Dansk Ornitologisk Forening - lokalafdelingen for Østjylland. Årsberetning for 2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dansk Ornitologisk Forening - lokalafdelingen for Østjylland. Årsberetning for 2014"

Transkript

1 Dansk Ornitologisk Forening - lokalafdelingen for Østjylland Årsberetning for 2014 Bemærkelsesværdige fugle i Østjylland 2014 Årets første rigtige megahit blev en nathejre, der blev opdaget i parken ved Sostrup 22. marts, og set af mange tilrejsende frem til 25. april. Fundet er godkendt af SU. En hvidøjet and i Egå Engsø 28. marts blev kun set af en enkelt lokale fuglekigger, og er endnu ikke indsendt til SU! To citronvipstjerter med tre dages mellemrum i maj på Djursland - pt. er kun den ene SUgodkendt. Adskillige steppehøge passerede også i maj, flere af dem er fotodokumenteret. Invasion af hvidvingede terner i maj, med tocifrede antal fugle både ved Brabrand sø, Fornæs og ved Randers. En enkelt hvidskægget terne sneg sig med forbi Fornæs. 21. maj blev en lille skrigeørn fotograferet ved Gjerrild. Op til 2 syngende lundsangere på Anholt i majs sidste dage er heller ikke hverdagskost her i Øj. I august tiltrak en stationær rastende ung sort stork ved Løgten en del kikkertsvingere, og den blev meget fotograferet! Egå Engsø er en af de fuglelokaliteter I Østjylland som tjekkes ud af flest ornitologer næsten dagligt. Den 22. august var der desværre ikke så mange af de garvede til stede, alligevel blev to sorte ibiser spottet i en håndkikkert og dokumenteret af en lynsnar fotograf, inden de fløj videre. Sort ibis ved Egå Engsø 22/8. Foto: Peter Bohnstedt. Fra sidst i september og året ud blev der næsten dagligt set nøddekrige i St. Hjøllund Plantage, og det antages at arten har ynglet i området. Som en sidegevinst blev der også set en del hvidvinget korsnæb i området, også de mistænkes for at have ynglet i det midtjyske. Rosinen i pølse-enden blev en silkehejre, der besluttede sig for at holde jul i Pederstrup på Djursland. Fuglen var dog tam idet ringmærker viste at den stammede fra en fuglepark i Tyskland. Atlas 3 projekt Et begivenhedsrigt år, hvor feltarbejdet i ATLAS III for alvor blev sat i gang med registreringer af ynglende fuglearter og timetælleture over hele Østjylland. Projektet må siges at være kommet rigtig godt i gang og der skal gives en stor tak til alle som bidrager. Der har været afholdt et par lokale ATLAS møder til inspiration og spørgsmål om projektet. Desuden blev det landsdækkende ATLAS møde afholdt i Grenå i november, så Østjylland er på banen!

2 Jørgen Ballegaard har taget ansvaret med at koordinere de aktive i Østjylland, sammen med validatorer og lokalkoordinatorer i alle kommuner. I Østjylland er der indtil videre fundet kvadratansvarlige til 175 ud af de 240 kvadrater i området - og der er stadig et par år tilbage til feltarbejdet! Husk, at har man undersøgt et kvadrat grundigt i ét år, så giver det mere viden i projektet, hvis man tager hul på et hidtil udækket kvadrat, end at prøve at finde én art mere i det veldækkede kvadrat. Vi håber, at der bliver rift om at dække de ledige 65 kvadrater - det er nu i skal slå til, hvis I vil deltage i et af de vigtigste DOF-projekter i disse år! Fuglekursus En storstilet satsning fra DOF med tilbud om professionelle fuglekurser til DOFs medlemmer, blev sat i gang i I DOF Østjylland blev der afholdt tre kurser: Silkeborg: Fuglestemmekursus, start 24/2, slut 19/5, 20 deltagere. Underviser: Andreas Winding Århus: Fuglestemmekursus, start 27/2, slut 8/5, 18 deltagere. Underviser: Peter Hjeds Århus: Trækfuglekursus, start 18/8, slut 6/10, 15 deltagere. Underviser: Peter Hjeds Se artiklen i Fugle og Natur nr , s. 27 af Rikke Rørbech, hvor hun beretter fra fuglestemmekurset i Århus. Ørnens dag - søndag d. 17. februar For 9. år i træk blev ørnens dag markeret i Østjylland. I år blev ørnens dag afholdt i Østenden af Mossø. Vejret var ikke med os da det blæste en del og var bidende koldt. Alligevel fik de ca. 200 fugleinteresserede en god oplevelse, da 2 havørne fløj hen over søen. Ørnens Dag ved Vædebro, Mossø. Foto: Kim Skelmose.

3 Bo Ryge fortalte om hvor mange ørne der er i Danmark og hvor mange unger de ynglende par har fået. Kim Skelmose fortalte om hvordan ungerne bliver ringmærkede og hvor mange der har fået ring på siden ringmærknings start. Ture og møder I 2014 blev der annonceret 70 ture og arrangementer i DOF Øj's område. DOF Østjylland stod for 33 arrangementer, 18 var i samarbejde med andre og 19 var arrangeret af andre. Af de arrangementer hvor DOF Østjylland deltog (51) var der 4 busture, 6 dags-arrangementer (heraf 1 temadag, 2 træf, 2 åbent tårn, 1 ørnens dag), 16 foredrag (inkl. generalforsamling) og 25 småture (inkl. fuglenes dag). Fordelingen på ugedage (51 stk.): 10 tirsdag, 4 onsdag, 3 torsdag, 2 fredag,12 lørdag, 20 søndag. Beretning fra ture afholdt af turleder Birgitte Locht Andersen i 2014: Skrevet af Birgitte Locht Andersen D. 26/04. kl Mødested P-pladsen ved Moesgaard museum. Turledere: Hans Jørgen og Birgitte 16 deltagere mødte op til en fantastisk flot morgen. Der blev hørt et bredt udsnit af områdets fugle, flere blev også set. Som afslutning på turen blev der uddelt foldere og fortalt om hjemmesiden med løbende opdatering. Meget positiv respons på turens afvikling. D. 24/05 kl Mødested P-pladsen ved Moesgaard museum. Turledere: Hans Jørgen og Birgitte 2 deltagere mødte op på en gråvejrsdag. Efter en times tid blev vejret særdeles godt. Der var mange fuglestemmer, kald af spurvehøg, som en af deltagerne så flyve til en rede. Den kunne lige anes fra stien, fordi vi vidste, at den var der. Rødstjert hørt flere steder. Spætmejse med stor udfløjet unge. De to deltagere så det som en fordel, at de havde guidernes opmærksomhed. Der blev lyttet meget intenst og trænet stemmer. D. 5/ Plejehjemmet Søholm Bestyrelsen havde fået en mail fra en fysioterapeut på plejehjemmet Søholm, om at nogle af beboerne havde vist interesse for fugle - om der var en, som kunne tænke sig at guide en lille tur. Da jeg selv arbejder som sygeplejerske i plejeboliger og bor forholdsvis tæt på Søholm, tog jeg opgaven. En ergoterapeut og en fysioterapeut tog 5 mænd med ud. 2 i kørestol og 3 gående. Det var begrænset, hvor langt vi kunne gå. Det var også småt med fugle. Men vejret var godt, og de gamle nød den lille tur og ville gerne med mig på tur en anden gang. D. 28/9 Bustur til Mandø og vadehavet.

4 Turleder: Bjarne og Birgitte Turen gik til Mandø og Vadehavet med 28 deltagere. Der var på denne tur lavet aftale med naturvejleder fra Vadehavscentret. Naturvejlederen var Claus Melby, som også er leder af Vadehavscentret. På den måde kan vi få historier om udviklingen i vadehavet, og fuglenes liv fra nærmeste hold. Naturvejlederen er også garant for, at vi kommer sikkert frem og tilbage fra Mandø. Der er hvert år bilister, der ikke når over, inden tidevandet kommer. De må have hjælp af Falck til at komme ind eller overnatte på Mandø. Saltvandet er ikke godt for en bil. Claus tog os med ud på vaden. Han syntes, vi skulle opleve at gå på vaden. Fuglene glimrede ved at være langt ude, så vi stort set kun kunne se dem I skoperne. Frokosten indtog vi, hvor der var helt tørt i græsset. Efter Mandø tog Claus os til Kammerslusen og den næste slues derefter. Herefter kørte vi selv videre til Sneum Digesø, som var sidste stop. Vi fik set 66 arter. Der var virkeligt mange vadefugle, her skal især nævnes hjejler, som stod i tætte flokke. Ryler var der også en del af, og vi fik set en mindre flok klyder. Skoperne blev brugt flittigt, for fuglene stod lidt langt ude. Havørnen sad på en pæl ved Kammerslusen, og så ud til at fange fladfisk. Ænderne lå i vandet tæt på den, de ved godt, at den skal i luften for at fange dem. Vandrefalken kom flyvende tæt forbi os. Vejret var med os. Der faldt en smule regn, da vi nærmede os vadehavet, men det var tørvejr resten af dagen og en del sol.

5 Bustur til Sønderjylland d. 10. maj En af DOF Østjyllands ture fra 2014 som vil blive husket er turen den 10. maj til Sønderjylland. Peter Lange og Bjarne Golles, begge nogle af vores mest erfarne turguider, fik nemlig på denne tur hver en ny art. Det er ret usædvanligt at vore mangeårige guider selv får nye arter og at de endda får glæden ved selv at spotte arten som den første. På turen havde bussen sat alle deltagerne af ved havdiget ud til Højer vade og så var det meningen, at de med Peter og Bjarne som guider skulle afsøge både Margrethe Kog og Rieckelsbüller Kog nord og syd for grænsevejen i Tøndermarsken for fugle. En stor flok islandske ryler i sommerdragt pådrog sig de flestes interesse og begejstring. Pludselig havde Bjarne ikke nok i sin håndkikkert teleskopet måtte op en mudderklirelignende fugl med markant opadbøjet næb måtte lige tjekkes og straks efter dokumenteres med et par fotos og et kontrollerende tjek i felthåndbogen jo den var god nok: Terrekklire som ny art for de fleste. 10 min. senere var det Peter som fik fornøjelsen med at være første-spotter på en ny art: Ikke mindre end 2-3 rødhalsede gæs i udkanten af en flok bramgæs. Peter strålede som en sol, et mangeårigt åg var taget af hans skuldre. Turdeltagere gennem mere end ti års ture til Vadehavet vil vide, at Peter mere end én gang har misset de rødhalsede. Nu fik han endelig revanche: han fandt dem selv og så var det åbenbart ikke nok med én. Fotos: terrekklire og turdeltagere der tjekker deres fotos af den sjældne klire, samt fotos af rødhalset gås alle taget med håndholdt mobil gennem Bjarnes scope.

6 Rødhalset gås (øverste billede) og terekklire, begge Margrethekog 10. maj Foto: Bjarne Golles.

7 Fuglepigerne 2014 Året der gik hos Fuglepigerne i Østjylland Vi har som vanligt afviklet en tur om måneden, dog med sommerferiepause i juli. Vi fortsætter konceptet med at køre i privatbiler og arrangerer samkørsel på de længere ture. Når vi planlægger årets program, stiler vi efter en blanding af nære og fjerne lokaliteter og at have både kendte og nye turmål på programmet. Blandt årets klassikere var f.eks. Lille Vildmose, Vejlerne og Giber Å. Nyheder var bl.a. Geddal Enge og Stavns Fjord på Samsø, hvor vi brugte guider med lokalkendskab. Samsø var en overnatningstur, hvor en af fuglepigerne lagde sommerhus til. Indtil nu har vi holdt os til Jylland og de tilgrænsende småøer, men da der efterhånden er flere fynboer i gruppen, tager vi næste år også en tur til Fyn med lokal guide og ser på fugle i det genoprettede område ved Gyldensteen Strand. Der er kommet mange nye ansigter til i løbet af året, og antallet af deltagere på turene er 15 og opefter. Vi er en gruppe på ca. 70 kvinder fra hele Jylland og flere fra Fyn, der kommer på vores ture. Vi har valgt at nedlægge maillisten, da vi vurderer, at de fleste alligevel holder sig orienteret om vores aktiviteter gennem Fugle og Natur og ikke mindst vores velbesøgte hjemmeside og på Facebook. I vores facebookgruppe, udveksles der fotos og gode ideer til nye fugleture med mere. Den bruges også til spontant opståede ture når f.eks. der pludselig samler sig glenter ved Horsens, eller nogen har set nøddekrige ved Hjøllund plantage. Astrid Agerholm og Hanne Andersen har ved årets udgang valgt at gå ud af planlægningsgruppen, som nu består af Dorte Faurschou Hertz, Grete Rann Damgaard, Rikke Rørbech og Lotte Skjærbæk. Gråkragerne I løbet af 2014 opstod GRÅKRAGERNE. Gråkragerne er en gruppe af fugleinteresserede seniorer, der tager på tur på hverdage. Turene er dog ikke forbeholdt seniorer alle der kan tage fri på hverdage i dagtimerne er velkommen. Gråkragernes første tur gik til Vejlerne torsdag d. 30.oktober og de 8 deltagere mødtes kl ved Naturcentret på Bygholmvejlevej. Vi havde ikke stået længe før den første spottede en Vandrefalk siddende på en pæl et stykke ude på Bygholmengen. Lidt længere ude sad en Havørn, som kunne ses i samme kikkertfelt. På engen så vi desuden en del Kortnæbbede Gæs, Grågæs, Bramgæs og nogle få Sangsvaner. Også Pibeænder, Krikænder, Troldænder og Hvinænder var der en del af. Skeænder blev det til et anseligt antal af for arten, og også Spidsænder var også godt repræsenteret. Traner blev det kun til få af, men dog mindst 12 sås overflyvende et stykke ude. En Blå Kærhøg underholdt os også et stykke tid, ligesom en nr. 2 Havørn kom forbi. Efter Bygholmengen gik turen videre til Kraptårnet hvor vi så 5 Sølvhejrer. Derfra videre til Han Vejle skjulet ud af de lange gangbroer gennem rørsumpen ud til den yderste platform, hvor vi indtog vores medbragte frokost ved de derværende borde, godt underholdt af de allesteds værende Skægmejser. Fra platformen kunne vi se Skægmejserne husere i rørene rundt omkring os. De var dog ikke meget for at lade sig se, men efter lidt øvelse lykkedes det dog at spotte dem nede mellem rørene. Efter frokosten kørte vi videre til Kærup Holme, igen med en del gæs og ænder, og derfra gik det til videre til det gamle maskinhus ved Tømmerby Fjord. Herefter var det små småt ved at være tid til hjemturen, og efter nogle få stop ved Bygholmdæmningen og et ny stop ved Naturcentret gik turen så atter mod Østjylland, hvor vi som planlagt nåede Aarhus kl

8 Grågæs på Bygholmengen. Foto: Per Madsen Pibeænder på Bygholmengen. Foto: Per Madsen

9 Gråkragerne ved Egå Engsø. Foto:? Medlemsstatus I Øj stort set uændret medlemstal, der har været en tilbagegang på 3 medlemmer i 2014 ift Medlemskategori Kernemedlem Husstandsmedlem Juniormedlem Medlem (tidl. 408** Støttemedl.) Total 1285** Tallene er opgjort pr Hjemmesiden

10 Steen Larsen er webmaster og står for det tekniske. Indlæg på siden skrives af bestyrelsen, med enkelte bidrag udefra. Ole Jensen holder kalenderen med ture og møder opdateret. Steen har lavet lidt statistik: Nyhedslisten har pt. 255 abonnenter. Der har været 15 udsendelser i Hjemmesiden 2014: sidevisninger, besøg, 7700 besøgende. Sidervisninger fordelt med 35% på forsiden, 28% på Observationer, 13% på Ture og møder Fugle i Østjylland Lokalrapporten Fugle i Østjylland 2013 nr. 42 udkom i 2014, det er fortsat Flemming Nielsen og Arne Bo Larsen der lægger et stort stykke arbejde i at få rapporten publiceret. Udover de 2 er der en redaktionsgruppe på ca 15 personer, som er medredaktører på bladet. Igen skal det fremhæves at vi, ud af de 13 lokal foreninger der er under DOF, er en af blot 3 andre lokal foreninger kan udgive en lokalrapport.

11 Set og sket i kommunerne i 2014 (samlet og redigeret af Peter Lange) Favrskov Kommune 2014 af Svend Møller Jensen. Grønt Råd: Ikke mange sager, hvor fugle er på dagsordenen. Der er opført 2 gangbroer langs Gudenå, så man nu kan færdes langs åen fra Kongensbro til Vejerslev Skov og fra Ulstrup til Bamsebo Camping. På disse ture er der garanti for at se Isfugl og med lidt held Rød Glente. Et Fugletårn er bygget i Damsbro Mose og en gangbro til tårnet bliver fuldført i disse dage. Det lokale glentepar fik for 8. år i træk unger på vingerne, og det var 4. år i samme rede. Der har været afholdt 2 ture. En tur til Damsbro Mose (DOF/DN) og en tur til Himmerig Skov (DOF). Norddjurs Kommune 2014 DOF Østjylland har modtaget henvendelser vedr. Fredningssager på Anholt. Fredningen af Norddjurs Kommune har sidst på året givet dispensationer til et Plejeprojekt på Flakket og i Ørkenen især rydning af opvækst af bjergfyr. Jens Bonde Poulsen er DOF Øjs rep. I Det grønne råd. Odder Kommune 2014 af Arne Højgård Kyststien ved Hou blev etableret i løbet af foråret Projektet er realiseret gennem et grønt partnerskab. Kyststien blev indviet på grundlovsdag. Odder kommune gennemført praksis for vedligeholdelse af grøftekanter. Der har været fokus på hvordan man kan opnå en højere biodiversitet i grøftekanter. Der skulle undersøges, hvad vedligehold af grøftekanten har af betydning for grøftekantens vegetation, samt hvilke konsekvenser det har, at private lodsejere slår eller anvender sprøjtemidler i grøftekanterne. Stiforløb mellem Odder by og Norsminde. Der er i 2014 afsat til en forundersøgelse som skal afdække ønsker og forventninger til et stiforløb Odder kommune arbejder fortsat med etablering et vådområde i Ådalen omkring Rævs Å og Odder Å mellem Norsminde Fjord og Odder by. Et grønt partnerskab om formidling og tilgængelighed på Tunø er etableret. Der er lavet budget for en række mulige tiltag på Tunø, herunder nye stier, shelters og fugletårn. Økologiens have har afholdt Grøn Festival søndag den 14. september. DOF Østjylland deltog med en stand. En fuglekonkurrence arrangeret for børn lokkede mange forældre med børn til standen. Jeg har været turleder på en tur til Norsminde Fjord i november 2014, hvor der deltog 6-8 personer.

12 Der er afholdt 3 møder i det grønne råd, heraf et møde i Hou, hvor Houstien blev besigtiget. Randers Kommune 2014 af Lars Tom-Petersen Der har været afholdt 7 ture med udgangspunkt i Randers. Deraf 2 ture for deltagere i Atlas-projektet. Desuden et åbent tårn-arrangement ved Vorup Enge. 2 DOF-møder er blevet afholdt på Randers Naturcenter: 11/2 Polen og 27/2 Atlas-projektet. I 2014 blev en ny stibro, finansieret af AVJ-Naturfond, hægtet på motorvejsbroen over Gudenå mellem Vorup og Hornbæk Enge. Dette har forbedret turmulighederne langs åen, hvor man nu, med udgangspunkt i Randers Naturcenter, kan lave en fin rundtur gennem begge de naturgenoprettede områder. Der er i 2014 blevet nedsat et Naturparkråd for Randers Fjord Naturpark, hvortil DOF s medlem af Randers Kommunes Grønne Råd er blevet valgt som repræsentant. På fuglefronten har en af de helt store oplevelser været det store antal hvidvingede terner, der d. 17/5 ankom til Hornbæk Enge. I løbet af dagen steg antallet, og det kulminerede om aftenen med, at 28 af de smukke terner jagede i samlet flok over engsøen. De fleste af ternerne forsvandt hurtigt igen, men enkelte blev hængende både d. 18 og 19/5, og mange fuglekiggere fik en god oplevelse i løbet af de tre dage. Samsø Kommune 2014 af Mogens Wedel-Heinen Planer for Issehoved. Anders Søsted, Naturstyrelsen, Søhøjlandet orienterede ved sidste møde i Grønt Råd d. 18/ om pleje af Issehoved i 2015 og Skrænterne mod både øst og vest skal i første omgang slås manuelt, derefter skal områderne hegnes og græsses af Samsø Kommunes gutefår i sommerhalvåret. Forslag til stiprojekt på Samsø udarbejdet af DN s Lokalafdeling. Ønske fra lokal borgergruppe om Naturpark for Nordsamsø og Stavns Fjord. Ide og forslag fra Friluftsrådet. Bliver områderne udpeget som Naturpark kan det betyde en bedre markedsføring af Samsøs natur. Diskussioner og infomøder i løbet af Grønt Råd støtter arbejdet, men vil ikke være medarrangør. Meddelelse fra Miljøministeriet og Naturstyrelsen i slutningen af 2014 om et pilotprojekt til millioner kroner til sikring af nye strandengsarealer i forbindelse med en forventet havstigning i løbet af dette århundrede. Forslaget går bl.a. på at flytte diger længere ind i landet, så strandengsarealerne forøges. Der lægges op til frivillige aftaler med god forståelse fra berørte lodsejere. Lynvisit af Miljøminister Kirsten Brosbøl og Lasse Werling, Naturstyrelsen d. 2. februar 2015 med besigtigelser. Borgermøde d. 16. marts 2015, hvor Natura 2000 planerne for og pilotprojektet bliver præsenteret. Grønt Råds ekskursion til Samsø Golfklubs baner d. 17. juni. Rundvisning og gennemgang ved Greenkeeper. Golfbanen er gået fra konventionel til bæredygtig drift. Solceller sørger for, at vand pumpes fra vandhuller til vandingsanlæg, så grundvand spares. Ingen pesticider, økologiske gødningsprincipper, afgræsning af rough med gutefår, alt sammen i samarbejde med Samsø Energiakademi. Hotspots på den nye Ballen Færgehavn. Samsø Kommunes forslag til nye oplevelsespunkter for turister og øboer. Grønt Råd finder det særdeles positivt, at den nye havn åbner sig mod og favner lokalområdet.

13 Muligheder for dykning og lystfiskeri vil medvirke til at gøre havnen til meget mere end færgehavn. Det samme gælder de forslåede terrasser og siddesteder, hvorfra havnens gæster kan iagttage kystens fugleliv eller blot nyde udsigten. Grønt Råd ser gerne, at Ballen Færgehavn vil udvikle sig til et lokalt center for information, naturoplevelser og friluftsliv. På vegne af Statens tilsynsførende for Stavns Fjord, Jørgen Klejs Jørgensen, foretager Mogens Wedel- Heinen nationale tællinger for Institut for Bioscience og National Center for Miljø og Energi, Århus Universitet. Observationerne indtastes både på fugledata.dk og dofbasen. Mogens Wedel-Heinen afholdt 2 fugleture i Den 11. maj en fuglestemmetur i Brattingsborg Skov kl. 04:00 kl. 08:00 og den 9. juni en fugletur på Golfbanen kl. 05:30 kl. 07:30 begge offentlige. ATLAS III er kommet godt i gang. MWH er kvadratansvarlig for en del kvadrater på Samsø. Alle 3 TTT er gået i ét kvadrat samt en vinter TTT i et andet kvadrat. Fugle: Det første ynglefund på Samsø af Sortstrubet Bynkefugl blev gjort i på Østerhede. 2 unger observeredes. Han og hun sås på lokaliteten fra 16/4 6/7. Sandsynlig ynglende Karmindompap ved Kanhavekanalen. Sølvhejre opholdt sig på Hesselholm Made september og fra 26/9 12/10 rastede en Rustand sammen med grågæs ved Barnekold. Og d. 6. oktober dukkede Stavns Fjords trofaste Sortbugede Knortegås op for 14. år i træk Silkeborg Kommune 2014 af Andreas Winding og Peter Just Der har været afholdt to møder og en enkelt felttur (til Tange Sø) i Det Grønne Råd i det forgangne år. Diskussionsemner har der været mange af, bl.a. den nye Vandplan 2, Tange Søs fjernelse eller bevarelse, Naturplan Danmark, Stenholt Mose samt naturligvis ulve. DOFs Fuglestemmekursus nåede også til Silkeborg, og der var fuldt booket og sågar venteliste. Kurset strakte sig over 8 aftner og 4 feltture til forskellige bedre lokaliteter i Silkeborg kommune. Der blev udtrykt stor begejstring for (endelig) at lave et kursus i Silkeborg, og der er efterspurgt adskillige andre kurser med fokus på fuglestemmer for fortsættere, søens fugle, fugletræk og enkelte andre forslag. Der arbejdes dog i stedet p.t. på at oprette et børne-/unge-kursus. Ud over de afholdte ture i forbindelse med Fuglestemmekurset har det været behersket med aktivitet af den art i området, bortset fra enkelte klassikere. AtlasIII er kommet nogenlunde i gang også i Silkeborg kommune, om end der har været lidt besvær med at rekruttere kvadratansvarlige til flere ellers ret lette kvadrater - landbrugskvadrater - der er jo næsten intet at registrere:-( Der har igen i 2014 ligeledes været en pæn del halvsjældne fugle i kommunen. Først og fremmest har der måske været ynglende nøddekrige; der har i hvert fald været observationer af arten i løbet af foråret, og i efteråret har en lille flok været ganske stationære og publikumsvenlige. Derudover er der en del observationer af hvidvinget korsnæb, en enkelt af en formodet trækrastende lille fluesnapper, samt endnu en gang perleugler. Havørneparret holder heldigvis også fortsat stand. Peter Just har repræsenteret DOF i Brugerrådet for Gudenåen. Andreas Winding og Peter Just (supl.) har deltaget i Det grønne råd.

14 Skanderborg Kommune 2014 af Steen Hansen Det grønne råd er stadig velfungerende og vi har deltaget i det omfang vi kunne. 168 indkomne sager vedr. dispensationer, lokalplaner, fredninger mm er gennemset, heraf er 118 læst. Vi har ikke haft nødvendigheden af at komme med indsigelser i disse. Festivallens gøren og laden er stadig et samtaleemne men vi har som DOF ikke meget at kunne bidrage med ifm. festivallens kommende virke. Udover møder med det grønne råd deltager vi også i dialogmøder med kommunens miljø og planudvalg. Havørnen er stadig ynglende i kommunen og vi ser lyst på, at det må kunne indebære et par mere i kommunen ad åre. Syddjurs Kommune 2014 af Joy Klein Den triste fuglenyhed fra Syddjurs Kommune i 2014 var som formodentlig mange mennesker allerede har hørt at havørneparret måtte opgive yngleforsøget. Uden at vi ved det med sikkerhed, har vi en formodning om at det var forstyrrelser omkring reden der var årsag til at det ikke lykkedes ørnene at få unger. Vi håber at parret finder et bedre (utilgængeligt) sted at bygge rede næste gang. Inger F. Jensen er redekoordinator og har kontakt til skovejeren. Årets fuglehit må være Sort Sol ved Kolind. Efter at en lokal beboer havde omtalt de store overnattende stærflokke ved Kolindbro i lokalavisen samtidig med at en video sattes ud på nettet, tiltrak fænomenet et rigtig stort publikum aften efter aften. Siden at begivenheden har tidligere fundet sted i årevis uden opmærksomhed, viser succesen noget om mediernes magt. De organiserede fugleture i kommunen havde nu ikke helt så mange deltagere (måske skal man sige heldigvis). Der var i år fire ture i DOF-regi: to til Fugleværnsfondens reservat ved Stubbe Sø (hvoraf én ved naturvejlederen hos FVF, Allan Gudio Nielsen, på Fuglenes Dag), én der udgik fra Ørnbjerg Mølle samt et Åbent tårn ved Stubbe Sø -arrangement i forbindelse med Nationalparkdagen i maj. Stubbe Sø-reservatet var også genstand for en intensiv undersøgelse, da FVF gennemførte en såkaldt BioBlitz i august, hvor man forsøgte at finde og bestemme alle fugle, dyr, planter og svampe der fandtes på området. Lokalgruppen holdt 6 miniture i kommunen for læsere af nyhedsbrevet, der udkom 11 gange i Optællegruppen ved Vængesø holdt øje med fuglelivet i den genetableret sø hele året og kunne i begyndelsen af 2014 sende en rapport over ynglende og rastende fugle til Naturstyrelsen Kronjylland, der har publiceret den på deres hjemmeside. Der blev konstateret en hel del ynglende fugle, bl.a. en lille hættemågekoloni, lille og gråstrubede lappedykker, og flere ænder, nogle vadefugle samt småfugle. Den mest usædvanlige fugleart der blev observeret ved søen var en odinshane, der rastede her 10 dage i september. Totalartslisten omfattede 121 arter. Gruppen fortsætter i DOF deltog i de to møder der blev afholdt i det Grønne Råd i Der var ingen punkter på programmet der direkte havde indflydelse på fuglelivet. Mht kommunale sager, har DOF kun gjort indsigelse i ét tilfælde, nemlig til Lokalplan nr. 352 udvidelse af Ree Park ved Gravlev. Vores indsigelser var i nogen grad

15 sammenfaldende med dem fra DN og Naturstyrelsen, dog blev vores protester vedr. bygning af en monorail samt bådsejlads på søerne tættest på naturstien Gravlev-Ebeltoft ikke imødekommet. I Nationalpark Mols Bjerge er undertegnede nu kommet ind i rådet (og dermed også i naturudvalget) som erstatning for Kent Olsen. Det ser nu ud som om der vil være mere fokus på naturen end tidligere i Nationalparken, idet biologen Jens Reddersen er blevet ansat. Det er meningen, at Nationalparken selv skal igangsætte nogle naturprojekter i stedet for som før kun at tage stilling til projekter foreslået af andre, og det kan kun være positivt. Atlas III-projektet gik jo i gang i marts og observationer er blevet indtastet på hjemmesiden i en jævn strøm dog med forskel fra kvadrat til kvadrat. Undertegnede, der er lokalkoordinator for Syddjurs Kommune, holdt et møde for de kvadratansvarlige i kommunen i marts måned og holdt kontakten gennem nyhedsbreve resten af året. Ved slutningen af 2014 havde 29 ud af 42 kvadrater i kommunen en kvadratansvarlig de 29 er dog dækket af 17 personer, dvs at flere personer har taget ansvar for flere kvadrater. Der er konstateret en hel del spændende ynglefugle. Aarhus Kommune 2014 af Morten Jenrich Hansen I 2014 har der været afholdt 3 møder i kommunens grønne råd, hvor DOF er repræsenteret ved Morten Jenrich Hansen (MJH) og suppleanten Birgitte Locht Andersen. Birgitte har valgt at stoppe i rådet fra 2015 og takkes for indsatsen gennem de seneste år! De fleste emner i rådet er meget generelle omkring borgernes muligheder for oplevelser i naturen, men der er også enkelte mere konkrete sager omkring naturforvaltningen, hvor fugle indgår. Fx. har lystfiskerne sat fokus på en negativ konsekvens af etableringen af Engsøerne i forhold til ørredbestanden i både Århus Å og Egåen. DOF holdningen er, at engsøerne er et godt tiltag, der både har fjernet noget næringsbelastning fra Århus bugt og samtidigt skabt et par fine bynære fuglelokaliteter. Vi er dog klar over problemet for ørrederne og er med til at se på de løsningsmodeller, der er lagt frem. Bl.a. model med en del af Århus å s vandstrøm ledt ind i den gamle kanal på nordsiden af Årslev engsø. DOF er også aktiv med indlæg omkring den årlige sommerhetz mod mågerne i midtbyen. Et problem vi mener er blæst ud af proportioner i medierne, hvor vi argumenterer for, at en evt mågebekæmpelse skal være baseret på sagligt grundlag og viden om omfanget af problemet ikke bare et carte blanche til at fjerne uønsket natur pga. lydgener. Et sted hvor vi gerne ser en aktiv regulerende indsats er derimod overfor invasive arter. I lighed med det grønne råd samler kommunen foreningsrepræsentanter 2 gange om året i et forum omkring invasive arter. DOF er repræsenteret ved MJH, der søger for at formidle udviklingen omkring Nilgæs i Århus Kommune. Selvom langt de fleste invasive arter findes indenfor botanikken, er der jo en sammenhæng i naturen, så ændringer i plantesamfund også kan ses i fugleforekomster. Vi har derfor alle en interesse i at begrænse skadevirkningen på vores oprindelige natur, og DOF medlemmer, der færdes i naturen, kan hjælpe med ved registreringer af invasive arter, så problemer opdages og kan forsøges begrænset.

16 Indtast derfor gerne observationer af f.x. Mink i DOF-basen, så der kan samarbejdes med lokale jægere om en indsats. I lighed med tidligere år følger og gennemser DOF kommunens afgørelser indenfor naturområdet. Vi går kun ind i sager, hvor vi kan se en sammenhæng med fugl. Langt de fleste afgørelser fra kommunen er uproblematiske og vi har ikke fundet grund til at anke sager i Der foregår store ændringer i havneområdet disse år og Østhavnen som vi kender den, ser ud til at blive udvidet, befæstet med bygninger og ændret adgangsvej/promonade. Det vil gå ud over de åbne jordområde, men her må vi nok erkende, at projekter af den størrelse ikke bliver stoppet af ynglende præstekraver og overvinterende Bjergirisk og Snespurve. En lille trøst er, at det lykkedes byrådet at finde plads i budgettet til genindførsel af en smule naturvejledning. DOF ser frem til at samarbejde omkring fugleture og formidling i lokalområdet forhåbentlig i mange år fremover! På fuglefronten var der igen plads til en række af lidt sjældnere observationer i Startede med obs af Hvidsisken 4 steder i kommunen gennem januar og fortsatte med en anden hvid gæst fra nord i februar, hvor en Hvidvinget måge holdt til ved Egå engsø fra midt februar til slutningen af marts. I havnen blev der set en ung Middelhavsmåge i februar så Århus, vær glad for måger, de kan ofte give gode oplevelser. Foråret bød på en kortvarig Hærfugl 14. maj ved et fuglebad i Midtbyen, men flere havde glæde af endnu en invasion af Hvidvinget terne 18 stk. dukkede op ved Brabrand sø 16. maj, 2 blev set ved Egå Engsø 18. maj og det sluttede med 7 ved Brabrand sø og Årslev Engsø d. 19. maj. Sidste sted fortsatte med en Drosselrørsanger aktiv i perioden maj og hørt/set af mange, mens den Lille Skrigeørn, der fløj over området d. 22. maj kun blev set af én observatør. Efterårets største trækplaster blev en ung Sort Stork august, der mest blev set ved Hjørret Skov, men også var på flere byture i Skæring og Hjortshøj. Året sluttede med 2 populære Rødtoppede Fuglekonger over en længere periode ved Årslev engsø flotte fugle i en mild vinter!

17 Naturpolitisk Udvalg i DOF Østjylland 2014 af Peter Lange Der har været afholdt et enkelt møde i 2014, resten af kontakten er sket via mail. Den betydeligste naturpolitiske opgave har været at holde trit med de mange afgørelser, vurdering og planer, DOF modtager i høring fra myndighederne, dvs. kommunerne, Naturstyrelsen og fredningsnævnet. DOF Østjylland har ikke påklaget afgørelser til Naturklagenævnet i 2014, men enkelte sager er kommenteret se beretningerne fra de enkelte kommuner for yderligere opl. herom. Oversigt over modtaget post fra myndighederne (antal mails) i 2014 i DOF Østjylland antal Naturstyrelsen lokale enheder (skovlovsafgørelser) 79 aktiviteter i fredskov Naturstyrelsen Haraldsgade (nbl 15 strandbeskyttelseslinjen) 109 Miljøstyrelsen (div. Miljøgodkendelser) 4 Kulturarvsstyrelsen (digesager) 7 Naturstyrelsen (aktiviteter på søterritoriet) 19 f.eks. klaptilladelser, hovedsageligt via Knud Flensted/DOF Post fra Fredningsnævnene 223 hovedsageligt indkaldelser til besigtigelser med nævnet eller disp. fra fredninger Plansystem.dk (lokalplaner og kommuneplaner) 169 Alle 9 kommuner Norddjurs Kommune 101 Favrskov Kommune 81 Silkeborg Kommune 331 Odder Kommune 48 Randers Kommune 114 Syddjurs Kommune 90 Skanderborg Kommune 49 Aarhus Kommune 69 Samsø Kommune 3 heraf mindst 20 markvandingstilladelser! sender alle landzoneafgørelser! Desuden mange afgørelser om bådebroer og andre platforme i søerne heriblandt enkelte på Samsø i alt antal mails 1496 Vandråd I løbet af 2014 har der været nedsat vandråd i samtlige landets vand-oplande. Vandrådenes opgave har været at komme med indstillinger til vandløbsindsatser i den næste vandplanperiode, der løber fra DOF var repræsenteret i samtlige vandråd i Østjylland: Djursland: Bjarne Golles, Århus Bugt: Ole Bøgh Vinther, Horsens Fjord: Peter Lange og Gudenåen/Randers Fjord: Lars Tom-Petersen. Vandrådene afleverede deres bidrag til processen i løbet af efteråret. Der var ikke specielt meget fugl i projekterne, men jeg synes vi fik vist flaget og markeret vores holdninger.

18 Fra vore egne rækker Der har været afholdt 6 bestyrelsesmøder i Møderne blev fortrinsvis hold i Bio X i Århus. Et møde blev holdt hos Bjarne Golles i hans sommerhus. Suppleanterne deltager i møderne i det omfang de har mulighed for det. Både forår og efterår har vi haft 4 deltagere af sted til repræsentantskabsmøderne i DOF. Som formand vil jeg gerne takke bestyrelsen for deres store engagement i forenings arbejde, det er en fornøjelse at samarbejde med jer. Bestyrelsen sommer Foto fra Bjarnes sommerhus hvor vi holdt bestyrelsesmøde. Stående fra venstre: Steen Larsen, Peter Lange, Arne Højgård, Ole Bøgh, Jens Bonde, Ole Jensen og Kim Skelmose. Siddende fra venstre: Birgitte Locht Andersen, Morten Jenrich Hansen og Inger Jensen. Kim Skelmose Formand

Vadehavet 9. maj 2010 med foreksursion d. 4. maj 2010

Vadehavet 9. maj 2010 med foreksursion d. 4. maj 2010 Vadehavet 9. maj 2010 med foreksursion d. 4. maj 2010 Tekst og foto: Per G. Henriksen Her et referat fra en noget usædvanlig ØBF-tur. Jørgen Mørup Jørgensen havde nemlig været så venlig, at tilbyde ØBF-medlemmer

Læs mere

Dansk Ornitologisk Forening - lokalafdelingen for Østjylland. Årsberetning for 2013

Dansk Ornitologisk Forening - lokalafdelingen for Østjylland. Årsberetning for 2013 Dansk Ornitologisk Forening - lokalafdelingen for Østjylland Årsberetning for 2013 Årets gang i Østjylland Bemærkelsesværdige fugle 2013 blev igen et år med mange spændende og sjældne fugle. Bla. en Gråsejler,

Læs mere

Dansk Ornitologisk Forening - lokalafdelingen for Østjylland. Beretning for 2011

Dansk Ornitologisk Forening - lokalafdelingen for Østjylland. Beretning for 2011 Dansk Ornitologisk Forening - lokalafdelingen for Østjylland Beretning for 2011 Årets gang i Østjylland Bemærkelsesværdige fugle Når man ser tilbage på fugleåret 2011 i Østjylland, kan det vel opsummeres

Læs mere

Tur til Sdr. Jylland lørdag d. 10. maj 2014 Skrevet af Inger F. Jensen. Publiceret 12. maj 2014

Tur til Sdr. Jylland lørdag d. 10. maj 2014 Skrevet af Inger F. Jensen. Publiceret 12. maj 2014 Tur til Sdr. Jylland lørdag d. 10. maj 2014 Skrevet af Inger F. Jensen. Publiceret 12. maj 2014 Ingen havde den fjerneste anelse om, at inden dagen var omme, ville begge turledere have fået pulsen op i

Læs mere

Dansk Ornitologisk Forening - lokalafdelingen for Østjylland. Beretning for 2010

Dansk Ornitologisk Forening - lokalafdelingen for Østjylland. Beretning for 2010 Dansk Ornitologisk Forening - lokalafdelingen for Østjylland Beretning for 2010 Årets gang i Østjylland Det største hit i Østjylland i 2010 var uden tvivl den Gråvingede måge, der dukkede igen ved Brabrand

Læs mere

Atlas III. Grønne Råd, den 23. april 2014. Oplæg til møde i Svendborgs. kortlægning af Danmarks fugles udbredelse

Atlas III. Grønne Råd, den 23. april 2014. Oplæg til møde i Svendborgs. kortlægning af Danmarks fugles udbredelse Atlas III - en kort fortælling om den tredje store kortlægning af Danmarks fugles udbredelse Oplæg til møde i Svendborgs Grønne Råd, den 23. april 2014 Niels Andersen Sådan arbejder DOF for fuglene Kort

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014 I lighed med de foregående år er det især vandfuglene og fuglearter der er tilknyttet grusgravssøerne der er optalt. I år er der i forbindelse med Dansk Ornitologisk

Læs mere

Årsberetning for 2016

Årsberetning for 2016 Årsberetning for 2016 Bemærkelsesværdige fugle Gåsegribbe på besøg i Østjylland, den 21. juni sås de første, den 24. juni blev 23 optalt af Henning Fjordvald i Enslev. I perioden 6. til 8. november fik

Læs mere

NYHEDSBREV FRA BLÅVAND FUGLESTATION No. 3

NYHEDSBREV FRA BLÅVAND FUGLESTATION No. 3 Blåvand Fuglestation Dansk Ornitologisk Forening Fyrvej 81 6857 Blåvand Den 20. september 2015 NYHEDSBREV FRA BLÅVAND FUGLESTATION No. 3 JULI - AUGUST 2015 Tekst og foto: Henrik Knudsen Så er det atter

Læs mere

Årets første Gråkragetur gik til området omkring Randers Fjord og dens udmunding i Kattegat.

Årets første Gråkragetur gik til området omkring Randers Fjord og dens udmunding i Kattegat. 19. januar 2016 - Gråkragetur til Hollandsbjerg Holme, Voer og Udbyhøj Syd. Årets første Gråkragetur gik til området omkring Randers Fjord og dens udmunding i Kattegat. Vi samledes ved Aldi i Allingåbro

Læs mere

Ansøgning om tilladelse til opsætning af formidlingsskjul i skoven ved Stubbe Sø

Ansøgning om tilladelse til opsætning af formidlingsskjul i skoven ved Stubbe Sø 1 Til Syddjurs Kommune, Natur, Miljø og Klima Byg og Miljø Ansøgning om tilladelse til opsætning af formidlingsskjul i skoven ved Stubbe Sø Ansøgningen gælder matr.nr. 12b, Gravlev By, Fuglslev Adresse:

Læs mere

Tur til Mecklenburg-Vorpommern Lørdag den 23.5 2015

Tur til Mecklenburg-Vorpommern Lørdag den 23.5 2015 Tur til Mecklenburg-Vorpommern Lørdag den 23.5 2015 Turdeltagere: Flemming Olsen, Gunnar Boelsmand Pedersen. Rene Christensen. Turbeskrivelse: Hovedformålet med turen var, at besøge nogle af de lokaliteter

Læs mere

Samsø Naturskoles og Blå-Flag Centers Naturture og aktiviteter: Maj - september, 2019

Samsø Naturskoles og Blå-Flag Centers Naturture og aktiviteter: Maj - september, 2019 Samsø Naturskoles og Blå-Flag Centers Naturture og aktiviteter: Maj - september, 2019 Samsø Kommune, Naturafdelingen Langørevej 12, 8305 Samsø, Tlf. 86 59 64 54 Samsø Kommunes Naturafdeling byder velkommen

Læs mere

Rastefugle på Tipperne 2013

Rastefugle på Tipperne 2013 Rastefugle på Tipperne 2013 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 4. marts 2014 Ole Amstrup, Mogens Bak & Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider:

Læs mere

Dansk Ornitologisk Forening Landsforeningen for fugleinteresserede og fuglebeskyttelse www.dof.dk

Dansk Ornitologisk Forening Landsforeningen for fugleinteresserede og fuglebeskyttelse www.dof.dk - Beretning for 2012 af Kim Skelmose Årets gang i Østjylland Bemærkelsesværdige fugle 2012 blev igen et år med mange spændende fugle, som vi ikke er så vant til at se på de her breddegrader. Her kan blandt

Læs mere

Indhold. Atlas III nyhedsbrev september Havørn kan registreres hele året i atlasbasen. Foto: Torben Andersen

Indhold. Atlas III nyhedsbrev september Havørn kan registreres hele året i atlasbasen. Foto: Torben Andersen 1 Indhold Det er stadig for tidligt at gå i atlasdvale!... 2 Det er nu atter tid til at bearbejde de 18 arter i kvadraterne!... 3 Andet møde i atlas-redaktionsgruppen... 4 Kort nyt... 5 Frister for indtastning

Læs mere

Dagsorden / referat af møde i Grønt Råd Norddjurs.

Dagsorden / referat af møde i Grønt Råd Norddjurs. Dato: 05. april 2018 Reference: Heidi Jensen Direkte telefon: 89 59 40 03 E-mail: hej@norddjurs.dk Journalnr.: 18/868 Dagsorden / referat af møde i Grønt Råd Norddjurs. Mødested: Se beskrivelse i nedenstående

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

Vinter Fugle i naturen

Vinter Fugle i naturen Vinter Fugle i naturen 21.01.18 27.01.18 I samarbejde med leder af Vadehavscentret Klaus Melbye Rød glente Mærk vingesuset når vi sammen tager ud for at se på vinterens fugle. Årstiden giver mulighed for

Læs mere

Jydsk Naturhistorisk Forening. Naturkalender 2015

Jydsk Naturhistorisk Forening. Naturkalender 2015 Jydsk Naturhistorisk Forening Naturkalender 2015 Vi arbejder for gode og spændende oplevelser i naturen - året rundt Jydsk Naturhistorisk Forening er en sammenslutning af de to tidligere foreninger Jydsk

Læs mere

Vinter Fugle i naturen

Vinter Fugle i naturen Vinter Fugle i naturen 21.01.18 27.01.18 I samarbejde med leder af Vadehavscentret Klaus Melbye Rød glente Mærk vingesuset når vi sammen tager ud for at se på vinterens fugle. Årstiden giver mulighed for

Læs mere

Bestyrelsesmøde 4.9. kl. 19 hos Bjarne, Borgmesterløkken 3, 2tv, Sønderborg

Bestyrelsesmøde 4.9. kl. 19 hos Bjarne, Borgmesterløkken 3, 2tv, Sønderborg Bestyrelsesmøde 4.9. kl. 19 hos Bjarne, Borgmesterløkken 3, 2tv, Sønderborg Afbud Ole og Jan Dagsorden: 1. Godkendelses af referat Godkendt Opfølgning fra sidst: Tidspunktet for stop af gravning i klæggraven

Læs mere

Ud i naturen. Ture omkring Silkeborg

Ud i naturen. Ture omkring Silkeborg Ud i naturen Ture omkring Silkeborg Ture oktober 2018 april 2019 Søndag 7. oktober kl. 10.30 til ca. 12. Den Skæve bane og Funder ådal Kom med på en gåtur på den nedlagte jernbane, der nu er gang- og cykelsti

Læs mere

Indhold. Atlas III nyhedsbrev marts Vandstær. Foto: John Larsen.

Indhold. Atlas III nyhedsbrev marts Vandstær. Foto: John Larsen. 1 Indhold Tak for fire flotte feltsæsoner!... 2 Vil du være med til at kvalitetssikre kvadrater?... 3 Vil du være med til at udføre en TTT-test i landbrugslandet?... 3 Ændret ynglekriterium... 4 Resultaterne

Læs mere

Samlet oversigt over de ni indlæg, som er modtaget af Syddjurs Kommune, Planafdelingen, TDS, i den 12 uger lange offentlige høring, fra den 9.

Samlet oversigt over de ni indlæg, som er modtaget af Syddjurs Kommune, Planafdelingen, TDS, i den 12 uger lange offentlige høring, fra den 9. Samlet oversigt over de ni indlæg, som er modtaget af Syddjurs Kommune, Planafdelingen, TDS, i den 12 uger lange offentlige høring, fra den 9. juni 2009 til den 1. september 2009 vedr. Forslag til Lokalplan

Læs mere

Velkommen til årsmøde i DN Favrskov

Velkommen til årsmøde i DN Favrskov Favrskov enge / Vissing enge / Galten enge Her kommer forhåbentlig igen et stort vådområde med 100 storkepar Velkommen til årsmøde i DN Favrskov - 2018 2 Dagsorden 1. Valg af dirigent 2. Bestyrelsens årsberetning

Læs mere

Dansk Ornitologisk Forening - lokalafdelingen for Østjylland. Årsberetning for 2017

Dansk Ornitologisk Forening - lokalafdelingen for Østjylland. Årsberetning for 2017 Dansk Ornitologisk Forening - lokalafdelingen for Østjylland Årsberetning for 2017 Et kig i DOFbasen fortæller at der atter er set mange spændende fugle i årets løb. https://dofbasen.dk/search/result.php?

Læs mere

Årsberetning for DOF-København 2016

Årsberetning for DOF-København 2016 Årsberetning for DOF-København 2016 1: Bestyrelsen Hans Harrestrup Andersen, formand, repræsentantskabsmedlem (R), dettes forretningsudvalg (FU), Naturpolitisk udvalg (NPU), Grønt råd Lejre kommune, Brugerråd

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Referencenummer: 21954 Navn naturvejleder: Kasper Kollerup Nielsen / Carsten Enemark Navn arbejdsgiver: Fjordcentret Arbejdssted: Voer Færgested og hele Norddjurs

Læs mere

Så er det tid til en samlet status over Boligbirding i DOF København 2015.

Så er det tid til en samlet status over Boligbirding i DOF København 2015. Boligbirding i DOF København, 2015 Så er det tid til en samlet status over Boligbirding i DOF København 2015. Perioden startede 1. januar og sluttede den 15. marts. Der var ingen regler for, hvordan en

Læs mere

Råbjerg Mile: Handicapdag og rullende trapper

Råbjerg Mile: Handicapdag og rullende trapper Råbjerg Mile: Handicapdag og rullende trapper Af naturvejleder Villy K. Hansen, Naturstyrelsen Vendsyssel Da det kan være alt for sjældent at handicappede kommer ud i naturen, har Naturstyrelsen Vendsyssel

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015 Ynglesæsonen 2015 var præget af ret usædvanlig vejr, med kulde og megen regn i juni og juli. Hvilken påvirkning det har haft for ynglefuglene er ikke direkte blevet

Læs mere

I 2011 tilstræbes tillige gennemført en DOF-base-aften et centralt sted i Vestsjælland for nye og lettere trænede brugere.

I 2011 tilstræbes tillige gennemført en DOF-base-aften et centralt sted i Vestsjælland for nye og lettere trænede brugere. Handlingsplan for DOF-Vestsjælland, 2011 DOF arbejder i Danmark og internationalt indenfor følgende fire spor: indsamling og udbredelse af viden om fugle formidling af fugleoplevelser i naturen beskyttelse

Læs mere

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR Mandag d. 17. juni: Gråkragetur til Kølsen-Skals Engsø. Bedre vejr til en tur kan man næppe ønske sig, og der var da også møde 30 deltagere frem denne dag, så parkeringspladsen

Læs mere

Mellerup Havkajak August Whaaaat et nyhedsbrev??!!! Siden sidst. Åbent hus

Mellerup Havkajak August Whaaaat et nyhedsbrev??!!! Siden sidst. Åbent hus Whaaaat et nyhedsbrev??!!! Jeg har ikke været så flittig til, at lave nyhedsbreve i år, så der er helt sikkert sket meget siden sidst Det har jeg skrevet en gang, i et nyhedsbrev, men nu skriver jeg det

Læs mere

Jeg HAR sendt den samme skrivelse til Struer Kommune pr. post og vedlagt diverse fotos fra området her, som vi holder meget af.

Jeg HAR sendt den samme skrivelse til Struer Kommune pr. post og vedlagt diverse fotos fra området her, som vi holder meget af. Fra Vibeke Nielsen [vibeke@bikat.dk] Til!De tekniske områder [teknisk@struer.dk] CC BCC Emne Vindmølleplan. "Hindsels" på Thyholm Afsendt 07-02-2015 20:05:24 Modtaget 07-02-2015 20:05:24 indmøllesagen.odt

Læs mere

Torsdag den 29. oktober 2015 kl. 17.00 i Werner (kantinen) Borupvang 9, i Ballerup.

Torsdag den 29. oktober 2015 kl. 17.00 i Werner (kantinen) Borupvang 9, i Ballerup. Projekt/Tema Tid og sted Fordeler Generalforsamling Torsdag den 29. oktober 2015 kl. 17.00 i Werner (kantinen) Borupvang 9, i Ballerup. Medlemmer af Siemens Vinklub Dagsorden: 1. Valg af dirigent og referent

Læs mere

Østjysk. naturkalender 2011

Østjysk. naturkalender 2011 Østjysk naturkalender 0 Vi arbejder for gode og spændende oplevelser i naturen året rundt Med støtte fra Friluftsrådet og Dansk Magisterforening har vi i år mulighed for at omdele Østjysk Naturkalender

Læs mere

Naturoplevelser på Djursland 9. juli 16. juli

Naturoplevelser på Djursland 9. juli 16. juli Torsdag den 9. juli kl. 10 Torsdag den 9. juli kl. 10 Torsdag den 9. juli kl. 10-12 LAV DIT EGET INSEKTBO For at tiltrække de nyttige og bestøvende insekter til haven, kan man lave et insektbo og hænge

Læs mere

Havørneparret i Det Midtjyske Søhøjland Skrevet af Bo Ryge Sørensen. Publiceret 16. august 2015

Havørneparret i Det Midtjyske Søhøjland Skrevet af Bo Ryge Sørensen. Publiceret 16. august 2015 Havørneparret i Det Midtjyske Søhøjland Skrevet af Bo Ryge Sørensen. Publiceret 16. august 2015 For 6. år i træk er er en ny generation af havørne fløjet fra reden i Det Midtjyske Søhøjland. Gammel havørn

Læs mere

Naturoplevelser i Fredericia Kommune 2017

Naturoplevelser i Fredericia Kommune 2017 Foto: Ole Klottrup Ørnens Dag ved Rands Fjord Søndag den 26. februar kl. 10-14 Vi står klar med teleskoper i og ved tårnet og vil fortælle om ørnenes spændende adfærd og biologi. Reden kan ses fra fugletårnet

Læs mere

Fugle i naturen. 05.06.16 11.06.16 I samarbejde med ornitolog Klaus Malling og leder af Vadehavscentret Klaus Melbye

Fugle i naturen. 05.06.16 11.06.16 I samarbejde med ornitolog Klaus Malling og leder af Vadehavscentret Klaus Melbye Fugle i naturen 05.06.16 11.06.16 I samarbejde med ornitolog Klaus Malling og leder af Vadehavscentret Klaus Melbye Mærk vingesuset fra nogle af naturens mest fascinerende skabninger, få en flyvende start

Læs mere

Rastende trækfugle på Tipperne 2012

Rastende trækfugle på Tipperne 2012 Rastende trækfugle på Tipperne 2012 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 11. april 2013 Ole Amstrup 1 Mogens Bak 1 Karsten Laursen 2 1 Amphi Consults 2 Institut for Bioscience Rekvirent:

Læs mere

Anden etape af trægangsti

Anden etape af trægangsti Anden etape af trægangsti Etape 4 og 5 Der bliver nu taget hul på anden etape af trægangstien omkring Hulemosesøen. Trægangstien bliver bygget for at forbedre adgangsforholdene, så man fremover kan gå

Læs mere

Bestyrelsens beretning på Generalforsamlingen den 21. marts 2018 v/formand Joan Thyde

Bestyrelsens beretning på Generalforsamlingen den 21. marts 2018 v/formand Joan Thyde Bestyrelsens beretning på Generalforsamlingen den 21. marts 2018 v/formand Joan Thyde Vi har haft endnu et år fyldt med opgaver, som bestyrelsen har løst i fællesskab. Vi har gennem vores arbejde gjort

Læs mere

Dansk Ornitologisk Forening - lokalafdelingen for Østjylland. Årsberetning for 2018

Dansk Ornitologisk Forening - lokalafdelingen for Østjylland. Årsberetning for 2018 Dansk Ornitologisk Forening - lokalafdelingen for Østjylland Årsberetning for 2018 Fugleåret 2018 Et kig i DOFbasen fortæller at der atter er set mange spændende fugle i årets løb. I årets første måneder

Læs mere

Hvor vi dyrker stavgang - gymnastik og bowling

Hvor vi dyrker stavgang - gymnastik og bowling Side 1 af 5 Hvor vi dyrker stavgang - gymnastik og bowling Bestyrelsens beretning om 2015 til BS Seniormotions generalforsamling tirsdag d. 15. marts 2016 i Strandens Forsamlingshus. Bestyrelsesmøder:

Læs mere

FALKEPOSTEN. Juli. F Forsidens foto er fra fællesmiddag og bål Sankt Hans eftermiddag

FALKEPOSTEN. Juli. F Forsidens foto er fra fællesmiddag og bål Sankt Hans eftermiddag FALKEPOSTEN Juli 2015 F Forsidens foto er fra fællesmiddag og bål Sankt Hans eftermiddag HJÆLP OS MED AT BEVARE BUSSEN Med bussen kører vi turer ud i det blå, til havet, skoven, byen og Tivoli. En tur

Læs mere

ÅRSBERETNING 2015 FOR DN IKAST-BRANDE

ÅRSBERETNING 2015 FOR DN IKAST-BRANDE Medlemssituationen ÅRSBERETNING 2015 FOR DN IKAST-BRANDE Medlemstilbagegangen er aftaget i årets løb. Pr. 1. oktober et vort medlemstal opgjort til 562 mod 580 på samme tid i fjor, en tilbagegang på 18.

Læs mere

Kommunale naturhandleplaner

Kommunale naturhandleplaner Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø, Aarhus Kommune Dato 13. marts 2017 Kommunale naturhandleplaner 2016-2021 Forslag om kommunale naturhandleplaner for 2016-2021. Planerne

Læs mere

Optællinger af ynglefugle i det danske Vadehav 2012

Optællinger af ynglefugle i det danske Vadehav 2012 Optællinger af ynglefugle i det danske Vadehav 2012 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 24. april 2013 Ole Thorup Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen

Læs mere

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR Tirsdag d. 14. maj: Gråkragetur til Værnengene og Skjern Å. 15 deltagere vart kørt turen over til Værnengene denne flotte morgen og mødtes ved P-Pladsen ved krydset

Læs mere

Naturvejledning på Morslands Historiske Museum

Naturvejledning på Morslands Historiske Museum Naturvejledning på Morslands Historiske Museum ÅRSRAPPORT 2012 Naturvejleder Jørgen Frank Rasmussen. Jeg blev ansat 1. marts 2009. Friluftsrådet, Morsø Kommune og museet yder løntilskud til stillingen.

Læs mere

Slægtsforskerforeningen for Vordingborg og Omegn

Slægtsforskerforeningen for Vordingborg og Omegn Referat fra SVOO generalforsamling onsdag den 21. marts 2012 kl. 19:00 Formand Per Sørensen bød velkommen og udtrykke sin glæde over det store fremmøde til årets generalforsamling. Ad 1: Ad 2: Valg af

Læs mere

Generalforsamling 2016 Bøstrup Strand grundejerforening Lørdag d 18. juni 2016

Generalforsamling 2016 Bøstrup Strand grundejerforening Lørdag d 18. juni 2016 Virksund d 20. juni 2016 Generalforsamling 2016 Bøstrup Strand grundejerforening Lørdag d 18. juni 2016 Dagsorden ifølge lovene: 1. Valg af dirigent 2. Beretning 3. Regnskab 4. Indkomne forslag 5. Fastsættelse

Læs mere

Vejledning til TimeTælleTure (TTT)

Vejledning til TimeTælleTure (TTT) Vejledning til TimeTælleTure (TTT) Tak fordi du vil påtage dig en TimeTælleTur i Atlas III! Ved at tælle fuglene i udvalgte TTT-kvadrater kan tætheden og bestandsstørrelsen af de mest almindelige fuglearter

Læs mere

Suppleanter: Ella Mikkelsen, Claus Dalskov, Henrik Kingo. Ella og Claus har deltaget i møderne på lige fod med os andre.

Suppleanter: Ella Mikkelsen, Claus Dalskov, Henrik Kingo. Ella og Claus har deltaget i møderne på lige fod med os andre. Bestyrelsen har i 2018 bestået af: Niels Bomholt næstformand og delegeret til rep. mødet, Kell Grønborg delegeret til rep. mødet, Jens Bækkelund, Michael Mosebo sekretær, Esben Eriksen, Steen Lauritsen

Læs mere

Beretning fra Stouby og Omegns Lokalråd for perioden 28. april 2009 til 13. april 2010.

Beretning fra Stouby og Omegns Lokalråd for perioden 28. april 2009 til 13. april 2010. Beretning fra Stouby og Omegns Lokalråd for perioden 28. april 2009 til 13. april 2010. I året der er gået har bestyrelsen arbejdet med mange spændende opgaver. Vores største opgave har været projekt udvikling

Læs mere

Referat fra ordinær generalforsamling i VKK lørdag d. 29. november 2014

Referat fra ordinær generalforsamling i VKK lørdag d. 29. november 2014 Referat fra ordinær generalforsamling i VKK lørdag d. 29. november 2014 1. Valg af dirigent. Freddy Christensen blev valgt til dirigent 2. Bestyrelsens beretning for det forgangne år. Formand Kenn P. Korsager

Læs mere

Vinterens fugle. Lav mad til vinterens fugle

Vinterens fugle. Lav mad til vinterens fugle Når frosten sætter ind, søger mange fugle fra skoven ind til byerne. De søger føde i byerne og flyver tilbage til skoven hver aften. Solsortene samles ofte i flokke i grantræer, hvor de finder sig et skjul

Læs mere

I 2017 blev der slået rynket rose 3 gange i løbet af vækstsæsonen og et mindre område blev ryddet første gang.

I 2017 blev der slået rynket rose 3 gange i løbet af vækstsæsonen og et mindre område blev ryddet første gang. Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 17. april 2018 Sagsid 16/5376 Sagsbehandler Mette Sejerup Rasmussen Telefon direkte 76 16 51 25 E-mail mesej@esbjergkommune.dk Notat Plan for naturplejen på Fanø for 2018

Læs mere

Rastende trækfugle på Tipperne og i Ringkøbing Fjord, 2015

Rastende trækfugle på Tipperne og i Ringkøbing Fjord, 2015 Rastende trækfugle på Tipperne og i Ringkøbing Fjord, 2015 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 28. januar 2016 Ole Amstrup, Mogens Bak og Karsten Laursen Institut for Bioscience

Læs mere

Indhold. Atlas III nyhedsbrev juni Rørsanger. Foto: Ulrik Bruun

Indhold. Atlas III nyhedsbrev juni Rørsanger. Foto: Ulrik Bruun 1 Indhold Fra 43 til 36 arter... 2 Det er stadig tid til de sene TimeTælleTure... 3 En beretning fra atlaslejren i Thy... 4 Kort nyt... 5 Opgrader arter i kvadraterne og vær med i konkurrencen om flotte

Læs mere

Velkommen til den årlige generalforsamling i Jegum Ferieland og tak til alle jer som er mødt frem i dag.

Velkommen til den årlige generalforsamling i Jegum Ferieland og tak til alle jer som er mødt frem i dag. Grundejerforeningen JEGUM FERIELAND V/ Formand Carsten Christensen Birkealle 7, 6710 Esbjerg V. Grundejerforeningen Jegum Ferieland. Bestyrelsens beretning 2015 Velkommen til den årlige generalforsamling

Læs mere

Ø-posten, december 2014

Ø-posten, december 2014 Indholdsfortegnelse: Om Ø-posten 1 Træffetid og telefontid 1 VAR DET NOGET FOR DIG? (Førtidspensionistnetværk) 2 Tur går til Christiansborg 2 Sidste Torsdagscafe inden jul 2 Det er sket: - Medlesmøde om

Læs mere

Sønderjylland April 2010

Sønderjylland April 2010 Sønderjylland April 2010 Bramgæs ved Saltvandssøen (foto: Frank Desting) Deltagere: Leif Frederiksen (LFR), Frank Desting (FDE). Turrapport fra en Sønderjyllandstur fra fredag den 16/4 til søndag den 18/4

Læs mere

Jydsk Naturhistorisk Forening. Naturkalender 2018

Jydsk Naturhistorisk Forening. Naturkalender 2018 Jydsk Naturhistorisk Forening Naturkalender 2018 Vi arbejder for gode og spændende oplevelser i naturen - året rundt Jydsk Naturhistorisk Forening arrangerer ekskursioner, foredrag og konferencer, og udgiver

Læs mere

Rød Glente på Fyn 2015 Af Per Rasmussen

Rød Glente på Fyn 2015 Af Per Rasmussen Rød Glente på Fyn 2015 Af Per Rasmussen Rød Glente er nok den flotteste rovfugl i den danske fauna, og tilmed en art i fremgang. Arten findes kun i Europa, og vi har derfor en ekstra forpligtigelse til

Læs mere

Lokalt nyt fra Roskildeafdelingen, redigeret af: John Ø. Jensen

Lokalt nyt fra Roskildeafdelingen, redigeret af: John Ø. Jensen Lokalt nyt fra Roskildeafdelingen, redigeret af: John Ø. Jensen Læs i dette lokalnyt bl.a. om: Cykelture 2013, 2. halvår Cykeltursberetninger Landsmøde i Roskilde Generalforsamlingen 2013, formandsberetning

Læs mere

De største danske træktal skulle ifølge DOFbasen være: 8/5 2006 70, 6/5 2006 59 og 1/6 2008 43 alle Skagen og 20/9 2001 59 Dueodde.

De største danske træktal skulle ifølge DOFbasen være: 8/5 2006 70, 6/5 2006 59 og 1/6 2008 43 alle Skagen og 20/9 2001 59 Dueodde. Vestsjællandske subrariteter VI Af Lasse Braae I dette nummer er der fokus på skovens fugle, og valget er derfor faldet på nogle arter, der optræder som relativt fåtallige ynglefuglearter i de danske skove.

Læs mere

Formandens beretning ved generalforsamlingen 21. november 2015

Formandens beretning ved generalforsamlingen 21. november 2015 Formandens beretning ved generalforsamlingen 21. november 2015 Det har igen været et år med stor aktivitet i klubben. Jeg vil give en kort oversigt over de vigtigste begivenheder og omtale nogle af de

Læs mere

Jydsk Naturhistorisk Forening. Naturkalender 2017

Jydsk Naturhistorisk Forening. Naturkalender 2017 Jydsk Naturhistorisk Forening Naturkalender 2017 Vi arbejder for gode og spændende oplevelser i naturen - året rundt Jydsk Naturhistorisk Forening arrangerer ekskursioner, foredrag og konferencer, og udgiver

Læs mere

Referat - Minutes of Meeting

Referat - Minutes of Meeting Referat - Minutes of Meeting Canadian American Friendship Society of Denmark Møde Generalforsamling Dato 26. marts 2009 Sted Deltagere HornstrupCenteret, Kirkebyvej 33, Vejle 30 fremmødte, heraf 18 stemmeberettigede

Læs mere

Odense Fjord er stadig et internationalt vigtigt fugleområde

Odense Fjord er stadig et internationalt vigtigt fugleområde Odense Fjord er stadig et internationalt vigtigt fugleområde Her yngler tusindvis af måger, skarver, grågås Her raster tusindvis af gæs, svømmeænder, vadefugle og måger MEN FUGLEFOREKOMSTERNE UDGØR I DAG

Læs mere

Referat af møde i Arbejdsgruppen Nivå Bugt Strandenge mandag den 25. august 2014

Referat af møde i Arbejdsgruppen Nivå Bugt Strandenge mandag den 25. august 2014 1 Referat af møde i Arbejdsgruppen Nivå Bugt Strandenge mandag den 25. august 2014 Deltagere: Anders, Birgitte, Bo, Carsten, Finn, Ivan, Jan, Lene, Lise, Peter, Stine, Uffe, Uve, Walther, Marie- Louise

Læs mere

Referat Generalforsamling Stribgårdens Grundejerforening 2007. Generalforsamling den 16. marts 2007

Referat Generalforsamling Stribgårdens Grundejerforening 2007. Generalforsamling den 16. marts 2007 Den ordinære generalforsamling blev indkaldt til afvikling fredag den 16. marts 2007 kl. 19.00 i Strib Sognegård. 1. Dagsordenen: 2. Valg af dirigent 3. Formandens beretning 4. Regnskab 2006 5. Indkomne

Læs mere

Ballerup-Furesø-Herlev Lokalafdeling

Ballerup-Furesø-Herlev Lokalafdeling Ballerup-Furesø-Herlev Lokalafdeling Beretning for lokalafdelingens arbejde 2014 Et år er gået, og det er tid til at se tilbage på, hvad har året bragt. Generalforsamlingen står for døren. Der er masser

Læs mere

Referat - Minutes of Meeting

Referat - Minutes of Meeting Referat - Minutes of Meeting Dansk Canadisk Amerikansk Venskabsforening Møde Generalforsamling Dato 12. marts 2011 Sted Deltagere Referent Antal sider HornstrupCenteret, Kirkebyvej 33, Vejle 22 medlemmer

Læs mere

Udvalgsformand for Landdistriktsudvalget i Randers Kommune: Lars Søgaard

Udvalgsformand for Landdistriktsudvalget i Randers Kommune: Lars Søgaard Mødedato 25. februar 2016 Start- og sluttidspunkt Kl. 17.00 19.00 Sted Allingåbro Hotel, hovedgaden 9, 8961 Allingåbro Mødereferat Udvalgsformand for Landdistriktsudvalget i Randers Kommune: Lars Søgaard

Læs mere

Helgoland i den Tyske Bugt

Helgoland i den Tyske Bugt Helgoland i den Tyske Bugt Tekst og fotos af Dieter Maaszen Helgoland med Lange Anne yderst mod vest Besøg øen om foråret - ved påsketiden - herefter er der frit slag for fuglefolk og fotografer og andet

Læs mere

Velkommen til DN Faxes første nyhedsbrev

Velkommen til DN Faxes første nyhedsbrev Danmarks Naturfredningsforening, september 2014 Velkommen til DN Faxes første nyhedsbrev Fremover vil vi udsende nyhedsbreve til vore medlemmer og andre interesserede. Dette nyhedsbrev er sendt til alle

Læs mere

Danmarks Jægerforbund.(afbud p.g.a.sygdom)

Danmarks Jægerforbund.(afbud p.g.a.sygdom) Kredsrepræsentantskabsmøde Onsdag den 23. februar 2011 På AQUA Sø og Naturcenter, Vejlsøvej 55, 8600 Silkeborg. Program for repræsentantskabsmødet jævnfør indkaldelsen. 0. Velkomst ved formand Willi Dupont.

Læs mere

INDSPIL NR. 49. Maj /juni 2015

INDSPIL NR. 49. Maj /juni 2015 Maj /juni 2015 Så er K U L T U R N A T 2 0 1 5 afviklet. Tak til alle jer, der bidrog til arrangementets vellykkede forløb. Vi håber, I har lyst til at være med igen i 2016 og vender tilbage bl.a. her

Læs mere

Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012

Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012 Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012 Tøj-sponsor: Velkomst: Velkommen til generalforsamling i HGC - Hammerum Gjellerup Cykel Klub foreningens 12. ordinære generalforsamling.

Læs mere

Generelt om hjemmesiden.

Generelt om hjemmesiden. Velkomsthilsen til dig der er ny på DOF Fyn webben. Kære nye bruger. Velkommen til den nye hjemmeside for DOF Fyn. Vi vil her give dig en guide til siden, som vi håber at du får gavn af. Generelt om hjemmesiden.

Læs mere

OSTEN P FALKE tober 2017 Figur 1

OSTEN P FALKE tober 2017 Figur 1 FALKEPOSTEN oktober 2017 HJÆLP OS MED AT BEVARE BUSSEN Med bussen kører vi ture ud i det blå, til havet, stranden, skoven og byen. En tur med bussen fremkalder glæde, følelse af frihed og vi får en fornemmelse

Læs mere

Nyhedsbrev. Allerførst vil jeg på bestyrelsens vegne ønske alle et Godt Nytår.

Nyhedsbrev. Allerførst vil jeg på bestyrelsens vegne ønske alle et Godt Nytår. Nyhedsbrev Allerførst vil jeg på bestyrelsens vegne ønske alle et Godt Nytår. Vi havde, i den travle december måned, bestyrelsesmøde hvor vi mødtes, og fik ordnet et par ting. Vi er ved at undersøge hvordan

Læs mere

Flotte fynske bronzemedaljer ved HoldDM.

Flotte fynske bronzemedaljer ved HoldDM. Flotte fynske bronzemedaljer ved HoldDM. Lørdag den 1. juni blev Retriever Klubbens DM for hold afholdt af Region Østjylland på Fussingø, ved Randers. Det fynske hold bestod i år af: Anette Hussmann med

Læs mere

Helenenyt. Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650

Helenenyt. Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 nr 9 - september 2013 Helenenyt Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 Ansvarshavende: Maj Greifenstein tlf: 29347195 eller 39105651 email:

Læs mere

Så er der ikke mange dage til jul og Venstre i Skanderborg kommune vil gerne ønske alle medlemmer en glædelig jul samt et godt nytår.

Så er der ikke mange dage til jul og Venstre i Skanderborg kommune vil gerne ønske alle medlemmer en glædelig jul samt et godt nytår. Kære medlem. Så er der ikke mange dage til jul og Venstre i Skanderborg kommune vil gerne ønske alle medlemmer en glædelig jul samt et godt nytår. Husk at februar måned sædvanen tro står i Generalforsamlingerne

Læs mere

KLUBTUR TIL HIRSHOLMENE, AUGUST 2013. Lørdag d. 17. august drog en flok FK ere på den årlige klubtur til Hirsholmene.

KLUBTUR TIL HIRSHOLMENE, AUGUST 2013. Lørdag d. 17. august drog en flok FK ere på den årlige klubtur til Hirsholmene. KLUBTUR TIL HIRSHOLMENE, AUGUST 2013 Lørdag d. 17. august drog en flok FK ere på den årlige klubtur til Hirsholmene. Turfølget var ikke stort, men det var godt: Jan Michalik, Peter Henrik Sørensen, Gorm

Læs mere

Det Grønne Råd. Onsdag den 30. november Natur og Miljø Teknik og Miljø Aarhus Kommune

Det Grønne Råd. Onsdag den 30. november Natur og Miljø Teknik og Miljø Aarhus Kommune Det Grønne Råd Onsdag den 30. november 2016 Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden for aktuelt møde 2. Opfølgning på referat fra sidste møde 3. Meddelelser og orientering A. Forslag til Kommuneplan 2017

Læs mere

Så blev det efterår. Det er i hvert fald det datoen siger, men jeg satser nu stadig på at vi

Så blev det efterår. Det er i hvert fald det datoen siger, men jeg satser nu stadig på at vi Kære Alle på Veteranhjem Midtjylland i Aarhus Så blev det efterår. Det er i hvert fald det datoen siger, men jeg satser nu stadig på at vi kan få en masse timer med aktiviteter udenfor endnu. Det er ved

Læs mere

Formandens beretning på generalforsamlingen den 23. februar 2010

Formandens beretning på generalforsamlingen den 23. februar 2010 Formandens beretning på generalforsamlingen den 23. februar 2010 Velkomst: Velkommen til generalforsamling her i HGC- Hammerum Gjellerup Cykel Klub foreningens 10. ordinære generalforsamling. Indledning:

Læs mere

Mødereferat. Referat. REFERAT af møde 16 i Det Grønne Råd mandag den 27. august. Den 24. september Natur og Miljø

Mødereferat. Referat. REFERAT af møde 16 i Det Grønne Råd mandag den 27. august. Den 24. september Natur og Miljø Mødereferat Den 24. september 2012 REFERAT af møde 16 i Det Grønne Råd mandag den 27. august 2012 Natur og Miljø Teknik og Miljø Aarhus Kommune Mødedato: Mandag den 27. August 2012 Mødetid: Kl. 15.30 til

Læs mere

REFERAT AF GENERALFORSAMLING

REFERAT AF GENERALFORSAMLING REFERAT AF GENERALFORSAMLING LØRDAG DEN 10. JUNI 2006 DAGSORDEN 1. Valg af dirigent og stemmetællere 2. Beretning 3. Fremlæggelse af det reviderede regnskab 4. Fastsættelse af kontingent for året 2007

Læs mere

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 20+21+22 2015

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 20+21+22 2015 Grundlovsdag. Skolen har lukket Grundlovsdag, fredag den 5. juni. SFO har derfor åbent fra 06.15 til 12.00, idet der kun er tale om en ½ arbejdsdag/fridag! Husk i øvrigt at 5. juni også er Fars dag! Travl

Læs mere

Hilsen fra redaktionen

Hilsen fra redaktionen NYHEDSBLADET - for Klingstrupvænget & Rødegårdsvej Hilsen fra redaktionen Kære beboer, Du sidder nu med årets første udgave af vores nyhedsblad; rigtig mange gange velkommen. I dette nyhedsblad skal vi

Læs mere