Kys sproget november 2008 University College Lillebælt Asylgade 7-9, 5000 Odense C

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kys sproget 4.-7. november 2008 University College Lillebælt Asylgade 7-9, 5000 Odense C"

Transkript

1 Novemberkonferencen 2008 Kys sproget november 2008 University College Lillebælt Asylgade 7-9, 5000 Odense C

2 Novemberkonferencen er et tværfagligt forum, som på 26. år henvender sig til praktikere inden for det sociale og pædagogiske område, uddannelsesinstitutioner, ansatte i forvaltninger, forældre og alle andre, der interesserer sig for børn og unges vilkår. Novemberkonferencen tilbyder foredrag om aktuelle emner inden for pædagogik, kultur, filosofi og politik. Novemberkonferencen har en hjemmeside: På adressen kan du få oplysninger om de enkelte foredrag og foredragsholdere, herunder foredragsholdernes udgivelser, og fremkomme med synspunkter og kommentarer. Arrangører af Novemberkonferencen er: Pædagogisk Medhjælper Forbund Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund - forbundet for pædagoger og klubfolk Socialpædagogernes Landsforbund Fyn Odense Lærerforening Pædagogisk Grunduddannelse Social- og Sundhedsskolen i Odense University College Lillebælt: Pædagoguddannelsen i Odense Læreruddannelsen i Odense Efter- og videreuddannelsen Praktiske oplysninger: Konferencen finder sted i University College Lillebælt, Kongressalen, Asylgade 7-9, 5000 Odense C, tlf Der er 5 minutters gang til tog og busser. Parkering ved Odense Koncerthus. Kantinen er åben fra 7.30 til for køb af varm og kold mad, drikkevarer, kaffe/the, kage mv. Om aftenen kan der trækkes varme og kolde drikkevarer i automaterne. Der vil være udstillinger under konferencen. Novemberkonferencens plakat og billeder er lavet af Bent Tofteberg. Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til kursussekretær Lisbeth Normand, tlf. dir

3 Kys sproget Hvad ville mennesket være uden sprog? Vi bruger sproget til at meddele os over for hinanden, som stillads for vores tankevirksomhed og som materiale til at skabe kunstværker. Sprog er rytme, musik og dans. Men sproget tjener også det formål at forvirre og manipulere tænk bare på reklame og politisk spin. Sprog er også opdragelse: Børn har 100 sprog, men berøves de 99 af dem, som Mallaguzzi sagde. Men hvad gør vi, når vore børn udvikler deres eget sprog, befolket med udtryk, som vi ikke bryder os om? Og hvad med de tosprogede er det en gave at have to sprog, eller er det et problem? Sprog er støj Sprog er stilhed Sprog er adskillelse Sprog er samlende og famlende Sprog er selviscenesættelse Sproget skal læres, stimuleres, og helst skal vi tilegne os flere sprog. Lærere og pædagoger har lovbundne forpligtelser til at motivere og støtte børn og unge i tilegnelsen af sproglige færdigheder. Sproget kan bruges som værktøj og legetøj. Sproget kan bruges til forsvar og angreb, til velkomst og bortvisning, til dannelse og uddannelse. Uden sproget er mennesket begrænset i sin deltagelse i fællesskabet og i sine muligheder til at udvikle sig.

4 Tirsdag den 4. november kl Foredrag 1 Kjeld Kjertmann: Tag fat om sproget Den man kysser, tager man fat om og knuger ind til sig. Og den man kysser, ser man i øjnene og rører ved. Man må se og føle den, man elsker og ikke kan undvære. Sproget kan vi ikke undvære, og heldigvis har det også en synlig og fysisk form, som vi kan se på og røre ved, tage fat om og flytte rundt på. Og som vi kan tale med barnet om, når vi har skrevet et godt ord på et kort som barnet sidder med i hånden, og som vi kan lege med sammen med andre ord fra den lille æske, hvor barnet gemmer sine ord for at have dem helt for sig selv. Ordkasse, siger de voksne. En skattekiste, synes barnet selv. Mange pædagoger har opdaget, at det lille barns visuelle og sansemotoriske tilgang til verden er en fin indgang til at rette vores fælles opmærksomhed mod sproget som en genstand, vi kan tale om, på lige fod med alle andre fænomener i verden. Kjeld Kjertmann, ph.d., tidligere lektor i dansk sprog og læsning, Institut for Curriculumforskning, Danmarks Pædagogiske Universitet.

5 Tirsdag den 4. november kl Foredrag 2 Jørn Lund: Sprog, sprogpolitik og uddannelsespolitik Kun få er klar over, at sprog ikke er det samme som kommunikation, og hvad dét indebærer, når man drøfter sprogpolitik. Sprog er skolens vigtigste redskab, men det omgiver os overalt i samfundet. Det er faktisk vanskeligt at tage fri fra sproget. Hvert enkelt menneskes sprog er noget meget personligt og individuelt, men det er også adgangen til et fællesskab og til erhvervelse af indsigt gennem hele tilværelsen. Jørn Lund, sprogforsker, har undervist og forsket på KU og i flere år været professor i dansk på den daværende Danmarks Lærerhøjskole, det nuværende Danmarks Pædagogiske Universitet. Nu ansat som direktør for DSL, Det Danske Sprog- og LitteraturSelskab. Chefredaktør for Den Store Danske Encyklopædi. Har været formand for de to seneste sprogpolitiske udvalg. Det sidste barslede med rapporten Sprog til tiden.

6 Tirsdag den 4. november kl Foredrag 3 Lotte Hansen: Sprog - manipulation - spin Er det sproglig fordrejning, når embedsmænd i Økonomi- og Erhvervsministeriet retter i Bendt Bendtsens kalender, så middag bliver til erhversmiddag? Er spin lig med løgn og manipulation, og har man sandheden tilbage, når spinnet er væk? Form og indhold er så vævet sammen i moderne kommunikation, at alle, der prøver at skille det ad, får problemer. Kom og få nye redskaber. Lotte Hansen, direktør i kommunikationsfirmaet Mannov, journalist og cand. scient. pol., ekstern lektor ved Danmarks Journalisthøjskole Forfatter til bogen Og spin som udkom sidste år på Gyldendal. Flere informationer findes på:

7 Onsdag den 5. november kl Foredrag 4 Sigurd Barrett: Børn, sprog og musik Sigurd Barrett har 3000 spillejobs, 300 TV-programmer og 40 udgivelser bag sig. Han er meget bevidst om sproget, både i musikken, i børnenes verden, i tekster og i dialog. Sigurd Barrett har modtaget en række priser for sin sprogbrug, og han vil i sit oplæg fortælle om, hvordan sproget kan bruges positivt, når man kommunikerer med børn - og med hinanden. Sigurd Barrett vil generelt fortælle om sit virke med børn, musik og sprog, men specielt vil han komme ind på, hvilken betydning sproget har, når vi taler med vores børn. Desuden vil han spille musikeksempler og komme med smagsprøver på de sange, som gennem de sidste 10 år har gjort ham til Danmarks mest efterspurgte børne-entertainer. Sigurd Barrett, pianist, entertainer og TV-vært. På hjemmesiden kan du downloade fotos og læse mere om Sigurd Barrett.

8 Onsdag den 5. november kl Foredrag 5 Janek Szatkowski: Performativitet og dramaturgi... lidt om det helt andet Jeg synes, at du kan skifte billedet ud med følgende tekst efter: En kys siger noget, bare på en helt anden måde... præsidenter kysser filmstjerner, andre præsidenter, børn... og hver gang skabes der betydninger. Hvis vi skal beskrive, hvordan det, der ikke er sprog, skaber betydning, er der naturligvis mange veje at gå. Jeg slår i foredraget til lyd for en metode, der tager udgangspunkt i en analyse af performativitetens teatrale aspekter. Hvad betyder så det? Den daglige kommunikation foregår i et konkret rum. Den er en del af en given situation, der varer en vis tid. I situationen fungerer vi som personer og måske som roller. Kommunikationen kan beskrives med teatrets begreber. Performativititet kan forstås som det at give betydning en form. Jeg prøver med enkle eksempler at vise nogle konkrete resultater af en sådan fremgangsmåde. Jeg slår nok også lige et lille slag for nødvendigheden af kunstfag i uddannelsessystemet. Janek Szatkowski, lektor ved Institut for Æstetiske Fag, Aarhus Universitet, afdeling for Dramaturgi. Forskningsområder: Dramaturgisk analyse (tekst, forestilling, processer), drama og teaterpædagogik. Var leder for den første dramatikeruddannelse i Danmark ( ). Har været involveret i nationalt forskningsprojekt omkring virtuelle 3D-rum: Teatret i computeren og computeren i teatret ( ). Ledet væksthus for børneteaterdramatikere ( ). Har gennem årene været arrangør og oplægsholder på mange konferencer om drama og teaterpædagogik.

9 Onsdag den 5. november kl Foredrag 6 Jens Peter Madsen m.fl.: Kys Sproget - en fortællecafé om børn og sprog Fortællegruppen Børneliv inviterer gæster til en fortælleaften om det, der sker blandt børn, når sproget udvikler sig i fortælling, leg og venskaber. Der bliver ingen lange taler, men masse af fortællinger om erindringer og oplevelser med børn, som vi har mødt. Ordstyrer og fortæller: Jens Peter Madsen, lektor og historiefortæller. Musik og sang: Erling Hjernø, komponist og musiker. Fortællende gæster: Jesper Kinck-Jensen, konsulent og medlem af byrådet i Odense, Arne Lindegaard, lektor og cand. mag., Henrik Broue Jensen, lektor, cand. pæd. pæd. et cand. pæd. psyk. Fortællegruppen Børneliv fortæller barndomshistorier for voksne og har gennem snart 10 år besøgt et stort antal daginstitutioner og skoler over hele landet, senest med forestillingen Fortællinger om en dreng med en livlig fantasi. Se mere på

10 Torsdag den 6. november kl Foredrag 7 Erik Sigsgaard: At få tingene til at hedde det, de er 1 2-åriges sprogskaben og de voksne Det meste af, hvad børn lærer, lærer de før skolestarten. Før 3-årsalderen er det tydeligt, hvem der bliver gode, og hvem der bliver dårlige læsere. Læsningens forudsætninger skabes i de første leveår. Vi skal se nærmere på disse forudsætninger. Hvilke elementer i institutionslogikken kan skade sprogudviklingen? Hvilken pædagogisk praksis kan fremme den? Det værste er, når vi skal tegne, sagde en 3-årig om børnehaven som uden at ville det bygger op til senere læsevanskeligheder. Det kan være, at presset på daginstitutionerne for at få dem til at ligne skolen stik imod hensigten skader mere end den gavner.

11 Torsdag den 6. november kl Foredrag 8 Ditte Laursen: D r bare skod på den grineren-agtige måde ;-) - Om unges sprog Traditionelt beskyldes unge for at tale utydeligt og hurtigt og for at bruge bandeord, unødige overdrivelser og indholdstomme fyldord som lissom og og så n. Samtidig er de fleste unge i deres kommunikation med jævnaldrende yderst sprogkompetente. I foredraget demonstreres det ud fra eksempler på åriges egen sprogproduktion, at de unges sprog hverken er værre eller bedre end de voksnes - det er anderledes. Det diskuteres, hvordan de unges sproglige erfaringer og kompetencer kan indgå i en dialog med pædagoger og læreres viden og indsigt. Ved at integrere de unges egne kommunikationsformer i en pædagogisk praksis kan de unge opdage, hvad det er, de ved, blive i stand til i at formulere og perspektivere det og få lyst til at udvikle sig videre. Ditte Laursen, ph.d. fra Syddansk Universitet med afhandlingen Det mobile samtalerum unges kommunikations- og samværsformer via mobiltelefonen. Ansat ved Statens Mediesamling, Statsbiblioteket og forsker i kommunikation og interaktion i medier og unges brug af medier.

12 Torsdag den 6. november kl Foredrag 9 Overraskelse De nærmere informationer vedrørende dette foredrag vil blive annonceret på vores hjemmeside: Fredag 7. november kl bemærk tidspunktet! Foredrag 10 Jon-Roar Bjørkvold: Det musiske sprog Nogen skriftlig præsentation af mit foredrag kan jeg ikke/vil jeg ikke give. Mit foredrag improviseres frem i samspil med de fremmødte. Men der skal synges og refleksionerne skal ske på basis af det oplevede. Sprogets musiske dimensioner også ud over traditionelle musikalske parametre, skal trækkes ind. Den spontane barnesang, som er vort musikalske modersmål, kommer vi bl.a. ind på... Jon-Roar Bjørkvold er dr. phil. og norsk professor emeritus i musikvidenskab. Han har bl.a. skrevet Det Musiske Menneske, Skildpaddens Sang og doktorafhandlingen Den og spontane barnesangen - vort musikalske modersmål. Bjørkvold er kendt for sine inspirerende, nærværende og musiske foredrag.

13 Køb af billetter Bestillinger af billetter til de enkelte foredrag sker via indsendelse af vedhæftede bestillingsseddel. Sidste bestillingstidspunkt er 26/ HUSK: at angive det ønskede antal billetter ud for det enkelte foredragsnummer (1-10) at angive nøjagtig afsenderadresse af hensyn til, hvor billetterne skal sendes hen at indbetaling kun kan ske på postkontor, fra egen postgirokonto eller via homebanking. at hvis der benyttes elektronisk fakturering, skal EAN-nummer (13 cifre) oplyses. Dette skal benyttes, hvis det er offentlige institutioner, der betaler. Dette gælder ikke for private institutioner og personer. at der går ekstra tid, når indbetalingen foregår via institutionernes forvaltning. Billetprisen er kr. 150,- pr. foredrag og kr. 60,- for studerende Billetter og fakturaer udsendes efter sidste tilmeldingsfrist 26/ Tilmeldingen er bindende efter fristens udløb. Evt. usolgte billetter kan købes ved indsendelse af bestillingssedlen inden den 26/ Resterende billetter kan købes ved indgangen mod kontant betaling. Der kan udstedes kvittering. Til hvert foredrag er der plads til 285 personer. I tilfælde af for få solgte billetter aflyses foredraget og evt. indbetalte beløb refunderes.

14 Antal billetter Kjeld Kjertmann Jørn Lund Lotte Hansen Sigurd Barrett Janek Szatkowski Jens Peter Madsen m.fl. Erik Sigsgaard Ditte Laursen Overraskelse Jon-Roar Bjørkvold Tilmelding af enkeltpersoner eller grupper, som betaler selv: Kontaktpersons navn: Fulde CPR-nr.: (skal oplyses) - Er du studerende? Ja Nej Hvis ja, hvor? Kontaktpersonens privatadresse: Postnummer: By: Tlf.: Tilmelding af enkeltpersoner eller grupper, hvor en institution betaler: Kontaktpersons navn: Fulde CPR-nr.: (skal oplyses) - Institutionens adresse: Postnummer: By: Tlf.: Ean-nr: Foredrag nummer Alm. billetter á kr. 150,- Stud billetter á kr. 60,- Talonen sendes til: Lisbeth Normand, University College Lillebælt, Asylgade 7-9, 5000 Odense C - Seneste tilmelding er d. 26. september 2008

15 Ugeplan Tirsdag 4. november Foredrag nr. 1 - kl Kjeld Kjertmann Foredrag nr. 2 - kl Jørn Lund Foredrag nr. 3 - kl Lotte Hansen Onsdag 5. november Foredrag nr. 4 - kl Sigurd Barrett Foredrag nr. 5 - kl Janek Szatkowski Foredrag nr. 6 - kl Jens Peter Madsen m.fl. Torsdag 6. november Foredrag nr. 7 - kl Erik Sigsgård Foredrag nr. 8 - kl Ditte Laursen Foredrag nr. 9 - kl Overraskelse Fredag 7. november Foredrag nr kl Jon-Roar Bjørkvold

16 Arrangører af Novemberkonferencen er: Pædagogisk Medhjælper Forbund, Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund - forbundet for pædagoger og klubfolk, Socialpædagogernes Landsforbund Fyn, Odense Lærerforening, Pædagogisk Grunduddannelse, Social- og Sundhedsskolen i Odense, University College Lillebælt: Pædagoguddannelsen i Odense, Læreruddannelsen i Odense og Efter- og videreuddannelsen.

Alle forældre og ansatte fra en institution, som er medlem af FOLA, deltager til medlemspris.

Alle forældre og ansatte fra en institution, som er medlem af FOLA, deltager til medlemspris. v/ann Elisabeth Knudsen, cand. mag i dansk og psykologi, hjerneforsker og forfatter. Esbjerg d. 7. marts 2012 kl. 19.00 til 21.00 Syddansk Universitet, Niels Bohrsvej 9-10, 6700 Esbjerg Hjerner udvikler

Læs mere

TAL, SKRIV, LEG OG LÆS

TAL, SKRIV, LEG OG LÆS TAL, SKRIV, LEG OG LÆS Temadag om børns tidlige sprog- og skriftsproglige udvikling Målgrupper: Temadagen henvender sig primært til pædagoger i børnehaver og indskoling, børnehaveklasselærere og lærere

Læs mere

Sæt tiden i spil! Spild ikke tiden. Novemberkonferencen 2009. 3.-6. november 2009

Sæt tiden i spil! Spild ikke tiden. Novemberkonferencen 2009. 3.-6. november 2009 Novemberkonferencen 2009 Spild ikke tiden Sæt tiden i spil! 3.-6. november 2009 University College Lillebælt Asylgade 7-9 5000 Odense C samt Rømersvej 3 5200 Odense V Novemberkonferencen er et tværfagligt

Læs mere

Konference Sprogpædagogik i hverdagen 2015

Konference Sprogpædagogik i hverdagen 2015 Find vejen frem VIA Videreuddannelse & Kompetenceudvikling Konference Sprogpædagogik i hverdagen 2015 6. maj kl. 09.00-15.15 2 3 Konference Sprogpædagogik i hverdagen 2015 sprog og bevægelse hører sammen

Læs mere

TÆT PÅ DIGITALE UNGE

TÆT PÅ DIGITALE UNGE TÆT PÅ DIGITALE UNGE CENTER FOR DIGITAL PÆDAGOGIK / GENERATOR KONFERENCE MØDECENTER ODENSE 29.10.2014 KURSER & KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK TÆT PÅ DIGITALE UNGE Facebook, Instagram og Youtube

Læs mere

Hvilke forventninger er der til sygeplejerskerollen, og hvad er kulturens betydning for læring, arbejdsmiljø og samarbejde?

Hvilke forventninger er der til sygeplejerskerollen, og hvad er kulturens betydning for læring, arbejdsmiljø og samarbejde? Du inviteres til konference om kvalitet i sygeplejerskeuddannelsen, som sætter fokus på de udfordringer, sygeplejerskeuddannelsen står overfor i forhold til sundhedsvæsenets udvikling og forandring. Konferencen

Læs mere

Tal med dit barn 3-6 år. - gode råd til forældre om sprogstimulering af børn

Tal med dit barn 3-6 år. - gode råd til forældre om sprogstimulering af børn Tal med dit barn 3-6 år - gode råd til forældre om sprogstimulering af børn Dit barns sprog Dit barns sproglige udvikling starter før fødslen og udvikles livet igennem. Når du bevidst bruger sproget i

Læs mere

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde KONFERENCE Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde LÆRINGSKONSULENTERNE Den styrkede pædagogiske læreplan er det nationale fundament

Læs mere

1 of :09

1 of :09 Ifølge forskere er der ikke grund til at frygte en generation af ipad-børn, der kun sidder passivt og lader sig underholde. Både i daginstitutioner og i fritiden bruger børn i høj grad ipad'en som et lærerigt

Læs mere

Velkommen til Skåde Dagtilbud hvor sproget danner basis for venskaber og læring

Velkommen til Skåde Dagtilbud hvor sproget danner basis for venskaber og læring S P R O G I S K Å D E D A G T I L B U D Velkommen til Skåde Dagtilbud hvor sproget danner basis for venskaber og læring I Skåde Dagtilbud er det en sprogvejleder og en sprogpædagog fra hver afdeling, der

Læs mere

Charlotte Ringsmose og Susanne Ringsmose Staffeldt. RUM OG LÆRING om at skabe gode læringsmiljøer i børnehaven

Charlotte Ringsmose og Susanne Ringsmose Staffeldt. RUM OG LÆRING om at skabe gode læringsmiljøer i børnehaven Charlotte Ringsmose og Susanne Ringsmose Staffeldt RUM OG LÆRING om at skabe gode læringsmiljøer i børnehaven Charlotte Ringsmose og Susanne Ringsmose Staffeldt Rum og læring om at skabe gode læringsmiljøer

Læs mere

Specialpædagogik i praksis -

Specialpædagogik i praksis - Danmarks Specialpædagogiske Forening Vingstedkurset 2011 Specialpædagogik i praksis - En særlig indsats! 2. 4. november 2011 Økonomisk støttet af www.specialundervisere.dk kursus@specialundervisere.dk

Læs mere

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde KONFERENCE Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde LÆRINGSKONSULENTERNE Den styrkede pædagogiske læreplan er det nationale grundlag

Læs mere

Landskonference 2008 program

Landskonference 2008 program Landskonference 2008 program Kvalitet i dagplejen 2008 Dagplejens fremtid, relationsorienteret pædagogik i dagplejen, 0-3 åriges sproglige udvikling, børn med særlige behov og forældresamarbejdet er hovedtemaerne

Læs mere

Telefon nr.: 50 42 83 82 Telefon nr.: 65 97 22 97 Mail: lone@lindberg-carstensen.dk Mail: mai.lan@mail.dk

Telefon nr.: 50 42 83 82 Telefon nr.: 65 97 22 97 Mail: lone@lindberg-carstensen.dk Mail: mai.lan@mail.dk Kære medlemmer af lokalafdeling Fyn Sjældent har adoption fyldt så meget i medierne som i de forløbne måneder, og bevågenheden har været stor også politisk. For en adoptivfamilie er denne bevågenhed både

Læs mere

Sprogværksted i børnehøjde

Sprogværksted i børnehøjde Bilag til ansøgningsskema til huskunstnerordningen Sprogværksted i børnehøjde Galten/Låsby dagtilbud søger om tilskud under huskunstnerordningen til projekt Sprogværksted i børnehøjde. Skanderborg kommune

Læs mere

SPROGVURDERING OG AF 3-ÅRIGE

SPROGVURDERING OG AF 3-ÅRIGE SPROGVURDERING OG SPROGStimulering AF 3-ÅRIGE indhold SIDE 3 SIDE 5 SIDE 6 SIDE 8 SIDE 8 SIDE 10 SIDE 11 SIDE 12 SIDE 12 SIDE 14 SIDE 14 SIDE 16 SIDE 18 SIDE 20 kære forældre som forælder... Man har også

Læs mere

Digital trivsel. Unges onlineliv og redskaber til det pædagogiske arbejde. Konference Scandic Odense, 23.05.2013. www.foredragogkonferencer.

Digital trivsel. Unges onlineliv og redskaber til det pædagogiske arbejde. Konference Scandic Odense, 23.05.2013. www.foredragogkonferencer. Digital trivsel Unges onlineliv og redskaber til det pædagogiske arbejde Konference Scandic Odense, 23.05.2013 foredrag & konferencer www.foredragogkonferencer.dk DIGITAL TRIVSEL Unges onlineliv og redskaber

Læs mere

mindfulness i skolesammenhæng. 4. oktober 2011 i Aarhus Videreuddannelse og Kompetenceudvikling

mindfulness i skolesammenhæng. 4. oktober 2011 i Aarhus Videreuddannelse og Kompetenceudvikling Videreuddannelse og Kompetenceudvikling Nærvær, opmærksomhed, mindfulness i skolesammenhæng. 4. oktober 2011 i Aarhus Kan mindfulness være med til at skabe nærvær og opmærksomhed i skolen? Kan det bruges

Læs mere

Udvikling gennem relationer

Udvikling gennem relationer Finn Thorbjørn Hansen Julie Nørgaard Jonas Norgaard Mortensen Niels Christian Hvidt Per Schultz Jørgensen Udvikling gennem relationer 4. 5. maj 2017 National konference Udvikling gennem relationer Relationer

Læs mere

DIGITALE UDFORDRINGER I UNDERVISNINGEN AF UNGE

DIGITALE UDFORDRINGER I UNDERVISNINGEN AF UNGE DIGITALE UDFORDRINGER I UNDERVISNINGEN AF UNGE KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER 29.09.2014 KURSER & KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK DIGITALE UDFORDRINGER I UNDERVISNINGEN AF UNGE Vi elsker det,

Læs mere

Sprogligt repertoire

Sprogligt repertoire Sprogligt repertoire Projektet Tegn på sprog i København at inddrage flersprogede børns sproglige resurser Lone Wulff (lw@ucc.dk) Fokus i oplægget Målsætninger Kort præsentation af pilotprojektet, baggrund

Læs mere

Landskonference Kvalitet. i dagplejen. På Hotel Nyborg Strand maj

Landskonference Kvalitet. i dagplejen. På Hotel Nyborg Strand maj Landskonference 2010 F O A f a g o g a r b e j d e Kvalitet i dagplejen På Hotel Nyborg Strand 17.-18. maj 1 Landskonferencen Kvalitet i dagplejen er en konference for alle der interesserer sig for dagplejen

Læs mere

SPROGVURDERING OG SPROGSTIMULERING AF 3-ÅRIGE

SPROGVURDERING OG SPROGSTIMULERING AF 3-ÅRIGE SPROGVURDERING OG SPROGSTIMULERING AF 3-ÅRIGE 3 INDHOLD KÆRE FORÆLDER SIDE 03 SIDE 05 SIDE 06 SIDE 08 SIDE 08 SIDE 10 SIDE 11 SIDE 12 SIDE 12 SIDE 14 SIDE 14 SIDE 16 SIDE 18 SIDE 20 KÆRE FORÆLDER SOM FORÆLDER

Læs mere

Børn og digitale medier - nye udfordringer for de voksne

Børn og digitale medier - nye udfordringer for de voksne Pressemeddelelse Børn og digitale medier - nye udfordringer for de voksne Børn og unges forbrug af digitale medier er stigende. De boltrer sig i den digitale verden via computer, iphone, tv og konsoller

Læs mere

Hvad så med mig? - når jeg er barn og i risiko for at blive misbruger

Hvad så med mig? - når jeg er barn og i risiko for at blive misbruger Hvad så med mig? - når jeg er barn og i risiko for at blive misbruger Konference og høring på Christiansborg d. 11. oktober 2012 Hvad ved vi om, hvad der skaber en misbruger? Forskningen er kommet tættere

Læs mere

DET PERFEKTE LIV - EN KONFERENCE OM UNGES

DET PERFEKTE LIV - EN KONFERENCE OM UNGES DET PERFEKTE LIV - EN KONFERENCE OM UNGES FORTÆLLINGER KONFERENCE SCANDIC ODENSE 29.01.2015 KURSER & KONFERENCER KURSEROGKONFERENCER.DK DET PERFEKTE LIV - EN KONFERENCE OM UNGES FORTÆLLINGER Ungdomslivet

Læs mere

Invitation til Fagdage om matematik i førskole og skolestart i oktober og november

Invitation til Fagdage om matematik i førskole og skolestart i oktober og november Til alle skoler Invitation til Fagdage om matematik i førskole og skolestart i oktober og november Mål sættes fokus på Matematik i førskole og skolestart I løbet af efteråret afholder, Danmarks Matematiklærerforenings

Læs mere

Den gode overgang om at komme godt afsted og sikkert frem. Af Cand. Psych. Inge Schoug Larsen

Den gode overgang om at komme godt afsted og sikkert frem. Af Cand. Psych. Inge Schoug Larsen Den gode overgang om at komme godt afsted og sikkert frem Af Cand. Psych. Inge Schoug Larsen Kære Nicolai Nu kan jeg ikke lege med dig mere, for jeg er startet herovre på fritidsordningen. Ha det godt

Læs mere

Tidlig skrift Forbudt for børn?

Tidlig skrift Forbudt for børn? Tidlig skrift Forbudt for børn? Arbejde med Tidlig skrift i teorien Oplæg på Temadag d. 26.1.2012 v. Annika Wiwe Introduktion Tidlig Skrift en mulig samarbejdsflade mellem daginstitution og skole Disposition

Læs mere

Unges onlineliv og redskaber til det pædagogiske arbejde. Konference Scandic Hvidovre, 05.03.2013 Scandic Kolding, 06.03.2013. foredrag & konferencer

Unges onlineliv og redskaber til det pædagogiske arbejde. Konference Scandic Hvidovre, 05.03.2013 Scandic Kolding, 06.03.2013. foredrag & konferencer Digital trivsel Unges onlineliv og redskaber til det pædagogiske arbejde Konference Scandic Hvidovre, 05.03.2013 Scandic Kolding, 06.03.2013 foredrag & konferencer www.foredragogkonferencer.dk DIGITAL

Læs mere

Ud i det blå. - Musik- og Teaterleg for de 0 3 årige. Udarbejdet af Ditte Aarup Johnsen

Ud i det blå. - Musik- og Teaterleg for de 0 3 årige. Udarbejdet af Ditte Aarup Johnsen Ud i det blå - Musik- og Teaterleg for de 0 3 årige Udarbejdet af Ditte Aarup Johnsen Ud i det blå er et musik- og teaterprojekt for dagplejere og deres børn i Aarhus Kommunes Dagpleje. Projektet er kendetegnet

Læs mere

Tværfaglig konference Egenomsorg og

Tværfaglig konference Egenomsorg og Videreuddannelse og Kompetenceudvikling Tværfaglig konference Egenomsorg og patientuddannelse Den kroniske syge patient på sygehuset og i hjemmet Mellem sårbarhed og handlekraft 22. september 2011 i Aarhus

Læs mere

Kurser/efteruddannelse i skoleåret 2014/15.

Kurser/efteruddannelse i skoleåret 2014/15. Den 11. marts 2015 Kurser/efteruddannelse i skoleåret 2014/15. Denne orientering drejer sig om følgende kurser/efteruddannelse: 1. Kursus i ministeriets sprogvurderingsmateriale til børnehaveklassen (se

Læs mere

Årsmøde for dagplejeledere og dagplejepædagoger

Årsmøde for dagplejeledere og dagplejepædagoger Pædagogisk Sektor F O A F A G O G A R B E J D E Årsmøde for dagplejeledere og dagplejepædagoger 19.-20. september 2011 Hotel Nyborg Strand, Østerøvej 2, 5800 Nyborg Dagplejens fremtid med fokus på faglig

Læs mere

Konferencen finder sted mandag den 16. september kl. 10-16 på Syddansk Universitet, Campusvej 55, Odense

Konferencen finder sted mandag den 16. september kl. 10-16 på Syddansk Universitet, Campusvej 55, Odense Invitation til konferencen VUC deler viden 2013 VUC Videnscenters første konference VUC deler viden 2013 viser resultater og deler viden om vigtige udviklingstendenser og projekter i og omkring VUC. Konferencen

Læs mere

EN SKOLE I FORANDRING

EN SKOLE I FORANDRING EN SKOLE I FORANDRING INKLUSION, FORANDRINGSLEDELSE OG VISIONER FOR GRUNDSKOLENS FREMTID KONFERENCE 10.03.2014 ODENSE CONGRESS CENTER GENERATOR KURSER OG KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK EN SKOLE

Læs mere

Pædagogik Kreativitet Fællesskab

Pædagogik Kreativitet Fællesskab F O A F A G O G A R B E J D E Pædagogik Kreativitet Fællesskab De pædagogiske konsulenter i Region Hovedstaden og FOA Fag og Arbejde inviterer til Pædagogiske Konsulenters Landskonference 10. 11. april

Læs mere

Landskonference Kvalitet i dagplejen

Landskonference Kvalitet i dagplejen F O A f a g o g a r b e j d e Landskonference 2009 Kvalitet i dagplejen 1 Landskonference 2009 Kvalitet i dagplejen Dagplejepædagogik, etik i dagplejen, arbejdet med udsatte børn og forældresamarbejde

Læs mere

TEMADAG FOR PAS KONSULENTER og særligt indbudte

TEMADAG FOR PAS KONSULENTER og særligt indbudte Kursustilbud TEMADAG FOR PAS KONSULENTER og særligt indbudte På Munkholm Kursuscenter, Vongevej 5, 7300 Jelling Tlf. 75 87 33 11 03.3 2010 kl. 9.30 15.00 Hovedtemaet: Strategiproblemer hos børn, unge og

Læs mere

SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014

SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014 SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014 Sammenhæng Sprog er grundlæggende for at kunne udtrykke sig og kommunikere med andre. Igennem talesprog, skriftsprog,

Læs mere

RUNDT OM DEN NETBASEREDE UDDANNELSE

RUNDT OM DEN NETBASEREDE UDDANNELSE NETVÆRKET FOR NETBASEREDE PROFESSIONS- UDDANNELSER I UCC, UC SYDDANMARK OG VIA UC Inviterer til konferencen RUNDT OM DEN NETBASEREDE UDDANNELSE 1. DECEMBER 2011 Some rights reserved by magical-world http://www.flickr.com/photos/magical-world/

Læs mere

Torsdag d. 15 marts 2018, , VIA University College, Aarhus C

Torsdag d. 15 marts 2018, , VIA University College, Aarhus C Torsdag d. 15 marts 2018, 13.30-17.30, VIA University College, Aarhus C NUKIGA er grønlandsk og betyder min styrke. Det er også navnet på et initiativ fra det Grønlandske Hus i Aarhus, som de seneste par

Læs mere

DIGITAL TRIVSEL UNGES ONLINELIV OG REDSKABER TIL DET PÆDAGOGISKE ARBEJDE KONFERENCE SCANDIC HVIDOVRE 25.11.2013 SCANDIC KOLDING 26.11.

DIGITAL TRIVSEL UNGES ONLINELIV OG REDSKABER TIL DET PÆDAGOGISKE ARBEJDE KONFERENCE SCANDIC HVIDOVRE 25.11.2013 SCANDIC KOLDING 26.11. UNGES ONLINELIV OG REDSKABER TIL DET PÆDAGOGISKE ARBEJDE KONFERENCE SCANDIC HVIDOVRE 25.11.2013 SCANDIC KOLDING 26.11.2013 KURSER & KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK UNGES ONLINELIV OG REDSKABER TIL

Læs mere

SPROGKONFERENCE 2015

SPROGKONFERENCE 2015 SPROGKONFERENCE 2015 MULIGHEDER GENNEM SPROG TIVOLI HOTEL 16. JUNI 2015 PROGRAM 8:30 9:00 Morgenmad 9:00 9:15 Velkommen v/ konferencier Aydin Soei 9:15 9:25 Åbningstale v/ Børne- og Ungdomsborgmester Pia

Læs mere

Udvikling af digital kultur

Udvikling af digital kultur Udvikling af digital kultur Digitalisering er et vilkår i dag Digitale medier er med til at definere virkeligheden omkring os og dermed er de med til at definere os (Jostein Gripsrud 2005) Det er vigtigt

Læs mere

Barnets sproglige udvikling fra 3-6 år

Barnets sproglige udvikling fra 3-6 år Barnets sproglige udvikling fra 3-6 år Indholdsfortegnelse Forord Forord 3 1. Samspil 4 2. Kommunikation 6 3. Opmærksomhed 8 4. Sprogforståelse 10 5. Sproglig bevidsthed 12 6. Udtale 14 7. Ordudvikling

Læs mere

Diagnosticerede unge

Diagnosticerede unge Diagnosticerede unge fakta, perspektiver og redskaber til undervisningen Konference Odense Congress Center, 07.05.2013 foredrag & konferencer www.foredragogkonferencer.dk Diagnosticerede unge fakta, perspektiver

Læs mere

Afrapportering pædagogisk læreplan :

Afrapportering pædagogisk læreplan : Afrapportering pædagogisk læreplan 2015-2017: Afdeling: Børnehaven, Orkestervej Aktivitetstema: Kulturelle udtryksformer og værdier: Æstetiske oplevelser Skabende praksis Traditioner og værdier Kultur

Læs mere

Hør og se barnets stemme - Et projekt med kunstnerisk og æstetisk tilgang

Hør og se barnets stemme - Et projekt med kunstnerisk og æstetisk tilgang Hør og se barnets stemme - Et projekt med kunstnerisk og æstetisk tilgang Birte Hansen og Mette Hind Fotograf: Finn Faurbye Finansieret af: NUBU, Nationalt Videncenter om Udsatte Børn og Unge Indholdsfortegnelse:

Læs mere

Forsøg med modersmålsundervisning, 1. klassetrin

Forsøg med modersmålsundervisning, 1. klassetrin Forsøg med modersmålsundervisning, 1. klassetrin Forsøgsprogram om modersmålsbaseret undervisning Ved projektleder Rune Schjerbeck, Undervisningsministeriet den 20. marts 2014 Indsæt note og kildehenvisning

Læs mere

Videns og færdighedsmål. Uddannelsesplan for Modul 9 - Praktikperiode 2 - DTP. Institutionens navn: Daginstitutionen Skovbrynet

Videns og færdighedsmål. Uddannelsesplan for Modul 9 - Praktikperiode 2 - DTP. Institutionens navn: Daginstitutionen Skovbrynet Uddannelsesplan for Modul 9 - Praktikperiode 2 - DTP Institutionens navn: Daginstitutionen Skovbrynet Praktikstedet skal jf. Bek. Nr 211 af 6.3.2014 9 stk. 2 udfærdige Uddannelsesplan for de praktikperioder,

Læs mere

Randers Kommune. Kan du høre mig! Ledelseskonference 2. november 2010

Randers Kommune. Kan du høre mig! Ledelseskonference 2. november 2010 Randers Kommune Kan du høre mig! Ledelseskonference 2. november 2010 Fra åbenmundede bureaukrater til primadonnaer. Årets lederkonference har temaet Kommunikation og ledelse. Temaet er valgt, fordi vi

Læs mere

Konference for skolebestyrelser og ledere i grundskolen. At træde i karakter og få gode karakterer den 28. og 29. august 2015

Konference for skolebestyrelser og ledere i grundskolen. At træde i karakter og få gode karakterer den 28. og 29. august 2015 Konference for skolebestyrelser og ledere i grundskolen At træde i karakter og få gode karakterer den 28. og 29. august 2015 1 Velkommen til skolebestyrelseskonference Få inspiration til arbejdet i skolebestyrelsen

Læs mere

Kære elever og forældre. Herning d. 8. februar 2012

Kære elever og forældre. Herning d. 8. februar 2012 Kære elever og forældre. Herning d. 8. februar 2012 Året 2012 begyndte med en undervisnings eftermiddag for lærere og pædagoger, hvor Atheas medarbejder underviste i benyttelse af vore nye interaktive

Læs mere

Kreativitet i leg og bevægelse. Praksisnært udviklingsprojekt i Albertslund

Kreativitet i leg og bevægelse. Praksisnært udviklingsprojekt i Albertslund Kreativitet i leg og bevægelse Praksisnært udviklingsprojekt i Albertslund Pædagogisk konsulentopgave Case Børnehuset Troldehøj i Albertslund Kommune anvendte Trine Munkøe som pædagogisk konsulent på udviklingsprojektet

Læs mere

VELKOMMEN TIL DEN FØRSTE NATIONALE KONFERENCE FOR DANSKE CANNABIS BEHANDLERE

VELKOMMEN TIL DEN FØRSTE NATIONALE KONFERENCE FOR DANSKE CANNABIS BEHANDLERE VELKOMMEN TIL DEN FØRSTE NATIONALE KONFERENCE FOR DANSKE CANNABIS BEHANDLERE Deltagere: Fagfolk fra alle niveauer der arbejder med hashmisbrugsbehandling, og alle der har med hashmisbrugere at gøre: behandlere,

Læs mere

VELKOMMEN TIL FOLKEUNIVERSITETET I SLAGELSE. Du behøver ikke at have 12 i snit for at komme på Universitetet PROGRAM EFTERÅR 2016

VELKOMMEN TIL FOLKEUNIVERSITETET I SLAGELSE. Du behøver ikke at have 12 i snit for at komme på Universitetet PROGRAM EFTERÅR 2016 VELKOMMEN TIL FOLKEUNIVERSITETET I SLAGELSE Du behøver ikke at have 12 i snit for at komme på Universitetet PROGRAM EFTERÅR 2016 FÆLLES OM FORDYBELSE Har du lyst til at lære noget nyt om et emne, så gå

Læs mere

DEN STRESSEDE UNGDOM

DEN STRESSEDE UNGDOM DEN STRESSEDE UNGDOM HVOR STORT ER PROBLEMET? OG HVAD KAN VI GØRE VED DET? KONFERENCE ODENSE MØDECENTER GENERATOR KURSER OG KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK DEN STRESSEDE UNGDOM Jeg begyndte for

Læs mere

RE:MOVE 2018 Bevægelse og læring - i daginstitution og skole

RE:MOVE 2018 Bevægelse og læring - i daginstitution og skole Gør en forskel Bevægelse og læring - i daginstitution og skole Torsdag 6. december 2018 BEVÆGELSE OG LÆRING - I DAGINSTITUTION OG SKOLE RE:MOVE for alle os der elsker bevægelse Konferencen præsenterer

Læs mere

Musik i fællesskaber Musikken i den enkelte og i fællesskaberne Musiske tilgange til robuste fællesskaber

Musik i fællesskaber Musikken i den enkelte og i fællesskaberne Musiske tilgange til robuste fællesskaber ? Elfenben Musik i fællesskaber og ibenholt Musikken i den enkelte og i fællesskaberne Musiske tilgange til robuste fællesskaber Fællesskaber, musik og den gode tone Pædagogisk konsulent konsulent Niels

Læs mere

Indholdsplan for Dus 1 Langholt Skole 2011

Indholdsplan for Dus 1 Langholt Skole 2011 Indholdsplan for Dus 1 Langholt Skole 2011 Personlig udvikling: Vi lægger vægt på at skabe og indgå i udviklingsstøttende samspil med det enkelte barn. Det er for os vigtigt, at alle børn får succesoplevelser,

Læs mere

stimulering i Valhalla

stimulering i Valhalla Arbejdet med sproglig Indsæt billede Det præcise mål skal være 14,18 x 19 cm. og skal være placeret lige over grafikken stimulering i Valhalla (det grønne) Udarbejdet af Karina Bohmann Veilbæk Sprogansvarlig

Læs mere

Fortællende dokumentation som redskab i den sprogpædagogiske praksis. Tema-arrangement i Århus Kommune Tirsdag d. 8 februar 2011 v/ Pia Vinther Dyrby

Fortællende dokumentation som redskab i den sprogpædagogiske praksis. Tema-arrangement i Århus Kommune Tirsdag d. 8 februar 2011 v/ Pia Vinther Dyrby Fortællende dokumentation som redskab i den sprogpædagogiske praksis Tema-arrangement i Århus Kommune Tirsdag d. 8 februar 2011 v/ Pia Vinther Dyrby Præsentation Pia Vinther Dyrby: Evalueringskonsulent

Læs mere

Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder.

Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder. Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder. Barnets sprog. Sproget er grundlaget for et godt socialt liv og en forudsætning for at tilegne sig

Læs mere

Børnehaven Grønnegården

Børnehaven Grønnegården Børnehaven Grønnegården 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder 2014... 4 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for

Læs mere

Uge

Uge Nyhedsbrev Michael Skolen Uge 10 2019 www.michaelskolen.dk/nyhedsbreve/nyhedsbreve/ fra Skoleforeningen Kalenderen Marts Mandag d. 11. Michaelsangerne voksenkor kl. 19.00 Fredag d. 15. Forårskoncert kl.

Læs mere

FOLKESKOLE REFORMEN STRATEGISK LEDELSE OG ORGANISATORISK SAMMENHÆNGSKRAFT KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER 08.10.2014 KURSER & KONFERENCER

FOLKESKOLE REFORMEN STRATEGISK LEDELSE OG ORGANISATORISK SAMMENHÆNGSKRAFT KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER 08.10.2014 KURSER & KONFERENCER FOLKESKOLE REFORMEN STRATEGISK LEDELSE OG ORGANISATORISK SAMMENHÆNGSKRAFT KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER 08.10.2014 KURSER & KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK FOLKESKOLEREFORMEN Med folkeskolereformen

Læs mere

Åbne KRAP kurser 8 dage i Ålborg og Middelfart, efteråret 2012

Åbne KRAP kurser 8 dage i Ålborg og Middelfart, efteråret 2012 Åbne KRAP kurser 8 dage i Ålborg og Middelfart, efteråret 2012 Kognitiv, Ressourcefokuseret og Anerkendende Pædagogik for fagfolk, der arbejder med udsatte børn og unge KRAP er udviklet som et integreret

Læs mere

Velkommen til Dr. Alexandrines Børnehave

Velkommen til Dr. Alexandrines Børnehave Velkommen til Dr. Alexandrines Børnehave Dr. Alexandrines Børnehave er en af de institutioner i Aarhus kommune som varetager opgaven med inklusion af børn med handicap. Med denne folder ønsker vi, at byde

Læs mere

NOTAT. God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud. Opsamling på mål og tegn

NOTAT. God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud. Opsamling på mål og tegn NOTAT God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud Opsamling på mål og tegn Indledning I kvalitetsprojektet på dagtilbudsområdet er en af aktiviteterne at udarbejde et materiale, der kan dokumentere kvaliteten

Læs mere

VELKOMMEN TIL DEN FØRSTE NATIONALE KONFERENCE FOR DANSKE CANNABIS BEHANDLERE

VELKOMMEN TIL DEN FØRSTE NATIONALE KONFERENCE FOR DANSKE CANNABIS BEHANDLERE VELKOMMEN TIL DEN FØRSTE NATIONALE KONFERENCE FOR DANSKE CANNABIS BEHANDLERE Deltagere: Fagfolk fra alle niveauer der arbejder med hashmisbrugsbehandling, og alle der har med hashmisbrugere at gøre: behandlere,

Læs mere

Didaktik i børnehaven

Didaktik i børnehaven Didaktik i børnehaven Planer, principper og praksis Stig Broström og Hans Vejleskov Indhold Forord...................................................................... 5 Kapitel 1 Børnehaven i historisk

Læs mere

Partnerskab 2. Politisk seminar okt COK, Den Kommunale Højskole, Kystvej, 8500 Grenå, tlf

Partnerskab 2. Politisk seminar okt COK, Den Kommunale Højskole, Kystvej, 8500 Grenå, tlf PARTNERSKAB om Folkeskolen Partnerskab 2 Politisk seminar 30.-31. okt. 2007 COK, Den Kommunale Højskole, Kystvej, 8500 Grenå, tlf. 8959 5959 Formål med seminaret Partnerskab om Folkeskolen er nu ved at

Læs mere

FOLKESKOLE REFORMEN - ET ØGET FOKUS PÅ LÆRING KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER KURSER & KONFERENCER

FOLKESKOLE REFORMEN - ET ØGET FOKUS PÅ LÆRING KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER KURSER & KONFERENCER FOLKESKOLE REFORMEN - ET ØGET FOKUS PÅ LÆRING KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER 23.10.2014 KURSER & KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK FOLKESKOLEREFORMEN Med folkeskolereformen udfordres folkeskolen

Læs mere

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN Tale-hørekonsulenterne PPR Brønderslev Tal med dit barn Børn lærer sprog, når de er sammen med vigtige personer i deres liv, især

Læs mere

15. NORDISKE SYMPOSIUM OM BØRNESPROG SYDDANSK UNIVERSITET MAJ

15. NORDISKE SYMPOSIUM OM BØRNESPROG SYDDANSK UNIVERSITET MAJ 15. NORDISKE SYMPOSIUM OM BØRNESPROG SYDDANSK UNIVERSITET 23.-24. MAJ 2018 www.nordisksymposium.sdu.dk 15. NORDISKE SYMPOSIUM OM BØRNESPROG SYDDANSK UNIVERSITET, 23.-24. MAJ 2018 BØRNS SPROG PÅ BLOKKEN

Læs mere

Musik ørnehaven. En temabørnehave i Kolding Kommune

Musik ørnehaven. En temabørnehave i Kolding Kommune Musik ørnehaven En temabørnehave i Kolding Kommune Hvem er vi? Musikbørnehaven er et kommunalt dagpasningstilbud til børn i alderen 3-6 år, hvor det gennemgående tema i vores hverdag er musik. Tre faste

Læs mere

25. marts 2010. Professionshøjskolerne UCC, UC Syddanmark og VIA UC. Indbyder til Konference om e-læring

25. marts 2010. Professionshøjskolerne UCC, UC Syddanmark og VIA UC. Indbyder til Konference om e-læring Professionshøjskolerne UCC, UC Syddanmark og VIA UC Indbyder til Konference om e-læring juridiske, didaktiske og teknologiske udfordringer 25. marts 2010 Professionshøjskolen UCC Buddinge Hovedgade 80

Læs mere

Unge Vold Kriminalitet

Unge Vold Kriminalitet Indbydelse til Børnesagens Fællesråds 6. nationale konference om unge Unge Vold Kriminalitet Den 20. november 2008 i Middelfart Børnesagens Fællesråd www.boernesagen.dk Velkommen 2 Velkommen til Børnesagens

Læs mere

Konference. 25. oktober It virker!

Konference. 25. oktober It virker! Konference 25. oktober 2018 It virker! It virker! Virker it? I Danmark har vi i de senere år investeret milliarder i it i folkeskolen. Nu rejser flere spørgsmålet, om de mange penge overhovedet har haft

Læs mere

Velkommen i 1. praktik (øvelse) i Helsted Børnehave / vuggestue.

Velkommen i 1. praktik (øvelse) i Helsted Børnehave / vuggestue. Velkommen i 1. praktik (øvelse) i Helsted Børnehave / vuggestue. Helsted børnehave blev oprettet i 1972. Helsted børnehave / vuggestue en selvejende daginstitution. Der er indgået driftsoverenskomst med

Læs mere

Skovens Børn. Undervisningsprogram 2019/2020

Skovens Børn. Undervisningsprogram 2019/2020 Skovens Børn Undervisningsprogram 2019/2020 Velkommen til Skovens Børn Skovens Børn tilbyder sine medlemmer fritidsundervisning i musik, sang og dans etc. Aktivitetstilbuddene varierer fra år til år, afhængigt

Læs mere

Samvirkende Menighedsplejer BASISKURSUS 2014

Samvirkende Menighedsplejer BASISKURSUS 2014 Samvirkende Menighedsplejer BASISKURSUS 2014 For frivillige fra aflastnings- og vågetjenester samt fra besøgstjenester, som også har aflastningsopgaver målrettet demente, alvorligt syge og døende onsdag

Læs mere

KORT OM PROJEKTET. kirke. Og vi vil skabe anerkendelse af det kirkelige arbejde i forhold til børn og deres

KORT OM PROJEKTET. kirke. Og vi vil skabe anerkendelse af det kirkelige arbejde i forhold til børn og deres STØTTEFORENINGEN FOR DANMARKS KIRKELIGE MEDIECENTER INVITERER JER TIL AT VÆRE EN DEL AF VORES ÅRSPROJEKT OG FEJRINGEN AF DKM S 25 ÅRS JUBILÆUM I 2013 Sigurd Barrett og Danmarks Kirkelige Mediecenter fortsætter

Læs mere

Europæiske Kulturbørn

Europæiske Kulturbørn Europæiske Kulturbørn Udviklet af Kulturprinsen, Centerchef Ulla Voss Gjesing Udviklingscenter for børne- og ungekultur, Viborg Inddragelse, formidling, forankring Europæiske Kulturbørn Gentænk kunst og

Læs mere

Pædagogisk Superstjerne Program

Pædagogisk Superstjerne Program Vil du være pædagogisk mindfulness pioner på din arbejdsplads - og i dit eget liv i 2013? Pædagogisk Superstjerne Program - for dig, der brænder for at gøre en forskel og ønsker et (arbejds-)liv, funderet

Læs mere

Antimobbestrategi. Målsætninger. Begreber

Antimobbestrategi. Målsætninger. Begreber Antimobbestrategi Formål Hvad er formålet med jeres antimobbestrategi? Målet med vores antimobbestrategi er, at skolen forebygger og reducerer mobning (digitalt og på skolen) i videst mulige omfang og

Læs mere

SPROGSTART 3-6 ÅR INTRODUKTION FOR PÆDAGOGER I BØRNEHAVEN

SPROGSTART 3-6 ÅR INTRODUKTION FOR PÆDAGOGER I BØRNEHAVEN SPROGSTART 3-6 ÅR INTRODUKTION FOR PÆDAGOGER I BØRNEHAVEN SPROGSTART Sprogstart er ambitiøst på børnenes vegne! Ambitiøst fordi fordybelse kræver mod og åbenhed. Men også ambitiøst i forhold til at rumme

Læs mere

Ungdomsliv Mellem individualisering og standardisering

Ungdomsliv Mellem individualisering og standardisering Konference 19. maj 2009 Ungdomsliv Mellem individualisering og standardisering ARRANGERET AF CENTER FOR UNGDOMSFORSKNING, Danmarks Pædagogiske Universitetsskole Ungdomsliv Mellem individualisering og standardisering

Læs mere

MASTER I MUSIKPÆDAGOGISK PRAKSIS

MASTER I MUSIKPÆDAGOGISK PRAKSIS MASTER I MUSIKPÆDAGOGISK PRAKSIS opkvalificering af pædagogiske og kunstneriske kompetencer specialiserede færdigheder inden for et bredere felt af musikpædagogisk praksis uddannelse og samarbejde i praksisfællesskaber

Læs mere

Søren Hertz Kari Killén Benny Andersen Lisbeth Zornig Andersen Stinne Højer Mathiasen Jan Trøjborg

Søren Hertz Kari Killén Benny Andersen Lisbeth Zornig Andersen Stinne Højer Mathiasen Jan Trøjborg Søren Hertz Kari Killén Benny Andersen Lisbeth Zornig Andersen Stinne Højer Mathiasen Jan Trøjborg Velkommen til Børnekonferencen 2012 Børnekonferencen 2012 bliver afholdt tirsdag d. 20. marts 2012 på

Læs mere

Inklusion begreb, organisation, praksis i skolen Effekten af specialundervisning hvad vi ved om hvad der virker Problemadfærd og børns invitationer

Inklusion begreb, organisation, praksis i skolen Effekten af specialundervisning hvad vi ved om hvad der virker Problemadfærd og børns invitationer SPECIALUNDERVISNINGSTRÆF 2009: Ny veje i skolen og specialundervisningen 11. - 13. november i Holbæk 19. maj 2009 Inklusion begreber, teori og praksis Effekten af specialundervisning Nyt fra SU-Styrelsen

Læs mere

En skole i særklasse

En skole i særklasse En skole i særklasse Konference 22.11.2012 TRE-FOR Park, Odense Generator foredrag, kursus og konferencer www.foredragogkonferencer.dk En skole i særklasse Verden er i forandring. Vi har vinket farvel

Læs mere

Fredagsbrev d uge 2.

Fredagsbrev d uge 2. Fredagsbrev d.12.01.2018 uge 2. Så er vi i gang igen, og den første uge er fløjet afsted. Som tak for rigtig mange timers arbejde udført af Pedelklubben og græsholdet, har Skolen og Hallens bestyrelse

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

Hvilke rammer og struktur kræves? Faglig kompetente og synlige voksne. Klare og enkle regler. Gode fysiske rammer.

Hvilke rammer og struktur kræves? Faglig kompetente og synlige voksne. Klare og enkle regler. Gode fysiske rammer. A. Fritidsordningen skal danne rammen om et trygt og stimulerende miljø, hvori pædagogerne søger at tilgodese det enkelte barns behov for personlig udvikling og fællesskab (social udvikling) gennem skole/hjemsamtaler

Læs mere

Projektleder2 2005 er videreuddannelse og netværk, målrettet projektledere og andre biblioteksansatte med erfaring i projektledelse

Projektleder2 2005 er videreuddannelse og netværk, målrettet projektledere og andre biblioteksansatte med erfaring i projektledelse 2005 er videreuddannelse og netværk, målrettet projektledere og andre biblioteksansatte med erfaring i projektledelse Projektleder2-2005 tilbyder viden og information om projektledelse på højt fagligt

Læs mere

En minister og en forsker kom forbi.

En minister og en forsker kom forbi. En minister og en forsker kom forbi. Budskaber til professionen 150 dagtilbudschefer, ledere, konsulenter og pædagoger deltog d. 17.9. i KL s landsdækkende dagtilbudskonference i Odense. Her dukkede bl.a.

Læs mere