Historiske Glimt. Fortalt af Gustav Jakobsen, Høgild, Aulum

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Historiske Glimt. Fortalt af Gustav Jakobsen, Høgild, Aulum"

Transkript

1 Historiske Glimt Fortalt af Gustav Jakobsen, Høgild, Aulum Historiske fakta fra det virkelige liv Imellem årerne blev husmand Gustav Jakobsen, efter nogle forud givne overskriftspunkter opfordret til herunder at beskrive nogle Historiske glimt. De historiske glimt, er herved optegnelse af fortidens levevilkår inden for husmandsbrug. Dels fra egen liv herved, samt over livet ved husmandsbrug i det hele taget. Husmandsstedet på Bette Sines Vej i Høgild I dette husmandssted i Høgild, blev Gustav Jakobsen i 1920 det herved første fødte. I 1945 overtog han sammen med sin hustru Birthe K. Jakobsen husmandshjemmet, efter Gustav Jakobsens forældre Christine Petrine og Thorvald Martin Jakobsen. Stiftede familie og udførte herved sine gøremål indtil 1994, hvor de da solgte stedet på fremmed hænder og flyttede i parcelhus, i Lundgaardsgade Aulum. På lokal egnen var Gustav Jakobsen en velkendt personlighed igennem årerne i Høgild. Han har igennem sit liv haft en alsidig historisk boglig interesse, ligesom han på humoristisk vis prægede debatten af, af hvad som rører sig i samfundet.

2 2 85 årige Gustav Jakobsen på vej for at gense sit bautastensopsætning fra I 1964 prægede Gustav Jakobsen lokalområdet ved Gedbovej Bette Sines Vej, ved her for egen regning at lade opsætte en bautastensopsætning på et efterladt sokkel af et nedlagt transformatortårn. Dels for at skjule den grimme efterladte sokkel og dels som vejviser ad vejen Bette Sines Vej. Denne bautastensopsætning har siden den tid stået urørt, og er med tiden bleven en velkendt vartegn i dette lokalområde, samt for trafikken ad Bette Sines Vej. Denne bautastensopsætning kan med fuld rettighed kaldes for Gustavs Minde Ligeledes bærer Gustav Jakobsen en del af æren for navnet Bette Sines Vej - som er opkaldt efter hans tante, som i daglig tale blev kaldt for Bette Sine, som i sin tid boede i det første kommende ejendom Toftkær på denne vej. Gustav Jakobsen imellem vejskilt og sine opsatte bautasten

3 3 I det følgende, er herved indsat nogle illustrations foto, hvorpå Gustav Jakobsen fremviser enkelte af de beskrevne redskaber, som han omtaler igennem sin beskrivelse Historiske glimt. Slægten før. Min mors forældre Valborg og Palle Christensen blev vistnok gift i 1880, og bosatte sig i ejendommen Toftkær - på Bette Sines Vej, i Tvis. Det var tiden før biler, cykler, andelsmejerier og andelsbevægelser kom til Vestjylland, ligesom Holstebro Dagblad først blev startet i På den tid, havde man på landet flere får end svin. Ligeledes kærnede man selv smør og lavede ost. Bryggede selv øl og bagte rugbrød og sigtebrød. Men min mormor har sikkert aldrig bagt en lagkage. Man kartede og spandt fårenes uld, samt vævede det meste sengetøj og gangklæder. Det var dog ikke alle der selv vævede. Men dem som vævede, vævede også til naboerne. Min morfar vævede, og det gik der nok meget tid om vinteren med. Kvindfolkene malkede køerne, samt udførte det ovenfor nævnte arbejde i bryggers og køkken, samt slagtede får og julegrisen. Engang min mormor skulle slagte en stor fed so, og efter sædvane skulle stikke den i nakken, kunne kniven ikke nå igennem det tykke spæklag. Resolut - skar hun så med et par raske snit en trekant væk af nakkeflæsket, og så kunne kniven nå igennem, så blodet kunne løbe af soen. Man havde altid flæsk i saltkaret og spegede fåre lår hængende i en snor på et søm i loftsbjælken. Når slægtninge fra Viborg og Odense kom på besøg, var de helt tossede efter en skive speget fårekød på et stykke rugbrød. Og var der en gæst til middagsmad, roste vedkommende min mormors stegeflæsk for dets fine aroma. Denne aroma skyldtes, at der ved flæskets nedsaltning placeredes nogle overskårne hvidløg med snitfladen mod flæsket. Vor tids supermarkedsflæsk er det rene vand ved siden af. De havde også nogle få bifamilier, så familien var selvforsynede med honning. Og en gammel talemåde lyder sådan: Der hvor doktoren ser en bistade og en grønkål, kører han forbi. Og jeg har heller ikke hørt om, at de har været syge inden de blev gamle. Jeg mener, min morfar kørte med stude, eller en ko og en stud, de første år. Hedeopdyrkningen tog man ganske rolig på. Man pløjede en ager fra den ene side engang imellem og fik denne kultiveret, så der herpå kunne gro kulturplanter. Og så kunne man fra tid til anden udvide besætningen med en ko. Dengang var der ingen stressede mennesker, og ingen psykotiske børn. Man modtog livet med taknemmelighed og døden som en selvfølgelighed.

4 4 Lidt om landbrugets udvikling I det magre midt og Vestjylland er gårdene gennem århundreder blevet bygget langs vandløbene, hvor der var noget eng med græs til husdyrene. Ligesom det også var praktisk med vand til både dyr og mennesker. Efter som befolkningen voksede og rykkede ud på heden og begyndte at dyrke den op var det almindeligt, at også disse ejendomme fik en stykke eng, selv om det lå 2 3 km. fra ejendommen. Man så det som et eksistensbetingelse med et stykke eng, idet man kunne være sikker på der hvert år blev noget græs herved, som fortrinsvis kunne bjærges til hø som vinterfoder, til husdyrene som køer og får. De mindre ejendomme havde jo ikke heste, men kørte med stude eller køer. Man sagde, at engen var agrenes moder - idet den staldgødning der produceres af eng høet, blev anvendt på ager marken omkring ejendommen, så den efterhånden kunne forbedres i ydeevne. Da mit hjem og naboens med, i 1916 blev udstykket som husmandsbrug (statshusmandsbrug) var der nok ikke mere eng at dele ud af. Men da var kunstgødningen begyndt at vinde indpas, som så på den måde kunne forbedre markens ydeevne. Man havde dog ikke megen erfaring med hensyn til brugen af kunstgødning. Thi da min far i var på højskole, lærte han der, at kunstgødning er som pisken på den magre hest, medens staldgødning er som havren. Det var jo en helt forkert opfattelse, undtagen hvis det gjaldt ensidig kvælstofgødning. Men det havde til følge, at far i begyndelsen var tilbageholdende med brugen af kunstgødning. Og de første år kunne der kun avles foder til én ko. Men han holdt to køer og købte så fodret til den ene, med det formål, at få mere staldgødning produceret. Dette var både en dyrt og langsommeligt fremgangsmåde at forbedre jorden på. Men efterhånden opdagede han dog, at det groede efter kunstgødningen ved i løbet af nogle år fik marken til give et pænt tilskud. Så omkring 1930 kunne vi avle rigeligt til 6 køer, stalden kunne så ikke rumme flere. Det skal dog tilføjes at mergling (kalkning) af marken var en nødvendig forudsætning for at opnå denne stigning i ydeevne. Det tog nok nogle år at få hele marken merglet. Far skulle hente merglen i Yllebjerg eller Varhede med et par islænderheste, men i de få år han kørte mælk, kunne han jo ikke få lavet meget andet om formiddagen. Til belysning af markens tilstand og bonitet kan anføres, at gårdmændene i nabolaget trak på skuldrene da far købte ejendommen, idet de sagde: De kan jo ikke engang avle de kartofler de selv kan æde. Men allerede i 1920, kunne der da sælges lidt kartofler herfra Det var dyrtid under og efter 1. verdenskrig. Det gik jo hårdest ud over dem med en lille produktion, f.eks. en nystartet familie.

