F R E D N I N G S F O R S L A G GENTOFTE KOMMUNE HELLERUP STRANDPARK

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "F R E D N I N G S F O R S L A G GENTOFTE KOMMUNE HELLERUP STRANDPARK"

Transkript

1 F R E D N I N G S F O R S L A G GENTOFTE KOMMUNE HELLERUP STRANDPARK

2 2 Forslagsstiller: Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur Kommune: Gentofte Kommune Adresse: Onsgårdsvej, Strandparkvej, 2900 Hellerup. Matrikel nr: Del af 16 kx Gentofte (16 kx omfatter også havnen). Del af 16 f (den del der omfatter den vestlige del af rosenhaven) og 16 xh (pumpestationen). BBR-nr: Klubhuset ved tennisbanerne har BBR nr og pumpestationen har BBR nr Begge findes på adressen Strandparksvej 17, selvom pumpestationen ligger ud til Onsgårdsvej. Ejer: Gentofte Kommune Betegnelse: Hellerup Strandpark Komplekstype: Selvstændigt Landskabsarkitektonisk værk Opførelsesår: Omfang: Hellerup Strandpark, herunder staudehaven (1912) og rosenhaven (1918) udformet af havearkitekt Gudmund Nyeland Brandt. FREDNINGSOMFANG Hellerup Strandpark ligger mellem Onsgårdsvej og Strandparksvej i Hellerup.

3 3 Fredningsforslaget omfatter Hellerup Strandpark, herunder staudehaven (1912, omlagt 2004) og rosenhaven (1918) udformet af havearkitekt Gudmund Nyeland Brandt (G.N. Brandt) Parken ligger i umiddelbar tilknytning til Hellerup Havn.

4 4 ANLÆGSBESKRIVELSE Rosenhaven og staudehaven udgør to selvstændige haveelementer i Hellerup Strandpark. Haverne indbyder til ro og afslapning og udgør en kontrast til de omkringliggende anlæg til sport og aktivitet. Strandparkens meget forskellige elementer er knyttet sammen af trærækker og hække. Trærækkerne Mest markant er den allé af klippede lindetræer, der fra Strandparksvej fører ind mellem tennisbanerne og staudehaven. Alléen fremstår med de krogede, gamle grene og løvværk, som et stærkt skulpturelt element i Hellerup Strandpark. Videre udgør lindetræerne mellem rosenhaven og havnebassinet endnu et afgørende element i det samlede anlæg. Trærækken indgik oprindeligt som den sydlige af to trærækker med et græsklædt areal imellem. I dag er området nord for lindetræerne befæstet, og anvendes til opbevaring af sejljoller. Den tilbageværende trærække opfattes sammen med en lav lindehæk, som en klar markering af adskillelsen mellem havn og have. Staudehaven Staudehaven (1912) er et symmetrisk anlæg omkring en nord /sydgående akse, der forløber parallelt med Øresunds kystlinje. Haven fremstår med en stor rektangulær græsplæne, der er indrammet af lange, brede staudebede mod øst og vest samt smalle bede mod nord og syd. Mod nord, syd og øst afgrænses haven af høje bøgehække og mod vest af et smedejernsstakit og den før omtalte lindeálle. Uden for hækken mod havnebassinet står en række nyplantede kirsebærtræer. Adgangen til haven sker gennem fire smedejernslåger længst mod øst og vest i de to langsider. Da haven blev anlagt i 1912 var græsplæner et nyt element i havekunsten. Dengang blev græsset ikke brugt til ophold, og der var intet staudebed mod vest. Ved omlægningen i 2004 blev der bl.a. skabt bedre adgang til græsplænen, og der blev også etableret et staudebed op mod lindealléen. I hvert hjørne af haven er en treillage, som dækkes af blåregn og med en underplantning af hostaer. På de korte sider mod nord og syd, samt ved det nye bed mod vest står enkle, smukt udformede bænke og lerkrukker til affald. Stierne er brede og belagt med store rektangulære betonfliser, som er lagt skiftevis på langs og på tværs med en enkelt brosten som binder. Flisegangen er kantet med brosten. Staudebedene var af G.N. Brandt planlagt til både at fremstå som et frodigt skue og som inspiration for haveejere. Denne tankegang er fastholdt ved den istandsættelse af haven, der i 2004 er gennemført af Gentofte Kommune i samarbejde med landskabsarkitekt Jane Schul. I øvrigt er der lagt vægt på at begrænse havens pasningsbehov. Således er meget plejekrævende stauder udeladt, og som noget nyt er der indplantet græsser og enkeltstående buske i staudebedene. De enkelte bede er beplantet, så de mod nord og syd domineres af planter med blå og mørkrosa farver. Tættere mod midten glider det over i planter med gule og senere orange farver. Og midten af bedene domineres af røde farver.

5 5 Der er opsat kasser med foldere med oplysning om de enkelte stauders navn og placering. Disse oplysninger er suppleret med diskret opsatte numre i staudebedene, som gør det nemmere at stedfæste de nævnte planter. Videre oplyser folderen: Staudehavens sammensætning er ikke statisk. Hvis fx nogle plantearter ikke trives optimalt, vil de blive udskiftet. Plantelisten revideres en gang årligt. Rosenhaven Rosenhaven (1918) af er et strengt symmetrisk anlæg omkring en øst/vest gående akse vinkelret på Øresund. Langs siderne er brede rosenbede med forskellige rosenarter, derefter en bred sti, så igen et rosenbed med ens roser, der afsluttes med et bælte af lavendler. Midt i anlægget er en rektangulær græsplæne, som prydes af to vaser på høje piedestaler. Vaserne menes at stamme fra Amalienborgs indgangspartier. Ud for vaserne er græsarealet øget. Denne udvidelse markeres også i lavendelbeddet. Det samlede anlæg er indrammet af et sortmalet espalier, som på langsiderne består af en enkelt række stolper med en overligger. Stolperne er nederst beklædt med kantstillede brædder, der øverst er afsluttet af en hvidmalet håndliste. På de korte sider erstattes espalieret af en pergola. Her er de nederste felterne ind mod rosenhaven afsluttet af et gitter af hvidmalede, diagonalt stillede lister. I pergolaen mod vest vokser enkelte slyngroser ind mod rosenhaven, og i gangen mod Øresund vokser der slyngroser på begge sider af gangen. Midtvejs i de yderste rosenbede er et indhak med flisebelægning og to bænke i hver. Ligeledes er der nogle få bænke i pergolaen tættest mod Øresund. De to brede, langsgående stier i rosenhaven er belagt med store, kvadratiske sandstensfliser. Grænsen mellem roser og lavendelbed er markeret af en enkelt række mindre, kvadratiske sandstenfliser. Espaliergangen tættest mod Øresund er belagt med kvadratiske betonfliser, og gangen mod vest er gruset. Som i den oprindelige staudehave er der ingen adgang til græsplænen. De yderste rosenbede er ordnet efter en farveskala, hvor de lyseste roser står tættest på vandet, derefter de gule, rosa, orange og sidst de mørkerøde. Roserne på hver langside er forskellige. Det er ligesom i staudehaven hensigten, at haven skal fremstå frodig og til inspiration for haveejere. Og også her findes en folder med oplysning om de enkelte rosensorter, som er udvalgt som sunde roser, der er i handel i dag. Tennisbanerne Tennisbanerne var etableret inden resten af Hellerup Strandpark blev anlagt. Banerene er i omfang og udseende uændrede siden parkens anlæggelse. De bestyres af Hellerup Idrætsklubs Tennisafdeling. Klubhuset Klubhuset (1905) er udført i schweizerstil med træbeklædte vægge og tagpaptag. Bygningen anvendes i dag som også oprindelig af tennisspillerne til omklædning og bad. Der er indrettet en lille kiosk/café midt for lindealléen. Legepladsen Legepladsen, hvis indretning er af nyere dato, er omkranset af en trærække af klippet lind.

6 6 Lunden I anlæggets nordvestligste hjørne er en lille lund bestående af fuldkronede lindetræer. Det meste af området er nu optaget af gynger. Pumpestationen Pumpestation (1910), som ligger ud mod Onsgårdsvej, er beklædt med brudte granitfliser. Fra bygningens vestside er der adgang til det jorddækkede flade tag, der gennembrydes af en nyere skorsten. Taggesimsen udgøres af en solid granitkant, hvorpå der står en række bastante granitstøler. Herimellem er et enkelt støbejernsrækværk, som midtvejs er smykket af kommunes forgyldte våben. Alt i alt en overmåde solid sag. Området foran pumpestationen markeres af en række mindre støler forbundet med kæder. Der er i dag indrettet toiletter til områdets mange brugere i en del af bygningen. VEDLIGEHOLDELSESTILSTAND Hellerup Strandpark er generelt i god vedligeholdelsesstand og anlægget er i kommunen prioriteret ved tildelingen af gartnertimer. Staudehaven er omlagt i 2004, og der er planer om også at istandsætte rosenhaven inden det kommende 100 års jubilæum i Der er i den forbindelse ønsker fra kommunens side om bl.a. at skabe plads til flere bænke, så de besøgende i ro og mag kan nyde rosenflor og duft. ANLÆGGETS HISTORIE Hellerup Strandpark er anlagt på et strandareal, som Gentofte Kommune købte i Længst mod Øresund anlagde kommunen ved kommuneingeniør V.A. Vestergaard i en lystbådehavn og i fulgte anlægget af Strandparken, efter at der var afholdt en lokal konkurrence, som G.N. Brandt vandt. Han var allerede tilknyttet kommunen som gartner. G.N. Brandt tegnede ikke selv, men arbejdede pr. medium. Det var havearkitekt Erik Erstad Jørgensen som formulerede konkurrenceprojektet og som bistod ved etablering af staudehaven. Ved udførelsen af rosenhaven var det arkitekt Edvard Thomsen, der var mediet. Brandt ( ) havde et indgående kendskab til de nyere europæiske strømninger efter studieophold og arbejde i England, Frankrig, Tyskland og Belgien i årene Her fik han bl.a. et førstehåndskendskab til teorierne bag og udførelse af de nye toneangivende haver, som Gertrude Jekyll og Edwin Lutyens havde fået anlagt i England. Med inspiration herfra anlagde han i et dobbeltsidet staudebede i sit gartneri på Ellensvej i Ordrup og brugte i 1912 erfaringerne herfra til staudehaven i Hellerup Strandpark. Samlet vurderet er Hellerup Strandpark en forløber for den senere modernisme i havekunsten. Parken rummer i sin opdeling funktionalismens idéer og tanker, samtidig med at den inden for de enkelte rum indeholder den klassiske havekunsts stramme symmetri og gennemgående akser for endelig også at give plads til helt nye elementer som staudebede og græsarealer.

7 7 Parken fik i årene efter anlæggelsen international opmærksomhed som eksempel på nytænkning hvad angår kombinationen af de meget forskellige parkelementer i ét anlæg. Den blev et forbillede på en rigtig fungerende bypark, og staudebedet blev beundret og efterlignet i ind og udland. Malene Hauxner karakteriserer den i Fantasiens Have som en nyklassicistisk organisationshave, hvor de enkelte dele blomsterhaver, legeplads, badestrand, tennisbaner, mole og lystbådehavn indgår i en helhed. G.N. Brandt var en aktiv og alsidig havearkitekt. Efter hjemkomsten fra sine dannelsesrejser var han igennem alle årene på en eller anden måde tilknyttet Gentofte Kommune og blev i 1927 udnævnt til kommunegartner, som den første i landet. I perioden 1906 til 1914 drev han egen tegnestue, samtidig med at han fra 1906 til 1927 var graver ved Ordrup Kirkegård. Undervejs skrev flere bøger, herunder Stauder i 1914 og Roser i 1915, bidrog til adskillige andre værker om haver, redigerede og skrev til tidsskrifter samt inspirerede P.H. til indlæg i Kritisk Revy. Endelig var han fra 1918 til 1928 medlem af Akademisk Arkitektforening og fra tilknyttet Akademiets Arkitektskole som den første lektor i havearkitektur og beplantningsspørgsmål. Herefter bestred han en række hverv, bl.a. som medlem af Akademirådets Udvalg for Havekunst. G.N. Brandt og hans medarbejdere (herunder i en kort periode også C. Th. Sørensen) var blandt de havearkitekter, som bidrog til, at perioden fra 1945 og frem til 1960 erne ofte betegnes som dansk havekunsts guldalder. Hellerup Strandpark ( ), betragtes sammen med Marienlyst Slotshaven ( ), Mariebjerg Kirkegård ( ), Radiohusets taghave ( ) og Springvandsterrasserne i Tivoli (1943), alle af G.N. Brandt, som hovedværker i dansk havekunst. Dertil kommer bl.a. hans egen have (1914) i Ordrup, Den Historisk Botaniske Have i Vordingborg (1921) samt den ikke længere eksisterende have ( ) til lystejendommen Svastika i Kokkedal. Staudehaven i Hellerup Strandpark er i 2004 omlagt af Gentofte Kommune i samarbejde med landskabsarkitekt Jane Schul. (Se under beskrivelsen af haven.) Kirsebærtræerne foran staudehave er plantet for 2 3 år siden, og erstatter en række prydpærer, som trivedes dårligt. Oprindeligt stod her en række tjørn. KILDER Tekst Gentofte Kommunes hjemmeside under Hellerup Strandpark, og miljø/...strande og.../hellerup strandpark Gentoftes Kommuneatlas fra 2004: Danske billeder/hellerup Strandpark (Her er mange historiske fotos fra parken.) Hauxner, Malene: Fantasiens Have, p og , Arkitektens Forlag Hoffmann, Lene: Hellerup Strandpark i Fra Kvangård til Humlekule, nr. 43, Havehistorisk Selskab. (Udkommer ved først i 2014) Lund, Annemarie: Guide til Dansk Havekunst år , p. 96. København 1997, Arkitektens forlag.

8 8 Stephensen, Lulu Salto: Danmarks Havekunst II ( ), p København 2001, Arkitektens Forlag. Stephensen, Lulu Salto: Tradition og fornyelse i dansk havekunst, G.N. Brandt og de første årtier af 1900 tallet, 1993, Forlaget Frangipani. Toft Jensen, Hannelene: i Strandvejen før og nu, p , Politikkens Forlag. Ørum Larsen, Asger: G.N. Brandt. En betydelig gartner og haveplanlægger, p i Fra Kvangård til Humlekule nr. 14, Havebrugshistorisk Selskab. PLANBESTEMMELSER/KOMMUNEATLAS Matrikelkort Der er ingen lokalplan for Hellerup Havn og Strandpark. Området er i Gentoftes Kommuneatlas fra 2004 i afsnittet Bymiljøer og bebyggelser omtalt side 37 og i afsnittet Arkitektur og arkitekter side 61. Side 37 anføres under afsnittet om Hellerup Havn bl.a. Det samlede anlæg omkring havnen er et lille åndehul i det tæt bebyggede Hellerup. Hele anlægget, som er mindre end 2 ha, er i besiddelse af en intim og hyggelig atmosfære som ramme omkring havnens mange aktiviteter og de øvrige rekreative gøremål. Her er en tæt lillebystemning, som kan være vanskelig at opleve andre steder i storbyen. Side 61 anføres under afsnittet om Gudmund Nyeland Brandt: Hans tidligste arbejde i Gentofte Kommune var Hellerup Strandpark, som blev anlagt Parken bestod af flere afdelinger med hver sit udtryk, rosenhaven, staudehaven, tennisbanerne og legepladsen, bundet sammen af lindearkader og den stynede lindeallé. Iflg. aktuelle oplysninger i Kulturstyrelsens oversigt over Fredede og Bevaringsværdige Bygninger (FBB) har pumpestationen bevaringsværdi 4 og tennisklubbens klubhus bevaringsværdi 3. Begge på adressen Strandparksvej 17. (Oplysningerne i FBB om bygningernes bevaringsværdi matcher ikke oplysningerne på kommuneatlassets kort i side 67.)

9 9 MILJØMÆSSIG VÆRDI Hellerup Strandpark og havn fremstår som en rekreativ lomme i det tætte byområde, med store ældre villaer tættest mod vandet og etagehusbebyggelse langs Strandvejen i Hellerup. KULTURHISTORISK VÆRDI Hellerup Strandpark er anlagt i en tid, hvor de nye impulser fra England og Tyskland prægede al kunst, hvor havearkitekturen var i opbrud og de funktionalistiske tanker i sin vorden. G.N. Brandt har meget elegant forenet alle disse strømninger i en park, som er anlagt ud fra funktionalismens idéer, hvor enkelte afsnit rummer velkendte nyklassicistiske elementer og hvor der samtidig introduceres helt nye elementer som staudebed og græsarealer. Den blev et forbillede på en rigtig fungerende bypark, og staudebedet blev beundret og efterlignet i ind og udland. ARKITEKTONISK VÆRDI G.N. Brandt har med få greb samlet de mange forskellige aktiviteter, så de både indgår i en helhed og samtidig udfolder sig inden for egne rum. Det gælder især den med bøgehække omkransede og indadvendte store staudehave og den af espalierer afgrænsede, mere åbne og strengt symmetriske rosenhave. Bindemidlet mellem disse og strandparkens øvrige rum er træer og hække, som også markerer områdets rekreative funktion i forhold til den omliggende bebyggelse. Der er helt overvejende anvendt lindetræer og hække. De eneste afvigelser er bøgehækkene omkring staudehaven, to egetræer ud for klubhusene mod Onsgårdsvej og en række nyplantede kirsebærtræer mellem staudehaven og havnen. VURDERING Landsforeningen for Bygnings og Landskabskultur finder, at Hellerup Strandpark har de kulturhistoriske og arkitektoniske kvaliteter, som kan betinge en fredning af Hellerup Strandpark som et selvstændigt landskabsarkitektonisk værk. Landsforeningen finder, at havearkitekt G.N. Brandt med udformningen af såvel helheden som de enkelte dele af anlægget samt introduktion af nye elementer som staudebed og græsarealer har skabt et enestående anlæg, som efter ca. 100 år stadig rummer de kvaliteter, der gør, at Strandparken fremstår som et fredfyldt, oplevelsesrigt og inspirerende rekreativt område midt i den travle by.

10 10 TEGNINGER Hellerup Strandpark ca De nuværende forhold afviger på nogle områder fra denne plan, fx blev trærækken mod Strandparksvej aldrig plantet, og trærækken tættest på rosenhaven er senere fjernet.

11 11 Lindeløvsgangen 1943 Staudehaven ca. 1915

12 12 Mødre og børn i pergolaen 1925 Rosenhaven ca Legepladsen ca. 1943

13 13 BILLEDEDOKUMENTATION Lindeløvsgang et karakteristisk strukturerende element mellem staudehave og tennisbaner Løvgangen danner baggrund for staudehavens brede staudebed med skyggefulde siddepladser

14 14 Fire indgange med smedejernslåger giver adgang til staudehaven Parti fra staudehaven

15 15 Der er mulighed for ophold i solen på den centrale græsplæne i staudehaven Udsøgte bænke og affaldskurve indgår i helhedsoplevelsen

16 16 Rosenflor i rosenhaven med Øresund i baggrunden Rosenhaven afgrænses på de korte sider af en bred pergola

17 17 Den centrale plæne i rosenhaven afgrænses af lavendelhække De to vaser understreger den øst vestgående akse gennem rosenhaven

18 18 En lindehæk og en række linetræer markerer afgrænsningen mellem havn og park Det pittoreske klubhus ved tennisbanerne

19 19 De med lindehække og træer indrammende tennisbaner Også legepladsen er indrammet af lindetræer og hække

20 Pumpestationen 20

F R E D N I N G S F O R S L A G VORDINGBORG KOMMUNE HISTORISK BOTANISK HAVE

F R E D N I N G S F O R S L A G VORDINGBORG KOMMUNE HISTORISK BOTANISK HAVE F R E D N I N G S F O R S L A G VORDINGBORG KOMMUNE HISTORISK BOTANISK HAVE 2 Forslagsstiller: Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur Kommune: Adresse: Matrikel nr: BBR-nr: Ejer: Betegnelse:

Læs mere

F R E D N I N G S F O R S L A G

F R E D N I N G S F O R S L A G F R E D N I N G S F O R S L A G KØBENHAVNS KOMMUNE SPRINGVANDSTERRASSERNE I TIVOLI Parterrehavens bede, belægninger og beplantning set mod syd 2 Forslagsstiller: Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur

Læs mere

Fredningsforslag Kbh. den 11. april 2011 Vitus Berings Park i Horsens

Fredningsforslag Kbh. den 11. april 2011 Vitus Berings Park i Horsens Fredningsforslag Kbh. den 11. april 2011 Vitus Berings Park i Horsens Identification: Region: Midtjylland Kommune: Horsens Kommune Adresse: Andreas Flensborgs gade, Kongensgade og Claus Cortsens gade Matr.nr.:

Læs mere

ave ts H rand G.N. B

ave ts H rand G.N. B G.N. Brandts Have G.N. Brandt og hans havekunst G. N. Brandt var ikke blot en stads- og kommunegartner, som satte varige spor på Gentofte kommunes grønne områder, han var også en af Danmarks mest banebrydende

Læs mere

Der indkaldes til ordinær generalforsamling

Der indkaldes til ordinær generalforsamling NYHEDSBREV NR. 31 Marts/2014 Gerda Rump Christensen, formand A.N. Hansens Allé 12, 2900 Hellerup Tlf. 39 62 04 17, e-mail gerdarump@mail.dk Der indkaldes til ordinær generalforsamling mandag den 14. april

Læs mere

F R E D N I N G S F O R S L A G

F R E D N I N G S F O R S L A G F R E D N I N G S F O R S L A G KØBENHAVNS KOMMUNE Ny Carlsberg Vej set fra Vesterfælledvej. 2 Forslagsstiller: Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur Kommune: Københavns Kommune Adresse: Ny

Læs mere

Overlægeboligen ved Vintersbølle Sanatorium.

Overlægeboligen ved Vintersbølle Sanatorium. Overlægeboligen ved Vintersbølle Sanatorium. Region: Sjælland Kommune: Vordingborg Kommune Adresse: Vintersbølle Strandvej 7, 4760 Vordingborg Matr.nr.: 5f Nyråd, Vordingborg Jorder Arkitekt: Kay Fisker

Læs mere

Natur - H.C. Andersen Haven

Natur - H.C. Andersen Haven Natur - H.C. Andersen Haven Park med ådal og bymæssigt præg Eventyrhaven er på 2,8 ha (28.000 kvm) og hovedindtrykket af en stille og frodig park er bevaret fra parkens tidligste år. En stor kvalitet ved

Læs mere

Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme. Taksationskommissionen. Natur- og Miljøklagenævnet. Overfredningsnævnet. Fredningsnævnet.

Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme. Taksationskommissionen. Natur- og Miljøklagenævnet. Overfredningsnævnet. Fredningsnævnet. Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme Taksationskommissionen Natur- og Miljøklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet Forslag Dispensationer: sidst i filen med den nyeste til sidst Tårnby

Læs mere

Hellerup Kirkegård. Referat af borgermøde den 30. oktober 2014

Hellerup Kirkegård. Referat af borgermøde den 30. oktober 2014 Referat af borgermøde den 30. oktober 2014 Gentofte Kommune har udarbejdet et forslag til en ny plan for Hellerup Kirkegård. Den nye plan skal imødekomme tidens ønsker til gravsteder og skal sikre, at

Læs mere

F R E D N I N G S F O R S L A G

F R E D N I N G S F O R S L A G F R E D N I N G S F O R S L A G HAVEN PÅ BAKKEKAMMEN 40, HOLBÆK KOMMUNE Haven og huset set fra den fredede havepavillon, juni 2012. 2 Forslagsstiller: Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur Kommune:

Læs mere

Dokumentnr. Lokalisering af park/naturområde:

Dokumentnr. Lokalisering af park/naturområde: Grøndalsparken Dokumentnr. Lokalisering af park/naturområde: 2010-580333 Grøndalsparken er beliggende i kommunens nordlige distrikt. Parken løber som et langt bånd mellem jernbanestrækninger og veje fra

Læs mere

CLAUSHOLM. Haven fortæller en historie om vandets mange udtryksformer... HERREGÅRDSHAVER. Havens historie. Realisering

CLAUSHOLM. Haven fortæller en historie om vandets mange udtryksformer... HERREGÅRDSHAVER. Havens historie. Realisering HERREGÅRDSHAVER CLAUSHOLM Haven fortæller en historie om vandets mange udtryksformer... Havens historie Clausholm Slot er med staldgård og park et af de første og mest karakteristiske barokanlæg i Danmark.

Læs mere

BEVARINGSFORENINGEN for Præstø og Omegn

BEVARINGSFORENINGEN for Præstø og Omegn BEVARINGSFORENINGEN for og Omegn Historisk Botanisk Have i Vordingborg Indkaldelse til generalforsamling... 2 Udflugt til Sprogø...2 Genbrugsparadis gavner miljøet... 3 Historisk Botanisk Have...4-5 Korte;

Læs mere

Vedsted Kirke. Jammerbugt Kommune, Aalborg Stift, Aalborg Nordre Provsti, Vedsted Sogn. Foto 1

Vedsted Kirke. Jammerbugt Kommune, Aalborg Stift, Aalborg Nordre Provsti, Vedsted Sogn. Foto 1 Vedsted Kirke Jammerbugt Kommune, Aalborg Stift, Aalborg Nordre Provsti, Vedsted Sogn Beliggenhed Vedsted Kirke ligger i byen Birkelse sydøst for Vedsted Kær i den sydvestlige del af Vendsyssel. Birkelse

Læs mere

Hunosøgård - Forhaven til Møns Klint

Hunosøgård - Forhaven til Møns Klint H on os øgå r d Forhaven til Møns Klint Hunosøgård - Forhaven til Møns Klint Prospekt April 2014 Historisk foto, udsigt over Hunosø. I forgrunden terrasse som genskabes Nuværende forhold ved Hunosø Historisk

Læs mere

Frodige uderum ved stier og huse

Frodige uderum ved stier og huse Frodige uderum ved stier og huse Blomstrende sommerfuglebuske, tæt grønt bunddække og et væld af stauder lad os få mangfoldigheden tilbage. Buske og stauder sætter sanserne i spil og giver afslappende

Læs mere

Dagsorden til møde i Byplanudvalget

Dagsorden til møde i Byplanudvalget Gentofte Kommune Dagsorden til møde i Byplanudvalget Dagsorden åben Mødedato 06. januar 2015 Mødetidspunkt 17.00 Mødelokale Udvalgsværelse D Side 1 af 10 Indholdsfortegnelse Byplanudvalget den 06. januar

Læs mere

Krogebjergparken. 23. september Sagsnr

Krogebjergparken. 23. september Sagsnr Krogebjergparken Lokalisering af park/naturområde: Krogebjergparken er beliggende i kommunens nordlige del, hvor parkens nordlige grænse slutter ved grænsen til Rødovre. Parken afgrænses af Harrestrup

Læs mere

oplev frederiksberg have

oplev frederiksberg have oplev frederiksberg have Den romantiske landskabshave SØNDRE FASANVEJ N SCHWEIZERHUS ROSKILDEVEJ ELEFANTHUS ZOO FASANGÅRD 4 5 SØNDERMARKEN FREDERIKSBERG SLOT DET KGL. DANSKE HAVESELSKABS HAVE FREDERIKSBERG

Læs mere

GENTOFTE atlas over bygninger og bymiljøer

GENTOFTE atlas over bygninger og bymiljøer GENTOFTE atlas over bygninger og bymiljøer Kulturarvsstyrelsen og Gentofte Kommune Kortlægning og registrering af bymiljøer KOMMUNENUMMER KOMMUNE LØBENUMMER EMNE LOKALITET REG. DATO 157 Gentofte 23 Kirkegårde

Læs mere

INDHOLD. Forord Introduktion Træer

INDHOLD. Forord Introduktion Træer INDHOLD Forord Introduktion Træer Nuværende forhold Vedligeholdelse Fremtidige forhold Ny beplantning Udearealer i dag Typiske træer Særlige træer Område 1 - Alarmpladsen Område 2 - ved Gammel Byvej Område

Læs mere

Kvarteret ved Ellebjerg Skole 4.7

Kvarteret ved Ellebjerg Skole 4.7 VÆRDIFULDE Kulturmiljøer i København københavnernes velfærd Kvarteret ved Ellebjerg Skole 4.7 4.7 Kvarteret ved Ellebjerg Skole Stedet Kulturmiljøet omfatter boligområde, haveforening, skole og kirke.

Læs mere

ALLERØD MUSIKSKOLE. en helhedsplan for udearealerne

ALLERØD MUSIKSKOLE. en helhedsplan for udearealerne ALLERØD MUSIKSKOLE en helhedsplan for udearealerne De e er en helhedsplan for udearealne i lknytning l Allerød Musikskole udformet af Thing Brandt Landskab ApS på foranledning af Park & Vej, Teknik og

Læs mere

Havedrømme og afstemning af forventninger

Havedrømme og afstemning af forventninger og afstemning af forventninger Haveidealer barokhaven, landmandshaven og den engelske landskabshave De historiske idealer ses ofte i byens offentlige parker. Til gengæld er mange af vores boligområder

Læs mere

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY BAKKEKAMMEN OG MØLLEVANGEN

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY BAKKEKAMMEN OG MØLLEVANGEN KULTURMILJØER I HOLBÆK BY BAKKEKAMMEN OG MØLLEVANGEN BESKRIVELSE AF KULTURMILJØ: BAKKEKAMMEN OG MØLLEVANGEN, HOLBÆK Historie Bakkekammen og Møllevangen er en del af Stormøllegård-konsortiets udstykning

Læs mere

BERNSTORFF SLOTSHAVE REGULERING AF FÆRDSEL MED HUNDE FEBRUAR 2016

BERNSTORFF SLOTSHAVE REGULERING AF FÆRDSEL MED HUNDE FEBRUAR 2016 BERNSTORFF SLOTSHAVE REGULERING AF FÆRDSEL MED HUNDE FEBRUAR 2016 2 Bernstorff Slotshave 1850 erne Bernstorff Slotshaves historie Bernstorff Slotshave eller Bernstorffsparken, som den ofte også kaldes

Læs mere

oplev GRÅSTeN SloTSHAve BlomSTeRHAveN i landskabet

oplev GRÅSTeN SloTSHAve BlomSTeRHAveN i landskabet oplev GRÅSTEN SLOTSHAVE Blomsterhaven i landskabet N STORE DAM GARTNERIET ÅKANDEDAMMEN FELSTEDVEJ SLOTSSØEN BILLEDDAMMEN GRÅSTEN SLOT Slotsbakken SLOTSBAKKEN 0 50 100 METER Gråsten Slot Gråsten Slotskirke

Læs mere

BERNSTORFF SLOTSHAVE REGULERING AF FÆRDSEL MED HUNDE FEBRUAR 2016

BERNSTORFF SLOTSHAVE REGULERING AF FÆRDSEL MED HUNDE FEBRUAR 2016 BERNSTORFF SLOTSHAVE REGULERING AF FÆRDSEL MED HUNDE FEBRUAR 2016 Bernstorff Slotshaves historie Bernstorff Slotshave eller Bernstorffsparken, som den ofte også kaldes er en nationalromantisk landskabshave,

Læs mere

Kurvet forløb på Herluf Trollesvej i Willemoeskvarteret (tv.) og retlinet forløb på Strandvej i Lunden (th.)

Kurvet forløb på Herluf Trollesvej i Willemoeskvarteret (tv.) og retlinet forløb på Strandvej i Lunden (th.) kulturmiljø - beskrivelse og fotos 2011 Strandvejskvarteret Kurvet forløb på Herluf Trollesvej i Willemoeskvarteret (tv.) og retlinet forløb på Strandvej i Lunden (th.) NATURGRUNDLAG OG LANDSKAB Betragter

Læs mere

Beplantningsplan for Hulvejen 2014

Beplantningsplan for Hulvejen 2014 Beplantningsplan for Hulvejen 2014 Indholdsfortegnelse GENERELT... 2 OMRÅDERNE 1, 2, 3 OG 4... 3 OMRÅDE 5... 4 OMRÅDE 6... 5 OMRÅDE 7 OG 8... 6 OMRÅDE 9... 7 OMRÅDE 10... 8 OMRÅDE 11... 9 OMRÅDE 12...

Læs mere

DYSSEGÅRDSPARKEN. Udviklingsplan 2011

DYSSEGÅRDSPARKEN. Udviklingsplan 2011 DYSSEGÅRDSPARKEN Udviklingsplan 2011 1 2 FORORD I 2010 vedtog Kommunalbestyrelsen Grøn Strukturplan, en rammeplan for den grønne ressource i Gentofte Kommune. Denne nye udviklingsplan for Dyssegårdsparken

Læs mere

HØRSHOLM KIRKEGÅRD. Beskrivelse af forskellige afdelinger for kistegravsteder. Hørsholm, Kokkedal og Rungsted sogne

HØRSHOLM KIRKEGÅRD. Beskrivelse af forskellige afdelinger for kistegravsteder. Hørsholm, Kokkedal og Rungsted sogne HØRSHOLM KIRKEGÅRD Beskrivelse af forskellige afdelinger for kistegravsteder Hørsholm, Kokkedal og Rungsted sogne KISTEGRAVSTEDER Servitutter på kistegravsteder Til én jordbegravelse købes et gravsted

Læs mere

GENTOFTE atlas over bygninger og bymiljøer

GENTOFTE atlas over bygninger og bymiljøer GENTOFTE atlas over bygninger og bymiljøer Kulturarvsstyrelsen og Gentofte Kommune Kortlægning og registrering af bymiljøer KOMMUNENUMMER KOMMUNE LØBENUMMER EMNE 157 Gentofte 33 Kystbanens stationer LOKALITET

Læs mere

Indsatsområder i prioriteret rækkefølge tidsmæssigt

Indsatsområder i prioriteret rækkefølge tidsmæssigt FREDENSBJERGPARKEN GENEREL PLEJE Klipning af pur mellem boligblokke. Beskæring af beplantninger frem til renovering eller udskiftning. Vedligeholdelse af nyplantninger efter 3 års etableringspleje. 11.

Læs mere

side 1 af 8 STØVRING BYTORV

side 1 af 8 STØVRING BYTORV 042015 side 1 af 8 STØVRING BYTORV Pladsen idé vision Velkommen til Støvring Bytorv. Visionen med nærværende projektforslag har været at skabe et nyt bytorv med en klar rumlig og funktionel identitet,

Læs mere

Ansøgning om ændret anvendelse af området ved Maglesøvej 6, 4300 Holbæk samt dispensation fra søbeskyttelseslinjen

Ansøgning om ændret anvendelse af området ved Maglesøvej 6, 4300 Holbæk samt dispensation fra søbeskyttelseslinjen Ansøgning om ændret anvendelse af området ved Maglesøvej 6, 4300 Holbæk samt dispensation fra søbeskyttelseslinjen Ejendommen har indtil 1. oktober i år bestået af en privat bolig på 1.salen og restaurationen

Læs mere

HERNING den levende by TINGHUSPLADSEN. Vurdering af gade- og byrum ved Tinghuspladsen ift. eksisterende mur

HERNING den levende by TINGHUSPLADSEN. Vurdering af gade- og byrum ved Tinghuspladsen ift. eksisterende mur HERNING den levende by TINGHUSPLADSEN Vurdering af gade- og byrum ved Tinghuspladsen ift. eksisterende mur. 08.04.2014 SØNDERGADE BAGGRUND for vurdering af park og mur NØRREGADE Politi Kousgaard Plads

Læs mere

HØRSHOLM KIRKEGÅRD. Beskrivelse af forskellige afdelinger for urnegravsteder. Hørsholm, Kokkedal og Rungsted sogne

HØRSHOLM KIRKEGÅRD. Beskrivelse af forskellige afdelinger for urnegravsteder. Hørsholm, Kokkedal og Rungsted sogne HØRSHOLM KIRKEGÅRD Beskrivelse af forskellige afdelinger for urnegravsteder Hørsholm, Kokkedal og Rungsted sogne URNEGRAVSTEDER Servitutter på urnegravsteder Gravstedet købes for 10 år, som er fredningstiden

Læs mere

MONUMENT OVER DANMARKS INTERNATIONALE INDSATS EFTER 1948

MONUMENT OVER DANMARKS INTERNATIONALE INDSATS EFTER 1948 17755 MONUMENT OVER DANMARKS INTERNATIONALE INDSATS EFTER 1948 03 04 Monument over Danmarks Internationalt Indsats efter 1948 Overordnet ide Monumentet deler rummet ved Prinsessens Bastion i Kastellet

Læs mere

Der indkaldes til ordinær generalforsamling. NYHEDSBREV NR. 29 april 1/2012. fredag den 20. april 2012 kl. 19,00

Der indkaldes til ordinær generalforsamling. NYHEDSBREV NR. 29 april 1/2012. fredag den 20. april 2012 kl. 19,00 NYHEDSBREV NR. 29 april 1/2012 Gerda Rump Christensen, formand A.N. Hansens Allé 12, 2900 Hellerup Tlf. 39 62 04 17, e-mail gerdarump@mail.dk Otto Mønsted Nielsen, kasserer og sekretær Almindingen 66,

Læs mere

Lokalplan for Solbjærget & Soldraget

Lokalplan for Solbjærget & Soldraget Lokalplan for Solbjærget & Soldraget Baggrunden for arbejdet med lokalplanen er at vi ønsker at kunne fastholde kvarterets helhedsindtryk. Dette fremgår også af vores servitut, men grundet de beslutninger

Læs mere

Velkommen til Strandkanten. - med tæerne i havet og byen i ryggen

Velkommen til Strandkanten. - med tæerne i havet og byen i ryggen Velkommen til Strandkanten - med tæerne i havet og byen i ryggen Da Strandkanten endnu ikke er færdigbygget, er brochurens billeder af bygningen og interiør ikke rigtige fotos, men såkaldte arkitekt 3D

Læs mere

Bredebro - Sønderjyllands blomstrende by i bevægelse

Bredebro - Sønderjyllands blomstrende by i bevægelse Bredebro - Sønderjyllands blomstrende by i bevægelse Illustration af Toosbuys Torv set fra Storegade Mer a kite ur hverd gen! www.movearkitektur.dk Eng i blomsterflor Åen løber I forbindelse med områdefornyelsesprojektet

Læs mere

På skulderen af en fredningsmedarbejder

På skulderen af en fredningsmedarbejder På skulderen af en fredningsmedarbejder Af Helle Nysted Andersen, Bygningskultur 2015 Bærende værdier: Kulturstyrelsens gennemgang af landets fredede bygninger skal sikre, at vi får en objektiv beskrivelse

Læs mere

Projektet skal, når det fuldt udbygget, henvende sig til alle aldersgrupper, både turister, sejlere og fastboende.

Projektet skal, når det fuldt udbygget, henvende sig til alle aldersgrupper, både turister, sejlere og fastboende. Notat Sag 12.014 - Rudkøbing Multibane 17.06.2013 Vedr. Tilrettet skitseprojekt Perler på en snor Arkitektur Udgangspunktet for projektet har været at lave et parkområde, som kan udbygges over tid. Et

Læs mere

Lokalplan med fokus på bevaring af. Egil Fischers Ferieby

Lokalplan med fokus på bevaring af. Egil Fischers Ferieby Lokalplan med fokus på bevaring af Egil Fischers Ferieby Proces Lokalplanens formål At opdatere SAVE registreringer som blev fastlagt i forbindelse med udarbejdelse af Kommuneatlas Ebeltoft fra 1999, og

Læs mere

oplev kongens have Fra kongelig til folkelig lysthave

oplev kongens have Fra kongelig til folkelig lysthave oplev kongens have Fra kongelig til folkelig lysthave N DRONNINGEPORTEN SØLVGADE BOLDBANER ØSTER VOLDGADE ROSENBORG SLOT BOULESBANE KRONPRINSESSEGADE GOTHERSGADE KONGEPORTEN Rosenborg Slot 0 50 100 METER

Læs mere

NYE LEJEBOLIGER PÅ ØSTRE HAVN TÆT PÅ VANDET OG BYENS PULS

NYE LEJEBOLIGER PÅ ØSTRE HAVN TÆT PÅ VANDET OG BYENS PULS UDLEJES FOR: HAVEHUSEE / ETAPE 3 YE LEJEBOLIGER PÅ ØSTRE HAV TÆT PÅ VADET OG BYES PULS LEJEBOLIGER PÅ 1-4 VÆRELSER SE UDLEJIGSSTATUS PÅ HAVEHUSEE.DK LYSE BOLIGER MED SKØ UDSIGT OG ADGAG TIL SOLRIGE TAGTERRASSER

Læs mere

Refugiehaven i Løgumkloster refugium I.P. Jungreen-Have 1961

Refugiehaven i Løgumkloster refugium I.P. Jungreen-Have 1961 Refugiehaven i Løgumkloster refugium I.P. Jungreen-Have 1961 Google earth, haveanlægget omkranset af refugiebygningerne Region: Syddanmark Kommune: Tønder Adresse: Løgumkloster Refugium, Refugievej 1,

Læs mere

ASSENS NÆSVEJ. Forslag til ny disponering april 2014

ASSENS NÆSVEJ. Forslag til ny disponering april 2014 1 2 Kolofon: Forslag for ny disposition af Næsvej er udarbejdet i april 2014 af Hasløv & Kjærsgaard Arkitekter i samarbejde med Assens Kommune. Sagsarkitekt: Mathilde Bjerregaard. Mail: mbj@hogk.dk. Tlf.

Læs mere

LYSHOLM SKOLE - Vurdering af bygningsbevaringskvalitet

LYSHOLM SKOLE - Vurdering af bygningsbevaringskvalitet BYPLANKONSULENT ARKITEKT M.A.A. CLAUS LORANGE CHRISTENSEN APS Registrant udarbejdet for Faxe Kommune - Maj 2013 LYSHOLM SKOLE - Vurdering af bygningsbevaringskvalitet STED: Lysholm Skolevej 10, 4690 Haslev

Læs mere

Christiansminde set fra anløbsbroen (tv) og fra den offentlige sti (th).

Christiansminde set fra anløbsbroen (tv) og fra den offentlige sti (th). kulturmiljø - beskrivelse og fotos 2011 Christiansminde set fra anløbsbroen (tv) og fra den offentlige sti (th). NATURGRUNDLAG OG LANDSKAB Området ligger ned til Svendborg Sund med udsigt til Vindebyøre,

Læs mere

MARIELYST KARAKTER OG KVALITET I SOMMERHUSOMRÅDET

MARIELYST KARAKTER OG KVALITET I SOMMERHUSOMRÅDET KARAKTER OG KVALITET I SOMMERHUSOMRÅDET Marielyst - Karakter og kvalitet i sommerhusområdet er udarbejdet af Guldborgsund Kommune, Stab og Plan i samarbejde med Hasløv & Kjærsgaard, Byplankonsulenter,

Læs mere

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY KASERNEOMRÅDET

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY KASERNEOMRÅDET KULTURMILJØER I HOLBÆK BY KASERNEOMRÅDET BESKRIVELSE AF KULTURMILJØ: KASERNEOMRÅDET, HOLBÆK Historie I begyndelsen af 1900-tallet blev det i det daværende Krigsministerium besluttet, at der skulle udpeges

Læs mere

LOKALPLAN KIRKE OG KIRKEGÅRD GISTRUP AALLBORG KOMMUNE

LOKALPLAN KIRKE OG KIRKEGÅRD GISTRUP AALLBORG KOMMUNE LOKALPLAN 03-021 KIRKE OG KIRKEGÅRD GISTRUP AALLBORG KOMMUNE MAGISTRATENS 2. AFDELING APRIL 1992 INDHOLD Redegørelse (grå sider) Lokalplanens formål............................................................................................

Læs mere

Skipperhus Dalsgårdvej 22 Dalsgaard, 6300 Gråsten

Skipperhus Dalsgårdvej 22 Dalsgaard, 6300 Gråsten Skipperhus Dalsgårdvej 22 Dalsgaard, 6300 Gråsten Fredningsforslaget omfatter det tidligere skipperhus opført 1834 Østfacade Forslagsstiller: Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur på opfordring

Læs mere

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY ØSTRE SKOLE OG ARBEJDERKVARTERET

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY ØSTRE SKOLE OG ARBEJDERKVARTERET KULTURMILJØER I HOLBÆK BY ØSTRE SKOLE OG ARBEJDERKVARTERET BESKRIVELSE AF KULTURMILJØ: ØSTRE SKOLE OG ARBEJDERKVARTERET, HOLBÆK Historie Fra 1887 kunne der gives billige lån til opførelse af arbejderboliger,

Læs mere

BELLAHØJ HELHEDSPLAN - LANDSKAB. Samlet prioriteringsliste

BELLAHØJ HELHEDSPLAN - LANDSKAB. Samlet prioriteringsliste Samlet prioriteringsliste BEBOERNES INDSTILLING TIL FÆLLES HAVE - RESULTAT AF BEBOERINDDRAGELSE 2017 Det oprindelige, bevaringsværdige landskab Forud for beboerinddragelsesforløbet har den fælles landskabsrådgiver

Læs mere

Idékonkurrence om Carlsberg-byen vores by - et bidrag fra naboområdet Humleby

Idékonkurrence om Carlsberg-byen vores by - et bidrag fra naboområdet Humleby Idékonkurrence om Carlsberg-byen vores by - et bidrag fra naboområdet Humleby Humleby Vi er 750 mennesker, der bor i 235 byggeforeningshuse, opført i perioden 1886-91 som arbejderboliger for B&W. Husene

Læs mere

Historien og naturen eksponeret i Østre Anlæg

Historien og naturen eksponeret i Østre Anlæg Historien og naturen eksponeret i Østre Anlæg er udarbejdet i foråret 2010 og sidst opdateret 1. december kan downloades fra http://a21.dk/blog/2009/01/19/koebenhavn-aaben-zoo Bearbejdet uddrag af artiklen

Læs mere

FASANGÅRDEN FREDERIKSSUND KOMMUNE

FASANGÅRDEN FREDERIKSSUND KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R FASANGÅRDEN FREDERIKSSUND KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 21.02.2014 Besigtiget af: Maria Wedel Søe Journalnummer: 2011-7.82.07/250-0001 Kommune: Frederikssund Kommune Adresse:

Læs mere

På kanten mellem by og land

På kanten mellem by og land På kanten mellem by og land Indhold Diagrammer Ryslinge Skulpturpark 3 Inddeling af områder 4 Indgang 5 Stisystem 6 Beplantning 7 Indkig 8 Udsigt 9 Ophold 10 Beplantning Generelt 11 Indgang 12 Hegn 13

Læs mere

DISPOSITIONSFORSLAG Lommepark ved Solbjergvej

DISPOSITIONSFORSLAG Lommepark ved Solbjergvej DISPOSITIONSFORSLAG Lommepark ved Solbjergvej 7. maj 2019 side 1 HOLGER TORNØES PASSAGE 6 SOLBJERGVEJ 3 Bænk Græsser og stauder Græsser og stauder Bænk Bænk Græsser og stauder Græsser og stauder Bænk Bænk

Læs mere

Udviklingsplan for Hjulby kirkegård

Udviklingsplan for Hjulby kirkegård Udviklingsplan for Hjulby kirkegård Marts 2014 Indhold Arbejdsgruppen... 2 Faktuelle oplysninger om kirkegården:... 3 Beskrivelse af det nuværende landskab:... 4 Forslag til helhedsplan... 5 Bevaringsværdige

Læs mere

HAVEHISTORISK SELSKAB

HAVEHISTORISK SELSKAB Beretning fra Havehistorisk Selskabs udflugt til Sydsjælland lørdag 6. juni 2015. Programmet for udflugten indeholdt - ud over oplysninger om planter og haver - også plads til supplement af vores kulturhistorisk

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Arne Emil Jacobsen... En unik designer... Kubeflex sommerhus... 10

INDHOLDSFORTEGNELSE. Arne Emil Jacobsen... En unik designer... Kubeflex sommerhus... 10 INDHOLDSFORTEGNELSE Arne Emil Jacobsen... 4 En unik designer... 9 Kubeflex sommerhus... 10 ARNE EMIL JACOBSEN 1902-1971 Arne Emil Jacobsen blev født d. 11. februar 1902 i København og døde d. 24. marts

Læs mere

Byfornyelse - Varde 2016

Byfornyelse - Varde 2016 Byfornyelse - Varde 2016 - et særligt sted med en særlig sjæl Siden Marchel Duchamp har vi ikke måttet tale om skønhed, men det er et vigtigt emne og burde blive genoptaget. Skønhed er en del af at være

Læs mere

Grønnegården, Kunstindustrimuseets gård, havearkitekt G.N. Brandt Bredgade 68 - Amaliegade 29, 1260 København K

Grønnegården, Kunstindustrimuseets gård, havearkitekt G.N. Brandt Bredgade 68 - Amaliegade 29, 1260 København K Grønnegården, Kunstindustrimuseets gård, havearkitekt G.N. Brandt Bredgade 68 - Amaliegade 29, 1260 København K Fredningsforslaget omfatter: Grønnegården, Kunstindustrimuseets Gård, anlagt 1923 24 af havearkitekten

Læs mere

DANTES PLADS PROSPEKT NYINDRETNING AF DANTES PLADS

DANTES PLADS PROSPEKT NYINDRETNING AF DANTES PLADS DANTES PLADS PROSPEKT NYINDRETNING AF DANTES PLADS 14.06.2019 INDHOLD BAGGRUND 3 NYINDRETNING AF DANTES PLADS 4 2 BAGGRUND Dantes Plads set mod øst, med det aktuelle område indtegnet med hvid linje. Luftfoto:

Læs mere

Sankt pauls plads Dato

Sankt pauls plads Dato Skitseforslag Sankt pauls plads Dato 2018.05.04 PLAN I 1:400 05 m 10m SANKT PAULS PLADS Skt. Pauls Plads Mere grønt, mere plads Sankt Pauls plads har fået plads. Et sted i Nyboder ligger denne oase, hvor

Læs mere

Den aktuelle bygning, som er opført for direktørboligen for Codan-fabrikken, er udpeget som arkitektonisk og kulturhistorisk værdifuld.

Den aktuelle bygning, som er opført for direktørboligen for Codan-fabrikken, er udpeget som arkitektonisk og kulturhistorisk værdifuld. NOTAT Dato Teknik- og Miljøforvaltningen Plan Vurdering af om der bør gives dispensation fra lokalplan 2-46 Plan har modtaget en ansøgning om udbygning af Villa Søvang, Galoche Allé 1, således at den oprindelige

Læs mere

GENTOFTE atlas over bygninger og bymiljøer

GENTOFTE atlas over bygninger og bymiljøer GENTOFTE atlas over bygninger og bymiljøer Kulturarvsstyrelsen og Gentofte Kommune Kortlægning og registrering af bymiljøer KOMMUNENUMMER KOMMUNE LØBENUMMER EMNE LOKALITET REG. DATO 157 Gentofte 11 Landsted

Læs mere

LOMMEPARKER, TRÆER OG ANDET GRØNT. - strategi for et grønnere København

LOMMEPARKER, TRÆER OG ANDET GRØNT. - strategi for et grønnere København LOMMEPARKER, TRÆER OG ANDET GRØNT - strategi for et grønnere København Mål og visioner for et grønnere København I visionen for København som Miljømetropol har vi under overskriften En grøn og blå hovedstad

Læs mere

MIDLERTIDIG KUNSTPAVILLON I NY CARLSBERG GLYPTOTEKS HAVE. HAFNIA Architects

MIDLERTIDIG KUNSTPAVILLON I NY CARLSBERG GLYPTOTEKS HAVE. HAFNIA Architects MIDLERTIDIG KUNSTPAVILLON I NY CARLSBERG GLYPTOTEKS HAVE HAFNIA Architects 01 02 03 04 Visualisering 01 - Midlertidig bygning 02 - Nye udstillingsmuligheder + = 04 - Minimal påvirkning af haven 03- Æstetisk

Læs mere

CHARLOTTENLUND SLOT BYGNINGSTEGNINGER JUNI 2015

CHARLOTTENLUND SLOT BYGNINGSTEGNINGER JUNI 2015 CHARLOTTENLUND SLOT BYGNINGSTEGNINGER JUNI 2015 2 NYE LEJERE TIL CHARLOTTENLUND SLOT OG OMKRINGLIGGENDE BYGNINGER Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme (SLKE) søger nye lejere til Charlottenlund Slot

Læs mere

Bilag 7 Egenartsanalyse for campingarealet

Bilag 7 Egenartsanalyse for campingarealet Bilag 7 Egenartsanalyse for campingarealet EGENARTSANALYSE ALTERNATIV TIL ØFK FORUNDERSØGELSE FORUNDERSØGELSE HISTORIE Amagers landskab har gennem de sidste hundrede år skiftet karakter fra et åbent landbrugsområde

Læs mere

Dokumentnr. Lokalisering af park/naturområde:

Dokumentnr. Lokalisering af park/naturområde: Damhusengen: Dokumentnr. Lokalisering af park/naturområde: 2010-580340 Damhusengen er beliggende i kommunens nordlige del, mellem Damhussøen og Krogebjergparken. Vestsiden af engen løber i skellet til

Læs mere

NABOORIENTERING EFTER PLANLOVEN

NABOORIENTERING EFTER PLANLOVEN Teknik- og Miljøforvaltningen 29. november 2017 NABOORIENTERING EFTER PLANLOVEN Vi skriver til dig, fordi du er beboer, ejer, lejer eller repræsentant for en virksomhed, der kan blive berørt af et byggeprojekt

Læs mere

LOGO2TH_Lille_NEGrød. Antistresshave. Modelhave i Geografisk Have

LOGO2TH_Lille_NEGrød. Antistresshave. Modelhave i Geografisk Have LOGO2TH_Lille_NEGrød Antistresshave Modelhave i Geografisk Have ANTISTRESSHAVEN I GEOGRAFISK HAVE Grønt er godt for sjælen! kunne være overskriften på den nye modelhave i Geografisk Have. Vi ved, at natur

Læs mere

Indsigelser og bemærkninger

Indsigelser og bemærkninger 1 Birte Schultz- Lorentzen, Hegnsvej 185, 2850 Nærum. Birte Schultz-Lorentzen fremfører, at det er upraktisk og forældet at foreskrive i 7.3, at der skal anvendes trækarme og rammer, ligesom den oprindelige

Læs mere

BÜLOWSVEJ 10 - NYE BOLIGER. Bülowsvej 10, Frederiksberg

BÜLOWSVEJ 10 - NYE BOLIGER. Bülowsvej 10, Frederiksberg BÜLOWSVEJ 10 - NYE BOLIGER INDLEDNING I det Frederiksbergske villakvarter omkring den sydlige del af Bülowsvej er det ønsket at nedrive en eksisterende gammel erhvervsbygning som er nedslidt og som arkitektonisk

Læs mere

DUEHOLM MEJERI MORSØ KOMMUNE

DUEHOLM MEJERI MORSØ KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R DUEHOLM MEJERI MORSØ KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 03.05.2011 Besigtiget af: Simon Harboe Journalnummer: 2011-7.82.07/773-0001 Kommune: Morsø Kommune Adresse: Munkegade 22,

Læs mere

DEN HISTORISKE BYMIDTE BJELKE+CERMAK+VEILE ARCHITECTURE

DEN HISTORISKE BYMIDTE BJELKE+CERMAK+VEILE ARCHITECTURE 1 67 FRA SCT. PEDERS KIRKE TIL AXELTORV SCT. PEDERS KIRKE Engang var Sct. Peders Kirke centrum i Næstved. Den var det naturlige pejlemærke og tre indfaldsveje ledte direkte mod kirken. SCT. PEDERS KIRKEPLADS

Læs mere

VÆRDIFULDE KULTURMILJØER I KØBENHAVN KØBENHAVNERNES VELFÆRD. Lersøparken 4.14

VÆRDIFULDE KULTURMILJØER I KØBENHAVN KØBENHAVNERNES VELFÆRD. Lersøparken 4.14 VÆRDIFULDE KULTURMILJØER I KØBENHAVN KØBENHAVNERNES VELFÆRD Lersøparken 4.14 4.14 LERSØPARKEN Periode Moderne tid I første del af 1900-tallet opstod i kølvandet på industrialiseringens slum og spekulant

Læs mere

Gentofte Kommune, Park og Vej

Gentofte Kommune, Park og Vej Bevaringsplan for Hellerup Kirkegård 2015 2 FORORD Kommunalbestyrelsen har vedtaget Grøn Strukturplan, en rammeplan for den grønne ressource i Gentofte Kommune. Denne nye udviklingsplan for Hellerup Kirkegård

Læs mere

Lokalplan 210. Lokalplan for udvidelse af Horsens Kunstmuseum TEKNISK FORVALTNING

Lokalplan 210. Lokalplan for udvidelse af Horsens Kunstmuseum TEKNISK FORVALTNING Lokalplan for udvidelse af Horsens Kunstmuseum TEKNISK FORVALTNING JUNI 2005 Indhold Indhold Redegørelse Baggrund for lokalplanen 4 Lokalplanens formål 4 Lokalplanområdet i dag 5 Forhold til anden planlægning

Læs mere

Materiale til fondsøgning

Materiale til fondsøgning Materiale til fondsøgning Indhold Vision/Mål 3 Oversigtskort 4 Beplantning 5 Skoven Hegnet mod nord Hvidtjørnssavanne Mod Ellehavevej Skulpturerne 10 Stierne 11 Belægning på hovedstierne Indgang 13 Belægning

Læs mere

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY HOLBÆK SLOTS LADEGÅRD

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY HOLBÆK SLOTS LADEGÅRD KULTURMILJØER I HOLBÆK BY HOLBÆK SLOTS LADEGÅRD BESKRIVELSE AF KULTURMILJØ: HOLBÆK SLOTS LADEGÅRD Historie Holbæk Slots Ladegård er en tidligere avlsgård tilhørende Holbæk Slot. Ladegårdens historie rækker

Læs mere

SVANEKE RÅDHUS Ting- og Arresthus 1858 Storegade 24

SVANEKE RÅDHUS Ting- og Arresthus 1858 Storegade 24 SVANEKE RÅDHUS Ting- og Arresthus 1858 Storegade 24 Svaneke Rådhus - oktober 2007. Rådhusets historie og bevaringsværdi NIELS-HOLGER LARSEN 2008/2016 1 Indledning Denne redegørelse er en redigeret udgave

Læs mere

Hvor? Problem Hvad gør vi? Bestyrelsens beslutning Æbletræer på trekanten v. stien til skoven

Hvor? Problem Hvad gør vi? Bestyrelsens beslutning Æbletræer på trekanten v. stien til skoven Noter fra havevandring på Terrasserne 14. september 2015.09.15 Vi havde en rigtig fin vandring sammen med Allan. 10 12 medlemmer trodsede udsigten til regn og deltog nogle stødte til, andre faldt fra.

Læs mere

Bilag 1 Visuelle forhold

Bilag 1 Visuelle forhold Nuværende forhold Det nuværende kystlandskab på Østamager er lavt med kun små højdevariationer. Amager Strandvej ligger ca. 2 m over daglig vande, og de åbne græs-, sand og klitflader ud mod vandet ligger

Læs mere

Pleje og beplantningsplan for Hyldespjældet.

Pleje og beplantningsplan for Hyldespjældet. 1 September 2012 Pleje og beplantningsplan for Hyldespjældet. Friarealerne i Hyldespjældet er planlagt med idé og omhu. De gennemgående stræder og torve er beplantet med ahorn (spidsløn) for stræderne

Læs mere

EGENARTSANALYSE. Bilag 2 Udvikling af villaområder. Københavns villaområder. Villa. Villa. Villa. Rækkehus. Villa. Rækkehus. Skole.

EGENARTSANALYSE. Bilag 2 Udvikling af villaområder. Københavns villaområder. Villa. Villa. Villa. Rækkehus. Villa. Rækkehus. Skole. Kolonihave Kolonihave EGENARTSANALYSE Bilag 2 Udvikling af villaområder Rækkehus Skole Rækkehus Dobbelthus Dobbelthus Engvej, Amager øst Københavns villaområder Københavns villaområder er placeret i udkanten

Læs mere

På kanten mellem by og land. Belægning på stierne

På kanten mellem by og land. Belægning på stierne På kanten mellem by og land Belægning på stierne Indhold Fonden Ryslinge Skulpturpark Vision og mål 3 Projektbeskrivelse Ryslinge Skulpturpark 4 Stiforløb Siddepladser Budget Hovedstier 5 Bistier 6 Trædestier

Læs mere

Juelsberg Slotspark. Fredningsforslag i Nyborg kommune. Udarbejdet af Danmarks Naturfredningsforening, 26.11.2015

Juelsberg Slotspark. Fredningsforslag i Nyborg kommune. Udarbejdet af Danmarks Naturfredningsforening, 26.11.2015 Fredningsforslag i Nyborg kommune Juelsberg Slotspark Udarbejdet af Danmarks Naturfredningsforening, 26.11.2015 Danmarks Naturfredningsforening Masnedøgade 20 2100 København Ø Tlf. 39 17 40 00 dn@dn.dk

Læs mere

BILAG 8 NOTAT 22/05 2013 BELÆGNING UD FOR NYHAVN 71 KVÆSTHUSMOLEN SYD

BILAG 8 NOTAT 22/05 2013 BELÆGNING UD FOR NYHAVN 71 KVÆSTHUSMOLEN SYD BILAG 8 NOTAT 22/05 2013 BELÆGNING UD FOR NYHAVN 71 KVÆSTHUSMOLEN SYD Nyhavns huse står på nordsiden af kanalen, side om side med den kendte smalle, lodrette takt, med forskellige højder og farver. Her

Læs mere

NYE LEJEBOLIGER I ØSTRE HAVN TÆT PÅ VANDET OG BYENS PULS

NYE LEJEBOLIGER I ØSTRE HAVN TÆT PÅ VANDET OG BYENS PULS UDLEJES FOR: HAVEHUSEE / ETAPE 2 YE LEJEBOLIGER I ØSTRE HAV TÆT PÅ VADET OG BYES PULS LEJEBOLIGER PÅ 1-4 VÆRELSER SE UDLEJIGSSTATUS PÅ HAVEHUSEE.DK LYSE BOLIGER MED SKØ UDSIGT OG ADGAG TIL SOLRIGE TAGTERRASSER

Læs mere

LANTERNEN Dato: Notat: Skole i syd

LANTERNEN Dato: Notat: Skole i syd LANTERNEN Dato: 12.10.2018 Notat: Skole i syd Formål: Formålet med notatet er at undersøge muligheder og konsekvenser ved placering af ny skole 1-7 syd for dagens ungdomsskole, som et alternativ til placeringen

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse af Gundersted Kirkegårdsdige, Slet Herred, Aalborg Amt, d. 6. og 7. august 2009.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse af Gundersted Kirkegårdsdige, Slet Herred, Aalborg Amt, d. 6. og 7. august 2009. Rapport fra arkæologisk undersøgelse af Gundersted Kirkegårdsdige, Slet Herred, Aalborg Amt, d. 6. og 7. august 2009. J. 879/2009 Stednr. 12.07.02 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 27. november

Læs mere