at gøre en god talentudvikling endnu bedre.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "at gøre en god talentudvikling endnu bedre."

Transkript

1 Evalueringsrapport: Projekt Talentudvikling i Danmark, drenge Baggrund om Projektet. 1. august 2007 påbegyndte DBU den tre-trins raket, som bestyrelsen samme år i marts måned havde vedtaget under navnet Talentudvikling i Danmark, , et projekt, der havde til formål at gøre en god talentudvikling endnu bedre. For at sikre Den røde tråd igennem hele talentudviklingen var første trin at samle den overordnede styring og koordinering af alle talentudviklingstiltagene ét sted i DBU. Talentudviklingen for drenge i lokalunionerne blev nedlagt, og i stedet blev 6 fuldtidstrænere, samt en Talentkoordinator ansat, til at opbygge et nyt nationalt udviklings setup for de årige. Et setup, der skulle sikre større kontinuitet i fremtidens talentudviklingsarbejde. Umiddelbart efter påbegyndelsen, tog man hul på næste del, der havde til formål at sikre de danske U/-landshold optimale muligheder for at konkurrere i Europa, dels gennem videreudvikling af landstrænergruppens røde tråd, og dels gennem en markant forøgelse af U/-landsholdsaktiviteterne for U/16-U/19. Sidste del af projektet, DBUs Licenssystem, Ungdom, måtte afvente førstkommende repræsentantskabsmøde, og kunne derfor først træde i kraft fra sommeren DBUs Bestyrelse nedsatte herefter et Licensudvalg, der fik til opgave at tildele klubberne licenser, samt sportslig indrangering, på baggrund af det af repræsentantskabet besluttede licensoplæg. Det første år, uddelte udvalget 23 licenser, det næste 28 licenser og det sidste år blev 31 klubber tildelt licens, som bevis på at et højt niveau i udviklingsmiljø og spillerkvalitet hos de enkelte klubber. Evaluering DBUs bestyrelse har besluttet at evaluere talentudviklingen med henblik på at beslutte om projektet skal videreføres efter sommeren 2011 og i pågældende tilfælde optimeres. DBUs Herreeliteungdomsudvalg er udvalgt af bestyrelsen til at styre denne proces, og til at sørge for at evaluerings- og beslutningsproces sker under hensyntagen til projektets interessenter. Der er derfor nedsat en arbejdsgruppe, der har fået til opgave at afvikle denne evaluering. Gruppen består af Kent Falkenvig og Kim Vilfort fra Herreeliteungdomsudvalget samt Claus Steinlein fra FC Midtjylland og Teddy Pedersen fra Haderslev FK, begge udpeget af Divisionsforeningen. Steen Gleie og Kim Hallberg fra DBU er administrativt tilknyttet gruppen. Med udgangspunkt i resultatet af denne evalueringsrapport, skrevet på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse blandt projektets interessenter, afholdes to høringsmøder, den 22. september kl hos DBU i Brøndby, og den 29. september kl på Vejle Boldklubs nye træningsanlæg, med henblik på at fremlægge et sæt anbefalinger for DBUs Bestyrelse ved deres behandling af talentprojektet ultimo november.

2 Spørgeskemaundersøgelse: I forsøget på at kortlægge effekten af projektet, blev der primo juni 2010 udsendt et spørgeskema til 59 af projektets interessenter, fordelt på følgende grupper (i parentes antal besvarende respondenter): 31 Licensklubber (27) 11 DBU fodboldpolitikere (8) 12 vilkårligt udvalgte klubber udenfor licenssystemet, med spillere på et af DBUs Talentcentre (6) 5 Lokalunioner (0) Bornholm frabad sig deltagelse I alt 42 svarende respondenter, hvilket giver en svarprocent på 70 %, hvilket må betragtes som en acceptable svarprocent, der bør give et retvisende billede af projektet. Spørgeskemaet var delt i to, den ene omhandlende licenssystemet, og den anden DBUs Talentcenterprojekt. Begge dele bygget op efter samme udformning. De 60 respondenter blev først bedt om at forholde sig til en række lukkede spørgsmål, der havde til formål at give en kvantitativ måling af hvorvidt projektets formål synes opfyldt. Respondenterne blev her bedt om at forholde sig til de enkelte synspunkter, set i forhold til deres opfattelse af situationen forud for projektets påbegyndelse august Efterfølgende blev respondenterne bedt om at besvare en række åbne og mere bredt formulerede spørgsmål. De indkomne svar er efterfølgende blevet behandlet, og i rapporten er medtaget alle svar, som minimum to respondenter er fremkommet med. Respondentsvar der står alene, er således ikke medtaget i denne rapport, men vil blive forelagt evalueringsgruppen som supplerende materiale, til brug for udarbejdelsen af det endelige oplæg. Foruden de medtagne interessenter, afleverer DBUs U/- landstrænere, DBUs Talenttrænere samt Divisionsforeningen en særskilt evaluering af projektet. Resultaterne af de særskilte evalueringer vil dog ikke fremgå af denne rapport, men vil indgå som en del af den samlede afsluttende vurdering. Spørgeskema via DBU s hjemmeside. Sideløbende med udsendelsen af link til besvarelse af spørgeskemaet, blev der offentliggjort på DBUs hjemmeside, at andre end de udpegede kunne bevare spørgeskemaet. Disse respondenter er ikke medtaget i nedenstående, da vi fandt, at det var vigtigt at få et billede af Licenssystemet og Talentsystemet interessenters opfattelse af området. Kun seks personer har besvaret skemaet vi hjemmesiden, Umiddelbart ligger disse seks besvarelser dog tæt op ad interessenternes besvarelser og deres kommentarer ligner i det store hele de kommentarer, der er indkommet fra interessenterne. På baggrund af dette, er det vurderet at der i denne undersøgelse ikke er nok til en særskilt rapport.

3 Spørgeskemaevalueringen - licens: De lukkede spørgsmål Licenssystemets 10 formål blev i spørgeskemaet omskrevet til 10 lukkede spørgsmål, der har til hensigt at vurdere hvorvidt disse er forbedret/styrket under licenssystemets 2 årige levetid. Formålsspørgsmålene medførte følgende svarfordeling: Licenssystmet har: Uenig 1) højnet udviklingen af de bedste spillere 2) Styrket etableringen af gode elitære klubmiljøer,og gode trænings- og kampfaciliteter 3) Medvirket til at skabe kontinuitet i klubbernes talentarbejde 4) Sikret bedre trænere til ungdomsholdene 5) Styrket dialogen mellem klubberne og DBU 6) Medvirket til at den enkelte spiller kommer mere i centrum 7) Medvirket til at skabe en mere fleksibel turnering, med øget fokus på udvikling 8) Medvirket til at skabe et større fokus på børnefodbolden i klubberne 9) Medvirket til øget fokus og implementering på Holdninger & Handlinger 10) Styrket overblikket over landets unge talenter Meget enig/enig Uændret Uenig/Helt 90,5 % 9,5/ % 0 % 97,6 % 2,4 % 0 % 85,7 % 14,3 % 0 % 80,9 % 14,3 % 4,8 % 92,9 % 7,1 % 0 % 61,9 % 33,3 % 4,8 % 39,0 % 43,9 % 17,1 % 52,3 % 35,8 % 11,9 % 50,0 % 47,6 % 2,4 % 75,6 % 22,0 % 2,4 % På baggrund af den procentuelle fordeling, må den overordnede konklusion være, at licenssystemet stort set på alle parametre, langt hen af vejen er lykkedes med at styrke de hovedområder, man ønskede styrket med indførelsen af licensen. De første 5 områder har alle en enighedsprocent på over 80 %, hvilket må tolkes som værende ret entydigt, mens det endvidere er værd at

4 bemærke, at Udvikling, miljø og dialog, for mere end 90 % vedkommende, er blevet styrket gennem licenssystemet. Knap så positivt falder de 3 områder, turnering, børnefodbold og H&H, ud. Her er det kun godt %, der oplever en styrkelse gennem licenssystemet. Især turneringsfleksibiliteten, opleves af respondenterne som værende status quo, eller for 17 % direkte dårligere i forhold til tidligere. Det er svært ud fra de supplerende bemærkninger at danne sig et indtryk af,hvor det er turneringen er blevet mindre fleksibel pga. licenssystemet, en enkel betegner den som direkte ufleksible, mens enkelte henviser til op-nedrykningen af spillere mellem holdene, en ting der er ændret fra sommerferien, og som i øvrigt også var gældende forud for licenssystemet. I forhold til H&H, peger flere på divergensen mellem H&H og lokalunionens resultatturneringer U/13-U/15 som eksempler på at Licenssystemet ikke har formået at skabe fælles fodslag. Bortset fra disse enkelte bemærkninger, er der en generel tilfredshed, og tallene taler for sig selv, og bekræfter at respondenterne anser licenssystemet som en succes, ud fra de givne parametre. De åbne spørgsmål Foruden de 10 parametre, som udelukkende forsøgte at måle effekten af indførslen af licenssystemet, anses det for vigtigere at tage fat i de kerneområder, som kan gøre licenssystemet, og dermed talentudviklingen endnu stærkere, og endnu mere effektiv. Respondenterne blev derfor stillet overfor 9 åbne spørgsmål, indenfor de hovedområder som klubberne ved licensansøgninger, ankeskrifter og klubbesøg, har gjort opmærksom på indeholdt uhensigtsmæssigheder. Foruden de 9 åbne spørgsmål, blev respondenterne endvidere bedt om at forholde sig til hvorvidt Licenssystemet fremad rettet burde stramme de formelle eller de sportslige krav, for at sikre kvaliteten i systemet. 26 % mener at kravene generelt bør forblive uændret eller lempes, 26 % mener de formelle eller begge krav bør strammes, mens 36 % mener de sportslige krav skal strammes. I det efterfølgende forsøges det at samle hovedpointerne op fra respondenternes svar.

5 1. Hvilke formelle krav mener du, der bør skærpes for at få licens? Generel uenighed om hvorvidt der overhovedet bør skærpes i kravene. 38 % af respondenter anser kravene for værende fyldestgørende. Væsentlig færre kan blive enige om hvor der skal skærpes. De fremkommende forslag fordeles som følger: 14 % - stramninger omkring banekvalitet til træning og kamp. 14 % - Øgede krav til pesonaleansættelser, fuldtid/deltid 12 % - Øget kontrol med licensklubberne, de andre snyder 9,5 % - Krav til træningsmængde, herunder morgentræning 7 % - Øgede sportslige krav 5 % - Krav til økonomiske forhold, budgetgodkendelse 5 % - Øget krav til sikring af civil uddannelse af spillerne 5 % - Krav til at klubberne tager regionalt ansvar for talentudviklingen 2. Er der formelle krav, hvor indsats og udbytte ikke stemmer overens, hvor det er overflødigt eller direkte hæmmende på talentudviklingen, og som derfor bør ændres eller måske helt afskaffes? Også her generel uenighed om hvorvidt der er uoverensstemmelse. 55 % af respondenter anser kravene for at være fint sammenhængende mellem indsats og udbytte. Kun enkelte områder påpeges af mere end en respondent som værende usammenhængende: 9,5 % - Kravene til A-trænere bør være mere fleksible. 7 % - Krav til kampregistrering er overflødig 7 % - Stort arbejde for kun 1 års licens bør være flerårig 4,7 % - A+ Krav om antallet af bruttolandsholdspillere er for højt

6 3. Hvilke faktorer bør indgå i vurderingen af klubbernes sportslige niveau? Meget forskellige input karakteriserer svarene på dette spørgsmål. Der er dog væsentligt flere faktorer, der påpeges af mere end en respondent: 21 % - Resultater, på kort og lang sigt 21 % - Niveauet på spillermaterialet 14 % - Antallet af uddannede spillere til højeste nationale niveau 12 % - Antallet af Home Grown spillere på U/17 og U/19 12 % - Antallet af DBU og Talentcenterspillere. 9,5% - Antallet af første års spillere 4,7 % - 2. holdets placering 4,7 % - Indholdet i træningsplanerne 4,7 % - U/17 og U/19 holdets spillestil 4,7 % - Antal spillere der er rykket op på ældre hold før tid 4. Har du et bud på, hvad vi skal gøre fremadrettet for de årige i forhold til licens? De foreslåede faktorer, der påpeges af mere end en respondent fordeles som følger: 26 % - U/15 licens, U/15 licensrække(r) 21 % - Ansvar for regionale samarbejdsklubber 16,7% - Bedre træner- og træneruddannelse på niveauet 14 % - Tilpasning af H&H til ungdomselite U/13-U/15 7 % - Samarbejde med folkeskoler bla. morgentræning. 4,7% - Tilskud målrettet U/13-U/15

7 5. Har du et bud på hvordan vi kan optimere den danske model, hvor vi på samme tid ønsker at uddanne talenterne til dygtige fodboldspillere samtidig med, at talenterne tager en civil uddannelse? De foreslåede løsninger, der påpeges af mere end en respondent fordeles som følger: 35,7 % - Bedre samarbejde med uddannelsesinstitutionerne 14 % - DBU skal øve større politisk indflydelse for fleksibilitet 7 % - Krav om Akademi/College for licensklubberne Der er et ønske om et større fokus og et forbedret samarbejde med uddannelsesinstitutionerne, hvilket fremsættes af mere end 1/3 af respondenterne, og knap halvdelen hvis den politiske dagsorden inddrages. Der er derfor ingen tvivl om dette skal medtages i den videre proces som et indsatsområde, hvad enten vi kigger på det som et krav til klubberne om at kunne dokumentere dette samarbejde, eller det er i form at en mere politisk forankret proces, hvori undervisningsministeriet, Team Danmark og DIF inddrages. 6. Har du forslag til, hvad DBU kan gøre for at forbedre samspillet med henholdsvis de talentansvarlige og licenstrænerne? Som udgangspunkt er der en stor tilfredshed med samspillet, idet hele 45 % anser de nuværende aktiviteter for værende fyldestgørende. 19 % - Invitere Talentansvarlige til flere dialogdage, evt. sammen med trænerne på LTU-dage 7 % - Flere klubbesøg 7. Har du forslag til, hvordan vi kan forbedre turneringsstrukturen for licensklubberne? 33% af klubberne anser den nuværende turneringsstruktur som værende tilfredsstillende. 9,5% - Op- nedrykningsspil imellem rækkerne 9,5% - Færre hold i rækkerne 7 % - 3 DBU rækker i stedet for 2 (forskellige modeller) 4,7% - Turneringen skal strækkes længere ud

8 4,7% - U/19 omdannes til U/20 række 8. Fungerer de støtteordninger licenssystemet tilbyder, økonomisk tilskud, talentpulje, Licenstræneruddannelse mv, eller er der andre måder systemet med fordel i stedet bør understøtte klubberne for at fremme udviklingen? 43% af klubberne anser den nuværende støtteordning som værende tilfredsstillende. De foreslåede tiltag, fordeles som følger: 16,7% - Omvendt tilskudsmodel, mere til små, mindre til store 12 % - Øget direkte tilskud pga. store omkostninger til licenskrav Det bør undersøges hvorledes en ændret tilskudstildeling vil påvirke talentudviklingen nationalt set, evt. koblet sammen med, at der i spørgsmål 9 nævnes et nationalt transfer system som en mulig motivator for øget talentudvikling i mindre licensklubber. Ligeledes bør tilskudsstørrelsen vurderes i forhold til de opstillede krav. 9. Hvordan kan vi udvikle licensordningen til gavn for dansk fodbold? Et meget åbent spørgsmål, der har til formål at samle op på de evt. løse ender, spørgeskemaet ikke formår at fange i de foregående spørgsmål. 40 % har ikke noget at tilføje, og 33 % bruger blot spørgsmålet til at repetere tidligere afgivne svar. De resterende forslag har dog ikke meget til fælles, og de foreslåede tiltag, der påpeges af mere end en respondent fordeles som følger: 4,7 % - Indføring af Nationalt transfer system for ungdom 4,7 % - Større fokus og støtte til områder i Udkantsdanmark Konklusion På baggrund af den ovenstående analyse, er der to væsentlige pointer der med sikkerhed kan konkluderes på baggrund af de 42 respondenters afgivne svar. 1. Der er generel tilfredshed med licenssystemet, og en overvejende enighed om systemet har medvirket til at flytte dansk talentudvikling i en positiv retning på en lang række parametre, bla. gennem en styrket dialog klubber og forbund imellem. Turneringsfleksibilitet og implementeringen af H&H, har ikke i samme grad formået at blive styrket gennem licenssystemet, og man skal derfor overveje hvorvidt de

9 fortsat skal indgå i målsætningen for licenssystemet, eller om indsatsen på disse områder bør styrkes. 2. Der er næsten ligeså mange holdninger som der er respondenter, hvilket klart tydeligt fremgår af de mange forskelligt artede svar der fremkommer så snart spørgsmålene bliver åbne. Dette kan naturligvis tolkes, som at der ikke er nogen åbenlyse problemer med det nuværende system, men bør i høj grad tages som udtryk for at respondenterne har meget forskellige ståsteder, og problemstillinger i hverdagen, som i høj grad influerer på holdninger og virkelighedsopfattelse. De mange og positive input giver grobund for forslag til forbedringer af det eksisterende system, ligesom enkelte områder giver anledning til en nærmere undersøgelse, idet seks eller flere respondenter har haft bemærkninger til sagen. 1. Stramninger til krav om banekvalitet samt fuldtidsansættelser 2. Større fokus på resultater, kort/lang sigt, samt niveau på spillermaterialet i forbindelse med den sportslige vurdering 3. Medtage færdiguddannede spillere og Home Grown spillere ved vurdering af udviklingsmiljøerne 4. Indførsel af U/15 licens og turnering 5. Krav til klubberne om ansvar for regional talentudvikling 6. Fokus på trænerniveauet på U/13-U/15, samt tilpasning af H&H 7. Styrket samarbejde med uddannelsesinstitutionerne, for at sikre uddannelse samt morgentræning. Øget indsats DBU 8. Bedre dialog med talentansvarlige, eks. invitation til LTU 9. Revurdering af tilskudsmodellen hvordan får DBU mest og bedst talentudvikling for pengene. National transfer system? Som nævnt er ovenstående punkter repræsentative og ikke altomfattende, hvorfor der stadig tages udgangspunkt i de 3 hovedpunkter: Sportslig Indrangering (herunder turneringsstruktur) Formelle krav (herunder civil uddannelse) Udvikling af miljøerne for U/13-U/15.

10 Spørgeskemaevalueringen - talent: Ved indførelsen af den nye måde at arbejde med talentudvikling var udgangspunktet for talentudviklingen i dansk fodbold, at: gøre en god talentudvikling endnu bedre fastholde flere spillere i dansk børne- og ungdomsfodbold så længe som muligt sikre danske U-landshold optimale muligheder for at konkurrere i Europa fastholde og kvalitetssikre et enestående scouting-system fastholde og udbygge samarbejdsrelationerne mellem klubberne, lokalunionerne (regionerne) og DBU (Team Danmark) opprioritere den individuelle teknisk/taktiske træning tidligere optimere den daglige træning og træningsmiljøet for de største talenter sikre en sammenhæng mellem spiller- og træneruddannelse De lukkede spørgsmål Talentarbejdets 8 formål blev i spørgeskemaet omskrevet til 8 lukkede spørgsmål, der har til hensigt at vurdere hvorvidt disse er forbedret under talentarbejdets 2 årige levetid. Formålsspørgsmålene medførte følgende svarfordeling: Talentudviklingen har: Helt enig/enig Uændret Uenig/Helt uenig 1) Gjort en god talentudvikling endnu bedre 2) Højnet udviklingen af de absolut bedste spillere 3) Medvirket til at fastholde flere spillere så længe som muligt. 4) Øget konkurrenceevnen for de danske U/-landshold 5) Forbedret DBU s scouting på talentmassen 6) Medvirket til et udbygget samarbejde med DBU 7) Sikret generel opprioritering af tidligere teknisk/taktisk træning 8) Sikret en større sammenhæng mellem spiller og træneruddannelse. 85,4% 12,2% 2,4% 80,5% 17,1% 2,4% 36,6% 46,3% 17,1% 71,8% 20,5% 7,7% 63,5% 28,2% 7,7% 92,3% 7,7% 0% 64,1% 30,8% 5,1% 73,0% 24,3% 2,7%

11 Det kan fastslås, at de generelle målsætninger ser ud til at være opfyldt ifølge respondenterne. Det eneste punkt, der ikke overvejende er positivt, er spørgsmålet om fastholdelsen af spillerne. Som udgangspunkt må det siges, at spørgsmål 1 tydeligt viser, at respondenterne mener, at vi er på rette vej med projektet. Sammenholdt med spørgsmål 2 kan det konstateres, at endog rigtig mange mener, at vi har flyttet os betydeligt henover de sidste år. De fleste mener også, at vi har øget konkurrenceevnen på landsholdene og ligeledes været med til at sikre den sammenhæng mellem spiller og træneruddannelse, som er et fokusområde. Kigger man på spørgsmål 7, må det konstateres, at selvom der er overvejende positiv holdning til dette, skal området omkring opprioritering af teknisk og taktisk træning tidligere måske opprioriteres i fremtiden. Det samme kan siges omkring scoutingdelen. Og vi bør kigge på muligheden for at fastholde spillere længere i fodbolden. Punkter som er blevet kommenteret: Omkring talentudviklingen (1) og højnelsen af udviklingen af de bedste spillere (2) har der været kommentarer lige fra, at man skulle nedlægge centrerne til at det er det mest positive, der er sket i dansk fodbold. Generelt kan det siges, at en overvejende stor del er endog meget tilfredse med udviklingen. Der peges på, at der er kontinuitet i udviklingen og at DBU har stået fast på en spillestil. Dette gør det nemt for spillerne at træde ind på landsholdene. Der burde satses mere på den individuelle træning og angående spg. 7, siges det, at øget selvtræning udenfor klub og centerregi kan være vejen frem. Hvad angår scoutingen (5) peger en overvejende del af kommentarerne på, at man ikke får alle med. Der mangler scouting i de mindre klubber og som det ser ud, lykkes dette åbenbart heller ikke for klubberne. Hvad angår fastholdelsen (3) siges der, at man får trænet med færre og dette medfører flere, der vælger at stoppe, da de ikke matches hårdt nok og dermed øges afstanden fra de bedste til de næstbedste. De åbne spørgsmål Foruden de 8 parametre, som udelukkende forsøgte at måle effekten af indførslen af talentsystemet, anses det for vigtigere at tage fat i de kerneområder, som kan gøre talentsystemet, og dermed talentudviklingen endnu stærkere, og endnu mere effektiv. Respondenterne blev derfor stillet overfor 5 åbne spørgsmål, indenfor forskellige hovedområder.

12 1. Hvornår og hvordan bør DBU scoute spillere til talentcenter og landshold? Mange har svaret på dette spørgsmål. Fordelingen på hovedpunkterne fordeler sig således: 42,8% Starte scouting tidligere 28,5% Starte scouting som nu 11,5% Øget dialog mellem klub og talentdel Næsten halvdelen mener, at man bør starte med at kigge på spillerne tidligere end nu. Dels for at danne sig et overblik tidligere, men også for at træne med dem tidligere. På den måde vil spillerne kunne matches uden at skulle skifte klub. Der peges bl.a. på oprettelsen af regionale steder til dette i øvrigt gerne i LU regi. Ca. 1/3 mener, at vi har fundet niveauet for starten af scoutingen. Kun en mener, at vi skal starte senere. Der peges på yderligere dialog mellem klubber og Talenttrænere og meget gerne flere besøg i Licensklubberne. 2. Hvordan kan DBU optimere samlingerne, så talenterne udvikles Endnu bedre uden at det går ud over talenternes udvikling i klubberne? Fordelingen på hovedpunkterne fordeler sig således: 20,7% Øget antal klubbesøg 9,2% Lave samlinger i weekends og ferier Under dette punkt er et af hovedpunkterne, at dialogen er vigtig. Hvis vi skal sætte spilleren i centrum, er det tvingende nødvendigt med en dialog klub/center/landshold. Dels for at mindske belastningen på spilleren fysisk og psykisk og dels for at vi kan gøre det rigtige for den enkelte spiller. Dette indebærer, at træningen på centeret skal være kendt, således at klubben kan agere ud fra spillernes centertræning. En enkelt peger på færre samlinger, mens ligeledes en enkelt peger på, at man skulle træne mere a la ITU i klubben. Der peges på, at man burde lægge kampfrie weekender, hvor talentcentrene så kunne samles. Ligesom man kunne udnytte ferier etc. til at lægge samlinger i. På den måde kunne spillerne så være samlet over flere dage. Desuden ville det så være muligt for Talenttrænerne at deltage i Licensklubbernes træning i dagligdagen.

13 En enkelt peger på, at man burde lave større selektering på centrene, og træne i A og B hold. På den måde kunne også nogle af de bedste få lov til at stå over på centertræningen og ikke belastes så meget. 3. Hvad synes du om, at DBU har valgt en bestemt spillefilosofi og en specifik måde at organisere deres træning ud fra? Der er en overvejende stor del af respondenterne, der ikke er i tvivl om, at det er en god ide. 43,7% Godt med tydelighed i spillestil 13,5% Man skal passe på med ensretning 4,6% Scoute andre typer eller mere pladsspecifikt Der er sammenhæng fra landsholdene ned til de yngste talentcentre og der er skabt en tydelighed hos DBU, som rigtig mange er meget glade for. Hele 43,7% af besvarelserne går på, hvor godt det er, at der er valgt en linje i arbejdet. Omvendt peger 13,8% ud af respondenterne på, at man ikke må blive religiøs i sin opfattelse. Men tværtimod arbejde med f.eks. flere angribere etc. ligesom man måske skulle scoute lidt mere pladsspecifikt i forhold til udtagelsen af spillerne. Enkelte mener, at man skal passe på med at være for fastlåst og for ensporet. Ligeledes har enkelte kommentarer omkring variationen i træningen og vigtigheden af at kunne forny sig, hvis man ser tendenser i andre lande, der med held kunne overføres til Danmark. Men som udgangspunkt er der bred enighed om vigtigheden i den tydelighed, hvormed man fremstår som Union og at dette er lykkes rigtig godt i det projekt, som nu er kørende. Kan du give nogle bud på, hvordan vi kan optimere talentudviklingen i Danmark? 11,5% Bedre sammenhæng mellem uddannelse og træning 11,5% Starte scouting tidligere 4,6% Ændre turneringsformerne 23,0% Bedre trænere/bedre træningsmiljø 4,6% Træne mere med niveau 2 spillere 6,9% Øget dialog mellem klub og DBU 4,6% Sænke rekrutteringsalderen for de bedste klubber

