Arkene er forsynet med forskellige farver. Hver farve illustrerer et fælles område, f. eks kvæg, svin, maskiner og så videre.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Arkene er forsynet med forskellige farver. Hver farve illustrerer et fælles område, f. eks kvæg, svin, maskiner og så videre."

Transkript

1 Gør Hvad sikkerhedsarbejdet skal jeg passe på til ved en arbejdet naturlig del med af traktorer? hverdagen Formål Hensigten med dette materiale er at aktivere landmand, medarbejdere og familie til at finde de risikable områder, der kan medføre ulykker og belastninger ved det daglige arbejde. Informationsark Materialet beskriver en række arbejdsområder, hvor landmanden skal være særlig opmærksom. Det kan være i værkstedet, under malkning, ved arbejde i højden og lignende. Arkene er forsynet med forskellige farver. Hver farve illustrerer et fælles område, f. eks kvæg, svin, maskiner og så videre. En faktaboks fortæller på hvert ark, hvad landmanden skal passe på ved det pågældende arbejde. Desuden er der en illustration af en rigtig eller forkert situation for arbejdsområdet, med en kort beskrivelse af, hvad man skal bemærke. Desuden er Informationsarket forsynet med aktuelle piktogrammer om påbud, advarsler og orientering om, hvad der bør sættes fokus på for det pågældende arbejdsområde. Selvklæbende piktogrammer til opsætning. De mest gængse og brugte piktogrammer er vedlagt på selvklæbende plastfolie. Landmand og ansatte kan selv sætte dem op på steder, hvor man skal være på vagt. Hvad skal du passe på? Vælg et piktogram ud fra, hvilken situation det drejer sig om. Rengør stedet med en spritklud, så piktogrammet kan sidde fast. Klæb op. På nogle af piktogrammerne kan du med en tuschpen skrive, hvad der er farligt. Skriv kort og med så store bogstaver som muligt. Hvordan kommer du i gang? Vælg ét område ad gangen, en farve, det kan f. eks være maskiner. Ude i maskinhuset og værkstedet drøftes med de ansatte, hvor I mener, der er risiko for ulykker, samt hvad man skal være opmærksom på i tilknytning til arbejdsmiljøet.. Vælg det piktogram der omhandler området og klæb det op. Der findes mange flere typer piktogrammer, end du finder i mappen. Hvis du mangler piktogrammer Din arbejdsmiljøkonsulent ved, hvor de kan fås. Du kan også finde dem på hjemmesiden arbejdssikkerhed Hvor får jeg hjælp? Hvis du ønsker mere hjælp og vejledning om arbejdssikkerhed, kan du kontakte dine lokale konsulenter, de ved, hvem der er arbejdsmiljøkonsulent på din egn. Arbejdsmiljøkonsulenter I dette materiale findes en oversigt med navne og telefonnumre over de landbrugsfaglige konsulenter, der vejleder og bistår med hjælp, hvis du har arbejdsmiljø- og sikkerhedsmæssige spørgsmål.

2 Hvorfor Hvad skal er det jeg nødvendigt passe på ved med arbejdet personlige med værnemidler? traktorer? Arbejdsgiver skal ifølge lovgivningen anskaffe de nødvendige værnemidler, de skal være tilgængelige for alle på bedriften. Den enkelte medarbejder sørger for eget udstyr og er ansvarlig for at bruge det. Du er et godt eksempel, hvis du som landmand selv anvender værnemidler. Det kan koste dyrt for både tegnebogen og helbreddet, hvis du ikke lever op til lovgivningen. Høreværn Hvorfor bruge høreværn? Når du arbejder med motorsav, kastrererer grise, fodrer søer eller arbejder i foderrum med formalings- og blandeanlæg, så er støjniveauet over 85 db (A). Det nedsætter hørelsen. Du kan bruge høreværn med radio eller med medhør, som kun sorterer de høje lydpåvirkninger fra. Du kan bruge bøjler med ørepropper eller løse ørepropper, som er lette at tage af og på. Vælg det, der passer dig bedst. Åndedrætsværn Hvorfor bruge åndedrætsværn? Fint støv fra svinestalde, foder, jord fra kartoffelhåndtering, strøelse, damp og urenheder fra højtryksrensning føres ned i de yderste lungeceller og skader og nedbryder lungevæv, så kapaciteten mindskes med årene. Gyllegasser kan optages i organismen og virker dødelig ved få indåndinger. Derfor skal du bruge masker med partikelfiltre og masker med gasfiltre eller frisk lufttilførsel ved risikofyldt arbejde. Fodværn Hvorfor bruge sikkerhedsfodtøj? Ved arbejdet med store dyr, maskiner og udstyr er der risiko for tå- og fodskader. Sikkerhedsfodtøj kan hindre og formindske skaderne. Samtidig er moderne sikkerhedsfodtøj ikke tungere end sædvanligt fodtøj. Gør det til en vane at bruge sikkerhedsfodtøj. Hvorfor bruge briller eller ansigtsskærm? Ved svejsning er det umiddelbart indlysende at bruge svejsebriller. Ved vinkelslibning, brug af kemikalier og andet arbejde, hvor øjnene udsættes for sprøjt og splinter, skal du bruge briller, også hvis arbejdet kun tager et øjeblik at udføre. Øjenværn Beskyttelseshandsker Hvorfor bruge arbejdshandsker? Alle ejendomme har arbejdshandsker, men der stilles specielle krav til handskerne. Der skal være nitrilhandsker ved håndtering af sprøjtemidler, rengøringsmidler og kemikalier. Det er vigtigt, at du har bomuldshandsker inde i plasthandskerne til at absorbere fugt fra svedige hænder, når du bruger handsker i flere timer. Klæbeskiltet Værnemidler skal du sætte op på skab eller skuffe. Her kan du også skrive, hvilke værnemidler der er i skabet, og hvor de købes.

3 Hvad skal jeg passe på ved arbejdet med traktorer? Du skal altid fjerne nøglen, inden du forlader traktoren. Sørg for, at der altid er ryddeligt i førerhuset, specielt på gulvet, og at trinene er rene. Du skal have klare regler for børn og unges adgang til og færdsel omkring traktoren Hvis du har børn med på traktoren, bør de sidde i et separat sæde, hvor de kan spændes fast. Det er ulovligt at have passagerer med, hvis de ikke skal løse en arbejdsopgave. Inden du kører ud, skal du sørge for at bremser, styreevne, lys, glas og trekant er i orden. Du skal også sikre, at kraftoverførslen er afskærmet, og at den lille kæde, der holder røret er i orden. Traktorer uden førehus er livsfarlige og oftest forbudte at anvende. Lad dem stå. Sikkerhedssele Pas på bevægeligt maskineri Pas på legende børn Et eksempel på en traktor, hvor det meste er galt. Døren er væk, trinene ser komplicerede ud. Skærmen er mangelfuld, gulvet er snavset og rodet. Her er mange muligheder for uheld.

