk pas? Eller danske forældre? Er man

Læs mere

om at være pårørende Af: Mai-Britt Gammelgaard, København

om at være pårørende Af: Mai-Britt Gammelgaard, København StilladsInformation nr. 80 - august 2006 om at være pårørende Af: Mai-Britt Gammelgaard, København Det lyder, som om det drejer sig om en sygdom men mine tanker går i helt andre retninger - nemlig at være

Læs mere

Jeg vil bruge min tale i dag til at tale om to ting:

Jeg vil bruge min tale i dag til at tale om to ting: Nyt skoleår 2015 Hvad er meningen med livet? Og med at blive designer? Tale v. Elsebeth Gerner Nielsen Velkommen til Designskolen Kolding. Velkommen til et nyt skoleår. Velkommen til nye og gamle studerende.

Læs mere

Weekend højskole 2015

Weekend højskole 2015 Weekend højskole 2015 Biografier - og det der ligner Kan vi lære af andre menneskers erfaringer? Tre dages weekend-højskole om og med biografier. Fem spændende foredrag med meget forskellige tilgange til

Læs mere

Talepunkter: Bramsen-festen 28/8 2011

Talepunkter: Bramsen-festen 28/8 2011 Talepunkter: Bramsen-festen 28/8 2011 Jeg hedder Charlotte Jeg er fra Aage-grenen - I kan læse mere om mig på side 346 Jeg hedder Camilla Jeg er også fra Aage-grenen, men jeg er også fra Ludvig-grenen

Læs mere

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2004

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2004 NYHEDSBREV SEPTEMBER 2004 Kære læser! Som leder har man de medarbejdere, man fortjener. For nogle vil det virke provokerende for andre vil det være en selvfølge. Den første artikel i dette nyhedsbrev uddyber

Læs mere

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet Jalousi Jalousi er en meget stærk følelse, som mange mennesker ikke ønsker at vedkende sig, men som alle andre følelser kan den være med til at give vækst, men den kan også være destruktiv, når den tager

Læs mere

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning Kasse Brand (arbejdstitel) Af Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010 9. Gennemskrivning 1 EXT. HAVEN/HULLET. DAG 1 August 8 år står nede i et dybt hul og graver. Han gider tydeligvis

Læs mere

Hvordan du bruger medier: Bibliotekets hjemmeside bliver brugt af og til, nettet bruges til kortere info, tv, mobil, sms tjenester

Hvordan du bruger medier: Bibliotekets hjemmeside bliver brugt af og til, nettet bruges til kortere info, tv, mobil, sms tjenester A Du bruger biblioteket en del, både i forbindelse med dit arbejde, men også sammen med dine børn. Du synes, det er en fantastisk mulighed for at introducere børnene til leg og læring og samtidig bruge

Læs mere

Kunstnere, der har malet billeder i Randbøl sogn

Kunstnere, der har malet billeder i Randbøl sogn Kunstnere, der har malet billeder i Randbøl sogn Tekst og affotografering N.M. Schaiffel-Nielsen Kunstmaler Axel Marinus Sørensen. Han ville så gerne have heddet Randbøl til efternavn, men det ville myndighederne

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 31. Søndag den 5. december

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 31. Søndag den 5. december Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 31 Søndag den 5. december Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 32 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 33 Vi standsede for at tage os

Læs mere

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015 FAR- VEL! Roskilde den 3. marts, 2015 Kære dig. Når du læser dette, så forestiller jeg mig, at du enten har været eller er tæt på en døende eller på anden måde har tanker om, at livet ikke varer evigt.

Læs mere

Den modige. Modig - niveau 1 - trin for trin. Modig Niveau 1

Den modige. Modig - niveau 1 - trin for trin. Modig Niveau 1 Årstid: Årstid: Forår, sommer og efterår Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en eftermiddag - niveau 1 - trin for trin Med udfordringsmærket drager spirerne ind i Disneys magiske

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Eva Krarup Steensens tale til studenterne ved translokationen 27.juni 2015

Eva Krarup Steensens tale til studenterne ved translokationen 27.juni 2015 Kære studenter For godt en måneds tid siden holdt vi jeres sidste skoledag. I holdt middag for jeres lærere med taler, quiz og billeder fra jeres tre år på GG. Jeg var rundt i alle klasser og det var skønt

Læs mere

Prædiken til 2. søndag efter Trinitatis, Luk 14,16-24. 1. tekstrække. Grindsted Kirke. Søndag d. 9. juni 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til 2. søndag efter Trinitatis, Luk 14,16-24. 1. tekstrække. Grindsted Kirke. Søndag d. 9. juni 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 9. juni 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 2. søndag efter Trinitatis, Luk 14,16-24. 1. tekstrække Salmer DDS 68: Se, hvilket menneske DDS 649: Skal fri og frelst

Læs mere

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om.

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Prædiken Pinse på Herrens Mark 2. pinsedag. og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Rikke: Sådan tror jeg egentlig,

Læs mere

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG UGE 3: GUDS FOLK FORBEREDELSE Det store billede Det er her vi skal hen hovedpunkterne som denne samling skal få til at stå tydeligt frem. Vores identitet som Guds familie. Gud valgte sit folk af ren og

Læs mere

Og så skal du igennem en guidet meditation, som hjælpe dig med at finde dine ønsker.

Og så skal du igennem en guidet meditation, som hjælpe dig med at finde dine ønsker. Velkommen til dag 2: Find dine 10 hjerteønsker I dag skal vi tale om: Hvad er et hjerteønske? Hvorfor er det vigtigt, at vide hvad mine hjerteønsker er? Og så skal du igennem en guidet meditation, som

Læs mere

Samarbejde hjælper os igennem de hårde opgaver

Samarbejde hjælper os igennem de hårde opgaver Samarbejde hjælper os igennem de hårde opgaver forklarer at grunden til, at det går så godt nok er at de har haft en AKT-lærer inde over klassen, og det har gjort at de har fundet ud af at agere på samme

Læs mere

Den Talende Kamel. Den Talende Kamel. 2.a s storyline om Aladdin. Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: MB 2006

Den Talende Kamel. Den Talende Kamel. 2.a s storyline om Aladdin. Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: MB 2006 Den Talende Kamel MB 2006 2.a s storyline om Aladdin Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: Den Talende Kamel Den Talende Kamel Ørkenscene: Troldmand, 3 kameler: Ali og den bedrøvede og

Læs mere

Grundbogen til Sidste Søndag

Grundbogen til Sidste Søndag Hvad er rollespil I dette kapitel vil vi forklare lidt omkring hvad rollespil er. Først vil vi forsøge at definere rollespil (en svær opgave), og derefter har vi et afsnit skrevet specielt til forældrene

Læs mere

Love Birds. Handling. 1. Blind date

Love Birds. Handling. 1. Blind date Titel: Love Birds Instruktør: Trylle Vilstrup Produktionsår: 2000 Filmens længde: 9 min. 38 sek. Målgruppe: Udskoling Alderscensur: Tilladt for alle Timetal for undervisningsforløb: 3 4 lektioner Love

Læs mere

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14.

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. 1 Julen var noget, der skete engang. Et barn blev født I Betlehem et menneske, der blev til fryd og fred for alle, selv for os, der lever i dag. Julen er en drøm. En drøm

Læs mere

Penge! Af Bjørn Ousland. På dansk ved Flemming Møldrup

Penge! Af Bjørn Ousland. På dansk ved Flemming Møldrup Penge! Af Bjørn Ousland På dansk ved Flemming Møldrup Pædagogisk vejledning Udarbejdet af Pædagogisk konsulent Marianne Skovsted Pedersen VIACFU Bogen er inspireret af film og tegneserie og historien forløber

Læs mere

Indblik: Drømmemanden droppede karriereræset

Indblik: Drømmemanden droppede karriereræset Indblik: Drømmemanden droppede karriereræset Michael Rohde var stødt på vej op ad karrierestigen, inden han valgte at ændre kurs. I dag hjælper han andre mennesker med at leve et bedre liv i pagt med deres

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

Det har gjort noget ved min sjæl

Det har gjort noget ved min sjæl Det har gjort noget ved min sjæl Mariann Østergaard Bomholt er vokset op i Lyngby nord for København. Hendes far var skattesagkyndig ved kommunen, og hendes mor var hjemmegående. De var begge amatørdansere

Læs mere

9. søndag efter trinitatis I Salmer: 413, 294, 692, 728, 488, 697

9. søndag efter trinitatis I Salmer: 413, 294, 692, 728, 488, 697 9. søndag efter trinitatis I Salmer: 413, 294, 692, 728, 488, 697 I det gamle testamente finder vi den store beretning om de to brødre tvillingerne Jakob og Esau. Allerede tidligt i fortællinger om de

Læs mere

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015 Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 Tale ved mindehøjtidelighed i Bording kirke d. 4. maj 2015 i anledning af 70 årsdagen for Danmarks befrielse. "Menneske, du har fået at vide, hvad der

Læs mere

Love & Youth. Cover 26.03.2015. Tekst KAREN LERBECH

Love & Youth. Cover 26.03.2015. Tekst KAREN LERBECH Love & Youth Cover 26.03.2015 DEN SVENSKE MUSIKER JENNY WILSON GØR TINGENE PÅ SIN EGEN MÅDE, OG HVOR ANDRE HOLDER STRENGT PÅ RETTEN TIL DERES PRIVATLIV, ER VÆGGEN MELLEM MUSIKEREN, KUNSTNEREN OG PERSONEN

Læs mere

Det gør man i et eventyr.

Det gør man i et eventyr. I hvilken form for fortælling møder man ænder, der lægger guldæg, bønnestager, der vokser ind i himlen, eller frøer, som bliver til prinser? Det gør man i et eventyr. De fleste mennesker elsker en god

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

at du må-ske kom-mer til at græ-de lidt.

at du må-ske kom-mer til at græ-de lidt. Ind-led-ning Det, du nu skal læ-se, er rig-tig sket. Det ske-te for mang-e år si-den. Den sør-ge-li-ge be-gi-ven-hed fandt sted i 1866. Hvor læng-e si-den mon det er? Det er så sør-ge-ligt det, der ske-te,

Læs mere

S K O L E N Y T. Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket. Kinesisk ordsprog

S K O L E N Y T. Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket. Kinesisk ordsprog S K O L E N Y T Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket Kinesisk ordsprog Vildbjerg Skole Januar 2012 Januar 2012 1. 2. 3. 17. Skolebestyrelsesmøde 18. Pædagogisk råds møde 19. 4.

Læs mere

Julie, Klemens faster

Julie, Klemens faster Julie, Klemens faster Julie er Klemens faster og er mellemleder i socialforvaltningen i Stormstrøms amt. Hun har meget lidt til overs for hendes familie, især Klemens forældrene og sørgede da også for

Læs mere

Inden for film, litteratur og rockmusik opdager man pludselig, at ting, man engang syntes var gode, ikke holder mere.

Inden for film, litteratur og rockmusik opdager man pludselig, at ting, man engang syntes var gode, ikke holder mere. Thorstein Thomsen Sproget er et tog - en børnebogsforfatter om sit arbejde er en fagbog til voksne. Den er udkommet på Dansklærerforeningens Forlag og er derfor målrettet mod dansklærere, men andre f.eks.

Læs mere

ROLLE AF MARIANNE HARTZ THOMAS OG DORTHE LA COUR

ROLLE AF MARIANNE HARTZ THOMAS OG DORTHE LA COUR ROLLE AF MARIANNE HARTZ THOMAS OG DORTHE LA COUR Det er først for nylig, at mænd er beg yndt at reflektere over deres køn. Drenge og mænd er historisk set ikke opdraget til at skulle tale om maskulinitet,

Læs mere

SCRAPBOG KARAKTEROVERSIGT

SCRAPBOG KARAKTEROVERSIGT SCRAPBOG KARAKTEROVERSIGT OVERSIGT INTRO KARAKTERER... 2 MONA... 3 THOMAS... 4 GITTE... 5 KIMMI... 6 LIVA OG KURT... 7 TOVE, PATRICK, HELLE OG JENS PEDER... 8 Mor glæder sig til sin søns besøg! profil

Læs mere

Normale efterreaktioner... 4 De fysiske... 4 - og de psykiske... 5

Normale efterreaktioner... 4 De fysiske... 4 - og de psykiske... 5 Indhold Forord... 2 At komme hjem... 3 Du er ikke helt den samme, når du kommer hjem... 3 Hjemkomsten kræver tilvænning... 3 Reaktioner kræver tid og plads... 4 Mange bække små... 4 Normale efterreaktioner...

Læs mere

Hvilke ord 'trigger' dine kunder?

Hvilke ord 'trigger' dine kunder? Hvilke ord 'trigger' dine kunder? Af Rikke Moos, Webskribenten Du kender talemåden: vælg dine ord med omhu. Et fornuftigt råd, der er værd at følge, hvis du vil undgå at blive misforstået af andre. Men

Læs mere

Dansk-Kinesisk Parlør

Dansk-Kinesisk Parlør . Dansk-Kinesisk Parlør Shaola J. G. Zhou Dansk-Kinesisk Parlør Samfundslitteratur Shaola J.G. Zhou Dansk-Kinesisk Parlør 1. udgave 2001 Samfundslitteratur, 2001 Omslag: Torben Lundsted Sats: Forfatteren

Læs mere

Gid han var død af noget andet

Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet. Sådan havde jeg det. Som om jeg ikke havde ret til at sørge og græde, fordi min stedfar havde drukket sig selv ihjel, og ikke var død af en

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Martin i Laos indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Indhold Børnene ved Mekong 10 Dyrene i landsbyen 14 Hvad spiser man i Laos 16 Martin i rismarken 18 Børnene vaccineres 20 Nee og Noo står op

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 27-08-2015 Prædiken til 12. s.e.trinitatis 2015.docx

Lindvig Osmundsen Side 1 27-08-2015 Prædiken til 12. s.e.trinitatis 2015.docx Lindvig Osmundsen Side 1 Prædiken til 12. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Mark. 7,31-37. Kan du høre mig? Jeg kan ikke høre dig. Når man bliver over 60 så får lyden på fjernsynet en ekstra streg eller

Læs mere

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år)

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) De pædagogiske processer skal lede henimod, at barnet ved slutningen af vuggestuen med lyst har tilegnet sig færdigheder og viden, som sætter

Læs mere

MED NÆSTEKÆRLIGHED I RYGSÆKKEN FRA LIBERIA TIL DANMARK

MED NÆSTEKÆRLIGHED I RYGSÆKKEN FRA LIBERIA TIL DANMARK MED NÆSTEKÆRLIGHED I RYGSÆKKEN FRA LIBERIA TIL DANMARK AF PRAKTIKANT ANDERS VIDTFELDT LARSEN 35-årige Amara Kamara er fra Liberia. Med sig i bagagen har han flugt fra 2 borgerkrige; en opvækst uden en

Læs mere

Unge iværksættere mangler hjælp

Unge iværksættere mangler hjælp Unge iværksættere mangler hjælp Den danske iværksætterverden efterlyser mere hjælp til unge under 18 år, der ønsker at starte egen virksomhed. Processen i dag er for bøvlet, mener uafhængige kilder. Dansk

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Man skal være god til at spørge

Man skal være god til at spørge Artikel fra Muskelkraft nr. 1, 2002 Man skal være god til at spørge Som handicaphjælper er Klaus parat med praktisk bistand og psykisk støtte til sin brugers sexliv. Misforståelser kunne være undgået,

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE for elever fra 6. kl. LINEDANSEREN - om at forfølge en drøm SPILLEPERIODE: 25. FEBRUAR - 9. MARTS

UNDERVISNINGSMATERIALE for elever fra 6. kl. LINEDANSEREN - om at forfølge en drøm SPILLEPERIODE: 25. FEBRUAR - 9. MARTS UNDERVISNINGSMATERIALE for elever fra 6. kl. LINEDANSEREN - om at forfølge en drøm SPILLEPERIODE: 25. FEBRUAR - 9. MARTS Undervisningsmaterialet er udarbejdet af Teater Nordkrafts PR-afd. Copyright Teater

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Du må se min, hvis jeg må se din! Illustration: Vibeke Høie

Du må se min, hvis jeg må se din! Illustration: Vibeke Høie Du må se min, hvis jeg må se din! Illustration: Vibeke Høie Numselege - hvor går grænsen? Det er helt normalt, at børn mellem to og fem år undersøger hinandens kroppe og leger numselege. Men hvor går grænsen

Læs mere

Mareridt er en gyserserie for dem, der ikke er bange for noget.

Mareridt er en gyserserie for dem, der ikke er bange for noget. Mareridt er en gyserserie for dem, der ikke er bange for noget. Benni Bødker Gespenst Tekst 2011 Benni Bødker og Forlaget Carlsen Illustrationer 2011 Peter Snejbjerg og Forlaget Carlsen Grafisk tilrettelægning:

Læs mere