MENUKORT. Kompetencecenter for lungesygdom. Tilbud til jer. Kontakt Kompetencecenter for lungesygdom

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MENUKORT. Kompetencecenter for lungesygdom. Tilbud til jer. Kontakt Kompetencecenter for lungesygdom"

Transkript

1 MENUKORT Kompetencecenter for lungesygdom Kompetencecenter for lungesygdom er et kompetence- og videnscenter. Vi bidrager med at styrke det tværsektorielle samarbejde til gavn for borgere/patienter, pårørende og sundhedsprofessionelle i Region Sjælland. Tilbud til jer Menukortet fra Kompetencecenter for lungesygdom er en samling af faglige tilbud til sundhedsprofessionelle på sygehuse, i kommuner og i almen praksis i Region Sjælland. Kompetencecenter for lungesygdom kan bl.a. byde på gratis rådgivning, undervisning og sundhedspædagogiske redskaber til at bruge i arbejdet med lungesygdomme. Som sundhedsprofessionel kan man udvælge og afprøve indsatserne og de kan tilpasses jeres hverdag og opgaver. et med menukortet er at styrke og supplere den faglige indsats, som tilbydes borgere/patienter. Menukortet udvides løbende med nye indsatser, og på Kompetencecenter for lungesygdoms hjemmeside, kan I hente det nyeste menukort. Vi håber, at menukortet kan være med til at skærpe appetitten, lysten og interessen for indsatsen i forhold til lungesygdomme, uanset hvor i sundhedsvæsenet I arbejder. Kontakt Kompetencecenter for lungesygdom Tlf.: Mail: kolcenter@regionsjaelland.dk. Hjemmeside: 1 Revideret maj 2018.

2 Rådgivning Sundhedsprofessionelle kan få sparring og rådgivning om lungesygdomme og relaterede problemstillinger. At vejlede og rådgive sundhedsprofessionelle til at styrke behandling og pleje af lungesygdomme i et tværprofessionelt samarbejde med borgeren/patienten som partner. Rådgivningen foregår på telefon og mail, hvor Kompetencecenter for lungesygdom tilbyder rådgivning og faglig sparring om f.eks.: Symptomscoring, årskontroller, medicin og inhalationsteknik. Selvhjælpsplaner. Tilbud til borgere/patienter med en lungesygdom, f.eks. lungekor og træning. Kompetencecenter for lungesygdom håber at I vil være med til at formidle informationen om rådgivningstelefonen. Praktisk info Rådgivningstelefonen er åben alle hverdage mellem kl på tlf.: , samt på mail kolcenter@regionsjaelland.dk. Rådgivningstelefonen er ikke en akuttelefon. Hos Kompetencecenter for lungesygdom kan I gratis bestille flyers om rådgivningen. 2 Revideret maj 2018.

3 Undervisning Kompetencecenter for lungesygdom tilbyder undervisning om lungesygdomme og relaterede emner, samt tværfagligt og tværsektorielt samarbejde til sundhedsprofessionelle. et med undervisningen er at styrke faglige og relationelle kompetencer hos sundhedsprofessionelle. Det kan give sundhedsprofessionelle flere handlekompetencer i forbindelse med forebyggelse, pleje og behandling. For borgeren/patienten kan det styrke oplevelsen af sammenhæng og kvalitet i forløbet. Kompetencecenter for lungesygdom underviser i en række forskellige emner. Det kan eksempelvis være inhalationsmedicin, iltbehandling, ernæring, seksualitet og sammenhængende forløb. Undervisningen giver håndgribelige redskaber, som sundhedsprofessionelle kan bruge i arbejdet med borgere/patienter med en lungesygdom. Undervisningen tilrettelægges efter jeres behov og kan foregå hos jer. På Kompetencecenter for lungesygdoms hjemmeside ( kan I finde en liste over mulige undervisningsemner. Kontakt Kompetencecenter for lungesygdom for sparring om jeres behov og nærmere planlægning. 3 Revideret maj 2018.

4 Kort henvisning til rygestop Kompetencecenter for lungesygdom tilbyder undervisning i VBA-metoden (Very Brief Advice), som er en kort henvisning til rygestop. et med VBA-metoden er at bidrage med en metode til hurtigt at henvise borgere/patienter til rygestoptilbud. 3 uf af 4 rygere ønsker at stoppe med at ryge, og halvdelen af disse vil gerne have hjælp til det. Mange ved dog ikke at den bedste måde at blive røgfri, er ved at få hjælp til at stoppe. VBA-metoden kan anvendes rutinemæssigt af frontmedarbejdere, f.eks. på sengeafdelinger, i ambulatorier, under genoptræning, i sundhedscentre, hjemmepleje og i jobcentre. VBA-metoden ser således ud: Afklar rygestatus Spørg: "Ryger du?" Rådgiv Anbefal hjælp: "Jeg kan anbefale dig at få hjælp til dit rygestop, da undersøgelser, har vist at det er mest effektivt" Henvis Spørg: "Skal jeg hjælpe dig med at lave en aftale?" Med VBA-metoden tager det kun 30 sekunder at henvise borgere/patienter til forstyrrer ikke relationen. rygestop, og det Kompetencecenter for lungesygdom underviser i metoden og giver sparring om implementering. Sundhedsprofessionelle og øvrige frontmedarbejdere på sygehuse, i kommuner og i almen praksis. Kontakt Kompetencecenter for lungesygdom, hvis I ønsker sparring eller undervisning i VBA. På Kompetencecenter for lungesygdoms hjemmeside, kan I finde en rapport, der beskriver en kommune, der har implementeret VBA-metoden. På og kan I finde mere viden samt videokurser i praktisk anvendelse af VBA-metoden. 4 Revideret maj 2018.

5 Seksuel sundhed og kronisk sygdom et refleksionsspil Brætspillet om Seksuel sundhed og kronisk sygdom, er et sundhedspædagogisk redskab, der kan hjælpe sundhedsprofessionelle med at sætte fokus på seksuel sundhed hos borgere/patienter med kronisk sygdom. et med spillet er, at sætte seksualitet på dagsordenen, at sundhedsprofessionelle får hjælp til at tage hul på emnet seksualitet, overfor og sammen med borgere/patienter, samt at åbne op for refleksion med kollegaer om emnet seksuel sundhed og kronisk sygdom. Spillet om Seksuel sundhed kan hjælpe sundhedsprofessionelle med at reflektere over egne holdninger og egen praksis, sammen med kollegaer. Spillet indeholder 8 cases der lægger op til refleksion og diskussion. Det er eksempler på borgere/patienter med kronisk sygdom og med udfordringer på det seksuelle område. 3-6 deltagere kan spille spillet og det varer ca 1 time. Eksemplerne tager udgangspunkt i den hverdag som sundhedsprofessionelle arbejder i. Sundhedsprofessionelle der møder borgere/patienter med en kronisk sygdom og som ønsker at tage fat på emnet, for derved at sætte fokus på seksualitet og de udfordringer det kan give når borgeren/patienten lever med en kronisk sygdom. Der er 3 muligheder: 1. At en medarbejder fra Kompetencecenter for lungesygdom kommer ud til Jer med spillet og faciliteter en spil seance og at I derefter tager stilling til køb eller lån. 2. At købe spillet, kontakt Kompetencecentret for nærmere information. 3. Mulighed for at låne spillet i tre mdr. og selv sætte i gang. 5 Revideret maj 2018.

