TIDSMASKINEN Kan du overleve en dag i 1907?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "TIDSMASKINEN Kan du overleve en dag i 1907?"

Transkript

1 Hvor længe kan du overleve i 1907? Forestil dig Køge som den så ud i Det er en helt anderledes by, fyldt med fremmede mennesker som du ikke kender. For at kunne begå dig, må du kende de indfødtes vaner, hvis du vil have blot skyggen af chance for at passe ind. Deres tøj er anderledes, de ser anderledes ud, deres aviser er anderledes ud, ja selv deres lege er anderledes. I dag skal du på opdagelse i byen sådan som den så ud for 100 år siden. Halløj og Goddag! Jeg hedder Alf og jeg er din guide på tidsrejsen gennem Køge. Undervejs udsættes du for en række prøver, som kan teste dine evner. Hvis du klarer dig godt, får du et diplom, som certificerer dig som ægte tidsrejsende, med ret til at at foretage tidsrejser på egen hånd. God fornøjelse med tidsrejsen.

2 Forældrevejledning I de fleste aktiviteter kan man få point. I tæller selv sammen til sidst. De kan bruges til at forøge barnets koncentration om opgaven som i en skattejagt. Det er selvfølgelig ikke meningen at børnene skal blive kede af ikke at opnå points, så man er velkommen til at justere efter behov. I alle arkene skriver vi forældre eller mor og far. Det kan dog udemærket erstattes af den ene eller den anden, af bedsteforældre eller andre. For nemhedens skyld har vi valgt at bruge den samme form hele vejen gennem. Hvis børnene er mere interesserede i historien, anbefales Hit med Historien, som er en bogserie om Køges historie skrevet for børn. Se Historieskolen Clio laver også andre undervisning og formidlingstilbud for børn. Se mere på På findes en stor database om begivenheder i Køges historie og et større billedgalleri. Begge dele er sjove at gå på opdagelse i. Rigtig god fornøjelse!

3 PRØVERNE Undervejs kommer du ud for følgende prøver: DE PÆNE BØRN Ses, men ikke høres Negleinspektion Rank holdning LEGE Hoppe i Paradis Snurretoppe - The real Beyblade Kugler og klink - Sjippetov Læs om kæphestetræf i lovparken FIND RUNDT Billedskattejagt. Genkend steder fra billeder LÆSE & SKRIVE Krøllede bogstaver SYSLER Strikke og hækle HUSK Husk at føre dit navn og dine points på pointarket og tæl sammen til sidst! Efter sommeren trækkes der lod om bøger fra Hit med Historien til tre heldige vindere.

4 Børn skulle ses, Børn skulle tie og Den første prøve bare 2 minutstille så længe?? Imens kan mor og eller måske prøve at Bare et forslag... Du får eet point klare og max. 12 ikke høres... kun tale når de blev spurgt. er derfor om du kan være stille i ter. Har du nogensinde været Hmmm...?? far jo nyde stilheden få dig til at tale!? Så siger JEG ikke mere! for hver ti sekunder du kan points. Så bare kom i gang... og hold din mund! Fakta Emma Gad skrev i 1918 bogen Takt og Tone, som i detaljer beskrev de regler som man skulle efterleve, hvis man ville være et dannet menneske og efterleve borgerskabets idealer.

5 Negleinspektion Børn skulle også være pæne og velsoignerede. De blev iklædt deres finest tøj - søndagstøjet - som ikke måtte svines til. Og så skulle der rene negle til! Hvordan står det egentlig til med dig? Har du rene negle? En uvildig person, som altså IKKE er dig selv, bedømmer dine negle. Der får max. 10 points og der skal trækkes eet point fra, for hver snavset negl. Har du mere end 10 fingre, går du nok ikke så meget op i renlighed alligevel... Bare et gæt?? Rank holdning Børnene skulle have en rank ualmindeligt at forældre De fik placeret en bog på sig i at gå ranke med bogen Kan du klare 10 meter uden at Der gives 1 point for hver (Der kan evt. indføres forhinf.eks. at snurre rundt om sig gå på line langs en streg). nemt, vel? holdning og det var ikke trænede børnenes holdning. hovedet og så skulle de øve på hovedet, uden at tabe den. tabe bogen? meter. dringer for større børn, selv, gå ned på hug eller Det skal jo ikke være alt for

