Få styr på dit arbejdsmiljø

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Få styr på dit arbejdsmiljø"

Transkript

1 TEMA Fodterapi Få styr på dit arbejdsmiljø Branchevejledning om fodterapeuters daglige arbejdsmiljø

2 2 Indhold Introduktion 3 Ergonomi 4 Kontor og værksted 10 Psykisk arbejdsmiljø 12 Indeklima 16 Arbejdspladsvurdering (APV) 20 Hygiejne og smittevej 24 Kemiske stoffer 26 Sådan får du sat fokus på arbejdsmiljøet 28 Henvisninger 30

3 3 Det handler om dig og dit helbred Målet er at sikre dig et godt, sundt og langt arbejdsliv. Tænk på det, når du læser de mange regler og vejledninger, der regulerer fodterapeuters arbejdsmiljø. Det kan af og til synes besværligt og måske også koste nogle penge at efterleve reglerne. Men se det som en investering i dit helbred og et langt arbejdsliv. Lang tids arbejde i en uhensigtsmæssig arbejdsstilling, dårlig udsugning eller en arbejdsstol, der ikke er indstillet korrekt, risikerer at forkorte dit arbejdsliv eller kan give dig en arbejdsskade, som du skal døje med resten af livet. Denne pjece beskriver kort og enkelt, hvad du som fodterapeut skal være opmærksom på i dagligdagen for at få et godt arbejdsmiljø. Hvordan skal du stå og sidde, når du arbejder, hvordan skal lokalet være indrettet, hvordan skal du håndtere udstyr og arbejdsredskaber? Du kan også læse om det psykiske arbejdsmiljø, om kemi og smittefare, og om hvornår du skal lave en arbejdspladsvurdering (APV). Alle forhold er ikke beskrevet lige detaljeret, men i hvert afsnit er der henvisning til vejledninger, hvor Arbejdstilsynet på deres hjemmeside gennemgår de enkelte emner punkt for punkt. Brug pjecen som inspiration eller som en tjekliste for, om alt er, som det skal være. Pjecen er en branchevejledning, der er udgivet af Branchearbejdsmiljørådet Social & Sundhed (BAR SoSu) i samarbejde med Landsforeningen af statsaut. Fodterapeuter. Arbejdstilsynet har haft vejledningen til gennemsyn og finder at indholdet i den er i overensstemmelse med arbejdsmiljølovgivningen. Arbejdstilsynet har alene vurderet vejledningen som den foreligger, og har ikke taget stilling til om den dækker samtlige relevante emner inden for det pågældende område.

4 4 Ergonomi Ergonomi i klinikken Det er godt at være serviceminded og gøre sine kunder tilfredse. Samtidig er det noget skidt at tilsidesætte hensynet til eget helbred, mens man er på arbejde. Denne balance er nødvendig at finde i god tid, så man ikke ufrivilligt må stoppe med at arbejde eller får skader, der kan medføre kroniske smerter. Derfor er det ikke ligegyldigt, hvordan du bruger din krop, mens du arbejder, hvilket udstyr du anskaffer dig og hvordan du bruger det. Også indretningen af din arbejdsplads i klinik, på værksted eller kontor har betydning ift. belastningen af din krop. Arbejder du i uhensigtsmæssige arbejdsstillinger, eller glemmer du at variere den måde, du sidder og står på, risikerer du, at dine led, skuldrene og ryggen langsomt tager skade. Nedslidte skuldre og overbelastning af 7. nakke-hvirvel (tantepukkel) kan give kronisk hovedpine og andre varige mén.

5 5 Få styr på dit udstyr Mange arbejdsskader kan undgås, hvis du vælger det rigtige udstyr og husker at bruge det rigtigt. Mange glemmer at indstille deres stol rigtigt eller undlader at justere den ift. arbejdsopgaven. Så hjælper det ikke meget, at stolen har været dyr og er ergonomisk korrekt. Patientstolen: Skal kunne justeres i højde og have justerbare benstøtter. Sørg for at ændre indstilling løbende under en behandling, så du hele tiden har en for dig optimal arbejdsstilling. Arbejdsstolen: Skal kunne justeres i højde og være forsynet med gode hjul, der gør det nemt for dig at bevæge dig rundt om patientens fødder. Den bør kunne vippe let forover, så du undgår at arbejde i en foroverbøjet arbejdsstilling. Der er både fordele og ulemper ved at have en rygstøtte på arbejdsstolen. En hensigtsmæssig arbejdsstol har en passende rygstøtte, som kan justeres i højden. Arbejdsbordet: Har du et arbejdsbord, bør det have hjul på, så det nemt kan flyttes til siden, hvis arbejdet kræver det. Samtidig skal det kunne justeres i højden. Andet udstyr: Alt udstyr skal være nemt at nå og kunne justeres, så placering passer til arbejdsopgaven. Udgangspunktet er, at du skal kunne sidde og arbejde på den mest optimale måde og så herefter tilpasse udstyrets placering. Ikke omvendt. At-vejledning om Arbejdspladsens indretning og inventar (A.1.15) Denne At-vejledning beskriver reglerne for arbejdspladsens indretning og inventar på faste arbejdssteder. Vejledningen fortæller bl.a., hvordan man i praksis kan efterleve reglerne. Læs hele vejledningen her:

6 6 Ergonomi Godt arbejdslys hele tiden Det er vigtigt med korrekt belysning, når du arbejder. Både af hensyn til dine øjne, og for at sikre, at du sidder i en god arbejdsstilling. Det stiller krav til både dagslyset fra vinduerne, rumbelysningen og lyset fra arbejdslamper. Kraftigt dagslys fra vinduer kan blænde og tvinge dig til at sidde i en skæv eller belastende arbejdsstilling. Træk gardinerne for eller indstil persiennerne eller markisen udenfor, så solen ikke skinner direkte ind i lokalet. arbejdslampen nemt kan indstilles og flyttes, så du løbende kan tilpasse lyset til den enkelte arbejdsopgave. Alternativt, hvis du ikke justerer lyset, skal du tilpasse din arbejdsstilling til lyset. Det kan belaste krop, ryg og nakke uheldigt og på længere sigt give varige men. Læs mere om lys under indeklima. For at oplyse hele lokalet og udjævne lysforskelle er det vigtig med en god almen belysning i rummet. Store forskelle mellem belysningen fra det ene område til det andet er generende og kan fx give hovedpine. Mange fodterapeuter bruger en arbejdslampe som kan være kombineret med en lup. Det er vigtigt, at At-vejledning om kunstig belysning på faste arbejdssteder (A.1.5) At-vejledningen beskriver Arbejdstilsynets krav til kunstig belysning på faste arbejdssteder. Vejledningen indeholder endvidere retningslinjer om forhold, der har betydning for god belysning. Læs hele vejledningen her:

7 7 Gode råd til indretningen Ned med skuldrene Patientstolen skal være placeret, så der er god plads til at kunne arbejde omkring patienternes fødder Udsugning, arbejdsbord, lamper mv. skal kunne flyttes og justeres, så de er tæt på hele tiden uden at stå i vejen, når du skal arbejde i en anden arbejdsstilling Sørg for at du kan rulle frit i lokalet, når du skal have fat i værktøj, maskiner, creme eller andet, som er uden for rækkevidde. Sørg for at du ikke hele tiden skal strække og vride din krop, hver gang du skal nå noget Tag hensyn til lysindfaldet fra vinduer, når du placerer patientstolen og dermed fastsætter din arbejdsplads og den retning, du skal se og arbejde i. Lysindfaldet må ikke genere dig under arbejdet eller reflektere lyset på blanke genstande i rummet Rigtig mange arbejdssituationer i en fodterapi indbyder desværre til at arbejde med løftede skuldre. Men det slider hårdt på både skulderled og rygmuskler. På lang sigt kan det det føre til nedslidning og varige skader på skuldre og i ryggen. På kort sigt er symptomerne ledsmerter og hovedpine. Derfor: Ned med skuldrene, når du arbejder. Både når du behandler fødder, og når du arbejder i værkstedet. Hold så vidt muligt albuerne ind til kroppen under arbejdet. På den måde sikrer du, at du ikke belaster kroppen forkert. Sørg også for at skifte arbejdsstilling, så du varierer den måde, kroppen bliver belastet på.

