A) Udvikling af fleksible tilrettelæggelsesformer.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "A) Udvikling af fleksible tilrettelæggelsesformer."

Transkript

1 FO Århus har fået støtte til følgende projekt: Udvikling af fleksible tilrettelæggelsesformer. E-borger i den digitale hverdag Vi skal også have defineret de relevante målgrupper for de enkelte emner samt fundet frem til eventuelle nærliggende brance-samarbejdspartnere/foreninger/institutioner. Desuden skal vi have lavet en strategiplan for PR/information om arrangementerne og opfundet en passende form for tilmelding og afvikling rent administrativt. Skal der bruges stort anlagte annoncer for hele arrangementsrækken, små målrettede informationsbreve, hjemmeside, mailgrupper, sms. Også her må vi tænke i nye og fleksible former! Forsøget havde følgende formål: 1) udvikling af fleksible tilrettelæggelsesformer. 2) Vi skal også have defineret de relevante målgrupper for de enkelte emner samt 3) fundet frem til eventuelle nærliggende brance-samarbejdspartnere/foreninger/institutioner. 4) Desuden skal vi have lavet en strategiplan for PR/information om arrangementerne og 5) opfundet en passende form for tilmelding og afvikling rent administrativt. A) Udvikling af fleksible tilrettelæggelsesformer. De emner som er IT baserede er så her-og-nu-agtige og behovsorienterede og målgrupperne så uindviede i den digitale, passer lange aftenskolehold normalt ikke til opgaven. Men heldigvis giver den nye folkeoplysningslov nu mulighed for andre og fleksible former for aktiviteter og undervisning end traditionel aftenskoleundervisning. Vi har i forsøgsperioden gennemført følgende typer med større mindre succes: Spørg eksperten på internettet (Åben hot-line) Denne form lykkes ikke via nettet, men derimod i mødet med den enkelte F.eks. har deltagerne på Kofoeds skole haft stor glæde af, at kunne komme med deres spørgsmål, f.eks..hvorfor kan jeg ikke få min computer til dette eller hint Det tager kun 5 minutter - små hurtige og praktiske tips via face-to-face-undervisning - en slags åbent værksted. På baggrund af vores kontakt til seniorgrupper har vi udviklet denne form i løbet af det sidste år. Vi forventer os meget af dette. Det fremgår nu af vores aftenskoleprogram. Vi mener at vi måske ved at etablere mobile undervisningssteder kan nå endnu flere, end via vores almindelige aftenskolekatalog. Vi påregner også at sætte anc. i Århus kommunes avis, som udsendes til alle seniorer fra 60 år og op efter. Billede på næste side er print fra vores kommende program. Jeg har siden fundet en spændende model hos Gentofte Bibliotekerne. (Bilag 1) De har overfor alle ansatte tilbudt at lære 23 ting på nettet. Det drejer sig især om det man kalder sociale teknologier og web2.0 - om nogle af tidens mest omtalte netttjenester, såsom MySpace, Youtube, Flickr, Wikipedia og Facebook.Det tror jeg vi kan lærer af!

2 Fjernundervisning (inkl. en vis del face-to-face-undervisning) Denne model har vi med held afviklet i perioden. Hver mandag har der været muligt at anvende sit klippekort så man har kunne bruge denne dag til spørgetime. Fra vores hjemmeside står der følgende: E-learning eller elektronisk læring (E-læring) er en effektiv uddannelsesmetode, der passer til et stigende her-og-nu-behov. Man tilegner sig ny viden, når behovet opstår på et tidspunkt, hvor man selv er motiveret for at lære. Denne læringsform er således meget fleksibel. E-læring dækker over to centrale begreber. Det elektroniske står for, at elektronikken på en eller anden måde indgår i læringsfasen. Elektronikken kan bestå af formidling af fagstof gennem video, cd-rom, Internet, Intranet og kan være kombineret med kommunikation gennem elektroniske konferencesystemer, , fax eller telefon. Kommunikationen foregår dog oftest i såkaldte asynkrone konferencesystemer, hvilket vil sige, at den lærende og underviseren ikke er koblet på systemet på samme tid. Det andet centrale begreb er læring. Læringen står for vidensforøgelse hos modtageren. Den lærende er sat i centrum, og det centrale er denne persons behov for at kunne øge sin viden. Formidlingen af viden er i et vist omfang individualiseret, og undervisningen er blevet til vejledning og konsulentbistand. B) Vi skal også have defineret de relevante målgrupper for de enkelte emner samt Som der fremgår af afsnit A, har vi arbejdet en del med seniorer. En gruppe som vi har haft stor held med at nå er deltagere på Kofoeds skole Århus Skolen er et aktiveringstilbud til kontanthjælpsmodtagere, sygedagpengemodtagere og førtidspensionister i Århus kommune. De kurser vi har kunne sætte i gang er følgende:

3 EDB begynder EDB billedworkshop EDB værksted EDB og internet EDB internet begynder EDB og hjemmeside Kom med dine computer, hvis ikke du kan få det til at fungere Gruppen af kvinder til EDB har lykkes i særlig grad ved at etablere denne type kursuser EDB for modne kvinder, Computer for modne damer Kurset henvender sig til dig, der ønsker at få adgang til computerens forunderlige verden, men som af én eller anden grund ikke er nået at komme med. I et stille og roligt tempo, og med mange gentagelser og øvelser, gennemgås de vigtigste ting. C) fundet frem til eventuelle nærliggende brancesamarbejdspartnere/foreninger/institutioner. Borgerservice har vist deres store interesse for et samarbejde. Jeg håber at vi i efteråret vil kunne komme med i samarbejdet om borger.dk ugen. Se bilag 3. Vi vil via vores nye butik i FO-byen stiller vi denne til rådighed for de kampagner som man vil igangsætte fra borgerservice.

4 Desuden har biblioteket nu indrettet et EDB lokale som vi (aftenskolerne i Århus) vederlagsfrit får stillet til rådighed. (Bilag 2).Det er oplagt at vi lægger en service ind på biblioteket, hvor vi hjælper de ledige med at bruge bibliotekets computer til jobsøgning m.v. Der er en meget stor interesse fra Århus kommunes biblioteker for et samarbejde. Vi er blevet enige i at vi nu går sammen om denne ansøgning: Model for samarbejde mellem folkeoplysningsforbundene og folkebibliotekerne Titel: Den myndige borger - individuelle kompetencer gennem fællesskab. Fremtidens samarbejde mellem folkeoplysning og biblioteker. (Bilag 4).

5 Bibliotekerne tilbyder i dag over hele landet især kurser i informationssøgning, og det er populært. I 2007 havde man personer som deltog i brugerundervisning på folkebibliotekerne. I Århus tilbyder de disse kurser (bilag 5), som i den grad kan inspirere os til nye kurser og kursusformer. Største problem er at vi skal have betaling, hvor bibliotekerne kan gøre det gratis D) Desuden skal vi have lavet en strategiplan for PR/information om arrangementerne og Strategien er nu på baggrund af en meget stor gennemført PR kampagne som vi fælles lavede på hele FVU området, at den fejl skal vi ikke gøre. Vi blev for generelle og ville når for mange grupper på en gang. Derfor blev kampagnen for diffus. Vi skal nå folk der hvor de er. Vi ved nu at de ledige er i stort antal på biblioteket. Derfor skal vi være der. Vi skal tilbyde vores hjælp ved computeren Vi skal nå seniorer via vores program: Men ud over dette skal vi samarbejde med de mange lokalcentre som der er er i Århus med en mobil enhed. Vi skal tilbyde vores hjælp ved computeren i Frederiksgade 78 A.

6 Vi skal tilbyde vores hjælp ved computeren i vores nye butik i Frederiksgade, hvor folk kan dumpe ind. I første omgang forsøger vi med en dag om ugen, men henblik på at udvide dette tilbud, efterhånden som behovet vokser. C) opfundet en passende form for tilmelding og afvikling rent administrativt. Et punkt som ikke er lykkes at gennemføre i denne forsøgsperiode er det administrative system. Vi har via vores landsorganisation et program som hedder DOFO dette er ikke udviklet endnu til at håndtere de fleksible løsninger som f.eks. klippekort kræver. Derfor er arbejdet med de fleksible tilrettelæggelser manuelle og besværlige. Jeg drømmer om at NETOP vil gøre noget vil dette problem. En af mine kollegaer i FOCUS folkeoplysning har fået udviklet et system som kan samarbejde med DOFO uden dog at være fuldt integrerede

7 Bilag: I) Udvikling af fleksible tilrettelæggelsesformer. Bilag 1) Gentofte Bibliotekerne Uge 1 1. ting: opret en Google konto Google startede ud med at være en søgemaskine, der hurtigt blev nettets mest brugte. I dag er Google meget mere end det, og har opfundet flere meget spændende og brugbare tjenester. Du vil i forløbet prøve flere af dem. Her skal du i første omgang oprette en Google konto og din egen hos Google, kaldet en Gmail. Du finder al information i denne PDF-fil: Ting 1 - en Google konto 2. ting: weblog Nu skal der oprettes en weblog, og du skal prøve at blogge, Mange mennesker blogger over hele verdenen idag på meget forskellig vis. En af de mest berømte eksempler var da en iraker sad i Teheran og bloggede om hvad der skete under krigen - og som blev læst over hele verdenen. Du vælger selv hvad du vil blogge om - og det kan sagtens være løst og fast fra hverdagen som en form for online dagbog. Du finder al information i denne PDF-fil: Ting 2 - weblogs Uge 2

8 3. ting: RSS-feeds Vil du have muligheden for at få bragt de nyeste nyheder, ændringer etc. fra dine yndlingssider direkte til dig uden at skulle opsøge det selv - så kunne RSS-feeds være noget for dig. Prøv det her: Ting 3: RSS-feeds 4. ting: Personlig startside igoogle Synes du, at du har svært ved at bevare overblikket på internettet, så er en personlig startside noget for dig. En startside, hvor du på én side eksempelvis kan se både dine mails, dokumenter, relevante nyheder og meget, meget mere. Vi prøver det ved at lave vores egen igoogle startside - læs mere her: Ting 4: Personlig startside igoogle 5. ting: Registrer din blog på Overskrift.dk Når man registerer sin blog på Overskrift.dk, så kan alle via den side se hvad der skeri din blog. Overskrift.dk samler weblogs og deres indlæg på et sted. Se hvordan her: Ting 5: Registrer din blog på Overskrift.dk Uge 3 6. ting: Google talk Der findes mange forskellige såkaldte IM - Instant Messenger - systemer. Via IM kan man chatte med sine venner helt privat. Den første vi skal prøve hedder Google Talk og knytter sig til din allerede oprettede Google konto - og spiller fint sammen med din Gmail og din igoogle startside. Prøv det her - men husk at have en at chatte med, ellers er det ikke så sjovt.

9 6. ting: Google talk 7. ting: Messenger live En anden Instant Messenger er Microsofts Messenger live. Messenger er nok den mest brugte IM, så den skal du også prøve. NB: vær opmærksom under installationen - den vil meget gerne ændre på nogen af dine opsætninger, så hold den i ørene! 7. ting: Messenger live Uge 4 8. ting: LibraryThing For alle, som elsker bøger er LibraryThing et hit. I LibraryThing har du mulighed for at flytte din bogreol på internettet. Du opretter et netkatalog over bøger du har, bøger du har lyst til at læse eller måske bøger du hader. Og så måske endnu vigtigere: LibraryThing sætter dig helt automatisk i forbindelse med andre, som har de samme bøger eller samme smag som dig. 8. ting: LibraryThing 9. ting: Widget til din blog Widgets kan sammenlignes med bannerreklamer. Allerede da du lagde gadgets på din igoogle-side var det faktisk widgets du lavede. Widgets er genveje som placeres på din blog. Meningen med dem er klar: de skal skabe opmærksom om et eller andet - i dette tilfælde din bogsamling. I LibraryThing kan du lave mange forskellige slags widgets. Du kan lave widgets, som viser de nyeste bøger i dit katalog, de mest populære forfattere, helt vilkårlige bøger eller måske de mest almindelige tags (emneord) i din bogsamling. 9. ting: Widget til din blog

10 Uge 5 Ting 10: Hold styr på dine favoritsider med del.icio.us I sidste uge lærte du at give din bogsamling karakterer og emneord. Web 2.0-ordet for det er tagging. Den metode bruges også andre steder end på librarything. På internettet er vi vant til at gemme sider som 'foretrukne'. Det er hurtigt, men det bliver også nemt uoverskueligt at huske, hvorfor de sider nu var så vigtige at gemme. Del.icio.us - er en tjeneste og en teknik, hvor du i stedet beskriver websiderne med dine egne (emne)ord. NB: dette er en af de længere beskrivelser - derfor er der også kun een ting i denne uge Ting 10: Hold styr på dine favoritsider med del.icio.us Uge 6 Ting 11: Flickr Har du haft lyst til at kunne dele billeder fra familiefesten eller ferien med familien og vennerne lige med det samme? Det kan man med billeddelingssitet flickr.com - og meget mere! Her kan man finde alt fra rystede partybilleder optaget med halvdårlige telefonkameraer, til billeder i høj kvalitet hvad både komposition og teknik angår. Du kan lægge billeder på sekunder efter at de er taget, og du kan kommentere dine egne og andres billeder så meget du vil. Ting 11: Flickr Ting 12: Picasa

11 Har du af og til haft lyst til at rette op på skæve horisonter eller fjerne røde øjne på feriebillederne? Det kan du gøre med det gratis program Picasa - som er rigtig nemt at bruge. Picasa supplerer Flickr på den måde at her kan du redigere og optimere billederne, inden du uploader dem til Flickr eller f.eks. udprinter dem. Ting 12: Picasa Uge 7 Ting 13: Sådan betjener du din mp3-afspiller MP3-afspillere er nu meget udbredte - og efterhånden indbygget i både mobiltelefoner og GPSapparater. I denne ting lærer du at installere din afspiller, hvad lydfiler er, hvordan man ripper en cd ved hjælp af Windows Media Player, hvordan man overfører musik til afspilleren og hvordan man hører musikken og bruger afspilleren. NB: Denne vejledning er specifikt rettet mod afspilleren Creative ZEN V, så det er ikke alt man kan gøre uden at have en sådan afspiller. Se mere i starten af dokumentet. Ting 13: Sådan betjener du din mp3-afspiller Ting 14: Download musik fra Netmusik Netmusik.dk er bibliotekernes online musiktilbud til dig. Download fra over en million online tracks, og hør musikken på din computer og på din mp3-afspiller. Du lærer her om: download contra streaming, DRM-sikring, download af musik fra Netmusik.dk, udpakning af filer, afspilning af den downloadede musik på din computer - og licenshentning, og overførsel af musikken til din afspiller. NB: du kan kun gennemføre det allersidste punkt "overførsel af musikken til din afspiller", hvis du har en afspiller der kan håndtere Netmusikkens filformat. Se mere i starten af dokumentet. Ting 14: Download musik fra Netmusik

12 Uge 8 Ting 15: Download en lydbog Digitale lydbøger er digitale lydfiler på lige fod med musik. Så alt der gælder for musikfiler gælder også for digitale lydbøger. Lyden kan være komprimeret eller ikke-komprimeret, og netbaserede lydbogstjenester køres enten som streaming eller som download - og downloadfilerne kan være både DRM-sikrede og uden sikring. Kan du ikke huske alt dette, så har du nu chancen for at repetere ting 13 og ting 14 NB: Det allersidste punkt i denne vejledning kan ikke gennemføres uden en mp3-afspiller. Ting 15: Download en lydbog Ting 16: abonner på en podcast, f.eks. fra DR En podcast kan beskrives som er en metode til udgivelse af lyd- eller videofiler på internet. Podcasting adskiller sig fra andre udgivelsesmetoder, da lyd- og videofilerne også stilles til rådighed via et RSS-feed og man kan derfor automatisk modtage lyd- eller videofilerne. Ting 16: abonner på en podcast, f.eks. fra DR Uge 9 Ting 17: Video podcast og Google video Det er på mode at optage film på sin mobiltelefon og på sit kamera. Altid ved hånden, og måske også interessant for andre at kigge på. På nettet vil du mange steder kunne afspille andres videoer, og nogle steder er der også mulighed for selv at lægge videoer ind, så andre kan se dem. Ting 17 Video podcast og Google video

13 Ting 18: YouTube og BibStream Det suverænt største directory for videoer er det engelske site YouTube, som i løbet få år har udviklet sig fra at være et ukendt site til at være en af de absolut største Internet-portaler. Her kan du gratis afspille videoer og lægge egne film ind. Ting 18 YouTube og BibStream Uge 10 Ting 19: Wikipedia En wiki er en hjemmeside, hvor alle kan redigere teksten. Det mest kendte eksempel er onlineleksikonet Wikipedia som startede i 2001 og som rummer 7,5 millioner artikler fordelt på 253 sprog. Heraf er der ca artikler på dansk. Alle kan tilføje nye artikler, og det er let at rette og se tidligere versioner af sin side. Ting 19 Wikipedia Ting 20: Google Documents På nettet findes forskellige muligheder for at lægge sine dokumenter online og dele dem med andre, så man slipper for at have adskillige dokumenter i omløb og være usikker på, hvilken version der er den nyeste. Google Docs er nok den mest brugte. Ting 20 Google Documents Uge 11

14 Ting 21: MySpace MySpace er nettets største online-community. Det største fokus på MySpace har været og er fortsat musik. Siden er ekspanderet med lynets hast og mange har frygtet at MySpace ville "æde sig selv op" i takt med at brugerne strømmede til. Men med MySpace netop indgåede aftale med BBC om at vise deres nye, som arkiverede programmer, og med visningen af Danish Music Awards 2008 ekslusivt på MySpace (da hverken DR el. Tv2 ville have dem), er der intet der umiddelbart tyder på at MySpace er dømt ude. Tværtimod. Film og mediedelen er også hastigt voksende på MySpace. Ting 21 MySpace Ting 22: Facebook Det andet store sociale netværk på internettet disse dage, er Facebook. Facebook startede oprindeligt som en side for folk der gik på Harvard uni. På siden kunne de studerende gå ind og skrive til hinanden og lave sociale netværk hvor de kunne dele billeder. Dette bredte sig stille og roligt ud til andre universiteter i USA og har nu bredt sig til mere eller mindre hele verden. Der er mange der bruger Facebook til at finde gamle klassekammerater, eller bekendte. Ting 22 Facebook Uge 12 Ting 23: opsamling I sig selv faktisk ikke et punkt - men læn dig tilbage og tænkt over hvad du fik ud af at bruge tid på de 23 ting. Og hvis du mangler at gennemføre et par ting, så er det nu du har tiden til det. Vvi vil meget gerne høre om dine erfaringer med de 23 ting. Så skriv endelig til nedenstående bibliotekar med dine kommentarer! Jens Bang Petersen - Lagt online:

15 III) fundet frem til eventuelle nærliggende brancesamarbejdspartnere/foreninger/institutioner. Bilag 2: Hej Carsten og Torben Som jeg omtalte i forbindelse med Folkeoplysningsudvalgets møde er Hovedbiblioteket i gang med etablering af nyt undervisningslokale. Vi vil gerne have jeres ideer til indretning, brug og muligt partnerskab i forbindelse med aktiviteter. Jeg vil foreslå vi mødes med Knud onsdag den kl på Knuds kontor, Hovedbiblioteket. Jeg beklager jeg ikke som lovet fik mailet i sidste uge men jeg havde to dage fri i forbindelse med, at min søn blev student og så kom der lige en sygedag i vejen også. Håber alligevel i har tid, lyst og lejlighed til at mødes. Mange hilsner Troels Troels Vestergaard Sekretariatschef Borgerservice og Biblioteker, Hovedbiblioteket, Møllegade 1, DK-8000 Århus C, Danmark. Tlf

16 Bilag 3 Borger.dk-ugen 2009 PrintPermanent link Skrevet af Center for borger.dk Igen i år er der en kampagne for digital borgerservice og borger.dk. På denne side finder du information om kampagnen, nyheder og på sigt kampagnemateriale samt materiale til undervisning. Læs på denne side om: Hvad går kampagnen ud på? Hvordan foregår kampagnen? Hvornår kommer kampagnematerialet Undervisningsmateriale Inspiration fra 2008 Baggrund for borger.dk-kampagnen Hvad går kampagnen ud på? Kampagnen handler om at informere borgerne om den digitale borgerservice og borger.dk. I år vil der være fokus på selvbetjeningsløsninger til børnefamilier, samt emnet pension. Der kommer nye mulighederne med pensionsberegnere på borger.dk, som lanceres til sommer. De selvbetjeningsløsninger, der vil være med i kampagnen, er fx: Registrer en fødsel Lægeskift Opskrivning til daginstitution Hvordan foregår kampagnen? Kampagnen foregår blandt andet på biblioteker og i borgerservicecentre, hvor en række borger.dkambassadører, bidrager ved at uddele materialer og gøre opmærksom på de digitale muligheder. Desuden vil der være kampagne på nettet samtidig. Hvornår kommer kampagnematerialet Der er nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter fra kommuner og biblioteker. Arbejdsgruppen kommer med ideer til materialer. Center for borger.dk sender materialer ud til borgerservicecentre og biblioteker. Materialet ankommer i uge 40 eller starten af uge 41. Ideen er, at budskab og materialer herfra bringes videre ud til borgerne. Undervisningsmateriale Der findes e-læringsmoduler og word-dokumenter, der kan bruges til undervisning i funktionerne på borger.dk. Blandt andet er der en intro til mulighederne på borger, samt moduler, der enkelt viser, hvordan udvalgte selvbetjeningsløsninger fungerer på portalen. Du kan også vise hvordan man logger på Min Side og vise hvordan Min Side ser ud. Fordelen er at du via e-læringen ikke behøver bruge egen personlig signatur. I linket nedenfor finder du de forskellige undervisningsmaterialer:

17 Undervisningsmaterialer om borger.dk (nyt vindue) Inspiration fra 2008 Biblioteker og borgerservicecentre har på forskellig vis og på sin måde gjort opmærksom på borger.dk. Nogle steder deler man flyers ud og informerer ved skranken, andre steder holder man foredrag, og nogle steder inviterer man borgerne til 'gør-det selv dage' ved computeren. På bibliotekernes hjemmeside for borger.dk-ugen kan man blive inspireret og se eksempler fra 2008: Kompetencenets hjemmeside (nyt vindue) Her kan du se kampagnematerialet, som blev brugt i 2008: Borger.dk-plakater (nyt vindue) Borger.dk-flyers (nyt vindue) Sadelbetræk til cykler (nyt vindue) Baggrund for borger.dk-kampagnen For at udbrede kendskabet til borger.dk har Center for borger.dk i et samarbejde med Styrelsen for Biblioteker og Medier, KL og Borgerservice Danmark taget initiativ til den fællesoffentlige kampagne for borger.dk og digital borgerservice. Kampagnen blev introduceret på landets biblioteker i 2007, og sidste år deltog også landets borgerservicecentre. De to foregående år har kampagnen foregået i uge 47, men på grund af kommunalvalget i år, som ligeledes er placeret i uge 47, vil borger.dk-ugen i år være rykket frem til uge 43.

18 Bilag 4 Ansøgning om tilskud til udviklingstiltag af overbygningskarakter Model for samarbejde mellem folkeoplysningsforbundene og folkebibliotekerne Titel: Den myndige borger - individuelle kompetencer gennem fællesskab. Fremtidens samarbejde mellem folkeoplysning og biblioteker. Projekttype: Projekt Ansøger: Borgerservice og Biblioteker, Hovedbiblioteket i Århus Økonomisk / juridisk ansvarlig: Knud Schulz Kontaktperson Knud Schulz og Lotte Duwe Nielsen Hovedbiblioteket Møllegade Århus C Telefon: Mail: Mail: Samarbejdspartnere Frit Oplysningsforbund FO, Århus Folkeligt Oplysningsforbund FOF, Århus VUC Århus Lærdansk Sprogskole, Århus Fritid & Samfund Borgerservice og Biblioteker, Århus Projektresumé Projektpartnerne vil suppleret med en række centrale aktører konkretisere egne erfaringer og ideudvikle en model for hvordan behovene for individuelle kompetencer i fremtiden kan imødekommes gennem decentrale samarbejder. Samarbejdet mellem de decentrale aktører skal fremstå som en palet af tilbud om understøtning af individets behov for kompetencer med en bred fortolkning der fokuserer på at løfte individet. Samtidig skal modellen for det decentrale samarbejde håndtere brobygning og udvikling af synergi mellem folkeoplysningen, frivillighedsaktører, voksenuddannelsesinstitutioner og folkebibliotekerne, hvor en række grundvilkår er vidt forskellige. Projektet giver endvidere mulighed for at udvikle og teste en til to nye ideer der kan indgå som bidrag til en model der kan understøtte den myndige borger. Samarbejdsmodellen udvikles i et iterativt forløb hvor kriterierne blandt andet er effektivitet, innovation og brugerinddragelse. Projektet formidles gennem en rapport der kan indgå på lokalt og regionalt niveau i udviklingen af samarbejdet mellem folkeoplysning/voksenuddannelsesinstitutioner og folkebiblioteker. Endvidere vil rapporten kunne bidrage til national strategiplanlægning gennem afdækning af barrierer og udviklingsmuligheder der skal håndteres på nationalt niveau. Side 3 Projektpartnerne Igennem mere end 15 år har det uformelle netværk for voksenuddannelse i Århus, som består at ovenstående partnere suppleret med deltagelse fra uddannelses-/jobrotationscentret i den tidligere amtskommune arbejdet med at udvikle samarbejdsflader der kan understøtte borgeres individuelle kompetencebehov. Projektpartnerne har opbygget et stort kendskab og erfaringer med at arbejde henover de forskellige

19 grundvilkår og rationaler der eksisterer for de deltagende organisationer. Ideudviklingen og modelbeskrivelsen kan derfor ske på solidt grundlag. Samtidig har projektdeltagerne gennem deres primære organisationstilhørsforhold en viden, indsigt og erfaring med det nationale niveau som blandt andet stammer for arbejdet at etablere formulere og etablere Folkeoplysningsloven. Samarbejdet har eksempelvis været udfoldet gennem arbejdsplads- og fagforeningsbiblioteker, Biblioteker og Voksenuddannelse (BIVOKS), pædagogiske grunduddannelser til biblioteksansatte (VPG), biblioteksmodeller for læsesvage, biblioteksaktiviteter på VUC og Sprogskole, introduktioner og præsentationer af borgerservice og biblioteker i sprogskoleforløb, sundheds- og senioruger, vidensmarked (præsentationer af folkeoplysningen i bibliotekerne), multikultur (kompetenceforløb for biblioteksmedarbejdere), Byens stemmer (borgerinddragelsesproces om værdier for Multimediehuset), Demokrati og borgerinddragelse (debatmøder om integration), Hybride Læringsmiljøer (kompetenceforløb for Voksenpædagogisk Grunduddannelse), Tolerance, dialog og respekt (politisk besluttet borgerprojekt om holdninger), Grønt lys for uddannelse (samarbejde om realkompetencevurdering), demokratiworkshop på Next Library 2009 og mange, mange flere. På det strategiske niveau deltager en række repræsentanter for projektpartnerne sammen med Århus Universitet, Arkitektskolen, VIA University College og Testrup Højskole i arbejdet med at ideudvikle det kommende Multimediehus samt etablere rammerne for både tæt og løst koblede netværk der skal skabe indhold og aktiviteter i huset. Formål Der formuleres en model for fremtidige snitflader og samarbejdsrelationer mellem folkeoplysende organisationer og folkebiblioteket, der kan bidrage til at understøtte en enkelte borgers personlige udvikling. Endvidere testes en til to nye ideer der kan bidrage til modeludviklingen. Modellen skal kunne håndtere et strategisk bibliotekspolitisk udviklingsperspektiv. Succeskriterier / resultater Der formuleres - et visionært oplæg indeholdende en eller flere modeller for samarbejde mellem folkeoplysningen (bred fortolkning) og folkebibliotekerne med fokus på konkret samarbejde - identifikation af barrierer for samarbejdet og behov for mulige handlinger på nationalt niveau for at minimere disse - etableres et til to initiativer med aktiviteter der udvider eksisterende samarbejdsflader med henblik på at udvikle samarbejdsmodellen Strategi / metoder Gennem et camp/workshopforløb summeres erfaringer med aktiviteter deltagerne har gennemført (succeser og barrierer). Endvidere arbejdes der med at analysere de behov fremtidens myndige borger vil kunne forvente hjælp til at realisere i relation til akkreditering af kompetencer og støtte til Side 3 kompetenceudvikling. Behovene ideudvikles og opsættes i en model for samarbejde og grænseflader mellem de relevante aktører og folkebiblioteket. Camp/workshoppens resultater bearbejdes til en rapport og en eller to af de nye ideer til initiativer udvikles medhenblik på test for at kunne indgå i den endelige rapport. Organisering Netværk for voksenuddannelse fungerer som styregruppe for projektet. Der tilknyttes en projektleder til projektet. Projektplan 2009 September - oktober planlægning og afholdelse af workshop og etablering af wiki November - december konkretisering og udvælgelse af en eller to nye ideer til realisering samt

20 første formulering af rapport Januar - april etablering af test aktiviteter April juni Formulering af endelig rapport. Formidling af resultater Projektforløbet kobles til en wiki der giver mulighed for at indsamle erfaringer og ideer fra andre aktører og stille projektets resultater til rådighed. Formidlingen projektet vil ske i digitalrapportform. Økonomi/budget Egen finansiering SBM bidrag Total Camp/workshop Rapport udarbejdelse Projektledelse og revision Afprøvning af 1-2 nye projektideer Wiki I alt kr. På vegne af Netværket for voksenuddannelse i Århus Preben Clausen, VUC, Carsten Lykke, FOF, Torben Dreier, FO, Steffen Hartje, Fritid & Samfund, Poul Neergaard, Lærdansk, Knud Schulz Chef for Hovedbiblioteket Bilag: Mindmap, interessenter som inviteres til workshops

21 Bilag 5 IT-introduktioner på Hovedbiblioteket Hver mandag kl tilbyder Hovedbiblioteket en række gratis it-introduktioner inden for forskellige emner. Introduktionerne er grundlæggende med oplæg og øvelser. En introduktion varer ca. 1½ time og foregår i Undervisningslokalet på Hovedbiblioteket. Tilmelding er ikke nødvendig, men i tilfælde af for mange fremmødte gælder først-til-mølle princippet. Der er plads til 12 stk. pr. gang. Facebook Facebook er det mest udbredte sociale netværk i verden med over 300 mio. profiler. Men hvad kan man bruge det til? Introduktionen vil beskrive Facebook, og hvordan det virker. Det vil blive vist, hvordan man opretter en profil, finder rundt og agerer på Facebook. Forudsætninger for at deltage i kurset: Du skal være vant til at bruge en pc, samt kunne bruge de grundlæggende funktioner på internettet. Efter kurset er du i stand til at oprette en profil og bruge grundlæggende dele af Facebook. Mandag den 14. september Billedbehandling Introduktionen vil gennemgå elementer som overførsel af billeder fra kamera til pc, simpel redigering af billeder, herunder beskæring, ændring af lys og farver. Googles gratis billedbehandlingsprogram Picasa vil blive brugt. NB: Du må gerne medbringe egne billeder på cd-rom, usb-nøgle eller i kameraet. Ellers stiller kursusstedet billeder til rådighed til redigering. Forudsætninger for at deltage i kurset: Du skal være vant til at bruge en pc, samt kunne bruge de grundlæggende funktioner på internettet. Efter kurset vil du være i stand til at lave en enkel redigering af billeder, herunder fjernelse af røde øjne, beskæring, ændringer af lys og farver. Mandag den 21. september 2009 Litteratursiden.dk - er for dig, som læser af lyst på tværs og i dybden. Introduktion til den nye Litteraturside og dens mange muligheder. Opret din egen profil hvor du selv kan skrive anbefalinger, oprette boglister og have din egen boghylde. Forudsætninger for at deltage i kurset: Du skal være vant til at bruge en pc, samt kunne bruge de grundlæggende funktioner på internettet. Efter kurset kan du oprette din egen profil på litteratursiden.dk Mandag den 28. september 2009

22 Internet for alle Har du lyst til at lære, hvordan du bruger internettet? Introduktionen beskriver internettets muligheder, hvordan det bruges og giver eksempler på spændende, gode og sjove steder, du kan besøge på nettet. Du vil også få mulighed for at gøre dine egne erfaringer med nettet gennem øvelser. Forudsætninger for at deltage i kurset: Du skal kunne bruge tastatur og mus. Efter kurset er du i stand til at surfe på internettet og lave basale søgninger efter hjemmesider mv. Mandag den 5. oktober 2009 Søgning i Google Google er den søgemaskine, som de fleste bruger til at søge informationer, men den kan være svær at søge i. Introduktionen gennemgår Googles principper og egenart samt giver tips til, hvordan man søger i den enkle og avancerede søgning. Der vil til sidst være tid til, at den enkelte kan få hjælp til søgninger. Forudsætninger for at deltage i kurset: Du skal være vant til at bruge en pc, samt kunne bruge de grundlæggende funktioner på internettet. Efter kurset kan du søge enkelt og avanceret i Google. Mandag den 12. oktober 2009 Borger.dk Borger.dk giver dig adgang til informationer om det offentlige Danmark. Her kan du finde alt om staten, regioner og kommuner. Du kan ændre din forskudsregistrering, melde flytning mv. Gennem eksempler fra hverdagslivet vil du få vist en række muligheder for selvbetjening og informationssøgning. Du vil endvidere modtage et hæfte med vejledninger. Forudsætninger for at deltage i kurset: Du skal være vant til at bruge en pc, samt kunne bruge de grundlæggende funktioner på internettet. Efter kurset har du et overblik over borger.dk s muligheder, og er i stand til at betjene dig via selvbetjeningsmulighederne. Mandag den 19. oktober 2009 Borger.dk med digital signatur Borger.dk giver dig adgang til informationer om det offentlige Danmark. Her kan du finde alt om staten, regioner og kommuner. Du kan ændre din forskudsregistrering, melde flytning mv. Gennem eksempler fra hverdagslivet vil du få vist en række muligheder for selvbetjening og informationssøgning med digital signatur. Du vil endvidere modtage et hæfte med vejledninger. Forudsætninger for at deltage i kurset: Du skal være vant til at bruge en pc, samt kunne bruge de grundlæggende funktioner på internettet. Efter kurset har du et overblik over borger.dk s muligheder, og er i stand til at betjene dig via selvbetjeningsmulighederne med digital signatur. Mandag den 26. oktober 2009 Internet for alle Har du lyst til at lære, hvordan du bruger internettet? Introduktionen beskriver internettets muligheder, hvordan det bruges og giver eksempler på spændende, gode og sjove steder, du kan besøge på nettet. Du vil også få mulighed for at gøre dine egne erfaringer med nettet gennem øvelser. Forudsætninger for at deltage i kurset: Du skal kunne bruge tastatur og mus.

23 Efter kurset er du i stand til at surfe på internettet og lave basale søgninger efter hjemmesider mv. Mandag den 2. november 2009 E-handel Ved du hvordan du handler på nettet og finder de gode og sikre sider? I introduktionen vil der være fokus på, hvordan man køber en vare på nettet, hvordan man tjekker en netbutik, sammenligning af priser, og hvordan man handler sikkert på nettet. Forudsætninger for at deltage i kurset: Du skal være vant til at bruge en pc, samt kunne bruge de grundlæggende funktioner på internettet. Efter kurset kan du gennemføre en sikker handel på nettet. Mandag den 9. november Har du brug for at have kontakt med venner og familie fra nær og fjern, så er det nemt at skrive dem en . I introduktionen lærer du at oprette en konto, at sende og modtage s, at vedhæfte filer og oprette kontaktpersoner. Introduktionen tager ikke udgangspunkt i et specifikt mail-program. Til sidst vil der være mulighed for at oprette en mail. Forudsætninger for at deltage i kurset: Du skal være vant til at bruge en pc, samt kunne bruge de grundlæggende funktioner på internettet. Efter kurset kan du sende og modtage s, vedhæfte filer og oprette kontaktpersoner. Mandag den 16. november 2009 Netlydbog.dk Netlydbog er dit lydbogsbibliotek på internettet. Du kan hente lydbøger til gratis download. Der er ca. 200 titler for børn/voksne. Introduktionen vil gennemgå Netlydbog.dk. Lån af en lydbog i streamingformat eller i wma-format, lyt til bogen på computer eller overfør lydbogen til en bærbar afspiller. NB: Du må gerne medbringe egen afspiller, men hvis du planlægger at gå ud og købe en, bør du kontakte Mette Kirkegaard Jensen på forinden. Forudsætninger for at deltage i kurset: Du skal være vant til at bruge en pc, samt kunne bruge de grundlæggende funktioner på internettet. Efter kurset er du i stand til at hente en lydbog fra netlydbog.dk i de to formater, lytte til bogen på computeren og overføre den til en bærbar afspiller. Mandag den 23. november 2009 E-bøger Er der lange reserveringskøer på den bog du gerne vil låne? Mange af bibliotekets faglitterære bøger findes også som e-bøger. Introduktionen vil vise, hvordan du søger dem frem i bibliotekets base, og hvordan de downloades. Forudsætninger for at deltage i kurset: Du skal være vant til at bruge en pc, samt kunne bruge de grundlæggende funktioner på internettet. Du være bosat i Århus Kommune og have lånerkort til Århus Kommunes Biblioteker for at kunne downloade e-bøgerne. Efter kurset har du kendskab til mulighederne med e-bøger og kan downloade dem på din computer. Mandag den 30. november 2009

24 VI) Lille Håndbog FO s egen opsamling på forslag til temaer/emner: - i forbindelse med ansøgning om støtte til udvikling af fleksible tilrettelæggelsesformer. Generel indføring i den digitale hverdag it-borger.dk * danmark.dk Selvbetjeningsmuligheder via blanketter på intetnettet, f.eks. fødselsattester, selvangivelse, flyttemeddelelser Her sidder en ekspert på Århus Hovedbibliotek ved sin mailboks = Åben Hotline og kan svare på spørgsmål angående hvilke blanketter, man finder hvor, hvordan man udfylder dem, hvad der kræves af programmer for at åbne dem, om der skal bruges digital signatur/koder osv. Denne service annonceres på hjemmesider, evt. i lokalradio/tv + ugeaviser - i det hele taget i medier, som når ud til folk, der normalt ikke er ferme til computere. netborger.dk (rettigheder, pligter, off. ydelser, blanketter) kommune.dk / kl.dk (find din egen kommune) statstidende.dk / retsinfo.dk (lovstof) Redskaber: Adobe Reader Hvordan installerer du dette program til f.eks. at læse blanketter? Digital signatur /Den fælles pinkode E-boks E-posthuset * SMS Ældre Sagen har allerede i det små forsøgt sig med mindre sms-kurser på ca. 3 timer, hvor en ældre og en helt ung person var undervisere.

25 Men denne slags kurser vil desuden være oplagte som fjernundervisning, da teknikken jo direkte lægger op til at øve sig ved at sende sms til læreren og medkursisterne. Man mødes så i starten til ca. 3 timers introduktion, derefter nogle uger med sms-træning frem og tilbage og til sidst en fælles opsamling på nogle timer, hvor man kan få afklaret spørgsmål og give ideer til næste fjernkursusforløb i f.eks. at indtaste tlf.bog i sin mobil, tage billeder eller hvad behovet måtte være. Ipod/podcasting (P4 chefen Ole Damgaard) * Weblog Et kort introduktionskursus på 4-5 timer, hvor du lærer at lave din egen weblog - også kaldet blog. En blog er en personlig side på internettet, hvor du kan præsentere dine egne tanker og refleksioner fra hverdagen. Du lærer om de forskellige begreber, der er knyttet til en blog. Du får hjælp til at oprette og designe en weblog, samt at komme i gang med at skrive den. Herefter går deltagerne hjem og prøver i 2-3 uger at udfylde blogen hver dag, og kan løbende indsende tekniske spørgsmål til læreren (det er som regel først efter et kursus og når man selv sidder med tingene, at problemerne opstår!) Efter 2-3 uger mødes deltagerne igen for at vise hinanden deres blogs og for at få en evaluering og gode råd fra underviseren. Mp3-afspiller International helpdesk (Århus Bibl.?) Sikkerhed på nettet Spam, orme, virus, tjojaner, phishing. Hvilke programmer skal man sikre sig med? Digitalt demokrati borger.dk borgerweb.dk danmarksdebatten.dk borgerinddragelse.dk skrivunder.dk Aktindsigt Blog Facebook og digitalt samvær Forslag til undervisere: Christian Agergaard Pedersen (litt.stud. ved Århus Universitet) og Ann Langbak, som studerer engelsk på Århus Universitet. Børn Fødsels/dåbsattest Barsels- og forældreorlov Børnebidrag Børnetilskud Institutioner

26 * Skolen Åbent værksted f.eks. en gang om ugen på en central skole, hvor forældre og elever kan møde op (også fra andre skoler), hvis de er usikre over for Lectio eller andre intranetprogrammer, skolerne bruger til at informere forældre/elever om lektier, meddelelser mellem skole og hjem m.v. Uddannelse Uddannelsesinstitutioner SU Sprog som fjernundervisning Bolig Flytning Køb og salg Lejekontrakter El, gas, varme, vand Affald Boligstøtte Ejensomsvurdering/tinglysning Bilig i den 3. alder * Ejendomsvurdering og klager Evt. en kombination af studiecirkel med utilfredse husejere, der alle ønsker at klage (f.eks. fra et bestemt kvarter) og spørgs eksperten f.eks. en ejendomsmægler. Hvad gør du, hvis du er utilfreds med SKATs vurdering af din ejendom? Læs om skat af fast ejendom på borger.dk og følg linket til ejendomsvurderingen, hvis du er i tvivl om din ejendoms officielle værdi. Hvad står der i aviserne om boligmarkedet/priserne. Arbejde - arbejdsløshed Elektroniske lønsedler Arbejdsformidlingen Sygedagpenge Arbejdsulykker Jobsøgning Feriepenge Økonomi/skat Nemkonto * Netbank Små lynkurser i en bank i midtbyen (1-1½ time) lige efter fyraften (ét af følgende emner pr. gang = åbent værksted): hvordan kommer man i gang med at bruge netbank? hvordan betaler man via nettet (er det sikkert?), aktier via nettet, pensioner via nettet, kontooversigter og hvad kan netbank ellers bruges til? Man kan komme hver gang, eller blot når man kan, eller det specielt har interesse. Selvangivelsen på nettet

27 Aktier Privatøkonomi EAN-fakturaer Lønseddel som Forbrug/nethandel Køb af varer på nettet Der gælder særlige regler, hvis din gave/vare er købt online. Teleydelser Klageadgange Betaling via nettet Forbrugertests Klagemuligheder Du kan klage over et produkt hos forhandleren eller producenten. Er du stadigvæk ikke tilfreds, har du mulighed for at klage igennem Forbrugerklagenævnet. Fortrydelsesret/bytteret Det er vigtigt at du undersøger, hvilken politik den enkelte forretning har, når det gælder bytteret, for det står ingen steder i Købeloven, at du skal kunne bytte en gave. El-spareråd Ved at gå efter energibesparende hvidevarer, gavner du både miljøet og din pengepung. Lær hvordan du finder frem til de mest miljøvenlige varer. Mærkningsordninger. Måling af eget elforbrug på maskinerne i hjemmet. Koster strøm det samme døgnet rundt? Skifte el-selskab Kan de betale sig at skifte elselskab og hvordan gør man? Forsikringsguide.dk Har du svært ved at gennemskue, hvor du får en forsikring, der dækker dine behov - og om du kan finde den billigere hos et andet selskab? Normalt er selskabernes produkter så forskellige at de ikke umiddelbart kan sammenlignes, men her er hjælp til at sammenligne forsikringer på tværs af selskaberne. Hjemmesiden er blevet til i et samarbejde mellem Forbrugerrådet og Forsikring og Pension. Udsalg Hvilke regler skal butikkerne følge, når de holder udsalg? Sundhed/sygdom Medicin/ e-apoteket Net-doktor Tidsbestilling/receptfornyelse Sygehusvalg Ventetider Patientklager

28 Politi/retsvæsen/love Advokathjælp Straffeattest Stjålne genstande Forsvaret retsinfo.dk Kultur/fritid/sport Bibliokeket på internettet Tilskud til foreninger Jagttegn Slægtsforskning Reparation af biler Downloade fra TV og Radio Downloade musik og bøger fra Biblioteket På nogle biblioteker kan man låne en mp3-afspiller, så man kan lytte til bibliotekernes mp3-filer med musik. Musikken kan man hente ned via sin computer fra hjemmesiden * Den digitale lufthavn En åben hot-line i samarbejde med Århus Lufthavn, hvor en ekspert sidder klar til at hjælpe dem, der ikke så ofte bevæger sig i en lufthavn og som ikke er computernørder. Få f.eks. svar på nedenstående spørgsmål eller få henvisning til, hvem der kan svare. Og bestil f.eks. hjælp til elektronisk indtjekning, når du møder op i lufthavnen første gang. - Booking og elektronisk billet - Pasregler Hvornår skal du have pas med, og hvornår ikke? - Rejsesygesikring Pr. 1. jan kom der nye regler for rejsesygesikring. Det har bl.a. den konsekvens, at man selv skal betale for hjemtransport fra skiferien, hvis man brækker benet og ikke har tegnet en rejseforsikring. Hør mere om dækninger, forskellen på det gule og det blå sygesikringsbevis, og om rejseselskabernes og familieforsikringernes forsikringer. - Dyr med på rejse Hvilke kæledyr må man have med hvorhen? Karantæne? - Toldregler Hvor meget må man tage med hjem? fra EU-lande? fra andre lande? - Forsinkelser/klager Hvad har du ret til at erstatning, når dit fly er forsinket eller helt aflyst? Overnatning på hotel, måltider, erstatningsfly? Hvor klager man, hvis man ikke er tilfreds med pakkerejsen? - Håndbagage

29 Der er kommet nye regler omkring sikkerhed og håndbagage på grund af terrortruslen. Ved du hvad du må medbringe, hvor meget og hvordan det skal være pakket? F.eks. af medicin på recept (pillepas)? Er dit TV fremtidssikret? 1. jan vil der kun være digitalt TV i Danmark. Det betyder at du skal have noget særskilt teknisk udstyr inden da, hvis du vil være sikker på at kunne se TV. Om det digitale sendenet og det digitale udstyr. * DSB-online Åben Hotline a la Århus Lufthavn. Det bliver også mere og mere teknisk at finde ud af at rejse med tog! Ægteskab/skilsmisse Seperation Registreret partnerskab Navneforandring Ægtefællebidrag Ældre Efterløn/pension Hjælpemidler Diverse tilskud LetNet for seniorer Er skriften på skærmen for lille? Kæmper du med dobbeltklik? LetNet er et gratis program, der gør det let at bruge computeren og Internettet. Hvordan installeres programmet og tilpasse dine behov? Hvordan arbejder man på internettet med programmet og i sine s? Bolig i den 3. alder PC-start for seniorer - et stille og roligt kursus, så alle kan følge med. Deltagerne lærer at finde rundt på skærm og tastatur, samt at håndtere mus. Man lærer at skrive brev i Word-programmet og f.eks. at sætte en lejlighedssang pænt op. Desuden berøres internet og . Undervisningen foregår via projektor, så alle på et stort lærred kan følge med i processen og lærerens anvisninger. Død * Arv og testamente Kombination af foredrag/minikursus i arveregler + bagefter Spørg eksperten via (i samarbejde med advokater), hvor man kan spørge om mere personlige ting: 1. jan trådte en ny arvelov i kraft. Den nye lov betyder bl.a. at der bliver taget større økonomiske hensyn til ægtefæller end tidl. i arvespørgsmål. F.eks. er fordelingen af arv mellem børn og ægtefælle nu 50/50. Lær mere om arveregler, fordeling af arv og om reglerne for dødsbo. Hvordan opretter jeg et testamente? Kan man gøre det selv via hjælp fra internettet? Hvor skal man være opmærksom?

Åbne IT-værksteder fra oktober til og med februar

Åbne IT-værksteder fra oktober til og med februar KURSUSPROGRAM www.vordingborgbibliotekerne.dk Efteråret 2009 - foråret 2010 Kurserne afholdes tre steder i henholdsvis Vordingborg, Præstø og på Møn på følgende adresser: Vordingborg Bibliotek Kulturarkaden

Læs mere

Lær IT på biblioteket

Lær IT på biblioteket Lær IT på biblioteket Program for forår 2014 Kik ind i bibliotekets IT-værksted på eller på. Her kan du få hjælp til at komme videre. Og du kan møde andre begyndere. Filmstriben- hvad er det? Hvordan bruger

Læs mere

Du kan tilmelde dig ved at ringe til biblioteket eller ved personlig henvendelse. Tilmelding sker efter først til mølle princippet.

Du kan tilmelde dig ved at ringe til biblioteket eller ved personlig henvendelse. Tilmelding sker efter først til mølle princippet. IT- Kurser efterår 2012 Mandag kl. 10-19 KulturArkaden Tirsdag kl. 10-19 Sydhavnsvej 6 Onsdag kl. 13-19 4760 Vordingborg Torsdag kl. 10-19 Telefon: 55 36 38 00 Fredag kl. 10 17 Lørdag kl. 10 14 I perioden

Læs mere

Du kan tilmelde dig ved at ringe til biblioteket eller ved personlig henvendelse. Tilmelding sker efter først til mølle princippet.

Du kan tilmelde dig ved at ringe til biblioteket eller ved personlig henvendelse. Tilmelding sker efter først til mølle princippet. IT- Kurser efterår 2011 Mandag kl. 10-19 KulturArkaden Tirsdag kl. 10-19 Sydhavnsvej 6 Onsdag kl. 13-19 4760 Vordingborg Torsdag kl. 10-19 Telefon: 55 36 38 00 Fredag kl. 10 17 Lørdag kl. 10 14 I perioden

Læs mere

Om workshops i IT-HJØRNET: Onsdags-workshops Forår 2013. Gratis kurser: På nettet: IT-HJØRNETS hjemmeside: www.it-hjoernet.dk

Om workshops i IT-HJØRNET: Onsdags-workshops Forår 2013. Gratis kurser: På nettet: IT-HJØRNETS hjemmeside: www.it-hjoernet.dk Om workshops i IT-HJØRNET: Computer: I IT-HJØRNETS workshops, får du selv lov at prøve. Pris: Sted: Du kan bruge IT-HJØRNETS computere eller du kan medbringe din egen bærbare computer hvis du har sådan

Læs mere

Du kan tilmelde dig ved at ringe til biblioteket eller ved personlig henvendelse. Tilmelding sker efter først til mølle princippet.

Du kan tilmelde dig ved at ringe til biblioteket eller ved personlig henvendelse. Tilmelding sker efter først til mølle princippet. IT- Kurser forår 2012 Mandag kl. 10-19 KulturArkaden Tirsdag kl. 10-19 Sydhavnsvej 6 Onsdag kl. 13-19 4760 Vordingborg Torsdag kl. 10-19 Telefon: 55 36 38 00 Fredag kl. 10 17 Lørdag kl. 10 14 I perioden

Læs mere

LÆR MERE OM IT. forår 2012

LÆR MERE OM IT. forår 2012 LÆR MERE OM IT forår 2012 Bliv bedre til at søge på internettet, at behandle billeder fra dit digitale kamera, at sende e-mail, at bruge offentlige digitale selvbetjeningsløsninger, downloade e-bøger og

Læs mere

Digital læring - Kurser efterår 2015

Digital læring - Kurser efterår 2015 www.taarnbybib.dk Digital læring - Kurser efterår 2015 Tårnby Kommunebiblioteker Velkommen til Tårnby Kommunebibliotekers kurser Vil du gerne lære om det nye Windows styresystem, se hvad en 3D-printer

Læs mere

Biblioteket. Kurser for voksne Forår 2015

Biblioteket. Kurser for voksne Forår 2015 Kurser for voksne Forår 2015 1 Velkommen til bibliotekets kurser Sønderborg tilbyder en række kurser, der alle er relevante i forhold til bibliotekets digitale tilbud. Vi tilbyder også Drop In, hvor bibliotekets

Læs mere

Vordingborg Bibliotek Præstø Bibliotek Møn Bibliotek

Vordingborg Bibliotek Præstø Bibliotek Møn Bibliotek IT - KURSER oktober - januar 2010/2011 2 Vordingborg Bibliotek Mandag kl. 10-19 KulturArkaden Tirsdag kl. 10-19 Sydhavnsvej 6 Onsdag kl. 13-19 4760 Vordingborg Torsdag kl. 10-19 Telefon: 55 36 38 00 Fredag

Læs mere

Lær IT GRATIS Forår 2015 KURSER -dog er tilmelding nødvendig

Lær IT GRATIS Forår 2015 KURSER -dog er tilmelding nødvendig Lær IT Forår 2015 GRATIS KURSER -dog er tilmelding nødvendig Velkommen til forårets Lær Mere Om IT kurser Vi tilbyder gratis IT kurser for alle både for nybegyndere og for dem der trænger til at få opgraderet

Læs mere

Du kan tilmelde dig ved at ringe til biblioteket eller ved personlig henvendelse. Tilmelding sker efter først til mølle-princippet.

Du kan tilmelde dig ved at ringe til biblioteket eller ved personlig henvendelse. Tilmelding sker efter først til mølle-princippet. IT- Kurser Efterår 2013 Betjent åbningstid Mandag kl. 11-21 KulturArkaden Tirsdag kl. 11-21 Sydhavnsvej 6 Onsdag kl. 11-21 4760 Vordingborg Torsdag kl. 11-21 Telefon: 55 36 38 00 Fredag kl. 11 21 Lørdag

Læs mere

DIGITAL LÆRING - KURSER FORÅR 2016

DIGITAL LÆRING - KURSER FORÅR 2016 www.taarnbybib.dk DIGITAL LÆRING - KURSER FORÅR 2016 TÅRNBY KOMMUNEBIBLIOTEKER VELKOMMEN TIL TÅRNBY KOMMUNEBIBLIOTEKERS KURSER 2 Vil du gerne lære om det nye Windows styresystem, se hvad en 3D-printer

Læs mere

Du kan tilmelde dig ved at ringe til biblioteket eller ved personlig henvendelse. Tilmelding sker efter først til mølle princippet.

Du kan tilmelde dig ved at ringe til biblioteket eller ved personlig henvendelse. Tilmelding sker efter først til mølle princippet. IT- Kurser forår 2013 Vordingborg Bibliotek Mandag kl. 10-19 KulturArkaden Tirsdag kl. 10-19 Sydhavnsvej 6 Onsdag kl. 13-19 4760 Vordingborg Torsdag kl. 10-19 Telefon: 55 36 38 00 Fredag kl. 10 17 Lørdag

Læs mere

Læs mere om KøgeBibliotekernes andre spændende tilbud på: www.koegebib.dk. It for alle It-kurser efterår 2010

Læs mere om KøgeBibliotekernes andre spændende tilbud på: www.koegebib.dk. It for alle It-kurser efterår 2010 Læs mere om KøgeBibliotekernes andre spændende tilbud på: www.koegebib.dk It for alle It-kurser efterår 2010 05.2010 Parkvej 2 4140 Borup Tlf.: 5667 2727 borupbib@koege.dk Herfølge Bibliotek Billesborgvej

Læs mere

DIGITAL LÆRING - KURSER FORÅR 2015

DIGITAL LÆRING - KURSER FORÅR 2015 www.taarnbybib.dk DIGITAL LÆRING - KURSER FORÅR 2015 TÅRNBY KOMMUNEBIBLIOTEKER VELKOMMEN TIL TÅRNBY KOMMUNEBIBLIOTEKERS KURSER Vil du gerne blive bedre til at bruge en computer, lære at bruge din digitale

Læs mere

Podcatching. sådan finder, henter og abonnerer du på podcast. Instruktionshæfte. (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh

Podcatching. sådan finder, henter og abonnerer du på podcast. Instruktionshæfte. (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh Podcatching sådan finder, henter og abonnerer du på podcast Instruktionshæfte (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh www.podconsult.dk karin@podconsult.dk Indhold Introduktion...3 Ordforklaring...4

Læs mere

Internetkurser. Varde Bibliotek. Efterår 2014. Varde Bibliotek. Rådhusstræde 2 6800 Varde www.vardebib.dk

Internetkurser. Varde Bibliotek. Efterår 2014. Varde Bibliotek. Rådhusstræde 2 6800 Varde www.vardebib.dk Internetkurser Efterår 2014 Rådhusstræde 2 6800 Varde www.vardebib.dk Internetkurser efterår 2014 Velkommen til en ny undervisningssæson på. Vi har fået nye muligheder for at holde internetkurser, så vi

Læs mere

Kursusprogram. Rudersdal Bibliotekerne. Rudersdal Bibliotekerne. Bibliotekerne. Rudersdal Bibliotekerne. Kursusprogram forår 2009 1

Kursusprogram. Rudersdal Bibliotekerne. Rudersdal Bibliotekerne. Bibliotekerne. Rudersdal Bibliotekerne. Kursusprogram forår 2009 1 Logo Offset farveprøve P: 288/655 CMYK: 100-80-10-20/100-80-10-65 Kursusprogram Efteråret 2009 Kursusprogram forår 2009 1 2 Velkommen til s kursusprogram for efteråret 2009 tilbyder undervisning i internet,

Læs mere

Lær IT. Efterår 2015

Lær IT. Efterår 2015 Lær IT Efterår 2015 IS G RAT ER endig K U RStilmelding nødv r -dog e Velkommen til efterårets Lær Mere Om IT kurser Vi tilbyder gratis IT kurser for alle, både for nybegyndere og dem der trænger til at

Læs mere

Internetkurser Bibliotekerne i Varde Kommune Forår 2013

Internetkurser Bibliotekerne i Varde Kommune Forår 2013 Internetkurser Bibliotekerne i Varde Kommune Forår 2013 www.vardebib.dk Rådhustræde 2 Tlf.: 7694 6917 Va Internetkurser forår 2013 Velkommen til en ny undervisningssæson på bibliotekerne i Varde Kommune.

Læs mere

IT-kurser. Forår 2015

IT-kurser. Forår 2015 IT-kurser Forår 2015 Sådan tilmelder du dig På bibliotekets hjemmeside kan du tilmelde dig et eller flere af vores kurser. Det er nemt og bekvemt, og du kan gøre det, lige når det passer dig. Har du bestilt

Læs mere

Læs dansk på bibliotekerne

Læs dansk på bibliotekerne Læs dansk på bibliotekerne Undervisningsmateriale om biblioteket ved introduktion til kursister fra sprogskolen af Vibeke Nielsen og Tina Møller Kristensen Læs dansk på bibliotekerne Intro 5 råd til et

Læs mere

EFTERÅR/VINTER kurser

EFTERÅR/VINTER kurser EFTERÅR/VINTER kurser 2015 Nyheder: Digital post - avanceret brug og Sikkerhed Stevns Bibliotekerne Velkommen til endnu en sæson med Internemt! Stevns Kommune - og Stevns Bibliotekerne - byder i efteråret

Læs mere

DIGITAL LÆRING - KURSER FORÅR 2017

DIGITAL LÆRING - KURSER FORÅR 2017 www.taarnbybib.dk WINDOWS 100 NETHANDEL E-BOKS COMPUTERSPROG GMAIL SLÆGTSHISTORIE DIGITAL LÆRING - KURSER FORÅR 2017 TÅRNBY KOMMUNEBIBLIOTEKER VELKOMMEN TIL TÅRNBY KOMMUNEBIBLIOTEKERS KURSER Vi tilbyder

Læs mere

Onsdags-workshops foråret 2014

Onsdags-workshops foråret 2014 Onsdags-workshops foråret 2014 Hver onsdag kl.15-17 Alle workshops er gratis 15. Januar: Google konto til meget mere end g-mail 22. januar: Google Chrome browseren fra Google 29. januar: NemID, borger.dk

Læs mere

Internetkurser. Varde Bibliotek. Efterår 2014. Varde Bibliotek. Rådhusstræde 2. 6800 Varde

Internetkurser. Varde Bibliotek. Efterår 2014. Varde Bibliotek. Rådhusstræde 2. 6800 Varde Internetkurser Efterår 2014 Rådhusstræde 2 6800 Varde Internetkurser efterår 2014 Velkommen til en ny undervisningssæson på. Vi har fået nye muligheder for at holde internetkurser, så vi nu kan benytte

Læs mere

Kurser efterår 2015. - Alt optaget! IT-kurser på bibliotekerne efteråret 2015:

Kurser efterår 2015. - Alt optaget! IT-kurser på bibliotekerne efteråret 2015: IT-kurser på bibliotekerne efteråret 2015: Galten Bibliotek Brug din iphone / ipad til Bibliotekets online tjenester Mandag d. 26. oktober kl. 11.00-12.30 Hørning Bibliotek Android tablet / smartphone

Læs mere

Lyd og Video og Berømte 'Communities' på Internettet

Lyd og Video og Berømte 'Communities' på Internettet Lyd og Video og Berømte 'Communities' på Internettet Lyd på computeren:...1 Lydoptager...3 Lydstyrke...4 Windows Media Player:...5 Et par eksempler på websider, hvor man har glæde af sin medieafspiller:...7

Læs mere

Nemt på Nettet IT-kursuskatalog EFTERÅR 2015 NEMT PÅ NETTET

Nemt på Nettet IT-kursuskatalog EFTERÅR 2015 NEMT PÅ NETTET Nemt på Nettet IT-kursuskatalog EFTERÅR 2015 NEMT PÅ NETTET 1 Nemt på Nettet Borgernes kommunikation med det offentlige bliver i stadig højere grad digital. Holbæk Kommunes projekt Nemt på Nettet er et

Læs mere

Stream II Firmware. Brug af dette dokument:

Stream II Firmware. Brug af dette dokument: Stream II Firmware Dette dokument er oprettet og vedligeholdes af Instrulog A/S. Kopiering af tekster og passager skal ske efter skriftelig aftale. Yderligere information, besøg venligst www.instrulog.dk.

Læs mere

LÆR MERE OM IT EFTERÅR 2011

LÆR MERE OM IT EFTERÅR 2011 LÆR MERE OM IT EFTERÅR 2011 Bliv bedre til at søge på internettet, at behandle billeder fra dit digitale kamera, at sende e-mail, at bruge offentlige digitale selvbetjeningsløsninger, at bruge sociale

Læs mere

Biblioteket. Kurser for voksne Efterår 2014

Biblioteket. Kurser for voksne Efterår 2014 Kurser for voksne Efterår 2014 1 Velkommen til bibliotekets kurser Sønderborg tilbyder en række kurser, som henvender sig til kommunens voksne borgere. Kurserne er alle relevante i forhold til bibliotekets

Læs mere

Lige i øjet, lige i øret, lige nu, lige her!

Lige i øjet, lige i øret, lige nu, lige her! Lige i øjet, lige i øret, lige nu, lige her! Brug bibliotekernes netmedier: Film, musik, lydbøger, baser og bøger Århus Kommunes Biblioteker giver dig gratis og lovligt adgang til spillefilm, musik og

Læs mere

TRIN FOR TRIN LÆR IT GRATIS

TRIN FOR TRIN LÆR IT GRATIS internemt TRIN FOR TRIN TRIN FOR TRIN LÆR IT GRATIS forår 2012 internemt - sådan! IT-KURSER på dit bibliotek Velkommen... Kommunikationen mellem borgerne og det offentlige er under ombygning i disse år,

Læs mere

Skanderborg Kommunes Biblioteker. Kurser efterår 2014 4102/08

Skanderborg Kommunes Biblioteker. Kurser efterår 2014 4102/08 Kurser efterår 2014 4102/08 Kom i gang med din ipad eller iphone - for begyndere Galten Bibliotek tirsdag d. 23.9. kl. 10.00-12.00 Hørning Bibliotek mandag d. 27.10. kl. 10.00-12.00 Ry Bibliotek onsdag

Læs mere

IT-KURSUSKATALOG EFTERÅR 2014

IT-KURSUSKATALOG EFTERÅR 2014 IT-KURSUSKATALOG EFTERÅR 2014 1 SKOLER OG UDDANNELSE Nemt på nettet Borgernes kommunikation med det offentlige bliver i stadig højere grad digital. Holbæk Kommunes projekt Nemt på nettet er et tilbud om

Læs mere

Det Nationale Folkeoplysningsudvalg. Dato 01. marts 2010. Samarbejdsfelter mellem folkeoplysning og biblioteker

Det Nationale Folkeoplysningsudvalg. Dato 01. marts 2010. Samarbejdsfelter mellem folkeoplysning og biblioteker Det Nationale Folkeoplysningsudvalg Dato 01. marts 2010 Samarbejdsfelter mellem folkeoplysning og biblioteker 10. januar 2010 opfordrede KL til, at der skal ske en koordinering mellem arbejdet i det Nationale

Læs mere

Lær IT. Efterår 2014

Lær IT. Efterår 2014 Lær IT Efterår 2014 GRATIS KURSER -dog er tilmelding nødvendig Velkommen til efterårets Lær Mere Om IT kurser Denne sæson har vi valgt at fokusere på, hvordan man får oprettet en Digital postkasse samtidig

Læs mere

Windows+E Åbner Denne Computer i Stifinder. Window+F Åbner søgefunktionen. Window+F1 Åbner hjælpefunktionen i Windows. Window+L Låser computeren.

Windows+E Åbner Denne Computer i Stifinder. Window+F Åbner søgefunktionen. Window+F1 Åbner hjælpefunktionen i Windows. Window+L Låser computeren. En lille hjælp til tastaturet Tastaturgenveje binder sig typisk til Ctrl (control), Alt, Shift eller Windows-tasterne. Hvis man f.eks. har et program åbent og vil benytte genvejen Ctrl+S, så holder man

Læs mere

Biblioteket. Kurser for voksne Forår 2013

Biblioteket. Kurser for voksne Forår 2013 Kurser for voksne Forår 2013 1 Velkommen til bibliotekets kurser Også denne sæson tilbyder Sønderborg en række kurser, der henvender sig til kommunens voksne borgere. Kurserne er alle relevante i forhold

Læs mere

Undersøgelse af brugertilfredshed og muligheder for at få flere borgere til at bruge selvbetjeningsløsninger

Undersøgelse af brugertilfredshed og muligheder for at få flere borgere til at bruge selvbetjeningsløsninger Undersøgelse af brugertilfredshed og muligheder for at få flere borgere til at bruge selvbetjeningsløsninger Brugerundersøgelse i Borgerservice nov. 2011 2012 Side 1 Præsentation 11. januar 2012 Lars Wiinblad

Læs mere

IT-kurser. fra Middelfart Kommune

IT-kurser. fra Middelfart Kommune IT-kurser fra Middelfart Kommune Efterår 2016 Middelfart Kommune og bibliotekerne er klar med en række nye IT-introduktioner Kurserne fordeler sig på følgende emner: Grundlæggende IT Begynder-internet

Læs mere

IT-kurser på bibliotekerne foråret 2016

IT-kurser på bibliotekerne foråret 2016 IT-kurser på bibliotekerne foråret 2016 Galten Bibliotek ipad / iphone for begyndere Torsdag d. 3. marts kl. 10.00 12.00 Android tablet /smartphone for begyndere Torsdag d. 17. marts kl. 10.00 12.00 Hørning

Læs mere

Kommunikatørens. Guide til Platforme. lahme.dk

Kommunikatørens. Guide til Platforme. lahme.dk Kommunikatørens Guide til Platforme lahme.dk Kommunikatørens Guide til Platforme 2 Kære læser, Ja, måske ved du allerede alt det, jeg vil fortælle dig i det nedenstående. Måske har du slet ikke brug for

Læs mere

LÆR MERE OM IT FORÅR 2011

LÆR MERE OM IT FORÅR 2011 LÆR MERE OM IT FORÅR 2011 Bliv bedre til at søge på internettet, lær at behandle billeder fra dit digitale kamera, at sende e-mail, at bruge offentlige digitale selvbetjeningsløsninger, om sociale netværk

Læs mere

IT KURSER FOR ÆLDRE 1

IT KURSER FOR ÆLDRE 1 IT KURSER FOR ÆLDRE 1 Har du lyst til at lære mere om IT? Her finder du nogle af de tilbud og kurser Biblioteket og frivillige i Ikast-Brande Kommune står for. Nogle af kurserne er for nybegyndere og andre

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Godt i gang med Android tablet... Indledning. KAPITEL ET... De første trin med din Android-enhed. KAPITEL TO...

INDHOLDSFORTEGNELSE. Godt i gang med Android tablet... Indledning. KAPITEL ET... De første trin med din Android-enhed. KAPITEL TO... INDHOLDSFORTEGNELSE Godt i gang med Android tablet... Indledning KAPITEL ET... De første trin med din Android-enhed Første gang... 8 Tilknyt Google-konto... 9 Sikkerhedskopiering... 10 Hjemmeskærmen...

Læs mere

It for alle. Gode hjemmesider om it. It-undervisning & it-hjælp i Køge Kommune

It for alle. Gode hjemmesider om it. It-undervisning & it-hjælp i Køge Kommune ? Gode hjemmesider om it www.it-borger.dk IT- og Telestyrelsens hjemmeside med informationer om it og tele for alle borgere. På it-borger.dk kan man blandt andet finde oplysninger om mobiltelefoni, rettigheder

Læs mere

Hvordan udnyttes de digitale bibliotekstjenester på Aalborg Bibliotekerne og hvordan formidles indholdet over for brugerne via de digitale platforme

Hvordan udnyttes de digitale bibliotekstjenester på Aalborg Bibliotekerne og hvordan formidles indholdet over for brugerne via de digitale platforme Hvordan udnyttes de digitale bibliotekstjenester på Aalborg Bibliotekerne og hvordan formidles indholdet over for brugerne via de digitale platforme i dag? Start med at tage en kopi! 1995 Alle folkebiblioteker

Læs mere

29. januar 2014 kl. 9.00 15.30

29. januar 2014 kl. 9.00 15.30 ITS inviterer til informationsdag 29. januar 2014 kl. 9.00 15.30 Over det seneste år, har ITS sat en række nye it-ydelser i søen. Informationsmødet er en mulighed for at få et samlet overblik over de nye

Læs mere

Biblioteket. Kurser for voksne Efterår 2013

Biblioteket. Kurser for voksne Efterår 2013 Kurser for voksne Efterår 2013 1 Velkommen til bibliotekets kurser Sønderborg tilbyder en række kurser, som henvender sig til kommunens voksne borgere. Kurserne er alle relevante i forhold til bibliotekets

Læs mere

Bibliotekets netmedier. Med vejledning i download

Bibliotekets netmedier. Med vejledning i download Bibliotekets netmedier Med vejledning i download Netmedier dit e-bibliotek Med lånernummer og pinkode har du adgang til Varde Biblioteks tilbud på nettet. Her kan du læse aviser og e-bøger, høre lydbøger

Læs mere

Oftest stillede spørgsmål

Oftest stillede spørgsmål Oftest stillede spørgsmål Her finder du svaret på nogle væsentlige spørgsmål vedrørede brugen af Historiefaget.dk. Tekniske spørgsmål Elevernes navne stemmer ikke overens med deres eget Der kan være to

Læs mere

Værsgo: Et katalog fyldt med inspiration til afholdelse af Seniorsurf-dagen!

Værsgo: Et katalog fyldt med inspiration til afholdelse af Seniorsurf-dagen! Værsgo: Et katalog fyldt med inspiration til afholdelse af Seniorsurf-dagen! Dette katalog indeholder konkrete og lettilgængelige ideer til, hvordan I ude på datastuerne, bibliotekerne og andre it-undervisningssteder

Læs mere

Biblioteket. Kurser for voksne Forår 2014

Biblioteket. Kurser for voksne Forår 2014 Kurser for voksne Forår 2014 1 Velkommen til bibliotekets kurser Sønderborg tilbyder en række kurser, som henvender sig til kommunens voksne borgere. Kurserne er alle relevante i forhold til bibliotekets

Læs mere

FC-intranet: FC-intranet er et fælles mail- og konferencesystem, hvor lærere og elever kan kommunikere.

FC-intranet: FC-intranet er et fælles mail- og konferencesystem, hvor lærere og elever kan kommunikere. IT-intro 9. august 2011 14:56 IT-introduktion på Risskov Gymnasium FC-intranet: FC-intranet er et fælles mail- og konferencesystem, hvor lærere og elever kan kommunikere. Før end man kan logge sig ind

Læs mere

dukapc spreder glæde i hele familien

dukapc spreder glæde i hele familien Det er en genial computer. Nu behøver vi ikke at hjælpe mine svigerforældre - de ringer bare til dukapc, hvis noget driller. Nu har vi fået oprettet en digital postkasse og kan nemt bruge netbank, når

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Windows 8.1... 5. KAPITEL ET... Den nye brugergrænseflade. KAPITEL TO... 23 Internet, e-mail, kontakter og kalender

INDHOLDSFORTEGNELSE. Windows 8.1... 5. KAPITEL ET... Den nye brugergrænseflade. KAPITEL TO... 23 Internet, e-mail, kontakter og kalender INDHOLDSFORTEGNELSE Windows 8.1... 5 KAPITEL ET... Den nye brugergrænseflade Sådan får du Windows 8.1 på din pc... 8 Startskærmen... 9 Skrivebordet... 10 Kvikguide til den nye brugergrænseflade... 11 Amulet-menuen...

Læs mere

MØDEREFERAT. Møde den 27. august 2009 i Styrelsen for bibliotek og Medier. Kontaktudvalget for den digitale borger

MØDEREFERAT. Møde den 27. august 2009 i Styrelsen for bibliotek og Medier. Kontaktudvalget for den digitale borger MØDEREFERAT Kontaktudvalget for den digitale borger 24. september 2009 Eva Sønderstrup-Andersen Bibliotekskonsulent esa@bibliotekogmedier.dk Direkte telefon: 33 73 33 59 Møde den 27. august 2009 i Styrelsen

Læs mere

FORUDSÆTNINGER FOR TILDELING AF MIDLER FRA UDVIKLINGS- OG AKTIVITETSPULJEN FOR AFTENSKOLER

FORUDSÆTNINGER FOR TILDELING AF MIDLER FRA UDVIKLINGS- OG AKTIVITETSPULJEN FOR AFTENSKOLER Aftenskolens foreningsnummer: 67460 FORUDSÆTNINGER FOR TILDELING AF MIDLER FRA UDVIKLINGS- OG AKTIVITETSPULJEN FOR AFTENSKOLER Projekttitel: It for alle Ansøgers navn: NETOP København Navn på ansvarlig:

Læs mere

Luvit mini-manual. Kom i gang med Luvit

Luvit mini-manual. Kom i gang med Luvit Luvit mini-manual Januar 2009, Jane Andersen Kom i gang med Luvit Hvad er Luvit? Luvit er et web-baseret it-system, som indeholder et kursus undervisningsmaterialer, øvelser og elektroniske konferencer,

Læs mere

Vi følger dig digitalt på vej. Bliv it-klar på dine betingelser

Vi følger dig digitalt på vej. Bliv it-klar på dine betingelser Vi følger dig digitalt på vej Bliv it-klar på dine betingelser Har du brug for at blive fulgt digitalt på vej? - så start her! I denne folder er der hjælp at hente til dig, der gerne vil i gang med at

Læs mere

Brug for hjælp til it?

Brug for hjælp til it? Indholdet er samlet og udgivet af Nordfyns Kommune Kontakt: Digital formidler Susan Buer Toldam sbt@nordfynskommune.dk Tlf: 24968974 Brug for hjælp til it? Se, hvor i Nordfyns Kommune du kan få hjælp,

Læs mere

FULD DIGITAL KOMMUNIKATION I 2015

FULD DIGITAL KOMMUNIKATION I 2015 FULD DIGITAL KOMMUNIKATION I 2015 Regeringen, kommunerne og regionerne arbejder sammen om at skabe et digitalt Danmark, som frigør resurser til bedre kernevelfærd samtidig med at servicen moderniseres

Læs mere

Downlån musik gratis og lovligt. www.netmusik.dk

Downlån musik gratis og lovligt. www.netmusik.dk Downlån musik gratis og lovligt www.netmusik.dk For at downlåne musik via Netmusik skal du 1) være borger i Sønderborg Kommune 2) registreret som låner ved Biblioteket Sønderborg 3) have en pinkode til

Læs mere

Nemt på Nettet IT-kursuskatalog EFTERÅR 2015 NEMT PÅ NETTET

Nemt på Nettet IT-kursuskatalog EFTERÅR 2015 NEMT PÅ NETTET Nemt på Nettet IT-kursuskatalog EFTERÅR 2015 NEMT PÅ NETTET 1 Nemt på Nettet Holbæk Kommunes projekt Nemt på Nettet er et tilbud om hjælp til at bruge de digitale løsninger. I denne sæson tilbyder vi udover

Læs mere

Vidensmedier på nettet

Vidensmedier på nettet Vidensmedier på nettet En sociokulturel forståelse af læring kan bringe os til at se bibliotekernes samlinger som læringsressourcer og til at rette blikket mod anvendelsespotentialerne. fra Aarhus Universitet

Læs mere

Din mobile digitale signatur. - nøglen til sikker kommunikation på nettet

Din mobile digitale signatur. - nøglen til sikker kommunikation på nettet Din mobile digitale signatur - nøglen til sikker kommunikation på nettet Århus Kommune Borgerservice Tillykke med din mobile digitale signatur - nøglen til sikker kommunikation på nettet Din personlige

Læs mere

Side 1 af 13 NETLYDBOG.DK. - Sådan downlåner du - Sådan overfører du til en MP3-afspiller

Side 1 af 13 NETLYDBOG.DK. - Sådan downlåner du - Sådan overfører du til en MP3-afspiller Side 1 af 13 NETLYDBOG.DK - Sådan downlåner du - Sådan overfører du til en MP3-afspiller Side 2 af 13 Indholdsfortegnelse Vær opmærksom på:... 2 1. Sådan downlåner du en netlydbog fra netlydbog.dk... 3

Læs mere

LÆR MERE OM IT EFTERÅR 2012

LÆR MERE OM IT EFTERÅR 2012 LÆR MERE OM IT EFTERÅR 2012 Bliv bedre til at søge på internettet, at behandle billeder fra dit digitale kamera, at sende e-mail, at bruge offentlige digitale selvbetjeningsløsninger, at bruge sociale

Læs mere

2010 Q4 - Odense Kommune - Borgermåling

2010 Q4 - Odense Kommune - Borgermåling Brug af selvbetjening og e-handel på internettet Nedenfor vil vi bede dig om at krydse af, hvilke selvbetjeningsløsninger du har brugt på internettet. Du kan krydse flere løsninger af. Netbank. 92% 694

Læs mere

IDÉKATALOG IDÉKATALOG

IDÉKATALOG IDÉKATALOG IDÉKATALOG IDÉKATALOG VÆRSGO Et katalog fyldt med inspiration til afholdelse af Seniorsurf-dagen! Dette katalog indeholder konkrete og lettilgængelige ideer til, hvordan I ude på datastuerne, bibliotekerne

Læs mere

Sikker på nettet. Tryg selvbetjening. Din kontakt med det offentlige starter på nettet

Sikker på nettet. Tryg selvbetjening. Din kontakt med det offentlige starter på nettet Sikker på nettet Tryg selvbetjening Din kontakt med det offentlige starter på nettet Det offentlige bliver mere digitalt Oplysninger om folkepension og andre offentlige ydelser, ændringer af selvangivelsen,

Læs mere

Lige i øjet, lige i øret, lige nu, lige her!

Lige i øjet, lige i øret, lige nu, lige her! Lige i øjet, lige i øret, lige nu, lige her! Vil du se en film eller høre noget ny musik? Gør brug af bibliotekets netmedier Gratis og helt lovligt giver Aarhus Kommunes Biblioteker adgang til spillefilm,

Læs mere

TUP-PROJEKT 2014 Udvikling af digitale kompetencer hos undervisere og kursister. EPOS-området DIGITALE SKILLS I AMU NEW PRACTICE.

TUP-PROJEKT 2014 Udvikling af digitale kompetencer hos undervisere og kursister. EPOS-området DIGITALE SKILLS I AMU NEW PRACTICE. TUP-PROJEKT 2014 Udvikling af digitale kompetencer hos undervisere og kursister EPOS-området DIGITALE SKILLS I AMU NEW PRACTICE Pixi-udgave Digitale skills i AMU new practice Formål Projektets formål er

Læs mere

Strategirapport for Bloggen alletidersslankekur.dk

Strategirapport for Bloggen alletidersslankekur.dk Kan du heller ikke finde rundt i alle de slankekure, du bliver bombaderet med i ugeblade, aviser og tv så se med på min blog, hvor jeg foreløbig har samlet 23 slankekure her kan du finde lige den, der

Læs mere

YouTube. Hvad kan du med YouTube? Version: August 2012

YouTube. Hvad kan du med YouTube? Version: August 2012 YouTube Hvad kan du med YouTube? Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er Youtube?...4 Youtube i undervisningen?...4 Find rundt på Youtube...5 Den hurtige videosøgning...5 Mere præcis videosøgning...5

Læs mere

Sammenfatning af lærerevaluering i 1v November 2007

Sammenfatning af lærerevaluering i 1v November 2007 Lærerevaluering november 2007 Side 1 af 8 1v Helsingør Gymnasium Sammenfatning af lærerevaluering i 1v November 2007 Nedenstående er en sammenfatning af den første lærerevaluering, der er gennemført i

Læs mere

www.visitdenmark.com De sociale medier og rejser

www.visitdenmark.com De sociale medier og rejser www.visitdenmark.com De sociale medier og rejser De sociale medier og rejser ISBN: 87-87393-48-4 VisitDenmark Turismefaglig Viden Januar 2009 VisitDenmark Islands Brygge 43, 3 2300 København S Tlf. +45

Læs mere

Strategisk brug af Sociale Medier. 9. maj 2011 Trine-Maria Kristensen

Strategisk brug af Sociale Medier. 9. maj 2011 Trine-Maria Kristensen Strategisk brug af Sociale Medier 9. maj 2011 Trine-Maria Kristensen Trine-Maria Kristensen Cand. scient. soc (PR) Marketing & Kommunikation Hovedet på bloggen siden 2004 Rådgivning og undervisning om

Læs mere

Adwords i praksis annoncer på Google

Adwords i praksis annoncer på Google 3 timers kursus hos jer, hos Nielsens Bureau eller over internettet: Adwords i praksis annoncer på Google Adwords-annoncerne fra Google er en nem, hurtig og effektiv måde at gøre jeres produkter og ydelser

Læs mere

Vejledning til ereolens app til Android enheder

Vejledning til ereolens app til Android enheder Vejledning til ereolens app til Android enheder 22-02-2016 Indhold 1. Hvordan henter jeg ereolens App til smartphones og tablets?... 3 2. Opdatering af styresystem på din Android enhed... 4 3. Hvordan

Læs mere

KRISTIAN LANGBORG-HANSEN. Godt i gang med Android tablet

KRISTIAN LANGBORG-HANSEN. Godt i gang med Android tablet KRISTIAN LANGBORG-HANSEN Godt i gang med Android tablet INDHOLDSFORTEGNELSE Godt i gang med Android tablet... Indledning KAPITEL ET... De første trin med din Android-enhed Første gang... 8 Tilknyt Google-konto...

Læs mere

Styrk borgerne. Præsentation af høringsmateriale til Ældrerådet. Den 17. april 2015. // Randi Lehmann Møller

Styrk borgerne. Præsentation af høringsmateriale til Ældrerådet. Den 17. april 2015. // Randi Lehmann Møller Styrk borgerne Den 17. april 2015 Præsentation af høringsmateriale til Ældrerådet // Randi Lehmann Møller Hvad vil vi fortælle om Kort opsummering af Styrk Borgerne Præsentation af de tiltag vi især gerne

Læs mere

IT-Brugerkursus. Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC. Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio. Printvenligt format. Indholdsfortegnelse

IT-Brugerkursus. Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC. Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio. Printvenligt format. Indholdsfortegnelse Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio IT-Brugerkursus Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC Printvenligt format Indholdsfortegnelse Formål og opbygning Opgave Vejledning til intranettet Åbne

Læs mere

Resultater af brugerundersøgelsen 2013 sammenlignet med resultater fra 2011

Resultater af brugerundersøgelsen 2013 sammenlignet med resultater fra 2011 Resultater af brugerundersøgelsen 2013 sammenlignet med resultater fra Er du? Alder opdelt Har du hjemmeboende børn? I hvilke aldersgrupper har du hjemmeboende børn?(sæt evt. flere kryds) Alt i alt, hvor

Læs mere

Take Away Biblioteket

Take Away Biblioteket Take Away Biblioteket Herning Bibliotekerne er også DIT bibliotek! Vi er hele kommunens bibliotek også selvom du bor langt fra et fysisk bibliotek. Derfor har vi samlet de bedste af vores tilbud, som vi

Læs mere

Nyborg Gymnasiums it strategi 2013 16

Nyborg Gymnasiums it strategi 2013 16 Nyborg Gymnasiums it strategi 2013 16 1. Indledning Denne strategi er udtryk for en status, nogle retningslinjer og en plan for den fortsatte udvikling på it området. Målet er at styrke integrationen af

Læs mere

Velfærd gennem digitalisering

Velfærd gennem digitalisering Velfærd gennem digitalisering Sorø Kommunes Strategi for velfærdsteknologi og digitalisering 2011 2016 1. Indledning Strategi for velfærdsteknologi og digitalisering er udarbejdet i 2011 over en periode

Læs mere

FOF-Gentofte. FOF Gentoftes Kompetencemodel. Sprogfag

FOF-Gentofte. FOF Gentoftes Kompetencemodel. Sprogfag FOF-Gentofte FOF Gentoftes Kompetencemodel FOF Gentofte har udarbejdet en model for afklaring og dokumentation af kompetencer i et tværfagligt samarbejde med de frivillige organisationer og oplysningsforbund

Læs mere

Vejledning til ereolens app version 2.0 til ipad

Vejledning til ereolens app version 2.0 til ipad Vejledning til ereolens app version 2.0 til ipad 07-07-2014 Indhold 1. Hvordan henter jeg ereolens App?... 3 2. Hvordan kommer jeg i gang?... 5 2.1 Hvordan logger jeg ind/ud?... 5 3. Mine lån... 7 4. Hvordan

Læs mere

DIGITAL LÆRING - KURSER EFTERÅR 2017

DIGITAL LÆRING - KURSER EFTERÅR 2017 www.taarnbybib.dk WINDOWS 100 NETHANDEL E-BOKS IPAD GOOGLEKONTO SLÆGTSHISTORIE DIGITAL LÆRING - KURSER EFTERÅR 2017 TÅRNBY KOMMUNEBIBLIOTEKER VELKOMMEN TIL TÅRNBY KOMMUNEBIBLIOTEKERS KURSER Vi tilbyder

Læs mere

Nemt på Nettet IT-kursuskatalog

Nemt på Nettet IT-kursuskatalog Nemt på Nettet IT-kursuskatalog FORÅR 2015 NEMT PÅ NETTET 1 Nemt på nettet Borgernes kommunikation med det offentlige bliver i stadig højere grad digital. Holbæk Kommunes projekt Nemt på nettet er et tilbud

Læs mere

Læs dansk på bibliotekerne. Undervisningsmateriale til sprogskolerne af Tina Møller Kristensen

Læs dansk på bibliotekerne. Undervisningsmateriale til sprogskolerne af Tina Møller Kristensen Læs dansk på bibliotekerne Undervisningsmateriale til sprogskolerne af Tina Møller Kristensen Til sprogskolen Læs dansk på biblioteket. Intro De 4 besøg på biblioteket Ideer til dialog træning Modultest

Læs mere

University College Sjællands Biblioteker. Udviklingsplan 2011 2013 for bibliotekerne i UCSJ

University College Sjællands Biblioteker. Udviklingsplan 2011 2013 for bibliotekerne i UCSJ University College Sjællands Biblioteker Udviklingsplan 2011 2013 for bibliotekerne i UCSJ 1 UCSJ Bibliotekernes formålsparagraf: Bibliotekernes primære formål er at betjene studerende, kursister og medarbejdere

Læs mere

Kursusprogram. Horsens kommunes biblioteker Forår 2015. Horsens Bibliotek Tobaksgården 12

Kursusprogram. Horsens kommunes biblioteker Forår 2015. Horsens Bibliotek Tobaksgården 12 Horsens Bibliotek Tobaksgården 12 8700 Horsens Telefon: 76 29 24 00 bibliotek@horsens.dk Åbningstid med betjening: Mandag torsdag kl. 10 19 Fredag kl. 10 17 Lørdag kl. 10 13 Selvbetjent morgenbibliotek:

Læs mere

Picasa billedalbum og webalbum

Picasa billedalbum og webalbum Picasa billedalbum og webalbum Billedalbum og redigerings-værktøj Picasa er et billedalbum, som kan bruges til at opbevare, registrere, bearbejde og ordne sine digitale fotos i. Desuden kan du uploade

Læs mere

Tema Apps på din ipad

Tema Apps på din ipad Tema Apps på din ipad Emne Side Faste Apps 2-4 Næsten nødvendige Apps 5-9 Apps for Nørder 10-12 Apps om Mad Butikker og Tilbudsaviser 13 Apps om Spil Nydhedscentre Sport Lommeregner - Hjertestarter 14

Læs mere

DELER og GEMMER. guide. Sådan. du dine feriebilleder. Få styr på billederne Gode råd. sider. Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

DELER og GEMMER. guide. Sådan. du dine feriebilleder. Få styr på billederne Gode råd. sider. Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Iris guide Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan DELER og GEMMER du dine feriebilleder Få styr på billederne Gode råd 14 sider Gem dine feriebilleder INDHOLD I DETTE HÆFTE:

Læs mere