6 GAMLE LEGE Nu var det ikke kun kedeligt at være barn for 100 år siden. Faktisk havde børn mere tid uden deres forældre, så de har sikkert lavet mange sjove skarnstreger uden at de voksne nogensidne fandt ud af det. Fortæl dine forældre om den værste skarnsstreg DU nogensinde har lavet og få dem til at fortælle om det værste DE har lavet... Der er points for ærlighed, dog max. 10. Prøv nogle gamle lege, som alle børn i Køge kendte i Kan du også finde ud af dem eller er du bare en indendørs-computer-fims? HUSK: Lovparken er et godt sted at lege! Hop i Paradis Prøv om du kan starte snurretoppen - den originale Beyblade Spil kuglespil og Klink - vedens ældste lege? Kan du sjippe? Læs om børnenes kæphestetræf i Lovparken (Se beskrivelser for regler mm.). Der gives 5 points for hver gennemført leg. Fakta Mange gamle danske lege er ved at forsvinde. Der er dog i disse år en stigende interesse for legene. De gamle idrætslege er nemlig gode til at aktivere alle de børn (og voksne) som er for stillesiddende i hverdagen. Prøv selv et udvalg.

7 Find rundt i Køge i 1907 Når børnene nu var mere overladt til sig selv, var det vigtigt at de var i stand til at finde rundt. Se om du kan genkende alle de steder, som du ser på de gamle fotografier - sådan som der så ud i Køge for 100 år siden. Alle stederne findes på ruten Rebslagergade - Sankt Gertrudsstræde - Torvet - Vestergade Skriv vejnavn og husnummeret ud for hvert billednummer. Pas på forbipasserende hestevogne undervejs(!) Der gives eet point for hvert rigtigt svar.

8

9

10 Hvor finder du disse huse? Billede nr. 1: Gade Billede nr. 2: Gade Billede nr. 3: Gade Billede nr. 4: Gade Nr. Nr. Nr. Nr. Billede nr. 5: Gade Billede nr. 6: Gade Billede nr. 7 Gade Billede nr. 8: Gade Nr. Nr. Nr. Nr.

11 Pointark: Ses, men ikke høres: Negleinspektion: Rank holdning: Gamle lege: Hinke: Snurretop: Kugler og Klink: Sjippe: Kæphestetræf: Find rundt: Læsning: Sysler: Point i alt: Navn: Adresse: Alder:

12 LÆSE & SKRIVE Læsning For 100 år siden så de trykte bogstaver noget anderledes ud end i dag. De kaldes frakturer eller krøllede bogstaver. Dengang syntes folk at de var lette at læse, fordi de var vant til at læse dem. Kan du læse deres bogstaver? Læs artiklen her, som stammer fra sommeren 1907, og genfortæl handlingen. Hvis du ikke har lært at læse endnu, må du teste din mor og far i stedet. Der gives max. 10 points.

13 SYSLER I HJEMMET For 100 år siden havde stort set alle børn pligter i hjemmet og de lavede småsysler. Alle piger kunne strikke og hækle? Kan du strikke en grydelap eller hækle en snor?? Bare kom i gang, din dovne bandit! 1 point pr. cm.

14 Historieskolen Clio bekræfter hermed at (navn) har gennemført uddannelsen som opdagelsesrejsende i tid og rum, med ret til at foretage tidsrejser på egen hånd og gå på opdagelse i historien. (For Historieskolen)

15 Gamle lege Hinke At hinke kræver kun et kridt og evt. en hinkesten. En flad sten kan dog også bruges og legen er derfor kendt som en af de helt basale lege. I denne form anvendes en hinkesten, som skubbes ud i 1. felt. Her skal man samle stenen op, stående på eet ben, og hinke gennem ruden. I buen er der helle - paradis. Gentages med de andre felter. Snurretop Få Snurretoppen til at spinne. Det kræver lidt øvelse, men pludselig kan du!

16 Gimle - kuglespil for børn I den nordisk mytologi betyder Gimle de lykkelige slægters bolig i den fornyede verden, der kom efter Ragnarok. Målet er altså gimle. Antal deltagere: 2-10 personer Redskaber: Kugler af glas, sten eller ler. Plads: Faststampet jævn jord Lav fem huller i jorden i en kreds med et sjette hul i midten. Alle spillere lægger et par kugler i målet. Det er en puljen til vinderen. Tegn en linie ca. 2-3 meter fra hullerne og herfra triller i på skift en kugle i midterhullet. Jo længere væk, desto sværere bliver det selvfølgelig. Skyder man sin kugle i mål får man alle de kugler der allerede ligger dér. Triller man en kugle ned i ét af de fem forhindringer, er kuglen tabt og lægges over i puljen i midterhullet. De kugler, som ikke rammer ned i nogen af hullerne, må man bruge igen i en ny runde af spillet. Spillet fortsætter til én spiller har vundet hele puljen af kugler.

17 At spille skorsten - Slå klink eller spille nærmest Denne leg kan leges både inde og ude. Det kan ske på to måder. Enten indendørs mod en væg eller udenfor mod en mur. Man står f.eks. et par meter fra en væg. (Tegn en streg på fortovet). Der kastes efter væggen med en knap eller en skilling (en mønt). Det gælder om at få knappen til at ligge nærmest mulig inde ved væggen. Står den på højkant op af væggen er den allernærmest. Den der kommer nærmest væggen (nr. 1), tager alle de andres knapper i hånden og kaster dem lidt op i luften og lader dem falde på jorden. De knapper der vender forsiden op, tilfalder nr. 1. Nr. 2, altså den der var næst-nærmest væggen, tager nu resten af knapperne og kaster dem op i luften igen. Han eller hun må nu tage de knapper der vender forsiden op. Det gentages for resten af deltagerne indtil alle knapperne er fordelt. Så kan man starte forfra med at kaste mod væg. Spillet slutter når én spiller har vundet alle knapperne. Man kan aftale om knapperne beholdes eller afleveres tilbage efter spillet. Klink kendes i utallige varianter og blev også spillet med klinkejern, (det kunne være spidsen af en gammel kniv, hvilket gav en karakteristisk lyd - måske deraf navnet), eller messingknapper eller lign.

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

GPS 37-43. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m.fl. www.opdagnyt.

GPS 37-43. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m.fl. www.opdagnyt. GPS 37-43 Sådan kan det bruges Af Maj Højgaard m.fl. Evangelisk Børnemission I hjemmet I klubben I kirken På ferien www.opdagnyt.dk GPS 37: Salomon Nøglesætning: Gud kan hjælpe dig Bibelvers 1 Petersbrev

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Tal om tal. Et inspirationshæfte til tidlig talindlæring

Tal om tal. Et inspirationshæfte til tidlig talindlæring Tal om tal Et inspirationshæfte til tidlig talindlæring Tal om tal Et inspirationshæfte til tidlig talindlæring. Dette hæfte giver inspiration til arbejdet med børns kendskab til tal i hjemmet, i børnehaven

Læs mere

FIND 10 EKSEMPLER PÅ DÅRLIG TRAFIKSTIL

FIND 10 EKSEMPLER PÅ DÅRLIG TRAFIKSTIL FIND 10 EKSEMPLER PÅ DÅRLIG TRAFIKSTIL FIND SKILTET! FOR ALLE Her skal I lægge de ti trafiksskilte ud på gulvet i en rundkreds med ca. en halv meters mellemrum. Alle børn stiller sig ind i midten én er

Læs mere

Hvorfor tage i Kærehave Skov med udviklingshæmmede elever?

Hvorfor tage i Kærehave Skov med udviklingshæmmede elever? Hvorfor tage i Kærehave Skov med udviklingshæmmede elever? Af Lars Jensen, Lars Kjær, Jacob Svarre, Mie Hersted, lærere og pædagoger på Ådalsskolen i Ringsted. Flere klasser på specialskolen Ådalskolen

Læs mere

Følg mig. Jesus ønsker vi skal være hans venner.

Følg mig. Jesus ønsker vi skal være hans venner. LEKTIE År B 1. kvartal Lektie 13 Følg mig Ugens tekst og referencer: Luk 5,1-11. Joh 1,35-42. Den Store Mester, kap. 30. Huskevers: I er mine venner. (Joh 15,14) Hovedformålet er, at børnene Ved, at Jesus

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

en historie om børns forventninger til skolen

en historie om børns forventninger til skolen Jytte Sidelmann en historie om børns forventninger til skolen Udgivet af Danmarks Lærerforening i samarbejde med Gyldendal Kære Forældre Nu nærmer skolestarten sig for jeres barn, og forventningerne er

Læs mere

Leg og læring i bevægelsesbåndet. Kom lad os lege!