6 Selvhjælpsplan Selvhjælpsplanen er et sundhedspædagogisk redskab, der kan støtte borgere/patienter i at mestre egen sygdom. et er at borgere/patienter kan blive bedre til at håndtere egen sygdom, reagere på symptomer, forbygge forværring og undgå unødvendige indlæggelser. Selvhjælpsplanen kan hjælpe borgere/patienter til at opnå viden, overblik og mestringsevne til at observere egne symptomer og reagere hensigtsmæssigt ved brug af tillærte øvelser, behandling, ændring af vaner og håndtering af angst. Planen tager udgangspunkt i symptomer og indikerer, hvilke indsatser der skal sættes i gang. Det er borgerens/patientens plan, som skal følge med på tværs af sektorer. Den kan udarbejdes af lungemedicinske afdelinger og ambulatorier samt i kommunerne. Selvhjælpsplanen kan også understøtte de handleplaner, som sundhedsprofessionelle dokumenterer i. På næste side kan I se et eksempel på en selvhjælpsplan. Borgere/patienter med en lungesygdom, der har ønske og mestringsevne til at indlære og iværksætte planen. Nogle pårørende kan også have gavn af at henvise til selvhjælpsplanen og derved støtte borgeren/patienten. Sundhedsprofessionelle på sygehuse, i kommuner og i almen praksis. Vejledning og andet materiale om selvhjælpsplanen, findes på Kompetencecenter for lungesygdoms hjemmeside. Kompetencecenter for lungesygdom tilbyder undervisning i Selvhjælpsplaner og hjælper gerne med opstart og opfølgning på planerne. 6 Revideret maj 2018.

7 ZONE TILSTAND FORSLAG TIL HANDLING MEDICIN < 10 Påvirk et som jeg plejer Mere påvirk et end jeg plejer > 20 Meget mere påvirk et end jeg plejer Dagene varierer, men de fleste dage er gode. Åndenød ved fysisk aktivitet og let hoste. Kan udføre praktiske opgaver, f.eks. støvsugning og gå på trapper. Åndenød ved let fysisk aktivitet. Hoster mere, slim de fleste dage, foretager huslige aktiviteter langsommere, tager pauser undervejs Mere træt og lavt energiniveau. Når ikke så meget som jeg plejer. Åndenød ved tale eller hvile. Øget hoste, slim, meget mere åndenød. Lungesymptomer forstyrrer nattesøvnen. Blåfarvning af læber og negle i mere end 5 min eller min bevidsthed er påvirket. OBS: Selvhjælpsplanen er individuel og skal udarbejdes til den enkelte borger/patient! Eksempel på Selvhjælpsplanen Bliver kontaktet af kommunens rygestoprådgiver. Går tur dagligt, deltager i netværksgruppen og lungekor. Træning (se hæfte med øvelser): Rejse-sætte-sig-øvelsen x 10 dagligt, skulder-albuecirkel x 16 dagligt, kropsvridninger x 16 dagligt. Bruger pep-fløjten 2-3 gange dagligt. Taler med min læge om at komme på KOL-kursus. Vaccination mod influenza (hvert år i oktober) og lungebetændelse (hvert 5. år) Hvis jeg har lyst, går jeg på hjemmesiden Udfylder CAT-skemaet, hvis jeg har en fornemmelse af at jeg er på vej i forværring. Jeg fortsætter med mine aktiviteter og træning, men lægger flere pauser ind. Bruger fløjtemund ved aktivitet. Træning: Rejse-sætte-sig-øvelsen x 5 dagligt, skulder-albue-cirkel x 8 dagligt, kropsvridninger x 8 dagligt. Bruger Helbredsprofilens afspændingsøvelser. Bruger pepfløjten og den kontrollerede hosteteknik x 3 dagligt. Hvis mit slim skifter farve til gul eller grøn, kontakter jeg egen læge. Drikker rigeligt, gerne 2 liter. Spiser mere protein. Hvis jeg ikke spiser så meget, tager jeg Protina. Udfylder CAT-skema hver 3. dag. Bruger fløjtemund for at få ro på vejrtrækningen. Træning: Rejse-sætte-sig-øvelsen x 1 dagligt, skulder-albue-cirkel x 5 dagligt. Bruger pepfløjten og den kontrollerede hosteteknik x 4 dagligt. Drikker rigeligt, gerne 2 ½ liter. Øger protein- og energiindtaget. Det er vigtigt at jeg kommer ud af sengen sidder i en stol, går en lille tur. Hvis mit slim ændrer farve til gult eller grønt, kontakter jeg lægen. Udfylder CAT-skema dagligt. Finder god hvilestilling. Bruger fløjtemund. Ring Tag din faste medicin som lægen har anvist. Tag din behovsmedicin som ordineret Får kontrolleret min inhalationsteknik årligt ved egen læge eller på apoteket. Tag din faste medicin. Tag behovsmedicin før aktivitet. Gerne hver 4. time i vågne timer. Max 8-12 gange dagligt. Vurder om åndenøden aftager efter inhalation af medicin. Tag din faste medicin. Tag behovsmedicin hver 2. time. Max 8-12 gange dagligt. Tag ikke flere inhalationer, hvis du får hjertebanken eller ryster meget på hænderne. 7 Revideret maj 2018.

8 Forebyggelige indlæggelser Kompetencecenter for lungesygdom tilbyder en indsats, der medvirker til at undgå forebyggelige indlæggelser. En forebyggelig indlæggelse er en indlæggelse, der ikke er behandlingskrævende ved et sygehus, men kan foregå i eget hjem. et er at forebygge indlæggelser, der ikke er behandlingskrævende ved et sygehus via tværsektorielt samarbejde, kompetenceudvikling og rådgivning. en foregår som et samarbejde mellem Kompetencecenter for lungesygdom, borger/patient, eventuelt pårørende samt de sundhedsprofessionelle omkring. en afhænger af, hvilke udfordringer, der er i forhold til den enkelte borger/patient. Samtykke indhentes fra patienten Kompetencecenter for lungesygdom kontaktes via - Telefon: Fax: Sikker mail: kolcenter@regionsjaelland.dk Individuel indsats f.eks. - Selvhjælpsplan og rådgivning. - Etablering af team i kommunen. - Kompetenceudvikling. Kompetencecenter for lungesygdom følger op på aftaler med patienten og sundhedsprofessionelle på sygehus og i kommunen. Sundhedsprofessionelle kan henvise borgere/patienter til indsatsen via telefon, sikker mail eller fax til Kompetencecenter for lungesygdom. Borgere/patienter med en lungesygdom og deres pårørende. Kontakt Kompetencecenter for lungesygdom for sparring om indsatsen og om konkrete borgere/patienter. 8 Revideret maj 2018.

9 Events Kompetencecenter for lungesygdom tilbyder sparring og praktisk hjælp i forbindelse med afholdelse af lokale events/arrangementer for borgere/patienter. F.eks. sundhedsdage, kampagneuger og åbent hus. Et event kan være med til at sætte fokus på et bestemt tema i en kortere periode, f.eks. forebyggelse, sundhedsfremme og tidlig opsporing af sygdom. Kompetencecenter for lungesygdom har gode erfaringer med at planlægge og støtte op om events. Derfor tilbydes sparring i planlægningen bl.a. om: Indhold og aktiviteter., placering og promovering. Samarbejde med andre organisationer. Forankring af indsatsen. Et event med fokus på lunger kan f.eks. indeholde konkurrencer, uddeling af informationsmateriale, samtale med fagpersoner, måling af lungefunktion (spirometri) og KOL-simulationsdragter. Hvis der er behov for det, medvirker Kompetencecenter for lungesygdom gerne ved eventet. Det kan f.eks. være med simulationsdragter, spirometri eller information om medicin. Sundhedsprofessionelle på sygehuse, i kommuner og i almen praksis. Simulationsdragter giver en fysisk oplevelse af at være ældre og have KOL. Det kan give større forståelse af mennesker med KOL. Dragterne kan anvendes til sundhedsprofessionelle, borgere/patienter og pårørende og lånes gratis af KOL kompetencecenter efter aftale. Kontakt Kompetencecenter for lungesygdom for sparring omkring events. 9 Revideret maj 2018.