8 8 Ergonomi Udebehandling Vær særlig opmærksom på din arbejdsstilling og belastningen af kroppen, når du arbejder i patientens hjem eller på sygehuse og plejehjem. Her er arbejdsforholdene sjældent optimale. Pladsen er ofte trang, og det er sjældent muligt at sidde i en god arbejdsstilling. Selvom det er dig, der er på besøg, er det vigtigt, at du tænker på dit helbred og sørger for, at arbejdsforholdene er rimelige. Vær kritisk og kreativ. Se mulighederne der, hvor du arbejder: Løft klientens fødder op på en skammel el. lignende Flyt dig jævnligt, så du ikke sidder på samme måde hele tiden Hold mange pauser Tænk kreativt - se mulighederne frem for begrænsningerne Og sørg for fra starten at sætte forventningerne ned til, hvad du kan nå. Med trange pladsforhold og belastende arbejdsstillinger kan du ikke nå lige så meget på den samme tid, som hjemme i klinikken. At-vejledning om forflytning, løft og anden manuel håndtering af personer (D.3.3) Denne At-vejledning oplyser om forflytning, løft og andre former for manuel håndtering, hvor det er personer, der skal forflyttes eller hjælpes. Vejledningen beskriver de problemer, der kan opstå, redegør for reglerne på området og fortæller om, hvordan man kan minimere risikoen for skader mv. Læs hele vejledningen her:

9 9 Skift ofte arbejdsstillinger Der findes ingen arbejdsstilling, der er perfekt. Derfor er et godt råd at skifte mellem forskellige arbejdsstillinger. Skift arbejdsstilling under den enkelte behandling og i løbet af arbejdsdagen. Et andet godt princip er at lytte til kroppens signaler. Hvis du får ondt, er det på høje tid at skifte arbejdsstilling eller holde en pause. Skift gerne mellem stående og siddende arbejde Brug hjælpemidler til tunge løft Undgå at vride kroppen Undgå foroverbøjet arbejdsstilling Undgå at arbejde over skuldehøjde og under knæhøjde Hold altid skuldrene nede albuerne ind til kroppen Hold ryggen rank, når du sidder i en stol At-meddelelse om vurdering af arbejdsstillinger og arbejdsbevægelser (4.05.3) Denne At-meddelelse oplyser nærmere om arbejdsstillinger og arbejdsbevægelser. Om hvordan risikoen ved uhensigtsmæssige arbejdsstillinger og arbejdsbevægelser vurderes, samt hvordan uhensigtsmæssige arbejdsstillinger og arbejdsbevægelser kan imødegås eller undgås. Læs hele meddelelsen her:

10 10 Kontor og værksted Ergonomi på kontoret Når du skal lave regnskab, skrive journaler eller lave andet administrativt arbejde, er det vigtigt også at tænke på dit arbejdsmiljø. Især hvis du i længere perioder arbejder ved en pc-skærm eller skriver i hånden. Det er vigtig med en god kontorstol, der kan indstilles, så den passer til din krop. Sørg også for variation i arbejdet og hold pauser, hvis du i perioder har meget administrativt arbejde. Prøv at tælle hvor mange gange du i løbet af en dag vælger den lette frem for den rigtige arbejdsstilling Husker du at justere din stol og andet udstyr, når du skifter arbejdsstilling? Sådan mindsker du risikoen for dårlig ryg, hovedpine og musearm: Undgå at sidde foran computeren i for lang tid ad gangen Indstil bord og stol, så du kan arbejde i den rigtige arbejdsstilling Sørg for at have et godt arbejdslys Undgå at skærmen er placeret for højt eller for lavt Sørg for at tastatur og mus er placeret rigtigt på bordet At-vejledning om ensidigt, belastende arbejde og ensidigt, gentaget arbejde (D.3.2) Denne At-vejledning beskriver reglerne for ensidigt, belastende arbejde. Indeholder desuden retningslinjer for, hvordan man kan vurdere risikoen ved ensidigt, gentaget arbejde (EGA) og andre former for belastende arbejde. Vejleder også om, hvordan man kan undgå eller imødegå risikoen for helbreds-forringelse som følge af EGA. Læs hele vejledningen her:

11 11 På værkstedet Værkstedet skal være indrettet, så der er god plads til at udføre de forskelle arbejdsopgaver uden at belaste kroppen ensidigt og uhensigtsmæssigt. Konkret betyder det, at: Pladsen må ikke være for trang Det skal være nemt at komme til maskiner og værktøj Arbejdsbord og slibemaskiner skal kunne justeres i højden ift. til den konkrete arbejdsopgave Der skal være ordentligt arbejdslys til både tegnearbejde, slibning og limning En ståstøttestol kan aflaste ved tidskrævende arbejdsopgaver Brug høreværn Der skal være god ventilation og brug altid stinkskab til limning mv. Maskiner skal støjdæmpes

12 12 Psykisk arbejdsmiljø Psykisk arbejdsmiljø Fodterapeuter er meget servicemindede og går ofte langt for at gøre kunderne glade og tilfredse. Det er der intet galt i. Kun hvis man begynder at tilsidesætte hensynet til sig selv, er man gået for vidt. Især i perioder hvor man har ekstra travlt eller har begrænset personligt overskud, er det en dårlig idé at presse sig selv med endnu flere patienter og lange arbejdsdage. Her er der nærmere brug for færre aftaler og flere pauser. Det kan gå ud over indtjeningen i en periode. Men hvis alternativet er sygemelding på et senere tidspunkt, vil det ofte være en god investering. Stress er mere end travlhed Stress opstår typisk i situationer, hvor der ikke er balance i de krav, dine omgivelser stiller til dig, og det overskud du har til rådighed. Langvarig stress kan skade kroppen og medføre alvorlige stresssymptomer. Graden af indflydelse, forudsigelighed, social støtte og meningsfuldhed i arbejdet er med til at påvirke stress-niveauet. Det har også betydning, hvorvidt du oplever tillid og retfærdighed på din arbejdsplads. Også skilsmisse, sygdom i familien eller andre belastende omstændigheder kan gøre, at du bliver mere sårbar overfor stress på arbejdet. Kronisk stress svækker immunforsvaret. Den langvarige påvirkning af kroppen kan være meget skadelig for dit helbred. Svær stress kan medføre sygdomme som depression, hjertekarsygdomme og øget risiko for blodpropper. Hvor mange år ekstra tror du, at du kan blive i faget, hvis du undgår at presse dig for hårdt i dagligdagen og måske tager en patient mindre om dagen eller om ugen? Hvor går din grænse for, hvornår travlhed bliver til stress?

13 13 Stress afhænger også af dig Stress handler også om din evne til og mulighed for at håndtere eller mestre arbejdspresset. Da vi vurderer vores egne evner forskelligt, er det også forskelligt, hvor meget arbejdspres der skal til, før den enkelte føler sig overbebyrdet. Hvis du vurderer, at du kan mestre en krævende situation, vil den måske blive oplevet som udfordrende, motiverende og stimulerende. Omvendt kan du miste overblikket og opleve stress, hvis du ikke kan overskue dine opgaver. Pas på hinanden i klinikken Hjælp og støtte fra kolleger kan beskytte mod stress. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på hinanden i tilspidsede situationer. Også kollegial sparring kan være både en god faglig støtte og et værn mod stress. Hold øje med om en kollega ændrer adfærd, fx bliver indelukket og irritabel. Det kan nemlig være tegn på, at personen er overbebyrdet og på vej til at blive stresset. Sørg for at få talt med hende og spørge til, hvordan hun trives med sit arbejde. Også jeres omgangstone kan have indflydelse på trivslen i klinikken. Omgangstonen kan være både god og dårlig, men en dårlig omgangstone har konsekvenser. Fx kan der være opbygget et fælles offersprog, der kredser meget om fraser som: det bliver aldrig bedre eller, der er altid for lidt tid. Som kollega er det vigtigt at vise omsorg og bruge sin empati for at forstå, hvordan dine kolleger har det. Men det er også vigtigt at bevare en professionel distance, så din omsorg ikke kommer til at virke omklamrende. At-vejledning om kortlægning af psykisk arbejdsmiljø (D.4.1) Denne vejledning beskriver metoder til kortlægning af psykosociale forhold på arbejdspladsen og beskriver metoder, der kan bruges til at kortlægge det psykiske arbejdsmiljø. Vejledningen kan inspirere ift. APV og være med til at uddybe de psykiske problemstillinger, der har vist sig ved AVP en Læs hele vejledningen her:

14 14 Psykisk arbejdsmiljø Klinikejere kan også få stress Lav en aftale med dig selv Det kan være belastende at skulle snakke meget og fortroligt med patienterne, mens du samtidig skal koncentrere dig om arbejdet. Især på dage og tidspunkter, hvor dit hoved er fyldt med tanker, som ikke har noget med arbejdet at gøre. Derfor er det er god ide at kunne sige fra eller signalere, at du måske ikke har overskud til at snakke så meget eller så fortroligt med patienterne, som du plejer at gøre. Lav en aftale med dig selv om, hvor meget og hvor personligt, du vil snakke med patienterne. Så er du selv med til at lægge niveauet. Tænk også igennem, hvordan du på en høflig måde kan sige fra på de dage, hvor du ikke har det store overskud til at snakke. Som leder og klinikejer skal du også passe på dig selv ift. stress. Regnskaber, konflikter med eller blandt indlejere, nyinvesteringer mv. kan være anledning til stress og bekymring. Sørg for: Afvekslende opgaver i løbet af dagen At løse eventuelle konflikter, før de bliver for store Skriftlige aftaler med indlejere og ansatte, så spillereglerne er klar for begge parter At uddelegere de opgaver, som andre kan løse Ikke at sidde med hele ansvaret alene Tid til dig selv i løbet af arbejdsdagen, så du ikke hele tiden skal være i chef-rollen Pauser, fridage og ferie

15 15 Tre ord der kan beskytte mod stress: Nej, Hjælp og Pyt Der kan være mange årsager til stress, og det er ikke alt, der er lige let at lave om på. Men med de tre ord nej, hjælp og pyt kan du ofte komme rigtig langt med at beskytte dig selv mod stress i dagligdagen: Nej Det er godt at være i stand til at sige fra. Mange har svært ved at sige nej, fordi de gerne vil hjælpe. Men at sige nej behøver ikke være et udtryk for manglende lyst til at hjælpe. Det kan også være et udtryk for, at man prioriterer sine opgaver, og at man er ansvarlig overfor sig selv. Derfor er der ingen grund til dårlig samvittighed, når du siger nej. Hjælp Det er godt at huske på, at der er mennesker omkring dig, der kan hjælpe i krævende situationer. Når kravene er ved at overmande os, overser vi ofte muligheden for at bede om hjælp. Men det er vigtig at huske på, at vi i pressede situationer kan række en hånd ud til vores omgivelser. Hjælp og støtte beskytter nemlig mod stress. Og ofte er dine kolleger glade for at kunne hjælpe. Pyt Det er godt at have en naturlig distance til arbejdet. Når vi befinder os i krævende situationer, kan vi nemt komme til at tænke, at verden styrter sammen, hvis vi ikke når den samme mængde opgaver, som vi plejer. Men det er vigtigt at stoppe vores egen katastrofetænkning ved indimellem at træde et skridt tilbage og sige pyt og skrue ned for tempoet og arbejde lidt mindre i en periode.

16 16 Indeklima Krav om udsugning Arbejdstilsynet stiller krav om såkaldt procesventilation, hvis der under arbejdsprocessen udvikles støv og luftarter, der er sundhedsskadelige eller eksplosive, eller der udvikles røg, mikroorganismer, aerosoler, ildelugt eller anden generende luftforurening. Da der er risiko for mikroorganismer i bl.a. neglestøv, gælder kravet også fodterapeuter. Arbejdstilsynets krav om procesventilation gælder også, selv når den forurenende arbejdsproces kun forekommer ind i mellem og kun har en vis varighed. Procesventilation skal så vidt muligt etableres med procesudsugningen i direkte tilknytning til den forurenende arbejdsproces - det vil sige punktudsugning. Arbejdstilsynet vil derfor kunne kræve, at der både er installeret og bliver anvendt punktudsugning. Top 10 over indeklima-gener: Træthed Manglende koncentrationsevne Hovedpine Kvalme Slimhindeirritation Hudeffekter som kløe eller eksem Åndedrætsbesvær Overfølsomhed, allergi Hoste Utilfredshed/ psykiske gener At-vejledning om indeklima (A1.2) Læs vejledningen her:

17 17 Sørg for godt arbejdslys Vinduer og dagslys er vigtigt for et behageligt lys i rummet. Lyset skal falde rigtigt ind i lokalet for ikke at genere og blænde. Naturlig belysning påvirker os mennesker positivt, og derfor er det at foretrække, hvis det giver lys nok til arbejdet. Er indeklimaet godt nok eller har du med tiden bare affundet dig med forholdene? Det er ikke nok at have investeret i den rigtige udsugning og ventilation For at oplyse hele lokalet og udjævne lysforskelle er det vigtigt med en god almen belysning i rummet. Store forskelle mellem belysningen fra det ene område til det andet er generende og kan fx give hovedpine. Omvendt kan for små lysforskelle få lokalet til at virke formløst og kedeligt. Almen belysning opnås bedst med lamper i loftet. Det er ofte en fordel at vælge lamper med direkte-indirekte lys, hvor lyset sendes både nedad og opad i loftet. Lamper, hvor det direkte og indirekte lys kan tændes hver for sig, er også velegnede. Det er også vigtigt med en god arbejdslampe, der kan rette lyset specielt mod det område, hvor du arbejder. En arbejdslampe skal kunne indstilles og flyttes, så lyset passer til arbejdsopgaverne og hele tiden giver effektiv belysning. Arbejdslampen udnyttes bedst, når lyset kommer ind fra siden under øjenhøjde så opstår der ikke så let blænding eller spejlinger i skærme eller andre blanke overflader. Lyset fra lampen skal være flimmerfrit. Generelt gælder det, at variationer i lysets niveau, farve og retning har stor indflydelse på menneskers velbefindende, motivation og funktionsevne. At-vejledning om kunstig belysning (A.1.5) Læs vejledningen her:

18 18 Indeklima Tjek temperaturen Temperaturen spiller en væsentlig rolle for indeklimaet, og de fleste vil hurtigt mærke, hvis der sker ændringer. Hvis det er for varmt, bliver man let døsig. Nogle vil også opleve, at de lettere bliver utilpasse eller får hovedpine, hvis temperaturen er for høj. Hvis det er for koldt i et rum, eller hvis det trækker, reagerer kroppen ved at spænde mere i musklerne. Samtidig bliver bevægeligheden i fingrene mindre, og det kan betyde, at man arbejder langsommere eller laver flere fejl. Det er påklædning og arbejdets karakter, der afgør hvilken temperatur, der føles mest behagelig. Hvis man bevæger sig meget, skal temperaturen være lavere, end hvis man sidder stille. Skru ned for støjen Støj kan komme fra mange forskellige steder. Fra maskiner og udstyr, fra andre rum eller fra maskiner og mennesker uden for bygningen. Generende støj bør forhindres. Hvis det ikke er muligt, kan man forsøge at mindske støjen eller forhindre dens udbredelse. Vær opmærksom på støj fra: Slibemaskiner, udsugning, ventilation og andet udstyr i klinikken Computere, printere, kopimaskiner Venteværelse Kolleger i nabolokaler Reception eller kontor Støj udefra via åbne døre, vinduer eller ventilation At-vejledning om Åndedrætsværn (D.5.4) Læs vejledningen her: At-vejledning om øjenværn (D.5.8) Læs vejledningen her:

19 19 Væk med støv og duftstoffer Grundig rengøring handler ikke kun om at støvsuge efter hver behandling eller at desinficere udstyret. Det handler i høj grad også om at få gjort jævnligt rent alle andre steder i klinikken. Bl.a. for at undgå et højt indhold af støv i luften. Det kan nemlig give symptomer som irritation i øjne, næse og luftveje, infektioner i luftvejene, træthed, hovedpine og koncentrationsbesvær. Også kemikalier, parfumer og duftstoffer i luften kan give et dårligt indeklima. God rengøring betyder derfor også, at man undgår at bruge rengøringsmidler, der indeholder parfume, organiske opløsningsmidler eller andre skadelige kemiske stoffer. At-vejledning om høreværn (D.5.2) Læs vejledningen her: At-vejledning om støj (D.6.1) Læs vejledningen her: At-vejledning om temperatur på faste arbejdssteder (a.1.12) Læs vejledningen her:

20 20 Arbejdspladsvurdering (APV) Hvad er en APV En arbejdspladsvurdering (APV) er en kortlægning af arbejdsmiljøet. En APV beskriver både det fysiske og psykiske arbejdsmiljø og skal revideres mindst hvert tredje år. Alle virksomheder med ansatte har pligt til at lave en APV. Det anbefales, at klinikker med indlejere gør det samme, og også laver en APV. Hvis du er selvstændig og alene i din klink, gælder kravet om APV ikke. Princippet med en APV er, at det er medarbejderne (indlejerne), der systematisk vurderer deres arbejdsmiljø. På den baggrund formulerer medarbejder og ejer i fællesskab en handlingsplan. Den skal beskrive, hvordan mulige problemer bliver løst hvornår og hvem, der har ansvaret for at følge op på de enkelte problemer. En APV skal revideres mindst hvert tredje år, og der skal altid laves en ny APV, hvis der sker store ændringer af arbejdsmiljøet. Det gælder fx, hvis der sker store ændringer af indretningen i klinikken. En APV skal ikke sendes til Arbejdstilsynet, men opbevares et sted på arbejdspladsen, hvor alle har nem adgang til den. Ideen med en APV er, at den skal være klinikkens (arbejdspladsens) eget redskab og bruges i det løbende arbejde med at forbedre arbejdsmiljøet.

