OBS-AVIS OTTENDE B SKRIVER AVIS

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "OBS-AVIS OTTENDE B SKRIVER AVIS"

Transkript

1 OBS-AVIS OTTENDE B SKRIVER AVIS Højmarkskolen 8.b Højmarkskolen - november 2011 KØBER DU KOPIVARER STØTTER DU MÅSKE TERROR På Bølgerne JEG VILLE PRØVE NOGET ANDERLEDES OMLÆGNING AF BUSRUTE Børn der før blev afhentet ved døren skal nu cykle over en kilometer for at tage bussen Vi kan ikke komme videre!

2 Højmarkskolen 8.b Højmarkskolen - november side 2 OMLÆGNING AF BUSRUTE Ruteændring: I skoleåret 2012/2013 bliver mange skoleelever fra Vejen kommune sikkert trætte af mødetiderne, for de skal møde klokken 07:45 hver dag, det blev besluttet i Byrådet i Vejen for cirka to år siden. Grunden til dette er, at der skal spares på lønninger til buschaufførerne. Kun én afgang Der skal kun være én afgang om morgenen til Holsted. Der skal også spares på busserne, derfor skal rute 582 og 587 lægges sammen til én rute, denne Børn der før blev afhentet ved døren skal nu cykle over en kilometer for at tage bussen ADHD rute vil blive kaldt 585. Når det bliver gennemført, vil der ikke længere køre en bus på Sekærvej, og det vil få betydning for en del børn, der bor på denne vej. De børn der før blev afhentet ved døren, skal til at cykle op til to kilometer. Hvis 585'eren bliver for fyldt om morgenen, så det ikke er lovligt at køre mere, vil der blive sat en ekstra bus på ruten. Færre busruter Efter ændringerne vil der kun være fire ruter til fem buschauffører, buschaufførerne ved endnu ikke, hvad der vil ske. Måske bliver en af dem fyret eller forflyttet? Buschaufførerne fra Føvling-området og Glejbjerg-området skal også til at deles om busruter, altså at de kører en uge på hver rute. Vi har på redaktionen spurgt en lærer, hvad hun ville sige til, at vi skulle møde tidligt hver dag. Birgit Skytte Jensen (lærer på Højmarkskolen): Jeg har tidligere været på en skole, hvor alle elever og lærere mødte på samme tid og havde fri samme tid, og det fungerede rigtig godt. Kristian Kristensen (elev på Højmarkskolen): Jeg ville synes, at det var træls, at man ikke lige kunne tage bussen, hvis det var dårligt vejr eller sådan noget, selvom jeg cykler for det meste. Kilder: Jytte, Preben og Bodil Hjortlund. AF TRINE LØVLUND BACH & CAMILLA BEIER Er jeg mindre værd? FOTO BY: Polfoto Børn fra hele Vejen Komunne med ADHD kommer til Holsteds ADHD-afdeling. Før følte jeg mig udenfor, fordi jeg var anderledes. der var mange der valgte mig fra! Så fik jeg diagnosen og kom til Holsted, nu det hele meget bedre, for alle bliver behandlet ens. I Holsted er Vejen Komunnes afdeling for børn med diagnosen ADHD. Mobbet Mange børn med en diagnose har oplevet at blive mobbet! De har fået en idé om at de ikker er ligeså gode, som børnene i de neutrale klasser. De hører ofte udtalelser som, at de er unormale, nogle retards, og de skal smutte tilbage til specialklassen. Nogle har endda oplevet, at en masse børn stillede sig i en cirkel omkring dem og skreg ting af dem! De sagde alle, at hvis de nu så nogen, der mobbede, ville de sige noget til mobberne. Deres største ønske er at stoppe alt mobning. De elever, vi har snakket med, har alle sammen gået på flere skoler inden højmark! De synes alle sammen, at de har fået rigtig meget ud af at skifte skole! Højmarkskolens ADHD-afdeling, gør alt for at hjælpe dem videre i livet! Det er ikke alle elever, der kommer ud af afdelingen. Højmark vil ikke give falske forhåbninger, så bliver eleverne ikke skuffet, hvis de ikke kommer i en neutralklasse. Hvis eleven ønsker at komme over i en neutralklasse, så starter man meget langsomt! Det er ikke alle, der kommer over i en neutralklasse fuld tid! Hver morgen starter de med et morgenmøde, hvor de snakker om, hvad der skal ske resten af dagen! De afleverer mobilen, som bliver låst inde så de ikke bruger den i timerne. Nogle af børnene sidder med høreværn på, andre hører musik. Dette skyldes, at man prøver at sørge for, de ikke bliver distraheret i undervisningen.de neutrale klasser. Når man har ADHD, er det vigtig, at man har en struktureret dag, især i de mindre klasser. ADHD-afdelingens indgang og udegård, hvor der er mulighed for at spille bold mm Foto: Mathilde Olesen AF Christian Trøjborg Sørensen og Emma Marshall Thiim ADHD står for: Attention deficit hyperactivity disorder. Er en neuropsykiatrisk lidelse, som er mest kendt hos børn. Blev tidligere kaldt damp. Kan skyldes følgende : % kan skyldes arv. -Uheldige påvirkninger i graviditeten. -Meget små eller tidligt fødte spædbørn. -Hjeneskader, opstået i de tidlige leveår. Symptomer: bliver let distraheret. har urolige hænder og fødder. Ansvarshavende redaktør for denne avis er: Birgit Skytte Jensen. Ansvaret omfatter ethvert krav, som i forbindelse med medieansvarsloven kan eller skal rettes mod den ansvarshavende redaktør, herunder alle krav, som strafferetligt, medieretligt, ophavsretligt eller lignende måtte blive rettet imod udformningen og anvendelsen af tekst og illustrationer i såvel redaktionelle tekster som annoncer. Ekstra Bladets redaktør er uden ansvar for nærværende blads indhold. Indenrigs: Emilie Schwartz Wehlast, Kirsten Refstrup Pedersen, Nicklas Kalisz Hansen, Signe Gjerlevsen Trøjborg. Lokal: Camilla Beier, Christian Trøjborg Sørensen, Emma Marshall Thiim, Trine Løvlund Bach. redaktører: Alex Thomsen, Rasmus Grønnebæk. Sport: Marck Garde Madsen, Sebastian Hessellund Iversen, Simon Bardino Gregersen. Udenrigsstof: Agnete Feldtfos Callesen, Minea Kirstine Hedemann, Natascha Bartholin Wittendorff, Stine Thymann Hansen. Underholdning: Camilla Tastesen, Fabian Paarup Nissen, Mathilde Holtum Nielsen, Nicklas Mikkel Weile.