4 Hvad skal jeg passe på, når jeg arbejder på værkstedet? Sørg for at rydde op og sætte tingene på plads efter brug. Når du bruger håndmaskiner, skal du altid huske personlige værnemidler, også selvom arbejdet er kortvarigt. Brug briller eller ansigtsværn og handsker, når du anvender vinkelsliber og svejser. Sørg altid for en god arbejdshøjde, og pas på brandbare materialer. Maskinerne skal klodses forsvarligt op, så de står stabilt, når du reparerer dem. Børn må ikke have adgang til værkstedet uden en voksen. Der skal være skiltet for eventuelt trykbeholdere udvendig ved dør eller port. Der skal være godt med lys i arbejdsområdet, og ledningerne skal hænges op. Værnemidler skal opbevares i et skab, og betjeningsvejledninger skal være samlet på et sted, hvor de er tilgængelige for alle. Husk også førstehjælpskasse. Fodværn Beskyttelseshandsker Øjenværn Trykflasker fjernes ved brand Pas på bevægeligt maskineri Et værksted, der er rart at arbejde i, og hvor værktøjet er til at finde. Det er en fornøjelse at gå i gang, og det sælger, når du skal have en ny medarbejder.

5 Hvad skal jeg passe på, når jeg arbejder i maskinhuset? Sørg for at rydde op og sætte tingene på plads efter brug. Husk det årlige sikkerhedstjek på maskinerne. Du skal fæstne traktorhjulene, så de ikke vælter. Maskinerne skal understøttes forsvarligt med støtteben. Gulvet skal være jævnt og fast. Der skal være ryddeligt og god plads rundt om maskinerne. Børn må ikke have adgang til maskinerne uden en voksen. Elinstallationerne skal være i orden. Rengør maskinerne og smør dem eventuelt ind i olie, inden de anbringes i maskinhuset. Husk at bruge sikkerhedsfodtøj ved arbejdet med maskinerne. Fodværn Beskyttelseshandsker Pas på bevægeligt maskineri God plads, ryddeligt og orden i redskaberne. Bemærk flere ting er på paller og lette at flytte rundt med.

6 Hvad skal jeg passe på, når jeg arbejder med kvæg? Det er vigtigt at arbejde stille og roligt med dyrene. Sørg for at holde stalden ryddelig og sætte tingene på plads efter brug. Vær meget opmærksom på at brug af grime ofte stresser køerne. Kan du undgå brug af grime, er det mindre risikabelt at flytte dyr. Medicin og boltpistol skal opbevares forsvarligt. Sørg for at strø grus eller savsmuld på de glatte gulve. Husk altid at være to personer ved flytning og arbejde med tyre. Brug en traktor, hvis arbejdet foregår i marken. Den er god at gemme sig bag. Fodværn Korrekt løft Højdeforskel Ujævnheder Glat Brug venlige og rolige metoder, når du arbejder med store dyr. De er alligevel stærkere end dig. De fleste ulykker sker, når man flytter dyr, og ofte fordi man glemmer at slippe grimen. Kend eller lær dig dyrenes adfærd. Det vil skåne dig for mange ulykker.

7 Hvad skal jeg passe på, når jeg arbejder i malkestalden? Sørg for at du står i den korrekte arbejdshøjde under malkearbejdet. Pas på, når du går på trapper og gange. Dunke og beholdere med rengøringsmidler skal stå forsvarligt, så de ikke vælter. Sørg for at rydde op i malkestald og malkerum. Vakuumpumpen skal isoleres, så den ikke larmer så meget. Medicin skal opbevares utilgængeligt for børn. Fodværn Korrekt løft Højdeforskel Forsigtig færdsel på trappe Glat Instruktion om arbejdsforhold og gode tips til at udføre arbejdet er vigtige for alle arbejdsfunktioner. Bemærk endvidere den gode skridsikre trappe med gelænder.

8 Hvad skal jeg passe på, når jeg malker i bindestald? Husk at sætte låg på kemikaliedunke og beholdere efter brug. Husk sikkerhedsfodtøj med stål i næse og sål. Sørg for at bruge en malkeskammel, det aflaster ryggen. Der skal være tilstrækkeligt lys i arbejdsområdet. Der skal være tilstrækkelig højde under malkerør og fodersystemer, så du ikke skal dukke hovedet for at undgå sammenstød. Åbne dunke med rengøringsmidler skal stå i stativ. De nødvendige værnemidler skal være til rådighed. Fodværn Korrekt løft Ujævnheder Glat Et malkerum, hvor billedet taler sit eget sprog. Værst er dunkene uden låg anbragt op og ned af hinanden. Man kan også lave en konkurrence med find flest mulige fejl og tjek med din egen arbejdsplads.

9 Hvad skal jeg passe på ved arbejdet med svin? Sørg for at rydde op og sætte tingene på plads efter brug. Brug drivbræt, når du flytter grisene. Når du kastrerer grise, skal du sørge for at have den rigtig arbejdshøjde. Husk at tænke på din egen sikkerhed, når du arbejder med orner og vaccinerer grise. Husk at bruge en vogn til transport og flytning af døde grise. Sørg for at elinstallationer, elstik og kabler er i orden, og at der er tilstrækkeligt lys i staldene. Brug høreværn og maske, når det larmer og støver i stalden for eksempel under fodring. Medicin skal opbevares utilgængeligt for børn. Støvmaske Fodværn Høreværn De fleste lidelser ved arbejdet i svinestalde er på grund af problemer med støv. Der findes en række foranstaltninger for at imødegå støvgenerne. Den mest effektive metode er dagligt at sprøjte vand tilført små mængder olie. Dette udsprøjtningssystem kan endvidere anvendes til at køle om sommeren og til at sætte i blød inden rengøring af stalden.

10 Hvad skal jeg passe på ved arbejdet med frilandsgrise? Vær klædt godt på. Særlig ved frost, kulde, sne og regn. Ved høj hastighed og på ujævnheder er der risiko for, at ATV en vælter. Få altid en til at hjælpe dig ved kontrol, vaccinering og kastration i smågrisehytterne. Det er vigtigt, at du har mobiltelefonen med dig, når du går ude blandt søerne. Sørg for at andre omkring dig ved, hvordan de kan hjælpe i en nødsituation. Der skal være lyst i hytterne, når du arbejder. Arbejdet skal tilrettelægges, så det er let at gøre rent, og sørge for foder og vand. Fodværn Beskyttelsesdragt Korrekt løft Ujævnheder Ligeså rart det er at arbejde med frilandsgrise om sommeren, når vejret er godt, ligeså problematisk kan det være at passe grise udenfor om vinteren.

11 Hvad skal jeg passe på, når jeg arbejder i stalden? De fleste skader og uheld sker ved arbejdet med dyr. Sørg altid for at have en komfortabel arbejdshøjde. Hold trapper og gange tørre og rene og pas på i stressede og pressede situationer. Undgå brug af grimer ved flytning af dyr, stå bag dem, brug drivbræt hvis muligt. Brug ligvogn, når du flytter døde dyr. Brug støvmaske eller foranstaltninger, der begrænser støv, når du strør og fodrer. Sørg for at medicin og boltpistol er opbevaret forsvarligt. Lyset skal være i orden i stalden, og der skal være ryddeligt i staldområdet. Husk at have en brandslukker i stalden og prøv at formulere regler for børns og deres kammeraters færden i stalden. Fodværn Korrekt løft Højdeforskel Ujævnheder Glat En selvkonstrueret vogn, der giver en ideel arbejdshøjde. Redskaberne er lige for hånden. Dyrene er lette at flytte med.

