Konkurrencen var således minimal, så fiskerne hilste den nye fiskeauktion velkommen.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Konkurrencen var således minimal, så fiskerne hilste den nye fiskeauktion velkommen."

Transkript

1 Auktionshuset I denne bygning lå A/S Glyngøre Fiskeauktion. Fiskeauktionen blev stiftet i januar De lokale fiskere ønskede bedre vilkår for afsætning af deres fangst. Mange fiskere stod i et afhængighedsforhold til fiskeeksportørerne. De fiskere, som investerede i egen båd, kunne låne op til 50 % af fartøjets pris i Fiskernes Låneforening i Glyngøre. Resten af købssummen lånte de som regel i banken eller i sparekassen i Nykøbing med en af Glyngøres fiskeeksportører som kautionist. Som modydelse forpligtede fiskerne sig til at levere fangsten til den pågældende eksportør til den pris, han ville give. Priess & Co. var langt den største eksportør i Glyngøre. De kunne til enhver tid udkonkurrere byens øvrige eksportører ved at sænke prisen i en periode. Derudover afregnede Priess & Co. som oftest først, når de havde solgt fisken på de Europæiske markeder. Konkurrencen var således minimal, så fiskerne hilste den nye fiskeauktion velkommen. Auktionerne foregik på den måde, at fiskerne leverede deres fisk til auktion. Her blev de vejet af auktionsmesteren, som herefter satte skibets nummer på kassen, så den retmæssige ejer kunne identificeres. Herefter kunne der bydes. Når prisen var fundet, skulle der afregnes. Fiskerne måtte af med en vis procentdel i auktionsomkostninger. Auktionsmester Folmer Andersen leder dagens auktion. Fotograf Poul Jensen, Skive Folkeblad

2 Fiskeribetjent Kaj Olesen og auktionsmedhjælper Jens Vilhelm Andersen kontrollerer ål, inden auktionen kan begynde. Fotograf Lindy Jørgensen, Skive Folkeblad Der blev primært solgt levende fisk på Glyngøre Fiskeauktion, men også brislinger og rensede rødspætter fandt vej til auktionshuset. Auktionsmester Folmer Andersen står ved bassinerne til de levende fisk i auktionshallen. Brislinger blev kaldt skidtfisk og blev brugt til dyrefoder og fiskemel. Når fiskerne havde fanget brislinger, og de atter var på vej mod havn, ringede de til auktionsmesteren for at angive et skøn over, hvor mange tons de havde fanget. Så gik auktionarius i gang med at finde en køber til fangsten. Hvis det lykkedes, stod der en bil klar på haven til at tage imod brislingerne. De blev losset over i lastbilen via et transportbånd. Lastbilen blev vejet før og efter losning, så en pris kunne beregnes.

3 Fiskebestanden var stærkt faldende op gennem 1980 erne, og i midten af 80 erne blev der landet så få fisk i Glyngøre, at auktionen lukkede. Fiskernes hus I den anden ende af auktionshuset lå Fiskernes hus. Her havde fiskerne redskaber og et toilet. Toilettet blev varmet op af rummets eneste lyskilde en petroleumslampe. En af byens gamle fiskere kan stadig huske, dengang både lampen og petroleumsdunken blev stjålet. Det gjorde toiletbesøgene til en kold og mørk fornøjelse. I dag er Fiskernes hus privatejet. Byens billardklub har klublokaler i den gamle auktionshal.

4 Ishus Denne bygning blev bygget af fiskeeksportør Anders Martin Priess omkring Hans voksende eksportvirksomhed Priess & CO havde brug for et ishus og et kontor. Fiskeeksportør Priess ses med bowlerhatten. I ishuset opbevarede han is, som om vinteren blev savet fri fra vanddammene uden for byen. Isblokkene blev hugget i småstykker og fyldt i fiskekasserne. På den måde kunne fiskene holde sig friske, mens de blev fragtet til køberne. Priess & Co eksporterede fisk til mange lande bl.a. England, Italien og Tjekkoslovakiet. Dette er en ishakke. Den blev brugt til at hakke store isblokke i småstykker. Småstykkerne blev derpå fyldt i fiskekasser for at fryse fiskene ned, eller fyldt i hyldekasser, hvor de smeltede ned over de levende ål, så de kunne holdes i live i et halvt døgn.

5 En issav som denne havde flere funktioner. Den blev brugt på isen til at save isflager ud med. Isflagerne blev derefter kørt med hestevogn til ishuset. Her blev de hakket i småstykker, så de kunne fyldes i fiskekasser. I de kolde vintermåneder kunne det ske, at fiskekutterne frøs fast i isen. Så kunne issaven bruges til at save skibene fri. Før i tiden frøs fjorden ofte til om vinteren. Så gik mange ud på isen for at stange ål gennem et hul i isen. Issaven kunne bruges til at save huller i is. Ishusets vægge var meget tykke. Mellem yder og inder mur lå der et cm tykt lag tang. Faktisk var denne isolering så god, at isen først smeltede hen på sommeren. I 1906 fik byen et frysehus, der var tilsluttet elværket, og som derfor kunne fungere hele året rundt. Tangisoleringen, som ses til venstre, dukkede frem under renovering af bygningen i Fotograf Kristian Pedersen Fiskeeksportør Christen Jørgensen og Jørgen Jørgensen byggede også ishuse på havnen. De lå side om side. Det ene er i dag omdannet til servicehus for havnens sejlere og turister.

6 Denne ålespand er lavet i zink og kan rumme ca kg ål. Den blev brugt, når ålene skulle vejes. Ålespandene er kegleformede og altså smallest foroven. Levende ål kan sno sig gevaldigt, så de skrå sider gjorde det svært for ålene at sno sig ud af spandene. Ålespandende tilhørte ikke de enkelte fiskere men fiskeeksportørerne. Spande med denne facon bruges stadig til ål i dag. Fiskespande med denne form blev brugt til at veje rødspætter i. De flade rødspætter kan ikke sno sig som ålene, så rødspættespandene har form som en omvendt kegle. Denne kasse er beregnet til at pakke ål i. Der kunne være ca kg. Nogle pakkede med de bare næver, andre brugte en form for tang, som blev kaldt en ålesaks. Kassen her mangler et låg, men sådan et skulle naturligvis på, så ålene ikke slap ud. Man skulle være hurtig til at pakke ål, så de ikke fik sig snoet ud af kassen igen. De to brædder på langs hjalp dog til at holde ålene nede, indtil låget kom på.

7 Fiskekasserne var ligesom fiskespandene ejet af fiskeeksportørerne. Denne kasse har tilhørt Priess & Co. Kasserne blev lavet i hånden. Anders Martin Priess fik bygget et helt kassehus til opbevaring af fiskekasser. Her kunne hans folk fremstille og reparere fiskekasser i læ for regn og vind.

8 Kassehuset Kassehuset blev bygget af fiskeeksportør Anders Martin Priess omkring 1928/29. På den tid blev fisk opbevaret og fragtet i trækasser. Kasserne var håndlavede og skulle jævnligt repareres. Til at stå for dette havde Anders Martin Priess ansat nogle gamle fiskere, som ikke længere kunne holde til livet på fjorden. Året rundt fremstillede de fiskekasser. Manden på billedet hedder Søren Hansen. Han er i gang med at lave en hyldekasse foran kassehuset i Overalt på havnen var der stablet fiskekasser op. Sådan så det ud i Flere hundrede af dem bar Priess navn. Storme kunne så let som ingenting vælte kasserne og give fiskere og eksportører mange timers oprydning.