3 SPORT: Højmarkskolen 8.b Højmarkskolen - november side 3 Tredjeplads i Italien Holsteds U19 drenge var på en fodboldtur til Italien. AF Sebastian Iversen og Marck Garde Holsteds U19 drenge fik bronze til fodboldstævne i Italien. Vi har derfor spurgt Mikkel Olesen om nogle spørgsmål Hvorfor tog i til Italien? - For at fejre at vi var rykket op i u19-a og så var vi et helt nyt hold der skulle rystes sammen. Hvem spillede i mod? - 2 danske mesterrækkehold fra Assens og Roskilde og et italiensk a-hold. Hvordan var det at møde de forskellige hold? - Det var fedt nok men det var lidt mærkeligt at spille mod det italienske hold fordi man ikke forstod det. Hvordan boede i? - I bungalows 6 og 6, 5 og 5 og 4 og 4 Hvordan kom i derned? -Med bus og det tog 20 timer. Gjorde i noget bestemt for at komme derned? - Vi fik noget sponsorat fra HFB og så betalte vi resten selv. Hvor længe var i der? - Vi tog af sted lørdag d. 15 kl 16 og kom hjem lørdag d. 22 kl 6 så 6 dage Hvor mange kampe spillede i? - Kun de 4 Når unge spillere får et sponsorat fra en klub til en rejse, har de pligt til at opføre sig pænt og repræsentere klubben, så andre spillere fra klubben eller landet også kan komme af sted. Mikkel Olesen til træning Foto: Sebastian Hessellund Iversen NICKI PEDERSEN RUNDER SNART DE MAGISKE 1000 Den tredobbelte verdensmester Nicki Pedersen ræser videre for Holsted Speedwayklub. Han har netop valgt at forlænge kontrakten med klubben. Dermed bliver 2012 den tredobbelte verdensmesters tiende sæson i klubben. Tre tyske Hannoverfans anholdt i København URO I KØBENHAVN Tyske fodboldfans blev sent på eftermiddagen inden fodboldkampen mod Hannover anholdt torsdag den 3. oktober. De kastede kanonslag mod deres egne, og politiet kom straks og anholdt dem. For første gang i 100 år AF Marck Garde og Sebastian Iversen I otte af de ni sæsoner, fynboen har kørt for klubben, har Holsted taget medaljer. Nicki Pedersen holder rekorden som den mest scorende kører i klubbens historie. HANS NUVÆRENDE POINT LIGGER I ALT PÅ var Hannover 96 med i en international tunering fans var taget til København. De var sikre på, at alt blev fredeligt. Mange betjente var på gaden før kampen. Kanonslag De tyske fans havde planlagt at gå fra Kongens 912 POINT. Næste Speedway sæson er på New Zealand. Nicki Pedersen og resten af speedwayfeltet åbner næste sæson i Auckland på New Zealand. Men når man er så kendt og berømt, har man også pligter.man bør: Nytov til Parken, men da de begyndte at kaste med kanonslag, afbrændte romerlys og enkelte skraldespande, spærrede politiet gaden.senere fulgte politiet flokken til parken. Tre tyskere anholdt Efter kampen, som endte AF Simon Bardino -Opføre sig ordenligt -Være et forbillede -Kunne tåle at tabe. -Kunne styre sit temperament. Det bør man, fordi mange unge vil gøre alt for at efterligne deres idol. 3-1 til Hannover 96, anholdt politiet 3 tyske fans for uro og vold mod politiet. Vi mener, at vold er noget, der slet ikke hører hjemme i fodbold. Når man har vundet en kamp, burde man feste i stedet for at slås. FOTO: POLFOTO Menneske nummer er født Den 31 oktober 2011 blev menneske nummer født i filippinerne. Hendes navn er Danica May Camacho. Hun blev født på et offentligt hospital og fik et gavekort til sko og en chokoladekage hvorpå der stod 7B Filippinerne. 7B står får seven billions som betyder 7 milliarder på engelsk. Dagen var en symbolsk dag for FN (Forenede Nationer) for nu kan man sige at det er 100% sikkert, at der er mennesker på jorden. Og det stopper ikke her, for FN mener at der allerede i år 2025 vil være og i år Det er kun 13 år siden vi rundede de så udviklingen går hurtigt.

4 Michael Jackson: Hans uopklarede død Han vil leve for evigt Michael Jackson Han blev født d. 29. august 1958 i Gray Indiana og døde d. 25 juni 2009 i Los Angeles, men havde Lægen ret til at give ham al det medicin? Michael Jacksons havde 9 søskende, 3 søstre og 5 brødre. Drengene dannede et band der hed The Jackson five. Bandet startede i 1962 og sluttede i I 1965 debuterede Michael, på kun 7 år, med The Jackson five. Michael gik fra bandet i 1971, hvor han begyndet at synge solo. Michael blev en superkendt stjerne, som havde flere rekorder i Guinnes Rekordbog. Han vandt mange Grammy Awards. Han har solgt over 750 millioner plader. Hans album Thriller er det til dags dato bedst sælgende album nogensinde. Han gjorde de avancerede Højmarkskolen 8.b Højmarkskolen - november side 4 dansetrin som robotten og moonwalk til kæmpe hit. I 1980'erne skiftede Jackson udseende, specielt næsen og hudfarven gav ham flere medieomtaler. Han blev gift i 1994 og 2 år efter fik han 3 børn, 1 blev født af en rugemor. Man stiller stadigvæk spørgsmålstegn ved Michael Jacksons død. FOTO: Polfoto Ulykken i Argentina: Skolebus ramt af godstog En skolebus med over 40 personer blev ramt af et tog, som transporterede kul og cement, i byen Zanjitas nær San Luis i Argentina. Syv skolepiger og en voksen mistede livet, og 35 blev såret. Toget nåede at skubbe bussen 300 meter, før det stoppede. Både buschaufføren og togføren skal nu indgå i undersøgelser. Man ved endnu ikke, hvad årsagen til ulykken er. Beauty pageants: Har de ret til at vælge selv? Barbie for evigt FOTO: Polfoto AF Minea Hedemann & Agnete Callesen Har de ret til at vælge selv? Beauty pageants: I et amerikansk show på tv bliver små piger, proppet med sminke i hele ansigtet, deres hår ligner en million, og deres tøj ligner prinsessekjoler. Pigerne ligner små voksne, deres barndom bliver som revet ud af deres hænder. Showets gang: det går ud på at pigerne, går en slags modeshow, blandt publikum sidder deres stolte mødre, og laver ansigter til dem. 1. præmien er en kæmpe krone som pigen for og et silkebånd som diplom. Har forældre ret til at gøre deres mindreårig barn til en barbiedukke? Vil pigerne, og har de mulighed for at sige fra? FOTO: POLFOTO AF Natascha Wittendorff og Stine Thymann Uddannelse: Vi kan ikke komme videre! Kæmpe mangel på praktikpladser og det går ud over de unges uddannelse Lige nu er der unge, som står uden en praktikplads, oplyser Undervisningsminiseriet. Det er seks år siden, at praktikkøen har været så stor. I den sidste måned er der kommet 415 unge i køen kroner Man har prøvet, at give virksomheder kroner for at få dem til at oprette praktikpladser, men de takkede nej. Om ca. 9 år vil der være over ufaglærte unge, fordi de ikke kan få en praktikplads. Når de unge begynder på deres studier, har de ikke mulighed for at få en praktikplads, og de kan derfor ikke fuldføre en uddandelse. Hver tredje elev dropper fra erhvervsuddannelserne. Vi mener Vi mener, at alle unge har ret til en praktikplads. De, der sidder og bestemmer, om der skal være praktikpladser, bør tænke på, at det kan blive svært at finde en faglært ung til at overtage deres job, når de går på pension. Undervisningsminister Christine Antorini arbejder lignu på at bygge undervisningscentre til de unge som mangler en praktikplads og vi satser på at det bliver godt. Kun 35 procent af mændene og kun 24 procent af kvinderne gennemfører erhvervsuddannelserne inden for den normale studietid. På de gymnasiele uddannelser er det hele 80 procent. FOTO: Polfoto AF:Emilie Schwartz Wehlast, Kirsten Refstrup Pedersen og Signe Trøjborg

5 Højmarkskolen 8.b Højmarkskolen - november side 5 Billedtekst her. FOTO: Kathrine Holtum Nielsen På bølgerne: JEG VILLE PRØVE NOGET ANDERLEDES Kathrine havde ikke sejlet før, men så tog hun med Skoleskibet Danmark i 3 måneder Afsted mod det ukendte Kathrine Holtum Nielsen ville prøve noget andet end alle de andre, der tager til Afrika eller jorden rundt. Og da hun aldrig havde sejlet før, valgte hun at tage med Skoleskibet Danmark i tre måneder. - Det meste spændende på turen? Bare det at være afsted og sammenholdet på skibet, siger Kathrine. På skibet havde man vagter, mest nattevagter hvor man skulle styre roret, sidde i udkigstønden, være hos officeren eller noget andet. Når de skulle sove, så var det i hængekøjer, hvor de gyngede i takt med bølgerne. Kathrine fortæller, at sammenholdet på skibet blev helt fantastisk, for man lærte hinanden at kende på en helt speciel måde, i stedet for bare at være til fest sammen eller skrive sammen over nettet. Man havde et 4 dagsskema, hvor man var fordelt nogle steder på skibet, hvor man så arbejdede, bl.a. i kabyssen og nede ved maskinen. Der var 80 elever på skibet, 79 danskere og én normand. På skoleskibet blev man uddannet til ubefaren skibsassistent, al undervisning foregår på engelsk, fordi at skibet gerne skal være internationalt. Før de 80 elever tog afsted var de til en personlig samtale, hvor man fortalte om sine interesser, sin baggrund osv. De var også på forskole i en uge i Frederikshavn i Nordjylland. Efter det fløj de til Lissabon i Portugal og derfra skulle de sejle til USA. De sejlede til USA, og der besøgte de to byer, Philadelphia og Savannah. De var 4 dage i hver by. Før de tog fra Danmark havde de afleveret alt deres eget tøj og havde fået udleveret noget "sømandsarbejdstøj" og en uniform. På skibet er der nogle regler fx. at man ikke må gå med hue, hvis der er over 15 grader, at man ikke må have musik i ørerne, fordi man så ikke kan høre, hvis nogen råber til dem, og de må heller ikke kravle op i masterne uden sikkerhedsseler. En ny familie De havde jo selv valgt de ville med, og der var heller ingen, der havde lyst til at tage hjem, for når de først var ude på skibet, så blev sammenholdet bare så godt, også var der ingen, der følte nogen trang til at komme hjem. De blev delt op i 8 hold, 10 personer på hver. I de hold arbejdede de sammen, de delte både sol og vind. I gruppen var der en leder, som sådan skulle holde styr på tropperne. - De blev en slags familie for mig, vi delte alle oplevelser sammen, siger Kathrine. De havde pligt til at tage hånd om hinanden og hjælpe hinanden, men det kom helt naturligt, når man var på skibet. For at kunne komme med skal man være 17½ år og man må højest være 23 år. Man må ikke have en kæreste på skibet, for det kan skabe splid og andre trælse ting, og der må selvfølgelig heller ikke indtages alkohol. På skibet kan man også tvinge sin medstuderende til at gå i bad, man kan fx. gå til kaptajnen og sige, at den og den person altså ikke lige har for god hygiejne, også bliver han sendt i bad. Og lige netop det med at bade, er en kunst at gøre på vandet, når det bølger, men det lærer man undervejs. På vej hjem - På vej hjem oplevede vi 2 storme, og der var det simpelthen livsfarligt at være på dækket; vandet AF TRINE LØVLUND BACH & CAMILLA BEIER skyllede indover kanterne på skibet, og til sidst var der nok 30 centimeter vand, og skibet gyngede helt vildt. Så mens stormen stod på, var vi bare nede i kahytten, en af gangene var det helt op til 24 timer, og man kunne bare ikke sove, fortæller Kathrine. På turen hjem holdt skibet også et stop ved Irland, men da de endelig kom til Frederikshavn igen, var der gået 3 måneder med en masse fantastiske oplevelser, som eleverne nok aldrig vil glemme. Kilde: Kathrine Holtum Nielsen. PIGER PROPPER SIG MED P-PILLER Siden 2000 er antallet af piger mellem 10 og 14 år, der får p-piller, på landsplan steget fra 3541 til 6894 i 2010, det er cirka dobbelt så meget. Det gode ved dette er, at pigerne undgår aborter i tidlige aldre. Undersøgelser viser, at de nyeste p-piller, 3. og 4. generation, har større risiko for blodpropper end 2. generation. På grund af risikoen for blodpropper bør lægerne som udgangspunkt udskrive 1.- eller 2.-generations p- piller, men der er stadigvæk flest der køber 3. - og 4. generations piller. P-piller øger risikoen for blodpropper, men unge piger har ikke større risiko end ældre kvinder. Langt de fleste af pigerne i alderen år, der tager p-piller er dog i den ældre ende af skalaen altså 14 år eller derover. For kvinder, der tager 2. generations p-piller, gælder det, at omkring én ud af får en blodprop. For kvinder, der tager 3. og 4. generations p-piller sker det omtrent for én ud af 500. Om året dør der 3-4 kvinder på grund af p- piller. Et spørgeskema fra redaktionen viste at 15% af de 20 personer, vi spurgte, tager p-piller. Kilde: 24timer & Ekstrabladet. WILMANN THOMAS AF TRINE LØVLUND BACH & CAMILLA BEIER

