ISO-følsomhed udtrykker hastigheden af fotografisk negativmaterialer (tidligere udtrykt som ASA i de analoge dage).

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ISO-følsomhed udtrykker hastigheden af fotografisk negativmaterialer (tidligere udtrykt som ASA i de analoge dage)."

Transkript

1 Hvad betyder ISO? ISO-følsomhed udtrykker hastigheden af fotografisk negativmaterialer (tidligere udtrykt som ASA i de analoge dage). Da digitale kameraer ikke bruger film, men har en billedsensor i stedet, bruges i stedet en ISO- ækvivalent. Hvad ISO angiver er, hvor følsom/sensitiv billedsensoren er overfor mængden af tilstedeværende lys. Jo højere ISO, jo mere følsom billedsensor og dermed mulighed for at tage billeder i situationer med svagt lys. Og hvor du i den analoge æra ville have behov for fysisk at skifte til en anden rulle film, hvis du ønskede en anden ISO-hastighed, så giver den digitale teknologi dig mulighed for at bare at indstille den på kameraet. På denne måde kan du optage billeder taget ved forskellige ISO-hastighed på det samme hukommelseskort. ISO hastighed & eksponering ISO-hastighed påvirker lukkerhastighed/blændekombinationen, som du kan bruge til at opnå den korrekte eksponering. Antag at dit digitale kameras lysmåler advarer dig om, at der ikke er nok lys til korrekt at eksponere et motiv. Du kan da bruge den indbyggede flash, men lad os antage, at det ikke er tilladt (f.eks. til en koncert eller bryllup). Du vil derefter være nødt til at bruge en højere ISO. Sæt kameraet på "Auto ISO" tilstand, og da vil dit digitale kamera automatisk vælge en højere ISO. Ellers kan du manuelt vælge den næste højere ISO og se, om den øgede følsomhed giver dig mulighed for at få et korrekt eksponeret billede. Hvis den gør det, kan du nu tage et korrekt eksponeret billede. Tilsvarende - hvis du finder, at kameraet bruger en lukkertid, der er for langsom (1/60 sek. og langsommere) til at holde kameraet i hånden støt og rystefrit (hvilket ellers kan resultere i slørede billeder), og at du ikke kan åbne blænden mere, samt at du ikke har et stativ eller andre midler til at holde kameraet stille, og at du ønsker at fange netop dette motiv, osv. osv. - så vil du måske vælge den næste højere ISO, som så vil give dig mulighed for at vælge en hurtigere lukkertid. ISO hastighed & støj Men denne stigning i sensitivitet er ikke gratis. Prisen er, at dit billede vises mere støjfyldt. Så når du øger følsomheden på din billedsensor ved at vælge en højere ISO, bliver billedsensoren nu i stand til at optage et svagere lyssignal. Men det er så også sandt, at det vil optage svagere støj, hvor støj er ethvert signal, der ikke henføres til lyset fra dit motiv. Husk at en billedsensor er stadig en analog enhed, og at den genererer sin egen (baggrunds-)støj også! Den øgede følsomhed giver billedsensoren mulighed for at optage mere lys signal; men desværre også mere støj. Forholdet mellem lyssignal og støj (S/N ratio) bestemmer "støjen" i dit resulterende billede.

2 En billedsensor er normalt kalibreret således, at den giver den bedste billedkvalitet (størst S/N ratio) på sin lavest mulige ISO-hastighed. For de fleste alm. digitale kameraer, vil denne værdi udtrykkes som ISO 50, ISO 100 eller ISO 200. Ligesom med sit filmmodstykke, vil en billedsensor udvise "støj" (svarende til "kornethed" på film) på de højere ISO-værdier. I modsætning til film, hvor kornethed undertiden kan bidrage til stemningen i billedet, er støj frembragt af en billedsensor oftest uønsket, og fremstår som en broget mængde af distraherende farvede prikker på dit billede. ISO hastighed & Image Sensor størrelse Størrelsen på billedsensoren bestemmer groft sagt ISO-området, som et digitalt kamera kan bruge uden at lide unødigt af støj. En af grundene til dette er, at de billeddannende pixels på en større billedsensor kan være større og derfor modtage mere lys og dermed har et større signal-til-støj (S/N) forhold. Hvis vi tager to billedsensorer - hver med 12 megapixel opløsning; men i forskellige størrelser vil den 12 megapixels billedsensor, der er mindre, udviser mere støj ved højere ISO'er end den større. kompaktkamera (7.2x5.3mm) crop kamera (23x15mm) 12 millioner bittesmå pixels stuvet sammen i en 1/1.8 billedsensor kan ikke konkurrere i billedkvalitet med 12 millioner store pixels på en APS -størrelse billedsensor. De fleste forbrugeres digitale kompakt- og telefonkameraer bruger 1/1.8 (og mindre) billedsensorer, så der er støj ved høj ISO et problem. Selv om de vil tillade dig at bruge en højere ISO (såsom ISO 400), vil det resulterende billede normalt være meget støjende. Et 100% crop af et billede taget om natten med et Point-and-Shoot videokamera ved ISO 400 (1/1.8 billedsensor )

3 Et digitalt SLR (DSLR) bruger en stor billedsensor - som regel Full Frame (FF ~ 24x36 mm) eller APS-størrelse (halv Full Frame), og støj er sjældent et problem, og brugen af en højere ISO (f.eks. ISO 400) resultater i billeder med knap mærkbar støj. ISO 100 ISO 800 ISO 1600 ISO 3200 Bemærk, at her begynder støj virkeligt at være et problem på ISO 1600 Praktiske overvejelser Du får den bedste billedkvalitet ved at bruge den lavest mulige ISO på dit digitale kamera. Hvis du ønsker at sikre dig, at dit digitalkamera altid bruger den lavest mulige ISO-indstilling, skal du skifte ISO-indstillingen fra indstillingen "Auto ISO " (denne indstilling findes i menuen) til det lavest mulige på dit kamera, f.eks. ISO 100. Hvis du oftest tager billeder, hvor der er lys nok til en korrekt eksponering (dvs. solrige udendørsbilleder), vil anvendelsen af den laveste ISO på dit digitale kamera give dig den bedste billedkvalitet, som dit digitale kamera er i stand til. Hvis du ønsker at tage billeder indendørs, hvor lyset ofte er decideret dårligt, så bliver du nødt til at supplere det eksisterende lys med flash eller fast lys. Enten det eller vælge en højere ISO. Selvfølgelig afhængigt af dit digitale kamera, da en højere ISO kan betyde et mere støjfyldt billede. En stor billedsensor (APS-størrelse og større) betyder, at du er i stand til at bruge en høj ISO-hastighed uden unødigt at bekymre sig om støj. Det betyder, at du kan tage billeder i svagtlys situationer uden, at dine billeder bliver undereksponeret. Det betyder også at i situationer, hvor det er påkrævet, er du i stand til at

4 bruge en hurtig nok lukkertid til at undgå kamerarystelser. Alle - igen afhængigt af dit kamera - uden megen støj. Skal du bruge en høj ISO? Indtil forbrugernes digitale kameraer alle begynder at bruge de større billedsensorer, vil støj fortsat være en allestedsnærværende del af livet ved høje ISO er jf. fysikkens love. En anden kategori af digitale kameraer til avancerede amatørfotografer - almindeligvis kendt som "prosumers" - forsøger at bygge bro mellem de forbrugerorienterede og de professionelle digitale kameraer ved hjælp af en lidt større billedsensor (på f.eks. 2/3 tomme). Imidlertid har dette "megapixel kapløb" betydet, at stadigt flere pixels bliver stuvet sammen på et lille område. Hvor der før var måske 5 millioner pixels på en 2/3 billedsensor, ser vi nu 12 millioner pixels proppet på samme størrelse billedsensor. Det er derfor ikke overraskende, at støj fortsat et problem. Og det er derfor, at du ikke bør lade dig narre af et "flere megapixels er bedre" mantra. En lille smule støj er ofte ikke et problem - afhængigt af størrelsen på dine udskrifter eller om billedet er til skærmbrug. Der er også en række af støjreduktionsprogrammer (Noise Ninja, Neat Image m.fl.), som du kan bruge til at minimere/fjerne støj med, men der er lidt efterbehandlingsarbejde involveret, og måske ønsker du at reservere dette til de specielle billeder, du vil udskrive i stort format. Hvis det er et spørgsmål om at vælge mellem ikke at kunne tage et billede eller tage et støjfyldt billede, vil jeg personligt hellere være i stand til at tage et billede med en høj ISO og derefter forsøge at minimere støjen bagefter i et støjreduktionsprogram. Men for at være i stand til at gøre dette, skal dit digitale kamera give dig mulighed for at vælge en høj ISO (ISO 400, ISO 800 el. mere). Nogle digitale begynderkameraer har kun én ISO, sædvanligvis ISO 64 eller ISO 100. Skal du investere i et DSLR (digitalt spejlreflekskamera)? Hvis du absolut skal tage støjfri svagtlys billeder (og derfor har brug for at være i stand til at bruge en høj ISO-følsomhed), så er du nødt til at overveje digitale spejlreflekskameraer med deres store billedsensorer. Du skal bare huske på, at et dslr normalt kræver en højere grad af færdighed i at bruge kameraet og justere eksponeringen end et point-and-shoot digitalt kompaktkamera gør. Opsummering ISO (ækvivalent) hastighed på et digitalt kamera giver en indikation på følsomheden af billedsensoren. Den bedste billedkvalitet opnås normalt ved den laveste ISO-indstilling på dit digitale kamera. Hvis du - ved at justere kombinationen af lukkertid/blænde - ikke kan få et korrekt eksponeret billede (normalt i svagtlys situationer), så vil du være nødt til at vælge den næste højere ISO.

5 Men husk at brugen af en højere ISO normalt resulterer i mere støj på billeder på de normale forbrugerkameraer. Brug en høj ISO, hvis det er et valg mellem at misse et billede eller være i stand til at tage et billede - også selvom det betyder, at du skal bruge tid på at rydde op i støjen i efterbehandlingen ved hjælp af et støjreduktionsprogram. Hvis du lader dit kamera stå på "Auto ISO", og hvis du synes, at de fleste af dine billeder er støjfyldte, så har du måske taget de fleste af dine billeder i svagtlys situationer, hvor kameraet automatisk har valgt en højere ISO. Hvis du mest udskriver i postkortstørrelse, vil du finde støjen ubetydelig i udskrifterne (og behøver som sådan ikke at bekymre dig om støj ved høj ISO), og det selvom det kan være synligt på de originale størrelser billeder på skærmen.

ISO indstillinger på vores kamera (herunder Auto-ISO)

ISO indstillinger på vores kamera (herunder Auto-ISO) ISO indstillinger på vores kamera (herunder Auto-ISO) Vi har alle en grænse for ved hvor lav en lukkertid, vi kan holde kameraet stille og herved undgå rystede billeder. Det afhænger dels af, hvor godt

Læs mere

Fotografering. Med digitalt kamera Lars Olesen. This book is for sale at http://leanpub.com/fotografering. This version was published on 2014-07-16

Fotografering. Med digitalt kamera Lars Olesen. This book is for sale at http://leanpub.com/fotografering. This version was published on 2014-07-16 Fotografering Med digitalt kamera Lars Olesen This book is for sale at http://leanpub.com/fotografering This version was published on 2014-07-16 This is your verso page blurb or copyright page blurb. It

Læs mere

Automatisk - Kameraet finder selv den bedste hvidbalance. Fungerer fint i langt de fleste tilfælde.

Automatisk - Kameraet finder selv den bedste hvidbalance. Fungerer fint i langt de fleste tilfælde. Kameraindstillinger Det digitale kamera har mange indstillinger, som beskrives i den medfølgende manual på mere eller mindre forståelig vis. Da mulighederne for individuel indstilling varierer fra kamera

Læs mere

Forskellige kameratyper

Forskellige kameratyper Forskellige kameratyper Inden du investerer i et nyt kamera, er det en god idé at gøre dig nogle få overvejelser om: y Hvilken type billeder vil du tage (naturbilleder, makrobilleder, sportsbilleder, undervandsbilleder,

Læs mere

DE MYSTISKE PIXELS. Hvad er pixels? Hvor store er de? Hvor tæt sidder de? Forskel på megapixels og megabyte Skal de bruges til skærm eller print?

DE MYSTISKE PIXELS. Hvad er pixels? Hvor store er de? Hvor tæt sidder de? Forskel på megapixels og megabyte Skal de bruges til skærm eller print? DE MYSTISKE PIXELS Hvad er pixels? Hvor store er de? Hvor tæt sidder de? Forskel på megapixels og megabyte Skal de bruges til skærm eller print? og andet FOTOKLUBBEN KRONBORG DE MYSTISKE PIXELS 27.03.2014

Læs mere

Det efterfølgende skal ses som gode råd og videregivelse af mine erfaringer.