9 I den nybyggede hal kunne Priess mænd fremstille og reparere fiskekasser i læ for regn og vind. Samtidig kunne fiskekasserne opbevares samlet. Bygningen fik hurtigt navnet Æ kassehus. Oprindeligt var der afstand mellem husets bræddebeklædning. Det var nemlig vigtigt med god luftcirkulation, så kasserne kunne tørre. De fleste fiskekasser kunne rumme kg fisk. De lavede også store hyttefade og ålekasser til eksport til bl.a. Tyskland og Tjekkoslovakiet. Kasserne var påmalet fiskeeksportørernes navn eller deres eksportdestination. Denne kasse er beregnet til at pakke ål i. Der kunne være ca kg. Nogle pakkede med de bare næver, andre brugte en form for tang, som blev kaldt en ålesaks. Kassen her mangler et låg, men sådan et skulle naturligvis på, så ålene ikke slap ud. Man skulle være hurtig til at pakke ål, så de ikke fik sig snoet ud af kassen igen. De to brædder på langs, hjalp dog til at holde ålene nede, indtil låget kom på. Fiskekasserne var ejet af fiskeeksportørerne. Som teksten viser, har denne kasse tilhørt Priess & Co. i dag fremstilles fiskerkasser af plastik. På hyldekassen nederst til højre står der skrevet på engelsk: Levende ål. Priess & Co. Glyngøre Danmark. Her bliver kassen brugt som bord i en frokostpause bag kassehuset i 1951.

10 Sådan så fiskerihavnen ud i Kassehuset er den store bygning i højre side af billedet. Op gennem 1980 erne faldt fiskebestanden i Limfjorden. Fjordfiskeriet ophørte næsten, og kassehuset mistede sin betydning. I en årrække stod kassehuset ubenyttet hen, indtil byens idrætsforening i 1994 kontaktede ejeren og bad om lov til at benytte det som festlokale ved årets byfest. Ideen om at omdanne bygningen til et forsamlingshus begyndte at tage form. I dag ejes bygningen af byens borger- og erhvervsforening, som sammen med den lokale arbejdsgruppe Liv på havnen har stået i spidsen for en gennemgribende renovering og modernisering. Æ kassehus bruges nu hele året af både private og foreninger til fester, møder og musikcafé.

11 Færgefart Rofærger og sundkorn Det smalle sund mellem Salling og Mors har siden Middelalderen været brugt som overfartssted. Tunge rofærger fragtede både mennesker, dyr og pakkenelliker mellem landsdelene. Kronen gav i middelalderen privilegiet til at drive færgetrafikken over sundet til biskoppen i Viborg stift. Til gengæld måtte biskoppen opkræve en afgift, som blev kaldt sundkorn, fra alle gårde på Mors. Når sundkornet var betalt, havde bønderne, deres familier og tyende fri overfart med heste, vogne, kvæg og andets gods. Andre rejsende måtte betale efter den gældende færgetakst. Ejerne af sundkornet skulle så til gengæld sørge for, at forholdene og materiellet ved overfarten var i orden. I 1685 overtog ejeren af Højriis retten til færgedriften. Sikkerheden lod i perioder meget tilbage at ønske. Både biskoppen og ejerne af Højriis forsømte i perioder at vedligeholde rofærgerne. En formiddag den 1. april 1723 blev overfarten ramt af en frygtelig ulykke, da færgen tog vand ind og kæntrede, og mere end 20 mennesker mistede livet. Allerede i 1529 havde morsingboerne dog nægtet at betale deres sundkorn til biskoppen før han indsatte en ny rofærge. Biskoppen tog klagen alvorligt, og der blev indsat en ny færge. Færgekroer Det var ikke kun farefuldt at krydse sundet på den tid. Det var også besværligt. Dårligt vejr kunne forhindre overfarten i dagevis. Så var de rejsende nødt til at finde ly og bruge ventetiden på kysten. I 1632 klagede adelsmændene på Mors over, at de savnede et tilholdssted ved det øde Sallingsund. Efter en årrække blev der bygget en kro. I årenes løb fik kroerne ved overfarten øgenavnene Pinen og Plagen. Pinen på Sallingsiden og plagen på Morssiden. I dag er Pinenhus et fint hotel og konferencested og Sallingsund Færgekro på Mors har serveret mange retter for Kongehuset. Jernbane og automobiler Mellem disse to færgekroer sejlede der rofærger frem til Gennem flere år havde der været stigende kritik af færgernes beskaffenhed og af bevillingshaver Gjedde på Højriis. Folketinget besluttede at lade regeringen ekspropriere færgeprivilegiet. De overdrog det til Nykøbing Kommune,

12 som flyttede overfarten til Glyngøre - Nykøbing. I 1873 blev der anlagt færgelejer i Nykøbing og Glyngøre, og der blev indsat en dampfærge. Da DSB i 1884 åbnede en jernbanestrækning mellem Skive og Glyngøre overtog de kort efter færgedriften. I 1889 fik strækningen en ny endestation, nemlig Nykøbing Mors. Der blev anlagt en stationsbygning og DSB indsatte samtidig en jernbanefærge på overfarten mellem Salling og Mors. Den første jernbanefærger sejlede på damp, men blev snart efterfulgt af en motorfærge. Da jernbanefærgen sejlede sine første ture, var der ingen i hverken Salling eller på Mors, der havde egen bil. Dette skulle dog snart ændre sig. Antallet af biler steg stødt i de første årtier af 1900-tallet. Bilisterne havde trange kår på jernbanefærgen. Sejlplanen var tilrettelagt efter togets køreplan og gods havde forrang over biler. Det betød, at bilisterne ofte blev afvist og måtte vente til næste afgang. Det var naturligvis til stor irritation for bilisterne. Motorfolkets færge I 1924 havde en gruppe private bilister fået nok. Sammen med Morsø motorklub, Thisted Amts Motorklub og Forenede danske Motorejere stiftede de i 1923 færgeselskabet Sallingsund færgefart A/S. Allerede året efter sejlede den første motordrevne bilfærge 5 automobiler over sundet ved Pinen og Plagen. Efter 51 års pause var den århundredegamle overfart igen i drift. Ad åre besluttede færgefartens bestyrelse at opkalde færgerne efter overfartens gamle øgenavne. Motorfolket tog navnene til sig og efterhånden blev overfarten kendt som Pinen & Plagen og ikke som Sallingsund færgefart, som den ret beset hed.

13 Den første motorfærge hed Sallingsund. Den havde plads til 4-5 automobiler. DSB opfattede naturligvis Færgefarten A/S som en trussel for statsbanefærgen. De valgte at sætte et stort skilt op ved indkørslen fra Skivevejen til Glyngøre, og de satte billetpriserne ned. Det hjalp ikke. Sallingsund II afløste i 1929 sin forgænger. Den havde plads til 10 automobiler. Færgeruten fik en enorm betydning for erhvervslivet og væksten i området. Som det ses af tallene nedenfor voksede antallet af biler eksplosivt i midten af 1900-tallet. Årstal Personer Biler Sejlplanen blev hele tiden forsøgt tilpasset til det voksende behov, og selvom overfarten var kendt som en effektiv og veldrevet rute, var og blev den en flaskehals. Allerede i 30 erne begyndte bilisterne og egnens erhvervsfolk at drømme om en bro. En travl dag ved færgelejet Pinen, 1975.

14 Det fik dog lange udsigter. I de næste fire årtier sejlede DSB s jernbanefærgen og motorfolkets færge side om side. Pinen og Plagen, Færgen Morsø, ca Den 30. maj 1978 indviede Dronning Margrethe Sallingsundbroen.

15 På Glyngøre Kulturstation kan man stadig se vingehjulet, som prydede broklappen på DSB s færgeleje og hjulet med anker, som var Sallingsund Færgefarts vartegn.

16 Slæbestedet Denne del af havneområdet kaldes slæbestedet. Slæbestedet var det sted, hvor fiskerne kunne veje og sortere deres fangst, og fylde fiskene i fiskekasser, spande eller i hyttefade. Fotograf C. Hadrup, Skive Billedet er fra ca Mændene sorterer og vejer ål. Ålene pakkes i hyldekasser og læsses på lastbilen. På kasserne står der, hvor ålene skal hen i verden: Prag, England og Tyskland. Der er sat en lampe fast på masten. Fiskerne kom ofte i land tidligt om morgenen, hvor det endnu ikke var lyst, så de havde brug for elektrisk lys, når de sorterede og vejede. Lastbilen tilhører Priess & Co. Ejeren var Anders Martin Priess. Han står i baggrunden midt i billedet i jakkesæt. Han var Glyngøres største fiskeeksportør. Hans sønner grundlagde senere Glyngøre Fiskeindustri, som bl.a. blev kendt for Glyngøre sild. De kan stadig købes. I baggrunden ses en godsvogn. Godsvogne kunne køre helt ned på havnen, så fiskene kunne sendes videre rundt i Danmark eller til udlandet.

17 Her losses fiskekasser over i DSBs godsvogn. Jernbanenettet dækkede ikke hele landet, så fiskeeksportør Priess & Co havde deres egne lastbiler, der kunne fragte fisk ud, hvor DSB ikke kørte. Når fiskene skulle transporteres langt, kunne det være vanskeligt at holde dem friske. Derfor blev der gennem årene udviklet særlige kølegodsvogne og kølelastbiler. Indtil da var isen i fiskekasserne Foto fra Priess & Co s Jubilæumshæfte Mellem tvende have, 1950 den eneste måde at nedkøle på. Dette er en hyldekasse. Den kan rumme 25 kg levende ål. Kassen har fire hylder. Ålene blev lagt i kassens tre nederste hylder. I den øverste hylde blev der lagt knust is. Når isen smeltede, dryppede det ned over ålene. På den måde kunne ålene holdes i live et halvt døgn. Dette er en ishakke. Den blev brugt til at hakke store isblokke i småstykker. Småstykkerne blev derpå fyldt i fiskekasser for at fryse fiskene ned eller fyldt i hyldekasser, hvor de smeltede ned over de levende ål, så de kunne holdes i live i et halvt døgn.

18 Denne spand kan rumme ca kg ål. Den blev brugt, når ålene skulle vejes. Ålespandene er kegleformede og altså smallest foroven. Levende ål kan sno sig gevaldigt, så de skrå sider gjorde det svært for ålene, at sno sig ud af spandene. Ålespandende tilhørte fiskeeksportørerne og ikke fiskerne. Spande med denne facon bruges stadig til ål i dag. Her ses slæbestedet i begyndelsen af 1900-tallet. På land ses fiskekasser og ålespande. I vandet flyder fire hyttefade. Hyttefadene var store trækasser beregnet til at opbevare levende fisk i. De havde en

19 mængde huller i både sider, top og bund. Hullerne var så store, at der kunne strømme frisk fjordvand ind og ud, men samtidig så små, at fiskene ikke kunne slippe ud. På hvert eneste hyttefad sad et skilt, som tilhørte den fisker, der ejede hyttefadet. Dette skilt har tilhørt Chresten Norup. Det var vigtigt, at kunne holde styr på hyttefadene, for i perioder var havnebassinet fyldt med hyttefade. Når de skulle repareres, blev de trukket på land ved slæbestedet.

20 Glyngøre motor- og maskinværksted Der hvor Limfjordens hus nu ligger, lå engang Glyngøre motor- og maskinværksted. Det var havnens smedje. Fotograf K.B.A. Markdal Fotograf K.B.A. Markdal Sådan så smedjen ud i Smeden var specialist i at reparerer skibsmotorer og andre af skibenes maskindele. Han reparerede også spillene, som blev brugt til at trække trawl og snurrevod ombord på skibet. Mindre reparationer kunne han klare om bord på skibet, mens det lå ved kaj i havnen. Ved større reparationer var det nødvendigt at hale skibet på bedding. Det vil sige, at skibet blev trukket på land. Som det kan ses på luftfotografiet, lå smedjen helt tæt på vandet. Billedet er fra 1963, og bygningen er blevet kalket hvid. Man kan også se, at der var god plads omkring bygningen til de skibe, som skulle trækkes på bedding. Beddingen var området til venstre for smedjen.

21 Her ses smeden på beddingen, hvor to skibe er trukket op og klar til reparation. Det var hårdt arbejde, at være smed dengang. Maskindelene til motorerne, skruerne og spillene var tunge, og der var ikke mange hjælpemidler til at lette de tunge løft. Derfor var smeden en mægtig stærk mand. Smeden havde et godt ry blandt fiskerne. Han var dygtig og arbejdede hårdt. Når han havde rigtig travlt, skulle man dog fare med lempe, da han godt kunne være lidt hidsig.

22 Inden Glyngøre blev koblet på højspændingsnettet, måtte flere af byens virksomheder forsyne sig selv med strøm. Billedet her er fra Fotografiet er taget ved havnens slæbested, og i baggrunden ses smedjen med sin egen vindmølle, som lavede strøm til smedjen. Op gennem 1970 erne og 80 erne faldt bestanden af fisk i fjorden. Én efter én måtte fiskerne indstille fiskeriet eller finde nye fiskefarvande. Dermed forsvandt også fiskekutterne fra Glyngøre, og efterhånden var der ikke grundlag for at drive et motor- og maskinværksted længere. Klubhus for bikere I slutningen af 1970 erne overtog byens motorcykelklub Road Runners MC smedjen og fik den bygget om til klubhus. Fotograf Claus Bonnerup I 00 erne gik en borgerstyret arbejdsgruppe Liv på havnen ind i et aktivt samarbejde med Skive Kommune om at få bygget et hus, som bl.a. kunne formidle Limfjordens råvarer. Derfor har vi i dag restaurant og røgeri Limfjordens hus liggende på dem gamle bedding med en fantastisk udsigt over fjorden mod Mors.

23 Stærekasserne Stærekasserne blev bygget i Fiskerne havde brug for redskabsskure til deres fiskegrej. Fiskerne gik sammen og stiftede en forening, der skulle sørge for at bygge redskabsskure. På den tid var det DSB, som ejede jorden på havnen, men mod et symbolsk beløb kunne foreningen leje jorden og lade redskabsskurene bygge. Hver fisker kunne så leje sin egen stærekasse af foreningen. Oprindeligt var der et lille das bag ved stærekasserne tættest på fyrtårnet. En lille gangbro førte derover. Her kunne fiskerne i ro og mag sætte sig på dasset. Hvis de var stille, kunne de høre ploppet, når det ramte vandet. Man kan lige ane dasset helt yderst til venstre i billedet. Luftfoto af fiskerihavnen Når stærekasserne skulle males, blev der opkrævet et ekstra beløb af lejerne, så de i fællesskab kunne dække udgifterne. Nedenfor ses det gamle navneskilt, som sad på redskabsskurene. Det hænger nu på Glyngøre Kulturstation, og et nyt er sat op på redskabsskurene på havnen.

