ADOBE ACROBAT XI. Hjælp og selvstudier

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ADOBE ACROBAT XI. Hjælp og selvstudier"

Transkript

1 ADOBE ACROBAT XI Hjælp og selvstudier

2 Nyheder Hvis du vil vide mere, kan du få vist disse anbefalede ressourcer online. Eksportér PDF-filer til Word, Excel og PowerPoint Adobe TV (14. oktober 2012) videoselvstudie Konverter en PDF-fil til et Microsoft Word-, Excel- eller PowerPoint-dokument Rediger tekst og billeder i PDF-filer Adobe TV (14. oktober 2012) videoselvstudie Rediger tekst, omløb afsnit, og ændr billeder. Opret PDF- og webformularer Adobe TV (14. oktober 2012) videoselvstudie Brug computerprogrammet FormsCentral til at oprette PDF- og webformularer. Kombiner filer i en enkelt PDF-fil Adobe TV (14. oktober 2012) videoselvstudie Organiser flere dokumenter og sider, før de flettes til en enkelt PDF-fil Signer dokumenter elektronisk Adobe TV (14. oktober 2012) videoselvstudie Signer nemt selv en PDF-fil, eller få en fil signeret af andre. Beskyt PDF-filer med adgangskode Adobe TV (14. oktober 2012) videoselvstudie Beskyt PDF-filer med adgangskoder, og begræns udskrivning, redigering eller kopiering af indhold. Opret styrede handlinger for at automatisere gentagne opgaver. Adobe TV (14. oktober 2012) videoselvstudie Opret trinvise handlinger for at automatisere gentagne opgaver. Nyheder i Acrobat XI Lori Kassuba for AcrobatUsers.com (14. oktober 2012) videoselvstudie Gennemgang af de nye funktioner i Acrobat XI Noget af det indhold, der linkes til fra denne side, er måske kun tilgængeligt på engelsk.

3 Nyheder i Acrobat XI Rediger PDF-filer Opret og distribuer formularer Opret og kombiner PDF-filer Signer og distribuer for signaturer Tilpas dine værktøjer og dit arbejdsrum Beskyt PDF-filer Gør PDF-filer tilgængelige (kun Acrobat Pro) Eksportér formater og indstillinger Rediger PDF-filer Rediger tekst og billeder Ret, opdater og optimer PDF-filer ved hjælp af en ny peg og klik-grænseflade. Tilføj eller erstat indhold eller billeder. Skift skrifttyper og skriftsnit, tilpas justering, eller tilføj hævet eller sænket skrift. Spejlvend, roter, beskær eller skaler billeder uden besvær. Vælg Værktøjer > Indholdsredigering > Rediger tekst og billeder. Konturer identificerer den tekst og de billeder, du kan redigere. Vælg den tekst eller de billeder, du vil redigere. Indtast ny tekst, eller angiv indstillinger i panelet Formater Panelet Formater giver dig mulighed for at ændre skrifttypeindstillinger eller manipulere billeder. Klik på plustegnet i panelet for at få vist flere indstillinger. Se Sådan redigerer du tekst i en PDF-fil and Sådan redigerer du billeder i en PDF-fil, eller se Redigering af tekst i PDF-filer eller Rediger billeder eller objekter i en PDF-fil for at få flere oplysninger. Omløb tekst på en side Ombryd afsnittekst på en side ved at indsætte ny tekst eller tilpasse størrelsen på et afsnit med et enkelt træk. Teksten i afsnittet omløber automatisk for at give plads til redigeret indhold. Vælg Værktøjer > Rediger indhold > Rediger tekst og billeder for at fremhæve tekstboksene. Klik derefter på det sted, hvor du vil indsætte tekst. Placer markøren over et markeringshåndtag for at tilpasse tekstboksen. Træk i håndtaget for at ændre størrelsen, når markøren ændres til markøren for ændring af størrelse flere oplysninger.. Se Flyt, roter eller tilpas størrelsen på en tekstboks for at få Søg og erstat Søg og erstat tekst i dit dokument. Erstat forkert stavede, ukorrekte eller forældede ord eller sætninger ved at bruge det forbedrede søgeværktøj. Vælg Rediger > Søg for at åbne dialogboksen Søg. Klik på Erstat med for at vise tekstboksen Erstat med. Skriv den tekst, du ønsker at finde, og angiv erstatningsteksten. Klik på Næste for at finde den første forekomst af ordet eller sætningen, eller klik på Erstat for automatisk at søge efter og erstatte den første forekomst.

4 Dialogen Find giver dig mulighed for at erstatte ord eller fraser. Omarranger sider Omarranger, indsæt, roter eller slet sider i det forbedrede panel Sideminiaturebilleder. Brug zoomskyderen for at tilpasse størrelsen på miniaturebillederne. Træk og slip nemt sider fra ét sted til et andet. Med panelet Sideminiaturebilleder kan du omarrangere, indsætte, rotere og slette sider. Se Sådan manipulerer du sider i Acrobat for at få flere oplysninger. Forbedret handlingsguide Gør rutinemæssige opgaver med flere trin nemmere med handlingsguiden. Stop, start igen, spring over eller kør igen opgaver efter behov. Acrobat indeholder adskillige handlinger til at automatisere almindelige opgaver som f.eks. arkivering, redigering af følsomt indhold og optimering til internettet. Du kan nemt tilpasse disse handlinger eller indstille dine egne. Med handlingsguiden kan du køre Handlinger på dokumenter, der er gemt lokalt eller tilknyttet onlinelagre som f.eks. SharePoint eller Office 365 Vælg Værktøjer > Handlingsguide for at oprette eller importere en handling. Du kan få flere oplysninger ved at se Sådan opretter og deler du handlinger eller ved at se Handlingsguide. Opret og distribuer formularer Computerprogrammet FormsCentral Opret nye PDF-formularer i løbet af minutter med det inkluderede computerprogram Adobe FormsCentral. Tilpas nemt skabeloner, eller start fra bunden ved at bruge den intuitive træk og slip-formulareditor. Vælg fra en lang række allerede udviklede formularskabeloner for at oprette PDFformularer, som kan udfyldes. Åbn computerprogrammet FormsCentral ved at vælge Værktøjer > Formularer > Opret. Vælg Fra bunden eller skabelon i dialogboksen Opret formular.

5 Opret nemt formularer fra skabeloner Rediger feltnavne, egenskaber og mærkater, så de overholder dine krav. Se Sådan opretter du formularer i computerprogrammet FormsCentral, eller se Oprettelse af formularer fra bunden eller skabeloner for at få flere oplysninger. Distribuer og indsaml formulardata online Med abonnementstjenesten Adobe FormsCentral kan du overføre formularer til internettet, som brugere kan fuldføre online. Overvåg svardata i realtid med letforståelige tabeller og diagrammer i FormsCentral. Del og offentliggør oversigtsrapporter, og tilpas diagrammer efter behov. Eksportér data til et regneark til nærmere analyse. Se Sådan distribueres PDF- og webformularer og Sådan analyseres data i FormsCentral, eller se Distribuer formularer og Vis svar for at få flere oplysninger. Opret EchoSign-afhængige formularer Opret EchoSign-afhængige formularer i Acrobat for at gøre signeringsprocesser hurtigere. Træk og slip nemt EchoSign-formularfelter som f.eks. signaturer eller initialer, konfigurer felterne, og send derefter formularerne ud til signering med EchoSign. Se Sådan opretter du EchoSign-afhængige formularer, eller se Opret formularer til EchoSign for at få flere oplysninger. Opret og kombiner PDF-filer Miniatureeksempel på kombinering af filer Brug den nye miniaturevisning til at se eksempler og omarrangere sider, før de flettes til en enkelt PDF-fil. Træk og slip filer og s direkte i dialogboksen. Udvid dokumenter med flere sider for at få vist alle sider. Vælg Opret > Kombiner filer i en enkelt PDF-fil for at kombinere filer. Dialogboksen Kombiner filer giver dig mulighed for at trække og slippe dokumenter og omarrangere sider. A. Plustegnet viser alle sider i dokumentet B. Knapper til miniaturebilleder og listevisning C. Skyder til at tilpasse miniaturebilleder D. Knapper til at

6 fortryde og annullere fortryd E. Knap til at fjerne markerede områder Få flere oplysninger om at kombinere filer ved at gå ind på Flet filer i en enkelt PDF-fil. Microsoft Office 2010 (Windows) Opret PDF-filer med ét klik fra udvalgte Microsoft Office 2010-programmer til Windows, herunder 64-bit versioner af Word, Excel PowerPoint og Outlook. Nu med forbedrede indstillinger til at oprette og sende. Se Konverter Word-, Excel- eller PowerPoint-filer til PDF-filer, eller se Konverter Microsoft Word-, PowerPoint- og Excel-filer til PDF-filer for at få flere oplysninger. Arbejd med dokumenter i skyen Gem og hent problemfrit dokumenter fra skylagre som f.eks. Acrobat.com,Office 365 og SharePoint. Alle Åbn og Gem-dialogbokse indeholder en mulighed for at åbne og gemme fra en onlinekonto. Se Sådan arbejder du med filer i skyen og Sådan arbejder du med SharePoint og Office 365 for at få flere oplysninger. Signer og distribuer signaturer Signer PDF-filer, uanset hvor og hvordan du vil Indsæt din signatur hvor som helst i en PDF-fil Vælg fra et computerskrevet eller håndskrevet udseende, eller importér et billede af din signatur. Vælg Signer > Indsæt signatur. Indsæt den valgte signatur hvor som helst i dokumentet. Se Signer PDF-filer elektronisk, eller se Signer en PDF-fil for at få flere oplysninger. Send og spor signaturer med Adobe EchoSign-tjenesten Send dokumenter til godkendelse vha. signatur med den online abonnementtjeneste Adobe EchoSign. Hold nemt styr på signeringsprocessen. Modtagere kan signere uden at hente et plug-in eller oprette en EchoSign-konto. Langsigtet validering og ECC-baserede oplysninger Integrer automatisk langsigtede valideringsoplysninger, når der bruges certifikatsignaturer. Brug certifikatsignaturer, der understøtter ECCbaserede (Elliptic Curve Cryptography) oplysninger. Tilpas dine værktøjer og dit arbejdsrum Opret værktøjssæt Få hurtigt adgang til de værktøjer og kommandoer, du bruger mest, med værktøjssæt. Med værktøjssæt kan du definere de værktøjer og paneler, du har brug for til forskellige opgaver som f.eks. oprettelse af formularer, kommentering eller forberedelse af juridiske dokumenter. Gruppér værktøjer på værktøjslinjen, og tilpas opgaveruden til kun at indeholde de paneler, du har brug for til hver opgave. Kom i gang ved at klikke på Tilpas > Opret nyt værktøjssæt på værktøjslinjen. Få flere oplysninger ved at gå ind på Værktøjssæt.

7 Tilpas din værktøjslinje og værktøjsrude ved at definere værktøjssæt for forskellige opgaver. Annuller fastgørelse af kommentarlisten Fjern Kommentarlisten fra Kommentarruden. Tilpas størrelse på og placering af Kommentarlisten for at strømline din arbejdsproces. Vælg Kommentar > Kommentarliste. Vælg derefter Annuller fastgørelse af kommentarliste i menuen Indstillinger under Kommentarliste. Acrobat husker størrelsen og placeringen, næste gang du annullerer fastgørelse. Berøringstilstand for tablets og mobile enheder Berøringstilstand gør det lettere at bruge Acrobat og Reader på berøringsenheder. Værktøjslinjeknapper, paneler og menuer flytter sig lidt fra hinanden for at give plads til, at du kan vælge med dine fingre. Den nye berøringslæsetilstand optimerer visning og støtter de mest almindelige bevægelser. Acrobat og Reader skifter automatisk til berøringstilstand, når de bruges på en berøringsenhed. Du kan få vist en værktøjsknap til at slå berøringstilstand til og fra. Vælg Vis > Vis//Skjul > Elementer på værktøjslinjen > Berøringstilstand Se Sådan bruges Acrobat XI på berøringsenheder, eller se Berøringstilstand for tablets og mobile enheder for at få flere oplysninger. Beskyt PDF-filer Slet følsomme oplysninger Slet følsomme oplysninger permanent fra PDF-filer Brug redigeringsværktøjer til at slette bestemt tekst og bestemte billeder. (Acrobat Pro) Rens nemt dokumenter ved at finde og fjerne skjult data med ét enkelt klik. Vælg Værktøjer > Beskyttelse for at få adgang til redigeringsværktøjerne. Se Fjern og rediger følsomme oplysninger fra PDF-filer, eller se Fjernelse af følsomt indhold i PDF-filer for at få flere oplysninger. Tilføj adgangskodebeskyttelse Undgå, at andre redigerer dine PDF-filer, uden at de er sikkerhedseksperter. Det nye værktøjbegræns redigering giver dig mulighed for at tilføje en adgangskode til en PDF-fil. Vælg Værktøjer > Beskyttelse > Begræns redigering. Se Beskyt PDF-filer med adgangskoder og tilladelser, eller se Sikring af PDF-filer med adgangskoder for at få flere oplysninger. Tilføj afgangskoder ved oprettelse af PDF-filer i Microsoft Office Tilføj adgangskodebeskyttelse til PDF-filer, når de oprettes fra Microsoft Word, Excel, Outlook eller PowerPoint. Med indstillingen Beskyt PDF-fil kan du undgå, at andre redigerer dine PDF-filer Gør PDF-filer tilgængelige (kun Acrobat Pro) Trinvis vejledning til at oprette tilgængelige PDF-filer Opret tilgængelige PDF-filer for handicappede ved at bruge den trinvise vejledning Gør tilgængelig. Gør tilgængelig hjælper dig igennem de vigtigste trin for at oprette en PDF-fil med hjælp til handicappede og validerer resultaterne ved at brugefuld kontrol af tilgængelighed.

8 Den trinvise vejledning hjælper dig gennem trinnene til at gøre PDF-filer tilgængelige. Se Opret tilgængelige PDF-filer for person med handicap, eller se Gør PDF-filer tilgængelige for at få flere oplysninger. Valider en PDF-fils tilgængelighed Indstillingen Fuld kontrol gennemgår din PDF-fil for at se, om den overholder tilgængelighedsstandarderne, f.eks. PDF/UA og WCAG 2.0. Vælg, hvilke tilgængelighedsemner der skal analyseres, og se resultaterne i panelet Tilgængelighedskontrol eller i en PDF-rapport. Få flere oplysninger under Kontrollér tilgængelighed i PDF-filer. Eksportér formater og indstillinger PDF-fil til PowerPoint (Acrobat Pro) Konvertér PDF-filer til redigerbare Microsoft PowerPoint-filer. PowerPoint-filerne beholder formateringen og layoutet fra PDF-filen. Rediger eller opdater nemt punktopstillinger, tabeller, objekter, masterlayout, overgange og talerens noter. Vælg Fil > Gem som > Microsoft PowerPoint-præsentation. Se Konverter PDF-filer til Microsoft Word, Excel eller PowerPoint for at få flere oplysninger. PDF-fil til HTML-websider Lav PDF-filer til enkelte eller flere websider, komplet med redigerbare stileelementer, som gør omformatering hurtig. Vælg Fil > Gem somhtmlwebside. Eksportér PDF-markeringer Eksportér markerede dele af en fil til Microsoft PowerPoint-format (Acrobat Pro) samt til Word, Excel eller HTML. Vælg en hvilken som helst kombination af tekst, billeder og tabeller i dit PDF-dokument, og vælg derefter et eksportformat fra menuen Fil > Gem som. Opslag på Twitter og Facebook er ikke omfattet af vilkårene for Creative Commons. Juridiske meddelelser Politik for beskyttelse af personlige oplysninger online

9 Acrobat-selvstudier og introduktion Hvis du vil vide mere, kan du få vist disse anbefalede ressourcer online. Introduktion til Acrobat XI AcrobatUsers.com (14. oktober 2012) videoselvstudie Se disse videoselvstudier for at få en introduktion til de nye værktøjer i Acrobat XI. Sådan redigerer du tekst i en PDF-fil Donna Baker for AcrobatUsers.com (14. oktober 2012) videoselvstudie Få oplysninger om, hvordan du redigerer tekst i Acrobat XI. Sådan redigerer du billeder i PDF-filer Donna Baker for AcrobatUsers.com (14. oktober 2012) videoselvstudie Få oplysninger om, hvordan du redigerer billeder i Acrobat XI. Sådan opretter du PDF-formularer fra eksisterende dokumenter Donna Baker på AcrobatUsers.com (14. oktober 2012) videoselvstudie Få oplysninger om, hvordan du bruger formularguiden til at oprette PDF-formularer fra et scannet dokument eller en Microsoft Word-fil i Acrobat XI. Sådan scanner du dokumenter Donna Baker for AcrobatUsers.com (14. oktober 2012) videoselvstudie Få oplysninger om, hvordan du scanner og konverterer papirdokumenter til PDF-filer og gør teksten automatisk søgbar i Acrobat XI. Sådan arbejder du med kommenteringsværktøjer Donna Baker på AcrobatUsers.com (14. oktober 2012) videoselvstudie Få oplysninger om, hvordan du tilføjer kommentarer og markerer tekst, der skal rettes. Noget af det indhold, der linkes til fra denne side, er måske kun tilgængeligt på engelsk.

10 Arbejdsområde Hvis du vil vide mere, kan du få vist disse anbefalede ressourcer online. Sådan bruges Acrobat XI på berøringsenheder Lori Kassuba for AcrobatUsers com (14. oktober 2012) videoselvstudie Få flere oplysninger om den nye berøringstilstand for tablets og mobile enheder. Noget af det indhold, der linkes til fra denne side, er måske kun tilgængeligt på engelsk.

11 Generelt om arbejdsrum Oversigt over arbejdsrum Velkomstskærm Menuer og genvejsmenuer Værktøjslinjer Opgaveruder Værktøjssæt Navigationsrude Dokumentmeddelelseslinje Angivelse af indstillinger Genopret (gendan) indstillinger Oversigt over arbejdsrum Adobe Acrobat XI åbnes på to forskellige måder: som et enkeltstående program og i en webbrowser. De tilknyttede arbejdsområder afviger fra hinanden på få, men vigtige punkter. Menulinjen og to værktøjslinjer kan ses øverst i arbejdsområdet. Arbejdsområdet for det enkeltstående program indeholder en dokumentrude, en navigationsrude og en gruppe opgaveruder i højre side. I dokumentruden vises Adobe PDF-filer. I navigationsruden i venstre side kan du gennemse PDF-dokumentet og anvende andre indstillinger på PDF-filer. Værktøjslinjer i nærheden af vinduets top angiver andre kontrolelementer, som du kan bruge til at arbejde med PDF-filer. Arbejdsområdet i Acrobat A. Menulinje B. Værktøjslinjer C. Navigationsrude (panelet Bogmærker vises) D. dokumentrude E. Opgaveruder Når du åbner en PDF-fil i en webbrowser, er værktøjslinjerne, navigationsruden og opgaveruderne ikke tilgængelige. Du kan få vist disse elementer ved at klikke på Acrobat-ikonet på den halvgennemsigtige flydende værktøjslinje nær bunden af vinduet. Bemærk! Nogle, men ikke alle, PDF-filer vises med en dokumentmeddelelseslinje. PDF-porteføljer vises med et specialiseret arbejdsområde. Velkomstskærm Velkomstskærmen er et vindue i dokumentruden, som vises, når et dokument ikke er åbent. Du kan hurtigt få adgang til de senest åbnede filer, åbne en fil og starte nogle almindeligt brugte arbejdsforløb med et enkelt klik.

12 Velkomstskærm for Acrobat XI Bemærk! I Mac OS kan du slå velkomstskærmen fra i indstillinger. Vælg Acrobat/Reader > Indstillinger. Klik på Generelt i Kategorierne til venstre. Fravælg Vis velkomstskærm i sektionen Programstart. En tilsvarende indstilling findes ikke i Windows. Menuer og genvejsmenuer Normalt er det en god ide, at menuerne Acrobat er synlige, så de er tilgængelige, mens du arbejder. Det er muligt at skjule dem ved hjælp af kommandoen Vis > Vis/skjul > Menulinje Du kan kun få dem vist og bruge dem igen ved at trykke på F9 (Windows) eller Skift + Kommando + M (Mac OS). Til forskel fra menuerne øverst på skærmen indeholder de kontekstafhængige menuer kommandoer, der er relevante for det aktive værktøj eller den aktive markering. Du kan bruge genvejsmenuer som en hurtig genvej til de mest almindelige kommandoer. Hvis du f.eks. højreklikker på værktøjslinjeområdet, vises de samme kommandoer i genvejsmenuen som i menuen Vis > Vis/skjul > Elementer på værktøjslinjen. 1. Placer markøren over dokumentet, objektet eller panelet. 2. Klik med højre museknap. Bemærk! (Mac OS) Hvis du ikke har en mus med to knapper, kan du åbne en genvejsmenu ved at holde Controltasten nede og klikke med musen. Værktøjslinjer Standardværktøjslinjerne Hurtige værktøjer og Almindelige værktøjer indeholder almindeligt anvendte værktøjer og kommandoer til at arbejde med PDF-filer. De fleste tilgængelige værktøjer findes i ruden Værktøjer i højre side af vinduet. Du kan føje værktøjer til værktøjslinjer med henblik på nem adgang. Værktøjslinjerne indeholder også knappen Opret knyttet til oprettelse af PDF-dokumenter.. Klik på pilen til højre for knappen Opret for at åbne en menu med kommandoer, der er Værktøjslinjer, der er åbne som standard A. Knappen Opret B. Værktøjslinjen Hurtige værktøjer C. Værktøjslinje med almindelige værktøjer D. Kommandoer til sidenavigation E. Markerings- og zoomkommandoer F. Kommandoer til sidevisning Placer markøren over et værktøj for at se en beskrivelse af værktøjet. Alle værktøjer er identificeret efter navn i menuen Vis > Værktøjer og menuen Vis > Vis/skjul > Elementer på værktøjslinjen. Hurtige værktøjer

13 Du kan føje ofte anvendte værktøjer fra ruderne Værktøjer og Kommentar til værktøjslinjen Hurtige værktøjer. 1. Klik på knappen Tilpas hurtige værktøjer på værktøjslinjen Hurtige værktøjer. 2. Benyt en af følgende fremgangsmåder: Hvis du vil tilføje et værktøj, skal du markere det i venstre rude og klikke på pil op. Hvis du vil fjerne et værktøj, skal du vælge ikonet for værktøjet og klikke på ikonet Slet. Hvis du vil ændre placeringen af et værktøj på værktøjslinjen, skal du vælge ikonet for værktøjet og klikke på enten eller. Hvis du vil tilføje en lodret linje for at adskille værktøjsgrupper på værktøjslinjen, skal du klikke på. Hvis du hurtigt vil tilføje et værktøj fra ruden Værktøjer eller Kommentar, skal du trække værktøjets gribelinje til den ønskede placering på værktøjslinjen Hurtige værktøjer. Du kan også højreklikke på værktøjet og vælge Føj til Hurtige værktøjer. Almindelige værktøjer Du kan tilføje værktøjer til værktøjslinjen Almindelige værktøjer. 1. Højreklik et tomt sted i værktøjslinjen. 2. Vælg et værktøj fra menuen. 3. Hvis du ønsker at fjerne et værktøj fra værktøjslinjen, skal du højreklikke på værktøjet og fravælge det i menuen. Skjule og vise værktøjslinjer Når dit arbejde ikke omfatter brug af værktøjerne på en værktøjslinje, kan du lukke værktøjslinjen for at rydde op i arbejdsområdet. Hvis flere PDFfiler er åbne, kan du tilpasse værktøjslinjerne for hver PDF-fil uafhængigt De forskellige tilpassede tilstande eksisterer fortsat, når du skifter mellem PDF-filerne. Vælg Vis > Vis/skjul > Elementer på værktøjslinjen > Skjul værktøjslinjer for at skjule alle værktøjslinjer. Vælg Vis > Vis/skjul > Elementer på værktøjslinjen > Nulstil værktøjslinjer for at igen at bruge værktøjslinjernes standardkonfiguration. Hvis du har skjult alle værktøjslinjerne, kan du få dem vist igen ved at trykke på F8. Vælg et værktøj Som standard er markeringsværktøjet aktivt, når Acrobat åbner, fordi det er det mest alsidige værktøj. Benyt en af følgende fremgangsmåder: Vælg et værktøj på en værktøjslinje. Vælg Vis > Vis/skjul > Elementer på værktøjslinjen > [navn på værktøjslinje] > [værktøj]. Skift midlertidigt til zoomværktøjet eller håndværktøj Du kan bruge disse værktøjer midlertidigt uden at fravælge det aktuelle værktøj. Hvis du vil vælge håndværktøjet midlertidigt, skal du holde mellemrumstasten nede. Hvis du vil vælge zoomværktøjet midlertidigt, skal du holde Ctrl+mellemrumstast nede. Når du slipper tasterne, ændres Acrobat til det tidligere aktive værktøj. Opgaveruder De fleste kommandoer er nu organiseret i opgaveruderne Værktøjer, Underskriv og Kommentar til højre i programvinduet. De fleste værktøjer er nu placeret i disse opgaveruder. Klik på Værktøjer, Underskriv eller Kommentar for at se opgaveruderne. Du kan tilpasse, hvilke paneler der vises i ruderne Værktøjer og Kommentar. Benyt en af følgende fremgangsmåder: Hvis du vil slå et panels synlighed til og fra, skal du klikke på Vis eller skjul paneler-ikonet panel. En afkrydsning angiver, at panelet kan ses. øverst til højre i opgaveruden og klikke på et Vælg Vis > Værktøjer, og vælg et panel for at åbne det og føje det til ruden Værktøjer. Hvis du vil holde paneler åbne, mens du vælger dem, skal du vælge Tillad flere åbne paneler i menuen Vis eller skjul paneler. Et åbent panel lukkes som standard, når du åbner et andet panel. Værktøjssæt

14 Du kan hurtigt få adgang til de værktøjer og kommandoer, du bruger mest, med værktøjssæt. Værktøjssæt giver dig muligheden for at definere de værktøjer og paneler, du har brug for, f.eks. oprettelse af formularer, kommentering, eller forberedelse af juridiske dokumenter. Gruppér værktøjer på værktøjslinjen, og tilpas opgaveruden til kun at indeholde de paneler, du har brug for til hver opgave. Du kan dele værktøjssæt med andre og downloade værktøjssæt direkte fra AcrobatUsers.com. Opret et værktøjssæt 1. Vælg tilpas > Opret nyt værktøjssæt 2. Hvis du vil tilpasse værktøjslinjen Hurtige værktøjer, skal du gøre et af følgende: Hvis du vil føje et værktøj til værktøjslinjen, skal du klikke på panelet til venstre, vælge værktøjet og klikke på ikonet Føj til værktøjslinje. Hvis du vil fjerne et værktøj fra værktøjslinjen, skal du vælge ikonet for værktøjet og klikke på ikonet Slet. Hvis du vil ændre et værktøjs placering på værktøjslinjen, skal du vælge dets ikon og klikke på enten ikonet Flyt til venstre eller ikonet Flyt til højre. Tilføj en lodret linje til forskellige værktøjsgrupper på værktøjslinjen ved at klikke på ikonet Tilføj lodret linje. Dialogboksen Opret nyt værktøjssæt A. Arranger og fjern værktøjer i værktøjslinjen Hurtige værktøjer B. Tilføj brugerdefinerede paneler, instruktioner eller skillelinje mellem værktøjer C. Omdøb, arranger eller slet værktøjer eller paneler D. Tilføj til værktøjslinjen Hurtige værktøjer ovenfor eller panelet Brugerdefinerede værktøjer til højre 3. Hvis du vil tilpasse værktøjsruden, skal du gøre et af følgende: Hvis du vil tilføje et panel til panelet Tilpas værktøjer, skal du klikke på panelet til venstre og derefter klikke på ikonet Føj til værktøjsrude. Hvis du vil oprette dit eget panel, skal du klikke på ikonet Tilføj panel til højre. Angiv et navn for panelet, og klik på Gem. Hvis du vil tilføje et værktøj til et panel, skal du vælge panelet til højre, vælge værktøjet til venstre og klikke på ikonet Føj til værktøjsrude. Hvis du vil fjerne et værktøj fra et panel, skal du vælge ikonet for værktøjet og klikke på ikonet Rediger. Hvis du vil ændre placeringen for at værktøj eller et panel, skal du vælge det til højre og klikke på pil op eller pil ned. Hvis du vil tilføje en vandret linje for at adskille grupper af værktøjer, skal du klikke på ikonet Skillelinje. Hvis du vil redigere instruktions- eller panelnavn, skal du vælge det og klikke på ikonet Rediger. 4. Når dit værktøjssæt er færdigt, skal du trykke på Gem, indtaste navn og trykke på Gem igen. Rediger, slet, omdøb eller del værktøjssæt Brug dialogboksen Administrer værktøjssæt til at redigere, omdøbe, kopiere, fjerne, omarrangere eller dele værktøjssæt. Du kan angive, hvilken rækkefølge værktøjssættet vises i, i menuen Tilpas ved at bevæge dem op eller ned på listen. Du kan dele værktøjssæt med din arbejdsgruppe

15 ved at bruge indstillingerne Importér og Eksporter. Vælg Tilpas > Administrer værktøjssæt. Navigationsrude Navigationsruden er et område i arbejdsrummet, som kan vise forskellige navigationspaneler. Forskellige funktionsværktøjer kan vises i navigationsruden. Panelet Sideminiaturebilleder indeholder f.eks. miniaturebilleder af hver side. Hvis du klikker på et miniaturebillede, åbnes den side i dokumentet. Når du åbner en PDF-fil, er navigationsruden som standard lukket. Knapperne i venstre side af arbejdsområdet giver nem adgang til forskellige paneler, f.eks. knappen Sideminiaturebilleder og panelknappen Bogmærker. Når Acrobat er åben men tom (ingen PDF-fil er åben), er navigationsruden ikke tilgængelig. Visning eller skjulning af navigationsruden 1. Vælg en af følgende fremgangsmåder for at åbne navigationsruden: Klik på en panelknap i venstre side af arbejdsområdet for at åbne det panel. Vælg visning > Vis/skjul > Navigationsruder > Vis navigationsrude. 2. Vælg en af følgende fremgangsmåder for at lukke navigeringsruden: Klik på knappen til det panel, der i øjeblikket er åbent i navigationsruden. Vælg visning > Vis/skjul > Navigationsruder > Skjul navigationsrude. Bemærk! Forfatteren af PDF-filen kan kontrollere indholdet af visse navigationspaneler og kan tømme dem. Ændring af visningsområdet til navigationspaneler Alle navigationspaneler, f.eks. Bogmærker, vises i en kolonne i venstre side af arbejdsområdet. Hvis du vil ændre navigationsrudens bredde, skal du trække i dens højre ramme. Hvis du vil have vist et andet panel, skal du vælge knappen for dette panel i venstre side af navigationsruden. Indstillinger i et navigationspanel Alle navigationspaneler har en indstillingsmenu i øverste venstre hjørne. De tilgængelige kommandoer i disse menuer varierer. Visse paneler indeholder også andre knapper, som påvirker elementerne i panelet. Disse knapper varierer ligeledes fra panel til panel, og visse paneler har ingen.

16 Navigationspaneler og menuen Indstillinger Dokumentmeddelelseslinje Dokumentets meddelelseslinje vises kun i bestemte typer PDF-filer. Du ser typisk dette område, når du åbner en PDF-formular, en PDF-fil, der er blevet sendt til dig til underskrivelse eller korrektur, en PDF-fil med særlige rettigheder eller sikkerhedsbegrænsninger, eller en PDF-fil, der overholder PDF/A-standarder. Dokumentmeddelelseslinjen vises lige under værktøjslinjeområdet. Hvis du vil vise eller skjule dokumentmeddelelseslinjen, skal du klikke på dens knap i venstre side af arbejdsområdet. Knappen varierer afhængig af meddelelseslinjen. Se på dokumentmeddelelseslinjen for at få instruktioner om, hvordan du skal fortsætte, og særlige knapper, der er knyttet til opgaven. Linjen er farvekodet: lilla for formularer, gul for korrekturer eller sikkerhedsadvarsler og blå for certificerede PDF-dokumenter, PDF-porteføljer eller PDFdokumenter med adgangskodesikkerhed eller dokumentrestriktioner. Dokumentmeddelelseslinje til en formular Dokumentmeddelelseslinje til en sikkerhedsadvarsel Angivelse af indstillinger Mange programindstillinger angives i dialogboksen Indstillinger, herunder for visninger, værktøjer, konvertering, signaturer og ydeevne. Indstillingerne gælder, indtil du ændrer dem igen. 1. Vælg Rediger > Indstillinger (Windows) eller Acrobat/Adobe Reader > (Indstillinger (Mac OS). 2. Vælg den type indstilling, du vil ændre, under Kategorier. Genopret (gendan) indstillinger Genoprettelse af mappen med Acrobat-indstillinger (Windows) Genopret mappen med Acrobat-indstillinger for at afhjælpe problemer, som skyldes beskadigede indstillinger. De fleste problemer med indstillinger skyldes disse filbaserede indstillinger, selvom de fleste Acrobat-indstillinger er gemt i registreringsdatabasen. Bemærk! Denne løsning fjerner brugerdefinerede indstillinger for Samarbejde, JavaScripts, Sikkerhed, Stempler, Farvestyring, Automatisk udfyldning, Web Capture og Updater. 1. Afslut Acrobat. 2. I Windows Explorer skal du gå til mappen med indstillinger: (Windows 7/Vista) C:\Users\[brugernavn]\AppData\Roaming\Adobe\Acrobat\[version] (XP) C:\Documents and Settings\[brugernavn]\Application Data\Adobe\Acrobat\[version] 3. Flyt mappen med indstillinger til en anden placering (f.eks. C:\Temp). 4. Genstart Acrobat. Hvis problemet opstår igen, efter at du har genoprettet mappen med Acrobat-indstillinger, er problemet ikke relateret til mappen med indstillinger. Du kan gendanne brugerdefinerede indstillinger ved at trække den mappe, du flyttede i trin 2, tilbage til sin oprindelige placering. Klik derefter på Ja til alle for at overskrive den nye mappe med indstillinger. Genopret filerne med Acrobat-indstillinger (Mac OS) Genopret filerne med Acrobat-indstillinger for at afhjælpe problemer, der skyldes en beskadiget fil med indstillinger. Bemærk! Standardindstillingerne gendannes, når filerne med Acrobat-indstillinger genoprettes. 1. Afslut Acrobat.

17 2. Træk følgende filer fra mappen Users/[Brugernavn]/Library/Preferences til skrivebordet: Acrobat WebCapture-cookies com.adobe.acrobat.pro.plist eller com.adobe.acrobat.pro_x86_9.0.plist Acrobat Distiller Prefs og com.adobe.acrobat.pro.plist (hvis du foretager fejlfinding af et problem med Distiller) Den Acrobat-mappe, som indeholder indstillinger for formularer (MRUFormsList), samarbejde (OfflineDocs) og farveindstillinger (AcrobatColor Settings.csf) 3. Genstart Acrobat. Hvis problemet opstår igen, efter at du har genoprettet filerne med Acrobat-indstillinger, er problemet ikke relateret til filer med indstillinger. Du kan gendanne brugerdefinerede indstillinger ved at trække de filer, du flyttede i trin 2, tilbage til deres oprindelige placering. Klik derefter på OK til advarslen "Et nyere element kaldet '[filnavn]' findes allerede på dette sted. Vil du erstatte det med det ældre, du er i gang med at flytte?" Flere hjælpeemner Juridiske meddelelser Politik for beskyttelse af personlige oplysninger online

18 Visning af PDF-dokumenter og visningsindstillinger Visning af PDF-dokumenter i læsetilstand Vis PDF-filer i fuldskærmstilstand Angiv indstillingen Fuld skærm for navigationslinjen. Læs et dokument i fuldskærmstilstand Berøringstilstand for tegneplader og mobile enheder Rediger PDF/A-visningstilstanden Vis PDF-filer i visningen Stregtykkelse Sammenlign et revideret PDF-dokument med en tidligere version (Acrobat Pro) Indstillinger for visning af PDF-filer Hvordan PDF-filen vises, første gang du åbner den, afhænger af, hvilke dokumentegenskaber den, der oprettede filen, har angivet. Et dokument kan f.eks. blive åbnet på en bestemt side eller med en bestemt forstørrelse. Bemærk! Organizer og Organizer-relaterede kommandoer er ikke tilgængelige i Acrobat X og nyere. Visning af PDF-dokumenter i læsetilstand Når du læser et dokument, kan du skjule alle værktøjslinjerne og opgaveruderne for at maksimere visningsområdet på skærmen. De grundlæggende kontrolelementer til læsning, f.eks. sidenavigation og zoom, vises på en halvgennemsigtig flydende værktøjslinje nær bunden af vinduet. Du åbner læsetilstand ved at vælge Vis > Læsetilstand eller klikke på knappen Læsetilstand øverst til højre på værktøjslinjen. Du gendanner arbejdsområdets visning ved at vælge Vis > Læsetilstand igen. Du kan også klikke på luk-knappen på den flydende værktøjslinje. Bemærk! Læsetilstand er standardtilstanden til visning, når du åbner et PDF-dokument i en webbrowser. Læsetilstand med halvgennemsigtig flydende værktøjslinje Vis PDF-filer i fuldskærmstilstand I Fuldskærmstilstand vises kun dokumentet. Menulinjen, værktøjslinjer, opgaveruder og vindueskontrolelementer er skjulte. En PDF-forfatter kan indstille en PDF-fil til åbning i fuldskærmstilstand, eller du kan selv indstille visningen.fuldskærmstilstand bruges ofte til præsentationer, sommetider med automatisk sidefremføring og -overgange. Markøren forbliver aktiv i fuldskærmstilstand, så du kan klikke på links og åbne noter. Der er to måder at bladre gennem en PDF-fil i fuldskærmstilstand. Du kan bruge tastaturgenveje til navigering og forstørring, og du kan angive fuldskærmsindstillingen for at få vist navigationsknapperne til fuld skærm, som du klikker på for at skifte side eller afslutte fuldskærmstilstanden. Angiv indstillingen Fuld skærm for navigationslinjen. 1. Vælg Fuldskærm under Kategorier i dialogboksen Indstillinger. 2. Vælg Vis navigationslinje, og klik derefter på OK. 3. Vælg Vis > Fuldskærmstilstand. Navigationslinjen Fuldskærm indeholder knapperne Forrige side, Næste side og Luk fuldskærmsvisning. Disse knapper vises i nederste venstre hjørne af arbejdsområdet. Læs et dokument i fuldskærmstilstand Hvis navigationslinjen ikke er vist i fuldskærmstilstand, kan du bruge tastaturgenveje til at navigere i en PDF-fil. Bemærk! Hvis der er installeret to skærme, er fuldskærmstilstand for en side muligvis kun aktiv på den ene af skærmene. Hvis du vil gennemløbe siderne i dokumentet, skal du klikke på siden i fuldskærmstilstand. 1. Vælg Vis > Fuldskærmstilstand.

19 2. Benyt en af følgende fremgangsmåder: Der springes til næste side ved at trykke på Enter, PageDown eller tasten pil til højre. Der springes til foregående side ved at trykke på Skift + Enter, Page Up eller tasten pil til venstre. 3. Hvis du vil lukke fuldskærmstilstand, skal du trykke på Ctrl+L eller Esc. (Escape-tasten afslutter skal være valgt i indstillingerne for fuld skærm.) Hvis du vil vise et fuldskærmsværktøj på værktøjslinjen med almindelige værktøjer, skal du højreklikke i værktøjslinjeområdet og vælge Sidevisning > Fuldskærmstilstand. Klik derefter på værktøjet Fuld skærm for at skifte til fuldskærmstilstand. Berøringstilstand for tegneplader og mobile enheder Berøringstilstand gør det lettere at bruge Acrobat og Reader på berøringsenheder. Knapper på værktøjslinjen, paneler og menuer glider en smule fra hinanden, så de kan vælges med fingrene. Den nye berøringslæsetilstand optimerer visning og understøtter de fleste almindelige bevægelser. Acrobat og Reader skifter automatisk til berøringstilstand, når de bruges på en berøringsenhed. Du kan tilføje en til/fra-knap for berøringstilstand til værktøjslinjen eller ændre standardindstillingen for berøringstilstand. Vis knappen Berøringstilstand på værktøjslinjen Du kan få vist en værktøjsknap til at slå berøringstilstand til og fra. Vælg Vis > Vis/Skjul > Elementer på værktøjslinjen > Berøringstilstand Angive indstillinger for berøringstilstand Du kan angive, hvordan Acrobat evt. går i berøringstilstand for berøringsaktiverede enheder. 1. Vælg Rediger > Indstillinger (Windows) eller Acrobat/Adobe Reader > (Indstillinger (Mac OS). 2. Vælg Signaturer under Kategorier. 3. Vælg den ønskede standardindstilling i menuen Berøringstilstand under Grundlæggnede værktøjer. Rediger PDF/A-visningstilstanden PDF/A er en ISO-standard for langtidsarkivering og bevarelse af elektroniske dokumenter. De dokumenter, du scanner til PDF, er PDF/Akompatible. Du kan angive, om du vil have dokumenterne vist i denne visningstilstand. Når du åbner et PDF/A-kompatibelt dokument i visningstilstanden PDF/A, åbnes dokumentet i læsetilstand for at forhindre ændringer. Der vises en meddelelse på dokumentmeddelelseslinjen. Du vil ikke kunne foretage ændringer af og føje anmærkninger til dokumentet. Du kan redigere i dokumentet, hvis du slår PDF/A-visningstilstanden fra. 1. Vælg Dokumenter under Kategorier i dialogboksen Indstillinger. 2. Vælg en indstilling for Vis dokumenter i PDF/A-tilstand: Aldrig eller Kun for PDF/A-dokumenter. Du kan slå PDF/A-visningstilstanden til eller fra ved at ændre denne indstilling. Du kan se en video om at arbejde med PDF/A-filer på Vis PDF-filer i visningen Stregtykkelse Visningen Stregtykkelse viser streger med de tykkelser, der er defineret i PDF-filen. Når visningen Stregtykkelse er slået fra, anvendes en konstant stregtykkelse (én pixel) på streger, uanset zoom. Når dokumentet udskrives, udskrives stregen med den faktiske bredde. Vælg Vis > Vis/skjul > Linealer og gitre > Stregtykkelse. Hvis du vil deaktivere visningen Stregtykkelse, skal du vælge Vis > Vis/skjul > Linealer og gitre > Stregtykkelse igen. Bemærk! DEsc-tastenisningen Stregtykkelse fra, når du åbner og ser PDF-filer i en webbrowser. Sammenlign et revideret PDF-dokument med en tidligere version (Acrobat Pro) Brug funktionen Sammenlign dokumenter til at få vist forskellene mellem to versioner af en PDF-fil. Du kan tilpasse mange indstillinger til visning af sammenligningsresultatet. Du kan se en video om sammenligning af PDF-dokumenter på (Video gælder både for Acrobat X og Acrobat XI) 1. Vælg Vis > Sammenlign dokumenter. 2. Angiv de to dokumenter, der skal sammenlignes. Hvis det ene eller begge dokumenter er i en PDF-portefølje, skal du vælge PDFporteføljen. Vælg PDF-komponentfilen under Pakkeelement. 3. Angiv efter behov sideintervallerne i de dokumenter, du vil sammenligne, i felterne Første side og Sidste side. 4. Vælg den dokumentbeskrivelse, der bedst beskriver de dokumenter, du sammenligner, og klik på OK.

20 Når de to dokumenter er analyseret, vises et resultatdokument med panelet Sammenlign åbent. Det nye dokument vises med anmærkninger, der angiver ændringerne. På den første side vises en oversigt over sammenligningsresultatet. 5. Benyt en af følgende fremgangsmåder i panelet Sammenlign: Hvis du vil skjule de anmærkninger, der viser ændringer, skal du klikke på Skjul resultater. Hvis du vil angive visningsindstillinger for sammenligningsresultaterne, skal du klikke på Vis indstillinger. Du kan angive den type ændringer, der skal vises, og anmærkningernes farveskema og gennemsigtighed. Hvis du vil tilbage til sideminiaturebillederne, skal du klikke på Skjul indstillinger. Hvis du vil have vist hvert dokument i sit eget vindue, skal du vælge Vis dokumenter som fliser eller Vis dokumenter side om side i indstillingsmenuen. Hvis du vil synkronisere de relevante sider, mens dokumenterne vises i deres egne vinduer, skal du vælge Synkroniser sider i menuen Indstillinger. Klik på et sideminiaturebillede for at gå direkte til den side. Hvis du vil ændre størrelse på sideminiaturebillederne, skal du vælge Miniaturebilledstørrelse > [indstilling] i menuen Indstillinger. Træk opdelingslinjen nederst i panelet Sammenlign op for at vise miniaturebillederne for det gamle dokument. Klik på et miniaturebillede fra det gamle dokument for at åbne det i et nyt vindue. Indstillinger for dokumentbeskrivelse Rapporter, regneark, tidsskriftlayout Sammenligner indholdet som én kontinuerlig tekst fra den ene ende til den anden. Præsentationsunderlag, tegninger eller illustrationer Ser på hvert dias eller hver side som et minidokument og matcher dem, der er ens. Sammenligner derefter indholdet i hvert matchende dokument. Identificerer dokumenter, der er flyttet, f.eks. dias i en præsentation. Scannede dokumenter Opretter et billede af hver scannet side og sammenligner pixel. Ser på hver scannet side og matcher dem, der er ens. Identificerer endvidere sider, som er i en anden rækkefølge. Denne indstilling er praktisk til sammenligning af billeder eller arkitekturtegninger. Sammenlign kun tekst Brug denne indstilling med en vilkårlig dokumenttype. Denne indstilling er tiltænkt til sammenligning af tekst i store dokumenter (250 sider eller mere). Denne indstilling sammenligner også tekst mellem dokumenter med baggrundsillustrationer på hver side, hvilket gør behandlingen langsommere. Hvis enten rapport- eller præsentationsindstillingerne er valgt, identificerer indstillingen Sammenlign kun tekst udelukkende tekstforskellene mellem to dokumenter. Når Scannede dokumenter er valgt, sammenlignes teksten adskilt fra grafikken, og resultaterne kombineres derefter. I dokumenter, som indeholder tidsskriftreklamer med tekst oven på baggrundsbilledgrafik, sammenlignes en ombrudt passage i kun tekst-tilstand. Illustrationen sammenlignes separat i baggrunden. Forskellene (både tekst og streggrafik samt billeder) kombineres til et enkelt dokument med resultater. Indstillinger for visning af PDF-filer Dialogboksen Indstillinger definerer et standardsidelayout og tilpasser dit program på mange andre måder. Undersøg indstillingerne for Dokumenter, Generelt, Sidevisning og 3D og multimedier for at se PDF-filer. Indstillingerne styrer, hvordan programmet fungerer, når du bruger det. De er ikke knyttet til bestemte PDF-dokumenter. Bemærk! Hvis du installerer tredjemands ekstramoduler, skal du vælge disse indstillinger ved hjælp af menupunktet Tredjepartsindstillinger. Dokumentindstillinger Åbn indstillinger Gendan seneste visningsindstillinger ved genåbning afdokumenter Bestemmer, om dokumenter åbnes automatisk ved den sidst åbnede side inden for en arbejdssession. Åbn hyperlinks mellem dokumenter i samme vindue Lukker det aktuelle dokument og åbner det dokument, hyperlinket peger på, i det samme vindue, hvilket minimerer antallet af åbne vinduer. Hvis det dokument, hyperlinket peger på, allerede er åbent i et andet vindue, lukkes det aktuelle dokument ikke, når du klikker på et hyperlink til det åbne dokument. Hvis du ikke vælger denne indstilling, åbnes der et nyt vindue, hver gang du klikker på et hyperlink til et andet dokument. Tillad, at lagtilstand indstilles af brugeroplysninger Gør det muligt for forfatteren af et lagdelt PDF-dokument at angive lagsynlighed baseret på brugeroplysninger. Tillad, at dokumenter skjuler menulinjen, værktøjslinjer og kontrolelementerne i vinduet Tillader, at PDF-filen bestemmer, om menulinjen, værktøjslinjen og kontrolelementerne i vinduet er skjulte, når PDF-filen åbnes. Dokumenter på liste over senest åbnede filer Angiver det maksimale antal dokumenter, der vises i menuen Fil. Gem indstillinger Gem automatisk dokumentændringer til en midlertidig fil hvert _ minut Bestemmer, hvor ofte Acrobat automatisk skal gemme ændringer af et åbent dokument. Gem som optimerer til hurtig webvisning Omstrukturerer et PDF-dokument til at hente én side ad gangen fra webservere. PDF/A-visningstilstand Vis dokumenter i PDF/A-tilstand Angiver, hvornår visningstilstanden bruges: Aldrig eller Kun for PDF/A-dokumenter.

21 Skjulte oplysninger Søger i PDF-filen efter elementer, der måske ikke er tydelige, såsom metadata, vedhæftede filer, kommentarer og skjult tekst og lag. Søgeresultaterne vises i en dialogboks, og du kan fjerne alle typer elementer, der vises der. Fjern skjulte oplysninger, når dokumentet lukkes (Ikke valgt som standard.) Fjern skjulte oplysninger, når dokumentet sendes via (Ikke valgt som standard.) Redigering Juster filnavn ved lagring af anvendte redigeringsmærker Angiver et præfiks eller suffiks, der bruges, når en fil med anvendte redigeringsmærker gemmes. Vælg Lokalisering for Søg og rediger mønstre Angiver, hvilke installerede sprogversioner af Acrobat, der skal bruges til mønstrene. Hvis du f.eks. har installeret både den engelske og tyske version, kan du vælge begge sprog til mønstrene. Indstillingen for Mønstre vises i dialogboksene Søg og Redigering. Fuldskærmsindstillinger Fuldskærmsopsætning Kun aktuelle dokument Angiver, hvorvidt visningen er begrænset til en enkelt PDF-fil eller ej. Udfyld skærm med én side ad gangen Indstiller sidevisningen til maksimal skærmdækning af en enkelt side. Advarsel, når dokument kræver fuldskærm Viser en meddelelse, før den går i fuldskærmtilstand. Når denne indstilling vælges, tilsidesættes et tidligere valg af Vis ikke den meddelelse igen i den meddelelse. Denne skærm skal bruges Angiver skærmen, på hvilken fuldskærmsvisning åbnes (for brugere med flere skærmkonfigurationer). Fuldskærmsnavigation Escape-tasten afslutter Med denne indstilling kan du afslutte fuldskærmstilstand ved at trykke på Esc-tasten. Hvis indstillingen ikke er valgt, kan du afslutte ved at trykke på Ctrl+L. Vis navigationslinje Viser en minimal navigationsværktøjslinje, uanset dokumentindstillingerne. Venstreklik for at gå én side frem, og højreklik for at gå én side tilbage Med denne indstilling kan du bladre gennem et Adobe PDF-dokument ved at klikke med musen. Du kan også gennemløbe et dokument ved at trykke på Enter, Skift+Enter (for at gå tilbage) eller piletasterne. Gentag efter sidste side Med denne indstilling kan du bladre gennem et PDF-dokument fortløbende og vende tilbage til den første side efter den sidste. Indstillingen anvendes typisk til indstilling af kioskvisning. Fremfør hvert _ sekund Angiver, om automatisk fremføring skal ske fra side til side med et indstillet sekundinterval. Du kan gennemløbe et dokument ved hjælp af musen eller tastaturkommandoer, selvom automatisk sideskift er valgt. Fuldskærmsudseende Baggrundsfarve Angiver vinduets baggrundsfarve i fuldskærmstilstand. Du kan vælge en farve på farvepaletten for at tilpasse baggrundsfarven. Musemarkør Angiver, om markøren skal vises eller skjules, når fuldskærmstilstand er aktiv. Overgange til fuld skærm Ignorere alle overgange Fjerner overgangseffekter fra de præsentationer, du ser i fuldskærmstilstand. Standardovergang Angiver, hvilken overgangseffekt der skal vises, når du skifter side i fuldskærmstilstand, og at der ikke er angivet nogen overgangseffekt for dokumentet. Retning Bestemmer den valgte standardovergangs forløb på skærmen, f.eks. Ned, Venstre, Vandret osv. De tilgængelige indstillinger varierer afhængigt af overgangen. Hvis ingen retningsbestemte indstillinger påvirker den valgte standardovergang, er indstillingen ikke tilgængelig. Retning på navigationskontrolelementer Efterligner brugerens status i præsentationen, såsom overgang fra top til bund, når brugeren fortsætter til næste side og fra bund til top, når brugeren går tilbage til den forrige side. Kun tilgængelig for overgange med retningsbestemte indstillinger. Generelle indstillinger Grundlæggende værktøjer Brug genvejstaster til at få adgang til værktøjer Gør det muligt at vælge værktøjer med et enkelt tastetryk. Denne indstilling er fravalgt som standard. Opret links fra URL-adresser Angiver, om links, som ikke er oprettet i Acrobat, automatisk identificeres i PDF-dokumentet og bliver links, der kan klikkes på. Lad håndværktøjet vælge tekst & Billeder Aktiverer håndværktøjet til at fungere som tekstmarkeringsværktøj, når musen er placeret på tekst i en Adobe PDF-fil. Lad håndværktøjet læse artikler Ændrer håndværktøjsmarkørens udseende, når den er placeret over en artikeltråd. Efter det første klik zoomer artiklen for at fylde dokumentruden vandret. Efterfølgende klik følger artiklens tråd. Lad håndværktøjet bruge zoom med musehjul Ændrer musehjulets handling fra at rulle til at zoome. Få markeringsværktøjet til at markere billeder før tekst Ændrer den rækkefølge, som markeringsværktøjet markerer i. Brug fast opløsning til snapshotværktøjsbilleder Angiver, hvilken opløsning der skal bruges til at kopiere et billede, der tages med snapshotværktøjet. Berøringstilstand Angiver, hvordan Acrobat evt. går i berøringstilstand for berøringsaktiverede enheder. I berøringstilstand flytter

22 værktøjslinjeknapper, paneler og menuer sig lidt fra hinanden for at give plads til, at du kan vælge med dine fingre. Den nye berøringslæsetilstand optimerer visning og understøtter de fleste almindelige bevægelser. Advarsler Vis ikke redigeringsadvarsler Deaktiverer advarselsbokse, der normalt ville blive vist, når du sletter elementer som f.eks. hyperlinks, sider, miniaturebilleder og bogmærker. Nulstil alle advarsler Nulstiller standardindstillinger for advarsler. Meddelelser fra Adobe Vis meddelelser, når Acrobat startes Gør det muligt at vise marketingmeddelelser i produktet fra Adobe på velkomstskærmen, når du starter programmet, uden at et dokument er åbent. Klik på en meddelelse for at få oplysninger om funktioner, opdateringer eller onlinetjenester eller for at åbne et element i programmet, f.eks. en opgaverude. Fravælg indstillingen, så marketingmeddelelser ikke vises i produktet. Bemærk! Transaktionsmeddelelser ifm. Adobe Online-tjenester kan ikke deaktiveres. Programstart Vis startbillede (Mac OS) Bestemmer, om programmets startbillede vises, hver gang programmet startes. Brug kun godkendte ekstramoduler Sikrer, at kun Adobe-certificerede ekstramoduler fra tredjepart indlæses. Anmærkningen Aktuelt i certificeret tilstand viser enten Ja eller Nej, afhængigt af status. Kontroller 2D-grafikaccelerator (kun Windows) (Vises kun, hvis din computerhardware understøtter 2D-grafikacceleration.) Hvis indstillingen er markeret, tillades hardwareacceleration, når det første dokument er åbnet. Hvis indstillingen ikke er markeret, starter hardwareacceleration, efter at det første dokument er åbnet. Denne indstilling kan gøre starttiden langsommere, og som standard er den derfor ikke valgt. Bemærk! Denne indstilling er kun tilgængelig, når indstillingen Brug 2D-grafikacceleration er markeret under indstillingerne for sidevisning. Vælg PDF-standardbehandler (kun Windows) Angiver, hvilket program, Reader eller Acrobat, der bruges til at åbne PDF-filer. Denne indstilling gælder, hvis du både har installeret Acrobat og Reader på computeren. I Windows 7 eller tidligere bruger en browser kun denne indstilling, hvis den bruger Adobe plug-in'et eller tilføjelsesprogrammet til at vise PDF-filer. I Windows 8 styrer denne indstilling, hvilket program der er standardprogrammet i dit system, herunder i din browser. Windows 8 beder dig om at tillade denne ændring, før den anvendes på systemet. Når den er indstillet, bruger Windows 8 også det valgte PDF-program til opgaver, der er relateret til PDF-filer, f.eks. eksempelvisning, visning af miniaturebilleder og angivelse af filoplysninger. Indstillinger for sidevisning Standardlayout og -zoom Sidelayout Angiver det sidelayout, der bruges til at rulle, når du åbner et dokument første gang. Standardværdien er Automatisk. Indstillingen Sidelayout under Filer > Egenskaber > Startvisning tilsidesætter denne værdi. Zoom Indstiller forstørrelsesniveauet for PDF-dokumenter, første gang de åbnes. Standardværdien er Automatisk. Indstillingen forstørrelse under Filer > Egenskaber > Startvisning tilsidesætter denne værdi. Bemærk! Der er to betingelser, der kan påvirke sidelayout og zoom. 1) Hvis PDF-filen allerede er indstillet til en anden startvisning i Filer > Egenskaber. 2) Hvis indstillingen Gendan sidste visningsindstilling, når et dokument genåbnes aktiveret i Rediger > Indstillinger > Dokumentkategori. Opløsning Bruge systemindstillinger Bruger systemindstillingerne for skærmopløsning. Brugerdefineret opløsning Indstiller skærmopløsningen Gengive Udjævn tekst Angiver den type tekstudglatning, der skal anvendes. Udjævn streggrafik Udjævner for at fjerne skarpe vinkler i linjer. Udjævn billeder Udjævner for at minimere bratte ændringer i billeder. Brug lokale skrifttyper Angiver, om programmet anvender eller ignorerer lokale skrifttyper, som er installeret på dit system. Når indstillingen ikke er markeret, anvendes erstatningsskrifttyper til en hvilken som helst skrifttype, som ikke er integreret i PDF-filen. Hvis en skrifttype ikke kan erstattes, vises teksten som punkttegn, og en fejlmeddelelse vises. Forfin tynde streger Hvis indstillingen er markeret, gøres tynde linjer mere tydelige i visningen. Brug sidebuffer Anbringer næste side i en buffer, endda før den aktuelle side vises, for at mindske den tid, det tager at bladre igennem et dokument. Brug 2D-grafikaccelerator (kun Windows) (Vises kun, hvis din computerhardware understøtter 2D-grafikacceleration.) Gør zoom, rulning og gentegning af sideindhold hurtigere, og øger hastigheden af gengivelse og manipulation af 2D PDF-indhold. Denne indstilling er valgt som standard. Bemærk! Hvis denne indstilling ikke er tilgængelig under indstillingerne for sidevisning, skal du muligvis opdatere din GPU-kortdriver for at aktivere denne hardwarefunktion. Kontakt din kortforhandler eller computerproducent for at få en opdateret driver. Sideindhold og -oplysninger Vis store billeder. Viser store billeder. Hvis dit system er langsomt til at vise sider med mange billeder, kan du fravælge denne indstilling. Brug glat zoom (kun Windows) Hvis der ingen markering er, slås animationseffekter fra, hvilket giver en bedre ydelse. Vis bokse til illustrationsområde, renskæringsområde og kantområde Viser hver ArtBox, TrimBox eller BleedBox, der er defineret for et dokument.

Bruge ADOBE ACROBAT X STANDARD

Bruge ADOBE ACROBAT X STANDARD Bruge ADOBE ACROBAT X STANDARD Juridiske meddelelser Hvis du vil se de juridiske meddelelser, skal du gå til http://help.adobe.com/da_dk/legalnotices/index.html. iii Indhold Kapitel 1: Nyheder Nyheder

Læs mere

Skifte til OneNote 2010

Skifte til OneNote 2010 I denne vejledning Microsoft Microsoft OneNote 2010 ser meget anderledes ud end OneNote 2007, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre

Læs mere

Skifte til PowerPoint 2010

Skifte til PowerPoint 2010 I denne vejledning Microsoft PowerPoint 2010 ser meget anderledes ud end PowerPoint 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre

Læs mere

Skifte til Excel 2010

Skifte til Excel 2010 I denne vejledning Microsoft Excel 2010 ser meget anderledes ud end Excel 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre for at få

Læs mere

Navigationsrude Tryk på Ctrl+F for at få vist navigationsruden. Du kan omorganisere et dokument ved at trække dokumentets overskrift i denne rude.

Navigationsrude Tryk på Ctrl+F for at få vist navigationsruden. Du kan omorganisere et dokument ved at trække dokumentets overskrift i denne rude. Startvejledning Microsoft Word 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi har oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan lære programmet at kende. Værktøjslinjen Hurtig adgang Kommandoer

Læs mere

Startvejledning. Microsoft PowerPoint 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi lavet denne guide for at gøre din læreproces nemmere.

Startvejledning. Microsoft PowerPoint 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi lavet denne guide for at gøre din læreproces nemmere. Startvejledning Microsoft PowerPoint 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi lavet denne guide for at gøre din læreproces nemmere. Find det du skal bruge Klik på en fane på båndet for at

Læs mere

Microsoft. fra Word 2003

Microsoft. fra Word 2003 I denne vejledning Microsoft Word 2010 ser meget anderledes ud end Word 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre for at få

Læs mere

Skifte til Outlook 2010

Skifte til Outlook 2010 I denne vejledning Microsoft Microsoft Outlook 2010 ser meget anderledes ud end Outlook 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre

Læs mere

Skifte til Access 2010

Skifte til Access 2010 I denne vejledning Microsoft Microsoft Access 2010 ser meget anderledes ud end Access 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre

Læs mere

Dit velkendte Windows, bare bedre. Din introduktion til Windows 8.1 til virksomheder

Dit velkendte Windows, bare bedre. Din introduktion til Windows 8.1 til virksomheder Dit velkendte Windows, bare bedre. Din introduktion til Windows 8.1 til virksomheder Opdag startskærmen. Startskærmen indeholder alle dine vigtigste oplysninger. Dynamiske felter sørger for, at du altid

Læs mere

Startvejledning. Microsoft OneNote 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi har lavet denne guide for at gøre din læreproces nemmere.

Startvejledning. Microsoft OneNote 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi har lavet denne guide for at gøre din læreproces nemmere. Startvejledning Microsoft OneNote 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi har lavet denne guide for at gøre din læreproces nemmere. Skifte mellem berøringstilstand og mus Hvis du bruger OneNote

Læs mere

Indholdsfortegnelse Forord... 8 Købe eller leje Word 2013... 10 Åbne Word 2013 i Windows 8... 15 Taster, mus/ergonomi samt flytte markøren rundt

Indholdsfortegnelse Forord... 8 Købe eller leje Word 2013... 10 Åbne Word 2013 i Windows 8... 15 Taster, mus/ergonomi samt flytte markøren rundt 1 Indholdsfortegnelse Forord... 8 Målgruppen for denne bog 8 Arbejde med Word 2013 i skyen 8 Kommando versus funktion 8 Dokument, du kan bruge i praksis 8 Købe eller leje Word 2013... 10 Start Office 2013-program

Læs mere

PowerPoint 2007. Indhold UNI C

PowerPoint 2007. Indhold UNI C PowerPoint 2007 Indhold Kom i gang med PowerPoint... 3 Hvad er en præsentation?... 3 Faner og bånd... 3 Visning og valg af funktioner... 4 Ny præsentation... 5 Visninger... 6 Normalvisning... 6 Diassortering...

Læs mere

Udforske kommandoer på båndet De enkelte faner på båndet indeholder grupper, og hver gruppe indeholder et sæt relaterede kommandoer.

Udforske kommandoer på båndet De enkelte faner på båndet indeholder grupper, og hver gruppe indeholder et sæt relaterede kommandoer. Startvejledning Microsoft Excel 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi har oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan lære programmet at kende. Føje kommandoer til værktøjslinjen Hurtig

Læs mere

Musenavigering Midterste knap (hjul) Venstreknap Højreknap

Musenavigering Midterste knap (hjul) Venstreknap Højreknap BLUEBEAM REVU TASTATURGENVEJE Musenavigering Midterste knap (hjul) Panorering Centrer visning igen Klik + træk Dobbeltklik Venstreknap Højreknap Værktøjsfunktion Klik Genvejsmenu Klik Panorering Klik +

Læs mere

Tutorial: Annotationsliste

Tutorial: Annotationsliste Tutorial: Annotationsliste Annotationslisten er en særlig fane med vandret layout, hvor du får effektive muligheder for at behandle, få adgang til, gennemgå og sammenfatte annotationer i en PDF-fil. Som

Læs mere

portal.microsoftonline.com

portal.microsoftonline.com Office Online Office Online er et supplement til Officepakken, som du har liggende på computeren. Office Online ligger i skyen og åbnes i din webbrowser på adressen: portal.microsoftonline.com Du skal

Læs mere

POWERPOINT 2010 LÆR DET SELV POWERPOINT 2010 LÆR DET SELV

POWERPOINT 2010 LÆR DET SELV POWERPOINT 2010 LÆR DET SELV KIRSTEN KRISTENSEN POWERPOINT 2010 LÆR DET SELV Dette hæfte lærer dig at lave velfungerende præsentationer i programmet PowerPoint 2010. Du får en god introduktion til programmets brugerflade og de forskellige

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. En ny og moderne Office-pakke... Opgradering til Office 2013. KAPITEL ET... 7 Fælles funktioner i Office 2013

INDHOLDSFORTEGNELSE. En ny og moderne Office-pakke... Opgradering til Office 2013. KAPITEL ET... 7 Fælles funktioner i Office 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE En ny og moderne Office-pakke... Opgradering til Office 2013 KAPITEL ET... 7 Fælles funktioner i Office 2013 Velkomstopsætningen... 8 Det nye look... 9 Startskærmen... 10 Skabeloner...

Læs mere

I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3. Eksempel på en præsentation...

I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3. Eksempel på en præsentation... Præsentationer: Vejledning PowerPoint 2003 I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3 Eksempel på en præsentation... 3 Visninger... 3 Normal...

Læs mere

Startvejledning. Tilpasse udseende og design Giv dine tegninger et koordineret udseende med temaer og matchende farver. Find dem under fanen Design.

Startvejledning. Tilpasse udseende og design Giv dine tegninger et koordineret udseende med temaer og matchende farver. Find dem under fanen Design. Startvejledning Microsoft Visio 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi har oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan lære programmet at kende. Opdaterede skabeloner Skabeloner hjælper

Læs mere

Startvejledning. Navigationsrude Brug navigationsruden til at bevæge dig rundt i din publikation og til at tilføje eller slette sider.

Startvejledning. Navigationsrude Brug navigationsruden til at bevæge dig rundt i din publikation og til at tilføje eller slette sider. Startvejledning Microsoft Publisher 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi har oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan lære programmet at kende. Værktøjslinjen Hurtig adgang Føj dine

Læs mere

Sådan gør du Microsoft Word 2013

Sådan gør du Microsoft Word 2013 Microsoft Word 2013 Microsoft Word 2013 Indholdsfortegnelse Anvend skabelon... 3 Billede... 4 Dokumenthåndtering... 5 Flyt, kopier og sæt ind... 6 Flyt og kopier mellem dokumenter... 7 Gem... 8 Genbrug

Læs mere

Genvejstaster. Brugerfladen. Filhåndtering. Navigation i præsentationen. Aktiver adgangstaster

Genvejstaster. Brugerfladen. Filhåndtering. Navigation i præsentationen. Aktiver adgangstaster Genvejstaster Brugerfladen Hjælp Vis/skjul båndet Aktiver adgangstaster Afslut PowerPoint Aktiver genvejsmenu (højreklik) Hop til næste dokumentvindue Hop til forrige dokumentvindue Filhåndtering Gem Gem

Læs mere

Google Apps til Office 365 til virksomheder

Google Apps til Office 365 til virksomheder Google Apps til Office 365 til virksomheder Skift nu Office 365 til virksomheder ser anderledes ud end Google Apps, så når du logger på, vil du få vist denne skærm for hjælpe dig med at komme i gang. Efter

Læs mere

Sådan gør du Microsoft Excel 2013

Sådan gør du Microsoft Excel 2013 Microsoft Excel 2013 Indholdsfortegnelse Beskyttelse... 3 Diagram... 5 Flyt og kopiér... 6 Formatering... 8 Frys ruder... 12 Sideopsætning og udskriv... 13 Sortering... 15 Udskrive diagrammer... 16 Diagram...

Læs mere

I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint: Hvad er en præsentation?...3. Eksempel på en præsentation...

I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint: Hvad er en præsentation?...3. Eksempel på en præsentation... Præsentationer: Vejledning PowerPoint I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint: Hvad er en præsentation?...3 Eksempel på en præsentation... 3 Visninger...3 Normal... 3 Diassortering...

Læs mere

PowerPoint 2003. Kursusmateriale til FHF s kursister

PowerPoint 2003. Kursusmateriale til FHF s kursister PowerPoint 2003 Kursusmateriale til FHF s kursister Indholdsfortegnelse: Opgave 1 Hvad er en Præsentation?... 2 Opgave 2 vælg emne + opret dias... 3 Opgave 3 Indsæt objekter / billeder... 4 Opgave 4 Brugerdefineret

Læs mere

Et oplæg med PowerPoint bliver til.

Et oplæg med PowerPoint bliver til. Risskov Gymnasium feb. 2007 PowerPoint 2002 Side 1 af 5 Et oplæg med PowerPoint bliver til. Det gode mundtlige oplæg Gode præsentationer sætter fokus på vigtige punkter, kontrollerer informationsstrømmen

Læs mere

Midterste knap (hjul)

Midterste knap (hjul) Tastaturgenveje Musenavigering Midterste knap (hjul) Panorering Centrer visning igen Klik + træk Dobbeltklik Venstreknap Højreknap Værktøjsfunktion Klik Genvejsmenu Klik Panorering Klik + mellemrumstast

Læs mere

Bruge Hjælp. Om de indbyggede hjælpefunktioner Benytte Hjælp til syns- og bevægelseshæmmede brugere Åbne online Hjælp Bruge Sådan gør du-sider

Bruge Hjælp. Om de indbyggede hjælpefunktioner Benytte Hjælp til syns- og bevægelseshæmmede brugere Åbne online Hjælp Bruge Sådan gør du-sider Bruge Hjælp Om de indbyggede hjælpefunktioner Benytte Hjælp til syns- og bevægelseshæmmede brugere Åbne online Hjælp Bruge Sådan gør du-sider Om de indbyggede hjælpefunktioner Adobe Reader 7.0 indeholder

Læs mere

Sådan starter du PowerPoint vha. Start-knappen

Sådan starter du PowerPoint vha. Start-knappen Bliv en haj til IT i hverdagen 4.3 PowerPoint Microsoft PowerPoint er et præsentationsprogram, som kan bruges til at oprette flotte præsentationer, der enten kan udskrives eller afspilles på en computer.

Læs mere

Huskesedler rapportskrivning Grundforløb

Huskesedler rapportskrivning Grundforløb Indhold Stikordsregister... 2 Indsæt... 3 Afsnit... 4 Typografi... 5 Billede... 6 WordArt/vandmærke... 7 Sidehoved og fod... 8 Sidelayout... 9 Tabel... 10 Tabel Kanter og skygger... 11 Fodnoter... 12 Indholdsfortegnelse...

Læs mere

Sammenligning af Office 2013-versionen

Sammenligning af Office 2013-versionen Sammenligning af 2013-versionen Nyt eller forbedret Udvalgt Word 2013 2013 2010 2007 2003 Opret flotte dokumenter, og få en bedre læseoplevelse Med den nye læsetilstand kan du koncentrere dig fuldt ud

Læs mere

Revu Tutorial: Gem annotationer i værktøjskassen

Revu Tutorial: Gem annotationer i værktøjskassen Revu Tutorial: Gem annotationer i værktøjskassen ReVus værktøjskasse giver dig mulighed for nemt at tilføje annotationer i dine PDF-filer. Værktøjskassen gemmer almindeligt benyttede annotationer, så du

Læs mere

Indhold. Jennie Mathiasen. Google Drev

Indhold. Jennie Mathiasen. Google Drev Indhold Opret Googlekonto... 2 Åbning af Google Drev... 5 Værktøjet Ny... 8 Værktøjet Mappe... 8 Værktøjet Upload fil... 10 Værktøjet Google Docs... 13 Værktøjet Google Sheets... 16 Værktøjet Google Slides...

Læs mere

Huskesedler. Design og automatisering af regneark. Microsoft Excel 2013

Huskesedler. Design og automatisering af regneark. Microsoft Excel 2013 Huskesedler Design og automatisering af regneark Microsoft Excel 2013 Januar 2017 Knord Side 2 Indholdsfortegnelse Ark... 4 Beskyttelse... 6 Diagram... 7 Eksport af data... 8 Fejlretning i formler... 9

Læs mere

Orddeling. Automatisk orddeling. Manuel orddeling. Word 2010 18 thoremil.dk. Vælg fanebladet [Sidelayout] Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling

Orddeling. Automatisk orddeling. Manuel orddeling. Word 2010 18 thoremil.dk. Vælg fanebladet [Sidelayout] Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling Orddeling Automatisk orddeling Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling Manuel orddeling Vælg [Orddeling] Klik [Manuelt] For hvert ord, som vises, kan der gøres følgende: Accepter det foreslåede orddelingssted

Læs mere

JØRGEN KOCH. Word 2013 for alle

JØRGEN KOCH. Word 2013 for alle JØRGEN KOCH Word 2013 for alle INDHOLDSFORTEGNELSE Et nyt og moderne Word... Indledning KAPITEL ET... 9 Brugerfladen i Word Velkomstopsætningen... 10 Det nye look... 11 Brugergrænsefladen... 12 Båndet...

Læs mere

Bruge Hjælp. Bruge online Hjælp

Bruge Hjælp. Bruge online Hjælp Bruge Hjælp Brug af Hjælp Indhold Indeks Tilbage 1 Bruge Hjælp Bruge online Hjælp Adobe Acrobat Reader 5.1 indeholder komplet dokumentation i et PDF-baseret hjælpesystem. Hjælpesystemet et PDF-dokument

Læs mere

Brugervejledning. ClaroRead. (Mac)

Brugervejledning. ClaroRead. (Mac) Brugervejledning ClaroRead (Mac) Indholdsfortegnelse HVAD ER CLAROREAD?... 3 DOWNLOAD OG INSTALLATION... 3 DOWNLOAD AF STEMMER... 4 CLAROREAD- VÆRKTØJSLINJE... 6 AFSPIL... 6 STOP... 6 GEM TEKST SOM LYDFIL...

Læs mere

Microsoft Project 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi har lavet denne guide for at gøre din læreproces nemmere.

Microsoft Project 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi har lavet denne guide for at gøre din læreproces nemmere. Startvejledning Microsoft Project 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi har lavet denne guide for at gøre din læreproces nemmere. Værktøjslinjen Hurtig adgang Tilpasse dette område så dine

Læs mere

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Blåt Medlem giver mulighed for at udskrive etiketter/labels og kuverter til medlemmerne af den enhed man er medlemsansvarlig

Læs mere

Microsoft PowerPoint 2010

Microsoft PowerPoint 2010 Microsoft PowerPoint 2010 Opbyg dias... 3 Sidehoved og sidefod... 3 Afspil diasshow... 4 Vis dias... 4 Formatering og baggrund... 5 Overgang... 6 Animation... 7 Indspil tidsindstilling... 8 Gentagen visning...

Læs mere

InSite Prepress Portal

InSite Prepress Portal InSite Prepress Portal System Version 5.0 Hurtig start for kunder Dansk Indhold Hvad er InSite Prepress Portal?...1 Hvad er ændret i version 5.0?...1 Logge på Prepress Portal...1 Brug for hjælp?...2 Kontrol

Læs mere

Kommandonavn Ændringstaster Tast Menu Accepter Alle Viste. Accepter Ændringer Accepter Alle Ændringer. Accepter Afslut

Kommandonavn Ændringstaster Tast Menu Accepter Alle Viste. Accepter Ændringer Accepter Alle Ændringer. Accepter Afslut Genvejstaster i Word 2003 Kommandonavn Ændringstaster Tast Menu Accepter Alle te Accepter Ændringer Accepter Alle Ændringer Accepter Afslut Afsnit Ned Ctrl+ Ned Afsnit Ned Udvid Ctrl+Skift+ Ned Afsnit

Læs mere

Huskesedler. Præsentation af tal i regneark. Microsoft Excel 2010

Huskesedler. Præsentation af tal i regneark. Microsoft Excel 2010 Huskesedler Præsentation af tal i regneark Microsoft Excel 2010 Februar 2013 Indholdsfortegnelse Betinget formatering... 3 Celletypografi... 5 Diagram... 6 Diagram elementer... 8 Diagram grafik... 9 Diagram

Læs mere

Åben Power Point... Side 2. Ny præsentation... Side 2. Dias layout... Side 2. Temaer... Side 3. Gem dit eget tema... Side 3. Diasmaster...

Åben Power Point... Side 2. Ny præsentation... Side 2. Dias layout... Side 2. Temaer... Side 3. Gem dit eget tema... Side 3. Diasmaster... Præsentationsprogram Microsoft Power Point Side Opgaver Indholdsfortegnelse Åben Power Point... Side Ny præsentation... Side Dias layout... Side Temaer... Side Gem dit eget tema... Side Diasmaster... Side

Læs mere

Windows 7. Windows 7. Øvelse 1: Genveje. Øvelse 2: Installer en printer. Øvelse 3: Diverse små programmer

Windows 7. Windows 7. Øvelse 1: Genveje. Øvelse 2: Installer en printer. Øvelse 3: Diverse små programmer Windows 7 Øvelse 1: Genveje Højreklik på et tomt sted på skrivebordet og opret en Ny mappe. Omdøb mappen til Edb Åbn Word ved at klikke I følgende rækkefølge: Startknap Alle programmer Microsoft Office

Læs mere

Tilpas: Hurtig adgang

Tilpas: Hurtig adgang Tilpas: Hurtig adgang Genveje, Se skærmtips Se tips Hold alt tasten nede. Og brug bogstaver Word Fanen Filer PDF dokument Brug skabelon Visninger Husk Luk ved fuldskærmsvisning Brug zoom skyder Marker,

Læs mere

Tutorial: Sammenlign dokumenter

Tutorial: Sammenlign dokumenter Tutorial: Sammenlign dokumenter ReVu kan sammenligne to PDF-dokumenter og automatisk markere forskellene mellem dem, så du nemt og hurtigt kan sammenligne ændringer i tegninger og planer. På kommandolinjen

Læs mere

Genvejstaster til Windows

Genvejstaster til Windows Genvejstaster til Windows Selvom musen er et praktisk redskab, er den langt fra altid den hurtigste måde at styre computeren på. Ofte vil det være meget hurtigere at bruge genvejstaster. Hvis du sidder

Læs mere

Indhold Indledning... 2 A3 plakat fra tom side... 3

Indhold Indledning... 2 A3 plakat fra tom side... 3 Indhold Indledning... 2 A3 plakat fra tom side... 3 Tekst...4 Tabel...5 WordArt...5 Streger og pile...6 Autofigurer...6 Designobjekter...6 Billeder...7 Flytte objekter...7 Rotere objekter...7 Placering

Læs mere

portal.microsoftonline.com

portal.microsoftonline.com Office Online og OneDrive Office Online er et supplement til Officepakken, som du har liggende på computeren. Office Online ligger i skyen og åbnes i din webbrowser på adressen: portal.microsoftonline.com

Læs mere

DENNE MANUAL ER SKREVET FOR AT GIVE DIG EN GRUNDIG INTRODUKTION TIL DE FORSKELLIGE ARBEJDSGANGE I TYPO3

DENNE MANUAL ER SKREVET FOR AT GIVE DIG EN GRUNDIG INTRODUKTION TIL DE FORSKELLIGE ARBEJDSGANGE I TYPO3 TYPO3 manual DENNE MANUAL ER SKREVET FOR AT GIVE DIG EN GRUNDIG INTRODUKTION TIL DE FORSKELLIGE ARBEJDSGANGE I TYPO3 Det første afsnit, Introduktion til systemet, giver et hurtigt overblik over mulighederne.

Læs mere

Manual til Dynamicweb Februar 2010

Manual til Dynamicweb Februar 2010 Manual til Dynamicweb Februar 2010 Login... 2 Skabeloner og formater... 3 Filarkivet... 4 Lav en PDF... 5 Opret en ny side... 7 Navngiv siden... 9 Aktiver siden... 9 Sorter sider... 9 Flyt siden... 11

Læs mere

Huskesedler. Microsoft Excel 2010

Huskesedler. Microsoft Excel 2010 Huskesedler Indhold Absolutte cellereferencer... 2 Beskyttelse... 3 Fejlkontrol... 5 Flyt og kopiér... 6 Flyt og kopier med musen... 7 Formatering... 8 Formatering - Placering... 9 Formatering Kanter og

Læs mere

Nogle tips til Explorer 7

Nogle tips til Explorer 7 Side 1 af 12 Nogle tips til Explorer 7 Indhold Nogle tips til Explorer 7...1 Indhold...1 Benytter du den sidste udgave af programmet?...2 Ændre standardindstillinger...2 Bestem selv din startside...2 Ændre

Læs mere

Kapitel 8 Tilpasning af OpenOffice.org:

Kapitel 8 Tilpasning af OpenOffice.org: Migreringsvejledning Kapitel 8 Tilpasning af OpenOffice.org: OpenOffice.org Rettigheder Dette dokument er beskyttet af Copyright 2005 til bidragsyderne som er oplistet i afsnittet Forfattere. Du kan distribuere

Læs mere

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside Indledning...1 Sådan får du adgang...2 Dit KlasseWeb skrivebord Overblik...2 Dit arbejdsområde...3 Din hjemmeside på nettet...3 Sådan laver du en hjemmeside i 4 trin...3 Trin 1 Dit personlige billede på

Læs mere

Huskesedler. Fletning af dokumenter til masseproduktion

Huskesedler. Fletning af dokumenter til masseproduktion Huskesedler Fletning af dokumenter til masseproduktion Microsoft Word 2007 Indholdsfortegnelse Simpel fletning... 3 Indsæt en adresseblok... 4 Indsæt fletfelter... 5 Udgangsdokumenter til konvolutter...

Læs mere

Velkommen til OneNote. - måske dit nye noteværktøj i det daglige

Velkommen til OneNote. - måske dit nye noteværktøj i det daglige - måske dit nye noteværktøj i det daglige OneNote 2007 er et nyt Microsoft program som er meget anvendeligt til at tage- og dele noter. OneNote kan bedst forklares som en stabel af notesbøger. Disse notesbøger

Læs mere

Studienet. Vejledning til det nye Studienet

Studienet. Vejledning til det nye Studienet Studienet Vejledning til det nye Studienet Denne vejledning henvender sig til medarbejdere og studerende og forklarer de vigtigste funktioner på Studienet VIA IT 20-05-2013 Studienet Vejledning til det

Læs mere

OFFICE 2010 OPGRADERING

OFFICE 2010 OPGRADERING OFFICE 2010 OPGRADERING KIRSTEN KRISTENSEN OFFICE 2010 OPGRADERING Læs om nyhederne i Office 2010 Opgradering fra 2003 eller 2007 Word, Excel, PowerPoint Outlook, Publisher, OneNote KIRSTEN KRISTENSEN

Læs mere

Manual Version 2. til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune

Manual Version 2. til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune Manual Version 2 til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune Oversigt: Login Hjemmeside...... side 3 Login Administrationsmodul... side 5 Kategorier.. side 6 Opret/rediger første side...

Læs mere

Vejledning KPK Online Prøverum

Vejledning KPK Online Prøverum Vejledning KPK Online Prøverum INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 2 Få adgang til systemet side 3 Opload dine billeder side 4 Sådan bruges systemet side 5 Gem dine eksempler side 7 Side 1/7

Læs mere

Kapitel 13 Arbejde med Typografier:

Kapitel 13 Arbejde med Typografier: Kom i gang med Kapitel 13 Arbejde med Typografier: Introduktion til Typografier OpenOffice.org Rettigheder Dette dokument er beskyttet af Copyright 2005 til bidragsyderne som er oplistet i afsnittet Forfattere.

Læs mere

Image Converter. Betjeningsvejledning. Indholdsfortegnelse: Version: 1.1.0.0. Sørg for at læse følgende, før Image Converteren anvendes

Image Converter. Betjeningsvejledning. Indholdsfortegnelse: Version: 1.1.0.0. Sørg for at læse følgende, før Image Converteren anvendes Image Converter Betjeningsvejledning Version: 1.1.0.0 Sørg for at læse følgende, før Image Converteren anvendes Indholdsfortegnelse: Overblik over Image Converter P2 Image Converteringsproces P3 Importér

Læs mere

SMART Ink 3.0 BRUGERVEJLEDNING FOR MAC OS X-OPERATIVSYSTEMSOFTWARE

SMART Ink 3.0 BRUGERVEJLEDNING FOR MAC OS X-OPERATIVSYSTEMSOFTWARE SMART Ink 3.0 BRUGERVEJLEDNING FOR MAC OS X-OPERATIVSYSTEMSOFTWARE Meddelelse om varemærker SMART Ink, SMART Meeting Pro, smarttech, SMART-logoet og alle SMART-sloganer er varemærker eller registrerede

Læs mere

Introduktion PowerPoint.

Introduktion PowerPoint. Præsenter dig selv en diasserie med design skabelon, tekst og grafik. Øvelsen handler om at lave en diasserie, hvori du præsenterer dig selv. Øvelsen gennemgår hovedprincipperne for anvendelse af design,

Læs mere

Microsoft Word 2010 Huskesedler

Microsoft Word 2010 Huskesedler Microsoft Word 2010 Huskesedler Indskrivning... 3 Gem og udskriv... 4 Åbn og Luk... 5 Tastatur... 6 Mus... 9 Indsæt specielle tegn og symboler... 10 Formatering af tegn... 11 Formatering af afsnit... 12

Læs mere

Huskesedler til Microsoft Outlook Mail og kalender

Huskesedler til Microsoft Outlook Mail og kalender Huskesedler til Microsoft Outlook ELAR april 2017 Side 1 E-mail, modtagelse og behandling... 3 E-mail, oprettelse... 4 Mapper i Outlook... 6 Kalender, kategorier... 7 Kalender, helligdage... 8 Kalender

Læs mere

Kom godt i gang. Værktøjspaletten. Pensler. 4 www.mikrov.dk

Kom godt i gang. Værktøjspaletten. Pensler. 4 www.mikrov.dk Forord Fresko er et spændende, nyskabende program til faget Billedkunst men med de mange maleteknikker og effekter er det en kreativ udfordring for alle med lyst til at male. Du kan male akvarel, male

Læs mere

Microsoft PowerPoint 2007

Microsoft PowerPoint 2007 Microsoft PowerPoint 2007 Opbyg dias... 3 Sidehoved og sidefod... 3 Afspil diasshow... 4 Vis dias... 4 Formatering og baggrund... 5 Overgang... 6 Animation... 7 Indspil tidsindstilling... 8 Gentagen visning...

Læs mere

Brother ScanViewer-vejledning til ios/os X

Brother ScanViewer-vejledning til ios/os X Brother ScanViewer-vejledning til ios/os X Version 0 DAN Definitioner af bemærkninger Vi bruger følgende notestil igennem hele brugsanvisningen: BEMÆRK Bemærkninger fortæller, hvordan du skal reagere i

Læs mere

Adobe Acrobat Professional 11. ISBN nr.: 978-87-93212-08-4

Adobe Acrobat Professional 11. ISBN nr.: 978-87-93212-08-4 Adobe Acrobat Professional 11 ISBN nr.: 978-87-93212-08-4 I n d h o l d s f o r t e g n e l s e Hvad er Adobe Acrobat?... 1 Elektroniske dokumenter... 2 PDF... 2 Acrobat-programmer... 3 Hvor kommer dokumenterne

Læs mere

ibooks Author Introduktion

ibooks Author Introduktion ibooks Author Introduktion Velkommen til ibooks Author, som giver dig en fantastisk måde at oprette flotte, interaktive Multi-Touch-bøger til ipad og Mac på. Du kan starte med de flotte skabeloner, der

Læs mere

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog : version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.42, 7. maj 2007 Indholdsfortegnelse Den Talende Bog... v 1. Kom godt i gang... 1 1.1. Hjælp...

Læs mere

Kom i gang med. Kapitel 9 Impress: Præsentationer i OpenOffice.org. OpenOffice.org

Kom i gang med. Kapitel 9 Impress: Præsentationer i OpenOffice.org. OpenOffice.org Kom i gang med Kapitel 9 Impress: Præsentationer i OpenOffice.org OpenOffice.org Rettigheder Dette dokument er beskyttet af Copyright 2005 til bidragsyderne som er oplistet i afsnittet Forfattere. Du kan

Læs mere

JØRGEN KOCH Office til ipad

JØRGEN KOCH Office til ipad JØRGEN KOCH Office til ipad INDHOLDSFORTEGNELSE Office til ipad... Indledning KAPITEL ET... 9 Fælles funktioner Tastatur... 10 Alternative tastaturer... 11 Navigation... 12 Fingerbevægelser... 13 Båndet...

Læs mere

Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD)

Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD) Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD) Øvelser Indhold Indhold... 2 Øvelse 1... 3 Start Kommuniker: På Tryk 2 og åbn nogle af de medfølgende dokumenter... 3 Øvelse 2... 4 Grundfunktioner

Læs mere

DANSK SKOLEDATA APS. Tlf. 86 44 80 99 E-mail DSD@skoledata.dk DSA-Ventelisten

DANSK SKOLEDATA APS. Tlf. 86 44 80 99 E-mail DSD@skoledata.dk DSA-Ventelisten Indholdsfortegnelse Overordnet beskrivelse af programmets funktioner... 2 Log på... 2 Manuel oprettelse af elev.... 3 Optagelse af elever... 3 1 Gruppering og sortering af elever... 3 2 Udvælg aspiranter...

Læs mere

Quick Guide Ditmer edagsorden Oktober 2013

Quick Guide Ditmer edagsorden Oktober 2013 Quick Guide Ditmer edagsorden Oktober 2013 Quick Guide Indhold For dig der skal i gang med at bruge ditmer edagsorden på ipad eller web 1. Sådan får du adgang til ditmer edagsorden... 2 2. Find udvalg

Læs mere

ABBYY FineReader konverterer skannede dokumenter, PDF-dokumenter og billedfiler, (herunder digitale billeder), til redigérbare formater.

ABBYY FineReader konverterer skannede dokumenter, PDF-dokumenter og billedfiler, (herunder digitale billeder), til redigérbare formater. FineReader kom hurtigt i gang ABBYY FineReader konverterer skannede dokumenter, PDF-dokumenter og billedfiler, (herunder digitale billeder), til redigérbare formater. For at behandle et dokument med ABBYY

Læs mere

KAPITEL 1 Introduktion

KAPITEL 1 Introduktion KAPITEL 1 Introduktion ZoomText 9.1 er et specialdesignet computer program der hjælper svagsynede med at se skærmbilledet på computeren. Ved at benytte både skærmforstørrelse og skærmlæsning giver ZoomText

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Dokumenter Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 5 Opgave... Side 8 Få adgang til filerne fra din computer... Side 16 Vejledende løsning... Side 17 GoogleDocs Dokumenter 2

Læs mere

Nyheder i GM EPC. Grafisk Navigation. Fælles Navigation for hver køretøj

Nyheder i GM EPC. Grafisk Navigation. Fælles Navigation for hver køretøj Nyheder i GM EPC GM Next Gen EPC har mange nye funktioner, designet til at gøre at finde den rigtige reservedel hurtigere og nemmere. For detaljerede instruktioner om brug af hver funktion, skal du vælge

Læs mere

Brug af Office 365 på din iphone eller ipad

Brug af Office 365 på din iphone eller ipad Brug af Office 365 på din iphone eller ipad Startvejledning Se mail Konfigurer din iphone eller ipad til at sende og modtage e-mail fra dit Office 365-konto. Se din kalender, uanset hvor du er Du kan altid

Læs mere

Lotus Notes R5/R6 tastaturgenveje

Lotus Notes R5/R6 tastaturgenveje Lotus Notes R5/R6 tastaturgenveje Udvidede genvejstaster Notes bruger udvidede genvejstaster til alle bogmærker, vinduesfaner og handlingsknapper samt til menuen Vindue. Hold ALT-tasten nede for at få

Læs mere

Genvejstaster til Windows

Genvejstaster til Windows Genvejstaster til Windows Selvom musen er et praktisk redskab, er den langt fra altid den hurtigste måde at styre computeren på. Ofte vil det være meget hurtigere at bruge genvejstaster. Hvis du sidder

Læs mere

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress.

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Brugervejledning. ClaroRead fra Dictus (Windows PC)

Brugervejledning. ClaroRead fra Dictus (Windows PC) Brugervejledning ClaroRead fra Dictus (Windows PC) Indholdsfortegnelse HVAD ER CLAROREAD?... 3 DOWNLOAD OG INSTALLATION... 3 DOWNLOAD AF STEMMER... 5 CLAROREAD- VÆRKTØJSLINJE... 7 AFSPIL... 7 STOP... 7

Læs mere

Filtyper, filformat og skabelon. Tabel. Tekstombrydning. Demo Fremstil, gem og brug en skabelon. Øvelser Fremstil, gem og brug en skabelon

Filtyper, filformat og skabelon. Tabel. Tekstombrydning. Demo Fremstil, gem og brug en skabelon. Øvelser Fremstil, gem og brug en skabelon Disposition for kursus i Word 2007 Filtyper, filformat og skabelon Demo Fremstil, gem og brug en skabelon Øvelser Fremstil, gem og brug en skabelon Tabel Demo Opret en tabel ud fra en tekst Øvelser Opret

Læs mere

Tegneserien - Kom godt i gang. Mikro Værkstedet A/S

Tegneserien - Kom godt i gang. Mikro Værkstedet A/S Tegneserien - Kom godt i gang Mikro Værkstedet A/S Tegneserien - Kom godt i gang Mikro Værkstedet A/S Revision 1.14, 15. maj 2007 Indholdsfortegnelse 1. Forord... 1 2. Kom godt i gang... 3 2.1. Opstart

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Tekstbehandling med Mac... Indledning. KAPITEL ET... 9 Hurtigt i gang med Pages. KAPITEL TO...

INDHOLDSFORTEGNELSE. Tekstbehandling med Mac... Indledning. KAPITEL ET... 9 Hurtigt i gang med Pages. KAPITEL TO... INDHOLDSFORTEGNELSE Tekstbehandling med Mac... Indledning KAPITEL ET... 9 Hurtigt i gang med Pages Anskaf Pages... 10 Opret eller åbn et dokument... 11 Brugerfladen i Pages... 12 Gem dokumenter... 13 Gem

Læs mere

Heldigvis har systemet indbygget en hjælp, som man kan benytte, hvis denne vejledning ikke berører det opståede problem.

Heldigvis har systemet indbygget en hjælp, som man kan benytte, hvis denne vejledning ikke berører det opståede problem. Indhold Introduktion...2 Hjælp...2 Office knappen...2 Menulinjen...3 Fast værktøjslinje Hurtig adgang...3 Menupunkter...4 Startside...4 Indsæt...5 Sidelayout...5 Referencer...6 Forsendelser...6 Gennemse...6

Læs mere

CSU Center for Specialundervisning

CSU Center for Specialundervisning LÆSETEK HANDS-ON I VITRE ViTal (oplæsningsprogram) ViTal-bjælken Ikonforklaringer Hvis du bliver i tvivl om, hvad ikonerne på ViTal-bjælken betyder, kan du bruge ikonforklaringen. Når musen placeres på

Læs mere

4.0 SharePoint redigering De lokale hjemmesider er bygget i et Microsoft program kaldet SharePoint2010.

4.0 SharePoint redigering De lokale hjemmesider er bygget i et Microsoft program kaldet SharePoint2010. 4.0 SharePoint redigering De lokale hjemmesider er bygget i et Microsoft program kaldet SharePoint00. Hvis man som webmaster vælger at redigere hjemmesiden uden brug af guiderne sker det via de redigeringsmuligheder

Læs mere

Genveje til Excel på MAC

Genveje til Excel på MAC e til Excel på MAC Åbne Formelbygger Gentage den seneste Find (Find næste) Shift + F3 FN + Shift + F3 Shift + F4 FN + Shift + F4 Lukke vinduet Vise dialogboksen Gå til + F4 FN + F5 + F4 Vise dialogboksen

Læs mere

Microsoft Word 2007. thoremil.dk

Microsoft Word 2007. thoremil.dk Microsoft Word 2007 Indskrivning... 3 Gem og udskriv... 4 Åbn og Luk... 5 Tastatur... 6 Mus... 9 Indsæt specielle tegn og symboler... 10 Formatering af tegn... 11 Formatering af afsnit... 12 Punktopstilling...

Læs mere