Det efterfølgende skal ses som gode råd og videregivelse af mine erfaringer. Billedbehandling / Digital kamera Det efterfølgende skal ses som gode råd og videregivelse af mine erfaringer. Pixelmasse Billedstørrelse 1.000.000 9 x 12 2.000.000 10 x 15 3.000.000 13 x 18 4.000.000

Læs mere

Eksponeringskompensation

Eksponeringskompensation Eksponeringskompensation EC = Exposure Compensation Eksponeringskompensation; måles altid i EV-steps. Bruges når man ønsker at ændre kameraets automatiske eksponering, således at man gerne vil have det

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET GUIDE 1 Blænde ISO Lukkertid Eksponeringsværdi. og lidt om, hvordan de hænger sammen GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET 2015 LÆRfoto.dk Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Blænde... 4 Blænde og dybdeskarphed...

Læs mere

Kend dit digitalkamera

Kend dit digitalkamera Kend dit digitalkamera Megapixels har naturligvis noget at sige, men er kun et mål for, hvor store billeder man umiddelbar kan lave. Laver du aldrig billederne større end 10 x 15 cm, er 3 megapixels tilstrækkelig.

Læs mere

FOTOKLUBBEN KRONBORG MODUL 002 KAMERAFUNKTIONER KEND DIT KAMERA INDHOLDSFORTEGNELSE

FOTOKLUBBEN KRONBORG MODUL 002 KAMERAFUNKTIONER KEND DIT KAMERA INDHOLDSFORTEGNELSE FOTOKLUBBEN KRONBORG KURSUSAKTIVITETER 2014 25. OKTOBER 2014 10:00-16:00 MODUL 002 KAMERAFUNKTIONER KEND DIT KAMERA Medbring kamera, stativ, kortlæser, kabel, bærbar pc, notesblok og skrivetøj. Der vil

Læs mere

Mere om kameraet. Fokus, Lysmåling, Eksponeringskompensation, Hvidbalance, Lysfølsomhed (ISO), Blitz, Selvudløser, Filtre, Modlysblænde

Mere om kameraet. Fokus, Lysmåling, Eksponeringskompensation, Hvidbalance, Lysfølsomhed (ISO), Blitz, Selvudløser, Filtre, Modlysblænde Mere om kameraet Fokus, Lysmåling, Eksponeringskompensation, Hvidbalance, Lysfølsomhed (ISO), Blitz, Selvudløser, Filtre, Modlysblænde Fokus Fokus betyder det, som er skarpt i billedet Fokus har stor betydning

Læs mere

Spejlreflekskamera. for begyndere. v/ Frode Vinter ( www.frodevinter.dk )

Spejlreflekskamera. for begyndere. v/ Frode Vinter ( www.frodevinter.dk ) Spejlreflekskamera for begyndere v/ Frode Vinter ( www.frodevinter.dk ) Hvordan skal jeg indstille kameraet Bevæger motivet sig Nej Brug A / Av Hvordan skal baggrunden være Skarp Uskarp Mindre bevægelse

Læs mere

Blænde, lukker og ISO

Blænde, lukker og ISO Blænde, lukker og ISO Lidt om blænde, lukkertid og ISO indstillinger og hvordan de påvirker hinanden. Det er nemlig ikke helt lige meget, hvilke indstillinger, der vælges. Relaterede lektioner kunne være

Læs mere

ILLUSTRATION NR JANUAR 2017 KEND DIT KAMERA FOTOKLUBBEN KRONBORG

ILLUSTRATION NR JANUAR 2017 KEND DIT KAMERA FOTOKLUBBEN KRONBORG ILLUSTRATION NR. 1 ILLUSTRATION NR. 2 Blænden er som det menneskelige øje: Lidt lys kræver stor pupil Meget lys kræver lille pupil ILLUSTRATION NR. 3 Når man skruer på tiden, må man også skrue på ISO eller

Læs mere

ISO. - en følsom faktor. » Eksponering

ISO. - en følsom faktor. » Eksponering ISO - en følsom faktor Når man som fotograf - amatør eller professionel, analog eller digital - udøver sit håndværk eller hobby, så vil man på et eller andet tidspunkt stifte bekendtskab med de tre bogstaver

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET GUIDE 3 Programmerne i kameraet GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET 2015 LÆRfoto.dk Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Auto S A M... 4 Auto grøn firkant... 5 S Lukkertidsprioriteret... 6 A - Blændeprioriteret...

Læs mere

4.999,- 2.999,- 6.999,- 799,- 899,- 1.299,- 2000,- 500,- 400,- 400,- 200,-

4.999,- 2.999,- 6.999,- 799,- 899,- 1.299,- 2000,- 500,- 400,- 400,- 200,- 4.999,- 2000,- 2.999,- 500,- 6.999,- 400,- 200,- 1.299,- 799,- 400,- 899,- M M 299,- 2.999,- 999,- 499,- 3.199,- M M 3.799,- 169,- 1,- 2.699,- 1,- 2.399,- Telenor Mobilt Bredbånd Gå på nettet med din bærbare,

Læs mere

Billedbehandling. Lær de simple værktøjer at kende. Version: August 2012

Billedbehandling. Lær de simple værktøjer at kende. Version: August 2012 Billedbehandling Lær de simple værktøjer at kende Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Dette hæfte...4 Begreber udi billedbehandling...4 Billedstørrelse...4 Sideformat...5 Filformat...5 Hent et billede

Læs mere

PRESSEMEDDELELSE. Makroforsatsen MCON-P01. Vidvinkelforsatsen WCON-P01. PENPAL kommunikation. Fiskeøjeforsatsen FCON-P01

PRESSEMEDDELELSE. Makroforsatsen MCON-P01. Vidvinkelforsatsen WCON-P01. PENPAL kommunikation. Fiskeøjeforsatsen FCON-P01 PRESSEMEDDELELSE Makroforsatsen MCON-P01 Fiskeøjeforsatsen FCON-P01 Vidvinkelforsatsen WCON-P01 PENPAL kommunikation E-PL2 E-PL2 byder på utrolig nem fotografering med en fremragende billedkvalitet og

Læs mere

Teorien om High Dynamic Range Fotografering

Teorien om High Dynamic Range Fotografering Teorien om High Dynamic Range Fotografering Indhold High Dynamic Range - HDR 2 HDR sidder i øjet 3 Du ser kun en lille del ad gangen 4 HDR for det hele med, Princip 1 5 Ev-trin på histogrammet 6 Farver

Læs mere

1. DER ER TILFØJET EN FORSTØRRELSESFUNKTION HØJERE BILLEDFREKVENS FOR KONT. OPTAGELSE MERE JÆVNE BEVÆGELSER VED LIVE-BILLEDER

1. DER ER TILFØJET EN FORSTØRRELSESFUNKTION HØJERE BILLEDFREKVENS FOR KONT. OPTAGELSE MERE JÆVNE BEVÆGELSER VED LIVE-BILLEDER Version 2 Dette hæfte forklarer de nye funktioner, der er tilføjet Dimâge EX operativsystemet, version 2. Læs det i sammenhæng med betjeningsvejledningen til kameraet. 1 1. DER ER TILFØJET EN FORSTØRRELSESFUNKTION..3

Læs mere

For at du kan udnytte kameraets totale kapacitet har vi i Nikon School forsøgt at vise og forklare forskellige funktioner. Denne brochure indeholder

For at du kan udnytte kameraets totale kapacitet har vi i Nikon School forsøgt at vise og forklare forskellige funktioner. Denne brochure indeholder 1 For at du kan udnytte kameraets totale kapacitet har vi i Nikon School forsøgt at vise og forklare forskellige funktioner. Denne brochure indeholder en sammenfatning og lidt information og tips til,

Læs mere

Pressemeddelelse. Topproppet kompakt-ixus 1000 HS fra Canon markerer 10-års dagen for digital IXUS. EMBARGO: 19 th AUGUST, 2010, 06:00 CEST

Pressemeddelelse. Topproppet kompakt-ixus 1000 HS fra Canon markerer 10-års dagen for digital IXUS. EMBARGO: 19 th AUGUST, 2010, 06:00 CEST Pressemeddelelse EMBARGO: 19 th AUGUST, 2010, 06:00 CEST Topproppet kompakt-ixus 1000 HS fra Canon markerer 10-års dagen for digital IXUS IXUS 1000 HS Søborg, 19 th August 2010 I 10-året for den første

Læs mere

Den indirekte håndflash, som jeg har beskrevet i en anden artikel, slutter nærmest, hvor denne artikel begynder.

Den indirekte håndflash, som jeg har beskrevet i en anden artikel, slutter nærmest, hvor denne artikel begynder. Den indirekte håndflash, som jeg har beskrevet i en anden artikel, slutter nærmest, hvor denne artikel begynder. Når man først har opdaget, hvor forskelligt en håndflash kan bruges, ved at dreje den i

Læs mere

Beskæring af et billede med Vegas Pro

Beskæring af et billede med Vegas Pro Beskæring af et billede med Vegas Pro Gary Rebholz Event Pan / Crop værktøj, som du finder på alle video begivenhed i dit projekt giver dig masser af power til at justere udseendet af din video. Du har

Læs mere

Størrelsen på printede billeder

Størrelsen på printede billeder Størrelsen på printede billeder Udskriftsstørrelse i forhold til antal pixels og dpi 72 dpi 100 dpi 200 dpi 300 dpi 600 dpi 9 13 cm 255 369 354 512 709 1024 1063 1535 2126 3071 10 15 cm 284 425 394 591

Læs mere

Blænderækken, flash og ledetal

Blænderækken, flash og ledetal Blænderækken, flash og ledetal Blænderækken - de tal der findes på blænderingen på nogle objektiver - er et af de mest fascinerende værktøjer i fotografiets historie. Og da tallene samtidig er direkte

Læs mere

FOTOKLUBBEN KRONBORG KEND DIT KAMERA

FOTOKLUBBEN KRONBORG KEND DIT KAMERA FOTOKLUBBEN KRONBORG 21. JANUAR 2017 10:00-16:00 KEND DIT KAMERA Indholdsfortegnelse A. Point-and-shoot / Kompakt-kamera / DSLR (spejlrefleks)... 2 B. Eksponering: blænde, tid og ISO... 2 C. Programmer...

Læs mere

Teknisk vejledning Dk

Teknisk vejledning Dk Teknisk vejledning Dk Indledning Denne tekniske vejledning indeholder oplysninger om de grundlæggende teknikker, der blev anvendt for at skabe to af de mere teknisk avancerede fotografier i D800-/D800Ebrochuren.

Læs mere

Vurdering af billedmanipulation Opgave 1

Vurdering af billedmanipulation Opgave 1 Vurdering af billedmanipulation Opgave 1 Beskriv de enkelte funktioner i dit tegneprogram... Er der tale om en korrektion eller en modifikation? Før vi kan begynde at kategorisere de forskellige funktioner

Læs mere

Olympus E-520 m/ 14-42mm

Olympus E-520 m/ 14-42mm Olympus E-520 m/ 14-42mm Det perfekte øjeblik venter ikke. Det er grunden til at seriøse fotografer kræver seriøst udstyr så de altid er klar, uanset opgave. Det nye D-SLR Olympus E-520, med de professionelle

Læs mere

For det første skal man bruge udstyr. Tripod + kamera + fjernudløser, monteret med velcro på stativben

For det første skal man bruge udstyr. Tripod + kamera + fjernudløser, monteret med velcro på stativben Langtidseksponering Rasve 25. juli 2015 På det seneste har jeg fundet langtidseksponering ret interessant. Præcis hvad det er, er jeg ikke helt klar over. En del af det er nok, at jeg tvinger mig til at

Læs mere

Online kurser http://www.canoneos.dk

Online kurser http://www.canoneos.dk Online kurser http://www.canoneos.dk i MP4 format Online kurser http://www.canoneos.dk Bemærk, at du skal have flash player 7+ installeret for at kunne se kursusfilmene. Såfremt du ikke har flashplayer

Læs mere

Canon DSLR for begyndere

Canon DSLR for begyndere Canon DSLR for begyndere FOF - 2017 Vi skal lære: Vores kamera bedre at kende Basis fototeknik Tips og tricks til fotografi generelt Lidt komposition Noget om ekstraudstyr Lidt billedbehandling Plus det

Læs mere

EOS 550D har også 3,5 mm stereo mikrofonstik som giver mulighed for ekstern mikrofon ved optagelser.

EOS 550D har også 3,5 mm stereo mikrofonstik som giver mulighed for ekstern mikrofon ved optagelser. Pressemeddelelse Embargo: 8. februar 2010, 15:00 CET 18 megapixels, 1080p HD-film, ISO 6400: Canons EOS 550D flytter grænser for digitale spejlreflekskameraer inden for konsumentmarkedet London, 8. februar

Læs mere

DIGITALFOTO FOR SENIORER

DIGITALFOTO FOR SENIORER PALLE BRUSELIUS DIGITALFOTO FOR SENIORER DIGITALFOTO FOR SENIORER Udnyt dit kamera bedre Lær om billedkomposition Brug Picasa til billedbehandling P A L L E B R U S E L I U S DIGITALFOTO FOR SENIORER

Læs mere

Udskriv Billeder i Picasa.

Udskriv Billeder i Picasa. Udskriv Billeder i Picasa. Picasa er et nemt program til udskrift af billeder i bestemte størrelser. Programmet advarer dig oven i købet, hvis du forsøger at udskrive et billede, hvis opløsningen ikke

Læs mere

Men min oplevelse er, at det rigeligt er indsatsen og det lidt mere omstænde arbejde værd.

Men min oplevelse er, at det rigeligt er indsatsen og det lidt mere omstænde arbejde værd. Denne fototeknik baseres på maksimal brug af histogrammet. Histogrammet, som er en grafisk repræsentation at den tonale distribution i billedet. De mørke skygge områder vises til venstre i histogrammet

Læs mere

Støj er mindst mulig ved lavest mulig ISO indstilling Støj er mindst mulig ved største pixel (målt) i sensoren Lys mængde giver sig selv

Støj er mindst mulig ved lavest mulig ISO indstilling Støj er mindst mulig ved største pixel (målt) i sensoren Lys mængde giver sig selv Definition på dynamisk område: meget enkel & elegant! Forholdet mellem billedinformation og støj = billedinformation/støj Tabellen viser det enkle forhold: Man tæller simpelt hen antal fotoner fra henholdsvis

Læs mere

Kibæk Fotoklub Kamerateknik

Kibæk Fotoklub Kamerateknik Kibæk Fotoklub Kamerateknik Figur 1 D3200 Figur 2 D3200 Figur 3 D7100 Figur 4 D7100 Figur 5 EOS 700D Figur 6 EOS 700D Figur 7 EOS 7D Mark II Figur 8 EOS 7D Mark II Kibæk Fotoklub Kamerateknik Blændeprioriteret.

Læs mere

Fototeknik. 22/10 2012 i Alssundfotoklub Leif Elsborg

Fototeknik. 22/10 2012 i Alssundfotoklub Leif Elsborg Fototeknik 22/10 2012 i Alssundfotoklub Leif Elsborg Canon 40D Nikon D3100 Kameraprincip Belysning af et billede bestemmes af: Blænden Lukkertid - eksponeringstid ISO værdi Billedeksempler Underbelyst

Læs mere

PRESSEMEDDELELSE. PEN Lite E-PL3 SLR kreativitet, kompakt skønhed. PEN Lite E-PL3 føjer en vipbar LCD til de banebrydende PEN data.

PRESSEMEDDELELSE. PEN Lite E-PL3 SLR kreativitet, kompakt skønhed. PEN Lite E-PL3 føjer en vipbar LCD til de banebrydende PEN data. PRESSEMEDDELELSE PEN Lite E-PL3 SLR kreativitet, kompakt skønhed. PEN Lite E-PL3 føjer en vipbar LCD til de banebrydende PEN data. PRESSEMEDDELELSE Helt nye visioner - skønt nyt Olympus PEN Lite begejstrer

Læs mere

All Share sørger for, at du er tilsluttet. Anynet+

All Share sørger for, at du er tilsluttet. Anynet+ previous next Med et ultra tyndt 40" LED TV fra Samsung får du en imponerende billedoplevelse med uovertruffen lysstyrke, farvemætning og kontrastforhold. Nye en mere intensiv billedoplevelse i 1080 p

Læs mere

10 tips til panorering og motiver i bevægelse

10 tips til panorering og motiver i bevægelse 10 tips til panorering og motiver i bevægelse Panorering er en effektiv måde at vise bevægelse i et foto. Det tilfører fotoet en masse dynamik, og gør dine fotos mere levende. Teknikken er ikke svær hvis

Læs mere

POWER TO YOUR NEXT STEP Grib alle muligheder

POWER TO YOUR NEXT STEP Grib alle muligheder POWER TO YOUR NEXT STEP Grib alle muligheder you can 2 Vores rejse begynder Surfs up! Surfskole: Her kommer vi! Fordelen ved digitale spejlreflekskameraer Skift dit objektiv, skift dit synspunkt Med udskiftelige

Læs mere

404 CAMCORDER CAMCORDER- OG KAMERAFUNKTIONER

404 CAMCORDER CAMCORDER- OG KAMERAFUNKTIONER Dansk DANISH 404 CAMCORDER CAMCORDER- OG KAMERAFUNKTIONER Supplement til brugervejledningen til ARCHOS 404 Version 1.1 Besøg www.archos.com/manuals for at downloade den seneste version af denne vejledning.

Læs mere

(Critiquing på enkelsk bør ikke oversættes til kritik men til evaluering. Kritik er på engelsk criticism)

(Critiquing på enkelsk bør ikke oversættes til kritik men til evaluering. Kritik er på engelsk criticism) Billede kritik Eller nærmer billede evaluering, da kritik er negativt ladet på dansk. Man kan også kalde det billede bedømmelse der er mere dansk (Critiquing på enkelsk bør ikke oversættes til kritik men

Læs mere

Billedbehandling i praksis

Billedbehandling i praksis Billedbehandling i praksis Øvelser til værktøjerne i simpel billedbehandling Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Dette hæfte...4 Billedstørrelse, billedformater m.m...4 Billedstørrelse...4 Sideformat...5

Læs mere

Introduktion. Hej og velkommen til "Sådan tager du fantastiske landskabsfotos".

Introduktion. Hej og velkommen til Sådan tager du fantastiske landskabsfotos. Introduktion Hej og velkommen til "Sådan tager du fantastiske landskabsfotos". I denne guide vil jeg vise dig strategien for, hvordan du som begyndende fotograf tager et fantastisk foto af et landskab.

Læs mere

Jeg viser det med Photofiltre, men princippet er det samme i andre billedeprogrammer, der arbejder med lag.

Jeg viser det med Photofiltre, men princippet er det samme i andre billedeprogrammer, der arbejder med lag. Støjfjerner i lag Denne guide er skrevet i A4-format, så det er lettere at udskrive den. Materialet kommer til at indgå som en del af et nyt og større skriftligt materiale om HDR-fotografering og efterbehandling

Læs mere

Den store KAMERA- BEGYN - DEREN ENTU- SIASTEN PROFFEN

Den store KAMERA- BEGYN - DEREN ENTU- SIASTEN PROFFEN GUIDE Den store KAMERA- Af Poul Siersbæk Nu får du det KOMPLETTE OVERBLIK OVER AKTUELLE KAMERAER med udskiftelig optik. Ud over denne guide får du vores særligt udvalgte tips til at få det bedste ud af

Læs mere

MonkeyJam. Stopmotion i undervisningen. Version: August 2012

MonkeyJam. Stopmotion i undervisningen. Version: August 2012 MonkeyJam Stopmotion i undervisningen Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Denne manual...4 Programmer?...4 Monkey Jam det grundlæggende...4 Start dit projekt...5 Hent dine billeder...6 Færdig film

Læs mere

Objektiv med zoom eller fast brændvidde (prime-objektiv)?

Objektiv med zoom eller fast brændvidde (prime-objektiv)? Objektiv med zoom eller fast brændvidde (prime-objektiv)? Fordelen ved at bruge et objektiv med zoom er den fleksibilitet, det giver fotografen. Denne alsidighed er meget nyttig under en lang række optageforhold.

Læs mere

blænden - den fotografiske iris » Teknisk baggrund

blænden - den fotografiske iris » Teknisk baggrund blænden - den fotografiske iris Hvis du af og til har undret dig over hvad det er for nogle mystiske tal, der står på objektivet, er her hjælp at hente. I denne artikel kigger vi lidt på hvad blænden er

Læs mere

Fotoringens guide til undervandsfoto

Fotoringens guide til undervandsfoto Fotoringens guide til undervandsfoto Digitalkameraet stormer frem og er ved også at gøre undervandskamera til hvermandseje. Med et digital undervandskamera i hånden har du pludselig en hel verden af muligheder

Læs mere

Hvornår skal du bruge Matrix (Mønster, Evaluerende) lysmåling

Hvornår skal du bruge Matrix (Mønster, Evaluerende) lysmåling Lysmålingsmetoder Forståelsen af hvordan din lysmåler i dit kamera virker, er måske ikke så vigtigt for de fleste. Det at kende din lysmåler, gør at du nemmere kan omstille dig til forskellige situationer

Læs mere

Hermed vejledning i hvordan man lægger billeder ind til brug for hjemmesiden.

Hermed vejledning i hvordan man lægger billeder ind til brug for hjemmesiden. Hermed vejledning i hvordan man lægger billeder ind til brug for hjemmesiden. Manualen er delvist hentet fra en manual Ølstykke IF har lavet til brug for deres hjemmeside Upload af billede For at kunne

Læs mere

Mine fototips. 6 gode råd til bedre fotos. Version 1.1. Søren Udby www.kanonfotografen.dk. Søren Udby Fototips, side 1

Mine fototips. 6 gode råd til bedre fotos. Version 1.1. Søren Udby www.kanonfotografen.dk. Søren Udby Fototips, side 1 Mine fototips 6 gode råd til bedre fotos Version 1.1 Søren Udby www.kanonfotografen.dk Søren Udby Fototips, side 1 Fototips Min filosofi omkring succesfuld fotografering er, at man som fotograf skal have

Læs mere

PRESSEMEDDELELSE. PEN E-P3 Nyt PEN flagskib sætter nye standarder. PEN E-P3 med rekordsættende FAST AF og touch skærm.

PRESSEMEDDELELSE. PEN E-P3 Nyt PEN flagskib sætter nye standarder. PEN E-P3 med rekordsættende FAST AF og touch skærm. PRESSEMEDDELELSE PEN E-P3 Nyt PEN flagskib sætter nye standarder. PEN E-P3 med rekordsættende FAST AF og touch skærm. PRESSEMEDDELELSE Tidløs vision - velkommen til PEN seriens fantastiske topkamera. Nyt

Læs mere

Hvordan Diffraktion kan påvirke dine billeder (og hvad man skal gøre ved det)

Hvordan Diffraktion kan påvirke dine billeder (og hvad man skal gøre ved det) Hvordan Diffraktion kan påvirke dine billeder (og hvad man skal gøre ved det) April 26, 2015 af Jason Row Det er noget mange landskabsfotografer er klar over, men mange andre ikke. Diffraktion er en obskur

Læs mere

Phase One 645 AF Et nyt digital og analog mellemformat system kamera

Phase One 645 AF Et nyt digital og analog mellemformat system kamera Phase One 645 AF Et nyt digital og analog mellemformat system kamera I samarbejde med Mamiya har Danske Phase One forfinet mellemformat kameraet 645 AF, og optimeret egenskaberne til digital samt analog

Læs mere

Rigtig god fornøjelse!

Rigtig god fornøjelse! Vildtkameraer er blevet et af de bedste og vigtigste værktøjer i dit jagt arsenal. Uanset om det er før eller i løbet af jagtsæsonen, kan vildtkameraer sættes op og indsamle værdifulde data om dine byttedyrs

Læs mere

Digitalt fotokursus Produktfoto.

Digitalt fotokursus Produktfoto. Digitalt fotokursus Produktfoto. Varighed. 1 dag Kurset fokuserer på de nye tekniske udfordringer ved digital fotografering, men går tilmed i dybden omkring produktfoto og billedredigering. Kurset er bygget

Læs mere

For begyndere! Bogen om digital fotografering

For begyndere! Bogen om digital fotografering JOHN NYBERG For begyndere! Bogen om digital fotografering INDHOLDSFORTEGNELSE John Nyberg... Indledning KAPITEL ET... 11 Grundlæggende teknik Peg-og-skyd (lommekamera og mobiltelefon)... 12 Kompaktkamera...

Læs mere

GoXtreme Barracuda 4k

GoXtreme Barracuda 4k GoXtreme Barracuda 4k Et smart, robust actionkamera, der kan benyttes under vandet og samtidig optage i ultra HD. Tag det med til dykkerture, badeferier eller ekstremt våde omgivelser. Kameraet er vandtæt

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET GUIDE 4 Fokus på fokus GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET 2015 LÆRfoto.dk Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Fokus fordi det er skarpt... 4 Fokus, DOF og bokeh... 5 Auto fokus (AF)... 6 AF, bestem

Læs mere

Digitalt TV og Digital modtager

Digitalt TV og Digital modtager Digitalt TV og Digital modtager Digitalt TV er en betegnelse for det TV signal, du modtager. Når man taler Digitalt TV taler man også tit om DVB, henholdsvis DVB T, DVB C eller DVB S. DVB står for Digital

Læs mere

6 tips. der sikrer dig optimalt resultat

6 tips. der sikrer dig optimalt resultat 6 6 tips der sikrer dig optimalt resultat Nemt og enkelt, gennem kundetilpassede produkter styrker Print2People virksomheder i at give håndgribelige indtryk. Bestil markedsføringsmateriale online www.print2people.dk

Læs mere

Forbindelsesvejledning (for digitale spejlreflekskameraer)

Forbindelsesvejledning (for digitale spejlreflekskameraer) SB7J01(1E)/ 6MB4121E-01 Forbindelsesvejledning (for digitale spejlreflekskameraer) Dk Indholdsfortegnelse Indledning...2 Grænsefladen...2 Problemer med tilslutningen?...2 Mere om SnapBridge...2 Dette skal

Læs mere

De 5 klassiske fotofejl. Fejl 1 Du er for langt væk. Fejl 2 Du er for doven. Fejl 3 Du tager altid dit foto horisontalt

De 5 klassiske fotofejl. Fejl 1 Du er for langt væk. Fejl 2 Du er for doven. Fejl 3 Du tager altid dit foto horisontalt Indholdsfortegnelse De 5 klassiske fotofejl Fejl 1 Du er for langt væk Fejl 2 Du er for doven Fejl 3 Du tager altid dit foto horisontalt Fejl 4 Du tjekker ikke hele motivet Fejl 5 Du bruger din flash forkert

Læs mere

- en manual fra Skolekonsulenterne.dk. Versionsdato: Oktober 2009

- en manual fra Skolekonsulenterne.dk. Versionsdato: Oktober 2009 - en manual fra Skolekonsulenterne.dk Versionsdato: Oktober 2009 Indholdsfortegnelse Generelt om manualer fra Skolekonsulenterne.dk...3 Dette hæfte...4 Billedstørrelse, billedformater m.m...4 Billedstørrelse...4

Læs mere

A-DTS-100-32(1) 2010 Sony Corporation

A-DTS-100-32(1) 2010 Sony Corporation NEX-3/NEX-5/NEX-5C De nye funktioner fra denne firmwareopdatering og deres respektive handlinger beskrives her. Se under "Betjeningsvejledning" og "α Håndbog", der findes på den medfølgende cd-rom. 2010

Læs mere

I AM YOUR D-SLR FINDER

I AM YOUR D-SLR FINDER I AM YOUR D-SLR FINDER DEN ULTIMATIVE BILLEDKVALITET Hideyuki Motegi Nikon DSLR-kameraer er respekteret af fotografer hele verden over, fordi de kombinerer den nyeste billedteknologi med fremragende ergonomi

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET GUIDE 2 Noget om brændvidde GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET 2015 LÆRfoto.dk Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Brændvidde... 4 Brændvidde og synsvinkel... 5 Brændvidden og blænden og lyset... 6

Læs mere

Guide: 10 tips der giver dig fantastiske langtidseksponeringer

Guide: 10 tips der giver dig fantastiske langtidseksponeringer Guide: 10 tips der giver dig fantastiske langtidseksponeringer 11. MAJ, 2014 JOACHIM MORTENSEN FOTOTIPS Langtidseksponeringer kan være en anden måde at se verden på gennem foto. Det kan tilføre billedet

Læs mere

En samling af eksempler på billeder SB-910

En samling af eksempler på billeder SB-910 En samling af eksempler på billeder SB-910 Denne håndbog viser de forskellige SB-910 flashfunktioner og eksempelfotos. 1 Dk Tag det næste skridt med kreativ belysning Afslør dine motivers teksturer og

Læs mere

Fotobeskæring. Den side i programmet som der arbejde på ser sådan ud: Fotobeskaering

Fotobeskæring. Den side i programmet som der arbejde på ser sådan ud: Fotobeskaering Fotobeskæring Enhver amatørfotograf kommer på et tidspunkt ud for, at det ville være rart at kunne gøre et objekt i et foto større og tydeligere og samtidig klippe alt unødvendigt udenom væk. Til det job

Læs mere

Film Hastighed Film Speed

Film Hastighed Film Speed Arbejdskopi Ikke final!! Film Hastighed Film Speed Oprindelig blev kameraet hånddrevet. Dette betød at filmen konstant varierede i i hastighed, selv i løbet af filmen. Af denne årsag er varigheden på en

Læs mere

PRESSEMEDDELELSE TG-610 & TG-310

PRESSEMEDDELELSE TG-610 & TG-310 PRESSEMEDDELELSE TG-610 & TG-310 Ny OLYMPUS TOUGH duo giver fremragende billeder på en nem måde. TOUGH TG-610 og TG-310 kan stort set tåle alt: Vandtæt, stødsikkert og frostsikkert. PRESSEMEDDELELSE Ny

Læs mere

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien For nogen tid siden efterlyste jeg i et forum et nyt ord for håndflash, da det nok ikke er det mest logiske

Læs mere

Det er også sjovt at prøve på dine normale billeder for at se hvor meget ekstra tonal dybde, man kan føje til et billede.

Det er også sjovt at prøve på dine normale billeder for at se hvor meget ekstra tonal dybde, man kan føje til et billede. Pseudo-HDR i PSE11 HDR (High Dynamic Range) er processen, hvor man tager tre eller flere næsten identiske eksponeringer af samme motiv: Et korrekt eksponeret billede (et 0-billede), ét overeksponeret og

Læs mere

Billedkomposition. Billederne oven for er da pæne, men de siger jer sikkert ikke så meget, fordi I ikke selv har taget dem.

Billedkomposition. Billederne oven for er da pæne, men de siger jer sikkert ikke så meget, fordi I ikke selv har taget dem. Tryk på knappen og billedet er i kassen De fleste mennesker har prøvet at fotografere. At tage billeder er blevet meget let efter at de nye kameraer næsten kan tænke selv. Man skal ikke stille afstand,

Læs mere

Digitale kameraer Forår 2008

Digitale kameraer Forår 2008 smart og elegant Digitale kameraer Forår 2008 2 Nikon har tradition for at fremstille kameraer og objektiver i topklasse, og vi fortsætter denne entusiastiske indstilling til fotografering med COOLPIX-seriens

Læs mere

E-510. Specifikationer. Type. Billedsensor. Processor. Filter. Indbygget billedstabilisering Fremragende støvreduceringssystem. Live MOS sensor med 10

E-510. Specifikationer. Type. Billedsensor. Processor. Filter. Indbygget billedstabilisering Fremragende støvreduceringssystem. Live MOS sensor med 10 E-510 Indbygget billedstabilisering Fremragende støvreduceringssystem 6.4cm HyperCrystal LCD Ny billedprocessor Live View Live MOS sensor med 10 millioner pixel Professionelle funktioner Kompakt og ergonomisk

Læs mere

IrfanView. Et overblik over et stærkt billedbehandlingsværktøj. Version: August 2012

IrfanView. Et overblik over et stærkt billedbehandlingsværktøj. Version: August 2012 IrfanView Et overblik over et stærkt billedbehandlingsværktøj Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er IrfanView?...4 Få fat i programmet...4 Installer selve programfilen...5 Installer plugins...6

Læs mere

Her er de bedste mediebokse til streamingtjenester

Her er de bedste mediebokse til streamingtjenester Her er de bedste mediebokse til streamingtjenester Her fortæller BT sammen med Flatpanels.dk, hvilke mediebokse der er bedst til streamingtjenesterne Netflix, YouBio, HBO, Viaplay, TV 2 Play, Canal Digital

Læs mere

Projektet Digitale billeder går ud på at vi skal arbejde med optageteknik, billedbehandling og billedet virkemidler.

Projektet Digitale billeder går ud på at vi skal arbejde med optageteknik, billedbehandling og billedet virkemidler. Projektet Digitale billeder går ud på at vi skal arbejde med optageteknik, billedbehandling og billedet virkemidler. Optageteknik Billedbehandling Billedet virkemidler I projektet skal vi kunne forklare

Læs mere

Vejledning til farvekvalitet

Vejledning til farvekvalitet Side 1 af 6 Vejledning til farvekvalitet Vejledningen til farvekvalitet beskriver, hvordan printeren kan bruges til at justere og tilpasse farveoutput. Menuen Kvalitet Menupunkt Udskriftstilstand Farve

Læs mere

Digitalkamera og scanner Ekstra kapitel til hæftet Photoshop CS2 for alle af Palle Bruselius

Digitalkamera og scanner Ekstra kapitel til hæftet Photoshop CS2 for alle af Palle Bruselius Ekstra kapitel til hæftet Photoshop CS2 for alle af Palle Bruselius Forlaget Libris 1 Photoshop CS2 er især rettet imod grafikere og andre professionelle, der har behov for avanceret billedbehandling,

Læs mere

Uovertruffen kvalitet kombineret med spændende potentiale

Uovertruffen kvalitet kombineret med spændende potentiale 8,1 megapixels 3,5x zoom Modvirkelse af rystelser 2,5 LCD-skærm Uovertruffen kvalitet kombineret med spændende potentiale COOLPIX P3 og P4 giver øgede muligheder for fotografering i et attraktivt kompakt

Læs mere

Projektor med HDMI-indgang

Projektor med HDMI-indgang Nyt år, nyt hold camcorder. Sony Handycam modeller for år 2013 har ingen revolutionerende nyskabelser at byde på ved første øjekast. Så lad os se nærmere på HDR-PJ650, som allerede har fundet vej til vores

Læs mere

Teknologierne bag XA25, XA20 og LEGRIA HF G30

Teknologierne bag XA25, XA20 og LEGRIA HF G30 Teknologierne bag XA25, XA20 og LEGRIA HF G30 Dette dokument forklarer de nye teknologier, der er integreret i ovennævnte produkter. Nyudviklet vidvinkel objektiv med 20x optisk zoom XA25, XA20 og LEGRIA

Læs mere

Generelt indtryk. Carl Zeiss Jena 135mm, f/3,5

Generelt indtryk. Carl Zeiss Jena 135mm, f/3,5 Generelt indtryk Næppe har jeg fået skrevet min sammenligning af seks 135mm ere før jeg er heldig på ebay og får det syvende 135mm objektiv i kurven. Denne gang er det. Carl Zeiss Jena 135mm f/3,5 er på

Læs mere

Fotografering med blitz Noter til klubaften den 17/ i Kibæk Fotoklub

Fotografering med blitz Noter til klubaften den 17/ i Kibæk Fotoklub Fotografering med blitz Noter til klubaften den 17/1 2017 i Kibæk Fotoklub Det vigtigste for en ekstern blitz i forhold til en indbygget er lysmængden. Denne måles i ledetal [m]. Jo større tal jo mere

Læs mere

Medicinsk billeddannelse

Medicinsk billeddannelse Medicinsk billeddannelse Introduktion Billedtyper - Opgaver Billedegenskaber Billedbehandling Lars Møller Albrecht Lars.moeller.albrecht@mt.regionsyddanmark.dk Billedtyper Analog f.eks. billeder, malerier,

Læs mere

- en manual fra Skolekonsulenterne.dk. Versionsdato: April 2008

- en manual fra Skolekonsulenterne.dk. Versionsdato: April 2008 - en manual fra Skolekonsulenterne.dk Versionsdato: April 2008 Indholdsfortegnelse Generelt om manualer fra Skolekonsulenterne.dk...3 Hvad er IrfanView?...4 Få fat i programmet...4 Installer selve programfilen...5

Læs mere

Arbejde med foto og video

Arbejde med foto og video Arbejde med foto og video Leif Smidt november 2015 Side 1 Kamera Fordi den er så lille og let og har en vældig god skærm, er ipaden ganske udmærket til at tage og vise billeder. Billederne kan du tage

Læs mere

Ringsted-Fotoklub v/carsten Enoch. HDR fotografering TEORI

Ringsted-Fotoklub v/carsten Enoch. HDR fotografering TEORI HDR fotografering TEORI HDR (High Dynamic Range) HDR (High Dynamic Range) er en avanceret fotografisk teknik der øger det dynamiske omfang i et billede. Det kan give nogle helt utrolige effektfulde billeder.

Læs mere