24 Kajen ved stærekasserne har altid været et samlingssted for fiskerne. De fiskere, som for længst er gået på land, men som stadig har fjordvand i blodet, er stadig tit at finde på havnen. Ved stærekasserne er der næsten altid mulighed for at høre seneste nyt. Nedenfor ses skibet Tove af Glyngøre ved kajen i Fotograf Poul Erik Bilstrup, Morsø Folkeblad

Østerbrogade. Udgiver: Vilhelm Hansen, Grenaa

Østerbrogade. Udgiver: Vilhelm Hansen, Grenaa Østerbrogade Amtssygehuset Østerbrogade nr. 20 fra 1901, blev bygget til afløsning af det gamle Amtssygehus som siden 1860 havde ligget på Grønland nr. 47 og blev i 1922 afløst af sygehuset på Baunehøj.

Læs mere

Esbjerg Havn. Auktionshallen. En af havnens største bygninger er Auktionshallen. Gennem mange år var den rammen om konsumfiskeauktionen.

Esbjerg Havn. Auktionshallen. En af havnens største bygninger er Auktionshallen. Gennem mange år var den rammen om konsumfiskeauktionen. Auktionshallen En af havnens største bygninger er Auktionshallen. Gennem mange år var den rammen om konsumfiskeauktionen. I dag bruges Auktionshallen som lager for forskellige virksomheder på havnen. Den

Læs mere

Kort over Kerteminde 1859. Her kan du læse om, hvad det betyder, når man kalder Kerteminde en købstad.

Kort over Kerteminde 1859. Her kan du læse om, hvad det betyder, når man kalder Kerteminde en købstad. Blandt fiskerdrenge og tjenestepiger - Kerteminde i 1800- og 1900-tallet Kerteminde er en typisk dansk by. Ligesom de fleste andre byer ligger den ved havet og har en historie, der går tilbage til middelalderen.

Læs mere

Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13 ULØ Alm.del Bilag 149 Offentligt. Æ Kassehus Glyngøre

Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13 ULØ Alm.del Bilag 149 Offentligt. Æ Kassehus Glyngøre Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13 ULØ Alm.del Bilag 149 Offentligt Æ Kassehus Glyngøre Projekt beskrivelse Projekt titel: Projekt deltagere: Æ Kassehus Glyngøre Borger & Erhvervs forening Projekt

Læs mere

Vi fiskede fra Vorupør...

Vi fiskede fra Vorupør... Landingspladsen i Nørre Vorupør fotograferet i 1907. Dengang såvel som i dag foregår fiskeriet fra Vorupør ved at bådene sættes direkte ud fra kysten. Der har aldrig været en havn i Vorupør. Man kan se

Læs mere

En tur til det græske øhav.

En tur til det græske øhav. Maj 2015 En tur til det græske øhav. Mange har sikkert prøvet at gå på en havnekaj sydpå, og set ind i den ene lækre båd efter den anden og tænkt, det må være dejligt at sidde i sådan en båd og sejle rundt

Læs mere

Mellem strandfogeder og strandingskommissionærer:

Mellem strandfogeder og strandingskommissionærer: Mellem strandfogeder og strandingskommissionærer: Strandingsvæsen og redningsaktioner i Skagen i 1800-tallet. Skagen By-og Egnsmuseum, 2005 1 Transport i 1800-tallet. For 150 år siden var der ingen asfalterede

Læs mere

Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850. Skagen By-og Egnsmuseum

Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850. Skagen By-og Egnsmuseum Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850 Skagen By-og Egnsmuseum 1 Skagen omkring 1850. Kender du Skagen? Du har sikkert hørt om Skagens gule murstenshuse. Går vi 150 år tilbage i tiden, så

Læs mere

Historie. Havnsø mølle. Mølleren jagede englænderne på flugt

Historie. Havnsø mølle. Mølleren jagede englænderne på flugt Historie Næsten midt mellem Holbæk og Kalundborg ligger den lille havneby Havnsø i bunden af Nekselø bugten. Stedet har formentlig sin oprindelse tilbage i 1300-tallet og har lige fra starten fungeret

Læs mere

NORDISK WORKSHOP OM NYTTIGGØRELSE OG OPTIMERING AF HVIDFISK RESSOURCEN

NORDISK WORKSHOP OM NYTTIGGØRELSE OG OPTIMERING AF HVIDFISK RESSOURCEN NORDISK WORKSHOP OM NYTTIGGØRELSE OG OPTIMERING AF HVIDFISK RESSOURCEN Tak for muligheden for at tale her på den Nordiske Workshop. Hanstholm Fiskeauktion er glade for at vi har fået muligheden for at

Læs mere

Vinter på HUNDESTED HAVN

Vinter på HUNDESTED HAVN Vinter på HUNDESTED HAVN En billedkunstners dagbog Fredag d. 26. november 2010 kl. 13.25 Vinter Vinteren er kommet tidligt og uden varsel midt i november. Det er minusgrader og Hundested Havn har

Læs mere

Fiskeskib TINA ROSENGREN arbejdsulykke 23. august 2007

Fiskeskib TINA ROSENGREN arbejdsulykke 23. august 2007 Redegørelse fra Opklaringsenheden Fiskeskib TINA ROSENGREN arbejdsulykke 23. august 2007 TINA ROSENGREN ved kaj, billedet viser agterskibet med muslingeskrabere og rejste bomme Faktuel information TINA

Læs mere

Tekst & foto: Bifrost

Tekst & foto: Bifrost Tekst & foto: Bifrost Vi ville prøve at gentage turen til Polen helt op til Stettin, der hvor man tager mast af for at sejle ad floden op mod Berlin. Da vi i 1998 skulle ind i Polsk farvand sejlede man

Læs mere

Opgaver til brug på Elmuseet 4.- 6. klasse

Opgaver til brug på Elmuseet 4.- 6. klasse Opgaver til brug på Elmuseet 4.- 6. klasse ELMUSEET 2003 Steder på kortet: 1. Her ligger prammen 2. I denne bygning er der udstilling om vandkraft 3. Her er Tangeværkets maskinsal. Du skal gå op ad ståltrappen

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

På Læsø 16. - 20. april 2007

På Læsø 16. - 20. april 2007 På Læsø 16. - 20. april 2007 Med Vicki Morten Nina Kasper Martin og Jytte, Alex og Peter Mandag Vi kørte i to busser, skolens røde og Mortens grå Transit, fra Limfjordsskolen klokken 9.15 over Aalborg

Læs mere

Hæftet er udarbejdet til Karlebo lokalhistoriske Forening med hjælp til trykning af Fredensborg Kommune.

Hæftet er udarbejdet til Karlebo lokalhistoriske Forening med hjælp til trykning af Fredensborg Kommune. PÅ VEJ TIL 1 Hæftet er udarbejdet til Karlebo lokalhistoriske Forening med hjælp til trykning af Fredensborg Kommune. Jeg håber, hæftet i sin nuværende form vil vække interesse for møllens historiske betydning.

Læs mere

Væltesbakkes historie Af Thomas Østergaard efter mundtlige fortællinger af Jane Holt på Sandgaarden Øster Hurup d. 25. marts 2013.