6 Knallerter Højmarkskolen 8.b Højmarkskolen - november side 6 Farligt på vej og sti! Det er farligt at gå rundt på stierne i skovene og på gaden. Man kunne nemt blive kørt ned af de mange uerfarne knallertfører. Her i dagens Danmark er der mange unge, der kører på ulovlige knallerter. Det er næsten 135 gange farligere at køre på knallert end at køre i personbil. Størstedelen af knallertulykkerne sker med unge drenge ved styret. Fra 2006 til 2007 steg antallet af unge, der blev alvorligt kvæstet med næsten 70%. Årsagen til ulykkerne er bl.a., at de kører på tunede knallerter, så de kan køre hurtigere, at de kører uden hjelm, og at de kører med spiritus i blodet. Vi har snakket med en motorcykelmekaniker, og han tuner knallerter til banebrug. Han tuner dem, fordi kunden ønsker det. Han har altid ret til at sige til kunden, at han kun tuner dem til banebrug. Desværre er der mange der bruger de hurtige køretøjer offentligt, og derfor er der stor risiko for, at de rammer gående folk, der bruger cykelstien. Han siger også nej til de unge, hvis de vil have den tunet til almindelig kørsel. Knallerterne til banebrug kan blive tunet til mellem km/t. Han synes, det er okay, at retten til at få knallertkørekortet bliver sat ned til 15 år. Han mener dog, at der skal være mere terori i forbindelsen med undervisningen. Det skal bare generalt være sværer at bestå. Vi har lavet en undersøgelse i 7. klasserne på vores skole. Langt over halvdelen vil ikke have deres knallert tunet, men langt de fleste ønsker at få en knallert, hvis de ikke allerede har anskaffet sig en. I de sidste 3 år, har det ikke været specielt sejt at køre på knallert, men nu er det begyndt at komme frem igen. Før det, var der langt flere ulykker end der er i dag. I 2006 da det at køre på knallert var meget fremme, kom 71 personer alvorligt til skade ved en knallertulykke og 67 kom lettere til skade ved en knallertulykke. I 2010 kom der kun 39 alvorligt til skade og der var 39 der kom lettere til skade. Og mens der tidligere har været mellem 2-5 dræbte efter en ulykke, har der i de sidste 2 år kun været et trafikdrab om året. I alt er antallet at knallert-uheld med personskade gået fra 140 i 2006 til 81 i det er næsten en halvering. Den 19 januar 2013 træder den nye knallertlov i kraft. Aldersgrænsen for at køre på en lille knallert bliver sat ned til 15 år og der er krav om, at man skal have knallertkørekort. Kørekort til en stor knallert vil kun kunne tages af personer over 18 år. AF Kirsten Pedersen, Nicklas Hansen, Signe Trøjborg og Emilie Wehlast Han synes, det er okay at knallertkørekortet bliver sat ned til 15 år, men der skal også være mere terori. Det skal bare genaralt være svære at bestå. Foto: Emilie Schwartz Wehlast Fedme For mange overvægtige unge Reality-TV stjæler de unges opmærksomhed I syd/vest sønderjylland, fyn og Als er 11,90% fede eller overvægtige. Midtjylland 10,50% Nordjylland 12,20% Sjælland+Øer 14,70% Nordsjælland+Bornholm 9,60% FOTO: Polfoto AF Emilie Schwartz Wehlast, Nicklas Kalisz Hansen, Kirsten Refstrup Pedersen og Signe Trøjborg Fedme er en af de mest udbredte problemer i Danmark. fedme har mange følgesygedomme som specielt diabetes-2 og hjerte-kar-sygdomme som rammer de fleste overvægtige. Mange tager også på fordi de trøstespiser. Mere end 10 % af danskerne er fede, og endnu flere er overvægtige. Inden for de sidste år er der blevet mindst flere fede danskere. Det er mest den yngre aldersgruppe der bliver tykkere. Det kan være fordi de trøstespiser p.ga at de bliver mobbet, eller gerne vil ligne modellerne. En oplagt mulighed til at ændre det på var at modeller ikke skulle kun passe ned i en str. 36, for når pigerne ikke kan passe det bliver de kede af det og trøste spiser eller sulter sig selv. Mange unge danskere bliver også optaget af reality-tv som f.eks Top model, med de unge piger som ligner mere knogler end alm. mennesker. De unge kan blive påvirket af at se det og bliver kede af at de ikke ligner modellerne på TV'et og i blade, derfor trøstespiser de ofte. De unge piger føler at de er for tykke, derfor synes de at de har pligt til at ligne modellerne på TV. De unge piger føler pligt til at sulte sig selv fordi de ikke ligner pigerne på TV. Når unge bliver overvægtige og indaktive skader de deres led. og vis de ikke taber sig skal de ofte have et nyt knæ når de bliver ældre. så i takt med at flere og flere bliver overvægtige, kommer der lange ventelister på sygehusene fordi der er flere og flere der skal have nye knæer og hofter. De nye knæ og hofter virker måske ikke optimalt og de kan derfor ikke yde optimalt på arebejdsmarket. Så forældre har pligt til at sørge for at de ikke bliver overvægtige, for så kan de ikke arebejde og der vil så ikke være lige så stor fremgang i Danmark. det koster også staten mange penge.