14 Der bør satses meget på talentudviklingsmiljøer i klubberne. Der skal være mulighed for at træne med yngre spillere meget mere målrettet end i dag, hvis vi skal konkurrere med andre lande, der starter deres talentudvikling tidligere end vi gør. Ligeledes bør man samle de bedste spillere fra f.eks. mindre klubber regionalt tidligere, så de kan blive matchet uden at skulle skifte klub. Enkelte peger på færre licensklubber, mens andre igen peger på at flere skulle have licens, så flere kunne udvikle spillere! Nogle peger også på, at der udvikles spillere til f. eks landshold og Superliga hos nogle af de mindre klubber. Der bør kigges på turneringssystemet, så der er færre hold i de bedste rækker, ligesom der bør indføres licensturnering for U15 og U14. En enkelt påpeger, at der findes sorte huller på landkortet, som med held kunne opdyrkes. Igen bliver dialogen trukket frem som et yderst vigtigt redskab for den videre udvikling af vores talentmiljø. Det er et must, at vi samarbejder og at alle løfter i flok for at talentudviklingen bedre. 11,5% af besvarelserne peger ydermere på sammenhængen mellem skole, fritid og fodbold som værende af vigtighed. Man bør optimere måden at gå i skole og træne på, så spillerne kan få mere fritid om aftenen. Er der sammenhæng med den del af talentudviklingen som klubberne har ansvaret for og den del af talentudviklingen som DBU har ansvaret for, - og hvordan kan denne sammenhæng forbedres? Respondenterne peger på, at der er stor sammenhæng mellem de to parter (Klub/DBU) og at det er vigtigt at forstå, at denne sammenhæng bør vendes på mange områder. 4,6% Godt med øget samarbejde omkring uddannelse etc. 9,2% Klubtrænere med på samlinger 20,7% Øget dialog mellem klub og DBU 27,6% Stor sammenhæng i talentudviklingen Det foreslås f.eks. at trænere fra Licensklubber deltager på talentsamlinger, ligesom talentchefer kunne inviteres til uddannelsesdage. På den måde ville man inddrage flere i processerne og få bredt budskaberne bedre ud. Der peges på, at når Talenttrænere har været på klubbesøg er der efterfølgende en langt større forståelse for holdningerne hos DBU. Så igen peger pilen på øget dialog og øget samvær omkring arbejdet med spillerne. Enkelte peger på, at DBU s måde ikke er den eneste måde at udvikle spillere på, men at der er flere veje til målet.

15 Konklusion Der er generel tilfredshed med talentsystemet og der er ikke tvivl om, at hovedparten peger på, at DBU er nået et langt stykke hen af vejen med projektet. Spillernes niveau er hævet for de bedstes vedkommende og talentudviklingen er klart højnet i niveau. Vi har formået at øge vores konkurrenceevne på U- landsholdniveau og skabt en fin sammenhæng mellem landsholdenes system og spillefilosofi, der afspejles tydeligt ned til de yngste talentcentre. Vi har formået at få samspillet mellem træneruddannelsen og spilleruddannelsen til at fungere. I det fremadrettede arbejde vil der skulle sættes fokus på videre udvikling af disse kerneområder. Samtidigt er der tendenser, der peger på, at specielt scouting, indsats i tidligere årgange og flere med i træningssystemet (evt. i A/B niveau) vil være mulighed for at kunne forbedre vores talentsystem. Der er næsten ligeså mange holdninger som der er respondenter, hvilket klart tydeligt fremgår af de mange forskelligt artede svar der fremkommer så snart spørgsmålene bliver åbne. Dette kan tolkes som, at der ikke er nogen åbenlyse problemer med det nuværende system, men bør i høj grad tages som udtryk for at respondenterne har meget forskellige ståsteder, og problemstillinger i hverdagen, som i høj grad influerer på holdninger og virkelighedsopfattelse. Man kan dog trække nogle punkter ud, som vi måske skal arbejde med i fremtiden: - Starte scouting tidligere - Følge spillerne regionalt inden de kommer til DBU center - Øget dialog mellem klub og DBU (selvom punktet scorer højt i undersøgelse, peges der på øget samarbejde) - Flere klubbesøg fra Talenttrænere etc. - Forbedre klubtræningsmiljøerne - Øge prioriteringen af teknisk og taktisk fodbold tidligere.

Projekt Talentudvikling i Danmark, Evaluerings- og høringsoplæg

Projekt Talentudvikling i Danmark, Evaluerings- og høringsoplæg Version: 09.09.2010 Projekt Talentudvikling i Danmark, 2007 2012 Evaluerings- og høringsoplæg Dette oplæg, er sendt i høring til samtlige klubber i Danmark, DBUs Lokalunioner, Divisionsforeningen, samt

Læs mere

Vision at stå stærkere sammen

Vision at stå stærkere sammen AaB Talentcenter udvikling via samarbejde Gældende fra og med maj 2015 Vision at stå stærkere sammen Vi vil styrke elitepigefodbolden i Nordjylland ved at samle og give de mest ambitiøse og talentfulde

Læs mere

DBU Fyn kursus i Næsby 9. marts 2011 Fra DBU s Talentcenter til A-landsholdet

DBU Fyn kursus i Næsby 9. marts 2011 Fra DBU s Talentcenter til A-landsholdet DBU Fyn kursus i Næsby 9. marts 2011 Fra DBU s Talentcenter til A-landsholdet Besøg DBU Fyn Dagens program: Kl. 18.00-18.20 Præsentation af strukturen i dansk talentudvikling Præsentation af DBU s spillestil/spillesystem.

Læs mere

HØRING OM STRATEGISPOR Ballerup Vildbjerg Bredstrup-Pjedsted DANSK SKYTTE UNION

HØRING OM STRATEGISPOR Ballerup Vildbjerg Bredstrup-Pjedsted DANSK SKYTTE UNION HØRING OM STRATEGISPOR 21.11 Ballerup 28.11 Vildbjerg 29.11 - Bredstrup-Pjedsted DANSK SKYTTE UNION Baggrund for strategiaftale med DIF Historien om Alice i Eventyrland: Søde lille filur-kat, sagde hun

Læs mere

Allerød Lærerforening

Allerød Lærerforening Allerød Lærerforening Evaluering af Arbejdstidsaftale 08 Beskrivelse af udvalgte punkter på baggrund af spørgeskemaundersøgelse i december 2010 blandt lærere og børnehaveklasseledere på Allerød Kommunes

Læs mere

Undersøgelse af 3.g elevernes oplevelse af Nørre Gymnasium April 2010

Undersøgelse af 3.g elevernes oplevelse af Nørre Gymnasium April 2010 Undersøgelse af 3.g elevernes oplevelse af Nørre Gymnasium 2007 2010 April 2010 Hermed fremlægges resultaterne af 3.g elevernes oplevelse af hele gymnasieforløbet. Ud af i alt 203 elever har 165 besvaret

Læs mere

Rapport UEFA Study Group i Tyskland Besøg fra den 08.12.2008-11.12.2008 Tema Eliteungdomsfodbold

Rapport UEFA Study Group i Tyskland Besøg fra den 08.12.2008-11.12.2008 Tema Eliteungdomsfodbold Deltagere: Lene Terp, DBUs Uddannelsesudvalg Kim Vilfort, DBUs Herreeliteungdomsudvalg Per Andersen U19 landstræner Martin Bloch, MB Talenttræner Claus Gaihede, CG Talenttræner Thomas Slosarich, TS Talenttræner

Læs mere

Træningen er blevet en tand sjovere for U-9-holdet i Givskud GUF, der har haft begge trænere på børnetrænerseminar.

Træningen er blevet en tand sjovere for U-9-holdet i Givskud GUF, der har haft begge trænere på børnetrænerseminar. B&U-konsulenten sikrer I Hjortshøj-Egå IF havde man mistet fokus på de yngste årgange det blev der rettet op på med ansættelsen af en børne- og ungdomskonsulent og nu er målet at etablere blivende kompetencer,

Læs mere

I Nørresundby Forenede Boldklubber går vi ind for DBU s Holdninger og Handlinger og DBU s Fair Play kodeks.

I Nørresundby Forenede Boldklubber går vi ind for DBU s Holdninger og Handlinger og DBU s Fair Play kodeks. Børnefodbold i Nørresundby FB Holdninger ver. Juli 2018 I Nørresundby Forenede Boldklubber går vi ind for DBU s Holdninger og Handlinger og DBU s Fair Play kodeks. Afsnit A Vores vison om Børnefodbold;

Læs mere

Fra talent til landshold. den røde/hvide tråd i dansk kvindefodbold!

Fra talent til landshold. den røde/hvide tråd i dansk kvindefodbold! Fra talent til landshold den røde/hvide tråd i dansk kvindefodbold! Indledning Fodbold er den største sportsgren i Danmark, og antallet af piger som spiller fodbold er støt stigende. Pt. er ungdomsfodbolden

Læs mere

DBU Breddestrategi. v/bent Clausen Medlem af DBUs bestyrelse Formand for DBU Jylland. DHF Breddeseminar Nyborg 2. februar 2013

DBU Breddestrategi. v/bent Clausen Medlem af DBUs bestyrelse Formand for DBU Jylland. DHF Breddeseminar Nyborg 2. februar 2013 DBU Breddestrategi v/bent Clausen Medlem af DBUs bestyrelse Formand for DBU Jylland DHF Breddeseminar Nyborg 2. februar 2013 Passion, udvikling og fællesskab - Strategi for videreudviklingen af dansk fodbold

Læs mere

Talenttræning Piger Sydvestjylland

Talenttræning Piger Sydvestjylland Baggrunden for Talenttræning Piger Sydvestjylland Varde If er initativtager og medlem af VPF, Vestjysk Pige Fodbold som har til formål at samarbejde omkring pigefodbolden i Sydvestjylland. Grundstenen

Læs mere

Glæden driver eliten!

Glæden driver eliten! Glæden driver eliten! -En kvantitativ og kvalitativ undersøgelse af frafald og fastholdelse af tidligere og nuværende kvindelige elitefodboldspillere inden for DBUs talentsystem Af Gitte Therkelsen, Dansk

Læs mere

Præsentation af Hjørring Kommunes Eliteidrætsråds arbejde og visioner

Præsentation af Hjørring Kommunes Eliteidrætsråds arbejde og visioner Præsentation af Hjørring Kommunes Eliteidrætsråds arbejde og visioner Att.: Fritids- og Folkeoplysningsudvalget og Byrådet Hjørring, d. 29. august 2018 Baggrund Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget

Læs mere

1. Organisation. Den nærmere organisering af Kolding Kommunes arbejde med eliteidræt er beskrevet i bilag

1. Organisation. Den nærmere organisering af Kolding Kommunes arbejde med eliteidræt er beskrevet i bilag Team Danmark og Kolding Kommune, herefter parterne, er blevet enige om denne samarbejdsaftale, som har til formål at fremme vilkårene for talentudvikling og eliteidræt i Kolding Kommune. Parterne som vedkender

Læs mere

Optag i idrætstalentklassen

Optag i idrætstalentklassen Pkt. 150 Optag i idrætstalentklassen Sagsnr. 277126 Kultur- og Idrætsudvalget Åbent punkt Resume Venstre har bedt om, at sag om optag i talentklassen sættes på dagsordenen. Indstilling Forvaltningen indstiller,

Læs mere

1. Organisation. Den nærmere organisering af [X-]Kommunes arbejde med eliteidræt er beskrevet i bilag 1.

1. Organisation. Den nærmere organisering af [X-]Kommunes arbejde med eliteidræt er beskrevet i bilag 1. Team Danmark og [X-]Kommune, herefter parterne, er blevet enige om denne samarbejdsaftale, som har til formål at fremme vilkårene for talentudvikling og eliteidræt i [X-]Kommune. Parterne som vedkender

Læs mere

Nyhedsbrev FC Roskilde ungdom

Nyhedsbrev FC Roskilde ungdom August 2011 Nyhedsbrev i FC Roskilde ungdom Velkommen til et nyt tiltag i FC Roskilde ungdom. Som noget nyt vil FC Roskilde ungdom 4 gange om året udsende et nyhedsbrev. Nyhedsbrevet skal bruges til at

Læs mere

Indstilling. Evaluering af Eliteidræt Århus. Til Århus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice. Den 22. september 2008 Århus Kommune

Indstilling. Evaluering af Eliteidræt Århus. Til Århus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice. Den 22. september 2008 Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Kultur og Borgerservice Den 22. september 2008 Århus Kommune Sport & Fritid Kultur og Borgerservice Evaluering af Eliteidræt Århus 1. Resume I forbindelse med

Læs mere

evaluering af 16 åben skole-piloter

evaluering af 16 åben skole-piloter evaluering 16 åben skole-piloter April 2015 indhold Resumé og evalueringens vigtigste konklusioner... 3 Om evalueringen... 4 Forløbene har indfriet forventningerne skolerne er mest tilfredse... 4 Foreningerne

Læs mere

- - - - - - Roskilde Roklub 2013-16 Hvad har det betydet I har arbejdet med intern trænerudvikling Arbejder I efter principperne i ATK, hvis ja hvordan I hvor mange af årene har I taget medaljer ved DM

Læs mere

UEFA Study Group Eerikkilä 2013 Grässroots footbäll

UEFA Study Group Eerikkilä 2013 Grässroots footbäll UEFA Study Group Eerikkilä 2013 Grässroots footbäll Deltagere: Ole Hansen, Jakob Drachmann Haag, Mogens Mika, Martin Mølgaard Ravn, Flemming Kvist Andersen, Brian Molberg, Kim Møller, Jesper Ran Pedersen,

Læs mere

Projekt DBU Børne- og Ungdomskonsulent

Projekt DBU Børne- og Ungdomskonsulent Projekt DBU Børne- og Ungdomskonsulent 16.01.08 Fra leg til landshold 1 Det er projektets formål at styrke klubudviklingen, så klubberne fremover er endnu bedre til at imødekomme spillernes ønsker og behov

Læs mere

Målsætninger Beskriv hvordan der arbejdes videre med eksisterende og/eller nye målsætninger

Målsætninger Beskriv hvordan der arbejdes videre med eksisterende og/eller nye målsætninger Handleplan for EGIF Badminton Klubudvikling Centrale spørgsmål: Hvad gør Fe. Organisation Beskriv klubbens organisation, der synliggør klubbens ledelse og ansvarsområder (vedlæg evt. organisationsdiagram)

Læs mere

Eliteidrætsrådet Åben dagsorden. Punkt 1 Meddelelser. Beslutning. Published on Ballerup.dk (

Eliteidrætsrådet Åben dagsorden. Punkt 1 Meddelelser. Beslutning. Published on Ballerup.dk ( Published on Ballerup.dk (https://ballerup.dk) Hjem > Eliteidrætsrådet - 06-06-2018 Eliteidrætsrådet - 06-06-2018 06.06.2018 kl. 18:00 Mødecenter A, Lokale 3 på Ballerup Rådhus Deltagere Jesper Würtzen

Læs mere

Fodbold Samarbejde Nordsjælland

Fodbold Samarbejde Nordsjælland Fodbold Samarbejde Nordsjælland FSN netværket Fodbold Samarbejde Nordsjælland (FSN) er et netværk bestående af 61 samarbejdsklubber med mere end 15.000 ungdomsmedlemmer. FC Nordsjælland koordinerer samarbejdet,

Læs mere

FB s medlemsundersøgelse for 2015

FB s medlemsundersøgelse for 2015 FB s medlemsundersøgelse for 2015 I november og december 2015 gennemførte FB en medlemsundersøgelse blandt medlemmerne. En tilsvarende undersøgelse blev gennemført i februar 2014, og de steder det er muligt

Læs mere

Kommunale Plejefamilier De Fem, en minievaluering.

Kommunale Plejefamilier De Fem, en minievaluering. Kommunale Plejefamilier De Fem, en minievaluering. Denne rapport er en minievaluering af vores tilbud i Projektet Kommunale Plejefamilier De Fem. I projektet har vi pr. 1/ 1 ansat 1 kommunale plejefamilier

Læs mere

Kredstræningen ophører i Badminton København. Udsendt 3. august 2017

Kredstræningen ophører i Badminton København. Udsendt 3. august 2017 Kredstræningen ophører i Badminton København Udsendt 3. august 2017 Vi har gennem de seneste år haft en opfattelse, at udbyttet af kredstræningen ikke har stået mål med de ressourcer som har været allokeret

Læs mere

DBU UNGDOMS- og T-LICENSMANUAL, drenge

DBU UNGDOMS- og T-LICENSMANUAL, drenge 1 FORORD DBU s Herreeliteungdomsgruppe har hermed fornøjelsen at udgive Licensmanualen for licensperioden 1. juli 2014 til 30. juni 2015. Licenssystemet har nu været i kraft siden 2008 hvor også DBU s

Læs mere

Strategi for DPF s Eliteudvalg

Strategi for DPF s Eliteudvalg Strategi for DPF s Eliteudvalg 2019-2020 Strategisk spor: Talentudvikling Vi vil skabe træningsmiljøer, hvor vores talenter får de bedst mulige betingelser for at nå deres fulde potentiale og i sidste

Læs mere

Forslag til ændring af turneringsbestemmelser 11-mands Ændring af antal hold i Sjællandsserien og HS Serie 1

Forslag til ændring af turneringsbestemmelser 11-mands Ændring af antal hold i Sjællandsserien og HS Serie 1 5.3.1. - Forslag til ændring af turneringsbestemmelser 11-mands Ændring af antal hold i Sjællandsserien og HS Serie 1 Forslagsstiller: Ringsted IF Forslag til ændring af turneringsbestemmelser 11-mands

Læs mere

ESAA Code of Conduct for ESAA talenter på ungdomsuddannelser

ESAA Code of Conduct for ESAA talenter på ungdomsuddannelser 1 ESAA Code of Conduct for ESAA talenter på ungdomsuddannelser Som ESAA udøver indgår du ikke blot i et program, der understøtter og optimerer din egen sportslige og uddannelsesmæssige udvikling. Ved at

Læs mere

Bilag 4.1: Sekretariatets indstilling om henholdsvis tilsagn og afslag på de fremkomne ansøgninger

Bilag 4.1: Sekretariatets indstilling om henholdsvis tilsagn og afslag på de fremkomne ansøgninger Bilag 4.1: Sekretariatets indstilling om henholdsvis tilsagn og afslag på de fremkomne ansøgninger Indstillingsnr.: 1 Indstilling: Tilsagn Indstillet beløb: 140.000 kr. Ajax København Håndbold 140.000

Læs mere

Eliteafdelingen generalforsamling 2010

Eliteafdelingen generalforsamling 2010 Eliteafdelingen generalforsamling 2010 Turbulent start på 2009 Slutningen af 2008 og starten af 2009 startede meget turbulent. Flere af de bærende trænere og kræfter omkring Eliteafdelingen havde valgt

Læs mere

Brugerundersøgelse Virksomheder og Jord Marts, Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune

Brugerundersøgelse Virksomheder og Jord Marts, Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune Brugerundersøgelse Virksomheder og Jord Marts, 2009 Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune FORMÅL Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune De overordnede formål med brugerundersøgelsen: 1. at

Læs mere

Evaluering af familierådslagning i Børne- og Ungerådgivningen

Evaluering af familierådslagning i Børne- og Ungerådgivningen Evaluering af familierådslagning i Børne- og Ungerådgivningen Udarbejdet af: EPO Dato: --9 Sagsid.:..-A-- Version nr.:. Indholdsfortegnelse Indledning Brugerundersøgelsens resultater Resultater af de indledende

Læs mere

Bilag 1. DDBU Talent- og Elitecentre. Organisering og opgaver Rollefordeling Sportslig ledelse

Bilag 1. DDBU Talent- og Elitecentre. Organisering og opgaver Rollefordeling Sportslig ledelse Bilag 1 DDBU Talent- og Elitecentre Organisering og opgaver Rollefordeling Sportslig ledelse Formål DDBU Talent- og Elitecentre etableres i en sammenhæng mellem DIF Strategiplanen 2018-2021 (Spor 2) og

Læs mere

Dette oplæg skitserer de krav og muligheder, der er i at blive udviklingscenter. Det er både sportsligt, organisatorisk og økonomisk.

Dette oplæg skitserer de krav og muligheder, der er i at blive udviklingscenter. Det er både sportsligt, organisatorisk og økonomisk. KONCEPT FOR UDVIKLINGSCENTRE I DANSK TAEKWONDO FORBUND INDLEDNING Etablering af udviklingscentre er et af de første skridt i implementering af DTaFs talent- og elitestrategi, som blev færdiggjort i juni

Læs mere

af integrationsrådenes høringsret og økonomiske midler

af integrationsrådenes høringsret og økonomiske midler UNDERSØGELSE af integrationsrådenes høringsret og økonomiske midler Rådet for Etniske Minoriteter Marts 2004 BAGGRUND FOR UNDERSØGELSEN Rådet for Etniske Minoriteter afholdt den 3. maj 2003 en konference

Læs mere

Evaluering Inklusionslederuddannelse Schoug Psykologi & Pædagogik

Evaluering Inklusionslederuddannelse Schoug Psykologi & Pædagogik Evaluering Inklusionslederuddannelse 24-06-2016 Schoug Psykologi & Pædagogik Indhold 1. Indledning... 3 2. Kort resumé... 3 3. Resultater... 5 3.1 Erfaring som leder... 5 3.2 Udbytte af de enkelte uddannelseselementer...

Læs mere

Vision 2020 ELITE OG BREDDE HÅND I HÅND

Vision 2020 ELITE OG BREDDE HÅND I HÅND Vision 2020 ELITE OG BREDDE HÅND I HÅND VISION 2020 ELITE OG BREDDE HÅND I HÅND Elite Resursegruppen BREDDE Kvinder 19+ år (elite) Kvinder 19+ år (bredde) Piger 13-19 år (elite) Piger 13-19 år (bredde)

Læs mere

DEN RØDE TRÅD. Det skal være sjovt at spille fodbold i Vallensbæk IF. Den Røde Tråd

DEN RØDE TRÅD. Det skal være sjovt at spille fodbold i Vallensbæk IF. Den Røde Tråd DEN RØDE TRÅD Det skal være sjovt at spille fodbold i Vallensbæk IF Den Røde Tråd Vi har i Vallensbæk IF fodbold valgt at lave en rød tråd til vores børne- og ungdomsfodbold. Fordelen ved at have en rød

Læs mere

Tilfredshedsundersøgelse 2015 dagtilbud i Silkeborg Kommune. Silkeborg Kommune, september Udarbejdet af:

Tilfredshedsundersøgelse 2015 dagtilbud i Silkeborg Kommune. Silkeborg Kommune, september Udarbejdet af: Side 1 Tilfredshedsundersøgelse 2015 dagtilbud i Silkeborg Kommune Silkeborg Kommune, september 2015. Udarbejdet af: Nikolaj Monberg Jensen, Økonomi- og udviklingskonsulent Thea Hviid Lavrsen, AC-medarbejder

Læs mere

2 ... 4... 6... 6... 7... 7... 7... 8... 9... 12... 12... 13... 14... 15... 16... 16... 17... 19... 19... 20... 20... 21... 21... 22... 25... 26... 27... 27... 28... 29... 30 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Læs mere

Allerød Kommune Dagtilbud

Allerød Kommune Dagtilbud Udvidede åbningstider Allerød Kommune Dagtilbud 1 Indledning Undersøgelsen er udarbejdet på baggrund af kommissorium om Behov for dagtilbud med udvidede åbningstider. For at inddrage så mange forældre

Læs mere

Dansk Boldspil-Union 2015 DBU s Licenssystem, Manual for Ungdom, drenge januar 2015 1

Dansk Boldspil-Union 2015 DBU s Licenssystem, Manual for Ungdom, drenge januar 2015 1 DBU s Licenssystem, Manual for Ungdom, drenge januar 2015 1 FORORD DBU s Herreeliteungdomsgruppe har hermed fornøjelsen at udgive Licensmanualen for perioden 1. juli 2015 til 30. juni 2016. Licenssystemet

Læs mere

FLOORBALL. Talentprojekt. Dansk Floorball Unions. Hæftet er udviklet i samarbejde mellem:

FLOORBALL. Talentprojekt. Dansk Floorball Unions. Hæftet er udviklet i samarbejde mellem: FLOORBALL Talentprojekt Dansk Floorball Unions Hæftet er udviklet i samarbejde mellem: Baggrund for talentprojektet Floorballsporten har gennem de seneste 5 år oplevet en markant medlemstilgang af spillere

Læs mere

Værløse Boldklub. Beretning 2013/2014

Værløse Boldklub. Beretning 2013/2014 Side 1 af 5 Beretning 2013/2014 2013 har været et år, hvor der har været travlt med at se fremad i Værløse Boldklub, men for en kort bemærkning kigger vi lige tilbage og gør status på, hvad vi har opnået,

Læs mere

FORSLAG TIL BEHANDLING PÅ DELEGERETMØDET 2018

FORSLAG TIL BEHANDLING PÅ DELEGERETMØDET 2018 FORSLAG TIL BEHANDLING PÅ DELEGERETMØDET 2018 Lovene Forslag 1: Forhøjelse af depositum ved oprettelse af ny klub Bestyrelsen Turneringsreglementet Forslag 2: Brug af 1. års senior på U19 drenge Bestyrelsen

Læs mere

Valby boldklub. Mere end fodbold. Kammeratskab, fælleskab, venner for livet & god fodbold

Valby boldklub. Mere end fodbold. Kammeratskab, fælleskab, venner for livet & god fodbold Valby boldklub Mere end fodbold Kammeratskab, fælleskab, venner for livet & god fodbold Den blå tråd i Valby Boldklub Formanden har bolden M ange mennesker tænker nok, at alle fodboldklubber er ens. Men

Læs mere

Danmarks Brydeforbunds implementeringsplan for ATK 2014-2016

Danmarks Brydeforbunds implementeringsplan for ATK 2014-2016 Baggrund Dansk brydning er kendetegnet ved at være for resultatorienteret i præpubertet og pubertet i stedet for udviklingsorienteret. Der sker en for tidlig specialisering. Og dette ud fra meterlæreprincippet.

Læs mere

Roskilde visioner

Roskilde visioner Roskilde 2013-16 visioner Status 2012 Målsætning 2013-16 Handlinger Succeskriterier Evaluering forhold til at nå målet? Vision Vi interesserer os for mennesket i eliteudøveren. Vi vil skabe de bedste muligheder

Læs mere

Talent- og Eliteidrætspolitik

Talent- og Eliteidrætspolitik Talent- og Eliteidrætspolitik Baggrund og formål Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget besluttede mødet den 2. december 2014 at igangsætte arbejdet med at formulere en politik indenfor talent- og eliteidræt,

Læs mere

Dansk Taekwondo Forbunds Talent- og Elitestrategi

Dansk Taekwondo Forbunds Talent- og Elitestrategi Dansk Taekwondo Forbunds Talent- og Elitestrategi 2019-2024 Opdateret d. 1.1.2019 Gældende d. 1.1.2019 Formål Dansk Taekwondo Forbunds sportslige strategi har til formål at beskrive de definitioner, målsætninger

Læs mere

Organisering af elitearbejdet

Organisering af elitearbejdet Talentudvikling 1 Organisering af elitearbejdet Elitecenter Orientering Senior Verdensklassegruppen U23 gruppen Elitegruppen Talentcenter Junior Klubber U20 gruppen U18 gruppen 2 DOFsTalentudvikling Den

Læs mere

Brugertilfredshedsundersøgelse 2012

Brugertilfredshedsundersøgelse 2012 Brugertilfredshedsundersøgelse 2012 Dagplejen 2 Indholdsfortegnelse Baggrund s.4 Mål s.4 Metode s.4 Opfølgning s.5 Sammenligninger med andre kommuner s.5 Svarprocenten s.5 Undersøgelsens konklusioner s.5

Læs mere

Indstilling. Strategisk ramme for det specialpædagogiske område. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. 27. april 2011.

Indstilling. Strategisk ramme for det specialpædagogiske område. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. 27. april 2011. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten 27. april 2011 Aarhus Kommune Børn og Unge 1. Resume Efterspørgslen på specialpædagogiske indsatser i dag-, fritids- og skoletilbud har været stigende over

Læs mere

FORSLAG TIL BEHANDLING PÅ DELEGERETMØDET 2019

FORSLAG TIL BEHANDLING PÅ DELEGERETMØDET 2019 FORSLAG TIL BEHANDLING PÅ DELEGERETMØDET 2019 1: Principerklæring 2.0 for DBU Bredde Bestyrelsen 2: Turneringssamarbejde med DBU Jylland Bestyrelsen 3: Frist for indsendelse af forslag til delegeretmødet

Læs mere

TeamGym-landsholdenes vej mod EM 2020

TeamGym-landsholdenes vej mod EM 2020 TeamGym-landsholdenes vej mod EM 2020 Indholdsfortegnelse Formål 3 Vision 3 Definitioner 4 Målsætning 4 Organisationen bag TeamGym-landsholdene 5 Bruttotrupper og efterudtagelse hertil 6 Fokuspunkter 6

Læs mere

Processen. Efterår 2014. Dialogmøder om talentarbejdet med LU. Efterår 2014. Åbent dialogmøde om talentarbejdet

Processen. Efterår 2014. Dialogmøder om talentarbejdet med LU. Efterår 2014. Åbent dialogmøde om talentarbejdet Processen Efterår 2014 Dialogmøder om talentarbejdet med LU Efterår 2014 Åbent dialogmøde om talentarbejdet Januar/februar 2015 2 workshops (kl. 10-16) udarbejdelse af talentpolitik og strategi Høringsproces

Læs mere

Bestyrelsen ønsker at præsentere et oplæg vedr. landsholdene og landsholdsaktiviteterne på årsmødet i november.

Bestyrelsen ønsker at præsentere et oplæg vedr. landsholdene og landsholdsaktiviteterne på årsmødet i november. Landshold DAFF Bestyrelsen ønsker at præsentere et oplæg vedr. landsholdene og landsholdsaktiviteterne på årsmødet i november. Bestyrelsen mener ikke, at landsholdene kan legitimeres i et argument om de

Læs mere

Bilag 5.1: Sekretariatets indstilling om tilsagn på de fremkomne ansøgninger

Bilag 5.1: Sekretariatets indstilling om tilsagn på de fremkomne ansøgninger Bilag 5.1: Sekretariatets indstilling om tilsagn på de fremkomne ansøgninger Indstillingsnr.: 1 Indstilling: Tilsagn Indstillet beløb: 125.000 kr. Copenhagen Beachvolley Beachvolley Støtte til sportscheffunktion

Læs mere

Kulturen i KTK. Leif Chr. Mikkelsen

Kulturen i KTK. Leif Chr. Mikkelsen Kulturen i KTK Leif Chr. Mikkelsen En organisations kultur kan være et af de største aktiver, organisationen besidder. Hvis den vel at mærke arbejder i den retning, organisationen har sat sig for at gå.

Læs mere

Handleplan over økonomiske tilskud fra Holstebro

Handleplan over økonomiske tilskud fra Holstebro - 2018-2020 Handleplan over økonomiske tilskud fra Holstebro SPORTSCHEF FS HOLSTEBRO KIM FISCHER MENSBO FS HOLSTEBRO Holstebro Kommune Indhold FS Holstebro...2 FS Holstebro - Vision...2 FS Holstebro -

Læs mere

1. Organisation. Den nærmere organisering af Fredericia Kommunes arbejde med eliteidræt er beskrevet i bilag

1. Organisation. Den nærmere organisering af Fredericia Kommunes arbejde med eliteidræt er beskrevet i bilag Team Danmark og Fredericia Kommune, herefter parterne, er blevet enige om denne samarbejdsaftale, som har til formål at fremme vilkårene for talentudvikling og eliteidræt i Fredericia Kommune Parterne

Læs mere

Referat fra EU-møde. Mandag 13. november 2017 på Scandic Odense

Referat fra EU-møde. Mandag 13. november 2017 på Scandic Odense Brøndby 15. november 2017 Journal nr. 1183-17-AVP Referat fra EU-møde Mandag 13. november 2017 på Scandic Odense Deltagere: Sigurd Skovborg, Michael Svendsen, Joakim Pedersen, Henrik Larsen, Morten Henriksen

Læs mere

EVALUERINGSRAPPORT 2014. Officielle sponsorer for DBU s Fodboldskoleaktiviteter. en del af noget større

EVALUERINGSRAPPORT 2014. Officielle sponsorer for DBU s Fodboldskoleaktiviteter. en del af noget større EVALUERINGSRAPPORT 2014 Officielle sponsorer for DBU s Fodboldskoleaktiviteter Hovedsponsor Sponsor en del af noget større Evaluering DBU s Skattejagt 2014 2014 er det første år for DBU s nye koncept Skattejagt.

Læs mere

JOBCENTER MIDDELFART. Evalueringsrapport. Job- og Kompetencehuset. 3. Kvartal 2012

JOBCENTER MIDDELFART. Evalueringsrapport. Job- og Kompetencehuset. 3. Kvartal 2012 JOBCENTER MIDDELFART o Evalueringsrapport Job- og Kompetencehuset 3. Kvartal 2012 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Baggrund og Formål... 2 Datagrundlag... 2 Retur til Job... 2 Køn... 3 Alder... 3

Læs mere

Evaluering af sommerferielukning i Dagplejen Udført af Dagplejekontoret og Dagplejens Forældrebestyrelse

Evaluering af sommerferielukning i Dagplejen Udført af Dagplejekontoret og Dagplejens Forældrebestyrelse Evaluering af sommerferielukning i Dagplejen 2015 Udført af Dagplejekontoret og Dagplejens Forældrebestyrelse Indholdsfortegnelse Baggrund... 3 Forældrebestyrelsens evaluering... 4 Udførelse af undersøgelsen...

Læs mere

Status på inklusionsindsatsen i 10 kommuner under Undervisningsministeriets inklusionsrådgivning

Status på inklusionsindsatsen i 10 kommuner under Undervisningsministeriets inklusionsrådgivning ANALYSENOTAT 30. april 2014 Status på inklusionsindsatsen i 10 kommuner under Undervisningsministeriets inklusionsrådgivning Danmarks Lærerforening har i april gennemført en undersøgelse, der skulle afdække

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHED 2016 DAGTILBUD GLADSAXE KOMMUNE

FORÆLDRETILFREDSHED 2016 DAGTILBUD GLADSAXE KOMMUNE FORÆLDRETILFREDSHED 2016 DAGTILBUD GLADSAXE KOMMUNE 1 INDHOLD 01 Introduktion 02 Læsevejledning 03 Samlede resultater 04 Resultater på tværs 05 Prioriteringskort 06 Metode 2 01. INTRODUKTION Forældretilfredsheden

Læs mere

Evaluering af indsats: Mentorkurser og netværk med lokal forankring Udarbejdet af lbr konsulent Lise Kragh Møller, oktober 2011

Evaluering af indsats: Mentorkurser og netværk med lokal forankring Udarbejdet af lbr konsulent Lise Kragh Møller, oktober 2011 Evaluering af indsats: Mentorkurser og netværk med lokal forankring Udarbejdet af lbr konsulent Lise Kragh Møller, oktober 2011 1.0 Baggrund Struer Lokale Beskæftigelsesråd har i perioden januar 2011 til

Læs mere

STRATEGIPLAN. Dalum IF

STRATEGIPLAN. Dalum IF STRATEGIPLAN Dalum IF Revideret Februar 2013 Indholdsfortegnelse: 1. Indledning 2. Præsentation af Dalum IF 3. Bærende principper i Dalum IF 4. Strategier i Dalum IF 5. Mål og Handlingsplaner i Dalum IF

Læs mere

Børnefodbold i Randers Freja. September 2013

Børnefodbold i Randers Freja. September 2013 Børnefodbold i Randers Freja September 2013 Generelle Retningslinjer Børnefodbold i Randers Freja omfatter alle drenge- og pigehold fra U5 U12. Alle retningslinjer for børnefodbold i Randers Freja er baseret

Læs mere

Kraftcenter. Danmarks Ishockey Union

Kraftcenter. Danmarks Ishockey Union Danmarks Ishockey Union Kraftcenter MÅLSÆTNING DIU har følgende målsætning for eliteklasser og kraftcentre : - At muliggøre for unge mennesker at kombinere en målrettet og kvalificeret ishockeytræning

Læs mere

MSI Research. har gennem tiden samarbejdet med os om at øge medlemmernes tilfredshed og loyalitet. Det har gjort os til specialister på området.

MSI Research. har gennem tiden samarbejdet med os om at øge medlemmernes tilfredshed og loyalitet. Det har gjort os til specialister på området. Trænerundersøgelse MSI Research har gennem tiden samarbejdet med os om at øge medlemmernes tilfredshed og loyalitet. Det har gjort os til specialister på området. I dag er vi derfor blandt de foretrukne

Læs mere

Talentudvikling er Brøndbys DNA

Talentudvikling er Brøndbys DNA Talentudvikling er Brøndbys DNA Gennem årtier har klubben udviklet en lang række store talenter, der har gjort karriere på Brøndby Stadion, i udlandet og på U- og A-landshold. Det at udvikle og bruge egne

Læs mere

Spor 2: Bedre talentmiljøer og udvikling af sportsligt setup Talent og elitearbejde

Spor 2: Bedre talentmiljøer og udvikling af sportsligt setup Talent og elitearbejde Hvilket strategisk spor vedrører disse mål og indsatser: Spor 2: Bedre talentmiljøer og udvikling af sportsligt setup Talent og elitearbejde Uddybning: - Med bedre talentmiljøer menes, at klubberne i højere

Læs mere

[1] ELITETALENT I ESAA U-18

[1] ELITETALENT I ESAA U-18 [1] ELITETALENT I ESAA U-18 [2] Elitetalent i ESAA U-18 U-18 Elitetalent i Aarhus - Fra talent til ligaspiller Aarhusiansk basketball sætter ressourcer ind på at udvikle U-18 talenter med tekniske, taktiske,

Læs mere

Talentcentre og kraftcentre

Talentcentre og kraftcentre Talentcentre og kraftcentre 1.0 Indledning Team Danmark anser talentcentre og kraftcentre som en hjørnesten i en langsigtet udvikling af dansk eliteidræt. Formålet med talentcentrene og kraftcentrene er

Læs mere

2. Oversigt over de ældres trivsel på Kløvermarken... 10

2. Oversigt over de ældres trivsel på Kløvermarken... 10 Kløvermarken Indholdsfortegnelse 1. Overblik over de ældres trivsel i Thisted Kommune... 2 1.1 Tilfredshed fordelt på henholdsvis kvinder og mænd... 4 1.2 De ældres tilfredshed fordelt på aldersgrupper...

Læs mere

Målsætninger Beskriv hvordan der arbejdes videre med eksisterende og/eller nye målsætninger

Målsætninger Beskriv hvordan der arbejdes videre med eksisterende og/eller nye målsætninger Handleplan for. Klubudvikling Organisation Beskriv klubbens organisation, der synliggør klubbens ledelse og ansvarsområder (vedlæg evt. organisationsdiagram) Husk: Navn + funktionsbeskrivelse på talentansvarlig

Læs mere

Talentudvikling det hele menneske i den dobbelte karriere

Talentudvikling det hele menneske i den dobbelte karriere Talentudvikling det hele menneske i den dobbelte karriere AGENDA ( uddannelse og elitefodbold ) Præsentation Udgangspunkt i egen karrierer En del af noget større DBU og klubberne Det hele menneske Kan

Læs mere

Ønsker I et skifte til en kalenderturnering? 1. Hvilken turneringsstruktur ønsker du fremadrettet?

Ønsker I et skifte til en kalenderturnering? 1. Hvilken turneringsstruktur ønsker du fremadrettet? Ønsker I et skifte til en kalenderturnering? 1. Hvilken turneringsstruktur ønsker du fremadrettet? 10 9 8 7 6 5 4 1 47.2% 45.8% 1 2 3 6.9% 1 Jeg ønsker at bevare den nuværende turneringsstruktur (efterår-forår)

Læs mere

Borgerevaluering af Akuttilbuddet

Borgerevaluering af Akuttilbuddet Lyngby d. 24. april 2012 Borgerevaluering af Akuttilbuddet Akuttilbuddet i Lyngby-Taarbæk Kommune har været åbent for borgere siden den 8. november 2010. I perioden fra åbningsdagen og frem til februar

Læs mere

Borgertilfredshedsundersøgelse Virksomheden. 3. kvartal 2013

Borgertilfredshedsundersøgelse Virksomheden. 3. kvartal 2013 Borgertilfredshedsundersøgelse Virksomheden 3. kvartal 2013 Magnus B. Ditlev Direkte tlf.: 20 14 30 97 MagnusBrabrand.Ditlev@silkeborg.dk Staben Job- og Borgerserviceafdelingen Søvej 1, 8600 Silkeborg

Læs mere

Trivselsundersøgelse

Trivselsundersøgelse Trivselsundersøgelse Kommunerapport April 2010 Netop at tage fat i trivselsarbejdet er et kodeord. For hvis undersøgelsen står alene og ikke bliver fulgt op på, er den stort set værdiløs. Derfor er der

Læs mere

SLUTEVALUERING AF FRIKOMMUNEFORSØGET AF AFGIFTSFRIE BUSSER

SLUTEVALUERING AF FRIKOMMUNEFORSØGET AF AFGIFTSFRIE BUSSER SLUTEVALUERING AF FRIKOMMUNEFORSØGET AF AFGIFTSFRIE BUSSER 01 Indhold Sammenfatning hvad lærte vi?...3 Beskrivelse af forsøget...4 Baggrunden for forsøget...4 Formålet med forsøget...5 Projektets aktiviteter...5

Læs mere

Forretningsmodel for Haderslev Ungdoms Håndbold (HUH)

Forretningsmodel for Haderslev Ungdoms Håndbold (HUH) Forretningsmodel for Haderslev Ungdoms Håndbold () Formål og målsætninger: Haderslev Ungdoms Håndbold () er et holdfællesskab af deltagne samarbejdsklubber. For tiden deltager Team Haderslev KFUM () og

Læs mere

TeamGym-landshold 2015-2016

TeamGym-landshold 2015-2016 TeamGym-landshold 2015-2016 Indholdsfortegnelse Forpligtelse 3 Vision 3 Målsætning 3 Begrebsafklaring 3 Organisering 4 Landshold og Juniorlandshold 4 Elitesektionen (TG-ES) 4 Prioritering af hold 4 Økonomi

Læs mere

Evaluering af talentudviklingsforløbet Talent for ledelse i fremtidens folkeskole

Evaluering af talentudviklingsforløbet Talent for ledelse i fremtidens folkeskole Side 1/9 Talent for ledelse i fremtidens folkeskole 2011 Evaluering af talentudviklingsforløbet Talent for ledelse i fremtidens folkeskole Evalueringen er baseret på en spørgeskemaundersøgelse udsendt

Læs mere

Samlet Delmål 2018 Delmål 2019 Delmål 2020 Delmål 2021

Samlet Delmål 2018 Delmål 2019 Delmål 2020 Delmål 2021 Hvilket strategisk spor vedrører disse mål og indsatser: Spor 3: En tidssvarende organisationsstruktur og et stærkt frivilligt engagement Hvor er sporet forankret politisk og administrativt? Politisk:

Læs mere

Bilag 6.1: Sekretariatets indstilling om tilsagn på de fremkomne ansøgninger

Bilag 6.1: Sekretariatets indstilling om tilsagn på de fremkomne ansøgninger Bilag 6.1: Sekretariatets indstilling om tilsagn på de fremkomne ansøgninger Indstillingsnr.: 1 Indstilling: Tilsagn Indstillet beløb: 150.000 kr. ABC Cykling 150.000 kr. Projekt: Udvidet elitesatsning

Læs mere

Evaluering af Projekt Aktiv Fritid i Esbjerg Kommune. - Evaluering af de kortsigtede mål efter andet år

Evaluering af Projekt Aktiv Fritid i Esbjerg Kommune. - Evaluering af de kortsigtede mål efter andet år Evaluering af Projekt Aktiv Fritid i Esbjerg Kommune - Evaluering af de kortsigtede mål efter andet år Indhold 1.0 INDLEDNING... 3 1.1 FORMÅLET MED PROJEKT AKTIV FRITID... 3 1.2 MÅLGRUPPE... 3 1.3 FORMÅLET

Læs mere

Selvledelse. Selvledelse blandt akademikere

Selvledelse. Selvledelse blandt akademikere Indholdsfortegnelse Selvledelse blandt akademikere... 1 Baggrundsvariable... 2 Indflydelse... 5 Klare mål og forventninger... 7 Psykisk arbejdsmiljø og selvledelse... 9 Stress og selvledelse... 10 Balance

Læs mere

6.1:Team Copenhagens Støttekoncept

6.1:Team Copenhagens Støttekoncept 6.1:Team Copenhagens Støttekoncept Team Copenhagens Støttekoncept Team Copenhagen arbejder for at gøre København til det bedste sted i Norden at dyrke eliteidræt i. Dette skal bl.a. realiseres ved, at

Læs mere

SPORT I FOLKESKOLEN. Team Danmarks koncept for samarbejde med kommunerne om Folkeskolen

SPORT I FOLKESKOLEN. Team Danmarks koncept for samarbejde med kommunerne om Folkeskolen SPORT I FOLKESKOLEN Team Danmarks koncept for samarbejde med kommunerne om Folkeskolen 1. Baggrund og formål Gennem flere år har Team Danmark samarbejdet med kommunerne om udvikling af den lokale idræt.

Læs mere

GRIBSKOV KOMMUNE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2019 DAGTILBUD, SKOLE, FO OG KLUB

GRIBSKOV KOMMUNE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2019 DAGTILBUD, SKOLE, FO OG KLUB GRIBSKOV KOMMUNE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2019 DAGTILBUD, SKOLE, FO OG KLUB INDHOLD Afsnit 1 Introduktion Side 02 Afsnit 2 Sammenfatninger Side 04 Afsnit 3 Resultater dagtilbud Side 08 Afsnit 4

Læs mere

DEN RØDE TRÅD. Seriøs fodbold for sjov

DEN RØDE TRÅD. Seriøs fodbold for sjov DEN RØDE TRÅD Seriøs fodbold for sjov Sportsafdelingen har i Svogerslev Boldklub valgt at lave en rød tråd til vores børne- og ungdomsfodbold. Fordelen ved at have en rød tråd, er at sikre sig den bedste

Læs mere