Oversigt over skoleopholdene til Maskinføreruddannelsen på Ulfborg Kjærgaard BYGGETEK en del af mercantec

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Oversigt over skoleopholdene til Maskinføreruddannelsen på Ulfborg Kjærgaard BYGGETEK en del af mercantec"

Transkript

1 Oversigt over skoleopholdene til Maskinføreruddannelsen på Ulfborg Kjærgaard BYGGETEK en del af mercantec 1. del af 1. skoleophold I pilene er praktiktiden hjemme i virksomheden angivet i antal uger Indgåelse af aftale 13 3 uger Kabel og ledningsarbejde med mindre maskiner samt branchekendskab 3 2. del af 2. skoleophold 1. del af 2. skoleophold 2. del af 1. skoleophold 3 uger Mindre anlægsopgaver med rendegraver & entreprenørmaskiner 3 3 uger Mindre anlægsopgaver med rendegraver & entreprenørmaskiner 16 3 uger Kabel og ledningsarbejde med mindre maskiner samt branchekendskab del af 3. skoleophold 4 uger Betj. af større maskiner samt kvalitetssikring af anlægsopgaver 3 2. del af 3. skoleophold 2 uger Betj. af større maskiner samt kvalitetssikring af anlægsopgaver Del af 4. skoleophold 2 uger Certifikater og specialudstyr 3 Svendeprøve 2 uger Afsluttende projekt med efterfølgende bedømmelse Del af 4. skoleophold 4 uger Certifikater og specialudstyr OBS: Der kan ikke afvikles ferie mens der er skoleophold Eleverne skal minimum have kørekort til traktor eller personbil.

2 Perioder for forsøgsordningen, der starter i Uge Uge Uge Uge Svendeprøve Uge Perioder for de, der starter i Uge Uge Uge Uge Svendeprøve Uge 23-24

3 44496 Komprimering Minigraver/minilæsser minidumper/motorbør Betj. entrep. mask Anv.af B&A tegn Nivellering IKV Skoleophold 1 2 x 3 uger Kabel og ledningsarbejde med mindre maskiner samt branchekendskab Eleven vil først efter del 2 af skoleophold 1 opnå de fulde kompetencer for nedenstående mål, idet de vil blive gennemført som splitkurser. Skoleopholdet vil blive indledt med at gennemgå elevernes kompetencer indenfor branchen, således dette og de resterende skoleophold vil blive målrettet det niveau den enkelte befinder sig på. Gennem afsætnings- og opmålingsopgaver i forbindelse med udførelse af forekommende arbejdsopgaver vil eleverne komme til at bruge nivellerings instrumenter samt laser. Arbejdet med afsætning i de rigtige højder og mål sikrer at eleven får den grundlæggende viden om nivellering inden arbejdet med de forskellige maskiner begynder. Ved at anvende beskrivelserne til forskellige slags tegningsmateriale lærer eleven om tegningernes opbygning og udformning. Der vil blive stillet opgaver i at foretage opmåling af materialeforbrug, samt planlægge arbejdets udførelse ud fra et projekt ved brug af målestoksforhold, tegningssignaturer, tegningsnoter, beskrivelser, samt forståelse for afbildningsformer, herunder perspektivtegninger Eleverne vil på dette skoleophold starte med at blive introduceret til de mindre entreprenørmaskiner. I et par dage vil man gennemgå de forskellige graveopgaver der er, når man bruger en minigraver eller minilæsser. (f.eks. ved nedgravning af ledninger i fortove, cykelstier og veje samt ved gravning af støberender og grøfteprofiler). Eleverne vil også blive introduceret til de anvendelsesmuligheder, der er for de forskellige former for ekstraudstyr: brydningsværktøj, fliseløfter, jordbor, koste. Ved at bruge en dag på minidumpere og motorbører lærer eleven at udføre læssearbejde og transport af materialer indenfor byggeog anlægsområdet på en sikkerhedsmæssig og økonomisk optimal måde. Inddragelse af kvalitetssikring, sikkerhed, arbejdsmiljø og ydre miljø er en naturlig del af arbejdet og gør at eleven herefter kan føre mindre entreprenørmaskiner - samt foretage daglig og ugentlig pasning og vedligeholdelse i henhold til instruktionsbøger og anvisninger. Der vil være praktiske øvelser, der sikrer at eleven kan vurdere de forskellige typer entreprenørmaskiners anvendelighed til konkrete opgaver og anvende en arbejdscyklus og en grave- og læsseteknik, der er sikkerhedsmæssig og økonomisk optimal. Eleverne vil komme til at kende til vigtigheden af at komprimering udføres korrekt. For at vi sikrer at eleverne kan betjene, samt passe og vedligeholde komprimeringsmateriel i forbindelse med udførelse af komprimeringsopgaver - vil der blive sørget for at eleverne lærer at udvælge og betjene det rette komprimeringsmateriel (f.eks. pladevibrator, vibrationsstamper, fårefodstromle, valsetromler m.m.).

4 03398 Vejen som arbejdsplads Kabel og nyanlæg Graveskade foreb. Over en periode vil eleverne som en introduktion til kabel og ledningsarbejde få og udføre opgaver i detailafsætning korrekt. Opgaverne indeholder opgravning, vandafledning, tilbagefyldning samt nedlægning af ledninger i forbindelse med etablering af forsynings- og afløbsledninger. Alt sammen i overensstemmelse med DS 475, Vejregel samt Standardregulativ for udførelse af ledningsarbejder. For at sikre at eleverne får den rette viden indenfor nyt kabel og ledningsarbejde samt reparation af eksisterende kabler vil de i også lære at lokalisere alle former for forsynings- /afløbsledninger. Ud fra tegninger udarbejdet af ledningsejere og ved brug af kabelsøgningsudstyr, prøvegravning og verifikation via dæksler kan eleverne således medvirke til forebyggelse af graveskader. De lærer at udføre gravearbejde uden at beskadige det eksisterende ledningsnet og udføre arbejdet i henhold til norm for etablering af ledningsanlæg i jorden. Ved at afmærke såvel gamle som nye ledninger, og foretage korrekt tilfyldning omkring forskellige forsyninger og ledningstyper kan eleverne lære handle korrekt, så ulykker undgås, og skaden begrænses. Alle der arbejder på eller ved statsvejene skal have kursusbevis for Vejen som arbejdsplads. Når eleverne har gennemgået procedurer for håndtering af afmærkningsmateriel opstilling og håndtering af fysisk afspærring kan de derefter arbejde ved vejene. Beviset skal dog altid fornyes inden 5 år. Uden for normal undervisningstid vil eleverne et par eftermiddage modtage undervisning, der sikrer at de opnår førstehjælpebevis.