10 Samtalekort Samtalekort er et sundhedspædagogisk redskab til inspiration i samtalen mellem borger/patient og sundhedsprofessionelle. Samtalekortene skaber ramme og indhold for dialog, hvor det er borgerens/patientens viden om egen sygdom og behov, som er styrende for samtalen. Samtalekortene er tænkt som et hjælperedskab i dialogen med borger/patient. Kortene kan også bruges til sundhedsprofessionelle, der er nye på lunge-området. Der er 9 samtalekort med forskellige emner, bl.a. åndenød, lindring og rygning. Samtalekortene findes på Kompetencecenter for lungesygdoms hjemmeside og kan frit downloades. Kompetencecenter for lungesygdom vejleder gerne om anvendelse af samtalekortene. Her ses samtalekortene 10 Revideret maj 2018.

11 Kompetenceudviklingsplan et med en kompetenceudviklingsplan er at sikre en løbende opdatering af viden og kompetencer blandt sundhedsprofessionelle. Processen med at udarbejde en plan for kompetenceudvikling kan være disse tre trin: analyse. Forslag til indhold i efteruddannelse. Anbefalinger til hvordan indsatsen kan styrkes. På Kompetencecenter for lungesygdoms hjemmeside findes et eksempel på en kommunal kompetenceudviklingsplan med konkrete anbefalinger til kompetenceudviklingsplaner og en styrket indsats til borgere/patienter. Som tillæg er der også en rapport, som belyser de teoretiske overvejelser i arbejdet med kompetenceudvikling og kompetenceudviklingsplan. Kontakt Kompetencecenter for lungesygdom for sparring. 11 Revideret maj 2018.

12 Netværksdannelse Der findes en række lokale netværk, hvor borgere/patienter med en lungesygdom og deres pårørende kan mødes. Denne indsats handler om at motivere til etablering af flere lokale netværk for borgere med en lungesygdom og deres pårørende. Netværk og socialt samvær betyder meget for borgere med en lungesygdom og deres pårørende. Netværkene omkring lungesygdomme giver en mulighed for at dele erfaringer med andre i samme situation. Det giver samtidig livskvalitet og kan modvirke ensomhed og isolation. Dannelse af lokale netværk kan være et samarbejde mellem Lungeforeningen, kommune og Kompetencecenter for lungesygdom. Der kan dannes forskellige typer netværk, bl.a. motionsnetværk, cafénetværk og lungekor. Borgere/patienter med en lungesygdom og deres pårørende. På Kompetencecenter for lungesygdoms hjemmeside kan I finde en rapport om borgeres erfaringer med at deltage i netværk. Rapporten indeholder også en liste med borgeres forslag til netværk. Desuden kan I få sparring om netværksdannelse hos Kompetencecenter for lungesygdom. 12 Revideret maj 2018.

13 Helbredsprofilen Helbredsprofilen er en hjemmeside med korte film om KOL og andre kroniske sygdomme. et med Helbredsprofilen er, at give borgere/patienter viden og redskaber til at mestre livet med KOL. Online adgang Alle kan tilgå siden online på På Helbredsprofilen findes korte film med sundhedsprofessionelle, borgere/patienter og pårørende, der handler om både fysiske, psykiske og sociale aspekter af KOL. Desuden har hjemmesiden også en række værktøjer, bl.a. slimskema, træningsøvelser og medicintjek. Filmene på Helbredsprofilen handler om fysiske, psykiske og sociale aspekter af KOL. På Helbredsprofilen findes desuden en række værktøjer, f.eks. slimskema, træningsøvelser og medicintjek. Borgere/patienter kan anvende hjemmesiden til at få viden og indsigt i egen sygdom. Sundhedsprofessionelle kan anvende Helbredsprofilen som et pædagogisk redskab til undervisning, vejledning og inspiration. Kompetencecenter for lungesygdom håber at I vil være med til at formidle informationen om Helbredsprofilen. Borgere/patienter med KOL og deres pårørende. Praktisk info Kompetencecenter for lungesygdom vejleder borgere/patienter og sundhedsprofessionelle om indhold og anvendelse af Helbredsprofilen. Pjecer kan bestilles online på Helbredsprofilen. 13 Revideret maj 2018.

MENUKORT. KOL kompetencecenter. Tilbud til jer. Kontakt KOL kompetencecenter

MENUKORT. KOL kompetencecenter. Tilbud til jer. Kontakt KOL kompetencecenter MENUKORT KOL kompetencecenter KOL kompetencecenter er et kompetence- og videnscenter. Vi bidrager med at styrke det tværsektorielle samarbejde til gavn for borgere/patienter, pårørende og sundhedsprofessionelle

Læs mere

Overvejelser før du går i gang

Overvejelser før du går i gang VEJLEDNING TIL SELVHJÆLPSPLAN FOR SUNDHEDSPROFESSIONELLE Vejledningen giver forslag til hvilke overvejelser og konkrete tiltag, der kan udføres, når en selvhjælpsplan startes sammen med en borger. Kompetencecenter

Læs mere

VEJLEDNING TIL UDARBEJDELSE AF SELVHJÆLPSPLAN FOR PATIENTER/BORGERE MED KOL

VEJLEDNING TIL UDARBEJDELSE AF SELVHJÆLPSPLAN FOR PATIENTER/BORGERE MED KOL VEJLEDNING TIL UDARBEJDELSE AF SELVHJÆLPSPLAN FOR PATIENTER/BORGERE MED KOL Vejledningen til Selvhjælpsplanen (SHP) for lungesygdommen KOL er tiltænkt sundhedsprofessionelle, som skal arbejde med SHP sammen

Læs mere

VEJLEDNING TIL SELVBEHANDLINGSPLAN FOR SUNDHEDSPROFESSIONELLE

VEJLEDNING TIL SELVBEHANDLINGSPLAN FOR SUNDHEDSPROFESSIONELLE VEJLEDNING TIL SELVBEHANDLINGSPLAN FOR SUNDHEDSPROFESSIONELLE Dette er en vejledning til at udarbejde en selvbehandlingsplan. Vejledningen giver forslag til hvilke overvejelser og konkrete tiltag, der

Læs mere

Ved spørgsmål kontakt: kontaktperson i amb./hjemmepleje ect. Tlf. praktiserende læge tlf. lægevagt Udarbejdet af:

Ved spørgsmål kontakt: kontaktperson i amb./hjemmepleje ect. Tlf. praktiserende læge tlf. lægevagt Udarbejdet af: Dato: Navn: i Zone Grad af påvirkn ing Symptomer EKSEMPEL < Lav Enkelte problemer, hoste, åndenød ved lettere fysisk anstrengelse. Går langsommere. De fleste dage er gode. Middel Hoste, slim de fleste

Læs mere

At klare hverdagen. Fortæl hvorfor du vælger at tale om dette kort.

At klare hverdagen. Fortæl hvorfor du vælger at tale om dette kort. At klare hverdagen Fortæl hvorfor du vælger at tale om dette kort. Hvordan har du det lige nu Hvad tænker du mest på, når du tænker på din sygdom? Hvordan påvirker det dine nærmeste, at du har KOL? Praktiske

Læs mere

Sammen forebygger vi bedst

Sammen forebygger vi bedst Sammen forebygger vi bedst Sundhedsprofilen 2017 viser, at danskernes sundhed og trivsel er blevet dårligere. Det er et fælles ansvar. Apotekerne er, som en del af det nære og sammenhængende sundhedsvæsen,

Læs mere

Endelige anbefalinger til kernekompetencer for sundhedsprofessionelle ifm. telemedicinsk hjemmemonitorering til borgere med KOL

Endelige anbefalinger til kernekompetencer for sundhedsprofessionelle ifm. telemedicinsk hjemmemonitorering til borgere med KOL Endelige anbefalinger til kernekompetencer for sundhedsprofessionelle ifm. telemedicinsk hjemmemonitorering til borgere med KOL December 2018 Udarbejdet af SPOR 4, Uddannelse og Kompetenceudvikling Godkendt

Læs mere

MENUKORT. KOL kompetencecenter kan byde på. Kontakt KOL kompetencecenter

MENUKORT. KOL kompetencecenter kan byde på. Kontakt KOL kompetencecenter MENUKORT Menukortet fra KOL kompetencecenter er en samling af faglige tilbud til sundhedsprofessionelle på sygehuse, i kommuner og i almen praksis i Region Sjælland. Som sundhedsprofessionel kan man udvælge

Læs mere

Et kursussamarbejde mellem kronikerprojekt Kompetenceudvikling og SOSU-skoler. Kroniker kurser for hjælpere og assistenter

Et kursussamarbejde mellem kronikerprojekt Kompetenceudvikling og SOSU-skoler. Kroniker kurser for hjælpere og assistenter Et kursussamarbejde mellem kronikerprojekt Kompetenceudvikling og SOSU-skoler Kroniker kurser for hjælpere og assistenter Baggrund Region Syddanmark har i årene 2010 2012 iværksat en kronikerindsats med

Læs mere

SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE

SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE Hvis du har udfordringer med: Livsstil - Rygning - Vægten - Kronisk sygdom Angst og depression - Smerter - KOL - Hjertet Kræft - Ryggen - Diabetes Kontakt:

Læs mere

Lungebetændelse/ Pneumoni

Lungebetændelse/ Pneumoni Lungebetændelse/ Pneumoni Information til patienter Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center Sengeafsnit M1/M2/M3 Hvad er lungebetændelse? Du er indlagt med en lungebetændelse/pneumoni, som er en

Læs mere

Patient fordeling. 140 patienter med diagnosekode R95 ud af 4800 patienter. Mild KOL: 33 Moderat KOL: 62 Svær KOL: 38 Meget svær KOL: 7.

Patient fordeling. 140 patienter med diagnosekode R95 ud af 4800 patienter. Mild KOL: 33 Moderat KOL: 62 Svær KOL: 38 Meget svær KOL: 7. Patient fordeling 140 patienter med diagnosekode R95 ud af 4800 patienter Mild KOL: 33 Moderat KOL: 62 Svær KOL: 38 Meget svær KOL: 7 Opsporing af KOL patienterne Hvor er rygerne? Hvordan får vi fat i

Læs mere

Kommune X, enhed Z EVIDENSBASERET INSTRUKS TIDLIG IDENTIFICERING AF BEHOV FOR PALLIATIV INDSATS

Kommune X, enhed Z EVIDENSBASERET INSTRUKS TIDLIG IDENTIFICERING AF BEHOV FOR PALLIATIV INDSATS Kommune X, enhed Z LOGO EVIDENSBASERET INSTRUKS TIDLIG IDENTIFICERING AF BEHOV FOR PALLIATIV INDSATS FORMÅL Systematisk tidlig identificering, ved hjælp af selvvurderingsskema, af palliative problemer

Læs mere

Ergoterapi ved hjerte- og lungesygdom

Ergoterapi ved hjerte- og lungesygdom Til patienter og pårørende Ergoterapi ved hjerte- og lungesygdom Energibesparende råd og tips til hverdagen Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Rehabiliteringsklinikken Ergoterapi ved hjerte- og lungesygdom

Læs mere

Terapiafdelingen. Patienter med KOL. Patientvejledning

Terapiafdelingen. Patienter med KOL. Patientvejledning Terapiafdelingen Patienter med KOL Patientvejledning Hvad er KOL? KOL betyder Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. Symptomerne er åndenød, hoste, øget slimproduktion og nedsat aktivitetsniveau. Når man har

Læs mere

PROJEKT MIT LIV MED KOL

PROJEKT MIT LIV MED KOL PROJEKT MIT LIV MED KOL KOL indsats for socialt udsatte borgere, herunder etniske minoriteter i Odense Kommune. Tobakstemamøde Silkeborg oktober 2014 Marlene Lindharth Thykjær Sundhedsfaglig konsulent

Læs mere

Behandling af KOL. Hvilken medicin bruges til KOL? Hvad kan du selv gøre for at leve bedre med KOL?

Behandling af KOL. Hvilken medicin bruges til KOL? Hvad kan du selv gøre for at leve bedre med KOL? Behandling af KOL Denne brochure handler om Kronisk Obstruktiv Lungesygdom (KOL) - også kaldet rygerlunger. Hvad er symptomerne? Hvilken medicin bruges til KOL? Hvad kan du selv gøre for at leve bedre

Læs mere

om hjælp til rygestop hos

om hjælp til rygestop hos Hvordan honorere ønsket om hjælp til rygestop hos rygere med psykisk lidelse? Projekt Forstærket indsats over for storrygere i Vestklyngen Projektleder Mia Lundquist milj@struer.dk, 40 87 91 17 Projekt

Læs mere

Strategi på lungeområdet i Ringkøbing-Skjern Kommune

Strategi på lungeområdet i Ringkøbing-Skjern Kommune Strategi på lungeområdet i Ringkøbing-Skjern Kommune Sundhed og Omsorg Faglig Drift og Udvikling 2018 1 Indhold Indledning... 3 Definition og forekomst af kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL)... 3 Indlæggelser

Læs mere

Resultater fra kortlægning af forebyggelsespakkerne - Socialudvalget den 14. maj 2014

Resultater fra kortlægning af forebyggelsespakkerne - Socialudvalget den 14. maj 2014 Resultater fra kortlægning af forebyggelsespakkerne - Socialudvalget den 14. maj 2014 Forebyggelsespakkerne Udgivet af Sundhedsstyrelsen Forebyggelsespakkerne: indeholder vidensbaserede faglige anbefalinger

Læs mere

Forebyggelsesmodel for den fælles målgruppe af psykiatriske borgere/patienter mellem kommuner og Psykiatri

Forebyggelsesmodel for den fælles målgruppe af psykiatriske borgere/patienter mellem kommuner og Psykiatri Forebyggelsesmodel for den fælles målgruppe af psykiatriske borgere/patienter mellem kommuner og Psykiatri Dette notat beskriver forslag til en forebyggelsesmodel for den fælles målgruppe af psykiatriske

Læs mere

Guide: Sådan minimerer du risikoen for KOL-følgesygdomme

Guide: Sådan minimerer du risikoen for KOL-følgesygdomme Guide: Sådan minimerer du risikoen for KOL-følgesygdomme Tre simple blodprøver kan forudsige, hvem af de 430.000 danske KOL-patienter, der er i størst risiko for at udvikle de følgesygdomme, der oftest

Læs mere

Lungekursus. -et gratis tilbud til dig, der har KOL eller anden lungesygdom

Lungekursus. -et gratis tilbud til dig, der har KOL eller anden lungesygdom www.ballerup.dk/sundhedshuset Information til Borgeren Lungekursus -et gratis tilbud til dig, der har KOL eller anden lungesygdom Indhold Fysisk træning (tilrettelagt for personer med lungesygdom) Undervisning

Læs mere

REKRUTTERING I FREDERICIA KOMMUNE VED TINA LØNGREN REHER TEAMLEDER GENOPTRÆNINGS CENTERET FREDERICIA KOMMUNE

REKRUTTERING I FREDERICIA KOMMUNE VED TINA LØNGREN REHER TEAMLEDER GENOPTRÆNINGS CENTERET FREDERICIA KOMMUNE REKRUTTERING I FREDERICIA KOMMUNE VED TINA LØNGREN REHER TEAMLEDER GENOPTRÆNINGS CENTERET FREDERICIA KOMMUNE GenoptræningsCentret Fredericia Sundhedspolitiske mål Forbedre folkesundheden Mere sundhedsfremme

Læs mere

Hjælp til bedre vejrtrækning

Hjælp til bedre vejrtrækning Øre-næse-halskirurgisk Klinik Hjælp til bedre vejrtrækning ved lungekræft Patientinformation Øre-næse-halskirurgisk Klinik Finsensgade 35 6700 Esbjerg Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Lunger og kræftsygdom

Læs mere

Behandling af KOL. Hvilken medicin bruges til KOL? Hvad kan du selv gøre for at leve bedre med KOL?

Behandling af KOL. Hvilken medicin bruges til KOL? Hvad kan du selv gøre for at leve bedre med KOL? Behandling af KOL Denne brochure handler om Kronisk Obstruktiv Lungesygdom (KOL) - også kaldet rygerlunger. Hvad er symptomerne? Hvilken medicin bruges til KOL? Hvad kan du selv gøre for at leve bedre

Læs mere

Tidlig opsporing af KOL

Tidlig opsporing af KOL Tidlig opsporing af KOL Tidlig opsporing af KOL sygdommen er afgørende Opsporing sker som et samarbejde påtværs af faggrupper i praksis Opslag i venteværelset eller påskærm til at fange opmærksomheden,

Læs mere

Beskrivelse af klinisk uddannelses sted: Medicinsk Ambulatorium Næstved Sygehus. 1.0. Organisatoriske og ledelsesmæssige forhold:

Beskrivelse af klinisk uddannelses sted: Medicinsk Ambulatorium Næstved Sygehus. 1.0. Organisatoriske og ledelsesmæssige forhold: Beskrivelse af klinisk uddannelses sted: Medicinsk Ambulatorium Næstved Sygehus. 1.0. Organisatoriske og ledelsesmæssige forhold: 1.1 Afdelingstype: Medicinsk Ambulatorium på Næstved Sygehus dækker grenspecialerne

Læs mere

Sådan bruger du KOL-filmen vejledning til fagfolk

Sådan bruger du KOL-filmen vejledning til fagfolk Sådan bruger du KOL-filmen vejledning til fagfolk Sådan bruges KOL-filmen Danmarks Lungeforening har i samarbejde med en række centrale fagpersoner, udviklet en lille inspirationsfilm om KOL (Kronisk Obstruktiv

Læs mere

2. praktik. Tema: Social- og sundhedsassistenten og det professionelle samarbejde. Kompetenceområde: Sundhedsfremme og sygdomsforebyggelse

2. praktik. Tema: Social- og sundhedsassistenten og det professionelle samarbejde. Kompetenceområde: Sundhedsfremme og sygdomsforebyggelse 2. praktik Tema: Social- og sundhedsassistenten og det professionelle samarbejde Kompetenceområde: Sundhedsfremme og sygdomsforebyggelse Præstationsstandard: Rutineret niveau Eleven kan planlægge og gennemføre

Læs mere

Inspirationskatalog til aktiviteter på KOL-dagen

Inspirationskatalog til aktiviteter på KOL-dagen Inspirationskatalog til aktiviteter på KOL-dagen 1. Støtte og materiale fra Danmarks Lungeforening Infokort (visitkort), hvor I kan skrive spirometri tallene Plakater til at reklamere for dagen En patientfolder

Læs mere

Lungefysioterapi. Problemer med vejrtrækningen. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center Fysioterapien/MT/KT

Lungefysioterapi. Problemer med vejrtrækningen. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center Fysioterapien/MT/KT Lungefysioterapi Problemer med vejrtrækningen Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center Fysioterapien/MT/KT Indhold Er du forpustet? Hoster du meget? Bevæger du dig i hverdagen? Hvilestillinger Siddende

Læs mere

Tværsektoriel kompetenceudvikling i geriatri

Tværsektoriel kompetenceudvikling i geriatri Tværsektoriel kompetenceudvikling i geriatri Side 1 af 8 Introduktion Velkommen til tværsektoriel kompetenceudvikling i geriatri for både kommunale og regionale medarbejdere i Region Sjælland. Formål og

Læs mere

Henvisning til rygestop fra hospitaler -med VeryBrief Advice

Henvisning til rygestop fra hospitaler -med VeryBrief Advice Henvisning til rygestop fra hospitaler -med VeryBrief Advice Lene Stokholm Jensen Forstærket indsats overfor storrygere i Vestklyngen Mobil 40 87 91 17 / mail lsj@struer.dk Forstærket indsats overfor storrygere

Læs mere

KOL BORGERE I SLAGELSE KOMMUNE

KOL BORGERE I SLAGELSE KOMMUNE KOL BORGERE I SLAGELSE KOMMUNE GENERELT OM KOL 430.000 BORGERE MED KOL I DK 25.000 INDLÆGGELSER ÅRLIGT 4000 DØDSFALD ÅRLIGT VIDEN OM KOL KOL ER EN IRREVERSIBEL LUNGE LIDELSE LIDELSEN ER FORÅRSAGET AF RYGNING,

Læs mere

VBA-gruppens arbejde. Gode måder at rekruttere borgere til kommunale sundhedstilbud og introduktion til VBA-metoden

VBA-gruppens arbejde. Gode måder at rekruttere borgere til kommunale sundhedstilbud og introduktion til VBA-metoden VBA-gruppens arbejde Gode måder at rekruttere borgere til kommunale sundhedstilbud og introduktion til VBA-metoden Program Rekruttering til rygestop To præmisser En skabelon til 4 rekrutteringsmetoder

Læs mere

Implementeringsplan for tværsektorielt forløbsprogram

Implementeringsplan for tværsektorielt forløbsprogram Implementeringsplan for tværsektorielt forløbsprogram for mennesker med KOL Indledning Region Syddanmark og de 22 kommuner har primo 2017 vedtaget et nyt forløbsprogram for mennesker med kronisk obstruktiv

Læs mere

Kan der findes ro i åndenød? - Redskaber til lungepatienter på tværs af alder. Udvikling af redskaber med den lungesyge i centrum

Kan der findes ro i åndenød? - Redskaber til lungepatienter på tværs af alder. Udvikling af redskaber med den lungesyge i centrum Kan der findes ro i åndenød? - Redskaber til lungepatienter på tværs af alder Udvikling af redskaber med den lungesyge i centrum En helhed i behandling og i hverdagslivet! Fra ensomhed til livsmod gennem

Læs mere

Opskriften på det gode netværk

Opskriften på det gode netværk Opskriften på det gode netværk Det gode netværk har 3 ben Tovholdere Kommune Netværk Danmarks Lungeforening En netværksgruppes start Starten på et netværk er oftest via en fagperson i kommunens sundhedscenter,

Læs mere

Sundheden frem i hverdagen. Sundhedsstrategi Kort version

Sundheden frem i hverdagen. Sundhedsstrategi Kort version Sundheden frem i hverdagen Sundhedsstrategi Kort version Forord Vi taler om det. Vi bliver bombarderet med det. Vi gør det eller vi får dårlig samvittighed over ikke at gøre det. Sundhed er blevet en vigtig

Læs mere

Kender du din lungefunktion?

Kender du din lungefunktion? Kender du din lungefunktion? En pjece fra Danmarks Lungeforening www.lunge.dk Kend dine lunger Sundere lunger - livet igennem Danmarks Lungeforening arbejder for, at endnu flere danskere lever med sundere

Læs mere

Har du KOL? KOL. Tag kontrol over dit helbred www.helbredsprofilen.dk

Har du KOL? KOL. Tag kontrol over dit helbred www.helbredsprofilen.dk Har du KOL? KOL Tag kontrol over dit helbred www.helbredsprofilen.dk Et liv med KOL Et liv med KOL er ikke altid let, men med de rette hjælpemidler og den rette støtte kan du få et bedre liv med KOL. På

Læs mere

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 41 42 43 S Strategiarbejde Indsats navn Fysioterapi til personer med psykisk sygdom Hovedansvarlig Fysioterapeut Helen Andersen Strategitema

Læs mere

http://medlem.apoteket.dk/pjecer/html/direkte/2008-direkte-02.htm

http://medlem.apoteket.dk/pjecer/html/direkte/2008-direkte-02.htm Side 1 af 5 Nr. 2 \ 2008 Behandling af KOL - Kronisk Obstruktiv Lungesygdom Af farmaceut Hanne Fischer KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom) er en lungesygdom, som ca. 430.000 danskere lider af. Rygning

Læs mere

Forklar betydningen. Kliniske sygeplejehandlinger. Sygeplejeprocessen

Forklar betydningen. Kliniske sygeplejehandlinger. Sygeplejeprocessen Mål 1 Eleven kan gennemføre og reflektere over kliniske sygeplejehandlinger, herunder selvstændigt anvende sygeplejeprocessen til at indsamle data, identificere, analysere, planlægge, udføre og evaluere

Læs mere

Sundhedscenter Haderslev

Sundhedscenter Haderslev Sundhedscenter Haderslev Planen fra kl. 14.00 14.45 Kl. 14.00-14.15 Kl. 14.15-14.25 Kl. 14.25-14.40 Kl. 14.40 14.45 Rundvisning Præsentation Spørgsmål i grupper Opsamling Tankerne bag samarbejdet om Sundhedscenter

Læs mere

OPGAVE- OG ANSVARSFORDELING

OPGAVE- OG ANSVARSFORDELING TELECARE NORD KOL OPGAVE- OG ANSVARSFORDELING Indhold Telemedicin til patienter med KOL 2 Formålet med telemedicin 2 Opgave og ansvarsfordeling 2 Identifikation og henvisning 3 Inklusionskriterier 3 Opfølgning

Læs mere

Sundhedsfremme, forebyggelse og rehabilitering

Sundhedsfremme, forebyggelse og rehabilitering Sundhedsfremme, forebyggelse og rehabilitering De grønne markeringer viser, hvad vi har vurderes et kernen i målet. 1. Eleven kan anvende viden om sundhedsfremme, forebyggelse og rehabilitering til at

Læs mere

SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE

SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE Hvis du har udfordringer med: Livsstil - Rygning - Vægten - Kronisk sygdom Angst og depression - Smerter - KOL - Hjertet Kræft - Ryggen - Diabetes - Artrose

Læs mere

Tværsektorielt projekt til forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser: Resume og præsentation af foreløbige resultater

Tværsektorielt projekt til forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser: Resume og præsentation af foreløbige resultater Allerød Kommune Tværsektorielt projekt til forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser: Resume og præsentation af foreløbige resultater Baggrund: Allerød kommune deltager i et samarbejde med fire andre

Læs mere

DSR Kreds Hovedstaden. Fagidentitet

DSR Kreds Hovedstaden. Fagidentitet DSR Kreds Hovedstaden FagiDentiteten er UdFORdRet Behovet for at styrke den faglige identitet udspringer blandt andet af, at sygeplejerskers arbejdspladser er under konstante forandringer. der indføres

Læs mere

Telemedicinsk understøttelse af behandlingstilbud til mennesker med KOL Anbefalinger for målgruppe, sundhedsfagligt indhold samt ansvar og samarbejde

Telemedicinsk understøttelse af behandlingstilbud til mennesker med KOL Anbefalinger for målgruppe, sundhedsfagligt indhold samt ansvar og samarbejde 1 Telemedicinsk understøttelse af behandlingstilbud til mennesker med KOL Anbefalinger for målgruppe, sundhedsfagligt indhold samt ansvar og samarbejde Fuldmægtig Mette Myrhøj Marts 2017 AGENDA Kort redegørelse

Læs mere

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Opmærksomhedspunkt Overordnet Forebyggelse (organisatorisk placering) Nedsat udviklingsgrupper

Læs mere

Læringsark 2 - praktik 3 for social- og sundhedsassistentselever på Fyn

Læringsark 2 - praktik 3 for social- og sundhedsassistentselever på Fyn Læringsark 2 - praktik 3 for social- og sundhedsassistentselever på Fyn Tema 3 Det tværprofessionelle og tværsektorielle samarbejde i sammenhængende borger/patientforløb Fokusområde 2 i læringsaktiviteterne:

Læs mere

Nyt indhold i LUP for trin 1

Nyt indhold i LUP for trin 1 Trin 1 1.2.2016 Nyt indhold i LUP for trin 1 Generelt afsnit tilpasset den nye EUD reform og skolens pædagogiske strategi Afsnit om tilrettelæggelse af undervisningen på Trin 1 Opbyggelsen af uddannelsen:

Læs mere

Hygiejne set fra borgerens perspektiv: Giv lungesyge mennesker det bedste liv - lungerne kan trække!

Hygiejne set fra borgerens perspektiv: Giv lungesyge mennesker det bedste liv - lungerne kan trække! Konferencen Er hygiejnen hjemme? Rådet for bedre hygiejne, Christiansborg 10.sep. 2015 Hygiejne set fra borgerens perspektiv: Giv lungesyge mennesker det bedste liv - lungerne kan trække! Sundhedsfaglig

Læs mere

STORE PRAKSISDAG 2019 KOL FOR PRAKSISPERSONALE

STORE PRAKSISDAG 2019 KOL FOR PRAKSISPERSONALE STORE PRAKSISDAG 2019 KOL FOR PRAKSISPERSONALE Konsultationssygeplejerske Lisa Piontek Store Praksisdag d. 31. januar 2019 Lisa Piontek Ansat i almen lægepraksis i Søborg siden 2006 KOL i Danmark En af

Læs mere

Skema: Vejledende standpunkt i praktik ved interne overgange

Skema: Vejledende standpunkt i praktik ved interne overgange Skema: Vejledende standpunkt i praktik ved interne overgange Sæt kryds: o 1. praktik efter delpraktik A o 2. praktik mellem praktiksteder i psykiatrien o 3. praktik mellem somatik og primær (primær og

Læs mere

1. praktik. Tema: Social og sundhedsassistentens professionelle møde med borger og patient. Kompetenceområde: Omsorg, pleje og sygepleje

1. praktik. Tema: Social og sundhedsassistentens professionelle møde med borger og patient. Kompetenceområde: Omsorg, pleje og sygepleje 1. praktik Tema: Social og sundhedsassistentens professionelle møde med borger og patient Kompetenceområde: Omsorg, pleje og sygepleje Præstationsstandard: Begynderniveau Eleven kan løse en opgave og udføre

Læs mere

Kender du din lungefunktion?

Kender du din lungefunktion? Kender du din lungefunktion? En pjece fra Lungeforeningen www.lunge.dk Sundere lunger - livet igennem Lungeforeningen arbejder for, at flere danskere lever med sundere lunger livet igennem. Din støtte

Læs mere

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Du er blevet opereret i hjertet og har fået dit brystben skåret op. Det betyder, at din vejrtrækning er påvirket efter

Læs mere

Medlemsmøde for Konsultationssygeplejersker. Tirsdag den 19. marts 2019 DSR

Medlemsmøde for Konsultationssygeplejersker. Tirsdag den 19. marts 2019 DSR Gør tanke til handling VIA University College Medlemsmøde for Konsultationssygeplejersker Tirsdag den 19. marts 2019 DSR Efter-videreuddannelse indenfor det social-, sundhed- og beskæftigelsesområdet.

Læs mere

De sidste levedøgn... Information til pårørende

De sidste levedøgn... Information til pårørende De sidste levedøgn... Information til pårørende Ældreservice www.skive.dk Denne pjece giver information om de forandringer, man hyppigst ser de sidste døgn i et menneskes liv. Pjecen er tænkt som et supplement

Læs mere

Sorø Kommune fremsender hermed ansøgning bilagt projektbeskrivelse til puljen vedr. forløbsprogrammer.

Sorø Kommune fremsender hermed ansøgning bilagt projektbeskrivelse til puljen vedr. forløbsprogrammer. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Kontoret for Regional Sundhed Att. Lone Vicki Petersen Sorø Kommune Fagcenter Sundhed Rådhusvej 8 4180 Sorø T 5787 6000 F 5787 7100 soroekom@soroe.dk www.soroe.dk

Læs mere

Lokalt bilag til praktikerklæring for SSA

Lokalt bilag til praktikerklæring for SSA Elev navn: midtvejsevaluering slutevaluering Fødselsdato: Hold: SSA Praktik 3: d. Praktik 4: d. Praktik 5: d. Praktikstedets/afdelingens navn: Disse ark er udarbejdet for at understøtte evalueringen. De

Læs mere

Diabetes rehabilitering - sådan gør vi i Hjørring Kommune

Diabetes rehabilitering - sådan gør vi i Hjørring Kommune Diabetes rehabilitering - sådan gør vi i Hjørring Kommune Hvem er jeg? Else Deichmann Nielsen Sygeplejerske ved Borgersundhed, Sundhedscenter Hjørring. 67.816 indbyggere Hjørring Sundhedscenter Træningsenheden

Læs mere

LUNGER VISION SUNDERE - LIVET IGENNEM

LUNGER VISION SUNDERE - LIVET IGENNEM VISION SUNDERE LUNGER - LIVET IGENNEM Det nyfødte barns første selvstændige handling er at trække vejret. Og når vi en dag holder op, markerer dét livets afslutning. Derfor skal vi passe på de lunger,

Læs mere

TIDLIG OPSPORING AF KOL - BLANDT SOCIALT UDSATTE

TIDLIG OPSPORING AF KOL - BLANDT SOCIALT UDSATTE TIDLIG OPSPORING AF KOL - BLANDT SOCIALT UDSATTE Lungeforeningens Årsmøde 12. juni 2014 Marlene Lindharth Thykjær (Andersen ) Sundhedsfaglig konsulent Sundhedscenter Vollsmose i Odense Kommune KOL INDSATS

Læs mere

SKABELON TIL LOKAL PRESSEMEDDELELSE

SKABELON TIL LOKAL PRESSEMEDDELELSE SKABELON TIL LOKAL PRESSEMEDDELELSE Nedenstående er en skabelon til, hvordan I som kommuner kan skrive en pressemeddelelse til de lokale medier i forbindelse med kampagnen Pust liv i din hverdag. Skabelonen

Læs mere

Patientvejledning. Lungebetændelse/pneumoni

Patientvejledning. Lungebetændelse/pneumoni Patientvejledning Lungebetændelse/pneumoni Du er indlagt med en lungebetændelse/pneumoni Lungebetændelse er en utrolig hyppig sygdom, der er skyld i op mod 20.000 indlæggelser hvert år i Danmark Lungebetændelse

Læs mere

Infodag Assietnt uddannelsen 2017/ MOE

Infodag Assietnt uddannelsen 2017/ MOE 21-03-2017 Infodag Assietnt uddannelsen 2017/ MOE Infodag Social og sundheds- Assistent uddannelsen 21-03-2017 Infodag Assietnt uddannelsen 2017/ MOE Sundhedsfremme, forebyggelse og rehabilitering. 1.

Læs mere

Forebyggelse og samarbejde. Akut udkørende besøg Triage

Forebyggelse og samarbejde. Akut udkørende besøg Triage Forebyggelse og samarbejde Akut udkørende besøg Triage Akutuddannelse og den akut udkørende funktion Sygeplejen Aalborg Kommune Baggrund Puljemidler fra Den Nationale Handleplan for Den Ældre Medicinske

Læs mere

Geriatrisk Team er et sundhedsfagligt team med læger, sygeplejersker og terapeuter tilknyttet. Målgruppen er ældre mennesker med flere sygdomme.

Geriatrisk Team er et sundhedsfagligt team med læger, sygeplejersker og terapeuter tilknyttet. Målgruppen er ældre mennesker med flere sygdomme. 4. Hospitalsenheden Horsens-Brædstrup 4.1. Geriatrisk Team 4.2. Palliativt Team 4.3. Iltsygeplejerske 4.4. KOL Case manager 4.5. Gerontopsykiatrisk Team 18. januar 2013 GERIATISK TEAM Teamets funktion/

Læs mere

Lindrende behandling ved alvorlig sygdom. Når døden nærmer sig. Information til pårørende

Lindrende behandling ved alvorlig sygdom. Når døden nærmer sig. Information til pårørende Palliativt Team Vejle Lindrende behandling ved alvorlig sygdom Sct. Maria Hospice Center Når døden nærmer sig Information til pårørende rev. Marts 2009 De sidste levedøgn Når døden nærmer sig hos et alvorligt

Læs mere

Projekt frivillige Madguider i Odense Kommune

Projekt frivillige Madguider i Odense Kommune Projekt frivillige Madguider i Odense Kommune Forebyggelse Borgere med kronisk sygdom, eller risiko for at få en kronisk sygdom, vejledes og motiveres til varige livsstilsændringer. Hvad skulle indsatsen

Læs mere

Overvejelser om skolepraktik på social- og sundhedsuddannelsen

Overvejelser om skolepraktik på social- og sundhedsuddannelsen Overvejelser om skolepraktik på social- og sundhedsuddannelsen Overordnet konklusion Ud fra vores første spæde research, mener vi, at praktikmålene godt kan nås i skolepraktik. Det er dog en forudsætning,

Læs mere

KOL i Almen Praksis. Det tværsektorielle samarbejde set med en praktiserende læges øjne

KOL i Almen Praksis. Det tværsektorielle samarbejde set med en praktiserende læges øjne KOL i Almen Praksis Det tværsektorielle samarbejde set med en praktiserende læges øjne Lidt om mig Rune Ahrensberg Praktiserende læge i Sorø Kvalitets- og efteruddannelseskonsulent i Region Sjælland Lægehuset

Læs mere

KOL-seminar Region Syddanmark 6. november Ved Charlotte Fuglsang, direktør Danmarks Lungeforening

KOL-seminar Region Syddanmark 6. november Ved Charlotte Fuglsang, direktør Danmarks Lungeforening KOL-seminar Region Syddanmark 6. november 2008 Ved Charlotte Fuglsang, direktør Danmarks Lungeforening Klare facts om lungesygdommen KOL 400.000 danskere har KOL (stille epidemi) 150.000 ved det ikke endnu

Læs mere

Sundhedsfremmecentret Det kommunale Sundhedscenter

Sundhedsfremmecentret Det kommunale Sundhedscenter Hvad stræber vi efter? Vision: Borgere i Skanderborg kommune lever et sundt og aktivt hverdagsliv trods kronisk sygdom og skavanker Mission: Vi bevæger til sundhed KRAMS 1 bedre sundhedsadfærd og sundhedsstatus

Læs mere

SYGEPLEJE BRAINSTORM

SYGEPLEJE BRAINSTORM SYGEPLEJE BRAINSTORM Hvad er der brug for, at de nye social- og sundhedsassistenter bliver dygtigere til, når: 1. Der lægges mere vægt på en metodisk tilgang til sygeplejen? 2. De skal indgå i mere komplekse

Læs mere

Det tværsektorielle lungeteam

Det tværsektorielle lungeteam Det tværsektorielle lungeteam - en indsats til borgere med KOL i Aarhus Kommune www.auh.dk Tak for støtte til: Novo Nordisk Fonden Helsefonden Kong Christian den Tiendes Fond Lungeforeningens Forskningsfond

Læs mere

HAR I BRUG FOR ET PUSTERUM? SÆT FOKUS PÅ LUNGESUNDHED MED VORES LUNGEPAKKE

HAR I BRUG FOR ET PUSTERUM? SÆT FOKUS PÅ LUNGESUNDHED MED VORES LUNGEPAKKE HAR I BRUG FOR ET PUSTERUM? SÆT FOKUS PÅ LUNGESUNDHED MED VORES LUNGEPAKKE LUNGESUNDHED Over 700.000 danskere er ramt af kroniske lungesygdomme såsom astma og KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom), en stor

Læs mere

Roadshow om tobaksforebyggelse En tobaksforebyggende indsats på Nørrebro og Bispebjerg

Roadshow om tobaksforebyggelse En tobaksforebyggende indsats på Nørrebro og Bispebjerg Roadshow om tobaksforebyggelse En tobaksforebyggende indsats på Nørrebro og Bispebjerg Endokrinologisk Amb. 02.06.2014 Anne Kristine Van der Zaag, sygeplejerske Lisbeth Jul Olsen, sygeplejerske Forebyggelsescenter

Læs mere

Informationspjece om Maksimal Medicinsk Uræmibehandling (MMU) Regionshospitalet Holstebro Nyremedicinsk Dagafsnit Sengeafsnit M3

Informationspjece om Maksimal Medicinsk Uræmibehandling (MMU) Regionshospitalet Holstebro Nyremedicinsk Dagafsnit Sengeafsnit M3 Informationspjece om Maksimal Medicinsk Uræmibehandling (MMU) Regionshospitalet Holstebro Nyremedicinsk Dagafsnit Sengeafsnit M3 Til dig der overvejer lindrende medicinsk behandling fremfor dialyse. Denne

Læs mere

Strategi for styrkelse af patientens rolle i egen behandling

Strategi for styrkelse af patientens rolle i egen behandling Strategi for styrkelse af patientens rolle i egen behandling PATIENTEN SOM PARTNER 2 Indledning 4 Patientens egne ressourcer skal sæt tes i spil 6 Det sundhedsfaglige personale skal være patientens guide

Læs mere

Når døden nærmer sig. Information til pårørende. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center

Når døden nærmer sig. Information til pårørende. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center Når døden nærmer sig Information til pårørende Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center De sidste levedøgn Når døden nærmer sig hos et alvorligt sygt menneske, opstår der ofte usikkerhed og spørgsmål

Læs mere

Fra bænkevarmer til danseløve. Resultaterne er opsamlet i perioden august 2009 til marts 2010

Fra bænkevarmer til danseløve. Resultaterne er opsamlet i perioden august 2009 til marts 2010 Status på evaluering af rehabiliteringsprojektet Fra bænkevarmer til danseløve Resultaterne er opsamlet i perioden august 2009 til marts 2010 Udarbejdet af Videncenterleder Jette Bangshaab marts 2010.

Læs mere

Region Hovedstadens erfaringer fra evaluering og revision af Forløbsprogram for Demens

Region Hovedstadens erfaringer fra evaluering og revision af Forløbsprogram for Demens s erfaringer fra evaluering og revision af Forløbsprogram for Demens Line Sønderby Christensen, chefkonsulent, Enhed for Det Nære Sundhedsvæsen, Demensdage 23/5-2019 1 Grethes case det optimale forløb

Læs mere

negativt, og således føre til ny indplacering i grupperne.

negativt, og således føre til ny indplacering i grupperne. 1 Stratificeringen bør gentages med jævne mellemrum, idet patientens tilstand kan udvikle sig både positivt og negativt, og således føre til ny indplacering i grupperne. 0-1 eksaserbationer pr år 2 En

Læs mere

Lokalt bilag til praktikerklæring, SSA

Lokalt bilag til praktikerklæring, SSA Elevens navn: Lokalt bilag til praktikerklæring, SSA Midtmidtvejsevaluering (Praktik 1a) Midtvejsevaluering Slutevaluering (Ikke i praktik1a) Dato: Dato: Dato: Fødselsdato: Hold: SSA Praktik: Praktikstedets/afdelingens

Læs mere

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet. Sundhedsstyrelsens konference: Sundhedsaftalerne arbejdsdeling, sammenhæng og kvalitet Axelborg den 2. november 2007. Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Læs mere

Skab et bedre sundhedsvæsen sammen med patienter, borgere og pårørende

Skab et bedre sundhedsvæsen sammen med patienter, borgere og pårørende Skab et bedre sundhedsvæsen sammen med patienter, borgere og pårørende WORKSHOPKATALOG EFTERÅR 2018 Kompetenceudvikling for sundhedsprofessionelle, som arbejder med bruger-, borger-, patient- og pårørendeinddragelse

Læs mere

Sundhedshusets. tilbud i. Silkeborg Kommune

Sundhedshusets. tilbud i. Silkeborg Kommune Sundhedshusets tilbud i Silkeborg Kommune Indhold Velkommen i Sundhedshuset Silkeborg...3 Alkohol... 4 Motion... 5 Kost... 6 Rygning... 8 Kræftrehabilitering...10 Mental sundhed...12 Tilbud til borgere

Læs mere

Forebyggende hjemmebesøg

Forebyggende hjemmebesøg Ydelsestype Forebyggelse og sundhedsfremme (12) Ydelsens lovgrundlag ydelsen Kriterier for at få Serviceloven 79 a tilbud om forebyggende hjemmebesøg er at støtte borgerens evne til at klare sig selv bedst

Læs mere

3. praktik. Tema: Social- og sundhedsassistentens professionelle arbejde med sammenhængende borger- og patientforløb

3. praktik. Tema: Social- og sundhedsassistentens professionelle arbejde med sammenhængende borger- og patientforløb 3. praktik Tema: Social- og sundhedsassistentens professionelle arbejde med sammenhængende borger- og patientforløb Kompetenceområde: Sundhedsfremme og sygdomsforebyggelse Præstationsstandard: Avanceret

Læs mere

Valgfri uddannelsesspecifikke fag social- og sundhedshjælperuddannelsen. Valgfri uddannelsesspecifikke fag

Valgfri uddannelsesspecifikke fag social- og sundhedshjælperuddannelsen. Valgfri uddannelsesspecifikke fag Valgfri uddannelsesspecifikke fag Social- og sundhedshjælperuddannelsen gældende fra januar 2017 1 Indholdsfortegnelse: Samarbejde med borgeren med demens og pårørende 3 Kost og motion til udsatte grupper

Læs mere

Udskrivelse til hjemmet efter en hjernehindeblødning

Udskrivelse til hjemmet efter en hjernehindeblødning Udskrivelse til hjemmet efter en hjernehindeblødning Når man skal udskrives fra sygehuset efter man har haft en hjernehindeblødning, kan der i efterforløbet opstå nogle spørgsmål. Denne vejledning forsøger

Læs mere

Kommunernes arbejde med implementering af forebyggelsespakken om tobak

Kommunernes arbejde med implementering af forebyggelsespakken om tobak Kommunernes arbejde med implementering af forebyggelsespakken om tobak Knudshoved 15.6. 2015 Center for Forebyggelse i praksis. Konsulent Lisbeth Holm Olsen llo@kl.dk o Center for Forebyggelse i praksis

Læs mere

Program for tværsektorielle kompetenceudviklingstilbud. i Region Hovedstaden

Program for tværsektorielle kompetenceudviklingstilbud. i Region Hovedstaden Program for tværsektorielle kompetenceudviklingstilbud i Region Hovedstaden Baggrunden for det tværsektorielle kompetenceudviklingsprogram Region Hovedstadens tværsektorielle kompetenceudviklingsprogram

Læs mere