21 21 Hellere en let APV end ingen APV Det kan virke uoverskueligt at skulle i gang med at lave en APV. Men det behøver det ikke at være. Der er metodefrihed mht. til form og detaljeringsgrad. Det betyder i praksis, at der ingen krav til omfang og dybde er. Det er bedre at lave en kort og simpel APV, end slet ikke at lave en APV. Det vigtigste er, at I kommer i gang med at få kortlagt jeres arbejdsmiljø. Og I behøver ikke løse alle problemer på én gang. Tag fat der, hvor I har de største problemer så kan I følge op senere og gå mere i dybden. Hvornår har du sidst læst i klinikkens APV, og er det snart tid til at få den opdateret? Har I ikke en APV, kan I starte med at lave en simpel APV der er nemlig metodefrihed mht. omfang og form af en APV. Arbejder du med farlige stoffer, skal den obligatoriske arbejdspladsvurdering, APV, udbygges med en særlig vurdering af arbejdet med de stoffer. Læs under afsnittet Kemiske stoffer.

22 22 Arbejdspladsvurdering (APV) Hvad kan den bruges til En APV skal først og fremmest være noget, som I kan bruge som et redskab til at forbedre det fysiske og psykiske arbejdsmiljø. Det skal ikke være et pligtarbejde, som I kun laver pga. af kravet fra myndighederne, og som bliver gemt væk på øverste hylde, når den er færdig. Det er de færreste problemer med arbejdsmiljøet, som løser sig selv. Her er APV erne et god redskab til at få taget fat om problemerne og få beskrevet, hvordan de kan blive løst. Konkret skal I med en APV finde ud af: Har I problemer med arbejdsmiljøet? Hvad er problemerne helt konkret? Hvordan kan problemerne blive løst? Hvem har ansvaret for at de bliver løst? Hvornår og hvordan skal der følges op? Husk at alle former for arbejdsmiljøforhold kan indgå i arbejdet med en APV. Også værksted, kontor, rengøring mv. APV skal beskrive løsninger APV en skal beskrive og vurdere de arbejdsmiljøproblemer, som findes på arbejdspladsen. I skal også angive forslag til løsninger: der sikrer, at problemet ikke opstår igen der er rettet mod kilden til problemet der kan tilpasses til medarbejderne på en mere hensigtsmæssig måde der kan erstatte farligt eller belastende med noget, der er ufarligt/ ikke belastende der beskytter så mange som muligt

23 23 Sådan laver I en APV I kan langt hen ad vejen selv vælge, hvordan I vil arbejde med APV. Vil I gå systematisk til værks, vil I bruge spørgeskemaer eller tage udgangspunkt i de problemer, I kender fra hverdagen? Gør det, der giver mest mening. Eneste krav er, at APV en skal være skriftlig og indeholde følgende elementer: En kortlægning En vurdering og prioritering En handlingsplan En evaluering og opfølgning En beskrivelse af årsag til sygefravær APV processen slutter i princippet aldrig. Når I er nået hele vejen rundt, starter I forfra processen kan sammenlignes med en cirkel. Når I laver en APV, skal I vurdere om der er forhold i arbejdsmiljøet, der kan medvirke til sygefravær. I bestemmer selv, hvordan I vil inddrage sygefraværet i APV en. Det kan fx ske ved at tage udgangspunkt i, hvad I allerede ved om sygefraværet i jeres virksomhed. APV en skal også indeholde en vurdering af, om der nogle steder i klinikken er særlig risiko for ulykker herunder om der tidligere har været en arbejdsulykke (husk de skal anmeldes). Som inspiration og en hjælp til at få lavet en APV, har BAR-SoSu i forbindelse med denne branchevejledning udarbejdet en APV-tjekliste for fodterapeuter. Den kan ses på og At-vejledning om arbejdspladsvurdering (D.1.1) At-vejledningen beskriver de regler, der gælder ift. arbejdspladsvurdering (APV). Læs hele vejledningen her:

24 24 Hygiejne og smittevej Organisk støv kan skade helbredet At indånde organisk støv med mikroorganismer, endotoksiner og svampesporer kan give åndenød, hoste og astma (sammentrækning af luftvejene). Feber, træthed og muskel- eller ledsmerter kan også være et symptom. Den mest kendte sygdom med disse symptomer er Toksisk Alveolitis også kaldet ODTS (Organic Dust Toxic Syndrome, en irritativ lungebetændelse, der ikke skyldes infektion). Mave-tarmsygdomme og influenzalignende symptomer kan også fremkaldes ved udsættelse for mikroorganismer, endotoksiner eller de gasser, som visse mikroorganismer danner. Lang tids påvirkning med organisk støv, der indeholder endotoksiner, bakterier og svampe, kan fremkalde eksemer. Brug udsugning eller maske Beskyt dig selv mod at indånde sundhedsskadelige mikroorganismer i neglestøvet med en effektiv udsugning eller ved brug af støvmaske. Et udsugningsanlæg må ikke recirkulere luften. At-vejledning om Udsættelse for bakterier, svampe og andre mikroorganismer (C.0.18) Læs hele vejledningen her:

25 25 Afbryd smitteveje En række sygdomme og svampe kan smitte via berøring med hænderne. Derfor bør du altid bruge engangshandsker, når du arbejder. Det er en god ide at bruge engangshandsker fremstillet af vinyl eller nitril. Hyppig brug af latexhandsker er ofte årsag til alvorlig allergi i form af eksem på huden eller i form af nældefeber, høfeber eller astma. Husk at vaske fødderne, hvis du bruger sandaler på arbejde, da sygdomme og svampe også kan smitte via berøring med huden på fødderne. Undgå inhalering af mikroorganismer Du kan selv være med til at mindske risikoen for direkte inhalering af sundhedsskadelige mikroorganismer: Brug udsugningsanlæg Hold størst mulig afstand mellem dit ansigt og de negle, som du behandler Reducer mængden af neglestøv og størrelsen af de fremkomne partikler Sørg for god vedligeholdelse af fræser og udsugningsanlæg Undgå uhensigtsmæssig brug af slibekappestørrelse, form og slideegenskaber Rengøring og desinfektion af værktøj og udstyr er helt afgørende for at undgå smitte. Der kan anvendes forskellige metoder. Kemisk desinfektion bør kun anvendes, når almindelig rengøring ikke er tilstrækkelig, eller når varmedesinfektion ikke er mulig. Der bør foretages sporeprøver mindst to gange om året. Er hygiejneforholdene i din klinik så gode, at du har lyst til at være patient hos dig selv? Engelsk undersøgelse viser, at fodterapeuter har fire gange så stor risiko for at udvikle astma end gennemsnittet formodentlig pga. af indånding af neglestøv med mikroorganismer At-vejledning om AIDS og forebyggelse af HIV-infektion (C.0.14) Læs hele vejledningen her:

26 26 Kemiske stoffer Kemiske stoffer en del af hverdagen Kemiske stoffer er en naturlig del af de fleste fodterapeuters dagligdag. Der bliver brugt kemiske stoffer til fx at lime, desinficere eller ved fremstilling af fodindlæg. En del af disse stoffer kan være sundhedsskadelige, hvis de ikke bliver håndteret rigtigt. Derfor er det vigtigt at følge producentens anvisninger på, hvordan I kan beskytte jer mod fare, og samtidig sørge for, at der bliver lavet særlige arbejdspladsbrugsanvisninger for netop jeres arbejdsplads. Farlige stoffer er klassificeret efter Miljøministeriets regler om klassificering og mærkning. De er typisk mærket med et orange faresymbol. Ligeledes er stoffer og materialer, der er optaget på arbejdstilsynets liste over grænseværdier for stoffer og materialer, defineret som farlige. Der er meget klare regler for, hvordan de enkelte kemiske stoffer skal håndteres, og producenterne har pligt til på dansk i et sikkerhedsdatablad at beskrive, hvordan det enkelte stof skal håndteres, hvilke sundhedsfarlige egenskaber det har, forholdsregler ved brand, regler for bortskaffelse mv. Farlige stoffer og materialer er defineret som noget, der kan være farligt for sikkerheden og sundheden hos medarbejderne eller forringe den. At-vejledning om Arbejde med stoffer og materialer (C.1.3) Læs hele vejledningen her:

27 27 Særlig APV ved farlige stoffer Når der bliver brugt farlige stoffer og materialer, skal klinikkens obligatoriske arbejdspladsvurdering, APV, udbygges med en særlig vurdering af arbejdet med stofferne og materialerne. Vurderingen skal indeholde en liste over alle farlige stoffer og materialer, der bruges på arbejdspladsen, med henvisning til leverandørernes brugsanvisninger. De listede stoffer og materialer kan med fordel grupperes efter de arbejdsprocesser, de bruges i, så listen kan bruges som udgangspunkt, når risikoen ved arbejdet skal vurderes. Hvis der er fare for at blive udsat for påvirkninger fra flere forskellige stoffer eller materialer, skal der foretages en samlet vurdering af risikoen. Erstat, hvis det er muligt Hvis det er muligt teknisk og økonomisk skal farlige stoffer og materialer erstattes af mindre farlige stoffer. Derfor er det en god ide jævnligt at undersøge, om der er kommet nye mindre farlige produkter på markedet, der evt. kan erstatte de nuværende. Brug fx dobbeltklæbende tape i stedet for lim. Husk arbejdspladsbrugsanvisninger Klinikejere og fodterapeuter med indlejere har pligt til at udarbejde såkaldte arbejdspladsbrugsanvisninger, der beskriver de lokale forhold for brugen af farlige stoffer og materialer. Det gælder også ift. en række isocyanatholdige produkter. Arbejdspladsbrugsanvisningerne kan fx udarbejdes på grundlag af leverandørens sikkerhedsdatablad og tekniske datablade. At-vejledning om Arbejde med cytostatika (D.2.12) Læs hele vejledningen her: At-vejledning om Arbejdspladsbrugsanvisning for stoffer og materialer (C.0.11) Læs hele vejledningen her:

28 28 Sådan får du sat fokus på arbejdsmiljøet Sikkerhedsarbejdet Det er kun arbejdspladser med 10 eller flere ansatte, der har pligt til at have sin egen sikkerhedsorganisation med sikkerhedsrepræsentanter mv. I langt de fleste fodklinikker er der færre end ti medarbejdere eller indlejere. Alligevel er det stadig en god idé at arbejde systematisk med arbejdsmiljøet. Alle bør fx løbende sige til, hvis der er problemer med arbejdsmiljøet, så der kan findes en løsning. I en travl hverdag kan det være svært at få tid til at tænke på arbejdsmiljøet. Her gælder det om at betragte et godt arbejdsmiljø som en personlig investering i et sundt og langt arbejdsliv. Små uvaner med en forkert arbejdsstilling, dårlig udsugning eller en stol, der ikke er indstillet korrekt, kan over tid ende med at give dig varige mén, smerter og sygedage. Derfor gælder det om at forebygge og handle, før problemerne opstår eller bliver for store. Den tid og de penge, du investerer i dit arbejdsmiljø nu, er måske med til, at du også om 10 eller 20 år kan arbejde på fuld tid uden daglige gener.

29 29 n Et emne på klinikmødet Afsæt lidt tid på klinikmøderne til at drøfte jeres arbejdsmiljø. Det kan fx være et konkret emne om, hvordan I sikrer optimal udsugning, eller om jeres arbejdsstole er indstillet korrekt. Brug hinandens gode ideer og aftal med hinanden, hvem der sørger for at skaffe de informationer, som I har brug for. Et emne kan også være, hvordan I får lavet en APV. Hvis det bliver et fast punkt at drøfte arbejdsmiljø på jeres møder, bliver det naturligt og nemmere at få løst problemerne, før de vokser sig store. n Tag på kursus / temadag Der bliver udbudt en lang række kurser og temaarrangementer med fokus på arbejdsmiljøet, hvor du kan bruge nogle timer, en dag eller mere til at få ideer og råd om et bedre arbejdsmiljø. Følg med i dit fagblad Fodterapeuten eller følg med på og se, hvornår der bliver afholdt møder om fodterapeuters arbejdsmiljø i nærheden af dig. Også sundhedsskolerne, kommuner og regioner afholder jævnligt arrangementer med fokus på et godt arbejdsmiljø. Undersøg, om du har mulighed for at deltage. n En del af lejekontrakten Uanset om du er indlejer eller ejer af klinikken, er det en god idé at få formuleret noget ift. arbejdsmiljøet i lejekontrakten. Hvilke krav og forventninger har I til hinanden, er der krav ift. udstyr, hvem finansierer nyinvestering til fx udsugningsanlæg, skal alle betale lige meget eller ift. indtjening? Sørg for at få alle disse ting aftalt i god tid, før det bliver et emne, som I ikke kan blive enige om. n Få besøg af en ergoterapeut Uanset om du arbejder alene eller sammen med andre fodterapeuter, er det økonomisk overkommeligt at hyre en ergoterapeut til at gennemgå klinikken, arbejdsgange og indstilling af udstyr. Et besøg af en ergoterapeut vil hurtigt give dig svar på, om du står og sidder rigtigt, om dit udstyr er placeret og indstillet korrekt, eller om der er andre uhensigtsmæssigheder på din arbejdsplads.

30 30 Henvisninger Der findes en lang række pjecer, hjemmesider og kampagner, der har fokus på det daglige arbejdsmiljø. Både generelt eller i forhold til en helt konkret problemstilling. Hjemmesider: BAR SoSu s hjemmeside med informationer, gode råd og kampagner, som specielt er rettet mod jer, der arbejder med sundhed og pleje. Her finder du bl.a. en række temasider, der målrettet fortæller om, hvordan I konkret kan arbejde med: Trivselrivsel og stress på arbejdspladsen Indeklima Arbejdsstilling og ensidigt gentagende arbejde Sygefravær Støj, lys og luft - Videncenter for Arbejdsmiljø er en del af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og har på deres hjemmeside forsøgt at skabe én indgang til viden om arbejdsmiljø, hvor du bl.a. kan holde dig opdateret om nyheder og arrangementer inden for arbejdsmiljøverdenen. Arbejdstilsynets hjemmeside med informationer om relevante regler og vejledninger ift. arbejdsmiljø og de krav, som myndighederne stiller. - Indeklimaportalen indeholder tips, information og retningslinier om, hvordan du skaber det bedste indeklima på din arbejdsplads. Landsforeningen af statsaut. Fodterapeuter s hjemmeside med aktuelle og relevante informationer og viden om bl.a. fodterapeuters arbejdsmiljø. om psykisk arbejdsmiljø og stress

31 31 Arbejdsmiljøsekretariatet Studiestræde 3, 2. sal, 1455 København K Styregruppe: Preben Meier Pedersen - KL John Kaubak Pedersen - Landsforeningen af statsaut. Fodterapeuter Henrik Louring-Andersen - Landsforeningen af statsaut. Fodterapeuter Projektleder: Charlotte Tradsborg - Arbejdsmiljøsekretariatet Produktion Periskop.dk: Tekst: Claus Leick Layout: Johnny Kühn Foto: Thomas Søndergaard Grafisk produktion: Schweitzer A/S ISBN:

32 Et godt arbejdsmiljø er en investering i et langt og sundt arbejdsliv Denne pjece beskriver kort og enkelt, hvad du som fodterapeut skal være opmærksom på i dagligdagen for at få et godt arbejdsmiljø. Hvordan skal du stå og sidde, når du arbejder, hvordan skal lokalet være indrettet, hvordan skal du håndtere udstyr og arbejdsredskaber? Læs også om det psykiske arbejdsmiljø, om kemi og smittefare, og om hvornår du skal lave en arbejdspladsvurdering (APV). I hvert afsnit er der henvisninger til, hvor du kan læse mere om det enkelte emne. Brug pjecen som inspiration eller som tjekliste for, om alt er som det skal være. Varenummer Køb materialet i Prisen er 25 kr. Hent opdateringer samt pdf-version på Yderligere information om arbejdsmiljø i den offentlige og finansielle sektor på Arbejdsgivere og arbejdstagere inden for social- og sundhedsområdet samarbejder om initiativer til at skabe et bedre arbejdsmiljø både fysisk og psykisk. Samarbejdet tager udgangspunkt i arbejdsmiljøloven og er formaliseret i Branchearbejdsmiljørådet Social & Sundhed. Branchearbejdsmiljørådet kortlægger branchens særlige arbejdsmiljøproblemer og hjælper arbejdspladserne med at løse dem ved bl.a. at udarbejde informations- og vejledningsmateriale, at holde temamøder samt at udvikle arbejdsmiljøkurser. I Branchearbejdsmiljørådet Social & Sundhed deltager repræsentanter for KL, Danske Regioner, AC, Kost & Ernæringsforbundet, Dansk Sygeplejeråd, øvrige sundhedsorganisationer i FTF, BUPL, FOA - Fag og Arbejde og Socialpædagogerne.

