42 uger på Østerskov. 42 uger på Østerskov. Årgang 7, skoleåret Ser de trætte ud, er det fordi de lige er været med i en 4-8 ulykker...

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "42 uger på Østerskov. 42 uger på Østerskov. Årgang 7, skoleåret 2012-13. Ser de trætte ud, er det fordi de lige er været med i en 4-8 ulykker..."

Transkript

1 42 uger på Østerskov Årgang 7, skoleåret Ser de trætte ud, er det fordi de lige er været med i en 4-8 ulykker...

2 Å rsskrift Årsskriftet for årgang VII, skoleåret , består af uddrag fra årets Ugebreve. Her har vi forsøgt at dække undervisningen og supplere med glimt fra fritidsaktiviteterne. Vi har et stort billedmateriale fra eleverne år på Østerskov. De fleste er lagt på skolens hjemmeside og mange er bragt i ugebrevene og sat i elevernes årsmapper. Der er ingen tvivl om, at vi, der er omkring skolen, har nydt samværet med eleverne på årgang VII. De har store og centrale kvaliteter i deres ophold her både overfor os voksne, men så sandelig også overfor hinanden og gæster på skolen. Det er vores håb, at vi har kunnet lære dem noget om livet på det år, vi har haft dem her. Der er mange målsætninger med vores arbejde på et efterskoleår, men centralt står det at kunne tilgå hinanden og verden med en legende tilgang. En ikke-aggressiv samværsform, der leder til nysgerrighed, medbestemmelse og innovation. Vi håber eleverne og deres forældre også efter opholdet her vil være legens ambassadører i det, vi vil foreslå bliver døbt som Legens Århundrede. Mange venlige hilsner, Mads Lunau, forstander, Samt hele staben på Østerskov Efterskole 42 uger i kløerne på dem her... [Årsskriftet er udsendt i skærmopløsning og egner sig ikke til udskrivning. Redaktion: Mads Lunau]

3 Introugen Ved ankomsten søndag blev skolens medarbejdere introduceret på et orienteringsløb i huset. Hobro by på et orienteringsløb mandag. Der blev afstemt forventninger til skoleåret, og instrueret i hvordan der gøres rent på skolen. Og så blev der leget en masse for at ryste eleverne sammen og komme godt fra start. Onsdag-fredag blev der spillet rollespil med kongevalg i Fladlandet i rammen af jernalderlandsbyen Hvolris. Det var mest en venlig kappestrid i strålende solskin, men også med dramatik og uhygge i regn og mørke. Kongevalg i Fladlandet. Denne slægt har en god kandidat som arvtager for den afdøde konge. Ulydige trælle. Dommen er hård, og ubehagelig

4 Mårsmissionen Denne uge har koncentreret sig om at afklare elevernes faglige formåen, og introduceret faglærerne via hver deres temadag, hvor de også har forklaret om de afsluttende prøver. Det har været under den fortællende paraply Marsmissionen. Mandag og tirsdag var Østerskov Efterskoles elever på besøg på Marsmissionens træningsområde et hemmeligt sted i USA (engelsk, tysk og fysik/kemi). Onsdag måtte eleverne i al hast starte Marsmissionen og tage af sted (orienteringsfagene). Torsdag var der mange udfordringer på planeten (matematik og idræt) og fredag sluttede med et drabeligt opgør med marsboerne (dansk). Videnskabelig tilgang til verden er en vigtig del af Marsmissionen Balanceevner og motorik testes på hologramdækket. Vandring på Mars og i det ydre rum kræver præcision.

5 Den Romerske Republik Det romerske senat holdt med tænder og klør Romerriget sammen mod indre og ydre fjender. Først på ugen var Hannibal i gang med at infiltrere Sicilien og bemægtige sig kornet fra de enorme sicilianske hvedemarker. Sidst på ugen måtte en romersk rigmand købe rigets slaver tilbage fra Kimbrerne. Rollen var som politisk aktive borgere i det antikke Rom (før kejsertiden). Eleverne blev udsat for dilemmaer og problemstillinger i lovgivning og samfundsinstitutioner (på engelsk), udfordringer med vandforsyning og opvarmning af termiske bade (i fysik/kemi), masser af historie, og fik øvet og analyseret Kaj Munks skuespil Før Cannae, der beskriver Hannibal genkendeligt som en tidligere (tysk) diktator. Desuden mener jeg, Kartago bør ødelægges! Det undersøges videnskabeligt hvilket metal bedst leder varme til Roms termiske bade.

6 Nørderne på College 42 uger på Østerskov Eleverne gennemlever et studieår på Eastwood College. Organiseret i forskellige, skal vi sige, kulturer, har de haft travlt med at konkurrere og interagere. Ind imellem intrigerne har undervisningen stået på: stavekonkurrence af specielt svære engelske ord, diskussion om våbenloven i USA og om skoleskyderier; amerikansk fodbold, europæiske Soccer og frisbeespillet Ultimate; erkendelsesteorien hos Platon, etikken hos Immanuel Kant og indledende skriftligt arbejde. Endelig har skolevejlederen (på visit fra Tyskland) fået eleverne til at diskutere mobning og selvmord med udgangspunkt i hendes tyske hjemlands ungdomskultur. Cheerleaders på Eastwood College. Vikings kunne ikke få sig en bedre opbakning! Ja, den unge mand i baggrunden har tape på sine briller. Ellers holder de jo ikke til en ordentlig omgang buksevand!

7 Det Store Kåpløb 42 uger på Østerskov Ekstraordinære Gentlemen & -women fra hele Europa dyster i Jules Vernes verden om at rejse jorden rundt på færrest mulige dage. På rejsen har de diskret som det sig hør og bør for gentlemen forsøgt at genere hinanden og skaffe sig selv de bedste transportmidler med penge, de har skaffet sig undervejs. Første dag var opgaven at slippe fornuftigt ud af London. Her måtte de bevise, at de var rigtige gentlemen, der vidste lidt om meget. Fx at de kendte det engelske gentlemen spil, Cricket, vidste om artsbestemmelse for dyr og planter, og hvordan man guider nogen rundt i den engelske undergrundsbane. Første by på rejsen var Paris, hvor de landede lige i midten af Kommunardopstanden i 1871 og skulle forsøge at afkode politiske paroler og gøre så lidt opmærksom på sig selv som muligt i folkemængden. For at skaffe penge til at komme videre, skulle de kende til hvilken kunst, Louvre lå inde med, og få fingrene i den dyreste af den. Og for at slippe ud skulle de passere kampene i forstæderne i røg og damp. I St. Petersborg havde en russisk rigmand brug for vejledning før han købte store landområder i Sibirien. Der var områder med forekomster af kul, olie, tørv og biobrændsel. Han belønnede den bedste vejledning i, hvilke områder gav det bedste udbytte optalt i brændværdi. På vej mod Singapore var det vigtigt at orientere sig om klimaet i området og hvilken transportform, der var mest effektiv. I Singapore skulle grupperne hjælpe fire forretningsfolk med en forretningsplan bygget på viden om infrastruktur og byplanlægning i området. Den bedste vejledning gav selvfølgelig den største belønning. De fik også mulighed for at styre hver deres luftballon klogest gennem de globale vindsystemer videre på vejen østover - hele vejen til ægyptiske Cairo. I Cairo var opgaven at være den første gruppe til at finde Howard Carter, så han kunne lede dem til Tut Ankh Amons grav. Belønningen kunne bruges til at komme hurtigt tilbage til London, hvor vinderen var den gruppe, der havde brugt mindst tid på rejsen. Endelig retur til London! Deltagerne diskuterer om vinderne burde diskvalificeres pga. u-gentleman-agtigt adfærd. Man blev dog enige om, at alle vist var lige gode om det og de havde for øvrigt glemt hvem det var, der vandt. Der blev budt på middag om aftenen i De Ekstraordinære Gentlemens Club, hvor der i dagens anledning ekstraordinært var tilladt adgang for de deltagende kvinder.

8 Tidsågenterne Østerskoveleverne har været på ekskursion til Risø og de befandt sig indenfor de strålingsbeskyttede mure, da tiden kollapsede som resultat en fremtidig Tidskrig, hvor stormagterne udrustet med tidsmaskiner på et tidspunkt fik ødelagt mennesket eksistens. Den bedst trænede gruppe får her de sidste formaninger af computerens skarpe holografiske kunstige intelligens. Intelligensen har været trænet i årevis i kældrene under Århus Universitet. Under det endelige opgør for foden af det halvt færdigbyggede Babelstårn får H.C. Andersen her sine tilhængeres opbakning til sin ambition om at skrive det perfekte eventyr.

9 Vi pløjed og så ed 42 uger på Østerskov Eleverne bevæger sig fra en tid, hvor man havde et par okser til at trække en krum pind igennem den afbrændte skov, til en tid med 7 plovskærer på en gps-styret kæmpetraktor. Fra at have en ko, der boede i rummet ved siden af, til 300 svin i en kolossal stald. Hen over hungersnød, stavnsbånd, landboreformer og Marshallhjælp. En rigtig landmand skal kunne regne den ud! Vækstprognoser, afskrivning, høstudbytte. Forsøg med CO2 binding, kvælstof og kredsløb.

10 De 10 Kongeriger Grimm instituttet var meget utilfreds med udviklingen i de 9 eventyrriger og forlangte struktur på eventyrerne efter den Proppske eventyrmodel ellers faldt der en sur Smiley! Det hjalp ikke, at Snehvide gjorde op med rollen som Objekt og ønskede en mere aktiv rolle i sit eventyr [dekonstruktion og den Proppske eventyrmodel i dansk]. Eller at dværgene var mere interesserede i komplicerede guldgravermaskiner end i en lykkelig slutning med giftermål [ligninger og funktioner i matematik]. Eller at Grok tvang de stakkels eventyrvæsner til at skrive digte til Snedronningen, så han kunne vinde hende tilbage hurtigst muligt [digtning i dansk]. I forsøget på at erstatte Snedronningens opgave med at skaffe vinter til rigerne, blev Frau Holle introduceret i stedet [eventyremne i tysk]. Styr kom der på sagerne, da der blev indledt sag mod Askepot for hendes gerninger i Grimm eventyret af samme navn [mundtlig dansk]. Stedsøstrene mente, at det var en smule overdrevet bl.a. at skulle have øjnene stukket ud for en smule mobning! Moralske dilemmaer i de gamle eventyr blev diskuteret og levendegjort på tysk [eventyremne i tysk]. Den hovmodige kejser havde efter oplevelsen med sine nye lidt luftige klæder behov for at blive underholdt med eventyrlige fortællinger fra det tidlige England - om Kong Arthur og hans riddere [engelsk fremlægning under emnet Heroes and Villains]. Alferne havde opfundet ligninger med mening, men havde selvfølgelig fået rodet rundt i det [ligninger]. Løs ligningen: (ondskab/søstre)+(familierelation/søstre) -1 = 1? For at komme tilbage på sporet og blive Grimm-9000-certificeret, fik de 9 eventyrriger endelig fundet en rigtig helt, en rigtig skurk, og en smuk og dejlig prinsesse (m/k), og skabt en fortælling med de helt rigtige elementer, så eventyret i år kunne ende korrekt lykkeligt. De 9 eventyrriger var blevet lidt for urtodokse for Grimm-instituttet, der har rettigheden til det kendte Grimm-9000 kvalitetsstempel. Men det lykkedes til sidst, og rigerne er nu certificeret.

11 Helte Søges Zeus er faldet i unåde (igen), og der er efterfølgende kamp om at blive den nye alpha-gud. De græske helte gør deres bedste for at bekæmpe væsner og ulykker sendt af Olympens guder. Hårdt arbejde gav tilbedere, og det er jo sådan med tilbedere, at de i sidste ende vil afgøre en religions succes... I det såkaldte gude-rum skiftede eleverne med at være en græsk gud, der påkaldte, forbandede og velsignede ved hjælp af korrekt digtekunst. Vers, rim, strofer og referencer skulle være i orden. Skal en fortælling være episk, skal den fortælles episk. En god rimsmed skal vide at smede mens rimene er varme. Og det var det vigtigt at træde præcist på sine versefødder. Dansklærer Ivajlo forestod begivenhederne. Andre steder blev der arbejdet aktivt på at skaffe tilbedere. Det skete ved behørig faglig aktivitet. Hos matematiklærer Henrik blev der indkøbt heltegrej og opstillet fakturaer i den forbindelse, MED moms. Guld blev omdannet til guldmønter for at kunne betale for templerne og der var meget mere øvelse med tal og geometri. Der blev hos engelsklærer Martin læst flere tekster indenfor, ja, ikke så underligt: emnet Heroes & Villains. Og lige dele idræt (OL, selvfølgelig) og fysik/kemi var der hos Pernille. Nej, der er IKKE koldt på olympen. Det ser bare sådan ud... Færgemanden Karon satte heltene på en sproglig opgave, få kunne klare. Det føg med fremmedord. Fejltrin kunne medføre en lidt ufrivillig tur ned af Styx. D

12 Åntifåschistischer Schutzwåll Ugen har fulgt efterkrigstidens etablering af den socialistiske stat, Østtyskland, isolationen fra vest (onsdag morgen) og sluttede med murens fald (fredag). Eleverne været en del af forskellige familier og påvirket deres skæbne i det delte Tyskland. Danskfagligt blev der arbejdet med censur af vestlige (danske) noveller fra den tidsperiode, lyrik blev øvet igennem fædrelandshyldest til folkets republik, eleverne har lært at udfylde en formular og har øvet sig i begrebet personlige papirer. I idræt var det østtyske svømmehold til OL i Japan. De østtyske svømmere høstede mange medaljer ved OL. Her i en mere uortodoks opstilling. Der var på tilbageturen mulighed for at købe vestlige varer i lufthavnen, dog under statsligt opsyn. Tysk har selvfølgelig fået krydset en del af fra fagets trinmål. Udover en masse kendskab til landets historie og kulturelle baggrund har der været skrevet breve til familien i vest forskelligt fra årti til årti. En artikel om luftbroen til Vestberlin skulle oversættes i al hemmelighed, så man kunne følge med i familiemedlemmers skæbne på den vestlige side af muren, og der har været øvet grammatik. Hver borger har skullet udfylde et personligt identitetspapir på tysk. Der var også grund til at øve det imperialistiske sprog engelsk. Spioner, der skulle sendes til vesten, skulle have et formfuldendt sprog både udtalemæssigt og grammatisk. Efterretningstjenesten var nødt til at forstå detaljerne i John F. Kennedys Ich bin ein Berliner -tale for at kunne analysere konsekvenserne. Og endelig skulle propaganda, undskyld: oplysning, om DDR forfattes på engelsk, så det kunne sendes til venlige politiske aktører i vest. I matematik blev der ivrigt spillet Krydsermissilspillet. Spillet handler om rette linjer. Tillige er blevet øvet mundtlig prøve i faget matematik, noget der nu også er i vente for 9. klasse som udtræksfag sammen med biologi og geografi her til sommer.

13 Kåmpen om Metropolitån Superskurke, Superhelte og de Uafhængige Supers har i denne uge kæmpet om jordklodens eksistens, og det er ikke gået stille af. Metropolitans superaktører. Nogle gemt bag hemmelig identitet, selvfølgelig. Der bliver dog stadig afkrævet elevpenge, medmindre superevnerne ligger indenfor rengøring, madlavning og vedligehold Dansk har benyttet lejligheden til at udforske tegneseriegenren og eleverne har haft direkte indflydelse på historiens gang, hvis de har været i stand til at lave en god nok tegneserie. Matematik har forsøgt at inddæmme et superstof i den simpleste geometriske figur, trekanten, og lejligheden er også blevet benyttet til at bede om et større skriftligt arbejde til brug for elevplansarbejdet forud for skole/hjem samtalerne 1. december. I engelsk er læst 10 årsager til at bliver Super og ligesom ovenfor er lejligheden blevet benyttet til at lave en større skriftlig opgave som grundlag for vejledning i faget. I fysik- og kemilaboratorierne er Pyrokraften blevet grundigt analyseret, og der er blevet set på, hvordan et Supermåltid bør se ud i kostsammensætning. Klassiske metapersonligheder fra en superverden. Den kække helt, den gale professor og den skumle skurk.

14 Engle i Berlin Halvenglene, Serapherne, har arranget en ugelang fredskonference for englene for at se om krigen mellem dem kunne stoppes. Krigen var startet da Faderen og Sønnen var uenige om menneskets skæbne og pludselig var forsvundet fra scenen. Magtkampen efterfølgende mellem de aspirerende engle gjorde ikke arbejde med menneskeheden nemmere for de tilbageblevne halvengle. Nu skulle englene forhandle fred og se lidt på, hvad menneskene havde foretaget sig de sidste 2000 år... Englene besøgte under opholdet i historisk kronologisk rækkefølge: Neues Museum med en stor egyptologisk samling (men som også fører de besøgende op til vor tid); Pergamon Museet der har mange smukke ting fra Nærorienten fra perioden lige før til lige efter Kristi; Brandenburger Tor, Unter den Linden, Potsdamer Platz, Alexander Platz fra det gamle berlin; Sejrssøjlen for bl.a. sejren over Danmark ved Dybbøl; Det Olympiske Stadion fra 1936; Topographie des terrors om Gestapo og SS; Berlin Underground med bunkeranlæg fra Anden verdenskrig; Jødiske Museum og Holocaust mindesmærket; Russiske mindemærke for sovjetiske tab under anden verdenskrig; Story of Berlin med en stor koldkrigsbunker; og Muren og Checkpoint Charlie fra den kolde krig. Hertil selvfølgelig et godt indtryk af den moderne Berlin, indkvarteringen var lige ved den nye hovedbanegård og parlamentet med masser af nybyggeri lige nedenfor vinduerne. Det Olympiske Stadion bygget i 1936 ovenpå Edens Have. I baggrunden ser man træet med frugten, der gav mennesket evnen til at skelne mellem rigtigt og forkert. Englene i forgrunden er i forklædning som (unge) mennesker. Englene havde for øvrigt mulighed for at afprøve det mennesket kalder følelser under besøget.

15 Technopiå I denne uge blev der forsket i moderne teknologi med det formål at hjælpe mennesket til større personlig ydelse og nydelse. Ikke alt med samme succes og ofte med ubehagelige bivirkninger. I 2041 kollapser verden som vi kender den efter 3 årtiers fri videnskabelig udvikling. EU og nationalstaten mangler som kontrollører og manglen på kontrol resulterer i udviklingen af en farlig virus. Denne gruppe undslap den frygtede virus ved at flygte til en glaskuppel på havets bund. De små danske selskaber har ellers i ugen klaret sig godt i den internationale konkurrence, men fredag var det alle mand for sig selv i et postapokalyptisk løb, hvor Jaka bov, vandflasker og selv rene underbukser fik en vigtig betydning i kampen for overlevelse. 2 nåede rumfærgen væk fra jorden og en større gruppe lever nu på havbunden i en stor osteklokke. Vi beklager vores alle sammens jord endte sådan, men det er ikke KUN elevernes skyld Fagligt blev der læst om det klonede får Dolly i engelsk; forsøg med og teori om batterier og galvanisering i fysik/kemi, som jo er en vigtig del af cyberware udvikling; regnskabsføring og vækst i matematik; og skriftligt arbejde med reklamer og menneskets forandring i dansk. Forløbsansvarlig Morten Brøsted foran reklamerne for første dags store udbud af kropsforbedringer.

16 Ud åf Åfrikå Efter i 150 år at have fragtet ressourcer fra Afrika og hjem til Europa gik det torsdag op for kolonimagterne, at de oprindelige beboere af kontinentet gerne ville have noget at sige. Fredag rasede det arabiske forår. Berlin Europæiske stormagter i gang med at dele Afrika. Mellem sig, altså. De lokale beboere får fast arbejde og skal jo alligevel ikke bruge alle de ressourcer I starten af ugen var rollerne de klassiske kolonimagter, torsdag vendte bøtten og man spillede den befolkning, der var blevet koloniseret. Måden de var blevet administreret på afgjorde hvordan styreforholdene kunne blive i den nye, selvstændige stat! Fredag kom eleverne helt op til nutid med de frihedsbevægelserne, der har raset gennem specielt det nordlige Afrika i de senere år. Fagligt har det været 9. klassefagene i centrum, da 10. klasserne var ude af huset. Faglige opgaver med tema om vores afrikanske nabokontinent i syd har givet adgang til at bygge havne, jernbaner, skoler, sygehuse og andet godt til sin koloni.

17 Bånånrepublikken 42 uger på Østerskov 25 år i en syd- eller mellemamerikansk republik tog sin dramatiske afslutning fredag, da den elskede El Presidente bragte supermagterne i totterne på hinanden med verdenskonflikt som resultat... Indtil da var ugen forløbet med livet i den idylliske republik, kun med en smule utilfredshed blandt bønder, arbejdere og studerende ind imellem. Dog ikke mere end militæret kunne håndtere, bortset fra en enkelt periode, hvor et amerikansk støttet kup skabte et kortvarigt magtskifte. Væk fra gadens tumult arbejdede 9. klasserne med samfundsregnskab i matematik (procentregning), nationalt elnetværk i fysik (transformation), og øvelser med El Presidentes ambitiøse rumfartprogram (Newtons love). 10. klasse lavede deres OSO opgave om fremtidig uddannelse og erhvervsvalg, og kunne skabe deres eget lille spil i spillet med de penge de tjente ved at lave de forskellige dele af deres projektopgave. Dette blev gjort meget kreativt El Presidentes personlige bodyguards afviser en flok vrede demonstranter. De utaknemmelige skarn!

18 Den store krig Attentatet i Sarajevo i 1914 blev bogstaveligt talt startskuddet til Den Første Verdenskrig. Eleverne har været igennem de godt 4 år, hvor en generation af unge mænd fra de krigsførende magter måtte lide døden for en ustabil fred, der hævnede sig 20 år efter med endnu en verdenskrig. Julenat Fra den ene skyttegrav lyder Tannenbaum, og der svares med Silent Night. Senere spilles der fodbold mod hinanden i sneen (i hvert fald historisk). Historiske begivenheder er blevet levendegjort i løbet af ugen: Skuddet i Sarajevo, Julenatten 1914, Slaget ved Verdun, Oktoberrevolutionen, USA's Indtræden og Freden i Versailles. I matematik har eleverne dystet som flyver-esser i luften over Vestfronten. Her har de skullet mestre et system med budget for flyudrustning, målestoksforhold, vinkler og tabelaflæsning. Fysik simulerede vestfronten, hvor eleverne skulle gøre overvejelser omkring krigsindsatsen på hhv. den allierede og den tyske side. De har i den forbindelse lavet forsøg med elektrolyse af saltsyre i brint og klor(!), og arbejdet med kul, hestekræfter og parabelbuer. I Engelsk blev der læst krigsnoveller, de blev omsat til rollespil, der blev diskuteret overordnet strategi for det Britiske Imperium, og skrevet breve hjem fra fronten. I dansk er to onlinespil om krigen blevet anmeldt (og ja: eleverne måtte for en gangs skyld godt spille computerspil i undervisningen ). Solen går aldrig ned over det Britiske Imperium. Selv ikke i de mørkeste tider!

19 Store Broder Big Brother fra George Orwell dystopiske science fiction roman 1984 fra 1948 har været denne uges velgører for de glade elever. Alle elsker Store Broder! Og han holder kun øje med os for vores egen skyld. I matematik har man diskuteret begrebet Sandhed indenfor den formelle logik, og de har spillet et spil om oprør mod Storebror med brug af udfaldsrum og Pythagoras. Engelsk har læst tidligere tiders syn på den fremtid, vi lever i. Science fiction fra Orwell og Huxley. I dansk/samfundsfag har overvågningssamfundet været til diskussion, bl.a. udnyttelsen af information i Google og Facebook, men også i forbindelse med anti-terror lovgivningen. Tysk har vist og diskuteret filmen Die Welle om et faktuelt forsøg på at se hvor hurtigt et lokalt samfund ville adoptere totalitære tendenser. Fysik/kemi har beskæftiget sig med elektrisk transformation og med et kortspil om grundstoffer. I rollespillet har der været brugt mange af effekterne og elementerne i Orwells roman for at give eleverne den rette dystopiske stemning. Overvågning, 2 minutters had, mediemanipulation, uniformering, slagord, forhør, offentlig henrettelse, og krig mod nabolandet (hvilket nu snarere var en sneboldkamp, men det er jo fantasien, som tæller ). Der var natløb torsdag, hvor flere desværre blev lokket i en fælde med løftet om oprør mod vor elskede Store Broder. Vi har ikke hørt fra dem siden... Store Broder sikrer at alle er lykkelige.

20 Birth of å Nåtion 42 uger på Østerskov Turen gennem USA's historie starter med frigørelse fra de engelske koloniherrer og etableringen af en uafhængighedserklæring for den nyfødte nation. Derefter ramler den unge nation ind i en indre konflikt. Uenigheden om produktionsforhold, handelsbalance, uafhængighed og frihedsrettigheder skilte nationen i to dele. En borgerkrig lurer i horisonten. Det blev højlydt diskuteret om slaveriet var foreneligt med uafhængighedserklæringen. Det endte desværre i en borgerkrig mellem syd og nord. De sidste tre dage af ugen drejede sig politisk valgkamp i det moderne USA med masser af diskussioner, fundraising og TV-reklamer. Målet var at blive kandidat for sit parti og dernæst vinde duellen med det andet partis spidskandidat. De første dage i ugen havde mange elementer af historisk og samfundsfaglig forståelse for den amerikanske nations baggrund, og i engelsk var tema om USA oplagt. I de sidste dage med valgkamp var der fagligt i engelsk og dansk fyldt med debatter og brugen af medier. Eleverne tog som kandidater for et af de to store partier fat i emner, der normalt vil præge en amerikansk valgkamp, og forsøgte med mere eller mindre fine debatmidler at score stemmer i nøglestaterne. I matematik blev der optalt matematiske hjælpemidler (se andetsteds i ugebrevet ) og fik tilbagemelding på en tidligere prøve. Alt efter indsatsen var der penge til reklamer, der jo giver vigtig indflydelse i det amerikanske valgsystem Emnerne for fundraising i fysik/kemi var energikilder og rumprogrammet.

21 Bismårcks Tysklånd 42 uger på Østerskov Forbundet af tyske stater under ledelse af Otto von Bismarck fik noget konkret at være samlet omkring. Alle deres naboer erklærede dem nemlig krig Måske var det heller ikke den bedste ide at forlange en masse bidder af Frankrig, Danmark, Rusland og Italien og fornærme Englænderne ved at integrere Hannover ind i det tyske forbund? Eleverne har i denne uge øvet sig i lave regler for et forbund af lande, regler for et produktionssystem, og regler for at udkæmpe krig. Rammen var det løse tyske forbund, som Bismarck satte sig for at samle i et samlet Tyskland i midten og slutningen af det 19. århundrede. Øvelsen rækker helt op mod vor tid, hvor Danmark er medlem af netop et forbund af lande, oplever en industriel udvikling i verden med betydning for vores velfærd, og spændinger kloden rundt, som håndteres på globalt plan. En vigtig beslutning for eleverne var om de skulle kriges indadtil i det løse tyske forbund eller udadtil mod krævende naboer. Men da den danske konge krævede Holsten forenet med Slesvig var der enighed om at uddele drøje hug til den arrogante danske konge. Året er De to tidligere fyrstedømmer blev forenet. Bare ikke under Danmark At lave regler er en svær disciplin, der kræver stor logisk øvelse og skarp formidlingsevne. Derfor var både matematik og dansk meget aktive fag i ugen. Opfindelsen af regler og indarbejdelse af dem i forhold til de allerede forekommende regler blev styret af matematiklærer Morten. Spillet starter næsten uden regler og så bygges der efterhånden oven på. I dansk formuleredes reglerne, så de blev så forståelige som muligt for udenforstående under ledelse af Ivajlo. Da rammen er sat i dampalderens spæde teenageår var der også guf for fysik/kemilærer Jakob, hvor eleverne lavede forsøg med brændselsværdier for fossile brændstoffer, teknikken bag dampmaskinen, og den kemiske sammensætning af olieprodukter. I tysk havde Iris fokus på den politiske og kulturelt vigtige periode i tysk historie, og der blev bl.a. sat sang og musik til Goethes digte. Tjek om ikke noget af elevernes optræden er kommet på vores side på Facebook Det var også i den tid den tyske nationalsang blev født. Skrevet som et håb om et samlet Tyskland modsat den tolkning mange i dag giver af sangens indhold, specielt efter anden verdenskrig. Morten Brøsted var forløbets ansvarlige og forestod også det overordnede diplomatiske og militære spil eleverne og deres tyske forbund blev en lidt for aktiv del af.

22 Exodus Den danske kultur og nations sidste skanse har i den netop overståede uge været 80 unge kadetter ombord på skoleskibet SS Madsen, der til lejligheden var præget af Dannebrog og billeder af de to store danske flådekonger, Frederik IX og Frederik X. Sidstnævnte var øvrigt den første danske konge i rummet. Skoleskibet undgik på mirakuløs vis det kinesiske overfald, og har nu i en uge været på flugt gennem rummet. Højskolesangbogen, flaghejsning, morgenandagt, H.C. Andersen og Søren Kirkegaard. Danskheden var ikke knægtet den glimtede i lyset fra de unge danskeres øjne, der i deres flotte uniformer stod ranke i snorlige rækker på dækket af SS Madsen. Stort bifald fra de unge rumkadetter til den erfarne kaptajn, Admiral Steensen, der styrede skoleskibet SS Madsen ud af faren fra de kinesiske rumkrydsere. Men strabadserne var ikke forbi. De var kun lige begyndt. Fagligt blev der læst hovedværk, Svend Aage Madsens Se Dagens Lys, i faget dansk, sat i scene og analyse af kaptajnen, Admiral Steensen selv. Diskussionen var Madsens situid begreb, men også meget aktuelt: hvad dansk kultur egentligt er for en størrelse. Mere dansk var der hos øverste officer på broen, kontraadmiral Zinck, hvor de observationer, der blev gjort på SS Madsens farefulde rejse blev beskrevet, analyseret og handlet på. Hver gang et observationsfartøj bemærkede noget usædvanligt på sine missioner skulle der afleveres rapport, der blev diskuteret og analyseret. Hvis der skulle handles hurtigt på observationerne lød alarmen over hele skibet. I forbindelse med rekonstruktionen af (dansk) civilisation, som vi kender den, var der en diskussion af matematiske referencesystemer. Uddannelsesofficer, major Kanstrup, udfordrede de traditionelle referencer i den jordiske verdensopfattelse og bad om nye bud på tidsregning, måleenheder og tal for en civilisation, der eksisterer væk fra jorden. Mange gode oplæg blev givet af de nytænkende kadetter. Nærforsvaret af SS Madsen blev varetaget under ledelse af taktisk kaptajn, viceadmiral Rovsing. Her skulle de unge uprøvede kadetter på lyntid lære at manøvrere i det ydre rum for at sikre skibet mod de mange farer fra kinesiske forfølgere, fremmede civilisationer og rummets almindeligt ubehagelige sorte dyb.

23 Såmuråi Skæbner og historier fra middelalderens Japan blev genskabt og nyskabt i det netop overståede Samurai forløb. Med stort indhold af historie om datidens Japan og om de dramatiske begivenheder, der ledte til grundlaget for det moderne Japan, blev eleverne sat i historiske roller og valgte så at følge eller afvige fra den slagne vej. For at tage initiativer i spillet skulle de arbejde med faglige opgaver, som blev rettet før de kunne gå videre. I dansk var der serveret en stor bunke opgaver med grammatik og retsstavning i forklædning af ønsker fra den Store Bjergånd Fuji-San-Ivajlo. Han kunne også bede om Haikudigte til ære for sig. Mads er tilbage fra barsel med tasken fuld af opgaver om Japans demografi, historie og om pladetektonikken tæt på det japanske fastland, der har affødt stor vulkansk aktivitet og jordskælv (og senest: havbundskælv!). Han følger også den japanske samfundsstruktur til dørs hele vejen op til vor tids moderne Japans industrielle mirakel efter anden verdenskrig. Iris benyttede lejligheden til at lære eleverne om japanske dyder, der var vigtige at kende for at optræde korrekt i spillet. Beskrivelsen var så bare på tysk Man kunne også arbejde sig til handlemuligheder i spillet ved at løse opgaver med tysk grammatik. Morten og praktikant Søren fik kombineret rette linjer i matematik med japansk sværdkamp (!?). Man kunne således duellere med rette linjer. Det er ikke rart at blive skåret igennem af en ret linje, skal jeg hilse og sige! Så må man jo skynde sig at kaste formlen på en anden ret linje op som parade. Kvinder var en central magtfaktor allerede dengang. Som der stod i reglerne: Det eneste tidpunkt en hærfører er ubevæbnet er når slægten skal videreføres. Hvad der så menes med det?...

24 Fred i vor tid Det er ikke fordi der manglede konflikter at forsøge at løse i den fiktive verden, eleverne administrerede i denne uge. Typiske og genkendelige internationale problemstillinger i det internationale samfund, spændinger mellem nord og syd, øst og vest. For at kunne overskue de komplekse tal i en kompleks verden har matematiklærer Henrik i dagens anledning i rolle af Hans Gruber, tysk finansgeni gennemgået, hvordan statistik virker. Der var en koncentreret gennemgang af Boxplot og udmøntning i Excel og Geogebra. I en international forsamling er arbejdssproget engelsk, så talekunst på engelsk blev øvet af Helle og Martin. Før man skulle på den store scene på fællesforsamlingen, kunne man øve sine taler i mindre workshops. Eleverne var gode til at give hinanden anerkendende feedback, også selv om deres land ikke var enig med taleren. Med olie og naturgas som en magtfaktor er det vigtigt at vide præcist hvad fossile brændstoffer er for noget; hvordan de produceres, transporteres og bruges. Det stod Pernille for i fysik. Ligeledes om A-kraft er et alternativ. Vandets kredsløb er også vigtigt i diskussionen om et lands drikkevandsressourcer. Spillet vekslede mellem faglige workshops og fælles FN møde, hvor eleverne varetog deres landes interesser og lærerne stod for at være stormagter og fungerede som mødeleder. Der bliver talt dunder til forsamlingen. Genkendelse af internationale problemstillinger, tale til forsamlinger og fornemmelse af diplomatiets svære kunst, var øvelsen på de store fællesmøder.

25 Kåpitål Det drejer sig om tal store tal og vigtige tal i læringsrollespillet Kapital. Vejen fra den personlige økonomi til verdensøkonomi og hvordan verdensøkonomien kan risikere at få problemer, når bestemte begivenheder falder sammen. Bogstaveligt talt falder sammen. I rollen som store virksomheder, banker, pensionsselskaber og kreditforeninger var elevernes opgave at sikre deres virksomheders kapital den største vækst. Forløbets designer Jakob Holm ønskede at simulere perioden op til den seneste økonomiske krise og vise eleverne hvilke faktorer, der var i spil i den forbindelse, ved netop at sætte dem i spil. Danskfagligt var medier og deres formidling i fokus. Avisens rolle og indhold blev gennemgået af Ivajlo og der blev skrevet artikler om firmaerne i spillet. Praktikant Søren forestod en workshop, hvor man lavede nyhedsindslag i TV om økonomiske emner. Jakob gennemgik hvad et regnskab indeholder og hvordan man skal læse det. Elevernes opgave var at uddrage det, der kom til udtryk i regnskabet, og formidle det i regnskabsfremlæggelsen. Morten gennemgik privatøkonomi, beskatning, fradrag og andre centrale begreber i den personlige økonomi. Da huslån har været en central ting i den økonomiske krise blev der også snakket om lån, fast eller flex rente og afdragsaftaler. Mads arbejdede i den anden ende af den økonomiske skala, nemlig med international økonomi og havde til lejligheden lavet et spil om handelsbalance og international samhandel. Naturligvis forhandles der kortsigtede lån baseret på et højrisiko boligmarked i USA. Det går jo altid godt...

26 Hekseprocesserne i Sålem I 1692 er Salem i det nordøstlige Nordamerika et fredeligt sted for pilgrimme. Men det tager en ubehagelig drejning med beskyldninger om udøvelse af heksekunst blandt befolkningen. Historisk endte flere deres liv dømt til bålet. Perioden er guf for fysik/kemi tallet var et af de helt store naturvidenskabelige århundreder, så Pernille har forberedt en masse forsøg, videnskabshistorie og teori om nogle af de meget vigtige opdagelser. Medmindre man faktisk tror på hekse, er det at udpege hekse centralt i teorier om syndebukke. Det kan også foldes ud til folkeslag og befolkningsgrupper, der i historien er udset til at være syndebukke. I dansk er der diskussion og tekster om emnet. Under emnet Nightmares introducerer engelsklærer Martin tekster af bl.a. H.P. Lovecraft, der giver en litterær tilgang til heksebegrebet. Jeppe benytter lejligheden til at gennemgå kristne ritualer hos et troende pilgrimssamfund og til at få gennemgået verdensreligionerne og set på forskelle og ligheder i faget Kristendomskundskab. Og så var der lige al interaktionen, intrigerne, stemningen og natløbet i ugens løb Fromme pilgrimme i Salem, 1692.

27 Modstånd Danmark er gået til modstand. Trods regeringens opfordring til samarbejde, er grupper i det danske samfund gået til modstand mod den tyske værnemagts besættelse. Men nytter det noget? Er det ofrene værd? Bliver Danmark anset som et modstandsydende land eller en tysk vasal? Eleverne får tildelt en rolle efter den demografiske og politiske fordeling i 1940 og kunne gennem at lave skoleopgaver udvikle rollen igennem hele besættelsen. Fysik/kemi hos Jakob bød på muligheder for at lave sin egen radio, så man kunne høre Radio London. Eleverne kunne lave sprit ved destillation og lærte at kende forskellen på træsprit og anden sprit. Den forløbsansvarlige Ivajlo fik eleverne ledt igennem Drengene fra St. Petri, som var hovedværkslæsning. Bogen gav samtidigt en god baggrundsinformation til den overordnede handling. Hovedværkslæsning placeres i undervisningen, så det giver den ekstra bonus, at eleverne er bedre forberedt på spillet. Iris fik eleverne i gang med at synge marchsange på tysk så det rungede op og ned af gangene, og der blev læst flere forskellige historier fra krigen set fra den tyske side af grænsen. Man kunne også skaffe sig chokolade hos tysklæreren gennem ihærdig arbejdsindsats, men det gav dog kollaborationspoint. Samfundsfag og historie hos Mads havde fat i den politiske propaganda under krigen set fra de seks største krigsførende magter. Pudsigt som verden ser forskellig ud på hver sin side af en front Imellem lektionerne var der tid til historisk opdatering og små events. Bl.a. blev rektor for katedralskolen afbrudt af alsang ved morgenbeskeder i oktober 1943, da han bad eleverne videregive oplysninger om hvor overlærer Steinmeier kunne befinde sig til det tyske Gestapo. Overlæreren slap til Sverige. Ud af beskyttelsesrummet efter den første luftalarm over København. Freden i lille Danmark var forbi. Vi var med i verdenskrigen.

28 Flower Power Punk 42 uger på Østerskov En rejse gennem 5 årtier har ført eleverne grundigt igennem skole, kultur, videnskab og samfund i den sidste halvdel af Danmarks tyvende århundrede. Eleverne dykkede interesserede ned i ungdommens tilsvarende tøjmoder, hårstile og udtryksformer. Der er også blevet danset, demonstreret og gjort oprør. Det var fuldt legitimt og på skoleskemaet. Hvilket på en måde tager luften ud af det at være oprørsk... Matematik med Henrik involverede udenadslære af den lille tabel. Brøkregning ud fra musikteori med DRs progressive børnesange. Der var fremlæggelser af plancher i 90 er stil med emnerne Pythagoras, lineære funktion, rentesregning, parabler og brøker ansvar for egen læring og tankpasserpædagogik. I dansk stod Jeppe for analyse af nationalsangene fra Oehlenschläger og H.C. Andersen, og punkens modsvar. Eleverne skulle også lave deres egen version af en fædrelandshyldest. Der var kildekritik med 70 ernes tankegang om den undertrykkende presse. I centrum for det hele udviklingen i den ungdomskultur, der blev født ud af krigen. Martins engelsk læste og diskuterede tekster med afsæt i Vietnambevægelsen, Bob Dylan, og John Lennon. I fysik gik Pernille grundigt til atomkraften med afsæt i anti-atomkraftbevægelsen og deres argumenter. En fredelig demonstration mod det amerikanske engagement i Vietnam endte senere i optøjer foran den amerikanske ambassade.

29 Nåpoleon Et tiår med Napoleon Bonaparte i opposition til Europas af Gud udvalgte konger, leder til fredskonferencen i Wien med fastlæggelse de nye grænser i Europa. Eleverne har rollerne af tidens vigtigste europæiske statsmænd og konger, deres indflydelsesrige koner, og nationernes store hærførere. Landenes økonomi og derved militær påvirkes af elevernes aktive deltagen i undervisningen. Mads B. havde rigtigt mulighed for at åbne for godteposen i historie og samfundsfag med Enevælden, Struensee, den Franske Revolution, Østersøhandlen, Slaget på Reden, tabet af flåden, og statsbankerotten. I fysik/kemi var der etableret krudtmølle hos Jakob H, og der blev diskuteret ballistik. Det er fascinerende at elever, der til nytår fyrer fyrværkeri af i massevis, kan juble så meget over, at deres eget producerede krudt futter af i et kort lysglimt Iris introducerede tekster og video i tysk om Napoleon og de tyske stater. Eleverne læste opbyggelige børnefortællinger fra det 19. århundrede med meget dramatiske pædagogiske pointer. Og eleverne løste grammatikopgaver for at skaffe deres nation bedre ressourcer til krigsførelse. Morten, suppleret med to dages vikariat af Mikkel Ploug, forestod de taktiske slag. De militære konflikter blev afgjort ved generalernes matematiske snilde indenfor sandsynlighedsregning, simpel kombinatorik og andengradsligninger. Eleverne forestod selv et aktivt diplomati. De afholdt frivillige aftenmøder, hvor de europæiske konger diskuterede situationen. Napoleon var ikke inviteret. Oversigtskortet. Den russiske Tsar og den danske kronprins Frederik er i ivrig diskussion om handel i Østersøen. Bagved følger den Ottomanske udsending med i forhandlingerne.

30 Påndorås Æske I fire dage åbner Pandoras Æske sig og lukker 4 novellespil ud i verden: Hos Helle var rammen triviallitteratur, og der blev læst og analyseret historier fra Familiejournalen og Morten Korch. Spillet sluttede af med et dramatisk rollespil i Barbara Cartlands verden. Hos Martin blev der arrangeret et Murder Mystery, hvor eleverne på engelsk prøvede at finde den skyldige i Agathe Christies univers. Spor kunne findes i skolens bibliotek. Som baggrund blev der læst HP Lovecraft og Edgar Allan Poe. Martin blev to dage vikarieret af orienteringsløb og Slaget om Stalingrad. Henrik optrænede Magiens Mestre, hvor kortspillet Magic var rammen for en masse matematik og spil. Morten B. tog sine elever med ned i en ubåd under anden verdenskrig, hvor de skulle finde og sænke konvojer, men passe på aggressivt beskyttende flådefartøjer... Masser af cosinus og sinus. Der var ny udklædning hver dag eleverne roterede mellem spillene. Her to forskellige dages udklædninger.

31 Spionjågt Spionage og kontraspionage præger det delte Berlin i slutningen af 1940 erne. Hvert undervisningsmodul gav mulighed for at øge sine evner som spion i efterkrigstidens Berlin. I slutningen af modulet var der en chance for at bruge evnerne til at opsnappe information og løse dilemmaer i den noget tumulte verden, der fandtes efter anden verdenskrig. Logistik hos Morten var trigonometri (vinkler i trekanter), der blev brugt til at beregne optimal flyvehøjde for overvågningsfly og til at installere aflytningsudstyr ved at grave tunneller til en ambassade. Der blev også givet træning i at modstå forhøret ved mundtlig matematik til sommer Kulturkendskab var kendskab til det historiske Berlin på tysk hos Daniel og omgang med løgnedetektor hos Ivajlo i form af detaljekendskab til læste noveller. Overvågning handlede om kendskab til grundbegreber for lyd- og lysbølger og udvikling af lytteudstyr hos Jakob i fysik/kemi. Efterskolens gange blev også benyttet til at simulere det tyske signalsystem for natflyvning (vinkler på lyd sendt fra forskellige sendestationer). Kildekritik og orienteringsevne skulle bruges til at skille god og dårlig information og kunne manøvrere i en globaliseret verden uden internet. Her havde Mads en mængde forskellige workshops, bl.a. en kortskole, kendskab til begreberne første, anden og tredje verden, beregning på mulige strategiske missilbaser, fx på Cuba, vidne om tidszoner, atlasøvelser & googlemaps (overvågningsfly). Han medbragte et spil om atomkrigen, og en kildekritisk gennemgang af pjecen hvis Krigen Kommer fra den danske regering under den kolde krig. Men spionlivet henslæbes ikke kun ved lytteapparater, i forhørslokaler og ved at gennemgå bunker af skriftligt materiale: en spion skal altid være kampklar, så der blev trænet i rullefald, trampolinspring og øvelser i skydevåbensbrug med Nerf pistoler. En fuldstændig tilfældig og uskyldig dag ved Brandenburger Tor.

32 Dånnelsesrejsen 4 novellespil sættes i samme periode, den danske romantik, 1800 til 1840 erne. Hos Helle mødte eleverne Johanne Loise Heiberg til te og lærte at konversere om kunst (billedanalyse af periodens billedkunst), litteratur (HC Andersens Grantræet) og lyrik i form af digte og sange (Grundtvig og Oehlenschläger). De afsluttede med at skrive digte og kunne fri til deres udkårne under en spadseretur. Jeppe introducerede HC Andersens Skyggen og brugte den til at øve eleverne i at skrive synopse og gå til mundtlig prøve. Prøven blev sat op som et forumteater. Alle fik udarbejdet en prøvesynopse på basis af novellen. I matematik hos Henrik udkæmpede eleverne Slaget på Reden og fik forudgående en introduktion til hvordan krige starter. Under slaget i Københavns Havn d. 2. april 1801 benyttede eleverne Pythagoras og regnede i formler for bogstavelig talt at klare skærene og give fjenden et pulver. For at ramme præcist skulle en ligning udregnes omkring kanonernes krudtladning. Pernille havde optagelsesprøve til videnskabernes selskab, hvor nye, håbefulde, videnskabsfolk skulle søge ind i de gyldne haller hos videnskabens elite. Der blev afgivet prøve af HC Ørsted, Faraday, Mendelejev, Morse og Volte, hvor de viste forsøg for Selskabet og fremførte deres videnskabelige teorier. Torsdag var der besøg af Kristian Nielsen, der viste og instruerede i 1800-tallets danse. Om eftermiddagen kunne eleverne vælge mellem yderligere danseinstruktion eller se Unge Andersen om vores nationaldigter. Fredag var eleverne de første elever på Rødding Højskole med foredrag af Grundtvig, spadseretur i Østerskov, hvor Kresten Kold sang for til alsang, og i højskolens spisesal fik kaffebord og mere sang. Den danske romantik. Nogle interesserer sig for det videnskabelige gennembrud, nogle for den nationale ånd, og så er der endelig dem, der interesserer sig for det magiske møde med det andet køn.

33 Ågendå I rollerne først som NGOer om formiddagen og senere på dagen som statsledere udspillede eleverne en konference om klodens fremtid, hvor de tog stilling til det, der er på klodens dagsorden i øjeblikket. Fagenes faglige indhold hos MB, IS, JH og MO var rettet mod læsning af faglige artikler, at øve eleverne i at uddrage relevant faglig viden, og at øve dem i at fremlægge det i sammenhæng med en argumentation. Vi sagde bare ikke ordene øve prøve direkte Intense forhandlinger repræsentanten for OPEC, der havde medbragt en af sine koner. Besøg hos den afrikanske delegation. Til lejligheden var de iført landets traditionelle stammebeklædning.

34 Universitetskongres 42 uger på Østerskov Flere professorer og studerende fra tyske universiteter er ilet til Wevelsburg, hvor Heinrich Himmlers hidtil hemmelige arkiv har været opbevaret. Borgen skal bygges om til vandrerhjem, og det giver de lærde en fremragende mulighed for at se, hvad krigsforbryderen havde i sine gemmer. Men der er mørke skyer i horisonten ved ankomsten til den gamle borg. De nysgerrige lærde har bl.a. fundet et større arkiv over små tekster, hvis hemmeligheder skal afkodes og diskuteres (dansk tekst med analysemodel som optakt til prøverne hos JA). Et pentagram er åbenbart blevet optegnet i et koordinatsystem. Det bliver undersøgt grundigt (vinkler, spejling, koordinatsystem) og mærkelige optegnelser på Himmlers klassebillede fra skolen giver mistanke om at der skal findes et mønster i billedet, der kan give et spor til andre hemmeligheder (typetal, gennemsnit, hyppighed i Boxplot hos HK). En gruppe har fundet et større arkiv af engelsk gyserlitteratur i biblioteket. Bl.a Edgar Allan Poes Tell-tale Heart. Hvorfor det er i Himmlers arkiv skal selvfølgelig undersøges og teksten gennemanalyseres (temaet Horror i engelsk hos MH). En kunstig væg har været sat for indgangen til et hemmeligt kemilaboratorium. Her har Himmlers stab åbenbart arbejdet med syrer og baser i jagten på en hemmelighed kun antydet i en gammel runesten (syrer, baser, neutralisering, farlige kemikalier, hovedgrupper i periodiske system hos PR og JH). I et hemmeligt laboratorium fra krigen har der åbenbart været arbejdet med syrer og baser i en mystisk sammenhæng, som de studerende under store sikkerhedsforanstaltninger har forsøgt at afdække.

35 Synopsis Synopsis er en kort disposition over et fagligt emne til brug for fremlæggelse ved de mundtlige prøver. Der udarbejdes synopsis i fagene dansk, engelsk og tysk. Selv om denne uges bagdel-til-sæde undervisning kunne synes uvant for eleverne, var indsatsen rigtig god. Vi håber det er fordi arbejdsmetoden i det daglige på Østerskov har givet en god træning i at gå selvstændigt til en problemstilling. Evaluering fredag middag efter en uge med koncentreret synopsis-skriveri. Kun en håndfuld var ikke færdige og måtte blive tilbage for at få det sidste skrevet med meget intens lærerstøtte

36 Brætspil & Historie/Såmfundsfågsprøve I denne uge var eleverne til en afveksling opdelt i 9. klasse for sig og 10. klasse for sig. 9. klasse lavede brætspilsprojekt under ledelse af Morten B (med Mikkel som vikar) og Helle. Her skulle eleverne i grupper udtænke, udvikle og præsentere et brætspil til fredagens brætspilsmesse. Forskellige fag blev bragt ind i emnevalget af brætspillet, matematik blev brugt i udviklingen af systemet, de sproglige kompetencer blev afprøvet i formidlingen af reglerne, og de kreative evner udfordret i præsentationen af spillet. Der blev uddelt vandrepokaler til bedste idé, design og det overordnet bedste spil at spille, samt den eftertragtede publikumspris bestemt af skolens elever. Der var historisk/samfundsfaglige emner bragt ind med krig, økonomi, og menneskesmugling; naturvidenskabelige emner såsom evolution, minedrift og hacking; medieinspirerede emner som superhelte, rollespil og computerspil; og inspirationer fra unge-liv med natterend og vovede fortællinger. 10. klasse projektarbejdet under ledelse af Mads B og Ivajlo var et samarbejde mellem historie og samfundsfag og emnerne valgt af eleverne. Efter emnevalget fik de af faglæreren præsenteret nogle underspørgsmål, der skulle besvares i projektopgaven ud over præsentation af selve emnet. Emnerne var bredt valgt lige fra middelalderhistorie og guldgraverne til lock out og samfundsøkonomi. Brætspillene blev testet grundigt og kommenteret. Her Morten T og Mikkel Ploug, der afprøver Cyberhack.

37 Piråter Skolen var i en uge lavet om til handelsbyer verden rundt i kapertiden. Eleverne bevægede sig rundt med deres handelsskibe, der hurtigt kunne laves om til kaperskibe eller piratskibe for at forstyrre de andres handel. De købte handelsvarer, hvor de var billige, og solgte dem, hvor de gav mest fortjeneste - med mindst risiko. Søslag undervejs blev afgjort med lineal og vinkelmåler. Mange var klædt godt ud i tidssvarende dragter og sørgede for intriger til at supplere handelsspillet. Der blev selvfølgelig afsluttet med en skattejagt Da underviserne på dette tidspunkt har nået deres pensumkrav, blev de tre dage en test på, om eleverne kunne skabe spil indenfor den givne systemramme. Selv om der var fine elementer af handelsmatematik, geometri og historisk kendskab til perioden, var det primære at skabe et godt rollespil. Forskellen mellem en kaper og en sørøver var om man havde et stykke papir, der gav lov til at stjæle.

Ugebrev. Nr. 5, skoleåret 2013-14. 14. september 2013

Ugebrev. Nr. 5, skoleåret 2013-14. 14. september 2013 Ugebrev Nr. 5, skoleåret 2013-14. 14. september 2013 De dystende gentlemen og kvinder er nu sikkert tilbage i deres hyggelige klubber i London for at prale af deres bedrifter. Men forud gik en uge med

Læs mere

Ugebrev. Nr. 17, skoleåret 2013-14. 22. december 2013

Ugebrev. Nr. 17, skoleåret 2013-14. 22. december 2013 Ugebrev Nr. 17, skoleåret 2013-14. 22. december 2013 Nu er der igen ro blandt de græske guder. Kampen om pladsen som overgud endte i en smuk lyrik om de mytiske monstre, store helte og episke kampe, der

Læs mere

Ugebrev. Nr. 30, skoleåret 2013-14. 11. april 2014

Ugebrev. Nr. 30, skoleåret 2013-14. 11. april 2014 Ugebrev Nr. 30, skoleåret 2013-14. 11. april 2014 En stor luksusliner står ind mod Hamborg for at vise Tyskland frem for sine passagerer. Under sejladsen udspiller der sig hver dag både intriger og dagligliv

Læs mere

For at finansiere en krig, skal man have penge. Henrik kiggede i matematik på lån og forrentning af lån. Derefter på indkøb af våben til indsatsen.

For at finansiere en krig, skal man have penge. Henrik kiggede i matematik på lån og forrentning af lån. Derefter på indkøb af våben til indsatsen. Ugebrev Nr. 29, skoleåret 2013-14. 6. april 2014 Borgerkrig er kaos. Sådan var også tanken at spillet skulle være i denne uge: eleverne skulle mærke den brutale borgerkrig i Syrien, lære dens mange aktører

Læs mere

Nr. 1, skoleåret 2015-16. 6. august 2015

Nr. 1, skoleåret 2015-16. 6. august 2015 Ugebrev Nr. 1, skoleåret 2015-16. 6. august 2015 Accio Studentia! Vi gør klar til jubilæumsårgang 10. Her laver kommende andenårselever et rollespilsscenarie, der skal testes på vores rollespilslejr, Østerskov

Læs mere

Jeppe og Helle gennemgår de formelle ting omkring prøverne og giver gode tips før det går løs.

Jeppe og Helle gennemgår de formelle ting omkring prøverne og giver gode tips før det går løs. Ugebrev Nr. 33, skoleåret 2013-14. 4. maj 2014 Uge 18 var helliget elevernes synopseskrivning forud for de mundtlige prøver i juni. Dansk, engelsk og tysk benytter sig af den prøveform, hvor eleverne ud

Læs mere

Kære medlem af Østerskov Efterskoles skolekreds

Kære medlem af Østerskov Efterskoles skolekreds Kære medlem af Østerskov Efterskoles skolekreds Østerskov Efterskole er allerede godt i gang med skoleåret 15-16. Sommerferien blev brugt til udvidelse af enkelte lokaler. Der blev afholdt Østercon og

Læs mere

Ugebrev 24. Vinterferie Østerskov Akademiet. Luksusliner. Nr. 24, skoleåret 2014-15. dato 20. feb. 2015

Ugebrev 24. Vinterferie Østerskov Akademiet. Luksusliner. Nr. 24, skoleåret 2014-15. dato 20. feb. 2015 Ugebrev 24 Nr. 24, skoleåret 2014-15. dato 20. feb. 2015 Vinterferie Østerskov Akademiet Vi håber I alle har haft en dejlig vinterferie. Ca. 30 unge mennesker har i hvert fald. De tilbragte ferien til

Læs mere

Ugebrev. Pavevalget. Nr. 16, skoleåret 2014-15. 5. december 2014

Ugebrev. Pavevalget. Nr. 16, skoleåret 2014-15. 5. december 2014 Ugebrev Nr. 16, skoleåret 2014-15. 5. december 2014 Pavevalget Julen står for døren og travlheden melder sig mere end nogensinde i hverdagen. Dette er især tilfældet i Vatikanet, for paven er gået bort

Læs mere

cf86df31519a/17/1536#/0

cf86df31519a/17/1536#/0 Ugebrev Nr. 1, skoleåret 2013-14. 16. august 2013 Så er vi i gang! Første uge har været spækket med aktiviteter. Efter indflytningen søndag var eleverne på rundtur i huset og mødte de ansatte på et orienteringsløb

Læs mere

Fra elev til studerende 10 +

Fra elev til studerende 10 + Fra elev til studerende 10 + 10+ - fra elev til studerende At gå på 10+ er en ny måde at gå i skole. Du skal lære at studere og ikke kun modtage undervisning. På 10+ kan du udvikle din evne til at bruge

Læs mere

Onsdag var der udflugt til Gl. Estrup, Dansk Landbrugsmuseum, hvor dagen var alt for kort til de mange indtryk.

Onsdag var der udflugt til Gl. Estrup, Dansk Landbrugsmuseum, hvor dagen var alt for kort til de mange indtryk. Ugebrev Nr. 7, skoleåret 2013-14. 27. september 2013 Den fædrene gård var udgangspunktet for denne uges tour de force gennem dansk landbrugs historie. Fra jernalder med en krum pind og skovafbrænding til

Læs mere

Ugebrev. Besættelsen. Nr. 14, skoleåret 2014-15. dato 14. nov. 2014

Ugebrev. Besættelsen. Nr. 14, skoleåret 2014-15. dato 14. nov. 2014 Ugebrev Nr. 14, skoleåret 2014-15. dato 14. nov. 2014 Besættelsen I uge 46 bliver Danmark besat af Tyskerne på ØE, og eleverne få mulighed for at afgøre Danmarks efterkrigsskæbne i et ubekvemt spil, hvor

Læs mere

Hos Iris i tysk ledte sang og musik ligeledes gennem de 5 årtier. Samtidig var det relevant at se på Tysklands historie fra delt til samlet igen.

Hos Iris i tysk ledte sang og musik ligeledes gennem de 5 årtier. Samtidig var det relevant at se på Tysklands historie fra delt til samlet igen. Ugebrev Nr. 18, skoleåret 2013-14. 11. januar 2014 Flower Power Punk i den forløbne uge var en tour de force i ungdomsbegrebets historie. Fra 50 erne, hvor ungdommen varede 1 dag, nemlig konfirmationsdagen,

Læs mere

Udefra kom pres og problemer, indefra uro og udfordringer. Men de skulle løftes i flok af det kompetente og debatterende senat.

Udefra kom pres og problemer, indefra uro og udfordringer. Men de skulle løftes i flok af det kompetente og debatterende senat. Ugebrev Nr. 34, skoleåret 2013-14. 16. maj 2014 Republikken Rom handler om perioden før kejserne overtog romerriget med Julius Cæsar som den første. Her var magten delt og styret af senatet, spillet af

Læs mere

Ugebrev. Nr. 6, skoleåret 2013-14. 21. september 2013

Ugebrev. Nr. 6, skoleåret 2013-14. 21. september 2013 Ugebrev Nr. 6, skoleåret 2013-14. 21. september 2013 Skolen har i en uge været omdannet til et asyl for borgere med alternative virkeligheder. Forløbet bar den engelske titel The Asylum og skiftede eleverne

Læs mere

Dansker hvad nu? Fra vikingerige til velfærdsstat

Dansker hvad nu? Fra vikingerige til velfærdsstat Undervisningsmateriale til Dansker hvad nu? Formål Vi danskere er glade for vores velfærdssamfund uanset politisk orientering. Men hvordan bevarer og udvikler vi det? Hvilke værdier vil vi gerne bygge

Læs mere

Nr. 07, skoleåret 2014-15. 27. september 2014

Nr. 07, skoleåret 2014-15. 27. september 2014 Ugebrev Nr. 07, skoleåret 2014-15. 27. september 2014 Uge 39: Helgi Daner Spillebrættet eleverne manøvrerer på. Med trælle, som man får for sin indsats i timerne, udvides produktion og handel i byen, så

Læs mere

Ugebrev 48 Indskolingen 2014

Ugebrev 48 Indskolingen 2014 Ugebrev 48 Indskolingen 2014 Fælles info: Kære forældre i indskolingen. Hermed et par praktiske oplysninger: Den 12. december går alle piger i indskolingen luciaoptog til morgensang. Mere info følger.

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3. s. e. påske 20. Konfirmation Bording kirke. Tekst: Johs. 14,1-11. En vej gennem livet. I dag er vi samlet til konfirmation, i glæde, forventning og med

Læs mere

Ugebrev. Nr. 27, skoleåret 2013-14. 22. marts 2014

Ugebrev. Nr. 27, skoleåret 2013-14. 22. marts 2014 Ugebrev Nr. 27, skoleåret 2013-14. 22. marts 2014 Gæve Svende og Golde Krager er titlen på Middelalderforløbet i uge 12. Her repræsenterede eleverne hver sin historiske adelsslægt og forsøgte at få slægten

Læs mere

LINJEFAG. International orientering. Kunst & litteratur. Science & innovation. Drama & musik. Kommunikation & medier

LINJEFAG. International orientering. Kunst & litteratur. Science & innovation. Drama & musik. Kommunikation & medier UDSKOLING LINJEFAG 2 lektioner selvvalgt undervisning hver uge International orientering Kunst & litteratur Science & innovation Hvad vælger du? Svar på tilmeldingen i indbakken på ElevIntra Drama & musik

Læs mere

Ugebrev. Kampen om Metropolitan. Nr. 17, skoleåret 2014-15. 13. december 2014

Ugebrev. Kampen om Metropolitan. Nr. 17, skoleåret 2014-15. 13. december 2014 Ugebrev Nr. 17, skoleåret 2014-15. 13. december 2014 Kampen om Metropolitan Borgerne er samlet for at fremføre deres planer for byen. Metropolitan før slaget for alvor er gået i gang På vej på heltetogt

Læs mere

Henrik forestod søslag. Specielt det store Slag på Reden fik linealer og vinkelmålere ud på den store, blå, dug, der fyldte det meste af Freja Sal.

Henrik forestod søslag. Specielt det store Slag på Reden fik linealer og vinkelmålere ud på den store, blå, dug, der fyldte det meste af Freja Sal. Ugebrev Nr. 23, skoleåret 2013-14. 22. februar 2014 Asiatisk Kompagni betalte for rytterstatuen af Frederik d. V på Amalienborg Slotsplads. Både i virkeligheden og i ugens spil på Østerskov. Og omkostningerne

Læs mere

Lucia-gudstjeneste i Bejsnap 13. december s.i advent II

Lucia-gudstjeneste i Bejsnap 13. december s.i advent II I dag har vi et dejligt solskinsvejr, og det nyder vi i fulde drag, for det er småt med lyset for tiden. Mørket har magten uden for i disse dage. Det er mørkt når vi står op, og det begynder allerede at

Læs mere

Årsplan for projekt på 9.årgang

Årsplan for projekt på 9.årgang 1 Årsplan for projekt på 9.årgang - Den alternative Skole 2014/15 Årsprojektet på 9. årgang: Danmark i verden - Samfundsopbygning - Rettigheder og pligter i Danmark (ytringsfrihed, religionsfrihed, stemmeret,

Læs mere

Nr. 39, skoleåret 2014-15. 05-06-2015. Dette ugebrev har ikke en redaktør. Alle har bidraget med det, de har været involveret i.

Nr. 39, skoleåret 2014-15. 05-06-2015. Dette ugebrev har ikke en redaktør. Alle har bidraget med det, de har været involveret i. Ugebrev Nr. 39, skoleåret 2014-15. 05-06-2015 Dette ugebrev har ikke en redaktør. Alle har bidraget med det, de har været involveret i. Så er de mundtlige prøver i gang! Eleverne samler point ind til deres

Læs mere

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner Historiebrug Historie er mange ting, og historien er til stede overalt omkring os. Historie er noget, vi alle bruger på en række forskellige måder. Det kaldes "historiebrug". Hvad er historiebrug? Når

Læs mere

7-9 LINJERNE KUNST&PERFORMANCE SPORT&SUNDHED INTERNATIONAL INNOVATION&SCIENCE KOMMUNIKATION&LITTERATUR ERHVERV&IDÉ

7-9 LINJERNE KUNST&PERFORMANCE SPORT&SUNDHED INTERNATIONAL INNOVATION&SCIENCE KOMMUNIKATION&LITTERATUR ERHVERV&IDÉ KUNST&PERFORMANCE SPORT&SUNDHED INTERNATIONAL INNOVATION&SCIENCE KOMMUNIKATION&LITTERATUR ERHVERV&IDÉ 27 LINJERNE 7-9 Folkeskolerne i Odsherred Kommune skoleåret 2016/2017 Denne folder er en oversigt over

Læs mere

Ugebrev. Peace in our Time (?!) Nr. 8, skoleåret 2014-15. 2/10-2014

Ugebrev. Peace in our Time (?!) Nr. 8, skoleåret 2014-15. 2/10-2014 Ugebrev Nr. 8, skoleåret 2014-15. 2/10-2014 Peace in our Time (?!) I denne uge gennemspillede eleverne det læringsrollespil, som blev præsenteret for forældrene på forældredagen. Sat i en fiktiv verden

Læs mere

LINJEFAG LINJERNE 7-9. KLASSE

LINJEFAG LINJERNE 7-9. KLASSE Nordskolen Nordskolen og Sydskolen LINJEFAG LINJERNE 7-9. KLASSE INDHOLD VALG AF LINJEFAG 3 RAMMER OG ORGANISERING 4 SPORT OG SUNDHED 5 INTERNATIONAL 6 SCIENCE OG INNOVATION 7 KOMMUNIKATION OG LITTERATUR

Læs mere

Ugebrev. I huset. Mandag aften. Nr. 40, skoleåret 2014-15. dato 20. juni 2015. Man skal altid gøre tid til at dræbe zombier selv i prøvetiden.

Ugebrev. I huset. Mandag aften. Nr. 40, skoleåret 2014-15. dato 20. juni 2015. Man skal altid gøre tid til at dræbe zombier selv i prøvetiden. Ugebrev Nr. 40, skoleåret 2014-15. dato 20. juni 2015 I huset Man skal altid gøre tid til at dræbe zombier selv i prøvetiden. Mandag aften Karens far Poul, tidligere bestyrelsesmedlem, var forbi og dystede

Læs mere

10. klasse har haft stor fokus på tysk og fysik/kemi.

10. klasse har haft stor fokus på tysk og fysik/kemi. OB-NYT April 2014 Overblik Fra bog til film I uge 14 og 15 har hele overbygningen været i gang med forskellige projekter. 7. og 8. klasse har arbejdet sammen på kryds og tværs i begge uger. Den første

Læs mere

Linjer i 7. 9. klasse - valget er dit.

Linjer i 7. 9. klasse - valget er dit. Naturfagslinj en Linjer i 7. 9. klasse - valget er dit. Naturfag International Sundhed, Natur og Bevægelse Medier og Kommunikation Velkommen til en ny udskoling en ny måde at gå i skole på. Fra skoleåret

Læs mere

LINJEFAG. Drama & musik Idræt i det fri. Hvad vælger du? Global Perspectives Kommunikation & medier Kunst Science

LINJEFAG. Drama & musik Idræt i det fri. Hvad vælger du? Global Perspectives Kommunikation & medier Kunst Science UDSKOLING LINJEFAG 2 lektioner selvvalgt undervisning hver uge Drama & musik Idræt i det fri Hvad vælger du? Svar på tilmeldingen på ElevIntra Global Perspectives Kommunikation & medier Kunst Science Tid

Læs mere

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven.

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven. Problemformulering "Jeg vil skrive om 1. verdenskrig", foreslår du måske din faglige vejleder. Jo, tak. Men hvad? Indtil videre har du kun valgt emne. Og du må ikke bare "skrive et eller andet" om dit

Læs mere

Ugebrev. Heksejagt i Salem. Nr. 14, skoleåret 2014-15. dato 21. nov. 2014

Ugebrev. Heksejagt i Salem. Nr. 14, skoleåret 2014-15. dato 21. nov. 2014 Ugebrev Nr. 14, skoleåret 2014-15. dato 21. nov. 2014 Heksejagt i Salem I den Engelske koloni Massachusetts er folk flyttet til for at skabe et nyt idealistisk samfund, hvor troen på gud og renhed er i

Læs mere

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen kone.

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk 6. Jeg fortryder intet Hitler var begejstret for Leni Riefenstahls film om nazismen.

www.cfufilmogtv.dk 6. Jeg fortryder intet Hitler var begejstret for Leni Riefenstahls film om nazismen. Leni Riefenstahl filminstruktøren Filmen indgår i en serie med 5 titler under overskriften Hitlers kvinder Udsendelse 2: Leni Riefenstahl - filminstruktøren ------------------------------------------------------------------

Læs mere

På kant med EU. Fred, forsoning og terror - lærervejledning

På kant med EU. Fred, forsoning og terror - lærervejledning På kant med EU Fred, forsoning og terror - lærervejledning Forløbet Forløbet På kant med EU er delt op i 6 mindre delemner. Delemnerne har det samme overordnede mål; at udvikle elevernes kompetencer i

Læs mere

Ugebrev. Nr. 28, skoleåret 2013-14. 28. marts 2014

Ugebrev. Nr. 28, skoleåret 2013-14. 28. marts 2014 Ugebrev Nr. 28, skoleåret 2013-14. 28. marts 2014 Storbyen Metropolitan står overfor de udfordringer en storby nu står overfor: kriminalitet, forurening, energimangel, problemer med infrastrukturen osv.

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være?

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være? Modul 4 Lytte, Opgave 1 Navn: Kursistnr.: Opgave 1 Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 15 2 3 1 X 1. Hvor høje skal kvinderne være? 160-180 165-190 160-170 165-180 2. Hvad

Læs mere

Otto von Bismarck. Lynkarriere. Danmark går i Bismarcks fælde. Vidste du, at... Bismarck udvider Preussens magt og samler riget. Fakta.

Otto von Bismarck. Lynkarriere. Danmark går i Bismarcks fælde. Vidste du, at... Bismarck udvider Preussens magt og samler riget. Fakta. Historiefaget.dk: Otto von Bismarck Otto von Bismarck Meget få personer har haft større betydning for en stats grundlæggelse og etablering, end Otto von Bismarck havde for oprettelsen af det moderne Tyskland

Læs mere

Ugebrev. Nr. 22, skoleåret 2013-14. 15. februar 2014. Og de levede lykkeligt til dagens ende. Eller noget i den retning...

Ugebrev. Nr. 22, skoleåret 2013-14. 15. februar 2014. Og de levede lykkeligt til dagens ende. Eller noget i den retning... Ugebrev Nr. 22, skoleåret 2013-14. 15. februar 2014 Og de levede lykkeligt til dagens ende. Eller noget i den retning... Det store eventyr i uge 6 sluttede med at Dronning Rødhætte d. 4 ringede med sin

Læs mere

Ugebrev. Naboerne. Nr. 10, skoleåret 2014-15. 24 okt. 2014

Ugebrev. Naboerne. Nr. 10, skoleåret 2014-15. 24 okt. 2014 Ugebrev Nr. 10, skoleåret 2014-15. 24 okt. 2014 Naboerne Ugen står i villaidyllens tegn. Alt ånder fred og ro i byens villakvarter, men er dette nu også virkeligheden? for under overfladen lurer konflikterne.

Læs mere

Første verdenskrig. Våbenstilstand.

Første verdenskrig. Våbenstilstand. Første verdenskrig. Våbenstilstand og eftervirkninger. Våbenstilstand. I 1918 var situationen desperat, der var krise i Tyskland. Sult og skuffelse over krigen havde ført til en voksende utilfredshed med

Læs mere

Ugebrev. FlowerPowerPunk

Ugebrev. FlowerPowerPunk Ugebrev Nr. 3, skoleåret 2015-16. Dato: 21.august. FlowerPowerPunk I denne uge oplever eleverne en rutsjebanetur i 5 forskellige årtier. 1950 erne sætter den indledningsmæssige ramme for denne bevidstgørelse

Læs mere

Prædiken til 2.søndag efter trinitatis Tekst. Lukas 14,25-35.

Prædiken til 2.søndag efter trinitatis Tekst. Lukas 14,25-35. 05-06-2016 side 1 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2016. Tekst. Lukas 14,25-35. Det er en dårlig reklame tekst for kristendommen vi lige har læst. Ingen ville skrive sådan i en annonce eller i en

Læs mere

Checkliste: H.C.Andersen-emne på hele skolen 21 værksteder. Heraf vores om eventyrslotte. Kopiere Fyrtøjet. Mælkekartoner. Lim.

Checkliste: H.C.Andersen-emne på hele skolen 21 værksteder. Heraf vores om eventyrslotte. Kopiere Fyrtøjet. Mælkekartoner. Lim. H.C.Andersen-emne på hele skolen 21 værksteder. Heraf vores om eventyrslotte. Checkliste: Kopiere Fyrtøjet Mælkekartoner Lim Limstifter Store stykker rødt papir Forskellige farver karton Stofrester til

Læs mere

Hos Helle i engelsk blev der læst baggrundsinformation om idoldyrkning og narcissisme i forbindelse med et at de mystiske mord.

Hos Helle i engelsk blev der læst baggrundsinformation om idoldyrkning og narcissisme i forbindelse med et at de mystiske mord. Ugebrev Nr. 4, skoleåret 2013-14. 7. september 2013 En seriemorder er løs. Første opgave frisk ude af FBI akademiet viser sig at være en seriemorder, der arbejder efter et fast, men uigennemskueligt mønster.

Læs mere

I dansk hos Jeppe arbejdes der med historiske digte, ungdomskulturer og politik i perioden

I dansk hos Jeppe arbejdes der med historiske digte, ungdomskulturer og politik i perioden Ugebrev Nr. 02, skoleåret 2016-17. Dato: 19. aug. Denne uges undervisning Flower Power Punk: En historisk og kronologisk rejse i den sidste halvdel af 1900-tallet, hvor skoleformen og ungdomskulturen ændres

Læs mere

Årets første læringsrollespil var 5 forskellige novellespil, måske bedre genkendt fra folkeskolen som faglærerdage.

Årets første læringsrollespil var 5 forskellige novellespil, måske bedre genkendt fra folkeskolen som faglærerdage. Ugebrev Nr. 2, skoleåret 2013-14. 26. august 2013 Årets første læringsrollespil var 5 forskellige novellespil, måske bedre genkendt fra folkeskolen som faglærerdage. Her kunne faglæreren lade eleverne

Læs mere

TalentCamp Aalborg 2015 Klostermarksskolen

TalentCamp Aalborg 2015 Klostermarksskolen TalentCamp Aalborg 2015 Klostermarksskolen 29.01-02.02 2015 TALENTCAMP AALBORG 2015 TalentCampDK afholder TalentCamp for talentelever i 7. klasse på Klostermarksskolen den 29. januar 2. februar 2015. Du

Læs mere

NYHEDSBREV TIL FORÆLDRE APRIL 2016

NYHEDSBREV TIL FORÆLDRE APRIL 2016 NYHEDSBREV TIL FORÆLDRE APRIL 2016 MusikTeaterProduktion Om et øjeblik åbner teater og musikeleverne døren for dette års store forestilling: Insektliv I år samarbejder teater- og musiklinjen på Brøruphus

Læs mere

I løbet af ugen er der blevet arbejdet intenst i matematik, dansk og fysik/kemi, historie/geografi og idræt.

I løbet af ugen er der blevet arbejdet intenst i matematik, dansk og fysik/kemi, historie/geografi og idræt. Ugebrev Nr. 22, skoleåret 2015-16. Dato: 1. februar Denne uges undervisning Rom & Dukater Det er det Herrens år 1710 og stedet er den lille caribiske ø Tortuga. Netop denne ø er kendt og berygtet for dens

Læs mere

Blå linjes studietur til Tjekkiet 2013

Blå linjes studietur til Tjekkiet 2013 Blå linjes studietur til Tjekkiet 2013 Vi er nu i gang med at forberede os til forårets studietur til Tjekkiet. Turen starter fra Nysted Efterskole fredag d. 20/4 2013 med afgang fra skolen kl. 7:45, vi

Læs mere

3. Vinkling af nyheder

3. Vinkling af nyheder 3. Vinkling af nyheder Forleden aften så jeg i nyhederne, hvordan IS hærger rundt omkring i verden. Jeg så hvordan antallet af ekstremistiske islamister stiger i fx London og hvordan de prædiker om sharia,

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1. søndag i Advent 2016 Bording side 1. Prædiken til 1.søndag i advent Tekst. Matt. 21,1-9. Bording.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1. søndag i Advent 2016 Bording side 1. Prædiken til 1.søndag i advent Tekst. Matt. 21,1-9. Bording. 27-11-2016 side 1 Prædiken til 1.søndag i advent 2016. Tekst. Matt. 21,1-9. Bording. Der er ingen overraskelser. At følge kirkeårets gang er som at genbruge en gammel julekalender. Vi ved på forhånd hvilke

Læs mere

Hold øje uge 11. Kære alle. Endnu en uge er ved vejs ende. Solen er med os, som man kan se på billedet og sådan en sol lyder jo faktisk helt godt.

Hold øje uge 11. Kære alle. Endnu en uge er ved vejs ende. Solen er med os, som man kan se på billedet og sådan en sol lyder jo faktisk helt godt. Hold øje uge 11 Kære alle. Endnu en uge er ved vejs ende. Solen er med os, som man kan se på billedet og sådan en sol lyder jo faktisk helt godt. I denne uge afsluttede valgfagene. Et af valgfagene var

Læs mere

Guide til lektielæsning

Guide til lektielæsning Guide til lektielæsning Gefions lærere har udarbejdet denne guide om lektielæsning. Den henvender sig til alle Gefions elever og er relevant for alle fag. Faglig læsning (=lektielæsning) 5- trinsmodellen

Læs mere

Ugebrev 01 - Introugen

Ugebrev 01 - Introugen Ugebrev 01 - Introugen Nr. 01, skoleåret 2014-15. 15. august 2014 Ugebrev - hvad? Vær så god: Første version af lærerdrevet ugebrev. Hm.. hvordan gør man? Tror bare lige jeg finder nogle billeder, OK?

Læs mere

Ta dine VALGFAG i Ungdomsskolen

Ta dine VALGFAG i Ungdomsskolen Tilmelding til Valgfag 2014/15 Dit navn Din skoles navn Dit klassetrin 1. valgfag 2. valgfag Husk: Din tilmelding skal afleveres på skolens kontor, eller tilmeld dig på www.fusweb.dk 2014 UNGDOMSSKOLEN

Læs mere

10. klasse på Skt. Josefs Skole - et vigtigt valg

10. klasse på Skt. Josefs Skole - et vigtigt valg 10. klasse på Skt. Josefs Skole - et vigtigt valg 10. klasse på Skt. Josefs Skole er for dig, der gerne vil styrke din faglighed og samtidigt blive mere afklaret på dit valg af ungdomsuddannelse. Et år

Læs mere

Linjer i 7. 9. klasse - valget er dit.

Linjer i 7. 9. klasse - valget er dit. Naturfagslinj en Linjer i 7. 9. klasse - valget er dit. Naturfag International Sundhed, Natur og Bevægelse Medier og Kommunikation Velkommen til en ny udskoling en ny måde at gå i skole på. I skoleåret

Læs mere

Fremtidens skole i Gug

Fremtidens skole i Gug Click here to enter text. Anders «edocaddresscivilcode» Fremtidens skole i Gug Eleven i centrum Linjer i overbygningen Gug Skole Solhøjsvej 2 9635 2300 9210 Aalborg SØ Elevorganisation Overordnede mål

Læs mere

Færdigheds- og vidensområder

Færdigheds- og vidensområder Klasse: Jupiter Historie Skoleår: 2016/2017 Uge/måned Emne Kompetenceområde(r) Augustseptember Den Kolde Krig: Østtysklands sammenbrud. Sovjetunionen til 15 nye stater. De blå lejesvende. Den kolde krig

Læs mere

N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk

N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk Trøjborg d. 29. maj 2009 Kære 9. og 10. klasse. Så er problemerne overstået i denne

Læs mere

Stormen på Bastillen. Stormen Skildring af parisernes storm på den gamle fæstning i Paris. Stormen blev med tiden selve symbolet på revolutionen.

Stormen på Bastillen. Stormen Skildring af parisernes storm på den gamle fæstning i Paris. Stormen blev med tiden selve symbolet på revolutionen. Den franske Revolution Stormen på Bastillen Vi skriver den 14. juli 1789, og stemningen var mildt sagt på kogepunktet i Paris. Rygterne gik. Ja, de løb faktisk af sted i ekspresfart. Hæren var på vej mod

Læs mere

Temauge og karakterer

Temauge og karakterer Kildeskolenyt! Temauge og karakterer I starten af november måned afholdt vi en temauge, der i år handlede om klodens klima. Ugen var fyldt med så mange opdagelser, at der blev skrevet en særudgave af Kildeskolenyt

Læs mere

Lindvig Osmundsen.Prædiken til Helligtrekongerssøndag 2015.docx 04-01-2015 side 1. Prædiken til Helligtrekongers søndag 2015. Tekst: Matt. 2,1-12.

Lindvig Osmundsen.Prædiken til Helligtrekongerssøndag 2015.docx 04-01-2015 side 1. Prædiken til Helligtrekongers søndag 2015. Tekst: Matt. 2,1-12. 04-01-2015 side 1 Prædiken til Helligtrekongers søndag 2015. Tekst: Matt. 2,1-12. Menneskehedens åndehul. Det sted hvor Jesus blev født var et hul i jorden. Et sted uden for den lille by Betlehem, i en

Læs mere

Læs selv om LOGIK. Erik Bjerre og Pernille Pind Forlaget Pind & Bjerre

Læs selv om LOGIK. Erik Bjerre og Pernille Pind Forlaget Pind & Bjerre Læs selv om LOGIK Erik Bjerre og Pernille Pind Forlaget Pind & Bjerre Læs selv om LOGIK Erik Bjerre og Pernille Pind Forlaget Pind & Bjerre 2 Logik Sandt eller falsk? Lyver han? Taler hun sandt? Det ville

Læs mere

Nr. 22, skoleåret 2014-15. dato 30. januar 2015

Nr. 22, skoleåret 2014-15. dato 30. januar 2015 Ugebrev Nr. 22, skoleåret 2014-15. dato 30. januar 2015 Det Store Ræs Det er med de største forventninger, at vi hermed kan invitere jer til den årligt tilbagevendende Ladies & Gentlemandyst Det Store

Læs mere

Vi leger lege. Vi har leget To mand frem for en enke. Det var ikke særligt sjovt, for vi har leget legen mange gange før. Så blev legen kedelig.

Vi leger lege. Vi har leget To mand frem for en enke. Det var ikke særligt sjovt, for vi har leget legen mange gange før. Så blev legen kedelig. #oldschool1962 På opdagelse i 1962 Alle mine kyllinger, Bro bro brille og To mand frem for en enke er alle en del af de lege, som workshop 6 omhandlede. Skolegården var fyldt med smilende piger med røde

Læs mere

Rollespil på biblioteket. et par ideer fra Rollespilsakademiet

Rollespil på biblioteket. et par ideer fra Rollespilsakademiet Rollespil på biblioteket et par ideer fra Rollespilsakademiet En flyer til jer Denne flyer handler om rollespil på biblioteket, så hvis du sidder og har brug for lidt inspiration til hvad der kunne foregå

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

EN VÆRDIBASERET SKOLE

EN VÆRDIBASERET SKOLE Lyst og evne til at bidrage til fællesskab Glæde og ansvarlighed Nye tanker ført ud i livet Høj faglighed der kan anvendes Evne til at udtrykke sig At forstå sig selv og andre EN VÆRDIBASERET SKOLE Det

Læs mere

Gåsetårnskolen. Oprettes linjen i skoleåret 2015/16? Hvor mange elever er tilmeldt linjen? Evt. øvrige bemærkninger fra skolen! elever!

Gåsetårnskolen. Oprettes linjen i skoleåret 2015/16? Hvor mange elever er tilmeldt linjen? Evt. øvrige bemærkninger fra skolen! elever! Gåsetårnskolen Krop og bevægelse Vil du vide mere om kroppen og dens funktioner? På linjen arbejder eleverne med at øge deres viden om kroppen og dens funktioner, med fokus på at vi bruger denne viden

Læs mere

sisg GDE D T E T SK S R K I R V V DE D T E se s N E D N DDE D T E

sisg GDE D T E T SK S R K I R V V DE D T E se s N E D N DDE D T E sig DET SKRIV DET SEND DET Lærervejledning & Redaktion: Jakob Skov Øllgård Grafisk design: Marianne Eriksen Foto: Mette Frandsen INDHOLD Til læreren Mistanke om vold? - hvad gør du? Sådan kan materialet

Læs mere

TalentCamp Greve 2014 Greve Privatskole

TalentCamp Greve 2014 Greve Privatskole TalentCamp Greve 2014 Greve Privatskole 2. - 6. oktober 2014 TALENTCAMP GREVE 2014 TalentCampDK afholder TalentCamp for talentelever i 7. klasse på Greve Privatskole den 2. 6. oktober 2014. Du modtager

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1. søndag i Advent Bording side 1. Prædiken til 1.søndag i advent Tekst. Lukas 4,

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1. søndag i Advent Bording side 1. Prædiken til 1.søndag i advent Tekst. Lukas 4, 06-12-2015 side 1 Prædiken til 1.søndag i advent 2015. Tekst. Lukas 4, 16-30. Revolution eller indre forandring. Det er ofte vanskeligt at høre evangeliet. Det kommer så enkelt og stærkt til os, klædt

Læs mere

Nr. 12, skoleåret 2013-14. 15. november 2013

Nr. 12, skoleåret 2013-14. 15. november 2013 Ugebrev Nr. 12, skoleåret 2013-14. 15. november 2013 I en dyster fremtid er den atomare vinter ved at fortage sig og de overlevende begynder at kravle ud af deres underjordiske eksil. Der er gået mange

Læs mere

TalentCamp Bornholm 2014 Rønne Privatskole

TalentCamp Bornholm 2014 Rønne Privatskole TalentCamp Bornholm 2014 Rønne Privatskole 4.-8. april 2014 TALENTCAMP BORNHOLM 2014 Vi afholder forårets TalentCamp på Rønne Privatskole, 4. 8. april. Du modtager denne invitation, fordi din faglærer

Læs mere

Naturen i byen Overlade Skole. Et tværfagligt projekt for 5. + 6. klasse. For fagene: Dansk, Matematik, Billedkunst, Sløjd, Musik & Natur/Teknik.

Naturen i byen Overlade Skole. Et tværfagligt projekt for 5. + 6. klasse. For fagene: Dansk, Matematik, Billedkunst, Sløjd, Musik & Natur/Teknik. Et tværfagligt projekt for 5. + 6. klasse For fagene: Dansk, Matematik, Billedkunst, Sløjd, Musik & Natur/Teknik. Et MEGA godt emne det har været sjovt! Patrick Stistrup 6. klasse Indhold - Hvad har vi

Læs mere

Vesthimmerlands Naturfriskole

Vesthimmerlands Naturfriskole Vesthimmerlands Naturfriskole Dansk i 8.-9. klasse (samlæst) 2017-2018 Lærer: Josefine Skov Kaas-Hansen Denne plan skal anses for at være overordnet, og den har derfor til opgave at give et overblik over

Læs mere

En ny udskoling. udskoling 2014/15

En ny udskoling. udskoling 2014/15 En ny udskoling TemaLINJER udskoling 2014/15 En ny udskoling Efter sommerferien skal vi, på Jyllinge Skole, i gang med en ny måde at gå i udskolingen på. I det kommende skoleår tilbyder vi fire udskolingslinjer

Læs mere

Agerskov Ungdomsskole AUX 2017/18 Valgskema til periode fag. 1.Periode fag. Periode fag 1D

Agerskov Ungdomsskole AUX 2017/18 Valgskema til periode fag. 1.Periode fag. Periode fag 1D 1.Periode fag Periode fag 1A Historie Fra enevælde til Gucci-Helle 1 Tysk Ostdeutschland 3 Dansk Science Fiction 2 Fysik/Kemi Olie 1 Matematik Grundlæggende matematik 3 Periode fag 1B Tysk Wir Reisen durch

Læs mere

RDS Rapport fra NA s Vinter EDM i Warszawa i 26 februar 1. marts. Torsdag d. 26 februar 2015

RDS Rapport fra NA s Vinter EDM i Warszawa i 26 februar 1. marts. Torsdag d. 26 februar 2015 RDS Rapport fra NA s Vinter EDM i Warszawa i 26 februar 1. marts Torsdag d. 26 februar 2015 1. Præsentationsrunde. 2. Dagsorden (godkendt) 3. Koncepterne 4. Bare for i dag 5. To medlemmer deler 6. Kassere

Læs mere

Rosenvænget festival. Tøsetur i sommerhus

Rosenvænget festival. Tøsetur i sommerhus Vi er nu trådt ind i sommerperioden 2015, og dette kan allerede mærkes. Der nærmer sig sol- og strandvejr, og vi kan allerede nu se et højt aktivitets niveau ud af huset for mange af beboerne i klynge

Læs mere

Brainstormnoter fra Fælleselevrådets introdag den 22.10.14

Brainstormnoter fra Fælleselevrådets introdag den 22.10.14 Brainstormnoter fra Fælleselevrådets introdag den 22.10.14 Emne: Bevægelse i undervisningen I de små klasser kan man lave alfabet ved at klippe hvert bogstav og lave et personligt alfabet Hvem er jeg fx

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

Mennesker på flugt - elevvejledning

Mennesker på flugt - elevvejledning Mennesker på flugt - elevvejledning Delemnet Mennesker på flugt omhandler appelformer og historiske problemstillinger. Du vil i løbet af dette delemne arbejde med opgaver, for at lære hvordan du identificerer

Læs mere

5. klasse skoleår 13/14

5. klasse skoleår 13/14 5. klasse skoleår 13/14 Redaktørens forslag til en årsplan for 5. klasse. Om årsplanen Denne årsplan bygger videre på sidste års årsplan. Hver uge har eleverne normalt 2 lektioner historie. I september

Læs mere

Doktortaske. Kan lægges i rejsemappen for at forhindre forsinkelser. Reducerer to rejsedages forsinkelse. Doktortaske

Doktortaske. Kan lægges i rejsemappen for at forhindre forsinkelser. Reducerer to rejsedages forsinkelse. Doktortaske for at forhindre r. for at forhindre r. for at forhindre r. for at forhindre r. for at forhindre r. for at forhindre r. for at forhindre r. for at forhindre r. for at forhindre r. Lord / Lady Spørgsmål:

Læs mere

BIOLOGI OG SUNDHED BIOLOGI A MATEMATIK B KEMI B

BIOLOGI OG SUNDHED BIOLOGI A MATEMATIK B KEMI B BIOLOGI OG SUNDHED BIOLOGI A MATEMATIK B KEMI B STX - MENNESKET I DEN GLOBALE VERDEN SAMMENHÆNGEN MELLEM MENNESKE OG NATUR Studieretningen sætter fokus på menneskets biologi og sundhed. I biologi og kemi

Læs mere

KONTAKT 12/13 nr. 7. Indhold: M A R T S

KONTAKT 12/13 nr. 7. Indhold: M A R T S KONTAKT 12/13 nr. 7 M A R T S Indhold: Aktuelt i marts s. 2 Præsentation af ny lærer s. 3 Interview med Gabriel 8.c s. 3 Karatepige på besøg i fase 1 s. 5 Brobyggeri i D2 s. 5 Fastelavnsfest i D-rækken

Læs mere

ENGLEN. Undervisningsforløb til 9.-10. klasse

ENGLEN. Undervisningsforløb til 9.-10. klasse FORLAG Undervisningsforløb til 9.-10. klasse ENGLEN, 10iCampus, Varde Illustration til Englen af Flemming Schmidt Introduktion Englen af Nick Clausen fra Heksens briller, Ordet fanger 2013 Undervisningsforløbet

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 7.s.e.trinitatis Prædiken til 7. søndag efter trinitatis Tekst. Luk. 19,1-10.

Bruger Side Prædiken til 7.s.e.trinitatis Prædiken til 7. søndag efter trinitatis Tekst. Luk. 19,1-10. Bruger Side 1 30-07-2017 Prædiken til 7. søndag efter trinitatis 2017. Tekst. Luk. 19,1-10. Små historier kan rejse store spørgsmål. Det er sommetider sådan at i en lille hverdagshandling sker der store

Læs mere

Interview med eleven Lærke I = interviewer (Lasse), L = informant (Lærke)

Interview med eleven Lærke I = interviewer (Lasse), L = informant (Lærke) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 I: Hvilke nogle lektioner har I haft i dag? L: Hvilke nogle lektioner vi har haft i dag, vi har haft engelsk og samfundsfag.

Læs mere