Bedre samarbejde, bedre velfærd

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bedre samarbejde, bedre velfærd"

Transkript

1 dansk ERHVERV & SELVEJE DANMARK Bedre samarbejde, bedre velfærd - anbefalinger til et styrket aftalegrundlag

2 2 Bedre samarbejde, bedre velfærd / anbefalinger fra dansk erhverv & selveje danmark Bedre samarbejde, bedre velfærd / anbefalinger fra dansk erhverv & selveje danmark 3 Bedre samarbejde, bedre velfærd Dansk Erhverv og Selveje Danmark ønsker at sætte samfundets velfærdsudfordringer på dagsordenen med fokus på, hvordan en aktiv inddragelse af ikke-offentlige aktører kan være med til at skabe fagligt kompetente, værdibaserede, ikke-bureaukratiske og ressourcebevidste løsninger, som tilpasses den enkeltes behov. Når det offentlige, borgere og ikke-offentlige aktører i fællesskab løfter opgaver på nye måder, så resultatet er mere kvalitet og bedre ressourceudnyttelse, får det til tider betegnelsen samskabelse. SAMSKABELSE Måske ny vin på gamle flasker, men med en væsentlig signalværdi om, at vi i fællesskab og ved at have en god samarbejdsrelation kan mere og bedre end ved at stå alene som kommune eller som ikke-offentlige aktører. Dansk Erhverv og Selveje Danmark ønsker et mere kvalitativt samarbejde, flere partnerskaber og mere samskabelse. Det kræver, at vi er villige til hele tiden at udvikle aftalegrundlaget mellem offentlige og ikke-offentlige aktører. For den metode, vi vælger at styre efter, har naturligvis betydning for samspillet med ikke-offentlige aktører. Vi efterlyser en samlet strategi for samarbejdet med de ikkeoffentlige aktører på velfærdsområdet. Og med en samlet strategi en erkendelse af, at den måde vi samarbejder på, har stor betydning for kvalitet, innovation og en bæredygtig økonomi på velfærdsområdet. Skal vi udnytte potentialet for bedre løsninger og mere samskabelse på velfærdsområdet, skal det grundlag, vi samarbejder på, også kunne følge med. Med denne publikation, sætter vi fokus på de ting, vi kan gøre bedre, og hvordan vi kan drage større nytte af den viden, innovation og det engagement, der tilføres fra de ikke-offentlige aktører uagtet om samarbejdsrelationen reguleres af udbud, driftsoverenskomster, serviceloven eller andre partnerskabsformer. For det er vores klare overbevisning, at bedre samarbejde mellem det offentlige, de selvejende, frivillige og private aktører i sidste ende giver bedre velfærd. God læselyst Mette Feifer, Emil Tang, markedsdirektør, Dansk Erhverv formand Selveje Danmark og adm. direktør i Danske Diakonhjem Skal vi udnytte potentialet for bedre løsninger og mere samskabelse på velfærdsområdet, skal det grundlag, vi samarbejder på, også kunne følge med.

3 4 Bedre samarbejde, bedre velfærd / anbefalinger fra dansk erhverv & selveje danmark Bedre samarbejde, bedre velfærd / anbefalinger fra dansk erhverv & selveje danmark 5 Hvorfor skaber ikke-offentlige aktører merværdi? En lang række velfærdsopgaver bliver i dag løst af andre aktører i tæt samarbejde med det offentlige. Det drejer sig blandt andet om daginstitutioner, plejehjem, hjemmehjælp, botilbud til børn, unge og voksne med særlige behov, skoletilbud, alkoholbehandling, væresteder, særligt udsatte grupper, hospice, genoptræning og beskæftigelses- og revalideringstilbud. Mange af disse er organiseret som selvejende, frivillige og socialøkonomiske virksomheder. At have meget stor viden om specifikke målgrupper. At nå den enkelte borger på en måde, der ligger langt uden for, hvad det offentlige selv kan præstere. Og ved at nå et betydeligt frivilligt eller professionelt bagland (frivillige, pårørende, familie, foreninger, netværk m.m.), der sikrer et større samlet velfærdsoutput og skaber aktive medborgere. Med disse ting for øje, er det nedslående, at de nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at andelen af ikke-offentlige aktører på det sociale velfærdsområde stort set har været stagnerende siden Dansk Erhverv og Selveje Danmark foreslår: 1. En samlet strategi for samarbejdet med ikke-offentlige aktører på velfærdsområdet for at sikre kvalitet, økonomi, vækst og velfærdsinnovation. 2. Klare og ensrettede økonomiske afrapporteringskrav for alle uagtet ejerskab samt udviklingen af en standardbudgetmodel for offentlige institutioner. 3. Udbud på det sociale velfærdsområde skal ske med respekt for mennesket, krav i sociallovgivningen og i tæt dialog med aktørerne på området. 4. Bedre udnyttelse af innovationspotentialet i de selvejende institutioner på driftsoverenskomster gennem større autonomi og ejerskab. VI SÆTTER FOKUS PÅ, AT IKKE-OFFENTLIGE AKTØRER ER MED TIL AT SKABE EN BETYDELIG MERVÆRDI PÅ VELFÆRDSOMRÅDET VED: Figuren viser de private, selvejende og det offentliges markedsandel på det sociale velfærdsområde At udfordre de offentlige tilbud på såvel pris som kvalitet At sikre en reel mangfoldighed i opgaveløsningen, så samfundet kan håndtere mange forskelligartede behov. At løse velfærdsopgaver, som det offentlige ikke selv kan løfte. At sikre velfærdsinnovation altså en kvalitativ forbedring og udvikling af velfærdsydelserne. Private Selvejede Offentlige Kilde: Danmarks Statistik og Dansk Erhvervs egne beregninger. Det sociale velfærdsområde dækker over plejehjem og hjemmehjælp over vuggestuer og børnehaver til flygtninge- og asylcentre og specialskoler for handicappede. Sundhedsområdet er ikke medtaget.

4 Bedre samarbejde, bedre velfærd / anbefalinger fra dansk erhverv & selveje danmark 7 Sådan samarbejder man med de ikke-offentlige aktører på velfærdsområdet i dag Vi ønsker at sætte mere skub i samarbejdet mellem det offentlige og de mange ikke-offentlige aktører. Det sikrer bedre velfærdsløsninger og grundlag for mere samskabelse. Dansk Erhverv og Selveje Danmark Udbud Samarbejdet mellem det offentlige og ikke-offentlige aktører reguleres af en udbudsproces, hvor interesserede leverandører byder ind på en defineret opgave. Særligt udbredt på beskæftigelsesområdet og til dels på ældreområdet. Markedsbaseret tilgang med godkendelse efter serviceloven: En række ikke-offentlige aktører er godkendt efter paragraffer i serviceloven. De er underlagt godkendelse og tilsyn og skal hvert år have godkendt budget og takst. Derudover sælger de ikke-offentlige aktører deres ydelser enkeltvis på markedsvilkår. Frit valg På en række områder eksisterer frit-valgsordninger, hvor prisen typisk fastsættes på baggrund af kommunale priser eller centralt fastsatte takster For eksempel frit valg af hjemmehjælp, friplejebolig for ældre eller handicappede og hjælpemidler. Partnerskaber Organiseres typisk som kontraktbaserede partnerskaber eller som mere uformelt organiserede partnerskaber. Ved partnerskaber går den gensidige forpligtelse videre end køb og salg af enkeltpladser eller bestiller-udfører -modeller. Aktørerne har indgået en strategisk samarbejdsaftale, der forpligtiger begge parter. Driftsoverenskomster En aftale mellem en selvejende institution og en offentlig myndighed, der fastlægger rammerne for drift, pris, opgaver og tilsyn. Udbredt særligt ved plejehjem og daginstitutioner. Et eksempel på partnerskab er Familiens Hus i Høje Taastrup og Esbjerg. Samarbejdet er opbygget som et partnerskab med fælles ansvar og ejerskab, men leverandøren er valgt via en udbudsproces.

5 8 Bedre samarbejde, bedre velfærd / anbefalinger fra dansk erhverv & selveje danmark Bedre samarbejde, bedre velfærd / anbefalinger fra dansk erhverv & selveje danmark 9 Hvordan forbedrer vi det eksisterende aftalegrundlag? Vi ønsker at sætte mere skub i samarbejdet mellem det offentlige og de mange ikke-offentlige aktører. Ved at forbedre, udvikle og i nogle tilfælde forny samarbejdsrelationerne med de ikke-offentlige aktører frigøres ressourcer, og der realiseres et betydeligt velfærdsinnovationspotentiale. Det skaber grundlaget for mere samskabelse. Det sikrer bedre velfærdsløsninger. DE 4 OVERORDNEDE INDSATSOMRÅDER 1. MERE PARTNERSKAB OG INNOVATION 2. MERE GENNEMSIGTIGHED I ØKONOMIEN 3. UDBUD MED OMTANKE 4. BEDRE RAMMER FOR DRIFTSOVERENSKOMSTER Vi skal sørge for, at det grundlag, vi samarbejder ud fra, er tilstrækkeligt og tidssvarende. Nedenstående er Dansk Erhvervs og Selveje Danmarks forslag til, hvad der skal til for at sikre en tidssvarende ramme for samarbejdet mellem ikke-offentlige og det offentlige på velfærdsområdet, så vi i praksis får mest ud af samarbejdet.

6 10 Bedre samarbejde, bedre velfærd / anbefalinger fra dansk erhverv & selveje danmark Bedre samarbejde, bedre velfærd / anbefalinger fra dansk erhverv & selveje danmark Mere partnerskab og innovation Samarbejdet mellem offentlige og ikke-offentlige aktører på velfærdsområdet ligner stadig mest klassiske bestiller-udfører modeller, hvor en offentlig myndighed efterspørger en specifik ydelse, som den ikke-offentlige aktør udfører. Det skaber ikke altid de bedste løsninger. Samarbejdet med de ikke-offentlige aktører skal understøtte en frigørelse af de ekstra ressourcer og det innovationspotentiale, der ligger uden for det offentlige. De ikke-offentlige aktører på velfærdsområdet har ofte et værdimæssigt afsæt eller en klar mission om at gøre en forskel, som er selve fundamentet for deres virke. Det giver en variation og en større mangfoldighed af idéer og tilgange til at løse konkrete velfærdsudfordringer. Ikke-offentlige aktører har ofte bedre mulighed for hurtigt at afprøve nye ideer og skabe en ny og effektiv praksis. Skal vi sikre innovation af alt fra arbejdsgange over pædagogik til ny velfærdsteknologi, er samarbejdet med ikke-offentlige aktører afgørende. Samtidigt repræsenterer de ikke-offentlige velfærdsleverandører en oplagt mulighed for nye eksportmuligheder af de danske velfærdsløsninger. Udfordringen er imidlertid, at aftalegrundlaget langt fra altid understøtter innovationspotentialet eller muligheden for netop at være og kunne noget andet end det offentlige. Det skyldes ofte, at samarbejdet er reguleret alt for rigidt, at der er for stor økonomisk detaljestyring eller, at de ikke-offentliges aktørers ret til selv at lede og udvikle nye tiltag i praksis underminderes. Der skal med andre ord gives plads til at være noget andet end det offentlige. Vi har brug for en samlet strategi for de ikke-offentlige aktører på velfærdsområdet. Det giver en variation og en større mangfoldighed af ideer og tilgange til at løse konkrete velfærdsudfordringer. DANSK ERHVERV OG SELVEJE DANMARK ANBEFALER: En samlet strategi og en klar og tydelig målsætning for samarbejdet mellem det offentlige og de selvejende, frivillige og private aktører på velfærdsområdet. At regeringen nedsætter et selvejeudvalg, der skal komme med anbefalinger til, hvordan man kan styrke samarbejdet mellem det offentlige og selvejende, frivillige og andre non-profit aktører på velfærdsområdet. Udvalget skal understøtte udviklingen af nye former for samarbejde og partnerskaber samt komme med bud på bedre driftsoverenskomster. At kommunerne indtænker de ikke-offentlige velfærdsleverandører og institutioner som naturlige steder at afprøve nye velfærdsløsninger og ny teknologi. At kommunerne, når de ønsker at inddrage frivillige i opgaveløsningen på det sociale velfærdsområde, i langt højere grad indgår samarbejde med de organisationer, der har erfaring med at inddrage frivillige som en integreret del af en professionel opgaveløsning. At der er lige adgang til midler og puljer for alle

7 12 Bedre samarbejde, bedre velfærd / anbefalinger fra dansk erhverv & selveje danmark Bedre samarbejde, bedre velfærd / anbefalinger fra dansk erhverv & selveje danmark Mere gennemsigtighed i økonomien Private, selvejende og frivillige virksomheder leverer i dag tjenesteydelser på vegne af eller som supplement til den offentlige velfærdsydelse og bliver typisk målt på både pris og kvalitet. En helt afgørende forudsætning for et dynamisk samspil mellem det offentlige og de ikke-offentlige aktører er kendskabet til, hvad velfærdsydelserne faktisk koster. Det er derfor et stort problem, at det offentlige på bl.a. velfærdsområdet har et meget uklart og ofte misvisende billede af egne priser. Det fører til opretholdelse af ikke-rentable offentlige tilbud og en skævvredet konkurrencesituation i forhold til de ikke-offentlige aktører. Skal sammenligning af pris og kvalitet hos offentlige- og ikke -offentlige aktører give et retvisende billede, er det en forudsætning, at priserne udregnes på et bare nogenlunde ensartet grundlag, og at der er gennemsigtighed i, hvad der er medregnet i prisen. Det er væsentligt for at kunne sammenligne forskellige tilbud og et afgørende styringsredskab, uanset om man er en offentlig myndighed eller en ikke-offentlig aktør. Dansk Erhverv og Selveje Danmark oplever på en lang række områder, at der mangler viden og indsigt i, hvad de offentlige institutioner og ydelser rent faktisk koster. Det gælder på æl dreområdet, på det specialiserede socialområde, på beskæftigelsesområdet og på sundhedsområdet. For eksempel når et kommunalt plejehjem eller botilbud ikke indregner udgifter til husleje, administration, vedligeholdelse m.v i deres takstberegninger eller, når der ikke er sammenhæng mellem takst, budget og afholdte udgifter. Hvis samfundet skal investere i de rigtige løsninger, så vi får mest mulig velfærd og flest resultater for pengene, kræver det fokus på kvalitet, resultater og effekt men det kræver også langt større gennemsigtighed i økonomien. Vores anbefalinger vil sikre, at man som offentlig myndighed får et langt bedre overblik over de reelle udgifter til konkrete tilbud samt skabe et langt bedre fundament for at træffe strategiske beslutninger ud fra en reel sammenhæng mellem pris og kvalitet. DANSK ERHVERV OG SELVEJE DANMARK ANBEFALER: Klare og ensrettede økonomiske afrapporteringskrav til offentlige institutioner og tilbud, så de i langt højere grad følger almindelig årsregnskabspraksis, og der derved skabes bedre udgiftsstyring og økonomisk gennemsigtighed. Der skal udvikles en standardbudgetmodel for offentlige institutioner på social-, velfærds-, beskæftigelses- og sundhedsområdet, som sikrer, at alle direkte og indirekte omkostninger faktisk indregnes. Den nye sociale tilsynsreform opstiller krav om synlige økonomiske nøgletal for godkendelsespligtige tilbud, også offentlige. Principperne om økonomiske nøgletal bør udvides til at omfatte alle tilbud, herunder ældreområdet. Dansk Erhverv og Selveje Danmark oplever på en lang række områder, at der mangler viden og indsigt i, hvad de offentlige institutioner og ydelser rent faktisk koster.

8 14 Bedre samarbejde, bedre velfærd / anbefalinger fra dansk erhverv & selveje danmark Bedre samarbejde, bedre velfærd / anbefalinger fra dansk erhverv & selveje danmark Udbud med omtanke De seneste år er offentlige udbud i stigende grad blevet anvendt som redskab, når der indgås aftaler med ikke-offentlige aktører på velfærdsområdet. Ofte med en intention om at sende et signal om behovet for og ønsket om at udbygge det offentlige-private samarbejde. Intentionen er god og rigtig for der er behov for et styrket offentligt-privat samarbejde. Men resultatet har ikke altid været godt. Gode intentioner er tit blevet dræbt i bureaukrati, og det har vist sig vanskeligt at finde en opskrift, der sikrer en positiv konkurrence om dét særlige, som ikke-offentlige aktører kan levere. Firkantede udbudsskabeloner flugter som hovedregel dårligt med kompleksiteten i de opgaver, vi løser på velfærdsområderne. På en række ydelser, navnlig på det specialiserede socialområde, mener vi ikke, at det giver mening at konkurrenceudsætte på EU-niveau og efter detaljerede udbudsregler. Det gælder eksempelvis individuelle foranstaltninger på socialområdet, som anbringelse af børn og unge. Det skyldes, at valget af et konkret socialt tilbud sker i en dialog mellem borger, pårørende, myndighed og det sociale tilbud (leverandøren). Derudover synes udbudskonkurrence at være svær at forene med et område, hvor det offentlige gennemgår og godkender eller fastsætter de enkelte leverandørers budgetter og takster. Med de nye udbudsdirektiver må det imidlertid forventes, at udviklingen vil fortsætte i retning af flere udbud også på velfærdsområdet. Det bliver derfor afgørende at finde en ny og bedre opskrift. På velfærdsområdet er der tradition for at regulere samarbejdet med private og ikke-offentlige aktører på andre måder end ved traditionelle udbud og konkurrenceudsættelse. Udbudsprocessen er derfor ikke en samarbejdsform på velfærdsområdet, hvor der er de store erfaringer ud over på beskæftigelsesområdet og i mindre grad ældreområdet. Udbud må ikke tage initiativet fra de mange unikke tilbud, som sikrer mangfoldigheden på velfærdsområdet.

9 16 Bedre samarbejde, bedre velfærd / anbefalinger fra dansk erhverv & selveje danmark Bedre samarbejde, bedre velfærd / anbefalinger fra dansk erhverv & selveje danmark 17 Anbefalinger når det offentlige ønsker at gå i udbud på velfærdsområdet: DET HANDLER OM MENNESKER Sociale velfærdsopgaver handler om mennesker og sker på baggrund af en konkret individuel vurdering. Det kan have en helt anden grad af kompleksitet end eksempelvis vareindkøb - der er ikke tale om indkøb af standardvarer. FOKUS PÅ KVALITET FREM FOR PRIS Kvalitet og konkurrence om gode metoder skal have plads i udbud. Et ensidigt fokus på laveste pris er ofte ikke den mest effektive løsning på lang sigt. PLADS TIL NICHEAKTØRER Udbud må ikke tage initiativet fra de mange unikke tilbud, som sikrer mangfoldigheden på velfærdsområdet. Der skal være plads til nicheaktører med meget specialiseret viden og indsatser. Det er væsentligt, at alle virksomheder stilles lige i konkurrence om indhold, kvalitet og pris, og derfor skal krav, tildelings-kriterier mv., der utilsigtet frasorterer mindre virksomheder, undgås. TÆT DIALOG OM SAMARBEJDE Der skal inden og efter udbuddet være en tæt dialog med aktørerne på området om, hvordan et udbud og efterfølgende samarbejde kan indrettes, så det i tilstrækkelig grad tager højde for kvalitet, socialfaglige og individuelle borgerhensyn. Her bør den gensidige dialog vægtes højt og være supplement til ren orientering om kommende udbud. MULIGHED FOR PARTNERSKABER Mulighederne for at indgå i partnerskabslignende samarbejde skal undersøges i forbindelse med udbud. FOKUS PÅ HØJE TRANSAKTIONSOMKOSTNINGER Det skal analyseres, om transaktionsomkostningerne ved et udbud for såvel udbyder som tilbudsgiver står mål med de forventede besparelser eller kvalitetsgevinster. Transaktionsomkostningerne ved udbud er generelt alt for høje. Dansk Erhverv har i en analyse konstateret, at det efter et konservativt skøn koster erhvervslivet 4,6 mia. kr. årligt at skrive tilbud ved offentlige udbudsforretninger. AFKLARING AF PRISFASTSÆTTELSE Der er en række uafklarede forhold mellem udbudsreglerne og sociallovgivningen. Vi efterlyser derfor, at der fra centralt hold som minimum sker en afklaring af, hvordan man som leverandør på det specialiserede socialområde afgiver priser i en udbuds-situation, når både ens takst, budget mv. skal godkendes af Socialtilsynet. Tilsvarende skal det afklares, hvordan hensynet til den konkrete individuelle vurdering spiller sammen med udbud.

10 18 Bedre samarbejde, bedre velfærd / anbefalinger fra dansk erhverv & selveje danmark Bedre samarbejde, bedre velfærd / anbefalinger fra dansk erhverv & selveje danmark Bedre rammer for driftsoverenskomster Ved en driftsoverenskomst opfattes de selvejende aktører typisk som en del af den kommunale inhouse opgaveløsning. Inhouse- reglen har dog i praksis givet uklarheder i forhold til kompetencefordelingen mellem den kommunale og den selvejende aktør blandt andet i forhold til ledelsesretten, administration mv. For overfor inhousereglen står kommunestyrelseslovens 2, der fastslår at en kommune ikke må udskille en opgave til en selvejende institution og samtidig bevare rådigheden over opgavevaretagelsen. For at skabe merværdi i velfærdsløsningerne ved at inddrage selvejende aktører, skal disse kunne noget andet end de kommunale institutioner, på kvalitet, økonomi og i form af en større mangfoldighed i ydelserne. Opgaven er derfor at finde det samarbejdsrum, hvor det kommunale hensyn til kvalitetssikring og kontrol opfyldes, uden at det samtidigt fjerner ledelsesretten fra den selvejende institution. Derfor skal kommunerne anerkende, at selvom de selvejende aktører løser opgaver for kommunen, så er de samtidig selvstændigt drevne institutioner med egne bestyrelser og egen beslutningskompetence. De konkrete driftsoverenskomster skal derfor udformes i respekt for, at den selvejende institution er et selvstændigt retssubjekt med selvstændig ledelsesret. Respekteres ledelsesretten ikke, risikerer man helt at udvande fordelene ved at inddrage selvejende i opgaveløsningen. Nedenfor følger Dansk Erhverv og Selveje Danmarks anbefalinger til driftsoverenskomsten på en række punkter, der i praksis har vist sig at give de største samarbejdsudfordringer den røde tråd er respekten for ledelsesrummet. For at skabe merværdi i velfærdsløsningerne ved at inddrage selvejende aktører, skal disse kunne noget andet end de kommunale institutioner, på kvalitet, økonomi og i form af en større mangfoldighed i ydelserne. DANSK ERHVERV OG SELVEJE DANMARK ANBEFALER: Der udvikles fælles retningslinjer for driftsoverenskomster, der kan skabe bedre grundlag for et nyt og forbedret samarbejde mellem ikke-offentlige aktører og kommunerne. Denne standard vil være et indlysende resultat af arbejdet i et selvejeudvalg (som foreslået under indsatsområde 1). Man skal i højere grad udnytte innovationspotentialet i de selvejende institutioner indenfor driftsoverenskomstrammen. Det kan blandt andet gøres ved at frisætte en del af budgettet til nye dispositioner og give de selvejende institutioner større autonomi og ejerskab, for eksempel i form af mindre offentlig indblanding i produktion, bygningsdrift og anvendelse af opsparede midler.

11 20 Bedre samarbejde, bedre velfærd / anbefalinger fra dansk erhverv & selveje danmark Bedre samarbejde, bedre velfærd / anbefalinger fra dansk erhverv & selveje danmark 21 8 konkrete anbefalinger til bedre driftsoverenskomster Dansk Erhverv og Selveje Danmark har desuden en række konkrete anbefalinger til samarbejdet mellem en kommune og en selvejende institution udmøntet ved en driftsoverenskomst. 2. INSTITUTIONENS RETSSIKKERHED Både i formuleringen af den konkrete driftsoverenskomst og i det løbende samarbejde mellem kommune og institution er det afgørende, at den selvejende institutions retssikkerhed respek- 3. KONTROL MED ØKONOMI Der er en stor variation i driftsoverenskomsterne, når det gælder en kommunes ønsker om at kontrollere og blande sig i selvejende institutioners økonomi og regnskab. Der er også stor for- Dispositioner og brug af eventuel formue Indenfor den godkendte budgetramme, er det den selvejende institution ledelsesret, hvordan disse midler anvendes for at sikre den bedste opgavevaretagelse. Kommunen kan med rimelighed godkende ekstraordinære dispositioner knyttet til den/ 1. DE SELVEJENDE INSTITUTIONER SKAL RESPEKTERES SOM SELVSTÆNDIGE RETSSUBJEKTER Bestyrelsen har det overordnede ansvar for driften af den teres. Det betyder blandt andet, at institutioner på linje med andre virksomheder skal have mulighed for at organisere sig og søge råd og vejledning, hvor man finder det mest hensigtsmæssigt og eksempelvis ikke være tvunget til at orientere sig mod skel på, hvordan de enkelte kommuner udlever den økonomiske kontrol i praksis. Ofte tager ønsket om økonomisk kontrol overhånd, så den selvejende institutions ledelsesrum amputeres. de institutioner, der er på driftsoverenskomst med kommunen, men skal i øvrigt ikke godkende institutionernes økonomiske dispositioner. Dette skal særligt understreges i forhold til selvejende institutioner med flere aktiviteter. selvejende institution. Det betyder, at ledelsen i den selvejen- kommunen eller at indkøbe kommunale ydelser. Budget, regnskab, revision de institution refererer til sin bestyrelse ikke til kommunen. For at en selvejende institution kan opfattes som inhouse Den selvejende institution kan foretage dispositioner udover Kommunerne skal anerkende de selvejende institutioners selv- leverandør, skal kommunen udøve kontrol med institutionens det godkendte budget, hvis egne midler anvendes, for eksem- stændige formue-, ledelses- og dispositionsret. økonomi. Dansk Erhverv og Selveje Danmark anbefaler, at pel fra den selvejende institutions formue, renter, puljer eller kommunen godkender den overordnede budgetramme. Heref- anden finansiering. I samarbedet med de selvejende aktører og i udformningen af ter er det institutionens bestyrelse, der er ansvarlig for, at bud- de konkrete driftsoverenskomster, er det helt afgørende, at man gettet overholdes og foretager de nødvendige justeringer heraf. En driftsoverenskomst giver med andre ord kommunen be- som kommune respekterer og er bevidst om, at de selvejende in- føjelser til at godkende budget og ekstraordinære udgifter samt stitutioner har en bestyrelse, der er ansvarlig for institutionens De selvejende institutioner aflægger regnskab revideret af en indsigt i det endelige årsregnskab i relationen til driften af en drift samt faglige og økonomiske dispositioner. Ligeledes skal autoriseret revisor. Det er op til den enkelte institution, hvilken eller flere specifikke institutioner. Men en driftsoverenskomst kommunen ikke stille krav om at sidde i eller kunne udnævne uafhængig revisor, den ønsker at anvende. Kommunen kan ikke giver ikke kommunen indflydelse på andre af den selvejende specifikke personer til den selvejende institutions bestyrelse. De stille krav om, at kommunens egen revisor skal benyttes. institutions aktiviteter, der gennemføres med egenkapital/op- kontrolbehov, som kommunen har for opgaver udført inhou- sparet formue. se af selvejende institutioner, kan løftes på anden vis gennem løbende afrapporteringer, fremsendelse af regnskaber samt i forbindelse med budgetgodkendelse.

12 22 Bedre samarbejde, bedre velfærd / anbefalinger fra dansk erhverv & selveje danmark Bedre samarbejde, bedre velfærd / anbefalinger fra dansk erhverv & selveje danmark ADMINISTRATION AF LØN Den selvejende institution skal frit kunne vælge, hvem den ønsker til at administrere og udbetale løn. Såfremt der (i driftsoverenskomsten) afsættes et fast beløb svarende til det, kommunen bruger til lønadministration, er det helt afgørende, at det er gennemskueligt, hvordan kommunen har beregnet dette, så det svarer til de reelle omkostninger, kommunen har for at administrere løn. 5. ANSÆTTELSER OG OVERENSKOMST Kommunen bør ikke i driftsoverenskomsten stille krav om at skulle ansætte eller godkende ansættelsen af medarbejdere eller ledere. Hvem der ansættes, og på hvilke vilkår, er et centralt ledelsesinstrument forbeholdt ledelsen og bestyrelsen i den selvejende institution. 6. TILSYNSPRAKSIS Kommunen eller anden relevant myndighed skal naturligvis føre lovpligtigt tilsyn med institutionen. De bemærkninger eller anmodninger, der kommer fra tilsynet, vil typisk have førsteprioritet. Den selvejende institution skal derfor have mulighed for at tilpasse sig krav fra tilsynet. 7. OPSIGELSE AF AFTALEN Der skal i driftsoverenskomsten fastsættes en rimelig opsigelsesfrist på for eksempel 12 måneder. Det giver både institutionen og den offentlige myndighed mulighed for at ændre den strategiske planlægning. Opsigelsesfristen skal som minimum honorere de forpligtigelser, den selvejende aktør har overfor medarbejdere og eksterne aktører. Ønsker kommunen at ændre markant i driftsoverenskomsten ved for eksempel at skære ned i antallet af pladser, skal dette ligeledes annonceres på lige fod med en opsigelse af driftsoverenskomsten. 8. VEDTÆGTSÆNDRINGER Kommunen skal som udgangspunkt ikke godkende vedtægtsændringer, medmindre disse har væsentlige konsekvenser for den opgave, institutionen løser via driftsoverenskomsten. Er den selvejende institution organiseret som en fond, hvilket er den hyppigste praksis, skal en vedtægtsændring alligevel underlægges godkendelse af anden myndighed.

13 Dansk Erhverv og Selveje Danmark foreslår: 1. En samlet strategi for samarbejdet med ikke-offentlige aktører på velfærdsområdet for at sikre kvalitet, økonomi, vækst og velfærdsinnovation. 2. Klare og ensrettede økonomiske afrapporteringskrav for alle uagtet ejerskab samt udviklingen af en standardbudgetmodel for offentlige institutioner. 3. Udbud på det sociale velfærdsområde skal ske med respekt for mennesket, krav i sociallovgivningen og i tæt dialog med aktørerne på området. 4. Bedre udnyttelse af innovationspotentialet i de selvejende institutioner på driftsoverenskomster gennem større autonomi og ejerskab. DANSK ERHVERV BØRSEN 1217 KØBENHAVN K T F INFO@DANSKERHVERV.DK SELVEJE DANMARK BØRSEN 1217 KØBENHAVN K T F KONTAKT@SELVEJE.DK

Samarbejdsaftale mellem Randers Byråd og selvejende institutioner med driftsoverenskomst

Samarbejdsaftale mellem Randers Byråd og selvejende institutioner med driftsoverenskomst Samarbejdsaftale mellem Randers Byråd og selvejende institutioner med driftsoverenskomst Revideret d.21. oktober 2016 Denne samarbejdsaftale mellem Randers kommune og selvejende institutioner har til formål

Læs mere

Selvejende og private aktørers markedsandele på det sociale velfærdsområde

Selvejende og private aktørers markedsandele på det sociale velfærdsområde og prie aktørers markedsandele på det sociale velfærdsområde RESUME Det sociale velfærdsområde er en bred betegnelse, der dækker over en lang række sociale opgaver, som i Danmark løses både offt, pri og

Læs mere

Selvejende og private aktørers markedsandele på det sociale velfærdsområde

Selvejende og private aktørers markedsandele på det sociale velfærdsområde Selvejende og private aktørers markedsandele på det sociale velfærdsområde RESUME Det sociale velfærdsområde er en bred betegnelse, der dækker over en lang række sociale opgaver som i Danmark løses både

Læs mere

Høringssvar ændringer i serviceloven vedr. borgerrettet personlig assistance (BPA) mm.

Høringssvar ændringer i serviceloven vedr. borgerrettet personlig assistance (BPA) mm. Social-, børne- og integrationsministeriet Att.: Tina Hansen Holmens Kanal 22 1060 København k Høringssvar ændringer i serviceloven vedr. borgerrettet personlig assistance (BPA) mm. 20. januar 2014 Høringsbrevet

Læs mere

Selvejende og private aktørers markedsandele på det sociale velfærdsområde

Selvejende og private aktørers markedsandele på det sociale velfærdsområde Selvejende og private aktørers markedsandele på det sociale velfærdsområde RESUME Det sociale velfærdsområde er en bred betegnelse, der dækker over en lang række sociale opgaver som i Danmark løses både

Læs mere

Bidrag til produktivitetskommissionen om offentlig-privat samarbejde

Bidrag til produktivitetskommissionen om offentlig-privat samarbejde NOTAT Bidrag til produktivitetskommissionen om offentlig-privat samarbejde 1. Stigning i offentlig-privat samarbejde i kommunerne Siden kommunalreformen er anvendelsen af private leverandører i den kommunale

Læs mere

Forslag der øger produktiviteten gennem offentligt-privat samarbejde

Forslag der øger produktiviteten gennem offentligt-privat samarbejde Notat Forslag der øger produktiviteten gennem offentligt-privat samarbejde Til: Produktivitetskommissionen Fra: Dansk Erhverv Offentligt-privat samarbejde styrker produktiviteten Det er Dansk Erhvervs

Læs mere

UDBUDSPOLITIK HOLBÆK KOMMUNE

UDBUDSPOLITIK HOLBÆK KOMMUNE UDBUDSPOLITIK HOLBÆK KOMMUNE Holbæk Kommunes udbudspolitik vedrører Byrådets afklaring af de overordnede og principielle forhold vedrørende konkurrenceudsættelse af kommunalt udførte driftsopgaver. Med

Læs mere

Danske Handicaporganisationers frivilligpolitik

Danske Handicaporganisationers frivilligpolitik Dokument oprettet 09. juli 2014 Sag 10-2014-00390 Dok. 166248/kp_dh Danske Handicaporganisationers frivilligpolitik Indledning Frivillighed har i de seneste år haft en fremtrædende rolle i den generelle

Læs mere

[Skriv tekst] Konkurrenceudsættelsespolitik for Aabenraa Kommune

[Skriv tekst] Konkurrenceudsættelsespolitik for Aabenraa Kommune [Skriv tekst] Konkurrenceudsættelsespolitik for Aabenraa Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Formål med konkurrenceudsættelsespolitiken 3 3. Hvad og hvem er omfattet 5 3.1 Definition 5 4. Rammer

Læs mere

Strategi for det specialiserede socialområde for voksne

Strategi for det specialiserede socialområde for voksne Strategi for det specialiserede socialområde for voksne Forord Denne strategi er gældende for hele det specialiserede socialområde for voksne. Strategien er blevet til i forlængelse af, at der er gennemført

Læs mere

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbølls talepapir

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbølls talepapir Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 229 Offentligt Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbølls talepapir Anledning Samråd i Finansudvalget Dato / tid 2. februar 2017

Læs mere

Frivillighedspolitik for det frivillige sociale arbejde

Frivillighedspolitik for det frivillige sociale arbejde Frivillighedspolitik for det frivillige sociale arbejde Formål og mål Odense Byråd ønsker med formuleringen af en overordnet og fælles frivillighedspolitik at styrke, synliggøre, forbedre samt koordinere

Læs mere

Møde 12. november 2012 kl. 13:00 i Mødelokale 4

Møde 12. november 2012 kl. 13:00 i Mødelokale 4 Socialudvalg Referat Møde 12. november 2012 kl. 13:00 i Mødelokale 4 Afbud/fraværende: Mødet afsluttet kl. 14.15. Indkaldte: kl. 13.15 - Britta Rasmussen vedr. punkterne 161-163 kl. 13.45 - Irene Kristensen

Læs mere

Strategi for aktivt medborgerskab og frivillighed

Strategi for aktivt medborgerskab og frivillighed FRIVILLIGHEDSRÅDET September 2013 / Coh 3. UDKAST Strategi for aktivt medborgerskab og frivillighed Forord Kommunalbestyrelsen har nu vedtaget sin strategi for aktivt medborgerskab og frivillighed. Strategien

Læs mere

Aftale mellem Østerbro Lokaludvalg og Fonden Miljøpunkt Østerbro, Agenda 21 for et bæredygtigt UDKAST

Aftale mellem Østerbro Lokaludvalg og Fonden Miljøpunkt Østerbro, Agenda 21 for et bæredygtigt UDKAST Aftale mellem Østerbro Lokaludvalg og Fonden Miljøpunkt Østerbro, Agenda 21 for et bæredygtigt København UDKAST 1 1 Parter, baggrund og formål Denne aftale er indgået mellem Østerbro Lokaludvalg Vennemindevej

Læs mere

Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I OFFENTLIGE INDKØB

Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I OFFENTLIGE INDKØB Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I OFFENTLIGE INDKØB Anbefalinger om samfundsansvar i offentlige indkøb Introduktion Hvad kan det offentlige gøre for at fremme gode rammer for, at samfundsansvar indgår som

Læs mere

Høringssvar til forslag om Lov om ændring af sundhedsloven (Hjælpeordninger til personer med respirationsinsuffiens)

Høringssvar til forslag om Lov om ændring af sundhedsloven (Hjælpeordninger til personer med respirationsinsuffiens) Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Att.: Birgitta Winckler bwi@sum.dk, sum@sum.dk Høringssvar til forslag om Lov om ændring af sundhedsloven (Hjælpeordninger til personer med respirationsinsuffiens)

Læs mere

Bilag 1. Retningslinier for udbud og udlicitering i Randers Kommune.

Bilag 1. Retningslinier for udbud og udlicitering i Randers Kommune. Bilag 1. Retningslinier for udbud og udlicitering i Randers Kommune. Byrådet d. 25. marts 2008 1. INDLEDNING...3 2. FORMÅL...3 3. MÅLSÆTNINGER FOR KONKURRENCEUDSÆTTELSEN 2008-10...3 4. OVERVEJELSER FØR

Læs mere

Det fremgår af 62 i kommunestyrelsesloven og den tilhørende vejledning, at udbudsstrategien

Det fremgår af 62 i kommunestyrelsesloven og den tilhørende vejledning, at udbudsstrategien Udbudsstrategi for valgperioden 2010-2013 i Norddjurs Kommune Kommunalbestyrelsen har udarbejdet en udbudsstrategi, der blandt andet indeholder en oversigt over hvilke driftsområder, hvor det overvejes

Læs mere

ANALYSENOTAT Kommunaldirektører: Stort potentiale i offentlig-privat

ANALYSENOTAT Kommunaldirektører: Stort potentiale i offentlig-privat ANALYSENOTAT Kommunaldirektører: Stort potentiale i offentlig-privat samarbejde AF MARKEDSCHEF MORTEN JUNG OG ANALYSEKONSULENT JAKOB KÆSTEL MADSEN Resumé Den offentlige sektor udfylder en meget central

Læs mere

Strategi for samarbejdet mellem Sociale Forhold og Beskæftigelse og civilsamfundet VÆR MED. bliv frivillig i Sociale Forhold og Beskæftigelse

Strategi for samarbejdet mellem Sociale Forhold og Beskæftigelse og civilsamfundet VÆR MED. bliv frivillig i Sociale Forhold og Beskæftigelse Strategi for samarbejdet mellem Sociale Forhold og Beskæftigelse og civilsamfundet VÆR MED bliv frivillig i Sociale Forhold og Beskæftigelse strategi Aktivt medborgerskab er en grundpille i et velfungerende

Læs mere

Rammeaftale for samarbejdet mellem Socialforvaltningen i Københavns Kommune og de selvejende tilbud. [Vælg datoen]

Rammeaftale for samarbejdet mellem Socialforvaltningen i Københavns Kommune og de selvejende tilbud. [Vælg datoen] Rammeaftale for samarbejdet mellem Socialforvaltningen i Københavns Kommune og de selvejende [Vælg datoen] 2 Indholdsfortegnelse Rammeaftalens formål... 3 Baggrund for rammeaftalen... 3 Rammeaftalens parter...

Læs mere

HVAD KOSTER DET OFFENTLIGE?

HVAD KOSTER DET OFFENTLIGE? fremtiden starter her... HVAD KOSTER DET OFFENTLIGE? Kan man sammenligne pærer med bananer? 2 Hvad koster det offentlige? / Dansk Erhverv Hvad koster det offentlige? / Dansk Erhverv 3 Indhold Hvad koster

Læs mere

Forslag til ny driftsoverenskomst. mellem. Regionsrådet i Region Midtjylland. Bestyrelsen for Filadelfia. driften af Stormly

Forslag til ny driftsoverenskomst. mellem. Regionsrådet i Region Midtjylland. Bestyrelsen for Filadelfia. driften af Stormly Forslag til ny driftsoverenskomst mellem Regionsrådet i Region Midtjylland og Bestyrelsen for Filadelfia om driften af Stormly I henhold til 108, 103 og 104 i Serviceloven har Regionsrådet i Region Midtjylland

Læs mere

Nærværende notat beskriver baggrunden for direktionsindstillingen om potentialeafklaring af fritvalgsområdet i Halsnæs Kommune.

Nærværende notat beskriver baggrunden for direktionsindstillingen om potentialeafklaring af fritvalgsområdet i Halsnæs Kommune. Notat til Udvalget for Voksne og Sundhed Sagsnr.: 2012/0011303 Dato: 20. februar 2013 Titel: Fritvalgsområdet potentiale afklaring. Sagsbehandler: Anne Mette Nielsen Leder af Sundhedsstaben Nærværende

Læs mere

Indkøbs- og udbudspolitik for Aabenraa Kommune

Indkøbs- og udbudspolitik for Aabenraa Kommune Indkøbs- og udbudspolitik for Aabenraa Kommune Godkendt 30. marts 2016 Indholdsfortegnelse 1. Formål...3 2. Hvad og hvem er omfattet...3 3. Udbud af varer og tjenesteydelser...3 4. Udbud af bygge- og anlægsopgaver...4

Læs mere

3. Markedsmodning på velfærdsområderne, invitation til et fælleskommunalt projekt (Hans Søie)

3. Markedsmodning på velfærdsområderne, invitation til et fælleskommunalt projekt (Hans Søie) SIDE 10/20 3. Markedsmodning på velfærdsområderne, invitation til et fælleskommunalt projekt (Hans Søie) Gæst: socialchef Jan Christensen, Holbæk Kommune Baggrund I regi af Udbudsportalen er der etableret

Læs mere

Notat om juridiske og økonomiske forhold, når kommuner har indgået driftsaftaler med private tilbud

Notat om juridiske og økonomiske forhold, når kommuner har indgået driftsaftaler med private tilbud 10. november 2017 Socialtilsyn Hovedstaden Notat om juridiske og økonomiske forhold, når kommuner har indgået driftsaftaler med private tilbud Socialtilsyn Hovedstaden har siden tilsynenes etablering modtaget

Læs mere

www.selveje.dk Slotsholmsgade 1, Børsen 1217 København K tlf. 33 74 64 27

www.selveje.dk Slotsholmsgade 1, Børsen 1217 København K tlf. 33 74 64 27 Til Socialministeriet Høringssvar fra Selveje Danmark vedr. forslag til lov om socialtilsyn samt ændring af lov om social service. Selveje Danmark støtter helt overordnet den aftale, der er indgået mellem

Læs mere

Oversigt over re-godkendelser af sociale tilbud 2014

Oversigt over re-godkendelser af sociale tilbud 2014 GLADSAXE KOMMUNE Social- og handicapafdelingen Oversigt over re-godkendelser af sociale tilbud 2014 NOTAT Dato: 27.februar 2015 Af: Malene Ravn Teksten nedenfor er kopieret fra den samlede konklusion af

Læs mere

Strategi for fremme af socialøkonomi i Horsens Kommune

Strategi for fremme af socialøkonomi i Horsens Kommune Strategi for fremme af socialøkonomi i Horsens Kommune 2016-2020 Motivation hvorfor fremme socialøkonomi og hvad er visionen I Horsens Kommune ønsker vi at fremme socialøkonomiske løsninger på de samfundsmæssige

Læs mere

UDKAST: Frederiksbergs Frivillighedsstrategi

UDKAST: Frederiksbergs Frivillighedsstrategi Februar 2013 UDKAST: Frederiksbergs Frivillighedsstrategi Baggrund En attraktiv og aktiv by med aktive medborgere Frederiksberg Kommune og byen Frederiksberg har i udgangspunktet en stærk tradition for

Læs mere

Folkeoplysningspolitik for Bornholms Regionskommune

Folkeoplysningspolitik for Bornholms Regionskommune Folkeoplysningspolitik for Bornholms Regionskommune Introduktion Folketinget vedtog den 1. juni 2011 en række ændringer af folkeoplysningsloven. Et centralt punkt i den reviderede lov er, at alle kommuner

Læs mere

Socialtilsyn Hovedstaden. Styringskonference om det specialiserede voksenområde Den 6. november 2015

Socialtilsyn Hovedstaden. Styringskonference om det specialiserede voksenområde Den 6. november 2015 Socialtilsyn Hovedstaden Styringskonference om det specialiserede voksenområde Den 6. november 2015 Disposition Kort om Socialtilsyn Hovedstaden Tilsyn med effektdokumentation Tilsyn med økonomi og styring

Læs mere

Udbud på beskæftigelsesområdet forslag til forbedrede rammeaftaler

Udbud på beskæftigelsesområdet forslag til forbedrede rammeaftaler Udbud på beskæftigelsesområdet forslag til forbedrede rammeaftaler Baggrund Baggrunden for vores henvendelse og ønske om at fremlægge forslag til nye principper for kommende udbud er erfaringer fra det

Læs mere

Frivillighedspolitikken for Skive Kommune 2011-2015. www.skive.dk

Frivillighedspolitikken for Skive Kommune 2011-2015. www.skive.dk Frivillighedspolitikken for Skive Kommune 2011-2015 www.skive.dk Frivillighedspolitik for Skive Kommune Indholdsfortegnelse: Forord 3 Formål 4 Grundlaget for samarbejdet 4 Mål og handlinger 6 Revision

Læs mere

Økonomi og Det nye Socialtilsyn

Økonomi og Det nye Socialtilsyn Økonomi og Det nye Socialtilsyn LOS Landsmøde, 13. april 2015 John Cubbin 1 Lidt om os Trekroner Revision A/S 26 medarbejdere, heraf 20 revisorer, og 3 partnere Etableret i 1983, beliggende i Roskilde

Læs mere

Udkast. Bekendtgørelse om godkendelse af og tilsyn med private opholdssteder, private botilbud og private behandlingstilbud for stofmisbrugere.

Udkast. Bekendtgørelse om godkendelse af og tilsyn med private opholdssteder, private botilbud og private behandlingstilbud for stofmisbrugere. Udkast Bekendtgørelse om godkendelse af og tilsyn med private opholdssteder, private botilbud og private behandlingstilbud for stofmisbrugere. I medfør af 143 og 144, stk. 4 og 5 i lov om social service,

Læs mere

Udbuds- og indkøbspolitik i Allerød Kommune

Udbuds- og indkøbspolitik i Allerød Kommune Udbuds- og indkøbspolitik i Allerød Kommune Udbuds- og indkøbspolitik i Allerød Kommune Politikkens formål og principper Udbuds- og indkøbspolitikken sætter den overordnede politiske retning for Allerød

Læs mere

Værdighedspolitik. Vision for ældreområdet: Vi skaber fremtidens velfærd. Sammen med borgeren, vil vi

Værdighedspolitik. Vision for ældreområdet: Vi skaber fremtidens velfærd. Sammen med borgeren, vil vi Værdighedspolitik Værdighedspolitik Værdighedspolitikken for ældreplejen beskriver kommunens overordnede værdier og prioriteringer på ældreområdet. Værdighedspolitikken danner rammen for hvilke konkrete

Læs mere

Nye regler for frit valg og udbud på ældreområdet hvad nu?

Nye regler for frit valg og udbud på ældreområdet hvad nu? Nye regler for frit valg og udbud på ældreområdet hvad nu? Pjece udarbejdet til Kommunaløkonomisk Forum 2013. 2 Reglerne for frit valg og udbud på ældreområdet er ved at blive ændret. Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Kvalitetsmodel for socialtilsyn

Kvalitetsmodel for socialtilsyn Version iht. BEK nr. 1907 af 29/12/2015 Kvalitetsmodel for socialtilsyn Temaer, kriterier og indikatorer for tilbud Indledning I det følgende beskrives kvalitetsmodellen, som socialtilsynet skal anvende

Læs mere

Notat om juridiske og økonomiske forhold, når kommuner har indgået driftsoverenskomst / driftsaftaler med private tilbud

Notat om juridiske og økonomiske forhold, når kommuner har indgået driftsoverenskomst / driftsaftaler med private tilbud 22. december 2015 Socialtilsyn Hovedstaden Notat om juridiske og økonomiske forhold, når kommuner har indgået driftsoverenskomst / driftsaftaler med private tilbud Socialtilsyn Hovedstaden har modtaget

Læs mere

Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering

Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering Fremtidens senior- og handicapservice 2014 2018 Indledning Strategien er en del af den samlede strategi for Fremtidens senior- og handicapservice 2014-2018,

Læs mere

KAMPAGNE: Social Velfærd 2011

KAMPAGNE: Social Velfærd 2011 KAMPAGNE: Social Velfærd 2011 Kampagne: Socialt samspil 2011 Visionen Samfundet står over for en stor udfordring med at bevare og videreudvikle et højt velfærdsniveau i de kommende årtier. Det offentlige

Læs mere

Civilsamfundsstrategi for Syddjurs Kommune

Civilsamfundsstrategi for Syddjurs Kommune Civilsamfundsstrategi for Syddjurs Kommune Civilsamfundsstrategi for Syddjurs Kommune Civilsamfundet hvem er det? Civilsamfundet er en svær størrelse at få hold på. Civilsamfundet er foreninger, interesseorganisationer,

Læs mere

Fornyelse af Velfærdssamfundet. Velfærdsmodeller

Fornyelse af Velfærdssamfundet. Velfærdsmodeller Fornyelse af Velfærdssamfundet Velfærdsmodeller Det nye velfærdsparadigme Foreningsliv Bruger Kommune institution medarbejder Civilsamfund Virksomhed Det professionelle velfærdssamfund Foreningsliv Ildsjæle

Læs mere

Session 1: Konkurrenceudsættelse hvor er potentialerne?

Session 1: Konkurrenceudsættelse hvor er potentialerne? Session 1: Konkurrenceudsættelse hvor er potentialerne? Bent Wulff Jakobsen, Medical Director, Aleris-Hamlet Privathospitaler Line Nørbæk, Kontorchef, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Mette Bierbaum,

Læs mere

Kampagne Social Velfærd 2011

Kampagne Social Velfærd 2011 Dansk Erhverv repræsenterer 100 brancheforeninger og 17.000 virksomheder herunder et stigende antal frivillige, selvejende og socialøkonomiske virksomheder. Dansk Erhverv er partimæssigt uafhængigt og

Læs mere

Høring over udkast til forslag til lov om ændring af lov om socialtilsyn og lov om social service (Opfølgning på socialtilsynsreformen)

Høring over udkast til forslag til lov om ændring af lov om socialtilsyn og lov om social service (Opfølgning på socialtilsynsreformen) Social- og Indenrigsministeriet Holmens Kanal 22 1060 København K Sendt til masz@sim.dk og jurint@sim.dk 17. august 2016 Høring over udkast til forslag til lov om ændring af lov om socialtilsyn og lov

Læs mere

Frederiksbergs Frivillighedsstrategi

Frederiksbergs Frivillighedsstrategi Frederiksbergs Frivillighedsstrategi 2 Forord 3 Kære borger, frivillig, medarbejder og samarbejdspartner Frederiksberg er hovedstadens sunde, pulserende og grønne hjerte. Det skyldes ikke mindst byens

Læs mere

POLITIK FOR SÅRBARE VOKSNE OG ÆLDRES VELFÆRD

POLITIK FOR SÅRBARE VOKSNE OG ÆLDRES VELFÆRD POLITIK POLITIK FOR SÅRBARE VOKSNE OG ÆLDRES VELFÆRD indledning I Thisted Kommune udarbejdes styringsdokumenter ud fra dette begrebshierarki Hvad er en politik? Kommunalbestyrelsen fastsætter, fordeler

Læs mere

Potentialeafklaring for hjemmeplejen i Fredericia Kommune en pixie-udgave.

Potentialeafklaring for hjemmeplejen i Fredericia Kommune en pixie-udgave. Potentialeafklaring for hjemmeplejen i Fredericia Kommune en pixie-udgave. (Pixie-udgaven er lavet på baggrund af rapport udarbejdet af Udbudsportalen i KL december 2013) Indledning: Den 1. april 2013

Læs mere

Strategi for konkurrenceudsættelse af driftsområder Ringkøbing-Skjern Kommune 2014-2017. Viden & Strategi

Strategi for konkurrenceudsættelse af driftsområder Ringkøbing-Skjern Kommune 2014-2017. Viden & Strategi R A P P O R T Strategi for konkurrenceudsættelse af driftsområder Ringkøbing-Skjern Kommune 2014-2017 Viden & Strategi Juni 2014 S i d e 2 1. Baggrund og formål med strategien for konkurrenceudsættelse

Læs mere

Dansk Erhverv kommentarer til Kommissionens grønbog om revision af udbudsdirektiver

Dansk Erhverv kommentarer til Kommissionens grønbog om revision af udbudsdirektiver Att.: Jesper Halvorsen Socialministeriet Holmens Kanal 22, 1060 København K cas@sm.dk 2. marts 2011 MLR Dansk Erhverv kommentarer til Kommissionens grønbog om revision af udbudsdirektiver Konkurrence-

Læs mere

POLITIK FOR INDKØB OG UDBUD

POLITIK FOR INDKØB OG UDBUD POLITIK FOR INDKØB OG UDBUD FORORD 2 1 INDKØB OG UDBUD 3 2 BAGGRUND, FORMÅL OG MÅL 3 3 POLITIK, STRATEGIER OG RETNINGSLINJER 4 4 GENERELLE KRAV TIL INDKØB OG UDBUD 5 5 KRAV TIL REBILD KOMMUNES LEVERANDØRER

Læs mere

Der er for børnehaven oprettet vedtægt, der den er godkendt af Nordfyns Kommune, som grundlag for denne overenskomst.

Der er for børnehaven oprettet vedtægt, der den er godkendt af Nordfyns Kommune, som grundlag for denne overenskomst. Driftsoverenskomst mellem Nordfyns Kommune og Bestyrelsen for Bogense Børnehave, Sct Anna gade 9, om børnehavens drift som daginstitution. Der er for børnehaven oprettet vedtægt, der den er godkendt af

Læs mere

Udbuds- og indkøbspolitik

Udbuds- og indkøbspolitik Udbuds- og indkøbspolitik 2018-2022 Indledning Indkøb herunder udbud og kontraktstyring spiller en væsentlig rolle i forhold til Frederikssund Kommunes samlede økonomi. Frederikssund Kommune køber hvert

Læs mere

NOTAT. Indkøbspolitik i Lejre Kommune. Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk

NOTAT. Indkøbspolitik i Lejre Kommune. Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk NOTAT Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk Charlotte Aagreen Økonomi D 4646 4477 E Chaa@lejre.dk Indkøbspolitik i Lejre Kommune Dato: 4. november 2010 J.nr.:

Læs mere

Frivillighedspolitik i Esbjerg Kommune (Politik for frivilligt socialt arbejde)

Frivillighedspolitik i Esbjerg Kommune (Politik for frivilligt socialt arbejde) Frivillighedspolitik i Esbjerg Kommune (Politik for frivilligt socialt arbejde) Godkendt af: Økonomiudvalget den 1. december 2008 Byrådet den 15. december 2008 Borger- & Sundhedsudvalget den. 17. november

Læs mere

Gearing til succes VIS I O N, M I S S I O N, V Æ R D I E R O G S T R A T E G I

Gearing til succes VIS I O N, M I S S I O N, V Æ R D I E R O G S T R A T E G I Gearing til succes Lad os gøre en forskel VIS I O N, M I S S I O N, V Æ R D I E R O G S T R A T E G I LOS DE PRIVATE SOCIALE TILBUD E M D R U P V E J 1 1 5 A, 2 4 0 0 K Ø B E N H A V N N V Indhold Indledning...

Læs mere

CHARTER FOR DE DANSKE PRODUKTIONSSKOLER

CHARTER FOR DE DANSKE PRODUKTIONSSKOLER CHARTER FOR DE DANSKE PRODUKTIONSSKOLER Produktionsskoleforeningen proklamerer hermed følgende tekst som de danske produktionsskolers charter om grundlæggende principper for produktionsskoleformen 1 Forord

Læs mere

Driftsoverenskomst. Pladsantal og optagelse.

Driftsoverenskomst. Pladsantal og optagelse. Driftsoverenskomst Aftale mellem Frederiksberg Kommune og bestyrelsen for den selvejende institution, Josephine Schneiders Hus, Rostrupsvej 3, 2000 Frederiksberg om institutionens drift som døgninstitution.

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver

1. Beskrivelse af opgaver Bevillingsområde 50.52 Tilbud til ældre pensionister 1. Beskrivelse af opgaver Bevillingen omfatter hjælp og omsorg til ældre borgere over 65 år, samt alle aldersgrupper når det gælder visiterede ydelser

Læs mere

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan 2016+ Indledning Holbæk står, som mange andre kommuner i Danmark, overfor både økonomiske og komplekse samfundsudfordringer. Det klare politiske budskab

Læs mere

FREMDRIFT MED SOCIALT ANSVAR LOS STRATEGI LAD OS GØRE EN FORSKEL

FREMDRIFT MED SOCIALT ANSVAR LOS STRATEGI LAD OS GØRE EN FORSKEL FREMDRIFT MED SOCIALT ANSVAR 2019-2021 LOS STRATEGI LAD OS GØRE EN FORSKEL OM LOS DANMARKS STØRSTE BRANCHEORGANISATION FOR IKKE-OFFENTLIGE SOCIALE TILBUD LOS er i dag er landets førende brancheorganisation

Læs mere

Notat vedr. prisafprøvning/konkurrenceudsættelse

Notat vedr. prisafprøvning/konkurrenceudsættelse Økonomidir. område Ramsherred 5 5700 Svendborg Notat vedr. prisafprøvning/konkurrenceudsættelse Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 21 34 76 I forhold til prisafprøvning/konkurrenceudsættelse peges der på, at der

Læs mere

ARBEJDSFORM: Dialog, samarbejde på tværs og partnerskaber

ARBEJDSFORM: Dialog, samarbejde på tværs og partnerskaber 2019 COI S STRATEGI FORMÅL Center for Offentlig Innovation (COI) er et nationalt center, der arbejder for øget kvalitet og effektivitet i den offentlige sektor gennem innovation. COI samarbejder med innovations

Læs mere

POLITIK for det frivillige sociale arbejde

POLITIK for det frivillige sociale arbejde POLITIK for det frivillige sociale arbejde EN GOD KOMMUNE AT VÆRE FRIVILLIG I Forord I Tønder Kommune har vi en lang og mangfoldig tradition for at udvikle det frivillige sociale arbejde. Det er en proces,

Læs mere

Aabenraa Kommunes politik for støtte til forebyggende og aktiverende tilbud til ældre efter Servicelovens 79

Aabenraa Kommunes politik for støtte til forebyggende og aktiverende tilbud til ældre efter Servicelovens 79 Aabenraa Kommunes politik for støtte til forebyggende og aktiverende tilbud til ældre efter Servicelovens 79 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund... 3 1.1. Lovmæssigt grundlag... 3 1.2 Værdigrundlag... 3 2.

Læs mere

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2014-2018

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2014-2018 Frederikshavn Kommune Politik for frivilligt socialt arbejde 2014-2018 Indledning FÆLLES pejlemærker Bærende principper Tænkes sammen med 4 5 8 10 Indledning Frederikshavn Kommune er fyldt med frivillige

Læs mere

Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering

Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering Fremtidens senior- og handicapservice 2014 2018 Indledning Strategien er en del af den samlede strategi for Fremtidens senior- og handicapservice 2014-2018,

Læs mere

UDKAST. Udkast til partnerskabsaftale mellem Frederiksberg Kommune og Region Hovedstadens Psykiatri. Indgået dato

UDKAST. Udkast til partnerskabsaftale mellem Frederiksberg Kommune og Region Hovedstadens Psykiatri. Indgået dato UDKAST Udkast til partnerskabsaftale mellem Frederiksberg Kommune og Region Hovedstadens Psykiatri Indgået dato Indhold i partnerskabsaftalen: 1. Aftalens parter... 3 2. Formål... 3 3. Visioner for partnerskabet...

Læs mere

Forum for social innovation. Netværk og viden til nye velfærdsløsninger

Forum for social innovation. Netværk og viden til nye velfærdsløsninger Forum for social innovation Netværk og viden til nye velfærdsløsninger 1 Vi bringer viden i spil Hvad er Forum for social innovation? Social innovation handler om at skabe nye og bedre velfærdsløsninger

Læs mere

Partnerskaber: perspektiver, erfaringer og kritiske refleksioner. Bjarne Ibsen Center for forskning i idræt, sundhed og civilsamfund

Partnerskaber: perspektiver, erfaringer og kritiske refleksioner. Bjarne Ibsen Center for forskning i idræt, sundhed og civilsamfund Partnerskaber: perspektiver, erfaringer og kritiske refleksioner Bjarne Ibsen Center for forskning i idræt, sundhed og civilsamfund Store forventninger til partnerskaber mellem den offentlige og den frivillige

Læs mere

Driftsoverenskomst mellem Region Hovedstaden og den selvejende institution Solgaven

Driftsoverenskomst mellem Region Hovedstaden og den selvejende institution Solgaven Driftsoverenskomst mellem Region Hovedstaden og den selvejende institution Solgaven Nærværende driftsoverenskomst vedrører driften af den selvejende institution Solgaven, Skovbakken 126, 3520 Farum. Solgaven

Læs mere

Høring over udkast til Lov om frikommuneforsøg

Høring over udkast til Lov om frikommuneforsøg Til: Økonomi- og Indenrigsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Sendt til frikommuner@oim.dk 24. marts 2017 Høring over udkast til Lov om frikommuneforsøg Dansk Erhverv har den 24. februar 2017

Læs mere

Socialudvalget SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 231. Offentlige

Socialudvalget SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 231. Offentlige Socialudvalget 2013-14 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 231 Offentligt Oversigt over forskelle i regulering af henholdsvis offentlige og private/selvejende leverandører inden for Ministeriet for

Læs mere

Aktøranalysemodellen

Aktøranalysemodellen Formål: - Primært et redskab, der er relevant for den helhedsorienterede indsats - Refleksioner om graden af offentlig styring i et samarbejde med civilsamfundet Opmærksomheder: - Simplificerede arketyper

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE FOR DIGIMIDT

SAMARBEJDSAFTALE FOR DIGIMIDT SAMARBEJDSAFTALE FOR DIGIMIDT 18.01.2018 2 Udgangspunktet Silkeborg og Viborg kommuner har indgået et strategisk samarbejde med afsæt i digitalisering og it. Det strategiske samarbejde kaldes DigiMidt.

Læs mere

De frivillige som element i kommunernes strategi for vækst og velfærd

De frivillige som element i kommunernes strategi for vækst og velfærd De frivillige som element i kommunernes strategi for vækst og velfærd Bjarne Ibsen Professor og forskningsleder Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Syddansk Universitet Store politiske

Læs mere

2. Det vi skaber sammen

2. Det vi skaber sammen 2. Det vi skaber sammen Inddragelse af borgere, frivillige og civilsamfund i udviklingen og løsningen af de kommunale velfærdsopgaver har vundet mere og mere indpas på både nationalt og internationalt

Læs mere

Bliv leverandør til det offentlige. Miniguide

Bliv leverandør til det offentlige. Miniguide Bliv leverandør til det offentlige Miniguide INDLEDNING Denne miniguide indeholder vejledning i, hvad du skal huske når du vil byde på opgaver i Gribskov Kommune. Miniguiden indeholder nogle generelle

Læs mere

Driftsaftale 2013. Socialområdet

Driftsaftale 2013. Socialområdet Driftsaftale 2013 Socialområdet 1 Indhold 1. Indledning... 2 2. Beskrivelse af organisationen på Socialområdet... 3 2.1. Socialafdelingen... 3 3. Økonomi... 3 4. Socialområdets mål og specifikke indsatser...

Læs mere

Middelfart Kommune Medarbejder- og ledelsesgrundlag

Middelfart Kommune Medarbejder- og ledelsesgrundlag Middelfart Kommune Medarbejder- og ledelsesgrundlag Effektivitet Udvikling Kommunikation Strategi Middelfart Kommune 2015 Oplag: 4.000 stk. Layout og produktion: vielendank.dk MIDDELFART KOMMUNE 2-3 Indhold

Læs mere

Budget 2016 muligheder og begrænsninger

Budget 2016 muligheder og begrænsninger Budget 2016 muligheder og begrænsninger Budgetforslag 2016 Velfærd og sundhed Budget 2016 fordelt på hovedpolitikområder Politikområde 2016 priser Regnskab 2014 Korrigeret Budget 2015 Budget 2016 Borgerservice

Læs mere

Socialudvalget. Beslutningsprotokol

Socialudvalget. Beslutningsprotokol Socialudvalget Beslutningsprotokol Dato: 17. december 2008 Lokale: 122, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: Kl. 8:30-9:40 Ole Jespersgaard, Formand (A) Karl Emil Nielsen (O) Asta Skaksen (V) Søren Erik Nielsen

Læs mere

Værdighedspolitik. Værdier, der kendetegner. Nærvær er... Ansvarlighed er... Respekt er... samarbejdet med borgeren

Værdighedspolitik. Værdier, der kendetegner. Nærvær er... Ansvarlighed er... Respekt er... samarbejdet med borgeren Værdighedspolitik Værdighedspolitik Aalborg Kommunes værdighedspolitik tager afsæt i Ældre- og Handicapforvaltningens Vision 2020. Værdighedspolitikken består derfor af de samme værdier og pejlemærker

Læs mere

DRIFTSOVERENSKOMST. Aarhus Byråd. Døgncentret

DRIFTSOVERENSKOMST. Aarhus Byråd. Døgncentret DRIFTSOVERENSKOMST mellem Aarhus Byråd og Den selvejende institution Døgncentret 06.06 2012 Driftsoverenskomst Mellem Byrådet i Aarhus Kommune og den selvejende institution Døgncentret, beliggende Reykjaviksgade

Læs mere

Driftsoverenskomst. Pladsantal og optagelse.

Driftsoverenskomst. Pladsantal og optagelse. Driftsoverenskomst Aftale mellem Frederiksberg Kommune og bestyrelsen for den selvejende institution, Ungdomscentret Allégården, Frederiksberg Alle 48, 1820 Frederiksberg om institutionens drift som døgninstitution.

Læs mere

Driftsoverenskomst mellem den selvejende daginstitution Børnenes Kontors og Esbjerg Kommune.

Driftsoverenskomst mellem den selvejende daginstitution Børnenes Kontors og Esbjerg Kommune. Driftsoverenskomst mellem den selvejende daginstitution Børnenes Kontors og Esbjerg Kommune. Driftsoverenskomst mellem den selvejende daginstitution, Børnenes Kontors Daginstitution og Esbjerg Kommune

Læs mere

VEDTÆGTER for Nordjysk Fødevareoverskud cvr.nr. 36167742

VEDTÆGTER for Nordjysk Fødevareoverskud cvr.nr. 36167742 VEDTÆGTER for Nordjysk Fødevareoverskud cvr.nr. 36167742 1: navn og hjemsted. Organisationens navn er: Nordjysk Fødevareoverskud, i daglig tale NOFO. Organisationen har hjemsted i Aalborg Kommune. 2: værdigrundlag.

Læs mere

MIN KOMMUNE - EN GOD KOMMUNE AT VÆRE FRIVILLIG I

MIN KOMMUNE - EN GOD KOMMUNE AT VÆRE FRIVILLIG I Politik for det frivillige sociale arbejde MIN KOMMUNE - EN GOD KOMMUNE AT VÆRE FRIVILLIG I Forord SIDE 2 Marts 2010 Eike Albrechtsen, formand for Socialudvalget Uanset, hvor mange paragraffer, der skrives

Læs mere

Socialtilsyn. Kvalitetsmodel: Temaer, kriterier og indikatorer for sociale tilbud

Socialtilsyn. Kvalitetsmodel: Temaer, kriterier og indikatorer for sociale tilbud Socialtilsyn. Kvalitetsmodel: Temaer, kriterier og indikatorer for sociale tilbud 10. juli 2013 Publikationen er udgivet af Socialstyrelsen Edisonsvej 18, 1. 5000 Odense C Tlf.: 72 42 37 00 E-mail: socialstyrelsen@socialstyrelsen.dk

Læs mere

Indkøb i Aalborg Forsyning. Udbuds- og Indkøbspolitik

Indkøb i Aalborg Forsyning. Udbuds- og Indkøbspolitik Indkøb i Aalborg Forsyning Udbuds- og Indkøbspolitik UD T S KA Indhold Forord... 3 Formål og indhold... 5 Samfundsansvar og FN s Verdensmål... 7 Effektivitet og innovation... 9 Samarbejde og kommunikation...

Læs mere

Frederiksbergs Frivillighedsstrategi

Frederiksbergs Frivillighedsstrategi April 2013 Frederiksbergs Frivillighedsstrategi Kære borger, frivillig, medarbejder og samarbejdspartner. Frederiksberg er hovedstadens sunde, pulserende og grønne hjerte. Det skyldes ikke mindst byens

Læs mere

GOD KOMMUNE AT VÆRE FRIVILLIG I

GOD KOMMUNE AT VÆRE FRIVILLIG I POLITIK for det frivillige sociale arbejde EN GOD KOMMUNE AT VÆRE FRIVILLIG I Vedtaget af Kommunalbestyrelsen den 26.10.17 og revideres i 2019. Forord I Tønder Kommune er vi priviligerede. Vi har et alsidigt

Læs mere

Godkendelse af Aalborg Kommunes Værdighedspolitik

Godkendelse af Aalborg Kommunes Værdighedspolitik Punkt 9. Godkendelse af Aalborg Kommunes Værdighedspolitik 2016-000683 Ældre- og Handicapudvalget indstiller, at byrådet godkender Ældre- og Handicapforvaltningens værdighedspolitik for ældreplejen. Mette

Læs mere

Holbæk Kommunes. turismepolitik. Et ældreliv med udgangspunkt i ressourcer og behov

Holbæk Kommunes. turismepolitik. Et ældreliv med udgangspunkt i ressourcer og behov Holbæk Kommunes erhvervs- ældrepolitik og turismepolitik Et ældreliv med udgangspunkt i ressourcer og behov Indhold side 4 side 6 side 8 Forord Fremtidens muligheder og udfordringer på ældreområdet Ældrepolitikken

Læs mere