Kasseekspedienten og det praktiske imperativ

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kasseekspedienten og det praktiske imperativ"

Transkript

1 Kasseekspedienten og det praktiske imperativ Rapportør: Emil Kirkegaard Skole: HTX Viborg Fag: Teknologihistorie Afleveringsdato: Fredag den 9. maj 2008 Side 1 af 13.

2 Indholdsfortegnelse Indledning...3 Opgaveformulering...3 Hoveddel...4 En Aalborgmodelanalyse af kassebånds-teknologien...4 Samfundet før kassebåndet...4 Kassebåndet en teknologi...5 Samfundet efter kassebåndet...7 Det praktiske imperativ...8 De psykologiske konsekvenser hos ekspedienter af at bryde det praktiske imperativ...11 Konklusion...11 Litteraturliste...12 Side 2 af 13.

3 Indledning Jeg har valgt at skrive om det praktiske imperativ. Først og fremmest fordi at min interesse ligger der (i filosofien) og fordi at det har relevans i forhold til teknologihistorie. Jeg ønsker at benytte en nutidig teknologi til at demonstrere Kants praktiske imperativ (herefter PI). Til dette har jeg valgt kassebåndet, fordi at det er en teknologi vi alle er bekendt med i praksis og fordi at denne teknologi, mener jeg, forbryder(eller bidrager til en forbrydelse) sig imod PI. Derudover er det en god teknologi at perspektivere med på grund af den slående lighed med samlebåndet (Ford). Jeg har i sinde at skrive så konkret som muligt for at udnytte den begrænsede plads bedst muligt. Opgaven lægger hovedvægt på en filosofisk indgangsvinkel. Jeg vil benytte mig af lidt latinske forkortelser da det muliggør at skrive kortere. Det har været umuligt for mig at finde specifikke informationer om kassebåndet. Faktisk finder bibliotek.dk, en side der søger på alle landets biblioteker, ingenting med søgeordet 'kassebånd'. Lignende, ubrugelige, resultater får man ved søgning på Google. Derfor har det ikke været muligt for mig at skrive om visse aspekter ved kassebåndet. Opgaveformulering Der ønskes en teknologihistorisk analyse af kassebåndsteknologien. Relevante begreber fra Ålborgmodellen skal inddrages. Opgaven skal specielt fokusere på den filosofiske indfaldsvinkel. Alle tre indfaldsvinkler (den tekniske, den samfundsfaglige og den filosofiske) skal dog repræsenteres i opgaven. Opgaven skal indeholde følgende punkter: en feltundersøgelse hos kasseekspedienter i Viborg og omegn kassebåndsteknologiens psykologiske konsekvenser hos kasseekspedienter Side 3 af 13.

4 en diskussion af, hvorvidt det praktiske imperativ afspejler en naturlig moral Side 4 af 13.

5 Hoveddel En Aalborgmodelanalyse af kassebånds-teknologien Samfundet før kassebåndet Teknologiinterne forudsætninger Det er svært at pege på hvilke tekniske færdigheder som helt præcist skal være tilstede i et samfund for at kassebåndsteknologien kan realiseres. En god måde at se det an på er dog, at skille kassebåndet fra hinanden og se på de teknologier der skal bruges for at bygge det teknologiske system - kassebåndet. Der skal bruges en sensor, som får kassebåndet til at køre indtil at varerne er tilstrækkelig tæt på ekspedienten. Alternativt kunne der benyttes en pedal eller knap som ekspedienten trykker på, når hun (indsæt selv 'eller han' i resten af teksten) ønsker det. Kassebåndet kræver naturligvis også et bånd og en motor som kan trække dette bånd. Af hensyn til larmen og derfor arbejdsmiljøet ville det formentlig være bedst at benytte en elmotor. Slutteligt er det nødvendigt med simpelt edb-udstyr til registrering af varer. Dette edb-udstyr kræver strøm, men det er et åbent spørgsmål hvor strømmen skal komme fra, både elværker og personlige generatorer er mulige teknologier. Et samfund skal være i stand til, rent teknologisk, at kunne vedligeholde og fremstille disse nævnte dele samt at sammensætte dem til en enhed. Økonomi Som så ofte, så er det svært og måske forkert, at forsøge at se isoleret på en del af et samfund, eksempelvis økonomien. Derfor vil læseren opleve, at jeg har være blid med opdelingen mellem dem. For at en samfund har brug for et kassebånd, så er det samfund nødt til at have store centrale indkøbscentre. Nøgleordet her er centralisering. Bysamfund er nødvendige for at Side 5 af 13.

6 opnå den befolkningstæthed der muliggør at et stort butikscenter (A-Z, Bilka, Føtex m.fl.) kan løbe rundt økonomisk. Samtidig kræver det, at der er penge at tjene i samfundet. Et indkøbscenter er uanvendeligt hvis 'kunderne' ingen penge har. Således ville en naturaløkonomi være inkompatibel med kassebåndet. Den sidste ting der bør bemærkes er transport. I supermarkeder(bemærk navnet) købes der stort ind, og hvis man bor 20 km væk fra centret, hvordan skulle man få varerne med hjem, hvis det ikke var for transportmidler? Transportmidler er nødvendige for kassebåndet. Hertil kan det indvendes at en meget kraftig centralisering vil unødvendiggøre transport, men det afhænger af hvor meget man køber. For at opsummere, så kræves der altså et økonomisk system der muliggør forbrug hos store befolkningsgrupper. Kapitalismen og kassebåndet er dybt forankret. Politik I min analyse før kan vi ekstrahere følgende som relevante for den politik der er en forudsætning for kassebåndet: centralisering af befolkningen, kapitalisme, forbrugssamfund hos den brede befolkning. Kultur Selvom at et samfund muliggør at man kan gøre en handling, så sker der ikke noget før at befolkningen også ønsker at gøre denne handling. Der et nødt til at være et ønske i kulturen om at forbruge ting før at kassebåndet kan realiseres. Den vestlige kultur er meget forbrugsorienteret. Om den er blevet forbrugsorienteret blot fordi at det var muligt at, eller på grund af smart markedsføring er svært at svare på. Det er formentlig ikke enten eller men en blanding. Kassebåndet en teknologi Vi fokuserer her på hele det teknologiske system kassebåndet. Inkl. den teknologi som den fungerer sammen med, det elektroniske system. Betalingssystemet er ikke strengt nødvendigt for at teknologien kan fungere i praksis. Man kunne godt forestille sig, at folk betalte kontant eller med check, men det elektroniske system er nødvendigt. Med det Side 6 af 13.

7 elektroniske system mener jeg specifikt det system hvor at ekspedienten indfører varernes stregkode ind på et edb-system enten manuelt ved at skrive det ind eller at scanne det ind vha. af en scanner. Hvis man i stedet benyttede en slags liste med priser, som man mange gør i mindre butikker til bestemte madvarer (grøntsager, frugt), så ville betjeningstiden stige kolossalt og dermed ville kassebåndet være ubrugeligt. Kassebåndet er en effektivisering, forsvinder fordelen ved kassebåndet, så forsvinder behovet for teknologien. Teknik Det kræver arbejdsmidler at fremstille et kassebånd. Det er et forholdsvis stort stykke teknologi (rumfang). Følgelig ville det kræve et forholdsvis stort fabrikssystem for at serieproducere. Hvis det ikke skal gøres helt automatisk, så kræves der i hvert fald generelt værktøj såsom en skruetrækker og -maskine o.l. Uden arbejdsgenstande eller materialer, hvad skulle man da bygge kassebåndet ud af? Et kassebånd består af forskellige metaller, formentlig jern, samt en del plastik. Endvidere er der noget elektronik. Det tekniske princip bag kassebåndet er: Man sætter et bånd på en bordformet platform. Båndet er forbundet til en motor og kører i 'ring', således at det kan køre non-stop. Varerne stilles op på båndet og bliver derefter transporteret ned ad platformen hen til midten. I midten sidder en ekspedient som informerer et edb-udstyr om at kunden vil købe varen. Udstyret regner derefter den samlede pris ud for alle varer der passerer. Efter at ekspedienten har informeret udstyret om varen lægger hun varen på et andet kassebånd som fører varen hen for enden af platformen hvor kunden har tid (omend ikke meget) og bedre plads til at samle sine varer sammen. Side 7 af 13.

8 Forklaring: 1. Det første kassebånd, som fører varerne hen til ekspedienten. 2. Det andet kassebånd, som fører varerne fra ekspedienten og til enden af platformen. 3. Betalingsskranken. 4. Ekspedientens plads. 5. Arbejdsområdet. Samfundet efter kassebåndet Økonomi Kassebåndet har næppe alene haft nogle store konsekvenser for samfundet, men sammen med andre elementer i forbrugersamfundet så har det naturligvis haft en stor påvirkning på samfundet. Her tænker jeg på Danmarks samfund i dag, hvor den primære kunde er arbejderen. Arbejderklassen har i vores samfund stor kapital at købe ind for. I tidligere samfundstyper havde arbejderklassen ikke dette gode. Dette skift blev effektivt sat i gang Side 8 af 13.

9 ved fagforeningernes dannelse i Det praktiske imperativ Det praktiske imperativ lyder således: Handl således at menneskeheden i din person såvel som i enhver anden person altid tillige behandles som mål og aldrig kun som middel. 2 Kant er kryptisk, derfor er en forklaring nødvendig. Det Kant prøver at sige er at man aldrig skal behandle andre mennesker som et middel til et opnå et mål, uden at de selv er et mål. Man skal altid behandle andre mennesker som om, at de var et mål per se. Et generelt eksempel og kassebåndsekspedienten Hvis vi ser på en normal arbejder og en arbejdsgiver. Bruger arbejdsgiveren arbejderen som et middel til at opnå profit eller ser arbejdsgiveren arbejderen som et mål per se? Arbejdsgiveren ser arbejderen(bemærk navnet) som et middel til profit, og ansætter ham ikke fordi at han er en flink person (det er i hvert fald ofte ikke en nødvendig årsag). Det specifikke eksempel er ekspedienten ved et kassebånd. Først skal det bemærkes at krænkelsen af det PI er større her. I det første eksempel er det kun arbejdsgiveren der ser arbejderen som et middel, mens at det er sandsynligt at andre arbejdere som personen arbejder sammen med ser personen som et mål per se. I tilfældet med ekspedienten er krænkelsen hårdere, da det ikke kun er arbejdsgiveren der krænker det PI, men også tillige alle de kunder som benytter sig af ekspedienten. Det skal dog bemærkes at ekspedienten også har medarbejdere, som står i modvægt til de mennesker der udnytter ekspedienten. Udnyttelse Det var med fuldt overlæg at jeg brugte ordet udnytte. Det er blevet mig klart, at når 1 Landsorganisationen (LO) leksikon.org 2 Immanuel Kant, Grundlæggelse af Moralens Metafysik Side 9 af 13.

10 mennesker bruger dette ord, så er det fordi at nogen forbryder sig imod det PI. Et eksempel fra mit eget miljø kunne være to mennesker, en pige og en dreng. Piger ved at drenge per natur vil forsøge at opnå sex med piger (generalisering). Hvis drengen er mere interesseret i sex med pigen end pigen selv, så vil hun føle sig udnyttet. Dette stemmer glimrende overens med det PI. Vores hypotetiske dreng ville netop bruge pigen som et middel til at opnå sex, og ser derfor (måske) ikke pigen som et mål i sig selv. Det praktiske imperativ som en naturlig moral? Da det er utænkeligt at unge mennesker generelt kender til det PI, så er det ikke fordi at de kender til det PI, at de føler sig udnyttet. Det er nødt til at være noget enten naturligt eller kulturpræget. Dette kan man finde ud af. Hvis man undersøger andre kulturer og finder at de også har en modvilje mod at bryde det PI, så er det sandsynligt at der er tale om en naturlig moral. Man har således foretaget en undersøgelse blandt Kunaerne, en lille Centralamerikansk stamme, og de svarede også i overensstemmelse med det PI. Richard Dawkins bemærker i hans glimrende bog The God Delusion at hvis der er tale om naturlig moral, så ville man forvente at folk har svært ved at begrunde hvorfor en handling er mere rigtig end en anden, thi disse begrundelse ville være efterrationaliseringer. Dette er hvad man finder. De moralske dilemmaer som man brugte til undersøgelserne er variationer af togdilemmaet. En løbsk tog er på vej ned imod x antal mennesker, dog er der et sidespor hvor der kun står y antal mennesker på. Du står ved en skiftestation og kan bestemme om toget skal køre ned af sidesporet eller fortsætte ud af hovedsporet. Hvis der står fem personer på hovedsporet og en person på sidesporet, så vil næsten alle (90%) finde det moralsk forsvarligt, måske ligefrem moralsk obligatorisk at skifte sporet. Men hvis vi flytter perspektivet lidt, således at vi nu befinder os ovenover skinnerne på en bro. Ville det så være moralsk forsvarligt at skubbe en tung ting ned på skinnerne således at ingen dør? 'Alle' er enige. Men hvad nu hvis at denne tunge ting er en stor fed mand som sidder og nyder solen? Så er næsten alle enige om, at det er moralsk uforsvarligt at skubbe ham ned. De fleste er enige om, at der er en vigtig forskel, men kan måske ikke umiddelbart udpege den. Side 10 af 13.

11 At flytte den tunge mand ville være at bruge ham kun som et middel og ikke som et mål per se. Dette forbryder sig mod det PI. Et andet dilemma er et med et hospital. På hospitalet ligger fem mennesker og mangler et livsvigtigt organ - uden en transplantation vil de dø. Ude i venteværelset sidder der en rask ung med, som har de nødvendige organer. Skal man tage hans organer og dermed redde fem personer på bekostning af en person? De fleste er igen enige med det PI. Man vil ikke benytte manden som kun et middel, selvom målet er at redde fem mennesker mod en. En lykkeetik ville (typisk) svare det modsatte. Kant mente at dette var en moralsk absolut. Hauser (ham som foretog undersøgelserne) mener at det er en naturlig moral dannet gennem evolution. Af speciel interesse for religions-interesserede, så har man undersøgt om der skulle være nogen forskel på moralen blandt ateister 3 og religiøse. Hvis vi får vores moral fra gud, så ville man forvente at ateister var amoralske, men man fandt ingen statistisk forskel mellem ateister og troende. Hvad er en naturlig moral? Ovenover har jeg benyttet mig af det udtryk. Jeg vil kort uddybe det her. En naturlig moral er en moral som er blevet 'skabt' af naturen gennem evolution. Dette sker ved at organismer med denne moral på en eller anden måde overlever bedre end dem uden denne moral. Mennesker er flokdyr, de er for svage til at overleve alene i naturen (tilbage i tiden). Derfor har de færdes i større eller mindre grupper. Det er i disse grupper, at moralen er opstået, fordi at den var til fordel for det enkelte individ. Her antager jeg en kontroversiel holdning ifht. Selektion - the selfish gene theory. Deskriptiv og normativ moral I ovenstående tekst har jeg kun talt om en deskriptiv moral i.e. hvordan moralen er. Man skelner mellem normativ (norm-sættende) og deskriptiv (beskrivende) moral. Grundet den naturalistiske fejlslutning 4 kan man aldrig observere til sig til normativ moral, og dermed 3 Ny terminologi 4 At slutte fra 'er' til 'bør'. Sker ofte i forbindelse med naturen. Naturen er på en bestemt måde, ergo bør Side 11 af 13.

12 ligger normativ etik uden for videnskabens område. De psykologiske konsekvenser hos ekspedienter af at bryde det praktiske imperativ Jeg har fået fortalt, at man i større supermarkeder beder sine kasseekspedienter snakke til kunderne af to grunde. For det første fordi at det er service og behageligt for kunderne. For det andet, og mere interessant for os, fordi at det får ekspedienten til ikke at føle sig som en maskine. Dog er en sådan information ikke brugbar for os, thi der er ingen kilde. Derfor besluttede jeg mig for at foretage en lille undersøgelse selv. Jeg vil forvente at problemet er mindre i mindre butikker fordi, at medarbejderne skal være mere fleksible der, dvs. lave andet end at stå eller sidde bag kassen, og fordi at der er mindre stress i en mindre forretning og det giver dem bedre tid til at tale med kunderne. På den måde undgår de at føle sig som en maskine. Jeg har talt med en række ekspedienter (både i store og små butikker), men ingen af dem føler sig udnyttede. Dette kan tolkes på to måder: enten er 'min' teori om at benægtelse af det PI fører til en dårlig følelse hos mennesker forkert eller også har virksomhederne allerede gjort noget for at undgå problemer. Eksempelvis ved at jævnligt udskifte personen ved kassen. Konklusion Jeg har skrevet en Aalborganalyse af kassebånds-teknologien. Den vigtigste bemærkning i den er at kassebåndet ikke er anvendeligt uden et kapitalistisk system hvor en stor befolkningsgruppe har kapital og et ønske om at købe. Jeg har forklaret hvad det praktiske imperativ er og hvordan det anvendes. Jeg har demonstreret at mange mennesker har en moral lig det praktiske imperativ gennem eksempler og en række undersøgelser. Jeg har argumenteret for at denne moral er af naturlig oprindelse. Jeg har vist at kassebånds-teknologien umiddelbart krænker det naturen være på en bestemt måde. Side 12 af 13.

13 praktiske imperativ. Jeg har forklaret hvad en naturlig moral er. Jeg har forklaret hvad forskellen på deskriptiv og normativ etik er. Jeg har foretaget en informel undersøgelse blandt ekspedienter i Viborg og omegn og fandt at de ikke lider psykisk overlast. Jeg har givet to mulige forklaringer på dette. Litteraturliste Landsorganisationen (LO) leksikon.org - Richard Dawkins, The God Delusion Richard Dawkins, The Selfish Gene Immanuel Kant, Grundlæggelse af Moralens Metafysik Marc Hauser, Moral Minds: How Nature Designed our Universal Sense of Right and Wrong. Bibliotekernes hovedcentral, Side 13 af 13.

Der er elementer i de nyateistiske aktiviteter, som man kan være taknemmelig for. Det gælder dog ikke retorikken. Må-

Der er elementer i de nyateistiske aktiviteter, som man kan være taknemmelig for. Det gælder dog ikke retorikken. Må- Introduktion Fra 2004 og nogle år frem udkom der flere bøger på engelsk, skrevet af ateister, som omhandlede Gud, religion og kristendom. Tilgangen var usædvanlig kritisk over for gudstro og kristendom.

Læs mere

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse Formidlingsopgave AT er i høj grad en formidlingsopgave. I mange tilfælde vil du vide mere om emnet end din lærer og din censor. Dæng dem til med fakta! Det betyder at du skal formidle den viden som du

Læs mere

Den simple ide om naturlighed Det måske simpleste bud på, hvad det vil sige, at en teknologi er unaturlig, er følgende:

Den simple ide om naturlighed Det måske simpleste bud på, hvad det vil sige, at en teknologi er unaturlig, er følgende: Naturlighed og humanisme - To etiske syn på manipulation af menneskelige fostre Nils Holtug, filosof og adjunkt ved Institut for Filosofi, Pædagogik og Retorik ved Københavns Universitet Den simple ide

Læs mere

FRI VILJE. eller frie valg? Erik Ansvang.

FRI VILJE. eller frie valg? Erik Ansvang. 1 FRI VILJE eller frie valg? Erik Ansvang www.visdomsnettet.dk 2 FRI VILJE eller frie valg? Af Erik Ansvang Fri vilje determinisme? I Matthæusevangeliet (kap. 26, 42) kan man læse, at Jesus i Getsemane

Læs mere

Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme

Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme Baggrunden Både i akademisk litteratur og i offentligheden bliver spørgsmål om eget ansvar for sundhed stadig mere diskuteret. I takt med,

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

appendix Hvad er der i kassen?

appendix Hvad er der i kassen? appendix a Hvad er der i kassen? 121 Jeg går meget op i, hvad der er godt, og hvad der ikke er. Jeg er den første til at træde til og hjælpe andre. Jeg kan godt lide at stå i spidsen for andre. Jeg kan

Læs mere

Lille John. En måned med Johannesevangeliet

Lille John. En måned med Johannesevangeliet Lille John En måned med Johannesevangeliet Lille John stor forklaring Jeg mødte engang statsministeren i det lokale supermarked. Han gik sammen med en lille pige, som muligvis var hans datter eller barnebarn

Læs mere

SKRIV! GENTOFTE CENTRALBIBLIOTEK 2014

SKRIV! GENTOFTE CENTRALBIBLIOTEK 2014 SKRIV! GENTOFTE CENTRALBIBLIOTEK 2014 SÅDAN SKABER DU EN VEDKOMMENDE TEKST Skriv det vigtigste først. Altid. Både i teksten og i de enkelte afsnit. Pointen først. Så kan du altid forklare bagefter. De

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering

Undervisningsmiljøvurdering Undervisningsmiljøvurdering 2014 Rejsby Europæiske Efterskole november 2014 1 Undervisningsmiljøvurdering November 2014 Beskrivelse af processen for indsamling af data I uge 39-40 har vi gennemført den

Læs mere

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse Formidlingsopgave AT er i høj grad en formidlingsopgave. I mange tilfælde vil du vide mere om emnet end din lærer og din censor. Dæng dem til med fakta. Det betyder at du skal formidle den viden som du

Læs mere

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække Salmer DDS 496: Af dybsens nød, o Gud, til dig DDS 289: Nu bede vi den

Læs mere

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER BØRNEINDBLIK 6/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 6/2014 1. ÅRGANG 15. SEPTEMBER 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES SYN PÅ FORÆLDRE STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER Mange 13-årige oplever stressede forældre,

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Oversigt over temaer. 1. Lær hinanden at kende. 2. En Gud derude. 3. Gud hernede. 4. Hvorfor kom Jesus?

Oversigt over temaer. 1. Lær hinanden at kende. 2. En Gud derude. 3. Gud hernede. 4. Hvorfor kom Jesus? Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende Målet med denne samling er at have det sjovt og lære hinanden at kende. For at både du og teenagerne skal få mest muligt ud af tiden med Teentro er det vigtigt,

Læs mere

teentro Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende 2. En Gud derude 3. Gud hernede 4. Hvorfor kom Jesus? frikirkelig konfirmation

teentro Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende 2. En Gud derude 3. Gud hernede 4. Hvorfor kom Jesus? frikirkelig konfirmation teentro frikirkelig konfirmation Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende Målet med denne samling er at have det sjovt og lære hinanden at kende. For at både du og teenagerne skal få mest muligt ud

Læs mere

Filosofien som vækkelse

Filosofien som vækkelse Filosofien som vækkelse Anders Dræby, Dansk filosofisk selskabs årsmøde 2017 Begrebet om vækkelse spiller en central betydning i de store verdensreligioner. Det er imidlertid også muligt at argumentere

Læs mere

forord til 2. udgave Leif Andersen

forord til 2. udgave Leif Andersen forord til 2. udgave Da Credo Forlag og jeg i 2000-2001 arbejdede med den første udgivelse af ateistisk andagtsbog, var vi rimeligt sikre på, at det var ved at være i sidste øjeblik, hvis vi overhovedet

Læs mere

Fremtidens kassesystem

Fremtidens kassesystem Fremtidens kassesystem Gør hverdagen nemmere, og giver et smil på læben. Fremtidens kassesystem Dette projekt er lavet af Emil Toft, Thomas Gandrup Sørensen & Omran El-Habet (9. klasse, Antvorskovskole).

Læs mere

Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser

Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser Hvem er du? Køn, alder, beskæftigelse: 1. kvinde, 63, sekretariatschef udsatte børn og unge 2. mand, 55, præst/revisor 3. pige, 20, sabbath år, arbejde 4. mand,

Læs mere

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING Faglige input produceret af og for partnerne i Lev Vel, delprojekt Forebyggende Ældre, sundhed og Forfatter: Af Julie Bønnelycke, videnskabelig assistent, Center

Læs mere

INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan?

INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan? Indhold INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan? 14 INDFØRING Filosofi 16 Filosofi spørgsmål og svar

Læs mere

Fedme i et antropologisk perspektiv

Fedme i et antropologisk perspektiv Fedme i et antropologisk perspektiv Anders Lindelof, Anders.lindelof@stab.rm.dk Aarhus Universitet, phd stud 26. oktober 2010 Dagens program 1. Fedmefacts 2. Hvad er antropologi og hvorfor er det interessant

Læs mere

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse Formidlingsopgave AT er i høj grad en formidlingsopgave. I mange tilfælde vil du vide mere om emnet end din lærer og din censor. Dæng dem til med fakta! Det betyder at du skal formidle den viden som du

Læs mere

INDIREKTE GENTESTS PÅ FOSTRE MEDFØRER ETISKE PROBLEMER - BØR MAN KENDE SANDHEDEN?

INDIREKTE GENTESTS PÅ FOSTRE MEDFØRER ETISKE PROBLEMER - BØR MAN KENDE SANDHEDEN? INDIREKTE GENTESTS PÅ FOSTRE MEDFØRER ETISKE PROBLEMER - BØR MAN KENDE SANDHEDEN? I Danmark kan man på 6 af landets offentlige sygehuse få foretaget indirekte prænatale gentests. Dette er eksempelvis muligt,

Læs mere

Bruger Side 1 03-04-2015 Prædiken til Langfredag 2015.docx. Prædiken til Langfredag 2015. Tekst: Markus 27, 31-56.

Bruger Side 1 03-04-2015 Prædiken til Langfredag 2015.docx. Prædiken til Langfredag 2015. Tekst: Markus 27, 31-56. Bruger Side 1 03-04-2015 Prædiken til Langfredag 2015. Tekst: Markus 27, 31-56. Opstandelsen lyser på langfredag, det var den korsfæstede som opstod. I lyset fra påskemorgen får langfredag sin betydning.

Læs mere

Solen skinner på det store flotte slot. Vinden blæser i bladende.

Solen skinner på det store flotte slot. Vinden blæser i bladende. INTRO.EXT. SLOTTET UDEFRA. Solen skinner på det store flotte slot. Vinden blæser i bladende. SCENE 1. INT. SLOTSGANG - EFTERMIDDAG En guide fortæller i en gang med mange billeder. En gruppe følger efter

Læs mere

9. søndag efter trinitatis 2. august 2015

9. søndag efter trinitatis 2. august 2015 Kl. 10.00 Burkal Kirke (dåb + kirkekaffe) Tema: God forvaltning Salmer: 749, 683, 448; 728, 375 Evangelium: Luk. 16,1-9 Sikke en svindler vi hører om i dag! Han har snydt sin herre, og nu hvor det er ved

Læs mere

Motiverende samtaler af cand. psych. Morten Hesse

Motiverende samtaler af cand. psych. Morten Hesse 1 Motiverende samtaler af cand. psych. Morten Hesse Indhold: Motiverende samtaler - hvad er det?... 1 Hvilke metoder anvender man?...3 At tale om samtalepartnerens oplevelser og følelser.... 3 At forøge

Læs mere

Dette digt af unge for unge om fremtidens valg og et godt arbejde er samlet af LO Skolekontakt.

Dette digt af unge for unge om fremtidens valg og et godt arbejde er samlet af LO Skolekontakt. (QGHOLJRSGDWHULQJVHSWHPEHU -RESDWUXOMHQVDUEHMGVSODGVEHV JVRPPHUHQ.DPSHQPHOOHPGHWJRGHRJGHWGnUOLJHDUEHMGH,ODQJWLGHUGHWJRGH %OHYHWWUnGWXQGHUIRGH )ULVWHOVHUQHIRUDWWMHQHSHQJH )nue UQRJXQJHWLODWDUEHMGHO QJH,NNHDOWDUEHMGHHUOLJHVXQGW

Læs mere

10 dilemmaer om hash og unge. Hvad mener du?

10 dilemmaer om hash og unge. Hvad mener du? 10 dilemmaer om hash og unge Hvad mener du? Problemet nærmer sig "Min datter, som går i 8. klasse, fortæller, at nogle af eleverne i parallelklassen er begyndt at ryge hash. Mon de også er i hendes klasse?"

Læs mere

Informationssøgning. Målret din søgning skriv bedre opgaver få en bedre karakter. Henning Lorentzen Pædagogisk IT-koordinator

Informationssøgning. Målret din søgning skriv bedre opgaver få en bedre karakter. Henning Lorentzen Pædagogisk IT-koordinator Informationssøgning Målret din søgning skriv bedre opgaver få en bedre karakter Henning Lorentzen Pædagogisk IT-koordinator Hvordan kommer jeg i gang Sæt tid af, 5 minutter er ikke nok Begynd med det du

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

HHBR. Design. Kvalitets vurdering. Opgaven. Målgruppe og Budskab. De Grafiske valg

HHBR. Design. Kvalitets vurdering. Opgaven. Målgruppe og Budskab. De Grafiske valg Opgaven Der skal designes en hjemmeside til en pensioneret revisor, som ønsker at starte en fritids beskæftigelse op, som privat revisor. Han Ønsker en hjemmeside der skal kort fortælle om hans forretning.

Læs mere

Om denne. nemlig i serviceerhvervene. Rapporten giver også nogle fingerpeg om, hvad der kan gøres for at indfri potentialet.

Om denne. nemlig i serviceerhvervene. Rapporten giver også nogle fingerpeg om, hvad der kan gøres for at indfri potentialet. Danmarks produktivitet hvor er problemerne? Om denne folder // Denne folder giver den korte version af Produktivitetskommissionens første analyserapport. Her undersøger Kommissionen, hvor problemerne med

Læs mere

S P Ø R G E S K E M A

S P Ø R G E S K E M A Bilag 10: Spørgeskema til hjemmeudfyldning S P Ø R G E S K E M A Handelshøjskolen i Århus 2005 Undersøgelse af prisviden blandt kunder i Føtex og Bilka 2005 IP Nummer: xxxx xxxx-xxxx-xxxx 461 Velkommen

Læs mere

BLIV VEN MED DIG SELV

BLIV VEN MED DIG SELV Marianne Bunch BLIV VEN MED DIG SELV - en vej ud af stress, depression og angst HISTORIA Bliv ven med dig selv - en vej ud af stress, depression og angst Bliv ven med dig selv Copyright Marianne Bunch

Læs mere

Giv din erindring en ny titel.

Giv din erindring en ny titel. Om Prøveopgaver Forudsætningen for at kunne løse en opgave tilfredsstillende er, at man ved, hvad opgaven kræver. Prøveopgaver består af en række forløb, hvor eleverne træner i at aflæse opgaver, som bliver

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Private frisøruddannelser stavnsbinder de ansatte

Private frisøruddannelser stavnsbinder de ansatte Uddannelsesudvalget (2. samling) B 61 - Bilag 4 Offentligt Private frisøruddannelser stavnsbinder de ansatte Frisørkæder bag korte diplomuddannelser med ringe fagligt niveau og dårlige jobudsigter - frisørmestre

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: Maj-juni 2013 VUF,

Læs mere

MJ: 28 years old, single, lives in Copenhagen, last semester student at university.

MJ: 28 years old, single, lives in Copenhagen, last semester student at university. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 MJ: 28 years old, single, lives in Copenhagen, last semester student at university. Interviewer: I Respondent: MJ

Læs mere

DONORBARN I SKOLE. Inspiration til forældre. Storkklinik og European Sperm Bank

DONORBARN I SKOLE. Inspiration til forældre. Storkklinik og European Sperm Bank DONORBARN I SKOLE Inspiration til forældre KÆRE FORÆLDER Vi ønsker med dette materiale at give inspiration til dig, som har et donorbarn, der starter i skole. Mangfoldigheden i familier med donorbørn er

Læs mere

Roskilde Tekniske Gymnasium. Eksamensprojekt. Programmering C niveau

Roskilde Tekniske Gymnasium. Eksamensprojekt. Programmering C niveau Roskilde Tekniske Gymnasium Eksamensprojekt Programmering C niveau Andreas Sode 09-05-2014 Indhold Eksamensprojekt Programmering C niveau... 2 Forord... 2 Indledning... 2 Problemformulering... 2 Krav til

Læs mere

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen 5 selvkærlige vaner - en enkelt guide til mere overskud Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen Birgitte Hansen Copyright 2013 Birgitte Hansen, all rights

Læs mere

Uddrag af artikel trykt i Strategi & Ledelse. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret.

Uddrag af artikel trykt i Strategi & Ledelse. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Strategi & Ledelse Uddrag af artikel trykt i Strategi & Ledelse. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger er Danmarks største

Læs mere

IVÆRKSÆTTERE. Heldigvis ved man ikke hvad man går ind til 04. 5 hurtige om iværksætteri 08. Det skal banken bruge når du starter virksomhed 10

IVÆRKSÆTTERE. Heldigvis ved man ikke hvad man går ind til 04. 5 hurtige om iværksætteri 08. Det skal banken bruge når du starter virksomhed 10 M E R K U R A N D E L S K A S S E T I D S S K R I F T F O R N Y B A N K K U L T U R N R. 2 2 0 1 5 PENSIONSMEDLEMMER FRAVÆLGER FOSSIL ENERGI 14 SÆT OPSPARINGEN I FREMTIDENS BÆREDYGTIGE TEKNOLOGI 18 TEMA:

Læs mere

Kan du huske, hvordan vi har talt om at hvis du har et ønske / et behov, så er opfyldelsen her allerede!

Kan du huske, hvordan vi har talt om at hvis du har et ønske / et behov, så er opfyldelsen her allerede! Dag 6: Sådan finder du dine muligheder I dag skal vi tale om dine muligheder. Kan du huske, hvordan vi har talt om at hvis du har et ønske / et behov, så er opfyldelsen her allerede! I dag skal du finde

Læs mere

Farvel Fobi. En almindelig antagelse er, at når vi skal arbejde os ud af vores fobier, så skal vi konfrontere os med dem. Genopleve dem. Slås med dem.

Farvel Fobi. En almindelig antagelse er, at når vi skal arbejde os ud af vores fobier, så skal vi konfrontere os med dem. Genopleve dem. Slås med dem. En almindelig antagelse er, at når vi skal arbejde os ud af vores fobier, så skal vi konfrontere os med dem. Genopleve dem. Slås med dem. Den gode nyhed er, at det er ikke nødvendigt. Du kan klare det

Læs mere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere Studie 1 Guds ord 9 Åbningshistorie Jeg stod bagerst i folkemængden i indkøbscentret og kiggede på trylleshowet. Men min opmærksomhed blev draget endnu mere mod den lille pige ved siden af mig end mod

Læs mere

Workshop ved SRP-kursus den 2. oktober 2012 i Århus

Workshop ved SRP-kursus den 2. oktober 2012 i Århus Workshop ved SRP-kursus den 2. oktober 2012 i Århus I skal i grupper på ca. 4 personer lave en opgaveformulering ud fra nedenstående materiale. Brug eventuelt den vedlagte skabelon over opgaveformuleringer

Læs mere

Cykelhandler projekt KOM / IT

Cykelhandler projekt KOM / IT 2015 Cykelhandler projekt KOM / IT Indhold Indledning... 2 Tidsplan... 2 Fase 1 - Problemanalyse... 3 Informations problem... 3 Markedsundersøgelse... 3 Analyse af deres eksisterende medieprodukter...

Læs mere

Ida Toft Andersen FE Frem10 18/06-2014

Ida Toft Andersen FE Frem10 18/06-2014 Indledning og emne Mobning er et kendt begreb. Alle kender til det. Jeg har valgt, at arbejde med mobning, fordi jeg syntes det er et spændende emne. Jeg har valgt at arbejde med to tekster. Min hovedtekst

Læs mere

Sårbarhed og handlekraft i alderdommen

Sårbarhed og handlekraft i alderdommen Oplæg v Lone Grøn Sårbarhed og handlekraft i alderdommen Temamøder d. 16. (Århus) og 18. (København) september 2014 Intro Jeg spørger Vagn, der nu er 85, om han var begyndt at føle sig ældre, da han var

Læs mere

Arbejde hjemmefra opgave. Fredag d. 16. januar 2015

Arbejde hjemmefra opgave. Fredag d. 16. januar 2015 Arbejde hjemmefra opgave Fredag d. 16. januar 2015 Evolution og klassifikation 1. Naturlig variation Naturlig variation er at nogle er bedre tilpasset til miljøet vi lever i, end andre. Hvis miljøet blev

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering

Undervisningsmiljøvurdering 1 Undervisningsmiljøvurdering - Silkeborg Gymnasium - 2013-14 Undervisningsmiljøvurdering Der er i november 2013 gennemført en undersøgelse af undervisningsmiljøet på Silkeborg Gymnasium i 2.g- og 3.g-klasserne,

Læs mere

Rå og helt anderledes..

Rå og helt anderledes.. Rå og helt anderledes... Rå og helt anderledes.. Den er rå og meget spændende. Rikke Glerup har netop åbnet sin salon Glykkenheimer i Bjerringbro, og hendes mål er at henvende sig til de kunder, der tør

Læs mere

UDSKRIFT AF FILMEN HJEMME IGEN! - SNEDKER-FAMILIEN SEJDIC

UDSKRIFT AF FILMEN HJEMME IGEN! - SNEDKER-FAMILIEN SEJDIC UDSKRIFT AF FILMEN HJEMME IGEN! - SNEDKER-FAMILIEN SEJDIC 01:00:08 SNEDKER MUHAREM SEJDIC Jeg har mine venner, jeg har mine bekendte. Vi er sammen, og derfor føler jeg at jeg har det rigtig, rigtig godt.

Læs mere

Jeg er den direkte vej til en tastefejl

Jeg er den direkte vej til en tastefejl Flemming Jensen Jeg er den direkte vej til en tastefejl - om livet med en talblind Papyrus Publishing Tilegnet Louise Bech Via sin kærlighed og ærlighed har hun givet mig mulighed for at give udtryk for

Læs mere

Personaleledelse. Skab det bedste hold. Husk ros og skulderklap

Personaleledelse. Skab det bedste hold. Husk ros og skulderklap Skab det bedste hold Hos LADEGAARD A/S kan vi ikke understrege for mange gange, at samarbejde er nøglen til at frigøre energi og talent i virksomheden. Alt for meget talent går til spilde på grund af dårlig

Læs mere

Find nye veje i følelsernes labyrint

Find nye veje i følelsernes labyrint Find nye veje i følelsernes labyrint Indholdsfortegnelse Forord 7 Indledning 9 Kap 1: Find din primære følelse i nuet 11 Kap 2: Læg afstand til dine tanker 19 Kap 3: Undgå unødvendige konflikter 23 Kap

Læs mere

Velfærdsministeriet, Ligestillingsafdelingen 3. juni 2008. Samråd om pension og ligestilling med Det Politisk-Økonomiske Udvalg DET TALTE ORD GÆLDER

Velfærdsministeriet, Ligestillingsafdelingen 3. juni 2008. Samråd om pension og ligestilling med Det Politisk-Økonomiske Udvalg DET TALTE ORD GÆLDER Velfærdsministeriet, Ligestillingsafdelingen 3. juni 2008 Samråd om pension og ligestilling med Det Politisk-Økonomiske Udvalg DET TALTE ORD GÆLDER 1) Indledning: Præcisering af problemet En stadig større

Læs mere

Af Helle Wachmann og Bolette Balstrup, pædagoger og henhv. leder og souschef i Svanen TEMA: ANERKENDENDE PÆDAGOGIK OG INKLUSION, VERSION 2.

Af Helle Wachmann og Bolette Balstrup, pædagoger og henhv. leder og souschef i Svanen TEMA: ANERKENDENDE PÆDAGOGIK OG INKLUSION, VERSION 2. Om inklusionen og anerkendelsen er lykkedes, kan man først se, når børnene begynder at håndtere den konkret overfor hinanden og når de voksne går forrest. Af Helle Wachmann og Bolette Balstrup, pædagoger

Læs mere

Eva Krarup Steensens tale til studenterne ved translokationen 27.juni 2015

Eva Krarup Steensens tale til studenterne ved translokationen 27.juni 2015 Kære studenter For godt en måneds tid siden holdt vi jeres sidste skoledag. I holdt middag for jeres lærere med taler, quiz og billeder fra jeres tre år på GG. Jeg var rundt i alle klasser og det var skønt

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information Historier om Kommunikation livet om bord og information Kommunikation og information er en vigtig ledelsesopgave. Og på et skib er der nogle særlige udfordringer: skiftende

Læs mere

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015 Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 Tale ved mindehøjtidelighed i Bording kirke d. 4. maj 2015 i anledning af 70 årsdagen for Danmarks befrielse. "Menneske, du har fået at vide, hvad der

Læs mere

Analyse af PISA data fra 2006.

Analyse af PISA data fra 2006. Analyse af PISA data fra 2006. Svend Kreiner Indledning PISA undersøgelsernes gennemføres for OECD og de har det primære formål er at undersøge, herunder rangordne, en voksende række af lande med hensyn

Læs mere

Interview med Jørgen Schøler Cheflæge Hospitalsenheden Horsens.

Interview med Jørgen Schøler Cheflæge Hospitalsenheden Horsens. BS: Værdiskabelse I sundhedsvæsenet gennem IT (Forklaring af værdi). JS: Den diskussion er jeg jo jævnligt inde i og det er fordi jeg tror på at det med at skabe værdi for IT altså en væsentlig del af

Læs mere

Prædiken til Helligtrekongers søndag, Joh 8,12-20. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 5. januar 2014 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til Helligtrekongers søndag, Joh 8,12-20. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 5. januar 2014 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 5. januar 2014 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til Helligtrekongers søndag, Joh 8,12-20. 2. tekstrække Salmer DDS 136: Dejlig er den himmel blå DDS 391: Dit ord, o Gud,

Læs mere

Forstå brugbarheden af Google Analytics på 10 minutter

Forstå brugbarheden af Google Analytics på 10 minutter Forstå brugbarheden af Google Analytics på 10 minutter Hvad er Google Analytics? Hvem kan bruge det? Hvad kan Google Analytics bruges til? Google Analytics viser dig hvor dine kunder har fundet frem til

Læs mere

Effektundersøgelse organisation #2

Effektundersøgelse organisation #2 Effektundersøgelse organisation #2 Denne effektundersøgelse er lavet på baggrund af interviews med etikambassadørerne, samt et gruppeinterview i aktivitets og samværstilbuddene. Denne undersøgelse er ikke

Læs mere

TIDSSYN 2004 et forskningsprojekt

TIDSSYN 2004 et forskningsprojekt TIDSSYN 2004 et forskningsprojekt TEORI OG ANTAGELSER TIDSSYN 1995 KVALITATIV UNDERSØGELSE 10 interview KVANTITATIV UNDERSØGELSE 22 spørgsmål TIDSSYN 2004 Tidssynsundersøgelsens metode Tidssyn er en ny

Læs mere

AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium

AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium Indhold af en synopsis (jvf. læreplanen)... 2 Synopsis med innovativt løsingsforslag... 3 Indhold af synopsis med innovativt løsningsforslag... 3 Lidt om synopsen...

Læs mere

TEST - VAK læringsstil

TEST - VAK læringsstil TEST - VAK læringsstil Marker det svar, som repræsenterer hvordan du generelt opfører dig. 1. Når jeg skal arbejde med nyt udstyr plejer jeg generelt at: a) læse instruktionerne først b) lytte til en forklaring

Læs mere

Nyhedsbrev om teknologi B og A på htx. Tema: Studieretningsprojektet

Nyhedsbrev om teknologi B og A på htx. Tema: Studieretningsprojektet Nyhedsbrev om teknologi B og A på htx Tema: Studieretningsprojektet Ministeriet for Børn og Undervisning Departementet Kontor for Gymnasiale Uddannelser September 2012 Hvorfor dette nyhedsbrev? I august

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Hjerner i et kar - Hilary Putnam. noter af Mogens Lilleør, 1996

Hjerner i et kar - Hilary Putnam. noter af Mogens Lilleør, 1996 Hjerner i et kar - Hilary Putnam noter af Mogens Lilleør, 1996 Historien om 'hjerner i et kar' tjener til: 1) at rejse det klassiske, skepticistiske problem om den ydre verden og 2) at diskutere forholdet

Læs mere

Vid at de arbejder i dig og at du hele tiden kan gå tilbage til dem, når du har lyst.

Vid at de arbejder i dig og at du hele tiden kan gå tilbage til dem, når du har lyst. Kald 4: Hvad er dit behov lige nu. Nu er det tid til at ligge ønskerne lidt væk. Vid at de arbejder i dig og at du hele tiden kan gå tilbage til dem, når du har lyst. Men i dag skal vi tale om dit behov.

Læs mere

Tidsskriftet Replique udkommer hver måned med undtagelse af januar og august.

Tidsskriftet Replique udkommer hver måned med undtagelse af januar og august. R E P L I Q U E Replique, 3. årgang 2013 Redaktion: Rasmus Pedersen (ansvh.), Anders Orris, Christian E. Skov. Tidsskriftet Replique udkommer hver måned med undtagelse af januar og august. Skriftet er

Læs mere

Gruppeopgave kvalitative metoder

Gruppeopgave kvalitative metoder Gruppeopgave kvalitative metoder Vores projekt handler om radikalisering i Aarhus Kommune. Vi ønsker at belyse hvorfor unge muslimer bliver radikaliseret, men også hvordan man kan forhindre/forebygge det.

Læs mere

En stille dag i venteværelset på Institut for Fiktiv Afføring

En stille dag i venteværelset på Institut for Fiktiv Afføring Kapivardreng præsentere: Den komplet ukendte: En stille dag i venteværelset på Institut for Fiktiv Afføring 1. scene, sidder en meget tyk mand, en lille spand fyldt med tynd mave og en meget stor elefantbæ

Læs mere

Studieforløbsbeskrivelse

Studieforløbsbeskrivelse 1 Projekt: Josef Fritzl manden bag forbrydelserne Projektet på bachelormodulet opfylder de givne krav til studieordningen på Psykologi, da det udarbejdede projekts problemstilling beskæftiger sig med seksualforbryderen

Læs mere

Den gode arbejdsplads

Den gode arbejdsplads Den gode arbejdsplads Danske Havne onsdag d. 16. januar 2013 Mads Lindholm, erhvervspsykolog, ph.d. Resten af dagen Hvad er psykisk arbejdsmiljø og hvorfor er det relevant? Fokus på sundhed Begreber til

Læs mere

Den vandrette og den lodrette akse.

Den vandrette og den lodrette akse. Den vandrette og den lodrette akse. En tilgang til tilværelsen, som måske kan gøre det lettere at blive bevidst om forskellige aspekter af livet, er ved at se på den vandrette og den lodrette akse. Det

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

TEMA Stress. Værktøj 9. Pauser! Pauser hvor vi lader op

TEMA Stress. Værktøj 9. Pauser! Pauser hvor vi lader op TEMA Stress Værktøj 9 Pauser! Pauser hvor vi lader op 1 Indhold Introduktion 1. Oplæg til drøftelse af pausepraksis Pausekultur som et godt værn mod stress 3 3 5 2. Instruktion til et lille pusterum i

Læs mere

Hvad er dit samlede indtryk af dit/dine besøg i klinikken?

Hvad er dit samlede indtryk af dit/dine besøg i klinikken? Hvad er dit samlede indtryk af dit/dine besøg i klinikken? Uddyb gerne dit samlede indtryk af besøget har været kunde i mange år og fået rette hjælp Altid positivt mødt. venligt personale et dejlig steg

Læs mere

Rapporten er lavet d.18-09-2012. APV 2012 - Firma A/S

Rapporten er lavet d.18-09-2012. APV 2012 - Firma A/S Rapporten er lavet d.18-09-2012 APV 2012 - Firma A/S Afgrænsninger Skabelon: Svarfordelingssrapport Områder: APV Kortlægning: APV 2012 Denne rapport: Firma A/S Periode for svar: Fra: 06-09-2012 Til: 14-09-2012

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 60 PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Svarprocent: 46% TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 KLINIKKEN 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken?

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10.

Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10. Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10. Hvem elsker det sorte får? Hvem elsker den uregerlige dreng som aldrig kan gøre som han skal. Hvem

Læs mere

Tør du tale om det? Midtvejsmåling

Tør du tale om det? Midtvejsmåling Tør du tale om det? Midtvejsmåling marts 2016 Indhold Indledning... 3 Om projektet... 3 Grænser... 4 Bryde voldens tabu... 6 Voldsdefinition... 7 Voldsforståelse... 8 Hjælpeadfærd... 10 Elevers syn på

Læs mere

Bedømmelseskriterier Dansk

Bedømmelseskriterier Dansk Bedømmelseskriterier Dansk Grundforløb 1 Grundforløb 2 Social- og sundhedsassistentuddannelsen Den pædagogiske assistentuddannelse DANSK NIVEAU E... 2 DANSK NIVEAU D... 5 DANSK NIVEAU C... 9 Gældende for

Læs mere

Kvaliteter hos den synligt lærende elev

Kvaliteter hos den synligt lærende elev Kvaliteter hos den synligt lærende elev Taksonomisk opbygning af aspekter hos synligt lærende elever Jeg skaber forbindelser Jeg forbinder viden og tænkning for at skabe nye forståelser Jeg forbinder ikke

Læs mere

Kursusforløb 6-8. klasse. Fagplan for Den Vide Verden og Demokrati

Kursusforløb 6-8. klasse. Fagplan for Den Vide Verden og Demokrati FAABORGEGNENS FRISKOLE PRICES HAVEVEJ 13, 5600 FAABORG TLF.: 6261 1270 FAX: 6261 1271 Kursusforløb 6-8. klasse ENGHAVESKOLEN D. 07-01-2009 Sideløbende med historieundervisningen i 6.-9.kl. er der i 6.

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Efterår 2016 Forår 2017 Institution Gymnasiet HTX Skjern Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Idehistorie

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 76 PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Svarprocent: 58% TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken? Alt ok De

Læs mere

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Før interviewet startes, oplyses informanten om følgende: Løs gennemgang af projektets emne. Hvem der får adgang til projektet. Anonymitet. Mulighed for at

Læs mere

Konflikthåndtering mødepakke. 1) Skal Kasper skubbe hånden væk og sige hun skal holde op?

Konflikthåndtering mødepakke. 1) Skal Kasper skubbe hånden væk og sige hun skal holde op? Reparation af mobil Trin 4 1) Skal Kasper skubbe hånden væk og sige hun skal holde op? (Kasper skubber den væk) Hold lige op med det der! Louise: Hold selv op, din idiot. Farvel og tak for ingenting! [Trin

Læs mere

Nyhedsbrev om idéhistorie B på htx. Tema: Studieretningsprojektet

Nyhedsbrev om idéhistorie B på htx. Tema: Studieretningsprojektet Nyhedsbrev om idéhistorie B på htx Tema: Studieretningsprojektet Ministeriet for Børn og Undervisning Departementet Kontor for Gymnasiale Uddannelser September 2012 Hvorfor dette nyhedsbrev? I august og

Læs mere

I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler.

I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler. I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler. Det skal medvirke til, at eleverne bliver i stand til at

Læs mere