7 Dyremishandling: Kosmetik testet på dyr - stop Tænk over hvad du køber! Vi har interviewet 20 af supermarkedet ABCs kunder i Holsted omkring dyremishandling, hvor 13 af dem ofte tænker på generelt dyremishandling, men 6 af de 13 tænker kun over det, når de læser eller hører om det. 12 ud af de 20 har overvejet at gøre noget for dyr, som bliver mishandlet. 3 har selv set et dyr blive mishandlet, og alle synes, at dyremishandling er forfærdeligt, og det burde forbydes. De synes også, at man har pligt til at hjælpe med at stoppe dyremishandling, hvis man havde mulighed for det. Vi har også interviewet 20 børn fra Højmarkskolen i Holsted, hvor 7 af dem ofte tænker på generalt dyremishandling. 13 har overvejet at gøre noget for dyr, som bliver mishandlet, og der er 2 der selv har set et dyr blive mishandlet. Af Natascha Wittendorff og Stine Thymann Kosmetik testet på dyr Vi har valgt at gå i dybde med kosmetik testet på dyr, da vi mener, at det også er dyremishandling; Hver dag bruger tusindvis af vi danskere kosmetikprodukter, men tænker vi egentlig over, hvordan det er blevet testet? Meget kosmetik er blevet testet på dyr, men har man egentlig ret til det? Vi har spurgt en ekspedient fra Matas i Brørup, vedrørende dyretestning af deres produkter: - Der er slet ingen produkter i Matas, som er tetstet på dyr, men de 5-20 ingredienser i et produkt kan godt mange år tilbage have været dyretestet, siger hun. - Jeg synes personligt, at det er frygteligt, at man tester kosmetik på dyr, men jeg kan godt se, at det på en eller anden måde skal testes, for jeg vil f.eks. ikke have, at det blev testet på mig selv eller min mand! Højmarkskolen 8.b Højmarkskolen - november side 7 Ekspedienterne i Matas har ikke dårlig samvittighed over at sælge deres produkter, da de ikke er dyretestede. Forretningen The Body Shop er kendt for at lave kosmetik, der ikke er dyretestet. Forretningen er med i en globalkæde, som kører verden over. Vi har spurgt en ekspedient fra The Body Shop i Esbjerg angående kosmetik testet på dyr. - Vi har aldrig testet på dyr, og det kommer vi heller ikke til! Vi er meget fokuseret på ikke at teste på dyr, og det er et krav i The Body Shop. I The Body Shop arbejder vi kun med naturlige ingredienser, men folk kan ligeså vel være allergisk over for naturlige ingredienser, som de kan være allergisk over for andre ingredienser. I den globale kæde tager de meget stærk afstand fra dyretestning, for de synes FOTO BY: POLFOTO ikke, at det er rimeligt, at dyr skal lide, bare for at få fremstillet et produkt. Og derfor er de glade for at være i en kæde, hvor produkterne ikke er dyretestet. The Body Shop har selv udviklet et specielt fremstillet huddanning, som er meget tæt op ad menneskets hud, og det er det, vi tester vores produkter på. Hvis du ligesom os er imod kosmetik testet på dyr, kan du støtte ved at skrive under på dyrenesbeskyttelse.dk - det er gratis. Forsøg på dyr er totalt ondt, og de burde behandles ordenligt! Foto: Polfoto I 1976 opfandt Anita Roddick en lille butik i Brighton i Englang, som derefter blev kaldt The Body Shop. Hun solgte 25 naturbaserede produkter for at forsørge sin familie. Da hun startede, regnede hun ikke med, at det ville blive så stort, men i dag kører shoppen verden over. Dyremishandling: Stedet for dyr som har brug for hjælp Tænk hvis det var dig, som havde brug for hjælp Dyrs rettigheder. Gram internat oplyser at de årligt får misbrugt dyr ind på internatet. Dyrenes ophold afhænger af dyreværnsloven. De fortæller, at til januar kommer en ny lovgivning, om hvordan forholdene på Af Minea Hedemann & Agnete Callesen internatet er. Fx. dyrenes bure afhænger af dyrenes vægt. Hvis et dyr bliver sygt, kommer det i issolasion, til dyrelægen siger at det er rask, og så kommer det ud til de andre igen. Hvis de får et ildegalt dyr ind, bliver det meldt, og kommer et sted hen hvor de optager dyr, så det kommer så langt væk fra alt andet. Selvom dyret er ildegalt bliver det ikke aflivet. De har også rettigheder.! Foto: Polfoto Foto: Polfoto "Det er strengt, man burde behandle dyr ligesom mennesker" "Det er noget lort, det skal stoppes Nu!" Det udtaler elever fra Højmarkskolen

8 KØBER DU KOPIVARER STØTTER DU MÅSKE TERROR Du støtter måske, uden at vide det, terror eller anden kriminalitet, når du køber kopivarer i udlandet. I mange lande som: Thailand, Frankrig, Spanien og Tyrkiet bliver kopivarer produceret af terrorister eller andre kriminelle grupper. Oveni at du støtter terror, kan du risikere at få en stor bøde for at købe kopivarer, hvis du køber det i Frankrig eller Italien, da det er ulovligt i SNYD: de 2 lande. Overskuddet fra salget af Louis Vuitton og Gucci kopivarer går højst sandsynligt til terror. Terrororganisationen, Al- Qaeda, som stod bag terrorangrebet på World Trade Center, benytter sig meget af kopivarer som en måde at skaffe penge til terror på. Flere Al-Qaedetilhængere er blevet taget med store mængder kopivarer i bagagen. På den måde har mange Højmarkskolen 8.b Højmarkskolen - november side 8 forbrugere været med til at sponsorere internationale terrorhandlinger. Vi på Ekstrabladets skoleredaktion mener, at folk har ret til at vide at køb af kopivarer måske støtter terror. Samtidig mener vi, at vi her på redaktionen har pligt til at oplyse læserne om, at det forholder sig sådan. Kilde: og DIT MOBILABONNEMENT SNYDER DIG Et cirkeldiagram der illustrerer procentdelen af folk der køber kopivaretøj og folk der ikke gør Mange mennesker er blevet snydt af deres mobilselskab. Alt for høje priser og for lille og ulæselig skrift er nogle af de midler mobilabonnementerne bruger til at snyde deres kunder. Fx. koster en Samsung Galaxy S II k., hvis du køber den med abonnement i 6 måneder på TDC's hjemmeside. Uden abonnement på Telespecialisten.dk koster den 3.424,- kr. Hvis du i stedet for at købe mobil og abonnement samlet på TDC's hjemmeside, køber mobilen på Telespecialisten.dk og et abonnement på Oisters hjemmeside til kroner i måndeden i 6 måneder. sparer du kroner. Desuden får du 2 timers tale og 1 GB data mere i måneden, end hvis du valgte TDCabonnementet. Det er ganske vist ikke snyd at tage 1.200,- kr. ekstra for det samme produkt. Men her på 8. b's avisredaktion betragter vi det som svineri at tage så meget for noget, man kan få kr. billigere et andet sted, og hvor man tilmed får 2 timers tale og 1 gb date ekstra. Unge har pligt til at lave lektier AF Mathilde Holtum og Camilla Tastesen. Vi opholder os for meget på Facebook og for lidt foran lektierne. Det er vigtigere at være opdateret på Facebook end at lave lektier. Sådan ser den nye virkeligheden ud. Mad på bordet og tag over hovedet er vigtigt, men for mange unge mennesker er det ikke vigtigere end internettet. Facebook spiller en stor rolle i hverdagen, hvor hele 25 % af unge anser det som vigtigere at være opdateret på Facebook end at hænge ud med venner i den virkelige verden. Facebook udnytter vores nysgerrighed Deres job er at få os til at bruge facebook mest mulig og det lykkes ret godt. De får selv mindreårige med, og vi har fundet ud af, at her på Højmarkskolen bruger de fleste børn under 13 år mere tid på facebook end på lektierne, og det synes vi er for dårligt. Børnene har pligt til at lave lektie,r men ret til at være på facebook,hvis de altså er over 13, og de fleste af børnene vælger simpelthen facebook frem for lektierne. Slip fri af Facebooks vanedannende univers For at få din virkelige identitet tilbage og løsne Facebooks vanedannende greb, skal du ifølge Thomas Moen først og fremmest gøre dig dine online-relationer mere bevidst: " Jo mere bevidst du er om dine sociale relationer, jo mere bevidst bruger du Facebook, og jo mere ægte værdi, får du ud af det. Du skal altså være mere bevidst omkring antal af venner og mere selektiv i udvælgelsen af dem ", argumenterer han og tilføjer: " Derudover kan du afsætte korte pauser til at bruge Facebook - lidt som holde en rygepause - I stedet for at blive siddende og surfe i flere timer. Og ikke mindst: Kom dog ud og se nogle mennesker. Det kan også være ganske hyggeligt ". Vi på redaktionen mener, at i stedet for at sidde indenfor og få firkantede øjne, kunne man komme udenfor og få noget kulør! FOTO:Polfoto

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK)

På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK) På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK) Mandag d. 11 januar Endelig var den store dag kommet, hvor jeg skulle af sted til Østrig på skiferie med min klasse.

Læs mere

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner Historiebrug Historie er mange ting, og historien er til stede overalt omkring os. Historie er noget, vi alle bruger på en række forskellige måder. Det kaldes "historiebrug". Hvad er historiebrug? Når

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

Sammenligningsniveau 1: Landsplan - Klassetrin ( Alle ) - Antal besvarelser: 30603

Sammenligningsniveau 1: Landsplan - Klassetrin ( Alle ) - Antal besvarelser: 30603 RAPPORT Rapport for Ungeprofilundersøgelsen inkl. SSP-del SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Ungeprofilundersøgelsen MÅLGRUPPE Udskoling (7. - 9. klasse) UNDERSØGELSE Ungeprofilundersøgelsen 2015 - Fredericia GRUNDLAG

Læs mere

GULDBORGSUND SÆT- TER FOKUS PÅ MILJØET Energiavisen Oktober 2015

GULDBORGSUND SÆT- TER FOKUS PÅ MILJØET Energiavisen Oktober 2015 GULDBORGSUND SÆT- TER FOKUS PÅ MILJØET Energiavisen Oktober 2015 Børn og unge har i denne uge påbegyndt et forløb om miljø. I skolerne er der startet et forløb om miljø, da Guldborgsund Kommune sætter

Læs mere

En fortælling om drengen Didrik

En fortælling om drengen Didrik En fortælling om drengen Didrik - til renæssancevandring 31. maj 2013 - Renæssancen i Danmark varede fra reformationen i 1536 til enevælden i 1660. Længere nede syd på særligt i Italien startede renæssancen

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Selvevaluering 2009 10

Selvevaluering 2009 10 Selvevaluering 2009 10 Selvevalueringen er foretaget i 2 klasser i foråret 2010. Lever skolen generelt op til værdigrundlaget? I høj grad 52.6% I nogen grad 47.4% I ringe grad 0% Bliver du under dit ophold

Læs mere

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014.

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Jonas er 15 år, går på Hårup Skole, og bor uden for byen Todbjerg. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har'

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' 21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' Pernille Lærke Andersen fortæller om den dag, hun faldt om med en blodprop, og hele livet forandrede sig Af Karen Albertsen, 01. december

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Kapitel 6. Noget om tøj, budskaber og bæredygtighed

Kapitel 6. Noget om tøj, budskaber og bæredygtighed Kapitel 6 Noget om tøj, budskaber og bæredygtighed 1 5 Hvordan har du det med tøj? Voxpop Jamilla Altså, jeg bliver selvfølgelig glad, når jeg arver tøj, og når jeg får noget. Det er rigtig dejligt Og

Læs mere

Livet er for kort til at kede sig

Livet er for kort til at kede sig Artikel i Muskelkraft nr. 6, 2005 Livet er for kort til at kede sig Venner, bowling, chat jeg har et godt liv, fordi jeg gør de ting, jeg vil, siger Malene Christiansen Af Jane W. Schelde Engang imellem

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

HVORFOR BEGYNDER MAN AT RYGE?

HVORFOR BEGYNDER MAN AT RYGE? 8 www.op-i-røg.dk GÅ OP I RØG Kræftens Bekæmpelse KAPITEL 1: HVORFOR BEGYNDER MAN AT RYGE hvorfor er der nogen, der begynder at ryge, hvor mange gør det, og hvad gør rygning ved kroppen www.op-i-røg.dk

Læs mere

Bofællesskab giver tryghed i den tredje alder

Bofællesskab giver tryghed i den tredje alder Bofællesskab giver tryghed i den tredje alder Rune Gleerup og Angete Birch Smith 16. april 2010 Tusindvis af danskere over 65 år har valgt at flytte i bofællesskab. Erling Nielsen er en af dem Den lille

Læs mere

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé...

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé... Det er mig, Anna! Polfoto Maskot Indhold 1. Facebook....................... side 2 2. En ny ven....................... side 2 3. En lille hilsen................... side 2 4. På Skype.......................

Læs mere

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES 20 PSYKOLOG NYT Nr. 20. 2004 HISTORIE Marianne er kronisk anorektiker. I snart 30 år har hun kæmpet forgæves for at slippe fri af sin sygdom. Fire gange har hun

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

Husk i må meget gerne dele, indlægget med jeres omgangskreds, venner og familie.

Husk i må meget gerne dele, indlægget med jeres omgangskreds, venner og familie. Jeg er yngste barn i børneflokken, vi er 3 drenge, mine store brødre er henholdsvis 9 år og 12 år ældre end mig. Min far er fra 1934 og er 82 år, og min mor er fra 1937 og er 78 år, men lige om et par

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Læs og lær om. Christian Eriksen

Læs og lær om. Christian Eriksen Læs og lær om Christian Eriksen Fakta om Christian Eriksen Christian Danneman Eriksen blev født i Middelfart 14. februar 1992. 1992 var for øvrigt det år, hvor det danske fodboldlandshold blev Europamestre,

Læs mere

Nr. Lyndelse friskole Tirsdag d. 1. april 2014. Endnu en skøn dag

Nr. Lyndelse friskole Tirsdag d. 1. april 2014. Endnu en skøn dag Endnu en skøn dag Der bliver lavet drager, dukker og teater på højt tryk. Alle børnene hygger sig sammen med deres venner. Vi har talt med to dejlige unger, Mikkel og Anna, fra 2 og 3 klasse. Mikkel og

Læs mere

Test din viden om Konjunktioner

Test din viden om Konjunktioner Ann Kledal og Barbara Fischer-Hansen Test din viden om Konjunktioner 10 testopgaver til arbejdshæftet PARAT START 3 knyttet til grundbogen BASISGRAMMATIKKEN Special-pædagogisk forlag Xxxxxxxxx 1 Test din

Læs mere

Rapport om udlandsophold foråret 2014 San Diego State University

Rapport om udlandsophold foråret 2014 San Diego State University Rapport om udlandsophold foråret 2014 San Diego State University Mwansa Tilsted Mumba Tlf. nr. 60 29 20 11 Mwansa91@hotmail.com Motivation Da jeg startede på Ingeniørhøjskolen Aarhus gik jeg direkte fra

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

Interview med eleven Lærke I = interviewer (Lasse), L = informant (Lærke)

Interview med eleven Lærke I = interviewer (Lasse), L = informant (Lærke) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 I: Hvilke nogle lektioner har I haft i dag? L: Hvilke nogle lektioner vi har haft i dag, vi har haft engelsk og samfundsfag.

Læs mere

Nogle planter skal ikke vandes... 56 Hold ud, ellers vinder du ikke!... 58 Gud smiler til dig... 60 At være knyttet til Jesus... 62 Gud har skrevet

Nogle planter skal ikke vandes... 56 Hold ud, ellers vinder du ikke!... 58 Gud smiler til dig... 60 At være knyttet til Jesus... 62 Gud har skrevet Indhold Forord... 8 Det gælder om at vinde!... 10 Vi vinder, fordi han vandt!... 12 Kun du kan kæmpe din kamp... 14 Der er kun én salve, der duer!... 16 Et ocean i Guds hånd... 18 Hvilket lys foretrækker

Læs mere

Kæreste nej tak- opgaver

Kæreste nej tak- opgaver Kapitler Spørgsmål teori med eksempler side 2 Kapitel 1 Mikkel side 3 Kapitel 2 Sport side 4 Kapitel 3 Arbejde side 5 Kapitel 4 Posthuset side 6 Kapitel 5 Chefen side 7 Kapitel 6 Postbud side 8 Kapitel

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2012. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2012. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2012 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn CPR-nummer

Læs mere

10 km løb i Koszalin 2009

10 km løb i Koszalin 2009 10 km løb i Koszalin 2009 Fredag den.22/5 kl.07. Mødte 9 forventningsfulde unge fra Høje Gladsaxe op på parkeringspladsen foran Høje Gladsaxe. Vi skulle til vores polske venskabsby Koszalin og deltage

Læs mere

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en Grønland Solopgang Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en praktik i udlandet. Jeg kunne ikke helt finde ud af om det skulle være USA eller Grønland,

Læs mere

28/05-2014. Skrevet af: Amira og Mille.

28/05-2014. Skrevet af: Amira og Mille. 28/05-2014 I dag er det anden dagen. I går mødtes vi på stationen, og tog derefter toget til Ringsted, hvor der var en kort ventetid, efterfulgt af en lang tur hele vejen til Aalborg. På denne togtur var

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Ligestillingsminister Lykke Friis til Mandag Morgens konference om vold i nære relationer den

Ligestillingsminister Lykke Friis til Mandag Morgens konference om vold i nære relationer den Ligestillingsminister Lykke Friis til Mandag Morgens konference om vold i nære relationer den 11. januar 2011. 13 min. [Overskrift] Intro: Godt nytår og mange tak for rapporten. 11. januar 2011 KADAH/DORBI

Læs mere

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går.

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går. Kære Klubkammerater I tirsdags (d. 22/2) skulle jeg ha' været til Kalundborg med en arbejdskollega og sætte noget køkkenbord op, men da det blev aflyst i sidste øjeblik fik jeg mulighed for at tage tidligt

Læs mere

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Tidspunkt for interview: Torsdag 5/3-2015, kl. 9.00. Interviewede: Respondent A (RA): 14-årig pige, 8. klasse. Respondent B (RB):

Læs mere

Historien om ulykken. Ulykke på ringvejen OPGAVE 2A

Historien om ulykken. Ulykke på ringvejen OPGAVE 2A OPGAVE 2A - Hvorfor cyklede offeret alene? Hvorfor på ringvejen, hvor der ingen cykelsti er? - Hvad snakkede de om, da hun sagde farvel? - Havde offeret cykelhjelm på? Ulykke på ringvejen Onsdag aften

Læs mere

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig Gode råd & observationer fra nuværende grønlandske efterskoleelever til kommende grønlandske elever Tanker før afgang: Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af

Læs mere

Deltagernes egne beretninger. Sport as a Tool for Development

Deltagernes egne beretninger. Sport as a Tool for Development Sport as a Tool for Development Deltagernes egne beretninger Læs tre inspirerende historier fra nogle af de unge, der har været i Ghana som idrætsvolontører. 2 Det har givet mig uendeligt meget, at deltage

Læs mere

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Artikel fra Muskelkraft nr. 5, 1997 Voksne drenges mødre Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Af Jørgen Jeppesen Birthe Svendsen og Birthe

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25 7 Vi er i en skov Her bor mange dyr Og her bor Trampe Trold 14 Hver dag går Trampe Trold en tur Han går gennem skoven 25 Jorden ryster, når han går Så bliver dyrene bange Musen løber ned 37 i sit hul Ræven

Læs mere

Lørdag den 22. maj 2010 blev en stor dag for Dansk Bueskytteforbund. Ved guldfinalestævnet blev det til fire guld og en sølv medalje!

Lørdag den 22. maj 2010 blev en stor dag for Dansk Bueskytteforbund. Ved guldfinalestævnet blev det til fire guld og en sølv medalje! Rejsebrev 6 fra Junior Cup i Reggio Calabria i Italien. Lørdag den 22. maj 2010 blev en stor dag for Dansk Bueskytteforbund. Ved guldfinalestævnet blev det til fire guld og en sølv medalje! Simon, Stephan

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

Chris MacDonald: Sådan bekæmper du dit barns overvægt

Chris MacDonald: Sådan bekæmper du dit barns overvægt Chris MacDonald: Sådan bekæmper du dit barns overvægt Når børn bliver overvægtige, bliver de ofte mobbet og holdt udenfor. Derfor er det vigtigt at angribe overvægt fra flere fronter Af Chris MacDonald,

Læs mere

Notathæfte. D A N S K Trin 3-5

Notathæfte. D A N S K Trin 3-5 Notathæfte D A N S K Trin 3-5 Notathæfte Personoplysninger: Testpersonens navn: Fødselsdato: Testnorm: Skole/Institution: Klasse: Logostester: Dato: Bemærkninger: 1. Flydende læsning og læseforståelse

Læs mere

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Før interviewet startes, oplyses informanten om følgende: Løs gennemgang af projektets emne. Hvem der får adgang til projektet. Anonymitet. Mulighed for at

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

Sprogtur til Canada i sommerferien 2015

Sprogtur til Canada i sommerferien 2015 Sprogtur til Canada i sommerferien 2015 Da sprogskolen blev slået op på forældreintra, tilbød mine forældre mig at komme med og høre om Destination Canada, der er en sprogskole på Carleton University i

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Forbudt for voksne. God mobilstil for tweenz og teenz. Undgå ubehagelige overraskelser på mobilen og mobilregningen

Forbudt for voksne. God mobilstil for tweenz og teenz. Undgå ubehagelige overraskelser på mobilen og mobilregningen Forbudt for voksne God mobilstil for tweenz og teenz Undgå ubehagelige overraskelser på mobilen og mobilregningen Hvor går man hen og får opdateret sine forældre? Fortæl dine forældre, hvad du bruger din

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne. Kapitel 3 - Biler, cykler og

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne. Kapitel 3 - Biler, cykler og 1. Jeg kører sådan rimelig ofte Katrine: Skal du lave noget i weekenden? Birgitte: Ja, jeg skal faktisk til Fyn altså her den 14. Katrine: Ja. Hvordan kommer du derhen? Birgitte: Jeg skal køre i bil. Katrine:

Læs mere

LÆRER (35) PATRICIA: Oh my god! Tascha, du bliver nødt til at se det her. TASCHA: Fuck den so! som om hun kan få en som Mads.

LÆRER (35) PATRICIA: Oh my god! Tascha, du bliver nødt til at se det her. TASCHA: Fuck den so! som om hun kan få en som Mads. Manuskript Engstrandskolen 10.com 3.gennemskrivning mobbet i døden SCENE 1. KLASSEVÆRELSE. DAG ELISA (16) sidder i et klasselokale og tegner hjerter rundt om mads navn. Elisa kigger op og får øjenkontakt

Læs mere

Da jeg var på jeres alder var der kun 7 års obligatorisk skolegang. Hvis man var blevet træt af skolen, kunne man gå ud efter syvende.

Da jeg var på jeres alder var der kun 7 års obligatorisk skolegang. Hvis man var blevet træt af skolen, kunne man gå ud efter syvende. Kære elever fra 9. årgang Da jeg var på jeres alder var der kun 7 års obligatorisk skolegang. Hvis man var blevet træt af skolen, kunne man gå ud efter syvende. Og det gode var dengang, at man også kunne

Læs mere

Stensnæsskolen. Vi ønsker jer alle en rigtig dejlig sommer, og glæder os til vi ses igen mandag den 12. august 2013 kl. 8.40. Juli 2013.

Stensnæsskolen. Vi ønsker jer alle en rigtig dejlig sommer, og glæder os til vi ses igen mandag den 12. august 2013 kl. 8.40. Juli 2013. Stensnæsskolen Juli 2013 Nyhedsbrev Årgang 12 Nummer 7 I dette nummer: Skolebus 1 Nye ringetider 2 0.A på Thorup Hede 3 5.A s piger på bytur 4-5 Venskabsklasser 6-8 4.A i Sverige 8-10 2.A laver e-bøger

Læs mere

Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth

Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth M: Vi skriver om børnecheckens betydning for børnefamilier, og hvordan det vil påvirke de almindelige børnefamilier, hvis man indtægtsgraduerer den her børnecheck.

Læs mere

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen.

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen. Fra: Rita Vinter Emne: Sarah Dato: 7. okt. 2014 kl. 21.59.33 CEST Til: Janni Lærke Clausen Hej Janni. Jeg vil lige fortælle lidt om Sarah, inden du møder

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24.

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Gud holder fest, det handler Jesu lignelse om. Men er der nogen Gud til at holde fest for os? Det er vores tids

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Mennesker betyder individer, personer eller den biologiske art. Folk er på en eller anden måde en gruppe.

Mennesker betyder individer, personer eller den biologiske art. Folk er på en eller anden måde en gruppe. Mennesker eller folk Mennesker betyder individer, personer eller den biologiske art. Folk er på en eller anden måde en gruppe. Mennesker: - parenteserne betyder, at ordet mennesker kan droppes. Mennesker

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen.

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen. Bilag E - Lisbeth 0000 Benjamin: Yes, men det første jeg godt kunne tænke mig at høre dig fortælle mig lidt om, det er en almindelig hverdag hvor arbejde indgår. Så hvad laver du i løbet af en almindelig

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

UNGE LIGHED FÆLLESSKAB

UNGE LIGHED FÆLLESSKAB UNGE LIGHED FÆLLESSKAB TEMA: Kærester 2. årgang Nr. 2 Juni 2016 mener: Vi unge med særlige behov bestemmer selv, om vi vil have en kæreste. Vi bestemmer selv, hvem vi har sex med. Vi bestemmer selv, hvem

Læs mere

Forspil. Sofiero den første dag.

Forspil. Sofiero den første dag. SOFIERO 2005. - iinntteerrnnaattiioonnaall hhuunnddeeddeebbuutt. Forspil. Ikke fordi det har meget med skønhedskonkurrence at gøre men altså, vi var lige til hyrdehundekursus hos Ditte og Christian ugen

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

Sammenligningsniveau 1: Horsens - Klassetrin ( Alle ) - - Antal besvarelser: : Horsens - Klassetrin ( Alle ) - og - Antal besvarelser: 1820

Sammenligningsniveau 1: Horsens - Klassetrin ( Alle ) - - Antal besvarelser: : Horsens - Klassetrin ( Alle ) - og - Antal besvarelser: 1820 RAPPORT Rapport for Ungeprofilundersøgelsen inkl. SSP-del SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Ungeprofilundersøgelsen MÅLGRUPPE Udskoling (7. - 9. klasse) UNDERSØGELSE Anonym ungeprofilundersøgelse for GRUNDLAG Horsens

Læs mere

Er det vold hvis...?

Er det vold hvis...? Er det vold hvis...? TIL 7.-0. KLASSETRIN Det er en fordel at eleverne har været igennem øvelsen Voldsformerne før denne øvelse. Formål Vold er mere komplekst end de fleste umiddelbart tror og har mange

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

NR. 22 JULI 2011 ÅRGANG

NR. 22 JULI 2011 ÅRGANG SUPERVETERANERNE NR. 22 JULI 2011 ÅRGANG 6 Så gik den første halvdel af sæsonen, og det er blevet til flere nederlag end sejre, men en stigende formkurve fortæller os, at vi i efteråret helt sikkert vil

Læs mere

Evaluering af SSP dagen elev 1

Evaluering af SSP dagen elev 1 Evaluering af SSP dagen elev 1 1. Hvorfor hedder SSP dagen Det er sejt at sige nej Det gør det fordi at det er godt at sige nej til noget dumt fx: at ryge, at stjæle og andre dumme ting. 2. Hvad lærte

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Tirsdag Afgang mod Niagara Falls

Tirsdag Afgang mod Niagara Falls Tirsdag Afgang mod Niagara Falls De gamle kom og hentede mig på kollegiet kl. 09:30 hvorefter vi begav os på den lange køretur mod Niagara Falls. Selve turen føltes dog ikke særlig lang, da jeg sov lidt

Læs mere

Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger?

Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger? Evaluering, forældre Hvilket hold har dit barn deltaget på? Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger? Har dit barn deltaget

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

6. Hvad var den største øjenåbner for dig på SSP dagen?

6. Hvad var den største øjenåbner for dig på SSP dagen? Evaluering af SSP dagen elev 18 1. Hvorfor hedder SSP dagen Det er sejt at sige nej Det hedder den fordi at det er sejt at sige nej til de dumme ting. 2. Hvad lærte du? (Fik du ny viden? ) Jeg lærte en

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Efter styrketræning en morgen i Florida. Vi er så heldige at kunne se solen gå op hver morgen efter træning.

Efter styrketræning en morgen i Florida. Vi er så heldige at kunne se solen gå op hver morgen efter træning. November 2017. Så er det snart tid til at rejse hjem. Det første semester er gået så hurtigt, jeg har nydt det, er blevet meget klogere, men er også klar til juleferie og se familie og venner inden jeg

Læs mere

Bilag nr. 9: Interview med Zara

Bilag nr. 9: Interview med Zara Bilag nr. 9: Interview med Zara Man kan høre raslen af papir. Randi og Katja fortæller Zara lidt om hvordan interviewet kommer til at foregå. I: Kan du huske, at vi lavede nogle tegninger i går? 5 Papirerne

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere