Sanktions- og gebyrregulativ for ENLI

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sanktions- og gebyrregulativ for ENLI"

Transkript

1 Sanktions- og gebyrregulativ for ENLI 1 Sanktioner ENLI kan idømme en virksomhed sanktioner, hvis virksomheden anmelder reklameaktiviteter eller andre aktiviteter, der vurderes at være i strid ENLI s regelsæt, eller hvis ENLI på anden vis får kendskab til sådanne aktiviteter fx fra en klage. ENLI kan anvende følgende sanktionsbeføjelser: Påtale Bøde Udtrykke offentlig reprimande af en virksomhed for brud på reglerne ENLI kan endvidere pålægge en lægemiddelvirksomhed at: Berigtige ukorrekte oplysninger (sager om medicinsk informationsmateriale) Tilbagekalde ulovligt reklamemateriale Udstede en korrigerende udtalelse, f.eks. ved påbud om at indrykke annonce herom i fagskrifter. Aflyse et planlagt arrangement (konferencer, kurser el. lign.) Ved brud på Lægemiddelindustriens kodeks vedrørende reklame mv. for lægemidler rettet mod sundhedspersoner, kan ENLI pålægge virksomheden at afgive et underskrevet tilsagn om, at den har til hensigt ikke at gentage overtrædelsen. ENLI træffer afgørelse om anvendelse af sanktionerne og størrelsen af en eventuel bøde efter en vurdering af sagens konkrete omstændigheder, herunder overtrædelsens beskaffenhed, grovhed og omfang. Stk. 4. Granskningsmandspanelet kan ikke idømme en virksomhed en sanktion for en aktivitet, som er forhåndsgodkendt, hvis alt nødvendig og retvisende information om aktiviteten var tilgængelig på forhåndsgodkendelsestidspunktet, og der ikke efterfølgende er ændret i format, indhold el. lign. Underkender Ankenævnet en forhåndsgodkendelse, som er givet af Granskningsmandspanelet under ovennævnte forudsætninger, kan virksomheden alene sanktioneres med påtale.

2 2 Sanktioner ved brud på anmeldelsespligten Anmeldelsespligten er defineret i Lægemiddelindustriens kodeks vedrørende reklame mv. for lægemidler rettet mod sundhedspersoner, 21. Overtrædelse af anmeldelsespligten sanktioneres som hovedregel med påtale. Er overtrædelsen overtrådt på en grov måde, åbenbart bevidst og er der tale om en gentagne overtrædelse, kan ENLI dog idømme en administrativ bøde i intervallet kr kr. Hvis ENLI fastslår, at en virksomhed har overtrådt anmeldelsespligten, skal den pålægge den krænkende virksomhed øjeblikkeligt at ophøre hermed. 3 Sanktioner i sager med materielle overtrædelser Materielle overtrædelser defineres som de Regler, der fremgår af Statutternes 2,stk. a. dog undtaget anmeldelsespligten, (som fremgår af Lægemiddelindustriens kodeks vedrørende reklame mv. for lægemidler rettet mod sundhedspersoner, 21). Stk. 2: Påtale benyttes ved materielle overtrædelser, hvis der er tale om bagatelsager hvor overtrædelsen er lille eller ubetydelig, og hvor der i øvrigt ikke er tale om en gentagende overtrædelse. Der henvises til 4, 5 og 6 for eksempler på bagatelsager. Bødestørrelser fsva brud på reglerne om reklamemateriale, gives i intervallet kr kr., jf. 4. Bødestørrelser for så vidt angår øvrige etiske regelsæt, gives i intervallet kr., jf. 5 og 6. I sager, hvor en virksomhed har brudt flere forskellige regler på samme tid, kan ENLI idømme en samlet bøde, der sanktionerer alle overtrædelser på en gang. Ved en virksomheds gentagne overtrædelser af samme forseelser af ligeartet karakter, fx illoyal sammenlignende reklame, eller betaling for overnatning på luksushotel, fordobles bødestørrelsen, og ved yderligere gentagelser multipliceres med gentagelseshyppigheden, dog maksimalt til kr kr. (ved reklamemateriale) og kr (i øvrige sager). Overtrædelser, der begås mere end 2 år efter ENLIs afgørelse, betragtes som nye overtrædelser og udløser ikke gentagelsesvirkning. Stk. 4. Oplyser en virksomhed urigtigt sundhedspersoner om, at medicinsk informationsmateriale, et arrangement, sponsorat el. lign er forhåndsgodkendt af ENLI, pålægges virksomheden en bøde på kr. Stk. 5: Brug af offentlig reprimande forbeholdes sager om grovere eller gentagne overtrædelser. En forudsætning for brug af offentlig reprimande er, at der som minimum er givet bøde på kr. Stk. 6: Pålæg om berigtigelse forudsætter, at der i medicinsk informationsmateriale er givet ukorrekte oplysninger, som indebærer fare for patienterne, eller som i øvrigt er en væsentlig skade for markedet.

3 Stk. 7: Pålæg om aflysning af et planlagt arrangement finder kun sted, hvis arrangøren i øvrigt ikke før arrangementets afholdelse har mulighed for eller vilje til at ændre arrangementets form og indhold, så det kommer i overensstemmelse med reglerne. 4 Bødestandarder i sager om medicinsk informationsmateriale I sager om medicinsk informationsmateriale, fastsættes sanktionen i typetilfælde som udgangspunkt efter følgende takster: Følgende sager idømmes påtale: a) Overtrædelser, der er fundet sted på et grundlag, hvor der var berettiget tvivl om, hvorledes reglerne skulle forstås eller tolkes, eller hvor der er indført en helt ny praksis eller standard, som virksomheden med rimelighed ikke kunne forventes at have været bekendt med. Følgende bagatelsager indledes med påtale, mens der idømmes bøde på kr. ved første gentagelse: b) Formelle fejl, f.eks. manglende eller ukorrekt angivelse af fællesnavn eller kemisk sammensætning, manglende datering etc. c) Ufuldstændige pligttekster, herunder angivelse af sådan med svært eller ulæselige typer, samt andre mangler vedrørende dokumentation. d) Mangelfulde eller ukorrekte angivelser vedrørende priser, tilskud, dosering og dispenseringsform. Følgende standardbøde på kr. idømmes ved: e) Tilsidesættelse af regler om soberhed fastsat i gældende lovgivning samt i almindeligt anerkendte kodeks for god informationspraksis. Følgende standardbøde på kr. idømmes ved: f) Ukorrekt angivelse af indikationsområde, væsentlige bivirkninger, særlige forsigtighedsforanstaltninger etc. Følgende standardbøde på kr. idømmes ved: g) Illoyal sammenlignende reklame, herunder reklame, der ikke giver et tilstrækkeligt grundlag for at vurdere samtlige produktforskelle, eller som kan bringe andre virksomheder eller deres produkter i miskredit, herunder ukorrekte prissammenligninger. h) Nedsættende omtale af andre virksomheder eller deres produkter. Følgende standardbøde på kr. idømmes ved: i) Reklamering for et ikke markedsført lægemiddel. Følgende standardbøde på kr. idømmes ved: j) Urigtige og vildledende oplysninger, der vil kunne indebære fare for befolkningens sundhedstilstand. I tilfælde, hvor overtrædelsen først kan konstateres efter omhyggelig granskning af informationsmaterialet, eventuelt efter indhentelse af særlige sagkyndige erklæringer, og hvor der ikke er grund til at betvivle, at

4 virksomheden har handlet i god tro, pålægges der først bøde, hvis virksomheden ikke respekterer en af ENLI truffet og meddelt påtale. Annonceringen må dog ikke gentages, mens ENLI overvejer sagen, hvis virksomheden har fået et pålæg herom. For overtrædelse af et sådan pålæg betales en bøde på kr. pr annoncering. De nævnte takster gælder pr. annoncering, pr udsendelse af lægebrev etc. Gentages informationerne, indtræder der gentagelsesvirkning. Hvis ENLIs afgørelse kommer så sent, at annoncering mv. ikke kan bremses brevet er i trykken, breve er afleveret til postvæsen el. lign. indtræder ingen gentagelsesvirkning for den pågældende annoncering mv. 5 Bødestandarder i sager om arrangementer I sager om arrangementer (hvor virksomheden selv er arrangør/medarrangør eller yder et sponsorat) fastsættes sanktionen i typetilfælde som udgangspunkt efter følgende takster: a) Følgende sager idømmes påtale: Overtrædelser, der er fundet sted på et grundlag, hvor der var berettiget tvivl om, hvorledes reglerne skulle forstås eller tolkes, eller hvor der er indført en helt ny praksis eller standard, som virksomheden med rimelighed ikke kunne forventes at have været bekendt med. Påtale idømmes også for valg af mødested, som ikke åbenlyst fremstår i strid med reklamekodekset. b) Som eksempel på bagatelsager, der indledes med påtale, mens der idømmes bøde på kr. ved første gentagelse, kan nævnes: Arrangementer af mindre end 2 timers varighed, hvor virksomheden har bespist deltagerne, udover hvad der står i rimeligt forhold til mødet, i dette tilfælde en værdi pr. person, på maks. 300 kr. (og som i øvrigt ligger udover the, kaffe, vand og evt. en sandwich, frugt eller lignende). Ufaglig gave med en værdi under 300 kr., men hvor virksomheden kunne have en berettiget tvivl om, hvorvidt gaven var faglig eller ufaglig. Manglende pligttekster i sager, hvor konkret lægemiddel er angivet i forbindelse med invitationer til arrangementer el. lign. Sponsorstøtte ydet fra en lægemiddelvirksomhed er ikke nævnt i invitationen til sundhedspersoner og lægemiddelvirksomheden har ikke sikret sig dette i kontrakten med tredjeparten. Ved køb/leje af udstillingsstand mv, som eksempel: Utilstrækkeligt fagligt program for arrangementet Placering af udstillingsstanden mv. foregår ikke i et lokale adskilt fra de øvrige faglige aktiviteter ved mødet. c) Som eksempel på sager, der idømmes en bøde i intervallet kr kr., kan nævnes: Arrangement med utilstrækkeligt fagligt indhold Arrangementer af mindre end 2 timers varighed, hvor virksomheden har bespist deltagerne, udover hvad der står i rimeligt forhold til mødet, i dette tilfælde en værdi pr. person, på mere end 300 kr. (og som i øvrigt ligger udover the, kaffe, vand og evt. en sandwich, frugt eller lignende).

5 Åbenlyst ufaglige gaver med en værdi under 300 kr. Faglige gaver, hvor værdien er mellem 300 kr kr. Benyttelse af fagfremmede mødesteder eller mødesteder, der åbenlyst er kendt for deres underholdningsfaciliteter, er ekstravagante og/eller luksuriøse. Betaling for repræsentation, der overstiger et rimeligt niveau og ikke er nøje begrænset til hovedformålet med mødet. Arrangementer med nogen grad af underholdning d) Som eksempel på sager, der idømmes en bøde i intervallet kr kr., kan nævnes: Åbenlyst ufaglige gaver med en værdi mellem ca. 300 kr kr. Ved arrangementer i udlandet: a. Utilstrækkeligt fagligt indhold, eller hvor afholdelse i udlandet ikke er fagligt begrundet b. Benyttelse af fagfremmede mødesteder eller mødesteder, der åbenlyst er kendt for deres underholdningsfaciliteter, er ekstravagante og/eller luksuriøse. c. Betaling for repræsentation, der overstiger et rimeligt niveau og ikke er nøje begrænset til hovedformålet med mødet. d. Nogen grad af underholdning Faglige gaver, hvor værdien er mere end 2000 kr Betaling for repræsentation, der ikke er begrænset til rejser, måltider, ophold og nøjagtige tilmeldingsgebyrer. Betaling for repræsentation til personer, der ikke opfylder betingelserne for at deltage i arrangementet. Arrangementer i Danmark med åbenlyst indhold af underholdning, eller arrangementer i udlandet med nogen grad af underholdning Refundering af sundhedspersoners udgifter til repræsentation, der ikke sker efter regning e) Som eksempel på sager, der idømmes en bøde i intervallet kr kr., kan nævnes: Ved arrangementer i udlandet: a. Markant fravær af fagligt indhold b. Åbenlyst indhold af underholdning c. Betaling for repræsentation, der har været åbenlyst ekstravagant og/eller luksuriøst Åbenlyst ufaglige gaver med en værdi over kr. 6 Bødestandarder i sager om overtrædelse af øvrige etiske regler I sager der omhandler de øvrige etiske regler (eks. øvrige regler i reklamekodekset eller reglerne for dialog og forhandling med beslutningstagere, for lægemiddelindustriens samarbejde med patientforeninger mv., for lægemiddelvirksomheders kontakt med det danske sygehusvæsen eller for lægemiddelbranchens donationer og tilskud til hospitaler ) fastsættes bødestørrelser i følgende intervaller. a) Følgende sager idømmes påtale: Overtrædelsen der er fundet sted på et grundlag, hvor der var berettiget tvivl om, hvorledes reglerne skulle forstås eller tolkes, eller hvor der er indført en helt ny praksis eller standard som virksomheden med rimelighed ikke kunne forventes, at have været bekendt med. b) Som eksempel på bagatelsager, der indledes med påtale, mens der idømmes bøde på kr. ved gentagelse, kan nævnes:

6 Uanmeldte og ikke aftalte (kanvas) besøg på sygehuse, jf. Lifs Kodeks for lægemiddelvirksomheders kontakt med det danske sygehusvæsen, 1 Hvor identifikationen ved navn og angivelse af virksomheden overfor en beslutningstager er gennemført, men hvor det ikke er sket klart, uopfordret og indledningsvist, jf. Lifs etiske regler for dialog og forhandling med beslutningstagere 6. c) Som eksempel på sager, der idømmes bøde i intervallet kr kr., kan nævnes: Overtrædelse af transparenskravene vedr. offentliggørelse på virksomhedernes hjemmeside, som de hhv. er indeholdt i: i. Lifs etiske regler for lægemiddelindustriens samarbejde med patientforeninger mv. 3 eller ii. Lifs etiske regler for dialog og forhandling med beslutningstagere, 8, eller iii. Lifs etiske regler for lægemiddelbranchens donationer og tilskud til hospitaler, 10. d) Som eksempel på sager, der idømmes bøde i intervallet kr kr., kan nævnes: Samarbejdsprojekter med patientforeninger, som klart ikke opfylder kravene om faglighed, jf. Lifs etiske regler for samarbejde med patientforeninger 5. Donationer eller tilskud til hospitaler, der ikke har et professionelt og/eller videnskabeligt formål, jf, Lifs etiske regler for lægemiddelbranchens donationer og tilskud til hospitaler 4 eller 5. Alvorlig overtrædelse af bestemmelserne om anstændig adfærd overfor beslutningstagere, jf. Lifs etiske regler for dialog og forhandling med beslutningstagere 10. e) Som eksempel på sager, der idømmes bøde i intervallet kr kr., kan nævnes: Samarbejdsprojekter, hvor økonomisk støtte til patientforeninger er betinget af, at de skal markedsføre specifikke produkter overfor patienter eller offentlighed jf. Lifs etiske regler for samarbejde med patientforeninger 4. Betydelig økonomisk støtte til individuelle beslutningstagere eller politiske partier el. lign. i form af valgkampsbidrag, gaver, rejser el. lign., jf. Lifs etiske regler for dialog og forhandling med beslutningstagere 13 og 15. Betydelig økonomisk støtte ydet til individuelle sundhedspersoner, jf. 14 i Lægemiddelindustriens kodeks vedrørende reklame mv. for lægemidler rettet mod sundhedspersoner (reklamekodekset) og 6 i Lifs etiske regler for lægemiddelbranchens donationer og tilskud til hospitaler. 7 Gebyrinstruks Anmeldelser For anmeldelse af et arrangement eller trykt reklamemateriale betales et gebyr pr. anmeldelse på 300 kr. plus moms. Anmeldelsesgebyr opkræves en gang i kvartalet.

7 Forhåndsgodkendelse Anmodning om forhåndsgodkendelse koster et grundgebyr på kr. plus moms. Såfremt granskningsmandspanelet vurderer, at en konkret sag vil medføre arbejde ud over 2 timer, kan virksomheden anmodes om at betale en timesats på kr. pr. påbegyndt times sagsbehandling udover 2. time. Inden sagen påbegyndes skal anmoder bekræfte sin accept af evt. betaling af gebyr ud over grundgebyret. Det samlede gebyrskal betales uanset om forhåndsgodkendelse bevilges eller ej. Ved efterfølgende mindre ændringer i en aktivitet, hvor der tidligere er bevilget en forhåndsgodkendelse kan der foretages en ny vurdering af aktiviteten mod et gebyr på kr. plus moms. Klagesager For behandling af klagesager betales et gebyr på kr. plus moms. For haste behandling af klagesager betales et gebyr på kr. plus moms. Granskningsmandspanelet kan i særlige tilfælde vælge at rejse en sag af egen drift og uden betaling af gebyr på baggrund af en henvendelse fra en sundhedsperson eller en myndighed, som ellers ville havde været en klage, såfremt der findes at være en umiddelbar velbegrundet anledning herfor. Ankesager Stk. 1: Det er gebyr frit at anke en afgørelse, hvis Ankenævnet giver medhold i anken. Stk. 2: Der pålægges et gebyr på 50% af bødens størrelse, hvis ankesagen tabes i en sag, hvor der i forvejen er idømt bøde. Nedsætter Ankenævnet bødens størrelse, pålægges gebyret som 50% af det nedsatte beløb. Stk. 3: Der pålægges et gebyr på kr. plus moms, hvis ankesagen tabes i en sag, hvor der før alene var givet påtale. Stk. 4. Der betales et gebyr på kr. plus moms for at anke et afslag på en klage eller en forhåndsgodkendelse, hvis Ankenævnet stadfæster afslaget givet i Granskningsmandspanelet. Tilslutningsgebyr Lægemiddelvirksomheder, der har valgt at tilslutte sig ENLIs kompetence, selvom de står uden for følgende foreninger: Lif, IGL eller Parallelimportørforeningen, betaler et årligt tilslutningsgebyr på kr. plus moms. Version april 2013

Sanktions- og gebyrregulativ for ENLI

Sanktions- og gebyrregulativ for ENLI Sanktions- og gebyrregulativ for ENLI 1 Sanktioner Stk. 1. ENLI kan idømme en virksomhed sanktioner, hvis virksomheden anmelder reklameaktiviteter eller andre aktiviteter, der vurderes at være i strid

Læs mere

Sanktions- og gebyrregulativ for ENLI

Sanktions- og gebyrregulativ for ENLI Sanktions- og gebyrregulativ for ENLI 1 Sanktioner Stk. 1. ENLI kan idømme en virksomhed sanktioner, hvis virksomheden anmelder reklameaktiviteter eller andre aktiviteter, der vurderes at være i strid

Læs mere

Sagsbehandlingsregler for ENLI

Sagsbehandlingsregler for ENLI Sagsbehandlingsregler for ENLI Generelle regler 1 Habilitet Forvaltningslovens regler om habilitet finder anvendelse i sager, der behandles i såvel Granskningsmandspanelet som i Ankenævnet. 2 Definition

Læs mere

En begynderguide til Etisk Nævn for Lægemiddelindustrien

En begynderguide til Etisk Nævn for Lægemiddelindustrien En begynderguide til Etisk Nævn for Lægemiddelindustrien Indhold 1. Hvorfor en begynderguide til Etisk Nævn for Lægemiddelindustrien? 3 2. Hvem er ENLI? 4 Hvem står bag ENLI? 4 Et professionelt, sagligt

Læs mere

Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog ovenstående sponsorat til kontrol, anmeldt af Institut Produits Synthèse (IPSEN) den 5. januar 2015.

Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog ovenstående sponsorat til kontrol, anmeldt af Institut Produits Synthèse (IPSEN) den 5. januar 2015. Institut Produits Synthèse (IPSEN) C/O Institut Produits Synthèse (IPSEN) AB Kista Science Tower, Färögatan 33 SE-164 51 Kista Sweden København, den 23. januar 2015 Vedr.: Ad-2015-0010, Sponsorat til TOXINS

Læs mere

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt af Xxxxx den 15. marts 2018, til kontrol.

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt af Xxxxx den 15. marts 2018, til kontrol. Xxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxx København, den 4. april 2018 AFGØRELSE Vedr.: Ab-2018-1207, sponsorat til DAREMUS Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt af Xxxxx den 15. marts

Læs mere

Vedr.: Ab , sponsorat til konferencen: Visionsprojekt Lungekræft 2017

Vedr.: Ab , sponsorat til konferencen: Visionsprojekt Lungekræft 2017 Xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxxxx xx København, den 2. februar 2017 AFGØRELSE Vedr.: Ab-2017-0224, sponsorat til konferencen: Visionsprojekt Lungekræft 2017 Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående

Læs mere

Xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx København, den 26. november 2017

Xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx København, den 26. november 2017 Xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx København, den 26. november 2017 AFGØRELSE Vedr.: Ab-2017-4755, EASC & AASLD Highlight 2017 Øst & Vest Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat til Smeil

Læs mere

Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog til kontrol ovenstående arrangement, anmeldt af UCB Nordic A/S den 12. september 2014.

Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog til kontrol ovenstående arrangement, anmeldt af UCB Nordic A/S den 12. september 2014. UCB Nordic A/S Arne Jacobsens Allé 15 2300 København S København, den 23. september 2014 Vedr.: Ac-2014-3837, Aftenkursus for yngre reumatologer - Afgørelse Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog

Læs mere

AN-2011-1480 Ulovlig indikationsangivelse, brug af udsagnet sikkerhed, mangelfulde prisoplysninger

AN-2011-1480 Ulovlig indikationsangivelse, brug af udsagnet sikkerhed, mangelfulde prisoplysninger Ankenævnet AN-2011-1480 Ulovlig indikationsangivelse, brug af udsagnet sikkerhed, mangelfulde prisoplysninger Ankenævnets sagsnr.: AN-2011-1480 Afgørelsesdato: 23. november 2011 Ankenævn: Klageemne: Klager:

Læs mere

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt af xxxxxxx den 15. marts 2018, til kontrol.

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt af xxxxxxx den 15. marts 2018, til kontrol. Xxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxx København, den 16. april 2018 AFGØRELSE Vedr.: Ab-2018-1224, Sponsorat til Dermatologisk afdeling, Roskilde Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt

Læs mere

AN-2012-2070, Sponsorering af deltagelse i fagligt arrangement, fortolkning af udtrykkene fagligt og rimeligt niveau

AN-2012-2070, Sponsorering af deltagelse i fagligt arrangement, fortolkning af udtrykkene fagligt og rimeligt niveau AN-2012-2070, Sponsorering af deltagelse i fagligt arrangement, fortolkning af udtrykkene fagligt og rimeligt niveau Ankenævnets sagsnr.: AN-2012-2070 Afgørelsesdato: 21. juni 2012 Ankenævn: Michael Clan

Læs mere

Vedr.: Ab , Sponsorat til Dansk Selskab for Cancerforskning's årsmøde 2016.

Vedr.: Ab , Sponsorat til Dansk Selskab for Cancerforskning's årsmøde 2016. Novartis Healthcare A/S Edvard Thomsens Vej 14, 3.sal 2300 København S København, den 31. marts 2016 AFGØRELSE Vedr.: Ab-2016-1318, Sponsorat til Dansk Selskab for Cancerforskning's årsmøde 2016. Baggrund:

Læs mere

Vedr.: Ad , Sponsorat til deltagelse i 20. International Congress of Parkinson`s diseas and Movement Disorders

Vedr.: Ad , Sponsorat til deltagelse i 20. International Congress of Parkinson`s diseas and Movement Disorders Institut Produits Synthèse (IPSEN) C/O Institut Produits Synthèse (IPSEN) AB Kista Science Tower, Färögatan 33 SE-164 51 Kista Sweden København, den 1. juli 2016 AFGØRELSE Vedr.: Ad-2016-2830, Sponsorat

Læs mere

Xxxxxx Xxxxxx xxxxxxxxx København, den 24. maj Vedr.: Aa , arrangementet: Netværksmøde for nyere MS sygeplejersker

Xxxxxx Xxxxxx xxxxxxxxx København, den 24. maj Vedr.: Aa , arrangementet: Netværksmøde for nyere MS sygeplejersker Xxxxxx Xxxxxx xxxxxxxxx København, den 24. maj 2017 AFGØRELSE Vedr.: Aa-2017-2385, arrangementet: Netværksmøde for nyere MS sygeplejersker Granskningsmandspanelet udtog ovenstående arrangement, anmeldt

Læs mere

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående arrangement, anmeldt af xxxxxxxxxxden 30. august 2017, til kontrol.

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående arrangement, anmeldt af xxxxxxxxxxden 30. august 2017, til kontrol. Xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx København, den 05. september 2017 AFGØRELSE Vedr.: Aa-2017-3631, New horizons in oral therapies in psoriasis Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående arrangement,

Læs mere

Xxxx xx København, den 24. november Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt af Xxxxx kontrol.

Xxxx xx København, den 24. november Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt af Xxxxx kontrol. Xxxxx x Xxxxx x Xxxx xx København, den 24. november 2016 AFGØRELSE Vedr.: Ab-2016-4784, Nefrologi i teori og praksis, januar 2017 Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt

Læs mere

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående arrangement: Highlights fra ERS 2017, anmeldt af xxxxxxxxx den 14. september 2017, til kontrol.

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående arrangement: Highlights fra ERS 2017, anmeldt af xxxxxxxxx den 14. september 2017, til kontrol. Xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx København, 6. oktober 2017 AFGØRELSE Vedr.: Aa-2017-3899, Highlights fra ERS 2017 Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående arrangement: Highlights fra ERS 2017,

Læs mere

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt af Pfizer PFE ApS den 26. juni 2017, til kontrol.

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt af Pfizer PFE ApS den 26. juni 2017, til kontrol. Pfizer PFE ApS Lautrupvang 8 2750 Ballerup København, den 17. juli 2017 AFGØRELSE Vedr.: Ab-2017-2885, Skejby Symposium Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt af Pfizer

Læs mere

Vedr.: Ad , Sponsorat til deltagelse i Congress Controversies in Ophthalmology

Vedr.: Ad , Sponsorat til deltagelse i Congress Controversies in Ophthalmology Xxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx København, den 8. februar 2018 AFGØRELSE Vedr.: Ad-2018-0317, Sponsorat til deltagelse i Congress Controversies in Ophthalmology Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående

Læs mere

Vedr.: Aa , Eftermiddagsmøde vedrørende RWD på Pancreas Cancer

Vedr.: Aa , Eftermiddagsmøde vedrørende RWD på Pancreas Cancer Celgene ApS Kristianiagade 8, 3. sal 2100 København Ø København, den 25. september 2017 AFGØRELSE Vedr.: Aa-2017-3912, Eftermiddagsmøde vedrørende RWD på Pancreas Cancer Baggrund: Granskningsmandspanelet

Læs mere

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt af Novartis Healthcare A/S den 27. oktober 2017, til kontrol.

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt af Novartis Healthcare A/S den 27. oktober 2017, til kontrol. Novartis Healthcare A/S Edvard Thomsens Vej 14, 3.sal 2300 København S København, den 14. november 2017 AFGØRELSE Vedr.: Ab-2017-4652, PhD and Postdoc meeting in Copenhagen Baggrund: Granskningsmandspanelet

Læs mere

Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog til kontrol ovenstående årsmøde, anmeldt af LEO Pharma A/S den 18. marts 2014.

Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog til kontrol ovenstående årsmøde, anmeldt af LEO Pharma A/S den 18. marts 2014. LEO Pharma A/S Industriparken 55 2750 Ballerup København, den 16. april 2014 Vedr.: Ab-2014-1439, DSCF s årsmøde 2014 - Afgørelse Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog til kontrol ovenstående årsmøde,

Læs mere

Afgørelsesdato: 23. november 2011. Michael Clan (formand), Lars Almblom, Strange Beck og Kim Dalhoff

Afgørelsesdato: 23. november 2011. Michael Clan (formand), Lars Almblom, Strange Beck og Kim Dalhoff Ankenævnet AN-2011-1927 Ulovlig indikationsangivelse Ankenævnets sagsnr.: AN-2011-1927 Afgørelsesdato: 23. november 2011 Ankenævn: Klageemne: Klager: Indklagede: Michael Clan (formand), Lars Almblom, Strange

Læs mere

Xxxxxxxxx Xxxxxxxxx Xxxxx xxxx København, den 12. januar Vedr.: Aa , arrangement: Hårde Nødder 9, et casebaseret møde om anfald

Xxxxxxxxx Xxxxxxxxx Xxxxx xxxx København, den 12. januar Vedr.: Aa , arrangement: Hårde Nødder 9, et casebaseret møde om anfald Xxxxxxxxx Xxxxxxxxx Xxxxx xxxx København, den 12. januar 2017 AFGØRELSE Vedr.: Aa-2017-0027, arrangement: Hårde Nødder 9, et casebaseret møde om anfald Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående

Læs mere

Amgen, filial af Amgen Aktiebolag, Sverige har ved henholdsvis mail af 12. og 14. december 2016 svaret i sagen.

Amgen, filial af Amgen Aktiebolag, Sverige har ved henholdsvis mail af 12. og 14. december 2016 svaret i sagen. Amgen, filial af Amgen Aktiebolag, Sverige Strandvejen 70 2. 2900 Hellerup København, den 22. december 2016 AFGØRELSE Vedr.: Aa-2016-5460, Post-congress meeting ASN 2016 Baggrund: Granskningsmandspanelet

Læs mere

Xxxxxxxxx Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx København, den 17. august 2017

Xxxxxxxxx Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx København, den 17. august 2017 Xxxxxxxxx Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx København, den 17. august 2017 AFGØRELSE Vedr.: Ab-2017-3254, Nordic Symposium Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt af Xxxxxxxx den

Læs mere

Vedr.: Ad , sponsorat til deltagelse i GA2LEN Global Urticaria Forum/Urticaria

Vedr.: Ad , sponsorat til deltagelse i GA2LEN Global Urticaria Forum/Urticaria X X X København, den 1. december 2016 AFGØRELSE Vedr.: Ad-2016-4984, sponsorat til deltagelse i GA2LEN Global Urticaria Forum/Urticaria Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt

Læs mere

AFGØRELSE. Amgen, filial af Amgen Aktiebolag, Sverige Strandvejen Hellerup. København, den 7. juni 2016

AFGØRELSE. Amgen, filial af Amgen Aktiebolag, Sverige Strandvejen Hellerup. København, den 7. juni 2016 Amgen, filial af Amgen Aktiebolag, Sverige Strandvejen 70 2. 2900 Hellerup København, den 7. juni 2016 AFGØRELSE Vedr.: Aa-2016-2643, møde den 9. juni 2016 i forbindelse med EHA-kongressen Baggrund: Granskningsmandspanelet

Læs mere

Xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx København, den 20. juni Vedr.: Ad , sponsorat til deltagelse i: 6th FFN Global Congress 2017

Xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx København, den 20. juni Vedr.: Ad , sponsorat til deltagelse i: 6th FFN Global Congress 2017 Xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx København, den 20. juni 2017 AFGØRELSE Vedr.: Ad-2017-2572, sponsorat til deltagelse i: 6th FFN Global Congress 2017 Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående

Læs mere

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat anmeldt af xxxxxxxxxx den 31. januar 2017, til kontrol.

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat anmeldt af xxxxxxxxxx den 31. januar 2017, til kontrol. Xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxxxx xx København, den 01. marts 2017 AFGØRELSE Vedr.: Aa-2017-0543, EIKCS i München 2017 Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat anmeldt af xxxxxxxxxx den

Læs mere

Vedr.: Ab , Sponsorat til Dansk Selskab for Cancerforsknings Årsmøde 2016

Vedr.: Ab , Sponsorat til Dansk Selskab for Cancerforsknings Årsmøde 2016 Roche A/S Industriholmen 59 2650 Hvidovre København, den 15. april 2016 AFGØRELSE Vedr.: Ab-2016-1669, Sponsorat til Dansk Selskab for Cancerforsknings Årsmøde 2016 Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog

Læs mere

xxxxxxxxxxxxxxx København, den 22. januar 2014

xxxxxxxxxxxxxxx København, den 22. januar 2014 Xxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx København, den 22. januar 2014 Vedr.: Aa-2013-6188, 5th Int. Immunology Summit, Hilton Prague - Afgørelse Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog

Læs mere

GlaxoSmithKline Pharma A/S Nykær 68 Sektion for lægemidler 2605 Brøndby. København, den 9. februar 2015

GlaxoSmithKline Pharma A/S Nykær 68 Sektion for lægemidler 2605 Brøndby. København, den 9. februar 2015 GlaxoSmithKline Pharma A/S Nykær 68 Sektion for lægemidler 2605 Brøndby København, den 9. februar 2015 Vedr.: Ab-2015-0069, DSKO Årsmøde 2015 - Afgørelse Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog til

Læs mere

Amgen, filial af Amgen Aktiebolag, Sverige har den 10. februar 2017 svaret i sagen.

Amgen, filial af Amgen Aktiebolag, Sverige har den 10. februar 2017 svaret i sagen. Amgen, filial af Amgen Aktiebolag, Sverige Strandvejen 70 2. 2900 Hellerup København, den 16. februar 2017 AFGØRELSE Vedr.: Aa-2017-0448, arrangement: International Bone Academy 2017 Baggrund: Granskningsmandspanelet

Læs mere

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog til kontrol ovenstående arrangement, anmeldt af Roche A/S den 30. juni 2015.

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog til kontrol ovenstående arrangement, anmeldt af Roche A/S den 30. juni 2015. Roche A/S Industriholmen 59 2650 Hvidovre København, den 23. juli 2015 AFGØRELSE Vedr.: Aa-2015-3012, Nordic IPF Workshop Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog til kontrol ovenstående arrangement, anmeldt

Læs mere

Vedr.: Aa arrangement: Møde for sygeplejersker "Den effektive livsstilssamtale"

Vedr.: Aa arrangement: Møde for sygeplejersker Den effektive livsstilssamtale Xxxxxxxxx Xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx København, den 10. januar 2017 AFGØRELSE Vedr.: Aa-2016-5667 arrangement: Møde for sygeplejersker "Den effektive livsstilssamtale" Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog

Læs mere

Etiske regler for lægemiddelindustriens samarbejde med patientforeninger mv. (Patientforeningskodekset)

Etiske regler for lægemiddelindustriens samarbejde med patientforeninger mv. (Patientforeningskodekset) Etiske regler for lægemiddelindustriens samarbejde med patientforeninger mv. (Patientforeningskodekset) 1 Formål De etiske regler sikrer en ramme for samspillet mellem lægemiddelindustri og patientforeninger

Læs mere

LIF FAQ om aftalen med Region Syddanmark

LIF FAQ om aftalen med Region Syddanmark LIF FAQ om aftalen med Region Syddanmark Baggrund Den 1. juni 2018 trådte en aftale i kraft mellem Lif og Region Syddanmark, som regulerer samarbejdet om efteruddannelse mellem lægemiddelvirksomheder og

Læs mere

Michael Clan (formand), Lars Almblom, Strange Beck og Kim Dalhoff

Michael Clan (formand), Lars Almblom, Strange Beck og Kim Dalhoff AN-2014-0917, sponsorat af legat til læger Ankenævnets sagsnr.: AN-2014-0917 Afgørelsesdato: 28. april 2014 Ankenævn: Michael Clan (formand), Lars Almblom, Strange Beck og Kim Dalhoff Anke af afgørelse:

Læs mere

Vedr.: EN , Regionsmøde HIV og Hepatitis den 24. september 2015

Vedr.: EN , Regionsmøde HIV og Hepatitis den 24. september 2015 Bristol-Myers Squibb Denmark, filial af Bristol-Myers Squibb AB, Sverige Lyngby Hovedgade 98 3. 2800 Lyngby København, den 20. oktober 2015 AFGØRELSE Vedr.: EN-2015-4457, Regionsmøde HIV og Hepatitis den

Læs mere

Vedr.: EN Egen drift, Fokusgruppe om behandling af ADHD hos børn og unge - afgørelse

Vedr.: EN Egen drift, Fokusgruppe om behandling af ADHD hos børn og unge - afgørelse Novartis Healthcare A/S Lyngbyvej 172 2100 København Ø København, den 22. december 2011 Vedr.: EN-2011-001 - Egen drift, Fokusgruppe om behandling af ADHD hos børn og unge - afgørelse Baggrund: ENLI s

Læs mere

Version 1.1 Juni 2017 VEJLEDNING. til Etiske regler for dialog og forhandling med beslutningstagere (Lobbykodekset)

Version 1.1 Juni 2017 VEJLEDNING. til Etiske regler for dialog og forhandling med beslutningstagere (Lobbykodekset) VEJLEDNING til Etiske regler for dialog og forhandling med beslutningstagere (Lobbykodekset) Vejledningen til Etiske regler for lægemiddelbranchens regler for dialog og forhandling med beslutningstagere

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE

INDHOLDSFORTEGNELSE Anmelderguide INDHOLDSFORTEGNELSE Formål med guiden. s. 3 www.enli.dk... s. 4 Login....... s. 5 Vælg hvilken sagstype, der skal anmeldes.. s. 6 Anmeldelse af eget arrangement.... s. 7 Anmeldelse af sponsorat

Læs mere

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående arrangement, anmeldt af Norpharma A/S den 20. december 2016, til kontrol.

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående arrangement, anmeldt af Norpharma A/S den 20. december 2016, til kontrol. Norpharma A/S Frydenlundsvej 30 2950 Vedbæk København, den 19. januar 2017 AFGØRELSE Vedr.: Aa-2016-5759, Netværksgruppemøde for sygeplejersker Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående arrangement,

Læs mere

Granskningsmandspanelets vurdering: Efter gennemført høring har Granskningsmandspanelet genvurderet sagen og fundet, at følgende regel er overtrådt:

Granskningsmandspanelets vurdering: Efter gennemført høring har Granskningsmandspanelet genvurderet sagen og fundet, at følgende regel er overtrådt: Servier Danmark A/S Roskildevej 39 2000 Frederiksberg København, den 1. december 2017 AFGØRELSE Vedr.: R-2017-4928, udlevering af vægkalender til lægeklinik Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående

Læs mere

Vedr.: Aa-2011-0971, Anmeldelse af Nordic Breakfast Meeting ifm. ECTRIMS + ACTRIMS i Amsterdam, Holland - Afgørelse

Vedr.: Aa-2011-0971, Anmeldelse af Nordic Breakfast Meeting ifm. ECTRIMS + ACTRIMS i Amsterdam, Holland - Afgørelse XXXXX København, den 19. december 2011 Vedr.: Aa-2011-0971, Anmeldelse af Nordic Breakfast Meeting ifm. ECTRIMS + ACTRIMS i Amsterdam, Holland - Afgørelse Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog til

Læs mere

Principaftale om etablering af Nævnet for Selvjustits på Lægemiddelområdet

Principaftale om etablering af Nævnet for Selvjustits på Lægemiddelområdet Lægeforeningen (LF), Danmarks Apotekerforening (DA), Lægemiddelindustriforeningen (Lif), Industriforeningen for Generiske Lægemidler (IGL), Parallelimportørforeningen (PI) Principaftale om etablering af

Læs mere

AFGØRELSE. MSD Danmark ApS Lautrupbjerg Ballerup. København, den 17. januar Vedr.: Aa , arrangement: PH Symposium 2017

AFGØRELSE. MSD Danmark ApS Lautrupbjerg Ballerup. København, den 17. januar Vedr.: Aa , arrangement: PH Symposium 2017 MSD Danmark ApS Lautrupbjerg 4 2750 Ballerup København, den 17. januar 2017 AFGØRELSE Vedr.: Aa-2016-5644, arrangement: PH Symposium 2017 Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående arrangement,

Læs mere

Etiske regler for lægemiddelindustriens samarbejde med patientforeninger mv.

Etiske regler for lægemiddelindustriens samarbejde med patientforeninger mv. Etiske regler for lægemiddelindustriens samarbejde med patientforeninger mv. 1. Formål De etiske regler sikrer en ramme for samspillet mellem lægemiddelindustri og patientforeninger mv., sådan at samarbejdet

Læs mere

FAQ. Lif FAQ om aftalen med Region Syddanmark

FAQ. Lif FAQ om aftalen med Region Syddanmark F Lif F om aftalen med Region Syddanmark Baggrund Den 1. juni 2018 trådte en aftale i kraft mellem Lif og Region Syddanmark, som regulerer samarbejdet om efteruddannelse mellem lægemiddelvirksomheder og

Læs mere

Vedr.: Ad , Sponsorat til deltagelse i AASLD, Boston d november 2016

Vedr.: Ad , Sponsorat til deltagelse i AASLD, Boston d november 2016 MSD Danmark ApS Lautrupbjerg 4 2750 Ballerup København, den 31. oktober 2016 AFGØRELSE Vedr.: Ad-2016-4771, Sponsorat til deltagelse i AASLD, Boston d. 11.-15. november 2016 Baggrund: Granskningsmandspanelet

Læs mere

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående arrangement, anmeldt af Roche A/S den 07. februar 2017, til kontrol.

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående arrangement, anmeldt af Roche A/S den 07. februar 2017, til kontrol. Roche A/S Industriholmen 59 2650 Hvidovre København, den 23. februar 2017 AFGØRELSE Vedr.: Aa-2017-0646, Fyraftensmøde Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående arrangement, anmeldt af Roche

Læs mere

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående arrangement, anmeldt af xxxxxxxx den 21. oktober 2016, til kontrol.

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående arrangement, anmeldt af xxxxxxxx den 21. oktober 2016, til kontrol. Xxxxxxxx Xxxxxxxx Xxxxxx xx København, den 2. november 2016 AFGØRELSE Vedr.: Aa-2016-4851, Fyraftensmøde Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående arrangement, anmeldt af xxxxxxxx den 21. oktober

Læs mere

Vedr.: Ad , Novartis Preceptorship Meeting Royal Marsden Hospital

Vedr.: Ad , Novartis Preceptorship Meeting Royal Marsden Hospital Novartis Healthcare A/S Edvard Thomsens Vej 14, 3.sal 2300 København S København, den 09. december 2016 AFGØRELSE Vedr.: Ad-2016-5345, Novartis Preceptorship Meeting Royal Marsden Hospital Baggrund: Granskningsmandspanelet

Læs mere

AFGØRELSE. Amgen, filial af Amgen Aktiebolag, Sverige Strandvejen Hellerup. København, den 22. marts 2017

AFGØRELSE. Amgen, filial af Amgen Aktiebolag, Sverige Strandvejen Hellerup. København, den 22. marts 2017 Amgen, filial af Amgen Aktiebolag, Sverige Strandvejen 70 2. 2900 Hellerup København, den 22. marts 2017 AFGØRELSE Vedr.: Aa-2017-1149, arrangementet: Lipimøde for Sygeplejersker Baggrund: Granskningsmandspanelet

Læs mere

FAQ. Lif FAQ om aftalen med Region Syddanmark

FAQ. Lif FAQ om aftalen med Region Syddanmark F Lif F om aftalen med Region Syddanmark Baggrund Den 1. juni 2018 trådte en aftale i kraft mellem Lif og Region Syddanmark, som regulerer samarbejdet om efteruddannelse mellem lægemiddelvirksomheder og

Læs mere

Michael Clan (formand), Lars Almblom, Strange Beck og Kim Dalhoff

Michael Clan (formand), Lars Almblom, Strange Beck og Kim Dalhoff AN-2012-2584, Hjælp til søgning i lægernes elektroniske patientjournalssystem, fortolkning af udtrykket faglig aktivitet, manglende pligttekst i reklame Ankenævnets sagsnr.: AN-2012-2584 Afgørelsesdato:

Læs mere

POLITIKERSPØRGSMÅL. Spørgsmål nr.: Dato: 28. september 2017 Stillet af: Torben Kjær (Ø) Besvarelse udsendt den: 10.

POLITIKERSPØRGSMÅL. Spørgsmål nr.: Dato: 28. september 2017 Stillet af: Torben Kjær (Ø) Besvarelse udsendt den: 10. Center for Sundhed Sekretariatet Kongens Vænge 2 3400 Hillerød POLITIKERSPØRGSMÅL Opgang B & D Telefon 3866 6000 Mail csu@regionh.dk Journal nr.: 17030278 Sagsbeh..: CPED0329 Dato: 10. oktober 2017 Spørgsmål

Læs mere

Habilitetspolitik for medlemmer af lægemiddelrådet

Habilitetspolitik for medlemmer af lægemiddelrådet Habilitetspolitik for medlemmer af lægemiddelrådet Region Syddanmarks lægemiddelråd ønsker åbenhed omkring medlemmernes tilknytning til lægemiddelindustrien. Rådet har derfor vedtaget denne habilitetspolitik,

Læs mere

Samarbejdsaftale om Etisk Nævn for Lægemiddelindustrien (ENLI)

Samarbejdsaftale om Etisk Nævn for Lægemiddelindustrien (ENLI) Samarbejdsaftale om Etisk Nævn for Lægemiddelindustrien (ENLI) Præambel Lægemiddelvirksomheder samarbejder løbende med alle relevante parter i sundhedsvæsenet (sundhedspersoner, patientforeninger, beslutningstagere

Læs mere

1. Spørgsmål vedr. afgrænsning og definitioner

1. Spørgsmål vedr. afgrænsning og definitioner FAQ for Samarbejdsaftale mellem Lif og Region Hovedstaden (FAQ en er udarbejdet af Lif og Region Hovedstaden i fællesskab) 1. Spørgsmål vedr. afgrænsning og definitioner Q: Hvornår træder aftalen i kraft?

Læs mere

Granskningsmandspanelet har dags dato truffet følgende afgørelse i klagesagen imellem parterne:

Granskningsmandspanelet har dags dato truffet følgende afgørelse i klagesagen imellem parterne: København, den 17. oktober 2018 AFGØRELSE Afgørelse vedr. KO-2018-3669 - reklamemateriale vedrørende Toujeo Granskningsmandspanelet har dags dato truffet følgende afgørelse i klagesagen imellem parterne:

Læs mere

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog til kontrol et sponsorat til ovenstående arrangement, anmeldt af Merck A/S (Merck) den 15. april 2016.

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog til kontrol et sponsorat til ovenstående arrangement, anmeldt af Merck A/S (Merck) den 15. april 2016. Merck A/S Strandvejen 102 B, 4.th 2900 Hellerup København, den 20. maj 2016 AFGØRELSE Vedr.: Ab-2016-1877, Dansk Selskab for Cancerforskning's årsmøde 2016. Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog til

Læs mere

Vedr.: Aa , Invitation til netværksmøde for børnesygeplejersker med speciale i astma og allergi

Vedr.: Aa , Invitation til netværksmøde for børnesygeplejersker med speciale i astma og allergi Novartis Healthcare A/S Edvard Thomsens Vej 14, 3.sal 2300 København S København, den 17. januar 2017 AFGØRELSE Vedr.: Aa-2016-5690, Invitation til netværksmøde for børnesygeplejersker med speciale i astma

Læs mere

Lifs etiske regler for dialog og forhandling med beslutningstagere (Lifs Lobbykodeks)

Lifs etiske regler for dialog og forhandling med beslutningstagere (Lifs Lobbykodeks) Vedtaget af Lifs medlemmer den 10. december 2009 Lifs etiske regler for dialog og forhandling med beslutningstagere (Lifs Lobbykodeks) Formål 1 Lægemiddelvirksomheder er i løbende dialog og forhandling

Læs mere

Reklamekodeksets 13, stk. 7 (overnatning) Reklamekodeksets 13, stk. 4 21, stk. 4 (manglende begrundelse for valg af mødested)

Reklamekodeksets 13, stk. 7 (overnatning) Reklamekodeksets 13, stk. 4 21, stk. 4 (manglende begrundelse for valg af mødested) Sanofi-Aventis Denmark A/S Slotsmarken 13 2970 Hørsholm København, den 28. april 2017 AFGØRELSE Vedr.: Aa-2017-1554, sag Aa-2017-1554, arrangementet IPCC Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående

Læs mere

Nyhedsbrev 13. september 2012

Nyhedsbrev 13. september 2012 Opdateret vejledning ENLI har i dag opdateret vejledningen til reklamekodekset, som findes på www.enli.dk. Alle egentlige ændringer er anført i ændringsloggen bagest i dokumentet. Også tidligere versioner

Læs mere

Bekendtgørelse om reklame mv. for medicinsk udstyr

Bekendtgørelse om reklame mv. for medicinsk udstyr UDKAST Bekendtgørelse om reklame mv. for medicinsk udstyr I medfør af 2 c, stk. 4, 2 d, stk. 1, 2 e, stk. 2, og 6, stk. 2, i lov nr. 1046 af 17. december 2002 om medicinsk udstyr, som ændret ved lov nr.

Læs mere

Ændringslog version 1 Dato Version Ad Ændring (hovedsageligt)

Ændringslog version 1 Dato Version Ad Ændring (hovedsageligt) Ændringslog version 1 Dato Version Ad Ændring (hovedsageligt) 07.02.2011 1.1 Dokument oprettet 11.10.2011 1.2 1 stk. 2 Fortolkningsbidrag til Reklamekodekset generelt. 2, stk. 2, litra c, nr. 5 Omtale

Læs mere

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående arrangement, anmeldt af MSD Danmark ApS den 02. november 2015, til kontrol.

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående arrangement, anmeldt af MSD Danmark ApS den 02. november 2015, til kontrol. MSD Danmark ApS Lautrupbjerg 4 2750 Ballerup København, den 18. november 2015 AFGØRELSE Vedr.: Aa-2015-5111 og Aa-2015-5130, Patienten på tværs af 4 specialer Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående

Læs mere

FAQ. for Samarbejdsaftale mellem Lif og Region Hovedstaden

FAQ. for Samarbejdsaftale mellem Lif og Region Hovedstaden F for Samarbejdsaftale mellem Lif og Region Hovedstaden Introtekst Lif og Region Hovedstaden har med virkning pr. 1. maj 2018 indgået en fælles Samarbejdsaftale om samarbejde om vidensdeling, faglig rådgivning

Læs mere

Lægemiddelindustriens kodeks. vedrørende reklame mv. for lægemidler. rettet mod sundhedspersoner

Lægemiddelindustriens kodeks. vedrørende reklame mv. for lægemidler. rettet mod sundhedspersoner Lægemiddelindustriens kodeks vedrørende reklame mv. for lægemidler rettet mod sundhedspersoner 2011 1973-2011 38 års selvjustits på lægemidler Etisk Nævn for Lægemiddelindustrien (ENLI) Version 1.3 Januar

Læs mere

FAQ om aftalen mellem Lif og Region Sjælland

FAQ om aftalen mellem Lif og Region Sjælland FAQ om aftalen mellem Lif og Region Sjælland Baggrund og formål Den 1. december 2018 trådte samarbejdsaftalen SamarbejdsaftalenKlikHer mellem Lif og Region Sjælland i kraft, som regulerer samarbejdet om

Læs mere

Forretningsorden for Medicoindustriens Udredningspanel

Forretningsorden for Medicoindustriens Udredningspanel Medicoindustrien vedtog 22. marts 2018 et sæt nye etiske retningslinjer. Disse retningslinjer er identiske med Medtech Europe Code of Ethical Business Practice, Guidelines on the Interactions with Healthcare

Læs mere

AN , sponsorering af sundhedspersoners deltagelse i fagligt arrangement, underholdning, parallelt arrangement

AN , sponsorering af sundhedspersoners deltagelse i fagligt arrangement, underholdning, parallelt arrangement AN-2015-2301, sponsorering af sundhedspersoners deltagelse i fagligt arrangement, underholdning, parallelt arrangement Ankenævnets sagsnr.: AN-2015-2301 Afgørelsesdato: 22. juni 2015 Ankenævn: Strange

Læs mere

Efter ønske fra en lang række Lif-medlemsvirksomheder, som har efterspurgt mere specifik guidance i forhold til fortolkningen af EFPIAs gaveforbud.

Efter ønske fra en lang række Lif-medlemsvirksomheder, som har efterspurgt mere specifik guidance i forhold til fortolkningen af EFPIAs gaveforbud. HYPPIGE SPØRGSMÅL OM GAVEFORBUD Dato: 20. januar 2015 Supplerende FAQ til EFPIAs gaveforbud Nærværende FAQ er udarbejdet som et dansk supplement til EFPIAs FAQ (Edition February 2014 med supplerende præcisering

Læs mere

Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog til kontrol ovenstående reklame, anmeldt af Galderma Nordic AB den 20. oktober 2014.

Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog til kontrol ovenstående reklame, anmeldt af Galderma Nordic AB den 20. oktober 2014. Galderma Nordic AB Seminariegatan 21 752 28 Uppsala Sweden [Dele af nærværende afgørelse af anonymiseret, da der er henvisninger til fortroligt materiale, der har været gendstand for en forhåndsvurdering]

Læs mere

Lægemiddelindustriens kodeks. vedrørende reklame mv. for lægemidler. rettet mod sundhedspersoner

Lægemiddelindustriens kodeks. vedrørende reklame mv. for lægemidler. rettet mod sundhedspersoner Lægemiddelindustriens kodeks vedrørende reklame mv. for lægemidler rettet mod sundhedspersoner Selvjustits siden 1973 Etisk Nævn for Lægemiddelindustrien (ENLI) Version 1.7 Marts 2014 KAPITEL 1 INDLEDENDE

Læs mere

Branchegruppen for Life Sciences

Branchegruppen for Life Sciences Den 1. juli 2014 Nyhedsbrev Branchegruppen for Life Sciences Nye regler for samarbejde (tilknytning og modtagelse af økonomiske fordele) mellem sundhedspersoner og lægemiddel- og medicoindustrien samt

Læs mere

Lægemiddelindustriens kodeks vedrørende reklame mv. for lægemidler rettet mod sundhedspersoner (Reklamekodekset) Selvjustits siden 1973

Lægemiddelindustriens kodeks vedrørende reklame mv. for lægemidler rettet mod sundhedspersoner (Reklamekodekset) Selvjustits siden 1973 Lægemiddelindustriens kodeks vedrørende reklame mv. for lægemidler rettet mod sundhedspersoner (Reklamekodekset) Selvjustits siden 1973 Etisk Nævn for Lægemiddelindustrien (ENLI) Version 2 Februar 2015

Læs mere

Vedr.: Ad , sponsorat til deltagelse i ESHRE 2019 med overnatning på Hilton Vienna Plaza

Vedr.: Ad , sponsorat til deltagelse i ESHRE 2019 med overnatning på Hilton Vienna Plaza Merck A/S Vandtårnsvej 62A, 5. A 2860 Søborg København, den 20. juni 2019 AFGØRELSE Vedr.: Ad-2019-2292, sponsorat til deltagelse i ESHRE 2019 med overnatning på Hilton Vienna Plaza Baggrund: Granskningsmandspanelet

Læs mere

Vedr.: Ad , sponsorat til deltagelse i kongressen: 15th St. Gallen Int. Breast Cancer Conference

Vedr.: Ad , sponsorat til deltagelse i kongressen: 15th St. Gallen Int. Breast Cancer Conference Novartis Healthcare A/S Edvard Thomsens Vej 14, 3.sal 2300 København S København, den 20. april 2017 AFGØRELSE Vedr.: Ad-2017-1230, sponsorat til deltagelse i kongressen: 15th St. Gallen Int. Breast Cancer

Læs mere

Michael Clan (formand), Lars Almblom, Strange Beck og Kim Dalhoff

Michael Clan (formand), Lars Almblom, Strange Beck og Kim Dalhoff AN-2012-2202, Sponsorering af deltagelse i fagligt arrangement, fortolkning af udtrykket rimeligt niveau Ankenævnets sagsnr.: AN-2012-2202 Afgørelsesdato: 21. juni 2012 Ankenævn: Michael Clan (formand),

Læs mere

Granskningsmandspanelet har dags dato truffet følgende afgørelse i klagesagen imellem parterne:

Granskningsmandspanelet har dags dato truffet følgende afgørelse i klagesagen imellem parterne: København, den 14. december 2016 AFGØRELSE Afgørelse vedr. KO-2016-5388 Braltus reklame Granskningsmandspanelet har dags dato truffet følgende afgørelse i klagesagen imellem parterne: Klager: og Indklagede:

Læs mere

FAQ for Samarbejdsaftalen mellem Lif og Region Hovedstaden

FAQ for Samarbejdsaftalen mellem Lif og Region Hovedstaden FQ for Samarbejdsaftalen mellem Lif og Region Hovedstaden Introtekst Lif og Region Hovedstaden har med virkning pr. 1. maj 2018 indgået en fælles Samarbejdsaftale om samarbejde om vidensdeling, faglig

Læs mere

Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog til kontrol ovenstående arrangement, anmeldt af Novo Nordisk A/S den 15. oktober 2012.

Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog til kontrol ovenstående arrangement, anmeldt af Novo Nordisk A/S den 15. oktober 2012. Novo Nordisk A/S Novo Allé 1 2880 Bagsværd København, den 9. januar 2013 Vedr.: Aa-2012-5117, DAWN2 Global Results Meeting (GRM) - Afgørelse Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog til kontrol ovenstående

Læs mere

AN , sponsorering af deltagelse i fagligt arrangement, rimeligt niveau. Michael Clan (formand), Lars Almblom, Strange Beck og Kim Dalhoff

AN , sponsorering af deltagelse i fagligt arrangement, rimeligt niveau. Michael Clan (formand), Lars Almblom, Strange Beck og Kim Dalhoff AN-2013-3438, sponsorering af deltagelse i fagligt arrangement, rimeligt niveau Ankenævnets sagsnr.: AN-2013-3438 Afgørelsesdato: 31. august 2013 Ankenævn: Michael Clan (formand), Lars Almblom, Strange

Læs mere

Bekendtgørelse om Patentankenævnet (Ankenævnet for Industriel Ejendomsret)

Bekendtgørelse om Patentankenævnet (Ankenævnet for Industriel Ejendomsret) Bekendtgørelse om Patentankenævnet (Ankenævnet for Industriel Ejendomsret) I medfør af patentlovens 7, stk. 2 og 4, jf. lovbekendtgørelse nr. 733 af 27. november 1989, som ændret sidst ved lov nr. 1057

Læs mere

Samarbejdsaftale. 1. Parter Mellem undertegnede. AstraZeneca A/S. (herefter kaldet Virksomheden ) medundertegnede

Samarbejdsaftale. 1. Parter Mellem undertegnede. AstraZeneca A/S. (herefter kaldet Virksomheden ) medundertegnede AstraZeneca A/S AstraZeneca Nordic-Baltic Arne Jacobsens Allé 13 DK-2300 Copenhagen Denmark T: +45 43 66 64 62 F: +45 43 66 61 00 astrazeneca.dk astrazeneca.com Samarbejdsaftale 1. Parter Mellem undertegnede

Læs mere

FAQ. for samarbejdsaftale mellem Lif og Region Sjælland

FAQ. for samarbejdsaftale mellem Lif og Region Sjælland FQ for samarbejdsaftale mellem Lif og Region Sjælland Introtekst Den 1. december 2018 trådte en samarbejdsaftale mellem Lif og Region Sjælland i kraft. ftalen regulerer samarbejdet om efteruddannelse mellem

Læs mere

Lov om medicinsk udstyr

Lov om medicinsk udstyr Lov nr. 1046 af 17/12/2002 med ændringer ved lov nr. 359 af 09/04/2013 lov nr. 518 af 26/05/2014 Lov om medicinsk udstyr VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Folketinget

Læs mere

Michael Clan (formand), Lars Almblom, Strange Beck og Kim Dalhoff. Usaglig markedsføring, Reklamekodeks 4, stk. 2, jf. 1, stk.

Michael Clan (formand), Lars Almblom, Strange Beck og Kim Dalhoff. Usaglig markedsføring, Reklamekodeks 4, stk. 2, jf. 1, stk. AN-2012-3824, usaglig markedsføring Ankenævnets sagsnr.: AN-2012-3824 Afgørelsesdato: 3. december 2012 Ankenævn: Michael Clan (formand), Lars Almblom, Strange Beck og Kim Dalhoff Anke af afgørelse: KO-2012-2876

Læs mere

Danish Pharmaceutical Academy 11. november 2014 Modul 3: Lov, etik og aktører MED svar

Danish Pharmaceutical Academy 11. november 2014 Modul 3: Lov, etik og aktører MED svar Danish Pharmaceutical Academy 11. november 2014 Modul 3: Lov, etik og aktører MED svar Tjek, at eksamensnummeret øverst på denne side er det samme som på dit eksamenskort. Ved besvarelsen må der ikke benyttes

Læs mere

Strange Beck (formand), Lars Almblom, og Henrik Ullum. Sponsorat, beløbsloft for bespisning, tastefejl, Reklamekodeks

Strange Beck (formand), Lars Almblom, og Henrik Ullum. Sponsorat, beløbsloft for bespisning, tastefejl, Reklamekodeks AN-2018-0650, sponsorat, beløbsloft for bespisning, tastefejl Ankenævnets sagsnr.: AN-2018-0650 Afgørelsesdato: 19. marts 2018 Ankenævn: Strange Beck (formand), Lars Almblom, og Henrik Ullum Anke af afgørelse:

Læs mere

Revisionsvirksomheden Revisoren.nu v/charlotte V. Bjerre, CVR-nr. 25 15 16 74. K e n d e l s e:

Revisionsvirksomheden Revisoren.nu v/charlotte V. Bjerre, CVR-nr. 25 15 16 74. K e n d e l s e: Den 15. september 2009 blev der i sag nr. 45/2008-R Revisortilsynet mod Revisionsvirksomheden Revisoren.nu v/charlotte V. Bjerre, CVR-nr. 25 15 16 74 og Registreret revisor Charlotte Vedel Kure Bjerre

Læs mere

Oversigt over Reklamekodeksets regler

Oversigt over Reklamekodeksets regler Oversigt over Reklamekodeksets regler INDHOLDSFORTEGNELSE Formål med oversigten s. 3 1 Formålsbestemmelse s. 4 2 Anvendelsesområde. s. 5 3 Definition på sundhedsperson s. 6 3 Definition på lægemiddelvirksomhed

Læs mere

Hvad mener industrien om off-label brug og hvorfor? Ved Ida Sofie Jensen, Lif

Hvad mener industrien om off-label brug og hvorfor? Ved Ida Sofie Jensen, Lif Hvad mener industrien om off-label brug og hvorfor? Ved Ida Sofie Jensen, Lif Ida Sofie Jensen Background: University degree in Political Science & Economy Executive Management Programme at INSEAD and

Læs mere

Danmarks Rejsebureau Forenings Etiske Regelsæt

Danmarks Rejsebureau Forenings Etiske Regelsæt Danmarks Rejsebureau Forenings Etiske Regelsæt vedtaget på foreningens generalforsamling den 29. marts 2006 Danmarks Rejsebureau Forenings (DRF) Etiske Regelsæt er udarbejdet og godkendt af bestyrelsen

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om medicinsk udstyr

Bekendtgørelse af lov om medicinsk udstyr LBK nr 139 af 15/02/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 1. februar 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., j.nr. 1600736 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere