Æstetisk læring og faglig læsning i musik

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Æstetisk læring og faglig læsning i musik"

Transkript

1 1 Æstetisk læring og faglig læsning i musik Faglig læsning i musik handler om at gøre musik og musikteoretiske begreber til betydningsfulde og meningsfulde redskaber, som eleverne aktivt kan anvende i deres tilværelse og i deres arbejde med musikalske processer. Denne artikel handler om, hvordan begreber og perspektiver fra faglig læsning kan være med til at inspirere og kvalificere musikundervisningen i folkeskolen. Hensigten med faglig læsning er at støtte eleven i den meningssøgende proces, som læsning er. Man kan også sige, at det handler om at støtte og kvalificere elevens møde med teksten hvad så end teksten er. Umiddelbart forbinder de fleste af og os sikkert tekst og faglig læsning med læsning af det skrevne diskursive sprog. Men i musikundervisningen opererer vi med tre slags tekster: Den verbalt sproglige tekst Specifikke notationssystemer Den klingende musik Et udbredt begrebssæt i forhold til faglig læsning, er før læsning, under læsning og efter læsning. jf. Elisabeth Arnbak, og disse begreber bruges som perspektiver med tilføjelse af en opmærksomhed på en skriftlig dimension. Før læsning Handler om at aktivere og etablere forforståelse for det, der skal arbejdes med, men også at skabe en forståelse af, hvad hensigten og målet er med læsningen. Under læsning Handler om at støtte læseaktiviteten, når den er i gang Efter læsning Handler om at hjælpe eleven til at anvende indhøstede informationer og erkendelser fra aktiviteten fremadrettet De tre teksttyper og Fællesmål Den verbaltsproglige tekst Den skrevne tekst møder eleverne i udstrakt grad gennem sangtekster. I slutmål for faget musik hedder det, at undervisningen skal lede frem mod. sætte eleverne i stand til at Synge et alsidigt repertoire af sange og salmer Der er både lovhjemmel og tradition for at synge i musiktimerne, og det kan være sange eleverne kender i forvejen, men også sange, de ikke kender. I forbindelse med tekstlæsningen af den nye sang kommer den faglige læsning ind i billedet. En førlæsningsaktivitet i forhold til det at synge en sang handler om at kalde på eller rette elevens opmærksomhed på netop dén sang, med de temaer og evt. specielle udtryk, som sangteksten indeholder. Jens Vejmand af Jeppe Åkjær er en sang med mange gamle ord, og ofte kan en opmærksomhed på gamle udtryk afføde forståelse af ords oprindelse og grundbetydning, og mindske risikoen for misforståelser.

2 2 Et af temaerne i Jens Vejmand er uretfærdighed, så her ville en klassesamtale om uretfærdighed være med til at aktivere elevernes forforståelse. Hvad vil det sige at noget er uretfærdigt? Er der noget der er uretfærdigt i klassen? I skolen? I Danmark? I Europa? I verden? Hvor har eleverne oplevet uretfærdighed? Et andet aspekt kunne være samtale om brostenene i byernes gader. Hvorfor er vejene ikke asfalterede? Hvem har lavet alle de brosten? Hvornår er de lavet? Samtalen skal altså ses som en indledende og medierende aktivitet, der skaber forbindelse mellem eleverne og sangen, så sangen siger eleverne noget Sangteksten er måske en lyrisk ballade, en berettende folkevise, en religiøs salme eller en agiterende politisk slagsang eller noget helt andet, og en del af samtalen om teksten handler naturligvis om at gøre eleverne bevidste om forfatterens ærinde. Den slags samtaler ligner nok meget samtalerne i dansktimerne, hvor forberedelsen går på den skrevne tekst. Det kunne så både være et eksempel på, hvordan den faglige læsning støttes i musikundervisningen og et argument for at lade sange indgå i danskundervisningen. Ud over sangteksterne kan eleverne også møde den verbaltsproglige tekst gennem musikhistoriske og teoretiske tekster jf. slutmålet herunder Anvende elementære musikteoretiske begreber Identificere vigtige kendetegn ved musik fra udvalgte musikhistoriske perioder og forskellige kulturkredse først og fremmest den vesterlandske Hvor sangtekster er fiktive, oplevelsesorienterede, er teksterne med de musikteoretiske begreber faktuelle og mere objektive sagtekster med forklarende karakter. Det er vigtigt at rette elevernes opmærksomhed på hensigterne i de forskellige genrer. Der findes musikhistoriske tekster skrevet til børn. Eksempelvis har Anna la Cour- Harbo på Musiklærerforeningens Forlag forfattet en serie om Carl Nielsen, Mozart og Beethoven, og i disse tekster indgår der både biografiske tekster, som elever kan læse, men også afsnit med musikteoretiske begreber og redegørelser som udfordrer mange musiklærere. Selve indholdet i biografien om Carl Nielsen for at tage et eksempel, er musikfagligt stof fordi det handler om Carl Nielsen, men teksten er ikke præget af musikteoretiske udtryk og begreber. Den elev der arbejder med at læse og forstå og måske formidle teksten, udfordres således både på det danskfaglige og musikteoretiske område. En førlæsning her kunne handle om at knytte an til elevernes viden om komponister. - Hvad er en komponist? - Kender I komponister? - Hvordan bliver man komponist? - Hvad skal man kunne for at blive komponist? - Hvad kunne du tænke dig at vide om Carl Nielsen? En støttende underlæsning, hvor fokus er på selve læseprocessen kunne i musiktimen fx handle om at dele teksten op i bidder, og lade eleverne fortælle hinanden hvad de har læst.

3 3 Efterlæsningen handler om at perspektivere og relatere til det man nu ved om komponister og Carl Nielsen fremadrettet. Det er naturligvis op til læreren at vurdere i hvilket omfang eleverne skal læse og arbejde med sådanne tekster. I et tværfagligt perspektiv kan det være både argument for og ide til at lade musikundervisningen brede sig ud over musiklokalet ind i temaer og projekter. I forhold til at støtte den faglige læsning af specifikke musikfaglige begreber og udtryk kommer jeg tilbage til det i afsnittet om musikforståelse. Det specifikke notationssystem Den anden teksttype, specifikke notationssystem møder vi i form af noder, rytmer og becifringskoder. I Fællesmål refereres der til denne teksttype gennem følgende slutmål, hvor det hedder, at eleverne skal lære at Opnå et basalt men sikkert kendskab til notation Bruge notation som støtte for musikudøvelse Anvende notation som hjælp til at skabe sig overblik over sammenhæng og formforløb i et musikstykke Den teksttype er både foreskrivende og forklarende, og her handler støtten til den faglige læsning om progressivt at indføre og anvende notation i sin undervisning. Helt fra indskolingen skal eleverne vide, at man kan skrive musik, og de skal selv gøre sig erfaringer med notation. I Musik i Luften 1 og 2 er der eksempler på hvordan det kan gribes an, så eleverne lærer notationssystemerne at kende mens de bruger dem. Opmærksomheden på den skriftlige dimension og vekselvirkningen mellem at læse og skrive er væsentlig. Den klingende musik Den tredje af de tre teksttyper er den klingende musik. I Fællesmål hedder det, at undervisningen skal lede frem mod at sætte eleverne i stand til at Lytte åbent og opmærksomt til indspillet og levende fremført musik Udtrykke deres oplevelse af musik i ord, billeder og bevægelse Gøre rede for forskelligartede musikstykkers form- og udtryksforløb Genkende forskellige instrumenters klang Identificere vigtige kendetegn ved musik fra udvalgte musikhistoriske perioder. Samtale om musikkens forskelligartede funktioner og virkninger i samfundslivet og i forhold til den enkelte Ovenstående slutmål handler om elevens møde med den klingende musik. Både den umiddelbare og den reflekterede oplevelse. Her fremtræder musikken ikke i bogstaver eller symboler, men som lyd der skal opfanges og bearbejdes både med hele sanseapparatet og med den kognitive hjerne. Udover de tre teksttyper jeg har nævnt, optræder musik også i multimodale sammenhænge som i fx musikvideoen, computerspil, reklame- og spillefilm. I virkeligheden er det måske i den multimodale sammenhæng eleverne i deres hverdagsliv har mest kontakt med musik, men jeg vil her afgrænse mig til de tre teksttyper ovenfor.

4 4 Faglig læsning og æstetisk læring Når vi møder (=læser) den klingende musik er det ikke gennem bogstaver og symboler. Hele vores sanseapparat tager del i perceptionen af musikken. Det vi mærker, hører, og føler ved at lytte til musik går direkte ind og måske bagom den rationelle og kognitive hjerne. Det er musikkens og kunstens væsen at tale til vores sanser og følelser og at få vores sanser og følelser i tale. Det er det centrale i den æstetiske dimension. Musik er et æstetisk fag, og det bør selvfølgelig have konsekvenser for hvordan vi tænker om undervisning, og i denne kontekst stiller det spørgsmålet om, hvordan faglig læsning også kan støtte den sansemæssige læsning. Her foretager jeg en ekskurs til Hans Joerg Hohr model om æstetisk læring og sammentænker faglig læsning med æstetisk læring. Diskursiv Analyse tale tale Æstetisk Oplevelse, mening Gøren veksle mellem indtryk og udtryk Følelser Sanser væren Hans Joerg Hohrs 1 model over æstetiske læreprocesser afspejler, hvordan grundlaget for æstetisk erkendelse eller læring foregår gennem vore følelser og sanser. Grundlaget er det nederste felt i trekanten. Det er det basale og i den forstand det vigtigste. Førlæsning i relation til dette handler om at kunne være til stede. Udfordringen til læreren her er at skabe et rum for eleverne, hvor de fokuserer indad, mærker hvordan de føler og er til stede. Begrebet mindfulnes dækker og indfanger meget godt hvad det handler om. Men som en del af førlæsningen er begrundelsen for mindfulnes øvelserne også en væsentlig komponent. Eleverne skal vide hvad meningen og hensigten er. Det handler om at skabe parathed til mødet med musikken, og i forhold til trinmålet at lytte åbent og opmærksomt, ser jeg den rene væren som udgangspunktet for den mest optimale åbne lytning. 1 Austruíng og Sørensen 2006, Æstetik og læring Hans Reitzels forlag,

5 5 Underlæsning her handler om at støtte eleverne, opmuntre dem til at fokusere indad og vise interesse for hvad de oplever og føler. Det midterste felt kalder Hohr det æstetiske felt. Som mennesker har vi nogle medfødte drivkræfter og tilbøjeligheder. En af disse tilbøjeligheder er trangen til at udtrykke sig (Pahuus) og en anden er vores søgen efter mening (Bruner). Disse to drivkræfter udfolder sig side om side i det midterste felt i trekanten i en vekselvirkning mellem indtryk og udtryk. Gennem vore sanser bombarderes vi konstant af indtryk, og i bestræbelsen efter at få mening i sansebombardementet forsøger vi at artikulere nogle af indtrykkene. Det kan være gennem ord, billeder, bevægelser, lyde, musik osv. Vekselvirkningen mellem indtryk og udtryk er central. Et af trinmålene handler netop om at udtrykke (deres) oplevelse af musik i ord, billeder og bevægelse, så dette trinmål ligger helt i tråd med den æstetiske virksomhed, der ligger i trekantmodellens midterste felt. I relation til traditionel faglig læsning som sådan, hvor det handler om at tilegne sig viden og forståelse af faglige begreber kan den æstetiske virksomhed, vi her taler om, facilitere elevernes erkendelse af et hvilket som helst fagligt område. Sagt på en anden måde, så kan den kreative virksomhedstradition der traditionelt ligger i de æstetiske fag ses som en vigtig inspiration og erkendelsesvej i skolens øvrige fagrække. Det at lade eleven transformere sin receptive forståelse af en tekst til et produkt i en anden modalitet, er en brugt og stående anbefalet strategi i faglig læsning 2, og det er præcis den tænkning der ligger i Hohrs æstetiske læringsmodel. Tilbage til musikundervisningen, så kan hele den skabende dimension i musikfaget ses som et udtryk for en anerkendelse af, at det har fundamental betydning for erkendelse og forståelse af noget, at det er forbundet med elevens kropslige og sansemæssige erfaring jf herunder: Musikalsk skaben Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at anvende krop, stemme, musikinstrumenter og andre klangkilder i skabende musikalsk arbejde skabe lydforløb med udgangspunkt i givne oplæg udføre enkel improvisation skabe enkle melodier eller små musikstykker arrangere musik ud fra eksperimenter og drøftelser. Det øverste analytiske felt i trekantmodellen afspejler den diskursive, abstrakte læringsform, hvor vi distanceret og teoretisk kan behandle og drøfte emner og temaer. Her ser jeg udfordringen i musikundervisningen som det, vi traditionelt forbinder med faglig læsning. Her drejer det sig om fagterminologi og musikteoretiske begreber, om verbale redegørelser for at relatere til fælles mål: samtale om musikkens forskelligartede funktioner og virkninger i samfundslivet og i forhold til den enkelte anvende elementære musikteoretiske begreber 2 Her henviser jeg til en faglig samtale med Lektor Henrik Balle Nielsen

6 6 gøre rede for forskellige musikstykkers form- og udtryksforløb Det er en væsentlig pointe, at vejen til forståelse af de teoretiske begreber går gennem sanserne. Udfordringen i forhold til faglig musikalsk læsning i lyset af Hohrs model handler om at rammesætte aktiviteter og opgaver, så eleverne kommer til at bevæge sig op og ned i trekantens niveauer. I opgaveformuleringen kan der fx være eksplicitte krav om at genfortælle noget musik man lige har lyttet til, fx tegn eller dans det du oplever ved at lytte til musikken oversæt din dans til en historie eller et digt, eller der kan være et specifikt krav formuleret i notations-sprog som fx lav en melodi over disse fire takter /: C / Dm / G7 / C :/. Du må bruge tonerne i C- dur. Du skal kunne synge og huske melodien. Lav en tekst til melodien og skriv den ned. Endelig kan opgaven relatere sig til det diskursive sprog. Eksempel: Lyt til musikken og lav en liste over de stemninger du oplever Lav dernæst en liste over de instrumenter du hører. Tænk over, hvad det betyder for mennesker at lytte til musik. Kan musik bruges eller misbruges? Opgaverne kan relatere sig til alle tre teksttyper og blandinger deraf. CKF i Fællesmål for musik. Musikforståelse Det første trinmål under musikforståelse, som vi har været inde på, handler om at eleven skal åbne sig for musikken, men hvad er det der gør, at man åbner sig? Det viser sig, at genkendelse 3 betyder rigtig meget for, hvad man åbner sig for og lukker ind. Derfor kan førlæsning i forbindelse med musiklytning handle om at præsentere eleverne for elementer af et værk eller musikstykke de senere skal lytte til. Det er præcis den tanke, der ligger i byggestensmetoden 4. En byggesten er et karakteristisk element fra et stykke musik, en kort melodisk frase eller en rytmisk figur, som eleverne får præsenteret, og som de bygger eller komponerer deres egen musik ud fra. Når eleverne så senere lytter til det oprindelige værk, vil der sandsynligvis være træk, som de kan genkende. De er forberedt på at lytte til musikken. Lærerens støttende under-læsning vil handle om at stille spørgsmål til genkendelse, til stemninger og følelser, som eleverne skal have mulighed for at mærke og udtrykke. 3 Denne påstand refererer til hjerneforsker Peter Vust, som har påvist sammenhæng mellem genkendelse og musikalske præferencer. 4 Hvitved og Ubbesen 2009,Musik i luften 2 Folkeskolens musiklærerforening

7 7 En anden underlæsning-aktivitet kan være simultanlæsning gennem dans og bevægelse. Når eleven danser til musikken læser elevens krop musikken. Lærerens støttende funktion handler om at bevidstgøre eleven i forhold til afkodning af musikken ved at stille spørgsmål som fx: Jeg har lagt mærke til du hopper en gang i mellem. Hvad er det i musikken der får dig til det? Lærerens spørgsmål får (måske) eleven til i første omgang at fokusere på den del af musikken, der får hende til at hoppe, og dernæst forsøger eleven sikkert at italesætte, hvad det var ved musikken, der kaldte hoppene frem. Her kan eleven have svært ved at formulere med ord hvad det er. Typisk vil eleven svare med bevægelser (=kroppen) Det er når musikken gør sådan her (og så står eleven måske og banker i luften på en usynlig bordplade) Måske har læreren ligefrem forudset det ville ske, fordi hun gerne ville få eleverne til at forstå hvad staccato betyder, så i den henseende kan dansen ses som en førlæsningsaktivitet. Elvens dans efterfulgt af respons fra læreren er et typisk eksempel på en æstetisk læreproces. Eleven starter i sansningen og følelsen, udtrykker sig, får respons, og bliver måske i stand til at italesætte noget om musikken, og lærer måske hvad det musikteoretiske begreb staccato betyder. Læreren kan herefter hænge et begrebs kort op på opslagstavlen med musikteoretiske begreber, eller musik-ord hvorpå der står STACCATO Man kunne forestille sig et tilsvarende forløb hvor elever tegner eller maler til musiklytning. Der er det særlige ved kunstfagene, at selve udførelsen af dem tit er målet i sig selv. Ligesom det gælder for legen, er selve aktiviteten målet i sig selv. Den elev der giver sig hen i dansen eller som er opslugt af at komponere musik med byggestenene tænker ikke på, at aktiviteten er et led i en læreproces, men derfor kan læreren godt have det perspektiv for øje, og det har den dygtige lærer. I eksemplet med dansen ovenfor ser jeg samtalen om staccato som et eksempel på arbejde med faglig læsning. Førlæsning i den forstand, at begrebet forbindes med elevens erfaringsverden. Underlæsning i den forstand, at begrebet introduceres i forbindelse med læsningen(=dansen) Efterlæsning i den forstand, at begrebet nu hænger på opslagstavlen og repræsenterer et af de musikalske begreber man senere kan referere til. De lytteaktiviteter jeg har præsenteret tager udgangspunkt i ars-dimensionen (Frede V Nielsen), hvor eleverne er i forbindelse med den klingende lyd, men forgrener sig alligevel til scientia, til det musikteoretiske.jeg vil hermed gerne understrege og gentage betydningen af at inddrage den kropslige erfaring som grundlag for forståelsen af de musikteoretiske begreber. Hvis børnene skal lære hvad begrebet puls er, må de jf modellen for æstetisk læring erfare i deres kroppe hvad puls betyder. Måske lærer de det ved at gå takt i en soldaterleg 5, eller måske gennem en trommeleg. Men først når de har en kropslig erfaret oplevelse af puls giver det mening at tale om puls i det diskursive sprog. Førlæsningen handler altså om at give eleverne mulighed for kropsligt at erfare betydningen af begreberne. 5 Hvitved og Ubbesen 2009,Musik i luften 1s 77 Folkeskolens musiklærerforening

8 8 Her er vi ved en meget central pointe ved faglig læsning i musik. Alle musikteoretiske begreber refererer til en klingende lyd som ikke kan begribes og forklares med ord. Det diskursive sprog indfanger ikke den musikalske dimension. Derfor er den æstetiske læreproces og de støttende tiltag i forbindelse dermed en forudsætning for, at eleverne udvikler forståelse for de musikteoretiske begreber. Med andre ord er den æstetiske læreproces en nødvendig del af den faglige læsning. Her refererer jeg til musik, men det gælder for forståelse af mange begreber. En nærliggende diskussion her er, hvorvidt musikteoretisk indsigt kvalificerer musikoplevelsen. Bliver jeg bedre til at lytte, hvis jeg kender begreber som staccato, legato, form, tempo dynamik? Forøger det min glæde ved musik at kende til de teoretiske begreber? Her vil jeg skelne mellem nydelse og oplevelse, og jeg vil vove den påstand, at når man forstår specifikke musikteoretiske begreber, så har man forøget sin chance for at opfange detaljer og nuancer i musikken, så oplevelsen bliver mere nuanceret. De musikteoretiske begreber gør det muligt at italesætte og sprogligt at referere til specifikke forhold i musikken. Der er altså grund til at tro, at et forstående kendskab til de teoretiske begreber afføder og udvikler et højere musikalsk bevidsthedsniveau. Derfor kan fx arbejde med begrebskort, som i eksemplet med staccato være et udmærket og brugbart redskab i forhold til at udvikle elevernes evne til at lytte til og opfange musik, med andre ord, et redskab til faglig læsning i musik Og nydelsen? Måske er det sådan, at nydelsen er konstant, men den trænede lytter bliver mere selektiv. Musikalsk udøvelse Vi har været inde på arbejdet med selve sangteksten, men i forhold til det at synge sangen er der også en førlæsningsaktivitet i relation til selve aktiviteten at synge. Stemmearbejdet som sådan er en vigtig del af musikundervisningen jf Fællesmål: Synge med god intonation og klang Deltage i vokal flerstemmighed Stemmen er noget meget privat og følsomt, som mange er blufærdige overfor, så førlæsning i denne sammenhæng handler om at skabe et rum, hvor eleverne tør at gøre erfaringer med deres egne stemmer og bliver fortrolige med at synge overhovedet. Næste trin i førlæsningen er den konkrete melodi. Her kan man både knytte an til den klingende melodi og til nodebilledet. Hvis eleverne har arbejdet med noder, vil nodebilledet til en sang som Jens Vejmand, der står i 4/4 og som har mange fjerdedelsnoder sikkert godt kunne være en støtte ved indstuderingen af melodien. Med nodebilledet på smartboardet kan læreren pege på den node han synger, så eleverne herved får koblet tone og nodebillede sammen. Selve situationen, hvor læreren står og peger kan både ses som en førlæsningsaktivitet i forhold til at lære melodien, og en underlæsning aktivitet i forhold til at lære noder. Men hvordan kan man forstå efterlæsning i forbindelse med sangen? Her tænker jeg, der er to perspektiver. For det første de temaer sangen omhandler. Hvordan forholder eleverne sig fremadrettet til uretfærdighed? For det andet er der sangen, fællessangen som sådan. Hvilken betydning tillægger eleverne det at synge sammen? Sammenspil er et nøgleord i forbindelse med udøvelse. Hvis vi tænker sammenspil som det, der foregår, når en klasse eller en gruppe spiller et nummer sammen på diverse instrumenter, så vil vi her kunne støde

9 9 på alle de tre teksttyper (den diskursive skrevne tekst, det specifikke notationssprog, den klingende musik), forudsat eleverne benytter sig af indstuderingsark. Jf Fællesmål: Deltage aktivt i fælles musikalsk udfoldelse i sang og spil Opnå et basalt men sikkert kendskab til notation Bruge notation som støtte for musikudøvelse Selve sangteksten, kan behandles som jeg skitserede i forbindelse med Jens Vejmand, hvor man først relaterer til elevernes forforståelse og egen erfaringsverden, og dernæst afkoder den specifikke teksts indhold for endelig at perspektivere teksten til verden i øvrigt. De ark eleverne spiller efter, papirer med noder og becifringer på, er væsentlige tekster. Sammenspillet er afhængig af, at eleverne med fælles hjælp kan læse teksterne. Førlæsningen handler altså om at støtte eleverne i at afkode node- og becifringsarkene, og et skridt længere tilbage handler det om at inddrage og arbejde med noder og akkorder overhovedet. Mit udgangspunkt her er altså, at eleverne skal lære at støtte sig til nodebilleder og becifringsoplysninger. De skal lære at læse og forstå musikkens særlige sprog, og det kan der arbejdes med på mange måder. Men der er ingen tvivl om, at sammenkoblingen mellem noderne, akkorderne og den tilhørende klingende lyd er af betydning for forståelsen. Eleverne skal bruge notationssystemet til noget, hvis de skal lære det. For at sammenspillet skal fungere er det ikke tilstrækkeligt, at eleverne kan afkode indstuderingsarkene. En under-læseaktivitet her vil være at støtte eleverne i at læse teksten og hjælpe dem med at gøre det teksten foreskriver for endelig at kunne spille stemmerne i samme tempo. Teksten skal både læses, afkodes, forstås og udmøntes i en given rammesætning. Læsningen skal omsættes til handling. Her arbejdes der altså både med den musik, der er repræsenteret på arkene og den klingende musik, der kommer ud af det. Efterlæsningen kan ses som en evaluering af sammenspillet her og nu. Lød det godt? Var der noget, der skulle justeres? I et overført og længere tidsperspektiv kan det handle om at få øje på og blive bevidst om sin egen og andres roller i et fællesskab, og her tænker jeg ikke bare på det musikalske fællesskab, men på det sociale fællesskab, som vi indgår i med andre mennesker. Musikalsk skaben Her vil jeg referere til Hohr s læringsforståelse og endnu engang understrege, at den skabende dimension er et led i elevernes erkendelse af det, de har med at gøre. Den faglige læsning og skrivning handler om at støtte eleven i at artikulere de oplevelser musikken afføder samt at opfordre eleven til at udtrykke sig i musik, jf det tidligere afsnit. Afrunding Indledningsvist nævnte jeg, at en førlæsningsaktivitet også handler om at skabe forståelse for hensigten og meningen med læsningen, og det være sig her lytning, sang eller sammenspil. Det er et af musikfagets tilbagevendende spørgsmål: legitimeringen af faget. Hvorfor skal vi have musik? Måske kan man med baggrund i ovenstående hævde, at musik (sammen med andre æstetiske fag) beriger og nuancerer menneskelivet. Det er store ord for 4. klasse, men det er min erfaring, at eleverne véd det godt. Når læsningen lykkes, når der er kontakt mellem eleverne og musikken, så oplever eleverne og læreren meningen. Så er livet simpelthen meningsfyldt.

10 10 I forhold til faglig læsning i musik undervisningen er det altså væsentligt at anerkende de forskellige teksttyper, der findes i musik, og det er ligeså væsentligt at være opmærksom på, hvordan der kan arbejdes forskelligt med at afkode de forskellige tekster. I musik handler det om meget mere end bogstaver og begreber, men det handler også om bogstaver, diskurser og begreber. Faglig læsning i musik handler om at gøre musik og musikteoretiske begreber til betydningsfulde og meningsfulde redskaber, som eleverne aktivt kan anvende i deres tilværelse og i deres arbejde med musikalske processer. I den forståelse kan faglig læsning i musik ikke blot udfordre og udvikle elevernes musikalske kompetencer, men nuancere og berige deres menneskelige eksistens. Inger Ubbesen Litteratur: Arnbak, Elisabeth, VIA Center for Undervisningsmidler refl ex Austríng og Sørensen 2006, Æstetik og læring Hans Reitzels forlag Cour-Harbo, Anne la, Lyt til Carl Nielsen, Folkeskolens Musiklærerforening, Mogens Pahuus Holdning og spontanitet 1997 samt Kvan Jerome Bruner Uddannelseskulturen Hvitved og Ubbesen 2009,Musik i luften 1 og 2 Folkeskolens Musiklærerforening Nielsen, Frede V, Almen Musikdidaktik, 1999

MUSIK GIDEONSKOLENS UNDERVISNIGSPLAN. Oversigt over undervisning og forhold til trinmål og slutmål

MUSIK GIDEONSKOLENS UNDERVISNIGSPLAN. Oversigt over undervisning og forhold til trinmål og slutmål MUSIK GIDEONSKOLENS UNDERVISNIGSPLAN Oversigt over undervisning og forhold til trinmål og slutmål Ministeriet skriver: Formål for faget Musik Formålet med undervisningen i musik er, at eleverne udvikler

Læs mere

Musik på. Helsinge Realskole --- Beskrivelse og målsætning - juni 2013

Musik på. Helsinge Realskole --- Beskrivelse og målsætning - juni 2013 Musik på Helsinge Realskole --- Beskrivelse og målsætning - juni 2013 1 Musik på Helsinge Realskole Vi vægter den daglige morgensang højt på vores skole. Her bliver to af vores kerneværdier tradition og

Læs mere

Musik. Formål for faget musik. Slutmål for faget musik efter 6. klassetrin. Musikudøvelse. Musikalsk skaben

Musik. Formål for faget musik. Slutmål for faget musik efter 6. klassetrin. Musikudøvelse. Musikalsk skaben Musik Formål for faget musik Formålet med undervisningen i musik er, at eleverne udvikler deres evne til at opleve musik og til at udtrykke sig i og om musik, herunder synge danske sange. Undervisningen

Læs mere

Slutmålet efter 6. klasse er, at eleverne kan: Musikudøvelse

Slutmålet efter 6. klasse er, at eleverne kan: Musikudøvelse MUSIK Forord Formålet med undervisningen i musik er at opelske børnenes naturlige evne og glæde ved at udfolde sig med sang, musik og bevægelse. Undervisningen skal bibringe børnene en livslang glæde ved

Læs mere

Undervisningsplan for faget musik på Sdr. Vium Friskole

Undervisningsplan for faget musik på Sdr. Vium Friskole Undervisningsplan for faget musik på Sdr. Vium Friskole Sang og musik anses på Sdr. Vium Friskole for et vigtigt fag for børn i alle aldre. På Sdr. Vium Friskole undervises i sang og musik en lektion ugentligt

Læs mere

Musikundervisning fra første til fjerde klasse på Interskolen

Musikundervisning fra første til fjerde klasse på Interskolen Musikundervisning fra første til fjerde klasse på Interskolen Formål Formålet med undervisningen er, at eleverne udvikler deres evne til at opleve musik og til at udtrykke sig i og om musik, herunder synge

Læs mere

Trinmål efter 2. klassetrin Trinmål efter 4. klassetrin Trinmål efter 6. klassetrin

Trinmål efter 2. klassetrin Trinmål efter 4. klassetrin Trinmål efter 6. klassetrin UVMs Trinmål synoptisk fremstillet: Musikudøvelse Trinmål efter 2. klassetrin Trinmål efter 4. klassetrin Trinmål efter 6. klassetrin deltage opmærksomt i legende musikalsk udfoldelse deltage opmærksomt

Læs mere

Undervisningsplan musik 5.klasse 16/17.

Undervisningsplan musik 5.klasse 16/17. Undervisningsplan musik 5.klasse 16/17. Emne: We Are All Mad Tematisk tager vi af sæt i The Beatles album Stg. Pepper grundet i den surrealistiske musiske tilgang i musikken som komplimentere den verden

Læs mere

Undervisningsplan musik.4 klasse 16/17.

Undervisningsplan musik.4 klasse 16/17. Undervisningsplan musik.4 klasse 16/17. Emne: We Are All Mad Tematisk tager vi af sæt i The Beatles album Stg. Pepper grundet i den surrealistiske musiske tilgang i musikken som komplimentere den verden

Læs mere

Eleven kan udfolde sig selvstændigt i sang, spil og bevægelse. Eleven kan arrangere og komponere musikalske udtryk

Eleven kan udfolde sig selvstændigt i sang, spil og bevægelse. Eleven kan arrangere og komponere musikalske udtryk Kompetencemål Kompetenceområde Efter klassetrin Efter 4. klassetrin Efter 6. klassetrin Musikudøvelse Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil og bevægelse Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil

Læs mere

Musik Fælles Mål 2019

Musik Fælles Mål 2019 Musik Fælles Mål 2019 Indhold 1 Fagets formål 3 2 Fælles Mål 4 Kompetencemål 4 Fælles Mål efter klassetrin Efter 2. klassetrin 5 Efter 4. klassetrin 6 Efter 6. klassetrin 7 Fælles Mål efter kompetenceområde

Læs mere

Fagplan for musik 2018

Fagplan for musik 2018 Fagformål Formålet med undervisningen i musik er, at eleverne udvikler deres evner til at opleve musik og til at udtrykke sig i og om musik, derunder synge danske sange. Undervisningen skal bibringe dem

Læs mere

Årsplan 2012/2013 for musik i 3. klasse

Årsplan 2012/2013 for musik i 3. klasse Årsplan 2012/2013 for musik i 3. klasse Lærer: Suat Cevik Formål for faget musik Formålet med undervisningen i musik er, at eleverne udvikler deres evne til at opleve musik og til at udtrykke sig i og

Læs mere

Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil og bevægelse med bevidsthed om egen og andres rolle i musikalsk udfoldelse

Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil og bevægelse med bevidsthed om egen og andres rolle i musikalsk udfoldelse Fagformål for faget musik Eleverne skal i faget musik udvikle kompetencer til at opleve musik og til at udtrykke sig i og om musik, herunder synge danske sange. Faget skal bibringe dem forudsætninger for

Læs mere

Årsplan musik 1.a og 1.b på Interskolen 2012/2013 Periode Musikaktiviteter Materialer Evaluering

Årsplan musik 1.a og 1.b på Interskolen 2012/2013 Periode Musikaktiviteter Materialer Evaluering Årsplan musik 1.a og 1.b på Interskolen 2012/2013 Periode Musikaktiviteter Materialer Evaluering 33 Velkommen til musik. Introduktion til musiklokalet og dets instrumenter. Regler og rutiner i musiklokalet.

Læs mere

a) identificere musikalske parametre i forskellige stilarter og genrer i grønlandsk musik og i vestlig kunst- og populærmusik,

a) identificere musikalske parametre i forskellige stilarter og genrer i grønlandsk musik og i vestlig kunst- og populærmusik, Musik C 1. Fagets rolle Musikfagets rolle er at skabe sammenhæng mellem musikalsk praksis og teoretisk forståelse, musikalsk fortid og nutid, lokale og globale udtryksformer, samt musikalsk stil og originalitet.

Læs mere

Musikundervisning fra første til fjerde klasse på Interskolen

Musikundervisning fra første til fjerde klasse på Interskolen Fag formål Musikundervisning fra første til fjerde klasse på Interskolen Eleverne skal i faget musik udvikle kompetencer til at opleve musik og til at udtrykke sig i og om musik, herunder synge danske

Læs mere

Årsplan 2011/2012 for musik i 4. klasse

Årsplan 2011/2012 for musik i 4. klasse Årsplan 2011/2012 for musik i 4. klasse Lærer: Suat Cevik Formål for faget musik Formålet med undervisningen i musik er, at eleverne udvikler deres evne til at opleve musik og til at udtrykke sig i og

Læs mere

Eleven kan udfolde sig selvstændigt i sang, spil og bevægelse Eleven kan udtrykke sig musikalsk i fællesskab med andre

Eleven kan udfolde sig selvstændigt i sang, spil og bevægelse Eleven kan udtrykke sig musikalsk i fællesskab med andre Fag: Kompetencemål Musik Kompetenceområde Efter klassetrin Efter 4. klassetrin Efter 6. klassetrin Efter 9. / 10. klassetrin Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil og bevægelse Eleven kan deltage opmærksomt

Læs mere

Fagårsplan 10/11 Fag:Musik Klasse:1 A Lærer: CA Fagområde/ emne

Fagårsplan 10/11 Fag:Musik Klasse:1 A Lærer: CA Fagområde/ emne Sang Året Stemmepleje året fastholde lysten til at bruge stemmen og synge sammen enstemmigt Opvarmning Registre Klang stemmen Opmærksomhed omkring stemmepleje Hørelære året Indlære en sang gennem vokal

Læs mere

Årsplan Skoleåret 2013/14 Musik

Årsplan Skoleåret 2013/14 Musik Årsplan Skoleåret 2013/14 Musik Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 13/14. Skolens del og slutmål følger folkeskolens "fællesmål" 2009. FAGPLAN. FAG: Musik KLASSE: 1 kl. ÅR:

Læs mere

Årsplan for 3. klasse Skoleåret 2014/2015 efterår Fag: Musik. Ugeplan - dag Emne/tema/projekt Mål & Arbejdsformer

Årsplan for 3. klasse Skoleåret 2014/2015 efterår Fag: Musik. Ugeplan - dag Emne/tema/projekt Mål & Arbejdsformer Musikfagets overordnede formål: At eleverne udvikler deres evne til at opleve musik og til at udtrykke sig i og om musik. Desuden skal undervisningen give eleverne forudsætninger for aktiv deltagelse i

Læs mere

Læseplan for MUSIK 0. til 7. klasse

Læseplan for MUSIK 0. til 7. klasse Læseplan for MUSIK 0. til 7. klasse Musikken er en del af vores kultur og indtager en betydelig plads i børns og unges hverdag. Det er derfor naturligt, at musikundervisningen beskæftiger sig med såvel

Læs mere

Undervisningsplan for de praktisk-musiske fag

Undervisningsplan for de praktisk-musiske fag Undervisningsplan for de praktisk-musiske fag Definition: De praktisk-musiske musiske fag omfatter fagene sløjd, billedkunst, håndarbejde, hjemkundskab og musik. Formålet med undervisningen er, at eleverne

Læs mere

UVMs Læseplan for faget Musik

UVMs Læseplan for faget Musik UVMs Læseplan for faget Musik Læseplanen er struktureret ud fra de tre centrale kundskabs- og færdighedsområder. Den indeholder en angivelse af undervisningens progression i den obligatoriske musikundervisnings

Læs mere

Fælles Mål. Faghæfte 7. Musik

Fælles Mål. Faghæfte 7. Musik Fælles Mål Faghæfte 7 Musik Fælles Mål Faghæfte 7 Musik Publikationen indgår i Uddannelsesstyrelsens håndbogsserie som nr. 6-2004 Grafisk tilrettelæggelse: Schwander Kommunikation 1. udgave, 1. oplag,

Læs mere

Årsplan for musik på 1. årgang 2016/17 v/ musiklærer Bjørg Lindvang

Årsplan for musik på 1. årgang 2016/17 v/ musiklærer Bjørg Lindvang Årsplan for musik på 1. årgang 2016/17 v/ musiklærer Bjørg Lindvang Mål for undervisningen: Der arbejdes med udgangspunkt i Fællesmål med fokus på musikudøvelse, musikalsk skaben og musikforståelse. Link:

Læs mere

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Musik FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Musik FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE DEN KULTURELLE RYGSÆK sikrer børn og unge inspirerende møder med kunst og kulturarv giver børn og unge mulighed for at lære kulturens sprog giver børn og unge flere erfaringer med æstetiske og innovative

Læs mere

Målene for musikundervisningen er afstemt efter disse 3 kompetenceområder:

Målene for musikundervisningen er afstemt efter disse 3 kompetenceområder: Årsplan for musik i 3. klasse 2016-2017 Form og indhold: Nedenstående årsplan er blot en skitse der skal derfor tages forbehold for ændringer. Under hvert emneområde er skrevet en masse aktiviteter, sange

Læs mere

Undervisningsplan musik 6.klasse 16/17

Undervisningsplan musik 6.klasse 16/17 Evaluering 6 kl musik Undervisningsplan musik 6.klasse 16/17 Musik We are all mad Vi skal arbejde med, musikanalyse, musik begreber, form, stemninger og dynamik. Vi arbejder ud fra the Beatles album Stg.

Læs mere

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Musik FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Musik FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE DEN KULTURELLE RYGSÆK sikrer børn og unge inspirerende møder med kunst og kulturarv giver børn og unge mulighed for at lære kulturens sprog giver børn og unge flere erfaringer med æstetiske og innovative

Læs mere

Slutmål og undervisningsplan for faget musik

Slutmål og undervisningsplan for faget musik Musikundervisningens formål: Musik er en del af vores kultur og indtager en betydelig plads i børns og unges hverdag. Det er derfor naturligt, at musikundervisningen beskæftiger sig med samtidens musik,

Læs mere

Læreplan Musisk Skole Kalundborg Akustisk guitar

Læreplan Musisk Skole Kalundborg Akustisk guitar 1 2015 Læreplan Musisk Skole Kalundborg Akustisk guitar Formål.side 2 Faglige mål og fagligt indhold - Teknik..side 3 - Indstudering side 4 - Musikalske udtryk..side 5 - Gehør/Improvisation side 6 - Hørelære/teori.side

Læs mere

Læreplan Musisk Skole Kalundborg KOR

Læreplan Musisk Skole Kalundborg KOR 1 2015 Læreplan Musisk Skole Kalundborg KOR Formål.side 2 Faglige mål og fagligt indhold..side 3 - Teknik..side 4 - Kor/ det at synge sammen side 5 - Indstudering side 6 - Musikalske udtryk side 7 - Gehør/Improvisation

Læs mere

Odense Friskole. Fagplan for Musik

Odense Friskole. Fagplan for Musik Odense Friskole Fagplan for Musik Formål Formålet med undervisningen i musik er, at eleverne udvikler deres evne til at opleve og fordybe sig i sang, musik og bevægelse og til at udtrykke sig på disse

Læs mere

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Musik FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Musik FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE DEN KULTURELLE RYGSÆK sikrer børn og unge inspirerende møder med kunst og kulturarv giver børn og unge mulighed for at lære kulturens sprog giver børn og unge flere erfaringer med æstetiske og innovative

Læs mere

Musik B stx, juni 2010

Musik B stx, juni 2010 Musik B stx, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Musikfaget forener en teoretisk-videnskabelig, en kunstnerisk og en performativ tilgang til musik som en global og almenmenneskelig udtryksform.

Læs mere

Årsplan for musik i 6b 2008 4/8-31/12-2008. Legene og aktiviteterne i musikundervisnin gen vil bidrage til: At udvikle børnenes

Årsplan for musik i 6b 2008 4/8-31/12-2008. Legene og aktiviteterne i musikundervisnin gen vil bidrage til: At udvikle børnenes Dansk i 6B: Læsning tempo trænes øges ved frilæsning som fremlægges ved mundtlige brapporter for klassen. Dette skal samtidig give inspiration til nye læseideer til kammerater. Tekstanalyse, (herunder

Læs mere

Dette kompetenceområde beskæftiger sig med at arrangere, improvisere og komponere musik samt igangsætte og lede skabende musikalske aktiviteter.

Dette kompetenceområde beskæftiger sig med at arrangere, improvisere og komponere musik samt igangsætte og lede skabende musikalske aktiviteter. Sammenligning med JJJ/IU/LY/SB og med JEV oplæg 6/11-12= med gult er steder med ubetydelig eller ingen rettelser. Med rødt er vores formuleringer med sort er den tilrettede version.: Kompetencemål i musik

Læs mere

Årsplan for klasse Musik. Lærer: Anne V. Overvejelser:

Årsplan for klasse Musik. Lærer: Anne V. Overvejelser: Årsplan for 1-2-3. klasse. 2016-2017. Musik. Lærer: Anne V. Overvejelser: I trinmålene for musik er undervisningens udvikling opdelt i 3 områder: Musikudøvelse Musikalsk skaben Musikforståelse I 1. klasse

Læs mere

ÅRSPLAN MUSIK 4. KLASSE 2016/17, EVA BAK NYHUUS

ÅRSPLAN MUSIK 4. KLASSE 2016/17, EVA BAK NYHUUS ÅRSPLAN MUSIK 4. KLASSE 2016/17, EVA BAK NYHUUS Form og indhold: Under hvert emneområde er skrevet en masse aktiviteter, sange og øvelser ind i årsplanen. Klassen kommer ikke omkring alle aktiviteter,

Læs mere

LÆREPLAN Musisk Skole Kalundborg

LÆREPLAN Musisk Skole Kalundborg LÆREPLAN Musisk Skole Kalundborg Forskolen (0-9 år) Formål. side 2 Grundsyn. side 3 Mål for undervisningen i forskolen. side 3 Faglige mål og fagligt indhold - At styrke barnets umiddelbare musikglæde.

Læs mere

I musikundervisningen vil vi kommer omkring musikudøvelse, det musikalsk skabene samt musikforståelse.

I musikundervisningen vil vi kommer omkring musikudøvelse, det musikalsk skabene samt musikforståelse. Årsplan for musik med 6. Klasse 2011-2012 I musikundervisningen vil vi kommer omkring musikudøvelse, det musikalsk skabene samt musikforståelse. For at eleverne får et bredt repertoire af sange vil vi,

Læs mere

Generelle synspunkter i forhold til skolens formål og værdigrundlag.

Generelle synspunkter i forhold til skolens formål og værdigrundlag. TYSK Generelle synspunkter i forhold til skolens formål og værdigrundlag. Formål: Det er formålet med undervisning i tysk, at eleverne tilegner sig færdigheder og kundskaber, der gør det muligt for dem

Læs mere

Læseplan for faget musik

Læseplan for faget musik Læseplan for faget musik Indledning Faget musik er et obligatorisk fag i Folkeskolen fra 1. til 6. klasse. Undervisningen er opdelt i tre trinforløb: 1 2. kl., 3. 4. kl. og 5. 6. klasse. I faget musik

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2017

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2017 UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2017 Undervisningen i faget Musik bygger på Forenklede Fællesmål. Signalement og formål med musik Som overordnet mål i faget musik, er intentionen at eleverne skal inspireres

Læs mere

Årsplan Skoleåret 2014/2015 Musik Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 14/15. Skolens del og slutmål følger folkeskolens

Årsplan Skoleåret 2014/2015 Musik Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 14/15. Skolens del og slutmål følger folkeskolens Årsplan Skoleåret 2014/2015 Musik Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 14/15. Skolens del og slutmål følger folkeskolens fællesmål slut 2009. 1 FAGPLAN. SIDE: AF: FAG: Musik KLASSE:

Læs mere

Fælles Mål 2009. Musik. Faghæfte 7

Fælles Mål 2009. Musik. Faghæfte 7 Fælles Mål 2009 Musik Faghæfte 7 Undervisningsministeriets håndbogsserie nr. 9 2009 Fælles Mål 2009 Musik Faghæfte 7 Undervisningsministeriets håndbogsserie nr. 9 2009 Indhold Musik som obligatorisk fag

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2015

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2015 UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2015 Undervisningen i faget Musik bygger på Forenklede Fælles Mål. Signalement og formål med musik Som overordnet mål i faget musik, er intentionen at eleverne skal inspireres

Læs mere

Mødet med det fremm. Lærerstuderende fra Århus i Ungarn. Essay af Nikoline Ulsig, - -

Mødet med det fremm. Lærerstuderende fra Århus i Ungarn. Essay af Nikoline Ulsig, - - Mødet med det fremm Lærerstuderende fra Århus i Ungarn - - var dels tale om deciderede Kodályskoler 1, som kan sammenlignes med det, vi her- en helt normal skole. Det er i mødet med det fremmede, man får

Læs mere

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE Zangenbergs Teater Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN Inspirationsmateriale for 6-8 årige Inspirationsmaterialet indeholder forskellige aktiviteter og øvelser,

Læs mere

Målene for musikundervisningen er afstemt efter disse 3 kompetenceområder:

Målene for musikundervisningen er afstemt efter disse 3 kompetenceområder: Årsplan for musik i 1. klasse 2016-2017 Form og indhold: Nedenstående årsplan er blot en skitse der skal derfor tages forbehold for ændringer. Under hvert emneområde er skrevet en masse aktiviteter, sange

Læs mere

Faglig læsning i matematik

Faglig læsning i matematik Faglig læsning i matematik af Heidi Kristiansen 1.1 Faglig læsning en matematisk arbejdsmåde Der har i de senere år været sat megen fokus på, at danske elever skal blive bedre til at læse. Tidligere har

Læs mere

Systembeskrivelse Materialet tager udgangspunkt i violin/cello undervisning og er beregnet til elever på Musikskolen Holbæk. (og deres forældre)

Systembeskrivelse Materialet tager udgangspunkt i violin/cello undervisning og er beregnet til elever på Musikskolen Holbæk. (og deres forældre) 1 Definitioner Lyd omfatter både dynamik, tonehøjde (intonation) og artikulation. Dynamik: Kraftigt - svagt; legato staccato strøg. Artikulation: Tryk samt ansats - korte og lange strøg. : Dit tryk og

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2018

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2018 UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2018 Undervisningen i faget Musik bygger på Forenklede Fælles Mål. Signalement og formål med musik Som overordnet mål i faget musik, er intentionen at eleverne skal inspireres

Læs mere

Målene for musikundervisningen er afstemt efter disse 3 kompetenceområder:

Målene for musikundervisningen er afstemt efter disse 3 kompetenceområder: Årsplan for musik i 2. klasse 2016-2017 Form og indhold: Nedenstående årsplan er blot en skitse der skal derfor tages forbehold for ændringer. Under hvert emneområde er skrevet en masse aktiviteter, sange

Læs mere

RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE DEN KULTURELLE RYGSÆK FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK INDHOLD PERIODE

RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE DEN KULTURELLE RYGSÆK FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK INDHOLD PERIODE DEN KULTURELLE RYGSÆK sikrer børn og unge inspirerende møder med kunst og kulturarv giver børn og unge mulighed for at lære kulturens sprog giver børn og unge flere erfaringer med æstetiske og innovative

Læs mere

Fagplan for Musik. Sang. Instrumentalspil

Fagplan for Musik. Sang. Instrumentalspil Fagplan for Musik Formål Formålet med undervisningen i musik er, at eleverne udvikler deres evne til at opleve og fordybe sig i sang, musik og bevægelse, og til at udtrykke sig på disse områder. Gennem

Læs mere

Fredagsbrev 16. december 2011 (www.fritime.dk)

Fredagsbrev 16. december 2011 (www.fritime.dk) Fredagsbrev 16. december 2011 (www.fritime.dk) Kære alle Benyt lige juleferien til at checke for lus (også i overbygningen), de hygger sig åbenbart i en kold tid. Se endvidere tilbuddet om musikundervisning

Læs mere

Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk

Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse Lærer: Suat Cevik Formål for faget dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer

Læs mere

Sangskrivere kan forstås ud fra to yderpunkter: som håndværkere der mener at sangskrivning

Sangskrivere kan forstås ud fra to yderpunkter: som håndværkere der mener at sangskrivning Sangskriverne pibler frem fra alle kanter. De har fået deres egen uddannelse, de har deres egen festival, og enhver hip café har sin egen sangskriveraften. Sangskrivning er en genre i opblomstring, og

Læs mere

LÆREPLANER FOR MUSIKSKOLER, 2014

LÆREPLANER FOR MUSIKSKOLER, 2014 LÆREPLANER FOR MUSIKSKOLER, 2014 INDHOLD Præambel... 2 Kompetencemål... 3 Kompetenceområder... 3 Progressionsinddeling... 4 Fag... 4 Læsevejledning... 5 Forslag til læreplaner for musikskoler... 6 Overordnede

Læs mere

Læreplan Musisk Skole Kalundborg Klaver

Læreplan Musisk Skole Kalundborg Klaver 1 2015 Læreplan Musisk Skole Kalundborg Klaver Formål.side 2 Faglige mål og fagligt indhold - Teknik, Udtryk og viden..side 3 - Indstudering side 4 - Gehør/Improvisation side 5 - Hørelære/teori.side 6

Læs mere

Beskrivelse af praksis

Beskrivelse af praksis Beskrivelse af praksis Introduktion til håndfonemer, klodser og instrumenter Det mest optimale er at tænke håndfonemer, legoklodser og instrumenter ind i klassens bogstavgennemgang i børnehaveklassen.

Læs mere

Der skal være en hensigt med teksten - om tilrettelæggelse og evaluering af elevers skriveproces

Der skal være en hensigt med teksten - om tilrettelæggelse og evaluering af elevers skriveproces Der skal være en hensigt med teksten - om tilrettelæggelse og evaluering af elevers skriveproces Af Bodil Nielsen, Lektor, ph.d., UCC Det er vigtigt at kunne skrive, så man bliver forstået også af læsere,

Læs mere

Evalueringsresultatet af danskfaget på Ahi Internationale Skole. (2009-2010) Det talte sprog.

Evalueringsresultatet af danskfaget på Ahi Internationale Skole. (2009-2010) Det talte sprog. . bruge talesproget i samtale og samarbejde og kunne veksle mellem at lytte og at ytre sig udvikle ordforråd, begreber og faglige udtryk Indskoling. Fælles mål efter bruge talesproget i samtale, samarbejde

Læs mere

forklare forskellen mellem forklare forskellen mellem Eleven bør være i stand til at skelne mellem sin egen subjektive smag inden for kunst og æstetik

forklare forskellen mellem forklare forskellen mellem Eleven bør være i stand til at skelne mellem sin egen subjektive smag inden for kunst og æstetik Billedkunst Faglige mål med kommentarer fra vejledningen 2017 B STX C STX Kommentarer undersøge en problemstilling gennem en vekselvirkning mellem praksis, analyse og teori undersøge en problemstilling

Læs mere

Fagårsplan 10/11 Fag:Musik Klasse:4 B Lærer: CA Fagområde/ emne

Fagårsplan 10/11 Fag:Musik Klasse:4 B Lærer: CA Fagområde/ emne Musikalsk skaben året Redegøre for stemningen i en sang Selvvalgt musik året Fremlægge selvvalgt musik fællessang Året Deltage opmærksomt og med bevidsthed om egen rolle i fælles musikalsk udfoldelse Sangbogens

Læs mere

Årsplan 2011/2012 for dansk i 2. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk

Årsplan 2011/2012 for dansk i 2. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk Årsplan 2011/2012 for dansk i 2. klasse Lærer: Suat Cevik Formål for faget dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af, litteratur og andre udtryksformer

Læs mere

Faglige delmål og slutmål i faget Dansk. Trin 1

Faglige delmål og slutmål i faget Dansk. Trin 1 Faglige delmål og slutmål i faget Dansk. Trin 1 Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne i 1. klasse har tilegnet sig kundskaber og Det talte sprog Undervisningen tager udgangspunkt i elevernes sproglige

Læs mere

Årsplan MIM 2011/2012, 2. og 3. klasse

Årsplan MIM 2011/2012, 2. og 3. klasse Årsplan MIM 2011/2012, 2. og 3. klasse Bemanding i MIM-timerne: Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag UJ/ySK/ISA UJ/ySK/ISA UJ/ySK/ISA UJ/ySK/ISA - Mål for undervisningen: Mange af eleverne har behov for,

Læs mere

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer:

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer: De 6 læreplanstemaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Sociale kompetencer. Sprog. Krop og bevægelse. Natur og Naturfænomener. Kulturelle udtryksformer og værdier. Beklædning i gamle dage. Overordnede

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i SFO erne

Pædagogiske læreplaner i SFO erne Pædagogiske læreplaner i SFO erne Oplæg til skolereformsudvalgsmødet den 12.09.13 Ved Hanne Bach Christiansen SFO Leder Arresø Skole Historik Pædagogiske læreplaner har været brugt som arbejdsredskab i

Læs mere

Årsplan Musik i 2. klasse 2010/2011

Årsplan Musik i 2. klasse 2010/2011 www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan Musik i 2. klasse 2010/2011 De to musiktimer om ugen, har jeg valgt at dele op i moduler,

Læs mere

Indhold Praktisk-Musiske fag... 2 Definition... 2 Formål... 2 Musik... 3 Beskrivelse:... 3 Del- og slutmål... 4 Billedkunst... 9 Beskrivelse...

Indhold Praktisk-Musiske fag... 2 Definition... 2 Formål... 2 Musik... 3 Beskrivelse:... 3 Del- og slutmål... 4 Billedkunst... 9 Beskrivelse... Indhold Praktisk-Musiske fag... 2 Definition... 2 Formål... 2 Musik... 3 Beskrivelse:... 3 Del- og slutmål... 4 Billedkunst... 9 Beskrivelse... 9 Emneoversigt samt del- og slutmål:... 9 PM fag... 11 Beskrivelse...

Læs mere

Vores projekt/vores undervisningsmateriale

Vores projekt/vores undervisningsmateriale Vores projekt/vores undervisningsmateriale Dansk udtale og grammatik nu med musik - for alle med dansk som andetsprog - Det er titlen på vores CD med tilhørende skriftligt materiale i e-form. Der er 25

Læs mere

Dansk på Viby Friskole

Dansk på Viby Friskole Dansk på Viby Friskole Formålet for faget dansk Danskundervisningen på Viby Friskole lever op til samtlige af de trinmål, der er beskrevet i Undervisningsministeriets krav til centrale kundskaber og færdigheder

Læs mere

SAMARBEJDE MELLEM FOLKE- OG MUSIKSKOLE

SAMARBEJDE MELLEM FOLKE- OG MUSIKSKOLE SAMARBEJDE MELLEM FOLKE- OG MUSIKSKOLE lægger op til et tværprofessionelt samarbejde mellem folkeskole og musikskole. Samarbejdet mellem folkeskolelærer og musikskolelærer går sjældent af sig selv. Det

Læs mere

BANDHOLM BØRNEHUS 2011

BANDHOLM BØRNEHUS 2011 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 3. TEMA: Sproglige kompetencer. BANDHOLM BØRNEHUS 2011 Der er mange sprog som eksempelvis nonverbalt sprog, talesprog, skriftsprog, tegnsprog, kropssprog og billedsprog. Igennem

Læs mere

Delma l for Danish. Det talte sprog. Måltaksonomi: Beginners Middlegroup Advanced Efter Y4 Forstå enkle ord og vendinger knyttet til dagligdagen

Delma l for Danish. Det talte sprog. Måltaksonomi: Beginners Middlegroup Advanced Efter Y4 Forstå enkle ord og vendinger knyttet til dagligdagen Delma l for Danish Det talte Måltaksonomi: Beginners Middlegroup Advanced Efter Y4 Forstå enkle ord og vendinger knyttet til dagligdagen Fortælle hvad man har oplevet Fremlægge, fortælle, forklare og interviewe

Læs mere

Årsplan. Skoleåret 2014/2015 Linjefag 7. 9. klasse

Årsplan. Skoleåret 2014/2015 Linjefag 7. 9. klasse Årsplan Skoleåret 2014/2015 Linjefag 7. 9. klasse 1 Årsplan for Linjefag musik FAG: Musik KLASSE: 7-9 klasse ÅR: 14/15 Lærer: MG August Oktober Opbygning af et fælles repertoire til Spil Dansk Dagen samt

Læs mere

Smag på læsningen - oplæsning og smagsprøver

Smag på læsningen - oplæsning og smagsprøver Side: 1/5 Smag på læsningen - oplæsning og smagsprøver Forfattere: Lisa Hansen Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Essay Kompetenceområder: Læsning, Fortolkning Introduktion: Denne aktivitet bygger

Læs mere

Klassens egen grundlov O M

Klassens egen grundlov O M Klassens egen grundlov T D A O M K E R I Indhold Argumentations- og vurderingsøvelse. Eleverne arbejder med at formulere regler for samværet i klassen og udarbejder en grundlov for klassen, som beskriver

Læs mere

MUSIKOPLEVELSE LÆRER

MUSIKOPLEVELSE LÆRER MUSIKOPLEVELSE LÆRER OM ELEVOPGAVEN Eleverne skal indledningsvist møde komponisten Lars Kynde i hans forskellige værksteder. Derefter skal de lytte til et uddrag af værket Elefanthjerte, der spilles på

Læs mere

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg Som der står beskrevet i Dagtilbudsloven, skal alle dagtilbud udarbejde en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og fra 3 år til barnets skolestart. Den pædagogiske læreplan skal

Læs mere

SMTTE modellen I Norddjurs bruger alle dagtilbud den samme model, når der skal laves handlingsplaner. Denne model hedder SMTTE-modellen.

SMTTE modellen I Norddjurs bruger alle dagtilbud den samme model, når der skal laves handlingsplaner. Denne model hedder SMTTE-modellen. SMTTE modellen I Norddjurs bruger alle dagtilbud den samme model, når der skal laves handlingsplaner. Denne model hedder SMTTE-modellen. De 5 bogstaver i SMTTE står for: Sammenhæng Mål Tegn Tiltag Evaluering

Læs mere

Odsherred Musikskole. Læreplaner Odsherred Musikskole. Violinen Målgruppe: Elever Niveau: Begynder. Elevens navn:

Odsherred Musikskole. Læreplaner Odsherred Musikskole. Violinen Målgruppe: Elever Niveau: Begynder. Elevens navn: - Læreplaner Læreplaner Odsherred Musikskole Målgruppe: Elever Niveau: Begynder v. Finni og Frans Elevens navn: Kropsforståelse - v. Finni og Frans Holde pulsen i et helt stykke. Holde pulsen i et helt

Læs mere

Undervisningsdifferentiering - fælles mål, forskellige veje. Bodil Nielsen Lektor, ph.d.

Undervisningsdifferentiering - fælles mål, forskellige veje. Bodil Nielsen Lektor, ph.d. Undervisningsdifferentiering - fælles mål, forskellige veje Bodil Nielsen Lektor, ph.d. Fælles Mål som udgangspunkt for elevernes medbestemmelse for kollegialt samarbejde for vurdering af undervisningsmidler

Læs mere

Kompetencemålene beskriver hvilke kompetencer børnene skal tilegne sig i deres tid i dagtilbuddene inden de skal begynde i skolen.

Kompetencemålene beskriver hvilke kompetencer børnene skal tilegne sig i deres tid i dagtilbuddene inden de skal begynde i skolen. Fælles kommunale læreplansmål For at leve op til dagtilbudslovens krav og som støtte til det pædagogiske personales daglige arbejde sammen med børnene i Ruderdal kommune er udarbejdet kompetencemål indenfor

Læs mere

Fagplan for dansk Delmål 2 (efter 3. klassetrin) Det talte sprog:

Fagplan for dansk Delmål 2 (efter 3. klassetrin) Det talte sprog: Fagplan for dansk Skolens formål med faget dansk følger beskrivelsen af formål i folkeskolens Fælles Mål: Stk. 1. Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som en

Læs mere

Guide til lektielæsning

Guide til lektielæsning Guide til lektielæsning Gefions lærere har udarbejdet denne guide om lektielæsning. Den henvender sig til alle Gefions elever og er relevant for alle fag. Faglig læsning (=lektielæsning) 5- trinsmodellen

Læs mere

At blive anerkendt som en person i tilblivelse, der sætter spor undervejs

At blive anerkendt som en person i tilblivelse, der sætter spor undervejs 1. Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medlevende omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2019/2020

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2019/2020 UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2019/2020 Undervisningen i faget Musik bygger på Fælles Mål. Signalement og formål med musik Som overordnet mål i faget musik, er intentionen at eleverne skal inspireres og

Læs mere

Mål Indhold Gode råd Materialer

Mål Indhold Gode råd Materialer På Tjørnegårdskolen Sang 0. 2, Mål Indhold Gode råd Materialer Glæden ved sang Kende et repetoire af nye, ældre danske sange og salmer Sange med flotte melodier, og tekster, der er sjove at synge. Forskellige

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

Nyvej 7, 5762 Vester Skerninge - Tlf. 62241600 - www.vskfri.dk - skoleleder@vskfri.dk. Fagplan for Musik

Nyvej 7, 5762 Vester Skerninge - Tlf. 62241600 - www.vskfri.dk - skoleleder@vskfri.dk. Fagplan for Musik Fagplan for Musik Formål Formålet med undervisningen i musik er, at eleverne udvikler deres evne til at opleve og fordybe sig i sang, musik og bevægelse, og til at udtrykke sig på disse områder. Gennem

Læs mere

Musik (valgfag) Fælles Mål

Musik (valgfag) Fælles Mål Musik (valgfag) Fælles Mål 2019 Indhold 1 Fagets formål 3 2 Fælles Mål 4 Fælles Mål efter klassetrin Efter 7.-8. klassetrin 4 Fælles Mål Musik (valgfag) 2 1 Fagets formål Eleverne skal i faget musik udvikle

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Stk. 3. Undervisningen skal give eleverne adgang til de skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab.

Stk. 3. Undervisningen skal give eleverne adgang til de skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab. 10.klasse Humanistiske fag : Dansk, engelsk og tysk Dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som kilder

Læs mere