Væltesbakkes historie Af Thomas Østergaard efter mundtlige fortællinger af Jane Holt på Sandgaarden Øster Hurup d. 25. marts 2013. Væltesbakkes historie Af Thomas Østergaard efter mundtlige fortællinger af Jane Holt på Sandgaarden Øster Hurup d. 25. marts 2013. Historien om et gammelt klitområde i Nr. Hurup, som gik fra at være dårligt

Læs mere

Erhverv og industri Trævarefabrikken i Hinnerup Træskofabrik

Erhverv og industri Trævarefabrikken i Hinnerup Træskofabrik Erhverv og industri Trævarefabrikken i Hinnerup Træskofabrik Det store område, hvor nu Handelsgården m.m. ligger, har fra 1860erne til slutningen af 1960erne været byens industriområde. På grunden ved

Læs mere

Færgen ØEN grundstødning den 1. november 2006

Færgen ØEN grundstødning den 1. november 2006 Redegørelse fra Opklaringsenheden Færgen ØEN grundstødning den 1. november 2006 Færgen ØEN, grundstødt ved stenmolen ud for Mommark havn. Foto: Opklaringsenheden Faktuel information Færgen ØEN betjener

Læs mere

Vi flytter til Ringe

Vi flytter til Ringe 21. DECEMBER Vi flytter til Ringe Det er underligt at vågne op i huset her i Ringe. Alt er nyt og jeg savner allerede mejeriet. Det er et lille hus, men jeg har dog fået mit eget værelse, men mange af

Læs mere

Damgårdshave Lystfiskerklub

Damgårdshave Lystfiskerklub Fisketur den 22. januar 2019 TURLEDERENS BERETNING 2019 Der mødte 20 medlemmer og 3 gæster op på Havstrygere kl. 8.00 i Helsingør havn. Det blæste lidt fra sydvest med vekslende snebyger, så vi sejlede

Læs mere

historien om Jonas og hvalen.

historien om Jonas og hvalen. Side 3 HVALEN historien om Jonas og hvalen Jonas, vågn op! 4 Gud talte 6 Skibet 8 Stormen 10 Min skyld 12 I havet 14 Hvalen 16 Byen vil brænde 18 Kongen 20 Gud og byen 22 Jonas var vred 24 Planten 26 Side

Læs mere

Nyhedsbrev november 2015 Nr. 79 8. årgang

Nyhedsbrev november 2015 Nr. 79 8. årgang Medlem af Dansk Model Jernbane Union Nyhedsbrev november 2015 Nr. 79 8. årgang Denne fine jernbanelampe har Lisbeth skænket klubben. MJK Limfjorden Nyhedsbrev 1 af 7 14/11 2015 Vores deltagelse i DMJU

Læs mere

De 5 GTC er på togt i Norge.

De 5 GTC er på togt i Norge. De 5 GTC er på togt i Norge. Sidste år var vi på tur i Sverige/ Norge, og her blev jeg bedt om og køre den samme tur i år, bare modsat vej rundt. Det var jeg med på, men havde et par ændringer. Vi skulle

Læs mere

til Dalen hvor vi lige skulle forbi det berømte meget gamle (1894) historiske hotel midt i byen, hvor der står en del gamle biler og blive flittig

til Dalen hvor vi lige skulle forbi det berømte meget gamle (1894) historiske hotel midt i byen, hvor der står en del gamle biler og blive flittig Norge juni 2017 Så er vores tur til Norge klaret, og hvad der så ud til og skulle blive lidt af en våd omgang holdt næsten ikke stik, kun om natten var der meget hul igennem skyerne og der blev vasket

Læs mere

Fremtidens Øresund har plads til natur, friluftsliv og erhverv

Fremtidens Øresund har plads til natur, friluftsliv og erhverv Fremtidens Øresund har plads til natur, friluftsliv og erhverv - miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens tale til konferencen Fremtidens Øresund 3. februar 2016 (Det talte ord gælder) Indledning 1.

Læs mere

Beretning fra Limfjords Challenge 2014 (Mors rundt)

Beretning fra Limfjords Challenge 2014 (Mors rundt) Beretning fra Limfjords Challenge 2014 (Mors rundt) Preben og jeg deltog i år i turen rundt om Mors, også kaldet Limfjords Challenge. Det er en tursejlads i tre etaper, ca. 110 km lang. Det var en rigtig

Læs mere

12. december Grisefødsel

12. december Grisefødsel 12. december Grisefødsel 12. DECEMBER Det er blevet rigtig koldt, så jeg trækker skindhuen godt ned over ørerne. Jeg er på vej over til Niels Kresjan, for at se om han kan lege. Det er ikke altid han kan,

Læs mere

291005_Brochure.indd 1 08/01/10 10:24:07

291005_Brochure.indd 1 08/01/10 10:24:07 291005_Brochure.indd 1 08/01/10 10:24:07 291005_Brochure.indd 2 08/01/10 10:24:08 VI SKABER RAMMERNE 291005_Brochure.indd 3 08/01/10 10:24:09 DEN FLOTTESTE RÅVARE Fisk som råvare i et køkken giver et kick,

Læs mere

Spændende tur med gammelt veterantog. Fortalt af Nicklas & Esben med hjælp fra morfar Poul.

Spændende tur med gammelt veterantog. Fortalt af Nicklas & Esben med hjælp fra morfar Poul. Spændende tur med gammelt veterantog. Fortalt af Nicklas & Esben med hjælp fra morfar Poul. Torsdag 2. august havde vi besluttet at vi skulle ud at køre i veterantog. Nicklas, Esben, mor, Jan, Pia, morfar

Læs mere

Turen til Sverige. Vejen derop var enten op til Frederikshavn og over med færgen til Göteborg eller over med broerne eller bro/færgerne ved Helsingør.

Turen til Sverige. Vejen derop var enten op til Frederikshavn og over med færgen til Göteborg eller over med broerne eller bro/færgerne ved Helsingør. Turen til Sverige. Efter mere en et halvt års forberedelse på en tur til Sverige var dagen kommet den 30 maj og 4 dage frem, vejr meldingen forud for turen var lidt spændende, der skulle være gode dage

Læs mere

DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG

DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG Russisk graffiti 1945 Hvad Rådstuens gulve, vinduer og vægge gemte/gemmer NIELS-HOLGER LARSEN 2012 Undersøgelser under restaureringen 2008-2009 Ved restaureringerne i 2008-2009

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

Kender du vikingeskibene? Kraka Fyr

Kender du vikingeskibene? Kraka Fyr Ottar Helge Ask Roar Ege Kender du vikingeskibene? Kraka Fyr S K O L E T J E N E S T E N V I K I N G E S K I B S M U S E E T Modellen en kopi af Helge Ask er en kopi af Roar Ege en kopi af Ottar en kopi

Læs mere

til lyden af det. Men jeg kan ikke høre andet end folk, der skriger og udslynger de værste ord. Folk står tæt. Her lugter af sved.

til lyden af det. Men jeg kan ikke høre andet end folk, der skriger og udslynger de værste ord. Folk står tæt. Her lugter af sved. Over havet De vender alle sammen ryggen til os. Her må være tusinder af mennesker. Vi står på stranden, men jeg kan ikke se havet. Der er for mange rygge. Jeg har aldrig set havet. Jeg ved bare, at vi

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

Opgaver til lille Strids fortælling

Opgaver til lille Strids fortælling ? Opgaver til lille Strids fortælling Klosteret 1. Hvilken farve har det store hus/klostret, som Strid ser, inden han kommer til byen? A. Klostret, det er kalket hvidt. B. Klostret, det er rødt, bygget

Læs mere

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 1 Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 2 Dan Sagnet fortæller, at en konge ved navn Dan, jog sine fjender mod syd. Han var en stærk konge, og folk gav hans land navn efter ham. På den måde fik Danmark

Læs mere

Har du lyst til at tage på tur og se noget flot? Så er Hindsgavl-halvøen måske noget for dig.

Har du lyst til at tage på tur og se noget flot? Så er Hindsgavl-halvøen måske noget for dig. Hindsgavl-halvøen Har du lyst til at tage på tur og se noget flot? Så er Hindsgavl-halvøen måske noget for dig. Hindsgavl-halvøen ligger lige uden for Middelfart. Det er et dejligt sted med mange muligheder.

Læs mere

9. DECEMBER TØMMERFLÅDEN

9. DECEMBER TØMMERFLÅDEN 9. DECEMBER TØMMERFLÅDEN Jeg har fået lov til at cykle til Sallinge i eftermiddag. Foråret er rigtig kommet nu, og jeg kan mærke den varme vind mod kinden. Jeg har medvind og jeg kender jo hele vejen,

Læs mere

Den første sluse var der kun os,meget rart når man er nybegynder,men det gik rigtigt godt næste

Den første sluse var der kun os,meget rart når man er nybegynder,men det gik rigtigt godt næste Sommerferie 2015 At tage på ferie i egen båd er slet ikke så besværligt som man skulle tro. Der er nogle ting der skal være i orden. Jeg skulle have kanalskipper bevis det fik jeg gennem Danske tursejlere

Læs mere

Spørgsmål til Karen Blixen

Spørgsmål til Karen Blixen Spørgsmål til Karen Blixen Af Dorte Nielsen Karen Blixen afsnit 1 1. Hvor ligger Rungstedlund? 2. Hvornår blev Karen Blixen født? 3. Hvor mange år var hun i Afrika? 4. Hvornår udkom hendes første bog?

Læs mere

Vadehavet, handlen og Vikingetidens Ribe

Vadehavet, handlen og Vikingetidens Ribe Danmarks ældste by Ved at se på de ting, som arkæologer har fundet, ved man at Ribe er Danmarks ældste by. Den markedsplads som byen er bygget op om, er fra omkring år 710. Frem til slutningen af 700-tallet

Læs mere

Gode vaner! - for fangst og håndtering ombord...

Gode vaner! - for fangst og håndtering ombord... Gode vaner! - for fangst og håndtering ombord... P A R T N E R Gode vaner for fangst og håndtering ombord på fartøjer i de tre vestkysthavne Thyborøn, Thorsminde og Hvide Sande. Gode vaner er udarbejdet

Læs mere

Bornholm A-holdet 2018

Bornholm A-holdet 2018 Bornholm A-holdet 2018 Endelig blev lørdag morgen og Knudsen og Richard holdt i indkørslen, så vi kunne få pakket og komme afsted til en uges fiskeri på Bornholm.Ved Knudshoved blev der holdt pause. Søren

Læs mere

Halm. Huse ved Vadehavet - Forundringskort Halm

Halm. Huse ved Vadehavet - Forundringskort Halm Halm Halm blev brugt til at blande i lerklining, både i vikingetiden og i bindingsværkshuse omkring 1634. Halmstrå kan let knække. Flere halmstrå sammen er stærkere end ét strå. Halm Halmstrå er hule,

Læs mere

Besøget på Arbejdermuseet

Besøget på Arbejdermuseet Opgave 1 Besøget på Arbejdermuseet Hvad kan I huske? Snak om billederne Arbejde på havnen Fritid med familien 1 EFTER OPGAVE / FAMILIEN SØRENSEN Opgave 1 Besøget på Arbejdermuseet Familien Sørensens køkken

Læs mere

Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel.

Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel. Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel. Så kunne vi tage det sammen, men jeg tænkte lidt over

Læs mere

Det første, Erik Jørgensen

Det første, Erik Jørgensen Det første, der møder os i 38-årige Erik Jørgensens lejlighed i Lyngby nord for København, er en riffel. Sammen med resten af hans udstyr ligger den og flyder i et organiseret kaos. Otte store ammunitionskasser

Læs mere

Struer jernbaneklub. Januar Mh 304 ved Struer MR center vest d samt formanden Egon.

Struer jernbaneklub. Januar Mh 304 ved Struer MR center vest d samt formanden Egon. Struer jernbaneklub Januar 2005 Mh 304 ved Struer MR center vest d.2004-09-18 samt formanden Egon. Bestyrelsen: Formand: Egon Petersen 97407433 Kasserer: Erik Linaa 97840687 Bestyrelsesmedlemmer: Kim Hansen

Læs mere

Vi når Skillinge Hamn i frisk så frisk vind, at vi blæser inde i to dage. Vi nyder solen og sprayhoodens læ og ser på det lille hyggelige samfund.

Vi når Skillinge Hamn i frisk så frisk vind, at vi blæser inde i to dage. Vi nyder solen og sprayhoodens læ og ser på det lille hyggelige samfund. Skillinge Vi når Skillinge Hamn i frisk så frisk vind, at vi blæser inde i to dage. Vi nyder solen og sprayhoodens læ og ser på det lille hyggelige samfund. Skillinge var tidligere en betydningsfuld

Læs mere

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne.

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Denne folder indeholder fem forslag til vandreture på Venø, hvoraf den ene også kan gennemføres

Læs mere

Alder: 44 Start i branchen: 1979 Nuværende firma: NSU - Nordjysk Stilladsudlejning

Alder: 44 Start i branchen: 1979 Nuværende firma: NSU - Nordjysk Stilladsudlejning StilladsInformation nr. 68 - juni 2003 Side 9 manden Claus Swing, Aalborg Navn: Claus Swing Bopæl: Aalborg Alder: 44 Start i branchen: 1979 Nuværende firma: NSU - Nordjysk Stilladsudlejning Tillidshverv:

Læs mere

Lejrskole tur. Derefter kørte vi til Gottrop slot som ligger i Tyskalnd.

Lejrskole tur. Derefter kørte vi til Gottrop slot som ligger i Tyskalnd. Lejrskole tur. D 10-5-10 skulle vi til Tyskland med skolen i 3 dage. Vi kørte fra Rindum kjærgaard ca. kl. 8:15. Vi kørte ned mod Tyskland, men før vi kørte ind i Tyskland, skulle vi lige ind i Møgeltønder

Læs mere

Byudvikling på Limfjordstangerne

Byudvikling på Limfjordstangerne Byudvikling på Limfjordstangerne I det følgende opgavesæt skal du forsøge at forestille dig, hvordan det har været at leve på Limfjordstangen før det endelige gennembrud i 1862 og frem til i dag, hvor

Læs mere

Havneplads og Strandgade

Havneplads og Strandgade Havneplads og Strandgade Øverst ses havnens slæbested. I midten den tidligere Toldbod ved Grenaa Havn, opført 1809. Den var oprindelig bygget som kasserne for de mange danske soldater, som lå indkvarteret

Læs mere

En fortælling om Bornholms Regionskommune af Dennis Gade Kofod

En fortælling om Bornholms Regionskommune af Dennis Gade Kofod Det, der vokser Det var havnen, der i sin tid skabte Hasle. Det siges der, og det er vel en slags sandhed. Den vækst byen har oplevet dengang, kom fra havnen. Kom fra havet. Som med så mange andre byer

Læs mere

BLANDT FISKERDRENGE OG TJENESTEPIGER - KERTEMINDE I 1800- OG 1900-TALLET

BLANDT FISKERDRENGE OG TJENESTEPIGER - KERTEMINDE I 1800- OG 1900-TALLET BLANDT FISKERDRENGE OG TJENESTEPIGER - KERTEMINDE I 1800- OG 1900-TALLET Borgmestergården Huset blev bygget i 1601, på den tid Midt i Nyborg ligger en gård. Med man kalder renæssancen. Det er ikke skæve

Læs mere

ISTID OG DYRS TILPASNING

ISTID OG DYRS TILPASNING ISTID OG DYRS TILPASNING - undervisningsmateriale For 12.000 år siden var der istid i Danmark. Den gang levede der dyr her, som var tilpasset klimaet. Mange af disse dyrearter lever ikke mere. På de følgende

Læs mere

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs.

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Alle andre lå og sov. Bortset fra Knøs. Han sad i forstavnen og så ud over

Læs mere

Til Stockholm med Lis Kristine, 2012

Til Stockholm med Lis Kristine, 2012 Til Stockholm med Lis Kristine, 2012 I år gik sommerturen til Stockholm. En frisk nogle gange hård vind fra sydvest sendte os to dage efter Sct.Hans ud af Limfjorden over Grenå og Helsingør til Svanemøllen

Læs mere

Wayfarersejlads fra Doverodde. En lille ferieberetning af Jesper Nothlev, W10560

Wayfarersejlads fra Doverodde. En lille ferieberetning af Jesper Nothlev, W10560 Wayfarersejlads fra Doverodde En lille ferieberetning af Jesper Nothlev, W10560 Vores første ferieuge gik med et af årets Wayfarerhøjdepunkter, Rantzausmindetræffet i det Sydfynske Øhav. Kan man tænke

Læs mere

Projektbeskrivelse for Glyngøre Silde Festival

Projektbeskrivelse for Glyngøre Silde Festival Projektbeskrivelse for Glyngøre Silde Festival Baggrund og historie Glyngøre har valgt sin vej med hensyn til Glyngøre havn, vi vil skabe Liv og frem for alt sætte fokus på de kvaliteter og produkter som

Læs mere

kan nøjes med at købe et ekstra modul til den man allerede har. Build a bag henvender sig til den semiprofessionelle

kan nøjes med at købe et ekstra modul til den man allerede har. Build a bag henvender sig til den semiprofessionelle Build a bag Build a bag er en serie af kameratasker. Når man er fotograf er der oftest forskel på det udstyr man skal have med til forskellige opgaver. Når man har meget udstyr eller og/eller flere kameraer

Læs mere

1. Trafikken før 1953

1. Trafikken før 1953 1. Trafikken før 1953 Rutebiler fra I/S Møens Omnibusser i Damsholte omkring 1925. (Postkort) Fra Møn til omverdenen Fra gammel tid kom man til og fra Møn med postforbindelser, der havde diligencelignende

Læs mere

Udnyt pladsen rør ingen hindringer

Udnyt pladsen rør ingen hindringer Udnyt pladsen rør ingen hindringer [før] Masser af rør, der samler støv og tager plads op. Nu skal der sættes et bord og nogle skabe op, så man kan bruge rummet til noget. Det har vi brugt Materialer Køkkenelementer

Læs mere

VISNINGS MATERIALE U N D E R. - opfindelser - damplokomotiv

VISNINGS MATERIALE U N D E R. - opfindelser - damplokomotiv U N D E R VISNINGS MATERIALE - opfindelser - Når vi taler om 1800-tallet, taler vi også ofte om industrialiseringen. Det var en tid, hvor der skete en stor udvikling i samfundet. Der kom flere og flere

Læs mere

Med Ladbyskibet på tur

Med Ladbyskibet på tur Med Ladbyskibet på tur Engang sejlede Ladbyskibet på vandet omkring Kerteminde. Måske tog det også på togter rundt i vikingernes verden. Ladbyskibet var et langskib på 21 m. Det har været stort og flot.

Læs mere

22. DECEMBER. Det går helt godt

22. DECEMBER. Det går helt godt 22. DECEMBER Det går helt godt Jeg kan godt li at gå i skole her i Ringe. Det var slet ikke så slemt at begynde i den nye klasse, som jeg havde frygtet. Jeg synes, de var flinke alle sammen og vores klasselærerinde

Læs mere

Men Mikkel sagde bare vi skal ud i den brand varme og tørre ørken Din idiot. efter vi havde spist morgen mad tog vi vores kameler Og red videre.

Men Mikkel sagde bare vi skal ud i den brand varme og tørre ørken Din idiot. efter vi havde spist morgen mad tog vi vores kameler Og red videre. Det var midt på formiddagen. vinden havde heldigvis lagt sig jeg Mikkel og min ven og hjælper Bjarke stod i stævnen og så ind mod Byen Mombasa hvor vi skulle ligge til vi skulle ligge til. vi skulle Møde

Læs mere

Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE. Hvad kan I huske? Snak om billederne. Havn og arbejde. Fritid

Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE. Hvad kan I huske? Snak om billederne. Havn og arbejde. Fritid Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE Hvad kan I huske? Snak om billederne Havn og arbejde Fritid 1 Besøget på Arbejdermuseet Køkken og mad Bolig 2 Boligen i København i slutningen af 1800-tallet 2 OPGAVE

Læs mere

September 2010 11. Årgang Nr. 3

September 2010 11. Årgang Nr. 3 September 2010 11. Årgang Nr. 3 www.marna.dk Formanden har ordet Per Thomsen Hej allesammen i foreningen Marna.Sejlsæsonen er ved at gå på held og vi har sidste Mandagssejlads d. 25 okt. kl. 1830. Når

Læs mere

Sange for de helt små

Sange for de helt små Sange for de helt små Hjulene på bussen Hjulene på bussen drejer rund,rundt,rundt, rundt, rundt, rundt, rundt, rundt, rundt, Hjulene på bussen drejer rund,rundt,rundt, gennem hele byen. Dørene i bussen

Læs mere

20. DECEMBER. Far søger arbejde

20. DECEMBER. Far søger arbejde 20. DECEMBER Far søger arbejde Far er hjemme fra Roskilde, og det er rart. Bare han nu kan li sit nye arbejde, men jeg ved ikke rigtigt, om jeg bryder mig om at flytte til Roskilde. Det er langt væk fra

Læs mere

Udbygning og ombygning af Doverodde Havn

Udbygning og ombygning af Doverodde Havn Udbygning og ombygning af Doverodde Havn Side 1 Indhold Stedet... 3 Formål... 6 Omfang... 8 Mængde beregning... 8 Økonomi.... 8 Bilag.: Tegnings materiale. MASTERPLAN FOR UDBYGNING OG OMBYGNING AF DOVERODDE

Læs mere

Foreningen af Danske Santiagopilgrimme. Den danske Pilgrimsrute Nordjylland, vest. Aars - Skringstrup, 6-7

Foreningen af Danske Santiagopilgrimme. Den danske Pilgrimsrute Nordjylland, vest. Aars - Skringstrup, 6-7 Den danske Pilgrimsrute Nordjylland, vest Aars - Skringstrup, 6-7 Afstande: Aars - Skringstrup, 29 km Skringstrup - Viborg, 19 km. Ruterne er kortlagt på såvel Waymarkedtrails som Friluftsrådets Ud i naturen.