5 40493 Vejbygning mindre veje Betj. Rendegraver Betj. entrep. Mask F+ R Matematik Sjakbajds Fokus på kvalitet Nivellering Skoleophold 2 2 x 3 uger Mindre anlægsopgaver med rendegraver og entreprenørmaskiner. Eleven vil først efter del 2 af skoleophold 2 opnå de fulde kompetencer for nedenstående mål, idet de vil blive gennemført som splitkurser. Eleverne vil komme til at videreudvikle deres kundskaber inden for Nivellering, Regning og Faglig matematik. Ved at gennemgå de 4 regningsarter øges færdighederne i at anvende relevante metoder og teknikker ved løsning af opgaver fra arbejdslivet. Eleven vil fortsætte med nivelleringsopgaverne og lære at føre en målebog korrekt samt afsætte de rette linjer og vinkler. Med viden fra skoleophold 1 er eleven klar til at blive introduceret til opgaver omhandlende planlægning og forberedelse af en byggeproduktion ud fra tegnings- og beskrivelsesmateriale. Eleven skal lære at medvirke ved opstart af byggesager og tilrettelæggelse af byggepladsens indretning. I den forbindelse skal eleven kunne anvende APV til risikoafdækning af de valgte arbejdsmetoder og inddragelse af vinterforanstaltninger i planlægningen. Eleven skal således også lære at planlægge bemanding, udnyttelse af ressourcer og optimering af logistikken med henblik på at undgå unødige omkostninger i form af ventetid og spild. På dette ophold vil eleverne komme i dybden med rendegravere. Lære om, hvordan de kan udføre læsse-, afretnings- og udgravningsopgaver med dertil egnet skovludstyr; herunder kasse- og grøfteprofiler, fundamentsrender og byggegruber. En af opgaverne, der vil blive stillet er, at eleverne skal udlægge og planere forskellige typer af sten- og grusmaterialer samt anvende en arbejdscyklus og en grave- og læsseteknik, der er sikkerhedsmæssig og økonomisk optimal. Efter skoleopholdet vil eleverne være I stand til at foretage daglig pasning og vedligeholdelse af en rendegraver samt inddrage kvalitetssikring, sikkerhed, arbejdsmiljø og ydre miljø som en naturlig del af arbejdet og herunder have kendskab til forholdsreglerne i forbindelse med fund af forurenet jord. Med udgangspunkt i en projektbeskrivelse vil eleverne blive bedt om at planlægge og udføre bygning af vejarealer. De vil lære at etablere vejens delelementer ved udgravning og opbygning på bæredygtig bund efter gældende normer. Her vil de skulle bruge erfaringerne fra komprimering og nivellering på skoleophold 1 så projektet får den rette højde, fald og jævnhed. I den forbindelse vil eleverne blive undervist I valg af det mest hensigtsmæssige udstyr og materiale til arbejdets udførelse. For at sikre at alle sikkerhedsbestemmelser er overholdt vil eleverne lære at lave den nødvendige spærring og afmærkning af arbejdsstedet.

6 45320 Håndtering af brændstoffer og smøremidler Økonomikørsel Betj. gummihjulslæsser Betj. hydrauliske mask Betj. dozere Betj. entreprenørmask Pasning og vedligeh Betj. dumper Skoleophold 3 1 x 4 uger 1 x 2 uger Betjening af større entreprenørmaskiner og kvalitetssikring af anlægsopgaver Eleven vil først efter del 2 af skoleophold 3 opnå de fulde kompetencer for nedenstående mål, idet de vil blive gennemført som splitkurser. På dette skoleophold, vil eleverne få nærmere kendskab til alle de større maskiner i branchen. De vil blive bedt om at gå i dybden med maskinernes anvendelighed til en given opgave. Ud fra maskinens specifikationer og projektets beskrivelse/ omfang, skal eleverne med kendskab til maskinenes konstruktion/opbygning tage højde for maskinens anvendelighed. Med gummihjulslæsserne vil man komme til at udføre læsse- og planeringsopgaver. På de hydrauliske gravemaskiner vil de komme igennem opstilling og montering laserudstyr, samt udføre graveopgaver efter laser. Eleverne skal på baggrund af den viden de får om dozerens specifikationer foretage muldafrømning og henlægning af materialer i depot samt udlægge råjord i lag klar til komprimering. Også på dozeren vil eleverne blive bedt om at bruge, opstille og montere laserudstyr til planeringsopgaverne. På alle maskinerne vil eleverne få praktisk erfaring i marken. I alle projekter, der involverer maskiner vil der blive undervist i, hvordan kvalitetssikring, sikkerhed, arbejdsmiljø og ydre miljø bliver en naturlig del af arbejdet. Eleverne går fra 3. skoleophold med viden om, hvordan de planlægger udførelsen af deres arbejde med maskinerne. Eleverne kommer til at lære om motorenes effekt og drejningsmoment og disse parametres påvirkning af brændstofforbruget. Ud fra konkrete eksempler skal de udspecificere alle udgifter vedr. maskinernes drift. På dette ophold vil eleverne også blive sat ind i, hvordan deres arbejde som maskinfører påvirker eget og andres arbejdsmiljø på baggrund af kendskab til krav om udstødningsemissioner og hvorledes stofferne påvirker miljøet og helbredet. De vil endvidere blive bedt om at udføre tjek/ periodisk eftersyn og kontrol i henhold til betjenings- / vedligeholdelsesanvisninger (instruktionsbøger) på de forskellige maskiner der bliver brugt i brancher. Som maskinfører skal man kunne udvælge brændstoffer og smøremidler til entreprenørmaskiner ud fra instruktionsbøgernes smøreskemaer og olieselskabernes produktoversigt og specifikationer. Derfor vil eleverne komme igennem opgaver, hvor de skal opsætte systemer for systematisk smøring, lave logbog på maskinerne og udtage olieanalyser med henblik på forebyggende vedligeholdelse. Ligesom kendskab til de forskellige olieprodukter er en nødvendighed lærer eleverne også hvordan man kan bortskaffe produkter i.h.t. gældende miljøregler, også i forbindelse med læk af olie.

7 44853 Komm. & konflikthåndt. At være maskinfører betyder at man er et led i en lang kæde af forskellige brancher i f.eks. et stort bygge- og anlægsprojekt. Det er derfor vigtigt at eleverne lærer at skelne mellem professionel/serviceorienteret adfærd og konfliktfremmende/dæmpende adfærd. Dette vil introduceres via forskellige øvelser i kommunikation og samtaleteknikker.

8 44495 Finplanering Digital 2D Digital 3D Brandforanstaltning Kran G Teleskop A Skoleophold 4 Certifikater og specialudstyr 1 x 2 uger 1 x 4 uger Eleven vil først efter del 2 af skoleophold 4 opnå de fulde kompetencer for nedenstående mål, idet de vil blive gennemført som splitkurser. Ligeså snart en maskinfører skal bruge en entreprenørmaskine som kran, kræves det at man har et Kran G certifikat. Dette skoleophold sikrer at eleverne går herfra med de fornødne certifikater. I 4 dage vil eleverne prøve kranløft med entreprenørmaskiner. De vil blive sat til at vurdere, planlægge og udføre anhugnings opgaver, under hensyntagen til tyngdepunktsplacering og korrekt afsætning og sikring af byrden ud fra et stabilitetssynspunkt. Når opholdet er slut forventes det at de kan vurdere og identificere forskellige risikomomenter i anhugnings- og transportprocessen herunder tage hensyn til byrdens skarpe kanter, skridningseffekt og løse genstande. De kan agere som kranfører men også som signalmand der dirigerer anhugnings- og transportprocessen ved hjælp af gældende standardtegn samt radio. Idet det er blevet lovpligtigt at alle, der fører teleskoplæsser skal have gennemført et betjening af teleskoplæsser A er det også et fag der findes på dette skoleophold. Her får eleverne 5 dage til at blive fortrolig med teleskoplæsseren, og til at gennemfører forskellige øvelser med at hente og afsætte forskellige produkter samt foretage stabling af disse. De 5 dage ender op med en eksamen. På alle skoleopholdende bliver sikkerhed og arbejdsmiljø gennemgået. På dette skoleophold vil eleverne også blive introduceret til, hvordan de kan udføre nødvendige brandtekniske forholdsregler inden arbejdet påbegyndes. Eleverne lærer hvordan indretning af arbejdspladsen er bedst samt træffe forholdsregler under arbejdet som tilgodeser brandsikkerheden. De ender med at kunne udføre de brandtekniske regler som gælder ved arbejdes afslutning. Derudover vil de blive øvet i at foretage brandslukning. Det er ikke muligt nu om dage at føre en entreprenørmaskine uden have kendskab til den nyeste teknologi. På dette sidste skoleophold i rækken af 4 vil eleverne gå i dybden med, hvordan de med planerings- reguleringsteknik udnytter specialudstyr således det er sikkerheds- og økonomisk optimalt. Eleverne lærer først at montere, anvende, kontrollere og justere 2D maskinstyringsudstyr på forskellige typer af jordflytnings-/entreprenørmateriel, der anvendes til udførelse af mere komplekse bygge- og anlægsopgaver, der skal udføres med præcision. Når det todimensionelle er på plads vil de gå videre med introduktion til 3D maskinstyring. Ved hjælp af simulatorer samt praktisk erfaring i maskinerne, bliver eleverne lært i op i at læse tegninger, samt udføre opgaver efter tegninger lavet i samarbejde med en landmåler. Der vil blive trænet i at løse evt. problemer vedr. tegninger og koordinater samt udføre 3D maskinstyring efter justerede koordinater og dermed sikre præcisionsgravning og forebyggelse af graveskader.

