Forord. det nemlig til at understøtte både beboernes og medarbejdernes behov. Louise du Plessis de Richelieu Formand for Udvalget for Voksne

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forord. det nemlig til at understøtte både beboernes og medarbejdernes behov. Louise du Plessis de Richelieu Formand for Udvalget for Voksne"

Transkript

1 Værdiprogram for Fremtidens Plejebolig i Holbæk Kommune

2

3 Forord Byrådet igangsatte i 2011 projektet Boligstrategi på Ældreområdet. Baggrunden er, at antallet af ældre i befolkningen stiger markant de næste ti år. For at vi også i fremtiden kan tilbyde de bedste forhold for vores plejekrævende ældre borgere, er der behov for ændringer og renovering af de nuværende forhold. De kommende år skal vi om- og udbygge nogle af de eksisterende plejecentre, mens andre udfases som plejecentre og erstattes af nye byggerier. Fremtidens ældre forventes på mange måder at adskille sig fra nutidens ældre. De har levet et liv, der har været mindre fysisk belastende og de har i højere grad haft fokus på sundhed og wellness. Mange har været vant til at rejse og er fortrolige med teknologien. Vores mål er at bygge gode boliger til disse ældre. Vi vil bygge Fremtidens Plejebolig. Det skal være et visionært og fremtidssikret byggeri, som kan modsvare fremtidens krav og forventninger. Både i forhold til beboernes behov, men også i forhold til den arbejdsplads, som plejeboligen udgør for vores medarbejdere. Vi ønsker byggerier, som er i samspil med de lokale omgivelser. Stedet, der er den gode omvej for dem, der bor i området. Det skal være et åbent hus, hvor kulturen er en levende del af området. Der skal være plads til livligt besøg udefra men samtidig også plads til fredfyldt ro. Nærværende værdiprogram er et godt grundlag for at planlægge byggeriet, så det kan blive til gavn og glæde for kommunens borgere i mange år frem. Værdiprogrammet skal give retning for arbejdet med fremtidens plejeboliger i Holbæk Kommune. Men det skal også hjælpe os med at prioritere de mange valg og beslutninger, der skal træffes i forbindelse med byggeriet. Med værdiprogrammet i hånden vil vi have boligernes anvendelse som udgangspunktet for byggeriet. Så kommer det nemlig til at understøtte både beboernes og medarbejdernes behov. Louise du Plessis de Richelieu Formand for Udvalget for Voksne

4 Intro Dette værdiprogram er udarbejdet på baggrund af en proces, hvor en række forskellige interessenter har bidraget med input. Startskuddet var en konference om Fremtidens Plejebolig i januar 2012, hvor deltagerne fik lejlighed til at drøfte Fremtidens Plejebolig - Hjemlighed og trivsel og Fremtidens Plejecenter Samlingssted for sociale aktiviteter. Som inspirerende indlæg til drøftelserne var der tre forskellige oplæg. Det ene handlede om Sanselige plejeboliger til fremtidens ældre ved Margrethe Kähler, det andet handlede om Hvad føler de ældre for dimser, dippedutter og robotter ved Erling Tiedemann, mens det tredje oplæg handlede om Foreningsliv og trivsel ved Leif Esmark Hansen. Konferencen blev fulgt op af en række fokusgruppemøder med repræsentanter fra forskellige fagområder. Fokusgrupperne har drøftet forskellige temaer, som målgruppe, boformer og hjemlighed, hjemmets sociale muligheder og rammer, plejeboligen som arbejdsplads og byggeriets bæredygtighed. Værdiprogrammet rummer essensen af alle de drømme, gode ideer og fælles værdier, som processen har afdækket. Det er vigtigt at understrege at, værdiprogrammets indhold hele tiden skal holdes op imod målgruppen i plejeboligerne. Det gælder både i forhold til aktiviteterne, åbenheden mod det omgivende samfund, indretningen med videre. Det har været en balance at udarbejde et værdiprogram, som på den en side er så præcis, at det står klart, hvilke krav og forventninger Holbæk Kommune har til Fremtidens Plejebolig, mens det på den anden side ikke må være så detaljeret, at det kommer til at begrænse arkitekterne i deres oplæg til Fremtidens Plejebolig. Med værdiprogrammet i hånden er tanken, at åbne op for en innovativ proces og sætte rådgiver, arkitekter og entreprenører på sporet af Fremtidens Plejebolig i Holbæk Kommune. God læselyst!

5

6 Målgruppen og dens behov Fremtidens Plejeboliger er beregnet på de borgere, der ikke længere kan klare sig selv med hjælp fra hjemmeplejens indsats. Demente beboerne Hovedparten af beboerne er ramt af demens og der er tale om den svageste borger, der har vanskeligt ved eller er ude af stand til at overkomme eller overskue hverdagen. Demens er en betegnelse for en række symptomer på svækkelse af hjernens funktion. Demens kan medføre problemer med dybdeperception, at opfatte det rumlige i omgivelserne, ligesom der kan ske fejlfortolkning af sanseindtryk. Eksempler på fejlfortolkning er: Eget spejlbillede genkendes ikke Træer udenfor i skumringen opfattes som mennesker Mørke farver kan opfattes som huller Blanke overflader kan opfattes som våde og medfører usikker gang. Borgere der er ramt af demens, har behov for et nært miljø, synligt personale, tæt kontakt og struktur på grund af svære adfærdsforstyrrelser. Overskueligt og tæt på Fremtidens Plejebolig er derfor indrettet som et demensvenligt miljø, der i sin fysiske struktur og farvevalg er egnet for mennesker med demenssygdomme. Hvis man har en demenssygdom har man typisk svært ved at orientere sig og finde omkring. Fremtidens Plejebolig er indrettet, så den er let at orientere sig i. Indretningen er enkel og tydelig, så den understøtter den demente beboers mulighed for at kunne klare sig selv bedst muligt. Nærhedsprincippet er vigtigt, idet målgruppen kan have svært ved at flytte sig over længere afstande. Hvis gåturen bliver for lang falder motivationen til at gå hen i fællesrummet. Jo kortere afstande, jo mere selvhjulpne er beboerne. Boenhedens boliger ligger derfor tæt ved siden af hinanden ud til et fællesareal. Når fællesarealerne er synlige fra den enkelte lejlighed, øges brugen af dem. Gangarealerne er korte og afvekslende. Lange gange virker institutionaliserende og vanskeliggør orientering. Krydsveje hvor der skal træffes valg og man kan blive i tvivl skal undgås.

7 Gangene bør ikke være parkeringsplads for hjælpemidler, og de bør være brede nok til at tillade en vis møblering med sigte på gode udkigsposter og hjemlighed. Ledetråde der understøtter den manglende hukommelse og støtter orienteringsevnen er nødvendige. Det kan være tydelig skiltning ved boligen, figurer, billeder, kendte ting, farver mm. Synligt og indbydende Mennesker med demens får sværere ved at tage initiativ selv. De får behov for at omgivelserne inviterer til det forventede eller til aktivitet. Synlighed er vigtig så de ting eller rum beboeren skal benytte er så synlige som mulige. Vinduer øger synligheden, men øger også risiko for overstimulering og bør ikke gå helt ned til gulvet. Overskuelighed og genkendelighed fremmer trygheden. Derfor samles boligerne i små overskuelige enheder. Boenheder af en størrelse med beboere synes generelt at være hensigtsmæssig. Sanseligheden er i centrum for både beboere og personale. Muligheden for at følge med i og se på noget almindeligt liv er vigtig på trods af den fysiske afskæring fra at deltage. Det kan være alt fra gode udkigsposter og interne butiks-center-funktioner til direkte interaktion med fx skoler, daginstitutioner, museer og lignende.

8 Fleksibilitet Fremtidens Plejebolig bygger på tanken om at være et fælles hjemligt og fleksibelt miljø, der ikke signalerer institution. Det nære sundhedsvæsen forventes at spille en stor rolle i fremtiden. Fleksibiliteten er derfor afgørende for at de forskellige rum og lokaler kan benyttes fleksibelt af alle de fagpersoner, der er omkring beboerne i Fremtidens Plejebolig. Fleksibilitet handler om mangfoldighed. Rum og indretning kan bruges fleksibelt til forskellige aktiviteter og behandlinger og derfor kan ændres alt efter brugen og behov. Fremtidens Plejebolig skal være så fleksibel, at den dels tilgodeser forskelligheden blandt beboerne og dels kan ændres i takt med den enkelte beboeres behov. En bolig med to rum er mere hjemlig og mindre institutionel. Men for mange beboere ændrer behovene sig i den periode, de bor i plejebolig. Mange oplever en gradvis forringelse af deres helbred, som kræver ændringer i deres bolig. Det kan være fx være at man i starten, når man er forholdsvis frisk værdsætter den private bolig opdelt i to rum, men når man bliver yderligere svækket ønsker sengen i et og samme rum, hvor man har sine personlige ejendel og minder inden for synsvidde. Fleksibilitet er ligeledes vigtig i forhold til boenhedens størrelse og indretning, når beboernes behov taler herfor.

9 Hjemlighed Hjemlighed handler om at skabe og opretholde beboernes selvforståelse og identitet. Boligen er præget af hjemlighed og indrettet med en høj grad af fleksibilitet. Det handler om at kunne indrette sig, så man føler sig tilpas - et sted hvor man kan være mig selv, som er mit og bærer præg af hvem der bor der. Hjemlighed er forbundet med hygge og varme. Muligheden for at indrette sig med egne møbler vil øge følelsen af hjemlighed, ligesom lys, lyde, farver og dufte bidrager til oplevelsen af stedet som et hjem. Der ønsker klare adskillelser mellem de forskellige zoner, fx offentlig zone, privat zone og den semiprivate zone. En skillelinje mellem den private og den fælles sfære er vigtig, da muligheden for selv at vælge at være privat øger følelsen af hjemlighed. En entre eller forskellig gulvbelægning i hhv. den private bolig og fællesarealerne kan markere denne skillelinje. Plejeboligen har nogle iboende egenskaber, som afviger markant fra den hjemlighed, beboerne er vant til fra tidligere liv. Af hensyn til hjemligheden er det optimalt at skinner til loftlifte integreres i loftet. Indretningen af boligens baderum skal tilgodese beboernes behov for tryghed, komfort, værdighed og mulighed for selvstændighed. Udviklingen inden for indretning af plejeboligbadeværelser går i retning af inventar, der optimerer arealforbruget. Ved brug af denne type inventar er det muligt at minimere arealet uden at gå på kompromis med personalets arbejdsforhold. Den hjemlige stemning bør afspejles i valg af farver, lys, udsyn og indretning af boligens baderum. Ved at optimere indretningen af boligernes badeværelser forventes det, at der kan frigøres plads til et fælles wellnessrum med bade-/spaområde med mulighed for kar(boble) bad. Badekar er godt for demente, der kan overvældes af sanseindtryk i et brusebad. Wellnessrummet er indrettet med god plads til flere hjælpere, dagslys og skønne omgivelser.

10 Fællesskabet Boenheden har trivselsmæssig betydning for blandt andet beboernes sociale miljø, idet det er indenfor rammerne af boenheden, at det meste af livet foregår. Derfor spiller indretningen af boenhedens fællesarealer en væsentlig rolle for hvordan det sociale liv kan udspille sig. Fællesarealerne er ofte præget af trafik og gennemgang, der på den ene side giver liv, men på den anden side også skaber uro og støj. Det er vigtigt at indretningen af fællesrummet tilgodeser beboernes behov for ro og tryghed. Der bør være rum til refleksion og fred og ro, men samtidig også rum for sanseoplevelser. Det kan være indretningen af et decideret sanserum. Den enkelte boenhed er indrettet med køkken, spise- og opholdsfaciliteter. Indretningen er fleksibel, så det er muligt at etablere mindre fællesskaber i det samme rum. Flere små siddegrupper gør det muligt for beboerne at vælge til og fra og etablere sit eget mindre fællesskab. Det gælder både ved måltiderne og i forbindelse med ophold i stuen. I tilknytning til køkkenet ønskes der et kolonial-/viktualierum, ligesom det er et ønske at køle- og fryseskabe ikke placeres i det åbne rum. Rum til mindre ritualer, gudstjenester og mindesamlinger skal tænkes ind i indretningen.

11 Plads til familien Fremtidens Plejebolig i Holbæk Kommune er et hjem, hvor man kan få hjælp og et sted der er attraktivt for besøgende i alle aldre. Plads til familien handler om samvær og nærvær. Familien skal føle sig velkommen og der skal være mulighed for at deltage i dagligdagen. Derfor skal der være plads til familiens besøg, såvel i boligen som i fællesrummet. Der skal være mulighed for at generationer kan mødes på tværs. Rum med plads til at lave aktiviteter sammen på tværs af alle aldre vil bidrage til at gøre det interessant for familien at deltage i beboernes liv. Plads til familie handler også om hjemlighed. En lille køkkenniche i boligen vil øge følelses af hjemlighed. Det er de færreste beboere, der selv benytter køkkenfaciliteterne, men muligheden for at kunne fungere som vært og lave en kop kaffe, når der kommer gæster bidrager til hjemligheden. Køkkennichen bør være så diskret som muligt eller helt kunne afskærmes. Plads til familien handler også om, at der er rum til i fællesarealerne, at man kan være privat og skabe et personligt rum, når familien kommer på besøg. Det har stor betydning for mange familier og beboere, at der er mulighed for at afholdelse af middagsselskaber, fødselsdagsfester o. lign. Et gæsteværelse vil også bidrage til at gøre det attraktivt for familien at komme på besøg.

12 Aktiviteter skaber værdi Ethvert menneske har behov for indtryk, stimulering og aktiviteter, der er tilpasset deres individuelle fysiske, psykiske og kognitive behov og begrænsninger. Beboerne skal fortsat kunne leve og opleve livet i trygge omgivelser med mulighed for at deltag i sociale, meningsfulde aktiviteter. Selvom man er flyttet i en plejebolig skal det fortsat være muligt at dyrke egne interesser og bruge kroppen, hovedet og hænderne til de ting, man har holdt af at gøre hele sit liv. Sanserne skal stimuleres, kroppen bevæges og hjernen udfordres. Kort sagt livet skal fortsat opleves - kreativt, musisk, og følelsesmæssigt. Da det meste af levet lives i boenheden skal muligheden for aktiviteter i det nære miljø tænkes ind i indretningen. Aktivitetsting skal være synlige, så de indbyder til aktivitet. Samtidig er det et ønske at etablere et hus der åbner sig mod nærområdet og emmer af liv og aktiviteter. Kunsten bliver imidlertid at skabe rum for et rigt aktivitetsliv, men samtidig skærme af for de beboere, der ikke rummer den virak et åbent hus indbyder til. Indretningen af det aktive center skal bidrage til at bringe noget af nærmiljøet ind på centeret og skabe liv. Borgere udefra skal have lyst til at komme ind på centeret, fordi der foregår noget, de har lyst til at være en del af. En indretning med fleksible rum og rammer både i størrelse og anvendelse vil gøre det muligt for både brugere i nærområdet, frivillige og foreninger at benytte lokalerne til forskellige aktiviteter som fx håndarbejde, musik og dans, gymnastik mv. Rum til opbevaring af materialer og redskaber skal tænkes ind fra start af. For at understøtte de mange aktiviteter i centeret er det et ønske, at der etableres en cafe, hvor personalet kan købe sunde smårettet og hvor beboere og venner og familie kan sidde og få en bid brød og en kop kaffe. Det gør det ofte hyggeligere at besøge ens nærmeste, når man lige kan få en ud-af-huset-oplevelse.

13

14 Omsorg Omsorg handler om hjælp i hjemmet. Der skal være tid til hjælp, nærvær og forståelse. Det er personalet der gør stedet. Fremtidens Plejebolig er en arbejdsplads, der er skabt med respekt og forståelse for arbejdets organisering såvel som personalets trivsel og velfærd. En arbejdsplads der vender sig mod fremtiden og hvor der gøres brug af velfærdsteknologi i det omfang der giver mening på et givet tidspunkt. Holbæk Kommune er fremadrettet ambitiøse i forhold til personalets forhold. Derfor skal der tænkes i optimering af arbejdsgange, logistikken skal være optimal og brugen af moderne teknologi skal bidrage til at løse opgaverne. Det fysiske arbejdsmiljø skal tænkes ind. Det er vigtigt, at indretningen og disponeringen af personalefunktioner understøtter samarbejde og kollegialitet på tværs af boenheder og funktioner. Afstande mellem de forskellige områder, hvor opgaver skal udføres, har betydning for hvor effektivt arbejdet kan gøres. Logistikken er derfor et vigtigt parameter i planlægningen af fremtidens arbejdsplads. Beboerne sætter generelt pris på medarbejdernes tilstedeværelse i boenhedens fællesrum. De fysiske forhold skal gøre det muligt for medarbejderne at være der, hvor beboerne er, samtidig med at de har mulighed for at planlægge arbejdet, have en faglig dialog og holde en pause Det skal samtidig være muligt for medarbejderne at trække sig tilbage med en opgave, der kræver særlig ro eller en samtale med de pårørende eller kollegaer. Et rum der kan rumme op til 40 personer og som kan benyttes til undervisning er et ønske og behøver ikke at ligge i umiddelbar nærhed af boenhederne. Ledelsens rum bør placeres centralt i forhold til boenhederne. Det vil skabe synlighed både i forhold til pårørende og medarbejdere. Omklædnings- og badefaciliteter til personalet bør indrettes, så det tager højde for antal medarbejdere, køn og med skabe/ opbevaringsplads til arbejdstøjet. Der skal i indretningen tages højde for at personalet kan skaffe sig af med beskidt tøj.

15 Der bør være toiletfaciliteter for personalet i umiddelbar tilknytning til hver boenhed. I de tilfælde, hvor Hjemmeplejen møder ind på plejecentret skal der være selvstændige lokaler til hjemmeplejens medarbejdere med mulighed for kontorarbejdsplads og mødefaciliteter, ligesom der skal være adgang til køkkenfaciliteter. I nær tilknytning til fællesarealerne indrettes der en bryggersfunktion med følgende funktioner Nærdepot til opbevaring af rengøringsartikler/-vogn Skyllerum med bækkenkoger Kildesortering af affald som flasker, papir, metal, plastik mv. Det er vigtigt at der er mulighed for at komme af med affald så decentralt som muligt, så personalet ikke skal transportere affald gennem huset. Den optimale bortskaffelse af affald er via en skakt. Tilsvarende vil den optimale bortskaffelse af sengelinned være via en skakt i forbindelse med bryggersfunktionen / skyllerummet. Der bør også tænkes i fjerndepot, hvor eksterne leverandører har mulighed for at levere til, hvorefter det fordeles til nærdepoterne.

16 Teknologi Fremtidens beboere vil i stigende grad være fortrolige med den digitale, online verden. Brugen af teknologi handler om at understøtte beboerenes mulighed for at klare sig selv. Teknologien skal tilpasses den enkeltes behov og skabe tid og mulighed til omsorg samtidig med at den aflaster personalet. Fremtidens plejemiljø er kendetegnet ved i højere grad at benytte forskellig teknologi. Byggeriet skal derfor forberedes til brugen af teknologi, bl.a. skal der være netværksforbindelse i såvel boligen som i fælles- og servicearealerne. Teknologien skal ikke erstatte den menneskelige kontakt, nærhed og kommunikation, eller tiden ansigt til ansigt. Teknologien er ikke et mål i sig selv men et middel til at sikre trivsel, tryghed og livskvalitet for beboerne. Teknologien skal bidrage til at øge beboernes frihed, mobilitet og selvhjulpenhed. Den skal reducere belastende arbejdsgange for medarbejderne og være med til at løse opgaver, som ikke umiddelbart ligger inden for plejeområdet. Der skal tænkes i løsninger der kan stimulere beboerne til at bevæge sig mere og gøre det lettere at bevæge sig omkring i og uden for plejeboligen. Smart Home Teknologi bør tænkes ind allerede fra byggeriets planlægning. Det kan være magnetkontakter på hoveddør og nødudgang til de enkelte boliger, komfurovervågning med frakobling i forbindelse med overophedning, faldalarmer, direkte afsendelse af alarmer til personalet enten via trådløs forbindelse eller som en alarm vist på en computer forbundet med Smart Home systemet, automatisk lysstyring i form af rutelys fra sengen til badeværelset. Borgerrelateret teknologier i forbindelse med forflytninger, hjælpemidler, visualisering af madplaner/madbestilling via touch-skærm og virtuelle kaldeanlæg vil også være en integreret del af Fremtidens Plejebolig. Bygningsrelateret teknologier som GPS, solafskærmning, justering af belysning, video-dørspion, faldalarmer, elektroniske låse og bankbokse og vasketoiletter er også fremtiden. Teknologier til praktiske opgaver kan være servicerobotter som rengørings- og vaskerobotter, et mobilt serviceareal der giver mulighed for at tænke plejeboliger

17 på en helt ny måde, teknologi til affaldsog vasketøjshåndtering samt nanoteknologi til selvrensende overflader. Teknologier til personalet kan eksempelvis være tale til tekst dokumentation.

18 Attraktive udearealer Attraktive udearealer handler om adgangen til gode og trygge rum. Et ekstra rum til oplevelser og aktiviteter. Indretningen af uderummet skal give mulighed for at gøre det man har lyst til. Menneskers velbefindende er meget afhængig af frisk luft og mulighed for motion. Desuden regulerer naturligt sollys rytmen og forbedrer den almindenlige følelse af velbehag. Udearealerne skal være en aktiv del af plejecentret og indrettes som et ekstra rum placeret tæt ved bygningen. Det virker motiverende og fremmende for brugen af udearealerne, at de er synlige fra lejligheden og/eller fællesarealerne. Direkte udgang fra lejligheden og/ eller fællesarealerne er at foretrække, så beboerne har frihed til at kunne gå, når de har lyst. I forhold til målgruppen er det vigtigt, at udearealerne indrettes som et skærmet rum, der leder beboerne tilbage til udgangspunktet. Attraktive udearealer består af en række forbundne mindre rum med varieret indretning, der giver mulighed for forskellige aktiviteter, som stimulerer langtidshukommelsen fra det tidligere hjemmeliv. Fx kan mandlige beboere slå græs med en græsslåmaskine og rive blade sammen, mens kvindelige beboere fx kan hænge tøj på en tørresnor. Udearealerne indrettes så de stimulerer sanserne. Solrige haver med blomster, træer, buske, højbede med urter, voilere, rislende vand, gangstier og siddeområder i både lys og skygge er interessante kilder til stimulering af sanserne. Udendørs havearealer bør indrettes, så de kan bruges hele året. Det er et ønske, at udearealet indrettes med en bænk og et busstoppested. Muligheden for opbevaring af cykler, havemøbler etc. skal tænkes ind.

19

20 Fremtidens byggeri Holbæk Kommune har siden 2009 været klimakommune. Fremtidens Plejeboligbyggeri er kendetegnet ved at være et bæredygtigt 0-energi hus. Det optimale er et selvproducerende energihus bygget efter aktivhusprincippet. Aktivhusprincippet går grundlæggende ud på, at den bygning, der opføres skal producere mere energi end den bruger. Bygningen producerer selv energi og bygges som eksempler på intelligente bygninger med et lavt energiforbrug, et godt indeklima og en spændende arkitektur. Vi ønsker bygninger der forener energi, indeklima og omverden og bidrager til en bæredygtig udvikling i forhold til At skabe balance mellem energiforbrug og produktion Det liv der leves i huset, indeklima, funktion og sundhed At skabe oplevelser i og omkring huset Byggeriet ønskes opført i miljøvenlige materialer (genanvendelige, nedbrydelige), der kræver så lidt vedligeholdelse som muligt. Der bør tænkes i opsamling og genanvendelse af regnvand. Omkring lysforhold i byggeriet er det vigtigt at holde sig for øje at genskin fra vinduer og glasfacader virker blændende på svagtseende og mennesker med demens. Det skal derfor tages højde for, at der ikke udføres for store glasarealer. Ved større glaspartier er det vigtigt med udvendig solafskærmning, der lukker dagslyset ind. I forhold til demente borgere er lys et middel til bedre syn og mindsker søvnforstyrrelser og depression. Beboernes bevidsthed omkring lys kan være med til at understøtte døgnrytmen. Ofte søger beboerne hen mod lyset, hvilket bør anvendes bevidst i indretningen. Udsynet er nødvendigt. Vi ønsker ikke byggeriet gemt væk, fx bag en vold, ligesom det er vigtigt at vinduesplaceringen/ evt. sprosse tager højde for sengeliggende og kørestolsbrugere. Der ønskes ingen synlige rørføringer. Der etableres parkering til både biler og cykler svarende til centrets størrelse og aktivitetsniveau.

21 Ved etagebyggeri er det vigtigt at sikre sammenhængen mellem boligen og aktivitetsmuligheder, da mange demente ikke kan overskue at flytte sig over længere afstande. Derfor bør der tænkes i aktivitetsmuligheder på hver etage. Ligesom der bør være adgang til udendørs faciliteter på hver etage.

22 Byggeriets sammenhæng til omgivelserne Sammenhængen til byggeriets omgivelser er vigtig. Fremtidens plejeboligbyggeri skal uanset placering falde ind i de omkringliggende omgivelser og fremstå som en integreret del af hele byen. Åbenhed handler også om, at opleve sig som en del af byen, og at byen oplever plejecenteret som en del af byen. Tingene skal flyde sammen.

maj 2016 Version 9/ 15/5/16 Fremtidens boliger for ældre borgere strategi

maj 2016 Version 9/ 15/5/16 Fremtidens boliger for ældre borgere strategi maj 2016 Version 9/ 15/5/16 Fremtidens boliger for ældre borgere strategi Forord Denne strategi er resultatet af en proces, som Seniorudvalget igangsatte i slutningen af 2014 om, hvordan fremtidens boliger

Læs mere

Esbjerg Kommune Sundhed og Omsorg Projekt Krebsestien Fremtidens ældreboliger Ideoplæg. Indledning

Esbjerg Kommune Sundhed og Omsorg Projekt Krebsestien Fremtidens ældreboliger Ideoplæg. Indledning Esbjerg Kommune Sundhed og Omsorg Projekt Krebsestien Fremtidens ældreboliger Ideoplæg Indledning Esbjerg Kommune ønsker at tilbyde ældre medborgere pleje i velfungerende plejefaciliteter, der yder respekt

Læs mere

Værdighedspolitik FORORD

Værdighedspolitik FORORD VÆRDIGHEDSPOLITIK Værdighedspolitik FORORD Hvad er et godt og værdigt ældreliv, og hvordan støtter borgere, foreningsliv, medarbejdere og politikere op om et sundt og aktivt ældreliv? I Esbjerg Kommune

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK HOLBÆK KOMMUNE

VÆRDIGHEDSPOLITIK HOLBÆK KOMMUNE VÆRDIGHEDSPOLITIK HOLBÆK KOMMUNE Hele VÆRDIGHEDSPOLITIK HOLBÆKAktiv KOMMUNE Livet1 Med værdighedspolitikken ønsker vi at sætte mere fokus på værdighed for borgere i Holbæk Kommune. At blive ældre må aldrig

Læs mere

Hovedpointer fra interview med pårørende til ældre med demens

Hovedpointer fra interview med pårørende til ældre med demens Hovedpointer fra interview med pårørende til ældre med demens TÆT PÅ MENNESKER TEKNOLOGI OG NATUR 1 Dette notat tager udgangspunkt i den pårørendes vinkel på udformning, ønsker og opmærksomhedspunkter

Læs mere

DANSKE ÆLDRERÅD. Hosea Dutschke 12. november 2014

DANSKE ÆLDRERÅD. Hosea Dutschke 12. november 2014 DANSKE ÆLDRERÅD Hosea Dutschke 12. november 2014 Hvor skal vi bygge og hvor skal vi bo i den kærlige kommune? Medmenneskelighed Medborgerskab Kommunen - et kærligt fællesskab Kærlig Kommune er Aarhus Kommunes

Læs mere

Fuglsangsø Centret. Plejeboliger Penthouselejligheder ældreboliger Aktivitetscenter. www.herning.dk

Fuglsangsø Centret. Plejeboliger Penthouselejligheder ældreboliger Aktivitetscenter. www.herning.dk Fuglsangsø Centret Plejeboliger Penthouselejligheder ældreboliger Aktivitetscenter www.herning.dk Velkommen til plejeboligerne Fuglsangsø Centret er et center beliggende med en pragtfuld udsigt over Fuglsangsø.

Læs mere

Værdighedspolitik. Proces FORORD

Værdighedspolitik. Proces FORORD VÆRDIGHEDSPOLITIK 2 Værdighedspolitik FORORD Alle kommuner skal i 2016 vedtage en værdighedspolitik, som beskriver, hvordan kommunens ældrepleje i arbejdet med den enkelte ældre understøtter områderne:

Læs mere

Værdighedspolitik. Faxe Kommune

Værdighedspolitik. Faxe Kommune Værdighedspolitik Faxe Kommune 1 Forord Jeg er meget glad for, at Byrådet kan præsentere Faxe Kommunes værdighedspolitik. Politikken fastlægger den overordnede ramme for arbejdet i ældreplejen og skal

Læs mere

Idékatalog til Fremtidens Plejehjem

Idékatalog til Fremtidens Plejehjem Idékatalog til Fremtidens Plejehjem Idékataloget indeholder styregruppens forslag til Fremtidens Plejehjem. De fleste af teknologierne, er kendte teknologier som blot ikke har været anvendt på plejehjem.

Læs mere

Forslag om etablering af Demensby i Faxe Kommune

Forslag om etablering af Demensby i Faxe Kommune , Forslag om etablering af Demensby i Faxe Kommune Centerstaben for Sundhed & Pleje 1 Baggrund Der er i disse år stort fokus på demensområdet generelt i landet. Det skyldes ikke alene den demografiske

Læs mere

Seniorhuset. Byggeriet og de arkitektoniske tanker bag Danmarks første ældreboliger til mennesker med autisme

Seniorhuset. Byggeriet og de arkitektoniske tanker bag Danmarks første ældreboliger til mennesker med autisme Seniorhuset Baggrund og vision Hvordan skal mennesker med autisme bo, når de bliver ældre, og hvordan kan vi skabe de bedst mulige rammer for denne gruppe borgere, når de er oppe i årene? De spørgsmål

Læs mere

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Vedtaget af Byrådet den 5. september 2018 Indhold Forord...4 Vision...5 Om ældre/målgruppe for politikken... 6 Temaer...10 Fællesskab...12

Læs mere

Værdighedspolitik for Vallensbæk Kommune 2016

Værdighedspolitik for Vallensbæk Kommune 2016 Værdighedspolitik for Vallensbæk Kommune 2016 1 Vallensbæk Kommunes værdighedspolitik beskriver de overordnede værdier for de kommunale indsatser og prioriteringer for seniorer og ældre med behov for kommunal

Læs mere

VELKOMMEN TIL SAMSØVEJ

VELKOMMEN TIL SAMSØVEJ VELKOMMEN TIL SAMSØVEJ 1 Velkommen til Samsøvej Samsøvej er et nyt og moderne plejecenter med 75 boliger og et dagcenter. Alle boliger med fællesareal er 75 m2. De er indrettet med stue og soveværelse.

Læs mere

Natur kan lindre stress, smerter og depression

Natur kan lindre stress, smerter og depression NATUR kan lindre stress, smerter og depression fremhæves i en række undersøgelser som afgørende for lindring af stress, smerter og depression*. er et vigtigt element for patienter, pårørende og personale.

Læs mere

Resultater fra workshops

Resultater fra workshops Sagsnr.: 2013-60944 Dato: 01-04-2014 Dokumentnr.: 2014-104372 Sagsbehandler: Karen Heilmann Lennert Resultater fra workshops Gruppe & tovholder Spørgsmål Svar Gr. 1 Birgitte Ettrup Ønsker til fremt idens

Læs mere

PLEJEBOLIGER FOR PERSONER MED DEMENS INDLEDENDE SPØRGSMÅL

PLEJEBOLIGER FOR PERSONER MED DEMENS INDLEDENDE SPØRGSMÅL STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT AALBORG UNIVERSITET KØBENHAVN PLEJEBOLIGER FOR PERSONER MED DEMENS INDLEDENDE SPØRGSMÅL SBI-ANVISNING 259 1. UDGAVE 2015 Plejeboliger for personer med demens indledende

Læs mere

Marienlund Plejecenter. Boliger til ældre udviklingshæmmede

Marienlund Plejecenter. Boliger til ældre udviklingshæmmede Marienlund Plejecenter Boliger til ældre udviklingshæmmede Marienlund Det nybyggede Marienlund Plejecenter danner rammen om et levende hus og tilgodeser beboernes behov for et trygt og godt hjem. Marienlund

Læs mere

ÆLDREPOLITIK. Vejle Kommune et godt, aktivt og værdigt ældreliv

ÆLDREPOLITIK. Vejle Kommune et godt, aktivt og værdigt ældreliv ÆLDREPOLITIK Vejle Kommune 2018-2025 et godt, aktivt og værdigt ældreliv FORORD Hvad er det gode ældreliv? Netop det spørgsmål giver mange forskellige svar. Det, der er vigtigt for dig, er ikke så vigtigt

Læs mere

Værdigheds-politik

Værdigheds-politik Værdigheds-politik 2018-2021 for ældreområdet Forord Herlev Kommune kan her præsentere Værdighedspolitik 2018-2021. Med værdighedspolitikken fortsætter Herlev Kommune arbejdet med at udvikle og styrke

Læs mere

Værdighedspolitik

Værdighedspolitik Værdighedspolitik 2018-22 Forord Jeg glæder mig over, at Byrådet kan præsentere Faxe Kommunes værdighedspolitik 2018-2022. Værdighedspolitikken fastlægger den overordnede ramme i arbejdet med ældre og

Læs mere

Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Udkast april 2016

Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Udkast april 2016 Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Udkast april 2016 1 1. Forord og vision for politikken Velkommen til Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Som navnet siger, er

Læs mere

Uanmeldt kommunalt tilsyn på Fjord, HavFjord udført den 5. september 2014 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef

Uanmeldt kommunalt tilsyn på Fjord, HavFjord udført den 5. september 2014 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef Uanmeldt kommunalt tilsyn på Fjord, HavFjord udført den 5. september 2014 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef Retssikkerhedloven 15. Kommunalbestyrelsen har ansvaret for og beslutter, hvordan kommunen

Læs mere

Værdighedspolitik En værdig ældrepleje

Værdighedspolitik En værdig ældrepleje Værdighedspolitik 2018 En værdig ældrepleje Livskvalitet og selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng Mad og ernæring En værdig død Pårørende Ny værdighedspolitik Værdighedspolitik Kommunerne

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK I HOLBÆK KOMMUNE

VÆRDIGHEDSPOLITIK I HOLBÆK KOMMUNE VÆRDIGHEDSPOLITIK I HOLBÆK KOMMUNE DATO FOR ÆNDRING Værdighedspolitik i Holbæk Kommune Med værdighedspolitikken udstikker vi en retning for, hvordan vi sammen skaber muligheder for, at alle oplever et

Læs mere

I Varde Kommunes værdighedspolitik indgår herudover følgende områder: 8) Værdighed også for demensramte 9) Oplevelser i naturen.

I Varde Kommunes værdighedspolitik indgår herudover følgende områder: 8) Værdighed også for demensramte 9) Oplevelser i naturen. Dato 02.aug.2018 Dok.nr. 116912/18 Sagsnr. 18-4735 Ref. chzo Værdighedspolitik Kommunerne skal i hver byrådsperiode udarbejde en værdighedspolitik for den kommunale ældrepleje. Politikken vedtages i byrådet.

Læs mere

MARIENLUND. Fra vision til virkelighed

MARIENLUND. Fra vision til virkelighed MARIENLUND Fra vision til virkelighed 2 3 Vision Marienlund skal danne rammen om et levede hus, der kan imødegå fremtidens behov med øje for både beboernes livskvalitet og velfungerende arbejdsforhold

Læs mere

Det gode liv for ældre. Sønderborg Kommunes værdighedspolitik for ældreområdet

Det gode liv for ældre. Sønderborg Kommunes værdighedspolitik for ældreområdet Det gode liv for ældre Sønderborg Kommunes værdighedspolitik for ældreområdet 2 Forord At formulere en ny politik er en vigtig opgave, som hver gang kræver stor omhu og omtanke. Det er også tilfældet med

Læs mere

Holbæk Kommunes. turismepolitik. Et ældreliv med udgangspunkt i ressourcer og behov

Holbæk Kommunes. turismepolitik. Et ældreliv med udgangspunkt i ressourcer og behov Holbæk Kommunes erhvervs- ældrepolitik og turismepolitik Et ældreliv med udgangspunkt i ressourcer og behov Indhold side 4 side 6 side 8 Forord Fremtidens muligheder og udfordringer på ældreområdet Ældrepolitikken

Læs mere

Enestuer er vigtige for relationen mellem patient og pårørende. Enestuer forebygger at patienten bliver stresset og bange

Enestuer er vigtige for relationen mellem patient og pårørende. Enestuer forebygger at patienten bliver stresset og bange PRIVATLIV RELATIONER Enestuer er vigtige for relationen mellem patient og pårørende. Enestuer forebygger at patienten bliver stresset og bange Patienter, pårørende og personale i de palliative enheder

Læs mere

Projekt Krebsestien Visionsbeskrivelse til byggeprogram

Projekt Krebsestien Visionsbeskrivelse til byggeprogram Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 16. november 2016 Sagsbehandler Martin Helbo Poulsen Telefon direkte 76 16 32 69 E-mail map42@esbjergkommune.dk Projekt Krebsestien Visionsbeskrivelse til byggeprogram Indledning:

Læs mere

ET VÆRDIGT ÆLDRELIV VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016

ET VÆRDIGT ÆLDRELIV VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016 ET VÆRDIGT ÆLDRELIV VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016 ET VÆRDIGT ÆLDRELIV Foto: Thomas Vilhelm Layout: KKdesign Københavns Kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Omsorg/Kommunikationsog Presseafdelingen

Læs mere

Notat om arbejdsgruppernes foreløbige arbejde (ekstrakt af referater fra workshop og møder)

Notat om arbejdsgruppernes foreløbige arbejde (ekstrakt af referater fra workshop og møder) Notat om arbejdsgruppernes foreløbige arbejde (ekstrakt af referater fra workshop og møder) August 2015 en del af arbejdet omkring kapacitetsanalyse omkring plejeboliger og ny struktur. GRUPPER FORMÅL

Læs mere

Fremtidens Sølund - principper for og funktionelle krav til plejecenter, ungdomsboliger, seniorbofællesskab og daginstitution.

Fremtidens Sølund - principper for og funktionelle krav til plejecenter, ungdomsboliger, seniorbofællesskab og daginstitution. KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Økonomisekretariatet NOTAT 18-08-2015 Fremtidens Sølund - principper for og funktionelle krav til plejecenter, ungdomsboliger, seniorbofællesskab og

Læs mere

Plejeboligforligskredsmøde

Plejeboligforligskredsmøde Plejeboligforligskredsmøde Generationernes By: Nye byrum og nyt plejecenter på Betty Nansens Allé Mandag den 5. februar 2018, kl. 18-18.30, Udvalgsværelse 1 Dagsorden 1. Gennemgang af samlet program for

Læs mere

ÆLDRE- OG VÆRDIGHEDSPOLITIK

ÆLDRE- OG VÆRDIGHEDSPOLITIK ÆLDRE- OG VÆRDIGHEDSPOLITIK 2019-2022 Titel: Frederiksberg Kommunes Ældre- og Værdighedspolitik 2019-2022 Udgivet af: Frederiksberg Kommune Smallegade 1 2000 Frederiksberg December 2018 Foto: Grafisk design:

Læs mere

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune ÆLDREPOLITIK Ældrepolitik for Norddjurs Kommune 2017-2021 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord 3 Menneskesyn og kerneværdier 4 Det gode ældreliv er at kunne selv 6 Det gode ældreliv er at bestemme selv 8 Det gode

Læs mere

Værdighedspolitik for Fanø Kommune

Værdighedspolitik for Fanø Kommune Værdighedspolitik for Fanø Kommune Vedtaget i Social- og sundhedsudvalget den 30.10.2018 Værdighedspolitik Fanø Kommune I Fanø Kommune skal vi sikre værdighed for alle borgere uanset udgangspunkt. Vi ønsker

Læs mere

Rekreation og omsorg for alle, der lever med demens

Rekreation og omsorg for alle, der lever med demens Rekreation og omsorg for alle, der lever med demens 1 Velkommen til Søstersanatoriet på Frederiksberg Vi er et lille sanatorium for mennesker med demens. Vi tager imod alle typer af patienter, der har

Læs mere

FOTO UDSKIFTES VÆRDIG HEDS POLITIK

FOTO UDSKIFTES VÆRDIG HEDS POLITIK FOTO UDSKIFTES VÆRDIG HEDS POLITIK HØRINGSUDKAST VÆRDIGHEDSPOLITIK // 3 ET VÆRDIGT ÆLDRELIV I KØBENHAVN I 2016 skal kommunalbestyrelsen i hver kommune vedtage en værdighedspolitik, der som minimum skal

Læs mere

Værdighedspolitik Visionen i politik for seniorliv

Værdighedspolitik Visionen i politik for seniorliv Værdighedspolitik 2016 Visionen i politik for seniorliv Et aktivt, værdigt, meningsfyldt og trygt seniorliv. Et værdigt liv er altså et af de fem pejlemærker i Varde Kommunes politik for seniorliv. Ny

Læs mere

Anmeldt tilsyn på Hvalsø Ældrecenter. Mandag den 3. december 2007 fra kl.13.00

Anmeldt tilsyn på Hvalsø Ældrecenter. Mandag den 3. december 2007 fra kl.13.00 TILSYNSRAPPORT Anmeldt tilsyn på Hvalsø Ældrecenter Mandag den 3. december 2007 fra kl.13.00 Indledning Vi har på vegne af Lejre Kommune aflagt tilsynsbesøg på Hvalsø Ældrecenter. Generelt er formålet

Læs mere

Diskussionsoplæg om fremtidens plejehjem til Sundheds og Omsorgsudvalget den 2. maj SUNDHED OG OMSORG Økonomi Aarhus Kommune

Diskussionsoplæg om fremtidens plejehjem til Sundheds og Omsorgsudvalget den 2. maj SUNDHED OG OMSORG Økonomi Aarhus Kommune Diskussionsoplæg om fremtidens plejehjem til Sundheds og Omsorgsudvalget den 2. maj 2016 Side 1 af 6 Nuværende rammer for ældre- og plejehjems byggeri i Sundhed og Omsorg I dag danner følgende rammen om

Læs mere

Denne politik omhandler særligt de af Haderslev Kommunes ældre borgere, som er afhængige af kommunens hjælp for at opretholde et værdigt ældreliv.

Denne politik omhandler særligt de af Haderslev Kommunes ældre borgere, som er afhængige af kommunens hjælp for at opretholde et værdigt ældreliv. Værdighedspolitik FORORD I 2016 skrev vi den første værdighedspolitik i Haderslev Kommune. Siden da har værdighed været i fokus gennem livshistorie, rehabilitering og samarbejde med frivillige. Et værdigt

Læs mere

Værdighedspolitik for ældreplejen i Frederikshavn Kommune

Værdighedspolitik for ældreplejen i Frederikshavn Kommune Værdighedspolitik for ældreplejen i Frederikshavn Kommune Det er borgerens liv. Derfor ved borgeren bedst, hvad der er brug for. Borgeren er herre i eget hus og liv. Vi motiverer og bakker op. Vi forventer

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE 2018-2021 Indhold INDHOLD...2 FORORD...3 INDLEDNING...4 VÆRDIGRUNDLAG...5 VISION...6 INDSATSOMRÅDER...7 1. LIVSKVALITET...7 2. SELVBESTEMMELSE...8

Læs mere

gladsaxe.dk Værdighedspolitik

gladsaxe.dk Værdighedspolitik gladsaxe.dk Værdighedspolitik 1 Fokus på værdighed Gladsaxe Kommune har fokus på værdighed i ældreplejen. En egentlig værdighedspolitik er dog en god anledning til at få de mange værdier samlet ét sted

Læs mere

Demensvenlig Vejen. Demensstrategi Vejen Kommune

Demensvenlig Vejen. Demensstrategi Vejen Kommune Demensvenlig Vejen Demensstrategi Vejen Kommune Indledning Demens er betegnelsen for en gruppe sygdomme, der udvikler sig i en række faser med forskellige symptomer og forskellige behov. Demens er en sygdom,

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE 2019-2021 Indhold INDHOLD... 2 FORORD... 3 INDLEDNING... 4 VÆRDIGRUNDLAG... 5 VISION... 6 INDSATSOMRÅDER... 7 1. LIVSKVALITET...7 2. SELVBESTEMMELSE...8

Læs mere

Hvidovre Kommunes Ældrepolitik

Hvidovre Kommunes Ældrepolitik Udkast Hvidovre Kommunes Ældrepolitik 07-11-2013 Indhold Forord... 3 Politikkens indhold... 4 Et positivt menneskesyn... 5 Værdierne... 6 Indsatsområderne... 7 Tilblivelse og evaluering af ældrepolitikken...

Læs mere

Værdighedspolitik Fanø Kommune.

Værdighedspolitik Fanø Kommune. Værdighedspolitik Fanø Kommune. I Fanø Kommune skal vi sikre værdighed for alle borgere uanset udgangspunkt. Vi ønsker at understøtte den enkelte borger i det liv vedkommende ønsker at leve. Samtidigt

Læs mere

MERE VELFÆRDSTEKNOLOGI I AARHUSIANSKE PLEJEBOLIGER

MERE VELFÆRDSTEKNOLOGI I AARHUSIANSKE PLEJEBOLIGER MERE VELFÆRDSTEKNOLOGI I AARHUSIANSKE PLEJEBOLIGER Center for Frihedsteknologi, Sundhed og Omsorg Mere velfærdsteknologi til flere aarhusianere For at flere aarhusianere skal have gavn af velfærdsteknologi

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR INDRETNING AF LEGEAREALER

RETNINGSLINJER FOR INDRETNING AF LEGEAREALER RETNINGSLINJER FOR INDRETNING AF LEGEAREALER Fysiske udfordringer Fordybelse Risiko Leg Naturoplevelser Mangfoldighed Rumlig variation KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Rev. 2018 RETNINGSLINJER

Læs mere

Plejecentre i Esbjerg Kommune

Plejecentre i Esbjerg Kommune Velkommen til Esbjerg Kommunes plejecentre Denne pjece giver dig information om tilbud og muligheder for hjælp, pleje, kost og aktiviteter på Esbjerg Kommunes plejecentre. Desuden kan du læse om, hvad

Læs mere

- Vi bringer livskvalitet. Center for Sundhed & Ældre, Hjemmeplejen

- Vi bringer livskvalitet. Center for Sundhed & Ældre, Hjemmeplejen - Vi bringer livskvalitet Center for Sundhed & Ældre, Hjemmeplejen - Vi bringer livskvalitet Giv dig selv en tryg tilværelse. Vi har et godt øje til dig Vælg støtte fra Frederikshavn Kommune. Et godt øje

Læs mere

Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje

Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje april 2016 Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje 1. Forord Værdighedspolitikken skal sikre bevarelse af værdighed i ældreplejen, og er den politisk besluttede ramme om alle indsatser og indgår

Læs mere

Ældrepolitikken udkast

Ældrepolitikken udkast Ældrepolitikken 2019-2022 1. udkast Struktur forslag Forord Baggrund tendenser på ældreområdet Den demografiske udvikling, flere ældre Sund aldring Forandringer i sundhedsvæsenet, det nære sundhedsvæsen,

Læs mere

Et godt liv med demens

Et godt liv med demens Et godt liv med demens Som borgere møder vi medborgere med demens og deres pårørende alle steder i Roskilde Kommune. Som os andre kommer de på biblioteket, i butikkerne og i bussen. Derfor skal vi som

Læs mere

P L E J E C E N T E R B A N E B O

P L E J E C E N T E R B A N E B O PROJEKT OG STED BAGGRUND Boligselskabet Skt. Jørgen og Viborg Kommune har taget initiativ til at opføre Plejecenter Banebo, som en del af Viborgs nye bydel Banebyen. Viborg Baneby er et ældre bynært erhvervsområde,

Læs mere

HVAD SIGER FORSKNINGEN OM DEN GODE HVERDAG MED DEMENS? OG HVORDAN KAN DET BRUGES I PRAKSIS I SVENDBORG KOMMUNE?

HVAD SIGER FORSKNINGEN OM DEN GODE HVERDAG MED DEMENS? OG HVORDAN KAN DET BRUGES I PRAKSIS I SVENDBORG KOMMUNE? D E M E N S O G FO R S K N I N G D E M E N S O G FO R S K N I N G DET GODE DET HVERDAGSLIV DET GODE GODE HVERDAGSLIV DEMENS HVERDAGSLIV DEMENS DEMENS HVAD SIGER FORSKNINGEN OM DEN GODE HVERDAG DEMENS?

Læs mere

Et godt liv med demens

Et godt liv med demens Et godt liv med demens Demensstrategi 2019-2023 Den 18. januar 2018 Som borgere møder vi medborgere med demens og deres pårørende alle steder i Roskilde Kommune. Som os andre kommer de på biblioteket,

Læs mere

Frydenslund. Grønnegade 10 - Silkeborg. 1 Frydenslund

Frydenslund. Grønnegade 10 - Silkeborg. 1 Frydenslund Frydenslund Grønnegade 10 - Silkeborg 1 Frydenslund Nyt og spændende bo- og aktivitetstilbud åbner i efteråret 2013 Nu får du, som er borger med varig funktionsnedsættelse, mulighed for at bo i en top-moderne

Læs mere

Tangshave Bo- og Aktivitetscenter - Bolig 7

Tangshave Bo- og Aktivitetscenter - Bolig 7 PLEJECENTRE/JOB OG VELFÆRD Tangshave Bo- og Aktivitetscenter - Bolig 7 Specialplejeboliger til ældre udviklingshæmmede borgere Servicedeklaration Indledning Tangshave Bo- og Aktivitetscenter Bolig 7 er

Læs mere

Velfærdsteknologi Handleplan Februar 2015

Velfærdsteknologi Handleplan Februar 2015 I Fællesoffentlig strategi for digital velfærd 2013-2020 indgår et fælleskommunalt program, som rummer nedenstående fire projekter; hjælp til løft, vasketoilet, spiserobot og bedre brug af hjælpemidler.

Læs mere

Fremtidens Plejehjem ligger i Nørresundby

Fremtidens Plejehjem ligger i Nørresundby Fremtidens Plejehjem ligger i Nørresundby Fremtidens Plejehjem er realiseringen af en drøm om at skabe det perfekte plejehjem for ældre borgere, deres pårørende og personalet, som skal arbejde der. Det

Læs mere

Den bedste måde at spare energi i vores bygninger, er ved at anvende et design, der mindsker behovet for at bruge energi.

Den bedste måde at spare energi i vores bygninger, er ved at anvende et design, der mindsker behovet for at bruge energi. INTEGRERET ENERGIDESIGN Hos Thorkil Jørgensen Rådgivende Ingeniører vægtes samarbejde og innovation. Vi vil i fællesskab med kunder og brugere skabe merværdi i projekterne. Med merværdi mener vi, at vi

Læs mere

Værdighedspolitik for Ældreområdet. Herlev Kommune

Værdighedspolitik for Ældreområdet. Herlev Kommune Værdighedspolitik for Ældreområdet Herlev Kommune Juni 2016 Forord Herlev Kommune kan her præsentere sin første Værdighedspolitik. Med Værdighedspolitikken fortsætter Herlev Kommune arbejdet med at udvikle

Læs mere

Plejecentret Sjælsø. Politik om samarbejde med beboernes familie og venner

Plejecentret Sjælsø. Politik om samarbejde med beboernes familie og venner Plejecentret Sjælsø Politik om samarbejde med beboernes familie og venner Formål: At beboernes familie og venner føler sig velkomne på Plejecentret Sjælsø og derved medvirker til en god trivsel for beboere

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Biersted Plejecenter, Jammerbugt Kommune. Tirsdag den 29. november 2011 fra kl

Uanmeldt tilsyn på Biersted Plejecenter, Jammerbugt Kommune. Tirsdag den 29. november 2011 fra kl TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Biersted Plejecenter, Jammerbugt Kommune Tirsdag den 29. november 2011 fra kl. 12.30 Indledning Vi har på vegne af Jammerbugt Kommune aflagt tilsynsbesøg på Biersted Plejecenter.

Læs mere

Mad med mening mad og måltidspolitik for:

Mad med mening mad og måltidspolitik for: Mad med mening mad og måltidspolitik for: (borgere visiteret til madordninger i Hillerød kommune) Forord: Hillerød kommune ønsker med en mad- og måltidspolitik for de ældre at opsætte mål for kvaliteten

Læs mere

UDKAST FREDERIKSBERG HOSPITAL HELE BYENS NYE KVARTER VISION

UDKAST FREDERIKSBERG HOSPITAL HELE BYENS NYE KVARTER VISION UDKAST HELE BYENS NYE KVARTER FREDERIKSBERG HOSPITAL VISION JANUAR 2019 JUNI 2018 BORGERDIALOG Visionsprocessen - i tre spor IDÉWORKSHOP 1, 2, 3, 4 & 5 + KULTURNAT + DIGITALE INPUT AKTØRDIALOG AKTØRMØDER

Læs mere

Politik for værdig ældrepleje. Sundhed og Velfærd Maj 2016

Politik for værdig ældrepleje. Sundhed og Velfærd Maj 2016 , Politik for værdig ældrepleje Sundhed og Velfærd Maj 2016 1 Politik for værdig ældrepleje Forord Formålet med Brønderslev Kommunes værdighedspolitik er at sikre, at alle ældre borgere får en værdig ældrepleje.

Læs mere

Senior- og værdighedspolitik

Senior- og værdighedspolitik Social og Sundhed Senior- og værdighedspolitik April 2019 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Værdighed... 2 Fokusområder... 3 Livskvalitet... 3 Selvbestemmelse... 4 Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng

Læs mere

Politik for et værdigt ældreliv i Helsingør Kommune

Politik for et værdigt ældreliv i Helsingør Kommune Politik for et værdigt ældreliv i Helsingør Kommune 2016-2018 Indledning Aldringsprocessen er forskellig fra borger til borger bl.a. på grund af forskelle i levevis og helbredstilstand. Der er derfor mange

Læs mere

DEMENSSTRATEGI. Gribskov Kommune Februar Rapportnavn måned år 1

DEMENSSTRATEGI. Gribskov Kommune Februar Rapportnavn måned år 1 DEMENSSTRATEGI Gribskov Kommune 2019-2022 Februar 2019 Rapportnavn måned år 1 Indholdsfortegnelse DEMENSSTRATEGI... 1 Indholdsfortegnelse... 2 Forord... 3 Formål... 4 Hvorfor en demensstrategi?... 4 Værdier...

Læs mere

VINGE LEVENDE BY. NÆRVÆRENDE NATUR.

VINGE LEVENDE BY. NÆRVÆRENDE NATUR. Deltakvarteret - den første bydel i Vinge VINGE LEVENDE BY. NÆRVÆRENDE NATUR. 1 Frederikssund Naturområder Vinge er en helt ny by i Frederikssund Kommune. I Vinge får du det bedste fra byen og naturen

Læs mere

Samarbejdet i Demensalliancen har inspireret Stevns Kommune til en række nye tiltag:

Samarbejdet i Demensalliancen har inspireret Stevns Kommune til en række nye tiltag: Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2016 Kommune: Stevns Kommune Tilskud:4.632.000 Link til værdighedspolitik: http://stevns.dk/sites/default/files/om_kommunen/planer_poli

Læs mere

- ET FLEKSIBELT, MOBILT BOKONCEPT

- ET FLEKSIBELT, MOBILT BOKONCEPT - ET FLEKSIBELT, MOBILT BOKONCEPT Baggrund for bokonceptet Udviklingen af vores bokoncept var en erkendelse af, at der manglede en farve i paletten: De eksisterende, fysiske rammer i botilbud eller lejlighed

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Vester Hjermitslev Plejecenter, Jammerbugt Kommune. Lørdag den 3. december 2011 fra kl

Uanmeldt tilsyn på Vester Hjermitslev Plejecenter, Jammerbugt Kommune. Lørdag den 3. december 2011 fra kl TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Vester Hjermitslev Plejecenter, Jammerbugt Kommune Lørdag den 3. december 2011 fra kl. 12.30 Indledning Vi har på vegne af Jammerbugt Kommune aflagt tilsynsbesøg på Vester

Læs mere

FREDERICIA KOMMUNE VÆRDIGHEDSPOLITIK VÆRDIGHEDSPOLITIK RESPEKT, LIGEVÆDIGHED, DIALOG OG SAMARBEJDE

FREDERICIA KOMMUNE VÆRDIGHEDSPOLITIK VÆRDIGHEDSPOLITIK RESPEKT, LIGEVÆDIGHED, DIALOG OG SAMARBEJDE FREDERICIA KOMMUNE VÆRDIGHEDSPOLITIK VÆRDIGHEDSPOLITIK RESPEKT, LIGEVÆDIGHED, DIALOG OG SAMARBEJDE VÆRDIGHEDSPOLITIKKEN 2019-2022 har fokus på syv områder Vi har haft en værdighedspolitik siden 2016. Den

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2016-2021 Baggrund Demensstrategien består af 12 målsætninger for de kommunale indsatser på demensområdet. Målsætningerne skal tilsammen medvirke til, at borgere med demens i Herning Kommune

Læs mere

Observationsskema til gennemgang for tilgængelighed: Plejecenter Navn: Rosenhaven d 23 / Er det nemt at komme omkring og finde rundt?

Observationsskema til gennemgang for tilgængelighed: Plejecenter Navn: Rosenhaven d 23 / Er det nemt at komme omkring og finde rundt? Observationsskema til gennemgang for tilgængelighed: Plejecenter Navn: Rosenhaven d 23 / 3-2017 Fokusområder: Er det nemt at komme omkring og finde rundt? Svar og gode ideer: Rosenhaven er et moderne og

Læs mere

Egedal Kommunes Ejendomsstrategi Vision

Egedal Kommunes Ejendomsstrategi Vision Egedal Kommunes Ejendomsstrategi Vision I Egedal skal kommunens ejendomme danne en fleksibel, multifunktionel og bæredygtig ramme omkring kerneopgaver som læring, omsorg, pleje, sundhed, fritidsaktiviteter,

Læs mere

Riis Friplejehjem. Lev livet hele livet

Riis Friplejehjem. Lev livet hele livet Riis Friplejehjem Lev livet hele livet 1 Indhold Et trygt hjem sammen med hinanden lev livet hele livet Aktiviteter en hverdag med aktiviteter og samvær Hjemligt duften af mad lejligheder med udsigt til

Læs mere

Hovedpointer fra interview med socialudvalget vedr. nyt plejecenter

Hovedpointer fra interview med socialudvalget vedr. nyt plejecenter Hovedpointer fra interview med socialudvalget vedr. nyt plejecenter TÆT PÅ MENNESKER TEKNOLOGI OG NATUR 1 Dette notat er hovedpointer fra et gruppeinterview afholdt med 3 medlemmer fra socialudvalget.

Læs mere

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL Overordnet vision og delvisioner På Hospitalsområdet skaber vi et åbent, imødekommende, grønt og blandet byområde, hvor LIV og RO forenes i et bykvarter med bæredygtige

Læs mere

KOLDING KOMMUNES DEMENSSTRATEGI 2012-2018

KOLDING KOMMUNES DEMENSSTRATEGI 2012-2018 KOLDING KOMMUNES DEMENSSTRATEGI 2012-2018 l i v s k v a l i t et a fl a stn i n g a f på r ø r e n d e d e m e n s fa g l i g s p e c i a l e n h e d ko o r d i n e r et i n d s ats u n d e r s t ø tt

Læs mere

Forsidebillede: Andreas Bro

Forsidebillede: Andreas Bro Forsidebillede: Andreas Bro Forord Værdighed er vigtig for alle mennesker i alle aldre. Denne politiks formål er at sætte rammer for, hvordan Egedal Kommune kan støtte sine borgere i at opnå eller fastholde

Læs mere

Værdighedspolitik. Indholdsfortegnelse

Værdighedspolitik. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Forord... 2 Derfor en værdighedspolitik... 2 Hvorfor værdighed... 2 Værdighed i Gribskov Kommune er:... 2 Visioner og hvordan de opnås... 4 Livskvalitet... 4 Selvbestemmelse... 4 Kvalitet,

Læs mere

Fremtidens plejeboliger. Rammesætning

Fremtidens plejeboliger. Rammesætning Fremtidens plejeboliger Rammesætning På vej mod fremtidens plejeboliger Hvad håber og ønsker vi? Fremtidens plejeboliger. Pejlemærkerne er. Pejlemærke 1 Pejlemærke 2 Pejlemærke 3 Pejlemærke 4 Pejlemærke

Læs mere

Dine personlige ønsker for fremtiden en kort vejledning om plejetestamente

Dine personlige ønsker for fremtiden en kort vejledning om plejetestamente Plejetestamente Dine personlige ønsker for fremtiden en kort vejledning om plejetestamente Et plejetestamente er en tilkendegivelse fra dig til dine pårørende og til plejepersonalet om, hvordan du gerne

Læs mere

VÆRDIGRUNDLAG FOR. Multimediehuset

VÆRDIGRUNDLAG FOR. Multimediehuset VÆRDIGRUNDLAG FOR Multimediehuset Århus Kommune Borgerservice og Biblioteker Værdigrundlag for Multimediehuset Århus Kommune Borgerservice og Biblioteker Udarbejdet i samarbejde med NIRAS Konsulenterne

Læs mere

Værdighedspolitik Sammen om det gode liv

Værdighedspolitik Sammen om det gode liv Værdighedspolitik 2019-2022 Sammen om det gode liv Indholdsfortegnelse Forord... 3 Baggrund... 5 Borgeren er mester i eget liv... 6 Vision og mission... 7 Livskvalitet... 8 Selvbestemmelse... 10 Kvalitet,

Læs mere

DEMENS POLITIK

DEMENS POLITIK DEMENS POLITIK 2017-2020 1 DEMENSPOLITIKKEN Politikken omhandler 5 fokusområder med tilhørende mål og indsatser: Bedre sygdomsforløb for mennesker med demens Bedre støtte til pårørende Flere demensindrettede

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK revideret efter dialogmøde med Handicapråd og Ældreråd

VÆRDIGHEDSPOLITIK revideret efter dialogmøde med Handicapråd og Ældreråd VÆRDIGHEDSPOLITIK revideret efter dialogmøde med Handicapråd og Ældreråd Citater fra Ligeværdig dialog med ægte interesse Individuelt tilpassede tilbud At medarbejderne har sat sig ind i hvilken pleje/omsorg

Læs mere

Forsidebillede: Andreas Bro

Forsidebillede: Andreas Bro Forsidebillede: Andreas Bro Forord Skrives af formand for Social- og Sundhedsudvalget Vicky Holst Rasmussen (A), når politikken er endelig godkendt. Indledning Alle kommuner har siden 2016 været forpligtet

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE 2016-2019 Indhold INDHOLD... 2 FORORD... 3 INDLEDNING... 3 VÆRDIGRUNDLAG... 4 VISION... 4 INDSATSOMRÅDER... 5 1. LIVSKVALITET... 5 2. SELVBESTEMMELSE...

Læs mere

Robotstøvsugere. - rapport om velfærdsteknologi i anvendelse

Robotstøvsugere. - rapport om velfærdsteknologi i anvendelse - rapport om velfærdsteknologi i anvendelse Indholdsfortegnelse 1. Indledning Side 3 1.1. Metode Side 3 2. Velfærdsteknologi Side 4 2.1. Robotstøvsugere Side 4 3. Bedre udnyttelse af ressourcerne Side

Læs mere