Undersøgelse af i idrætsforeninger i Europa: SIVSCE-projektet Kort fortalt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Undersøgelse af i idrætsforeninger i Europa: SIVSCE-projektet Kort fortalt"

Transkript

1 Steinbach, D. / Elmose-Østerlund, K. / Ibsen, B. Kort fortalt til idrætsforeninger nr november 2017 Forskning i europæiske idrætsforeninger - Resultater til praktisk brug Undersøgelse af i idrætsforeninger i Europa: SIVSCE-projektet Kort fortalt FORMÅL Hvad handler det om? Denne udgave af Kort fortalt til idrætsforeninger er den første af fem korte og letlæste hæfter, der har til formål at præsentere udvalgte resultater fra SIVSCE-projektet til idrætsforeninger og idrætsorganisationer i Danmark. Første hæfte er en kort introduktion til projektet: Hvad er SIVSCE, formålet med undersøgelsen, hvem står for undersøgelsen, den teoretiske ramme samt hvilke spørgsmål, der er undersøgt. Man kan læse mere om undersøgelsen og finde rapporter og andre udgivelser fra projektet på projektets hjemmeside BAGGRUND Hvad står SIVSCE for? SIVSCE er en forkortelse af projektets fulde titel: Social Inclusion and Volunteering in Sports Clubs in Europe (Social inklusion og frivilligt arbejde i idrætsforeninger i Europa). Hvem har startet og implementeret projektet? Projektet er gennemført i et samarbejde mellem forskningsinstitutioner fra ti europæiske lande: Belgien (Flandern), Danmark, England, Holland, Norge, Polen, Schweiz, Spanien, Tyskland og Ungarn. Som opfølgning på tidligere forskning i idrætsforeninger i en række lande i Europa etablerede forskere fra de ti lande, som har deltaget i undersøgelsen, en forskningsgruppe og fik økonomisk støtte fra EU's Erasmus+ program i 2015 til at gennemføre et tværnationalt forskningsprojekt om social inklusion og frivilligt arbejde i idrætsforeninger.

2 Programmeret er ledet og koordineret af Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund på Syddansk Universitet. Deltagende lande blev nøje udvalgt, så forskellige typer af lande og idrætssystemer er repræsenteret Fig. 1. Fig. 1: SIVSCE Partnerskab RELEVANS Hvorfor er der brug for mere forskning i idrætsforeninger i Europa? Der er omkring idrætsforeninger i Europa. Det vurderes, at 60 millioner europæere bruger en del af deres fritid i disse foreninger. De dyrker idræt, møder venner og giver på mange måder noget til fællesskabet. På trods af deres vigtige sociale rolle i de fleste europæiske lande, så har der hidtil været meget lidt forskning i, hvilken betydning idrætsforeninger i Europa på tværs af forskellige lande - har. Med dette projekt ønsker SIVSCE-partnerskabet at udfylde dette tomrum og etablere en viden, der kan inspirere de forskellige lande til at lære af hinanden og give en indsigt i, hvilke forhold der har betydning for den sociale inklusion og det frivillige arbejde i idrætsforeningerne. Hvorfor er der fokus på social inklusion og frivilligt arbejde? Når man dyrker idræt, mødes man i fællesskaber om forskellige aktiviteter. Hvert medlem kan opbygge et værdifuldt socialt netværk i disse fællesskaber. Desuden er det en gængs opfattelse, at deltagelse i idræt kan styrke integrationen i samfundet som helhed. Det er disse værdier ved idrætsfor-

3 eningerne, som EU og de lande, der deltager i projektet, tillægger stor betydning. Dette er der mindst to årsager til. For det første pga. størrelsen på den frivillige, foreningsorganiserede idræt (se ovenfor). Det store antal foreninger og medlemmer alene forklarer det enorme potentiale, som frivillig idræt har til at fremme social integration. For det andet repræsenterer idrætsforeninger et socialt miljø, hvor social integration bliver særligt tilskyndet. Det kan blandt andet forklares med den demokratiske beslutningsproces, der eksisterer i idrætsforeninger, deres sociale aktiviteter, og at medlemmerne deles om ansvaret for de daglige aktiviteter i foreningerne. Frivilligt, ubetalt arbejde spiller en essentiel rolle i de daglige aktiviteter i idrætsforeningerne, da medlemmerne deler et ansvar for disse aktiviteter. For de fleste foreninger er frivillige den vigtigste ressource. Men vigtigheden af frivillige er større end det. Frivillighed kan også opfattes som en form for aktivt medborgerskab, baseret på et fællesskab mellem medlemmerne. Det betyder, at frivilligt arbejde er vigtigt ikke bare for idrætsforeningerne og medlemmerne, men også for samfundet som helhed. På trods af den brede tilslutning til disse værdier ved idrætsforeningerne, så er det meget komplekst, hvad der har indflydelse på, hvor meget medlemmerne er inkluderet eller integreret i foreningen, og hvor meget medlemmerne tager del i det frivillige arbejde. Hvilken betydning har lovgivning og politikker i det enkelte land, foreningens struktur og værdier, hvad foreningen beskæftiger sig med samt medlemmernes baggrund? Ved at indsamle og analysere data på et individuelt, organisatorisk og politisk niveau har SIVSCE projektet forsøgt at give ny indsigt i disse processer. TEORETISK RAMME Følger forskningen en bestemt teori? Projektet følger ikke en bestemt teoretisk tilgang i arbejdet med idrætsforeninger. For at kunne forstå, hvordan idrætsforeninger fungerer og hvorfor, er det nødvendigt at undersøge centrale egenskaber ved foreninger. Endvidere kan idrætsforeninger ikke samtidig forstås uafhængigt af det politiske og kulturelle miljø, de befinder sig i, da miljøet bestemmer de rammer, hvori idrætsforeninger fungerer og udvikler sig. Sidst men ikke mindst eksisterer foreninger, fordi medlemmerne har lagt deres ressourcer sammen og realiseret deres delte interesser. Set i lyset af ovenstående tager projektet afsæt i en såkaldt multilevel-model, som skelner mellem tre analytiske niveauer. For det første er der det (nationale) politiske og kulturelle miljø, som idrætsforeningerne fungerer i (makroniveau). For det andet er der idrætsforeningernes mål, aktiviteter, struktur mv. (mesoniveau). For det tredje er der medlemmernes og de frivilliges karakteristika, deltagelse og holdninger (mikroniveau). Der er gennemført analyser på hvert af disse tre analyseniveauer samt sammenhængene mellem dem Fig. 2.

4 Fig. 2: Multilevel-model METODE Hvordan blev data indsamlet? Data og informationer fra de ti lande blev indsamlet ved hjælp af forskellige metoder. For det første blev der gennemført to omfattende spørgeskemaundersøgelser. Den første blev besvaret af mere end idrætsforeninger fordelt på de ti europæiske lande. I den anden spørgeskemaundersøgelse besvarede mere end foreningsmedlemmer fra 642 idrætsforeninger (udvalgt blandt de foreninger, der besvarede det første spørgeskema) en række spørgsmål. Fig. 3.

5 Fig. 3: SIVSCE - Dataindsamling Dataene om idrætsforeninger blev indsamlet vha. et online spørgeskema, der blev gennemført i efteråret 2016 i alle ti lande. Idrætsforeningerne blev udvalgt med henblik på, at de skulle være så repræsentative for idrætsforeninger i hvert land som praktisk muligt. Mindst foreninger i hvert af de ti lande blev udvalgt til undersøgelsen, men i nogle lande deltog betydeligt flere foreninger. Det meste af dataindsamlingen blev foretaget af German Sport University vha. online spørgeskemaer. Tre lande, Belgien (Flandern), Holland og Schweiz, stod dog selv for denne dataindsamling. I alle landene blev spørgeskemaet oversat til det pågældende lands sprog. Spørgeskemaet indeholdt spørgsmål om idrætsforeningernes struktur, mål, ledelse samt aktiviteter inden for og holdninger til social integration og frivilligt arbejde i foreningen. Spørgeskemaet blev sendt til én person i hver forening, typisk formanden, som besvarede spørgeskemaet på vegne af hele foreningen. For det meste blev denne person kontaktet direkte ved at sende en invitation med et link til spørgeskemaet. Det var nødvendigt at indsamle en meget lille del af besvarelserne via en åbent link invitation, der blev sent ud med idrætsorganisationers og/eller lokale myndigheders hjælp.

6 Som Tabel 1 viser, blev spørgeskemaet besvaret af foreninger, men såvel antallet af foreninger, der besvarede skemaet, som besvarelsesprocenten varierer meget mellem landene. Forskellene i antallet af besvarelser skyldes dels forskellene i landenes størrelse, dels at det varierede, hvor stor en andel af idrætsforeningerne i det enkelte land, skemaet blev sendt til. Tab. 1: Respondenter og svarprocent af SIVSCE's spørgeskemaundersøgelse til idrætsforeninger Land Antal respondenter Svarprocent (i %) Belgien (Flandern) OBS! Idrætsforeninger fra nogle Danmark lande (Tyskland og Schweiz især) er kraftigt overrepræsenteret i dataene. Derfor er de gennemsnitlige tal England Tyskland for alle lande i alle tabellerne udregnet Ungarn som et gennemsnit af de natio- Holland nale gennemsnit og ikke som et gennemsnit af alle svar. Norge Polen Spanien Schweiz I alt På medlemsniveau blev der i foråret 2016 foretaget en spørgeskemaundersøgelse blandt voksne (+16 år) medlemmer og frivillige i idrætsforeninger i de ti lande. Spørgeskemaundersøgelsen inkluderede spørgsmål om deltagelse og engagement, men også om centrale egenskaber ved medlemmerne og de frivillige. Det skal bemærkes, at idrætsforeningerne, som medlemmerne og de frivillige, der besvarede spørgeskemaet, er medlem af, ikke blev valgt som repræsentative for idrætsforeninger i Europa, men nærmere for at repræsentere variationerne mellem idrætsforeninger i de enkelte lande. I alle ti lande udgjorde udvalget af foreninger til denne spørgeskemaundersøgelse mindst tredive idrætsforeninger, som til sammen havde mindst medlemmer og frivillige. Dataindsamlingen skete igennem et online spørgeskema, der blev udsendt af Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund på Syddansk Universitet. Måden, hvorpå medlemmerne og de frivillige blev kontaktet, varierede dog mellem landene. I et par lande blev medlemmerne og de frivillige kontaktet direkte ved at sende en invitation med et link til spørgeskemaet (Danmark og Norge), men i de fleste lande (England, Ungarn, Polen, Spanien og Schweiz) blev et foreningsspecifikt link sendt til foreningerne, som derefter sendte disse videre til de enkelte medlemmer og frivillige. I de resterende lande (Belgien, Tyskland og Holland) blev en kombination af de to metoder anvendt.

7 Som Tabel 2 viser, blev spørgeskemaet besvaret af medlemmer og frivillige, hvilket fx dækker over 450 fra Spanien og omkring fra Danmark. Disse besvarelser kommer fra medlemmer og frivillige fra 642 idrætsforeninger. Tab. 2: Respondenter til SIVSCE's medlemsundersøgelse Land Antal foreninger Antal svar fra foreningsmedlemmer Belgien (Flandern) OBS! Foreningsmedlemmer fra Danmark nogle lande (Danmark, Norge og Holland især) er kraftigt overrepræsenteret i dataene. Derfor blev England Tyskland de gennemsnitlige tal for alle lande Ungarn udregnet som et gennemsnit af de Holland nationale gennemsnit og ikke som et gennemsnit af alle svar. Af den Norge grund har de forskellige samplestørrelser ikke indflydelse på de Polen Spanien viste gennemsnit på tværs af landene. Schweiz I alt Hvor gode er dataene? De ovenfor nævnte empiriske undersøgelser er omhyggeligt udført. Af forskellige årsager har forskningsgruppen imidlertid accepteret flere metodiske kompromisser i forhold til idealer for sådanne undersøgelser, hvilket er almindeligt i store komparative undersøgelser. Derfor indeholder dataene mange muligheder for forskning, men de har også deres begrænsninger. Dette skal medtænkes, når resultaterne fra SIVSCE-projektet fortolkes. På trods af disse begrænsninger, er dataene formentlig de bedste komparative data om idrætsforeninger i Europa, der hidtil er indsamlet. I nogle af de deltagende lande (Ungarn og Polen) var det første gang, at en online spørgeskemaundersøgelse om idrætsforeninger, medlemmer og frivillige blev foretaget. Derfor er SIVSCE-projektet på mange måder banebrydende, når det kommer til forskning i idrætsforeninger på tværs af nationale grænser. Som beskrevet ovenfor ligger de største begrænsninger i de afvigende dataindsamlingsmetoder, som nogle lande har været nødsaget til at bruge, og i de forskellige sample-størrelser. I nogle lande havde det ikke været muligt at realisere den fulde dataindsamling uden disse kompromiser.

8 KORT FORTALT TIL IDRÆTSFORENINGER Forskning i idrætsforeninger skal også være til gavn for foreningerne. Med hæfterne Kort fortalt til idrætsforeninger ønsker forskerne i SIVSCE-projektet at fremme handling bag ordene. Udvalgte resultater fra undersøgelsen vil blive præsenteret på en måde, så de giver de ansvarlige personer i foreninger, organisationer og kommuner et hurtigt overblik over den nye viden og fremhæver det mest relevante for idrætten. Beskrivelsen følger med vilje principperne for tydeligt sprog og systematisk præsentation og begrænser sig til kun at medtage det vigtigste af den nye viden fra undersøgelsen. Læsere, der er interesserede i de komplette og detaljerede resultater af undersøgelsen, kan besøge hjemmesiden og finde de dertil hørende forskningsrapporter, videnskabelige artikler og øvrige fire Kort fortalt til idrætsforeninger FORFATTERE Resultaterne i Kort fortalt til idrætsforeninger er baseret på forskning foretaget i et samarbejde mellem følgende forfattere og institutioner: Adler Zwahlen, Jenny; Albrecht, Julia (University of Bern, SCH); Breuer, Christoph (German Sport University, TYS); Bürgi, Rahel (Lamprecht und Stamm Sozialforschung und Beratung AG, SCH); Claes, Elien (KU Leuven, BEL); Elmose-Østerlund, Karsten (Syddansk Universitet, Danmark, DAN); Feiler, Svenja (German Sport University, TYS); Gerbert, Angela (Lamprecht und Stamm Sozialforschung und Beratung AG, SCH) Illmer, Daniel (DOSB Leadership Academy, TYS); Ibsen, Bjarne (Syddansk Universitet, Danmark, DAN); Lamprecht, Markus (Lamprecht und Stamm Sozialforschung und Beratung AG, SCH); Llopis- Goig, Ramon (University of Valencia, SPA); Nagel, Siegfried (University of Bern, SCH), Nichols, Geoff (University of Sheffield, ENG); Perényi, Szilvia (University of Physical Education Budapest and University of Debrecen, UNG); Piatkowska, Monika (Josef Pilsudski University of Physical Education in Warsaw, POL); Scheerder, Jeroen (KU Leuven, BEL); Seippel, Ørnulf (Norwegian School of Sports Sciences, NOR); Steinbach, Dirk (DOSB Leadership Academy, TYS); van der Roest, Jan Willem (Mulier Institute, HOL); van der Werff, Harold (Mulier Institute, HOL)

Strukturel integration af forskellige grupper i idrætsforeninger i Europa

Strukturel integration af forskellige grupper i idrætsforeninger i Europa Steinbach, D. / Chakravarti, P. / Elmose-Østerlund, K. / Ibsen, B. Kort fortalt til idrætsforeninger nr. 3 15. november 2017 Forskning i europæiske idrætsforeninger - Resultater til praktisk brug Strukturel

Læs mere

Sociokulturel og socio-affektiv integration af medlemmer af idrætsforeninger i Europa

Sociokulturel og socio-affektiv integration af medlemmer af idrætsforeninger i Europa Steinbach, D. / Elmose-Østerlund, K. / Ibsen, B. Kort fortalt til idrætsforeninger nr. 4 15. november 2017 Forskning i idrætsforeninger i Europa - Resultater til praktisk brug Sociokulturel og socio-affektiv

Læs mere

Frivillige i idrætsforeninger i Europa - Demografi og karakteristika

Frivillige i idrætsforeninger i Europa - Demografi og karakteristika Syddansk Universitet Frivillige i idrætsforeninger i Europa - Demografi og karakteristika Steinbach, Dirk; Elmose-Østerlund, Karsten; Ibsen, Bjarne Publication date: 2017 Document version Også kaldet Forlagets

Læs mere

Steinbach, Dirk; Illmer, Daniel; Elmose-Østerlund, Karsten; Ibsen, Bjarne

Steinbach, Dirk; Illmer, Daniel; Elmose-Østerlund, Karsten; Ibsen, Bjarne Syddansk Universitet Ledelse af frivillige i idrætsforeninger i Europa Steinbach, Dirk; Illmer, Daniel; Elmose-Østerlund, Karsten; Ibsen, Bjarne Publication date: 2017 Document version Også kaldet Forlagets

Læs mere

Strukturel integration af forskellige grupper i idrætsforeninger i Europa. Steinbach, Dirk; Chakravarti, P; Elmose-Østerlund, Karsten; Ibsen, Bjarne

Strukturel integration af forskellige grupper i idrætsforeninger i Europa. Steinbach, Dirk; Chakravarti, P; Elmose-Østerlund, Karsten; Ibsen, Bjarne Syddansk Universitet Strukturel integration af forskellige grupper i idrætsforeninger i Europa Steinbach, Dirk; Chakravarti, P; Elmose-Østerlund, Karsten; Ibsen, Bjarne Publication date: 2017 Document

Læs mere

Dansk foreningsidræt i europæisk perspektiv

Dansk foreningsidræt i europæisk perspektiv Invitation til konference Dansk foreningsidræt i europæisk perspektiv Mandag den 4. december 2017 i Auditorium U45 på Syddansk Universitet Bent Nielsen / DGI Fotoarkiv Internationale undersøgelser placerer

Læs mere

Social integration i danske og europæiske idrætsforeninger

Social integration i danske og europæiske idrætsforeninger Social integration i danske og europæiske idrætsforeninger Ligheder, forskelle og potentielle forklaringer Oplæg ved konferencen Dansk foreningsidræt i europæisk perspektiv Mandag den. december 201 på

Læs mere

Uddannelse 2014 Ph.d. i idræt 2009 Cand.scient., idræt og samfundsfag (1. juni) 2000 Studentereksamen

Uddannelse 2014 Ph.d. i idræt 2009 Cand.scient., idræt og samfundsfag (1. juni) 2000 Studentereksamen Karsten Elmose-Østerlund Adjunkt Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC) Institut for Idræt og Biomekanik Bevægelse, Kultur og Samfund Postaddresse: Campusvej 55 5230 Odense M Danmark

Læs mere

Frivilligt arbejde i danske og europæiske idrætsforeninger. Ligheder, forskelle og potentielle forklaringer

Frivilligt arbejde i danske og europæiske idrætsforeninger. Ligheder, forskelle og potentielle forklaringer Frivilligt arbejde i danske og europæiske idrætsforeninger. Ligheder, forskelle og potentielle forklaringer Mandag den 4. December 2017 Bjarne Ibsen, Professor Center for forskning i Idræt, Sundhed og

Læs mere

Fakta og Faxe samarbejdets udvikling fra 2015 til 2018

Fakta og Faxe samarbejdets udvikling fra 2015 til 2018 Fakta og Faxe samarbejdets udvikling fra 2015 til 2018 Bjarne Ibsen Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Syddansk Universitet Tre spørgeskemaundersøgelser i Faxe Kommune i 2018 1. Voksne

Læs mere

Fakta og Faxe samarbejdets udvikling fra 2015 til 2018

Fakta og Faxe samarbejdets udvikling fra 2015 til 2018 Fakta og Faxe samarbejdets udvikling fra 2015 til 2018 Bjarne Ibsen Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Syddansk Universitet Tre spørgeskemaundersøgelser i Faxe Kommune i 2018 1. Voksne

Læs mere

IDRÆTS POTENTIALER OG REALITETER I EUROPA

IDRÆTS POTENTIALER OG REALITETER I EUROPA IDRÆTS POTENTIALER OG REALITETER I EUROPA C irka 41%1 af de 505 millioner indbyggere, der bor i Europa, dyrker motion eller idræt mindst en gang om ugen. Desuden er der mere end 700,000 idrætsorganisationer

Læs mere

Visioner for samskabelse myte eller realitet?

Visioner for samskabelse myte eller realitet? Visioner for samskabelse myte eller realitet? Bjarne Ibsen Professor og forskningsleder Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Myterne Foreningsliv og frivillighed (citat fra Danmarkskanon

Læs mere

ANTAL FRIVILLIGE OG LØNNEDE POSITIONER I FORENINGER UNDER DIF, DGI OG FIRMAIDRÆTTEN

ANTAL FRIVILLIGE OG LØNNEDE POSITIONER I FORENINGER UNDER DIF, DGI OG FIRMAIDRÆTTEN Co-funded by the Erasmus+ Programme of the European Union ANTAL FRIVILLIGE OG LØNNEDE POSITIONER I FORENINGER UNDER DIF, DGI OG FIRMAIDRÆTTEN Estimat udarbejdet af: Karsten Elmose-Østerlund & Bjarne Ibsen,

Læs mere

Gider de unge foreningslivet?

Gider de unge foreningslivet? Gider de unge foreningslivet? Bjarne Ibsen Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Syddansk Universitet Hvad man hører? 1. De unge falder i stor stil fra foreningerne! 2. De unge vil hellere

Læs mere

Idrætspolitik kan den gøre en forskel?

Idrætspolitik kan den gøre en forskel? Idrætspolitik kan den gøre en forskel? Bjarne Ibsen Professor og centerleder Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Syddansk Universitet Har idrætspolitikken nået en korsvej? Men det sker,

Læs mere

Ny vin på gamle flasker Forandringer i den foreningsorganiserede idræt. Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund

Ny vin på gamle flasker Forandringer i den foreningsorganiserede idræt. Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Ny vin på gamle flasker Forandringer i den foreningsorganiserede idræt Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Bevægelse, leg og idræt Forskningsprogram som Nordea fonden har støttet med

Læs mere

Tabeller fra LANDSORGANISATIONSUNDERSØGELSEN gennemført i 2004

Tabeller fra LANDSORGANISATIONSUNDERSØGELSEN gennemført i 2004 Tabeller fra LANDSORGANISATIONSUNDERSØGELSEN gennemført i 2004 Bjarne Ibsen Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Syddansk Universitet Se analyserne i Boje, T. og Ibsen, B. (2006): Frivillighed

Læs mere

Slår det frivillige arbejde til i arbejdet med socialt udsatte børn?

Slår det frivillige arbejde til i arbejdet med socialt udsatte børn? Slår det frivillige arbejde til i arbejdet med socialt udsatte børn? Bjarne Ibsen Professor og forskningsleder Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Syddansk Universitet Frivillige eller

Læs mere

Social Inclusion and Volunteering in Sports Clubs in Europe (SIVSCE)

Social Inclusion and Volunteering in Sports Clubs in Europe (SIVSCE) Social Inclusion and Volunteering in Sports Clubs in Europe (SIVSCE) Bjarne Ibsen, professor Karsten Elmose-Østerlund, assistant professor Centre for Sports, Health and Civil Society (CISC) University

Læs mere

Bilag om dansk forskeruddannelse 1

Bilag om dansk forskeruddannelse 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI BILAG 6 SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 30. november 2005 Bilag om dansk forskeruddannelse

Læs mere

Notat om frivillighed til 17 stk. 4 udvalget for borgerinddragelse, nærdemokrati og frivillighed.

Notat om frivillighed til 17 stk. 4 udvalget for borgerinddragelse, nærdemokrati og frivillighed. Notat om frivillighed til 17 stk. 4 udvalget for borgerinddragelse, nærdemokrati og frivillighed. 1. Foreninger og frivillighed i Vordingborg Kommune 1.1 Fakta om undersøgelserne Anbefalinger i dette notat

Læs mere

SEVILLA FEBRUAR 2010 ERKLÆRING FRA DET RÅDGIVENDE FORUM OM DEN PANEUROPÆISKE UNDERSØGELSE AF FØDEVAREFORBRUGET

SEVILLA FEBRUAR 2010 ERKLÆRING FRA DET RÅDGIVENDE FORUM OM DEN PANEUROPÆISKE UNDERSØGELSE AF FØDEVAREFORBRUGET SEVILLA 11.-12. FEBRUAR 2010 ERKLÆRING FRA DET RÅDGIVENDE FORUM OM DEN PANEUROPÆISKE UNDERSØGELSE AF FØDEVAREFORBRUGET HVAD STÅR DER PÅ MENUEN I EUROPA? EN PANEUROPÆISK UNDERSØGELSE AF FØDEVAREFORBRUGET

Læs mere

Medlemsundersøgelse 2017

Medlemsundersøgelse 2017 Medlemsundersøgelse 17 Indhold Formål med undersøgelsen... 2 Metode... 2 Usikkerhed... 2 Gruppen af respondenter... 2 Brug af frivilligcentrets ydelser og rammer... 3 Kommunikationskanaler... 5 Kurser/workshops...

Læs mere

Folkeoplysnings betydning for demokratisk deltagelse

Folkeoplysnings betydning for demokratisk deltagelse Folkeoplysnings betydning for demokratisk deltagelse Bjarne Ibsen Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Syddansk Universitet Formålet med folkeoplysning DOF ønsker sammen med medlemsskolerne

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 97, d. 6. dec Pkt. 4b. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse

Bestyrelsesmøde nr. 97, d. 6. dec Pkt. 4b. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 97, d. 6. dec. 2018 Pkt. 4b. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 23. NOVEMBER 2018 Vedr. Danske Universiteters og Danske Studerendes Fællesråds

Læs mere

3RD NYHEDSBREV SOCIAL/PARENTING SKILLS WORKSHOP. Bukarest maj 2017 Rumænien

3RD NYHEDSBREV SOCIAL/PARENTING SKILLS WORKSHOP. Bukarest maj 2017 Rumænien 3RD NYHEDSBREV SOCIAL/PARENTING SKILLS WORKSHOP Bukarest 22.-23. maj 2017 Rumænien Denne publikation er udarbejdet i projektet "SPAHCO" inden for rammerne af det europæiske program "Erasmus+ KA2 strategiske

Læs mere

Den åbne skole samarbejde mellem skoler og idrætsforeninger

Den åbne skole samarbejde mellem skoler og idrætsforeninger Den åbne skole samarbejde mellem skoler og idrætsforeninger Astrid Haar Jakobsen 10. semester Stud.mag. i Læring og Forandringsprocesser Institut for Læring of Filosofi Aalborg Universitet, København Abstract

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelsen i forbindelse med den offentlige høring

Spørgeskemaundersøgelsen i forbindelse med den offentlige høring RESUMÉ Spørgeskemaundersøgelsen i forbindelse med den offentlige høring Fra april til juli 2015 gennemførte Europa-Kommissionen en åben offentlig høring om fugledirektivet og habitatdirektivet. Høringen

Læs mere

Folkeoplysning eller fritidsbeskæftigelse. Hvad er egentlig forskellen?

Folkeoplysning eller fritidsbeskæftigelse. Hvad er egentlig forskellen? Folkeoplysning eller fritidsbeskæftigelse. Hvad er egentlig forskellen? Bjarne Ibsen Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Syddansk Universitet Hvad siger Folkeoplysningsloven? Formålet

Læs mere

Offentlig høring om evaluering af forordningen om det europæiske register over udledning og overførsel af forurenende stoffer (E-PRTR)

Offentlig høring om evaluering af forordningen om det europæiske register over udledning og overførsel af forurenende stoffer (E-PRTR) Offentlig høring om evaluering af forordningen om det europæiske register over udledning og overførsel af forurenende stoffer (E-PRTR) Felter med en * skal udfyldes. Indledning Hvad er E-PRTR-forordningen?

Læs mere

Børn og unges deltagelse i idræt i Fredericia Kommune Dokumentationsrapport

Børn og unges deltagelse i idræt i Fredericia Kommune Dokumentationsrapport Børn og unges deltagelse i idræt i Fredericia Kommune Dokumentationsrapport Bjarne Ibsen og Jan Toftegaard Støckel Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Institut for Idræt og Biomekanik

Læs mere

Dilemmaer i samspillet mellem den frivillige og den kommunale sektor

Dilemmaer i samspillet mellem den frivillige og den kommunale sektor Dilemmaer i samspillet mellem den frivillige og den kommunale sektor Bjarne Ibsen Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Syddansk Universitet Store kommunale forventninger til at foreninger

Læs mere

Resultatmål Operationelle mål Data indsamlet og hovedresultater. og formidlet i rapportform og online-artikler

Resultatmål Operationelle mål Data indsamlet og hovedresultater. og formidlet i rapportform og online-artikler Bilag 2 Operationelle mål, Idrættens Analyseinstitut Resultatmål Operationelle mål 2016-2018 2016 2017 2018 Instituttet vil løbende tilvejebringe præcise og relevante statistiske data over centrale tendenser

Læs mere

Samspillet mellem den frivillige og den kommunale sektor

Samspillet mellem den frivillige og den kommunale sektor Bilag 1. Samspillet mellem den frivillige og den kommunale sektor Projektbeskrivelse for et forsknings- og udviklingsprojekt. Bjarne Ibsen, Professor og centerleder. Center for forskning i Idræt, Sundhed

Læs mere

SPARCLE. Livskvalitet og social deltagelse blandt 8-12-årige børn med cerebral parese

SPARCLE. Livskvalitet og social deltagelse blandt 8-12-årige børn med cerebral parese SPARCLE Livskvalitet og social deltagelse blandt 8-12-årige børn med cerebral parese Resultater for forældre Marts 2009 Denne folder indeholder et resumé af resultaterne fra SPARCLE undersøgelsen. I 2004-05

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelse Vidensbehov Trafik, Transport og Logistik (TTL)

Spørgeskemaundersøgelse Vidensbehov Trafik, Transport og Logistik (TTL) Transportøkonomisk Forening Spørgeskemaundersøgelse Vidensbehov Trafik, Transport og Logistik (TTL) Foreløbige resultater fra undersøgelse blandt TØF s medlemmer Transportøkonomisk Forening, TØF, har i

Læs mere

Den danske befolknings deltagelse i medicinske forsøg og lægevidenskabelig forskning

Den danske befolknings deltagelse i medicinske forsøg og lægevidenskabelig forskning december 2006 j.nr.1.2002.82 FKJ/UH Den danske befolknings deltagelse i medicinske forsøg og lægevidenskabelig forskning omfang, befolkningens vurderinger Af Finn Kamper-Jørgensen og Ulrik Hesse Der er

Læs mere

VÆRDI, MENING OG UDFORDRINGER ved samarbejdet mellem den kommunale og den frivillige sektor

VÆRDI, MENING OG UDFORDRINGER ved samarbejdet mellem den kommunale og den frivillige sektor VÆRDI, MENING OG UDFORDRINGER ved samarbejdet mellem den kommunale og den frivillige sektor Bjarne Ibsen Professor Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Syddansk Universitet Undersøgelse

Læs mere

Procedure for indrejsende studerende

Procedure for indrejsende studerende INFORMATION OM ERASMUS TRAINEESHIP TIL VIDENSKABELIGT PERSONALE Procedure for indrejsende studerende INTRODUKTION Med et Erasmus Traineeship får den studerende mulighed for at komme i praktik hos en afdeling

Læs mere

Politisk dannelse og engagement - Hvad optager børn og unge i et globaliseret demokrati. Jonas Lieberkind Lektor, Ph.d.

Politisk dannelse og engagement - Hvad optager børn og unge i et globaliseret demokrati. Jonas Lieberkind Lektor, Ph.d. Politisk dannelse og engagement - Hvad optager børn og unge i et globaliseret demokrati Jonas Lieberkind Lektor, Ph.d. lieberkind@edu.au.dk Dannelse at skabe og forme de unge generationer At skabe og forme

Læs mere

FRIVILLIGT ARBEJDE OG MENTAL SUNDHED

FRIVILLIGT ARBEJDE OG MENTAL SUNDHED FRIVILLIGT ARBEJDE OG MENTAL SUNDHED Lars Holmboe Selvstændig forsker, Ph.d.. Den fulde rapport kan hentes her Baggrunden SIND ønskede at få undersøgt sammenhængen mellem frivilligt arbejde og mental sundhed.

Læs mere

7. Faktorer der fører til turisternes fravalg af Bornholm

7. Faktorer der fører til turisternes fravalg af Bornholm 7. Faktorer der fører til turisternes fravalg af Bornholm Turismebarometer for Bornholm September 2010 1 2 7. Faktorer der fører til turisternes fravalg af Bornholm Udarbejdet som led i projektet Turismebarometer

Læs mere

Hvad betyder kurser og kvalificering for de frivillige?

Hvad betyder kurser og kvalificering for de frivillige? Hvad betyder kurser og kvalificering for de frivillige? Bjarne Ibsen Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Syddansk Universitet 1 Formaliseringen af det frivillige arbejde 2 Professionelt

Læs mere

Beskæftigelsesundersøgelse for PBA i international handel og markedsføring. Årgang 2009-2011 pr. 1. februar 2012

Beskæftigelsesundersøgelse for PBA i international handel og markedsføring. Årgang 2009-2011 pr. 1. februar 2012 Beskæftigelsesundersøgelse for PBA i international handel og markedsføring Årgang 2009-2011 pr. 1. februar 2012 Udarbejdet af Gitte Damgaard, Erhvervsakademi Aarhus, April 2012 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...

Læs mere

Samarbejdet mellem foreninger og kommunale institutioner

Samarbejdet mellem foreninger og kommunale institutioner Samarbejdet mellem foreninger og kommunale institutioner Bjarne Ibsen Professor Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Syddansk Universitet Store kommunale forventninger til at foreninger

Læs mere

Nye stier i den kommunale idrætspolitik

Nye stier i den kommunale idrætspolitik Nye stier i den kommunale idrætspolitik Bjarne Ibsen Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Institut for Idræt og Biomekanik Har idrætspolitikken nået en korsvej? Men det sker, og så siger

Læs mere

Preview. Spørgeskemaet kan kun udfyldes online.

Preview. Spørgeskemaet kan kun udfyldes online. Preview. Spørgeskemaet kan kun udfyldes online. Spørgeskema "En midtvejsevaluering af Europa 2020-strategien med udgangspunkt i europæiske byers og regioners holdninger" Baggrund Midtvejsevalueringen af

Læs mere

GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK

GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK 2017-2029 Foto Uber Images Das Büro Per Heegaard STT Foto Flemming P. Nielsen Udarbejdelse Gentofte Kommune Layout: Operate A/S Tryk Bording A/S Oplag:1000

Læs mere

Pædagoger: Vi mangler tid til at arbejde med børns trivsel i fritiden

Pædagoger: Vi mangler tid til at arbejde med børns trivsel i fritiden PRESSEMEDDELELSE OG ANALYSENOTAT BILLUND (DEL 2): August 2019 Pædagoger: Vi mangler tid til at arbejde med børns trivsel i fritiden Den hidtil største kortlægning af pædagogers vilkår på skole- og fritidsområdet

Læs mere

Borgerinddragelsen øges

Borgerinddragelsen øges Borgerinddragelsen øges men hvorfor skal en kommune inddrage civilsamfundet? Danske Ældreråd THOMAS P. BOJE INSTITUT FOR SAMFUNDSVIDENSKAB OG ERHVERV ROSKILDE UNIVERSITET DEN 8. MAJ 2018 Indhold Hvorfor

Læs mere

AARHUS FORTÆLLER AARHUS % vidste på forhånd, at AARHUS FORTÆLLER er en del af Aarhus 2017-programmet

AARHUS FORTÆLLER AARHUS % vidste på forhånd, at AARHUS FORTÆLLER er en del af Aarhus 2017-programmet Publikumsundersøgelse AARHUS FORTÆLLER AARHUS 2017 PUBLIKUMS SAMLEDE VURDERING AF AARHUS FORTÆLLER Delvist positiv 12% Delvist negativ 1% Meget negativ 0% Meget positiv 86% Neutral 1% AARHUS FORTÆLLER

Læs mere

Evaluering af masteruddannelserne, foråret 2010

Evaluering af masteruddannelserne, foråret 2010 Evaluering af masteruddannelserne, foråret 2010 Som en del af kvalitetssikringen af uddannelserne ved Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, AU, foretages der efter hvert afsluttet semester en evaluering

Læs mere

De frivillige som element i kommunernes strategi for vækst og velfærd

De frivillige som element i kommunernes strategi for vækst og velfærd De frivillige som element i kommunernes strategi for vækst og velfærd Bjarne Ibsen Professor og forskningsleder Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Syddansk Universitet Store politiske

Læs mere

Generelle oplysninger om respondenten

Generelle oplysninger om respondenten Offentlig høring om Refit-evalueringen af EU's lovgivning om plantebeskyttelsesmidler og pesticidrester Felter med en * skal udfyldes. Generelle oplysninger om respondenten Bemærk: Denne spørgeundersøgelse

Læs mere

rethinkimpacts 2017 FORSKNINGSBASERET EVALUERING AF EFFEKTERNE AF AARHUS 2017

rethinkimpacts 2017 FORSKNINGSBASERET EVALUERING AF EFFEKTERNE AF AARHUS 2017 rethinkimpacts 2017 FORSKNINGSBASERET EVALUERING AF EFFEKTERNE AF 2017 AU UNIVERSITY PARTNERSKAB Partnerskab: Aarhus Universitet, Fonden Aarhus 2017, Aarhus Kommune og Region Midtjylland Bemanding af projektteamet

Læs mere

TIMSS Trends in International Mathematics and Science Study

TIMSS Trends in International Mathematics and Science Study TIMSS 2019 Trends in International Mathematics and Science Study TIMSS 2019 er en international undersøgelse, der kortlægger 4. klasseelevers færdigheder og kompetencer i matematik og natur/teknologi.

Læs mere

Hovedkonklusioner på spørgeskemaundersøgelse rettet mod danske journalister og politikere

Hovedkonklusioner på spørgeskemaundersøgelse rettet mod danske journalister og politikere Hovedkonklusioner på spørgeskemaundersøgelse rettet mod danske journalister og politikere Erik Albæk, Arjen van Dalen & Claes de Vreese Center for Journalistik Institut for Statskundskab Syddansk Universitet

Læs mere

Analyse. Integrationen i Danmark set i et europæisk. 22. september 2015. Af Kristian Thor Jakobsen og Laurids Münier

Analyse. Integrationen i Danmark set i et europæisk. 22. september 2015. Af Kristian Thor Jakobsen og Laurids Münier Analyse 22. september 21 Integrationen i Danmark set i et europæisk perspektiv Af Kristian Thor Jakobsen og Laurids Münier I den seneste tid har der været stor fokus på asyl- og integrationspolitikken

Læs mere

Partnerskaber: perspektiver, erfaringer og kritiske refleksioner. Bjarne Ibsen Center for forskning i idræt, sundhed og civilsamfund

Partnerskaber: perspektiver, erfaringer og kritiske refleksioner. Bjarne Ibsen Center for forskning i idræt, sundhed og civilsamfund Partnerskaber: perspektiver, erfaringer og kritiske refleksioner Bjarne Ibsen Center for forskning i idræt, sundhed og civilsamfund Store forventninger til partnerskaber mellem den offentlige og den frivillige

Læs mere

KORTLÆGNING AF DIGITIALISERINGS- BEHOV I DANMARK HUMANOMICS RESEARCH CENTER

KORTLÆGNING AF DIGITIALISERINGS- BEHOV I DANMARK HUMANOMICS RESEARCH CENTER ANALYSERAPPORT KORTLÆGNING AF DIGITIALISERINGS- BEHOV I DANMARK HUMANOMICS RESEARCH CENTER Denne rapport samt bilag indeholder den endelige database af spørgeskemaet Anvendelsen af digitale ressourcer

Læs mere

LUP læsevejledning til afdelingsrapporter

LUP læsevejledning til afdelingsrapporter Indhold Hvordan du bruger læsevejledningen... 1 Oversigtsfigur... 2 Temafigur... 3 Spørgsmålstabel... 4 Respondenter og repræsentativitet... 6 Uddybende forklaring af elementer i figurer og tabeller...

Læs mere

2.2 Ledelse af unge frivillige: Dialog og plads til indflydelse

2.2 Ledelse af unge frivillige: Dialog og plads til indflydelse 2.2 Ledelse af unge frivillige: Dialog og plads til indflydelse AF FREDERIK FREDSLUND-ANDERSEN OM FORFATTEREN Frederik Fredslund-Andersen er chefkonsulent i Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), hvor han rådgiver

Læs mere

DANMARK. Standard Eurobarometer 88 MENINGSMÅLING I EU. National rapport.

DANMARK. Standard Eurobarometer 88 MENINGSMÅLING I EU. National rapport. MENINGSMÅLING I EU DANMARK http://ec.europa.eu/commfrontoffice/publicopinion Undersøgelsen er blevet bestilt og koordineret af den Europa Kommissionen, Generaldirektoratet for Kommunikation. Denne rapport

Læs mere

Rapport: Danskernes forhold til Tyskland og grænser Del 3 af undersøgelse af danskernes bånd til det danske mindretal i Sydslesvig

Rapport: Danskernes forhold til Tyskland og grænser Del 3 af undersøgelse af danskernes bånd til det danske mindretal i Sydslesvig Rapport: Danskernes forhold til Tyskland og grænser Del 3 af undersøgelse af danskernes bånd til det danske mindretal i Sydslesvig Indhold 1. Konklusioner (side 3) 2. Om undersøgelsen (side 5) 3. Forholdet

Læs mere

Samarbejdet mellem den frivillige og den kommunale sektor. Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund

Samarbejdet mellem den frivillige og den kommunale sektor. Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Samarbejdet mellem den frivillige og den kommunale sektor Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Konferencens formål Formidle de første (foreløbige) resultater Fremme refleksioner om problemstillinger

Læs mere

Vidensmedier på nettet

Vidensmedier på nettet Vidensmedier på nettet En sociokulturel forståelse af læring kan bringe os til at se bibliotekernes samlinger som læringsressourcer og til at rette blikket mod anvendelsespotentialerne. fra Aarhus Universitet

Læs mere

Rapport om brugerundersøgelsen af Gladsaxe Kommunes foreningsportal 2010

Rapport om brugerundersøgelsen af Gladsaxe Kommunes foreningsportal 2010 Rapport om brugerundersøgelsen af Gladsaxe Kommunes foreningsportal 2010 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Sammenfatning 3 3. Baggrund og metode 5 3.1 Baggrund for undersøgelsen 5 3.2 Metode 5 4.

Læs mere

INTEGRATIONSPOLITIK

INTEGRATIONSPOLITIK INTEGRATIONSPOLITIK 2015-2018 Titel: Integrationspolitik 2015-2018 Udgivet af: Frederiksberg Kommune Smallegade 1 2000 Frederiksberg September 2015 Foto: nilsholm.dk Layout og grafisk produktion: heidiborg.dk

Læs mere

Pædagoger: Vi mangler tid til at arbejde med børns trivsel i fritiden

Pædagoger: Vi mangler tid til at arbejde med børns trivsel i fritiden PRESSEMEDDELELSE OG ANALYSENOTAT HADERSLEV (DEL 2): August 2019 Pædagoger: Vi mangler tid til at arbejde med børns trivsel i fritiden Den hidtil største kortlægning af pædagogers vilkår på skole- og fritidsområdet

Læs mere

Sygehus Lillebælts forskningsstrategi Forskning for og med patienterne

Sygehus Lillebælts forskningsstrategi Forskning for og med patienterne Sygehus Lillebælts forskningsstrategi 2014-2018 Forskning for og med patienterne Indholdsfortegnelse Forord... 3 Vision... 4 Sygehus Lillebælt - en rejse værd... 4 Fem klare mål på fem år!... 5 1. Patienter

Læs mere

Civilsamfund, medborgerskab og deltagelse

Civilsamfund, medborgerskab og deltagelse Civilsamfund, medborgerskab og deltagelse Præsentation af udvalgte problemstillinger Thomas P. Boje Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv Roskilde Universitet Den 23. maj 2017 1 Program 13.00 13.30

Læs mere

Stærkt afkast comeback i Unit Link pensioner i år

Stærkt afkast comeback i Unit Link pensioner i år København, den 26. oktober 2009 Ny pensionsanalyse: Stærkt afkast comeback i Unit Link pensioner i år Morningstar analyserer nu som noget nyt pensionsselskabernes egne risikoprofil fonde fra Unit Link

Læs mere

Problemstillinger omkring spørgeskemaundersøgelser blandt etniske minoriteter. Vibeke Jakobsen SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd

Problemstillinger omkring spørgeskemaundersøgelser blandt etniske minoriteter. Vibeke Jakobsen SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd Problemstillinger omkring spørgeskemaundersøgelser blandt etniske minoriteter Vibeke Jakobsen SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd Er kvaliteten lavere i data indsamlet blandt etniske minoriteter

Læs mere

Forskeruddannelsesprogrammet i Fysisk Aktivitet & Bevægeapparatet udbyder nu Klinimetri

Forskeruddannelsesprogrammet i Fysisk Aktivitet & Bevægeapparatet udbyder nu Klinimetri Forskeruddannelsesprogrammet i Fysisk Aktivitet & Bevægeapparatet udbyder nu Klinimetri Vurdering af egenskaber hos kliniske måleredskaber. Syddansk Universitet Campusvej 55 5230 Odense M. 14. 16. december

Læs mere

NOTATSERIE. Medborgerskab 2019 Notat nr. 3: Nydanskeres forhold til Danmark og det danske sprog

NOTATSERIE. Medborgerskab 2019 Notat nr. 3: Nydanskeres forhold til Danmark og det danske sprog NOTATSERIE Medborgerskab 2019 Notat nr. 3: Nydanskeres forhold til Danmark og det danske sprog September 2019 Hovedpointer Langt de fleste indvandrere og efterkommere (herefter nydanskere) taler dansk

Læs mere

11 millioner europæere har været ledige i mere end et år

11 millioner europæere har været ledige i mere end et år millioner ledige i EU 11 millioner europæere har været ledige i mere end et år Arbejdsløsheden i EU-7 stiger fortsat og nærmer sig hastigt mio. personer. Samtidig bliver der flere langtidsledige. Der er

Læs mere

VISION OG MÅL. Udkast Til høring. Fremtidens handicapområde. Rudersdal Kommune

VISION OG MÅL. Udkast Til høring. Fremtidens handicapområde. Rudersdal Kommune VISION OG MÅL Fremtidens handicapområde Rudersdal Kommune 2017-2027 Udkast Til høring 2 Indholdsfortegnelse: INDLEDNING...4 FORORD...4 RAMME...5 VISION...6 MÅL...7 BESKÆFTIGELSE OG UDDANNELSE...7 BOLIG...7

Læs mere

Fysisk aktivitet eller social kapital? Oplæg ved Idan-konferencen Torsdag den 5. september 2013 i Vejen Idrætscenter

Fysisk aktivitet eller social kapital? Oplæg ved Idan-konferencen Torsdag den 5. september 2013 i Vejen Idrætscenter Fysisk aktivitet eller social kapital? Oplæg ved Idan-konferencen Torsdag den 5. september 2013 i Vejen Idrætscenter (e-mail: kosterlund@health.sdu.dk) Ph.d. stipendiat Center for Forskning i Idræt, Sundhed

Læs mere

Civilsamfundet i samskabelse med kommunerne hvilken udvikling ser vi?

Civilsamfundet i samskabelse med kommunerne hvilken udvikling ser vi? Civilsamfundet i samskabelse med kommunerne hvilken udvikling ser vi? Bjarne Ibsen Professor og forskningsleder Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Store politiske forventninger til civilsamfund

Læs mere

Medlemsundersøgelse 2011

Medlemsundersøgelse 2011 Medlemsundersøgelse 2011 September 2011 1 Indhold Sammenfatning..3 Hvordan ser det typiske skolebestyrelsesmedlem ud?...4 Skolerne 5 Skolebestyrelsernes virksomhed.7 Bistand fra Skole og Forældre 9 Hvor

Læs mere

De Faste Repræsentanters Komité noterede sig på mødet den 2. maj 2018, at der nu er enstemmig tilslutning til ovennævnte konklusioner.

De Faste Repræsentanters Komité noterede sig på mødet den 2. maj 2018, at der nu er enstemmig tilslutning til ovennævnte konklusioner. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 4. maj 2018 (OR. en) 8301/18 NOTE fra: til: JEUN 48 MIGR 51 SOC 213 EDUC 134 De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling) Rådet Tidl. dok. nr.: 7831/1/18

Læs mere

Vurdering af kvalitative videnskabelige artikler

Vurdering af kvalitative videnskabelige artikler Vurdering af kvalitative videnskabelige artikler For at springe frem og tilbage i indtastningsfelterne bruges Piletasterne-tasten, op/ned (Ved rækken publikationsår/volume/nummer og side brug TAB/shift-TAB)

Læs mere

www.share-project.dk Resultater fra 50+ i Europa undersøgelsen

www.share-project.dk Resultater fra 50+ i Europa undersøgelsen www.share-project.dk Resultater fra 50+ i Europa undersøgelsen Hvad skal der ske fremover? Det næste der skal ske med 50+ i Europa, er at tidligere interviewede personers livshistorie skal tilføjes den

Læs mere

Et netværk til hjælp for arbejdstagere, der krydser grænser

Et netværk til hjælp for arbejdstagere, der krydser grænser Et netværk til hjælp for arbejdstagere, der krydser grænser Beskæftigelse & Den Europæiske Socialfond Beskæftigelse sociale anliggender Europa-Kommissionen 1 Eures et netværk til hjælp for arbejdstagere,

Læs mere

Social kapital - belyst i den nordjyske sundhedsprofil: Hvordan står det til med sundheden i Nordjylland?

Social kapital - belyst i den nordjyske sundhedsprofil: Hvordan står det til med sundheden i Nordjylland? Social kapital - belyst i den nordjyske sundhedsprofil: Hvordan står det til med sundheden i Nordjylland? Jane Pedersen Specialkonsulent Region Nordjylland Gennem oplæget belyses følgende 1. Sundhedsprofiler

Læs mere

Dimittendundersøgelsen (2015)

Dimittendundersøgelsen (2015) Dimittendundersøgelsen (2015) Innovation and Business 1. Indledning Det Tekniske Fakultet har i efteråret 2015 gennemført en samlet dimittendundersøgelse for alle diplom- og ingeniøruddannelser. Undersøgelsen

Læs mere

FLASH! PREP IN EUROPE ONLINE-UNDERSØGELSEN: FØRSTE RESULTATER COORDINATION GROUP STUDY GROUP UNAIDS

FLASH! PREP IN EUROPE ONLINE-UNDERSØGELSEN: FØRSTE RESULTATER COORDINATION GROUP STUDY GROUP UNAIDS FØRSTE RESULTATER COORDINATION GROUP STUDY GROUP APPROVED BY SUPPORTED BY UNAIDS 2 HVAD ER PREP? PrEP (Pre-Exposure Prophylaxis) er en hiv-forebyggende metode, hvor hiv-negative personer tager hiv-medicin

Læs mere

NOTATSERIE. Medborgerskab Notat nr. 2: Social kontrol blandt nydanskere og personer med dansk oprindelse

NOTATSERIE. Medborgerskab Notat nr. 2: Social kontrol blandt nydanskere og personer med dansk oprindelse NOTATSERIE Medborgerskab 17 Notat nr. : Social kontrol blandt nydanskere og personer med dansk oprindelse AUGUST 17 Social kontrol blandt nydanskere og personer med dansk oprindelse 1. Hovedpointer Social

Læs mere

Center for Interventionsforskning. Formål og vision

Center for Interventionsforskning. Formål og vision Center for Interventionsforskning Formål og vision 2015-2020 Centrets formål Det er centrets formål at skabe et forskningsbaseret grundlag for sundhedsfremme og forebyggelse på lokalt såvel som nationalt

Læs mere

Idrætsforeningernes sande tilstand Stabilitet og optimisme, men også aldring Oplæg ved Idan-konferencen Onsdag den 25. maj 2016 i Vejen Idrætscenter

Idrætsforeningernes sande tilstand Stabilitet og optimisme, men også aldring Oplæg ved Idan-konferencen Onsdag den 25. maj 2016 i Vejen Idrætscenter Idrætsforeningernes sande tilstand Stabilitet og optimisme, men også aldring Oplæg ved Idan-konferencen Onsdag den 2. maj 16 i Vejen Idrætscenter Karsten Elmose-Østerlund (e-mail: kosterlund@health.sdu.dk)

Læs mere

Aktionsforskningsgruppe i samarbejde mellem Taos Institute og MacMann Berg Invitation til at deltage i dagsordensættende og innovativ praksisudvikling

Aktionsforskningsgruppe i samarbejde mellem Taos Institute og MacMann Berg Invitation til at deltage i dagsordensættende og innovativ praksisudvikling Aktionsforskningsgruppe i samarbejde mellem Taos Institute og MacMann Berg Invitation til at deltage i dagsordensættende og innovativ praksisudvikling Ambitionen Det er MacMann Bergs vision at være dagsordensættende

Læs mere

Estimatet for standardfejlen i stikprøven, som anvendes i udregningen af konfidensintervallet ( ) ( )

Estimatet for standardfejlen i stikprøven, som anvendes i udregningen af konfidensintervallet ( ) ( ) Enhed Administrationspolitisk kontor Sagsbehandler KHS, STJO Koordineret med CWU, APK Sagsnr. 2014-13042 Doknr. 200174 Dato 24-06-2014 Overvejelser om svarprocenter i brugertilfredshedsundersøgelser Dette

Læs mere

Evaluering af indsats: Mentorkurser og netværk med lokal forankring Udarbejdet af lbr konsulent Lise Kragh Møller, oktober 2011

Evaluering af indsats: Mentorkurser og netværk med lokal forankring Udarbejdet af lbr konsulent Lise Kragh Møller, oktober 2011 Evaluering af indsats: Mentorkurser og netværk med lokal forankring Udarbejdet af lbr konsulent Lise Kragh Møller, oktober 2011 1.0 Baggrund Struer Lokale Beskæftigelsesråd har i perioden januar 2011 til

Læs mere

TIDLIG INDSATS OVER FOR SMÅBØRN PRIORITETSOMRÅDER

TIDLIG INDSATS OVER FOR SMÅBØRN PRIORITETSOMRÅDER TIDLIG INDSATS OVER FOR SMÅBØRN PRIORITETSOMRÅDER Indledning Det Europæiske Agentur for Udvikling af Undervisning af Personer med Særlige Behov gennemførte i 2003-2004 et projekt om tidlig indsats over

Læs mere

PIAAC i Norden. Seminar Tórshavn 29 september 2015. Anders Rosdahl SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, København www.sfi.dk ar@sfi.

PIAAC i Norden. Seminar Tórshavn 29 september 2015. Anders Rosdahl SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, København www.sfi.dk ar@sfi. PIAAC i Norden Seminar Tórshavn 29 september 2015 Anders Rosdahl SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, København www.sfi.dk ar@sfi.dk 16-10-2015 1 Oversigt 1. PIAAC 2. Norden og andre lande

Læs mere

Kompetenceudviklingsplan for 2014 2020 Esbjerg kommunale Skolevæsen

Kompetenceudviklingsplan for 2014 2020 Esbjerg kommunale Skolevæsen Børn & Kultur Skoleadministration Kompetenceudviklingsplan for 2014 2020 Esbjerg kommunale Skolevæsen Kompetenceudviklingsplanen er baseret på publikationen fra ministeriet: Pejlemærker for kompetenceudvikling

Læs mere

Økonomisk analyse. Landbruget spiller en vigtig rolle i fremtidens EU

Økonomisk analyse. Landbruget spiller en vigtig rolle i fremtidens EU Økonomisk analyse 19. maj 2014 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Landbruget spiller en vigtig rolle i fremtidens EU Europa-Kommissionen foretager

Læs mere

AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 CENTERRAPPORT CENTER FOR AKUT- OG OPSØGENDE INDSATSER BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I

AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 CENTERRAPPORT CENTER FOR AKUT- OG OPSØGENDE INDSATSER BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 CENTERRAPPORT CENTER FOR AKUT- OG OPSØGENDE INDSATSER BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I SOCIALPSYKIATRI OG UDSATTE VOKSNE INDHOLD Afsnit 01 Introduktion

Læs mere

International lønsammenligning. Arbejdsgiveromkostninger ved beskæftigelse af ingeniører

International lønsammenligning. Arbejdsgiveromkostninger ved beskæftigelse af ingeniører International lønsammenligning Arbejdsgiveromkostninger ved beskæftigelse af ingeniører November 2011 2 Arbejdsgiveromkostninger ved beskæftigelse af ingeniører Resume Internationale sammenligninger af

Læs mere