Børne- og Familieudvalget

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Børne- og Familieudvalget"

Transkript

1 Referat Børne- og Familieudvalget kl. 13:00 Mødelokale 1.01, Fjerritslev administrationsbygning Jammerbugt Kommune

2 Børne- og Familieudvalget Punkter på åbent møde: 70. Skolestruktur og kvalitet i folkeskolen Status vedr. budget Års- og Udviklingsplan Ansøgning om etablering af småbørnsgruppe ved Trekronerskolen Fleksibel frokostordning fra Normeringsprincipper for specialundervisningsområdet Fremtidig organisering af Ungdommens Uddannelsesvejledning Rammeaftaler - Bindende tilmelding til ydelser med trækningsret og abonnement for Opdatering af helhedsplanen i 2010 for børne- og familieudvalgets område Orientering fra Børne- og Familiedirektøren Orientering fra Børne- og Familieudvalgets medlemmer 33 Punkter på lukket møde: 81. Orientering fra Børne- og Familiedirektøren 82. Orientering fra Børne- og Familieudvalgets medlemmer Afbud:

3 Børne- og Familieudvalget Skolestruktur og kvalitet i folkeskolen / Henning Josefsen Beslutningstema Skolestruktur og kvalitet i folkeskolen. Sagsbeskrivelse Kommunalbestyrelsen har på et temamøde den 18. februar 2010 drøftet, hvordan den med sine beslutninger bedst understøtter og fremmer kvalitetsudviklingen af skolevæsenet til gavn for elevernes læring og udvikling. Den vedtagne Helhedsplan rummer følgende målsætninger på skoleområdet: Alle børn skal have mulighed for at lære og udfordres i de sociale og kulturelle sammenhænge, der danner ramme om børnenes udvikling og dannelse i lokalmiljøet Skolen skal møde børnene med en anerkendende tilgang og i samspil med forældre give hvert enkelt barn mulighed for at opleve sig som værdsat med de ressourcer det enkelte barn er i besiddelse af Dette forudsætter at skolerne i Jammerbugt kommune løser deres opgave på et højt fagligt niveau. Kommunalbestyrelsen har vedtaget en skolepolitik gældende for en 4-årig periode, der forløber over skoleårene 2008/ /12. Den skal ses i sammenhæng med den overordnede børnepolitik. Skolepolitikken udtrykker de grundlæggende værdier, som folkeskolen i Jammerbugt Kommune bygger på, og den udtrykker, hvad det er for en folkeskole, politikerne ønsker, kommunen skal have. Skolepolitikken udstikker således de overordnede retningslinjer for, hvordan folkeskolen skal udvikle sig i 4-årsperioden. I skolepolitikken er det besluttet at sætte fokus på følgende syv temaer: Inklusion Trivsel og sundhed Læring Skoleledelse Forældresamarbejde Oplevelse og sammenhænge De fysiske rammer Med afsæt i skolepolitikken skal de enkelte skoleledelser udarbejde udviklingsplaner, der konkret og operationelt anviser, hvordan den enkelte

4 Børne- og Familieudvalget skole vil arbejde med at omsætte skolepolitikken i praksis, og hvordan den vil dokumentere og evaluere indsatsen. Sideløbende med udarbejdelsen af skolepolitikken er der udarbejdet en udviklingsplan, som er en overordnet udbygnings- og vedligeholdelsesplan for kommunens 21 folkeskoler. Udviklingsplanen blev udarbejdet pr. 2. juli 2009 og godkendt i kommunalbestyrelsen den 20. august Udviklingsplanen skal anvendes som prioriteringsgrundlag for fremtidige investeringer i skoleanlæg. Udviklingsplanen indeholder en registrering af de eksisterende bygningsmæssige forhold på skolerne og en faglig vurdering af den vedligeholdelsesmæssige stand samt overblik over muligheder for eventuelle udvidelser. Der er i forbindelse med temadrøftelsen i kommunalbestyrelsen den 18. februar 2010 udarbejdet et forslag til en tidsplan for en politisk og administrativ proces i 2010 i forhold til at gennemføre eventuelle ændringer af skolevæsenet, herunder af skolestrukturen. Hovedpunkterne i forslaget til tidsplan er: 25. marts 2010: Efter oplæg fra Børne- & Familieudvalget godkender kommunalbestyrelsen forslag til tidsplan samt hvilket beslutningsgrundlag, der skal tilvejebringes. Kommunalbestyrelsens beslutning lægges offentlig frem umiddelbart efter mødet. 8. april 2010: Møde med Det rådgivende organ på folkeskoleområdet. April og maj måneder 2010: Forvaltningen beskriver de scenarier, som kommunalbestyrelsen har besluttet på sit møde den 25. marts maj 2010: Temamøde i kommunalbestyrelsen Uge 22: Offentlige møder. Form og placering aftales mellem gruppeformændene. 24. juni 2010: Efter oplæg fra Børne- & Familieudvalget og Økonomiudvalget træffer kommunalbestyrelsen beslutning om de eventuelle forslag til ændringer af skolevæsenet, som ønskes gennemført. Forslagene sendes i både offentlig høring og til høring hos skolerne. Lovkrav om minimum 8 ugers høringer ved skolenedlæggelser og ændring af skoledistrikter. 28. juni 2010: Præsentation af høringsmaterialet i Det rådgivende organ Uge 33: Offentlige møder. Form og placering aftales mellem gruppeformændende.

5 Børne- og Familieudvalget september 2010: Høringsfristen udløber. Oktober måned 2010: Forvaltningen bearbejder indkomne indsigelser og høringssvar, hvorefter der finder endelig politisk behandling sted. 18. november 2010: Kommunalbestyrelsen træffer endelig beslutning. Lovkrav om at beslutningen meddeles skolebestyrelserne senest d. 1. december forud for det kommende skoleår, hvis der sker skolenedlæggelser eller ændring af skoledistrikter. På baggrund af drøftelserne på temamødet foreslås følgende (scenarier) nærmere belyst: a. Flytning af alle 7. klasser til overbygningsskolerne, således at fødeskoler har klasse. b. Flytning af klasse til overbygningsskolerne, således at fødeskolerne har klasse. c. Omlægning af den nuværende skoledistriktsstruktur til 7 distrikter, så der er ét distrikt pr. overbygningsskole med en eller flere fødeskoler. d. Skoler under en given størrelse nedlægges. Det skal nærmere fastlægges, hvad en given størrelse er. e. Er den nuværende struktur for specialklasser/-skoler hensigtsmæssig? f. Muligheder for etablering af 10. klassecenter. g. Hvordan kan et økonomisk nettoprovenu af strukturændringer disponeres, så det anvendes til at styrke kvaliteten i folkeskolen. Eksempel: Hvad kan man få for pengene, hvis kommunalbestyrelsen prioriterer at anvende provenuet, så det styrker målsætning om, at mindst 95 % af en årgang skal have en ungdomsuddannelse? h. De økonomiske konsekvenser af etablering af friskoler. I forhold hertil blev følgende præciseret: - I alle scenarier belyses de umiddelbare økonomiske konsekvenser, de bygningsmæssige forhold (herunder behov for kapacitetsudvidelse samt bygninger, der kan afstås), skolekørsel og sammenhængen med dagpasning/sfo. - Ved behov for udvidelse af bygningskapacitet beskrives den mulige tidsplan i relation til den proces, der tilrettelægges for flytning af klasser/skoler. - Vedrørende afståelse af bygninger i forbindelse med eventuelle skolenedlæggelser foretages der i hvert enkelt tilfælde en konkret vurdering af bygningernes mest hensigtsmæssige fremtid eventuelt alternative muligheder med beskrivelse af økonomiske konsekvenser. Der lægges op til en åben debat, og til at skolerne inddrages i forhold til udarbejdelsen af beslutningsgrundlaget. Elevtal, bygningsmæssige forhold m.v. vil blive kvalificeret ved høring af skolerne.

6 Børne- og Familieudvalget Forvaltningen forventer som udgangspunkt selv at kunne tilvejebringe det beslutningsgrundlag, som kommunalbestyrelsen beslutter den 25. marts Det foreslås dog, at der gives forvaltningen mulighed for inden for en økonomisk ramme på kr. at rekvirere ekstern bistand, såfremt der måtte vise sig behov for dette. Til at følge processen med udarbejdelse af beslutningsgrundlaget foreslås nedsat en styregruppe bestående af borgmesteren, formand og næstformand for Børne- og Familieudvalget, kommunaldirektøren, direktøren for Børne- og Familieforvaltningen og skolechefen. Retsgrundlag Folkeskoleloven, herunder Bekendtgørelse nr. 615 af (procedure for skolenedlæggelser). Økonomi og finansiering kr. til ekstern bistand ved udarbejdelsen af beslutningsgrundlaget. Udgiften kan finansieres af mindreudgift på Politikområde 1 Dagpasning, hvor der er vigende børnetal i dagplejen. Høring/borger- og brugerinvolvering Der skal være en åben debat, hvor alle interessenter/interesserede har mulighed for at deltage, jf. i øvrigt også tidsplanen. Indstilling Børne- & Familiedirektøren indstiller, at Børne- & Familieudvalget anbefaler at forslaget til tidsplan godkendes, at de 8 forslag, der fremkom på temamødet, godkendes til nærmere belysning, at det drøftes, i hvilket omfang andre momenter fra opsamlingen på temamødet skal inddrages at der gives forvaltningen mulighed for at trække på ekstern bistand inden for en ramme på kr. i forbindelse med udarbejdelsen af beslutningsgrundlaget at der nedsættes en styregruppe bestående af borgmesteren, formand og næstformand for Børne- og Familieudvalget, kommunaldirektøren, direktøren for Børne- og Familieforvaltningen og skolechefen. Børne- og Familieudvalget den Tidsplanen anbefales godkendt, som foreløbig tidsramme, i den forstand at Kommunalbestyrelsen d. 27. maj drøfter om der er grundlag for at gå videre med processen. Det planlagte møde d. 28. juni med præsentation i "Det Rådgivende Organ" anbefales flyttet til medio august måned. De beskrevne forslag anbefales justeret således at:

7 Børne- og Familieudvalget i scenarie C ændres antallet "7" distrikter til "færre" distrikter - i scenarie D belyses i forhold til hvor Forvaltningen finder at der er et interessant alternativ at belyse Endvidere inddrages følgende temaer: - skolens betydning for lokalsamfundet - i forhold til afklaring af skolekørsel, belyses transporttiden Ramme på kr. til ekstern bistand anbefales godkendt. Forslag til sammensætning af styregruppe anbefales godkendt. Henrik C. Pedersen og Torben Sørensen kan ikke anbefale at der etableres en styregruppe, idet de ønsker at processen styres i de eksisterende organer Fraværende: Afbud Økonomiudvalget den Indstillingen anbefales godkendt. Økonomiudvalget indstiller tillige, at styregruppen udvides med næstformanden for Økonomiudvalget, samt at følgende inddrages i processen: Udligning af klassestørrelser mellem skoler i samme skoledistrikt. Fraværende: Afbud Erik Ingerslev (F) Kommunalbestyrelsen den Økonomiudvalgets indstilling godkendt. Henrik Pedersen og Torben Sørensen fastholder deres særstandpunkt fra Børne- og Familieudvalgets møde. Fraværende: Karl Schrøder (A) Afbud Inge Pedersen (A)

8 Børne- og Familieudvalget Per Halsboe-Larsen (A) Genoptagelse af sag til behandling på Børne- & Familieudvalgets møde den 7. juni 2010 Sagsbeskrivelse Forvaltningen har udarbejdet en foreløbig rapport, der indeholder de oplysninger og beskrivelser, som Kommunalbestyrelsen på sit møde den 25. marts 2010 besluttede at have som grundlag for sine drøftelser og eventuelle beslutninger om forandringer af skolevæsenet. I rapporten redegøres for de ønskede scenarier og for det datagrundlag og de beregningsmetoder, der er anvendt. Rapporten belyser - de ressourceøkonomiske konsekvenser i form af lønudgifter til lærere, ledere og sekretær - de bygningsrelaterede udgifter ved skoler, der er undersøgt nedlagt - de bygningsmæssige investeringer ved kapacitetsudvidelse på de modtagende skoler - befordringsudgifter og -tider - skolernes betydning for lokalsamfundet og bygningernes anvendelse til andet end skoledrift - sammenhængen til dagpasning - indspil til, hvordan et eventuelt nettoprovenu af strukturændringer kan anvendes til styrkelse af kvaliteten i folkeskolen. Den foreløbige rapport vil i de nærmeste uger blive kvalitetssikret og på enkelte punkter udbygget på baggrund af Kommunalbestyrelsens bemærkninger på temamødet d. 27. maj Endelig rapport vil foreligge senest 24. juni Retsgrundlag Folkeskoleloven. Økonomi og finansiering Økonomien i de forskellige scenarier er beskrevet i rapporten Høring/borger- og brugerinvolvering Den foreløbige rapport er offentliggjort og præsenteret på to offentlige møder 31. maj og 2. juni Hvis Kommunalbestyrelsen beslutter nedlæggelse af skoler skal der iværksættes en høring af mindst 8 ugers varighed inden forslaget kan vedtages endeligt.

9 Børne- og Familieudvalget Indstilling Børne- & Familiedirektøren indstiller, at den udarbejdede rapport drøftes, at der træffes beslutning om hvilke indstillinger til Kommunalbestyrelsen rapporten giver anledning til. Bilag: Foreløbig rapport vedrørende skolestruktur og kvalitet i Folkeskolen Børne- og Familieudvalget, den Børne- og Familieudvalget indstiller, at Kommunalbestyrelsen i sit møde d. 24. juni 2010 vedtager følgende: Kommunalbestyrelsen agter at ændre skolestrukturen i Jammerbugt Kommune og sender derfor følgende ændring i høring, hvor der etableres i alt 7 skoledistrikter: ét for hver af de nuværende overbygningsskoler. Det indebærer at følgende skoler nedlægges: 1. Saltum Centralskole, Jetsmark Centralskole, Aabybro Skole, Biersted Skole, Brovst Skole, Fjerritslev Skole og Skovsgaardsskolen nedlægges idet bygningerne vil blive anvendt som undervisningssteder for 7 nye skoler 2. Ingstrup, Vester Hjermitslev, Moseby, Pandrup, Nørhalne, Ulveskov, Gjøl, Øland/Langeslund, Halvrimmen, Tranum, Hjortdal, Thorup Klim, Ørebro, og Trekroner skoler nedlægges, idet bygningerne kan fortsætte som undervisningssteder på de 7 skoler, jf. punkt. 1. De nye skoledistrikter afgrænses således: Saltum Centralskole: de nuværende skoledistrikter til Saltum Centralskole, Vester Hjermitslev Skole og Ingstrup Skole. Brovst skole: de nuværende skoledistrikter til Brovst Skole, Halvrimmen Skole og Øland/Langeslund Skole. Jetsmark Centralskole: de nuværende skoledistrikter til Jetsmark Centralskole, Pandrup skole og Moseby skole. Det nye samlede skoledistrikt navngives: Jetsmark/Pandrup Skole. Aabybro skole: de nuværende skoledistrikter til Aabybro Skole, Gjøl Skole og

10 Børne- og Familieudvalget Ulveskov Skole. Biersted skole: de nuværende skoledistrikter til Biersted Skole og Nørhalne Skole. Fjerritslev skole: de nuværende skoledistrikter til Fjerritslev Skole, Thorup- Klim skole, Ørebroskolen, Trekronerskolen og Hjortdal Skole. Skovsgaardsskolen: de nuværende skoledistrikter til Skovsgaardsskolen og Tranum Skole. Der gennemføres en høringsproces frem til d. 25. september 2010, hvor alle er velkomne til at indsende kommentarer og bemærkninger både til ovenstående konkrete løsning og til alle de øvrige scenarier, der er beskrevet i rapporten "Skolestruktur og kvalitet i folkeskolen". Kommunalbestyrelsen understreger, at der ikke hermed er truffet nogen endelig beslutning om ændring af skolestrukturen. Kommunalbestyrelsens medlemmer vil lytte grundigt til de synspunkter, der gør sig gældende i høringsfasen og Kommunalbestyrelsen er dermed helt åben overfor, at den endelige beslutning, der træffes senere på året, på væsentlige punkter kan afvige fra ovenstående. Kommunalbestyrelsen har besluttet at sende ovenstående ændring af skolestrukturen i høring for at sikre, at eventuelle skolenedlæggelser har været omfattet af den lovpligtige høring. Fraværende: Tilbage til toppen

11 Børne- og Familieudvalget Status vedr. budget / Palle Hansen Beslutningstema Drøftelse af forslag til prioriteringskatalog, effektiviseringskatalog samt nye budgetønsker til budget Sagsbeskrivelse I henhold til tidsplanen for Budget 2011, der blev godkendt af Økonomiudvalget d. 20. januar 2010, skal fagudvalgene i perioden april-juni drøfte budget 2011 for udvalgets område, herunder senest d. 14. juni aflevere et foreløbigt forslag til budget 2011 for udvalgets område til efterfølgende drøftelse på temamøde i Kommunalbestyrelsen d. 24. juni. Økonomiudvalget godkendte d. 14. april 2010 følgende ramme for arbejdet med Budget 2011: Lønnen fremskrives jf. KLs vejledning med 1,8% fra 2010 til 2011 Der foretages ikke prisfremskrivning Der udarbejdes et effektiviseringskatalog Der udarbejdes et prioriteringskatalog svarende til 3% af serviceudgifterne for 2011 og 5% for de følgende år. For Børne- og Familieudvalgets område svarer 3% til 16,2 mio. kr. og 5% til 27,1 mio. kr. Forvaltningen vil i mødet præsentere forslag til prioriterings- og effektiviseringskatalog samt forslag til nye initiativer. Retsgrundlag Den kommunale styrelseslov. Økonomi og finansiering Forberedelse af budget Høring/borger- og brugerinvolvering Med-udvalgene inddrages i budgetprocessen. Børne- og Familieudvalget har afholdt dialogmøde med ForvaltningsMED d. 10. maj, og der planlægges nyt møde i august måned. Bestyrelser m.v. vil blive inddraget i forbindelse med høringsperioden der er d september. Indstilling

12 Børne- og Familieudvalget Børne- og Familiedirektøren indstiller at Børne- og Familieudvalget drøfter Forslag til prioriteringskatalog Forslag til effektiviseringskatalog Forslag til nye initiativer Bilag: Børne- og Familieudvalget, den Budgetforslag blev drøftet. Forvaltningen arbejder videre med forslagene, hvorefter budget 2011 drøftes på ny i Børne- og Familieudvalgets møde i august måned. Fraværende: Torben Sørensen (V) Tilbage til toppen

13 Børne- og Familieudvalget Års- og Udviklingsplan / Palle Hansen Beslutningstema Godkendelse af Års- og Udviklingsplan for indsatsen overfor udsatte børn og unge i Jammerbugt Kommune. Sagsbeskrivelse Forvaltningen har for anden gang udarbejdet en plan for indsatsen overfor udsatte børn og unge i Jammerbugt Kommune. Års- og Udviklingsplan dækker dels et tilbageblik på udviklingen i 2009 og dels en plan for den fremadrettede indsats i 2010 og Års og Udviklingsplan har som sin forgænger et stærkt økonomisk fokus. Hvert politikområde, dvs. Dagtilbud, Undervisning og fritid samt dele af Sundhedsfremme, forebyggelse og særlig indsats er i planen beskrevet således, at der er skabt et overblik samt sammenligningsgrundlag i forhold til regnskab 2008, budget og regnskab 2009 samt status 30. april 2010 og det aktuelt forventede regnskab Års- og Udviklingsplanen vil udgøre arbejdsgrundlaget for ledelsen i Børne og Familieforvaltningen både i et økonomisk og i et mono og tværfagligt sammenhængende perspektiv. Et økonomisk overblik over budget og regnskab indenfor de nævnte områder fremgår af nedenstående tabel. Økonomistatus Kr Regnskab 2008 (2010 pris) Budget 2009 (2010 pris) Kor. budget 2009 (2010 pris) Regnskab 2009 (2010 pris) Budget 2010 Kor. budget 2010 Forventet regnskab 2010 (pr ) Særlige skoletilbud Særlige dagtilbud Sundhedsfremme, Forebyggelse og særlig indsats I alt Der vil fortsat i årerne fremover være behov for at understøtte udmøntningen af de politiske beslutninger vedr. arbejdet inden for Børne- og Familieområdet. Målene og intentionerne i Helhedsplanen, Den Sammenhængende Børnepolitik, Det tværfaglige samarbejde og styring af den tværgående visitation samt Visitationsgrundlaget nødvendiggør et

14 Børne- og Familieudvalget ledelsesmæssigt fokus på alle niveauer. Dette fokus vil bl.a. udmønte sig i udviklingsstrategier og processer, hvor målet er at udvikle den nuværende praksis i såvel det faglige som tværfaglige samarbejde i overensstemmelse med de politiske beslutninger og den nyeste faglige viden på området. Retsgrundlag Folkeskoleloven Dagtilbudsloven Lov om social service Økonomi og finansiering Fremgår af sagsfremstilling samt Års- og Udviklingsplanen Høring/borger- og brugerinvolvering Indstilling Børne- og Familiedirektøren indstiller til Børne- og Familieudvalget at Års- og Udviklingsplan godkendes. Bilag: Udkast til Udviklingsplan 2010 Børne- og Familieudvalget, den Godkendt. Fraværende: Torben Sørensen (V) Tilbage til toppen

15 Børne- og Familieudvalget Ansøgning om etablering af småbørnsgruppe ved Trekronerskolen / Harriet Meisner Beslutningstema Behandling af ansøgning fra skolebestyrelsen ved Trekronerskolen, samt Solstrålerådet om etablering af småbørnsgruppe. Sagsbeskrivelse Skolebestyrelsen ved Trekronerskolen og Solstrålerådet - forældrerådet ved pasningstilbuddet Solstrålen, der organisatorisk er en del af skolen, har fremsendt ansøgning om mulighed for at etablere en småbørnsgruppe for 0-2 årige. Solstrålen varetager i dag pasning af ca. 56 børnehavebørn samt 57 SFObørn ved Trekronerskolen. Solstrålen er organiseret som en samdreven institution med Trekronerskolen, der skaber mulighed for også at tilbyde pasning af småbørn i 0-2 års alderen. I ansøgningen argumenteres for mulighederne for at skabe helhed i familiers liv, blandt andet ved at sikre pasning af alle børn på samme fysiske lokalitet. Endvidere tilkendegives at et faldende børnetal i børnehavedelen, nu skaber fysisk plads til også at rumme børn i 0-2 års alderen. Forvaltningens kommentarer: Der er i området pt. ikke behov for udvidelse af pladser for 0-2 årige. Hvis der oprettes småbørnsgrupper som lokale løsninger i yderdistrikterne, vil det være svært at fastholde dagplejen som et tilbud i nærmiljøet. Retsgrundlag Folkeskolelovens 24a. En samdreven institution har fælles ledelse og fælles bestyrelse mellem folkeskolen og dagtilbud. Økonomi og finansiering I 2010-tal er forskellen mellem udgiften til en plads i en småbørnsgruppe og en plads i dagplejen netto kr. pr barn pr. år. Der er ikke beregnet etableringsudgifter ved oprettelse af småbørnsgrupper. Høring/borger- og brugerinvolvering

16 Børne- og Familieudvalget Indstilling Børne- og Familiedirektøren indstiller til Børne- og Familieudvalget at der gives afslag på ansøgningen. Bilag: Ansøgning om etablering af småbørnsgruppe fra skolebestyrelse og Solstrålerådet Ansøgning om etablering af småbørnsgruppe fra Trekronerskolens ledelse Børne- og Familieudvalget, den Godkendt. Fraværende: Torben Sørensen (V) Tilbage til toppen

17 Børne- og Familieudvalget Fleksibel frokostordning fra / Lenette Sørensen Beslutningstema D. 27. januar 2010 blev der indgået nyt forlig omkring indførelsen af frokostordninger i daginstitutioner. Den oprindelige ordning blev med forliget gjort mere fleksibel og med større valgfrihed for forældrebestyrelserne. Kommunalbestyrelsen (Børne- og Familieudvalget) skal dog træffe en række beslutninger om rammerne for ordningens indførelse. Beslutningstemaet omhandler et forslag til udmøntningen af en fleksibel frokostordning og en proces for dens indførelse i Jammerbugt Kommune. Sagsbeskrivelse Baggrund: I november 2008 vedtog Folketinget en ændring af Dagtilbudsloven som indbefattede, at alle børn i børnehaver skulle tilbydes et sundt frokostmåltid. Samtidig skete der en justering af loftet for forældrebetaling. Lovændringen har løbende været genstand for megen debat, og i forbindelse med regeringens aftaler om kommunernes økonomi i 2009 og i 2010 er udmøntningen af lovændringen således også blevet både præciseret, og justeret. Senest i januar 2010 blev det sunde frokostmåltid kraftigt debatteret. I den forbindelse besluttede Børne- og Familieudvalget at stille et planlagt madudbud i bero og at udskyde opstartstidspunktet til 1. januar Samtidig ønskede Børne- og Familieudvalget at få sagen behandlet efter lovens endelige godkendelse. Den 23. april 2010 blev et revideret lovforslag til ændring af Dagtilbudsloven med henblik på at indføre fleksible frokostordninger fremsat. I lighed med tidligere er kommunen forpligtet til at tilbyde børn i daginstitution et ernæringsrigtigt frokostmåltid, men mulighederne for helt at fravælge ordningen, eller etablere forældrearrangerede ordninger er kraftigt udvidet. Loven er ikke godkendt på nuværende tidspunkt (forventes godkendt i maj/juni 2010). Men der har været så meget ro om det senest fremsatte lovforslag, at de overordnede indholdselementer formodes at ligge fast. Dertil kommer, at det kan give tidsmæssige problemer at udskyde behandlingen i Børne- og Familieudvalget til efter den endelige godkendelse. Kommunen er forpligtet til at give forældrebestyrelserne en grundig orientering om mulighederne og de kommunalt udstukne rammer. Det bør ske allerede i august/september 2010 for at sikre en rettidig proces. Der hersker dog stadig nogen usikkerhed om de økonomiske konsekvenser

18 Børne- og Familieudvalget af lovens udmøntning. Inden lovforslaget blev ændret, var det kommunale bloktilskud blevet hævet med samlet 400 mio. kr. fra 2011 for at finansiere merudgifter ved frokostordningen. Det er usikkert, om der også fremadrettet vil ske en sådan tilførsel gennem bloktilskuddet. De økonomiske konsekvenser af lovforslaget kendes tidligst i juli 2010, hvor regeringen og KL forhandler kommunernes økonomi for Da loven har været længe undervejs, har kommunen allerede styr på institutionernes køkkener, de overordnede ernæringskrav, mulighederne for at producere maden selv, eller få den leveret samt særlige forhold, der gør at børn kan fritages fra ordningen. Aktuelt er to af kommunens børnehaver allerede i gang med frokostordningen ud fra principperne i det tidligere lovforslag. Udfordringerne her og nu er at håndtere de væsentligste ændringer i forslaget. Hvad er kommunen overordnet forpligtet til?: Jammerbugt Kommune er forpligtet til at tilbyde et dagligt ernæringsrigtigt frokostmåltid, inklusiv drikkevarer til kommunens daginstitutionsbørn. Samtidig skal forældrebestyrelserne for hver daginstitution spørges, om den pågældende institution ønsker at være omfattet af tilbuddet eller ej. Forældrebestyrelserne skal i første omgang have truffet dette valg senest med udgangen af Selve ordningen skal træde i kraft senest d. 1. august Her til kommer, at kommunen skal fastsætte en række overordnede retningslinjer, herunder prisniveau, om kommunen evt. ønsker at yde tilskud til ordningen, om nogle institutioner skal pålægges ordningen mv. Kommunen skal ligeledes sikre, at forældrene er informeret om en række muligheder for at etablere forældrearrangerede mad- eller frokostordninger. Forældrene har nu fået ret til at etablere sådanne ordninger, og i nogle tilfælde skal kommunen yde fripladstilskud. Fremadrettet skal forældrene spørges mindst hvert andet år og ikke oftere end en gang årligt, om ordningen ønskes etableret og/eller fastholdt. Opgaven er mere konkret at fastsætte prisniveau for den kommende ordning at fastsætte om kommunen vil leve op til minimumsforpligtelsen, eller yde ekstra tilskud og ydelser at fastsætte rammer for information og stillingtagen i forældrebestyrelserne samt at fastsætte en generel køreplan for ordningens opstart i kommunen Prisniveau for frokost: Med det reviderede lovforslag genindføres det tidligere loft på forældres egenbetaling på max 25 % af kommunens udgifter, eksklusiv udgifterne til frokost. Herudover kan forældrene maksimalt betale kommunens budgetterede frokostudgift. Denne udgift skal dække såvel produktion/levering af måltidet samt udgifter til personale.

19 Børne- og Familieudvalget Kommunalbestyrelsen skal fastlægge prisniveauet for frokostordningen. Der er tidligere lavet grundige beregninger på udgifterne forbundet med frokostordningen, og hvad prisniveauet bør være. Prisniveauet er tidligere fastsat til 495 kr. pr. måned. Heri indgår et kommunalt tilskud på 65 kr. pr. barn pr. dag. Forældrene betaler aktuelt 430 kr. pr. måned, mens de resterende 65 kr. er finansieret af det bloktilskud kommunen fik ved etableringen af madordningerne for Prisen dækker udgiften til frokosten samt en personaletilførsel på 1 time pr. 23 børn pr. dag. Madprisen er beregnet til 17 kr. pr dag. To af kommunens børnehaver producerer allerede forældrebetalt frokost efter prisudregningen på 495 kr. pr. måned, og den anbefales fastholdt i en kommende ordning. Beregningen er bl.a. baseret på, at der er fundet et prisniveau, hvor der reelt kan leveres et sundt og varieret frokostmåltid, samtidig med at udgiftsniveauet er holdt så lavt som muligt. Fravælger forældrebestyrelsen det kommunale frokosttilbud, kan der etableres forældrearrangerede frokostordninger (det er dog frivilligt for forældrene, om børnene skal omfattes af ordningen). Kommunalbestyrelsen skal også fastsætte et maksimalt prisniveau for disse ordninger. Det anbefales her at vælge samme niveau som ved de kommunale ordninger. Endelig kan forældrene arrangere øvrige forældrearrangerede madordninger. De dækker over andre måltider end frokosten. Kommunalbestyrelsen skal ikke fastsætte et maksimalt prisniveau for disse. Mange institutioner har allerede etableret en sådan ordning. Forældrene betaler her typisk 100 kr. pr. måned i 11 måneder for disse øvrige madordninger. Udgifter forbundet med frokostordningerne: De foreslåede priser lægger fremadrettet op til fuldt forældrebetalte ordninger. Det kommunale tilskud tænkes ikke fastholdt, da der er stor usikkerhed om kommunen også fremadrettet får en tilførsel gennem bloktilskuddet. Men da der vil være udgifter til søskende og friplads, som ikke dækkes af forældrene, vil der være udgifter forbundet med ordningen. I forhold til ovenstående er pointen med andre ord, at der er flere hensyn at tage i forhold til at sikre et relativt lavt prisniveau for de forskellige ordninger. Der er hensynet til forældrene. Prisniveauet skal søge at holde forældrenes udgifter nede, så ordningen ikke fravælges af økonomiske årsager, og samtidig skal kvaliteten af maden være i orden og leve op til intentionerne i loven. Dertil kommer at hensynet til kommunens udgifter til søskenderabat og fripladsordning ligeledes påvirkes af det fastsatte prisniveau. I dag er ca. 27 % af kommunens børn berørt af fripladstilskud og søskenderabat. Men da vi ikke kender antallet af børn, der omfattes af madordningerne (herunder hvilke ordninger), kan vi ikke lave et kvalificeret bud på udgifterne forbundet med friplads og søskenderabat ud fra de nuværende tal. Vi ved desuden ikke om merudgifterne vil blive kompenseret gennem bloktilskuddet.

20 Børne- og Familieudvalget Det endelige regnestykke kan således ikke opstilles på nuværende tidspunkt. Vi kan alene skitsere de kommunale forpligtelser ved de forskellige ordninger. Skematisk oversigt over de anbefalede prisniveauer og kommunens forpligtelser: Forældrebetaling Kommunal Kommunal (2009 niveau) pligt til at pligt til at give (uden kommunalt tilskud). give søskenderaba Betales i 11 måneder fripladstilsku t d (økonomisk, socialpædagogisk og behandlingsmæssi g friplads) Kommunal 495 kr. pr. md. Ja Ja frokostordning Forældrearrangere t frokostordning (kun frokost) Forældrearrangere t madordning (andre måltider end frokost) Max 495 kr. pr. md. Ja Nej Kommunalbestyrelse n skal ikke fastsætte en pris Det er op til Kommunalbestyrelsen at beslutte, om kommunen vil leve op til minimumsforpligtelsen, eller på anden vis yde tilskud og støtte til ordningerne. Kommunen kan ikke pålægges at yde direkte tilskud til nogle af ordningerne, og kommunen kan ikke pålægges at etablere større, eller udvidede køkkenfaciliteter, eller administrere forældrebaserede ordninger mv. Samlet set giver de prismæssige og økonomiske overvejelser anledning til følgende anbefalinger for ordningerne. Ud fra en økonomisk betragtning anbefales det, at Kommunalbestyrelsen fastsætter et rimeligt prisniveau for frokostordningerne. Det vurderes de 495 kr. i 11 måneder at være, idet prisen tilstræber at holde forældreudgifterne til ordningerne nede, så frokosten ikke fravælges af økonomiske årsager. Samtidig sikrer de 495 kr. til frokosten, at der reelt kan leveres et sundt og varieret frokosttilbud til børnene. Prisniveauerne taget i betragtning kombineret med usikkerheden om udgifter til søskenderabat og fripladstilskud, anbefales det ikke, at Kommunalbestyrelsen yder ekstra tilskud til ordningerne. Forældrebestyrelsernes til- og fravalg af ordningen: Kommunalbestyrelsen skal fastsætte regler og procedurer for forældrebestyrelsernes stillingtagen og valg af ordningen. Forældrebestyrelserne skal spørges mindst hvert andet år og maksimalt hvert år, om daginstitutionen ønsker at være omfattet af en ordning eller ej. Nej Nej

21 Børne- og Familieudvalget Beslutningen skal foretages på baggrund af styrelsesvedtægterne for forældrebestyrelser i Jammerbugt Kommune. (jf. Dagtilbudsloven 16). Forældrebestyrelsens beslutning gælder alle børn i institutionen, og processen skal være afsluttet med udgangen af Lovforslaget giver dog mulighed for, at Kommunalbestyrelsen kan beslutte, at institutioner af ganske særlige årsager, enten skal være omfattet af det kommunale tilbud, eller ikke kan blive omfattet af det. Som eksempler kan nævnes, at institutioner præget af ganske særlige sociale og sundhedsmæssige problemstillinger kan pålægges ordningen, og modsat kan fx skovbørnehaver undtages fra ordningen, hvis der her er særlige problemer med at overholde fødevarelovgivningens krav om opbevaring og hygiejne. På baggrund af ovenstående anbefales det, at samtlige daginstitutioner i Jammerbugt Kommune selv træffer valget. Der vurderes ikke at være socialeog sundhedsmæssige problemer i nogle institutioner af en sådan karakter, at ordningen skal være obligatorisk. Der vurderes heller ikke at være børnehaver, der har særligt vanskeligt ved at efterleve fødevarelovgivningen. Det anbefales desuden, at bestyrelserne spørges hvert andet år. Første gang i sensommeren/efteråret Med en to-årige kadence er der god mulighed for at afprøve ordningen, og der er tid til at justere og tilpasse frokost- eller madordningen undervejs. Desuden er det 2-årige perspektiv hensigtsmæssigt set i lyset af, at frokostordningen formodentligt skal i udbud i de institutioner, der ikke ønsker at producere maden selv. Tilbudsgiverne kender derved kundegrundlaget i 2 år og formodes at kunne give et bedre tilbud, end hvis leveringsperioden er kortere. Endeligt anbefales følgende tids- og procesplan for selve høringen og beslutningen i forældrebestyrelsen: Juni 2010 August-september 2010 Oktober-november 2010 BFU godkender retningslinjer og køreplan. Forældrebestyrelser orienteres på et fællesmøde for samtlige bestyrelser. Forældrebestyrelserne træffer valget og melder deres beslutning tilbage til forvaltningen senest Køreplan for opstart af frokostordningen: Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at sige noget om, hvordan forældrebestyrelserne vil vælge. Vi ved med andre ord ikke, hvor mange institutioner, der ønsker at være omfattet af det kommunale tilbud, herunder om de vil producere maden selv, eller få maden leveret. Vi ved heller ikke, hvor mange der evt. ønsker at etablere forældrearrangerede ordninger. Men det anbefales, at starttidspunktet afstemmes efter institutionens valg af ordning. De forældrearrangerede ordninger kan i henhold til lovgivningen tidligst

22 Børne- og Familieudvalget starte d. 1. januar Den kommunale ordning skal senest påbegyndes d. 1. august 2011, men den kan starte før. Ønsker institutionen at få maden leveret (fx på baggrund af et kommunalt udbud eller anden central aftale) bør ordningen tidligst sættes i værk i sommeren 2011 (1. juni for at komme i gang inden sommerferieperioden). Ønsker institutionerne at producere maden selv, kan ordningen starte pr. 1. januar, hvis gældende regler for varsling af takstændringen i øvrigt er overholdt. Det sene starttidspunkt i de institutioner, der ønsker at få maden leveret, skyldes behovet for at tilrettelægge en udbudsrunde, eller eventuel på anden vis indhente tilbud. På baggrund af ovenstående anbefales tidsplanen for opstart af ordningen at være følgende: 1. januar 2011 Mulighed for opstart af forældrearrangerede ordninger og for kommunal ordning i de institutioner, der ønsker at producere maden selv. Januar-april 2011 Juni 2011 Udbud (forberedelse, udbudsrunde og leverandørvalg). Opstart af kommunal ordning, i de institutioner hvor maden skal leveres. Retsgrundlag Dagtilbudsloven og senere ændringer af loven. Økonomi og finansiering Der lægges op til fuldt forældrefinansierede ordninger, men da der skal ydes søskende og/eller fripladstilskud, vil der være udgifter forbundet med ordningen. Hvis et eventuelt bloktilskud tilføres kommunen vil dette helt, eller delvist kunne dække merudgifterne. Er bloktilskuddet højere end kommunens reelle udgift tilfalder dette kommunekassen. Muligheden for at fravælge frokostordningen forventes at blive benyttet i en stor del af kommunens institutioner. I disse institutioner får kommunen ikke yderligere udgifter til søskende/friplads. For at belyse kommunens merudgifter kan der opstilles scenarier for søskende/fripladsudgifterne, hvis det kommunale frokosttilbud ønskes. Andel af børn, der omfattes af kommunal frokost. Baseret på 1400 børnehavebørn Merudgift til søskende/fripladstilskud pr. måned Merudgift til søskende/fripladstilskud pr. år v. 11 måneders deltagelse 100 % Ca kr. Ca kr.

23 Børne- og Familieudvalget % Ca kr. Ca kr. 25 % Ca kr. Ca kr. Ca. 25 % deltagelse vurderes pt. at være det mest realistiske og de estimerede udgifter bør fremover indgå i basisbudgettet. Det kan desuden besluttes at det nuværende tilskud på 65 kr. pr barn fastholdes såfremt at der stadig tilføres penge via bloktilskuddet. Høring/borger- og brugerinvolvering Forældrebestyrelserne høres i overensstemmelse med kravene i loven. Høring og beslutning ønskes gennemført i august-november 2010 i samtlige kommunens institutioner. Indstilling Børne- og Familiedirektøren indstiller, at Børne- og Familieudvalget godkender: At prisniveauet fastsættes til at være 495 kr. pr. måned for såvel det kommunale som den forældrearrangerede frokostordning At At At At der ikke ydes ekstra tilskud til ordningen samtlige daginstitutioner selv beslutter, om de ønsker at benytte det kommunale tilbud. forældrebestyrelserne hvert andet år beslutter om de ønsker at fravælge den kommunale frokostordning. forældrearrangerede frokost- og madordninger administreres af de enkelte forældrebestyrelser. At følgende køreplan for høring, beslutning og opstart følges: juni 2010 BFU godkender retningslinjer og køreplan. aug.-sep okt.-nov Forældrebestyrelser orienteres om lovgivningen. Forældrebestyrelserne træffer valget og meddeler forvaltningen deres beslutning senest januar 2011 Mulighed for opstart af forældrearrangerede ordninger og for kommunal ordning i de institutioner, der ønsker at producere maden selv. januar-april 2011 Udbud.

24 Børne- og Familieudvalget juni 2011 Opstart af kommunal ordning, i de institutioner hvor maden skal leveres. Bilag: Børne- og Familieudvalget, den Godkendt. Fraværende: Torben Sørensen (V) Tilbage til toppen

25 Børne- og Familieudvalget Normeringsprincipper for specialundervisningsområdet / Michael Stilling Beslutningstema Med henblik på gennem en tæt budgetopfølgning inden for det specialpædagogiske område hurtigst muligt at kunne sikre overensstemmelse mellem udgiften til den specialpædagogiske bistand og visitationsrammen ønsker forvaltningen, at der politisk træffes beslutning om principielle administrative handlemuligheder. Sagsbeskrivelse Med fremrykningen af den store visitation til 1. marts er der givet større muligheder for at kunne handle fremadrettet for at sikre sammenhæng mellem økonomi og foranstaltninger. Med de visiteringer der er foretaget i forhold til skoleåret 2010/2011 er der disponeret således, at der er ved udgangen af marts 2010 er ca. 2,1 mill. kr. i råderum til at dække eventuelle yderligere udgifter til specialpædagogisk bistand. I det tilfælde, at der opstår behov for visiteringer ud over det nuværende råderum, ønsker forvaltningen at der politisk træffes principiel beslutning om, at det specialpædagogiske område administrativt kan reguleres med henblik på at skabe sammenhæng mellem visitationsrammen og området. Den administrative regulering kan f.eks. udgøres af følgende initiativer: Tilpasning af normeringerne på specialklasserne Stop for yderligere tildeling af ressourcer til specialklasser ved fortsat visitering Indførelse af incitamentsstruktur Ovenstående tre initiativer har tidligere være taget i anvendelse i forbindelse med vedtagelsen af Udviklingsplanen for I forhold til budget 2011 vil der i forbindelse med den store visitering senest den 1. marts 2011 igen kunne skabes et samlet overblik over sammenhæng mellem behov for specialpædagogisk bistand og visitationsrammen. Behov for eventuelle administrative reguleringer i form af de ovenfor beskrevne initiativer vil således skulle revurderes i hvert budgetår.

26 Børne- og Familieudvalget Skoleledergruppen er i skoleledermødet den 22. april 2010 blevet orienteret om forvaltningens indstilling til politisk behandling af muligheder for administrativt at kunne regulere området. I den forbindelse er der fra flere skoleledere tilkendegivet ønske om at få den samlede økonomiske ramme til det specialpædagogiske område udlagt på skolerne. Retsgrundlag Folkeskoleloven Økonomi og finansiering Ingen økonomiske konsekvenser Høring/borger- og brugerinvolvering Ingen Indstilling Børne- og Familiedirektøren indstiller, at Børne- og Familieudvalget godkender forvaltningens indstilling om administrativt at kunne regulere det specialpædagogiske område ved anvendelse af følgende tre initiativer: Tilpasning af normeringerne på specialklasserne Stop for yderligere tildeling af ressourcer til specialklasser ved fortsat visitering Indførelse af incitamentsstruktur Bilag: Børne- og Familieudvalget, den Godkendt. Fraværende: Torben Sørensen (V) Tilbage til toppen

27 Børne- og Familieudvalget Fremtidig organisering af Ungdommens Uddannelsesvejledning / Henrik Hartmann Jensen Beslutningstema Stillingtagen til den fremtidige organisering af UU-opgaverne (Ungdommens Uddannelsesvejledning) i henholdsvis Brønderslev og Jammerbugt kommuner. Sagsbeskrivelse UU Øst Vest blev etableret i 2004 og med virkning fra 2007 (kommunalreformen) varetager det fælleskommunale 60 selskab UU ØST VEST UU-opgaverne for Jammerbugt og Brønderslev kommuner. Selskabet ledes af en bestyrelse med 2 politikere og 2 embedsmænd fra hver af kommunerne samt en medarbejderrepræsentant. På baggrund af fælles administrative drøftelser mellem de 2 kommuner anbefales det overfor kommunalbestyrelserne, at det indledningsvist principbesluttes, at den fælleskommunale løsning ophører og at kommunerne i stedet løser opgaverne selv. Baggrunden for forslaget om ny organisering: Kommunerne er efter strukturreformen hver især blevet så store, at de er bæredygtige i forhold til at organisere ungeindsatsen indenfor egen kommune De to kommuner kan have forskelligt fokusområde på forskellige tidspunkter Fokus i forhold til vejledning af unge er skærpet i de to kommuner gennem de seneste år, dels pga. regeringens ønske om, at 95% af en ungdomsårgang skal have en ungdomsuddannelse og dels grundet i lovgivningsmæssige ændringer jvf. Ungepakken. Samtidig er unge et stærkt fokusområde i beskæftigelsesindsatsen, da beskæftigelsesministeren de sidste 3 år har fremhævet unge som et af de 3 overordnede mål ift. beskæftigelsesindsatsen Der er i Ungepakken kommet regler, som skærper sanktionerne overfor unge som dropper ud af uddannelse. Dette fordrer et endnu tættere samarbejde med den kommunale administration, idet UU har fået en ny rolle set i forhold til tidligere.

28 Børne- og Familieudvalget Med en organisering i henholdsvis Brønderslev Kommune og Jammerbugt Kommune, vil vejledningsindsatsen få en langt større mulighed for at tage afsæt i de politikker, som er gældende for den enkelte kommune. Dette forhold angår bl.a. Den Sammenhængende Børnepolitik samt andre lokalt besluttede forhold, som den kommunale opgaveløsning forventes at tage sit afsæt i Muligheden for lokalt at skabe større sammenhæng mellem vejledningen i grundskolen i forhold til elever med behov for en særlig støtte og hensyntagen og den opmærksomhed der i den lokale undervisningsmæssige sammenhæng rettes mod denne indsats Samlet set vurderes det, at vi frem for alt kan få et tættere samarbejde med den kommunale administration, og at UU-vejledningen derved kommer tættere på de enkelte byråds beslutninger. Der er stort fokus fra de to byråd på en god og bæredygtig ungevejledning og samtidig et stort fokus på, hvorledes man sammentænker alle de indsatser, som foregår i forhold til både de normale unge og de marginaliseringstruede unge. Det skal understreges, at forslaget om opløsning ikke skyldes utilfredshed med UU Øst Vest's opnåede resultater, men udtryk for et ønske om at styrke indsatsen endnu mere. Det vil være et udgangspunkt for den fremtidige kommunale organisering, at der skal være et entydigt ledelsesforhold for den kommunale UUorganisation. Det skal understreges, at den ændrede organisering ikke skal ses i et økonomisk besparelsesperspektiv, men alene ud fra en forventning til en organisering, der bedre sikrer de unge de bedst mulige uddannelses- og jobmuligheder Omkring tidshorisonten for den nye organisering afhænger dette naturligvis af afklaringer i den igangværende proces, herunder synspunkter fra de ansatte. Formelt set fremgår det af 13 i samarbejdsaftalen, at udmelding kun kan ske til en 1. januar og med mindst et års varsel. Hvis der er enighed kommunerne imellem kan opløsningen af 60 selskabet ske tidligere Der skal endvidere tages hensyn til skoleårets planlægning, og vurderes hvornår det er mest hensigtsmæssig at gennemføre den nye organisering, herunder at der snarest muligt skabes et godt arbejdsgrundlag for medarbejderne.

29 Børne- og Familieudvalget Der er igangsat en proces, hvor medarbejderne er orienteret om baggrund for forvaltningernes indstilling og den forventede tidshorisont. I forbindelse med det videre arbejde vil medarbejderne blive involveret i den fremtidige organisering og tilrettelæggelse af opgaverne og indsatsområder, og der forventes nedsat en projektgruppe for hver af de 2 kommuner. I henhold til gældende regler vil personalet naturligvis være omfattet af lov om virksomhedsoverdragelse, og vil således blive tilbudt og garanteret en stilling i en af de 2 kommuner (for en meget stor dels vedkommende er personalet udlånt fra henholdsvis Brønderslev eller Jammerbugt kommuner). Nærværende administrative forslag lægger op til en principbeslutning om 1) organisering af UU-opgaverne i eget regi i hver af de 2 kommuner, og 2) nedlæggelse af 60samarbejdet. Det forventes at principbeslutningen kan træffes før sommerferien I forlængelse af principbeslutningen vil der blive arbejdet videre med et endelig beslutningsgrundlag for den fremtidige organisering af opgaverne, den formelle gensidige opsigelse af aftalen, medarbejdernes overførsel til den nye organisering m.m. Tidsplan for beslutningsgrundlag Brønderslev Kommune: 7. juni 2010: Behandling i Børne- og Skoleudvalget 8. juni 2010: Behandling i Beskæftigelsesudvalget 24. juni 2010: Behandling i Kommunalbestyrelsen Jammerbugt Kommune: 7. juni 2010: Behandling i Børne- og Familieudvalget 9. juni 2010: Behandling i Beskæftigelsesudvalget 24. juni 2010: Behandling i Kommunalbestyrelsen Retsgrundlag Lov om kommunernes styrelse. Styrelseslovens 60. Økonomi og finansiering Det forudsættes, at kommunernes udgifter til den nye organisering holdes inden for eksisterende budgetramme, således at beslutningen vil være udgiftsneutral og opretholde det nuværende udgiftsniveau. Høring/borger- og brugerinvolvering Som nævnt i sagsbeskrivelsen vil de nuværende ansatte i UU Øst Vest blive involveret i en proces med henblik på at tilrettelægge den fremadrettede indsats på området samt få mulighed for at forholde sig til oplægget inden den endelige beslutning. Der har været afholdt et fælles orienteringsmøde og der foreligger et høringssvar fra UU.

30 Børne- og Familieudvalget Indstilling Forvaltningerne i Brønderslev Kommune og Jammerbugt Kommune indstiller, at kommunalbestyrelsen principgodkender, at der arbejdes i retning af at den enkelte kommune selv organiserer og udfører UU-opgaverne med entydig kommunal ledelsesstruktur, at den faglige indsats på området forventes, som minimum at fortsætte på samme høje niveau som nu, at kommunalbestyrelsen principgodkender, at 60-selskabet for det fælles UU Øst Vest som følge heraf nedlægges, samt at forvaltningen fortsætter den igangsatte proces med etablering af endeligt beslutningsgrundlag indeholdende fremtidig organisering, opgavevaretagelse, involvering af medarbejdere, økonomi, implementeringstidspunkt m.v. Bilag: Høringssvar fra UU-medarbejderne Oplæg til ungestruktur i Jammerbugt Kommune Referat fra orienteringsmøde om UU`s fremtid Børne- og Familieudvalget, den Børne- og Familieudvalget indstiller til Kommunalbestyrelsen At indstilling 2 og 4 godkendes. At kommunalbestyrelsen principgodkender, at forvaltningen undersøger perspektiverne i at den enkelte kommune selv organiserer og udfører UUopgaverne med entydig kommunal ledelsesstruktur At kommunalbestyrelsen principgodkender, at 60-selskabet for det fælles UU Øst Vest som følge heraf i givet fald nedlægges. Fraværende: Torben Sørensen (V) Tilbage til toppen

31 Børne- og Familieudvalget Rammeaftaler - Bindende tilmelding til ydelser med trækningsret og abonnement for / Jane Hvas Beslutningstema Godkendelse af bindende tilmelding til ydelser med trækningsret og abonnement for 2011 på social- og specialundervisningsområdet. Sagsbeskrivelse I lighed med tidligere år skal kommunerne afgive bindende tilmelding til de ydelser, der er omfattet af trækningsret og abonnement. Ydelserne med trækningsret og abonnement afregnes efter objektive kriterier, ud fra den enkelte kommunes andel af det samlede befolkningstal i Region Nordjylland, og medfører dermed en på forhånd given udgift. Kommunens tilsagn gennem den bindende tilmelding er derfor nødvendig i forhold til den videre afregning og kommunens mulighed for at anvende de enkelte ydelser med trækningsret og abonnement i Besvarelsen af den bindende tilmelding sker som led i indgåelse af rammeaftalerne for 2011, hvor den enkelte kommune bedes afgive bindende tilmelding til de ydelser med trækningsret eller abonnement, som kommunen ønsker at benytte sig af i Udmeldingen i den bindende tilmelding kan få indflydelse på rammeaftalens indhold på social- og specialundervisningsområdet. Den bindende tilmelding drejer sig om følgende ydelser: Misbrugscentret Region Nordjylland (samlet pakke) Høreinstituttet (rådgivning og udredning) Institut for Syn og Teknologi (rådgivning m.m.) Taleinstituttet Hjerneskadecentret (rådgivning) Taleinstituttet (rådgivning, undervisning m.m.) Det er Forvaltningens vurdering, at alle de nævnte ydelser anvendes i uændret omfang i 2011, som i Den bindende tilmelding til ydelser med trækningsret og abonnement for 2011 på social- og specialundervisningsområdet skal være politisk godkendt og indsendt til Region Nordjylland senest d. 30. juni Retsgrundlag

Den vedtagne Helhedsplan rummer følgende målsætninger på skoleområdet:

Den vedtagne Helhedsplan rummer følgende målsætninger på skoleområdet: 2009-23605/ Henning Josefsen Beslutningstema Skolestruktur og kvalitet i folkeskolen. Sagsbeskrivelse Kommunalbestyrelsen har på et temamøde den 18. februar 2010 drøftet, hvordan den med sine beslutninger

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget. Referat

Beskæftigelsesudvalget. Referat Beskæftigelsesudvalget Referat Dato: 07. juni 2010 Lokale: Jobcenterchefens kontor, Jobcentret Tidspunkt: Kl. 14:00-17:00 Gitte Krogh, Formand (V) Benny E. Karlsen (A) Ole Andersen (F) Adnan Jedon (A)

Læs mere

4. at godkende, at forældrebestyrelserne alene kan fravælge frokostordningen hvert andet år

4. at godkende, at forældrebestyrelserne alene kan fravælge frokostordningen hvert andet år Pkt.nr. 8 Fleksibel frokostordning for kommunale og selvejende dagtilbud Sagsnr.: Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Social- og Sundhedsudvalget, at udvalget over for Økonomiudvalget

Læs mere

Mødesagsfremstilling

Mødesagsfremstilling Mødesagsfremstilling Børne- og Kulturforvaltningen Børne- og Skoleudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 17-08-2010 Dato: 05-07-2010 Sag nr.: KB 173 Sagsbehandler: Pia Mehlsen Kompetence: Fagudvalg Økonomiudvalget

Læs mere

Denne FAQ har til formål at besvare de typiske spørgsmål, som kommunerne stiller vedr. frokostordninger i daginstitutioner.

Denne FAQ har til formål at besvare de typiske spørgsmål, som kommunerne stiller vedr. frokostordninger i daginstitutioner. N O TAT FAQ om frokostordninger i daginstitutioner Denne FAQ har til formål at besvare de typiske spørgsmål, som kommunerne stiller vedr. frokostordninger i daginstitutioner. Lov nr. 631 af 11. juni 2010

Læs mere

Notat. Bilag 2: Oversigt over det væsentligste indhold af Lov om fleksibel frokostordning m.v. og de tilknyttede forslag

Notat. Bilag 2: Oversigt over det væsentligste indhold af Lov om fleksibel frokostordning m.v. og de tilknyttede forslag Notat Bilag 2: Oversigt over det væsentligste indhold af Lov om fleksibel frokostordning m.v. og de tilknyttede forslag Nedenstående oversigtsskema er udarbejdet ud fra Sundhedsministeriets Orientering

Læs mere

Generel ramme og vejledninger for forældrearrangerede frokostordninger i Vejen Kommune

Generel ramme og vejledninger for forældrearrangerede frokostordninger i Vejen Kommune Generel ramme og vejledninger for forældrearrangerede frokostordninger i Vejen Kommune I henhold til dagtilbudslovens 16b Stk. 5. skal Kommunalbestyrelsen mindst hvert andet år og højst én gang om året

Læs mere

Børne- og Kulturudvalget

Børne- og Kulturudvalget Referat Børne- og Kulturudvalget kl. 17:00 administrationsbygningen i Brovst, mødelokale 1 Jammerbugt Kommune Børne- og Kulturudvalget Punkter på åbent møde: 33. Budget 2009 - "Sundhedsfremme forebyggelse

Læs mere

Børne- og Kulturudvalget

Børne- og Kulturudvalget Referat tillægsdagsorden Børne- og Kulturudvalget kl. 10:00 administrationsbygningen i Fjerritslev, lokale 1.01 Jammerbugt Kommune Børne- og Kulturudvalget Punkter på tillægsdagsorden åbent møde: 86. Status

Læs mere

Informationsmateriale til forældre om den fleksible frokostordning i Furesø Kommunes daginstitutioner

Informationsmateriale til forældre om den fleksible frokostordning i Furesø Kommunes daginstitutioner Informationsmateriale til forældre om den fleksible frokostordning i Furesø Kommunes daginstitutioner I dette materiale gennemgås baggrunden for indførelse af den fleksible frokostordning i daginstitutioner,

Læs mere

Frokostmåltid i daginstitutioner notat til behandling af sagen om frokosttilbud i daginstitutioner i Norddjurs kommune.

Frokostmåltid i daginstitutioner notat til behandling af sagen om frokosttilbud i daginstitutioner i Norddjurs kommune. Frokostmåltid i daginstitutioner notat til behandling af sagen om frokosttilbud i daginstitutioner i Norddjurs kommune. Med beslutningen om at indføre et sundt frokostmåltid i daginstitutionerne kan kommunalbestyrelsen

Læs mere

Socialudvalget den 21.09.2010, kl. 07:30 i Udvalgsværelse 2 Parkskolen M4 lok. 227

Socialudvalget den 21.09.2010, kl. 07:30 i Udvalgsværelse 2 Parkskolen M4 lok. 227 Socialudvalget den 21.09.2010, kl. 07:30 i Udvalgsværelse 2 Parkskolen M4 lok. 227 Ekstraordinært åbent møde Tilstede Ulrik Falk-Sørensen (F) - formand Jesper Würtzen (A) - næstformand Doris Børger (A)

Læs mere

Sundt frokostmåltid til alle børn i dagtilbud Forslag til frokosttilbud til børnehavebørn i Ishøj Kommunes dagtilbud

Sundt frokostmåltid til alle børn i dagtilbud Forslag til frokosttilbud til børnehavebørn i Ishøj Kommunes dagtilbud Sundt frokostmåltid til alle børn i dagtilbud Forslag til frokosttilbud til børnehavebørn i Ishøj Kommunes dagtilbud 6. august 2010 Børne- og Undervisningsudvalget behandlede 7. juni 2010 to sager vedrørende

Læs mere

Kommissorium for politisk styregruppe samt lokale arbejdsgruppers arbejde med Skolestruktur og landdistriktsudvikling

Kommissorium for politisk styregruppe samt lokale arbejdsgruppers arbejde med Skolestruktur og landdistriktsudvikling Kommissorium for politisk styregruppe samt lokale arbejdsgruppers arbejde med Skolestruktur og landdistriktsudvikling 1. Baggrund I foråret og sommeren 2014 har der været to emner på dagsordenen i Jammerbugt

Læs mere

Børne- og Kulturudvalget

Børne- og Kulturudvalget Referat Børne- og Kulturudvalget kl. 16:00 administrationsbygningen i Fjerritslev, lokale 1.01 Jammerbugt Kommune Børne- og Kulturudvalget Punkter på åbent møde: 106. Godkendelse af visioner og mål for

Læs mere

Fokus på koblingen mellem. SKOLEUDVIKLING og LANDDISTRIKTSUDVIKLING. Jens Jungersen fm., Børne- og familieudvalget, Jammerbugt Kommune

Fokus på koblingen mellem. SKOLEUDVIKLING og LANDDISTRIKTSUDVIKLING. Jens Jungersen fm., Børne- og familieudvalget, Jammerbugt Kommune Fokus på koblingen mellem SKOLEUDVIKLING og LANDDISTRIKTSUDVIKLING Jens Jungersen fm., Børne- og familieudvalget, Jammerbugt Kommune Hvorfor igangsætte ny proces? Baggrund Landdistriktskommune decentral

Læs mere

Orientering om Lov om fleksibel frokostordning i daginstitutioner m.v.

Orientering om Lov om fleksibel frokostordning i daginstitutioner m.v. Til alle kommunalbestyrelser m.fl. Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Orientering om Lov om fleksibel frokostordning i daginstitutioner m.v. Folketinget har den 4. juni 2010 vedtaget L 212

Læs mere

3. at sagen herefter fremsendes til endelig politisk behandling sammen med de indkomne høringssvar.

3. at sagen herefter fremsendes til endelig politisk behandling sammen med de indkomne høringssvar. Styrelsesvedtægt J.nr.: 17.01.00.A21 Sagsnr.: 14/2086 ANBEFALING: Skoleafdelingen anbefaler: 1. at udkast til en ny styrelsesvedtægt for folkeskoleområdet og SFO i Dragør Kommune sendes i høring i skolebestyrelserne,

Læs mere

Godkendelse af sammenlægning af Gistrup og Vaarst-Fjellerad skoler

Godkendelse af sammenlægning af Gistrup og Vaarst-Fjellerad skoler Punkt 6. Godkendelse af sammenlægning af Gistrup og Vaarst-Fjellerad skoler 2016-051261 Skoleudvalget indstiller, at byrådet godkender, at Gistrup og Vaarst-Fjellerad skoler nedlægges pr. 31. juli 2017,

Læs mere

Center for Børn og Undervisning. Frokostordning til børnehavebørn 2014. 16. juli 2013

Center for Børn og Undervisning. Frokostordning til børnehavebørn 2014. 16. juli 2013 Center for Børn og Undervisning 16. juli 2013 Frokostordning til børnehavebørn 2014 Som en del af budgetaftalen for 2013 blev det aftalt, at der udarbejdes oplæg til frokostordninger til børnehavebørn.

Læs mere

Børne- og Familieudvalget

Børne- og Familieudvalget Referat Børne- og Familieudvalget kl. 13:00 Mødelokale 1.01, Fjerritslev administrationsbygning Jammerbugt Kommune Børne- og Familieudvalget Punkter på åbent møde: 118. Skolestruktur og kvalitet i folkeskolen

Læs mere

Fremtidig frokostordning i dagtilbud i Rebild Kommune.

Fremtidig frokostordning i dagtilbud i Rebild Kommune. Notat Fremtidig frokostordning i dagtilbud i Rebild Kommune. Siden 2012 har den kommunale frokostordning i Rebild Kommune anvendt en ekstern leverandør. Denne leverer et samlet koncept bestående af menuplaner,

Læs mere

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 31 ONSDAG DEN 26. NOVEMBER 2008, KL. 15.00 PÅ OTTERUP RÅDHUS, MØDELOKALE 5 Familieudvalget 26. november 2008 Side: 2 Fraværende: Ingen Tessa Gjødesen

Læs mere

Indstilling. Ændring af vedtægt for styrelse af kommunale dagtilbud i Århus Kommune. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Ændring af vedtægt for styrelse af kommunale dagtilbud i Århus Kommune. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 2. december 2010 Århus Kommune Administrationsafdeling Børn og Unge Ændring af vedtægt for styrelse af kommunale dagtilbud i Århus Kommune 1.

Læs mere

Fastsættelse af børnepolitikken B I I. Evaluering og dokumentation af politikkens fremdrift B I I

Fastsættelse af børnepolitikken B I I. Evaluering og dokumentation af politikkens fremdrift B I I Delegationsplan - ørne- og undervisningsudvalget Ringsted Kommune = eslutter, = ndstiller yrådet Økonomiudvalget ørne- og undervisnings-ud valget Generelt Fastsættelse af børnepolitikken Evaluering og

Læs mere

Forslag til ændring af skolestrukturen i Køge Kommune

Forslag til ændring af skolestrukturen i Køge Kommune Høringsmateriale Forslag til ændring af skolestrukturen i Køge Kommune Side 1/16 Indledning Ny skolestruktur Køge Kommune har med vedtagelse af Budget 2012-15 samt Budgeterklæringens punkt b ønsket at

Læs mere

Børne- og Kulturudvalget

Børne- og Kulturudvalget Referat tillægsdagsorden Børne- og Kulturudvalget kl. 16:00 administrationsbygningen i Fjerritslev, lokale 1.01 Jammerbugt Kommune Børne- og Kulturudvalget Punkter på tillægsdagsorden åbent møde: 115.

Læs mere

Budgetstrategi Budget Januar 2018

Budgetstrategi Budget Januar 2018 Budgetstrategi Budget 2019-22 Januar 2018 Indholdsfortegnelse Budgetstrategi 2019-22 2 Fase 1: Forberedelse og idégenerering 3 Forårsseminar den 20-21. april 2018 4 Fase 2: Fagudvalgenes budgetproces 5

Læs mere

Børne- og Familieudvalget

Børne- og Familieudvalget Referat Børne- og Familieudvalget 17.01.2011 kl. 13:00 Mødelokale 1.01, Fjerritslev administrationsbygning Jammerbugt Kommune Børne- og Familieudvalget 17.01.2011 Punkter på åbent møde: 1. Flytning af

Læs mere

Denne FAQ har til formål at besvare de typiske spørgsmål, som kommunerne stiller vedr. frokostordninger i daginstitutioner.

Denne FAQ har til formål at besvare de typiske spørgsmål, som kommunerne stiller vedr. frokostordninger i daginstitutioner. N O TAT FAQ om frokostordninger i daginstitutioner Denne FAQ har til formål at besvare de typiske spørgsmål, som kommunerne stiller vedr. frokostordninger i daginstitutioner. Lov nr. 631 af 11. juni 2010

Læs mere

Rammer, tidsfrister og retningslinjer for frokostordning i daginstitutioner i Ringsted Kommune

Rammer, tidsfrister og retningslinjer for frokostordning i daginstitutioner i Ringsted Kommune Rammer, tidsfrister og retningslinjer for frokostordning i daginstitutioner i Ringsted Kommune Loven om fleksible frokostordninger træder i kraft d. 1. januar 2011. Lover giver kommunerne pligt til at

Læs mere

side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den 06.12.2011 kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen side 2 Ole Peter Christensen (F) Indholdsfortegnelse: 528. Organisering samt tids- og procesplan vedr.

Læs mere

Dagsorden. Børne- og Ungdomsudvalget

Dagsorden. Børne- og Ungdomsudvalget Dagsorden Mødedato: Mødetidspunkt: 15:30 Sted: Mødelokale 2A på rådhuset i Støvring 1 Indholdsfortegnelse Pkt. Overskrift Side 1 Godkendelse af dagsorden 3 2 Forslag til et sammenhængende decentralt tilbud

Læs mere

Referat Økonomiudvalget onsdag den 21. december 2011

Referat Økonomiudvalget onsdag den 21. december 2011 Referat onsdag den 21. december 2011 Kl. 16:00 i Mødelokale 2, Allerslev Afbud: Grethe N. Saabye (C) Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Budgettildelingsmodeller til skoleområdet...2

Læs mere

Bilag: Beslutning om at lægge skoleafdelinger sammen

Bilag: Beslutning om at lægge skoleafdelinger sammen Bilag: Beslutning om at lægge skoleafdelinger sammen D. 22. oktober 2014, Børne- og ungesekretariatet Baggrund Byrådet besluttede med vedtagelsen af budget 2015 at iværksætte en proces med henblik på at

Læs mere

Dagsorden. Uddannelsesudvalget. Slagelse Rådhus, Mødelokale 227, 2. sal

Dagsorden. Uddannelsesudvalget. Slagelse Rådhus, Mødelokale 227, 2. sal Dagsorden Uddannelsesudvalget Mødedato 20. januar 2014 kl. 17:00 Mødelokale Deltagere Slagelse Rådhus, Mødelokale 227, 2. sal Johnny Persson (V), Bodil Knudsen (A), Pernille Ivalo Frandsen (V), Niels Christian

Læs mere

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg)

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg) Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 L 131 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Børn og Undervisning Marts 2012 Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning

Læs mere

Godkendt. Skolelederen skal indsende beslutningen om dispensation og hvordan øget DUS åbningstid finansieres til Skolechefen én gang årligt.

Godkendt. Skolelederen skal indsende beslutningen om dispensation og hvordan øget DUS åbningstid finansieres til Skolechefen én gang årligt. Punkt 16. Godkendelse af forslag stillet af Venstres byrådsgruppe om mulighed for at nedskalere tiden til understøttende undervisning mod, at to voksne er tilstede i den fagdelte undervisning / flytning

Læs mere

Beskrivelse af opgaver indenfor Ballerup Fritidsordninger

Beskrivelse af opgaver indenfor Ballerup Fritidsordninger Bevillingsramme 30.34 Ballerup Fritidsordning (BFO) Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Beskrivelse af opgaver indenfor Ballerup Fritidsordninger Bevillingsrammen omfatter kommunens aktiviteter i

Læs mere

Byrådet. Fastsættelse af børnepolitikken B I I I

Byrådet. Fastsættelse af børnepolitikken B I I I Delegationsplan - ørne- og undervisningsudvalget Ringsted Kommune = eslutter, = ndstiller yrådet Økonomiudvalget ørne- og undervisningsudvalget Adminstrationen (Leder) Generelt Fastsættelse af børnepolitikken

Læs mere

Principper for Furesø Fritidsordning

Principper for Furesø Fritidsordning Principper for Furesø Fritidsordning Baggrund Byrådet ønsker at etablere Furesø Fritidsordning (FFO), hvor fritidstilbuddene organiseres under Folkeskoleloven. Dato: 1. september 2010 Sagsnr.: 190-2010-10462

Læs mere

Forslag til ny ressourcetildelingsmodel på dagtilbudsområdet på baggrund af vedtaget kommisorium.

Forslag til ny ressourcetildelingsmodel på dagtilbudsområdet på baggrund af vedtaget kommisorium. 16 Forslag til ny tildelingsmodel på dagtilbudsområdet Sagsnr: 28.00.00-A00-2-16 Sagen afgøres i: Sagsresume Sagen afgøres i:. Forslag til ny ressourcetildelingsmodel på dagtilbudsområdet på baggrund af

Læs mere

REFERAT Ekstraordinært møde Udvalget for Børn og Unge Den 09. august 2007 kl i lokale 188

REFERAT Ekstraordinært møde Udvalget for Børn og Unge Den 09. august 2007 kl i lokale 188 REFERAT Ekstraordinært møde Udvalget for Børn og Unge Den 09. august 2007 kl. 08.00 13.00 i lokale 188 ÅBEN DEL 1. Meddelelser 2. Skolestrukturdebat 3. Budget 2008 4. Pressen 5. Eventuelt 1 Fraværende:

Læs mere

Oversigt over ændringer i dagtilbudsloven

Oversigt over ændringer i dagtilbudsloven Sagsnr. 28.00.00-P00-15-17 Oversigt over ændringer i dagtilbudsloven Dato: 30.5.2018 Styrelsesvedtægten Delegations- og kompetencefordelingsplan Indhold Styrelsesvedtægten for dagtilbud i Horsens Kommune

Læs mere

side 1 Åbent referat for Børn- og Skoleudvalgets møde den kl. 16:00 Langeskov Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Børn- og Skoleudvalgets møde den kl. 16:00 Langeskov Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Børn- og Skoleudvalgets møde den 07.01.2008 kl. 16:00 Langeskov Tilgår pressen side 2 Indholdsfortegnelse: 105. Sager og skrivelser til orientering.... 3 106. Kommissorium for

Læs mere

Overordnet kompetencefordeling inden for skolesektoren

Overordnet kompetencefordeling inden for skolesektoren Overordnet kompetencefordeling inden for skolesektoren Dette notat beskriver den overordnede kompetencefordeling inden for folkeskolen under mellemformstyret. Specielt er der lagt vægt på byrådets, rådmandens

Læs mere

Lovændringens overordnede indhold er at præcisere en række bestemmelser om ansvarsforholdene i folkeskolen.

Lovændringens overordnede indhold er at præcisere en række bestemmelser om ansvarsforholdene i folkeskolen. Ændringer af folkeskoleloven pr. 1.8.09 1. Præcisering af ansvarsforholdene i folkeskolen mv. Undervisningsministeriet har foretaget en vurdering af behovet for at præcisere bestemmelserne i folkeskoleloven

Læs mere

Godkendelse af 1. behandling af forslag om frivillig sammenlægning af Vaarst- Fjellerad og Gistrup skoler

Godkendelse af 1. behandling af forslag om frivillig sammenlægning af Vaarst- Fjellerad og Gistrup skoler Punkt 8. Godkendelse af 1. behandling af forslag om frivillig sammenlægning af Vaarst- Fjellerad og Gistrup skoler 2016-051261 Skoleforvaltningen indstiller, at godkender, at Gistrup og Vaarst-Fjellerad

Læs mere

Administrationsgrundlag. for. dagtilbudsområdet. i Halsnæs Kommune

Administrationsgrundlag. for. dagtilbudsområdet. i Halsnæs Kommune Administrationsgrundlag for dagtilbudsområdet i Halsnæs Kommune Dagpleje og Daginstitution, 20.11.2012 INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 1. INDHOLD I ADMINISTRATIONSGRUNDLAGET... 3 1.1. Organisering

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

Bekendtgørelse af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Bekendtgørelse af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Herved bekendtgøres lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge, lovbekendtgørelse nr. 314 af

Læs mere

Fremtidig organisering af 10. klasse i Halsnæs Kommune

Fremtidig organisering af 10. klasse i Halsnæs Kommune Fremtidig organisering af 10. klasse i Halsnæs Kommune 1. Baggrund 2 2. Lovgivning 3 2.1 Frit skolevalg 3 3. Scenarier for organisering af 10. klasse i Halsnæs Kommune 4 3.1 Scenarie 1: 10. klasse organiseret

Læs mere

Frokostordninger. Retningslinjer for valg af frokostordninger

Frokostordninger. Retningslinjer for valg af frokostordninger Retningslinjer for valg af frokostordninger 2017-2019 1. september 2016 Indholdsfortegnelse 1. Lovgivningen... 3 2. Kommunalt arrangeret frokostordning... 4 2.1. Kommunalt arrangeret frokostordning (2.10-6

Læs mere

Høring vedrørende indførelse af SFO I Dragør Kommune

Høring vedrørende indførelse af SFO I Dragør Kommune 2011 Høring vedrørende indførelse af SFO I Dragør Kommune Høringsmateriale Høring vedrørende indførelse af SFO i Dragør Kommune fra 1. august 2011 Social Børn og Kultur Dragør kommune 03-01-2011 Indhold

Læs mere

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 4 ONSDAG DEN 14. MARTS 2007, KL. 16.00 PÅ OTTERUP RÅDHUS, MØDELOKALE 5 Familieudvalget 14. marts 2007 Side: 2 Fraværende: Dorte Schmidt Brown deltog

Læs mere

Frokostmåltid i Skive Kommune Hvad gør sig gældende for, at dit barn kan få serveret et frokostmåltid i sin daginstitution

Frokostmåltid i Skive Kommune Hvad gør sig gældende for, at dit barn kan få serveret et frokostmåltid i sin daginstitution Frokostmåltid i Skive Kommune Hvad gør sig gældende for, at dit barn kan få serveret et frokostmåltid i sin daginstitution Det kommunale frokostmåltid i Skive Kommune Siden august 2011 har Skive Kommune

Læs mere

Børne- og Skoleudvalget. Beslutningsprotokol

Børne- og Skoleudvalget. Beslutningsprotokol Børne- og Skoleudvalget Beslutningsprotokol Dato: 07. september 2010 Lokale: 219, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: Kl. 13:00-14:30 Ole Jespersgaard, Formand (A) Peter H. S. Kristensen (A) Adnan Jedon (A)

Læs mere

Muligheder og begrænsninger i forslag om selvstyrende dagtilbudsområde i Holbæk By

Muligheder og begrænsninger i forslag om selvstyrende dagtilbudsområde i Holbæk By Fagcenteret for Læring & Trivsel den 29. marts 2017 Muligheder og begrænsninger i forslag om selvstyrende dagtilbudsområde i Holbæk By Bestyrelsen for dagtilbudsområdet Holbæk By har ansøgt Udvalget Læring

Læs mere

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Specialundervisning

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Specialundervisning Punkt 4. Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Specialundervisning 2018-019018 Skoleforvaltningen indstiller, at orienteres, drøfter og tilkendegiver i hvilket omfang, konklusionerne skal indgå i

Læs mere

RETNINGSLINIER. Frokostordning i daginstitutioner

RETNINGSLINIER. Frokostordning i daginstitutioner Børn & Kultur Dagtilbud Oktober 2014 RETNINGSLINIER Frokostordning i daginstitutioner LOVGIVNING Folketinget vedtog den 4. juni 2010 lov om fleksibel frokostordning i daginstitutioner. Med denne lov er

Læs mere

Foreløbig godkendelse af ny skolestruktur i Silkeborg Kommune

Foreløbig godkendelse af ny skolestruktur i Silkeborg Kommune Dagsordenpunkt Foreløbig godkendelse af ny skolestruktur i Silkeborg Kommune Sagsbehandler: Dr16610 Sags-ID: EMN-2015-01327 Resume Den 11 april 2016 er der tiltrådt en bred politisk aftale om den fremtidige

Læs mere

Fravalg af kommunal frokostordning

Fravalg af kommunal frokostordning Fravalg af kommunal frokostordning i dagtilbud i 2016 2016 Sags-id: 16.06.10-P21-1-09 Baggrund Med loven om frokostordning i dagtilbud i 2009 var det et ønske fra Folketingets side om at sikre, at alle

Læs mere

2009/1 LSF 212 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016. Fremsat den 23. april 2010 af socialministeren (Benedikte Kiær) Forslag.

2009/1 LSF 212 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016. Fremsat den 23. april 2010 af socialministeren (Benedikte Kiær) Forslag. 2009/1 LSF 212 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016 Ministerium: Socialministeriet Journalnummer: Socialmin., j.nr. 2010-831 Fremsat den 23. april 2010 af socialministeren (Benedikte Kiær) Forslag til

Læs mere

Forslag til justering af struktur og ændring af ressourcetildelingsmodel

Forslag til justering af struktur og ændring af ressourcetildelingsmodel Forslag til justering af struktur og ændring af ressourcetildelingsmodel 19/8649 Beslutningstema Skoleafdelingen har analyseret struktur og ressourcetildeling på specialundervisningsområdet og har på den

Læs mere

Mange af de 0-6-årige børn spiser 80 % af dagens måltider i daginstitutionen, det stiller krav til madens kvalitet.

Mange af de 0-6-årige børn spiser 80 % af dagens måltider i daginstitutionen, det stiller krav til madens kvalitet. NOTAT Fakta om køkkenombygninger og frokostordninger Siden Folketingets første beslutning i november 2008 om, at alle børn skulle have et sundt frokostmåltid, har udviklingen omkring børnemaden ikke stået

Læs mere

Godkendelseskriterier ved oprettelse af en privat daginstitution

Godkendelseskriterier ved oprettelse af en privat daginstitution December 2013 Godkendelseskriterier ved oprettelse af en privat daginstitution Private leverandører kan efter lov om dag-, fritids-, og klubtilbud m.v. til børn og unge(dagtilbudsloven) oprette og drive

Læs mere

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 13 ONSDAG DEN 10. OKTOBER 2007, KL. 16.00 PÅ OTTERUP RÅDHUS, MØDELOKALE 5 Familieudvalget 10. oktober 2007 Side: 2 Fraværende: Ingen. Til behandling

Læs mere

Ny Tønder Kommune Børn- og Skoleudvalget Beslutningsprotokol. Beslutningsprotokol

Ny Tønder Kommune Børn- og Skoleudvalget Beslutningsprotokol. Beslutningsprotokol Beslutningsprotokol Mødedato: 25. oktober 2006 Mødelokale: Skærbæk Rådhus, Mødelokale 3 Starttidspunkt for møde 14:00 Sluttidspunkt for møde 18.30 Fraværende: Gruppemøder: 25. oktober 2006 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Administrationsgrundlag. for. dagtilbudsområdet. i Halsnæs Kommune

Administrationsgrundlag. for. dagtilbudsområdet. i Halsnæs Kommune Administrationsgrundlag for dagtilbudsområdet i Halsnæs Kommune Børn, Unge og Læring 12.04.2017 INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 1. INDHOLD I ADMINISTRATIONSGRUNDLAGET... 3 1.1. Organisering

Læs mere

BUPL s høringssvar til Næstved Kommunes implementering af folkeskolereformen

BUPL s høringssvar til Næstved Kommunes implementering af folkeskolereformen BUPL s høringssvar til Næstved Kommunes implementering af folkeskolereformen BUPL skal hermed svare på kommunens høringsmateriale vedrørende implementering af den kommende skolereform i Næstved Kommune.

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget

Beskæftigelsesudvalget Referat Beskæftigelsesudvalget kl. 16:00 Brovst Rådhus, lokale 1 Jammerbugt Kommune Beskæftigelsesudvalget Punkter på åbent møde: 9. Budgettjek 2008 - behandling i fagudvalg 1 10. Ny chance for alle -

Læs mere

, Side 1. Beslutningen betyder, at der skal udarbejdes en ny tildelingsmodel til dagtilbudsområdet, der indfrier ovenstående kriterier.

, Side 1. Beslutningen betyder, at der skal udarbejdes en ny tildelingsmodel til dagtilbudsområdet, der indfrier ovenstående kriterier. , Side 1 2. Åbent punkt - Beslutning om høring om principper for ny tildelingsmodel til de kommunale dagtilbud - Sag nr. 17/23502 Sagsgang og sagstype Udvalget Læring og Trivsel for Børn og Unge Beslutningssag

Læs mere

F. Udmøntningen af 2:2 modellen skal drøftes konkret på det første kvartalsmøde i marts. Er der behov for undersøgelser til brug for mødet?

F. Udmøntningen af 2:2 modellen skal drøftes konkret på det første kvartalsmøde i marts. Er der behov for undersøgelser til brug for mødet? NOTAT Allerød Kommune Skole og Dagtilbud Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Fælles afsæt fælles udvikling Opsamling fra gruppedrøftelserne på

Læs mere

Styrelsesvedtægter for daginstitutioner i Odder by

Styrelsesvedtægter for daginstitutioner i Odder by Styrelsesvedtægter for daginstitutioner i Odder by Indhold 1 Formål...1 2 Forældrebestyrelsen...2 3 Valg til bestyrelsen...2 4 Valgbarhed og valgret...3 5 Udtrædelse af bestyrelsen...3 6 Bestyrelsens konstituering...3

Læs mere

INDLEDNING 3 LOVGRUNDLAGET 4 LEDELSESSTRUKTUR 5 ØKONOMI OG ADMINISTRATION 5 RAMMER - AFTALT I FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE 7 BESTYRELSEN 9 MED-UDVALG 9

INDLEDNING 3 LOVGRUNDLAGET 4 LEDELSESSTRUKTUR 5 ØKONOMI OG ADMINISTRATION 5 RAMMER - AFTALT I FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE 7 BESTYRELSEN 9 MED-UDVALG 9 Landsbyordninger Dagtilbud-Børn juli 2011 INDLEDNING 3 LOVGRUNDLAGET 4 LEDELSESSTRUKTUR 5 ØKONOMI OG ADMINISTRATION 5 RAMMER - AFTALT I FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE 7 BESTYRELSEN 9 MED-UDVALG 9 2 Indledning

Læs mere

REFERAT Udvalget for Børn og Unge den 02. august 2007 kl i lokale 188

REFERAT Udvalget for Børn og Unge den 02. august 2007 kl i lokale 188 REFERAT Udvalget for Børn og Unge kl. 12.00 i lokale 188 ÅBEN DEL 1. Meddelelser 2. Skolestrukturdebat 3. Udtræden af skolebestyrelsen Ellebækskolen 4. Vakant skolelederstilling 5. Vakant skolelederstilling

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 28. november 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 28. november 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Referat onsdag den 28. november 2012 Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Orientering...2 3. KF - Temadrøftelse...3 4. KF - Kunstudvalg i

Læs mere

Brønderslev Kommune. Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol

Brønderslev Kommune. Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol Brønderslev Kommune Sundhedsudvalget Beslutningsprotokol Dato: 24. september 2007 Lokale: Mødelokale 2, Dronninglund Rådhus Tidspunkt: 13,30-15,10 Indholdsfortegnelse Sag nr. Side Åbne sager: 01/42 Motion

Læs mere

Ny struktur for dagtilbud og skoler

Ny struktur for dagtilbud og skoler FAQ 2 om: Ny struktur for dagtilbud og skoler Børne- og Kulturforvaltningen d. 7. december 2010 I anden halvdel af høringsperioden har Børne- og Kulturforvaltningen svaret på følgende spørgsmål: Dagtilbudsområdet

Læs mere

Information om frokostordning i daginstitutioner

Information om frokostordning i daginstitutioner Oktober 2016 Center for Dagtilbud & Skoler Information om frokostordning i daginstitutioner Læs om: Greve Kommunes tilbud om et sundt frokostmåltid Forældrenes mulighed for at fravælge tilbuddet Forældrearrangerede

Læs mere

NOTAT. Forslag til tidsplan for Arbejdsgruppe 2 om ny skolestruktur. Sagsbeh.: Peter Krog Journalnr.: 10-22281

NOTAT. Forslag til tidsplan for Arbejdsgruppe 2 om ny skolestruktur. Sagsbeh.: Peter Krog Journalnr.: 10-22281 SOLRØD KOMMUNE PÆDAGOGISK UDVIKLING NOTAT Emne: Til: Forslag til tidsplan for Arbejdsgruppe 2 om ny skolestruktur Familie og Uddannelsesudvalget Dato: 10. november 2010 Sagsbeh.: Peter Krog Journalnr.:

Læs mere

Børne- og familieudvalget

Børne- og familieudvalget Børne- og familieudvalget Referat fra ekstraordinært møde den 8. november 2011 kl. 10:45 i Thy Uddannelsescenter, Mødelokale 1. Medlemmer: Mogens Kruse Per Skovmose Erik Bøgh Nielsen Poul Hvass Hansen

Læs mere

ændringsforslag til L 118 i relation til grundlovens 41, stk. 2

ændringsforslag til L 118 i relation til grundlovens 41, stk. 2 Uddannelsesudvalget L 118 - Bilag 9 Offentlig Parlamentarisk Afdeling Lovsekretariatet 10. december 2004 Notat om ændringsforslag til L 118 i relation til grundlovens 41, stk. 2 Sammenfatning: Notatet

Læs mere

Kommissorium for budgetanalyse på folkeskoleområdet

Kommissorium for budgetanalyse på folkeskoleområdet Kommissorium for budgetanalyse på folkeskoleområdet I forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2016 og overslagsårene 2017-2019 blev det besluttet, at reducere budgettet til specialundervisning med

Læs mere

Frokostordning i dagtilbud. Frokostordning i dagtilbud. Børn og Læring. Januar

Frokostordning i dagtilbud. Frokostordning i dagtilbud. Børn og Læring. Januar Frokostordning i dagtilbud Frokostordning i dagtilbud Børn og Læring Januar 2018 1 Børn og Læring Af Dagtilbudsloven fremgår det, at kommunen som udgangspunkt skal tilbyde et sundt frokost måltid for børn

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget

Beskæftigelsesudvalget Referat tillægsdagsorden Beskæftigelsesudvalget 28.11.2012 kl. 15:15 Brovst Rådhus, Mødelokale 2 Jammerbugt Kommune Beskæftigelsesudvalget 28.11.2012 Punkter på tillægsdagsorden åbent møde: 72. UU Øst

Læs mere

Bevillingsoversigt. 20 Børne- og familieudvalg... 834.527.000 154.520.000-680.007.000 01 Dagtilbud... 166.811.000 39.853.000-126.958.

Bevillingsoversigt. 20 Børne- og familieudvalg... 834.527.000 154.520.000-680.007.000 01 Dagtilbud... 166.811.000 39.853.000-126.958. 5 20 Børne- og familieudvalg 01 Dagtilbud Hele kroner 20 Børne- og familieudvalg............................ 834.527.000 154.520.000-680.007.000 01 Dagtilbud.............................................

Læs mere

Indenrigs- og Socialministeriet Att. Charlotte Meibom. Dato: 16. marts 2010 /LIAD dok. 29232-10

Indenrigs- og Socialministeriet Att. Charlotte Meibom. Dato: 16. marts 2010 /LIAD dok. 29232-10 Indenrigs- og Socialministeriet Att. Charlotte Meibom Dato: 16. marts 2010 /LIAD dok. 29232-10 Høringssvar til forslag til ændring af dagtilbudsloven vedr. fleksible frokostordninger i daginstitutioner

Læs mere

Hedensted Kommune. Udvalget for Læring. Referat. Mødelokale 3 Hedensted Rådhus

Hedensted Kommune. Udvalget for Læring. Referat. Mødelokale 3 Hedensted Rådhus Referat Mødetidspunkt: Kl. 14:00 Mødested: Mødelokale 3 Hedensted Rådhus Deltagere:, Lars Poulsen, Kasper Glyngø, Jeppe Mouritsen, Peter Sebastian Petersen Fraværende: Bemærkninger: Mødets sluttidspunkt:

Læs mere

Høringssvar fra skolebestyrelsen ved Ansgarskolen, Ribe

Høringssvar fra skolebestyrelsen ved Ansgarskolen, Ribe Til Børn & Kultur Skoleadministrationen Esbjerg Kommune b-k@esbjergkommune.dk Ribe den 12. januar 2015 Høringssvar fra skolebestyrelsen ved Ansgarskolen, Ribe Skolebestyrelsen har den 19. november 2014

Læs mere

Udvalg for skole og ungdomsuddannelse. Beslutning/orientering: (USU/UBE) Organisering af UU i Furesø Kommune Sagsnr.

Udvalg for skole og ungdomsuddannelse. Beslutning/orientering: (USU/UBE) Organisering af UU i Furesø Kommune Sagsnr. Beslutning/orientering: (USU/UBE) Organisering af UU i Furesø Kommune Sagsnr. i ESDH: 18/16728 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Udvalg for skole og ungdomsuddannelse Udvalget for beskæftigelse og

Læs mere

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 7. marts 2011

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 7. marts 2011 Referat mandag den 7. marts 2011 Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Connie B. Jensen (A) Thomas Stokholm (V) Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Orienteringssager...2 3. JA -

Læs mere

Styrelsesvedtægter for kommunale dagtilbud i Nordfyns Kommune

Styrelsesvedtægter for kommunale dagtilbud i Nordfyns Kommune Styrelsesvedtægter for kommunale dagtilbud i Nordfyns Kommune Forfatter: Sisse Dohrmann Oprettet den 17. september 2015 Dokument nr. 480-2015-332757 Sags nr. 480-2015-80793 Indhold Formål med forældrebestyrelsen...

Læs mere

Bevillingsoversigt. 20 Børne- og familieudvalg... 827.048.000 139.301.000-687.747.000 01 Dagtilbud... 163.657.000 36.477.000-127.180.

Bevillingsoversigt. 20 Børne- og familieudvalg... 827.048.000 139.301.000-687.747.000 01 Dagtilbud... 163.657.000 36.477.000-127.180. 5 20 Børne- og familieudvalg 01 Dagtilbud Hele kroner 20 Børne- og familieudvalg............................ 827.048.000 139.301.000-687.747.000 01 Dagtilbud.............................................

Læs mere

Vurdering af habilitet ved Byrådets behandling af sag om fremtidens skole- og dagtilbud i Assens Kommune

Vurdering af habilitet ved Byrådets behandling af sag om fremtidens skole- og dagtilbud i Assens Kommune Notat Til: Byrådet Kopi til: Direktionen Fra: Lene Wilhøft 30. september 2016 Sags id: 08/34587 Vurdering af habilitet ved Byrådets behandling af sag om fremtidens skole- og dagtilbud i Assens Kommune

Læs mere

Styrelsesvedtægter for kommunale dagtilbud i Nordfyns Kommune

Styrelsesvedtægter for kommunale dagtilbud i Nordfyns Kommune Styrelsesvedtægter for kommunale dagtilbud i Nordfyns Kommune Forfatter: Sisse Dohrmann Oprettet den 17. september 2015 Dokument nr. 480-2016-3377 Sags nr. 480-2015-80793 Indhold Formål med forældrebestyrelsen...

Læs mere

Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Rebild Kommune

Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Rebild Kommune Side 1 af 6 Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Rebild Kommune Styrelsesvedtægten udgør, sammen med relevante bilag, rammen for drift af kommunale dagtilbud i Rebild Kommune. I styrelsesvedtægten

Læs mere

[UDKAST 22. februar 2018] Overblik over budgetprocessen i 2018

[UDKAST 22. februar 2018] Overblik over budgetprocessen i 2018 [UDKAST 22. februar 2018] Overblik over budgetprocessen i 2018 Indhold Budgetprocessen i 2018... 3 Fase 1: Forberedelse og budgetprocedure... 4 Fase 2: Fagudvalgenes budgetproces Nye ønsker og forslag

Læs mere

Styrelsesvedtægt for områdebestyrelser for dagtilbud og klubber i Egedal Kommune.

Styrelsesvedtægt for områdebestyrelser for dagtilbud og klubber i Egedal Kommune. Styrelsesvedtægt for områdebestyrelser for dagtilbud og klubber i Egedal Kommune. BEGREBSDEFINITIONER: Områdebestyrelse: Er betegnelsen for den overordnede bestyrelse i et område, som er repræsenteret

Læs mere

Ændring af vuggestuen og børnehaven Ærtebjerg til to kombinerede institutioner, samt omlægning af Mågen 466758

Ændring af vuggestuen og børnehaven Ærtebjerg til to kombinerede institutioner, samt omlægning af Mågen 466758 Pkt.nr. 36 Ændring af vuggestuen og børnehaven Ærtebjerg til to kombinerede institutioner, samt omlægning af Mågen 466758 Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget, at

Læs mere

Budgetprocedure for Læsø Kommunes Budget 2016 og overslagsårene

Budgetprocedure for Læsø Kommunes Budget 2016 og overslagsårene Budgetprocedure for Læsø Kommunes Budget 2016 og overslagsårene 2017-2019 Budgetprocessen 2016 2019 er udarbejdet med det formål at fastlægge procedure, strategier og tidsplan for budgetlægningen for 2016

Læs mere