9 44500 Maskinudgravning til større kloakanlæg UDGÅET Nyt skal laves Eleverne vil på dette skoleophold lære at kloakarbejde, udfylde ansøgning om gravetilladelse og foretager korrekt signalgivning. I den praktiske del vil eleverne prøve at udgrave til kloakker, samt placere og samle rør og sætte brønde, hovedledninger og stik til parceller samt korrekt anvendelse af gravekasser i henhold til kravene i DS 475. I forhold til maskinerne vil der blive undervist i at anvende og udvælge løftegrej korrekt samt kontrollere løftegrejet for brud og skader. Når projektet er afsluttet vil eleverne blive bedt om at retablere efter kloakarbejdet, redegøre for sikkerhedsregler ved gravearbejde i nærheden af el- og gasledninger, herunder forholdsregler i tilfælde af uheld.

Skoleophold 1. 2 x 3 uger

Skoleophold 1. 2 x 3 uger Skoleophold 1 2 x 3 uger Kabel og ledningsarbejde med mindre maskiner samt branchekendskab Fagene er nævnt i vilkårlig rækkefølge. Typerne af projekter varierer, og vil derfor definere rækkefølgen af fagene.

Læs mere

Pædagogisk tilrettelæggelse af maskinføreruddannelsen

Pædagogisk tilrettelæggelse af maskinføreruddannelsen Pædagogisk tilrettelæggelse af maskinføreruddannelsen Undervisningsministeriet, December 2013. Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde med Steffen Skou

Læs mere

Pædagogisk tilrettelæggelse af. maskinføreruddannelsen

Pædagogisk tilrettelæggelse af. maskinføreruddannelsen Pædagogisk tilrettelæggelse af Undervisningsministeriet. 19-03-2013. Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde med André Damkjær. Materialet kan frit kopieres

Læs mere

Kontraktuddannelser - Test og prøver i synkron og asynkron undervisning - formative og summative prøveformer

Kontraktuddannelser - Test og prøver i synkron og asynkron undervisning - formative og summative prøveformer Efteruddannelsesudvalget for Bygge / Anlæg og Industri Projektnr.: 139081 Sagsnr.: 015.053.581 Tirsdag d. 11. marts 2019 Kontraktuddannelser - Test og prøver i synkron og asynkron undervisning - formative

Læs mere

Projektopgaver til brug på Maskinføreruddannelsen

Projektopgaver til brug på Maskinføreruddannelsen Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri Projektopgaver til brug på Maskinføreruddannelsen Undervisningsministeriet, November 2013. Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg

Læs mere

Lokal undervisningsplan og bedømmelsesplan. Del 4 og 5C: Lokal undervisningsplan. Beskrivelse af konkrete fag/forløb/læringsaktiviteter. 12, stk.

Lokal undervisningsplan og bedømmelsesplan. Del 4 og 5C: Lokal undervisningsplan. Beskrivelse af konkrete fag/forløb/læringsaktiviteter. 12, stk. Odense Tekniske Skole Uddannelsesindgang Mekanik, Transport og logistik Afdeling Transport og Logistik Uddannelsesfamilie Transport og Logistik Uddannelse chauffør Speciale Renovationschauffør 49-55, 20,

Læs mere

Betjening af rendegraver

Betjening af rendegraver Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg & industri Betjening af rendegraver Undervisningsministeriet, marts 2011. Materialet er udviklet for Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde

Læs mere

BAI 2012 Analyse af behov for en maskinføreruddannelse omdisponeres til Evaluering af maskinføreruddannelsen

BAI 2012 Analyse af behov for en maskinføreruddannelse omdisponeres til Evaluering af maskinføreruddannelsen Projektnummer: 128829 Pulje: OUP 2012 Sags. nr.: 213.90H.391 BAI 2012 Analyse af behov for en maskinføreruddannelse omdisponeres til Evaluering af maskinføreruddannelsen Marts 2014 Side 1 af 16 Indholdsfortegnelse

Læs mere

FKB Anlægsarbejder

FKB Anlægsarbejder 2019 40493 Vejbygning - Bygning af mindre veje - ubundne mat. (AF) 01-01-2010 og fremefter X 40910 Kloakering - Ajorføring for TV-operatører (AF) 07-12-2009 og fremefter X 41356 Kloakering - TV-inspektion

Læs mere

Godschauffør. Lokal undervisningsplan og bedømmelsesplan. Del 4 og 5C: Lokal undervisningsplan. Beskrivelse af konkrete fag/forløb/læringsaktiviteter

Godschauffør. Lokal undervisningsplan og bedømmelsesplan. Del 4 og 5C: Lokal undervisningsplan. Beskrivelse af konkrete fag/forløb/læringsaktiviteter 49-55, 20, 22, 24, 14, stk. 1 1 og 5, stk 3, pkt. 3 66, 68 Odense Tekniske Skole Uddannelsesindgang Mekanik, Transport og logistik Afdeling Transport og Logistik Uddannelsesfamilie Transport og Logistik

Læs mere

Sjakbajsuddannelsen. Gennemgang af moduler

Sjakbajsuddannelsen. Gennemgang af moduler Sjakbajsuddannelsen Gennemgang af moduler Mål/moduler/kurser Sjakbajs - Økonomi og ressourceoptimering Sjakbajs - Aftaleforhold i byggeriet Sjakbajs - Service og kundepleje Sjakbajs - Byggeriets lov- og

Læs mere

Sjakbajsuddannelsen. Mål/moduler/kurser. Gennemgang af moduler. Sjakbajs - Byggeriets lov- og regelsystem. Sjakbajs - Aftaleforhold i byggeriet

Sjakbajsuddannelsen. Mål/moduler/kurser. Gennemgang af moduler. Sjakbajs - Byggeriets lov- og regelsystem. Sjakbajs - Aftaleforhold i byggeriet Sjakbajsuddannelsen Gennemgang af moduler Mål/moduler/kurser Sjakbajs - Økonomi og ressourceoptimering Sjakbajs - Aftaleforhold i byggeriet Sjakbajs - Service og kundepleje Sjakbajs - Byggeriets lov- og

Læs mere

Det er gravalvorligt

Det er gravalvorligt Det er gravalvorligt Vejledning til gravearbejde i nærheden af forsyningsledninger Anvisning for arbejder i nærheden af Vestforsynings ledninger Inden du skal i gang med at grave har du pligt til, at indhente

Læs mere

Arbejdsmiljø Arbejde i udgravninger og ved vej

Arbejdsmiljø Arbejde i udgravninger og ved vej Arbejdsmiljø Arbejde i udgravninger og ved vej Supplerende arbejdsmiljøuddannelse Ester Jensen, COWI A/S Jordskred Hvorfor? Arbejde i udgravninger anses som risikoarbejde. Kendte risici : sammenstyrting,

Læs mere

Fælles uddannelsesplan for Anlægsstruktør & Bygningsstruktør Trin 1. Lokale undervisningsplaner

Fælles uddannelsesplan for Anlægsstruktør & Bygningsstruktør Trin 1. Lokale undervisningsplaner Fælles uddannelsesplan for Anlægsstruktør & Bygningsstruktør Trin 1 Lokale undervisningsplaner Temaer for hovedforløbene i bygningsstruktør uddannelsen Fælles skoleforløb 1. hovedforløb Anlægsteknik/rørlægger

Læs mere

Sjakbajs Planlægning og styring i byggeriet

Sjakbajs Planlægning og styring i byggeriet Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri Forside Sjakbajs Planlægning og styring i byggeriet Emne: Skilleblad: 2 Undervisningsministeriet. Marts 2009. Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget

Læs mere

Digital maskinbetjening. af entreprenørmaskiner i 2D

Digital maskinbetjening. af entreprenørmaskiner i 2D Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg & industri Digital maskinbetjening af entreprenørmaskiner i 2D Foto Byggetek Undervisningsministeriet, november 2010. Materialet er udviklet for Efteruddannelsesudvalget

Læs mere

Kloakering-Arbejdsmiljø Opgavehæfte

Kloakering-Arbejdsmiljø Opgavehæfte Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri (BAI) Kloakering-Arbejdsmiljø Opgavehæfte Forord Dette hæfte er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri (BAI, www.ebai.dk)

Læs mere

Kurser inden for den nye rørlægger- og kloakmesteruddannelse

Kurser inden for den nye rørlægger- og kloakmesteruddannelse Kurser inden for den nye rørlægger- og kloakmesteruddannelse 2012-2013 Rørlæggeruddannelsen Rørlæggeruddannelsen er mindste krav for at kunne udføre kloakarbejde. den Den samlede rørlæggeruddannelse er

Læs mere

Sjakbajs Planlægning og styring i byggeriet

Sjakbajs Planlægning og styring i byggeriet Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri Sjakbajs Planlægning og styring i byggeriet Emne: Skilleblad nr. 3 Undervisningsministeriet. Marts 2009. Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget

Læs mere

Sted Kurset kan afvikles i Viborg, såfremt maskiner stilles til rådighed til det antal personer der er tilmeldt holdet.

Sted Kurset kan afvikles i Viborg, såfremt maskiner stilles til rådighed til det antal personer der er tilmeldt holdet. Vintertjeneste Forord Kurserne er bygget op således: De der skal køre vintertjeneste i lastbil skal have: Grunduddannelse. i vintertjeneste + vintertjeneste med lastbil De der skal køre vintertjeneste

Læs mere

AFFALDVARME AARHUS Teknik og Miljø Aarhus Kommune GRAVEARBEJDE. Sikkerhed omkring arbejde i udgravninger og rendegrave

AFFALDVARME AARHUS Teknik og Miljø Aarhus Kommune GRAVEARBEJDE. Sikkerhed omkring arbejde i udgravninger og rendegrave AFFALDVARME AARHUS Teknik og Miljø Aarhus Kommune GRAVEARBEJDE Sikkerhed omkring arbejde i udgravninger og rendegrave GRAVEARBEJDE Henvisning til relevant lovgivning, branchevejledninger mv.: Bekendtgørelse

Læs mere

BYGNINGSSTRUKTØR HOVEDFORLØB 1

BYGNINGSSTRUKTØR HOVEDFORLØB 1 BYGNINGSSTRUKTØR HOVEDFORLØB 1 Hovedforløb 1 På dette skoleforløb beskæftiger vi os med: Entreprenørværktøj og maskiner Vi arbejder med mindre entreprenørværktøj og maskiner, ex pladevibrator, stenklipper,

Læs mere

Lokal undervisningsplan for struktør uddannelsen på AMU-Nordjylland

Lokal undervisningsplan for struktør uddannelsen på AMU-Nordjylland Lokal undervisningsplan for struktør uddannelsen på AMU-Nordjylland Grundforløb AMU-Nordjylland d. 2011-03-18 1 Kompetencemål for grundforløbet 4. De fælles kompetencemål,eleverne skal opfylde for at begynde

Læs mere

Ledningsoplysninger. VIGTIGT Gravearbejde er på eget ansvar

Ledningsoplysninger. VIGTIGT Gravearbejde er på eget ansvar Ledningsoplysninger VIGTIGT Gravearbejde er på eget ansvar Inden for en arbejdsafstand af 1 meter på hver side af det viste tracé, skal ledningens eksakte placering lokaliseres ved prøvegravning med brug

Læs mere

GRAVETILLADELSE. Sagsnr.: 16-00279 ROVnr.: 5223-000866. Bornholms Regionskommune Teknik & MIljø, Vejdrift Skovløkken 4, Tejn 3770 Allinge.

GRAVETILLADELSE. Sagsnr.: 16-00279 ROVnr.: 5223-000866. Bornholms Regionskommune Teknik & MIljø, Vejdrift Skovløkken 4, Tejn 3770 Allinge. Bornholms Regionskommune Teknik & MIljø, Vejdrift Skovløkken 4, Tejn 3770 Allinge GRAVETILLADELSE Sagsnr.: 16-00279 ROVnr.: 5223-000866 Journalnr: Type: Ansøgning Side 1 af 5 ANSØGER: LEDNINGSEJER: Kontaktperson:

Læs mere

Informationsmøde om de nye kranuddannelser den 3. januar 2018, hos EUC Lillebælt

Informationsmøde om de nye kranuddannelser den 3. januar 2018, hos EUC Lillebælt Informationsmøde om de nye kranuddannelser den 3. januar 2018, hos EUC Lillebælt Side 1 Kran uddannelser Jørgen Gregersen Bekendtgørelse om arbejdsmiljøfaglige uddannelser BEK nr. 1346 af 29/11/2017 Nye

Læs mere

Del 4: Lokal undervisningsplan. Beskrivelse af konkrete fag/forløb/læringsaktiviteter 4. Hovedforløb Anlægsstruktør. 4. Hovedforløb Anlægsstruktør

Del 4: Lokal undervisningsplan. Beskrivelse af konkrete fag/forløb/læringsaktiviteter 4. Hovedforløb Anlægsstruktør. 4. Hovedforløb Anlægsstruktør 4. Hovedforløb Anlægsstruktør 1 Øvrige grundfag på hovedforløbene Vedr. informationsteknologi, arbejdsmiljø, materialeforståelse samt Produktudvikling, produktion og service på hovedforløbene, (se timefordeling

Læs mere

Efteruddannelse bygningshåndværkere

Efteruddannelse bygningshåndværkere Efteruddannelse bygningshåndværkere ri o e t Fra raksis til p 1 Indholdsfortegnelse Kurser - Energi og bygninger... Side 2 40991 Energioptimering af boliger 42795 Montering af dampspærre og trykprøvning

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 15 Nummer: 2207 Titel: Anlægsarbejder Kort titel: Anlægsarbejder Status: GOD Godkendelsesperiode: 12-05-2009 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Jobområdet omhandler,

Læs mere

2. Hovedforløb Bygningsstruktør

2. Hovedforløb Bygningsstruktør 2. Hovedforløb Bygningsstruktør 1 - Kloak - Kloakering opdeles i en teoretisk og praktisk del, vekslende mellem praktisk, samt teoretiske opgaver. Efter en teoretisk gennemgang af love og regler, skal

Læs mere

FOREBYGGELSE AF GRAVESKADER

FOREBYGGELSE AF GRAVESKADER 1 Fotogalleri, med eksempler efter situation og ledningstype kan ses i separat fil på hjemmesiden. Ledningers placering og afmærkning Før der graves Når der graves Hvis skaden sker 2 Ledningers placering

Læs mere

Hvidovre Kommune Betingelser for opgravning i kommunens veje

Hvidovre Kommune Betingelser for opgravning i kommunens veje Hvidovre Kommune Betingelser for opgravning i kommunens veje 1. Indledning Ifølge lovbekendtgørelse nr. 671 Lov om offentlige vej er Hvidovre Kommune vejbestyrelse for de offentlige veje, pladser og stier.

Læs mere

Modul 1 Undervisning Underviser AMU-nr. Mandag Nedrivning - Materialehåndtering Erik Urup Hansen Tirsdag Onsdag Torsdag

Modul 1 Undervisning Underviser AMU-nr. Mandag Nedrivning - Materialehåndtering Erik Urup Hansen Tirsdag Onsdag Torsdag NEDRIVERUDDANNELSEN Modulplan Hold 13 Modul 1 Undervisning Underviser AMU-nr. Uge 5 2017 Nedrivning - Materialehåndtering Erik Urup Hansen 45642 Sikkerhedsuddannelse ved arbejde med Erik Urup Hansen 45845

Læs mere

Udkast til ændring. bekendtgørelse om arbejdsmiljøfaglige uddannelser. Kapitel 2

Udkast til ændring. bekendtgørelse om arbejdsmiljøfaglige uddannelser. Kapitel 2 Udkast til ændring 10. februar 2017 af bekendtgørelse om arbejdsmiljøfaglige uddannelser Kapitel 2 Krav om uddannelse og prøveaflæggelse samt beskrivelse af kvalifikationskrav for arbejde med kraner, gaffeltrucks,

Læs mere

Sikkerhed under Metroens højbane i Ørestad

Sikkerhed under Metroens højbane i Ørestad Sikkerhed under Metroens højbane i Ørestad Bestemmelser og begrænsninger for arbejde på jernbanearealer, hvor Københavns Kommune udfører anlægsopgaver samt drift og vedligehold Islands Brygge Portal Rampe

Læs mere

CVR/VAT no. 36 67 58 53 CVR/VAT no. 33 78 06 80. Tel: +45 7228 2000 Fax: +45 7228 2030 Tel: +45 30 10 77 10. Side 1 af 7

CVR/VAT no. 36 67 58 53 CVR/VAT no. 33 78 06 80. Tel: +45 7228 2000 Fax: +45 7228 2030 Tel: +45 30 10 77 10. Side 1 af 7 Side 1 af 7 Side 2 af 7 Gravetilladelses Vilkår for Odense Havn (OH) Godkendelse: Al arbejde i havnens gader og veje skal skriftligt anmeldes til OH mindst 5 dage før arbejdets påbegyndelse. Arbejdet må

Læs mere

4. Oplærings- og instruktionsforpligtelser ved arbejde, der indebærer en særlig risiko

4. Oplærings- og instruktionsforpligtelser ved arbejde, der indebærer en særlig risiko 4. Oplærings- og instruktionsforpligtelser ved arbejde, der indebærer en særlig risiko Arbejdsgiveren har en særlig oplærings- og instruktionsforpligtelse ved arbejde, der indebærer en risiko af alvorlig

Læs mere

Undervisningsmateriale til Nedriveruddannelserne

Undervisningsmateriale til Nedriveruddannelserne Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri Undervisningsmateriale til Nedriveruddannelserne Undervisningsministeriet. Marts 2011. Materialet er udviklet for Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg

Læs mere

M E D A R B E J D E R I B Y G G E B R A N C H E N

M E D A R B E J D E R I B Y G G E B R A N C H E N M E D A R B E J D E R I B Y G G E B R A N C H E N IGU-aftalen En IGU-aftale indgås mellem en virksomhed og en IGU-elev. Det er disse to parter, der i fællesskab har ansvaret for at udarbejde en IGU-plan.

Læs mere

Gravetilladelse. A30 Vej: Husnr./Gravested: Status: Side: Element: L/B/D i m: Retning: Metode: KARL GJELLERUPS ALL

Gravetilladelse. A30 Vej: Husnr./Gravested: Status: Side: Element: L/B/D i m: Retning: Metode: KARL GJELLERUPS ALL IDENTIFIKATION Vores reference: Deres reference: 20190122 Karl Gjellerups A30 Vej: Husnr./Gravested: Status: Element: L/B/D i m: Retning: Metode: KARL GJELLERUPS ALL 30-30 Privat fællesvej 1590395 Venstre

Læs mere

Modul 1 Undervisning Underviser AMU-nr.

Modul 1 Undervisning Underviser AMU-nr. NEDRIVERUDDANNELSEN Modulplan Hold 14 Modul 1 Undervisning Underviser AMU-nr. Uge 2 2018 Nedrivning - Materialehåndtering Erik Urup Hansen 45642 Uge 3 2018 Sikkerhedsuddannelse ved arbejde med asbestholdige

Læs mere

Uddannelsesordning for havne og terminalarbejderuddannelsen

Uddannelsesordning for havne og terminalarbejderuddannelsen Uddannelsesordning for havne og terminalarbejderuddannelsen Udstedelsesdato: 01-05-2011 Udstedt af det faglige udvalg for Lager og terminal-uddannelserne i henhold til bekendtgørelse nr. 202 af 09/03/2011

Læs mere

GRAVEARBEJDE I NÆRHEDEN AF EKSISTERENDE LEDNINGSNET

GRAVEARBEJDE I NÆRHEDEN AF EKSISTERENDE LEDNINGSNET GRAVEARBEJDE I NÆRHEDEN AF EKSISTERENDE LEDNINGSNET B R A N C H E V E J L E D N I N G O M G R A V E - A R B E J D E I N Æ R H E D E N A F E K S I S T E R E N D E L E D N I N G S N E T Design af omslag:

Læs mere

Anhugning. Inden man går i gang med en transportopgave, er vægten en yderst vigtig faktor.

Anhugning. Inden man går i gang med en transportopgave, er vægten en yderst vigtig faktor. Formålet med dette afsnit er at få bevidsthed omkring vigtigheden af personlig sikkerhed, korrekt anvendelse af løftegrej samt sikker og effektiv godsbehandling. Vurdering og planlægning Der skelnes mellem

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til tagdækker

Uddannelsesordning for uddannelsen til tagdækker Udstedelsesdato: 7. juni 2013 Uddannelsesordning for uddannelsen til tagdækker Udstedt af Det Faglige Fællesudvalg for Struktør-, Brolægger- og Byggeuddannelse i henhold til bekendtgørelse nr. 346 af 27.3.2013om

Læs mere

EUC Syd Praktikvejledning Automatikmontør og automatiktekniker

EUC Syd Praktikvejledning Automatikmontør og automatiktekniker Til brug for praktikperioden i virksomheden forud for 1. skoleperiode. Praktik i virksomheden Praktikvejledning bruges som redskab til at sikre, at eleven opnår de praktikmål, som er beskrevet for uddannelsen

Læs mere

Modul 1 Undervisning Underviser AMU-nr. Mandag Nedrivning - Materialehåndtering Erik Urup Hansen Tirsdag Onsdag Torsdag

Modul 1 Undervisning Underviser AMU-nr. Mandag Nedrivning - Materialehåndtering Erik Urup Hansen Tirsdag Onsdag Torsdag NEDRIVERUDDANNELSEN Modulplan Hold 15 Modul 1 Undervisning Underviser AMU-nr. Uge 44 2018 Nedrivning - Materialehåndtering Erik Urup Hansen 45642 Sikkerhedsuddannelse ved arbejde med Erik Urup Hansen 45845

Læs mere

Tilbudsliste. Haverslev Pendlerplads (TBL) Tro- og loveerklæring. B Y G H E R R E Dato: 9. august 2013

Tilbudsliste. Haverslev Pendlerplads (TBL) Tro- og loveerklæring. B Y G H E R R E Dato: 9. august 2013 Haverslev Pendlerplads Tilbudsliste (TBL) Bilag: Tro- og loveerklæring B Y G H E R R E Dato: 9. august 2013 Rebild Kommune v/mogens Busk Nielsen Center for Plan, Byg og Vej Hobrovej 88 9530 Støvring Tilbudsliste

Læs mere

Opgavesæt til Maskinudgravning til større anlæg m. gravekasse

Opgavesæt til Maskinudgravning til større anlæg m. gravekasse Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri Opgavesæt til Maskinudgravning til større anlæg m. gravekasse Undervisningsministeriet, November 2013. Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget

Læs mere

GRAVEANVISNING ANLÆG AF FJERNVARME

GRAVEANVISNING ANLÆG AF FJERNVARME INTERNT NOTAT Solrødgårds Alle 6 3400 Hillerød Tlf: 48 23 10 00 Mail: info@hfors.dk www.hillerodforsyning.dk Hillerød Varme A/S Dato: 22.05.2019 Kontakt Mail: info@hfors.dk Ved graveskade kontaktes HFORS

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om arbejdsmiljøfaglige uddannelser

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om arbejdsmiljøfaglige uddannelser BEK nr 1148 af 25/10/2017 Udskriftsdato: 9. august 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdstilsynet, j.nr. 20155000092 Senere ændringer til forskriften BEK

Læs mere

Plan for Sikkerhed og Sundhed Kidholm, Langholt byggemodning Etape 3

Plan for Sikkerhed og Sundhed Kidholm, Langholt byggemodning Etape 3 1.1 Fælles regler på pladsen Planen for byggepladsens Sikkerhed og Sundhed skal sammen med den enkelte entreprenørs arbejdspladsvurdering (APV) sikre, at alle, der er beskæftiget på byggepladsen, har et

Læs mere

Kloakering anvendelse af lægningsbestemmelser. Opgaver.

Kloakering anvendelse af lægningsbestemmelser. Opgaver. Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri (BAI) Kloakering anvendelse af lægningsbestemmelser. Opgaver. Uddannelsen indgår i rørlæggeruddannelsen Forord Dette hæfte er udviklet af Efteruddannelsesudvalget

Læs mere

Modul 1 Undervisning Underviser AMU-nr. Uge Mandag Nedrivning - Materialehåndtering Erik Urup Hansen Tirsdag Onsdag

Modul 1 Undervisning Underviser AMU-nr. Uge Mandag Nedrivning - Materialehåndtering Erik Urup Hansen Tirsdag Onsdag NEDRIVERUDDANNELSEN Modulplan Hold 12 Modul 1 Undervisning Underviser AMU-nr. Uge 2 2016 Nedrivning - Materialehåndtering Erik Urup Hansen 45642 Sikkerhedsuddannelse ved arbejde med Erik Urup Hansen 45845

Læs mere

1. Generelt Gyldighedsområde Omfang.. 2

1. Generelt Gyldighedsområde Omfang.. 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 1. Generelt. 2 1.1 Gyldighedsområde. 2 1.2 Omfang.. 2 2. Svendborg Kommunes ydelser.. 2 2.1 Generelt 2 2.2 Driftsmøde/Organisation. 2 2.3 Arbejdets overdragelse 2 3. Entreprenørens

Læs mere

NEDRIVERUDDANNELSEN. Modulplan Hold 15. Modul 1 Undervisning Underviser AMU-nr. Uge

NEDRIVERUDDANNELSEN. Modulplan Hold 15. Modul 1 Undervisning Underviser AMU-nr. Uge NEDRIVERUDDANNELSEN Modulplan Hold 15 Modul 1 Undervisning Underviser AMU-nr. Uge 44 2018 Nedrivning - Materialehåndtering Erik Urup Hansen 45642 Sikkerhedsuddannelse ved arbejde med Erik Urup Hansen 45845

Læs mere

4. Transportredskaber

4. Transportredskaber 4. Transportredskaber skal være indrettet og bruges efter arbejdsmiljølovgivningens bestemmelser for tekniske hjælpemidler. må kun anvendes til persontransport, hvis de er indrettet dertil. Ved indkøb

Læs mere

Kompendium.1. Listedækning - skrå tage. Tagdækkerafdelingen. 1.Hovedforløb. 27/6 2018

Kompendium.1. Listedækning - skrå tage. Tagdækkerafdelingen. 1.Hovedforløb. 27/6 2018 Kompendium.1 Listedækning - skrå tage. Tagdækkerafdelingen. 1.Hovedforløb. 1 27/6 2018 Indholdsfortegnelse for H1: Listedækning med overliggende kapper. Listedækning med underliggende kapper. AutoCad.

Læs mere

Ledig? Brug tiden til at blive dygtigere. Husk din ret til 6 ugers selvvalgt uddannelse. 1. halvår 2012

Ledig? Brug tiden til at blive dygtigere. Husk din ret til 6 ugers selvvalgt uddannelse. 1. halvår 2012 Ledig? Brug tiden til at blive dygtigere 1. halvår 2012 Husk din ret til 6 ugers selvvalgt uddannelse Har du svært ved at læse/stave? Kontakt os i god tid. Lerpyttervej 52 DK-7700 Thisted Limfjordsvej

Læs mere

GRAVEMASKINER GUMMIHJULSMASKINER TRAXCAVATOR GUMMIGEDER

GRAVEMASKINER GUMMIHJULSMASKINER TRAXCAVATOR GUMMIGEDER www.barslund.as GRAVEMASKINER GUMMIHJULSMASKINER DUMPERE TRAXCAVATOR GRADERE GUMMIGEDER DOZERE TROMLER TILBEHØR Gældende fra 1. april 2015 - revideres årligt SKOVLKAPACITET VÆGT PR. TIME PR. DAG HYDRAULISKE

Læs mere

LEDNINGSZONEN. DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord

LEDNINGSZONEN. DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord LEDNINGSZONEN DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord DS 475 Norm for etablering af ledninger i jord DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord 6.3 Ledningszonen 6.3.1 Almene krav Ledningszonen

Læs mere

Skal vi leje sammen..