Læs mere

BYTUREN Sommerkonkurrence for børn juni 25. august 2018

BYTUREN Sommerkonkurrence for børn juni 25. august 2018 BYTUREN Sommerkonkurrence for børn -------- 15. juni 25. august 2018 Tag børn eller børnebørn i hånden og prøv Middelfart Kultur & Biblioteks gå-det-selv-tur i Middelfart. Følg ruten, svar på spørgsmål

Læs mere

Madens historier. Ruth og Rasmus fanger fisk

Madens historier. Ruth og Rasmus fanger fisk Madens historier Ruth og Rasmus fanger fisk Fisken i frikadellen I dag spiser børnene fiskefrikadeller. Mmmm, det her er bare det bedste, siger Ruth og tager en stor mundfuld. Enig, siger Rasmus. Men hvordan

Læs mere

STAD. Havneplads. Gæster kunne også ankomme sejlende til Badehotellet Grenaa Strand

STAD. Havneplads. Gæster kunne også ankomme sejlende til Badehotellet Grenaa Strand Havneplads B2 Badehotellet Grenaa Strand fotograferet af fotograf J. P. Christiansen på selve indvielses dagen. Fotograf Christiansen, der havde atelier i Kannikegade, fremstillede en mængde postkortbilleder,

Læs mere

Esrum og det mystiske Møn 3.oktober 2014, 1.udgivelse ved gruppe 2 og 3

Esrum og det mystiske Møn 3.oktober 2014, 1.udgivelse ved gruppe 2 og 3 .oktober 2014, 1.udgivelse ved gruppe 2 og Elever indtager vandrehjem og oplever Danmarks fødsel på Møns Klint Rejsen til Møn Lavet af: Nambahlou D.1/10.2014 Det var en lang rejse. Vi skulle både tage

Læs mere

Klik for at tilføje et foto. En uge I juni 2016

Klik for at tilføje et foto. En uge I juni 2016 En uge I juni 2016 I uge 25, var det lykkedes os at skrabe fridage sammen til en uges fri, som vi ville bruge på den store blå hylde. Laura og Mikael venter deres første barn omkring den 26. juni, så vi

Læs mere

Kapitel 1-3. Instruktion: Skriv ja ved det, der er rigtigt - og nej ved det, der er forkert. Der skal være fire ja og fire nej.

Kapitel 1-3. Instruktion: Skriv ja ved det, der er rigtigt - og nej ved det, der er forkert. Der skal være fire ja og fire nej. Opgaver til En drøm om mord af Jens-Ole Hare. Opgaverne kan løses, når de angivne kapitler er læst, eller når hele bogen er læst. Opgaverne kan hentes på www.vingholm.dk. Kapitel 1-3 Opgave 1 Instruktion:

Læs mere

Herefter fragtes hjem og lægges på lager hvor det tørres

Herefter fragtes hjem og lægges på lager hvor det tørres Siden først i februar har Christiansmøllens hat med indhold befundet sig på Sjælland hos Møllebygger Michael Jensen. Her skal Christiansmøllens hat renoveres og de nye la Cour patenterede Klapvinger skal

Læs mere

RUNDT HAVNEN I SKÆLSKØR

RUNDT HAVNEN I SKÆLSKØR RUNDT HAVNEN I SKÆLSKØR Skælskør Havn ejes af Slagelse kommune. Havnen består af tre bassiner: (A) Inderhavnen, som er 3,8 m dyb, (B) Yderhavnen 4,6 m og (C) Fiskerihavnen på 2,5 m. Skibe op til 60 meters

Læs mere

Borgerplan for Kvols

Borgerplan for Kvols Borgerplan for Kvols Beskrivelse af byen og landskabet: Kvols er meget smukt beliggende på vestsiden af Hjarbæk fjord. Byens huse ligger tæt opad skrænterne fra den lille havn ved fjorden og holder sig

Læs mere

Aabenraa Veteranbane April 2015 Informationer og gode råd om skinnecykling på Aabenraabanen 1/6

Aabenraa Veteranbane April 2015 Informationer og gode råd om skinnecykling på Aabenraabanen 1/6 Informationer og gode råd om skinnecykling på Aabenraabanen 1/6 Aabenraa Veteranbane Historie Aabenraa Veteranbane blev hjemmehørende i Aabenraa 16. august 1999 og opstod på resterne af Tønder-Tinglev

Læs mere

SJÆLLANDS ODDE HAVNEBY

SJÆLLANDS ODDE HAVNEBY SJÆLLANDS ODDE HAVNEBY HAVNEHALLEN - den gode maritime oplevelse i et lokalt miljø Projektplan - Bilag til Ansøgningsskema Stedet Tæller 4.11.2015 HASLØV & KJÆRSGAARD I 1 Havnehallen Odden Havneby - den

Læs mere

Klubnyt efterår 2014.

Klubnyt efterår 2014. Sommeren er forsvundet og vi er godt i gang med den sidste del af året, vi er sidst i oktober og der er kun 2 måneder til jul, så er vi igen på vej til sommer og nyt campingsæson. Det har været en forrygende

Læs mere

Fiskeoplevelser. Året rundt i Vestjylland. Struer Kystfisker Forening - www.skf1990.dk

Fiskeoplevelser. Året rundt i Vestjylland. Struer Kystfisker Forening - www.skf1990.dk Fiskeoplevelser Året rundt i Vestjylland Struer Kystfisker Forening - www.skf1990.dk SILD Sildefiskeriet starter i fjordmundingerne ca. midt i april og holder på til ca. midt i maj-juni hvor hornfiskene

Læs mere

Du kan bruge filen ISKIOSK eller svararket ved besvarelsen af opgave 1.2 til 1.5.

Du kan bruge filen ISKIOSK eller svararket ved besvarelsen af opgave 1.2 til 1.5. I en iskiosk gør ejeren dagens salg op hver aften. På den måde kan han sammenligne salget på de enkelte ugedage og i forskellige uger Tabellen viser salget i uge 27 og uge 28. Tegning: Hans Ole Herbst

Læs mere

Undervisningsmateriale 4.-6.

Undervisningsmateriale 4.-6. SORT GUL RØD Skagensmalernes rammer og fiskernes by Undervisningsmateriale 4.-6. KYSTMUSEET Skagen www.kystmuseet.dk 2016 Om undervisningsmaterialet: Undervisningsmaterialet er til brug under et besøg

Læs mere

Bryrup Vrads. Thailandsk jernbane truck

Bryrup Vrads. Thailandsk jernbane truck Bryrup Vrads Thailandsk jernbane truck 1 Kære medlemmer i VMJK. Nu står sommeren for døren, dog er der problemer med sommer varmen, der er nok derfor, at vejret fra forårsmånederne genudsendes. I det sidste

Læs mere

Formandsberetning for 2014 og lidt 2015.

Formandsberetning for 2014 og lidt 2015. Formandsberetning for 2014 og lidt 2015. Denne beretning burde have været udsendt elektronisk inden dette møde. Dette har et flertal i den siddende bestyrelse ikke ønsket alligevel så derfor bliver fremlæggelsen

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R KANALBETJENTHUSENE VED LENDRUP VESTHIMMERLANDS KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 25.05.2011 Besigtiget af: Maria Wedel Gjelstrup Journalnummer: 2011-7.82.07/820-0001 Kommune:

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Triumph 2000 MK 2 gennem 17 år.

Triumph 2000 MK 2 gennem 17 år. Triumph 2000 MK 2 gennem 17 år. Af Bernt Pedersen 573. På billedet ses min gamle 2000 MK 2 er som den så ud da jeg solgte den tilbage i 2007. Indkøbt i 1990 for 3500 solgt igen i 2007 for 3500 ---tak for

Læs mere

Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13 ULØ Alm.del Bilag 149 Offentligt VELKOMMEN TIL GLYNGØRE

Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13 ULØ Alm.del Bilag 149 Offentligt VELKOMMEN TIL GLYNGØRE Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13 ULØ Alm.del Bilag 149 Offentligt VELKOMMEN TIL GLYNGØRE Frederikshavn Hanstholm Thyborøn Nykøbing Glyngøre Skive Aalborg Karup Ringkøbing Aarhus Glyngøre - En

Læs mere

Gode råd og krav for både i Ry Marina. Havnens Emma Gad

Gode råd og krav for både i Ry Marina. Havnens Emma Gad Gode råd og krav for både i Ry Marina Havnens Emma Gad Fortøjning til bro og pæle I Danmark blæser det en hel del. Det gør det også i Ry Marina. Derfor er det nødvendigt at vi fortøjer korrekt, naturligvis

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere