VARIGHED: LANGT FORLØB. Byg EN NEM HULE. Gå ind på dr.dk/byg og find flere seje byggeprojekter.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VARIGHED: LANGT FORLØB. Byg EN NEM HULE. Gå ind på dr.dk/byg og find flere seje byggeprojekter."

Transkript

1 VARIGHED: LANGT FORLØB Byg EN NEM HULE

2 Byg EN NEM HULE Varighed: Langt forløb Denne hule kan du bygge derhjemme, evt. sammen med en voksen. Husk at få hjælp af en voksen, når der skal bruges stiksav og boremaskine. Du lærer hvordan man kan bygge et simpelt og solidt lille hus/hule. Der er ikke gjort noget ud af designet, så det er op til dig at pifte designet op. FORLØBET BESKÆFTIGER SIG MED: designprocesser planlægning materialekundskab simpel byggeteknik GODE RÅD: Forløbet lægger op til, at du kan bruge genbrugsmaterialer til at bygge. Desuden skal du tænke over, hvordan dit hus skal se ud uden at gå på kompromis med den solide konstruktion. Du kan evt. lave hulen større eller mindre, i en anden form eller med flere eller større vinduer. Husk altid på at følge sikkerhedsreglerne.

3 FØR DU GÅR I GANG Til eleven DET LÆRER DU: designprocesser formgivning planlægning simpel byggeteknik VÆRKTØJ: boremaskine stiksav tommestok MATERIALER: europapaller imprægneret træ OSB-plader beklædningsplader af krydsfiner lægter PVC-tagplader tapskruer plexiglasplade rustfrie skruer vinkelbeslag skydelås hængsler silikonefuge

4 1 Til denne hule er der kun brugt en boremaskine, en stiksav, skruer, træ og PVC til tagbelægning. Hulen er meget nem at bygge, og hvis du laver en fejl, er det nemt at rette til. STEP BY STEP 2 Paller er gode som en stabil bund til en hule/hus. De kan anskaffes for få penge. Stil dem på fliser, så hulens fundament ikke rådner På pallen her er klodserne, som brædderne hviler på, lavet af spåner. Det er klart bedst, hvis de er lavet i massiv træ. Hvis du ikke kan skaffe det, er det vigtigt at få beskyttet mod fugt og regn med maling, da træet ellers med tiden vil gå i opløsning. Som gulv kan du bruge en OSB plade. Det er billigt og kan klare fugt. Vandfast krydsfinerplade er endnu bedre, men også en dyrere løsning. Brug endelig ikke spånplade eller MDF-plade, da det går i opløsning med tiden. Fastgør pladen i et hjørne, så den flugter med pallen både på langs og på tværs. Skru derefter pladen fast hele vejen rundt. 6 Saml pallerne med et par beslag i bunden, så fundamentet er fast og stabilt.

5 7 Sæt bunden på højkant og brug stiksaven til at skære det overskydende gulv af. På den måde slipper man for at måle op på forhånd. 8 Nu har du en god og solid bund til at bygge hulen på. 9 Brug lægter til at bygge huset skelet. Skær lægterne med stiksaven i den ønskede længde, alt efter hvor høj du ønsker din hule For at sætte lægterne fast i bundpladen skal du bruge vinkelbeslag. Vinkelbeslag sikrer både styrke og den rette vinkel, og så er de nemme at bruge. Skru vinkelbeslag på kortsiden af de fire lægter og skru dem direkte ned i bundpladens hjørner. Monter nu loftslægterne på hjørnelægterne. Igen bruges vinkelbeslag til at holde sammen på det hele. 12 Det kan være en fordel at bruge en 10 cm lang skrue for at give noget ekstra styrke. Specielt i hjørnerne.

6 13 Som loft i hulen, er der valgt en OSB plade som til bunden. Fastgør pladen i et hjørne, så den flugter med hjørnet både på langs og på tværs og sav det overskydende af. 14 Som du kan se på billedet, får man en pæn overgang og man slipper samtidig for at skulle måle op Nu skal du bygge et tag. Det skal have en lille hældning, så regnen kan løbe af. På billedet hælder taget 5mm⁰, men du bestemmer selv, hvor meget dit tag skal hælde. For at lave en hældning skal du skrue to korte stykker lægte i begge hjørner i den ene ende af hulen. Bagefter laver du en ramme af fire lægter, der rager ud over hulens ender. Som tag er her brugt PVC plader. Et ganske fint produkt til formålet. De er billige og lette, men farven falmer med årene. Gennemsigtige trapezplader er lidt dyrere, men også fine til formålet. Taget skrues på i billede 33. Nu skal du beklæde hulens vægge. Du kan bruge plader af krydsfiner eller andre plader som du kan få fat i. De behøver ikke at være nye. Mal pladerne med træmaling for at beskytte mod vind og vejr. Hvis der er huller i pladerne fra gamle skruer, skal de først lappes med Polyfilla. Fordi taget hælder, skal sidevæggene skæres skråt i toppen. Sæt pladen på jorden og ind til huset og tegn en streg fra indersiden. Tegn med en blyant på undersiden af lægten. Når du skal skrue væggen på, løfter du den så den passer med overlæggeren, så bliver der lidt afstand fra jorden.

7 19 Sav pladen over langs blyantsstregen og lav den anden side på samme måde Hulen skal have en dør, men først skal du lave en dørkarm. Den laver du på samme måde som skellettet med lægter. På billedet er hulens dør placeret i den ende, hvor regnen løber ned. Du kan også vælge at lave døren i den anden ende af hulen. Beklæd forsiden med plader. Sørg for at man kan se ca. 1,5-2 cm af dørkarmen. Døren kommer til at dække resten af dørkarmen. På den måde bliver huset vind og vejrtæt Nu skal du sætte vindue i din hule. Det er nemmest, hvis du kan finde et vindue i en ramme og bygge lægtekonstruktionen efter det. Har du ikke et vindue, kan du lave et simpelt vindue med en plexiglasplade i en tykkelse på 5-8 mm. Mål op til vindue. Hvis plexiglaspladen er 60x60 cm, skal hullet være ca. 50x50 cm, sådan at der er 5 cm plexiglas uden om hullet på indersiden. Bor et hul i væggen, så klingen fra stiksaven kan komme igennem. Sav hullet til vinduet ud med stiksave. Montér plexiglaspladen på indersiden af væggen. Scan QR koden og se, hvordan Hulemester Barlebo sætter glas i en ramme.

8 Sæt pladen på. Brug en fugepistol med montagelim eller sæt vinduet i med skruer. Denne plade er genbrug og har i forvejen huller. Så den er skruet fast. Lav hullerne med et almindeligt metalbor. Læg et stykke træ under, når du borer, så undgår du at pladen flækker. Vinduet skal have silikonefuge rundt i kanten. Så holder det tæt for regn og blæst. Her er brugt malertape til at sikre en lige og pæn fuge. Scan QR koden og se, hvordan Hulemester Barlebo sætter et glas i en vinduesramme. Brug fingeren til at jævne kanten, så den dækker. Fjern tapen og du har nu en pæn fuge Nu skal døren laves. Brug evt. en finerplade. Pladen skal skæres efter dørkarmen, således at der 5 mm luft hele vejen rundt, så du kan se en smule af lægten, når du sætter dørpladen ind i hullet. Scan QR koden og se, hvordan Hulemester Barlebo laver en dør og et vindue. For at forstærke døren skal du enten sætte en ramme af lægter eller en massiv plade på bagsiden af døren. Det sidste er det nemmeste, og derfor også den løsning som er valgt her. Her bruges en tyk krydsfinerplade. 30 Nu skal du sætte beklædning på døren, ligesom du har gjort på væggene. Mål op og skær beklædningen så den passer. Skru finerpladen fast på indersiden af beklædningen. Sørg for at skruen ikke går hele vejen igennem beklædningen.

9 31 32 Montér døren med tre hængsler. Døre belastes generelt mest øverst, derfor skal de to øverste hængsler sidde tættere på hinanden. Brædderne på døren vender modsat resten af huset. Det bryder designet og det fremgår tydeligere at her er en dør. For at kunne låse døren,kan du skrue en skydelås i uden på døren. Indenfor kan du selv lave et håndtag af en stump lægte eller noget andet Nu skal du lægge tag på hulen. Skru PVC-pladerne på med tapskruer. På tapskruen sidder en lille gummiring, der bliver presset flad og holder taget helt tæt. Det er både nemt og hurtigt og kræver ikke, at man borer hul i PVC-pladen først. Til sidst skal du sætte vindskeder på taget. De sørger for, at der ikke kan komme regn ind fra siden af taget. Skær fire planker til, så de passer i længden med taget og skru dem på ydersiden. Hvis du giver hulen en klat maling, kan den holde i mange år. Så er hulen færdig. Nu har du fået nogle ideer til, hvordan du nemt, hurtigt og billigt kan lave din helt egen hule. Scan QR koden og se Hulemester Barlebo bygge huler med børn. Måske du kan få en idé til din hule. Indholdet er lavet af Rasmus R. Christensen, Mariella Harpelunde Jensen og DR Skole, med støtte fra Undervisningsministeriets udlodningsmidler, Tømmerhandler Johannes Fogs Fond og Dansk Byggeri.

VARIGHED: LANGT FORLØB BYG EN HULE SOLFANGER. Gå ind på dr.dk/byg og find flere seje byggeprojekter.

VARIGHED: LANGT FORLØB BYG EN HULE SOLFANGER. Gå ind på dr.dk/byg og find flere seje byggeprojekter. VARIGHED: LANGT FORLØB BYG EN HULE SOLFANGER Byg EN HULE SOLFANGER Til læreren Varighed: Langt forløb Tidsestimat: Seks dobbeltlektioner Dine elever i 5., 6. og 7. klasse kan i et langt forløb designe

Læs mere

tips super Vægge Vægge Lofter Gulve Vinduer og døre

tips super Vægge Vægge Lofter Gulve Vinduer og døre 40 super tips Vægge Lofter Gulve Vinduer og døre Der er fif, der er tricks, og så er der de dér supertips, som virkelig gør en forskel. Som gør arbejdet mange gange lettere, giver bedre resultater og fjerner

Læs mere

Så let er det at udskifte vinduerne

Så let er det at udskifte vinduerne NYE VINDUER I ET SNUPTAG: Så let er det at udskifte vinduerne Et parcelhus fra 1963 fik nye vinduer og terrassedørsparti på et par dage. Da først teknikken var lært, var opgaven ikke så uoverskuelig som

Læs mere

Kølig luft trækkes ind gennem panelets bagside. Luften varmes op. Den lune luft blæses ind i kælderen.

Kølig luft trækkes ind gennem panelets bagside. Luften varmes op. Den lune luft blæses ind i kælderen. 0 Færdig på en weekend Kølig luft trækkes ind gennem panelets bagside. Sværhedsgrad: LeT svært Du skal måle grundigt op. Og du må hellere købe et anlæg, der er lidt for stort, end et, der er for lille.

Læs mere

Vi vil gerne starte med en tak for at De valgte BV-Trappen A/S som leverandør af Deres nye trappe.

Vi vil gerne starte med en tak for at De valgte BV-Trappen A/S som leverandør af Deres nye trappe. Vi vil gerne starte med en tak for at De valgte som leverandør af Deres nye trappe. Denne monteringsvejledning er ment som en hjælp til samling og montering af Deres trappe. Den dækker de almindelige ting

Læs mere

Gør-Det-Selv. Vinduer og Døre. www.bedst-billigst.dk

Gør-Det-Selv. Vinduer og Døre. www.bedst-billigst.dk Gør-Det-Selv MONTERINGSVEJLEDNING Vinduer og Døre Inden du starter: 1. Hvad skal man bruge af værktøj og redskaber: Herunder er afbilledet de redskaber vi anbefaler, at man som forbruger benytter til selve

Læs mere

INSTALLATIONS- GUIDE TIL KØKKEN 12_014

INSTALLATIONS- GUIDE TIL KØKKEN 12_014 INSTALLATIONS- GUIDE TIL KØKKEN 12_014 Trinvis guide til korrekt installation af dit nye køkken Denne brochure er din guide til selv at forberede og installere dit nye køkken. Her får du tips og idéer,

Læs mere

Sæt mineraluld uden på huset og få isolering i klasse A ++

Sæt mineraluld uden på huset og få isolering i klasse A ++ LeT Sværhedsgrad: Produkterne er nok lettere at arbejde med end traditionel puds, men begyndere med et pudsebræt har meget at lære. tidsforbrug: -4 uger, hvis du ikke laver andet og ikke løber tør for

Læs mere

Montering af Webasto Hollandia H400 OpenAir tag i VW Lupo 3L

Montering af Webasto Hollandia H400 OpenAir tag i VW Lupo 3L Montering af Webasto Hollandia H400 OpenAir tag i VW Lupo 3L Indhold Hvorfor?... 2 Hvordan får jeg sådan et tag?... 2 Hvad skal jeg bruge?... 2 Værktøj... 2 Selve monteringen... 3 Rens af... 3 Afmontér

Læs mere

Dette er et elektronisk eksemplar af Rafter og tovværk.

Dette er et elektronisk eksemplar af Rafter og tovværk. D E T D A N S K E S P E J D E R K O R P S Rafter og tovværk Dette er et elektronisk eksemplar af Rafter og tovværk. Brug det i planlægning og til at kopiere fra, men hvis du eller andre har brug for en

Læs mere

Fri udsigt til himlen

Fri udsigt til himlen SLVRNSND TAG OVR TRRASSN: Fri udsigt til himlen De klare plader over terrassen bliver ikke grimme med tiden. Tværtimod renser de sig selv, fordi vand fra husets tag render ned over dem, samtidig med at

Læs mere

DET BEDSTE DE KAN LÆGGE PÅ TAGET! BENDERS TAG. Benders - Prof på tagsten! www.benders.dk. Hælder det mod tagsten? Besigtigelse indvendig og udvendig

DET BEDSTE DE KAN LÆGGE PÅ TAGET! BENDERS TAG. Benders - Prof på tagsten! www.benders.dk. Hælder det mod tagsten? Besigtigelse indvendig og udvendig BENDERS TAG OPLÆGNINGS VEJLEDNING - et produkt med Benders betontagsten kan du selv lægge dit nye tag. Er du lidt snild på fingrene, og med hjælp fra gode venner tager det kun nogle få dage. Værktøjet

Læs mere

En centralstøvsuger er nem at installere i både nye og eksisterende huse

En centralstøvsuger er nem at installere i både nye og eksisterende huse LET SVÆRT SVÆRHEDSGRAD: Hvis du er en habil gør det selv-håndværker, er det ikke svært. Men meget afhænger af forholdene i huset som fx antallet af skabe, samt hvad lofter og vægge er lavet af. En centralstøvsuger

Læs mere

Selvbyg; Kom godt fra start part 2

Selvbyg; Kom godt fra start part 2 Selvbyg; Kom godt fra start part 2 Subwooferen, byg den på en weekend (Du kan bruge eksemplet på alle vores subwoofere) Fredag fyraften: Smut forbi byggemarkedet og få skåret pladerne groft til på mål.

Læs mere

Jackon. vådrum. Den professionelle vådrumsplade til komplette indretninger og renoveringer V Å D R U M. Godkendelse MK 7.32/1651.

Jackon. vådrum. Den professionelle vådrumsplade til komplette indretninger og renoveringer V Å D R U M. Godkendelse MK 7.32/1651. Jackon vådrum V Å D R U M Den professionelle vådrumsplade til komplette indretninger og renoveringer Væg Gulv Godkendelse MK 7.32/1651 Godkendelse MK 7.22/1687 01-2013 erstatter 06-2011 2Jackon vådrum

Læs mere

Forord. Med venlig hilsen Finn Switzer Haagensen Montagechef

Forord. Med venlig hilsen Finn Switzer Haagensen Montagechef Udgave 12 - juli 2013 Forord Tips og tricks er IKKE en norm for montagen, men anviser mulige løsninger på de udfordringer, man kan komme ud for under montagen. Denne publication er en anvisning og viser

Læs mere

Ideer til matematik-aktiviteter i yngstetrinet

Ideer til matematik-aktiviteter i yngstetrinet Ideer til matematik-aktiviteter i yngstetrinet Følgende ideer er ment som praktiske og konkrete ting, man kan bruge i matematik-undervisningen i de yngste klasser. Nogle af aktiviteterne kan bruges til

Læs mere

Den store træningsbold

Den store træningsbold Den store træningsbold - træn hele kroppen Af Mette Mølgaard og Lotte Paarup DEN INTELLIGENTE KROP - en sund livsstil i udvikling Kært barn har mange navne Den store træningsbold er kommet for at blive,

Læs mere

Mikkel og Line får stråler

Mikkel og Line får stråler Mikkel og Line får stråler En bog for børn om at få strålebehandling Aarhus Universitetshospital Onkologisk Afdeling D Stråleterapien Mikkel og Line får stråler Denne bog handler om Mikkel og Line. De

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Montageanvisning. Tagstensprofiler Profiler til tag og facade Tagafvanding Inddækninger

Montageanvisning. Tagstensprofiler Profiler til tag og facade Tagafvanding Inddækninger Montageanvisning 2014 Tagstensprofiler Profiler til tag og facade Tagafvanding Inddækninger indholdsfortegnelse Et par ord med på vejen... 4 Generelle forberedelser til taglægning... 6 Montage af Plannja

Læs mere

Julehjerter med motiver

Julehjerter med motiver Julehjerter med motiver Torben Mogensen 18. december 2012 Resumé Jeg har i mange år moret mig med at lave julehjerter med motiver, og er blevet spurgt om, hvordan man gør. Så det vil jeg forsøge at forklare

Læs mere

Efterisolér med ISOVER og gør en god investering

Efterisolér med ISOVER og gør en god investering Efterisolér med ISOVER og gør en god investering Bæredygtig isolering Bedre løsninger Indhold 2 Fordele ved at efterisolere Sundt indeklima Bæredygtig isolering Hvilke muligheder er der for at efterisolere

Læs mere

Den afgørende hemmelighed

Den afgørende hemmelighed Den afgørende hemmelighed En god bund er halvdelen af et godt maleri! KREATIV AKRYLMALING www.kreativakrylmaling.dk Christina Christiansen Copyright KreativAkrylmaling.dk, må ikke kopieres eller videregives

Læs mere

OPTIFORM SKAB SAMMENHÆNG I HUS OG HAVE

OPTIFORM SKAB SAMMENHÆNG I HUS OG HAVE OPTIFORM SKAB SAMMENHÆNG I HUS OG HAVE www.optimera.dk Skab sammenhæng Optiform-serien af træ til udendørs brug giver dig muligheder, du aldrig har haft før. Nu kan du nemlig få samme trætype overalt i

Læs mere

Teknologirapport Start af egen virksomhed Gruppe 8

Teknologirapport Start af egen virksomhed Gruppe 8 2010 Teknologirapport Start af egen virksomhed Gruppe 8 Af: Rami Kaddoura, Safa Sarac, Martin Schmidt og Andreas Eriksen. Fag: Teknologi Vejleder: Arne Wamsler Skole: HT, Roskilde Tekniske Gymnasium MARS

Læs mere

XXX. EFTER: Det store rum er opdelt i

XXX. EFTER: Det store rum er opdelt i XXX EFTER: Det store rum er opdelt i to med en delvist åben skillevæg. På den ene side er der et ryddeligt og luftigt soveværelse. Og på den anden side en rummelig garderobe med masser af opbevaringsplads.

Læs mere

Nyttige tips opfylder ASTM sikkerhedsstandarder for poolalarmer

Nyttige tips opfylder ASTM sikkerhedsstandarder for poolalarmer Poolguard Brugsanvisning Nyttige tips opfylder ASTM sikkerhedsstandarder for poolalarmer Poolguard er designet til at hjælpe med at opdage uønsket indtrængen i uovervågede pools. POOLGUARD ER ET ALARM

Læs mere

!!!!! af Brian Kristensen! http://akrylkunst.dk. Tegne et ansigt

!!!!! af Brian Kristensen! http://akrylkunst.dk. Tegne et ansigt af Brian Kristensen http://akrylkunst.dk side 1 af 6 Denne quick guide viser i korte steps hvordan man tegner de rigtige proportioner i et ansigt. For at have et fundament når du tegner et ansigt er det

Læs mere

Klar til skolestart. Træn trafik med dit barn

Klar til skolestart. Træn trafik med dit barn Træn trafik med dit barn Side 1 Dit barn i trafikken Dit barn skal snart starte i skole, og det betyder en ny fase i livet også i trafikken. I skal måske til at køre en anden og længere vej, end I gør

Læs mere