12 Hvad skal jeg passe på, når jeg arbejder på lofter? Du skal altid bruge stige, når du skal op og ned fra lofter. Den skal være fæstnet og ved øverste punkt og have en hældning på grader. Anbring et håndgreb eventuelt tov på loft, hvor stigen ender. En permanent trappe med gelænder sikrer hurtig og bedre adgang end en stige. Du skal altid sætte rækværk op, hvor højden ned er 2 m eller mere. Det samme gælder ved loftslemme og lignende. Hvis loftet et ustabilt, skal det repareres og omgående afspærres. Sørg for ordentlig belysning og kontakter, der er let tilgængelige. Forsigtig færdsel på trappe Nedstyrtningsfare Eksempel på fast stige og rækværk såvel på loftet som omkring stigens afslutning.

13 Hvad skal jeg passe på, når jeg arbejder i højden? Sørg for at bruge stige til faste op- og nedgange. Stigen skal altid være fæstnet ved øverste punkt. Sørg for at stigen har en rigtig hældning (65 75 grader). Du må ikke udføre kompliceretarbejde fra stigen, (kun lidt rengøring og maling). Lej en lift, hvis du skal arbejde i højden. Hvis du skal udskifte tagplader og lignende, skal du bruge lift. Et alternativ er at lægge trædestiger ud eventuelt bruge faldsele. Alle transportable stiger skal hænges op, når de ikke er i brug, så børn ikke fristes til at kravle op. Nedstyrtningsfare Højdeforskel Faldsikring Mandskabslift er ideel og et sikkert udstyr, når der skal arbejdes på større tagflader og ved korte arbejdsprocesser, for eksempel udskiftning af tagplader og lignende.

14 Hvad skal jeg passe på, når jeg arbejder ved gylletanken? Vær opmærksom på risiko for eksplosionsfarer og for giftgasser fra gylletank, især ved omrøring og pumpning. Gå aldrig ned i beholder eller tankvogn, når du skal reparere noget eller gøre noget rent, få altid professionel hjælp til det. Sørg for at skilte og advarsler er på plads og er synlige. Vær altid to og hav jævnligt kontrol med hinanden under gyllearbejdet. Kontroller området omkring gylletanken. Der må ikke stå stiger ved tanken. Træer og grene må ikke vokse indover og ryd op omkring tanken. Der skal være mindst 1,5 m frihøjde op til overkant af beholder fra jorden. Overdækningerne skal være på plads, og de skal være sikre at færdes på. Brandfarlige stoffer Der skal være ryddet og frit omkring gylletanksiden, bevoksning skal holdes nede og hegn skal være intakt. Denne situation med dæk op ad tanksiden er en fristende legeplads for børn.

15 Hvad skal jeg passe på ved arbejdet med gyllesystemer? Hvis der er bagskylning i kanalerne, så er der en stor risiko for giftgasser i stalden, når gyllen pumpes rundt. Spalter, riste og overdækninger skal være intakte og sikre at færdes på. Gå aldrig ned i kanaler og beholdere. Få professionel hjælp til reparationsarbejder ved underjordiske sammenbrud. Gyllen må aldrig omrøres indendørs i stalden. Vær altid to under gyllearbejdet. Alle på bedriften skal være bevidste om giftgasfaren ved arbejde med gylle. Ved løft af propper og gylletømning skal du stå oprejst med hovedet væk fra gyllen. Der skal være vandlås på gylleanlægget, tjek det og kontroller, om det fungerer. Glat Beskyttelseshandsker Ved løft af gyllepropper må man ikke sidde på hug. Det øger risikoen væsentligt for at indånde gyllegasser, og du kan besvime efter blot få indåndinger.

16 Hvad skal jeg passe på, når jeg arbejder med fast gødning? Kanalerne skal være solidt overdækket helt ud til transportøren. Riste og lemme skal være på plads og intakte. Ved reparation eller arbejde med skrabere og transportør skal anlægget stoppes. Fjern sikringer eller lås sikkerhedsafbryderen, når du arbejder i risikabelt område. Vær særlig opmærksom på passager og huller, hvor gødningen fyldes i. Pas på glatte gulve. Der skal være afskærmning eller rækværk ved trækstationer, hjørnehjul, transportører mm. Transportøren på møddingen skal have en sikkerhedsafbryder. Fodværn Højdeforskel Ujævnheder Glat Pas på bevægeligt maskineri Alle ved, at det er et stort arbejde at holde rent omkring udlæggeren. Vigtigst er det, at afbryderen til kanal og udlægger sidder let tilgængeligt, og at anlægget stoppes, når man arbejder omkring de risikofyldte områder.

17 Hvad skal jeg passe på ved arbejdet i fodercentralen? Sørg for støvtætning ved rør og formalingsudstyr. Anvend høreværn, når du opholder dig ved kværn og valser, som er i gang. Brug støvmaske, når du arbejder i foderrummet. Sørg for at skærme og overdækninger altid er på plads, før du starter maskinen. Hvis maskinen stopper, skal du altid bruge en skovl eller pind. Ikke hænderne. Når du skal justere maskinen eller gøre rent, afbryd strømmen og lås sikkerheds afbryderen. Lamper og lysstofrør skal holdes rene for støv, og det gælder hele området. Hvis du skal arbejde på toppen af siloer, skal der monteres rækværk. Tjek om alle påslag for sækkevarer er forsynet med rist, og at de er hele og i orden. Undgå så vidt muligt tunge løft af sækkevarer, lær at bruge en rigtig løfteteknik. Støvmaske Høreværn Skal stables korrekt Korrekt løft Brandfarlige stoffer Pas på storsække Utætheder ved ifyldningssteder samt mangelfuld rengøring giver et resultat som vist på billedet. Bemærk det røde frakoblingsstik til omrørermotor. Det er let at koble strømmen fra, når du skal reparere eller skal rengøre i tanken.

18 Hvad skal jeg passe på, når jeg arbejder med halm? Anbring halmballerne tæt og forskudt i rækkerne, så de står stabilt og hælder væk fra udtagning. Anbring de løst pressede baller øverst og sørg for, at de ikke falder ned. Undgå revner og sprækker mellem ballerne, når de sættes sammen. Du skal altid bruge støvmaske, når du arbejder med støvende og muggent halm. Begynd altid med at tage de øverste baller ned, inden de falder. Vær sikker på, at ballerne på læsser ikke kan vippe bagover. Brug altid en traktor eller læsser med førerværn og bøjle, så du har styr på ballerne. Husk at rydde op og holde rent i halmladen og sørg for, at der er en brandslukker i nærheden. Støvmaske Skal stables korrekt Brandfarlige stoffer Pas på legende børn Opstilling af rundballer, så de hælder indad og lidt forskudt. Husk altid, at de dårligt pressede baller skal anbringes øverst.

19 Hvad skal jeg passe på, når jeg arbejder med kemikalier? Alle stoffer og materialer med orangegul mærkning kræver særlig opmærksomhed. De farlige produkter skal opbevares i et aflåst skab eller rum, så de er utilgængelige for børn. Dunke kan forsynes med børnesikret låg, når de er placeret i malkerum og lignende. Du skal udarbejde en arbejdspladsbrugsanvisning, du opbevarer sammen med leverandørens brugsanvisning ved produkterne. Der må ikke være afløb fra rum eller områder, hvor der er risiko for spild fra de farlige produkter. Du skal altid bruge briller og nitrilhandsker, når du arbejder med farlige produkter. Har du styr på de tomme dunke og affald fra farlige stoffer og materialer? Beskyttelsesdragt Beskyttelseshandsker Ansigtsværn En gammel dybfryser kan du udmærket bruge til at opbevare farlige stoffer og materialer. Bemærk fryseren er forsynet med varmelegeme og termostat, der tænder, når temperaturen bliver for lav.

20 Hvad skal jeg passe på, når jeg højtryksrenser? Sæt inventar, vægge og gulv i blød dagen før, du skal gøre rent. Det er forbudt og livsfarligt at anvende strips, bånd og lignende til at låse håndtaget på højtryksrenseren. Kan udstyret leveres med nye håndgreb, der mindsker belastninger af hænder og arme? Anvend masker/filter beregnet til væskepartikler, (SL-mærkning eller EN 149:2001 ). Brug øjenværn, høreværn og regntøj under arbejdet. Hold pauser og skift jævnligt arbejdsstilling. Hvis du arbejder med højtryksrenser og støvmaske i tre timer eller mere, skal du bruge maske med blæser. Åndedrætsværn Fodværn Beskyttelsesdragt Beskyttelseshandsker Ansigtsværn Glat Et pænt billede, men han mangler vandtæt påklædning, maske, der filtrerer væskeformige urenheder fra samt beskyttelse af øjne og hørelse.

21 Hvad skal jeg passe på, når der er børn på gården? Sørg for at formulere klare regler for, hvor børnene og deres kammerater må færdes, og hvad de må foretage sig. Børnene og medarbejdere skal kende reglerne. Sørg for at medarbejdere ved, hvad de må sige til bedriftens børn. Børn og unge må ikke udføre arbejde, som du eller øvrige ansatte ikke er helt sikre på, at de magter. Vær konsekvent og forudse, hvor uheld kan ske, når du har børn og unge omkring dig. Vis det og fortæl, hvor og hvad børn skal passe på, når de færdes på bedriften. Vis og fortæl alle ansatte om de steder, som er farlige for børnene. Pas på legende børn Sikkerhedssele Det er naturens orden, at børn prøver grænser af, men sørg for at risikoområderne ikke bliver for risikable.

22 Hvad skal jeg passe på, når jeg arbejder med elever? Alle på bedriften skal have personlige værnemidler og en instruktion i, hvordan de anvendes og ved hvilke arbejde. Sørg for at informere elever om, hvad børn må og ikke må på bedriften. Betjeningsvejledninger, APV og arbejdspladsbrugsanvisninger skal du gennemgå med elever og andre ansatte. Har du drøftet arbejdsopgaven og instrueret eleven grundigt inden arbejdets start. Husk selv at bruge værnemidler og vurder risikoen ved et arbejde, inden du går i gang. Fortæl eleven om faren ved giftgasser, når I arbejder med gylle og ensilerer. Sørg for at have klare regler for, hvad elever må og ikke må. Pas på bevægeligt maskineri Værnemidler Grundig instruktion og vejledning er vigtig og må aldrig springes over. Gør det til en vane, også fordi interessen for arbejdet øges, jo mere medarbejderne er sat ind i opgaven.

23 Hvad så, når bedriften er risikovurderet? Hvad skal jeg passe på ved arbejdet med traktorer? Hvad nu? Du, dine ansatte og måske familie har vurderet de risikable områder. I har sat piktogrammer op ved de områder, hvor man skal være særlig opmærksom. Det kan være fordi I skal bruge værnemidler til det pågældende arbejde, eller fordi I skal være særlig opmærksomme på risikable forhold. Hvad med fremtiden? Alle undersøgelser viser, at I i den nærmeste fremtid vil være særlig opmærksomme og agtpågivende, fordi I netop har været aktive omrking sikkerheden. Men der går kun mellem et og to år, før I falder tilbage til de gamle vaner. Så skal I i gang igen med at genopfriske, hvad der kan gå galt. Det kan I gøre ved hvert år at gennemgå bedriften og drøfte forholdene bl.a. der hvor piktogrammerne er sat op. Få styr på APV en De forhold I har registreret som et problem, kan indføres i bedriftens APV (ArbejdsPladsVurdering). Der er flere værktøjer, som kan bruges til at forbedre arbedssikkerheden. Hvad siger loven om arbejdsmiljø og sikkerhed? Når du har ansatte, skal følgende være udarbejdet: Arbejdspladsbrugsanvisning For alle farlige stoffer og materialer med orange mærkning skal der udarbejdes en arbejdspladsbrugsanvisning. Den består af leverandørens brugsanvisning (sikkerhedsdatablade) og bedriftens egne anvisninger. ArbejdsPladsVurdering (APV) Alle landmænd skal i samarbejde med ansatte medarbejdere udfylde en skriftlig ArbejdsPladsVurdering (APV). Den skal omfatte en risikogennemgang, en kort beskrivelse af arbejdsmiljøproblemer med årsagsforklaring, en handlingsplan for løsningen, hvor den ansvarlige og dato for gennemførelsen er anført. APV en skal tages op mindst hvert 3. år. Maskintjeklister For de fleste landbrugsmaskiner gælder det, at de skal have et årligt sikkerhedseftersyn, hvor dato go ansvarlig for eftersynet noteres på en tjekliste. Fejl og mangler skal beskrives og der skal sættes dato for, hvornår tingene er rettet. Hvis du har 10 eller flere ansatte, skal du desuden også etablere en sikkerhedsorganisation.

24 Hvor får jeg hjælp om arbejdsmiljø og sikkerhed? Arbejdsmiljøkonsulenter, fagkonsulenter og andre med rådgivning om arbejdsmiljø og sikkerhed indenfor landbruget.. Område Navn Tlf.nr. Dansk Landbrugsrådgivning LandboNord Svinerådgivning Josva Møller Jensen LandboNord Svinerådgivning Henning Bang LandboNord, Hjørring Kaj Mortensen Ungdomskons. region Aalborg Jens Chr. Weinkouff Nordthy Svinerådgivning Jesper Toft Bygn./Mask. kontor, Vildbjerg Gunnar Schmidt Bygn./Mask. kontor, Viborg Hans Thostrup Bygn./Mask. kontor, Århus Amt Kirsten Olsen LRØ Svinerådgivning Per Knudsen Ungdomskons. region, Sdr. Jylland Dennis Calender Sønderjydsk Landboforening Kirstine Lauridsen Agrogården Ringe Morten Thomsen De Fynske Landboforeninger Anne Birgitte Skaalum Agrocentret, Nykøbing F. Kurt Nielsen Østlige Øers Svine- og byggerådgivning Kaj Erik Petersen Østlige Øers Svine- og byggerådgivning Michael Holm Østlige Øers Svine- og byggerådgivning Jens Egon Bjerregaard Landbrugsskoler Høng Landbrugsskole Jørn Manniche Kalø Landboskole Annette Søndergaard Vejlby Landbrugsskole Svend Aage Hvam Landsudvalget for Svin Danske Slagterier, Kjellerup Thomas Lund Sørensen Danske Slagterier, Kjellerup Thomas Ladegaard Jensen Landsudvalget for Svin, København Erik Damsted Landsudvalget for Svin, København Merete Lyngbye Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret, Skejby Morten Svane

ARBEJDSMILJØ I LANDBRUGET

ARBEJDSMILJØ I LANDBRUGET ARBEJDSMILJØ I LANDBRUGET HØJTRYKSRENSNING Brug høreværn, øjenværn og åndedrætsværn Håndtaget må ikke låses eller blokeres - hold pauser ved træthed/ømhed i hånden Der er sundhedsskadelige partikler i

Læs mere

Landbrugets Sikkerhedspris 2001

Landbrugets Sikkerhedspris 2001 Landbrugets Sikkerhedspris 2001 Landbrugets Sikkerhedspris 2001 Idé og formål Landbrugets Rådgivningscenter, Landskontoret for Bygninger og Maskiner har taget initiativ til uddeling af en pris til landmænd,

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Stilladsarbejde Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Stilladsarbejde Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Højtryksrensning. Arbejdsmiljø - 1

Højtryksrensning. Arbejdsmiljø - 1 Højtryksrensning - 1 Højtryksrensning Høreværn Øjenværn Åndedrætsværn Brug høreværn, øjenværn og åndedrætsværn Brug filtermaske ved færre end tre timers rensearbejde og hvis arbejdet strækker sig ud over

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Dentallaboratorier Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Sprællevende. - med sikkerhed?

Sprællevende. - med sikkerhed? Sprællevende - med sikkerhed? 2 Hvem kender Karl Smart? Karl Smart er modig som Tarzan og stædig som et æsel. Han er rask til sit arbejde og løser hurtigt de problemer, der måtte vise sig. Det går som

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Køkkener Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

GODE RÅD OM MASKIN- SIKKERHED. Novellefilm og diskussionsoplæg om forebyggelse af mobning på arbejdspladsen

GODE RÅD OM MASKIN- SIKKERHED. Novellefilm og diskussionsoplæg om forebyggelse af mobning på arbejdspladsen GODE RÅD OM MASKIN- SIKKERHED Novellefilm og diskussionsoplæg om forebyggelse af mobning på arbejdspladsen Indhold Ansvar for maskinsikkerhed 3 Tag ansvar for maskinsikkerheden Risikovurdering og APV 4

Læs mere

Øjenværn. Øjenværn skal anvendes, hvis arbejdet ikke på anden måde kan tilrettelægges og udføres, så skadelig påvirkning af øjnene undgås.

Øjenværn. Øjenværn skal anvendes, hvis arbejdet ikke på anden måde kan tilrettelægges og udføres, så skadelig påvirkning af øjnene undgås. Øjenværn At-vejledning D.5.8 April 2007 I denne vejledning informeres om egenskaberne ved forskellige typer øjenværn, og der redegøres for en række ofte forekommende problemstillinger i forbindelse med

Læs mere

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten.

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten. Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland Stilladsarbejde Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti ansatte. Den er et redskab, som virksomheden

Læs mere

LANDBRUG. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering

LANDBRUG. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering Tjekliste til LANDBRUG Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og ansatte, og APV en er virksomhedens

Læs mere

RENGØRING. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering

RENGØRING. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering Tjekliste til RENGØRING Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og ansatte, og APV en er

Læs mere

Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner

Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en

Læs mere

Universiteter og forskning

Universiteter og forskning Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Universiteter og forskning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Camping Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

ERGONOMISK ARBEJDSMILJØ

ERGONOMISK ARBEJDSMILJØ ERGONOMISK ARBEJDSMILJØ TUNGE LØFT Løfter medarbejderne tunge emner eller byrder manuelt? Løfter eller holder medarbejderne tungt værktøj eller redskaber under arbejdet, f støvsuger, skraldespande, gulvspande

Læs mere

TRYKKERIER OG UDGIVERVIRKSOMHED

TRYKKERIER OG UDGIVERVIRKSOMHED Tjekliste til TRYKKERIER OG UDGIVERVIRKSOMHED Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og

Læs mere

Religiøse institutioner og begravelsesvæsen

Religiøse institutioner og begravelsesvæsen Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Religiøse institutioner og begravelsesvæsen Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Herlufsholms Idrætscenter APV - Idræts- og svømmehaller Foråret 2011 ARBEJDSPLADSVURDERING

Herlufsholms Idrætscenter APV - Idræts- og svømmehaller Foråret 2011 ARBEJDSPLADSVURDERING Angiv dit navn her: ARBEJDSPLADSVURDERING 4. Opfølgning på handlingsplanen 1. Kortlægning og identifikation 3. Prioritering og handlingsplan 2. Beskrivelse og vurdering Marts 2011 Kære ansatte på Herlufsholm

Læs mere

2014 Ejendomsservice. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1

2014 Ejendomsservice. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1 Side 1 APV-spørgeskema 2014 Ejendomsservice Virksomhed: Afdeling: Dato: 23-06-2014 13:18 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller kuldestråling

Læs mere

Mal Galegården. og lær hvordan du undgår skrammer

Mal Galegården. og lær hvordan du undgår skrammer Mal Galegården og lær hvordan du undgår skrammer Spændende og farligt sted at lege Der er mange ting, man kan lave på en gård fuld af spændende maskiner og dyr, stald og lade, marker og have. Desværre

Læs mere

TERRASSEVARMER HN Brugervejledning

TERRASSEVARMER HN Brugervejledning TERRASSEVARMER HN 12356 Brugervejledning Læs denne brugervejledning omhyggeligt, før terrassevarmeren tages i brug. Gem brugervejledningen, så du senere kan slå op i den. Pak terrassevarmeren ud og kontroller,

Læs mere

STILLADSARBEJDE. Checkliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering

STILLADSARBEJDE. Checkliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering Checkliste til STILLADSARBEJDE Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og ansatte, og APV

Læs mere

2014 Vandforsyning. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1

2014 Vandforsyning. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1 Side 1 APV-spørgeskema 2014 Vandforsyning Virksomhed: Afdeling: Dato: 16-10-2014 12:39 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde, kold vind, regn) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Nr. 35 Undervisning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Arbejdstilsynet Ku det ske for dig?

Arbejdstilsynet Ku det ske for dig? Arbejdstilsynet Ku det ske for dig? Kvægkongres 2017 Arbejdstilsynets dialog Vejledning Påbud Straks-påbud Forbud Afgørelse uden handlepligt Vigtigt for Arbejdstilsynet er en konstruktiv dialog i alle

Læs mere

Spørgeramme til afdækning af fysisk arbejdsmiljø

Spørgeramme til afdækning af fysisk arbejdsmiljø Spørgeramme til afdækning af fysisk arbejdsmiljø Spørgsmål på niveau 2 og 3 er svarafhængige dvs. at de kun folder sig ud og skal besvares, hvis de er relevante. Der spørges ind til alt det, der kræves

Læs mere

APV for HoptrupBrandstation

APV for HoptrupBrandstation Navn:Fælles Hoptrup PSYKISK ARBEJDSMILJØ ARBEJDSMÆNGDE OG TIDSPRES Har du konstant en stor arbejdsmængde, eller udsættes du for stort tidspres? Bringer arbejdet brandmændene i følelsesmæssigt belastende

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Elektronik Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle virksomheder

Læs mere

Landbrugets Sikkerhedspris 2002

Landbrugets Sikkerhedspris 2002 Landbrugets Sikkerhedspris 2002 Landbrugets Sikkerhedspris 2001 Idé og formål Landbrugets Rådgivningscenter, Landskontoret for Bygninger og Maskiner har taget initiativ til uddeling af en pris til landmænd,

Læs mere

Rengøring og vedligeholdelse

Rengøring og vedligeholdelse Rengøring og vedligeholdelse Vejledning om rengøring og vedligeholdelse på faste arbejdssteder. Samt projekterendes ansvar i forhold til rengøring og vedligeholdelse af bygninger. At-vejledning A.1.4 December

Læs mere

Program. Lovgivning. Gennemgang af værnemidler

Program. Lovgivning. Gennemgang af værnemidler Program Lovgivning Gennemgang af værnemidler Lovgivning Der skal anvendes personlige værnemidler, når arbejdet ikke på anden måde kan udføres forsvarligt Det er arbejdsgiverens ansvar, at de relevante

Læs mere

ArbejdsPladsVurdering af sikkerheds- og sundhedsforhold på:

ArbejdsPladsVurdering af sikkerheds- og sundhedsforhold på: ArbejdsPladsVurdering af sikkerheds og sundhedsforhold på: Virksomhed: For område: Udarbejdet af: 1) 2) 3) Arbejdsleder for sikkerhedsorganisation Dato: 4) ArbejdsPladsVurderingen udarbejdes med deltagelse

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Bedemænd Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

Snublekort. til dig, der arbejder som anlægsgartner og vil undgå faldulykker. Render og snore. Brønde og dæksler. Udendør rod.

Snublekort. til dig, der arbejder som anlægsgartner og vil undgå faldulykker. Render og snore. Brønde og dæksler. Udendør rod. Snublekort til dig, der arbejder som anlægsgartner og vil undgå faldulykker Render og snore g edstignin Op- og n rhuset i/fra føre Brønde og dæksler Vær opmærk Rod avler ro som! d Rod er til irrit ation,

Læs mere

Godt arbejdsmiljø og høj sikkerhed - Ja tak!

Godt arbejdsmiljø og høj sikkerhed - Ja tak! Godt arbejdsmiljø og høj sikkerhed - Ja tak! Arbejdsmiljøkonsulent Helle Domino Videncentret for Landbrug og Arbejdsmiljøkonsulent og svinerådgiver Anders Andersen LandboNord Landbruget en af de farligste

Læs mere

APV Hoptrup Frivillige brandværn

APV Hoptrup Frivillige brandværn Navn:Fælles APV, 24 mand + Shorty PSYKISK ARBEJDSMILJØ ARBEJDSMÆNGDE OG TIDSPRES Ja Nej Eventuel uddybende svar Har du konstant en stor arbejdsmængde, eller som udsættes du for stort tidspres? x Bringer

Læs mere

1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Helt i orden Kan forbedres Bør ændres. Side 1

1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Helt i orden Kan forbedres Bør ændres. Side 1 Side 1 APV-spørgeskema Vand, kloak og affald Virksomhed: Afdeling: Dato: 18-01-2010 17:30 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller kuldestråling 1.03. Luftkvalitet

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Butikker Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle virksomheder

Læs mere

Restaurant, café, bodega m.m.

Restaurant, café, bodega m.m. Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Restaurant, café, bodega m.m. Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Butikker, supermarkeder og varehuse

Butikker, supermarkeder og varehuse Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland Butikker, supermarkeder og varehuse Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti ansatte. Den er et

Læs mere

Tekniske hjælpemidler

Tekniske hjælpemidler Tekniske Båndsavehjælpemidler Indledning Anvendelse af tekniske hjælpemidler, herunder Båndsave skal ske i henhold til Arbejdstilsynets bestemmelser, samt fabrikantens anvisninger. Kravene til indretning

Læs mere

Der findes derudover andre typer hvor både klinge og emne fremføres automatisk. Disse typer er ikke omfattet af denne vejledning

Der findes derudover andre typer hvor både klinge og emne fremføres automatisk. Disse typer er ikke omfattet af denne vejledning Tekniske Kapsave med hjælpemidler én klinge Indledning En Kapsav er en rundsav, der med hånden eller mekanisk føres på tværs af bordet mod emnet. Den kaldes ofte en afkorter. Der findes flere typer kapsave,

Læs mere

APV arbejdspladsvurdering.

APV arbejdspladsvurdering. APV arbejdspladsvurdering. Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en APV.

Læs mere

Q1 Er temperaturen i arbejdsrummet højere end 25 grader eller lavere end 18 grader ved normal udetemperatur?

Q1 Er temperaturen i arbejdsrummet højere end 25 grader eller lavere end 18 grader ved normal udetemperatur? Q1 Er temperaturen i arbejdsrummet højere end 25 grader eller lavere end 18 grader ved normal udetemperatur? Besvaret: 16 Sprunget over: 0 6,25% 1 93,75% 15 I alt 16 1 / 81 Q2 Er der gener på grund af

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Malervirksomhed Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Er loftbeklædningen hel? Er det sikret, at loftbeklædningen. mineralulds- eller asbestfibre?

Er loftbeklædningen hel? Er det sikret, at loftbeklædningen. mineralulds- eller asbestfibre? Arbejdsrum/kontor Opfylder lokalet Arbejdstilsynets almindelige krav til arbejdsrum (At-medd.nr. 1.01.1)? Er der plads nok til at udføre arbejdet på en hensigtsmæssig måde? Er loftbeklædningen hel? Er

Læs mere

Halmballer. Sikker håndtering i landbruget

Halmballer. Sikker håndtering i landbruget Halmballer Sikker håndtering i landbruget Forord Branchearbejdsmiljørådet (BAR) Jord til Bord udgiver denne vejledning om sikker håndtering af halmballer i landbruget. Vejledningen beskriver en række praktiske

Læs mere

KØKKENER. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering

KØKKENER. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering Tjekliste til KØKKENER Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og ansatte, og APV en er virksomhedens

Læs mere

MURER- OG STUKKATØR VIRKSOMHEDER

MURER- OG STUKKATØR VIRKSOMHEDER Tjekliste til MURER- OG STUKKATØR VIRKSOMHEDER Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Undervisning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

Ejendomsservice. APV-spørgeskema

Ejendomsservice. APV-spørgeskema Side 1 APV-spørgeskema Ejendomsservice Virksomhed: Afdeling: Dato: 12-05-2011 14:08 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperaturer (varme, kulde) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller kuldestråling 1.03.

Læs mere

2014 Sceneteknikere. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1

2014 Sceneteknikere. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1 Side 1 APV-spørgeskema 2014 Sceneteknikere Virksomhed: Afdeling: Dato: 21-05-2014 12:17 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller kuldestråling

Læs mere

Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner

Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en

Læs mere

Transport af passagerer - taxi

Transport af passagerer - taxi Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Transport af passagerer - taxi Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Frisører og anden personlig pleje

Frisører og anden personlig pleje Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Frisører og anden personlig pleje Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Sikkerhedsskilte til arbejdspladsen. saferoad.dk

Sikkerhedsskilte til arbejdspladsen. saferoad.dk Sikkerhedsskilte til arbejdspladsen Advarselsskilte, brandskilte, forbudsskilte, påbudsskilte og henvisningskilte til både indendørs og udendørs brug Advarselsskilte leveres som selvklæbende folie eller

Læs mere

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten.

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten. Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland Malervirksomhed Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti ansatte. Den er et redskab, som virksomheden

Læs mere

Spørgeskema til fysisk-ergonomisk APV Aarhus Universitet 2008

Spørgeskema til fysisk-ergonomisk APV Aarhus Universitet 2008 Spørgeskema til fysisk-ergonomisk APV Aarhus Universitet 2008 1 af 22. Dette APV-spørgeskema udfyldes for alle dine arbejdsfunktioner - både kontor/edb-lokaler, undervisningslokaler, laboratorier/værksteder

Læs mere

Halmballer. sikker håndtering i landbruget

Halmballer. sikker håndtering i landbruget Halmballer sikker håndtering i landbruget Forord Branchearbejdsmiljørådet (BAR) Jord til Bord udgiver denne vejledning om sikker håndtering af halmballer i landbruget. Vejledningen beskriver en række praktiske

Læs mere

oncrete BETONBLANDER 125 lt Mixer ART NR 90000035 EAN NR 5709133900236 LÆS BRUGERMANUAL FØR BRUG.

oncrete BETONBLANDER 125 lt Mixer ART NR 90000035 EAN NR 5709133900236 LÆS BRUGERMANUAL FØR BRUG. oncrete Mixer BETONBLANDER 5 lt ART NR 90000035 EAN NR 57093390036 LÆS BRUGERMANUAL FØR BRUG. Læs venligst hele instruktions manualen omhyggeligt igennem og følg anvisningerne nøje. Ved at gøre dette

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Museer Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle virksomheder

Læs mere

2014 Forlystelsesvirksomhed. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Bemærkninger: Ikke relevant. Vurdér følgende forhold: Side 1

2014 Forlystelsesvirksomhed. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Bemærkninger: Ikke relevant. Vurdér følgende forhold: Side 1 Side 1 APV-spørgeskema 2014 Forlystelsesvirksomhed Virksomhed: Afdeling: Dato: 06-11-2014 08:26 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde, kold vind, regn) 1.02. Trækgener, kuldenedfald

Læs mere

MILJØ- & SIKKERHEDSREGLER

MILJØ- & SIKKERHEDSREGLER OM RANDERS FUGETEKNIK A/S Randers Fugeteknik A/S blev etableret i 1980 og arbejdede fortrinsvis med fuge- og glarmesterarbejde de første 5-6 år. Men interessen og arbejsopgaver med epoxymaterialer blev

Læs mere

Brugsanvisning. Mælkeskummer DA Brugsanvisning og sikkerhedsbestemmelser. Læs denne vejledning omhyggeligt. Kun til husholdningsbrug.

Brugsanvisning. Mælkeskummer DA Brugsanvisning og sikkerhedsbestemmelser. Læs denne vejledning omhyggeligt. Kun til husholdningsbrug. Brugsanvisning Mælkeskummer 423008 DA Brugsanvisning og sikkerhedsbestemmelser. Læs denne vejledning omhyggeligt. Kun til husholdningsbrug. g DANSK DANSK g SIKKERHEDSFORSKRIFTER Læs denne vejledning, da

Læs mere

APV-skema - Fysisk arbejdsmiljø

APV-skema - Fysisk arbejdsmiljø 0% 0% 100% 1 af 27. APV-skema - Fysisk arbejdsmiljø Din besvarelse af dette spørgeskema skal anvendes til at kortlægge det fysiske arbejdsmiljø på din arbejdsplads. Svarene i den fysiske APV er ikke anonyme.

Læs mere

Sikkerhed & Samarbejde

Sikkerhed & Samarbejde Sikkerhed & Samarbejde Krav til samarbejdspartnere, leverandører og underentreprenører Denne folder er et værktøj til at følge VAM A/S regler for sikkerhed og samarbejde indenfor: Miljø og Arbejdsmiljø

Læs mere

gode om arbejde med kemikalier

gode om arbejde med kemikalier gode om arbejde med kemikalier 10 GODE RÅD OM ARBEJDE MED KEMIKALIER Her er 10 gode råd om arbejde med farlige kemikalier. De 10 gode råd handler om principperne for forebyggelse, og hvordan man sikrer

Læs mere

2014 Tandteknikere. APV-spørgeskema

2014 Tandteknikere. APV-spørgeskema Side 1 APV-spørgeskema 2014 Tandteknikere Virksomhed: Afdeling: Dato: 14-08-2014 15:43 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller kuldestråling

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Træ og møbler Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

Elkedel Brugsanvisning

Elkedel Brugsanvisning Tillykke med købet af denne elkedel! Læs venligst brugsanvisningen omhyggeligt, inden elkedelen tages i brug, og gem brugsanvisningen til fremtidig brug. Elkedel Brugsanvisning Model: MK-17S17C Sikkerhedsforanstaltninger

Læs mere

KØLESKAB WASCO K85A BRUGSANVISNING

KØLESKAB WASCO K85A BRUGSANVISNING KØLESKAB WASCO K85A BRUGSANVISNING Generel beskrivelse af køleskabet 1. Topplade 2. Termostat 3. Låg til grønsagsskuffe 4. Justerbar fod 5. Indsats til æg 6. Dørhylde 7. Flaskeholder 8. Flaskehylde Transport

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Sten, ler og glas Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten.

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten. Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland Håndværksbagere Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti ansatte. Den er et redskab, som virksomheden

Læs mere

APV & TRIVSELSUNDERSØGELSE 2018 Spørgsmål

APV & TRIVSELSUNDERSØGELSE 2018 Spørgsmål # Emner til den fysiske del af APV en 1 FYSISKE FORHOLD Jeg har generelt et godt fysisk arbejdsmiljø 2 FYSISKE FORHOLD 3 FYSISKE FORHOLD 4 FYSISKE FORHOLD 5 FYSISKE FORHOLD 6 FYSISKE FORHOLD 7 FYSISKE

Læs mere

HAR DU PROBLEMER MED?

HAR DU PROBLEMER MED? (Som startskud på denne APV runde vil det være en fordel, hvis rektor i et brev forklarede betydningen af projektet ligeledes bør der reklameres i eks CAMPUS) Dette er et elektronisk værktøj til vurdering

Læs mere

Vaskerier og renserier

Vaskerier og renserier Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland Vaskerier og renserier Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti ansatte. Den er et redskab, som

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Rengøring Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

Restauranter og barer

Restauranter og barer Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Restauranter og barer Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Sikkerhed Daglig erhvervsrengøring

Sikkerhed Daglig erhvervsrengøring Daglig erhvervsrengøring Undervisningshæftet handler om sikkerhed i rengøringsbranchen. SUS, Serviceerhvervenes Efteruddannelsesudvalg Lone Thingholm Lauridsen, AMU Fyn Rinna Mølgaard, AMU Fyn Januar 2014

Læs mere

Tjekliste Automatiske maskiner i kvægbruget

Tjekliste Automatiske maskiner i kvægbruget Tjekliste Automatiske maskiner i kvægbruget Denne tjekliste er et praktisk værktøj til landmænd, der planlægger at indkøbe nye maskiner. Tjeklisten er fortrinsvist rettet mod lanmænd inden for kvægbruget,

Læs mere

2014 Museer og biografer. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1

2014 Museer og biografer. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1 Side 1 APV-spørgeskema 2014 Museer og biografer Virksomhed: Afdeling: Dato: 16-10-2014 12:34 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller kuldestråling

Læs mere

RÅD GODE ADRESSER OG TELEFONNUMRE VED RENGØRING OM ARBEJDSMILJØ. Sekretariat for BFA Transport, Service Turisme og Jord til Bord

RÅD GODE ADRESSER OG TELEFONNUMRE VED RENGØRING OM ARBEJDSMILJØ. Sekretariat for BFA Transport, Service Turisme og Jord til Bord ADRESSER OG TELEFONNUMRE Sekretariat for BFA Transport, Service Turisme og Jord til Bord H.C. Andersens Boulevard 18 1787 København V www.bfa5.dk Arbejdstagersekretariatet Kampmannsgade 4 1790 København

Læs mere

I rapporten Arbejdsmiljø ved håndtering af kartofler gennemgås risikoområderne ved lægning, optagning og indlagring samt lagring af kartofler.

I rapporten Arbejdsmiljø ved håndtering af kartofler gennemgås risikoområderne ved lægning, optagning og indlagring samt lagring af kartofler. I rapporten Arbejdsmiljø ved håndtering af kartofler gennemgås risikoområderne ved lægning, optagning og indlagring samt lagring af kartofler. Anvisningerne er velegnede til at anvende ved kortlægning

Læs mere

Ingen ekstra chancer

Ingen ekstra chancer Ingen ekstra chancer Udgiver Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret, Plan & Miljø Forfattere Tormod Overby, Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret, Plan & Miljø og Jens J. Høy, AgroTech A/S Fotos Jens

Læs mere

Fysiske forhold - Mine arbejdsredskaber kan indstilles til mine behov(it-udstyr, bord, stol, værktøjer, maskiner, tekniske hjælpemidler mv.

Fysiske forhold - Mine arbejdsredskaber kan indstilles til mine behov(it-udstyr, bord, stol, værktøjer, maskiner, tekniske hjælpemidler mv. FEBRUAR APRIL JUNI August Fysiske forhold - Jeg har generelt et godt fysisk arbejdsmiljø Enig 45 88,2% 55 96,5% 47 85,5% 48 90,6% Uenig 3 5,9% 2 3,5% 7 12,7% 5 9,4% Ikke relevant 3 5,9% 0 0,0% 1 1,8% 0

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Engros Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle virksomheder

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Autobranchen Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

2014 Køkken og kantine. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Bemærkninger: Ikke relevant. Vurdér følgende forhold: Side 1

2014 Køkken og kantine. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Bemærkninger: Ikke relevant. Vurdér følgende forhold: Side 1 Side 1 APV-spørgeskema 2014 Køkken og kantine Virksomhed: Afdeling: Dato: 21-05-2014 11:34 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller kuldestråling

Læs mere

APV-Spørgeramme til Ledelse LA FA. Ergonomisk arbejdsmiljø LA FA 1 Arbejder du jævnligt i ubekvemme arbejdsstillinger? 1,5 2,6

APV-Spørgeramme til Ledelse LA FA. Ergonomisk arbejdsmiljø LA FA 1 Arbejder du jævnligt i ubekvemme arbejdsstillinger? 1,5 2,6 APV på VUF 2015 Ledelse s. 1 Undervisning s. 3 Administration s. 6 Bygningsdrift s. 8 Arbejdsmiljøgruppen bedes nu i dialog med de enkelte af de i alt 8 teams - tage stilling til følgende spørgsmål i hvert

Læs mere

Afdækning af fysisk APV_ Samlet rapport Stenhus Gymnasium. November Stenhus Gymnasium. Afdækning af fysisk APV efteråret 2017.

Afdækning af fysisk APV_ Samlet rapport Stenhus Gymnasium. November Stenhus Gymnasium. Afdækning af fysisk APV efteråret 2017. November 217 Stenhus Gymnasium Afdækning af fysisk APV efteråret 217 Samlet rapport 1 Indholdsfortegnelse Læservejledning... 3 Temperatur og træk... 4 Indeklima... 5 Belysning... 6 Støj og akustik... 7

Læs mere

BRUGSANVISNING. Cavecool Primo Pearl CC160B

BRUGSANVISNING. Cavecool Primo Pearl CC160B BRUGSANVISNING Cavecool Primo Pearl CC160B WWW.CAVECOOL.COM 1 Generelt Læs informationerne i denne brugsanvisning, så De bliver bekendt med deres ny vinkøleskab så hurtigt som muligt og straks benytter

Læs mere

RESTAURANT, CAFÉ, BODEGA M.M.

RESTAURANT, CAFÉ, BODEGA M.M. Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland RESTAURANT, CAFÉ, BODEGA M.M. Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti ansatte. Den er et redskab,

Læs mere

Tekniske hjælpemidler

Tekniske hjælpemidler Tekniske Afrettere hjælpemidler Indledning Anvendelse af tekniske hjælpemidler, herunder afrettere skal ske i henhold til Arbejdstilsynets bestemmelser, samt fabrikantens anvisninger. Kravene til indretning

Læs mere

Sikkerhed ved daglig erhvervsrengøring

Sikkerhed ved daglig erhvervsrengøring Sikkerhed ved daglig erhvervsrengøring Daglig erhvervsrengøring 1 Forord At udføre erhvervsrengøring kræver uddannelse dette undervisningsmateriale er udarbejdet som grundbogsmateriale til kurset Daglig

Læs mere

APV-checkliste for dyrepassere

APV-checkliste for dyrepassere APV-checkliste for dyrepassere ULYKKER 1 Er der ulykker, der ikke undersøges, så man kan forhindre, at samme ulykke sker igen? 2 Er der medarbejdere, der ikke er instrueret og oplært i arbejdet? 3 Er der

Læs mere

Rum/arbejdsområde: Problemet Ja Nej Bemærkninger. Arbejdsstedets indretning

Rum/arbejdsområde: Problemet Ja Nej Bemærkninger. Arbejdsstedets indretning 1 of 12 Arbejdsstedets indretning Er størrelsen på de enkelte arbejdsrum tilpasset produktionen? Er der tilstrækkelig plads til, at medarbejderne kan arbejde uden hindringer Er der tilstrækkelig plads

Læs mere