Leg og læring i bevægelsesbåndet. Kom lad os lege! Leg og læring i bevægelsesbåndet Kom lad os lege! Kom lad os lege! er en inspirationsplakat til børn i indskolingen. Dette hæfte indeholder gamle og nye lege samt reglerne på legene. Vi synes, at der er

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

Kapitel 5. Noget om arbejde

Kapitel 5. Noget om arbejde Kapitel 5 Noget om arbejde 1 19 Gravid maler Anna Er der noget, der er farligt, altså i dit arbejde sådan i miljøet, du arbejder i? Det kan der godt være, men vi prøver så vidt muligt, ikke at bruge opløsningsmidler,

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Denne test af, hvordan din hest arbejder, tager ca. tre minutter og bør indgå i opvarmningen hver dag. Du må vide, nøjagtig hvad der

Læs mere

SÆT GANG I LEGEN - NYE LEGE OG IDEER TIL MERE BEVÆGELSE I SKOLEN. Søren Nabe-Nielsen Kim Larsen Lars Hazelton

SÆT GANG I LEGEN - NYE LEGE OG IDEER TIL MERE BEVÆGELSE I SKOLEN. Søren Nabe-Nielsen Kim Larsen Lars Hazelton SÆT GANG I LEGEN - NYE LEGE OG IDEER TIL MERE BEVÆGELSE I SKOLEN Søren Nabe-Nielsen Kim Larsen Lars Hazelton SÆT GANG I LEGEN nye lege og idéer til mere bevægelse i skolen Søren Nabe-Nielsen Kim Larsen

Læs mere

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Salg eller videre salg af denne publikation er ikke tilladt Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær

Læs mere

Stil ind på et foto af en afdød

Stil ind på et foto af en afdød Kapitel Stil ind på et foto af en afdød Du er på besøg hjemme hos en af dine venner, og går forbi et billede, der hænger i entréen. På billedet ses en nydelig dame og lige da du passerer billedet, tænker

Læs mere

malerier du selv kan lave Nemme Lav selv sæt Et gratis blad for os Miniature folk. Masse af

malerier du selv kan lave Nemme Lav selv sæt Et gratis blad for os Miniature folk. Masse af Vis os det som du selv har lavet og som du er stolt af. Her er det kun positivt at prale. Det giver nemlig idéer til andre. Nr 5. 2 Årgang April 2009 Et blad for folk med dukkehuse som hobby. Lavet af

Læs mere

Hjælp dit barn til at blive en god læser

Hjælp dit barn til at blive en god læser Hjælp dit barn til at blive en god læser Hvordan udvikler du dit barns læsning, og hvad kan I som forældre gøre for at understøtte skolens arbejde? Folkeskolerne i Lyngby-Taarbæk Kommune 1 Forældreinformation

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

Hvad er det, du siger -4

Hvad er det, du siger -4 Hvad er det, du siger -4 Dine ord skaber Mål: Børn indser, at det, vi siger, gør noget i os selv, andre og den verden, vi lever i. Ord bliver ofte til handling. At sige gode og positive ord skaber noget

Læs mere

Mentalbeskrivelse Hvad er det og hvad kan det bruges til? Af Helle Mulvad

Mentalbeskrivelse Hvad er det og hvad kan det bruges til? Af Helle Mulvad Mentalbeskrivelse Hvad er det og hvad kan det bruges til? Af Helle Mulvad Når man første gang hører om mentalbeskrivelser, kan man godt blive noget forvirret. Ikke så mange har endnu prøvet at overvære

Læs mere

9-Lad os tale om penge.

9-Lad os tale om penge. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 9-Lad os tale om penge. Kvinder og mænd har bekymret sig om penge

Læs mere

Allan C. Malmberg LÆR OM CHANCER! Sanne og Malene går på opdagelse med computeren

Allan C. Malmberg LÆR OM CHANCER! Sanne og Malene går på opdagelse med computeren Allan C. Malmberg LÆR OM CHANCER! Sanne og Malene går på opdagelse med computeren INFA 2005 Forord Denne INFA-publikation giver en indføring i arbejdet med begreber fra sandsynlighedernes verden. Den henvender

Læs mere

Spil. Chancer gennem tællemetoder. Chancelære: MI 82 INF. INFA-Chancelæreserien:

Spil. Chancer gennem tællemetoder. Chancelære: MI 82 INF. INFA-Chancelæreserien: INFA-Chancelæreserien: Chancer gennem eksperimenter Chancer gennem optællinger CHANCETRÆ - Chancer gennem beregninger SPIL - Chancer gennem tællemetoder LOD - Chancer gennem simuleringer KUGLE - Chancer

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere