Nyhedsbrev. BEDRE PSYKIATRI Aarhus

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nyhedsbrev. BEDRE PSYKIATRI Aarhus"

Transkript

1 nummer 3 Nyhedsbrev September 2013 Kristian Buhr Formand Nu må vi nok erkende, at sommeren er ovre for i år. Vi kan se tilbage en rigtig dejlig sommer med megen sol og kun meget lidt regn. I august og langt hen i september har vejret været med os. Sommeren har også betydet, at arbejdet i Bedre Psykiatri Aarhus har ligget lidt stille. Alle frivillige har skullet holde ferie og nyde sommeren. Vi er nu godt i gang med at øge aktivitetsniveauet, så vi forhåbentlig igen kan yde jer medlemmerne den hjælp og service, der er behov for. Grupperne for både unge voksne og voksne samt seniorer er godt i gang. Der er stor interesse for disse grupper, og vi har oplevet at lave ventelister. Vi håber dog at få mulighed for at kunne tilbyde grupper til alle interesserede. Mindfulness er en anden af vore faste aktiviteter. Her har vi startet et stort hold. Også her viser antallet af deltagere, at det er en aktivitet, der er brug for. Vi har også hidtil tilbudt et hold-fast forløb for tidligere deltagere i mindfulness og det gør vi fortsat. Vi vil også gerne kunne tilbyde individuelle samtaler til pårørende, som er i eri akut krise. Det har vi desværre aktuelt ikke ressourcer til generelt at kunne gøre. Vi håber dog på bedre tider. Lov om Social Service 18 Magistraten for Sundhed og Omsorg (Magistratens 3. afdeling) er en af vore faste ydere af tilskud. Ifølge Lov om Social Service 18 kan vi hos kommunen her i september er det i Magistratens 3. afdeling søge midler til vores arbejde. I dette tilfælde er det til ældre og førtidspensionister. Vi har søgt midler til at fortsætte arbejdet i grupperne.

2 PUF-midlerne I ministeriet for Sociale Forhold, Børn og Integration er der en pulje, kaldet PUF-midlerne. Denne pulje er der normalt ansøgningsfrist til i begyndelsen af september, men i år er der endnu ikke udmeldt en frist. Den venter vi på bliver udmeldt. Vi har dog forberedt en ansøgning om midler til et projekt om mindfulness. Vi vil søge ressourcer til 2 forløb, et hold fast forløb og som noget nyt til nogle individuelle samtaler til deltagerne i projektet. Donationsprojekt Som beskrevet i forrige nyhedsbrev har vi deltaget med et donationsprojekt i Super Brugsen i Jægergårdsgade, hvor Super Brugsens kunder med deres opbakning har været årsag til, at Bedre Psykiatri Aarhus har fået donationnen på kr I juli var jeg i Super Brugsen i Jægergårdsgade for at få overrakt en check på beløbet.. Kasserer Uddeler Christian Müller (th) og Kristian Buhr I maj måned måtte Bibi Kastberg af helbredsmæssige grunde trække sig som kasserer. Vi er derfor på nuværende tidspunkt uden egentlig kasserer, da ingen i bestyrelsen mener sig i stand til at klare den opgave. Bibi har indtil midt i august hjulpet os, da hun indtil da bogførte for os. I august lykkedes det os at få en regnskabskyndig til at afløse Bibi. Vores nye regnskabsansvarlige er Birte Jacobsen, som gennem sit civile erhverv har stor erfaring inden for netop dette område. Birte indtræder ikke i bestyrelsen, men er ansvarlig over for bestyrelsen og generalforsamlingen på samme måde, som hvis hun var medlem af bestyrelsen. Foreningen har erfaring med at have en regnskabsansvarlig, som ikke var medlem af bestyrelsen, idet Bibi i en periode har fungeret netop som regnskabsansvarlig uden at være medlem af bestyrelsen. Bibi har hjulpet Birte i overgangen, hvilket vi naturligvis er meget glade for.

3 Kampagnebussen I forbindelse med regions- og kommunalvalgene den 19. november gennemfører landsforeningen en kampagne med slogannet Gi Psykiatrien Din Stemme. Det er en stort anlagt kampagne, som skal få politikerne til i højere grad at prioritere og have fokus på psykiatrien. Lokalafdelingerne indgår i kampagnen. En vigtig del af arbejdet med at få politikerne i tale er en kampagnebus, som landsforeningen har etableret i samarbejde med lokalafdelingerne. Bussen kommer rundt i landet og besøger blandt andet Aarhus, som den besøger fredag den 1. november kl Vi har søgt kommmunen om tilladelse til, at bussen holder på Store Torv mellem Domkirken og Hotel Royal. Bussen indeholder mange materialer om Bedre Psykiatri. Den vil være bemandet med folk fra både landsledelsen og lokalafdelingen. Borgmesterkandidaterne fra de 2 store borgmesterpartier Socialdemokraterne og Venstre vil blive inviteret til at sige noget om borgmesterpartiernes politik på psykiatriområdet. Alle andre byrådspolitikerne vil få en skriftlig information om arrangementet. Vi vil selvfølgelig også forfatte en pressemeddelelse. Hjemmesiden Landsforeningen Bedre Psykiatri har fået ny hjemmeside. Da lokalafdelingernes hjemmeside er en del af landsforeningens, har omlægningen også betydet noget for os. Omlægningen har blandt andet betydet, at vores annoncering af temaaftenen den 17. september med Charlotte Nørgaard ikke har fået den eksponering, vi har ønsket. Af økonomiske årsager har vi droppet annonceringen i de lokale medier. Vi har i stedet benyttet hjemmesiden og Facebook, hvilket vi havde meget held med i juni. Desværre har omlægningen betydet, at billedet af Charlotte Nørgaard og beskrivelsen af aftenens indhold samt plakat og pressemeddelelse først meget sent kunne ses på hjemmesiden og så desværre ikke særlig fremtrædende.

4 Det er vi selvsagt meget kede af. Vi ville gerne have en forside, hvor den slags aktuelle ting kan blive annonceret. Det var ikke tilfældet denne gang. Facebook glippede desværre også. Hjemmesiden kan fortsat findes på Gå ind under: Find os lokalt, Midtjylland og til sidst Aarhus. Kristian Buhr Birte Jacobsen Regnskabsansvarlig Jeg er bosiddende i Tranbjerg og gift med Lars på 39 de. år. Som omtalt af Kristian Buhr har jeg overtaget opgaven som regnskabsansvarlig for Bedre Psykiatri Aarhus. Jeg er 62 år og har gennem mange år arbejdet med regnskab. Jeg har erfaring fra både små og store virksomheder som Coop, Danpo, mellemstor grafisk virksomhed og en lille designvirksomhed. I disse virksomheder har jeg arbejdet som bogholder eller økonomichef. Jeg har valgt at søge efterløn, men arbejder fra 1. oktober freelance i 2 virksomheder. Da Kristian fortalte om opgaven i Bedre Psykiatri Aarhus, tilbød jeg at tage den, fordi det er et område, jeg ikke kender til, og samtidig syntes jeg, at jeg har den fornødne tid til at hjælpe. Jeg vil takke Bibi for den gode introduktion til opgaven, som jeg vil forsøge at løse til alles tilfredshed. Lise Buhr Bestyrelsen Birte Jacobsen Temaaften med Charlotte Nørgaard Recovery Er du i live, kan håbet komme til dig igen Der var igen stor opbakning til vores temaaften. Denne gang handlede aftenen om at komme sig oven på svær psykisk sygdom.

5 Charlotte fortalte medrivende, engagerende og dialogbaseret om sin tid som svært ramt psykisk syg og om sin lange vej tilbage til igen at kunne mærke følelserne og leve med dem. Dernæst fortalte hun om, hvad der fødte håbet om helbredelse. Vendepunktet kom da den psykiatriske sygeplejerske, som blev omtalt som min skytsengel, sagde: Charlotte du kan opbygges. Det udsagn gav håbet tilbage. Behandlingen har været mangeartet: Samtaler, ordinerede traveture. ACT en behandlingsmetode mindfulness, når det ikke gjorde for ondt, øreakupunktur og sjælesorg hos en hospitalspræst, der viste hende, at man kunne bruge Gud midt i magtesløsheden. Alt i Silkeborg Sygehus regi. Stor ros til dem! Et par citater: Kærligheden går forud- før tanken om kærlighed. Du og omgivelserne skal vise dig kærlighed (her beskrevet som dyb respekt), for at du kan komme dig. Symptomer kan både ses som advarselslamper og helbredelsesforsøg fra dit eget indre. Nogle gange kan det onde have en funktion: Det får en til at vende. Vreden kan være en katalysator. Oplevet efter et møde med diverse sagsbehandlere uden respekt for Charlottes sygdomsforløb og ståsted på det aktuelle tidspunkt. Charlotte Nørgaard Jeg fortjener et godt liv- Jeg glædes over det. Jeg søger ikke lidelse, men lidelsen har været der som en del af mit liv, men livet kan vende. Man skal turde uvisheden og anvende tålmodighed som et værn mod rastløsheden. Ydmygheden kan dæmme op mod for store forventninger. Man skal have mod til at møde udfordringer og holde dem op mod erfaringerne. Det afsluttende bifald fra de knap 100 tilhørere viste, at Charlotte ikke blot havde ramt det intellektuelle lag hos tilhørerne, men i høj grad - på grund af den meget personlige fremstilling af rejsen mod lyset - havde ramt os alle dybt i hjerterne. Er du i live kan håbet komme til dig igen. Charlotte Nørgaards Power point program fra aftenen kan findes på Bedre Psykiatri Aarhus hjemmeside. Lise Buhr

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom DU ER IKKE ALENE Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Indhold DEL 1 Reaktioner 4 Nye tanker og følelser 4 Om oplevelser, tanker og følelser ved hjertekarsygdom At huske alt det praktiske

Læs mere

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid.

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid. 95 14 STØTTE OVER TID Det tager tid at erkende, at ægtefællen er død og indrette sig i det nye liv. Derfor ønsker efterladte støtte over tid, en vedholdende opmærksomhed og interesse fra omgangskredsen.

Læs mere

Erfaringsopsamling. Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010. Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS

Erfaringsopsamling. Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010. Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS Erfaringsopsamling Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010 Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Resume... 4 Beskrivelse af børnegruppeforløbet... 6 Erfaringsopsamlingens

Læs mere

Tema Det nytter. Udgivet af støtteforeningen STIENs Venner. i samarbejde med. Behandlingscenter STIEN

Tema Det nytter. Udgivet af støtteforeningen STIENs Venner. i samarbejde med. Behandlingscenter STIEN Tema Det nytter Udgivet af støtteforeningen STIENs Venner i samarbejde med Behandlingscenter STIEN 2 STIENs Venner byder velkommen Velkommen til Stifinderen nr. 9, der denne gang behandler temaet det nytter.

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

hvordan støtter jeg bedst mine børn?

hvordan støtter jeg bedst mine børn? hvordan støtter jeg bedst mine børn? 1 Denne pjece er skrevet til dig, der har en alvorlig fysisk sygdom, og som har børn, der er teenagere eller i 20 erne. Den giver en række forslag til, hvad du kan

Læs mere

Nyhedsbrev April 2011

Nyhedsbrev April 2011 Nyhedsbrev April 2011 Kære læsere af foreningens nyhedsbrev Dette er foreningens andet nyhedsbrev i år, og jeg beklager længden! Men der har været meget travlt på flere fronter, så det planlagte nyhedsbrev

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2006 3. årgang

NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2006 3. årgang NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2006 3. årgang Kære læser! Ofte tænker vi karriereudvikling meget traditionelt det er noget med at får stillinger på et højere niveau. Men det hænder også at ledere af forskellige

Læs mere

MødrehjælpenNyt NR. 35 / NOVEMBER 2014

MødrehjælpenNyt NR. 35 / NOVEMBER 2014 MødrehjælpenNyt NR. 35 / NOVEMBER 2014 H.K.H. Kronprinsesse Mary svarer på spørgsmål INTERVIEW Overblikket vendte tilbage Sofie en af Mødrehjælpens frivillige ildsjæle LEDER CASE Mads Roke Clausen, direktør

Læs mere

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1 Børn i skilsmisse Ingrid Bové Jakobsen Kristent Pædagogisk Institut - pædagogik med værdi 1 Rosa på ni år kom hjem fra skole en helt almindelig fredag. Hun tænkte på, at de i aften sammen skulle se Disney

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

LANDSFORENINGEN HUNTINGTONS SYGDOM

LANDSFORENINGEN HUNTINGTONS SYGDOM ISSN 0909-5128 huntingtons.dk 29. årgang Juni 2012 Nr. 2 LANDSFORENINGEN HUNTINGTONS SYGDOM Landsforeningen Huntingtons Sygdom huntingtons.dk nr. 2/12 1 Indhold Formanden har ordet... 3 Rundt om HS 2012:

Læs mere

Håndbog for DFUNKs regionsforeninger. Overblik og gode råd for bestyrelsesmedlemmer og koordinatorer

Håndbog for DFUNKs regionsforeninger. Overblik og gode råd for bestyrelsesmedlemmer og koordinatorer Håndbog for DFUNKs regionsforeninger Overblik og gode råd for bestyrelsesmedlemmer og koordinatorer Indhold: 1. Formålet med håndbogen 2. Regionsforeningens placering i organisationen 3. Arbejdet i bestyrelsen

Læs mere

Man kan forære en tanke væk

Man kan forære en tanke væk Man kan forære en tanke væk EVALUERING Familieklubberne i Danmark Elsebeth Kirk Muff, Andreas Hjorth Frederiksen, & Bernhard Jensen Socialt Udviklingscenter SUS januar 2007 Socialt Udviklingscenter SUS,

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

AT SKABE ET BEDRE LIV

AT SKABE ET BEDRE LIV AT SKABE ET BEDRE LIV - fortællinger fra Korskærparken www.korskaerparken.dk Denne bog er lavet i samarbejde mellem beboere i Korskærparken og Fredericia Kommune. TAK til Niels Dahl for den store hjælp

Læs mere

Støtte og hjælp i sorgen

Støtte og hjælp i sorgen DETTE NUMMERS TEMA Landsforeningens tilbud Støtte og hjælp i sorgen Midt i sorgen over at have mistet sit spædbarn, kan det være meget vanskeligt at få overblik over, hvilke forskellige tilbud om støtte

Læs mere

Min første Formanden beretning

Min første Formanden beretning Min første Formanden beretning Den første gang: Jeg vil egentlig starte min beretning med at berette om dengang, jeg startede i Ventilen. I 2005 afholdte Aarhus Ung Uge 38, hvor alle ungdomsorganisationer

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

Ud af busken bank på nye døre Slutevaluering

Ud af busken bank på nye døre Slutevaluering Ud af busken bank på nye døre Slutevaluering Rådgivende Sociologer for Ældre Sagen 2013 1 Kapitel 1 Baggrund Ud af busken bank på nye døre. Slutevaluering Rapporten er udarbejdet i 2013 Rapporten er udarbejdet

Læs mere

Fra ide til færdigt projekt. Guide til projektudvikling i landdistrikterne

Fra ide til færdigt projekt. Guide til projektudvikling i landdistrikterne Fra ide til færdigt projekt Guide til projektudvikling i landdistrikterne Projektudvikling Denne guide er en hjælp til projektudvikling. Hæftet hjælper dig med at komme godt fra start og helt i mål. Ved

Læs mere

Vidensgrundlag. Ensomhed blandt ældre: Myter og fakta. September 2012. En del af projekt Ensomt eller aktivt ældreliv et frivilligt valg

Vidensgrundlag. Ensomhed blandt ældre: Myter og fakta. September 2012. En del af projekt Ensomt eller aktivt ældreliv et frivilligt valg Vidensgrundlag September 2012 Ensomhed blandt ældre: Myter og fakta En del af projekt Ensomt eller aktivt ældreliv et frivilligt valg Udgiver: Udarbejdet af: Grafisk kommunikation & design: Forlag: Tryk:

Læs mere

Servicelovens 40a Et tilbud til forældre, når barnet er anbragt

Servicelovens 40a Et tilbud til forældre, når barnet er anbragt Undskyld, må jeg lige få en at snakke med, tak! ja, værsgo Servicelovens 40a Et tilbud til forældre, når barnet er anbragt Udarbejdet af P S FORENINGEN AF PROFESSIONELLE STØTTEPERSONER En undersøgelse

Læs mere

HJEMMEHJÆLP. tid og omsorg savnes. Hvad mener 800 ældre, 300 pårørende og 200 ansatte om hjemmehjælpen?

HJEMMEHJÆLP. tid og omsorg savnes. Hvad mener 800 ældre, 300 pårørende og 200 ansatte om hjemmehjælpen? s undersøgelse Ældrepakken et brugerperspektiv Resume og anbefalinger HJEMMEHJÆLP tid og omsorg savnes Hvad mener 800 ældre, 300 pårørende og 200 ansatte om hjemmehjælpen? 1 FORORD Usynlige forbedringer

Læs mere

Tanker om fremtiden TEMA 4-13

Tanker om fremtiden TEMA 4-13 DepressionsForeningens medlemsblad Nr. 3-2013 Alt for mange venter alt for længe med at søge hjælp Vi skal turde tale om det, der er svært. Eva Secher Mathiasen, formand for Dansk Psykolog Forening s.

Læs mere

TEMA Tilbage til arbejde

TEMA Tilbage til arbejde DepressionsForeningens medlemsblad Nr. 2-2012 TEMA Tilbage til arbejde»det er helt igennem tosset at der er så mange barrierer for sygemeldte borgere«5 gode råd for tilbagevenden s. 17 Søg råd hos socialrådgiverlinje

Læs mere

Susanne Ohrt og Lene Poulsen. at være Pårørende til en parkinsonramt

Susanne Ohrt og Lene Poulsen. at være Pårørende til en parkinsonramt Susanne Ohrt og Lene Poulsen at være Pårørende til en parkinsonramt formål Parkinsonforeningen har udarbejdet denne pjece for at støtte pårørende, der ligesom den parkinsonramte er blevet kastet ud i en

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Udvikling og Forandring

Udvikling og Forandring NØRBYGÅRD NYT - om menneskelige netværk Nr. 2, 2012, 23. årg. Udvikling og Forandring -alkoholbehandlingscenter og bosted ET BLAD TIL INSPIRATION OG DEBAT - for alle med tilknytning til Nørbygårdforeningen

Læs mere