Få styr på dit arbejdsmiljø. Branchevejledning om fodterapeuters daglige arbejdsmiljø 1 FÅ STYR PÅ DIT ARBEJDSMILJØ

Få styr på dit arbejdsmiljø. Branchevejledning om fodterapeuters daglige arbejdsmiljø 1 FÅ STYR PÅ DIT ARBEJDSMILJØ Få styr på dit arbejdsmiljø Branchevejledning om fodterapeuters daglige arbejdsmiljø 1 FÅ STYR PÅ DIT ARBEJDSMILJØ INDHOLD Introduktion 3 Ergonomi 4 Kontor og værksted 8 Psykisk arbejdsmiljø 10 Indeklima

Læs mere

TEMA Unges arbejde. Vejledning om arbejdsmiljø til unge under 18 år på arbejde i forbindelse med social- og sundhedsuddannelsen

TEMA Unges arbejde. Vejledning om arbejdsmiljø til unge under 18 år på arbejde i forbindelse med social- og sundhedsuddannelsen TEMA Unges arbejde 1 Vejledning om arbejdsmiljø til unge under 18 år på arbejde i forbindelse med social- og sundhedsuddannelsen 2 Vi har skrevet denne vejledning til dig for at gøre opmærksom på, hvor

Læs mere

Vejledning om arbejdsmiljø. Vejledning om arbejdsmiljø til unge under 18 år på arbejde i forbindelse med social- og sundhedsuddannelsen

Vejledning om arbejdsmiljø. Vejledning om arbejdsmiljø til unge under 18 år på arbejde i forbindelse med social- og sundhedsuddannelsen Vejledning om arbejdsmiljø Vejledning om arbejdsmiljø til unge under 18 år på arbejde i forbindelse med social- og sundhedsuddannelsen 1 VEJLEDNING OM ARBEJDSMILJØ INDHOLD Indledning 3 Når du er i skole,

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Nr. 17 Kontor Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

RENGØRING. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering

RENGØRING. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering Tjekliste til RENGØRING Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og ansatte, og APV en er

Læs mere

TEMA Speciallægepraksis og almen lægepraksis. Selv i en lille praksis kan et dårligt arbejdsmiljø være et stort problem

TEMA Speciallægepraksis og almen lægepraksis. Selv i en lille praksis kan et dårligt arbejdsmiljø være et stort problem TEMA Speciallægepraksis og almen lægepraksis Selv i en lille praksis kan et dårligt arbejdsmiljø være et stort problem 2 Selv i en lille praksis kan et dårligt arbejdsmiljø være et stort problem Sætter

Læs mere

ARBEJDSPLADSVURDERING

ARBEJDSPLADSVURDERING ARBEJDSPLADSVURDERING Kortlægning KORTLÆGNING AABENRAA FRISKOLE 27. NOVEMBER 2014 Introduktion Alle virksomheder har pligt til at gennemføre en Arbejdspladsvurdering (APV) minimum hvert 3. år, der omfatter

Læs mere

ARBEJDSPLADSVURDERING KORTLÆGNING RYÅ ETERSKOLE

ARBEJDSPLADSVURDERING KORTLÆGNING RYÅ ETERSKOLE ARBEJDSPLADSVURDERING KORTLÆGNING RYÅ ETERSKOLE Introduktion Alle virksomheder har pligt til at gennemføre en Arbejdspladsvurdering (APV) minimum hvert 3. år, der omfatter både det fysiske og det psykiske

Læs mere

TRYKKERIER OG UDGIVERVIRKSOMHED

TRYKKERIER OG UDGIVERVIRKSOMHED Tjekliste til TRYKKERIER OG UDGIVERVIRKSOMHED Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og

Læs mere

Frisører og anden personlig pleje

Frisører og anden personlig pleje Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Frisører og anden personlig pleje Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Nr. 35 Undervisning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Universiteter og forskning

Universiteter og forskning Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Universiteter og forskning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

KØKKENER. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering

KØKKENER. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering Tjekliste til KØKKENER Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og ansatte, og APV en er virksomhedens

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering It-rådgivning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Digitaliseringen stiller nye krav til arbejdsmiljøet

Digitaliseringen stiller nye krav til arbejdsmiljøet Digitaliseringen stiller nye krav til arbejdsmiljøet Jeres hverdag er i konstant forandring Meget er blevet lettere, og mange har fået nye arbejdsrutiner bag en skærm. Men er jeres arbejde også blevet

Læs mere

Spørgsmål til APV og Trivsel 2013

Spørgsmål til APV og Trivsel 2013 Bilag 4: Spørgsmål til APV og Trivsel 2013 Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø Spørgsmålene omhandler emner indenfor 6 kategorier: Samarbejde Krav i arbejdet Arbejdets organisering Personlige arbejdsforhold

Læs mere

Rapporten er lavet d.18-09-2012. APV 2012 - Firma A/S

Rapporten er lavet d.18-09-2012. APV 2012 - Firma A/S Rapporten er lavet d.18-09-2012 APV 2012 - Firma A/S Afgrænsninger Skabelon: Svarfordelingssrapport Områder: APV Kortlægning: APV 2012 Denne rapport: Firma A/S Periode for svar: Fra: 06-09-2012 Til: 14-09-2012

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Stilladsarbejde Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Guide til forflytningsvejlederen

Guide til forflytningsvejlederen Guide til forflytningsvejlederen Træk, skub eller rul Brug hjælpemidler Lad borgerne bruge deres egne ressourcer Indhold Du skal vejlede og påvirke holdninger side 3 Undgå ekspertrollen side 4 Sæt forflytning

Læs mere

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten.

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten. Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland Kontor Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti ansatte. Den er et redskab, som virksomheden kan

Læs mere

Religiøse institutioner og begravelsesvæsen

Religiøse institutioner og begravelsesvæsen Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Religiøse institutioner og begravelsesvæsen Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Praktiserende læger Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Bilag - oversigt over spørgerammerne Trivselsmåling Udkast Trivselsmåling 2016 Udkast mini trivselsmåling 2016

Bilag - oversigt over spørgerammerne Trivselsmåling Udkast Trivselsmåling 2016 Udkast mini trivselsmåling 2016 Bilag - oversigt over spørgerammerne Trivselsmåling 2013 Scenarie 1 Nuværende trivselsmåling (uændret) 98 spørgsmål Udkast Trivselsmåling 2016 Udkast mini trivselsmåling 2016 Scenarie 2 21 spørgsmål om

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Camping Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

Dyrlægepraksis, dyreklinik og -hospital

Dyrlægepraksis, dyreklinik og -hospital Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Dyrlægepraksis, dyreklinik og -hospital Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

arbejdspladsvurdering

arbejdspladsvurdering GODE RÅD OM... arbejdspladsvurdering SIDE 1 indhold 3 APV er et lovkrav for alle arbejdsgivere med ansatte 3 Årligt møde om arbejdsmiljøarbejdet 3 Hvad er arbejdsmiljø? 4 Hvad skal man undersøge? 4 APV

Læs mere

Skema til udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, APV, for gravide og ammende

Skema til udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, APV, for gravide og ammende Skema til udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, APV, for gravide og ammende Indhold Ansvar ifølge Det Naturvidenskabelige Fakultets graviditets politik... 2 Registrering... 2 Ergonomi... 3 Arbejdsstillinger...

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Autobranchen Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

FANØ KOMMUNES TRIVSELSUNDERSØGELSE OG APV

FANØ KOMMUNES TRIVSELSUNDERSØGELSE OG APV AMI's Model beelser: Svarprocent: % FANØ KOMMUNES TRIVSELSUNDERSØGELSE OG APV RESULTATER FORDELT PÅ 01 TEMAER Ikke relevant Total 4 8 14 49% Fysiske forhold 87 13 8% Ergonomiske forhold 78 22 Oplæring,

Læs mere

KONTOR. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering

KONTOR. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering Tjekliste til KONTOR Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og ansatte, og APV en er virksomhedens

Læs mere

Tjekliste til PRAKTISERENDE LÆGER

Tjekliste til PRAKTISERENDE LÆGER Tjekliste til PRAKTISERENDE LÆGER Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og ansatte, og

Læs mere

Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner

Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Undervisning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten.

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten. Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland Stilladsarbejde Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti ansatte. Den er et redskab, som virksomheden

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Dentallaboratorier Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

APV undersøgelse 2014

APV undersøgelse 2014 APV undersøgelse Roskilde Handelsskole Datarapportering Roskilde Handelsskole APV undersøgelse APV undersøgelse på Roskilde Handelsskole Der har deltaget i alt 9 medarbejdere ud af mulige. Det giver en

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Stilladsarbejde Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

2014 Tandteknikere. APV-spørgeskema

2014 Tandteknikere. APV-spørgeskema Side 1 APV-spørgeskema 2014 Tandteknikere Virksomhed: Afdeling: Dato: 14-08-2014 15:43 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller kuldestråling

Læs mere

ERGONOMISK ARBEJDSMILJØ

ERGONOMISK ARBEJDSMILJØ ERGONOMISK ARBEJDSMILJØ TUNGE LØFT Løfter medarbejderne tunge emner eller byrder manuelt? Løfter eller holder medarbejderne tungt værktøj eller redskaber under arbejdet, f støvsuger, skraldespande, gulvspande

Læs mere

Guide til forflytningsvejlederen. Til forflytningsvejledere i ældreplejen, på sygehuse og i leve- og bomiljøer

Guide til forflytningsvejlederen. Til forflytningsvejledere i ældreplejen, på sygehuse og i leve- og bomiljøer Guide til forflytningsvejlederen Til forflytningsvejledere i ældreplejen, på sygehuse og i leve- og bomiljøer INDHOLD Forflytningsvejlederens rolle Side 3 Hvilke opgaver har en forflytningsvejleder Side

Læs mere

arbejdsmiljøarbejdet i virksomheder med under 10 ansatte uden arbejdsmiljøorganisation Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

arbejdsmiljøarbejdet i virksomheder med under 10 ansatte uden arbejdsmiljøorganisation Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros arbejdsmiljøarbejdet i virksomheder med under 10 ansatte uden arbejdsmiljøorganisation Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Eksempler på materialer fra Branchearbejdsmiljørådet for transport

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Kemi og medicin Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Rengøring Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Kontor Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle virksomheder

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Hotel og camping Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

ARBEJDSPLADSVURDERING

ARBEJDSPLADSVURDERING ARBEJDSPLADSVURDERING Kortlægning KORTLÆGNING IDRÆTSEFTERSKOLEN KLINTSØGAARD Introduktion Alle virksomheder har pligt til at gennemføre en Arbejdspladsvurdering (APV) minimum hvert 3. år, der omfatter

Læs mere

Transport af passagerer - taxi

Transport af passagerer - taxi Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Transport af passagerer - taxi Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering El-installatører Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Bedemænd Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2013

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2013 TRIVSELSUNDERSØGELSE 2013 Samlet for hele Kommunen ForebyggelsesCentret Rapporten er udarbejdet af Mette Christiansen og Mikael B. Ernstsen for Langeland Kommune. Eventuelle spørgsmål bedes rettet til

Læs mere

Undervisning EUD, HHX og HTX Arbejdspladsvurdering APV

Undervisning EUD, HHX og HTX Arbejdspladsvurdering APV Bilag 4.13 Hensigten med at udarbejde en APV er at fokusere på forhold i virksomheden, der kan forbedres. Hvis de nævnte forhold ikke er e, sættes X i feltet Ikke. Hvis et forhold er i orden, sættes X

Læs mere

Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner

Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en

Læs mere

Tandlæger, kliniske tandteknikere og klinikassistenter

Tandlæger, kliniske tandteknikere og klinikassistenter Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland Tandlæger, kliniske tandteknikere og klinikassistenter Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti

Læs mere

Restauranter og barer

Restauranter og barer Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Restauranter og barer Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

DET PSYKISKE ARBEJDSMILJØ I BYGGE- OG ANLÆGSBRANCHEN

DET PSYKISKE ARBEJDSMILJØ I BYGGE- OG ANLÆGSBRANCHEN Baggrundsbeskrivelse DET PSYKISKE ARBEJDSMILJØ I BYGGE- OG ANLÆGSBRANCHEN Introduktion Det psykiske arbejdsmiljø er det, der bestemmer, om man kan lide at gå på arbejde. Derfor er det et vigtigt emne både

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Daginstitutioner Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

RESTAURANT, CAFE, BODEGA M.M.

RESTAURANT, CAFE, BODEGA M.M. Checkliste til RESTAURANT, CAFE, BODEGA M.M. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og ansatte,

Læs mere

MURER- OG STUKKATØR VIRKSOMHEDER

MURER- OG STUKKATØR VIRKSOMHEDER Tjekliste til MURER- OG STUKKATØR VIRKSOMHEDER Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og

Læs mere

Helt i orden. Bør Forbedres. 3. Er temperaturen behagelig? 5 6 OM SOMMEREN KAN DET VÆRE MEGET VARMT DET TRÆKKER DET KAN BLIVE 26 28 GRADER OM SOMMEREN

Helt i orden. Bør Forbedres. 3. Er temperaturen behagelig? 5 6 OM SOMMEREN KAN DET VÆRE MEGET VARMT DET TRÆKKER DET KAN BLIVE 26 28 GRADER OM SOMMEREN APV CENTER FOR BØRN OG UNDERVISNING ISHØJ KOMMUNE JUNI 2013 RESULTATER AF SPØRGESKEMAUNDERSØGELSEN. DER ER UD AF 15 BESVARELSER 80 % OG FORSLAG TIL HANDLINGSPLAN. Fysiske forhold Forslag til handlinger

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Træ og møbler Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

Q1 Er temperaturen i arbejdsrummet højere end 25 grader eller lavere end 18 grader ved normal udetemperatur?

Q1 Er temperaturen i arbejdsrummet højere end 25 grader eller lavere end 18 grader ved normal udetemperatur? Q1 Er temperaturen i arbejdsrummet højere end 25 grader eller lavere end 18 grader ved normal udetemperatur? Besvaret: 16 Sprunget over: 0 6,25% 1 93,75% 15 I alt 16 1 / 81 Q2 Er der gener på grund af

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Malervirksomhed Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Vaskerier og renserier

Vaskerier og renserier Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland Vaskerier og renserier Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti ansatte. Den er et redskab, som

Læs mere

KONTOR. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering

KONTOR. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering Tjekliste til KONTOR Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og ansatte, og APV en er virksomhedens

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering for elever på Stevns Friskole 2015 Numerisk og procentvis opgørelse % % % % % %

Undervisningsmiljøvurdering for elever på Stevns Friskole 2015 Numerisk og procentvis opgørelse % % % % % % Stevns Friskole Fysiske forhold inkl. indeklima Vurder nedenstående arbejdsmiljøforhold:. Temperaturen i klasselalet 8 9 % 9. Temperaturforandringer i klasselalet i løbet af dagen. Evt. Stigning/fald i

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Køkkener Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

LANDBRUG. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering

LANDBRUG. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering Tjekliste til LANDBRUG Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og ansatte, og APV en er virksomhedens

Læs mere

APV for elever på Erhvervsuddannelserne

APV for elever på Erhvervsuddannelserne APV for elever på Erhvervsuddannelserne APV er et af de bedste værktøjer til et sundt og et godt arbejdsmiljø, igennem hele livet. Dette skema kan bruges igen og igen. APV for elever på erhvervsuddannelserne

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering VVS-installatører Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

2014 Ejendomsservice. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1

2014 Ejendomsservice. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1 Side 1 APV-spørgeskema 2014 Ejendomsservice Virksomhed: Afdeling: Dato: 23-06-2014 13:18 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller kuldestråling

Læs mere

Arbejdspladsvurdering

Arbejdspladsvurdering Arbejdspladsvurdering Alle virksomheder skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering. En såkaldt APV. Det fremgår af arbejdsmiljøloven. Den skriftlige APV skal revideres senest hvert 3. år. APV skal

Læs mere

God rengøring - godt indeklima. En branchevejledning om at sikre en god rengøringsstandard og dermed et godt indeklima 1 GOD RENGØRING GODT INDEKLIMA

God rengøring - godt indeklima. En branchevejledning om at sikre en god rengøringsstandard og dermed et godt indeklima 1 GOD RENGØRING GODT INDEKLIMA God rengøring - godt indeklima En branchevejledning om at sikre en god rengøringsstandard og dermed et godt indeklima 1 GOD RENGØRING GODT INDEKLIMA INDHOLD 3 Støv og snavs kan give gener 4 Tre veje til

Læs mere

Fysiske forhold - Mine arbejdsredskaber kan indstilles til mine behov(it-udstyr, bord, stol, værktøjer, maskiner, tekniske hjælpemidler mv.

Fysiske forhold - Mine arbejdsredskaber kan indstilles til mine behov(it-udstyr, bord, stol, værktøjer, maskiner, tekniske hjælpemidler mv. FEBRUAR APRIL JUNI August Fysiske forhold - Jeg har generelt et godt fysisk arbejdsmiljø Enig 45 88,2% 55 96,5% 47 85,5% 48 90,6% Uenig 3 5,9% 2 3,5% 7 12,7% 5 9,4% Ikke relevant 3 5,9% 0 0,0% 1 1,8% 0

Læs mere

APV-skema - Fysisk arbejdsmiljø

APV-skema - Fysisk arbejdsmiljø 0% 0% 100% 1 af 27. APV-skema - Fysisk arbejdsmiljø Din besvarelse af dette spørgeskema skal anvendes til at kortlægge det fysiske arbejdsmiljø på din arbejdsplads. Svarene i den fysiske APV er ikke anonyme.

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Sten, ler og glas Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Det er billigere at viske ud end at flytte mure. - en vejledning i at inddrage medarbejderne i byggeprocessen

Det er billigere at viske ud end at flytte mure. - en vejledning i at inddrage medarbejderne i byggeprocessen Det er billigere at viske ud end at flytte mure - en vejledning i at inddrage medarbejderne i byggeprocessen 1 Det er billigere at viske ud end at flytte mure Arbejdsmiljøsekretariatet Studiestræde 3,3.

Læs mere

Fysioterapeutklinikker og kiropraktorer

Fysioterapeutklinikker og kiropraktorer Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Fysioterapeutklinikker og kiropraktorer Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

HAR I STYR PÅ MILJØET? ARBEJDS

HAR I STYR PÅ MILJØET? ARBEJDS HAR I STYR PÅ MILJØET? ARBEJDS PASSER I PÅ RYGGEN? HAR I DET GODT OG TRIVES I? I 2015 øger Arbejdstilsynet tilsynsindsatsen over for de dansker bagerbutikker, det gælder derfor om at tjekke op på, om I

Læs mere

Digitaliseringen stiller nye krav til arbejdsmiljøet

Digitaliseringen stiller nye krav til arbejdsmiljøet Digitaliseringen stiller nye krav til arbejdsmiljøet 1 DIGITALISERINGEN STILLER NYE KRAV Jeres hverdag er i konstant forandring Meget er blevet lettere, og mange har fået nye arbejdsrutiner bag en skærm.

Læs mere

tommelfingerregler til indretning af kontorarbejdspladser indretning arbejdsplads

tommelfingerregler til indretning af kontorarbejdspladser indretning arbejdsplads indretning arbejdsplads tommelfingerregler til indretning af kontorarbejdspladser En god ergonomisk arbejdsplads er nødvendig for at skabe et sundt arbejdsmiljø, for den enkelte medarbejder. Et sundt arbejdsmiljø

Læs mere

Det pædagogiske køkken. Guide til godt arbejdsmiljø og samarbejde i køkkenet i daginstitutioner

Det pædagogiske køkken. Guide til godt arbejdsmiljø og samarbejde i køkkenet i daginstitutioner Det pædagogiske køkken Guide til godt arbejdsmiljø og samarbejde i køkkenet i daginstitutioner Godt arbejdsmiljø i Det pædagogiske køkken De fleste køkkenmedarbejdere er glade for deres arbejde. Men nogle

Læs mere

Risikobaseret Tilsyn. 1 www.regionmidtjylland.dk

Risikobaseret Tilsyn. 1 www.regionmidtjylland.dk Risikobaseret Tilsyn 1 www.regionmidtjylland.dk Indledende møde med Arbejdstilsynet Deltagere: Arbejdstilsynet, arbejdspladsens ledelse og en repræsentant for de ansatte, typisk arbejdsmiljørepræsentanten

Læs mere

Herlufsholms Idrætscenter APV - Idræts- og svømmehaller Foråret 2011 ARBEJDSPLADSVURDERING

Herlufsholms Idrætscenter APV - Idræts- og svømmehaller Foråret 2011 ARBEJDSPLADSVURDERING Angiv dit navn her: ARBEJDSPLADSVURDERING 4. Opfølgning på handlingsplanen 1. Kortlægning og identifikation 3. Prioritering og handlingsplan 2. Beskrivelse og vurdering Marts 2011 Kære ansatte på Herlufsholm

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Museer Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle virksomheder

Læs mere

APV-skema. Navn, dato, år

APV-skema. Navn, dato, år APV-skema Navn, dato, år Spørgsmål 1. INDEKLIMA/Temperatur - Hvor enig er du i følgende udsagn? Kun ét svar i hver linje enig Enig Hverken Temperaturen i arbejdsrummet er mellem 18 og 25 grader Jeg er

Læs mere

Indeklima: Oplever du problemer med indeklimaet (temperatur, træk, luftkvalitet, fugt og skimmelsvamp, belysning og dagslys, statisk elektricitet,

Indeklima: Oplever du problemer med indeklimaet (temperatur, træk, luftkvalitet, fugt og skimmelsvamp, belysning og dagslys, statisk elektricitet, 1 Indeklima: Oplever du problemer med indeklimaet (temperatur, træk, luftkvalitet, fugt og skimmelsvamp, belysning og dagslys, statisk elektricitet, tobaksrøg) Støj: Oplever du problemer med støj (støjniveau,

Læs mere

At-VEJLEDNING. D.2.9-2 Oktober 2003 - Opdateret oktober 2014. Hjemmearbejde

At-VEJLEDNING. D.2.9-2 Oktober 2003 - Opdateret oktober 2014. Hjemmearbejde At-VEJLEDNING D.2.9-2 Oktober 2003 - Opdateret oktober 2014 Hjemmearbejde Vejledningen handler om arbejdsmiljølovgivningens krav, når den ansatte arbejder hjemme 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger

Læs mere

Transport af passagerer - taxi

Transport af passagerer - taxi Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Transport af passagerer - taxi Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Styrkespillet. Et udviklingsværktøj til arbejdspladsen

Styrkespillet. Et udviklingsværktøj til arbejdspladsen Styrkespillet 1 TEMA Psykisk arbejdsmiljø Styrkespillet Et udviklingsværktøj til arbejdspladsen Styrkespillet er et enkelt kortspil, som kan bruges på alle typer af arbejdspladser til at udvikle kulturen,

Læs mere

Film, presse og bøger

Film, presse og bøger Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Film, presse og bøger Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Butikker, supermarkeder og varehuse

Butikker, supermarkeder og varehuse Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland Butikker, supermarkeder og varehuse Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti ansatte. Den er et

Læs mere

Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne

Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne Indkredsning, Hvad er psykisk stress? Psykisk stres er, når man føler, at omgivelserne stille krav til én, som man ikke umiddelbart

Læs mere

Jord-, beton-, kloak- og brolæggerarbejde

Jord-, beton-, kloak- og brolæggerarbejde Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Jord-, beton-, kloak- og brolæggerarbejde Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en

Læs mere

TRYGHED, SIKKERHED & ARBEJDSMILJØ

TRYGHED, SIKKERHED & ARBEJDSMILJØ TRYGHED, SIKKERHED & ARBEJDSMILJØ Life2Save 360 Når vi siger 360 grader betyder det, at vi er med jer hele vejen rundt. Vores 360 cirkel er opbygget af moduler, der kan sammensættes og tilpasses, så det

Læs mere

Staunings Plads 1-3 1790 København V. Tlf.: 46 97 26 26 www.foa.dk

Staunings Plads 1-3 1790 København V. Tlf.: 46 97 26 26 www.foa.dk Arbejdspladsvurdering (APV) er et vigtigt redskab når det handler om at forebygge dårligt arbejdsmiljø og der eksisterer rigtig mange pjecer om emnet. Med denne pjece vil vi gerne sætte fokus på hvorfor

Læs mere

Fordelingssekretariatets arbejdspladsvurdering 2013

Fordelingssekretariatets arbejdspladsvurdering 2013 Fordelingssekretariatets arbejdspladsvurding 2013 A. Indeklima Ja Nej 1. Bliv d jævnligt ryddet op på dit kontor, så d kan gøres rent? 9 1 2. Er rengøringsstandarden tilfredsstillende? 10 3. Er rumtempaturen

Læs mere

Et rart og sikkert arbejdsmiljø. Kost&Ernæringsforbundets arbejdsmiljøpolitik I I I I I. 1kost&ernæringsforbundet

Et rart og sikkert arbejdsmiljø. Kost&Ernæringsforbundets arbejdsmiljøpolitik I I I I I. 1kost&ernæringsforbundet Et rart og sikkert arbejdsmiljø Kost&Ernæringsforbundets arbejdsmiljøpolitik 1kost&ernæringsforbundet Et rart og sikkert arbejdsmiljø Kost & Ernæringsforbundets medlemmer sætter den faglige stolthed højt

Læs mere

2014 Frisører. APV-spørgeskema

2014 Frisører. APV-spørgeskema Side 1 APV-spørgeskema 2014 Frisører Virksomhed: Afdeling: Dato: 23-06-2014 13:30 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde) 1.02. Trækgener 1.03. Luftkvalitet og ventilation(f.eks.

Læs mere

Arbejdspladsmiljøvurderingen (APV) for Center for Børn og Undervisning (CBU) er gennemført af to omgang i maj mdr. 2010.

Arbejdspladsmiljøvurderingen (APV) for Center for Børn og Undervisning (CBU) er gennemført af to omgang i maj mdr. 2010. Center for Børn og Undervisning APV 2010 August 2010 Metode Metoden til gennemførelsen af APV undersøgelsen er drøftet og vedtaget i CBU s MEDudvalg den 16.3.2010 Arbejdspladsmiljøvurderingen (APV) for

Læs mere

AKON Arbejdsmiljøkonsulenterne AS - Tlf.: 96 44 40 08 - www.akon.dk

AKON Arbejdsmiljøkonsulenterne AS - Tlf.: 96 44 40 08 - www.akon.dk Gør det ondt? -- kan vi undgå muskel- og skeletbesvær? -v. Pia Jakobsen Program Forebyggelse af MSB i tre led Den bio-psyko-sociale model Egenindsats Virksomhedens indsats Drøftelser undervejs Ondt i kroppen

Læs mere