Skal vi leje sammen.. Skal vi leje sammen.. Ring til os vi løser alle opgaver med eller uden fører.. www.jl-maskinudlejning.dk 70 20 55 84 MINIGRAVER 8-14 tons Vi er leveringsdygtige i minigraver fra 8-14 tons med eller uden

Læs mere

ØSB A/S. Leverandørbrugsanvisning. Betonelementer

ØSB A/S. Leverandørbrugsanvisning. Betonelementer Leverandørbrugsanvisning for Betonelementer Indholdsfortegnelse Generelt... 3 Lovgrundlaget... 3 Brugsanvisningen... 3 Ansvarsfordeling... 4 Rådgiveren... 4 Leverandøren... 4 Montageentreprenøren... 4

Læs mere

Version 1.0, d. 2012.08.07

Version 1.0, d. 2012.08.07 Side 1 af 6 OPLYSNINGER OM FORDELINGSLISTERNES POSITIONER Generelt Tilbudssummen er fordelt som angivet i de til tilbudslisten hørende fordelingslister. I det følgende meddeles supplerende oplysninger

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON. <DATO> <ESDH> <NAVN> 7244 <XXXX>

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON. <DATO> <ESDH> <NAVN> 7244 <XXXX> DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON @vd.dk 7244 LEDNINGSPROTOKOL VEDRØRENDE AFTALER MELLEM VEJDIREKTORATET OG FABJERG VANDVÆRK H475 STRUER - LEMVIG H475.02 CYKELSTI

Læs mere

Instruktions- og betjeningsmanual. SIMA for elektrisk betonjernsklipper MODELLER: CEL-30, CEL-30-M, CEL-35, CEL-40 & CEL-45

Instruktions- og betjeningsmanual. SIMA for elektrisk betonjernsklipper MODELLER: CEL-30, CEL-30-M, CEL-35, CEL-40 & CEL-45 Instruktions- og betjeningsmanual SIMA for elektrisk betonjernsklipper MODELLER: CEL-0, CEL-0-M, CEL-5, CEL-40 & CEL-45 Indholdsfortegnelse. Håndtering & transport Side. Montering / samling Side. Opstilling

Læs mere

Fagbilag Jordbrug, skovbrug og fiskeri

Fagbilag Jordbrug, skovbrug og fiskeri Fagbilag Jordbrug, skovbrug og fiskeri 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det faglige tema omfatter elementer fra beskæftigelsesområder, som relaterer til jordbrug, skovbrug og fiskeri. Der arbejdes

Læs mere

Særlige betingelser for ledningsarbejder i Randers Kommune

Særlige betingelser for ledningsarbejder i Randers Kommune Side 1 Særlige betingelser for ledningsarbejder i Randers Kommune Randers Kommune Veje og Trafik Laksetorvet 1 8900 Randers Tlf. 89 15 15 15 Januar 2014 rev februar 2015 Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Side

Læs mere

Ledningsprotokol - 1120.770 Cykelsti ved Hagested Side 1 af 1 27.05.2015 Ledning ID Lednings-ejer Ledningssign. Station-1 Station-2 Afstand Eksist. ledning - type, dimension, styrke Eksist. lednings fysiske

Læs mere

Retningslinjer for eksterne entreprenører/håndværkere ved Tønder Forsyning

Retningslinjer for eksterne entreprenører/håndværkere ved Tønder Forsyning Retningslinjer for eksterne entreprenører/håndværkere ved Tønder Forsyning 1. udgave Juni 2017 Dette er relevant for alle entreprenører/håndværker, der udfører arbejde for Tønder Forsyning. Gældende for

Læs mere

Fælles standard for indhold og niveau i grundforløbsprøven, anlægsgartner, greenkeeper og groundsman.

Fælles standard for indhold og niveau i grundforløbsprøven, anlægsgartner, greenkeeper og groundsman. Fælles standard for indhold og niveau i grundforløbsprøven, anlægsgartner, greenkeeper og groundsman. Grundforløbsprøven er en prøve i det uddannelsesspecifikke fag og danner grundlag for bedømmelse af

Læs mere

Materielgårde og chauffør/lager arbejdspladser. Inspiration. til efteruddannelse

Materielgårde og chauffør/lager arbejdspladser. Inspiration. til efteruddannelse Materielgårde og chauffør/lager arbejdspladser Inspiration til efteruddannelse Materielgårde og chauffør/lagerarbejdspladser Hvad er der af muligheder for at deltage i efteruddannelse? Efteruddannelse

Læs mere

Drejebog Element-montage

Drejebog Element-montage 2009 Drejebog Element-montage Logistik & produktionsvejledning jkm JK Entreprisen 15-12-2009 Indhold Logistik... 3 Byggeplads... 4 Procesopstartsmøde... 4 Sikkerhed... 5 Risiko... 5 Beskadigelse af gulvvarme...

Læs mere

Uddannelsesordning for anlægsstruktør, bygningsstruktør og brolægger. Elevtypesamling: Ungdom og EUV3

Uddannelsesordning for anlægsstruktør, bygningsstruktør og brolægger. Elevtypesamling: Ungdom og EUV3 Side 1 af 66 Elevtypesamling: Ungdom og EUV3 Fag fælles for hovedforløb Grundfag: 10826 Teknologi E 2,0 uger Grundfag 2,0 uger -, 7-trinsskala, Eksamen. 2 1. Produktprincip: 01-10-2014 og fremefter 3 a.

Læs mere

Tjekliste Automatiske maskiner i kvægbruget

Tjekliste Automatiske maskiner i kvægbruget Tjekliste Automatiske maskiner i kvægbruget Denne tjekliste er et praktisk værktøj til landmænd, der planlægger at indkøbe nye maskiner. Tjeklisten er fortrinsvist rettet mod lanmænd inden for kvægbruget,

Læs mere

Lokal undervisningsplan og bedømmelsesplan. Del 4 og 5C: Lokal undervisningsplan. Beskrivelse af konkrete fag/forløb/læringsaktiviteter

Lokal undervisningsplan og bedømmelsesplan. Del 4 og 5C: Lokal undervisningsplan. Beskrivelse af konkrete fag/forløb/læringsaktiviteter 49-55, 20, 22, 24, 14, stk. 1 1 og 5, stk 3, pkt. 3 Odense Tekniske Skole Uddannelsesindgang Mekanik, Transport og logistik Afdeling Transport og Logistik Uddannelsesfamilie Transport og logistik Uddannelse

Læs mere

Aktuelle udbudsgodkendelser

Aktuelle udbudsgodkendelser Side 1 af 5 681401 AMU Hoverdal Kompetencebeskrivelse: EUU: Periode: Godkendelsestype: 2636 Ejendomsservice AE 01-01-2010 og fremefter Godkendt til udbud 2708 Klimateknisk område AB 01-01-2010 og fremefter

Læs mere

LAR Byggemodning af Rosinfelt - 13 grunde Tilbudsliste (TBL)

LAR Byggemodning af Rosinfelt - 13 grunde Tilbudsliste (TBL) LAR Byggemodning af Rosinfelt - 13 grunde Tilbudsliste (TBL) LAR Byggemodning af Rosinfelt - 13 grunde Tro og love erklæring LAR Byggemodning af Rosinfelt - 13 grunde I.h.t. Lovbekendtgørelse nr. 336 af

Læs mere

Bemærkninger til lektionsoversigten

Bemærkninger til lektionsoversigten Lektionsoversigtens inddeling: Fag: Fagområde. Lektionsnummer: Den enkelte lektions placering i faget. Bemærkninger til lektionsoversigten : Den beregnede tid til den enkelte lektion. en er angivet som

Læs mere

UDLEJNINGSPRISLISTE GÆLDENDE FRA 1. APRIL 2018 GRAVEMASKINER GUMMIHJULSMASKINER DUMPERE TRAXCAVATOR GRADERE GUMMIGEDER DOZERE TROMLER TILBEHØR

UDLEJNINGSPRISLISTE GÆLDENDE FRA 1. APRIL 2018 GRAVEMASKINER GUMMIHJULSMASKINER DUMPERE TRAXCAVATOR GRADERE GUMMIGEDER DOZERE TROMLER TILBEHØR UDLEJNINGSPRISLISTE GÆLDENDE FRA 1. APRIL 2018 GRAVEMASKINER GUMMIHJULSMASKINER DUMPERE TRAXCAVATOR GRADERE GUMMIGEDER DOZERE TROMLER TILBEHØR 01 GRAVEMASKINER HYDRAULISKE GRAVEMASKINER, INKL. FØRER OG

Læs mere

Appendiks til tilbudsliste for minivådområder 08. Februar 2018

Appendiks til tilbudsliste for minivådområder 08. Februar 2018 Appendiks til tilbudsliste for minivådområder 08. Februar 2018 1 A. Grundoplysninger 1. Ejer/ansøger Ejerskabet af anlægget anføres i boksen markeret med gråt. F.eks. Anders Andersen (ejer/ansøger) eller

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.13. Gravearbejde

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.13. Gravearbejde At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.13 Gravearbejde Januar 2005 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal fortolkes. At-vejledninger bruges

Læs mere

GVU-PLAN FOR INDUSTRIOPERATØRER

GVU-PLAN FOR INDUSTRIOPERATØRER GVU-PLAN FOR INDUSTRIOPERATØRER GVU-UDDANNELSE SPECIALE NAVN CPR-NUMMER ADRESSE TELEFON EMAIL GVU-VEJLEDER GODKENDTE KOMPETENCER PÅ BAGGRUND AF DOKUMENTATION, UDTALELSER FRA NUVÆRENDE OG TIDLIGERE ARBEJDSGIVERE

Læs mere

Planlægning og projektering. Formålet med afmærkning af vejarbejde. Roller og opgaver ved vejarbejde

Planlægning og projektering. Formålet med afmærkning af vejarbejde. Roller og opgaver ved vejarbejde Planlægning og projektering 12 Formålet med afmærkning af vejarbejde Vække trafikanter fra rutine- og vanekørsel og gøre opmærksom på de ekstraordinære forhindringer, så ulykker undgås Lede trafikanter

Læs mere

L A G E R M E D A R B E J D E R

L A G E R M E D A R B E J D E R L A G E R M E D A R B E J D E R IGU-aftalen En IGU-aftale indgås mellem en virksomhed og en IGU-elev. Det er disse to parter, der i fællesskab har ansvaret for at udarbejde en IGU-plan. Det kan virke uoverskueligt

Læs mere

Fagbilag Miljø og genbrug

Fagbilag Miljø og genbrug Fagbilag Miljø og genbrug 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det faglige tema omfatter elementer fra beskæftigelsesområder, som relaterer til miljø og genbrug. Der arbejdes med et eksemplarisk afgrænset

Læs mere

UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012

UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012 UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012 Indhold Målgruppe for uddannelsen... 2 Dit udbytte på uddannelsen... 2 Den Kreative Platform... 3 Uddannelse på diplom niveau... 3 Uddannelses omfang... 4 Seminarer...

Læs mere

AFTALE OM DEN TEKNISKE LØSNING

AFTALE OM DEN TEKNISKE LØSNING Dato 17. april 2015 Sagsbehandler Anette Paarup Henriksen Mail APHE@vd.dk Telefon 7244 2190 Dokument 15/09678 Side 1/6 AFTALE OM DEN TEKNISKE LØSNING MELLEM VEJDIREKTORATET OG Nordvand H00312 Ombygning

Læs mere

Din vej ind i byggebranchen

Din vej ind i byggebranchen Din vej ind i byggebranchen Dette forløb betragtes som en introduktion til branchen hvor man får den grundlæggende viden og forståelse for et byggeri. På dette forløb gøres det bl.a. i form af brugen af

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 5 Nummer: 2749 Titel: Betjening af travers-, portalkran og riggerudstyr Kort titel: Kran Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2006 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet

Læs mere

De vigtigste regler om, hvornår man skal have erhvervet certifikat for at måtte føre kraner.

De vigtigste regler om, hvornår man skal have erhvervet certifikat for at måtte føre kraner. AFC/SBT 29. september 2017 Kranførercertifikat At-vejledning 1.9.4 November 2017 Vejledningen gælder fra den 1. januar 2018 De vigtigste regler om, hvornår man skal have erhvervet certifikat for at måtte

Læs mere

G A R T N E R I M E D A R B E J D E R

G A R T N E R I M E D A R B E J D E R G A R T N E R I M E D A R B E J D E R IGU-aftalen En IGU-aftale indgås mellem en virksomhed og en IGU-elev. Det er disse to parter, der i fællesskab har ansvaret for at udarbejde en IGU-plan. Det kan virke

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. murer og flisemontør

Uddannelsesordning for uddannelsen til. murer og flisemontør Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: 1. marts 2010 murer og flisemontør Udstedt af Det Faglige Fællesudvalg for Murer-, Stenhugger og Stukkaturfaget i henhold til bekendtgørelse nr.

Læs mere

Branchepakker i region Hovedstaden

Branchepakker i region Hovedstaden Branchepakker i region Hovedstaden Branchepakker: Bygge/anlægsområdet Trainee i byggeriet 1 (udviklet til IGU) n er ikke-beskæftigede flygtninge - der er tale om et introducerende niveau. Kurset udbydes

Læs mere

Gravetilladelse. Jeres reference SPECIFIKATION: Graveperiode: Ledningsnetdel: Hovedledning Ledningstype: Telefon Afmærkning:

Gravetilladelse. Jeres reference SPECIFIKATION: Graveperiode: Ledningsnetdel: Hovedledning Ledningstype: Telefon Afmærkning: SPECIFIKATION: Graveperiode: 09-05-2019-29-05-2019 Ledningsnetdel: Hovedledning Ledningstype: Telefon Afmærkning: B0102 niveau 2 + B0301 Ansøger bemærkninger Skydning under vej fra nr. 12-17, herfra frigravning

Læs mere

Det faglige udvalg for Struktør-, Brolægger- og Tagdækkerfaget. Nr. Målpind Gyldighedsperiode. Nr. Målpind Gyldighedsperiode

Det faglige udvalg for Struktør-, Brolægger- og Tagdækkerfaget. Nr. Målpind Gyldighedsperiode. Nr. Målpind Gyldighedsperiode Side 1 af 69 Elevtypesamling: Ungdom og EUV3 Fag fælles for hovedforløb Grundfag: 10826 Teknologi E 2,0 uger Grundfag 2,0 uger -, 7-trinsskala, Eksamen. -, 7-trinsskala, Standpunktskarakter. 2 1. Produktprincip:

Læs mere

Kølemontørcertifikat. Indholdsfortegnelse

Kølemontørcertifikat. Indholdsfortegnelse Kølemontørcertifikat Vejledning ved udstedelse af certifikat til montører ved udførelse af visse arbejdsopgaver på Køleanlæg. SBC/ Særlige Bestemmelser for Certificering ved udstedelse af Kølemontørcertifikat

Læs mere

Planlægning og projektering. Formålet med afmærkning af vejarbejde. Roller og opgaver ved vejarbejde

Planlægning og projektering. Formålet med afmærkning af vejarbejde. Roller og opgaver ved vejarbejde Planlægning og projektering 13 Formålet med afmærkning af vejarbejde Vække trafikanter fra rutine- og vanekørsel og gøre opmærksom på de ekstraordinære forhindringer, så ulykker undgås Lede trafikanter

Læs mere

Leca faskiner er fuldstændig sikre over for rotter, mus og andre skadedyr. Dyrene kan hverken leve eller lave gange i løse Leca letklinker.

Leca faskiner er fuldstændig sikre over for rotter, mus og andre skadedyr. Dyrene kan hverken leve eller lave gange i løse Leca letklinker. 15/12/2017 FASKINER Håndtering af regnvand er en stigende udfordring i Danmark, hvor store mængder af nedbør har overbelastet kloaksystemerne de seneste par år. En faskine baseret på Leca letklinker, kan

Læs mere