Hva Du Værd? Et scenarie af Lasse E. Oszadlik og Charles B. Nielsen(Sjales og Leo)

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hva Du Værd? Et scenarie af Lasse E. Oszadlik og Charles B. Nielsen(Sjales og Leo)"

Transkript

1 Side 1 - Hva Du Værd - Et scenarie af Lasse E. Oszadlik og Charles B. Nielsen (Sjales og Leo) Hva Du Værd? Et scenarie af Lasse E. Oszadlik og Charles B. Nielsen(Sjales og Leo) Et scenarie om tabere, for tabere af tabere!

2 Side 2 - Hva Du Værd - Et scenarie af Lasse E. Oszadlik og Charles B. Nielsen (Sjales og Leo) Synopsen: [Til spilledere på Fastaval 2010]: Læs scenariet før Fastaval for dette scenarie går i gang straks torsdag morgen! Slutningen af scenariet (Der hvor alle dør til sidst) er fastlagt på forhånd. Resten af historien er ikke fastlagt men skabes af spillerne. Vi befinder os i en kontrafaktisk version af vores hverdag eller en uhyggelig nær fremtid. Spillerne har deres roller og nogle input fra deltagende vagter og forhørsledere. Deltagere fra de to sidst nævnte grupper dømmer og skyder i løbet af spillet en håndfuld af spillerne. Spillet handler om at opleve nogle meget stærke følelser, som kan opstå i forlængelse af de forestillinger, der vil presse sig på i de ekstremt klemter situationer, som spillerne kommer ud i, mere end at fortælle Den Gode Historie. Derfor er baggrundsmaterialet for dette scenarie også relativt kort. Spilledere til scenariet vil få tildelt en NPC rolle, som de skal styre scenariet efter. Disse roller er delt op mellem vagter og forhørsledere. Vagterne repræsentere den fysiske vold og forhørslederne den mentale vold, altså den psykiske vold, der udøves mod spillerne blandt andet for at kunne spille dem ud mod hinanden. Det er et klart ønske, at spillerne ikke skal finde sammen imod omverdenen (Spillederen) men skal spille hinandens ondskab. Selve spillet kommer til at foregår i en række klasselokaler. Scenariet er inspireret af filmen Hvordan slipper vi af med de andre (Zentropa Film 2007). Denne film anbefales på det kraftigste at ses inden man spilleder scenariet. Det er meget omdiskuteret om filmen er god eller dårlig. Det spændende ved filmen er dog, at den nærmest lige så godt kunne være et rollespil på film. I fiktionen udspilles handlingen på en skole, ligesom her ved Fastaval. Karaktererne i scenariet bliver ligesom i filmen, vist som ofre gennem hele historien. De fremstilles som ubehagelige og ubrugelige med det sigte, at kunne retfærdiggøre, at man planlægger, at tage livet af dem. Til allersidst eskalerer de opbyggede konflikter så meget, at alt bliver trods retfærdiggørende tanker om velfærd alligevel helt forkert. Det er vigtigt at forstå at styrken i dette scenarie ligger i formen og ikke i historien. Scenariet er skræddersyet til at foregå på en skole. Rollerne er skrevet af de folk, der gennemgik prøvespillet eller det oprindelige scenarieopførsel i november Rollerne har derfor et meget forskelligt præg og passer derfor til forskellige typer spillere. Styrken ved rollerne ligger igen i, at de er udviklet på baggrund af forskellige folks fordomme om, hvad en taber egentlig er for en.

3 Side 3 - Hva Du Værd - Et scenarie af Lasse E. Oszadlik og Charles B. Nielsen (Sjales og Leo) Spillederens udfordring: I første omgang er det at uddele rollerne rigtigt og være kreativ inden for de rammer, der er givet. Modsat mange andre scenarier har spillederen en enkelt rolle og kan ikke bryde ud af rollen, når spillerne er tilstede for at briefe eller give hints. Det er spillederens opgave at understøtte fiktionen og iskoldt og uden humanistiske hensyn at bedømme spillernes værd som mennesker. Rollerne skal repræsentere mennesker, som ligner dem, vi møder fra den virkelige verden. Mennesker vi ikke kender men har fordomme imod. Det er disse roller, der skal være stemmerne for de objekter, nogle af vores typiske fordomme retter sig imod. Fordi temaet for scenariet er rimelig hårdt og for nogle kan have en heftig effekt, har vi en forberedende workshop på samme længde som scenariet. Hermed forsøger vi at sikre, at deltagere har forstået, hvad de går ind til nemlig en følelsesmæssig stærk oplevelse, hvor man mærker, at det gør ondt, dog ikke mere ondt end deltagere kan holde til det, når de er forberedt på hvad det handler om. Scenariet lægger op til at træde lidt på folks grænser og kradse lidt dybere i lakken. Har du nogen spørgsmål under din læsning, så send mig en mail på jeg er kendt for at have en kort respons tid pr mail.

4 Side 4 - Hva Du Værd - Et scenarie af Lasse E. Oszadlik og Charles B. Nielsen (Sjales og Leo) Baggrund for historien: Lømmelpakken var mere end årets ord på P1 for at beskrive Lømmelpakken var mere end et par tusinde anholdte aktivister. Lømmelpakken var endnu en test på vejen. Medierne og befolkningen bed på krogen. Der er nu gået sin tid og næste skridt må tages. Den Nye Velfærdspakke skal indføres til befolkningens eget bedste. Denne nye pakke, skal ikke hjælpe os af med lømler og terrorister, men med alle velfærdssynderne! Du er sikkert ikke den eneste der har gået med tanken om, at du betaler for meget i skat og at alt den skat du betaler sikkert går til nogle mennesker, der bare udnytter systemet på det groveste. Dem som arbejder alt for lidt, drikker for meget og generelt koster samfundet milliarder af kroner i sociale ydelser, hospitalsbesøg, bistand osv osv Kort fortalt befinder vi i dagens Danmark. Men nu skal samfundets snyltere og tabere findes og udryddes. For at kunne håndtere gennemførelsen af denne nye pakke, er landet sat i undtagelsestilstand militæret sat ind - og de formodede værdiløse snylterne sat bag lås og slå. Der skal føres rettergang og afsiges domme. Dødsstraffen er genindført for at sikre Velfærdspakkens effektive gennemførelse. Overvejelser omkring forløbet: (Læs eventuelt selve forløbet nedenfor først for bedre forståelse) Modsat mange scenarier på Fastaval spilles dette scenarie delvist uden spilleder. Konceptet vi har valgt at bruge minder nok mest af alt om Sidste års sne (af Martin W. Jürgensen & Jacob Holm Krogsøe ) Spillederen hverken fortæller eller guider historien. Spillederen er en usynlig ånd, der måske kommer ind i lokalet ude fra og giver gas til historien ved at give spillerne skæbnekort eller små påvirkninger som pust til øret eller visken i krogene. Endvidere bidrager nogle få semilive NPC er til spillet for at bidrage til illusionen. Spillet vil dog foregå i et par locations, en primær location (cellen/klasselokalet) og nogle sekundære locations til forhør og eventuelt til henrettelserne. Her vil spillene blive splittet op mellem locations, de fleste vil blive i cellen og på skift blive taget ud til fx et forhør. Den ønskede effekt opnås ved at spille de tilfangetagne ud mod hinanden gennem intrigerende forhør. Workshoppen har blandt andet til formål at inspirere deltagere til intriger. Modsat de Fastaval scenarier der benytter sig af intrigemuligheden mellem spiller og spilleder udenfor spillet ((når spillleder går udenfor døren med en eller flere spillere) tilstræbes her en spilfremmende intrige effekt inden for spillets rammer.

5 Side 5 - Hva Du Værd - Et scenarie af Lasse E. Oszadlik og Charles B. Nielsen (Sjales og Leo) Selve forløbet: Spillet starter med at vagterne smider spillerne ind i deres celler en efter en. Værdigenstande og ejendele bliver konfiskeret og anbragt i en kuvert med spilleridentifikation. I lokalet skal spillerne udfylde det vedlagte spørgeskema (Se Handouts). I begyndelsen ved spillerne intet om hvorfor de er her og vagterne skal ikke give spillerne informationer men minde om at spørgsmål vil blive besvaret når tid er og der skal gå minimum 15-30,minutter så de tilfangetagne når at blive frustrerede over ikke at vide, hvorfor de er taget til fange. Når frustrationerne tager til holder den ledende officerer en tale (Se Handouts) for fangerne og forklarer, hvorfor de er blevet fængslet. Her bliver spørgeskemaerne inddraget og senere brugt til de indledende forhør/ samtaler. Derefter begynder forhør/ samtaler en efter en og de skal gennemføres relativt ustruktureret for at give en stemning af usikkerhed og kaos selv blandt fangevogterne. Samtalerne må gerne give en stemning af en eksamen med livet som indsats. Når alle har været til deres første samtale, vurderer forhørslederne hvem der skal dø som den første og vagterne går ind og tager livet af denne spiller. (For hvem spillet stopper med et tilbud om at spille NPC for et af de andre hold) På dette tidspunkt skulle vi gerne være halvvejs med scenariet og herfra er det bare at køre videre med forhør/samtaler og efterfølgende beslutning om hvilken af to udvalgte spillere, der skal dø. Hvis spillet er alt for håbløst i cellen og spillerne synes at have gennemskuet historien, kan en tilfangetagen spiller løslades for at give håb til andre spillere om, at der er en vej ud. (det skal som udgangspunkt være den med den fange med den værste baggrund, der løslades) Slutscenen foregår således, at de tilbageværende spillere (helst 3-4) alle skal dømmes til døden på nær 1, der skal løslades. Spillerne får efter dommen en minutter til at sige farvel i vrede, sorg eller hvad de nu må føle. Herefter de stilles op på en række og skydes en efter en. 3-4 timer efter. Spillet er slut. Scenariet kan godt vare længere tid, men så skal der spillederne selv indskrive flere faste input og en fastere struktur for dødstidspunkterne, for at sikre dette rette antal deltagere tid sidst. Det oprindelige live scenarie Prøvespil blev opført i november 2009 med 14 deltagere. Det varede 8 timer. Alle 14 deltagere ønskede da, at spillet havde fået længere spilletid.

6 Side 6 - Hva Du Værd - Et scenarie af Lasse E. Oszadlik og Charles B. Nielsen (Sjales og Leo) Spilmekanik: Inspiration fra en film: Scenariet er 100% inspireret af filmen Hvordan slipper vi af med de andre. Spillet handler dog mest om det, man ikke ser i filmen, nemlig hvad der egentlig sker i cellen, mellem taberne. Det oplagte er, at filmen er optaget på en skole og dette er en oplagt location for at lave et rollespil. Skolen er dog lidt mere end bare en god idé for at det er en nem setting idet temaet om eksklusion og fejleksistenser, er noget rollespilsnørder kender fra deres egen tid i folkeskolen. Skolen har altså et meta-lag der kan vække associationer, som instruktøren nævner som valget for location i filmen. Rammescenarie: Scenariet skal ses som en slags sandkasse vi har lavet for nogle spillere at lege nede i. Vi har givet dem en ramme og så må de skabe historien. Hinandens Ondskab: Døden ved Klimaks: Der er mulighed for at dø tidligere i scenariet. Visionen med denne udskrivelse fra scenariet, handler om at slutte folks spil lige når det topper i deres klimaks. Vi skal til workshoppen, arbejde med nogle signaler spillerne kan bruge for at signalere at de er klar til at dø, det kan fx være ved at eskalere konflikten. På workshoppen skal vi finde frem til en aftale for, hvordan det lader sig gøre. Spillerne skal spilles ud mod hinanden. De skal vide, at det værste er ikke autoriterne, det er taberne. Det er ud fra en hypotese om at folk der sidder i lort til halsen har det med at hælde deres lort udover andre. Rigtige Tabere deler ud af deres problem i stedet for at hjælpe andre.

7 Side 7 - Hva Du Værd - Et scenarie af Lasse E. Oszadlik og Charles B. Nielsen (Sjales og Leo) Tag En spiller ud af lokalet: Under spillet vil der være forhørsrunder og spillere, der bliver slået ihjel. Dette betyder rent praktisk, at man tager en spiller eller flere ud af lokalet. For at understøtte spillet i stedet for at forringe det, er det vigtigt at gøre det usikkert, hvorvidt disse spillere overhovedet kommer tilbage og hvad det er, der sker med dem. Spillederen kan slippe en bemærkning som: Hvad sker der egentlig med ham idioten - nu han er væk? De har sikkert sluppet ham løs, det fascist svin. Hård Fysisk Kontakt: Vi skal til workshoppen lave nogle skubbe og muligvis slå øvelser (+råbe/skrigeøvelser) for at komme ind i et miljø, hvor at fysisk vold er dagligdag. Folk der har svært ved at kommunikere verbalt, kompenserer for dette ved at have vold eller voldelig attitude som udtryksform. Det diffuse spørgeskema: Til scenariets start er lavet et diffust spørgeskema. I stedet for at lave et gennemtænkt og meget psykologisk fornuftigt spørgeskema, har vi lavet et forholdsvist efter bogen ringe spørgeskema, med forvirrende spørgsmål og uden mulighed for at udtænke nogen som helst konklusion. Forhørslederen får udleveret spørgeskemaet efter spillerne har udfyldt det. Spørgeskemaet inddrages i forhør/samtale. (Tanken er at starten af scenariet skal være så kaos så muligt)

8 Side 8 - Hva Du Værd - Et scenarie af Lasse E. Oszadlik og Charles B. Nielsen (Sjales og Leo) Workshoppen: Først og fremmest er et godt redskab til at forbedre en workshop: Team Totems Workshop Håndbog - Workshoppen er klart inspireret fra bogen og en hver inddragelse derfra er meget anbefalelsesværdig. [Specifikt til spillederne på Fastaval 2010 ]: Workshoppen er noget, jeg selv står for at køre så i behøver ikke blive nervøse over pludselig at skulle stå for en workshop og ikke bare et scenarie, bemærk dog at når folk er ude i grupperne bliver de tildelt en af jer til at læse rollerne med, det er derfor vigtigt i har læst rollerne og kan hjælpe med at forstå dem Vh Charles Bo Nielsen Forfatter til Hva Du Værd Formålet: Workshoppen, skal sikre, at folk har forstået hvilket scenarie de er gået ind til og fastlægge grænser og regler for hvad der er okay i spillet. Workshoppen skal dele folk ud i deres grupper og få delt rollerne ud. Efter rollerne er blevet forstået, skal der gennemføres nogle øvelser for spillerne. Formålet er her først at forme karaktererne efterfølgende at træne og afprøve fysisk og psykisk pres med råbe- og skubbeøvelser. Vejledende tidsplan: (ingen grund til stress, hvis planen skrider) 9.00: Fremmøde og uformel sjov. 9.10: Introduktion til scenariet (Brainstorm: hvad er en taber) Vis stemningsklip fra filmen. (Hvis teknikken gør det muligt) 9.25: Faste regler for scenariet både generelle og spiltekniske. Forklare de spilmekaniske tanker om scenariet. 9.40: Spillerens grænser? Personlige grænser hvad kan spilleren tage imod? Hvad ønsker spillerne at opnå med denne form for scenarie? Hvad giver en fed oplevelse? Hvad er godt rollespil? (tingene snakkes ordentligt igennem) 10.00: Pause (Hvor spilledere snakker sammen om, hvilke spillere der høre sammen?) 10.15: Folk deles ud på deres hold ud fra køn og personlige grænser. De, som er til det mere ekstreme spil, kan spille sammen. De, som har faste personlige grænser kommer sammen og der tages hensyn til deltagernes personlige grænser gennem hele spillet : (Ude i grupperne) Snak om roller og uddeling af samme : (Ude i grupperne) Læs og forstå rollen. Hver spiller får en kort snak med spilleder omkring rollen : (Ude i grupperne) Snak om gruppens spil og grænser. Før vi går tilbage og mødes alle sammen udenfor : Fysiske øvelser med spillerne. Råbe og skubbeøvelser. Eventuelt nogle frie indlevelsesspil. Derefter fri øvelses-leg og improvisation : Workshoppen er færdig. Scenariet starter kl. 14. (Hvis tiden skrider eller er for meget, er der rig mulighed for at rykke sluttiden )

9 Side 9 - Hva Du Værd - Et scenarie af Lasse E. Oszadlik og Charles B. Nielsen (Sjales og Leo) Spillederens rolle: Du kan enten være vagt eller forhørsleder. Vagterne står for den fysiske vold og forhørslederne for den psykiske. For at være vagt er det vigtigt, at du ikke er bange for at tage fat i folk og slæbe dem af sted. Forhørslederen skal være god til verbal dominans. Der skal være en nogenlunde lige fordeling af forhørsledere og vagter, dog med overvægt af forhørsledere, Vagterne står for at slæbe spillerne ind til forhør og at skyde spillere efter domsafsigelse. Forhørslederne træffer afgørelsen om, hvem der skal skydes. Spillederroller er skrevet uden køn og kun med efternavn. Så alle kan spille alle spillederrollerne. Dresscode: Til Vagterne vil der være en god idé at medbringe softguns med gas til, da vi selv har et begrænset antal med. Hvis du ligger inde med en softgun eller to, må du meget gerne medbringe den. Vi ser helst at der kun bruges pistoler til Hva Du Værd. Vi skaffer uniformer til alle vagterne, men tag endelig en lækker uniform fra din fortid i hæren, hvis du ligger inde med sådan en. Til Forhørslederne er det en god idé at tænke Kommunal ansat og have noget neutralt tøj med eller noget business kostume af en slags. Vi prøver at få taget nogle skjorter med til at låne ud til dem, der intet har. Til forhørslederne er det særdeles vigtigt at man tjekker filmen Hvordan slipper vi af med de andre, da man her får en rigtigt god fornemmelse af, hvad der virker og hvad der ikke gør under et forhør. Vagterne vil få en minimal rollespilsoplevelse, udover det fysiske med at holde fangerne fanget og at skyde dem. Men deres rolle er skrevet på 2 linjer, med nogle få afvigere hvor man kan vælge enten at være lidt blød mod fangerne eller ekstra hård. Vagterne vil muligvis angre lidt af deres arbejde, men som udgangspunkt er det kun meningen, at de skal skaffer spillerne fra rum a, til rum b og tilbage. Forhørslederne vil få en hel del mere spil og skal derfor også forberede sig meget bedre. Det er vigtigt at læse rollerne igennem et par gange og udbygge sin karakter. Rollerne her er ikke meget lange, men har nogle sigende stikord man kan bruge eller lade være. Det vigtigste er bare at de giver spillerne en god (Altså ubehagelig) oplevelse i forhørsrummet. Som vagt er det vigtigt at tænke tilbage på skolen og tænke på mobberne i skolen. Et meta-lag i scenariet er klart referencen om, at vi er på en skole med de minder, det bringer frem: tæv af de store i frikvarteret og lærere og kammerater, der vender det blinde øje til osv. Forhørslederne kan ligesom vagterne tænke tilbage på skolen, og finde de mest ubehagelige minder frem fra eksamener, hvor at sensor blandede sig hele tiden eller man havde et hadeforhold til sin lærer og generelt bare blev slagtet. Eventuelt det med at bedømme folk på helt urelevante ting som udseende er også en klassiker fra både hverdag, fest og eksamen. Jo mere man som forhørsleder kan få sine spillere til at ydmyge sig selv og love alverdens ting des bedre. De skal jo alligevel dø til sidst, så hvorfor ikke have lidt sjov i mellemtiden!

10 Side 10 - Hva Du Værd - Et scenarie af Lasse E. Oszadlik og Charles B. Nielsen (Sjales og Leo) Forhørslederne: Dr. Hviid Nazi doktoren Du vurderer de anklagede næsten udelukkende ud fra deres ariske gener, det er jo åbenlyst at en sund og ren arier er den nemmeste at redde ud af misbrug og halehænget af uheldige omstændigheder. Du har udarbejdet en diagnose og vurderings teori i dit arbejde, men benytter dig ellers meget af fysiske test. Sygeplejerske Gundersen Assistenten Dit arbejde er simpelt og lige til. Det passer dig fint, at du har en så lille del af denne skøre operation som muligt. Du ser ingen i øjnene og giver dem bare deres recepter eller skriver ned, hvad du skal skrive ned for doktoren, efter de regler der er for det. Det er bare et arbejde. Cand. Psyk. Pile Frisk fra akademiet Dette er det første arbejde du kunne få dig efter at blive færdig med din kandidat. Du vil gøre hvad som helst for at få en god anbefaling. Du har et godt hjerte og vil gerne hjælpe alle. Du er meget rodet og uerfaren. Advokat Sørensen Anklageren Denne nye lov er fuld af huller og fejl og det er kun til din fordel; du kan bøje og brække enhver regel derhen, hvor den passer til din ambition om at få de tabere henrettet. Økonom Trier Jøden Denne holocaust lignende menneskebesparelse er ikke lige din smag, men til gengæld er det jo dig, der i sidste ende skal betale skat for at holde de her tabere i live. For dig handler det mere og mere kun om pengene. Politiker Rasmussen Social Demokraten Denne nye lov er i offentligheden din fortjeneste og derfor skal den jo helst gennemføres så humant så muligt. Jo flere der kan blive konverteret til ordentlige samfundsborgere des bedre. Resultater! Resultater er det vi skal have frem og positive af slagsen.

11 Side 11 - Hva Du Værd - Et scenarie af Lasse E. Oszadlik og Charles B. Nielsen (Sjales og Leo) Vagterne: Menig Mogensen Samvittighedskvaler: Prøver at få det bedre med sig selv, ved at behandle fangerne godt og give dem ting de kan få tiden til at gå med. (kortspil, terninger, papir og blyant eller måske en bog) Menig Kaspersen Fascisten Føler virkelig for denne nye velfærdspakke, til at sikre samfundet mod de her tabere. Misbruger gerne sin magt. Menig Jensen Hr. Efter Bogen Følger bogen til punkt og prikke, adlyder enhver ordre, der ikke strider imod loven om undtagelsestilstand. Menig Madsen Alles ven Følger de andres idéer om enten at slå hårdere eller slå blødere, alt efter hvem han henter fangerne sammen med. Menig Thomsen Menig fra højre Siger ikke meget, men følger bare sine ordrer. Menig Olsen Menig fra venstre Siger ikke meget, men følger bare sine ordrer. Sergent Andersen Kynikeren Det er bare et arbejde som alle andre. Du følger dine instrukser og ønsker en hurtig afhandling, udfaldet er for dig lige vidt. Major Nielsen Den onde En helt igennem ond person, der bare ønsker det værste for sine fanger og selv endda soldaterne skal ikke føle sig for sikre.

12 Side 12 - Hva Du Værd - Et scenarie af Lasse E. Oszadlik og Charles B. Nielsen (Sjales og Leo) Handouts: 2 siders: Dr. Hvids Diagnose og Vurderingsteori 3 siders: Diffust Spørgeskema 1 side: kort omridts af rollerne 11 siders: karakterer

13 Side 13 - Hva Du Værd - Et scenarie af Lasse E. Oszadlik og Charles B. Nielsen (Sjales og Leo) Diagnose og Vurderingsteori Hårfarve: Hårfarvens betydning for udvikling af fysikken og psyken må siges at være at være temmelig lille. En del myter om mennesker med forskellige typer hårfarve er huseret gennem historien, men videnskaben har kun fundet ret ringe belæg. Dog skal to fund fremhæves. Ægte rødhåret: Kraftigt rødt hår, ofte krøllet og med fregner. Der er fundet korrelation mellem rødhårede og temperament, som muligvis skyldes overdreven adrenalinproduktion. Desuden tåler de dårligt sollys og har dermed øget risiko for hudkræft. (-2) Nordisk Blond: I sig selv ikke en garanti for nogle særlige træk. Dog tyder blond hår på en nordisk afstamning. Skandinaver har statistisk et stærkt immunforsvar, velafbalanceret metabolisme og lidt over middel intelligens. Mange gener er involveret i disse fænotypiske træk, så blond hår kan kun være en svag indikation på at patienten besidder nogle af disse træk. (+1) Øjenfarve: Ingen evidens for korrelation mellem øjenfarve og andre egenskaber. Obesitet (fedladenhed): Man kan inddele overvægtige i to hovedgrupper. 1. De tungt genetisk disponerede. 2. De socialt uregulerede tilfælde. Denne gruppe kan yderligere inddeles i en a- og b-undergruppe. 1. De tungt genetisk disponerede vil sandsynligvis havde været overvægtige fra barnsben. De er i højrisikogruppen for at udvikle en lang række hjerte-kar-sygdomme, sukkersyge, impotens, ledskader, psykosomatiske sygdomme samt lipidcellekræft. (-5) 2a. Denne gruppe har af tilfældige sociale årsager dannet et uhensigtsmæssigt livsmønster hvor der spises forkert og dyrkes for lidt motion. De fleste i gruppe kan bryde ud af mønstret hvis der gives en passende motivation, samt hjælp til at bryde uheldige sociale mønstre. (-1) 2b. Denne gruppe kan minde meget om 2a, men patienterne her, har en genetisk mutation der medfører en underproduktion af endorfiner. Endorfinmanglen medfører en generel lad tilstand hvor patienten har svært ved at motiverer sig selv. Stærkere impulser, der aktiverer adrenalin eller det limniske system fungerer tilsyneladende normalt, men den daglige motivationsbarriere er normalt høj for disse patienter. Dette medfører som regel en generel dovenskab. Denne lade tilstand medfører fedmen, samt lavt arbejdsudbytte og upålidelighed. (-4) Kolde fødder og hænder: Nogle mennesker er disponeret for let at få kolde fødder og hænder. Dette er et tegn på en let nedsat kredsløbsfunktion. Det er dog stadig uvist hvilke yderligere konsekvenser dette har. (-1) Allergier: Allergier er en overreaktion fra immunforsvaret. På den ene side er det en indikation på et stærkt immunforsvar, på den anden side så er der øget risiko for krydsreaktioner. Det er ofte via krydsreaktioner at folk bliver multiallergikere. Endelig kan et overaktivt immunforsvar i sjældne tilfælde give mere alvorlige autoimmune sygdomme senere i livet. (+1/-2)

14 Side 14 - Hva Du Værd - Et scenarie af Lasse E. Oszadlik og Charles B. Nielsen (Sjales og Leo) Diagnose og Vurderingsteori Almene Hormonelle Forstyrrelser: Hormonelle forstyrrelser kan være mangeartede og give sig meget forskelligartede udslag. Her fokuseres kun på de almene og umiddelbart erkendbare. Østrogen og østrogenlignede stoffer: Østrogenkoncentrationer over normalværdien øger risikoen for en lang række kræftformer nærmest eksponentielt. Høje østrogenkoncentrationer kan ofte ses ved bumser og fedtet hud. Desuden er der også rapporter om humørsvingninger. I gamle dage blev dette fænomen hos kvinder diagnosticeret som hysteri. Mænd kan dog også sagtens have forhøjet østrogenniveau. (-3) Testosteron: Et højt testosteronniveau kan typisk erkendes ved kraftig hårvækst og skaldethed hos mænd. Testosteron har både positive og negative konsekvenser. Et højt testosteronniveau giver ofte bedre performance i en lang trække forskellige opgaveløsningstest. Dette kan beskrives som en øget konkurrencelyst. Dog er der også en positiv korrelation mellem aggressiv adfærd og testosteron, så det sociale miljø må også tages i betragtning. (+1/-1) Væksthormon: En høj koncentration af væksthormon i barndommen bevirker at visse kropsdele udvikler sig mere markant. Det drejer sig specielt om fødder, hænder og kæbeparti. Har barnet været udsat for meget væksthormon, er der øget risiko for leddegigt senere i livet. (-2) Metabolisme: For lav metabolisme se obesitet. Patienter med høj metabolisme er ofte meget tynde og har svært ved at tage på uanset hvor meget de spiser. Mange teenagedrenge har høj metabolisme, men som regel skifter denne i løbet af tyverne. Nogle har dog en livslang høj metabolisme. Karaktertræk hos disse individer er, at de er en slags performance sprintere. De er hurtigt omskiftelige og kan udvise stor koncentration i kortere perioder, men da deres energidepoter hurtigt bliver tømt har de problemer med at koncentrerer sig i længere perioder. (-1) Nærsynethed: Synsproblemer har ikke i sig selv en fysisk sammenhæng nogle sygdomme. Man har dog påvist nogle indirekte udviklingskonsekvenser for børn med nedsat syn. Børn med nedsat syn bliver ofte lettere hæmmet i deres sociale udvikling. Dette har dog den positive konsekvens at de ofte bliver mere introspektive og koncentrerer sig om udviklingen af deres kognitive funktioner. Derfor ser man også højere intelligens mennesker der var svagtseende som børn. Det er dog vigtigt at de sociale egenskaber bliver udviklet senere i livet. (+2)

15 Side 15 - Hva Du Værd - Et scenarie af Lasse E. Oszadlik og Charles B. Nielsen (Sjales og Leo) PERSONLIGE OPLYSNINGER PÅ DE ANKLAGEDE Udfyld denne formular Personlige oplysninger Fulde navn Kaldenavn Adresse (privat) Telefon (privat) Mobiltelefon Fax (privat) -adresse (privat) Fødselsdag (MM/DD/ÅÅÅÅ) Cpr.nr. Pasnr. Kørekortnr. Arbejdsoplysninger Firma Adresse (arbejde) Stilling Telefon (arbejde) Fax (arbejde) -adresse (arbejde) Overordnets navn og telefonnr. Underordnets navn og telefonnr. Internetadresse Helbredsoplysninger Læges navn Læges telefonnr. Læges adresse Blodtype Kendte sygdomme Kendte allergier Behandles i øjeblikket med præparat Hvide blodlegeme tal Blodtryk hvilepuls

16 Side 16 - Hva Du Værd - Et scenarie af Lasse E. Oszadlik og Charles B. Nielsen (Sjales og Leo) PERSONLIGE OPLYSNINGER PÅ DE ANKLAGEDE Sidste Uges Aktivitets plan: Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Timers aktiv Motion: Timers lav aktiv Motion: Kalorie indtag (Målt I kj): Penge Forbrug (Målt Kroner): Antal gange kørt med offentlige Antal Cykelture Transport Afstand (målt I KM) Arbejdstimer Studere/læse Indtaget medikament Indtaget alkohol (malt I genstanden) Fysisk Tilstand: Kupertest tid: BMI: Vægt: Højde: Øjenfarve: Hårfarve: Abnormaliteter: Sexuelle orienteering: Antal hospitals indlæggelser: Maks puls

17 Side 17 - Hva Du Værd - Et scenarie af Lasse E. Oszadlik og Charles B. Nielsen (Sjales og Leo) PERSONLIGE OPLYSNINGER PÅ DE ANKLAGEDE Psykiske Tilstand: Meget Enig Lidt Enig Lidt Uenig Meget Uenig I Hvor høj grad tilslutter du dig følgende udsagn: Jeg kan godt lide is Jeg har hovedpine lige nu: Jeg føler mig normalt glad og tilfreds Jeg drikker for at dulme mit stress Jeg har tidligere haft et stofmisbrug Jeg føler jeg går i for store sko Jeg føler mig normalt Stresset Jeg føler mig ikke værdsat blandt mine medmennesker Jeg drikker tit juice til morgenmad Jeg har ingen for det seneste år anvendt mig af cutting: Jeg føler dette er nogle uinteressante spørgsmål Jeg tager afstand til resten af samfundet Jeg lider af Stofmisbrug Jeg føler mig ofte usikker om mig selv Jeg føler mig særlig Jeg har følt stærkt presset i den sidste uge: Jeg føler mig bedre end andre mennesker Jeg føler at andre efterligner mig Jeg lider af diffus angst Jeg føler mig fed Jeg lider af dødsangst Jeg har i det forløbende år haft selvmordstanker Jeg er glad for mit arbejde Jeg føler jeg arbejder for meget Jeg føler jeg arbejder for lidt Jeg har normalt svært ved at koncentrere mig Jeg føler mig alene i verden Jeg er glad for mit hjem Jeg er ked af at være færdig med dette spørgeskema

18 Side 18 - Hva Du Værd - Et scenarie af Lasse E. Oszadlik og Charles B. Nielsen (Sjales og Leo) Kort opridt af spillerne: Josefine/Jens Vøngsel Junkien Er både misbruger og dealer. Har været clean en lille periode efter et langvarigt afvænnings ophold i jylland og har måske et håb for en bedre fremtid. Hendes liv er plettet enormt af misbrug og virker til at have været virkelig forsømt som barn. Har brugt sin ungdom på at sidde i fængsel og forgæves forsøgt at gennemføre et bred vifte af ungdomsuddannelser uden held. Danny Knojern Frederiksen Rockeren Danny er en kendt rocker og har været inde og sidde mange gange. Han dækker sikkert over og en del rockervenner, som han kunne vælge at stikke. Men som udgangspunkt er de hans eneste håb. Jesper Bille Hansen Kunstkenderen Har en kandidat i kunsthistorie og religionsvidenskab, han har skrevet en Phd. afhandling med emnet: Hvorfor kunsten har været det eneste forsvar mod kapitalismens sygeligt skarpe ånd. Han har trods sine fine lange uddannelse ikke ydet meget til samfundet udover hans kunstprojekter, der ikke har solgt mange pladser nogen steder. Lise Offer Poulsen Skolelæren Nu førtidspensionist efter en uheldig rygskade på skolen, hvor hun arbejdede. Hun er uddannet biologilærer. Hendes kendskab til biologi og sundhed har påvirket hende i en kedelig retning. Hun er stærkt hypokondrisk og ifølge hende selv lider hun af et utal af sygdomme. Arno Thurøe Guruen Efter sin halvfærdige uddannelse i psykologi har Arno brugt sin tid som selvbestaltet guru. Han holder kurser og coacher folk i alt fra livsstil, jobsliv og sexliv. Han metoder er utraditionelle og virker bedst for mændene. Han har nogle voldtægtssager i sin baggrund, men er dømt uskyldig hver gang. Uskyldige Ulla Den hjemløse Ulla er gået fra mand og hjem, efter hendes børn døde af uforklarlige årsager. Hun er ortodoks kristen og læner sig meget op af sin tro. Hendes indlæggelser har kosten staten mange penge. Hun bor nu på gaden.

19 Side 19 - Hva Du Værd - Et scenarie af Lasse E. Oszadlik og Charles B. Nielsen (Sjales og Leo) Birgitte Lise Offer Poulsen Alder: 29 Adresse: Beskyttet bolig på Amager Beskæftigelse: Førtidspensionist Civilstatus: Single_ Psykologisk profil: ustyrligt temperament Medicink Indtag: stor indtag af hovedpine piller Skattebidrag: kr. (Som sin tid som Folkeskolelærer) Skattesvig: 0 kr. Socialhjælp: kr. Beregnet totalt livstids værdig: -2, kr Uddannelse: Folkeskolelærer i Biologi Erhvervserfaring: Folkeskolelærer i en kortere årrække Gode sider: Kløgtig, venlig generelt, har før passet ind i systemet. Dårlige sider: Førtidspensionist, Hypokonder Baggrund: Birgitte er 29 år, hun er førtidspensioneret folkeskolelære med sidefag i biologi. Hendes Far var kølemontør (videreuddannet elektriker). Moren var lægesekretær. Birgitte har en lillebror der er en af landets bedste forsvarsadvokater, han elsker hende over alt på jorden og som hun kan manipulere til alt. Hun blev mobbet som barn i børnehaven og på sin første skole. Flyttede skole og blev derefter den populære pige der mobbede andre. Familien flyttede og hun kom de sidste år i folkeskolen til en klasse der synes hun var latterlig når hun stillede sig frem, og sygnede derfor hen som den stille pige. Gymnasieårene ligeså gennemførst som den stille, men kløgtige pige, hvor lærerne kikkede gennem fingre med at hun ikke så ofte var i skole når hun kom med dårlige opspind om forskellige sygdomme, da hun jo havde fine karakterer. Tog ud og rejse et år som backpacker i asien. Her ændrede hun sig en del og var egentlig den friske, livsglade pige. Startede på seminariet, og kom under et studiejob ud for en ulykke som vikar, hvor en "ballademager-elev" væltede en høj hylde med tunge kasser ned over hende og ham selv. Barnet var højst uheldigt at få den tungeste kasse i baghoved og ødelagt en del af hjernestammen og døde senere på hospitalet. Hun selv fik en mindre rygskade. Efterfølgende var familie og venner meget højt oppe at køre over hvor forfærdeligt det måtte have været for hende at være vidne til en så forfærdelig ulykke, og traumerne efterfølgende af en panikken 2. klasse der ikke kunne hjælpe, og sagsanlægget fra barnets forældre, som hendes bror med nødt og næppe fik reddet hende ud af.

20 Side 20 - Hva Du Værd - Et scenarie af Lasse E. Oszadlik og Charles B. Nielsen (Sjales og Leo) Birgitte Lise Offer Poulsen Lidelser: Hypokonder, muligvis indbildsk hypokonder, har en reel rygskade, men hun overdriver smerter, og har af fået "psykiske skader" af forløbet, samt en række "følgesygdomme" og en hel del andre lidelser der kommer op hen ad vejen, og er nu førtidspensioneret af flere grunde. (Jeg har efterfølgende tænkt problemet igennem omkring at karakteren ikke bliver latterliggjort i sin fremstilling, så rollen ikke bliver taget seriøst. Håber der enten kan blive arbejdet med dette til workshoppen) Temperament: Kan hidse sig hurtigt op og evt. blive hysterisk, men er ikke frembrusende i en fysisk forstand. Forholder sig roligt til daglig, da højt temperament ikke er godt for hendes stress. Status: Mener selv hun er både klog og veluddannet og mener derfor hun er bedre end så mange andre. Hun er en medløber. Så snart status lægger op til nogen form fysisk "angreb" på status knækker hun. (altså, bukker sig for rockeren med de brede overarme af frygt, selvom hendes ophøjethed mener han er uciviliseret og bestialsk) Gode sider: Eget syn på gode sider: Trods alt uddannet. Og hun skal jo bare blive rask. Og så er det jo hendes bror der har overtalt hende til det hele og vil gerne vidne imod ham, og så snart hun lige har været til et har psykolog behandlinger, så kan hun nok få sin broders dominans ud af systemet. Reelle gode sider: Kløgtig, venlig generelt, har før passet ind i systemet, (...) Økonomi: Lever på sin førtidspension, der er fin. Hun får dækket hele sit medicinforbrug og får sin psykiatribehandling betalt af staten og fonde som "Danmark", fordi det er så stort og "nødvendigt". Fik kæmpe summer fra erstatningssager om hvorledes hun gik ned med stress og blev psykisk syg af sit arbejdsmiljø, og en fra sin gamle arbejdsplads hun arbejdede på som ung under studierne og fik dårlig ryg. Flere sager hvor læger ved operationer "invalideret hende for livet", samt nogle mindre sager hvor det offentlige har begået nogle fejl. Derudover har hun en fed forsikring.

21 Side 21 - Hva Du Værd - Et scenarie af Lasse E. Oszadlik og Charles B. Nielsen (Sjales og Leo) Danny Knojern Frederiksen Alder: 32 Adresse: Ægirsgade 35, 2200 KBH N Beskæftigelse: Arbejdsledig (Dog med stærk formodning om et sortarbejde) Psykologisk profil: Stærkt aggressivt adfærd. Temperament fuld. Stofmisbruger. Medicinsk indtag: Skattebidrag: 0 kr. Skattesvig: minimum kr. (Er blevet taget i en større Narkosag og taget for ikke at bidrage med skat da han blev fundet ansat hos en motorcykel mekanikker) Uddannelse: Ufaglært Erhvervserfaring: Ukendt Gode sider: Har lavet frivilligt arbejde i en ungdomsskole. Kunne måske lokkes til at stikke nogen af sine Rocker-venner, hvilket ville være rigtig meget værd. Da han tydeligvis er godt inde i miljøet. Dårlige sider: Rocker Kriminel Sortarbejde Det viste sig at børnene på ungdomsskolen kom ret meget til skade grundet Danny s adfærd som lærer. (læs mere i baggrundshistorien næste side) Under overfladen: Danny kan ikke noget som helst uden sine rockervenner. Nok er han voldelig og kan slå en proper nævne (for det meste kun med sit knojern), men som han opdager han er alene bliver han mindre og mindre. Og der skal ikke mange til før han godt ved han vil tabe. En enkelt vagt (da han har våben) eller to tre stykker i gruppe og Danny er en slagen mand og det ved han inders inde godt, men der kan gå noget tid før han erkender det. Danny ville aldrig kunne vinde en diskussion ved at snakke. Han kan kun vinde ved at råbe højere end den anden og råbe det ene skældsord efter det andet efter den anden. Danny tror ikke en døjt på at de vil blive slået ihjel. Men som det går op for ham bliver han mindre og mindre, men da det eneste han kender til er vold og aggresion som løsning, vil han ty til det. Hvis han på et tidspunkt tror at nu skal slæbes ud og skydes, og han har set at vold ikke hjælper eller han ikke tror han kan overvinde folk, så bryder han sammen og græder og tigger om at få lov til at leve.

22 Side 22 - Hva Du Værd - Et scenarie af Lasse E. Oszadlik og Charles B. Nielsen (Sjales og Leo) Danny Knojern Frederiksen På Overfladen: Knojern er i starten af 30'erne og er medlem af Rockerklubben Danish Pride, en halvracistisk rockerklub der samarbejder med Hells Angels. Knojern er rocker ind til benet og vil kun kaldes Knojern. Han elsker at være sammen med sine brødre og han vil gøre alt for dem. Knojern er højtråbende, aggressiv og slår folk ned for et godt ord, hvis de generer ham. Han er meget racistisk og burde et eller andet sted nok være nynazist, hvis det ikke var fordi han synes de ser for bøsset ud med deres hvide skjorter og armbånd. Knojern har lavet alle mulige former kriminalitet: hash og narkohandel, indbrud, overfald og trusler. Han har dog ikke slået nogen ihjel endnu, selvom han har overværet en del likvideringer og vold med døden til følge. Knojern er vist også til far til nogle børn rundt omkring, men det er nu ikke hans problem. Han har ikke mødt nogle af dem, så han kan være ligeglad. De fleste er undfanget til fester hvor der har været temmelig meget alkohol og stoffer indblandet. Og et par enkelte gange har der vist også været noget med noget rohypnol. Men det har ikke været Knojern der har puttet det i drinken, han har bare udnyttet en anden har gjort det. Men deciderede voldtægter har Knojern aldrig været med til. Knojern er glad for alkohol og tager gerne et par baner coke til fester og lignende. Han ryger, men ryger ikke hash, da man bliver så hippielallende glad af det. Til gengæld giver det gode penge. Coke der i mod klarer hjernen op og han bliver kvik i hovedet. Han er på ingen måde afhængig, det bliver han aldrig. Knojern har set rigtig mange film som ung, i sær actionfilm med eksplosioner, slåskampe og hurtige biler. Så da han for nogle år siden skulle i noget rehabilitering så fik han mulighed for at stå for en filmklub på en Ungdomsskole. Og da Knojern har set mange actionfilm så ved han godt hvordan man skruer en god actionfilm sammen. Og med ungdomsskolens udstyr (og rockerklubbens skarpladte våben og andre knap så lovlige ting), lavede han med ungdomsskolens hold en actionfilm med ham som instruktør og som en Jean Claude van Damme klon i hovedrollen. Temmelig mange kom til skade under optagelserne. Taget i betragtning hvem, hvad og hvordan filmen blev lavet, blev den ganske underholderende. Og mange var imponeret over specialeffektene (men de var også virkelige).

23 Side 23 - Hva Du Værd - Et scenarie af Lasse E. Oszadlik og Charles B. Nielsen (Sjales og Leo) Jesper Bille Hansen. Alder: 36 Adresse: Nannasgade 4 Beskæftigelse: arbejdsledig Civilstatus: single_ Psykologisk profil: Hidsig og opfarende Medicinsk Indtag: Skattebidrag: kr. (for en kortere ansættelse i kunstfonden, der dog endte i at han blev afskediget efter at have raget uklare med bestyrelsen) Skattesvig: Ukendt kr. Socialhjælp: kr. (for kontanthjælp) Beregnet totalt livstids pris: kr. (Dækker alt for langsom akademisk uddannelse på 12 år, Uddannelse: Akademisk Udd med en Kandidatgrad i Kunsthistorie og Religionsvidenskab Erhvervserfaring: Har skrevet en Phd. Afhandling i Kunsthistorie om hvordan at Kunsten har været det eneste forsvar mod den sygeligt skarpe ånd kapitalismen fremmaner. Gode sider: Jesper Bille Hansen har en stor demokratisk begavelse. Han er belæst. Vidende om samfundet. Har masser er gode og rigtige holdninger. Dem alle sammen faktisk. Han er i øvrigt en dygtig og udøvende kunstner. Han har bare ligesom en skaberkrise for tiden Han har skrevet både en Phd og har en lang akademisk uddannelse. Har på trods af sine store priser for samfundet stadig muligheder for at rode bod på det ved at få klippet håret og få sig et ordentligt arbejde. Dårlige sider: Koster en del på sundhedsbudgettet. og gør ikke just noget for at lave om på det. Har ikke produceret så meget for nylig. Er hissig og opfarende. Af sin lange og dyre uddannelse har han ikke bidraget meget til samfundet. Har modtaget kunststøtte uden rigtig at producere så meget kunst. (Spørg ind til hvad han egentlig har lavet!!)

24 Side 24 - Hva Du Værd - Et scenarie af Lasse E. Oszadlik og Charles B. Nielsen (Sjales og Leo) Jesper Bille Hansen. Jesper er vokset op i whiskeybæltet nord for København. Han flygtede hurtigst muligt til Røde Rose kvarteret på Nørrebro. Studietiden bød på obskure blandinger af kunsthistorie, filosofi og religionsvidenskab. Det fremgår ikke klart nogle steder, om der nogensinde kom en grad ud af det. Her startede forargelsen over det etablerede systems krav til den lille mand (selv om denne lille mand jo var en åndens gave til menneskeheden) Har de sidste 10 år er den kunstneriske karriere gået i stå. Det engang så berømte værk i en for længst glemt park, er ligeledes glemt, efter at både park og kunst blev købt af et større dot-com opstart og endte i en container. Her startede hadet til stål, glas, teknokrater og arkitekter. Gode venner, en skarp tunge og løftet om nye tider har holdt kunstnerstøtten nogenlunde ved lige afbrudt af perioder på kontanthjælp. (Her styrkedes hadet til systemets krav om produktivitet til en stakkels forfulgt kunstnersjæl.) Jesper Bille, holder Information og var det ikke fordi de forbandede journalister var så skide småborgerlige på Informationen var det jo egentlig en ganske fornuftig avis. Midt i alt hadet trives et hedt kærlighedsforhold til Italien, rødvin og mørklødede skønheder. Pache bevægelsens regnbuefarver kalder tårer frem i øjnene, og man spekulerer ikke over at de homoseksuelle bruger samme symbol i San Francisco. FØJ! For det er sgu klamt. Men bevares, vi skal jo ALLE have lov at være her. Og apropos USA. Så er de jo nogle forbandede fascister ALLE SAMMEN. Også Obama, men han er jo også en helt, lidt afhængig af hvilken tilgang man lige har til diskussionen. Ud over rødvinen er øllene en kærkommen lejlighed til at slappe lidt af, og pot er jo ikke noget man ryger for sjov, selv om det jo er rart at have ved hånden, skulle man møde en kammerat med sjælesorger. På trods af kronisk bronkitis (det passer i hvert fald med symptomerne på netdoktor), og alverdens andre skavanker, er det aldrig blevet til en invalidepension, men den er selvfølgelig også noget lavere end kunstnerstøtten. Man skal bare ikke søge om den hele tiden. På den anden side er den jo til samfundets svage, og ikke åndskæmper som Bille. Og apropos netdoktor. Internettet er jo bare statens forlængede arm, til at overvåge og undertrykke os alle sammen. Har du måske rent faktisk LÆST 1984?

25 Side 25 - Hva Du Værd - Et scenarie af Lasse E. Oszadlik og Charles B. Nielsen (Sjales og Leo) Arno Thurøe Alder: 33 Adresse: Fugsvansgade 34, 3. th. Amager Beskæftigelse: Studerende (Igennem 13 år) og Selvstændigt firma (Firesprint.dk) Psykologisk profil: Ingen kendte problemer Medicinalsk Indtag: Skattebidrag: kr. (Hans firma har generelt bidraget fornuftigt dog med mange nedture også) Skattesvig: Ukendt kr. Socialhjælp: Har dog modtaget mange penge i SU gennem 13 år Uddannelse: Bachelorgrad i Psykologi Erhvervserfaring: Instruktør i Firewalking (Gå på glødende kål) Gode sider: Hans terapi har virket. noget får det faktisk bedre hos ham. gennem den tid han har praktiseret har en overvægt af mænd vendt kommet styrket ud af hans terapi. pragt eksemplet er Phillip M der nu sider i kommunalbestyrelsen i Næstved, frelst fra 12 år som alkoholiker Han virker bortset fra alkoholen som et sundt og rask menneske Hvis han færdiggøre sin uddannelse og får betalt sit studielån tilbage, kunne han godt blive en økonomisk force for samfundet. Baggrund (familie, venner, fortidsproblemer) Arno er evigheds studerende og officielt i gang med at skriver speciale fra Psykologi på KU på 6 år - gammel ordning. Han har en instruktør uddannelse i Firewalking og har afholdt foredrag og kurser i så forskellige ting som homøopati og datepsykologi. det er nu ikke disse harmløse ting der har fået ham i søgelyset. vores Arno har en lang række af hård traumatiserede ofre for han selvopfundne total terapi. en behandling hvor patienten skal finde styrken og disciplinen til at sige fra overfor fristelser eller personer der holder en dominans over en. Behandlingen foregår i en ødegård i Sverige, hvor vores ven og 5-6 klienter tager af sted i op til 14 dage af gangen. her bliver de i en syg dans med deres psykiske selv manipuleret og fristet til at forbryde sig mod et individuelt "kyskhedsløfte" for på den måde at styrke dem til et opgør med deres "undertrykker" Hans primære arbejdsområder er ofre for seksuelle forbrydelser og misbrugere. Arno er i sig selv ikke en stører udgift end den SU han på sidste år indkassere, men der tegner sig et billede, hvor et stort antal af tidligere patienter kan krydsrefereres til de nye optegnelser over økonomiske belastende personer for "samfunds balancen" han er ungkarl, enebarn med kun en nulevende mor på plejehjem.

26 Side 26 - Hva Du Værd - Et scenarie af Lasse E. Oszadlik og Charles B. Nielsen (Sjales og Leo) Arno Thurøe Verserende sager Arno har været involveret i en sag om et dødsfald på en misbrugs patient der døde efter han havde forlangt hende stoffri også fra den medicin der skulle bekæmpe hendes hepatitis. Dette skete dog langt efter hans behandlings forløb var overstået og han kunne ikke drages til ansvar for det dårlige råd givet mellem venner. Han har 2 gange været anklaget for voldtægt, hvor anklagen er blevet trukket tilbage. Et fast punkt på turen er hvor patienterne skal møde "undertrykker" og det kan til tider blive lidt "grafisk" og her har pigerne en gang imellem svært ved at skælde virkelighed fra fantasi. Arno har endnu ikke fået afgjort sin erstatningssag der køres mod hans firma firesprint.dk for et uheld på et firewalking kursus, hvor 25 DSB kontrollører fik 1st og 2nd grads forbrændinger på fødder og ben. Lidt om Arno: Arno er sund og rask og fejler ikke noget psykisk. Han er overbevist om at han gør det rigtige, selv om der tegner sig et billede hvor specielt piger lider overlast omkring ham. Han er ikke den voldelige type, men prøver at forholde sig reserveret og selvsikker. Men alle mennesker har et punkt, hvor de knækker sammen eller måske fare vildt ud. Arno går efter nogle behandlingstrængende patienter der give ham lidt selvtillid og kontrol tilbage, sår splid og manipulere for at få opmærksomhed og tryghed/støtte. Arno er middelklasse, han ødsler penge væk, men tjener heller ikke mere end hvad han kan bruge. Tidligere klienter: Maiken Bruun tvangsindlagt: psykotisk katatonisk. har i sit liv været 6 gange på afvænning for heroin misbrug. samlet set 6 år på metadon, men aldrig figureret i psykiatrien, før hendes kontakt med Arno. Har i en periode boet på Arnos adresse, hvorfra hun blev tvangsindlagt sidste efterår. fik foretaget en medicinsk abort kort efter indlæggelsen Cille Knudstofte Incest offer. Har været i behandlingssystemet hele sit liv, men har reelt set kun været en uretsmæssige belastning igennem de 1000 af arbejdstimer, Bellahøj politistation har brugt på at behandle hendes daglige politianmeldelser af Arno - fra de realistiske overgreb og tvang til de tvangstanke opdigtede hændelser som mord (på hende selv), mordbrand og usømmeligt omgang med lig (igen hende selv) Katrine Lassi Larson Katrine har 7 børn som alle er fjernet af socialforsorgen, mens hun afsoner 7 års dom for overlagt mord på børnenes far. Katrine var velfungerende indtil det pludselige drab der fulgte efter et terapi forløb hos Arno

27 Side 27 - Hva Du Værd - Et scenarie af Lasse E. Oszadlik og Charles B. Nielsen (Sjales og Leo) Josefine/Jens Vøngsel Alder: 22 Adresse: Ukendt (Formodes at bo ulovligt) Beskæftigelse: Studerende/arbejdsløs Civilstatus: Single_ Psykologisk profil: Medicinsk Indtag: Skattebidrag: 0 kr. (Udover den SU hun alligevel har fået af staten) Skattesvig: Ukendt størrelse for ulovlig salg af Narkotika Socialhjælp: kr. (I diverse afvænningsforløb) Beregnet totalt livstids pris: 20 milliarder. (Computeren havde rigtig svært ved at beregne, muligvis skyldes dette bare en program fejl den blev ved med at sige 20 milliarder kroner og dette blev bedømt til alligevel at være for voldsomt). OBS: Dette er scenariets lette rolle. Karakteren er kortere end de andre, fordi den skal passe til både han- og hunkøn og fordi at den oprindelige spiller ønskede frihed til at udvikle rollen på workshoppen og under scenariet. Håber du vil se det som en styrke. Uddannelse: En halv HF-enkeltfag færdiggjort Erhvervserfaring: Kokke medhjælper og Festival Madbodsansvarlig bl.a. på Roskilde Festivalen gennem flere år. Gode sider: Kørte gennem et 28 dages program og var for en periode clean. (Mulig potentielle i at få hende helt clean og få en ordentlig fremtid) Arbejder hver jul som kok på landets herberger for hjemløse. Dårlige sider: Har været inde og sidde for videresalg og besiddelse af et stort udvalg af stoffer. Dropper uddannelser hurtigt. Let aggressiv og provokerende. Baggrund: Du Er 22 år Startede et utal af gange på bl.a. teknisk skole, kokkeskolen, HF, gymnasiet, men har ikke hængt ved i mere end et par måneder. Arbejde pt. Bartender i en snusket bar på Nørrebro. Er vokset op i et middelklasses hjem, med forældre der søgte efter et uendeligt karriere race og på at redde verden. Blev smidt på efterskole da forældrene ikke havde tid derhjemme (omsorgssvigt), de arbejdede hele tiden og bekymrede sig egentlig ikke om det barn dit havde sat i verden. På efterskolen var det første møde med den lykkelige beruselse ved hash. Hurtigt efter gik det til coke, amf., ecstacy og sprøjteheroin. Ser sig selv som en overlever, lidt alene imod verden. Livet er jo bare en lang lort der skal skides, så hvorfor ikke grine og være høj imens!

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris:

Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris: Interviewer1: Kan du fortælle lidt om dig selv og din baggrund? Chris: Jeg kan prøve. Kom på et sidespor med stofmisbrug og gik de forkerte veje og mødte nogle forkerte mennesker. Så røg jeg hurtigt med

Læs mere

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole Klovnen Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole 8. gennemskrivning, 20. september 2010 SC 1. INT. S VÆRELSE DAG (17) ligger på sin seng på ryggen og kigger op i loftet. Det banker på døren, men døren er

Læs mere

Folk sætter pris på mig, fordi jeg forstår at nedtone følelsesmæssigt vanskelige situationer

Folk sætter pris på mig, fordi jeg forstår at nedtone følelsesmæssigt vanskelige situationer side 1 Ja Nej? 1 Jeg har bemærket, at når jeg er sammen med en meget følelsesbetonet person, er jeg overraskende rolig og upåvirket Somme tider oplever jeg følelser, der bringer mig ud af ligevægt og forvirrer

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere

Manden med stenhjertet

Manden med stenhjertet LEKTIE Manden med stenhjertet Sabbat Lav denne uges aktivitet på side 0. Disciplene spurgte Jesus om tilgivelse. Han reagerede ved at fortælle dem følgende lignelse. Mens du læser, så tænk over, hvilken

Læs mere

Alma 78 år. Dement. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden SENG TIL PSYKIATRIEN

Alma 78 år. Dement. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden SENG TIL PSYKIATRIEN Alma 78 år Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns Alma er ikke så god til at huske længere og hendes sygdom gør at hun har svært ved at passe dagligdagens gøremål.

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Køn. Hvilken klasse går du i? Hvor gammel er du? Hvad synes du om at gå i skole? Hvordan synes du, at du klarer dig i skolen? (1) Pige.

Køn. Hvilken klasse går du i? Hvor gammel er du? Hvad synes du om at gå i skole? Hvordan synes du, at du klarer dig i skolen? (1) Pige. Køn (1) Pige (2) Dreng Hvilken klasse går du i? (1) 8. klasse (2) 9. klasse Hvor gammel er du? (3) 13 år (4) 14 år (5) 15 år (6) 16 år Hvad synes du om at gå i skole? (1) Vældig godt (2) Temmelig godt

Læs mere

Mailene. Dit liv B side 14

Mailene. Dit liv B side 14 Dit liv B side 14 Mailene En kort præsentation af hovedpersonen i denne bog, der gerne vil være anonym: Lad os kalde vedkommende Henri, så kan du kære læser selv bestemme, om det er Henrik eller Henriette:

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

En pjece til almen praksis. At tale om. overvægt. med din mandlige patient. Rigshospitalet

En pjece til almen praksis. At tale om. overvægt. med din mandlige patient. Rigshospitalet En pjece til almen praksis At tale om overvægt med din mandlige patient Rigshospitalet Indledning Den praktiserende læge er vigtig i indsatsen mod svær overvægt. Både i det forebyggende arbejde og i behandling

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES 20 PSYKOLOG NYT Nr. 20. 2004 HISTORIE Marianne er kronisk anorektiker. I snart 30 år har hun kæmpet forgæves for at slippe fri af sin sygdom. Fire gange har hun

Læs mere

8 Vi skal tale med børnene

8 Vi skal tale med børnene 8 Vi skal tale med børnene Af Karen Glistrup, socialrådgiver og familie- og psykoterapeut MPF Børn kan klare svære belastninger Vi bliver ramt, når et familiemedlem tæt på os bliver ramt. På hver vores

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Alma 82 år. Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden

Alma 82 år. Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden Alma 82 år Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns Alma er ikke så god til at huske længere og hendes sygdom gør, at hun har svært ved at passe dagligdagens gøremål.

Læs mere

Kapitel 1: Begyndelsen

Kapitel 1: Begyndelsen Kapitel 1: Begyndelsen Da jeg var 21 år blev jeg syg. Jeg havde feber, var træt og tarmene fungerede ikke rigtigt. Jeg blev indlagt et par uger efter, og fik fjernet blindtarmen, men feberen og følelsen

Læs mere

Når det gør ondt indeni

Når det gør ondt indeni Når det gør ondt indeni Temahæfte til udviklingshæmmede, pårørende og støttepersoner Sindslidelse Socialt Udviklingscenter SUS & Videnscenter for Psykiatri og Udviklingshæmning 1 Sygdom Når det gør ondt

Læs mere

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Før interviewet startes, oplyses informanten om følgende: Løs gennemgang af projektets emne. Hvem der får adgang til projektet. Anonymitet. Mulighed for at

Læs mere

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp F. 22-10-1940 April 2013 Bevilget 2012 Medicinhjælp og bleer Bevilget apr. 2013 Medicinhjælp + bleer & tøj Bevilget sep. 2013 Medicinhjælp

Læs mere

UngeSamtalen Udarbejdet af UngeBasen Randers Kommune 2014

UngeSamtalen Udarbejdet af UngeBasen Randers Kommune 2014 1 Kontaktpersonens navn: Den unges navn: Dato: 2 Boligforhold Profil 1: Jeg er meget tilfreds med at bo på Rismøllegården og har det godt med de andre beboere og personalet. Profil 2: Jeg er hovedsagligt

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop har været og er til stadighed en stor udfordring for rigtigt mange danskere. Mænd og kvinder kæmper med at få bugt med vanen. Alle prøver

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Evaluering af SSP dagen elev 1

Evaluering af SSP dagen elev 1 Evaluering af SSP dagen elev 1 1. Hvorfor hedder SSP dagen Det er sejt at sige nej Det gør det fordi at det er godt at sige nej til noget dumt fx: at ryge, at stjæle og andre dumme ting. 2. Hvad lærte

Læs mere

Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold

Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold Maria Jensen blev banket, spærret inde og næsten slået ihjel af sin kæreste. Da hun forlod ham, tog han sit eget liv Af Jesper Vestergaard Larsen, 14. oktober

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

Passion For Unge! Første kapitel!

Passion For Unge! Første kapitel! Passion For Unge Første kapitel Kasper Schram & Tobias Rank www.passionforunge.dk - passionforunge@gmail.com Hej og tak fordi at du tog imod første kapitel af vores bog, vi ville blive meget glade hvis

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Den Indre mand og kvinde

Den Indre mand og kvinde Den Indre mand og kvinde To selvstændige poler inde i os Forskellige behov De har deres eget liv og ønsker De ser ofte ikke hinanden Anerkender ofte ikke hinanden Den største kraft i det psykiske univers,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien.

I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien. Stress Hvad kan jeg selv gøre? I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien. Omstrukturering af fejlfortolkninger. 1) Træn din

Læs mere

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går.

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går. Kære Klubkammerater I tirsdags (d. 22/2) skulle jeg ha' været til Kalundborg med en arbejdskollega og sætte noget køkkenbord op, men da det blev aflyst i sidste øjeblik fik jeg mulighed for at tage tidligt

Læs mere

Interviewguide. - af tidligere kriminelle

Interviewguide. - af tidligere kriminelle Interviewguide - af tidligere kriminelle Tema Præsentation af os og vores projekt m.v. Interviewspørgsmål Vi hedder Rune og Allan og læser socialvidenskab på RUC sammen med Anne Mette og Sara, hvor vi

Læs mere

Guide. mental u-vending. Sådan laver du en. sider. Styrk dit liv med Chris MacDonald Guide: Sådan skal du tænke for at ændre livsstil

Guide. mental u-vending. Sådan laver du en. sider. Styrk dit liv med Chris MacDonald Guide: Sådan skal du tænke for at ændre livsstil Guide Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan laver du en mental u-vending 12 sider Styrk dit liv med Chris MacDonald Guide: Sådan skal du tænke for at ændre livsstil Mental u-vending

Læs mere

Raza: Yes, vi vil så først starte med at spørger hvad er din stillingsbetegnelse?

Raza: Yes, vi vil så først starte med at spørger hvad er din stillingsbetegnelse? Raza: Yes, vi vil så først starte med at spørger hvad er din stillingsbetegnelse? Maria: jeg er konsultationssygeplejeske. Raza: okay, og du er ansat? Maria: ja, jeg er ansat her. Raza: Godt, hvad hedder

Læs mere

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen kone.

Læs mere

10 dilemmaer om hash og unge. Hvad mener du?

10 dilemmaer om hash og unge. Hvad mener du? 10 dilemmaer om hash og unge Hvad mener du? Problemet nærmer sig "Min datter, som går i 8. klasse, fortæller, at nogle af eleverne i parallelklassen er begyndt at ryge hash. Mon de også er i hendes klasse?"

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

gren de skal vælge. Der er mange valg og et øget pres til at skulle præstere og gøre vores bedste. Vi har som mennesker en trang til at kontrollere

gren de skal vælge. Der er mange valg og et øget pres til at skulle præstere og gøre vores bedste. Vi har som mennesker en trang til at kontrollere 61 Slip kontrollen - Temaaften / TEEN EQUIP / Side 1 af 6 61 Slip kontrollen Introduktion til denne Temaaften Vi lever i et samfund, hvor der er mange muligheder Mange oplever, at der er mange ting at

Læs mere

Sammenligningsniveau 1: Horsens - Klassetrin ( Alle ) - - Antal besvarelser: : Horsens - Klassetrin ( Alle ) - og - Antal besvarelser: 1820

Sammenligningsniveau 1: Horsens - Klassetrin ( Alle ) - - Antal besvarelser: : Horsens - Klassetrin ( Alle ) - og - Antal besvarelser: 1820 RAPPORT Rapport for Ungeprofilundersøgelsen inkl. SSP-del SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Ungeprofilundersøgelsen MÅLGRUPPE Udskoling (7. - 9. klasse) UNDERSØGELSE Anonym ungeprofilundersøgelse for GRUNDLAG Horsens

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA Titel på øvelse: Frastødte magneter Deltagere: alle 1. Alle går rundt imellem hinanden i rummet. Husk at fylde hele rummet ud. 2. Man udvælger en person i sine tanker,

Læs mere

Vi vil bede dig om at besvare spørgsmålene et ad gangen, med udgangspunkt i din umiddelbare reaktion på det der spørges om.

Vi vil bede dig om at besvare spørgsmålene et ad gangen, med udgangspunkt i din umiddelbare reaktion på det der spørges om. Vi vil gerne takke dig for at du deltager i denne undersøgelse. Den gennemføres af Center for Tests og Eksperimental Socialpsykologi (CETES) i samarbejde med Stressklinikken, ved Aalborg Universitet. Vi

Læs mere

Sammenligningsniveau 1: Landsplan - Klassetrin ( Alle ) - Antal besvarelser: 30603

Sammenligningsniveau 1: Landsplan - Klassetrin ( Alle ) - Antal besvarelser: 30603 RAPPORT Rapport for Ungeprofilundersøgelsen inkl. SSP-del SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Ungeprofilundersøgelsen MÅLGRUPPE Udskoling (7. - 9. klasse) UNDERSØGELSE Ungeprofilundersøgelsen 2015 - Fredericia GRUNDLAG

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

Transskribering af interview med tidligere fængselsindsat

Transskribering af interview med tidligere fængselsindsat Transskribering af interview med tidligere fængselsindsat Den fængselsindsattes identitet vil blive holdt anonym, derfor vil der i transskriberingen blive henvist til informanten med bogstavet F og intervieweren

Læs mere

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet Jalousi Jalousi er en meget stærk følelse, som mange mennesker ikke ønsker at vedkende sig, men som alle andre følelser kan den være med til at give vækst, men den kan også være destruktiv, når den tager

Læs mere

LÆRER (35) PATRICIA: Oh my god! Tascha, du bliver nødt til at se det her. TASCHA: Fuck den so! som om hun kan få en som Mads.

LÆRER (35) PATRICIA: Oh my god! Tascha, du bliver nødt til at se det her. TASCHA: Fuck den so! som om hun kan få en som Mads. Manuskript Engstrandskolen 10.com 3.gennemskrivning mobbet i døden SCENE 1. KLASSEVÆRELSE. DAG ELISA (16) sidder i et klasselokale og tegner hjerter rundt om mads navn. Elisa kigger op og får øjenkontakt

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Robusthed.dk - almen praksis. Om Tanker

Robusthed.dk - almen praksis. Om Tanker - almen praksis Om Tanker Om Tanker er en model med fire moduler fra - til samtaler med patienter i almen praksis. De fire moduler kan anvendes fleksibelt 1-2 samtaler pr modul - op til et forløb med 6

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet.

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet. EXT. VED DØR PÅ GADE. NAT MORDET Tre unge mænd ude foran en trappeopgang til en lejlighed i et mørkt København efter en bytur. Berusede folk og andre skøre skæbner råber og griner på gaden. Den ene af

Læs mere

Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe.

Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe. 1. 1. INT. TRAPPE/SPISESTUE Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe. (Kamera i bevægelse)vi følger disse billeder på væggen og ender i spisestuen og ser

Læs mere

Hvad siger du til forældrene? Hvad siger du?

Hvad siger du til forældrene? Hvad siger du? Du er på hjemmebesøg i forbindelse med opstart på en børnefaglig undersøgelse. Ved besøget observerer du, at der er udvendige kroge/låse på børneværelserne. 1 Du er på hjemmebesøg hos otteårige Anders

Læs mere

Fag: Dansk, samfundsfag & sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab

Fag: Dansk, samfundsfag & sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Foto: Box productions Fag: Dansk, samfundsfag & sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Niveau: 7.-10. klasse Formål: I skal kunne forklare, hvad begreberne norm, fordom, kultur og identitet

Læs mere

Eksempler på alternative leveregler

Eksempler på alternative leveregler Eksempler på alternative leveregler 1. Jeg skal være afholdt af alle. NEJ, det kan ikke lade sig gøre! Jeg ville foretrække at det var sådan, men det er ikke realistisk for nogen. Jeg kan jo heller ikke

Læs mere

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har'

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' 21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' Pernille Lærke Andersen fortæller om den dag, hun faldt om med en blodprop, og hele livet forandrede sig Af Karen Albertsen, 01. december

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 Uge 22 Emne: Her bor jeg Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge22_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.40 Uge 22 l Her bor jeg Dagene er begyndt at

Læs mere

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de Frirum for forældre Hvis man rykker i den ene side af en uro, kommer hele uroen i ubalance. Sådan er det også i en familie, når familiens unge får problemer med rusmidler. Skal balancen genoprettes, giver

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

I: Jeg vil starte med at spørge, hvor længe du har været medlem i Fountainhuset? I: Og har du haft de samme arbejdsopgaver hele tiden eller hvordan?

I: Jeg vil starte med at spørge, hvor længe du har været medlem i Fountainhuset? I: Og har du haft de samme arbejdsopgaver hele tiden eller hvordan? Bilag E Transskribering af interview med Poul I: Jeg vil starte med at spørge, hvor længe du har været medlem i Fountainhuset? Poul: Jeg tror jeg har været her i ét år nu. I: Og har du haft de samme arbejdsopgaver

Læs mere

Om Line Line er 28 år. Hun bor sammen med sin kæreste igennem de sidste ca. 5 år - sammen har de en søn, som snart bliver 1 år.

Om Line Line er 28 år. Hun bor sammen med sin kæreste igennem de sidste ca. 5 år - sammen har de en søn, som snart bliver 1 år. Line, 28 år At være ængstelig - og om at mangle mor, og at være mor Da jeg talte med Line i telefonen for ca. 2½ uge siden og aftalte at besøge hende, hørte jeg barnegråd i baggrunden. Jeg fik oplevelsen

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Interviewer1: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon:

Interviewer1: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer1: Vil du fortælle lidt om dig selv og din baggrund? Jon: Hvad er det jeg skal fortælle om min baggrund? Interviewer2: Du kan fortælle os lige det du har lyst til, om dig og dit liv. Jon: Jeg

Læs mere

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Ingen af os har lyst til, at vores partner er os utro. Det får os til at føle os fravalgt, nedprioriteret og svigtet og gør rigtig ondt. Alligevel er utroskab udbredt

Læs mere

Vejledning. Forslag. Illustrationer er lavet af Pernille Ane Egebæk. Tør du tale om det?

Vejledning. Forslag. Illustrationer er lavet af Pernille Ane Egebæk. Tør du tale om det? Vejledning Som en del af afrundingen til resten af materialet, er det vigtigt at eleverne får viden om hvordan de kan få hjælp. Denne tavleøvelse præsenteres af læreren, men giver eleverne mulighed for

Læs mere

Hvordan er dit selvværd?

Hvordan er dit selvværd? 1. kapitel Hvordan er dit selvværd? Hvad handler kapitlet om? Dette kapitel handler om, hvad selvværd er. Det handler om forskellen på selvværd og selvtillid og om, at dét at være god til tennis eller

Læs mere

Philip, 17 år. Om Philip. En ung mand. Jeg møder Philip på produktionsskolens tømrerværksted.

Philip, 17 år. Om Philip. En ung mand. Jeg møder Philip på produktionsskolens tømrerværksted. Philip, 17 år En ung mand Jeg møder Philip på produktionsskolens tømrerværksted. Det er hans lærer, der kalder på ham, og Philip kommer imod mig fra det fjerneste hjørne i værkstedet, hvor der står en

Læs mere

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Stress af! - Få energien tilbage Dette er en light version Indholdet og indholdsfortegnelsen er STÆRKT begrænset Køb den fulde version her: http://stress.mind-set.dk 2 Stress af! - Få energien tilbage

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

1 Start samtalen med pigerne idag! EnRigtigMand.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Start samtalen med pigerne idag! EnRigtigMand.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Start samtalen med pigerne idag! Start samtalen en kort introduktion Denne bog er skrevet med ét formål. Formålet er at give dig de redskaber der skal til, for at møde mennesker. Hverken mere eller mindre.

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Cases. Sociale relationer og trivsel. Arbejds ark 24

Cases. Sociale relationer og trivsel. Arbejds ark 24 Arbejds ark 24 Cases Øvelse 1 CASE 1: HVORNÅR ER DER TALE OM PSYKISK SYGDOM? Y K I A T R I F O N D E N 15 S B Ø R N E - Peter på 16 år er for halvanden måned siden blevet forladt af sin kæreste gennem

Læs mere

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen.

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen. Fra: Rita Vinter Emne: Sarah Dato: 7. okt. 2014 kl. 21.59.33 CEST Til: Janni Lærke Clausen Hej Janni. Jeg vil lige fortælle lidt om Sarah, inden du møder

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i mindre grupper

Læs mere

Man føler sig lidt elsket herinde

Man føler sig lidt elsket herinde Man føler sig lidt elsket herinde Kirstine er mor til en dreng med problemer. Men først da hun mødte U-turn, oplevede hun engageret og vedholdende hjælp. Det begyndte allerede i 6. klasse. Da Oscars klasselærer

Læs mere

12-årige Annas bedste veninde fortæller dig, at Anna bliver slået derhjemme. Hvad siger du til Annas veninde? Hvad vil du gøre?

12-årige Annas bedste veninde fortæller dig, at Anna bliver slået derhjemme. Hvad siger du til Annas veninde? Hvad vil du gøre? 12-årige Annas bedste veninde fortæller dig, at Anna bliver slået derhjemme. 1 Du observerer ved en samtale med Selmas mor, at hun har et tydeligt blåt mærke på kindbenet, men at hun forsøger at dække

Læs mere

Marys historie. Klage fra en bitter patient

Marys historie. Klage fra en bitter patient Artikel i Muskelkraft nr. 8, 1997 Marys historie Klage fra en bitter patient Af Jørgen Jeppesen Hvordan tror du de opfatter dig? "Som en utrolig vanskelig patient. Det er jeg helt sikker på." Er du en

Læs mere

Børn skriver til børn - om mobning Ide og redaktion: Birgit Madsen

Børn skriver til børn - om mobning Ide og redaktion: Birgit Madsen Børn skriver til børn - om mobning Ide og redaktion: Birgit Madsen Kroghs Forlag Indhold 7 Forord Birgit Madsen 11 Frosset ude Lotte, 13 år 17 Totalt ydmyget Nikolaj, 15 år 21 Jeg flippede ud Jeanne, 12

Læs mere

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen 5 selvkærlige vaner - en enkelt guide til mere overskud Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen Birgitte Hansen Copyright 2013 Birgitte Hansen, all rights

Læs mere

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen Blå pudder Et manuskript af 8.A, Lundebjergskolen Endelig gennemskrivning, 16. Sept. 2010 SC 1. INT. I KØKKENET HOS DAG (14) sidder på en stol ved et to mands bord i køkkenet. Hun tager langsomt skeen

Læs mere

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn 13-18 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE infotil FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

Sådan bevarer du kraften i dit parforhold

Sådan bevarer du kraften i dit parforhold Sådan bevarer du kraften i dit parforhold Hvad enten du er eller har været i parforhold i kortere eller længere tid, kan du her søge gode råd om, hvordan du får et bedre eller bevarer dit parforhold. Vores

Læs mere

når alting bliver til sex på arbejdspladsen

når alting bliver til sex på arbejdspladsen når alting bliver til sex på arbejdspladsen Fagligt Fælles Forbund Udgivet af 3F Kampmannsgade 4 DK, 1790 København V Februar 2015 Ligestilling og Mangfoldighed Tegninger: Mette Ehlers Layout: zentens

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

#1 Her? MANDEN Ja, det er godt. #2 Hvad er det, vi skal? MANDEN Du lovede, at du ville hjælpe. Hvis du vil droppe det, skal du gå nu.

#1 Her? MANDEN Ja, det er godt. #2 Hvad er det, vi skal? MANDEN Du lovede, at du ville hjælpe. Hvis du vil droppe det, skal du gå nu. VENTETIDEN af Sigrid Johannesen Rummet oplyses af lommelygter de to KVINDER og bevæger sig ind på scenen med tændte lommelygter, hviskende og søgende efter et endnu ukendt sted. De når til en mur. Her?

Læs mere

HVORFOR FORSØGER DE HJEMVENDTE SOLDATER AT BEGÅ SELVMORD? Ph.D. Lilian Zøllner, Center for Selvmordsforskning

HVORFOR FORSØGER DE HJEMVENDTE SOLDATER AT BEGÅ SELVMORD? Ph.D. Lilian Zøllner, Center for Selvmordsforskning HVORFOR FORSØGER DE HJEMVENDTE SOLDATER AT BEGÅ SELVMORD? Ph.D. Lilian Zøllner, Center for Selvmordsforskning Registerundersøgelse N= 25.645 (1990 2009) Interviewundersøgelse (N=30) Uddybende interviewundersøgelse

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

KATRINES DAGE EN HISTORIE OM ET BOSTED KAPITEL 1 & 2

KATRINES DAGE EN HISTORIE OM ET BOSTED KAPITEL 1 & 2 KATRINES DAGE EN HISTORIE OM ET BOSTED KAPITEL 1 & 2 KAPITEL 1 Næste gang skal alt det hvide lugte af den her Grøn Æblehave, synes du ikke Katrine? Camillas øjne lyser af begejstring, mens hun holder den

Læs mere

Det du skal til at læse nu, er det første kapitel i vores bog. Rigtig god oplevelse !!!!!! Hilsen. Kasper & Tobias. Side! 1 of! 9

Det du skal til at læse nu, er det første kapitel i vores bog. Rigtig god oplevelse !!!!!! Hilsen. Kasper & Tobias. Side! 1 of! 9 Det du skal til at læse nu, er det første kapitel i vores bog. Rigtig god oplevelse Hilsen Kasper & Tobias Side 1 of 9 1 -" DIN BESLUTNING Det er altså ikke så svært. Livet handler om at træffe én beslutning.

Læs mere

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Lad os alle rejse os og høre biblens tale om Guds omsorg

Læs mere