5 5 Jeg blev født i 1920, jordmoderen skulle have 19 kr. som var 14 dages mælkepenge, eller 9 dages kørepenge for at køre mælke tur til mejeriet. Som det ses, var det særligt udgifterne som var store. Dog var der noget der hed dyrtidshjælp, men jeg ved ikke hvilke kriterier det blev fordelt efter. Far fik 24 kr. i jan. 1920, og 27 kr. igen i marts. Han solgte i marts 1920 en fedekalv for 135 kr. og en i sep. samme år, for 180 kr. Men jeg ved ikke hvad de vejede. Man må vist sige, at lavkonjunkturen først i trediverne da var værre for landbruget. Da solgte vi f.eks. en fedekalv på 150 kg. for 27 kr. og en gammel ko for 14 kr. Men da var man indstillet på at klare sig selv. Der var heller ikke andre muligheder. Mine forældre havde honningbier og fik efterhånden bistaderne arbejdet op på 4 stader, så de var selvforsynende med bihonning, og kunne enkelte gange sælge lidt. De avlede selv kamille og i stedet for kaffe, drak de kamillete uden sukker. Sukker var jo ikke en nødvendighed når der kunne smøres honning på brødet. Under anden verdenskrig , kunne man næsten ingen kunstgødning få, og heller ikke købe kraftfoder til køerne. Så markens ydeevne faldt, så vi måtte reducere besætningen lidt. Min hustru Birthe K. Jakobsen, f. Kristensen 1925 i Sevel og jeg, overtog ejendommen Matr. Nr. 1g Høgild, Aulum, i 1945 hvor jeg da kan huske, vi i efteråret 1945 solgte rug fra 2 tdr. land til brødkorn. Der blev 569 kg, samt en halv sæk afrensning. Det var ca. 3 tdr. pr tdr. land. Det var der ikke megen fortjeneste ved. Dette dårlige udbytte skyldtes, at marken ikke var kommen op på så god gødningskraft som før krigen, ligesom ældre ejendomme der havde haft fuld besætning i en årrække. Desuden var vores jordlod den yderste ende af marken til ejendommen den var udstykket fra, så der var heller ikke bleven gjort meget ud af dette, med hensyn til kultivering. Derimod var der sikkert gravet hedetørv herpå, som man bl.a. brugte til brændsel, til ubodelig skade for jordens anvendelse til landbrug. Man gravede den øverste humusrige kage væk, som skulle have været omdannet til muld, og så var der kun det magre grå sand tilbage, som ikke kan holde på fugtigheden når der komme regn. Derfor vil det være normalt for avlen, at denne bliver tørkeskadet sådanne steder. Dette omfatter dog under halvdelen af vores mark. Dette muldlag som mangler, kan sikkert ikke genskabes i 500 år. Derfor er det også rivegalt, hvis man på den magre jord brænder halmen af, enten det så sker på marken eller i halmfyret. Den skulle helst vende tilbage til jorden som gødning eller kompost.

6 6 Udviklingen indenfor høstarbejdet Indtil ca høstede vi på vort husmandssted kornet med le, som ved lokalt dialekt kaldtes for: æ hjølli. Gustav med æ hjølli tv.- samt herover viser kunsten at holde den skarp, som kaldes for: hårre æ hjølli - på et dertil specielt beregnet hårrebænk. Et af børnene krattede det sammen i bunker passende til et neg, med en kratte med 4 træ tænder, og en anden bandt negene med en lok af kornstråene. Til aften blev dagens høst sat op, to neg imod hinanden og seks sådanne par i en række tæt imod hinanden. Kornet skulle dels eftermodnes, græs eller ukrudt for neden i negene have så tid til at visne. Og imens dette stod på skulle de stå op, så de ikke blev gennemblødte hvis der kom en regnbyge. Gustav viser nævnte kratte med 4 tænder - samt egen fortegnelse over neg og neg opsætning i hober

7 7 Det var derfor også noget af en kunst at sætte dem sådan, at de ikke blæste omkuld ved nogle almindelige vindpuste. Man talte kornhøsten i traver. 60 neg var en trave, som jo var nemt at tælle når der var tolv neg i hvert sæt. Men var altid interesseret i, hvor mange traver man havde avlet. Omkring 1930 fik en nabo en slåmaskine med høstværk, som så med dette høstede for os. Til gengæld skulle vi så hjælpe med at binde negene, når han skulle have høstet sin korn. Denne maskine samlede bare kornet i bunker, som skulle bindes inden næste omgang skulle høstes, så der skulle helst være 4 opbindere for at klare det. Det var først omkring 1940, vi begyndte at få høstet med hestetrukken selvbinder fra nabolaget. Og fra sidst i 40erne med traktortrukket selvbinder fra maskinstation, eller en nabo. Så kunne vi få det høstet på en dag. Men mange fordele har en bagdel. For så kunne vi ikke få det sat op til aften, da jeg selv sad på selvbinderen og betjente håndgrebene herved. Et år hvor vi sådan havde fået det hele høstet og alle negene lå på marken, øsregnede det hele natten, så det hele blev gennemblødt. For det første var det et ubehageligt arbejde at sætte alle de våde neg op. For det andet ville det tage lang tid og kræve kraftig blæst, for at få dem tørret, så de kunne køres i lade. Fra 1970 fik vi høstet med mejetærsker fra maskinstation. Kornet bliver så kørt ind til foderstoffirmaet til eventuelt tørring, for derefter at blive opbevaret. Så får man det hjem efterhånden som man har brug for det. Jeg såede kornet med hånden indtil 1970, da maskinstationen så overtog dette. Tærskning Når de tørre korn neg var kørt i lade, kunne de tærskes når man havde brug for korn eller halm. Dette foregik hos os indtil ca med plejl, hvor man bankede kornene af, når negene lå på lade gulvet med mavebåndet løst op. Herefter skulle kornet renses for avner og halmstumper på en håndtrukken rensemaskine med blæsevinger og et sold system. Halmen blev bundet i knipper, hvor der var halm fra ca. 3 neg i hvert bundt og sat til side i laden. Omkring 1930 fik vi en håndtærskemaskine. Da var vi børn så store, at to af os kunne trække den rundt med et håndsving på hver side, mens den tredje skulle tage halmen fra og ryste det, så kornet blev liggende i en dynge ved maskinen. Far lagde negene i maskinen.

8 8 Viser her plejl - og den rette svingning herved Efter ganske få år på denne måde fik vi en hesteomgang. Så hestene kunne trække den samme håndtærsker. Samtidigt fik vi lavet det sådan, at hesteomgangen kunne trække hakkelsemaskinen, hvorved man skar hakkelse til hestene. Senere blev dette umoderne, da hestene godt kunne æde hele halmstrå. Under krigen købtes en brugt petroleumsmotor, og samtidigt et nyt tærskeværk, en såkaldt halvrenser der både kunne tærske og rense kornet, som derefter løb i sække. Da petroleum, ligesom mange andre ting under krigen var rationeret, kunne vi ingen tildeling få til motoren, da vi ikke tidligere havde brugt en sådan. Vi måtte derfor prøve at spare nogle liter af den ration vi fik tildelt til staldlygter og lamper i stuehuset.. Måske kunne man være heldig at tilbytte sig nogle rationeringsmærker til petroleum i bytte med mærker, der gjaldt andre varer. Sådan blev der både byttet og handlet med rationeringsmærker. Familier med flere mindreårige børn kunne bedst få mad rationen til at slå til. Det fortælles fra den tid om en mand der havde fået en petroleumsmotor hvorfor han søgte varedirektoratet i København om en tildeling af petroleum. De kunne ikke finde mandens navn i kartoteket, og skrev tilbage, at han kunne tærske på samme måde, som han plejede. Han skrev så, at han plejede at tærske med plejl. Derefter skrev varedirektoratet tilbage: Hvor meget petroleum bruger en plejl? I 1946 fik vi indlagt elektricitet på ejendommen, og dette var jo lettere at arbejde med. Men eftersom nævnt, gik over til mejetærskning i 1970, har tærskemaskinen stået ubrugt som et minde om en svunden tid.

9 9 Roeavl De første roer kom nok frem omkring århundredskiftet 1900, som da var turnips. Lidt senere kom kålroerne, (kålrabier) Turnips kaldtes i begyndelsen bare roer. En skoledreng blev spurgt, om de var færdige med at hakke (luge)roer, hvor han svarede: Ja, roerne er vi færdige med, vi mangler bare kålrabierne. Omkring 1930 kom runkelroerne. Jeg mener, de nuværende fodersukkerroer er fremkommen ved krydsning mellem runkelroer og fabrikssukkerroer. Ved dyrkning af roer fik man et godt vinterfoder til køerne, og de har haft en betydelig andel i den stærkt stigende smørproduktion, der mellem de to verdenskrige fandt sted i Danmark. Viser her hakke som blev anvendt til at frigøre frosne roer og jord ved roekule om vinteren. Men man kan jo endnu ikke producere smør uden mælk, og den stigende mængde skummetmælk dannede således basis for en samtidig stigende flæskeproduktion. (bacon) Danmark producerede verdens fineste svinekød, og dansk bacon kunne altid opnå en overpris i forhold til andre lande. Kartoffeldyrkning udvikling og afvikling Omkring århundredskiftet 1900, dyrkedes vist ikke større arealer med kartofler. Men til husholdningsbrug hørte det sig også til at man selv lavede sin kartoffelmel. Svinene fik de små og frasorterede. En gammel talemåde siger, at landmanden altid klager. Det kan de bekræfte med et enkelt eksempel: Et år var kartofler groet godt til og gav et godt udbytte, hvor en mand så klagede over, at der ingen små var til svinene. Når kartofler skulle lægges om foråret, foregik det på den måde, at man under pløjning af marken så kastede kartoflerne med passende afstand i hver anden plovfure. Og den gang var det ret almindelig at man gødede dem med fåre møg. Når fårene om vinteren havde gået i et rum og trådt møg og strøelse sammen, var det som et tykt og stærkt gulvtæppe, som næsten var umuligt at sprede med en greb ligesom

10 10 den øvrige husdyrgødning. Og da der desuden skulle spares på de dyrebare stoffer, foregik fordelingen af fåremøget på den måde, at man samlede sit grove forklæde fuldt fra nogle få dynger, der var kørt ud på marken. Og så gik man bagefter den der havde lagt kartoflerne i plovfuren og rykkede så et hjørne af gulvtæppet og lagde ved hvert kartoffel. Om efteråret blev kartoflerne gravet op med en greb og lagt i en grubbe (kule ) i jorden, og her dækket til med hedetørv, der om sommeren var skåret i lyngheden og tørret i solen, og senere kørt hjem og sat i stak eller i et tørvehus. Disse hedetørv blev også brugt til brændsel i huset. Metoden med at grave kartoflerne ned i jorden duede jo ikke, hvor der var fare for at vandstanden kunne blive for høj om vinteren. Der kendes tilfælde hvor man kørte kartoflerne hen til en nabo som havde lidt højtliggende terræn. Senere fandt man ud af at kartoflerne kunne lægges i en kule og dækkes til med halm og jord. Omkring 1930 fandt man ud af at lave nogle riller i marken med nogle tænder, man satte på radrenseren, som man ellers rensede mellem roerne med. Så kastede man kartoflerne i disse riller og dækkede dem derefter til med radrenserens tallerkenskære. Radrensertypen som blev benyttet. Dog herved påmonteret med hyppeplovsskær Den nævnte møg og kartoffelhakke Omtrent på samme tid fandtes der ligeledes ud af, at man ved optagningen kunne hakke kartoflerne op med en møghakke, som man ellers brugte til at hakke staldgødningen af vognen med, når man kørte det ud i dynger for derefter sprede det. Denne hakke antages at være fremstillet af den lokale smed. Men nu blev den fabriksfremstillet i en forbedret udgave. Med håndtag og lidt længere tænder. Og fra den tid hed den en kartoffelhakke.

11 Metoden med at lægge kartoflerne i rillerne havde den fordel, at de ikke blev lagt så dybt og derved lettere at trække op ved optagningen. Dette var desuden en forudsætning for at køre dem op med maskine. Ved stordrift blev de nu også lagt med maskine. 11 Ved den tid blev kartoffeldyrkningen en del udvidet, idet man avlede kartofler til svinefoder. Disse kartofler fik man kogt på en specielt kogeanlæg ved mejeriet, der her kunne koge et læs ad gangen. I 1940erne sluttede en del kartoffelavlere sig sammen om at købe et transportabelt kogeanlæg, der kunne koge kartoflerne ved gårdene, så man kunne spare transporten til mejeriet. Det var dog mest de større ejendomme som benyttede dette anlæg. I dette anlæg kunne man fyre med affaldstræ eller andet brændsel. En kogemester fulgte så med anlægget rundt. De kogte kartofler blev så ensileret og drysset med groft salt, klappet godt sammen og dækket til. Som sådan kunne de holde sig i næsten ubegrænset tid. Det var nok først i 1920, at det blev almindeligt at bruge en kartoffelgreb til at læsse kartofler på og af vogne, når de skulle flyttes. Før brugte man en skovl, men så kom der lidt sand med oven i købet. Der fortælles om en mand der ved den tid skulle levere nogle kartofler. Han insisterede på at læsse dem med en skovl. Så sandet kunne blive vejet med. Kartoffelgreben var ret vanskelig at opfinde, idet der ikke var mindre end 3 overgangsformer fra skovl til greb. Der var en træskovl. Denne beskadigede ikke så let kartoflerne. Og så var der en skovl med huller i bladet, så noget af sandet kunne falde fra. Dernæst en kartoffelgreb med et bånd over spidserne, som sikker ikke har været velegnet i brug. Først herefter fandt man frem til den nuværende med knopper på spidserne. Den nuværende kartoffelgreb. Dog herved med afslidte spidser. Efter 1945 blev der dyrket en del kartofler til eksport. De blev kørt op med maskine og samlet op med hænderne i kurve eller kasser, og hældt i kule på marken, for senere blive kørt i kartoffelhus, hvor man kunne stå inde og sortere kartoflerne om vinteren. Men som sådan var husmændene ude af spillet, når undtages, at en og anden husmandskone var med i sjakket der samlede kartoflerne op efter maskinen. Dette job blev også udnyttet af en del damer inde fra byen. Enkelte steder var man fundet sammen i sjak, der drog fra gård til gård og samlede kartoflerne op. Sådanne sjak tog så opsamlingen i entreprise til fast pris pr tdr. land.

12 12 Samtidig med at maskinerne vandt frem, kom den udvidede skolepligt. Og da en husmandsfamilies eksistens var baseret på, at de større børn hjalp til i bedriften, kunne husmændene ikke være med længere, men kunne nok lige få maskinstationen til at køre kartoflerne op, men så skulle de helst samles samme dag, så de ikke risikerede at blive frostskadet om natten. Derfor var det også for husmændene nødvendigt med nogle daglejere, som ikke var så lette at få fat i, i et par dage. Desuden var der ikke økonomisk basis for at holde daglejere. Så den udvidede skolepligt var således en af de bomber, der lagdes under husmandsbruget. Senere og indtil nu, er kartoffeldyrkning næsten udelukkende stordrift, hvor kartoflerne køres op med store tankmaskiner og tippes på traktortrukne tipvogne, der kører dem direkte ind i store kartoffelhuse, hvor lastbiler kan køre ind at hente dem, efter at de sorteret og fyldt i sække eller kasser. Denne udvikling medførte for husmændenes vedkommende, afvikling af kartoffeldyrkning til såvel salg som svinefoder. Tørv Man brugte tørv til brændsel for både opvarmning og madlavning. Når forårsarbejdet i marken var til ende, skulle der graves tørv i mosen. Men selv om mosen var 5 km. borte, måtte man køre hjem til middag. Køerne skulle hjem fra marken og man skulle have en lille middagssøvn. Så skulle køerne malkes og igen ud på marken, inden man atter kunne køre ud i mosen. Der skulle et par af de større børn med i mosen. Dette kunne jo lade sig gøre, da de ældste årgange kun gik i skole to dage ugentlig om sommeren. Ved 5 eller 6 dages ugentlig skolegang kunne sådant arbejde næsten ikke udføres. Den udvidede skolepligt lavede også her ravage. Rækniv Maskinspade: Tørveskære: Tørvegravningsredskaber Navne på tørvegravningsredskaber kan være varierende fra eng til egn. Men de herved viste, nævnes som dette, de kaldes for her på egnen

13 13 Bonden og hans heste Blandt husdyrene havde hestene en særstilling. De var uundværlige som trækkraft ved markarbejdet og når man skulle køre til mølle eller købmand, eller brugsen. Især på de ejendomme hvor der kun var et spand heste, havde ejeren både en stærk solidaritetsfølelse og afhængighedsfølelse overfor hestene. Det var en katastrofe hvis en hest døde. Man havde ingen reservekapital. Derfor blev der også for mange år siden oprettet forsikringsforeninger for heste, så man kunne få en god hjælp til indkøb af en ny hest. Havde en mand ikke forsikret, kunne man opleve, at et par naboer tog en runde i omegnen, og samlede penge ind til den skadelidte. Jeg husker også, at en husmand mistede to køer hvor der også blev samlet ind til ham. Hestene var næsten som medlemmer af familien, især en hest man havde haft i mange år og svedt sammen med når marken blev pløjet og harvet. Når en sådan hest døde, kunne det næsten føles ligeså smerteligt, som når en af sine forældre døde. Fik en hoppe en føl, var denne genstand for langt mere opmærksomhed end en ko, der fik en kalv, eller en so der fik grise. Og det lille føl er også det sødeste af alt, hvad der er sødt. Når hoppen foler (føder) sker det temmelig hurtig og med en vældig kraft, den gør den drivvåd af sved. Det skyldes sikkert, at et føl, i modsætning til f.eks. kalve og grise, ikke er belagt med et slimlag på hårlaget, men er næsten tør bag ørerne inden den bliver født, og derfor ikke glider så let. Jeg husker, at vi engang havde været i marken og radrenset i roerne. Da vi kom hjem med hoppen for at spænde seletøjet af den, kom der en slagter, der kørte rundt i en varebil og solgte kød og pålæg. Han spurgte, hvornår hoppen skulle fole. Jeg svarede: Om 20 minutter! Dette svar tog han vist med en smule skepsis. Jeg trak hoppen hen på græsset ved kanten af gårdpladsen. Slagteren solgte lidt kød og pålæg til min kone, og fulgte med ind i køkkenet for at få sine penge. Da han kom ud til bilen, var føllet født. Dette glemte han ikke lige straks. For han gav senere udtryk for, at han var imponeret over min nøjagtige bedømmelse af udsigterne. Jeg røbede selvfølgelig ikke, at jeg havde set mine tejn. Men ti minutter før anede jeg heller ikke noget. Da hestene blev afløst af traktorer, var denne idyl forbi. En gårdejer der viste sin første traktor frem for en bekendt fra byen, sagde: Det er bare skade, at den ikke kan få et føl.

14 familier på flugt De glade tressere begyndte allerede i halvtredserne med stærkt stigende lønninger til lønmodtagere, mens landmændenes produktpriser ikke fulgte tilsvarende med. Dette resulterede i, at de større gårde øgede mekaniseringen og nedsatte brugen af fremmed medhjælp. Denne metode kunne jo ikke bruges af husmændene. Og så oplevede man den store folkevandring i Danmarks historie, idet husmandsfamilier forlod landbruget og flyttede ind til byen, samtidig med, at titusinder af medhjælperne fra gårdene gik samme vej. Dette foregik i stilhed, næsten uden at blive omtalt i avisen. Jorden fra deres ejendomme blev så opkøbt af de nærliggende gårde, som herved så en kærkommen anledning til at ekspandere, så de kunne udnytte de store maskiner bedre, samt imødegå de stigende omkostninger. Da denne folkevandring som måske har omfattet personer var lykkelig overstået, havde Danmark arbejdsløse. Mange af de tomme huse blev opkøbt af byfolk, som dog ikke alle ønsker at blande sig med den indfødte befolkning. Således vokser der nu børn op på landet, som ikke lærer at se forskel på byg og havre. I denne tidsperiode lanceredes begrebet den effektive landmand. Det var landmænd, der udvidede bygningerne og mekaniserede arbejdet både i mark og stald, eventuelt også med vandingsanlæg i marken. Produktionen kunne så forhøjes til det tre eller firdobbelte. Konsulenterne arrangerede bedriftsbesøg for egnens landmænd til sådanne bedrifter. Men i løbet af få år viste det sig, at de fleste af de effektive landmænd sad i en bundløs gæld, og deres gårde gik på tvangsauktion. Det var dyrt at mekanisere, og alt for dyrt at bygge, fordi arbejdslønningerne stadig steg mere end landbrugets produktpriser. Det var således en dårligere forretning for en landmand at passe 80 køer i en ny stald, end 20 køer i en gammel. For at illustrerer misforholdet mellem omkostninger og produktionspriser med tørre tal, kan anføres, at lønmodtagerne i tiden modtog omkring 35 dyrtidsportioner, mens stigningen i landbrugspriserne svarede til 2 portioner i samme tidsrum. Derudover fik lønmodtagerne højere løn ved de normale overenskomster, så deres løn i denne periode steg til det tre dobbelte. Og deres lønniveau ramte landmanden på hans udgifter til alle indenlandske varer og tjenesteydelser. Fra 1959 til 1982 blev en fedesvin 3½ gange dyrere, (takket være EF.) I samme tidsrum blev en klipning hos frisøren 18 gange dyrere.

15 Da Th. Stauning var statsminister, sagde han med henblik på landbruget, at man ikke skal slagte den høne der lægger guldæg. Og da Hans Rasmussen var forbundsformand, sagde han advarende til J.O. Krag, at lønnen ikke måtte stige mere end produktionen kunne bære. Dette burde jo være en selvfølge! Men da Viggo Kampmann var finansminister sagde han på en valgplakat: Gør gode tider bedre! Han opfordrede dermed lønmodtagerne til at tage munden mere fuld, når de forlangte lønstigninger. Dette passede fagforeningslederne udmærket, at de med regeringens velsignelse kunne følge Lenins parole om at blive ved med at forlange mere i løn, selv om virksomhederne derved gik konkurs, og flere arbejdere blev arbejdsløse. Stauning og H. Rasmussens fornuft var glemt. Landbruget blev slagtet, idet omkostningerne hvert år steg langt mere end produktionspriserne. Det var dog ikke alene landbruget det gik ud over. Utallige større og mindre virksomheder måtte lukke. LO s formand Th. Nielsen sagde med en flot bemærkning, at det ikke gjorde noget om der røg et par virksomheder. Han var ganske upåvirket af at arbejdsløshedstallene steg til foruroligende højder. Regeringen søgte at bøde noget på arbejdsløsheden ved at ansætte flere i den offentlige sektor. Dette kaldtes beskæftigelse. Men det blev blot n endnu større byrde på produktionen, da alle udgifter skal tages der. Men det offentlige sektor producerer jo ingenting. I løbet af ganske få år fordobledes disse antal fra ca til , så det var jo en uhyre belastning for erhvervslivet, så det faktisk betød flere virksomhedslukninger, og dermed flere arbejdsløse. Da husmandsbevægelsen så småt startede for et par hundrede år siden, blev den støttet af staten med den begrundelse, at den ville give et bedre menneskemateriale. Det viste sig at holde stik, idet de husmandsfamilier har haft en væsentlig andel i dansk landbrugs høje faglige stade. Desuden har den haft en stor procent af den animalske produktion, som har tilført Danmark milliarder i valutaindtjening. De har sat en ære i at klare sig selv, med en ofte lang og slidsom arbejdsdag til en lille fortjeneste. Læs bogen af Salomon Fritfeldt: Gennem de jyske udmarker. Under den nuværende krise er et stort antal landmænd eller deres ægtefælle søgt ud på arbejdsmarkedet for at forsøge at blive ved ejendommen. Og det fra både mindre og større ejendomme. I 1982 skønnes hel års job. Og de har, trods stor arbejdsløshed, altid kunnet få arbejde, for, som en arbejdsgiver sagde: at han ikke var bange for at antage en landmand, for de var vant til at tage fat. Landbrugets valutaindtjening er uundværlig for samfundet, og har været en nødvendig fundament for velfærdsstaten. Danmark kan ikke leve som industriland. Men nu da fødderne slås væk under landbruget, kan vi for fremtiden sige: Farvelfærdsstat!! 15

16 16 Små glimt Så var der kommunisten som ikke kunne lide, at mange landmænd købte bil. Dertil kan for det første siges, at det nok i de fleste tilfælde drejede sig om brugte biler, som byens befolkning skiftede ud. Men der skete også det, at da landmanden fik traktor, blev de pludselig sat i husarrest, idet de ikke måtte benytte traktoren til at køre en lille tur i nabolaget til aftenkaffe. Og det var jo fristende hvis vejret var dårligt, eller der var megen sne eller sjap. Men det var ulovligt, fordi man fik afgiftsfri benzin til traktoren. Nu havde man i århundrede måttet køre med jernbeslåede vogne på vejene uden at betale afgift, og så matte man pludselig ikke køre med gummihjul. Man måtte selvfølgelig heller ikke køre til bager eller Brugs med traktoren. Så man var faktisk tvunget til at købe en bil I-vittighedsrubrikken i et blad stod følgende: Landmanden må slide og slæbe for at klare afdragene på alle de arbejdsbesparende maskiner! Det var tænkt som en vittighed, men det var den nøgne sandhed Jeg husker der var en driftsbesøg på en gård, der betragtedes som gennem mekaniseret. Bedriftsbesøg arrangeres for at de skal være lærerige. Det blev dette besøg også efterhånden. For det varede ikke længe, inden ejeren var nødt til at sælge gården. Når maskinerne skulle gøre arbejdet, tog de også hele lønnen Landbrugsministeren siger den , at landmandens indtægt skal fordobles, før han kan klare gælden og investere igen I 1963 fik landmanden 50 øre af hver kr. landbrugsvarer kostede i butikker. I 1981 var denne andel 29 øre, (brutto) (omkring 3-5 øre i fortjeneste) Diskrimination Da andelsmejerierne startede for 100 år siden, vedtoges det, at husmændene skulle have lige så meget for deres smør som herremændene. Og det var i 80 år en selvfølge.

17 17 Man da mejerisammenlægningerne tog fart, og de store mælketankbiler kom frem, ville man slet ikke hente mælken ved husmændene, hvis der var under en vis kvantum, eller hvis ejendommen lå langt ude. Og det blev sådan, at en husmand skulle betale lige så meget til administration som de største leverandør. Barndom og skolegang Det første lille menneske der blev født på denne Matr. Nr. 1g Høgild, - var mig. Jeg husker ikke meget fra mine første barneår. Men havde ikke meget legetøj, slet ikke noget med mekanik. Et par heste, udskåret i træ, den ene på hjul, så man kunne trække den i en snor. Nogle få byggeklodser og en snurretop, og senere nogle billedhæfter med dyr, hvilke nok har grundlagt min interesse for dyr, som jeg ikke helt er kommen fri af. Senere fik vi et ludospil. Som udendørs legetøj havde man nogle små sten med huk igennem. Så man kunne binde en snor i dem. De skulle så forestille køer, som man kunne trække med og sætte på græs. Da jeg fyldte 10 år fik jeg en lommekniv i fødselsdagsgave af min far. Jeg kunne læse flydende inden kom i skole og kunne derfor læse i en rigtig bog mens de andre hakkede i deres ABC. Dengang var skolebørnene ude på landet kun delt i 2 klasser: de 7-9 årige i den lille klasse, og de årige i den store klasse. Den store klasse gik i skole 4 dage ugentlig om vinteren. Og den lille klasse 2 dage ugentlig om vinteren. Det var meget praktisk, idet man havde mest brug for de store om sommeren til hjælp i marken. Og de små skulle ikke af sted så tit om vinteren, hvor det kunne være hårdt vejr og dyb sne. Man gik på sine ben. Og gummistøvler blev først opfundet omkring så vi gik i træsko indtil denne tid. Den gang blev man placeret efter eksamenskarakter, så den der havde højeste antal points, sad forrest i klassen, helt oppe ved kateteret. Da jeg var 11½ år, scorede jeg det højeste antal points, og overhalede dermed 2 årgange. Og den skanse holdt jeg, til jeg gik ud af skolen som 14 årig. Den sidste tid syntes læreren ikke, jeg behøvede mere indenfor læsning og skrivning. Så imedens de andre havde time, sad jeg og skrev noget af efter lærebøgerne. Således skrev jeg i et stilehæfte mange af de gamle ordsprog, der indeholder århundredets livshistorier. Min konfirmation i 1934 var ikke den store festival. Så vidt jeg husker, cyklede jeg de 6 km. til Aulum kirke. Og jeg kan ikke huske, at vi havde mere end tre gæster til middag. Af konfirmationsgaver husker jeg kun et vækkeur og en slipsnål, og så kr. Og så gik jeg ud af skolen efter 6 år og 5 mdr. skolegang Gustav Jakobsen, Aulum.

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

Husmandsstedet. l. En husmand er en mand, der ejer et hus og et stykke jord på nogle få tønder land (1 tønde land = 5500 m2).

Husmandsstedet. l. En husmand er en mand, der ejer et hus og et stykke jord på nogle få tønder land (1 tønde land = 5500 m2). Husmandsstedet. l. En husmand er en mand, der ejer et hus og et stykke jord på nogle få tønder land (1 tønde land = 5500 m2). I 1800-årene var de fleste husmænd meget fattige, og mange af dem flyttede

Læs mere

Landbrug i gamle dage på markarbejde

Landbrug i gamle dage på markarbejde Landbrug i gamle dage på markarbejde Blandt Lokalhistorisk Arkivs over 10.000 billeder fra den tidligere Støvring Kommune er en hel del, der fortæller om arbejdet i landbruget før i tiden. En del af billederne

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

En gang for længe siden. Børneliv på landet for 100 år siden

En gang for længe siden. Børneliv på landet for 100 år siden En gang for længe siden Børneliv på landet for 100 år siden Hvad ved du om landbruget for 100 år siden? Lav et mind map. Landbruget for 100 år siden 1 Spørgsmål til Ida Marie og Axel Hvad vil du spørge

Læs mere

8. december Hans Snedker

8. december Hans Snedker 8. december Hans Snedker 8. DECEMBER Hans Snedker bor lige ved siden af os. Han bor på en meget lille gård sammen med sin bror Rasmus. De har ingen koner, de er bare de to. Hans er ikke snedker, men husmand,

Læs mere

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø.

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Så-dan en lil-le ø kald-es en holm, og den-ne holm hed-der Klaus Nars Holm. Den lil-le ø er op-kaldt Ef-ter

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Lavinehunde kursus i Østrig 2012 (Winterlehrgang des SVÖ)

Lavinehunde kursus i Østrig 2012 (Winterlehrgang des SVÖ) Lavinehunde kursus i Østrig 2012 (Winterlehrgang des SVÖ) Skrevet af Helle Heidi Jensen Jeg har lige været på lavinehundekursus med min hund Vanilla på 8½ år. Jeg ville helst have deltaget min hund Ginger,

Læs mere

Astrid og S.P. Jensen

Astrid og S.P. Jensen Astrid og S.P. Jensen Vore erindringer Redigeret af John Lykkegaard Astrid og S.P. Jensen Vore erindringer udgivet 2006 udgivet som e-bog 2011 S. P. Jensen og Forlaget Mine Erindringer Redigeret af John

Læs mere

Johanne og Claus Clausen

Johanne og Claus Clausen Johanne og Claus Clausen 9. maj 2013 Denne historie handler om min kone Inger Clausens forældre Johanne og Claus Clausen. Johannes fødsel Johanne blev født den 30. januar 1917 i Skive. Hendes forældre

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik Velkomst sang: Klodshans Velkommen, sir vi her i dag Nu alle sidder på sin bag. Vi viser, jer et skuespil. Og i kan klappe, hvis i vil. Der var engang for længe siden, så begynder alle gode eventyr. Det

Læs mere

Københavnerdrengen 1

Københavnerdrengen 1 18. DECEMBER Københavnerdrengen 1 Vi har fået en københavnerdreng og han hedder Frederik. Det var mors idé. Hun mente, det var synd for de mange børn i København, der slet ikke fik nogen sommerferie, men

Læs mere

Modul 1. 1. a Hvad er økologi?

Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Se på øko-mærket herunder. Det henviser til økologisk mad fra økologisk dyrkning af jorden. Men økologisk betyder andet end det. Økologisk landbrug har lånt ordet økologisk

Læs mere

Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850. Skagen By-og Egnsmuseum

Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850. Skagen By-og Egnsmuseum Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850 Skagen By-og Egnsmuseum 1 Skagen omkring 1850. Kender du Skagen? Du har sikkert hørt om Skagens gule murstenshuse. Går vi 150 år tilbage i tiden, så

Læs mere

På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd.

På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd. 1 På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd. På går-den bor Al-ma, Ha-rald og Eb-ba. Al-ma tror ik-ke på gen-færd, men det gør Ha-rald og Eb-ba. Så en dag sker der no-get,

Læs mere

Den gamle kone, der ville have en nisse

Den gamle kone, der ville have en nisse 1 Den gamle kone, der ville have en nisse Der var engang en gammel kone, der gerne ville have en nisse. Hun havde slidt og slæbt alle sine dage, og nu havde hun sparet sammen til at få sit eget hus. Det

Læs mere

Vi flytter til Ringe

Vi flytter til Ringe 21. DECEMBER Vi flytter til Ringe Det er underligt at vågne op i huset her i Ringe. Alt er nyt og jeg savner allerede mejeriet. Det er et lille hus, men jeg har dog fået mit eget værelse, men mange af

Læs mere

Farfar s jul. Kasper, Christian, Christina, Katrine, Kamilla og Martin. Farfar s jul dengang han var barn. Jul i årene Af John Rasmussen.

Farfar s jul. Kasper, Christian, Christina, Katrine, Kamilla og Martin. Farfar s jul dengang han var barn. Jul i årene Af John Rasmussen. Farfar s jul. Kasper, Christian, Christina, Katrine, Kamilla og Martin. Farfar s jul dengang han var barn. Jul i årene 1939 1950 Af John Rasmussen. Kasper fik en seddel med hjem fra skolen her i november

Læs mere

Idéer og inspiration. Mangler du en idé? Vi har samlet en række aktiviteter fra tidligere værter ved gårdbesøg.

Idéer og inspiration. Mangler du en idé? Vi har samlet en række aktiviteter fra tidligere værter ved gårdbesøg. økologisk Idéer og inspiration Mangler du en idé? Vi har samlet en række aktiviteter fra tidligere værter ved gårdbesøg. Tanken er, at I som værter kan gøre brug af hinandens erfaringer med aktiviteter

Læs mere

Du var alene hjemme. Der var ingen blomster i huset, og når du kiggede ud af døren, så du ingen træer, du så kun vissent græs, og du så kun fjernsyn.

Du var alene hjemme. Der var ingen blomster i huset, og når du kiggede ud af døren, så du ingen træer, du så kun vissent græs, og du så kun fjernsyn. MULIGHEDER Hvis mennesker havde fire ben, så ville alt gå i stykker. Hvis der ikke var kæledyr i Sevel, så ville København blive en landsby. Hvis Sevel var hovedstad i Danmark, så ville himlen blive grøn

Læs mere

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie. Bamse hjælper Nogle gange, når jeg sidder ved mit skrivebord og kigger på gamle billeder, dukker der en masse historier frem. Historier fra dengang jeg var en lille dreng og boede på et mejeri sammen med

Læs mere

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns)

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Den grønne have Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Dette skete for ikke så lang tid siden, i landet med det rødhvide flag. Det var efterår, og tre børn havde vovet sig 5 ind i den have, hvor der engang havde været

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

OLDEMORS, BEDSTEMORS OG MORS BARNDOMSHJEM

OLDEMORS, BEDSTEMORS OG MORS BARNDOMSHJEM OLDEMORS, BEDSTEMORS OG MORS BARNDOMSHJEM Opgaver til Elmuseets Frilandshuse 5. 6. 7. klasse ELMUSEET 2003 DE TRE HUSE Elmuseet har tre huse med udstillinger i. Du kan finde dem på kortet herunder. Nr.

Læs mere

Tillykke med din nye kanin

Tillykke med din nye kanin Tillykke med din nye kanin Afkomsattest Født: Køn: Farve: Race: Opdrættet hos Opdrætters navn Højre øre Venstre øre Registreret Solgt d. Købers navn: Fuldmagt Garanti Far Farfar Farfars far Farfars mor

Læs mere

Jeg besøger mormor og morfar

Jeg besøger mormor og morfar Jeg besøger mormor og morfar I dag er det søndag. Normalt kan jeg sove længe, for jeg skal selvfølgelig ikke i skole om søndagen. Men i dag står jeg alligevel tidligt op. Jeg skal nemlig besøge mormor

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Læs og lær om. bondegårdens dyr

Læs og lær om. bondegårdens dyr Læs og lær om bondegårdens dyr En ko på gården En ko på gården skal lave mælk. En ko kan lave mælk, når den har født en kalv. En ko spiser græs. Det kan den godt lide. Den spiser græs på en mark, når

Læs mere

LOVEN. Side 3.. Moses 4. Guds lov 6. Hør mine bud 8. En anden gud 10. En kalv af guld 12. Vreden 16. Bålet 18. De ti bud 20. Ingen kalv af guld 22.

LOVEN. Side 3.. Moses 4. Guds lov 6. Hør mine bud 8. En anden gud 10. En kalv af guld 12. Vreden 16. Bålet 18. De ti bud 20. Ingen kalv af guld 22. Side 3 LOVEN historien om Moses og de 10 bud Moses 4 Guds lov 6 Hør mine bud 8 En anden gud 10 En kalv af guld 12 To tavler 14 Vreden 16 Bålet 18 De ti bud 20 Ingen kalv af guld 22 Teltet 24 Side 4 Moses

Læs mere

billeder i hovedet, om det vi synger. Jeg er lidt underlig med det med billeder, hvis jeg bare kan lave et billede af noget, husker jeg det meget

billeder i hovedet, om det vi synger. Jeg er lidt underlig med det med billeder, hvis jeg bare kan lave et billede af noget, husker jeg det meget Jeg laver biograf Jeg følges med Signe og Inger hjem fra skole i dag, vi standser ved åen og kigger ned og kan se, at åen så småt er ved at fryse til. Vi var inde hos fru Andersen og øve os på at synge

Læs mere

Historien om en håndværksvirksomhed

Historien om en håndværksvirksomhed Velkommen til historien om Solvang VVS At det blev Solvang VVS som skulle blive omdrejningspunktet i denne historie var på ingen måde planlagt, idet den ligesågodt kunne være skrevet med udgangspunkt i

Læs mere

Hungerbarnet I Rigtigt eller Forkert (R eller F) Husbond og madmor havde en voksen søn der hed Hartad

Hungerbarnet I Rigtigt eller Forkert (R eller F) Husbond og madmor havde en voksen søn der hed Hartad Hungerbarnet I Rigtigt eller Forkert (R eller F) Larus skulle ud at arbejde da han var 11 år Hans mor fik en plads til ham hos en bonde Larus fik en gave af sin far Det var en kniv som hans far selv havde

Læs mere

Han sneg sig over til det lille bord ved vinduet. Her plejede hans mor at sidde med sin krydsogtværs. Der satte han sig på kanten af stolen og skrev:

Han sneg sig over til det lille bord ved vinduet. Her plejede hans mor at sidde med sin krydsogtværs. Der satte han sig på kanten af stolen og skrev: Mopsy og Daddy Cool Biffer stod tidligt op. De andre lå stadig og sov i Svend-fra-Skovens hule. Han gik op til lande - vejen og begyndte at gå tilbage mod sommer - huset. En landmand gav ham et lift på

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3. s. e. påske 20. Konfirmation Bording kirke. Tekst: Johs. 14,1-11. En vej gennem livet. I dag er vi samlet til konfirmation, i glæde, forventning og med

Læs mere

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går.

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går. Kære Klubkammerater I tirsdags (d. 22/2) skulle jeg ha' været til Kalundborg med en arbejdskollega og sætte noget køkkenbord op, men da det blev aflyst i sidste øjeblik fik jeg mulighed for at tage tidligt

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Dilemmaløbet. Start dilemma:

Dilemmaløbet. Start dilemma: Dilemmaløbet Du står nu overfor et dilemma løb som tager sig udgangspunkt i Zambia. Hver gang du træffer et valg, har det betydning for, hvordan dit liv udvikler sig, så overvej det grundigt inden du går

Læs mere

Industrialiseringen i 1850-1950

Industrialiseringen i 1850-1950 Industrialiseringen i 1850-1950 I det herrens år 1845 klokken var 4 om morgenen, jeg Augustus Vitolius på 15 år var på vej ud på marken for at høste sammen med min hjælpende karl. Vi havde lige hentet

Læs mere

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Der var engang et stort slot, hvor der boede en prinsesse, en konge, en dronning og en sød tjenestepige. Lige

Læs mere

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight.

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. . Rovfisken Jack Jönsson Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. 1 Er du nu sikker på at du kan klare det, sagde hans mor med bekymret

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 Uge 22 Emne: Her bor jeg Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge22_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.40 Uge 22 l Her bor jeg Dagene er begyndt at

Læs mere

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen Ideer til undervisningen Læs bogen og brug den Lad eleverne sætte mere dialog til følgende passager: da Klaus gerne vil se kongen, og moderen siger nej da kongen stopper op og snakker med Klaus da kongen

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012 Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012 - Det talte ord gælder - Det bliver heldigvis 1. maj hvert år. For 1. maj er en dag, hvor vi samles for at vise at fællesskab og solidaritet er vigtigt.

Læs mere

Sheik flytter ind, men...

Sheik flytter ind, men... Sheik flytter ind, men... - Heste burde ligge på en stegepande, driller far. - Det er da det dummeste, jeg nogensinde har hørt, fnyser Mia. - Du kan da selv ligge på en stegepande, og du skal slet ikke

Læs mere

UDSKRIFT AF FILMEN HJEMME IGEN! - SNEDKER-FAMILIEN SEJDIC

UDSKRIFT AF FILMEN HJEMME IGEN! - SNEDKER-FAMILIEN SEJDIC UDSKRIFT AF FILMEN HJEMME IGEN! - SNEDKER-FAMILIEN SEJDIC 01:00:08 SNEDKER MUHAREM SEJDIC Jeg har mine venner, jeg har mine bekendte. Vi er sammen, og derfor føler jeg at jeg har det rigtig, rigtig godt.

Læs mere

Min første plads Oustrupgaard 1914

Min første plads Oustrupgaard 1914 Min første plads Oustrupgaard 1914 Niels Østergaard, Rørbæk, fortæller Min første plads Niels Østergaard, Rørbæk, fortæller. Den første plads, jeg havde som tjenestekarl eller dreng, var på Oustrup Møllegaard.

Læs mere

9. DECEMBER TØMMERFLÅDEN

9. DECEMBER TØMMERFLÅDEN 9. DECEMBER TØMMERFLÅDEN Jeg har fået lov til at cykle til Sallinge i eftermiddag. Foråret er rigtig kommet nu, og jeg kan mærke den varme vind mod kinden. Jeg har medvind og jeg kender jo hele vejen,

Læs mere

Den 8. 10. juni 2007. Opgaveark

Den 8. 10. juni 2007. Opgaveark Roskilde Dyrskue Den 8. 10. juni 2007 Opgaveark Indledning: En gang, langt tilbage i tiden, var hele den danske befolkning bønder. I dag arbejder mindre end 1.5 procent af den danske befolkning i landbruget.

Læs mere

GPS 12-16. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m.fl. www.opdagnyt.

GPS 12-16. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m.fl. www.opdagnyt. GPS 12-16 Sådan kan det bruges Af Maj Højgaard m.fl. Evangelisk Børnemission I hjemmet I klubben I kirken På ferien www.opdagnyt.dk GPS 12: Josef - yndlingsbarnet Nøglesætning: Gud har en plan for dit

Læs mere

Om at drive landbrug (1286)

Om at drive landbrug (1286) Om at drive landbrug (1286) Walter af Henley, som levede ca. 1240-1290, var dominikanermunk og samtidig meget landbrugskyndig. Hans bog er skrevet som en generel instruktion til forvaltere ved større landbrug,

Læs mere

Notathæfte. D A N S K Trin 3-5

Notathæfte. D A N S K Trin 3-5 Notathæfte D A N S K Trin 3-5 Notathæfte Personoplysninger: Testpersonens navn: Fødselsdato: Testnorm: Skole/Institution: Klasse: Logostester: Dato: Bemærkninger: 1. Flydende læsning og læseforståelse

Læs mere

den tilfrosne å. Far kan nu godt se, at jeg keder mig, og gir mig til sidst lov til at gå om til de andre, som kælker på den store bakke i den anden

den tilfrosne å. Far kan nu godt se, at jeg keder mig, og gir mig til sidst lov til at gå om til de andre, som kælker på den store bakke i den anden På kælkebakken I morgen er det juleaften. Det bliver en rigtig hvid jul med sne, klar himmel og frostvejr. Lissom et billede jeg har set på forsiden af et af mors juleblade. Jeg er ude at kælke på den

Læs mere

Spændende tur med gammelt veterantog. Fortalt af Nicklas & Esben med hjælp fra morfar Poul.

Spændende tur med gammelt veterantog. Fortalt af Nicklas & Esben med hjælp fra morfar Poul. Spændende tur med gammelt veterantog. Fortalt af Nicklas & Esben med hjælp fra morfar Poul. Torsdag 2. august havde vi besluttet at vi skulle ud at køre i veterantog. Nicklas, Esben, mor, Jan, Pia, morfar

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Stenalderen. Jægerstenalderen

Stenalderen. Jægerstenalderen Stenalderen Helt tilbage til år 12.000 f. kr. var der istid i Danmark. Hele landet var dækket af is med over en kilometer i tykkelse, så der var ikke meget liv. Langsomt begyndte isen at smelte, og istiden

Læs mere

Jennifer er kun seks år, men ved hvorledes hun skal hjælpe sin far ud af en økonomisk knibe. Hun har nemlig noget at sælge.

Jennifer er kun seks år, men ved hvorledes hun skal hjælpe sin far ud af en økonomisk knibe. Hun har nemlig noget at sælge. Jennifer Jennifer er kun seks år, men ved hvorledes hun skal hjælpe sin far ud af en økonomisk knibe. Hun har nemlig noget at sælge. Første gang jeg mødte Jenny, var hun tre år gammel. Det foregik ved

Læs mere

16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste.

16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste. 1 16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste. Tekster: Job 3,11-22. Ef. 3,13-21. Luk. 7,11-17. Hvorfor? Det ord kender vi alle alt for godt. Livet er fyldt med gåder og situationer, hvor vi står tilbage

Læs mere

Vandet er stadig sort

Vandet er stadig sort Vandet er stadig sort Gravkøerne holdt et par hundrede meter inde på marken. Tre styks, gule mod muldjorden. Bag dem gabte mosehullet, til venstre lå en jordmile flankeret af neongrønne arbejdsmænd. De

Læs mere

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1897. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1897. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1897. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført for 16.000 kr. Nuværende bygninger opført i 1929 for

Læs mere

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru.

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Hver uge plejede han at køre ud i sit rige for at se til, at alt gik,

Læs mere

Hestehaveskoven - hos morfar og mormor -

Hestehaveskoven - hos morfar og mormor - Hestehaveskoven - hos morfar og mormor - Karetmagerens søn og slægtens færden i Ryslinge Sogn Del 2 Hestehaveskoven Andet bind af (indtil nu) 7 bind (indtil ca. 1980) Skrevet i Word Billedbehandlet i Photoshop

Læs mere

Den store tyv og nogle andre

Den store tyv og nogle andre Den store tyv og nogle andre Kamilla vidste godt, hvordan tyve så ud. De var snavsede og havde skæg og var uhyggelige og mystiske, det sagde alle, der havde forstand på sådan noget. Kamilla havde hørt,

Læs mere

En sådan bemærkning går selvfølgelig ikke upåagtet hen. Vera blev prompte inviteret til at deltage i bogprojektet.

En sådan bemærkning går selvfølgelig ikke upåagtet hen. Vera blev prompte inviteret til at deltage i bogprojektet. Ludvigsgave - Friisenfeldt Folkehold, daglejere og løsarbejdere foreviget i fotos Beretning ved Vera Wöhliche, datter af Hans og Jelva Wöhliche karl og malkepige Hans og Jelva Wöhliche flyttede i 1947

Læs mere

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng Projekt Godnat CD Se jeg ligger i min seng Se mig jeg ligger i min seng x 2 Og tænker på alle de skøre ting som jeg så ud-i-haven her idag Uh-ha - Jeg tror - jeg så en stor giraf, men dens prikker de var

Læs mere

Fire børn og en hund gik gennem en skov, der strakte sig milevidt over bakker og dale. Hvor er vi egentlig på vej hen? spurgte Ottar.

Fire børn og en hund gik gennem en skov, der strakte sig milevidt over bakker og dale. Hvor er vi egentlig på vej hen? spurgte Ottar. 1 Fire børn og en hund gik gennem en skov, der strakte sig milevidt over bakker og dale. Hvor er vi egentlig på vej hen? spurgte Ottar. Vi skal bare væk fra den gård, sagde Tue. Så langt som muligt, sagde

Læs mere

Opgaver til Bliver der krig?

Opgaver til Bliver der krig? Opgaver til Bliver der krig? 1. Dannevirke På billedet side 5 kan du se noget af Dannevirke-volden. Hvilken del var mon lettest at forsvare den gamle del som du ser i forgrunden, eller den nye del? Hvorfor?

Læs mere

Spørgsmål til Karen Blixen

Spørgsmål til Karen Blixen Spørgsmål til Karen Blixen Af Dorte Nielsen Karen Blixen afsnit 1 1. Hvor ligger Rungstedlund? 2. Hvornår blev Karen Blixen født? 3. Hvor mange år var hun i Afrika? 4. Hvornår udkom hendes første bog?

Læs mere

Tak til: Peter Møller for din uundværdlige støtte og hjælp. Rikke Vestergaard Petersen for kritik og råd.

Tak til: Peter Møller for din uundværdlige støtte og hjælp. Rikke Vestergaard Petersen for kritik og råd. Molly Den Magiske Ko Copyright Lene Møller 2012 Illustrationer: Lene Møller Forlag: Books On Demand GmbH, København, Danmark Trykt hos: Books On Demand GmbH, Norderstedt, Tyskland Bogen er sat med Georgia.

Læs mere

12. december Grisefødsel

12. december Grisefødsel 12. december Grisefødsel 12. DECEMBER Det er blevet rigtig koldt, så jeg trækker skindhuen godt ned over ørerne. Jeg er på vej over til Niels Kresjan, for at se om han kan lege. Det er ikke altid han kan,

Læs mere

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Tryllefrugterne fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Der var engang en mand og en kone; de havde en søn, der hed Hans. Manden passede en hel købstads kreaturer, og det hjalp Hans ham med. Så kom han

Læs mere

STORM P. & TIDEN HISTORIE

STORM P. & TIDEN HISTORIE & TIDEN HISTORIE MASKINALDEREN Man kaldte tiden omkring slutningen af 1800tallet og begyndelsen af 1900tallet for maskinalderen eller industrialiseringen*. Det var en tid, hvor der var fart og tempo på

Læs mere

Sallinge Andelsmejeri

Sallinge Andelsmejeri Forord 30. NOVEMBER Sallinge Andelsmejeri For præcis 20 år siden lavede jeg en slags julekalender til min lille nevø, Malthe. Den bestod af 24 små fortællinger og tegninger fra min brors og min barndom

Læs mere

Mergelgravene ved Tvis Kloster.

Mergelgravene ved Tvis Kloster. 1 Mergelgravene ved Tvis Kloster. Terrænet øst for Tvis Kloster og den nye Tvis Møllehave er særdeles kuperet. Små og store søer med små bakketoppe i mellem giver et spændende og naturskønt område. Den

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

MIN. kristendom fra top til tå MINI KATEKISMUS MARIA BAASTRUP JØRGENSEN. ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN

MIN. kristendom fra top til tå MINI KATEKISMUS MARIA BAASTRUP JØRGENSEN. ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN MARIA BAASTRUP JØRGENSEN ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN KATEKISMUS kristendom fra top til tå MIN MINI NÆSE FOR SKABELSE Første Mosebog kapitel 1 og 2 Engang var der ingenting, kun mørke og stilhed. Verden

Læs mere

Morten Dürr SKADERNE. Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen

Morten Dürr SKADERNE. Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen Morten Dürr SKADERNE Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen Hvidt, sort og grønt Efter mor døde, ville far jage skaderne væk. Men sådan gik det ikke. Skaderne blev. Det var godt.

Læs mere

JEG er din KARTOFFEL!

JEG er din KARTOFFEL! JEG er din KARTOFFEL! I dette hæfte kan du lære noget om mig. Skriv dit navn: Ha det sjovt! Jeg er din Kartoffel! side 2 af 14 Mit kartoffelliv: Fra knold til kartoffelplante til knold. Jeg bliver lagt

Læs mere

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting En Vogterdreng Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2016 1 En Vogterdreng Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og Furesø Museer Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-27-7

Læs mere

Hvis Sevel Skole lukkede, så ville vi feste hele natten. * Hvis der ingen træer var Sevel, så ville verden blive dårligere. * Hvis heste fik klove,

Hvis Sevel Skole lukkede, så ville vi feste hele natten. * Hvis der ingen træer var Sevel, så ville verden blive dårligere. * Hvis heste fik klove, MULIGHEDER Hvis der ikke var dyr, så ville min ko skrige højt. Hvis der fandtes superbabyer, så ville vi alle ikke kunne sove. Hvis Sevel Kirke var lyserød, så ville vi ikke spise citronmåne. Hvis citronmåne

Læs mere

Den Internationale lærernes dag

Den Internationale lærernes dag Den Internationale lærernes dag I dag er det en særlig dag. For den 5. oktober har flere foreninger rundt om i verden valgt at markere som Den internationale lærernes dag. Man ønsker på denne måde at markere

Læs mere

Hun forsøgte at se glad ud, men denne kunstige glæde kunne ikke skjule, at hun var nervøs. Hedda blev så gal. - Og det siger I først nu!

Hun forsøgte at se glad ud, men denne kunstige glæde kunne ikke skjule, at hun var nervøs. Hedda blev så gal. - Og det siger I først nu! Kapitel 1 Allerede ved havelågen kunne Hedda mærke, at der var noget galt. Hun og Elin sagde farvel, under megen fnis som altid, men ud ad øjenkrogen så hun, at mor og far sad ret op og ned i hængesofaen

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Hjørnegården gennem 100 år.

Hjørnegården gennem 100 år. Hjørnegården gennem 100 år. I 1894 købte Jacob Rasmussen, husmandssøn fra Munkebo, Hjørnegården for penge tjent som kreaturhandler. Hans hustru var Gertrud Marie Andersen, gårdmandsdatter fra Martofte.

Læs mere

Her lørdag d. 20. maj går turen til Sallvej 124 ved Hammel.

Her lørdag d. 20. maj går turen til Sallvej 124 ved Hammel. Her lørdag d. 20. maj går turen til Sallvej 124 ved Hammel. Efter aftale med gårdens mandlige halvpart, skal jeg være der kl. 10.00, og efter at jeg er læsset af kører min bedre halvdel Dorthe videre for

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

Jeugdtour van Assen 1996

Jeugdtour van Assen 1996 Jeugdtour van Assen 1996 Af: Tonni Johannsen (SCK-Nyt 4/1996). Det er lørdag den 20. juli, taskerne og cyklen er pakket i bilen. Kl. 17.30 startede min far bilen. Jeg skulle til Kolding og derefter med

Læs mere

Men Mikkel sagde bare vi skal ud i den brand varme og tørre ørken Din idiot. efter vi havde spist morgen mad tog vi vores kameler Og red videre.

Men Mikkel sagde bare vi skal ud i den brand varme og tørre ørken Din idiot. efter vi havde spist morgen mad tog vi vores kameler Og red videre. Det var midt på formiddagen. vinden havde heldigvis lagt sig jeg Mikkel og min ven og hjælper Bjarke stod i stævnen og så ind mod Byen Mombasa hvor vi skulle ligge til vi skulle ligge til. vi skulle Møde

Læs mere

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24.

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Gud holder fest, det handler Jesu lignelse om. Men er der nogen Gud til at holde fest for os? Det er vores tids

Læs mere

(Kun 3 minutter af vores fortællinger er gengivet på Gemte Stemmer)

(Kun 3 minutter af vores fortællinger er gengivet på Gemte Stemmer) Gemte Stemmer - http://gemtestemmer.dk/ Vi var opfordret til at deltage i projekt Gemte Stemmer af Sidsel Overgaard (Kun 3 minutter af vores fortællinger er gengivet på Gemte

Læs mere

KORNET. historien om Josef.

KORNET. historien om Josef. Side 3 KORNET historien om Josef 1 Gaver 4 2 En drøm 6 3 Josef skal dø 8 4 En brønd 10 5 Slave 12 6 En rig mand 14 7 Fange 16 8 Kongens drøm 18 9 Syv fede år 20 10 Kornet 22 11 Josefs brødre 24 12 Den

Læs mere