HVILKE KONSEKVENSER HAR LO-AC GRÆNSEAFTALEN PÅ FTF-ORGANISATIONERNES ORGANISATIONSOMRÅDER?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HVILKE KONSEKVENSER HAR LO-AC GRÆNSEAFTALEN PÅ FTF-ORGANISATIONERNES ORGANISATIONSOMRÅDER?"

Transkript

1 HVILKE KONSEKVENSER HAR LO-AC GRÆNSEAFTALEN PÅ FTF-ORGANISATIONERNES ORGANISATIONSOMRÅDER? 10. APRIL 2018 PH Indledning Hvis sammenlægningen af FTF og LO bliver en realitet, så indebærer det, at FTForganisationerne bliver en del af grænseaftalen mellem LO og AC. Derfor er det relevant at se på om og i givet fald hvilke konsekvenser, det kan få for FTForganisationernes organisationsområder? LO/AC-grænseaftalen fastslår, at organisationsområderne er afgrænset uddannelsesmæssigt, hvilket betyder, at AC organiserer medlemmer med en kandidatuddannelse/akademikere og LO organiserer øvrige lønmodtagere. LO/AC-grænseaftalen fastslår ligeledes, at aftalen respekterer eksisterende samarbejds- og grænseaftaler indgået mellem medlemsforbund og - organisationer i LO og AC. Dermed bliver nuværende grænseaftaler på FTFområdet umiddelbart ikke berørt af sammenlægningen på nær hvis en af parterne vælger at opsige den pågældende grænseaftale. Hovedparten af grænseaftalerne på FTF s område er imidlertid blevet skrevet ind i overenskomsterne. Det giver en øget tryghed, fordi de herved er sværere at opsige, men det betyder ikke at aftalerne er uopsigelige, eller at der ikke kan opstå udfordringer med at organisere akademikere inden for FTForganisationerne. Og hvis den pågældende FTF-organisations grænseaftale opsiges, så vil det i stedet være LO/AC-grænseaftalen, der definerer forbundets organisationsområde. Derfor er det relevant at få et overblik over, hvilken uddannelsesbaggrund medlemmerne i FTF-organisationerne har og forventes at få, samt hvilke CVR-NR

2 FINANSFORBUNDET SIDE 2 / 20 grænseaftaler, der er indgået i FTF-organisationerne. Bilag 1 indeholder en struktureret oversigt med en række FTF-organisationer, der har medlemmer med en akademisk uddannelse. Bilaget er udarbejdet ud fra de for Finansforbundet tilgængelige oplysninger og er dermed ikke en komplet oversigt over samtlige kandidatuddannelser og grænseaftaler inden for FTF s område. Det giver ikke desto mindre et billede af, at en række FTForganisationer organiserer medlemmer med kandidatuddannelser/akademikere på det offentlige og private arbejdsmarked. Hvis man ser på uddannelsesniveauet i FTF-organisationerne, så tegner der sig et klart billede af at uddannelsesniveauet er stigende, samt at det vil fortsætte med at stige. Flere og flere organisationer er lykkedes med at få oprettet kandidatuddannelser, ligesom de er lykkedes med at overenskomstdække og organisere medlemmer med en kandidatuddannelse. Medlemmer med en kandidatuddannelse er dog fortsat relativt begrænset i de fleste FTForganisationer, men antallet er støt stigende. Ser man fx på FTF-organisationerne på de tre offentlige overenskomstområder, så er der en række organisationer, der organiserer medlemmer med en kandidatuddannelse. Her er der dog i overvejende grad grænseaftaler, som gør LO/AC-grænseaftalen mindre relevant med mindre de opsiges. Opsigelse kan være kompliceret, da de i 2013 i vidt omfang blev indarbejdet i overenskomsterne, men det vil jo dog stadig kunne ske. Hvad der i så fald vil ske er ikke ganske klart, men kan formentlig give anledning til visse udfordring. Inden for denne kategori er organisationerne i Sundhedskartellet(SHK). De har indarbejdet deres grænseaftale med AC i deres overenskomster med KL og Danske Regioner, hvilket medfører, at kandidat-stillinger med et sundhedsfagligt indhold, eller hvor arbejdsfeltet er sundhedsfagligt mv., er omfattet af SHK s overenskomst med henholdsvis KL og Danske Regioner. De offentlige organisationer omfattet af bilaget har også kandidater på det private område, hvor der ikke er grænseaftaler. Vi er ikke kommet helt til bunds i om, der er aftaleret for disse grupper, men henset til at det er vanskeligt opnåeligt at få overenskomst for akademiske medarbejdere på det private område, må dette antages at være i begrænset omfang. Det betyder, at disse medarbejdergrupper på det private område umiddelbart vil blive omfattet af AC/LO-grænseaftalen og må formentlig i vidt omfang henføres til AC. Dette gælder tillige FTF-organisationer, som hovedsagelig opererer på det private område, såsom f.eks. Prosa og Finansforbundet. Disse organisationer har ikke en grænseaftale med AC, og i det omfang der ikke er overenskomstdækning, er akademiker-medarbejdergrupper ret åbenbart noget som tilhører AC jf. LO/ACgrænseaftalen.

3 FINANSFORBUNDET SIDE 3 / 20 Den samme problemstilling kan opstå for alle organisationer i tilfælde, hvor der oprettes nye stillinger/kandidatuddannelser, der ikke er dækket af de nuværende grænseaftaler/overenskomster. Her vil udgangspunktet ligeledes være at disse stillinger hører under AC s organisationsområde iht. LO/AC-grænseaftalen.

4 FINANSFORBUNDET SIDE 4 / 20 Bilag 1 Som nævnt ovenfor skal det bemærkes at dette bilag ikke er en udtømmende oversigt med samtlige organisationer, kandidatuddannelser og grænseaftaler inden for FTF s område. Der vil givetvis være uddannelser og aftaler, der ikke er med i oversigten. Bilaget giver et billede af, at der er en række organisationer i FTF, der organiserer medlemmer med en kandidatuddannelse på både det offentlige og private arbejdsmarked. Således er der altså en række organisationer, der ligesom Finansforbundet, eventuelt kan stå med udfordringer ift. hvem der skal organisere deres medlemmer med en kandidatuddannelse inden for det private og det offentlige arbejdsmarked. Danske Bioanalytikere (dbio) dbio har bl.a. en række kandidatuddannelser såsom: Den sundhedsfaglige kandidatuddannelse Klinisk Videnskab og Teknologi Teknoantropologi Folkesundhedsvidenskab De har både medlemmer og potentielle medlemmer med en kandidatuddannelse, der arbejder indenfor det offentlige og det private. På det offentlige område har de bl.a. overenskomster med: Danske Regioner Staten På det private område har de bl.a. overenskomster med: Dansk Erhverv (FASID, Privathospitaler m.m.) PLA Praktiserende Læger CCBR Ciconia Aahus Privathospital Kræftens Bekæmpelse Maigaard Nordic bioscience Odense IVF Klinik Osteopro Unilabs

5 FINANSFORBUNDET SIDE 5 / 20 dbio har indgået grænseaftaler med HK, FOA, DSR og FADL. Herudover er de en del af SHK s grænseaftale med AC. dbio har så længe de nævnte grænseaftaler er gældende formentlig kun få udfordringer med organisationsområdet på de offentlige områder. Men hvis grænseaftalerne opsiges, så vil de blive omfattet af LO/AC-grænseaftalen, hvilket formentlig betyder at akademikere inden for deres organisationsområde henvises til AC. BUPL På det private område er der umiddelbart ikke indgået grænseaftaler med AC og deres overenskomster i det private dækker umiddelbart ikke akademikere. Dermed vil de være omfattet af LO/AC-grænseaftalen, hvilket medfører at akademikere inden for deres organisationsområde henvises til AC. BUPL har en lang række af kandidatuddannelser såsom Pædagogisk Sociologi og Pædagogisk Filosofi etc. De har primært medlemmer og potentielle medlemmer med en kandidatuddannelse, der arbejder indenfor det offentlige, men også i det private. På det offentlige område har de primært overenskomster med KL. På det private område har de bl.a. overenskomster med ansatte ved frie grundskoler og en række private organisationer.

6 FINANSFORBUNDET SIDE 6 / 20 Umiddelbart har de blot en enkelt grænseaftale med DLF på undervisningsområdet. Da BUPL i dag ikke umiddelbart har nogen grænseaftaler med ACorganisationer, så vil eventuelle grænsestridigheder på det offentlige og private område fremover skulle løses efter LO/AC-grænseaftalen, hvilket må formodes at give udfordringer. Udgangspunktet efter LO/ACgrænseaftalen er nemlig, at de tilhører AC. Ergoterapeutforeningen Det forekommer derfor usikkert i hvilket omfang BUPL kan fastholde at medarbejdere med kandidatuddannelser fortsat skal tilhøre deres organisationsområde og ikke henvises til en AC-organisation jf. LO/AC-grænseaftalen. I juni 2016 blev de første kandidater i ergoterapi, cand.san.ergo, færdiguddannet. Ergoterapeutforeningen har ligeledes Den Sundhedsfaglige Kandidatuddannelse samt en række øvrige kandidatuddannelser, der bl.a. er målrettet deres medlemmer. De har både medlemmer og potentielle medlemmer med en kandidatuddannelse, der arbejder indenfor det offentlige og det private. På det offentlige område har de overenskomster med: KL Danske Regioner Staten På det private område har de bl.a. overenskomster med:

7 FINANSFORBUNDET SIDE 7 / 20 Dansk Erhverv (FASID og Gigtforeningen) Falck Fonden Mariehjemmene Vejlefjordcentret PTU Danske Diakonhjem Nettet Randers Kloster Det Socialpsykiatriske botilbud Lindevang GuldBoSund De er en del af SHK s grænseaftale med AC. Ergoterapeutforeningen har derfor kun i mindre grad udfordringer med organisationsområdet på de offentlige områder så længe grænseaftalerne er gældende. Men hvis grænseaftalerne opsiges, så vil de blive omfattet af LO/AC-grænseaftalen, hvilket formentlig vil betyde, at akademikere inden for deres organisationsområde henvises til AC. Danske Fysioterapeuter På det private område er der umiddelbart ikke indgået grænseaftaler med AC og deres overenskomster i det private dækker umiddelbart ikke akademikere. Dermed vil de være omfattet af LO/AC-grænseaftalen, hvilket vil medføre, at akademikere inden for deres organisationsområde henvises til AC. Fysioterapeuterne er lykkedes med at skabe en kandidatuddannelse i fysioterapi - cand.scient.fys ligesom de har den mere generelle Sundhedsfaglige Kandidatuddannelse og en række øvrige kandidatuddannelser. De har både medlemmer og potentielle medlemmer med en

8 FINANSFORBUNDET SIDE 8 / 20 kandidatuddannelse, der arbejder indenfor det offentlige og det private. På det offentlige område har de overenskomster med: Staten Kommunerne Regionerne På det private område har de bl.a. overenskomster med Danske Erhverv, DI og på Praksisområdet samt med en lang række private virksomheder. De er en del af SHK s grænseaftale med AC. Danske Fysioterapeuter har dermed kun i mindre grad udfordringer med organisationsområdet på de offentlige områder så længe grænseaftalerne er gældende. Men hvis grænseaftalerne opsiges, så vil de blive omfattet af LO/AC-grænseaftalen, hvilket formentlig betyder, at akademikere inden for deres organisationsområde henvises til AC. Jordemoderforeningen På det private område er der umiddelbart ikke indgået grænseaftaler med AC og deres overenskomster i det private dækker umiddelbart ikke akademikere. Dermed vil de være omfattet af LO/AC-grænseaftalen, hvilket vil medføre, at akademikere inden for deres organisationsområde henvises til AC. De har en række kandidatuddannelser såsom: Den sundhedsfaglige kandidatuddannelse Kandidat i jordemodervidenskab M.fl.

9 FINANSFORBUNDET SIDE 9 / 20 De har både medlemmer og potentielle medlemmer med en kandidatuddannelse. De er primært ansat indenfor det offentlige, men de har også ansatte i det private De er en del af SHK s grænseaftale med AC. Jordemoderforeningen har dermed kun i mindre grad udfordringer med organisationsområdet på de offentlige områder så længe grænseaftalerne er gældende. Men hvis grænseaftalerne opsiges, så vil de blive omfattet af LO/AC-grænseaftalen, hvilket formentlig vil betyde, at akademikere inden for deres organisationsområde henvises til AC. Kost & Ernæringsforbundet På det private område er der umiddelbart ikke indgået grænseaftaler med AC og deres overenskomster i det private dækker umiddelbart ikke akademikere. Dermed vil de være omfattet af LO/AC-grænseaftalen, hvilket vil medføre, at akademikere inden for deres organisationsområde henvises til AC. De har en række kandidatuddannelser for professionsbachelorer i ernæring og sundhed såsom: Klinisk ernæring Sundhedsfaglig kandidat Human Ernæring Fødevareinnovation og sundhed Sundhedsfremme og sundhedsstrategier De har både medlemmer og potentielle medlemmer med en kandidatuddannelse, der primært arbejder indenfor det offentlige, men de

10 FINANSFORBUNDET SIDE 10 / 20 har også en række ansatte i det private. De er en del af SHK s grænseaftale med AC. Kost & Ernæringsforbundet har ingen udfordringer med organisationsområdet på de offentlige områder så længe grænseaftalerne er gældende. Men hvis grænseaftalerne opsiges, så vil de blive omfattet af LO/AC-grænseaftalen, hvilket betyder, at akademikere inden for deres organisationsområde henvises til AC. Danmarks Lærerforening På det private område er der umiddelbart ikke indgået grænseaftaler med AC og deres overenskomster i det private dækker umiddelbart ikke akademikere. Dermed vil de være omfattet af LO/AC-grænseaftalen, hvilket vil medføre, at akademikere inden for deres organisationsområde henvises til AC. Flere i DLF har ytret ønske om at læreruddannelsen bliver en 5-årig uddannelse på kandidatniveau. Desuden er der en række kandidatuddannelser, der henvender sig til deres medlemmer, fx kandidat i pædagogisk sociologi etc. På det offentlige område har de overenskomster med: Staten Kommunerne Regionerne På det private område har de bl.a. overenskomster med vikarbureauer. Da DLF i dag ikke umiddelbart har nogen grænseaftaler med ACorganisationer, så vil eventuelle

11 FINANSFORBUNDET SIDE 11 / 20 grænsestridigheder på det offentlige og private område fremover skulle løses efter LO/AC-grænseaftalen, hvilket må formodes at give udfordringer. Frie Skolers Lærerforening (FSL) Det forekommer derfor både på det private og offentlige område temmelig usikkert i hvilket omfang DLF kan fastholde at medarbejdere med kandidatuddannelser fortsat skal tilhøre deres organisationsområde og ikke henvises til en AC-organisation jf. LO/AC-grænseaftalen. Der findes en række kandidatuddannelser, der er målrettet FSL s medlemmer ligesom DLF og Uddannelsesforbundet. FSL organiserer ca statsansatte lærere ved private grundskoler og efterskoler. FSL/Lærernes Centralorganisation forhandler overenskomsten for lærere og børnehaveklasseledere på frie grundskoler og efterskoler med Finansministeriet. Fællesoverenskomsten mellem Finansministeriet og Lærernes Centralorganisation/CO10 udgør sammen med organisationsaftalerne FSL s samlede overenskomstgrundlag. FSL organiserer alle lærere og børnehaveklasseledere ved frie grundskoler og efterskoler uanset deres uddannelsesbaggrund. FSL har dermed umiddelbart ingen privatansatte medlemmer, og de har så vidt vides ingen grænseaftaler med ACorganisationer på det offentlige område.

12 FINANSFORBUNDET SIDE 12 / 20 Dermed er det uvist hvor mange akademikere FSL pt. organiserer, samt hvad omfanget af akademikere er inden for deres organisationsområde. Dansk Socialrådgiverforening Men for så vidt angår de akademikere der pt. og fremtidigt arbejder inden for deres organisationsområde forekommer det usikkert i hvilket omfang FSL kan fastholde at de fortsat skal tilhøre deres organisationsområde og ikke henvises til en AC-organisation jf. LO/ACgrænseaftalen. DS har en række kandidatuddannelser og de har både medlemmer med kandidatuddannelse på de tre offentlige områder og i det private. For socialrådgivere, som er cand.scient.soc., er der lavet en grænseaftale med Djøf. Aftalen gælder på alle tre offentlige ansættelsesområder. Af DS s grænseaftalen fremgår det, at hvis en cand.scient.soc. ansættes i en chefstilling eller en stilling som forudsætter en akademisk uddannelse, så ansættes vedkommende i henhold til en Djøf/AC-overenskomst. Reglerne for socialrådgivere med en cand.soc er anderledes. Udgangspunkt er her at de indplaceres på DS s overenskomst, og at DS har forhandlingsretten. Af DS s overenskomster på det offentlige område fremgår det, at DS har forhandlings- og aftaleretten for socialrådgivere med en cand.soc.- uddannelse. DS har ikke lavet en grænseaftale med Djøf for socialrådgivere med en cand.soc. Dvs. at uanset om stillingen er akademisk

13 FINANSFORBUNDET SIDE 13 / 20 eller socialfaglig, så henføres man til DS s overenskomst. Så længe grænseaftalen er gældende vil cand.scient.soc erne inden for det offentlige og det private også efter fusionen være DS s organisationsområde. Men hvis grænseaftalen opsiges, så vil de blive omfattet af LO/AC-grænseaftalen, hvilket formentlig vil betyde, at alle akademikere inden for deres organisationsområde henvises til AC. Ift. cand.soc erne vil de muligvis være i stand til at fastholde forhandlingsretten og dermed organisationsretten, selvom de bliver omfattet af LO/ACgrænseaftalen ved fusionen. Dansk Sygeplejeråd Akademikere, der ikke er en del af grænseaftalen eller er cand.soc. vil dog blive henvist til AC efter fusionen. DSR har bl.a. kandidatuddannelser såsom cand.scient.san og cand.cur. samt en række øvrige kandidatuddannelser. De har både medlemmer og potentielle medlemmer med en kandidatuddannelse, der arbejder indenfor de tre offentlige områder, ligesom de har en lang række overenskomster indenfor det private bl.a. med Dansk Erhverv (Privathospitaler, FASID m.fl.), DI, PLA, og en lang række private virksomheder uden for arbejdsgiverorganisationerne såsom Kræftens Bekæmpelse, CCBR, etc. DSR har bl.a. indgået grænseaftaler med dbio. Herudover er de en del af SHK s grænseaftale med AC.

14 FINANSFORBUNDET SIDE 14 / 20 DSR har ingen udfordringer med organisationsområdet på de offentlige områder så længe grænseaftalerne er gældende. Men hvis grænseaftalerne opsiges, så vil de blive omfattet af LO/AC-grænseaftalen, hvilket betyder, at akademikere inden for deres organisationsområde henvises til AC. Told & Skatteforbundet På det private område er der umiddelbart ikke indgået grænseaftaler med AC og deres overenskomster i det private dækker umiddelbart ikke akademikere. Dermed vil de være omfattet af LO/AC-grænseaftalen, hvilket medfører at akademikere inden for deres organisationsområde henvises til AC. Det er svært at få et overblik over kandidatuddannelser, der henvender sig til Skatteforbundets medlemmer samt om eller hvor mange akademikere de pt. organiserer. Told & Skatteforbundet har umiddelbart udelukkende overenskomster og hovedsagelig medlemmer inden for det offentlige på Statens område. Overenskomsterne og organisationsaftalerne omfatter ca tjenestemænd og overenskomstansatte i Skatteministeriet - SKAT, Skatteministeriets Departement, Spillemyndigheden og Skatteankestyrelsen - samt i Det Danske Klasselotteri. Overenskomster og aftaler indgås mellem Finansministeriet/Moderniseringsstyrels en og CFU. Told & Skatteforbundet er

15 FINANSFORBUNDET SIDE 15 / 20 repræsenteret ved CO10. Deres overenskomst/aftaler i Skatteministeriet omfatter disse personalegrupper: - Fuldmægtige under uddannelse - Fuldmægtige - Specialkonsulenter - Chefkonsulenter - Afdelingsledere Således organiserer Told & Skatteforbundet en række personalegrupper i de pågældende virksomheder uanset deres uddannelsesbaggrund. Da de i dag ikke umiddelbart har nogen grænseaftaler med AC-organisationer, så vil eventuelle grænsestridigheder på det offentlige område fremover skulle løses efter LO/AC-grænseaftalen, hvilket må formodes at give udfordringer, hvis de organiserer akademikere. Uddannelsesforbundet Og for så vidt angår deres medlemmer med en kandidatuddannelse samt fremtidige medlemmer med en kandidatuddannelse forekommer det usikkert i hvilket omfang de fortsat kan fastholde at disse personalegrupper skal tilhøre deres organisationsområde og ikke henvises til en AC-organisation jf. LO/AC-grænseaftalen. Der findes en række kandidatuddannelser, der er målrettet Uddannelsesforbundets medlemmer ligesom FSL og DLF. På det offentlige område har de overenskomster på både Statens område og det Kommunale område.

16 FINANSFORBUNDET SIDE 16 / 20 På det private område har de to større overenskomster, og en række overenskomster med forskellige mindre uddannelsesinstitutioner. Uddannelsesforbundet forhandler deres overenskomster med kommunerne, staten og private arbejdsgivere sammen med Lærernes Centralorganisation(LC). Deres overenskomster omfatter lærere, ledere, vejledere og konsulenter på almene og erhvervsrettede uddannelser og sprogcentre. Så vidt vides har de i dag ikke nogen grænseaftaler med AC-organisationer, så dermed vil eventuelle grænsestridigheder på det offentlige og private område fremover skulle løses efter LO/AC-grænseaftalen, hvilket må formodes at give udfordringer. Farmakonomforeningen Det forekommer derfor usikkert i hvilket omfang de kan fastholde at medarbejdere med en akademisk baggrund fortsat skal tilhøre deres organisationsområde og ikke henvises til en AC-organisation jf. LO/ACgrænseaftalen. Indenfor de Sundhedsvidenskabelige fakulteter er der flere kandidatuddannelser, der henvender sig til farmakonomer. Farmakonomforeningen organiserer ca farmakonomer. Inden for det offentlige område har de overenskomst med: Staten Regionerne Kommunerne

17 FINANSFORBUNDET SIDE 17 / 20 Inden for det private område har de overenskomster med Apotekerforeningen og virksomheder i medicinalindustrien såsom Nomeco og Pharmakon. Så vidt vides har de i dag ikke nogen grænseaftaler med AC-organisationer, så dermed vil eventuelle grænsestridigheder på det offentlige og private område fremover skulle løses efter LO/AC-grænseaftalen, hvilket må formodes at give udfordringer. Forsikringsforbundet Det forekommer derfor usikkert i hvilket omfang de kan fastholde at deres medlemmer med en akademisk baggrund fortsat skal tilhøre deres organisationsområde og ikke henvises til en AC-organisation jf. LO/ACgrænseaftalen. Der findes en række kandidatuddannelser der henvender sig til ansatte på forsikringsområdet. Det er bl.a.: Erhvervsøkonomi Business Administration and Ebusiness Datalogi Digital innovation og management Cand.it uddannelser Deres overenskomster med FA og uden for FA dækker dog primært medarbejdere med en MVU og KVU indenfor forsikringsområdet. Det er uklart hvad fusionen får af betydning for Forsikringsforbundet. I det omfang de organiserer akademikere vil de formentlig have udfordringer, da de ikke har nogen grænseaftaler med

18 FINANSFORBUNDET SIDE 18 / 20 Konstruktørforeningen AC, hvilket betyder at akademikere indenfor deres organisationsområde henvises til AC jf. LO/ACgrænseaftalen. Der findes en række kandidatuddannelser, der er målrettet Konstruktørforeningens medlemmer. Inden for det offentlige område har konstruktørerne overenskomst med: Staten Regionerne Kommunerne Inden for det private har de bl.a. overenskomster på arkitektområdet, entreprenørområdet, samt med produktionsvirksomheder og inden for den almennyttige boligsektor. Så vidt vides har de i dag ikke nogen grænseaftaler med AC-organisationer, så dermed vil eventuelle grænsestridigheder på det offentlige og private område fremover skulle løses efter LO/AC-grænseaftalen, hvilket må formodes at give udfordringer. Prosa Det forekommer derfor usikkert i hvilket omfang de kan fastholde at deres medlemmer med en akademisk baggrund fortsat skal tilhøre deres organisationsområde og ikke henvises til en AC-organisation jf. LO/ACgrænseaftalen. Prosa har en række kandidatuddannelser såsom: Datalogiske kandidatuddannelser cand.it. uddannelser it-civilingeniøruddannelser Prosa s medlemmer er primært ansat inden for det private, men de har både medlemmer og potentielle medlemmer

19 FINANSFORBUNDET SIDE 19 / 20 med en kandidatuddannelse, der arbejder indenfor de tre offentlige områder og i det private. PROSA har så vidt vides ingen grænseaftaler med AC på det offentlige eller private område. Derfor skal eventuelle grænsetvister løses jf. LO/AC-grænseaftalen, hvilket umiddelbart må forventes at give udfordringer. Efter fusionen vil udgangspunktet umiddelbart være at akademikere inden for deres organisationsområde henvises til AC, hvilket må forventes at have ikke ubetydelig indvirkning på Prosas organisationsområde. Finansforbundet Antallet af akademikere er stigende og udgør nu ca. 10 procent af Prosas medlemmer. Der findes en række kandidatuddannelser der henvender sig til ansatte i finanssektoren. Det er bl.a.: Erhvervsøkonomi Business Administration and Ebusiness Datalogi Digital innovation og management Jura Erhvervskandidatuddannelser Cand.oecon Cand.polit Cand.it uddannelser Civilingeniør i Software Engineering Cand.merc.aud Medlemmerne er stort set kun ansat i det private og indenfor det finansielle område.

20 FINANSFORBUNDET SIDE 20 / 20 Finansforbundet har både medlemmer og potentielle medlemmer med en kandidatuddannelse. Uddannelsesniveauet og antallet af akademikere er steget markant de senere år i Finansforbundets overenskomster med FA. Det finansielle område uden for FA vokser i disse år markant og her anvendes i meget høj grad akademisk arbejdskraft som Finansforbundet anser for sit organisationsområde. Finansforbundet har ingen grænseaftaler. Derfor vil eventuelle grænsetvister skulle afgøres efter LO/AC-grænseaftalen. Inden for FA området vil der til en vis grad være mulighed for at beholde organisationsretten. Uden for FA området vil organisationsretten tilfalde AC, hvilket har store konsekvenser for Finansforbundets fremtidige organisationsområde, hvor forbundet bl.a. satser stærk på væksten i bl.a. Fin Tech virksomheden.

TR-STORMØDE FORLIGSRESULTAT ORIENTERING

TR-STORMØDE FORLIGSRESULTAT ORIENTERING TR-STORMØDE FORLIGSRESULTAT ORIENTERING KRAVENES VEJ TIL FORHANDLINGSBORDET Krav udvalgt af HB sendt til CO10 1. september 2010. Krav drøftet i CO10 s bestyrelse og repræsentantskab og videresendt til

Læs mere

Ledere under CO10 s forhandlingsområde ved en række uddannelsesinstitutioner

Ledere under CO10 s forhandlingsområde ved en række uddannelsesinstitutioner Cirkulære om organisationsaftale for Ledere under CO10 s forhandlingsområde ved en række uddannelsesinstitutioner 2013 Cirkulære af 4. september 2013 Modst.nr. 043-13 PKAT nr. 640 J.nr. 12-333/21-48 Dataark

Læs mere

Ledere under COII s forhandlingsområde ved en række uddannelsesinstitutioner

Ledere under COII s forhandlingsområde ved en række uddannelsesinstitutioner Cirkulære om organisationsaftale for Ledere under COII s forhandlingsområde ved en række uddannelsesinstitutioner 2007 Cirkulære af 28. januar 2008 Perst. nr. 002-08 PKAT nr. 640 J.nr. 07-333/04-2 Dataark

Læs mere

Hermed fremsendes Sundhedskartellets krav til KL om fornyelse og ændringer af overenskomster og aftaler pr. 1. april 2018.

Hermed fremsendes Sundhedskartellets krav til KL om fornyelse og ændringer af overenskomster og aftaler pr. 1. april 2018. KL Weidekampsgade 10 2300 København S. Sankt Annæ Plads 30 1250 København K Tlf. 46 95 40 60 shk@sundhedskartellet.dk www.sundhedskartellet.dk Den 12-12-2017 J.nr.: 17/12453 Til KL Hermed fremsendes Sundhedskartellets

Læs mere

BESTEMMELSE OM KONTAKT TIL IKKE-FORHANDLINGSBERETTIGEDE ORGANISATIONER

BESTEMMELSE OM KONTAKT TIL IKKE-FORHANDLINGSBERETTIGEDE ORGANISATIONER FORSVARETS PERSONELTJENESTE BESTEMMELSE OM KONTAKT TIL IKKE-FORHANDLINGSBERETTIGEDE ORGANISATIONER Ref.: a. PERST cirkulære nr. 012-08 af 8. maj 2008 om aftale om samarbejde og samarbejdsudvalg i statens

Læs mere

FORKORTELSER TILLIDSREPRÆSENTANTER

FORKORTELSER TILLIDSREPRÆSENTANTER FORKORTELSER TILLIDSREPRÆSENTANTER SAMARBEJDE OG FORHANDLING Som TR vil du kunne få en oplevelse af, at der ofte anvendes forkortelser, som du ikke umiddelbart kan genkende. Det kan være i samarbejdet

Læs mere

Overenskomstforhandlingerne 2018

Overenskomstforhandlingerne 2018 co10@skaf-net.dk PROSA prosa@prosa.dk IO/KATWI 2017-178 Organisationsaftale af 7. november 2011 for IT-medarbejdere (PROSA) i statens tjeneste 2. Løngruppe og vilkår for særskilte stillinger svarende til

Læs mere

Regionernes Lønnings- og Takstnævn Dampfærgevej København Ø.

Regionernes Lønnings- og Takstnævn Dampfærgevej København Ø. Regionernes Lønnings- og Takstnævn Dampfærgevej 22 2100 København Ø. Sankt Annæ Plads 30 1250 København K Tlf. 46 95 40 60 shk@sundhedskartellet.dk www.sundhedskartellet.dk Den 12-12-2017 J.nr.: 17/12453

Læs mere

Medlemmer af Danmarks Lærerforening kæmper med udbrændthed og stress

Medlemmer af Danmarks Lærerforening kæmper med udbrændthed og stress AN AL YS E NO T AT 15. maj 2012 Medlemmer af Danmarks Lærerforening kæmper med udbrændthed og stress FTF har netop offentliggjort resultaterne af en stor spørgeskemaundersøgelse om arbejdsmiljø blandt

Læs mere

Kvalitet i den offentlige sektor

Kvalitet i den offentlige sektor 2.10.2006 Notat 14930 MELA/KAOL Kvalitet i den offentlige sektor Offentlige ansatte oplever i høj grad, at mulighederne for at levere en god service med god kvalitet er blevet forringet i løbet af de sidste

Læs mere

Stillinger som rektor ved professionshøjskoler samt protokollat til overenskomst for akademikere i staten

Stillinger som rektor ved professionshøjskoler samt protokollat til overenskomst for akademikere i staten Cirkulære af 19. april 2012 Modst.nr. 017-12 PKAT nr. 608 (COII), 286 (DM) samt relevante AC-PKAT J.nr. 07-333/31-7 Cirkulære om organisationsaftale om Stillinger som rektor ved professionshøjskoler samt

Læs mere

Stillinger som rektor ved professionshøjskoler samt protokollat til overenskomst for akademikere i staten

Stillinger som rektor ved professionshøjskoler samt protokollat til overenskomst for akademikere i staten Cirkulære om organisationsaftale om Stillinger som rektor ved professionshøjskoler samt protokollat til overenskomst for akademikere i staten 2015 Cirkulære af 2. juli 2015 Modst. nr. 035-15 PKAT nr. 608

Læs mere

2-årig overenskomst Samlet ramme 2,22 % (efter reguleringsordningen 2,16 %) Reguleringsordningen bevares Pensionsforbedringer Fysioterapeutiske

2-årig overenskomst Samlet ramme 2,22 % (efter reguleringsordningen 2,16 %) Reguleringsordningen bevares Pensionsforbedringer Fysioterapeutiske Kommunerne - OK 13 Hovedpunkter 2-årig overenskomst Samlet ramme 2,22 % (efter reguleringsordningen 2,16 %) Reguleringsordningen bevares Pensionsforbedringer Fysioterapeutiske kandidater omfattes nu af

Læs mere

Akademikere beskæftiget i den private sektor

Akademikere beskæftiget i den private sektor Uddannelses- og Forskningsudvalget 2016-17 UFU Alm.del Bilag 86 t TIL FOLKETINGETS UDVALG FOR FORSKNING OG UDDANNELSE 20. april 2017 MZ Akademikere beskæftiget i den private sektor Indledning Der er udsigt

Læs mere

Lønsummer fordelt på organisationer

Lønsummer fordelt på organisationer Frederiksberg OAO-K 13 5.221 0 0 963 93 60 6.337 469.691 Dansk Funktionærforbund 48 11.794 8 496 186 190 1.120 13.803 289.868 FOA - Fag og Arbejde 2.363 540.903 33.264 6.172 15.243 9.326 47.518 652.918

Læs mere

Stigning i organisationsgraden for andet år i træk

Stigning i organisationsgraden for andet år i træk Stigning i organisationsgraden for andet år i træk Samlet set er organisationsgraden for lønmodtagere per 1. januar 2013 steget med hele 2,4 procentpoint på et år. Stigningen skyldes fremgang hos de gule,

Læs mere

Tjenestemandsansatte ledere og lærere ved institutioner for erhvervsrettet uddannelse, der udbyder de grundlæggende social- og sundhedsuddannelser

Tjenestemandsansatte ledere og lærere ved institutioner for erhvervsrettet uddannelse, der udbyder de grundlæggende social- og sundhedsuddannelser Cirkulære om aftale for Tjenestemandsansatte ledere og lærere ved institutioner for erhvervsrettet uddannelse, der udbyder de grundlæggende social- og sundhedsuddannelser (herunder SOSU-skoler) 2015 Cirkulære

Læs mere

Nye ATP-satser for ansatte i staten og folkekirken mv.

Nye ATP-satser for ansatte i staten og folkekirken mv. Cirkulære om Nye ATP-satser for ansatte i staten og folkekirken mv. 2006 Cirkulære af 6. januar 2006 Perst. nr. 003-06 J.nr. 05-868-13 Indholdsfortegnelse 1. Generel forhøjelse af ATP-satser... 3 2. Oprykning

Læs mere

2 medlemmer udpeget af bestyrelsen. Udpegning skal finde sted senest 1. september efter indledningen af ny funktionsperiode for udvalget.

2 medlemmer udpeget af bestyrelsen. Udpegning skal finde sted senest 1. september efter indledningen af ny funktionsperiode for udvalget. BILAG TIL VEDTÆGT I. Uddannelsesudvalget for Bioanalytikeruddannelsen og tilknyttede efter- og videreuddannelser. 1 medlem som den til enhver tid udpegede regionsformand for Danske Bioanalytikere. 2 medlemmer

Læs mere

Stress på arbejdet. 9.5.2006 Notat

Stress på arbejdet. 9.5.2006 Notat 9.5.2006 Notat MELA/kiak Stress på arbejdet FTF har undersøgt omfanget af stress på FTF-arbejdspladserne, konsekvenserne af det høje stress-niveau og baggrunden for, at så mange ansatte føler sig stresset

Læs mere

Vejledning til TR om kandidatstillinger og overenskomsternes A-skala (kandidatskala) mv.

Vejledning til TR om kandidatstillinger og overenskomsternes A-skala (kandidatskala) mv. Vejledning til TR om kandidatstillinger og overenskomsternes A-skala (kandidatskala) mv. Indledning I juni 2016 bliver de første kandidater i ergoterapi, cand.san. ergo, færdiguddannet. Det er vigtigt

Læs mere

Samarbejdsaftale. Samarbejdsaftale mellem Landsorganisationen i Danmark (LO) og Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd (FTF)

Samarbejdsaftale. Samarbejdsaftale mellem Landsorganisationen i Danmark (LO) og Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd (FTF) Samarbejdsaftale Samarbejdsaftale mellem Landsorganisationen i Danmark (LO) og Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd (FTF) 26. april 2006 Samarbejdsaftale mellem Landsorganisationen i Danmark (LO)

Læs mere

Forhandlingsoplæg ved aftale- og overenskomstforhandlingerne

Forhandlingsoplæg ved aftale- og overenskomstforhandlingerne BRINGES KL Weidekampsgade 10 Postboks 3370 2300 København S Forhandlingsoplæg ved aftale- og overenskomstforhandlingerne i kommunerne 2013 Vedlagt overbringes AC's oplæg/krav til de kommende forhandlinger

Læs mere

Stillinger som rektor ved professionshøjskoler samt protokollat til overenskomst for akademikere i staten

Stillinger som rektor ved professionshøjskoler samt protokollat til overenskomst for akademikere i staten Cirkulære om organisationsaftale om Stillinger som rektor ved professionshøjskoler samt protokollat til overenskomst for akademikere i staten 2019 Cirkulære af 23. maj 2019 Modst. nr. 028-19 PKAT nr. 608

Læs mere

F T F Mænd Kvinder Ialt Mænd Kvinder Ialt Mænd Kvinder Ialt

F T F Mænd Kvinder Ialt Mænd Kvinder Ialt Mænd Kvinder Ialt Tabel 1: Antal forsikrede fordelt efter forsikringskategori og køn, marts 2010 Heltidsforsikrede Deltidsforsikrede TOTAL Mænd Kvinder Ialt Mænd Kvinder Ialt Mænd Kvinder Ialt Sundhedsvæsen 62 1452 1514

Læs mere

F T F Mænd Kvinder Ialt Mænd Kvinder Ialt Mænd Kvinder Ialt

F T F Mænd Kvinder Ialt Mænd Kvinder Ialt Mænd Kvinder Ialt Tabel 1: Antal forsikrede fordelt efter forsikringskategori og køn, marts 2009 Heltidsforsikrede Deltidsforsikrede TOTAL Mænd Kvinder Ialt Mænd Kvinder Ialt Mænd Kvinder Ialt Sundhedsvæsen 34 706 740 0

Læs mere

SUNDHEDSKARTELLETS SPECIELLE FORLIG. Overenskomstforhandlingerne det regionale område

SUNDHEDSKARTELLETS SPECIELLE FORLIG. Overenskomstforhandlingerne det regionale område SUNDHEDSKARTELLETS SPECIELLE FORLIG Overenskomstforhandlingerne 2018 - det regionale område Løn Der er afsat 0,35% i organisationsmidler Alle specielle forbedringer træder i kraft 1. april 2019, hvor organisationsmidlerne

Læs mere

Cirkulære om organisationsaftale om stillinger som rektor ved professionshøjskoler samt protokollat til overenskomst for akademikere i staten

Cirkulære om organisationsaftale om stillinger som rektor ved professionshøjskoler samt protokollat til overenskomst for akademikere i staten CIR nr 9757 af 02/07/2015 Udskriftsdato: 14. juni 2019 Ministerium: Finansministeriet Journalnummer: Finansministeriet, Moderniseringsstyrelsen, j.nr. xx Senere ændringer til forskriften CIR1H nr 9428

Læs mere

Møde for alle TR'ere på Uddannelsesforbundets offentlige områder

Møde for alle TR'ere på Uddannelsesforbundets offentlige områder Møde for alle TR'ere på Uddannelsesforbundets offentlige områder Konflikten er på vej..! Vi er på vej i konflikt. Spørgsmålet er: Hvor stor, hvornår og hvor længe? Side 2 En stor konflikt Hvem er del i

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) (SVU til fagspecifikke kurser)

Forslag. Lov om ændring af lov om statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) (SVU til fagspecifikke kurser) Uddannelsesudvalget (2. samling) UDU alm. del - Bilag 171 Offentligt Lovforslag nr. L 1 Folketinget 2007-08 (2. samling) Fremsat den 26. marts 2008 af undervisningsministeren (Bertel Haarder) Forslag til

Læs mere

Strukturkommissionen. Totalrapport. PDF created with FinePrint pdffactory Pro trial version

Strukturkommissionen. Totalrapport. PDF created with FinePrint pdffactory Pro trial version Strukturkommissionen Totalrapport 1 Er du Kvinde 639 72% Mand 245 28% Total 884 100% Base 884 2 Hvilken faglig organisation er du medlem af? Dansk Socialrådgiverforening 73 8% Dansk Sygeplejeråd 205 23%

Læs mere

Oversigt over de centrale OKforhandlingsborde

Oversigt over de centrale OKforhandlingsborde Oversigt over de centrale OKforhandlingsborde på det offentlige arbejdsmarked FAKTA Jesper Due, Jørgen Steen Madsen og Ingrid Soldal Eriksen Forhandlingerne om løn og arbejdsvilkår foregår i den offentlige

Læs mere

Grundlag for trainee 2015-2016

Grundlag for trainee 2015-2016 NOTAT 11-1010 - TODA - 17.11.2014 KONTAKT: Torben D Jensen - TODA@FTF.DK - TLF: 33 36 8850 Grundlag for trainee 2015-2016 Som led i politisk aftale om beskæftigelsesreform afsættes i 2015 og 2016 10,2

Læs mere

Forhandlingsudvalg for faglige organisationer, Region Nordjylland 1

Forhandlingsudvalg for faglige organisationer, Region Nordjylland 1 Forhandlingsudvalg for faglige organisationer, Region Nordjylland 1 Regionale Organisationers Samarbejde, ROS. Forhandlingsudvalg for faglige organisationer med medlemmer i Region Nordjylland samt struktur

Læs mere

2 medlemmer udpeget af bestyrelsen. Udpegning skal finde sted senest 1. september efter indledningen af ny funktionsperiode for udvalget.

2 medlemmer udpeget af bestyrelsen. Udpegning skal finde sted senest 1. september efter indledningen af ny funktionsperiode for udvalget. Godkendt af bestyrelsen den 19. juni 2018 Dato 12.06.2018 Journal nr. 0-01-01-1/2018 Reference BFMO BILAG TIL VEDTÆGT I. Uddannelsesudvalget for Bioanalytikeruddannelsen og tilknyttede efterog videreuddannelser.

Læs mere

Markant flere offentligt ansatte med en lang videregående

Markant flere offentligt ansatte med en lang videregående 20. februar 2017 2017:3 Markant flere offentligt ansatte med en lang videregående uddannelse Af Lars Peter Smed Christensen, Michael Drescher og Mathilde Lund Holm Siden foråret 2010 er antallet af offentligt

Læs mere

Temakursus 20.-22. nov. 2013

Temakursus 20.-22. nov. 2013 Temakursus 20.-22. nov. 2013 Hvad skal vi nå..? - Overblik over det offentlige overenskomstsystem - Opmærksomhed på juraen: Hvad er der hjemmel til? - Lidt om lokale aftaler og formalia Uddannelsesforbundets

Læs mere

Analyse af fremtidens kompetencebehov i krydsfeltet mellem finans og it. Bilag til fremskrivninger

Analyse af fremtidens kompetencebehov i krydsfeltet mellem finans og it. Bilag til fremskrivninger Analyse af fremtidens kompetencebehov i krydsfeltet mellem finans og it Bilag til fremskrivninger Udarbejdet for Copenhagen Finance-IT Region (CFIR) af Teknologisk Institut Juni 2010 Fremskrivning af udbud

Læs mere

Beskæftigelsesmæssige udfordringer i sundhedssektoren i Østdanmark

Beskæftigelsesmæssige udfordringer i sundhedssektoren i Østdanmark Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland 30. november 2009 Beskæftigelsesmæssige udfordringer i sundhedssektoren i Østdanmark Siden efteråret 2008 har ledigheden været stigende inden for næsten alle

Læs mere

Sammenfatning af resultaterne fra spørgeskemaundersøgelse om akademiske socialrådgivere

Sammenfatning af resultaterne fra spørgeskemaundersøgelse om akademiske socialrådgivere Dansk Socialrådgiverforening 2009 Sekretariatet Pma Sammenfatning af resultaterne fra spørgeskemaundersøgelse om akademiske socialrådgivere Om undersøgelsen I slutningen af 2008 gennemførte DS en spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

er det farligt at stå frem?

er det farligt at stå frem? er det farligt at stå frem? FtF-undersøgelse om offentligt ansattes ytringsfrihed Forord...1 1. Indledning...2 2. Hvad siger lovgivningen?...2 3. Muligheder for ytringsfrihed...2 3.1 Negative konsekvenser

Læs mere

Frit organisationsvalg på Akademikerområdet

Frit organisationsvalg på Akademikerområdet Cirkulære om Frit organisationsvalg på Akademikerområdet 2015 Cirkulære af 17. september 2015 Modst. nr. 043-15 J.nr. 2015-1401-0015 2 Indholdsfortegnelse Cirkulære Generelle bemærkninger... 5 Ikrafttræden...

Læs mere

Behov for whistleblower-ordninger på danske arbejdspladser

Behov for whistleblower-ordninger på danske arbejdspladser Sagsnr. 11-0115 - - 28.01.2011 Kontakt: Mette Langager - mela@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Behov for whistleblower-ordninger på danske arbejdspladser FTF viser i en ny undersøgelse, at forholdsvis mange FTF

Læs mere

Moderniseringsstyrelsen, den 3. november David Sembach. CIR nr af 03/11/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 5. februar 2018

Moderniseringsstyrelsen, den 3. november David Sembach. CIR nr af 03/11/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 5. februar 2018 CIR nr 11024 af 03/11/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 5. februar 2018 Ministerium: Finansministeriet Journalnummer: Finansministeriet, Moderniseringsstyrelsen, j.nr. 2014-1513-0157 Senere ændringer til

Læs mere

Vejledning om forhandling af vilkår for jordemødre med overbygningsuddannelse

Vejledning om forhandling af vilkår for jordemødre med overbygningsuddannelse Vejledning om forhandling af vilkår for jordemødre med overbygningsuddannelse Indhold Overenskomsternes dækningsområde ift. kandidater og andre overbygninger... 2 Kandidatuddannelser... 2 Master og ph.d.-uddannelser...

Læs mere

EKSTERNT NOTAT Videreuddannelse blandt sygeplejersker 2016

EKSTERNT NOTAT Videreuddannelse blandt sygeplejersker 2016 Dan Yu Wang Oktober 2017 EKSTERNT NOTAT Videreuddannelse blandt sygeplejersker 2016 1 ud af 6 sygeplejerske har en videreuddannelse Pr. 1.1.2016 var der 93.946 autoriserede sygeplejersker i landet. Af

Læs mere

Høringsliste ATP. Aarhus Universitet. Aalborg Universitet. Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag: Ligger under ATP. Advokatrådet, Akademikerne

Høringsliste ATP. Aarhus Universitet. Aalborg Universitet. Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag: Ligger under ATP. Advokatrådet, Akademikerne Høringsliste ATP Aarhus Universitet Aalborg Universitet Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag: Ligger under ATP Advokatrådet, Akademikerne Alzheimer foreningen, Ankestyrelsen Anker Fjord Hospice Arresødal

Læs mere

Fald i organisationsgraden igen

Fald i organisationsgraden igen Fald i organisationsgraden igen Samlet set er organisationsgraden for lønmodtagere per 1. januar 2014 faldet med 0,4 procentpoint på et år på trods af en mindre arbejdsstyrke. Medlemstabet findes hovedsagligt

Læs mere

SUNDHEDSKARTELLETS SPECIELLE FORLIG. Overenskomstforhandlingerne det kommunale område

SUNDHEDSKARTELLETS SPECIELLE FORLIG. Overenskomstforhandlingerne det kommunale område SUNDHEDSKARTELLETS SPECIELLE FORLIG Overenskomstforhandlingerne 2018 - det kommunale område Løn Der er afsat 0,35% i organisationsmidler Alle specielle forbedringer træder i kraft 1. april 2019, hvor organisationsmidlerne

Læs mere

Fuldmægtige m.fl. (DTS) i Skatteministeriet og aftale om nyt lønsystem for tjenestemænd i Skatteministeriet

Fuldmægtige m.fl. (DTS) i Skatteministeriet og aftale om nyt lønsystem for tjenestemænd i Skatteministeriet Cirkulære af 5. oktober 2011 Perst.nr. 050-11 PKAT 0201, 0243, 0257 J.nr. 10-333/31-34 Cirkulære om organisationsaftale for Fuldmægtige m.fl. (DTS) i Skatteministeriet og aftale om nyt lønsystem for tjenestemænd

Læs mere

Oversigt over de centrale OKforhandlingsborde

Oversigt over de centrale OKforhandlingsborde Oversigt over de centrale OKforhandlingsborde på det offentlige arbejdsmarked FAKTA Nana Wesley Hansen og Clara Blicher Winther Forhandlingerne om løn og arbejdsvilkår foregår i den offentlige sektor både

Læs mere

De første 10 år med Sundhedskartellet

De første 10 år med Sundhedskartellet De første 10 år med Sundhedskartellet De første 10 år med Sundhedskartellet Copyright Sundhedskartellet 2007 Grafisk tilrettelægning: Dansk Sygeplejeråd Tryk: Dansk Sygeplejeråd - Grafisk Enhed 07-92 1.

Læs mere

Akademikere under IDAs og DdLs forhandlingsområde

Akademikere under IDAs og DdLs forhandlingsområde Cirkulære af 28. december 2011 Perst.nr. 072-11 PKAT nr. 44, 85 og 0553 J.nr. 10-331-36 Cirkulære om overenskomst for Akademikere under IDAs og DdLs forhandlingsområde 2011 Dataark PKAT med specifikation

Læs mere

Åbent Hus Kandidat Tilvalg/ Sidefag

Åbent Hus Kandidat Tilvalg/ Sidefag Åbent Hus Kandidat Tilvalg/ Sidefag SDU Odense 6. februar kl. 12.30-16.30 CAND. Program1 Oplæg, der giver overblik og inspiration Bliv klar til fremtidens jobmarked Oplæg kl. 13.15-13.45 Lokale U24 Den

Læs mere

2. Finansministeriet har tilkendegivet at ville indsætte følgende cirkulærebemærkning til organisationsaftalens 3:

2. Finansministeriet har tilkendegivet at ville indsætte følgende cirkulærebemærkning til organisationsaftalens 3: Foreløbigt resultat af forhandlingerne mellem HK/Stat og Finansministeriet om fornyelse af organisationsaftale for kontorfunktionærer, laboranter og IT-medarbejdere i staten pr. 1. april 2013. Der er opnået

Læs mere

Kandidatuddannelser DANSK SYGEPLEJERÅD CHEFKONSULENT BIRGITTE GRUBE

Kandidatuddannelser DANSK SYGEPLEJERÅD CHEFKONSULENT BIRGITTE GRUBE Kandidatuddannelser DANSK SYGEPLEJERÅD CHEFKONSULENT BIRGITTE GRUBE Temaer i webinaret Hvorfor kandidat Hvad indebærer det? Typiske kandidatuddannelser for sygeplejersker Hvilke karrieremuligheder og stillinger

Læs mere

Kommunen afgør, om der er tale om en undtagelse (se afsnit 4).

Kommunen afgør, om der er tale om en undtagelse (se afsnit 4). Løn- og Personalenyt Orienteringsbrev nr. 2011:16 / 3. marts 2011 og sundhed, Kliniske diætister m.fl. KL, Kost- og Ernæringsforbundet (KEF) og Lærernes Centralorganisation (LC) er blevet enige om, hvornår

Læs mere

Cirkulære om aftale for

Cirkulære om aftale for Cirkulære om aftale for Tjenestemandsansatte ledere og lærere ved institutioner for erhvervsrettet uddannelse, der udbyder de grundlæggende social- og sundhedsuddannelser (herunder SOSU-skoler) 2014 Cirkulære

Læs mere

Cirkulære om organisationsaftale om

Cirkulære om organisationsaftale om Cirkulære om organisationsaftale om Stillinger som rektor ved professionshøjskoler samt protokollat til overenskomst for akademikere i staten og til overenskomst for ledere og lærere ved en række videregående

Læs mere

Ledere og lærere ved institutioner for erhvervsrettet uddannelse, der udbyder de grundlæggende social- og sundhedsuddannelser (herunder SOSU-skoler)

Ledere og lærere ved institutioner for erhvervsrettet uddannelse, der udbyder de grundlæggende social- og sundhedsuddannelser (herunder SOSU-skoler) Cirkulære om organisationsaftale for Ledere og lærere ved institutioner for erhvervsrettet uddannelse, der udbyder de grundlæggende social- og sundhedsuddannelser (herunder SOSU-skoler) 2014 Cirkulære

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indhold Forliget med LC indeholder følgende punkter: LPnyt nr. 2018:03 Forlig med Lærernes Centralorganisation

Indholdsfortegnelse. Indhold Forliget med LC indeholder følgende punkter: LPnyt nr. 2018:03 Forlig med Lærernes Centralorganisation LPnyt nr. 2018:03 Forlig med Lærernes Centralorganisation Indholdsfortegnelse Resumé... 1 Indhold... 1 Arbejdstid... 1 Løn og pension... 3 Gruppeliv... 4 Dækningsområder... 4 Personalepolitisk projekt

Læs mere

Sundhedskartellets krav til KL om fornyelse og ændringer af overenskomster og aftaler pr. 1. april 2015.

Sundhedskartellets krav til KL om fornyelse og ændringer af overenskomster og aftaler pr. 1. april 2015. KL Weidekampsgade 10 2300 København S Sankt Annæ Plads 30 1250 København K Tlf. 46 95 40 60 shk@sundhedskartellet.dk www.sundhedskartellet.dk Den 12-12-2014 J.nr.: 14/12820 Sundhedskartellets krav til

Læs mere

5.1 Organisationerne på arbejdsmarkedet

5.1 Organisationerne på arbejdsmarkedet 5.1 Organisationerne på arbejdsmarkedet Det danske arbejdsmarked er præget af en høj organisationsgrad. På arbejdsgiversiden er den enkelte virksomhed som hovedregel organiseret i en brancheorganisation,

Læs mere

Forklaring af opgaven med forhandling af overgang til den højere pensionsprocent.

Forklaring af opgaven med forhandling af overgang til den højere pensionsprocent. I dette dokument finder du Forklaring af opgaven med forhandling af overgang til den højere pensionsprocent. Baggrundspapir om forhandlingerne ved OK18, hvorfor løsningen blev som den gjorde, og hvorfor

Læs mere

Arbejdsmiljørepræsentanternes vilkår i FTF-organisationerne

Arbejdsmiljørepræsentanternes vilkår i FTF-organisationerne Arbejdsmiljørepræsentanternes vilkår i FTF-organisationerne 2 Arbejdsmiljørepræsentanternes vigtigste opgave er at repræsentere deres kolleger i samarbejdet om et godt arbejdsmiljø. Derfor er det vigtigt,

Læs mere

EFTERUDDANNELSE OG VIDEREUDDANNELSE TIL SYGEPLEJERSKER

EFTERUDDANNELSE OG VIDEREUDDANNELSE TIL SYGEPLEJERSKER EFTERUDDANNELSE OG VIDEREUDDANNELSE TIL SYGEPLEJERSKER CHEFKONSULENT I DSR BIRGITTE GRUBE KAN VÆRE EN JUNGLE 2 DER ER ALTID EN VEJ 3 INDHOLD PÅ DETTE WEBINAR Uddannelsessystemet Uddannelser og typiske

Læs mere

Kommuner lader hånt om lovgivning for bedre arbejdsmiljø - UgebrevetA4.dk

Kommuner lader hånt om lovgivning for bedre arbejdsmiljø - UgebrevetA4.dk FORSØMMELSE Kommuner lader hånt om lovgivning for bedre arbejdsmiljø Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Torsdag den 7. september 2017 Kommuner, regioner og staten skal for at følge loven tilbyde arbejdsmiljørepræsentanter

Læs mere

Cirkulære om frit organisationsvalg på Akademikerområdet

Cirkulære om frit organisationsvalg på Akademikerområdet CIR nr 10533 af 17/09/2015 Udskriftsdato: 25. juni 2019 Ministerium: Finansministeriet Journalnummer: Finansministeriet, Moderniseringsstyrelsen, j.nr. 2015-1401-0015 Senere ændringer til forskriften CIR1H

Læs mere

Tiltrædelsesaftale for ingeniører og landinspektører. 31.02 O.13 45/2013 Side 1

Tiltrædelsesaftale for ingeniører og landinspektører. 31.02 O.13 45/2013 Side 1 Tiltrædelsesaftale for ingeniører og landinspektører m.fl. KL Ingeniørforeningen, IDA Den danske Landinspektørforening, DdL Side 1 Indholdsfortegnelse Side 1. Tiltrædelse og gældende aftaler... 3 2. Hvem

Læs mere

Fakta om mangel på kvalificeret arbejdskraft

Fakta om mangel på kvalificeret arbejdskraft 09-0581 20.05.2010 Kontakt: Mette Langager - mela@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Fakta om mangel på kvalificeret arbejdskraft Der er bred opfattelse af, at der fremadrettet vil være mangel på kvalificeret arbejdskraft

Læs mere

Dansk Told & Skatteforbund

Dansk Told & Skatteforbund Dansk Told & Skatteforbund Overenskomstkrav 2008 Samlet prioriteret oversigt over generelle krav fra Dansk Told & Skatteforbund Generelle DTS relaterede krav: 01. Generelle lønstigninger, der som minimum

Læs mere

3. DATA OG METODE. arbejdsmarkedet er forløbet afhængig af den enkeltes uddannelsesbaggrund.

3. DATA OG METODE. arbejdsmarkedet er forløbet afhængig af den enkeltes uddannelsesbaggrund. 3. DATA OG METODE I dette afsnit beskrives, hvordan populationen er afgrænset og hvilket datagrundlag, der ligger til grund for de følgende analyser. Herudover præsenteres den statistiske metode, som er

Læs mere

Erhvervsvejledere ansat i det statslige beskæftigelsessystem

Erhvervsvejledere ansat i det statslige beskæftigelsessystem Cirkulære om organisationsaftale for Erhvervsvejledere ansat i det statslige beskæftigelsessystem 2008 Cirkulære af 4. juli 2008 Perst. nr. 037-08 PKAT nr. 134 J.nr. 07-333/51-12 Dataark PKAT med specifikation

Læs mere

Indkaldelse. Hovedbestyrelsesmøde d. 19. marts Dagsorden. 1. Referat fra HBM februar 2014 til godkendelse. 2. Sager til diskussion/beslutning

Indkaldelse. Hovedbestyrelsesmøde d. 19. marts Dagsorden. 1. Referat fra HBM februar 2014 til godkendelse. 2. Sager til diskussion/beslutning Indkaldelse Hovedbestyrelsesmøde d. 19. marts 2014 Dagsorden 1. Referat fra HBM februar 2014 til godkendelse 2. Sager til diskussion/beslutning 2.1 Udvalget for lønmodtageroverenskomster 2.2 Niveau for

Læs mere

Stress på arbejdspladsen

Stress på arbejdspladsen Stress på arbejdspladsen Introduktion Velkommen til medlemsundersøgelse omkring stress på arbejdspladsen. Her kommer nogle spørgsmål om dit nuværende arbejde. Hvis du har flere job, skal du besvare spørgsmålene

Læs mere

Finansforbundet springer fra nyt flagskib i fagbevægelsen - UgebrevetA4.dk

Finansforbundet springer fra nyt flagskib i fagbevægelsen - UgebrevetA4.dk STREG I REGNINGEN Finansforbundet springer fra nyt flagskib i fagbevægelsen Af Gitte Redder @GitteRedder Fredag den 18. maj 2018 Finansforbundets formand Kent Petersen siger nej tak til at være med i den

Læs mere

PROTOKOLLAT OM VILKÅR I FORBINDELSE MED FRIT ORGANISATIONSVALG PÅ AC-OMRÅDET

PROTOKOLLAT OM VILKÅR I FORBINDELSE MED FRIT ORGANISATIONSVALG PÅ AC-OMRÅDET FINANSMINISTERIET KOMMUNERNES LANDSFORENING REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN C3 LEDELSE OG ØKONOMI DANMARKS JURIST- OG ØKONOMFORBUND LÆGEFORENINGEN FORBUNDET KOMMUNIKATION OG SPROG GYMNASIESKOLERNES

Læs mere

KL :54 Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte Sundhedskartellet

KL :54 Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte Sundhedskartellet KL 13-03-06 21:54 Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte Sundhedskartellet Tid Den 13. marts 2006 Sted Emne Deltagere KL Tilpasningsforhandlinger amter til kommuner Repræsentanter for Kommunale

Læs mere

Overenskomst- og aftaleforhandlingerne 2013

Overenskomst- og aftaleforhandlingerne 2013 Centralorganisationernes Fællesudvalg Sendt via e-mail til info@cfu-net.dk 17. december 2012 Overenskomst- og aftaleforhandlingerne 2013 Danmark oplever økonomisk krise og et kraftigt pres på de offentlige

Læs mere

F T F Mænd Kvinder Ialt Mænd Kvinder Ialt Mænd Kvinder Ialt

F T F Mænd Kvinder Ialt Mænd Kvinder Ialt Mænd Kvinder Ialt Tabel 1: Antal forsikrede fordelt efter forsikringskategori og køn, marts 2010 Heltidsforsikrede Deltidsforsikrede TOTAL Mænd Kvinder Ialt Mænd Kvinder Ialt Mænd Kvinder Ialt Sundhedsvæsen 33 704 737 0

Læs mere

F T F Mænd Kvinder Ialt Mænd Kvinder Ialt Mænd Kvinder Ialt

F T F Mænd Kvinder Ialt Mænd Kvinder Ialt Mænd Kvinder Ialt Tabel 1: Antal forsikrede fordelt efter forsikringskategori og køn, marts 2009 Heltidsforsikrede Deltidsforsikrede TOTAL Mænd Kvinder Ialt Mænd Kvinder Ialt Mænd Kvinder Ialt Sundhedsvæsen 21 548 569 0

Læs mere

Kun sundhedsplejersker, dog med undtagelse af sundhedsplejerskestuderende i lønnet praktik farmakonomer, tandplejere m.fl.

Kun sundhedsplejersker, dog med undtagelse af sundhedsplejerskestuderende i lønnet praktik farmakonomer, tandplejere m.fl. Liste over KL's lockoutvarsler - fordelt på organisationer og overenkomster NB: Organisationer/overenskomster, hvor KL ikke har varslet lockout, er markeret med grøn skrift. Overenskomster, hvor KL har

Læs mere

Regler om samarbejde og grænsestridigheder i ny hovedorganisation

Regler om samarbejde og grænsestridigheder i ny hovedorganisation Godkendt på stiftende kongres for en ny hovedorganisation for LO og FTF den 13. april 2018 Regler om samarbejde og grænsestridigheder i ny hovedorganisation 1 Formål at varetage medlemmernes interesser

Læs mere

Tabel 1: Antal forsikrede fordelt efter forsikringskategori og køn, september 2013

Tabel 1: Antal forsikrede fordelt efter forsikringskategori og køn, september 2013 Tabel 1: Antal forsikrede fordelt efter forsikringskategori og køn, september 2013 Heltidsforsikrede Deltidsforsikrede TOTAL Mænd Kvinder I alt Mænd Kvinder I alt Mænd Kvinder I alt Sundhedsvæsen 51 538

Læs mere

AMTSRÅDSFORENINGEN Side 1 VEJLEDNING OM IVÆRKSÆTELSE AF EKSTRA ARBEJDE PÅ SYGEHUSOMRÅDET

AMTSRÅDSFORENINGEN Side 1 VEJLEDNING OM IVÆRKSÆTELSE AF EKSTRA ARBEJDE PÅ SYGEHUSOMRÅDET AMTSRÅDSFORENINGEN 11.31.1 Side 1 VEJLEDNING OM IVÆRKSÆTELSE AF EKSTRA ARBEJDE PÅ SYGEHUSOMRÅDET 2002 Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INDLEDNING... 4 2. BEGREBER... 5 2.1 OVERARBEJDE... 5 2.2 DELTIDSANSATTES

Læs mere

hvor der ikke er valgt en tillidsrepræsentant, hvor organisationen ikke har bemyndiget tillidsrepræsentanten hertil.

hvor der ikke er valgt en tillidsrepræsentant, hvor organisationen ikke har bemyndiget tillidsrepræsentanten hertil. FINANSMINISTERIET KL REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN 31.04B Side 1 DM DANSK MAGISTERFORENING DJØF PROTOKOLLAT OM VILKÅR I FORBINDELSE MED FRIT ORGANISATI- ONSVALG PÅ AC-OMRÅDET En række AC-organisationer

Læs mere

F T F Mænd Kvinder Ialt Mænd Kvinder Ialt Mænd Kvinder Ialt

F T F Mænd Kvinder Ialt Mænd Kvinder Ialt Mænd Kvinder Ialt Tabel 1: Antal forsikrede fordelt efter forsikringskategori og køn, marts 2009 Heltidsforsikrede Deltidsforsikrede TOTAL Mænd Kvinder Ialt Mænd Kvinder Ialt Mænd Kvinder Ialt Sundhedsvæsen 54 1335 1389

Læs mere

Afrapportering HK/Stat og HK/Kommunal

Afrapportering HK/Stat og HK/Kommunal Afrapportering HK/Stat og HK/Kommunal 2 Indholdsfortegnelse Opgaveflytning fra det statslige område til det kommunale område og omvendt... 5 I hvilken udstrækning flyttes der opgaver fra det offentlige

Læs mere

FTF Hovedorganisation

FTF Hovedorganisation FTF er hovedorganisation for 81 faglige organisationer. 450.000 ansatte i den offentlige og private sektor er gennem deres faglige organisationer også medlem af FTF. På den måde er FTF fælles talerør for

Læs mere

Fuldmægtiges overgang fra tjenestemandsansættelse til ansættelse på overenskomstvilkår

Fuldmægtiges overgang fra tjenestemandsansættelse til ansættelse på overenskomstvilkår Fuldmægtiges overgang fra tjenestemandsansættelse til ansættelse på overenskomstvilkår Faglig voldgiftskendelse af 2. januar 2002. Parter Statstjenestemændenes Centralorganisation II (COII) for Dansk Told-

Læs mere

OVERORDNET OM LEDIGHEDEN I MIDTJYLLAND

OVERORDNET OM LEDIGHEDEN I MIDTJYLLAND Beskæftigelsesregion De nye ledighedstal for december 2010 Næsten uændret ledighed i december 2010 I steg ledigheden med 205 personer fra december 2009 til december 2010. Det er en stigning på kun 0,6%

Læs mere

Overenskomstforhandlingerne 2015

Overenskomstforhandlingerne 2015 J.nr. 2014-1513-0159 Organisationsaftale for lærere ved arbejdsmarkedsuddannelserne mv., jf. cirkulære af 4. juni 2014 (Modst.nr. 040-14). 1. Ophævelse af 13, stk. 6, om godtgørelse. J.nr. 2014-1513-0158

Læs mere

Godkendelse af generelt forlig 2013 og frigivelse af generel lønregulering pr. 1. april 2013, dog pr. 27. april 2013 for lærere

Godkendelse af generelt forlig 2013 og frigivelse af generel lønregulering pr. 1. april 2013, dog pr. 27. april 2013 for lærere REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN OK-Nyt Løn nr. 010-2013 02-05-2013 Tina Underbjerg Tel. 35298239 E-mail: tu@regioner.dk

Læs mere

I afsnit 2 beskrives de verserende forhandlinger på det offentlige arbejdsmarked og herefter behandles de generelle regler i de følgende afsnit.

I afsnit 2 beskrives de verserende forhandlinger på det offentlige arbejdsmarked og herefter behandles de generelle regler i de følgende afsnit. Orientering 16. marts 2018 Vikarers retsstilling ved konflikt på brugervirksomheden Indhold 1. Baggrund... 1 2. De offentlige overenskomstforhandlinger 2018... 1 3. Generelt... 2 4. Forskellige typer konflikt...

Læs mere

Det er din og min hverdag, der er til forhandling.

Det er din og min hverdag, der er til forhandling. Bestyrelsens overvejelser om OK18 Det er din og min hverdag, der er til forhandling. Offentlige Chefers repræsentantskab Tænk længere 2 // Bestyrelsens forslag til krav Offentlige Chefer i Djøf Repæsentantskabsmøde

Læs mere

Hjælpeværktøj indplacering lønklasser

Hjælpeværktøj indplacering lønklasser Hjælpeværktøj indplacering lønklasser Februar 2017 2256314/11 Overenskomst Organisation/område Stilling Trin Pension Lønklasse Bemærkninger 3011 HK Assistent 21 15,5 % 3011-201 3011 HK Assistent med 21

Læs mere

Reglerne om afholdelse af samtaler for forsikrede ledige Antallet af afholdte CV-samtaler i a-kasserne

Reglerne om afholdelse af samtaler for forsikrede ledige Antallet af afholdte CV-samtaler i a-kasserne Reglerne om afholdelse af samtaler for forsikrede ledige Alle ledige både forsikrede og ikke-forsikrede skal, indenfor 3 uger efter at have meldt sig ledig til jobcentret, deltage i en CV-samtale med fokus

Læs mere

Oversigt over varslede lockout på konkrete områder i Ballerup Kommune fra 28. april 2018

Oversigt over varslede lockout på konkrete områder i Ballerup Kommune fra 28. april 2018 Oversigt over varslede lockout på konkrete områder i Ballerup Kommune fra 28. april 2018 Personalegrupper Områder/institutionFaglig organisation Undtagelser fra lockout Nr. Akademikere Alle områder DJØF/AC

Læs mere

Regulativ om løn og ansættelsesvilkår for lærere og ledere ved institutioner for erhvervsrettet. grundlæggende social- og sundhedsuddannelser

Regulativ om løn og ansættelsesvilkår for lærere og ledere ved institutioner for erhvervsrettet. grundlæggende social- og sundhedsuddannelser Cirkulære om Regulativ om løn og ansættelsesvilkår for lærere og ledere ved institutioner for erhvervsrettet uddannelse, der udbyder de grundlæggende social- og sundhedsuddannelser 2007 Cirkulære af 13.

Læs mere

Oversigt over varslede lockout på konkrete områder i Ballerup Kommune fra 22. april 2018

Oversigt over varslede lockout på konkrete områder i Ballerup Kommune fra 22. april 2018 Oversigt over varslede lockout på konkrete områder i Ballerup Kommune fra 22. april 2018 Personalegrupper Områder/institutioner Faglig organisation Undtagelser fra lockout DJØF Alle områder DJØF/AC Ansatte

Læs mere